Fibromyalgia: Lady Gaga köztudatba helyezi a betegséget (2. rész)

2019 augusztus 2 9:05 de.25 hozzászólás

Lady Gaga borzalmas fájdalmaktól szenved!
Egyre súlyosabb a betegsége!
Erős fájdalmai miatt orvosi segítségre szorul!
Kórházba került súlyos fájdalmai miatt!
Súlyos betegsége miatt le kellett mondania koncertjeit!

Stefani Joanne Angelina Germanotta, aka Lady Gaga beteget jelentett a munkahelyén. Hányan tehetik meg ugyanezt a minimum órabéres és korlátozott beteg-napokkal gazdálkodó fibromyalgiában szenvedő dolgozók közül? (A kutatások szerint a népesség 2-8 százaléka szenved fibromyalgiában. Ez az amerikai lakosságból érinthet 7 milliót, de akár 28 millió embert is.)

Amit ő megtehet, azt legalább kétszázmillió amerikai nem engedheti meg magának: ő megfizetheti az orvosokat, az ápoló személyzetet, a kiegészítő kúrákat. Az USÁ-ban mindenféle gyógyellátásért és gyógyszerért piaci árat kell fizetni, vagy a magánbiztosítókon keresztül, vagy saját pénzből. Ha nincs pénzed, az utcán végezheted az infúziós tűvel a karodban! (Mint Michael Moore Sicko dokumentumfilmjében.)

Szerencsére itt Kanadában az orvosi ellátás ingyenes, így hozzáférhető mindenki számára. De még így sem mehetek be a kórházba, hogy “borzalmas fájdalmaim vannak”, mert amikor meghallják, hogy fibromyalgiás vagyok, azonnal hazaküldenek. De legalább adnak gyógyszert? – kérdezheti az olvasó. Nem, mert a fájdalomcsillapítók nem nagyon enyhítik a fibro-fájdalmakat.

Nem igazán tudok megbarátkozni a gondolattal, hogy Lady Gaga tapasztalatai és interjúi határozzák meg a betegségem megítélését. Lehet, hogy 2017-ben diagnosztizálták, és a neve által az emberek nyitottabbak a betegség megismerésére is, azonban ez ugyanolyan torzított képet mutat, mintha Lady Gaga munkája és személyisége által határoznánk meg a női nemre jellemző tulajdonságokat. Mintha ő személyesíthetné meg az átlag szülő átlag lányát és átlag menyét!

Azonban el kell ismernem, hogy a sztárok által támogatott ügyek sokkal több emberhez jutnak el, mint bármely más népszerűsítés. Elsősorban figyelemfelhívásra kitűnő taktika. De amikor általánosítani kéne, amikor sok ezer és millió ember helyzetéről kéne szólniuk, akkor sajnos már nem hasznos a beavatkozásuk.

A fibromyalgiát legkevésbé sem Lady Gaga alapján kéne megismerni! Nem beszélve arról, hogy akár angolul, akár magyarul a reggeli műsorok könnyed beszélgetései nem adnak teret a komoly információnak. Néhány hete ismertem meg Berki Krisztiánt, a főpolgármesterségre pályázó önjelöltet, a mindenes celebet, aki a 2018. február 15-i műsorban beszélt egy reumatológussal a popsztár betegségéről. Felkészületlensége miatt az a 6 perc, amit erre fordítottak, nem adott semmi használhatót a betegség iránt érdeklődőnek!

Ilyenek hangzottak el:

“Hogyha idejében észreveszik, akkor ezt ki lehet maszírozni?”

“Ha masszőrrel ezt kordában tartotta volna még a betegsége elején, talán nem is jutott volna el odáig, hogy le kell mondania a koncertjeit?”

“Különböző helyeken jelentkezhet ez. Mindannyiunknak volt stressz alapján valamilyen csomója, pl. beállt a háta, nyaka, egy ilyen esetben lehetséges, hogy elindul a vállnál, és aztán kezd máshová is kiterjedni ez a betegség?”

