Svájc, 1999

2019 április 27 8:29 de.113 hozzászólás

Szabadság, jólét, gazdagság! Ilyen lesz minden földrész. Majd, ha a demokrácia, az emberi jogok, és a béke mindenütt érvényesül.

Az utolsó genfi ostrom úgy négyszáz évvel ezelõtt esett meg, a savoyaiak – néhányszázan – próbálták megmászni a falakat. Az ostromot visszaverték, az asszonyok is csatasorba álltak, forró kondérból forró húslé, mint Egerben a gulyásleves, és a védõk közül vagy öten meg is haltak. De azért nem szomorkodnak ma már, emléküket nagy népünnepéllyel tisztelik meg, hencidától boncidáig folyik aznap az ingyen húsleves.

Kultúrált ország, kultúrált munkahely. Vakító fehér barakkok, kocka alakúak, halk, diszkrét emberekkel. Tisztaság. Itt nem fordulhat elõ, ahogy Mikszáth írja, hogy a hosszúra nõtt embert nem hívják vendégnek szívesen, mert rálát minden szekrény tetejére. Nem. Itt nincs egy porszem a szekrények tetején, még közvetlenül fenn, a mennyezet alatt futó ezüstös klímacsöveken sem.

WC és mosdó csak minden második szinten van, alagsor, elsõ emelet, harmadik emelet. De milyen mosdó! Tágas, csempés, bõségesen WC papír, papírtörlõ, folyékony szappan, illatfelhõ-szóró, fertõtlenítõ spricc, higiénia. Vízcsap automatikus kikapcsolóval, egyet nyomsz rajta, egy adag. Kis vakfolyósóból nyílnak a mosdók, a folyosó bejáratánál mindjárt a fõnök szobája, örökké nyitott ajtóval. Pisilni mégy? A fõnök felpillant, ahogy elhaladsz. Visszajössz? Ismét pillant. Klikk, egy perc, negyvenhat másodperc. Komoly, szemüveges úr, nem mosolyog, nem haragos. Az íróasztal fölé hajol. Dolgozik.

Künn a parkban a kertészlegények naponta porszívóval gyûjtik a hullott leveleket. A fákon és bokrokon – minden kétcentinél vastagabb suhángon – diszkrét, barnára eloxált alumíniumtáblácska, azonosítószámmal. Ím, ez itt Buxbaumné, a fa. A fõkertész reggel csak odaszól: Moszjõ Kovax, legyen szíves a hatszáznegyvenhatosról levágni a száraz gallyakat.

Hát még a táj! Havasi legelõk szépen bekerítve, egyenletesre legeltetve, még a marhák is egyirányba néznek. Álmos kisvárosok, megannyi Mügli am See von P.Howard. Fésült kutyák pórázon, nem ugatnak, nem kajtatnak vidáman, bozontosan és szabadon összevissza a szukák után. Hogyisne!

Temetõk szép fehér murvával felszórva (holtak öröme, ahogy csikorog a talpad alatt), fû egy szál se, csak a sírokon az obligát virágok, edényben, cserépben. Utcán százéves macskakõ, nagy vályúk forrásvizekkel. Csend, unalom, vízcsobogás. Magyarnak különös érzés. Elképzelni az egészséges adrenalinfröccsöt, amit hajdani kalandozó õseink errefelé kiváltottak.

Útközben a kocsival a tök üres útról bekanyarodunk a tök üres parkolóba. Pechünkre rossz helyen. Már jön is a rendõrautó, két huszonéves rendõrlegénnyel. Útlevél, fejcsóválás, hümmögés. Ez drága lesz, tudjuk, a svájci rendõrség szigorú. Pisszenés nélkül ácsorgunk, õk nem tudnak angolul, mi nem tudunk franciául. Dajcs, mondom, szerény némethez mellékelt szerény mosollyal. Szétnéznek. Összenéznek. Tanakodnak. Majd egyikük hozzám fordul. Nyújtja az útleveleket. Most az egyszer – kapiskálom. Aztán kicsit ijedten teszi ujját a szájára: De nehogy szóljunk a rendõrfõnöknek!

Nem szóltunk…

Almási Alma

113 hozzászólás

  • Kedves Alma!

    Nyilván, hogy egy „igazi” vérbö latinnak maga a pokol.

    De azért az sem mindegy, hogy tudod hogy a munkádból megélsz, tudod, hogy az orvosi-ellátásod megvan, tudod hogy a gyereked tanulása biztositott – és nem utolsósorban sem háborukra, sem megszállásokra, kitelepitésekre, állampolgártársaid gyülöletére és megégetésére se senki sem úszit.

    Nem tudom hányak elött ismert, hogy Kálvint is kiüzték Zürichböl, amikor a reformáció nevében be akarta vezetni prüd törvényeit.

    Mert ugye ott a vallásszabadság érvényes volt, na de az nem azt jelenti, hogy akkor most valaki, egy uj vallásos szekta nevében, rá akarja eröltetni a törvényeit az egész városra.

    Már Uram bocsá´, de mindenki abban hisz akiben akar, és ahogy akar.

    A legfontosabb regra: hogy a másikat respektáljuk, amihez nem vallásosnak, ideologistának kell lenni, hanem embertisztelönek.

    Ezért lébecolhatott ott Lenin is akár, viszont a gyüleletre való uszitgatást azt csak gyakorolja a saját földjén.

    Ez az elv olyan rossz?

  • Aranyos életkép, köszi.

  • Kicsit vazarosnak tunik Almasi cikke.

    Nem tiszta, hogy egy utazasi elmenyenek adatait probalta nyujtani?

    VAGY, magasztalni a Swajc eredemnyeit, de azzal persze egy „kapitalista”, magyarul egy szabad tarsadalom melyet magasztal.

    VAGY, ocsarolasa celjabol irta amit nem tatszonek talana a Swajciak leten.

    A „demokracia, szabadsag, emberi jogok”-emlitesevel, kivaltsagossagat bizonyitja itten, mert amikor en azon szavakat meg emlitem is, a cenzor torli soraimat !!!

    De Swajc sikere a 400 eves semlegesseguk es lakossai kepessege es szorgalmai tettek mind azt lehetove.

    De a „semlegesseg” ami magyaroknak elekpzelhetetlen, meg annak emliteset is mindeg a legdurvabban gunyolnak.

  • Lám, kedves Bendeguz, nem is vagy te olyan együgyű, mint amilyennek sokszor tetteted magad. Igen, írásom határozottan „vazaros”, pontosan úgy, ahogy nyilatkoztál. Sőt, SZÁNDÉKOSAN „vazaros”. 😀 Tudod, kedves Bendeguz, a valóság mindig „vazaros”, és erre céloztam a svájci élményeim leírásával.

  • Kedves Gabriel, egy szóval sem írtam, hogy bármi „olyan rossz” Svájcban. Csak arra céloztam, hogy talán érdemes kinek-kinek magába nézni, amikor ellenállhatatlanul „igaz” egyoldalú véleményt kinyilatkoztat. Svájcról, vagy bármi másról.

  • Bendegúz?

    „Kicsit vazarosnak tunik Almasi cikke.”

    —————————————

    Vajon milyen a „vazaros” cikk?

  • Amikor az általunk kialakított értékrendtől eltérő környezetbe kerülünk, mérlegeljük, kritizáljuk, kényelmetlenül érezzük magunkat. Ugyanakkor azok, akik azt kialakították, azért tették, mert nekik ez felel meg jobban, mint más.
    Magyarországon és az USA-ban, másutt a Világon, nem azok az értékek, mint Svájcban. Szerencsére.
    A Svájciak megbotránkozva nézhetik az ész nélküli viktor imádást, a virtuális Fidesztáni világot, amit a megvásárolt és hazúgságra szervezett média teremt, a totális korrupciós rendszert, ami működteti a Magyar gazdaságot és politikát, a felelőtlenséget, a nemtörődömséget a környezetvédelemmel és tisztasággal, stb., stb.
    Magyarországon, esetenként a rendőr nem küldi el a szabályszegőt figyelmeztetéssel és nem kéri, hogy ezt főnökének ne említsék, hanem megbírságol és zsebre teszi a pénzt. Akinek ez elfogadhatóbb módszer és életstílus, az boldogabban élhet Fidesztánban.
    Többször utaztam Svájban, az USA-ból nézve szintén más világ, de sokkal élhetőbbnek tűnik innen nézve, mint Magyarország most. Ezért halogatom és az évi rendszeres rokonlátogatást már hat éve mellőzöm. Szeretném kivárni, amíg MO visszatér a civilizáció útjára és a jogállamiság is megújul, mert most az is eltűnt. Kövér elvtárs megszünteti, a viktor parancsára a bírói testület függetlenségét, nekik is ki kell szolgálni Fidesztáni álalm érdekeit, követeléseit.
    Fidesztánban nem érezném biztonságban magamat, ha egy parkolóba rossz helyen fordulnék be és két rendőr megállítana.
    Ugyanakkor azok, akik a mai rendszert kialakították Magyarországon, azért tették, mert nekik ez felel meg jobban, mint más.

  • talalom
    2019 április 27
    10:32 de.
    Szerintem is, de én ott halálra unnám magam, ha azt a mentalitást rám kényszerítenék, mert megszoktam, hogy a nejem tiz percenként rámszól trehányságomért. Azt a jólétet és a vele járó valódi demokráciát viszont lehet, hogy meg tudnám szokni, sőt lehet hogy még a trehányságomról is le tudnék mondani. Na, én azért egy kis rejtett iróniát is felfedeztem ebben a remek írásban! 😀

  • GRATULACIOK Kerekes Gabrielnak !!!!!!!!

    Mint a mondas; „Meg en sem tudtam volna jobban megirni”!

  • Kedves Almasi Alma;

    Ha valoban celzatosan irta cikket „zavarosnak” tunni, lenne kedves es megirna hogy mi a valo-velemenye Swajcon?

    De ha a „valosag zavaros” maganak hat az am az igazi es sulyos problema.
    De hogyan hatarozna hogy mi a „valosag” akkor ?????

  • Bevallom, kellemesen csalódtam a fórumtársakban. Úgy tűnik, általában megértik, amit írtam, még ha nem is direktben fogalmaztam. Én azt hiszem, ez a jó út akkor is, ha Svájcról, akkor is ha az USA-ról, és akkor is, ha Magyarországról gondolkodunk. A világ roppant bonyolult. Én például szeretek magyar lenni akkor is, ha néha borzasztóan idegesítő dolgokat tapasztalok.

  • Emberi társadalmat különféleképpen lehet szervezni. Amennyiben a társadalom tud működni, akkor a társadalmi szerkezet (kultúra, vallás, hatalmi felépítés) megmarad. Gyula Bognarnak csak abban nincs igaza, hogy ez a tudatos emberi akarattól függ. Nem. Ez a társadalmi evolució, amely részben a véletlentől függ, részben pedig a természeti, biológiai, genetikai környezettől. Semmiképpen sem (vagy csak nagyon kicsiny mértékben) függ a politikustól, aki elsősorban a pillanatnyi társadalmi állapotnak megfelelően a saját (rossz vagy jó) tulajdonságai következtében kerül az uborkafára, vagy esik le róla. Ha másmilyen országot, másmilyen politikust akarunk, akkor legelőször saját magunknak kell legalább egy cseppecskét megváltoznunk. Ami nem könnyű feladat.

  • Almási Alma
    2019 április 27
    12:09 du.

    Bocs, de nem látszott, ki, hogy az én kérdésem is költöi volt

    Az irás remek volt, mert sok kérdést felvet, már persze annak, aki megérti

    Sokszor próbaltam elmondani, hogy az ember társas lény – csak nem igazán birom eladni – sajnos sokan nem vevök rá, valószinü, hogy az elöadás-módom a legnagyobb hiba

    Nem csürném-csavarnám, de nyilvánvaló hogy az emberek többsege alkalmazkodni is képes egymáshoz is.

    Nem nehéz belátni, hogy egy társadalomban létezhetnek egoisták, kevésbé egoisták, empatisták, kinek a vérmérséklete szerint.

    Az igazi egoisták azok, akik nemcsak azt tudják hogy mi a jobb nekik, hanem arra is mindig készen állnak, kész recepttel, hogy elrendezzék a többiek sorsát, persze ehhez a recepteskonyvükben az elsö pont mindig az, hogy a hatalom a népé, aminek ök lesznek az elsöszámu és megfellebezhetetlen véleményü vezetöi.

    Egy többé kevésbé harmónikus együttélésre törekvö társadalomban ilyeneknek bizony nem sok terep adódik, ha nem respektálják az adott közösséget.

    Erre akartam kitérni Kálvin példájával is, akit végül is, mostmár nem emlékszem a pontosan az évekre, de úgy husz év mulva vissza engedtek, miután belátta, hogy az egyéni szabadság bizony nem azt jelenti, hogy akkor most az ö vallását kezdjuk el köbaltával, máglyával beleverni a másikba.

    Talán akkor megértett valamicskét a Jézusi tanitásból, bár nem sokat. Mert Jézus egyfolytában az embertársak respektálásáról papolt, a másság, a kölünbözéség elfogadásáról, amig meg nem sokalloták a hatalmasok, és fel nem koncolták

    A kereszténységnek nevezett „összesküvésnek”, a hatalom-ideológia összefonódásnak nincs ehhez semmi köze, és abban a NER-ben se volt soha Jézus

    Az emberi társadalmak már csak azért sem lehetnek soha sehol se tökéletesek, hiszen az alapegysége tökéletlen.

    De attól még lehetne törekedni harmónióban élni, és nem holmi kiáltványokkal úszitgatni egymásra az egyedeket.

