Merjük vállalni a népek és vallások közötti párbeszéd kockázatát

2019 június 20 9:50 de.27 hozzászólás

Ferenc pápa csíksomlyói üzenete egyértelmű és időszerű.

Miután június első napján ünneplem a születésnapomat, szép ajándék volt számomra, hogy épp ezen a napon mutatott be szentmisét a katolikus egyházfő Csíksomlyón. Sajnos nem tudtam ott lenni személyesen, ennek egészségügyi okai is vannak – nem tudtam vállalni a gyaloglást.

A születésnapomat nagycsaládi körben ünnepeltük, az unokaöcsém kislányát kereszteltem Zebegényben. A június nálunk ünnepi hónap: a legtöbb közeli rokonom ebben a hónapban született, én nyitom a sort. Annyi kedves üzenetet kaptam a nap folyamán, hogy este még 48 SMS várt elolvasásra, a telefonhívásokat is alig tudtam fogadni.

A pápalátogatásba így a televíziós közvetítés által tudtam bekapcsolódni – megható volt látni azt a sok embert, megtapasztalni, hogy végre a Szentatya velünk, magyarokkal személyesen találkozik.

A beszéde egyértelmű volt és nagyon időszerű. A kiengesztelődés útján kell járnunk, s az a mondata is a szívembe égett, hogy aki kockáztat, az nyer ajándékot.

Merjük vállalni a párbeszéd kockázatát!

Valódi párbeszédre van szükség a nemzetek között, a vallások között, de egymás között is.

Az a reményem, hogy a Szentlélek bátorítani fog bennünket ebben a kockázatvállalásban, az igazi párbeszéd gyakorlásában.

Beer Miklós

27 hozzászólás

  • Jó ezt olvasni itt, hogy Beer Miklós egyike a nagyon keveseknek megnyilatkozik az igazi kereszténységről, ami pont az ellenkezője a bigott, hipokrata menetnek, ami az Orbán rezsimet hatalmon tartja.
    Nem is értem, hogy hogy tartja magát kereszténynek, aki a Bayer pápagyalázását és ezeknek a kevés „renegát” magyar püspököknek a megvetését nyalja, habzsolja, harsogja és bégeti? Még azután is, hogy Erdő Péter is hátatfordított ennek a diktatúrának.
    Nagyon kettészakadt ez a politikai-nemzeti-keresztény hamis ideológia, amit ők szolgálnak…

  • „Merjuk vallalni a nepek es vallasok kozotti parbeszed kockazatat”.

    Igen csodalkozasra kenyszerito kijelentes rejtve a cikk, inkabb a megjegyzese cimeben.

    Mi kockazat rejlene embertasainkal valo parbeszedben sot meg a vallasokat illeto parbeszedben ?????

    A KMH oldalan az persze nem tortenhetne ocsarkodasok es szidalmazasok hianyaban, de az nem igen velheto semmifele „kockazatnak”.

    Sot, par ev utanni napi szidalmazasok inkabb rendszeresenek is tunik az, mivel nehany ‘hozzaszollok’
    nem kepesek sem hajlandok vita-partnereik soraira mas modon reagalni.

  • Göllner András

    Az a Tisza-Horthy-Gömbös féle „Keresztény Nemzeti Kurzus” amit Orbán Viktor próbál újra életre kelteni Bolshevik neveltetésének köszönhetően, csak kárt okozott Magyarországnak, szomszédjainak, és mindazoknak akik odahaza vagy a nagyvilágban, az igazságosság, jogállamiság és a fenntartható fejlődés útján szeretnének járni.

    Nálunk itt, a montreali magyarok körében, ezt a romlott kurzust, egy Orbán nagykövete által istápolt, és a 20. század magyar anti-szemitizmusát feltaláló püspökre- Prohászka Ottokárra – feleskedt lelkipásztor, Androvics Tamás Atya képviselte nagy sikerrel és politikai támogatottsággal éveken át. Ő próbálta legelőször elhallgattatni,kiközösítetni, megbélyegeztetni azt az egy-két bátor, hazájukat féltő helyi magyarokat, akik megpróbálták lehúzni a leplet Orbán Viktor hazug, átverésre szaokisított rendszeréről, megpróbálták párbeszédre bírni a helyi magyarokat. A KMH hűségesen tudósított ezekről a kezdeményezésekről, fenn áll a cáfolatlan bizonyíték, hogyan lehetetlenítették el Orbánhelyi hűbérei, ezeket a párbeszédet szorgalmazó kezdeményezéseket.