“Lehet, olyan eset, hogy mint az énekesnőről van szó, azt a fajta stresszt kevesen tudják feldolgozni, mint amiben egy ilyen jellegű sztár születik vagy sztár él, átlagembereknél azt gondolom, hogy ez sokkal kisebb volumenű stresszhelyzetnél is kialakuló betegség, ugye?”

“Megoldás lehet az, hogy kiszakadunk a jelenlegi életünkből és csapot papot hátrahagyunk és elmegyünk egy hónapra, fél évre és teljesen más környezetbe helyezzük magunkat?”

“Megvan rá a megoldás! Szerintem, amikor az ember úgy érzi, hogy eljön most ez az állapot, akkor kell életmódot váltania és változtatnia annak érdekében, hogy ne alakuljon ki a betegség!”

És a túludvarias és túl-leegyszerűsítő reumatológusnő egyetértett Berki Krisztián egyszerű, tájékozatlan és érzéketlen butaságaival!

De nézzük meg Stefani Joanne Angelina Germanotta, aka Lady Gaga kórtörténetét!

A leírásnál egy általam tisztelt orvosra támaszkodom. Dr. Don L. Goldenberg már több, mint 40 éve tanulmányozza a fibromyalgiát, a fájdalom-kezelés szakorvosa, több, mint 100 szakértői értékeléssel alátámasztott dolgozatot és három könyvet is írt a témáról. Bár ő is csak az elérhető médiára tud támaszkodni akkor, amikor megpróbál az énekesnő egyéni tüneteiről beszélni, az információ alapján, mintegy maga tölti ki a betegség kérdőívét.

Mielőtt felhívták volna a figyelmét Lady Gaga nyilatkozataira, és ezáltal a cikkét megírta volna, Netflix éppen akkor jelentette meg az 5 láb 2 dokumentum filmjét a művésznőről. (ami a 157 cm-es magasságára utal)

A családi kórtörténet: Joanne nevű nagynénje már 43 éve, 19 éves korában halt meg lupuszban, amit akkor nem megfelelően kezeltek. Felmerülhetett tehát benne, hogy tünetei a genetikailag örökölhető lupuszból eredezhetők, úgy, ahogy a fibromyalgiára való hajlam is nagy százalékban örökölhető.

Lady Gagát azonban még nem diagnosztizálták lupusszal, bár a tesztek alapján határeset a pozitív diagnózis felé.

Megjegyzés: A lupuszban szenvedők 40%-a szenved fibromyalgiában is, az átlag népességben ez csupán 3%.
A fibromyalgiás betegek fele elhízott, ezt az énekesnő sikeresen elkerüli a tánccal. A fájdalommal kapcsolatos leírása is olyan, mintha egy-egy sérülést jellemezne. Görcsökről beszél, húzódásról, feszülésről és gyulladásról. Azonban fontos megjegyezni, hogy a fibromyalgia fájdalmakat, nem gyulladás vagy izomsérülés váltja ki!

A filmben mély-izom masszázst alkalmaznak, és kap injekciókat is, azonban azt sehol nem említi meg, hogy a központi fájdalmat valaki is kezelné.

Elismeri az összefüggést az elmúlt öt évben tapasztalt testi fájdalom, félelem és paranoia között. Három sikertelen kapcsolata is minden alkalommal növelte a fájdalom érzését és depresszióját is.
Elmondja, hogy amikor depressziós, a teste görcsbe rándul.

2013-ban csípő műtéten esett át. A fizikai trauma sokban hozzájárulhatott a betegség erősödéséhez.
Elmondása szerint 19 éves korában nemi erőszak áldozata volt, ami poszttraumás stressz zavarhoz, angol rövidítéssel PTSD-hez vezetett. És valóban, 45% fibro betegnél kimutatható a PTSD, míg az átlag népességnél ez az arány csak 3%.

2017 szeptemberében jelentette be, hogy fibromyalgiát állapítottak meg nála az orvosok. Akkorra már öt éve fájdalmai voltak. Ez tehát még a csípő műtétje előttre teszi a betegség elhatalmasodását.