    Nyilván sport ez is, csak kissé visszataszitó és amellett hogy nagyon véres általában milliók, százmilliók szenvedését adja cserébe.
    Elhiszem én, hogy az olyanoknak, mint Engelsz nem fájt, hiszen tele volt a zsebe, jutott belöle Marxnak is böven

  • Svájc… meg kell tanulni szétválogatni az életben azt amiből megélünk és ami nélkül nem is tudunk létezni azaz az anyagiakat a lelkiektől az anyagiak nélkül a lélek is szegény lesz nagyon rövid idő alatt és az anyagiak önmagukban nem tesznek boldoggá, de megteremtik a lehetőségét ebben a mai és a barlangkori világban is

    akik a barlangrajzokat csinálták azoknak maradt idejük a létért való küzdelemben szünetet tartani és rajzolgatni, azaz boldogok voltak mindannyian

    tehát ezért mondom régóta, hogy tengermélyen leszarom a demokráciát és az -úgymond- szabadságot, ha létezni sem hagynak

    és erre majd mondtok mindenfélét pro és kontra

    Svájc megtanulta és él vele nem is akárhogy

  • Gyula Bognar

    Igen, valahogy igy látom én is.

    A dolog pikantériája ráadásul még az is, hogy ha jól értem, ez egy husz évvel ezelötti látogatás története az Alma részéröl.

    Bár mint feltetélezhetjük, azóta sem sokat változott a világ, mármint arrafelé.

    Vagyis az értékrendek

    Bár a jót megszokni nem is eshet olyan nehezére azoknak, akik nem arra vágynak minden percükben, hogy hogyan forgathatják fel mások életét

  • Gyula Bognar
    2019 április 27
    12:18 du.

    miért hallgattál el az usa kapcsán?

    látván az NFL tegnapi hőzöngését és a milliós tömegek az utcán…na ott megvalósúlt a panem et circenses ből a circenses a panem már fel sem merül kérdésként, mert ha örülhetnek a tombrady nak akkor akár el is viheti az árvíz az egész falut… minden rendben van… egy frászt de „nekik” igen mintha ott történt volna valami? szvsz a semminél is kevesebb de kurva nagy zajjal

    ne utazz Svájcba, még felébredsz és az neked is árt nagyon is

    Svájc ban nincs tombrady és nem is lesz soha és az a jobb nem a másik változat

    Ms Ledeburit akkor boldog mikor a tombradyk hazaviszik az ő uzsonnáját a $560000000 zsebpénzükhöz és Mr Kajszibarack is ugyanúgy belebújik a drágán vásárolt tombrady trikóba és lengeti a zászlót esőben fagyban, hogy éppen nincs munkája és a következő 200 évben nem is lesz, kit érdekel a tombrady bevitte a tojáslabdát és milyen csinoska még így is 50 felé

  • Kedves Alma – a “Szabadság, jólét, gazdagság!” paklijában benne van az a tény is, hogy Svájc szép csendesen üldögél a világ ott elrejtett, kétes eredetű jókora vagyonán – köszönettel a természet által létrehozott ‘páncél szekrény’ országuknak.
    Viszont ez még hagyján annak a szomorú helyzetnek, hogy a nácik által elrabolt és Svájcban elrejtett zsidó vagyonok, makacs pereskedések, huzavona miatt, még ma is, 75-80 évek letelte után nem kerültek vissza jogos tulajdonosaikhoz !

  • Gabriel
    2019 április 27
    9:27 de.

    mi történt veled? már megint, majdnem egyet értek veled…

    Lenin (hogy tisztázzuk a Vlagyimír Iljics), a Brzsezsinszkij, Netányahoo, Sheldon Adelson, Krupp, Rotschield, (a lista nem teljes) bizonyos ideológia köré csoportosítják a céljukhoz vezető „utat” és mindegyiket elemezve abban a környezetben amelyből kinőttek!!!! meg lehet érteni őket de elfogadni nem kell…

    Svájc abban különbözik mindezektől, hogy az alkotó munka teljesítmény egyedüli értéknövelő képességét díjazzák, minden egyéb az esetleges jóléthez vezető bármilyennek leírható álmot (pesadelo, ou pesadilla) nem fogadnak el, mert ők még a céhes időkből tudják, hogy az alkotó munka alkot értéket minden más kibaszott szar rablómese és halállal büntetendő

    én most ennyit szerettem volna hozzá tenni a „Lelkes Alma” gondolataihoz

  • és ezt csak akkor lehet megírni és előadni, ha van Svájc hozzá és itt van!

    https://www.youtube.com/watch?v=Ur-3LrpgB0Y

    európai álmok ez nem való gizi nek, mert süket és seggfej is

    ez -véleményem szerint hozzá tartozik ahhoz amit Lelkes Alma el akart mondani

  • Almási Alma
    2019 április 27
    4:16 du.

    kedves Almási Lelkes vagy fordítva(???)
    hagyd ki a politikust ebből, ők a „hókuszpók” az egészben!!!!

    kizárólag (és ebben nem engedek, mert ez a tapasztalatom) az alkotó embert becsülik

    íme a példa

    trópusi fekete Afrika és én magam ebben ott élve !!!

    ők genetikusan tudták, hogy a fehér ember az hülyét akar belőlük csinálni és ki akarja használni őket, és ezt ki is mutatták!!!
    azután, én (semmi öndicséret, én ilyennek születtem ezek a génjeim) jó nagy állami szintű avató ünnepség ők odavittek egy fél marhát (amúgy szőröstől bőröstől) és azt mondták ebből ők majd csinálnak valamit erre én… ácsi és mialatt az ünneplő közönség (közöttük a saját celebjeik is) várakoztak, hátha a marha megpucolja magát és megfőzi magát és fel is tálalja magát…
    ez a fél marhának nem szokása!!!

    sör volt hordóban és csapra volt verve (nem tudom hány hordó de mind egy hatalmas hűtőben várta a végzetét!

    én meg overállban és tornacipőben odamentem a konyhaszemélyzethez és néhány más beosztotthoz, és beültem a fél marha mellé ott a ponyván!!! és mondtam annak a fiúnak aki a főnöknek látszott (kiderült később ő a Műhelyfőnök a forgácsoló és lakatos műhelyekben és mindent tud a szakmájában), hogy akkor most csináljuk azt, hogy én élmunkás és mindenki követ (hatalmas üstök voltak kikészítve) engem és el kezdtem megnyúzni a marhát, és szépen feldarabolni gulyást akartam főzetni velük 150 személyre!!!

    hogy addig hozzanak nekem friss sört amíg nem mondom, hogy elég!

    és eligazítottam őket gyakorlatban…minden műveletet bemutattam és közben pusztítottam a sört hagyma aprítás paparika paradicsom meg minden ami a gulyásba való megfelelő elkészítése és a főszakácsot instruáltam, hogy ő keverje egy hatalmas cséphadaróval a két nagy kondérban és mire minden konyhakész lett és én is eláztam sörügyileg, addigra az asztalok is megterítve, a gulyás rötyögött mi meg azokkal akikkel csináltuk sokat tréfáltunk… és nagy hatalmas zaba lett belőle

    ez az én munkamódszerem, azok a csodálatos emberek attól kezdve miután bármit amit gyártani kellett (egy gyárban voltunk együtt, nemzeti programnak kikiáltott ügyben) én megmutattam mit és hogyan semmi sok fölösleges duma és amikor a magyar „kollégák” alkotni akartak és mindenféle hülyeségre próbálták őket rávenni akkor ezek egyszerűen (nem kacifántoznak) azt mondták nekik a Ródeo11 ezt így mutatta és az így műxik tehát te mutathatsz bármi mást azt mi nem fogjuk megcsinálni

    és ez olyan magyarok között volt akikből orvosi diplomával az ottani egészségügyet segítendő képesek voltak azt kijelenteni…
    hogy ezek a bozó négerek mit akarnak… na ezért van az ami van ma a világban szerte széjjel, mert politikusok belepofáznak az életbe és úgy, hogy halvány lila fingjuk sincs az emberről akivel el akarnak érni valamit és nem is igen akarják hogy azok a bozót négerek elérjenek bármit is, mert ő a nagy seggfej fehér ember fel van fuvalkodva és majd szétveti a fehérsége meg a seggsége de ember na az nem…

    szóval erről van szó

    tudd, hogy az egész addig volt eredményes amíg… (itt találjátok ki meddig, és miért?)

  • Igen, Pityi Palkó!

    A bank-ügyek (pontosabban az a gazdagság, amit elsősorban nem a svájciak keze-munkája, hanem a világ (rablott?) pénzének ügyes kezelése jelent, szóval a pénz teszi lehetővé, hogy Svájc olyan életet éljen, amilyet él. És nem utolsó sorban a pénznek köszönhető háborúmentesség már négy évszázadon keresztül. De én ezt most nem pejoratív értelemben mondom, hanem csak azért, hogy vegyük tudomásul, semmi sincs ok és források nélkül.

    Örülök, hogy a kedves fórumtársak érzékenyen viszonyulnak a cikkemhez, amit én tulajdonképpen egy bőbeszédűbb társadalomelemzés elöljáró beszédének szántam, amelyet mostanában írogatok magamnak, és, ha kész lesz, és jó kedvem lesz, akkor majd elküldök Christophernek is. Mert én úgy gondolom, hogy rövidesen (50 éven belül) egy nagyon nagy és durva változásnak nézünk elébe.

    De erről majd később… most várom a jókedvemet. 😀

  • „A dolog pikantériája ráadásul még az is, hogy ha jól értem, ez egy husz évvel ezelötti látogatás története az Alma részéröl.
    Bár mint feltetélezhetjük, azóta sem sokat változott a világ, mármint arrafelé.”
    ____________

    Hát, Gábriel, bizony, hogy ott is változnak a dolgok. Kezdjük azon, hogy már az írásom idejében is volt elég sok ferdeszemű bevándorló – autóbuszvezetők például.

    Bár én azóta nem jártam arrafelé, de úgy tudom kollegáktól, akik manapság is járnak rendszeresen dolgozni a CERN-be, hogy az ottani világ mára NAGYON megváltozott. Talán nem a mi változásaink őrült sebességével, de az ottani lassú élethez képest mégis elég gyorsan. Ez már szinte fizikai törvény, minél több a kommunikáció a világgal, annál inkább kiegyenlítődnek a viszonyok. És ez a jelenség nem Svájcnak dolgozik.

  • Többször voltam Svájcban, de nem éltem ott. Gyönyörű, tiszta minden működik. Azért Svájc sem egyoldalú, kantononként változik. Akinek nem léte a mindennapos küzdelem, annak egy álomország. Aki nincs meg a hétköznapi balhék nélkül, ne menjen oda. Már sajnos ott sem a régi, a bevándorlás sokat rontott. Kedves ott született unokatestvérünk sokat panaszkodik miatta. Svájc precizitása, tisztasága és az ír kedvesség lenne az igazi együtt. Sajnos ez ma még lehetetlen.

  • Rodeo11
    2019 április 27
    7:36

    „” … hogy az alkotó munka alkot értéket minden más kibaszott szar rablómese…”

    ebböl én kihagynám a mondatod befejezö részét, na nem azért mert nincs benne igazság, hanem hogy hol marad akkor az a sokat emlegetett tolerancia?

    Aztán ha mindehhez végre megértenénk azt is, hogy nem a pénz okozza a gazdagságot (a javak/értékek birtoklása) – értsd a hatalmat – hanem a javakhoz – az alkotott értékekhez – való hozzáférési jog/jogosultság.

    Vagyis, hogy kinek/kiknek áll módjában dönteni a közösség javainak szétosztásáról

    A pénz az csak az egyik jogalap, amely kétségtelenül az ugynevezett piacgazdaságok mindent überelö eszköze (jogosultsága) lett, de ehhez szentirásba kell foglalni
    „hogy ez mindennek az alapja”

    Kétségtelen tehát és rettenetes szuklátókörüség eredménye – (ez utóbbi tétel csak azok körében értendö, akiknek egyáltalán van valami látása) – hogy semmit sem old meg, ha csak az egyik fajta okozat ellen hadakozunk, még akkor sem ha esetleg oly sikeres is lehetne – ami sohasem sikerült eddig a történelem (legalábbis az ismert) során

  • PITYI PALKO:

    Swajc nem ul senki vagyonan!!!!

    Talan kiveve a szep Alpesi legelok, hegyoldalok es si-lejtokokon kivul.

    Ugy az egyenei, mint kollektive vagyonai csupan a lakossag tobb evszazados szorgalama tette lehetove.
    Sot meg a penzugyi-foglalkozasok is a lakossainak eredmenyei.

    Amikre maga es tarsai hivatkoznak az nemi bankok pancel-szekrenyeiben vannak tarolva.

    A nemzetkozi birosagok maig is az iteletek alapjan keresik, sot probaljak megallapitani a jogos letzo utodokat az ottan tarolt egyeni vagyonoknak.

    Az nem a Swajciak bune hogy mas idegen gyilkos-gazemberek ottan probaltak eldugni masoktol elrabolt tulajdonaikat !!!

  • Pityi Palkó
    2019 április 27
    7:04 du.

    Ezekben a gyerekmesékben/pletykákban ifjan még én is szörnyülködni voltam képes.

    Azok a vagyonok amiröl beszélsz széfekben rejtözködnek, amik se nem kamatoznak, se nem termelnek ujabb pénzeszközöket.

    Ugyhogy ez a szöveged az irigykutya nyüszitése, csak mert kell valami sárdobálás, ha a szukához esélye sincs kilométerekröl

    Akiknek van elrejtegetni pénzük azért viszik oda, mert ott senki sem akarja megkaparintani, sem a szent orbán, sem a szent lenin nevében a közjóvó tenni, magyarul az ottaniak közül senkinek sem fáj a foga a máséra. (mert egy ilyen hülye mentalitásu nép)

    Mert Rodeio kiváló fogalmazása szerint az tekintik értéknek, amit az alkotó munkájukkal megteremtettek, amiröl bizton érzik, hogy az az övék, mert ök maguk hozták létre. Arra viszont vigyáznak nagyon is, ugyhogy a Hitler is ezért tett le abbéli szándékáról hogy bekebelezze Svájcot

    Ami a másé ahhoz pedig semmi közük, ezt is igy gondolják.