    De jó is lenne, ha nekünk is lenne itt Kanadában egy száll Beer Miklósunk, aki nem Orbánra, az ő talpát nyaló politikailag fertőzött hazai „lelki pásztorokra”, a hazug gyülöletkeltő percemberekre, a Hegedűsökre, a Bencsicsekre, Bayerekre, az Ódor Bálintokra és az ő nótáikat fujó „vitézekre” hallgatnának, hanem olyan emberekre mint Beer Miklós, akik Ferenc Pápa kurzusát hirdetik, és a társadalmi igazságosság, párbeszéd útján járnak.

    Meddig fogják még e tájon a helyi magyar közösségek vezetői, lelki-pásztorai, plébánosai azt a „keresztény nemzeti kurzust” éltetni amely vesztébe sodorta a magyart, és ami elől úgy menekül a helyi magyar fiatalság is mint patkányok egy süllyedő hajóról?

    Mikor fognak végre észhez térni az átveréssel szemben, mikor fognak végre a nagy nyilvánosság előtt bátran felszólalni a helyi magyarság lelkipásztorai? Meddig fognak még fedezni Orbán kanadai diplomatáinak, konzulainak, hazug képmutatóinak? Mikor lesz már ennek a rémállomnak vége, melynek valószínűleg már megint csak egy katasztrófa fog véget vetni?

  • Beer Miklós!

    1) „…aki kockáztat, az nyer ajándékot. Merjük vállalni a párbeszéd kockázatát…”
    A román-magyar politikai párbeszédre gondol? A párbeszédhez két fél kell.

    2) Végre „…a Szentatya velünk, magyarokkal személyesen találkozik”
    Szent II. János pápa is járt Romániában korábban, vajon ő miért nem szakított időt a döntően katolikus magyarokkal való találkozásra?

    3) Érdekelne, hogy felkérésre v. másként írt cikket a ide KMH-nak?

    üdv. ferenct, egy tisztelője

  • Göllner András
    2019 június 20
    12:37 du.

    most le vagyok informálva! kösz, hogy mik vannak, méghogy a magyar nagykövet(ség) terjeszti, ide hozzám nem jutott el…még az ügyfélkapumat is hagyom magára mert csak azt nem lehet vele megoldani amit akarok…én Kanadában élek, és az jó vala… ott a Kárpát medencében mások vették át a staféta botot (is!) és most nekik fú a térdig érő passzát szél is (ha nem lennének támogatóik a nemzetközi vizeken, már régen nem léteznének)

    erről ennyit és BWV 1052 …ezutóbbi többet „mond”

  • Ferenct !

    Jó hogy ott van az a „t” a neved végén, mert még azt hihetnők, hogy a római „Ferec” írta ezt a sunnyogóan gyanakvó, kommentet, pedig tudjuk róla, hogy ő mocskolódásra nem is képes…

    Komolyra fogva (az) asszót:

    – Úgy látszik a dialektika, a párbeszéd művészete talán még a katolicizmustól sem idegen, bár még Te is tagadod ennek a szükségességét.

    – Teljesen mindegy, hogy püspök úr e . l e v e l e . egy katolikus olv-társunk levelére adott válasz e, avagy más kérésére született. Egy a lényeg, hogy megfelel e az újszövetségi [a jézusi] szeretet elvárásainak… És nagyon úgy néz ki sőt, hogy igen, mindenben. Mert a lelkipásztornak ez a kötelessége, amit ez az üzenet megfogalmaz.