Személyisége: rendkívül siker-orientált, ugyanakkor azt mondja, soha nem volt elég csinos vagy elég jó. Bizonytalansága állandó eleme életének, szerinte semmit sem tud egyszerre teljesen tökéletesen megcsinálni. Magát „freak”-nek, fura alaknak, „szörnynek” nevezi.
.
Bár a betegségben szenvedőknél nagyobb gond az, hogy kevesebbet tornásznak, nyújtanak, mint kéne, az énekesnőnél az a veszély, hogy túlhajtja magát és sérülést okozhat, amivel a fibro tüneteit erősíti.
Végül ott van a múltbeli drog és alkohol használata. Az orvosok nagyjából egyetértenek abban, hogy ezek használata erősíti a fibromyalgia tüneteit.

Összességében úgy tűnik, hogy az énekesnő olyan szakemberek keze alatt van, akik a testi és mentális fájdalmakat is kezelik. Az viszont nem tűnik ki, hogy a neurológiai gyökerét is kezelné valaki.

A fibromyalgia kezelésére egy egész csoportra van szükség. Egy szakorvos, vagy terápiás szakember sem tud nyújtani teljes körű segítséget. Azonban nincs az a biztosító, ami mindezt anyagilag fedezné az egyszerű földi halandó számára!

Dr. Goldenberg külön üdvözli, hogy az énekesnő az utóbbi időben kevesebb sminkkel és egyszerűbb jelmezekben jelenik meg és mostanában nyugodtabb személyes balladákat is énekel. Ezek mind megkönnyítik a fibro mindennapi karbantartását.

Az utóbbihoz már csak én teszem hozzá, hogy a cipőknek nevezett lépcső magasságú kreációkat látván a pediátriai szakorvos (aki a lábak egészségével foglalkozik) tépné a haját és minden fájdalom kezelés előtt elsősorban tűzbe dobná a magassarkú, körömcipős, magas platformú fétis és “szexi” cipőket!

Nos, életemben nem foglalkoztam ennyit egyetlen énekessel sem, ezt is csak a köz-tájékoztatás érdekében tettem!

És most jön a megígért mini-helyzetjelentés:

A látási zavarokról írtam a legutóbb, hadd tegyem hozzá, hogy a fényérzékenység és szemszárazság is gondokat okoz. Most egy éve, hogy hordok napszemüveget a szemüvegem felett. A szemszárazság aránylag új dolog, de nem vezethet[ vissza semmilyen szem elváltozáshoz.

A hangok is hamar irritálnak. Hirtelen erős vagy tartós zajtól menekülök. Otthon csak akkor porszívózhatnak, amikor házon kívül vagyok!

Megfigyelték, hogy idáig egyáltalán nem írtam izom-fájdalmakról? Azok csak egy része a tünetegyüttesnek.

A harmadik rész lesz a sorozat legfontosabb cikke, ami a stressz anatómiájáról szól majd.

Petényi Judit

25 hozzászólás

  • Egyszer régen valahol a következő kommentet olvasám Lady Gaga kapcsán:

    „nice girl the Lady Gaga,
    but her vagina wos made plastic”

  • Wauuu.

    A fibromyalgia targya, vagy inkabb Lady Gaga promotion ?

    De hogyan lehetne Canadaban INGYEN orvossag es egeszsegi kezelesek ???

    Hat mibol elnenek mind az egeszsegi szolgalatatas nyujtoi???

    Maga nagyon bedolt az osi Marxista propagandaknak !!!

    Az eletben semmi sem INGYEN, csak masok vannak kenyszeritve a diktatorok altal annak koltsegeit fizetni.

    Igen a Canadai orvossagok olcsobbak, mert olcsobb ottan keszireseik, s az uj-orvossagok kutatasai, felfedezesei, eloallitasaiknak kb, fele a US-ban tortenik.

    Altalaban barmi orvossag torvenyes jovahagyasa a kutasok es kiserletek utan is evekbe kerul, az mullios es millios koltsegek.
    Mivel a US-ban az orvossagok emberi kiserletei tilos, a vilag mas=reszein vannak kiprobalva.