    Ellentétben az oly „sikeres” populista manifesztációkkal, amelyek mindennek az ellenkezöjét hirdetik, és a lusta/mindigamásétkivánó tömegek bármikor vevök tudnak lenni rá

  • Almási Alma

    Kiváncsian várjuk az elemzésedet.

    Söt izgalommal. Viszont már elöre is ellenszegülök, az az 50 év jóval kevesebb, ugyhogy légyszi na halogasd!

  • …majd, ha az utolsó puskalövés után (1956) eltelik még kb négyszáz év, akkor majd Mo-n is tiszták lesznek a wc-k bőséges toalett papírral, a parkokban kertészlegényekkel stb…
    Majd, akkor talán-:)

  • Ugyan Rodeio kiválóan megfogalmazta, hogy mit is akar jelenteni az, amikor az enyémmel vagyok elégedett és nem azt lesem, hogy a másiknak mennyije és milyenje van.

    De ö is az egyike azon sok millíoknak akiknek nem jut el lelkükig, értelmükig, nem értik meg, mit jelent valóban megélni is mindezt.

    Ehhez kellene gyökeres változásnak, 180º-os fordulatnak alárendelnie magát.
    Ugyse megy, kár érte a szó.

    A világ telve van hasonló mindentudókkal, akik ki-, és felhasználnak mindent arra, hogy saját pecsenyéjüket sütögessék.
    Néha gulyást kell hozzá fözni. Talán egyszer, talán kétszer.
    Jól eladni magunkat, minden ezen mulik – a csomagoláson.
    Nagyon jól ismerem hogy mükszik

    Talán itt jön az óra valóban, hogy Isten ismét ujragondolja a teremtést.
    Mindenki sütögeti a saját pecsenyéjét, közben majd megmondja a tutit, hogy mi a jó a sok parasztnak (én ugye nemes vagyok)

    Volt vizözön, lesz apokalipszis, igy is lehet értelmezni.

    Szóval Almási Alma küld még azelött az esszédet, mielött meglészen 🙂

  • FERENC;

    Sajnos az ezer-eves probalkozas sem sikerult.
    De a WC papairt nem is celoztak.

  • Gabriel
    2019 április 28
    9:40 de.

    a „demokrácia” semmiféle értéket nem hoz létre (ez szvsz)!

    a demokrácia egy szó semmi más mint egy szó, mely mint fing elszáll nyomtalan (Shakespeare sokkal humorosabban bassza szét az egész rablómesét… bár ott pontosan a becsületről van a részegek vitája, én -pofátlanul- behelyettesítettem a demokráciára ami egy másik fing) ahogy Falstaff mondja kocsmában a sok hülyének

    a svájciak pénzügyi tapasztalatai azok is hatalmas értékteremtő tényezők mint értéknövelő termelő tevékenység…

    mialatt van jólét lehet merengeni ha a termelés közben jut rá idő, hogy milyen lenne ha …hahahahaha az eget pirosra vagy zöldre festenénk és a profitshare lehetne emberi jog azaz mindenki aki a létrehozásában résztvesz jogosult a töke hányadának jövedékére (ez volt levédiabasznádon 1989 előtt amikor munkéstanács vette át a tulajdonjogot és a management alkalmazottjává vált ennek a legfelsőbb jogú testületnek

    erre jött a válasz az 1989 nagyimretemetésésO1G létrehozás és szétbaszása annak ami kezdett műxeni

    hahahahahaha

  • Gabriel
    2019 április 28
    9:40 de.
    a töke = tőke hahahaha bár kituggya???

  • Ferenct Minden tiszteletem mellett, ez marhaság.

  • Rodeo11
    2019 április 28
    4:16 du.

    A FARC-os kiképzötáborban ennyit sikerült abba a konok bugris fejedbe beültetni, hogy ketyeged mint a vekkeróra, hogy a demokrácia szart sem ér!

    Lehet, hogy a kiképzöid túlrugtak a célon, bár elismerem jó munkát végeztek. Talán egy idöben voltál ott Columbiában a Dilmával.

    Hol emlietettem én abban a pár sorban a demokráciát, amire hivatkozol?

    Nulla, tudod nulla a köbön minden értelmed, tudásod, viszont az EMBERTELENSÉGBÖL akár három jelest is rögtön kiérdemelsz.

    Neked kocsmába se kell menned mindehhez, se rum, se cachaça és nem kell se füvel se cocainnal keverni.

    Lököd itt a csavargó Guevara szlogenjeit, egy elmebeteg agyfröccsenéseit, aki ha lehet egy aljasabb féreg volt mint a Sztálin, ahogy élvezte a mások kinzásait.

    Te most azt próbálod „konszolidált” formában lassanként felvezetni, eladni ezen lap hasábjain, azt hivén, hogy ha itt szciális (társadalmi, közösségi) értékekröl szó esik, akkor itt ennek a szennynek terepe van.

    Nem is tudom, de hát irtak már ide más náci fröcsögéseket is.

  • Kenny

    Nyilvánvaló, hogy eltúloztam a „négyszáz” évet.

    Csak azt akartam érzékeltetni, hogy túl nagy a történelmi,- kulturális-, gazdasági hátrányunk a Nyugat európai országokhoz (különösen Svájchoz) viszonyítva.

  • Rodeo, és Gábriel, kezdtek megint belemelegedni a gyalázkodós, „vicces” nyelvelésbe. Muszáj ezt?

  • Gabriel
    2019 április 28
    8:43 du.

    nem baj Gabriel lala… majd kigyógyít valami valóságnak nevezett erős „gyógyszer” addig is ne fáraszd magad, olvashatatlan hülyeségeidet görgetem

    hahahahaha

  • Hát bizony ha ilyen Svájc be nem tenném a lábam.Amugy hallottam már hasonlokat.
    Idegen.ha nekik jo,hát legyen.

  • Almási Alma
    2019 április 29
    7:26 de.
    dehogy muszáj… hahaha a csodálatos cikked ami a valóságról szól mindenféle gerjedelmeket váltott ki a gabriel lala ból én meg nem hagyom szó nélkül …de, mint látod letettem arról is, méltatlan a „vitára”

  • Remelve Swajc soha nem lenne mint Magyarorszag, de nem igen hiheto hogy Magyarorszag valaha is lenne mint Swajc.

  • Bendeguz, igazad van, Magyarország sohasem lesz olyan, mint Svájc. De ez egyáltalán nem baj, és egyáltalán nem pejoratív kijelentés. Más nép, más kultúra.

  • Ferenct
    2019 április 29
    6:46 de.

    Nem is tudom, hogyan lehet ilyen összehasonlítást tenni. Paradicsomot a cseresznyével? Sajátmagán belül lehet jobb, vagy rosszabb mindkettő. De ha mi, magyarok majd kihozzuk magunkból a legjobb formánkat, lehetünk máshogyan is ugyanolyan boldogok…

  • Alma!

    Nem hinném, hogy lenne miért elnézésedet kérjem, hiszen aki a cikked kapcsán kocsmai fingásokról kezdett beszélni egy valódi utszéli kocsmai stilusban, nem én voltam.

    Dehát, hagyjuk, mert ezzel megint „sikeresen félremegy” a Te cikked témája is, ami igenis nagyon fontos dolgokat feszeget.

    És messze nem érdemli meg azt az utszéli stilust.

  • ALMASI ALMA;

    Sajnalom Alma. nagyon gyenge kifogas.

    Minden emberi-leny egyenloen termetett, csupan mert neve, szarmazasa, vallasa, stb.stb. nem egyenlok,az nem kifogasolhato hogy nagyon eltero magatrtast es eletcelokat gyakorolna.

    De minden emberi-leny, sot meg minden alatti-leny is szabadon, a sajat ohajai alapjan kepes elni eletet es a legjobb-eredmenyeket elerni eleteben.

    Na hat miert velne hogy csupan mert valaki magyarnak lett meg-belyegezve, nem elhetne sajat eletet a sajat ohajai es kepessegei alapjan elert sikereivel???

    <iert nem lehetne az egyenlo sikere, az egyenlo lehetosegek alapjan????

    A szabad egyenlo lehetoseg biztositasa ami hianyzik a maguk elmejukbol es eletukbol!!!

    Azt maguk csupan kizsakmanyolasnak velik, s mindent az allamtol,ill. politikusoktol, masok koltsegein varnak.

    Az az egyedulli oka a keleti elmaradotabbsaguknak !!!!

  • Bendeguz79
    2019 április 29
    4:48 du.

    gizi, Óh nagy emulzió… és kacmarag… szóval ezt beszzéld meg a vallásokkal hogy miért nem egyesülnek az egyetlen egy igaz isten képzetükben és akkor nem kellene kiscsilliárd féleképpen imádni ugyanazt a kitalációt és ferde szemmel meg acsarkodva nézni az összes többit, hogy azok mind bitorolják az ő egyetlen istenkéjét ebből szokott lenni az ami gyerekszobában copfrángatás a gyakorlatban meg bombák és géppisztolyok

    essetunni?

    hahahaha
    ja és csak neked budzsu is

  • Almási Alma
    2019 április 29
    2:27 du.
    Kedves Alma, majd a 800. eredménytelen kisérletednél Te is rájössz, hogy reménytelen?

  • Bibi, én úgy lettem nevelve, hogy ha valami egyáltalán, akkor CSAKIS A TÜRELEM nevel rózsát.

  • Almási Alma:
    „De ha mi, magyarok majd kihozzuk magunkból a legjobb formánkat, lehetünk máshogyan is ugyanolyan boldogok…”

    Lehet, hogy nem vagyok eltúlzottan optimista, de mi van akkor, ha – no, nem a „magyaroknak”, hanem Magyarországnak, sőt, a régió államai többségének – talán épp ez a „legjobb” formája; időnként közbeesik ugyan egy rövidebb jobb időszak, néhány kiegyensúlyozottabb év, de tartósan erre vagyunk képesek, ami van, többre nem. (Ne higyjük, hogy az ún. „arany évek”, a Kiegyezést követő évtizedek olyan gyökeresen és sokkal jobbak voltak.)
    Rossz óráimban legalábbis néha úgy érzem, hogy a 19-20.század fordulójának talán legvilágosabban látó magyar elméjének látomása mintha helytálló lenne: http://mek.oszk.hu/05500/05552/html/av0092.html

  • Almási Alma:
    „ha valami egyáltalán, akkor CSAKIS A TÜRELEM nevel rózsát.”

    Kedves Alma, lehetséges. Nekem valószínűbbnek látszik, hogy
    „Halált virágzik most a türelem.-„

  • ˙

    Pityipalkó 7:04-hez kapcsolódva:
    .

    Érdekes dolog, hogy itt a KMH-n már százszor kitárgyaltuk és tisztáztuk a mai svájci jólét sötét titkát, a sok romantikus és blöffölő félájult mégis hozsannákat zengedez erről az égi országról és annak békés szelleméről.

    Először is csak azt felejtik el, hogy Ő égisége a domborzati viszonyainak köszönhető, amit még Hitler is tiszteletben tartott, de miért is…?

    2. A Világháborúk(!) előtt XIX.sz.végén, a-XX.elején a téli hónapok, a bezártság adottságából kifejlődött finommechanikai háziipar is mindössze a közepesen fejlett gazdaságú országok közé sorolta Svájcot.

    3. A két háború hogy-hogynem, de mégis, az ország . b a n k i p a r á t . emelte valahogy a világ legfejlettebb szintjére, amely szint, honnan s honnan nem(?), tartalmát tekintve, volumenében és összetételében is oly „tekintélyre” tett szert, ami utánozhatatlan… – Ilyen tényleg nincs több a világon.

    4.E két utóbbi tényező alighanem, vagy inkább kétségtelenül a rablott náci magánvagyonok és „az aranyvonat” (akárkik számára) fel nem mérhető nemesfémfedezetben nyugszik. Na itt aztán tényleg gyakorlatban valósul meg a „n y u g o d j é k . b é k é b e n” szállóigéje.

    5. A . s z e n t . s v á j c i . b a n k t i t o k . a kulcsszava ennek az általatok hallelújázott békés alpesi szellemnek, amelyet a jó svájci nép* mint haladó hagyományt azóta őriz. Főként Zürichben ahol a Svájci Nemzeti Bank tőszomszédságában – mindössze egy úttestnyi** távolságra több magánbank táplálkozik, vagy talán épp táplálja egy titokzatos nemzeti köldökzsinóron keresztül – az örök béke zálogát, mint termeszek a csodálatos és bevehetetlen termeszvár centrumában jól megbúvó hatalmas királynőjüket.

    6. Hitler se véletlenül hagyta ki e mesés alpesi ország bevételét óriási Blitzkrieg terveiből. Valamelyest neki is gondoskodnia kellett egy háború utáni önmagáról…
    – Apropó, és a mi Orbanini ducénk is több titokzatos utazást tett már a banktitok e mesés vidékén az ő miniszterelnöksége alatt…

    Az egész svájci elragadtatottság lényege, hogy a pénznek nincs szaga.
    Márpedig Svájcban 1945. óta ez a szólásmondás milliószorta igaz.

    .

    .

    *Több népszavazás erősítette meg a svájci banktitok teljes érinthetetlenségét.
    ** Az úttestnyi távolság nem jelképes. A zürichi utca alatt titkos folyosók kötik össze a nemzeti bankot ezekkel:
    Ti. oda vezető szálak alapján egy külföldi oknyomozó újságíró járt volna utána svájci bankoknál egy konkrét – a tuniszi zsidó hitközség tulajdonát képező több kilós – az ottani náci parancsnok által 45-ben Zürichbe csempészett arany-vagyonuk után. Mindenhonnan kizárták – mégcsak be sem mehetett, holott ő csupán interjút kért a vezetőktől…

    .

  • Gabriel/Pityipalkónak

    Ne blöffölj Karikás!