    – Amit meg itt a románokra célozgatva zúgolódsz és pufogsz°, még az juthat a tájékozatlan olvasó eszébe, hogy megint az „Édeserdély ittvagyunkot” akarod látni, hallani, aminek már akkor is többezer halott volt a gyászos mérlege és az azt megelőző korszaknál egy még rosszabb végeredménnyel zárult.

    – Nem fértek a bőrötökbe, holott ma már ott laktok, oda utaztok, ott vállalkoztok, ott morgolódtok és imádkoztok is stb, ahol csak akartok a Fekete-tengertől az Atlanti-óceánig. Ha pedig hőzöngtök, és továbbra is magyarországi miniszterféléket citáltok oda „pörösszájú tanúkként”, hát megint megkaphatjátok. Újra megkaphatjuk azt az 1945-öt…

    Ugye ezt akarod, Franct… ??? 🙁
    ˙

    .
    ° Egy békeszerető vipera fajta ad ki pufogó hangot, ha a veszélyt csak képzeli is közeledni: pl.,ha rosszat álmodik. 😀

  • Kiegészítés 4.00-hoz:

    .

    Mert a lelkipásztornak

    – legyen az . R ó m a, avagy . V á c . p ü s p ö k e –

    pontosan ez, vagyis a béke fenntartása a kötelessége.

    .

  • Isten éltesse Beer püspök urat! Szomorú, hogy a magyarországi katolikus klérus püspökei között csak három személyt találtam, akik komolyan veszik a krisztusi tanítást.
    A komrmányzó hatalom meg ilyen pritív kiszolgálókat szeret:
    MTI hír:
    – Marton Évának ítélték a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját
    https://www.origo.hu/…/20190618-marton-eva-operaenekesnek-iteltek-a-kennedy-ce…

    US nagykövetség képes híre szerint: Kennedy Center Awards Gold Medal in the Arts to Four Hungarian Artists
    A képen Ambassador Cornstein, Ivan Fischer, Eva Marton, Deborah F. Rutter, Ádám Fischer, Tünde Mózes-Szitha of Editio Musica Budapest (accepted the medal on behalf of Mr. Kurtág), and Stepánka and Karel Komárek (Embassy photo by Attila Németh)
    magyarul:
    Cornstein nagykövet, Fischer Iván, Marton Éva, F. Rutter Deborah, Fischer Ádám, Mózes-Szitha Tünde, Editio Musica Budapest (elfogadta az érmet Kurtág úr nevében) és Stepánka és Karel Komárek (Fotó: Németh Attila US nagykövetség fotója)

    Ebből megtudtam, hogy Marton Éva opera énekes a „mi emberünk”, míg a többiek nem, gondolom, mert visszabeszéltek.

    Nagyon primitív!

  • voronyez

    1) A gyűlölködéseddel magadat minősíted és éppen egy olyan cikkel kapcsolatban, ami a megbékélésrőlszól. Szégyelld magad ezért!

    2) Fenntartom: Szt. II. János Pál pápa aki megtette, hogy elment anno a kommunista Lengyelországba (hazájába) politikai hitvallásként, akkor meg kellett volna tennie azt is, hogy romániai látogatásakor meglátogatja a sok százezer erdélyi magyar katolikus híveit. Ha nem politikai megalkuvásból, akkor miért nem tette.

    3) Azt is fenntartom, hogy a párbeszédhez két fél kell (ez is evidencia-:). Másként hogyan teljesülhet Ferenc pápa óhaja miszerint „…vállalni kell a népek és vallások közti párbeszéd kockázatát” ha egyik fél elzárkózik és nem vállal kockázatot.
    Nem a románokkal kapcsolatban hallottam, de itt is igaz: „Ezerszer kinyújtottuk a kezünket, de mindig elütötték azt”

    4) Békülj meg magaddal a világgal és ne gyűlölködj.

    5) Laudetur Jesus Christus.

  • Göllner András
    2019 június 20
    12:37 du.

    olyan hatalmak hívnak tetemre amelyeket nem tudsz Űberelni, és az jó vala, mert úgy kell lennie ha a rohadtak bele is döglenek

  • 2019 június 21 10:00 de.