    Mar irtam itten a multban, hogy evekkel ezelott felesegem a…..Co.-nek Oroszorszagban tetek a human kiserleteiket, ill. kiprobalasaikat, persze jol fizettek ugy a CCCP Academi of Science es az egyeneket is.

    De a gyogyszer-keszitoknek valahogy szukseges annak koltsegeit megkapni, ami a termekeik araban van.
    Maskent bedoglenek mint minden mas gazdasagi elkepzelesek.

    Tehnap irta ala az elnok a Congeresszus altali lehetoseget a Canadabol importalt orvossagok lehetosegere, a Medicare es Medicaid altali alkalmazasara.
    Tehat Canadai gyogyszer-keszitok fognak jovedelmezni.

    Befeketik majd azokat az osszegeket ujjabb gyogyszer kutatasokra ???

    A Fybromyalgia valojaban egy neurological condition, ill. az annak kezdete.
    A „mylon” infection (gyuladas).
    A mylon az ideg-szalak szigeteloje.
    Hasonloan mint a villany-drot, a negative feher vezetek szigetelese, latszati hasonlatban.

    S annak kihathato valtozoan a szervezet mas reszeire.
    Mint a joints, izuletekre, izmokra s mas test-szovetekre is.

    Hogy mi okozza, altalaban velve az eletkorulmenyek, kezdve az eletben befolyasolo vegy-szerek.

    Egy csaladi baratunk felesege mar evek ota azzal bajlodott, de o maga tarja minden orvossagok nelkul egeszseben onmagat.
    Az etkezese rendkivulli korlatozasaval.

    Sot mikor egyutt kimegyunk a weekend-eken,igen furcsa mert Laura meg a sajat ivovizet is hozza magaval.

    Persze a varosi viz-ellatas az Chlorin-t es Flourin-t is tartalmaz jelentos mertekben.
    Mindketto halogene-elemek.
    S az enzymokat pusztitja.

    A teljes vegyszer-mentes eletet kovetel a fajdalmai-nelkulli elete.

    Az aktiv eletmod is segito, mint az eggyik hozzaszollo jelezte.
    Sokat toltenek a termeszetben, mennek Wyomingba halaszni es vadaszni minden szezonban.

    Tehat nem egy eltveszelyezteto nyavaja, de lehet remesen kellemetlen aki nem eli-eletet megfeleloen elovigyazatosan.

    Remelem maga is koveti azt a lehetoseget mindeg es sikeresen a fajdalamk megelozesere!

  • Fibromyalgia, egy egész testre kiterjedhető övsömör. Lady Gaga a milliárdos celeb nyilvánosan ebben szenved, s már tíz(!) koncertjét is lemondta… Vonuljon vissza egy csendes és rendezett magánéletbe, hátha ez jót tesz. Egy mezei magyar neurológus sem ártana…
    De előzőleg tehetne látogatást a budapesti Amerikai uti MAZSIHISZ Szociális teamjénél ,s ott párszor beteg-látogasson a nála százszor többet szenvedő embertársainál. Garantáltan enyhülni fog a világfájdalma. Go ahead!

  • Berntein;
    Javsalatod ,remenyed es kivansagod elismerest erdemlo.

    De ne feledd a mondast, ezen a vilgaon csupan ket dolog ami biztos, ill. garantalt;

    1., az adoztatas,
    2., a halal.

    Minden mas csupan idenleges elkepzelesek es almok.

  • D.Bernstein
    2019 augusztus 3
    4:01 de.

    Arra az övsömörre szerintem ne vegyél be túl erős mérget 🙂
    Mármint arra, hogy ez a kettő ugyanaz.

    Amúgy abban igazad van, hogy egy látogatássorozat az egyes kórházak „krónikus rehabilitációs osztályain” alias elfekvő, akárhogy is hívják az egyes intézményben. Komoly hatásokkal járhat.
    De nem csak világfájdalomcsökkentéssel, mert az illető (vagy/vagy):
    – közönyössé válhat a szenvedés iránt;
    – felköti magát;
    – jobbá válik emberileg;

    Szkeptikus vagyok, hogy nem az első eset válna tömegesebbé.