    A Safe-ek, ill. azok tartalma, ha elhunyt a gazdájuk és bizonyíthatóan nincs jogos örökös, előbb leltétként kezelik, majd az is svájci államra száll. Ez is egy módja a rablott holmi eltüntetésének.

  • ˙

    Érdekes, hogy kibújt a szög a zsákból.

    Karikás és Bendegúz e téma kapcsán mennyire egymás kebelére borult.

    Karikás immár, ha esetleg valaki lopott vagyonnal vádol náci gyilkosokat, ő már a pártjukra is kel míg, pl.Pityipalkót i r i g y s é g g e l . vádolja és így akarja lejáratni az igaz szót. Tipikusan jellemző… 🙁

    .

  • Bendegúz 10:42

    Kérdezi, vagy inkább kijelenti, hogy a
    „svájciak bűne e,ha gonosztevők náluk rejtik el a rabolt holmit.”

    Furcsán vallásos, a parancsolatokat csak papoló egyén, aki ilyen kijelentéseket tesz.

    DE polgári törvények tekintetében is hallott e ön már az

    ORGAZDASÁG, vagy a BŰNSEGÉDI TÁRSTETTES mindennapi

    fogalmáról ? Mert amit maga itt véd, az azt fedi.

    Érdekes részrehajlás… Csak nem ilyesmit örökölt ? 😀

    .

  • DON GOLO;

    Maradjon a temanal !!!

    Soha sehol NEM irtam hogy a lopot penzt tisztesseges elrejteni.

    De honnan tudna a bank ahova maga teszi penzet hogy azt maga hogyan szerezte ???

    Valaszoljon arra !!!!
    NE csak kiforgatnia a valosagot hogy maga lehetoseget talalna az ocsarkodasra !!!

    Emlekezne Aczel Gabor „Reszlet Gazdag” cikere? ahol bevallotta, hogy a „lopot penzekbol” juatalmazzak az erdekekik tamogatoit.
    Talan maga is az eggyike azoknak ???

  • Igen Don Gollo, nem csak hogy „hallottam”, hanem naponta vegrehajtva a hatosagiszervek altal meg a tudatlanul is tulajdonaban lenni barmi lopott targyaknak.
    S az hogy NEM tudta a vasarolt anyag eredetet az nem vedelem a buntetes elol !!!!

    De hogyan tudna barmi bnak pl. Swajcban hogy mag, vagy barki hogyab jott tulajdonaba a penzenek.

    S azert van torveny Swajcban is az ellen.
    Mind nacik alatal elrabolt vagyonok nem atruhazhatok!!!
    Penz es muertekek a limboban ottan mert a jogos tulajdonosok utadai nem talalhatok, vagy nem elnek.

    De mit velne a Stalin elvtarsa altal lopott 520+tonna Spanyol aranyfdezeten ???

    ( Googleja „Moscow’s gold”)

  • DON GOLLO;

    A Gabriel es PP hez cimzett soraiban emlitett ugy NEM megy az allam tulajdonaba !!!!

    Az allamiszervek tartjak azt a jogos orokosok szamara.

    S az nemzetkozi listan talalhato a weben.

    A hatosagok minden lehetot megtesznek a jogos orokost felfedezni.
    Sot egyszer en is sikeres voltam egy olyan kis osszeget megkapni regi eredetebol.

    Kattintsa nevet, talan magara is var valami osszeg ismeretlen elhunyt elodetol !

  • A svájci bankok nagyon rendesek. Mi a CERN-ben egy bankba kaptuk a pénzt. Amikor végleg hazajöttem, nem tudtam kiváltani az összeset, mert az automata nem engedte. Akkoriban még ebből a bankból nem lehetett felvenni pénzt, csak Svájc területén. A bent maradt pénzt nagyon rendesen kezelték – úgy kb. mai 5000 forintnak megfelelő összeg volt. Minden negyedévben kaptam róla elszámolást, hogy mennyi volt a kezelési költség. Így év végére az összeg jelentősen lecsökkent. Minthogy nem volt módomban kimenni, gondoltam, vigye kánya… De nem vitte. Mert a következő év elején kaptam rá kamatot! fillérre annyit, mint amennyit kezelési költségben leszámítottak, úgyhogy megint megvolt az eredeti összegem. Ez így ment vagy két évig, a végén egy kollegámnak adtam meghatalmazást, hogy szüntesse meg a számlámat… Hát így aztán már nincs pénzem a genfi bankban.

  • DonGolo
    2019 április 30
    5:45 de.

    hahahaha

    a gabriel lala is meg a gizi mindig olyan aspektusban és színekben festik a történtekről szóló délutáni álmaikat a fotelból, amilyenre éppen arra van szükségük, hogy a valóságot kicsit megpörgessék… és mint Rachel Maddow az usa ban (ő egy tv celeb aki mindenről kialakít valamilyen hírt, a valósághoz nem sok köze van, de a nézők azt hiszik róla (lásd még CNN), hogy na ő most „megaszonta” miután a valóság alaposan mindegyiknek a bütykeire taposott csak úgy sajog nekik, mindegyik nézettsége napi százezrekkel csökkent ami milliárd közeli bevételkiesés egy hét alatt (lásd Müller riport és kanyarjai) ráadásul a „hölgy” az LGBT community oszlopos tagja, tehát ő már érinthetetlen, mert -mint a cionisták- ő is arra hivatkozik, hogy mindenki aki őt bántja az antiLGBT (szemita) és akkor már csak a távirányítókkal lehet szavazni: átkapcsolni másik csatornára és máris vérző zsebsebeik keletkeznek és azért még az is előfordulhat, hogy megbüntetik 20-on valahány év után, és nyugdíjazzák, ugyanaz a CNN ről nem mondható el, mert az meg zsoldban van, állami zsold, NSA, CIA, ügyesen álcázva

    hahahaha
    hogy mik vannak

  • Bendeguz79
    2019 április 30
    9:57 de.

    gizi, hogy mik vannak? és nem is remegett a csuklód mikor írtad?
    szóval ami Ioseb Besarionis dze Jughashvili esetén lopás az az USA esetén „jogos hadizsákmány” meg szankció, és demokrácia terjengés, hogy miket tud meg az ember ha gizi összest olvas?

    hahahaha
    van még ilyened?
    a magyar arany hová lett? köd előtte köd utána?

  • DonGolo
    2019 április 30
    5:18 de.

    Méghogy „ti már itt többször kitárgyaltátok”

    Hogy nem esik a fejedre a háztetö.
    Hogy milyen kis álnok képmutató, csipöböl irigy megjegyzés ez is
    Saját szavaid a bizonyság rá.

    Ki vagytok azok a Ti?

    Igen, Te és a hasonszörü mentalitásu irigyek, akik miatt valóságosan létjogosultsága van egy Orbán-kormánynak.

    Hiszen ez az ürge (orbán) el kell ismerni nagyságrendekkel intelligensebb mint „Ti hasonszörüek”

    Mert rájött, hogy a magyarok két nagy csoportra oszthatók:

    1. Irigyek I.

    2. Irigyek II.

    Amig ti egymásra mutogattok, egymást szarral dobáljátok, ö addig külön-külön a két markába röhögve hatalmon maradhat addig amig akar.

    Tudod miért a két markába?

    Mert a két nagy csoport szabadon átjárható.
    Egyik se különb a másiknál

    Mint ahogy Arany János biró uramjának, egyik zsebébe is neki meg a másik zsebébe is… neki fütyülnek…
    Ezért is kotorászik mindig benne, nehogy egy percre is megfeledkezzen róla…

    Kövendég uram most nagyon rátapintott az Ady idézettel.
    Próbáld értelmezni is ne csak olvasni ….

    A magyar átok = a sárga irigység

    Szarjankók, ezért nem lesz soha magyarföldön svájci jólét

  • Svájcban a félreértések elkerülése végett nyilván nem csak bankok, tehénkék és sváci órácskák vannak.
    Meg alpesi hujjujjok ….

    Hanem óriási ipari konszernek – gyógyszer, vegyipar, textilipar, müszaki- elektronikai gépgyártás, élelmiszeripar minden szinten, ne részletezzük, akinek kedve van hozzá, utánajár

    A felvetett téma a létezö demokráciák egyfajta sajátságos megvalósulási formájának, annak a mikéntje.

    Alma a rendörségi eset bemutatásával egy belsö – emberi viselkedés, hozzállás megvitatásának a lehetöségét is felvetette volna.
    Annak a bemutatása, hogy ilyen eredményekkel hogyan élik meg ezeket a benne élö emberek.

    Ezekröl érdemes lenne elbeszélgetni, akár nézetet cserélni, érvelni mellette ellene.

    DE…!!!

    Nyilvánvaló, hogy a demokráciák, a liberalizmus ösztönös elutasitói, bigott despotizmus hivök mint DonGolo, Rodeio mindjárt megragadják a legkisebb sanszot is arra, hogy elvigyék rögtön vakvágányra a témát, fáradhatatlanul és alamuszian keresnek egy akármilyen kis „hibát is” az ilyen témában, amivel a neki nem tetszöt vádolni, pellengérre állitani, és leirni.

    Elviszik idióta személyeskedésekbe az érdektelen részleteket.

    A céljük minden kétség nélkül csakis az egyetlen, hogy ne beszéljünk olyanról, ami nem illik bele a hagymázgözös világképükbe.

    Nagyon alacsony, utolsó kis trükk, alamuszi egészséges világlátásra képtelen személyektöl.

  • Almási Alma

    Kővendég
    2019 április 30
    4:57 de.

    Almási Alma:
    “ha valami egyáltalán, akkor CSAKIS A TÜRELEM nevel rózsát.”

    Kedves Alma, lehetséges. Nekem valószínűbbnek látszik, hogy
    “Halált virágzik most a türelem.-“
    __________________

    Viccelsz? 😮

    Ki fog meghalni, ha én huszadszor is elmagyarázok Bendeguznak, vagy másnak akármit, amit nem akar megérteni?

  • Megtudtam, Svájc milyen aljas módon szerzi a pénzét. Jó. Azt is, hogy rossz lehet ott élni, mert tiszta, rendezett és gyönyörű. Szigorú szabályok vannak, hogy ne tedd tönkre a mások életét. Jó. Ez tényleg rettenetes.
    Az nekem mégis nagyon tetszik, hogy a (rablott, lopott vagy orgazdaként szerzett pénzt nézőpont szerint), hogyan használják fel.
    Azt kellene megtanulni és átvenni, nem a szokott magyar módon a hibákat keresni, leszólni. Tényleg unalmas, nem ugat a szomszédban a kutya, nem bömbölteti a TV-t, nem gajdol részegen, és még a csikket sem dobja el. Még parkolni is szabályosan parkol a marhája. Fúj. Hát élet ez?
    A jó gyilkos stresszel mi lesz? Nem tudom, én nagyon jól elvagyok stressz nélkül. Érdemes kipróbálni.
    Továbbra is örömmel megyek Svájcba turistaként, mert élmény ott lenni, idén éppen Winterthurban.
    A svájci bankok tevékenységéről nem sok tapasztalatom van, hiszen csak két országban „bankolok”. Ha zongorázni tudnám a különbséget, Schiff András lennék, és nem a magyar bankok javára. Igazából nem értem, Magyarországon miért viselkedhetnek ilyen aljas módon a bankok. (na jó, értem) :(.

  • tisztelthölgyeimésuraim

    Bendegúz79 9.57

    Má’ ne is haragudjon, de ez a „Stalinos védekezése” a legtipikusabb . n á c i . reflex náci tömeggyilkosok utolsó szó jogán kimondott személyes, vagy fogadatlan prókátoraik által hangoztatott reflexszerű „mentségeként”… 🙁

    Kérem ne játssza az ártatlan hülyét. Nagyon is jól tudja, hogy a Holokauszt és a II. Világháború alatt nemcsak a német-náci és szövetségeseik kiskatonái által zsidóktól egyszerű rablások* és rablógyilkosságok útján, de a tengelyhatalmi államok által „törvényes úton”** elkobzott, illetve az így rabolt, aranyról és pénzről van szó.

    Én csak egyetlen megtörtént, még mindig nem lezárt üggyel jöttem ide a megtörtént sok-százezer, vagy inkább millió eset közül, de íme még néhány döntő bizonyíték arra, hogy nácik és csatlósaik a kellemben és jóságban annyira dúskáló Svájc segedelmével nyelték le egész Európa aranykészletét.

    Lásson többet is, íme abból egy pinduri bűnlajstrom.

    https://magyarnarancs.hu/belpol/zsido_vagyonok_svájcban_ aranylaz-62305

    http://www.origo.hu/nagyvilag/19991210svajc.html

    http://www.c3.hu/scripta/multesjovo/98/04/24pelle/htm

    stb-stb………… doku filmek is
    .

    .

    * Remélem tudatában van a lopás és rablás közti minőségi különbségnek. A katonák a megtámadott területeken nem loptak, hanem raboltak s amikor ez nem járt sikerrel, hát gyilkolással azaz rablógyilkosságokkal kombinálták e gaztetteiket…

    ** „Törvényes úton”: Puccsista junták első dolga, hogy a köztársaság alkotmányos rendjét megdöntve, az alkotmányt, a fékek és ellensúlyok rendszerét félrerúgva, teljesen új törvényeket generálnak [Orbanisztán 2010-től 2 év alatt kb. 4000 ilyen, a Vezér boszorkánykonyháján kiagyalt „törvényt és rendeletet” gyártott !] és ezekre hivatkozva ezt a kamu törvényességet hangsúlyozzák, reklámozzák és várják el alattvalóiktól.

  • tisztelthölgyeimésuraim

    ui:
    Don Gollo olvtársunk talán megbocsát, hogy Bende prókátor kartárs 9:57-es védőbeszédére én reagáltam, de már nem tudtam kivárni az ő reakcióját…

    🙂

  • ˙

    Tiszteletteljeshölgyeinkésuraink!

    Teljesen „megbocsátok” sőt…!