    „Ezerszer kinyújtottuk a kezünket, de mindig elütötték azt” –

    Persze, hogy „elütötték”. Mert miközben kinyújtottuk az egyik kezünket, a másikkal még mindig Hitler, Ceausescu – nemzetállam – kezét fogjuk – azokkal együtt, akik ugyanezt teszik!!!
    Hogy ezt belássuk, ehhez nem hit kell, mert az még veszélyesebb, mint a nacionalizmus. Mert ez a két dolog fertőz; halálosan, kíméletlenül, gyilkosan. Van, aki erre csupán annyit mond: oszt jó napot; követői meg féreg módjára riariahungáriáznak. Néhányan pedig csak keressük-keressük a sok fehér közt az európait …

  • Voronyezs 4,00-hoz kiegészítés

    A pufogó vipera mindössze annyiban békeszerető, hogy a pufogásával tartja távol magától az ellenségének vélt bármely „vita partnerét”.

  • Miklós bácsi!

    Ön magyarnak tartja magát, vagy csak magyarul ír (túl azon, hogy finoman szólva valótlanságokat (kevésbé finoman hazugságokat) ír?

  • Ferenct 10:00

    A gyűlölködés szelleme a Te 12:46-os kommentedben mégcsak nem is rejtőzködik, tehát éppen Te míveled azt. Ártatlan arccal teszel fel püspök úrnak olyan provokatív kérdéseket, amelyekben – mint taposó aknákat lopva – már előre el is helyezted a saját válaszaidat.[Ezt tükrözi a 10:00-ás hsz-ed.]

    Tudniillik én csakis arra utalok és az az utsó’bekben’ levonom a konklúziót is, most közvetlenül is, hogy élj zavartalanul otthonodban, vállalkozz, ill. végezd a munkádat, bátran utazz bárhová, unión belül útlevél nélkül ahová csak akarsz, és imádkozz otthon, vagy a templomok sokaságában,egyszóval „küzdj és bízva bízzál”. És ha mégis előfordul kiszámíthatatlan hiba, hát tűrj, de ne az Atyát, vagy annak szolgáját hibáztasd! Nézd meg, hogy ugyan Te miben hibáztál.

    Duplán is kérdezed, hogy II.János Pál pápa „akkor” miért nem ment el Erdélybe ?

    1./ Mert nagyon elfoglalt államfőként akkor nem ért rá elmenni.

    2./ Mert „Isten nem személyválogató”[!],azaz nem is nacionalista.

    .

    Mindezt küldöm én is a Miatyánk (Ovinu Malkénu) laudetur [avagy: szenteltessék a te neved] olvtársi köszöntésével + még:
    Jöjjön el a Te országod is :

    Voronyezs 🙂

  • Göllner András
    2019 június 20
    12:37 du.

    mikor kiskölkek a tűzzel játszanak és vihognak hozzá, azután lesz belőle (természetesen önmagától fellobbanó) wildfire… hogy „oda ne rohanjak”

    shutting down the Strait of Hormuz would destroy the American economy by detonating the $1.2 quadrillion derivatives market; and that would collapse the world banking system, crushing the world’s $80 trillion GDP and causing an unprecedented depression.

  • 2019 június 22 2:25 de.

    Finoman szólva is kikérem magamnak, hogy bárki kétségbe vonja nemzeti identitástudatomat. Honnan veszi a bátorságot bárki, hogy magyarságomat vitassa? Kosztolányi, Arany, Illyés, Radnóti meg – édesanyám mellett – székely apám, nagyapám mutatott példát emberségből, magyarságból. „Oszt jó napot!” (Ráadásul még orbán-keresztény módon hazugnak is titulál, de cáfolni – érvelni – nem képes!)