    A második – a http://www.origós – példád pedig tökéletes . l e c k é t

    a d . azoknak, akik nem nem néznek a dolgok mögé, legszívesebben

    csak a felszínt látják, s ezért még mindig, így 75 év után is

    hisznek abban „a negédes svájci szellemben”* és ájuldoznak tőle.

    Már csak arra kérem őket, hogy olvassák is el a mellékletet…
    .

    Üdvözöllek: DG

  • THu˙

    Bocs’ volt egy *-om is:

    * Emlékszem kedves Geyza bajtársunk azon korábbi „meghatónak” szánt kommentjére, ahol az alpesi országban járván Ő egy hegyi menedékház fala mellett „parkoló géppisztolyokra” (még a típusukat is feltűntette) lett figyelmes, amelyeket a bámulatos fegyelmű svájci katonák támasztottak oda pusztán arra az időre, míg ők egy Frühstückre oda betértek…
    – Ha most . e z t . hasonlítjuk össze a II. www-példáddal a precizitás és cinizmus párhuzamos svájci kettősét fedezhetjük föl bennük.

    .

  • JichakPerlmutter

    Bibi!
    12:36

    Azt írod hogy „Gyurcsány alatt német neonácik rendőri védelem alatt masíroztak”

    Gondoltam,Te biztosan ott voltál… – talán onnan tudsz róla…
    S ha nem is vagy német, de… Ezért kérdeztelek a tájékozottságod forrásáról…

    Na szóval – Vicc Aus – hatalmas különbség van aközött, hogy aljas nyilas csemetéket rendőri védelem alatt(!), békés lakosokat megfélemlítendő(!), szánt szándékkal vonultatnak a cigány gettókban, avagy aközött, amikor amúgy uniós tag nácik turistaként, csak úgy schengeni alapon surrannak be ebbe az országba, hogy itt aztán egyfajta sajátos szolidaritásból a Hősök terén működjenek együtt a magyar nácikkal.

    És ez nem vicc!

  • kenny
    2019 május 1
    4:31 de.
    szívélyes üdvözletem innen az enyhe telünkből, bár az aranyesők már virágba borultak, remélem a hó nem fog sokáig tartani…

    úgysem hiszik el… én -akármikor- jártam -vagy néhányszor Svájcban ugyanazt tapasztaltam… a bank biztonsági embere azért odakísért a pénztárablakhoz pedig anno még nem voltak tenorista Magas C-k és megvárta amíg a pénztáros leszámolja én meg szépen beleteszem a Samsonite -om ba és rázárom a fedelét és hogy nki is menjek… akárhányszor voltam bárhol abban az országban… a svájci osztrák határon egy kies hegytetőn egy kis falu szélén magányos határőr és mikor mind a hárman átadtuk az útlevelünket nagyon furcsán nézett rám, mert sem a Charle de Gaulle on, sem Stuttgartban nem pecsételtek csak kisodort a tömeg (ez is még az átkosban volt Shengen előtt)… és az én útlevelemben az utolsó pecsét ugye hát… szóval a gabriel lala és hasonszőrűek nem hiszik, de ezzel nincsenek egyedül, de a valóságot ez nem igen érdekli… és senki sem látott még hólivudi filmet amelyen bármit bárhová be lehet filmezni

    borzok jól vannak?

  • Rodeo11 Mikor megyünk Bregenzbe operába, keresztül kasul járjuk Ausztriát, Svájcot, Németországot és Liechtenstein.
    Jó pofa, reggeli, ebéd, kávé majd vacsora más más országban egy napon belül.
    Egyszer állítottak meg a határon. Mentünk át Svájcból Németországba, a Rajna torkolatát megnézni. A határőr támasztotta a bódéját és játszott a telefonjával. Visszafelé kelletlenül abbahagyta, megkérdezte hol voltunk. Mondtuk. Szép volt? Szép. Van útlevelünk? Van a csomagtartóban. Akkor jó, jó utat. Ez volt az egyetlen vám vizsgálatunk. 🙂

  • JichakPerlmutter
    2019 május 1
    6:36 de.

    Bibi!
    12:36

    Azt írod hogy “Gyurcsány alatt német neonácik rendőri védelem alatt

    ———————————————————————–

    Köszönöm Önnek a fentiekre adott válaszát – ezt helyettem is írta!

  • Én öszintén mondom, hogy kezdem bodánk személyét felértékelni.

    Csak tessenek megérteni THM és dongolo vagy micsoda hivatkozási alapjait, információs csatornáit olvasgatni, amit itt maguk felvezetnek, bármilyen téma lejáratására.
    Nem elsö eset.

    Semmi más bizonyiték nem szükséges, hogy marcsink egy észlény, hiszen legalább magától mondja a sok hülyéseget, de ezek a fenti személyek „megszakértik”, átalakitják intellektuális dumának kitetszö szöveggekké, az origó és hasonló szenycsatornák mocskait.

    Százszor aljasabbak és veszélyesebbek a marcsinál.

    Nélkülük nem létezhetne a NER

  • T.H.U. 5/1, 4;51 soraira.

    Ha csupan az egyeni es szemlyes ragalmazasokkal kepes jonni, legalbb maga meg „nem jatszana” az iagzsagos „hulyet” !!!

    A kozolt harom(3) web-lapja kozul egy „404 error”,
    A masik semmit nem ad a maga altal elkpezelt alanyon.
    S a harmadik nyujtja az adatokat hogy hany „zsido egyen” kapott visumot es hany volt visszautasitva Swac altal.

    Abban a leg-szpmorubb ami europban tortent a vilafgaborukkal.

    De HA menekulo zsidok be-nem-bocsajtasara ohajt hivatkozni, mir a feneert nem hivtkozott az FDR US-elnok visszautasitasara az M.S.St.LUIS-ra amely Hamburgbol tele onnan menekulo zsidokkal.
    Sot meg Cuba sem engedte oda-be oket.
    Visszakuldve Hamburgba.

    Ami a katonak lopasira hivatkozik, ha letezne adta ,ami maig nem jott koztudatra es hivatalos kovetzmenyekre, tegye meg vadalmat a hivatalos urakon a hatosagokon !

    Sot tallahatta volna a web-en,US katonatisztek altal lopot Nemet Csaszari-ekszerek esetet is.
    Persze azkoat is hadbirosag a hivatalos modon kezelte.

    Olvashatta volana a „Magyar Arany-vonat” reszlteit is.

    Ha nem kepes az itteni alanyokon ertelmesen reagalni, legalabb lenne ember az egyeni es szemlyes szidalamait es gyalakodasait hanyagolni !.

  • Svájcra sok példát hozhatnék még fel abból amit magam megéltem, hiszen korábban is hivatkozgattam rá, mint egyik hellyel-közzel megvalósult demokratikus társadalmi berendezkedésre.

    Sajnálatos, hogy néhány jelenlévö „irigy ellenszurkoló” most sem képes épitöleg hozzászólni, de viszont kényszert éreznek sáros bakancsban mindenbe bele-csörtetni.

    Másik oldalról jó a hozzászólásuk, hiszen éles tükröt mutatnak magukról, hogy mi a valóság, hogy valóban nem is szeretnének liberális demokráciát.

    Sajnos a magyar többség magyarországon nem szeretne liberális demokráciát, mert abban „nem éreznék magukat biztonságban”

    Nekik „olyan valami” kell amiröl azt érezhetik;
    – hogy a „kormányon odafent” az én uraságom a vajda, az uraságom majd engem „megvédelmez” minden elöre és elöre nem látható rosztól.

    – Tehát igy lubickulhatok el a nyugalomban. – legyen az vörös, zöld, narancs – nem számit””

    Nem hisznek a közösség erejében, hiszen nem biznak még a szomszédban sem, nemhogy a házmesterben, hiszen „ismerik” maga magukat, tudják, hogy ok sem biznak magunkban, inkább bennük se bizzon senki.
    Ha van viszont egy erös kormány – persze a pártjukon – az úgy már más…
    onnantól van felelös, onnantólaz „o vállukon semmise nyugszik többet, – mégcsak az hiányozna!

    Ez van, ilyen a magyar a kultura, és ez a legföbb akadálya a konszenzuson való kormányzásnak.

    Ahhoz valami nagyon furcsa dolog kellene (legalábbis a magyar fülnek, mentalitásnak):

    Bizalom

    A bizalom nem azt jelenti, hogy a másikban bizom, hanem annyit, hogy bizok abban, hogy akikre a kormányzást biztam, azok ugyanugy nem akarnak rosszat nekem, mintahogy én nem akarok nekik.

    Öszintén hányan gondolkodnak igy?

    A magyar átok…

  • KARIJAS GABRIEK kivalloan latja es osszegezte az altalanos magyar gondolkodas-modjat.

    Nevezte azt ;”a magyar-atok” neve alatt.

    Vannak akik a „csorda-gondolkodas”-nak velik.

    De tortent az mas tarsadalmakkal is, akik kovettek a kolompost meg a vago-hidra is.

    Az tortent a nemetekkel, na meg az oroszokkal is, sot tobb mas naciokkal akik bedoltek, vagy aldozatul estek azon felfogasoknak.

    Az „individualizmus” elvet visszautasitokkal.

  • Tüske Zsófia

    Gabriel, ha valami lerombolódott ebben az országban, az a bizalom… néhány éve emberek százezrei bíztak Seres Máriában és támogatták a valóban ésszerű javaslatait és a mozgalmát, miután a pártokból végképpen kiábrándultak, mire kiderült, hogy az egész játék csak a kamupártok létrehozásával kizárólag a közpénz-lenyúlásra ment ki.
    Mégis, kiben bízhatnának az emberek, ennyi hazudozás, sanda szándék és csalódások után?
    A rendszerváltáskor még megvolt a konszenzusra törekvés és a bizalom is.
    Mára már minden farkasról lehullott a báránybőr, politikusról az álarc… a legtöbbet lopja és legnagyobbat hazudja a református lelkész (Hörcsikre gondolok) álszent szemforgatókat látsz és elhülyült híveket, akik már a halottak napján a temetőben látott ismeretlenre is kihívják a rendőrt, hogy migráncs, de az igazit akkor sem ismerik fel, ha az orruk előtt van.
    A liberális demokrácia itt szitokszó lett és ebben nagy része volt a magát liberálisnak mondó pártnak is.
    azt nem tudom, hogyan lehetne innen továbblépni.

  • Tüske Zsófia

    A bizalom nem lerombolódott, sajnos fel sem épült.

    Tudod mi az igazi bizalom?

    Hiszen Te ismered az Urat, tudnod kell, mit jelent Istenben bizni.

    Mert ha én tudom, hogy a Te is az én Istenedben bizol, akkor tudom, hogy ki lakik benned.

    Igazából nem benned bizom, hanem Istenben. És én is bizok Istenben, tehát bátran teszem a dolgom.

    Nem is kell Istent ehhez számra vennem, elég tudnom, hogy a környezetem mit gondol a világról, és velem konforme

    De ezek tudják, hogy bármikor becsapnának engem is téged is, saját anyjukat is, tehát miért hinnének abban, hogy Te nem csapod be, nem vágod át öket az elsö alkalommal, hiszen ök is ezt tennek „a helyedben”
    Ha Te nem teszed, akkor nem azért nem teszed (szerintük) mert becsületes vagy, hanem fajankónak, nagy szamárnak néznek, tehát annál inkább azt keresik, hogy hol verjenek át.

    Azért keresnek olyan politikust vezetönek, akik magasról leszarják öket, mert az minél nagyképübb, annál menöbb, tehát annál jobban rámerik magukat bizni, hiszen ezt az attutüdöt ugy értékelik, hogy az nagyobb vagány náluk.

    Igy ennek a sötét tömegnek marad csak a sóvárgás, és a sárga irigység.
    Ne tévesszen mikor szép „intellektuális” halandzsát nyomnak, hiszen azt elsajátitani nem nagy nehézség. Még a papagájnak is sikerül

    A mentalitásuk ennyire primitiv.

    Ez a fajta bizalmatlanság együtt a sárga irigységgel – na ez az ami miatt szóba sem kerülhet demokratikusnak nevezett, szabad gondolkodás ezen az átoksújtootta földön.

    Ezt hivnám én nemes egyszerüséggel MAGYAR ÁTOKNAK

    A mult századfordoló magyar értelmiségei (irók, költök) ezt próbálták közvetiteni a nagyvilággal

    AKIKET aztán elöbb a fasiszták sikeresen irtottak, akik pedig nem állottak kicsuszni a hálójukon azok nem menekültek meg komunisták szüröjén.

    Lettek helyettük habzószáju csurkák meg csóti csótányok … és a mai követöik

  • Don Golo;

    Epp most olvastam egy birosagi dontest egy „nazI” rablas-targyan az „infostart”-ban.

    Egy Spanmyol Muzeum megtarthatja a festmenyt amit 1939-ben a nazik elraboltak tulajdonossatol.

    Nem teljesen „raboltak’, mert a tu;lajdonossa Franciaorszagban a festmenyt cserebe nyujtotta szabdsagaert, ill. szabadon engedeseert.
    S a museum a festmenyt piaci aron fizetes elleneben vasarolta.

    A Swajci Bank „nemasagan”, csupan annyit hogy minden bank, mindenutt confidentialt-sagot tart.

    Csupan birosagi itelet alapjan kotelesek adatokat nyujtani. S nagyon sok eset bizonyitja azt hogy minden Swajci bank koveti a birosagi donteseket.

    De az am ugyan-az vilagszerte.

    De nem valaszolt, csupan ‘big mouthed’ vadolva Swajc lakossait rablassal.

    Mint a mondas: ‘az beszel akinek a haza eg’ . Hmm???

  • Gabriel
    12:06

    5:45-ös hsz-emben már kifejtettem, de eme kommentben immár kiegészült a szélsőjobbosok itteni szeretet-köre Boda személyével, és kiderült, hogy címzettem, a mi Karikásunk legszívesebben a kebelére ölelné ezt a demagógiában annyira otthonos Marcsit, amennyire ő is az.

    Most mivel már Karikás, Bende97 és Marcsi ezennel egy tömböt alkotnak, valóban „összenőtt a mi össze tartozik”…

    .

    Ui:
    Azért, hogy teljes legyek Bendegúz szemben két másik jeles kommenttársával, időnként kisebb sikerekkel bár, de legalább törekszik a tényszerűségre.

  • ˙

    Karikas
    Gábriel
    12:06

    Amit képtelen, illetve nem akar tudomásul venni, illetve ellenpéldával élni:

    I. A fentebb már részletezett történelmi hátteret.

    II. A 10.Parancsolat lopott holmikra vonatkozó részeit.
    a. Nem csak a ne kívánd felebarátod, ezét-azát, de azt is, hogy a lopott holmi teljes egészében visszajár…
    b. Ne tégy hamis tanúbizonyságot!

    III. Az a számokban felfoghatatlan mennyiségű arany, aranyfog, ékszer, ezüst, platina, pénz értékpapír és stb… ottani trezorokban képezi alapját és hátterét annak a gazdaságnak, és gazdagságnak amelyre az egyetlen történelmi pillanatban* oda emelt felhőkbe nyúló citadella – Svájc – bizony tényleg nem egy homokra, hanem betonszilárd kincsre épült vár. A svájci értékpapírok és pénz biztonságát is ez a kincs biztosítja.

    S végül. Karikasz testvér bizonyára önmagából indul ki, amikor jól bevált náci propaganda módszerrel a másik súlyos, de minden normális ember számára is fájdalmas igazságát folytonosan, az összes e témát érintő kommentjében az . i r i g y s é g . mocskával vagdalkozva igyekszik befeketíteni és az illetőt sárba taposni. Tudniillik neki soha nincsenek elfogadható, egzakt cáfolatai.
    Ám, mégis kíváncsi lennék vajh’ mi irigylésre méltó dolog lehet e megszállott hátterében ? Lehet, hogy valamely valóban békés amazonaszi törzs szállta meg szegényt ?

    .

    * Lásd még fent:
    – PityiPalkó 7:04;
    – DonGolo 5:18;
    – Tisztelhölgyeimésuraim 4:51.

  • FONTOS KIEGÉSZÍTÉS A FENTIEKHEZ
    .

    Múlt Kor [folyóirat] 2007.július 20.:

    BRIT KUTATÓ KERESI ROMMEL ELVESZETT ARANYÁT

    ld:
    www/mult-kor.hu/brit kutato keresi rommel elveszett aranyat

  • Bendeguz79
    2019 május 1
    2:11 du.

    gizi a sajátodról az atlanti pocsolyán innen, arról írjál, ha már benne létezel így helyesírás és ismeretek híján csak úgy l’art pour l’art…

    hahahaha

    hogy vannak a szomszédaid a többi majom? van elég banán? vagy kűggyek?

    budzsuhaha

    a piréz hottentotta szótáram nem találja a „gabriek” szót sehol swem, melyik nyelven írtad? és „karijas” az dél szudáni beütéssel aljoshka? hihihihihi

  • kedves Nagyérdemű, mint az látható a @gabriel lala az aranykoszorús törzsgárdistává lett avanzsálva a blogon…nagy örömmel tölt el eme nagy hatalmas fejlődés még majd lesz szocialista brigád is a NER-ben: bodácska-gabrielle-B.gizi77 és máris minden lehetséges kérdés meg van válaszolva -természetesen- azok is amelyeket majd csak később fog beírni a dolgozó

    ünnepnap ez a mai

  • DonGolo

    Szeretnél boda szintjére emelkedni?

    Már tulvagy rajta, engem hidegen hagysz.

    Bár szégyen és gyalázat nem az ujságra nézve, hanem az országra, hogy ilyen szintü emberek azok akik itt verik a mellüket.

    Bár nagyon jól összeraktad a primitiv a csapatodat. Akár indulhatnál is Orbán fantazma pártjaként

    Vagy esetleg nyitott kapukat döngetetek, ott nyomultok?

    A cikk témája nem a hitleristák ellopott, kisajátitott aranya volt, és most sem az.

    Ti, magatok szerint intellektüel szarjankók, bármilyen cikkhez odamentek, és elkezdtek sztálinista propagandát nyomni.

    Erre nekem válaszolnom kellene, mert hogy egy ettöl lennék én jólnevelt?
    Ezt akarod itt döngölni?

    Elöbb kérd meg az anyukádat arra hogy neked fejezze be a nevelésed, ok?

    Aljasabb troll és provokátor vagy mint bárki, aki ezeken a hasábokon már valaha is irt.

    Az irigységed kerdejelezed? itt vannak a saját szavaid, amelyek bizonyitják:

    „”ottani trezorokban képezi alapját és hátterét annak a gazdaságnak, és gazdagságnak amelyre az egyetlen történelmi pillanatban* oda emelt felhőkbe nyúló citadella – Svájc …”

    Kell még valamit ehhez hozzátenni?

  • fenti , dongolo cikkhez javitás

    ” …. a zsidóság – hitleristák által elrabolt, kisájátott aranya …..”

  • TUSKE ZSOFIA 5/1, 3;40 du. soraira;

    Kedves Ms.Tuske;

    Ha meglatasat oszinte meggyozodese alapjan nyujtotta, hat az bizonyitana, hogy a maga altalanos meglatasa 180 fokosan valtozott.
    Talan ertelmezi amiket jelzek itten.

    De sajnos amikor Seres Maria nevere hivatkozik hat igazan csodalatokra ejtett.
    Mert nem tudtam, hogy nevessek vagy sirjak?

    Minden ertelmes felnottnek rendszerint letezik eleg elet-tapasztala, hogy belatja a politikusok csupan lusta, keptelen , de igen ambizios es onzo , mindenre hajlando „kigyo-olaj-kereskedok”. Lenne nevuk, vagy allitolagos politikai meggyozodesuk az A-tol a Z-ig.

    Mint a koz-mondas; aki azt nem tudja, az tul fital, vagy tul ostoba.

    Azert valasztott az amerikai nep egy problematikus ego-maniakot , a tobb tucat politikusok elleneben 2016-ban.
    Sot meg az Ukran nep is inkabb egy „komikust” a 38 ismert politikusok elleneben.

    Bizonyara maga sem tavaszi-csirke.
    Tehat a kor az nem lehet kifogas !

    De a Seres Mariara valo megjegyzese meg azt is tagadja.
    Mert a holgy meg a politikusokon is tultett, de a nemzete ,sot senki javara semmit nem is igert, sot sem is celzott.

    A tomegek bizalmat csupan kihasznalata, de tobb mint par milliard Forintos osszget zsebelt az adofizetok zsebeibol.
    Parlamenti kepviselo lett, sot egy kis falu „polgarmestere ” is, de mit tett masokert???
    Oh, haz-szamokat keszitett a falu cigany-lakossaival a magyar adofizetok koltsegere.

    Tehat felsorolt panasza igen alaptalan, sot nagyon ketes is, mert minden a kezdo-pontjara vezet vissza.

  • Don Golo-nak lenne szuksegesebb kutatni jozansagat es tisztesseges magatartasat !
    Talan az is csak mint az allitolagos Rommel aranya.

  • Gabriel Ne haragudj, de ez az Isten-bizalom párosítás elég gyenge lábakon áll. Igazából nem is áll.

  • Almási Alma

    Kedves Gábriel, ne haragudj, de nem értem, mi bajod van? Mi az, hogy „nem erről van szó” – mármint a svájci bankokról. Való igaz, én nem írtam erről, de bárkinek – BÁRKINEK ! – szíve joga ezt a kérdést is boncolgatni, mert hát ez is Svájchoz tartozik. Ha cáfolni akarod, rajta! Viszont a gyalázkodás tényleg NEM IDE TARTOZIK. Úgyhogy talán abbahagyhatnád?

    Jog és Igazság, az két különböző dolog, és sajnos, csak a JOG fogható meg. Jog szerint pedig ha valaki egy – akármilyen – bankba elvisz akármit, jog szerint névtelenül, hát az a valami ott van. És kész.

  • Kenny

    Nem volt véletlen, hgy Tüske Zsófinak irtam, és megjegyeztem, hogy „Te megérted”

    Nem hivö ember nem érti meg, nem is értheti.
    Mert, hogy mit isjelent az, hogy ne emberben,hanem Istenben bizzál?

    Hiszen a Bibliában lépten nyomon ezzel kijelentéssel találkozol, akkor most arra buzdit hogy csapjuk be egymást?

    Hát nem, de azok – és a világban azok vannak a többségben – akik valóban igy alkalmazzák – ezért nincs, és nem is lehet soha „nagy általános bizalmi megegyezés”

    De a kisebb közösségek, mint Irország, mint Svájc mégis képesek rá.
    Vajon miért?

    Gondoltál már rá?

    Igen, egy nyitott társadalom, de mégis zárt közösség.

    Miben zárt?
    Abban, hogy azonos értékek mentén gondolkodnak.

    összezáródnak az azonos mentalitás terén – tudják, hogy egymásra vannak utalva, felfogják, hogy mit jelent az, hogy „ma nekem, holnap neked”

    A zsidókat pont ezért gyülöli a világ, mert van egy „sorvezetöjük” egymáshoz, egymásközt.

    A magyar az ellenkezöje, a nagyvilágban mikor ki kerülsz az elsö jó tanács, hogy kerüld a magyart.

    Ha ismersz imigrált lengyeleket – gondolom az ott sem nehéz – már pont az ellenkezöjét tapasztalod.
    Vajon miért?

    A demokratikus megegyezéshez, a nemzeti konszenzushoz nemcsak szabadság kell, hanem szabad gondolkodás-tudat is!

    Szabadnak kell magadat tudnod!

    Ez magyar földön már csak a mult századra az É-K magyarországi részekrevolt igaz, észak Erdélyre.

    Amit sikeresen kiirtottak onnan is a mult században.
    Zsidókat, székelyeket, szászokat.

  • Gabriel Még mindig nem értek veled ebben egyet. Kibírjuk. 🙂

  • kenny
    2019 május 2
    12:06 du.

    namost megkaptad, kellett ez neked? a „bibliai” magasságokból lenézett rád és kioktatott… az emberi élethez nem kell „sorvezető” (az számomra mindig nagyon gyanús SIC) az emberi élethez elég az „ember” de azzá válni és annak maradni nem is olyan egyszerű, „ember” kell hozzá

    minden „hatalmas” társadalom is apró közösségekből tevődik össze, pláne ha „atudjukkuk” különféle rothadt aljas anyagi érdekei nem kezdik megfúrni és nagyrészt sikerrel, létrehozva az egységsugarú proletárt (prolificare -latin- szaporítás ból deriválva „szaporulat” mint a birkák, juhok, kecskék, disznók és egyéb haszonállatok…) ez a degradáció gazdasági a kezdetben azután teljes leépülés és vissza a fára alapon marad a pánem et circenses és fanok meg a csapatok és az összes többi nem is tartozik rájuk csak vegyék a trikókat és térdmelegítőket emblémával 12 szeres áron és igyanak Bud (weiser)t mekivel és cukrozott pattogatott kukoricával ordibálva ezzel a kultúra és a boldogság fogalma ki is merül végleg azaz ezek meg is szűnnek mint szüxégtelen rosszak útakadály a profithozjutásban

    hihihihihihihihi

    és mindez benne van a bibliában de mindenki rosszul olvassa

  • Alma

    Az általad leirtak teljesen igazak.

    A jognak valóban semmi köze az igazsághoz.

    Csak akkor tényleg én nem értem – bár szive joga bárkinek azt boncolgatni amit akar, – de egy harmadik nép által elkövetett bünök egy másik „faj” ellen világnézeti alapon nekem valahogy messze álltak a témától.

    Szerintem.

    És ha nem tünt volna fel, akkor egyik „uriember”, akihez amugy nem szóltam és nem is kivánok többet, szó szerint a következö szerintem arcátlanul nagyképü megjegyzést teszi:

    „”Érdekes dolog, hogy itt a KMH-n már százszor kitárgyaltuk és tisztáztuk a mai svájci jólét sötét titkát, a sok romantikus és blöffölő félájult mégis hozsannákat zengedez erről az égi országról és annak békés szelleméről.””

    Ha szerinted ez nem alpári stilusu, személyeskedö nyegle beszólás, akkor nincs értelme, hogy ezeken a hasábokon hozzászóljon bárki is.

    Mikor pedig erre megkapja a reakciót, akkor pedig a szokásos utcasarki gunyoros stilusban elkezd oldalakon arról cikkezni, hogy vele személyeskednek, nem a témához szólnak hozzá. Nyilván azokra vonatkoztatva, akik nem akarnak az ö véleményéröl „értékezni”

    Miért is kellene?

    Mert nem kivánok olyannal foglakozni, amihez semmi közöm.

    Pláne olyannal, akinek, ne haragudj, nem dobtam kesztyüt, mert pallérozatlan.

    Alma!

    Én már tudom, hogy Te elnézö vagy sok mindennel, igyekszel megértést tanusitani, de had idézzek Martin Luther King egy mondását:

    „Aki elnézö a rossz indulattal, cinkosává lesz az annak.”

    Én azt mondanám, hogy akinek nincs más kritikája, mint valamilyen kétes-értékü eseteket kinagyitva, általánositva – nemzetek el-és megitélésére forditani, abban az emberben szerinted milyen szellem lakik?

    Mi lenne, ha a magyarokat semmi másból csak abból, amit anno horváth-földön müveltek, abból itélné meg a világ.
    Inkább ne kezdjük el ragozni, azokat a mocskosságokat, amiket magyarok követtek el magyarok és más népek ellen.

    Azt a sok lopást, csalást, amit csak az elmult évszazadban elkövettek.