  • voronyezs (nomen est omen-:)

    1) Nem volt taposó akna, mert egyenesen kérdeztem amit.
    2) Hívő katholikus vagyok, de nem bigott. Ergo lehetnek és vannak is kritikai észrevételeim a pápák- vagy egyes püspök gondolataival, gyakorlatával kapcs. még akkor is, ha a vallásom dogmatikus. Talán ezért modern és időtlen ez a vallás!
    3) Kereszténynek kötelessége az irgalmasság, de hülyének lennie nem kötelező(ld feljebb: Dialektikus filozófiai tétel szerint)
    4) A magyar-román párbeszéd kockázatát (a pápa szerintiek szerint) a románok azok akik nem merik felvállalni, érthetően. Azért nem mert pontosan tudják, hogy nincsenek védhető érveik a kisebbségi székelyekkel kapcsolatban. Azt is tudják továbbá, hogy jelen állami státuszuk nem saját tehetségük eredménye hanem az a nagy hatalamak(elsősorban Franciaország) ajándéka, amit akár vissza is vehetnek.

  • Béla István
    2019 június 21
    5:48 de.
    az, hogy egy már régóta „hangtalan” Marton Éva mit csinál unalmában és hazatérve az sem nem oszt sem szoroz, viszont a Kennedy Centre aranydíja kijár neki is meg a többi magyarnak is mert kolosszusok voltak és maradtak a magyar kultúra nagykövetei, Marton Éva -remélem- hálával emlékszik Melis Györgyre aki felismerte tehetségét és tanácsolta neki induljon nemzetközi vizeken ugye oda már:
    Osváth Júlia, Báthy Anett, Székely Mihály, Pataky Kálmán, Ilosfalvy Róbert, Kónya Sándor, Basilides Mária, Hamari Júlia, László Margit, Ágay Karola és „a” Marton ebben a sorban is nagyot alkotott, azután beneresedett de annak nem látom jelentőségét, USA büszke lehet rájuk, mindre és sokakat kihagytam? a Fischer testvérek Óriássága! de Liszt Ferenc kamarazenekar Rolla Jánossal…

    miért kell neked ilyen hülyeségeket körmicélned

  • Ferenct
    . 11:28

    Ne felejtsük el, hogy a franciáktól diktátumként mi is kaptunk egy, az állami státuszunkat már eleve megkérdőjelező ajándékot, mégpedig az ő kiválasztottjuk, Horthy Miklós admirális [később őfőméltósága] személyében, akinek már előre 25 évre a Kisantant (benne a franciákkal és Romániával) ágyazott meg Budapesten, s aki ez ominózus időszakában még több és egyre több okot szolgáltatott többek közt „a románoknak”, hogy mégcsak ne is akarjanak párbeszédet folytatni velünk, székelyekkel… Ugyanezt művelte Horthy hosszú ideig a Szovjetunióval is, mígnem az utolsó felvonás során csak a szükség vitte rá titkos tárgyalások kérésére…

    A fájdalmas pontok máris okafogyottá váltak a schengeni határok megnyitásával (részletek ld.: fent, Voronyezs 3:00/II.bek.).

    Ami meg az „irgalmasság és a hülyeség” részedről történt egybevetését illeti a 3) pontban Te, mint hívő katholikus, sem hiheted azt, hogy a keresztény vértanúk pl. mind hülyék lettek volna… Ezt állítani már blaszfémia lenne, méghozzá a javából, márcsak azért is, mert az egyház alapállása az, hogy
    „a mártírok vére a keresztény egyház éltető magja”…

    A mai – ti. EU-s – státus quo olyan helyzetet teremtett amely lehetőséget kihagyni, vagy az az ellnekezőjét provokálni . b ű n

    A „nomen est omen”-nel mit is akartál mondani, mert nem értem. Nicknevemül ennek a régi orosz városnak és megszállási öveztnek a szép nevét, emlékeztetőül azon polgári személyek és katonák emlékére, akik értelmetlenül ott, ill. a Don környékén vesztették életüket, vagy szenvedtek a magyar megszállók igája alatt – főleg nők, anyák nagyanyák, gyermekek mementójaként. Ti. ez a terület a „megszálló magyar haderő” irányította >közigazgatási< területként is működött a magyar megszállás idején ahol, még mielőtt fordult a kocka tisztjeink és honvédeink bizony nemcsak romboltak, gyújtogattak, de loptak, raboltak és nőket erőszakoltak meg…

    Fentiek jegyében mondom, békélj meg önmagaddal és ne gyűlölködj Ferenct! – V –

    .