    Nyilván nincs olyan nemzet, amely ne lenne sáros valamiben. Hollandok, Dánok akár.

    Milyen stilusu emberek azok, akik ezek alapján itt elkezdenek „igazságot osztani”
    Hogy jönnek hozzá? Ki kérte fel öket?

    nem érzed a visszasságát a jelnségnek?

    Sajnálom…

    Hol vannak itt felnött, itélöképes személyek?

    Brazilban egy felnött férfire azt mondani, hogy „mulek” a legnagyobb sértés.

    Azt jelenti, hogy „kölyök”

    Magyarul nem tesz semmit- mert egy magyar férfi nem várja el a másiktól hogy felnött, felelös szemilyiség legyen.

    Halandzsálhat kedvére.

    Talán ez hiányzik leginkább

    Kár minden szóért, hiszen nincs következménye

  • Alma

    lehet hogy fentebb nem volt világos, degondolom nem értetted meg a mondatod, amit „idéztem” ami arra volt szánva, hogy „ráhuzza a vizes lepedöt a témára”

    Csak felvilágositalak, hogy egy mondatba milyen mélységü álnokság fér bele:

    Az idézet mondat:

    „”Érdekes dolog, hogy itt a KMH-n már százszor kitárgyaltuk és tisztáztuk a mai svájci jólét sötét titkát, a sok romantikus és blöffölő félájult mégis hozsannákat zengedez erről az égi országról és annak békés szelleméről.””

    A mondatnak három része van:

    Az elsö része bizonyitani akarja, hogy „közmegegyezéses” alapon, népbirósági itélöszék erejével kimondásra került az a tény, ami a mondat következö része:
    A svájciak álnok tolvajok, akiknek mindenü amik van az orgyilkosoktól megszerzett orgazdaságból származik.
    Tehát itt már nem tür ellentmondást, senkivel vitába szállni nem kiván erröl, annál is inkább – és most jön a harmadik rész:

    Aki ezzel nem ért egyet, az „blöffölö félájult”, és ráadásul ujra megakarja téveszteni az „igazság utján járókat”

    Alma!

    Én nem hiszem, hogy ezeket a szavakat nem lehet megérteni, hiszen ezek a szavak ölnek mint a vipera mérges foga.

    Ezek az emberek talán maguk sem tudják, hogy milyen ártó szellem lakik bennük.

    Ilyenek miatt kérdem magamtól,hogy mi a francot is keresek én ezen a fórumon?

    Valóban van néhány értékes ember, akiknek már hiányzana a jelenléte.
    Nem hiszed el, nagyon hianyzik Klárika. Tudom hogy tele volt hibával, de, de csak ugy mint én, ugy mint Te.
    Pontosan az ilyenek hianyoznak, akikröl tudom, hogy tudják hogy nem tökéletesek – hiszen azok, keresik az épülést, ezért eszmét cserélgetnek.

    Mert lehet hogy vannak itt kevésbé szerencsés bodamarcsik is, dehát talán nem akarnak nagyobbnak látszani mint akik, legfeljebb csak egy fejjel.

    A világ ilyen.

    De;

    Az irigységet, az álnok kigyó mentalitást nem viselem, és nem is fogom soha.

    Mert az álnokság roszindulatu, arról szól hogy pusztitson.

    Ugy akar elönyhöz jutni, hogy rádhazudik, hogy bemocskol.
    Az ilyenek nem Alma, ne haragudj, de nem

  • JichakPerlmutter

    Don Goló
    4:42

    /III. -hoz csatlakozva:

    Csak tonnákban mérhető a CORPUS DELICTI-k° praktikus álcázása:

    A Z . A R A N Y T Ö M B . M I N D E N T . Á P O L . S . E L T A K A R

    .

    .

    ° A pénznek sincs szaga.

  • Gábriél
    9.14

    Bár erre szerintem Almási Alma cikkíró elvileg megválaszolt az 1.56 alatt, de a részedről adott érdemi, illetve tételes
    válaszok híján most már különösen is ragaszkodom sőt,
    méginkább fenntartom a fenti véleményem Svájc mesébe
    illő . t r e z o r k u l i s s z á i .m ö g ö t t .
    oly békésen megbúvó „gazdasági c s o d á j á r ó l”,
    azaz ama mítikus . v a l h a l l a .égi palotájáról. 🙂

    .

  • SchumackerLady

    don Gól-ó !!! 456.

    És ez csak egy töredéke az egésznek:

    A PORT.HU. szerint csak „a Rommel féle tuniszi zsidó aranykészlet becsült értéke 175 milliárd Dollár is meglehet”.

    – „Rossznyelvek” szerint Németország e „német letétek” hátterével kaphatott akkora svájci hiteleket, mint amekkorákban onnan részesültek német cégek. Sőt, állítólag a készletek, mint fedezetek ide-oda mozogtak a két ország bankjai között…
    Ezt nem lehet másképp értékelni, mint a >letétes utódok< mostmár aktív gazdasági, átcsoportosított mozgolódásai jeleként.
    Bizonyos közgazdászok szerint a híres német gazdasági csoda sem igazán a Marshall-tervben, vagy a német precizitásban, hanem jóval inkább svájci bankszektorban, azaz zsidó aranyakból gyökeredzik… 🙁

  • SchumackerLady

    folyt.dG-nek

    Egy dokufilmben – én is láttam – beszámoltak erről és ott az néhány megmaradt tuniszi zsidó elmondta a kutató brit tudósnak, hogy az onnan 1942-ben elrabolt arany évszázados gyűjtés eredménye volt és a németek ezt kizsaarolták tőlük…

    Tehát, itt nem pusztán xx kg nemsfémről van szó, hanem az évszázados helyi ötvösmívesség hozzáadott és még antikvitás értékéről is !!! Innen eredhet az a hatalmas 175MD $ végösszeg.

    Na,’sten áldja

  • JichakPerlmutter

    Kedves Gabriel 3:21
    Az én egyik nagyapámat és nagyanyámat, bármennyire is „szabadnak születtek és volt nekik még sorvezetőjük is”éppen Észak-Erdélyből deportálták maga szerint, született szabadok, és szabadították meg őket nemcsak a hazájuktól, az otthonuktól, meg a vagyonuktól és mellékesen még az életüktől is…
    Úgy, hogy hagyjuk mán az ilyen . k a m u . bölcselkedést, amit itt honnan honnan nem véve, de kapásból levágott Kennynek meg az itteni nagyérdeműnek.

  • Kedves Bendegúz!
    11:01

    Érdekes gondolat. Valaki egy vagyontárgyát adja oda a biztonságáért, ill. az életéért. Ez a „vevő”, vagyis az adott állam kimerítette a zsarolás legaljasabb kategóriáját.

    Ennél csak egy ítélet fajta az ami még nagyobb disznóság és felháborítóbb még ennél is. Amikor egy „független bíróság” ítéletében arra hivatkozik, hogy az ilyen és hasonló hivatalos rablás . m e g f e l e l t . a korabeli . t ö r v é n y e k n e k.

    Ön viszont nyilván hallott az osztrák államtól(!) – amerikai – bíróság által – a sértett javára visszaperelt 5 darab Gustav Klimt festményről.
    Röviden a festő bizonyatottan a leghíresebb modelljére hagyta a képeket, aki 24-ben meghalt. Az örökös (modell) zsidó családjától a nácik elkobozták, s bár azokat dekadensnek ítélték állami kezelésbe vették, míg háború utántól már a bécsi Belvedere állandó kiállításának a kedvelt darabjai lettek…
    Az örökhagyó emigráns lánya (kora úgy 90 év körül) perre ment az osztrák állam ellen. Ausztria azzal „védekezett”, hogy ők csak úgyanúgy áldozatai voltak a nácizmusnak, mint az örökös családja. Ezt a védekezést végül is az amerikai bíróság Hosszú évekig tartó huzavona után teljesen elutasította…stb., s az öt képet visszaítélte a festő-modell örökösének, aki jogos tulajdonoskén azonnal levetette a falról a képeket és Amerikába NewYorkba vitette, ahol többheti kiállítás után egy híres árverési csarnok által $-milliókért elárvereztette. Az egyik festmény állítólagos (telefonos) vásárlója maga Este Lauder volt.

    Igaz, ez csak egy eset, ám de 10milló leölt tetem és rokonai „bizonyíthatatlan” vagyonát ki perelhetné vissza és hogyan?

    Viszont ez nem mentesíti, és nem jogosítja föl azokat az . á l l a m o k a t, bűntársakat és más cinkos bűnpártolókat sem stb. akik az ilyen direkte, szándékos rablógyilkosságra berendezkedett fasiszta, majd náci rendszereket hatalomra segítették s így, vagy úgy, de szolgálták, vagy akár a hallgatásukkal is hatalomban tartották a nácizmust…

    Ui: Az is bűnpártolás, ha valaki utólag – arra számítva, hogy úgy sincsenek már tanúk – védi a védhetetlent.
    Hátmég, ha pl.itt fentebb, hazug mód, még istenre is hajlandó hivatkozni, mint Karikás is teszi…

  • Utóhang Bendegúznak:

    Tudjuk, Ausztria nem áldozata, hanem – történelmi tény ez is – bűnrészese ám szintén haszonélvezője volt az egész Hitlerájnak. De akárcsak Svájc, még ma is élvezi a szomorú idők hasznos „kollaborációját”. Teszi ezt persze éppoly kedves és negédes alpesi hangulatot árasztva magából mint Hevetica teszi, amely azért konkrétan tényleg kimaradt a háborúból, legföljebb még ma is tezaurálja a közös kassza hozamát…

    .

  • Kedves Jichak!

    Nem értette, de nyilván túl rövid volt a megjegyzésem, hiszen más témáról irtam.

    Pont arra utaltam, hogy amíg azon vidéken együtt éltek zsidók, szászok, magyarok az ottani vidéken a kulturális, szellemi élet igen másképp festett mint ma.

    A GONDOLKODÁS SZABADSÁGÁRÓL irtam, na nem bármiféle, hanem a SZABAD-GONDOLKODÓKRÓL, A LIBERÁLIS ESZME VILÁGÁRÓL.

    Nem véletlenül származnak arról vidékröl a magyar irodalom legnagyobb egyéniségei, akiket itt is sokszor idéznek az „elvtársak és elvtársnök”, mint például Kölcsey vagy Ady, de a sor hosszu lenne …

    Szatmár lakosságának például 30%-a volt zsidó, 20%-a szász.

    Azon a vidéken a legkisebb településeken is a zsidóság hozzátartozott „szinte” elválaszthatatlanul a társadalomhoz, aminek legékesebb bizonyitéka, hogy szinte minden kicsit nagyobb településen zsinagóga is volt.

    Az a vidék nemcsak kulturálisan volt gazdag, hanem nyilvánvalóan javakban a leggazdagabb, legfejletteb vidék volt.

    Gondolom Jichak, nem igazán ismered ma milyen, de ma a legelmaradottabb, legszegényebb vidékké vált.
    Az elüzöttek, megsemmisitettek helyébe nyilván betelepültek más népcsoportok, ami mondjuk igy: nem vált elönyére a tájnak ……

    Azért használtam a „szinte” szót, mert a horthy-féle fasisztáknak sikerült a „szinte” lehetetlen ….

    Változatlanul állitom viszont, hogy mindennek, ami megtörtént, az alapja „a sárga” irigység volt, és sajnos a jovöben is az lesz, nem beszélve a máról.

    Elöször csak irigykednek, aztán megkivánják, aztán elkezdenek gyülölködni, aztán a gyülölet már elég ok arra, hogy meg is alapozza a kirablását vele a fizikai megsemmisitését az irigységem céltárgyainak.

    Nem baj ha az itteni hozzászólók nem értik… remélem Te megértetted

  • Rodeo11 Nem először tapasztalom, hogy a hívők valami szellemi magasságból néznek le arra, aki racionálisan gondolkodik, és nem hisz a mesékben vakon. A vegánok is így viselkednek a húsevőkkel szemben. Tudom én, hogy esetleg, van valami alapja mint minden mesének, de akkor is csak mese. Megtudjuk ha meghalunk. Nekem nem sürgős.
    Azonkívül melyik Isten az egy igaz Isten? Miért pont a katolikus vagy keresztény? A zsidók Istene nem az az Isten? Külön Istene van a vallásoknak? Akkor most több Istenhít van megint? Engem nem zavarna a hit, ha ebből senki nem akarna előnyt kovácsolni. Még hinném is ezt a sorvezetőt, ha nem tudnék Semjénről, az önjelölt prófétákról, a hit nevében gyilkolókról, hazug perverz papokról, a karrierista papokról, a Magdaléna nővérekről, és azokról a „hívő” keresztényekről, akik itt nap mint nap Jézus tanításának az ellenkezőjét teszik. Bizony még a megboldogult figyelő is. Így erősen hiteltelen Gabriel szava a bizalomról. A tíz parancsolat három hijján simán az együttélés sima szabályozása, betartásához nem kell hinni, egyszerűen embernek kell lenni. Azt sem értem, miért kell hìvőnek lennem ahhoz, hogy rendes ember legyek?
    Isten ha van, mindenkiben benne él. Bennem is, és a templomba járó hívő sziciliai bérgyilkosban is.
    Szomszédaim nagyon hìvők, úgy is élnek. Nem ezért tisztelem Őket, hanem mert emberek. Szerintük mi nagyon rendes emberek vagyunk, vakon megbíztak bennünk, pedig tudják nem vagyunk hívők. Az életét köszönhette ennek a bizalomnak. Tapasztalatom szerint attól senki nem lesz jobb ember, hogy hisz, vagy rosszabb mert nem hisz.
    Azért bízni valakiben, mert az hisz, egyszerűen dőreség. Nem haragszom én Gabrielre, csak tévedésben van, és ezek szerint nem gondol olyan intelligensnek, hogy látom és átlátom a gondolatait. Ahhoz meg joga van.
    Volt itt már hívő, aki gond nélkül lehazugozott, mert leírtam saját tapasztalatomat. Saját szememmel láttam, és saját fülemmel hallottam. Ő a hit és a bizalom nevében meghazudtolt. Megette a fene az ilyen „bizalmat”.