  • Ferenct UI

    Ha jól tudom Voronyezs magyarra fordítva, valami >hollóval< kapcsolatos városnevet takar, talán Hollósvárost, vagy Urbecorvinum-ot, v. -corvinust…

  • Rodeo semmit nem tud mondani a cikkhez.
    De azt nagyon mongya.
    Több részletben.
    Hosszasan.

  • BrunszvikTeri

    Voronyezs/Ferenct
    8:13

    Horthyék gyülevész hada előbb Szegeden, majdmeg Siófokon várta az . A n t a n t . [a franciák] által beígért „bevonulást”…
    Mellesleg amikor a sereg – román biztosítás melett – bevonult Budapestre tagjai e szörnyű háborús 4 év ellenére is . v a d o n a t ú j . kócsag [vagy daru] tollas . e g y e n r u h á k b a n . vonult végig a városon újdonsült fővezére mögött. Ki adta erre a pénzt?

  • Voronyezs

    „…a keresztény vértanúk pl. mind hülyék lettek volna…”
    Nem hülyék voltak, hanem hősök mert kiálltak az elveikért. Kb olyanok, mint azok akik a náci, v. kommunista kínzások ellenére sem törtek meg.

    Mindazon által a hasonlat sántít annyira, hogy semmi köze sincs nem létező székely-román párbeszédhez amire „Feri” pápa szólított fel, „vállalva a nemzetek és vallások közti párbeszéd kockázatát”.

  • Orsós Elemér

    Ferenct
    2019 június 24
    8:20 de.
    „Feri pápának” már a színre lépése is elég érdekes volt és azóta is igen érdekesen lépeget.

  • ˙

    Egyébként én is ezt állítom a vértanúkról, hogy a nézeteikért szenvedtek mártírhalált, de épp te forszíroztad azt, hogy „kereszténynek lenni irgalmasság, de nem hülyeség”…

    Egyébként ki dönti azt el, hogy hol van az irgalom és hülyeség határa. Attól még, hogy Gipsz Jakab magát annyira okosnak tartja, még nem biztos, hogy történelmi határvitákban az ő nézete a helytálló és nem franciáké, avagy a románoké…
    – Katholikus logika szerint mindenképp Istené, vagy az ő földi helytartójáé a döntés joga…

    Minden estre Schengennél jobb választ ezekre a kérdésekre még Isten sem adhatott volna.

    Ferenc . p á p á n a k . minimum ezért is . v a n . i g a z a .

    – V –

  • Nyilvános, politikailag is értelmezhető állásfoglalásait illetően semmi bajom Ferenc pápával, sőt… (Hitbéli kérdésekben viszont nem tudok és nem is akarok véleményt nyilvánítani.)

    Egyébként meg, magyarok és románok… „Egymáshoz méltó két szerető szeret itt” (Sulpicia)
    https://merce.hu/2019/06/09/tgm-magyarok-es-romanok-egyutt-es-kulon/

  • Kővendég
    2019 június 25
    9:08 de.

    namost Kavics Kartárs íme a csűrdöngölő, csak neked…, meg még annak aki olvassa

    a világ esze és a világ (v)iszonyai…: -többek között- állami cenzura:

    az angolul nem tudóknak: (Schlagwortokban) a NYT leközlés előtt jóváhagyatja cikkeit a belbiztonsággal (EZT MÁSHOL „SZABADATLAN” SAJT Ó NAK NEVEZIK)

    The New York Times acknowledged that it sends major scoops to the US government before publication, to make sure „national security officials” have „no concerns.”

    hogy oda ne rohanjak… és akkó’ ez „demokrácia” jaaa, meg az én „k”edves anyám

    és akkor merjük vállalni a népek akármijét az akármijenről a bármibe és persze a legfontosabb a hit, hinni abban, hogy a világnak van „esze” nesze