  • Gabriel
    2019 május 2
    7:25 du.

    a mulek zsidó „bibliai” eredetű bizonyos>>>
    Mulek, according to the Book of Mormon, was the only surviving son of Zedekiah, the last King of Judah, after the Babylonian conquest of Jerusalem. The Book of Mormon states that after escaping from Judah, Mulek traveled to the Americas and established a civilization there. Wikipedia
    Parents: Zedekiah
    Cousin: Jeconiah
    Grandparents: Josiah, Hamutal
    Great-grandparents: Jedidah, Amon of Judah

    o doido???
    https://www.youtube.com/watch?v=GD38M4qoTHw

    kkk
    então o que é que isso?

  • „Rommel’s Gold” (Rommdel aranya).

    Igen sok hir volt sot megy maig is a Rommel Aaranya-n.

    A web-en, nem kevesebb mint 21 ezer adatokat olvashatok.

    Sot a „Telegraph” eggyik focikke is volt „Rommel’s Gold Found” (Rommel aranyat megtalalta).
    De olvasva a cikket, csak velik hogy az allitolag Corsica keleti partjanal lett a tengerben elrejtve.

    Az arany kutatasa megy mar 1944-tol.Ugy az MI-6 mint a CIA alatal is, sot rengeteg magan kutatok alatal is.
    Egy jelentes 20 milliora, masik meg tobb billio ertere saccolja.

    Egy SS buvar (Peter Freud) akki allitolag az elrejtok egyikke volt, de mas jeklentesben semmi-koze nem volt.
    Az Angol Terry Hodgkins, Kerner, s volt nemet katonatiszt Rauff, no meg Angol Lord Kilbrocken mind a nyoman valltak, allitolag.

    Csupan anyit tudunk a tenyek alapjan, hogy Rommel arannyal fizette a helyi arab-hirszerzoit Montgomery hadain kemkedni.

    Sot Hitler veretett dicsoito arany penz-ermeket Rommel dicsosegere.

    Aki hajlando menni Corsica keleti tengerpartjan kutatani, kivanok sok szerencset neki !!!!

  • Az itten allitott, inkabb tisztan elkepzelt ‘Swajci hitelek Hitlernek’, csupan kernem a feltetelezoket, ugy mint az olvasokat nemi logikus gondolkodasra.

    Ami csupoan az;
    HA neked anyagi lehetoseged, minden korlatozasok nelkul lett volna „hitelt” nyujtani barmi nemtorszagi cegnek, hat tetted volna ????

    Figyelembe veve a tagadhatalanokat, hogy 1942 februajaban ,csupan 8 honappal a habotu kezdete utan,(Oroszorszag ellen) a nemet hadsereg katasztrofalis vereseget es pusztulast szenvedett Stalingaradnal.

    A nmemet ipar, varosok romoba voltak bombazva a minden-napi, ejjel es nappal,a szovetseges legierok alatl.

    Tedd felre minden elkepzelheto erkolcsi es politikai elo-iteleteket, de lettel volna kolcsont nyujtani abban a remenyben hogy azt valaha is visszakapnad ?????

  • Almási Alma

    Gabriel, amikor különböző népek (kultúrák) viselkedéséről beszélünk, akkor nem a MI SAJÁT morálunk alapján kell itélkezni, hanem annak a népnek a körülményeit, történelmét kell figyelembe vennünk. Mégpedig lehetőleg érzelemmentesen. Azt meg különösen kerülni kell, ha például mi magyarok a többi magyarról mondunk valamit – például azt, hogy ŐK irigyek – különösen, ha a mi beszédünkből csak úgy dől az irígység… 😀

    Szerintem, Gabriel, te nemigen vagy alkalmas arra, hogy érzelemmentesen beszélgess. Bevallom, azóta, amióta a magyarokat leirígyezted, ugyanakkor, amikor kifejtetted, hogy Marx és Engels milyen nagy bőségben élt a tanításaik következtében, azóta egy kissé kétségeim vannak az objektivitásodat illetően. De remélem, azért nem haragszol rám… 😀

  • KENNY; 5/3 8;09 d.e. soraiban meglatasa azt mutatja, hogy Kenny mindent jobban tudd, es mindenki mindenben teves es eliteli azokat.

    De HA az valaki mas alatal lett volna adva, nem latnad hogy az illeto azzal a meglatasaval onmagat latja mint egy isten ???

    Persze van mas szo is azt adni, de nem ohajtanam a jelenben hasznalni.

    Na, na, mielott kezdened szemelyes ragalmazasaiad, kerlek olvasd el fenti sajat soraiadat, mint ha az mas altal lett volna irva !!!

  • Kedves Don Gollo es Utohangjara;

    A birosagi iteleteken nem ohajtok sajat iteletemet alkotni,ha a birosago docket-adatait magam nem olvashatom.

    Mert csupan amodon leheto a teljes valosag adatait ertelmezni.

    Amit a weben-olvashat az mind kulombozznek valamikben.
    Sot gyakrak ferditettek, de meg valotlanok is lehetnek.

    DE ALTALANOSAGokban a rabolt vagyonok vissza-allitasainak az ugyeiben a jogos tulajdonossaiknak a ket fo-tenyek bizonyitasan alapozodik.

    1., Bizionyitani az eredetri tulajdonosagoat es annak torvenytelen elsajatitasat,

    2., 40-50-60-70 evvel kesobb a mai jogos tulajdonos meghatarozasat.
    Sajnos , ma az eredeti tulajdonok zomei nem elnek mar.

    S minden esetelben ami ma is a birosagok elott alnak dontesekre a jogos tulajdonos megallapotasara varva.

    Hasonlo eset volot pl. a „Blackfoot” indian-torzs jovateteleinek a meghatarozasa 160 evvel kesobb, hogy ki kaphatna a 3.5 biliio-dollar karteritest ma.

    Az egyeni itelet manapsag az u.n. „igazsag” alapjan az csupan az emotional-fel-lobbanasok alapjan lehetok.

    Maga allitasai ellen, ohajtanam emlekeztetni, hogy a Marxista Manifesto alapjan NEM letezik oroklesi joga senkinek !!!

    Ami az Osztrak allam vedelemet emlitette, az is reszben iagaz, reszben nem.

    Mert Hitler 1938 husvetjan hadseregevel elfoglalta Ausztriat. Az fegyveres megszallas volt.
    Azt vettek alapnak 1955-ben a nagyhatalmak is Ausztriai kivonulasok alapjanak.

    Persze az Osztrak nacik serkentettek a nemet elfoglalast.
    De vadolhana azert is mindenkit???
    Az Osztrak kormany ellenezte a nemet megszallast.

    Az u.n. „Kollektive bun”.
    Velne azt maga „igazasagossahnak” ????
    Vadolni mindazokat akik a bunossokkel valamiben egyenlonek tunnek? tetteik hianyossag ellenere is ????

    Oszinten irva itten, annak-idejen, 1944-45-ben es is ugy lattam, hogy minden nemet lakost hasonloan kellene buntetni mint ok buntettek Europa zsidosagat.

    Majd idovel lagyultam. Veltem hogy talan csak a nazikat.

    Majd idovel hogy talan csak a tabornokoklat, meg SS-eket.

    Majd talan csak a cazi vezetoseget.

    Majd talan csak az egyedullit, de az meg ketsegtelenul elmebajos volt.

    Mire ven-ember lettem az en hosom ‘Eva Moses Kor’ lett.

    Eva egy Erdelyi szuletesu lenayka. A csendotok a csaladot deportaltak Auswitz-Berkenau-ban.
    Ahol szuleit, testvereit, rokonait mind meggyilkoltak.

    Eva es Miriam ikrek voltak. S azert ki-valasztva lettek 180 masik iker gyerekkekel Dr.Mengele (a halal-angyala) kiserleteinek.
    Sokat szenvedtek es sokan bele is haltak.

    De Eva az evtizedek soran elerte a pontot elteben hogy kepes es hajlando lett megbocsajtani meg Mendele-nek is.
    Nemetorszagban tanuskodott halaltabor-orok birosagi-iteleteiken erdekukben.

    Sokan elleneztek allaspontjat. De kitartott es erossen harcolt meggyozodesenek pontjat elerni.
    Meg Eli Wizel US Congreszusi megjelense eseten is ellentmonmdott. S a rendorok eroszakkal eltavolitottak.

    Mind az Eva egyeni erkolcsi meggyozodese alapjan, ami NEM jovahagyasa lett a tomeg gyilkossagoknak, csupan egy egyen aki a lEGkegyetlenebb szenvedesei ellenere is hajlando lett engedelemeskedni a Totah utasitasai alapjan alkotni szemlyes iteletet.

    Vilagszerte elismete valt eros meggyozodesert. Kovetoi es altala alapitott szervezetek mukodnek vilagszerte.

    Ha mindenki Eva meggyozodese es a Torah alapjan elne es engedelmeskedne a Totahban nyujtott alapnak, bizonyara kevesebb emberileny letezne ma akik kahjlandok lennek elkovetni amit a nazik, stb. kovettek annak idejen.

    Sajnos rull sokan kovetik ma is onzoen az eroszak ,kegyetlenseg kovetesnek tetteit.

  • ˙

    Az a legtermészetesebb, hogy az én fenti első, Pityi Palkónak címzett kommentem nem valami hosszas felkészülés – hacsak tanulmányaimat és olvasmányaim tömegét nem veszem figyelembe – eredménye, hanem egy spontán hozzászólás ahhoz amit ő, PP nagyon helyesen bátorkodott szóvátenni, hogy tudniillik ez a pirosalama, csak kívül oly mosolygós, ám a belseje bizony barna és pudvás. Ettől függetlenül, a kellő ismeret hiányában az ottani légkör és negéd’ hangulat képes elkábítani az ártatlan turistát. Márcsak azért is, hogy hej, de szívesen élne ilyen körülmények között. DE, hogy ennek valhallai szellemnek bármi köze lenne adott ország tényleges gazdagságához és gazdasági sikereihez azt joggal vonhatjuk kétségbe. Ugyanis a tények, amelyek ezt a kedvező . l á t s z a t o t . kialakították kegyetlen dolgok. A „jó lenne” tehát nem azonos az emberi jóság – minimum a 10 parancsolatba foglalt – ezer évekkel korábban megfogalmazott majdnem egzakt törvényeivel.

    Aztán fölpattanak a helyükről a fogadatlan prókátorok és retorikájukban legalábbis úgy tálalnak joggal fölvetett . t ö r t é n e l m i . témákat, mintha azok valami felháborító támadások lennének „a demokrácia és kapitalizmus eme érinthetetlen fellegvára ellen”. Mintha már az álságos svájci gazdasági és politikai rendszer kritikájában, a saját érdekeiket féltenék. Ugyan miért is…?

    Igen, érdekes módon és óhatatlan, de ebben svájci polémiában napirendre került, hogy kielégítő e az, amikor a demokrácia egy adott államban „virágzik”, míg körülötte válság s mi több, háborúk dúlnak ? Annak népnek biztosan az…

    .

  • Bendeguz79:
    „Figyelembe veve a tagadhatalanokat, hogy 1942 februajaban, csupan 8 honappal a habotu kezdete utan,(Oroszorszag ellen) a nemet hadsereg katasztrofalis vereseget es pusztulast szenvedett Stalingaradnal.”

    Mondja Mr Bendeguz, ha Önnek egy témában a legalapvetőbb ismeretei – amelyekkel általában egy elemi iskolát befejezett ember is rendelkezik – is hiányoznak, mi az ördögnek szól hozzá, vagy ha nem képes visszafogni az írhatnékját, előtte miért nem nézi meg, ha mást nem, legalább a Wikipédiát?!
    https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Stalingrad

    Bár, ha mindenképpen teljesen nevetségessé akarja tenni önmagát, akkor tőlem… csak írja, írja rendületlenül tovább az ostobaságait.

  • Alma

    valóban nem sok értelme van, igazából engednem kéne….,nem?

    Na de a válaszod esszenciális pontjára reagalva, azért ne haragudj, de ha kérhetném, akkor fejtsd ki bövebben ha lehet, hogy hol tünik ki belöle, amit állitasz rólam:

    „…különösen, ha a mi beszédünkből csak úgy dől az irígység… „”

    Különös fénybe kerül ez akkor, ha mindezzel Engels kapcsán vádolnál meg.

    Vagy esetleg soha nem halottál arról, hogy fals moralizálás, hipokrizia?

    Itt már két legyet ütöttél vele egy csapásra, söt hármat.

    Tisztára mostad a fals moralistákat, akik a svájci embereket aljasabbaknak állitják mint a názisták voltak, mégvédted marxot és Engelst, a világ idolóit, és igyekeztél hiteltelenné tenni a személyemet.
    Kösz, ügyes volt.

    Amugy nem személyeskedés az egész, ááá, nem

    Tehetném, hogy toporzékoljak, mint itt szoktak, hogy miért személyeskedsz, miért nem mondasz ellen a ténynek amit mondtam, hogy a magyarság ugy általában irigy, bizonyitsad az ellenkezöjét hogy ha nem értesz vele egyet stb, stb….

    De tudod Te is, hogy nem lenne igazad, söt magad is valami ilyesmit fogadtál el sokszor, amikor olyan neves személyeket, költöket irókat idéztél, akik pontosan ezért ostorozzák a magyarságot.

    Más, nekem mint magyarnak, jogom van magunkat magyarokat szapulni, mig nincs jogom másokat ítélgetni, megítélni és elitélni.

    Vagy ez már tul esik a magyar kulturális nevelésen?

  • Bendeguz alábbi sorai lehetnének akár mint egy „humanist manifestation”

    Bendeguz79
    2019 május 3
    5:03 du.

    tökéletesen igy igaz.