  • Bendeguz79
    2019 augusztus 2
    7:39 du.
    You obviously cannot read nor can you write in Hungarian. I am not sure if you read or write English either because what you are saying simply does not make sense.
    You randomly come up with stuff that have no relation to the topic or shows how ignorant you are. Why do you need to write another article in gibberish masking it as a comment?
    I am afraid this series is not written for you.

    D.Bernstein
    2019 augusztus 3
    4:01 de.
    A fibromyalgiának semmi köze az övsömörhöz! Arra van megelőző oltás és vírus okozza.

  • Amikor valami szokatlan betegség tömegesen lép fel, érdemes az evolucióra gondolni. Hajdanában, amikor az emberek jobbára a 30-as éveikben haltak meg tüdőgyulladásban, kolerában, vagy különféle sebesülések után fellépő vérmérgezésben, akkoriban nem voltak még „furcsa” betegségek. Aztán ezeket valahogy leküzdötte az orvostudomány, akkor jöttek a hosszabb lefolyású betegségek, mint a tüdőbaj vagy a szifilisz. Amikor már ezeket is túl lehetett élni, akkor kezdett tömegesen fellépni a rák, ami az időskor betegsége általában. Amikor a higiénia elért egy szintet, és a csecsemőhalandóság is mérséklődött, akkor kezdett tömegesen fellépni az allergia.

    A „pszichés” betegségekről már kisérletileg is kimutatták (egereken például), hogy ha túl sokan vannak egy szűk térbe zsúfolva, akkor lépnek fel. Mi meg csak szaporodunk, és szaporodunk, sűrűn lakunk városokban, panelekben…

    A másik cikknél azért írtam meg az én történetemet, mert abból az is jól látszik, hogyan küzdött a régi ember a pszichés betegségek ellen: Nyafogásnak, kényeskedésnek nevezte, és ezzel, ha nem is gyógyította meg, de sikerült kordában tartania. A pszichés betegségeknek is vannak fizikai (biológiai) okai, de az elhatalmasodáson sokat segít az önuralom, és a (szintén pszichés) elfojtás.

    Nekem kezdetben természetes volt, hogy fáj a derekam, és azt hittem magam is, hogy MINDENKINEK fáj, csak mások nem kényeskednek és nem olyan lusták, mint én. Amikor először kiderült (55 éves korom után) az igazság, az valóban nagy lelki megrázkódtatás volt nekem, nehezen is dolgoztam fel, hogy nem is voltam kényes meg lusta, csak úgy rámmondták… Aztán amikor kb. 10 évvel ezelőtt végre egy alapos kivizsgálásban volt részem, és az orvos azt találta mondani, csoda, hogy nem vagyok már tolószékes, attól kezdve az egész nekem egy vicc. Mert MÉG MINDIG NEM VAGYOK TOLÓSZÉKES, pedig már 76 éves elmúltam. A változás mindössze annyi, hogy 16 éves koromban egy verseny 8-dik kilométere után már csak a lelkierőm vitt be a célba a fájdalmaim dacára, ma ez az állapot 200 méteres séta után áll be nálam. És mindössze 2 hónapja jutottan el odáig, hogy naponta rendszeresen szedek fájdalomcsillapítót, amit az unokáim „szupernagyi tablettának” neveztek el, mert – mint az egyik mondta – ha beveszed, mindjárt lesz benned egy kis életerő, és rögtön csúfolódsz velünk.

  • Ns.Petenyi;

    First of all, I wish to thank you for your very intelligent personal insult.

    Sorry to see that was all you could come up with.
    But you have missed ,or were unable to respond to anything you object or disagree.

    Do regret you have not been willing, nor able to list a single ref. to contradict any simple remarks that I have made on Fibromyalgia, or you just obsessed with Lady Gaga.

  • Kedves Judit! Az a – szintén nem jó – véglet vagyok, aki nem törődik a testi bajaival.Én kb. 2 évizedig kínlódtam erős fájdalmakkal – szerencsére a karomban – az kevésbé feltűnő, mint a láb, mert menni tud az ember. Nekem ugyan megállapítottak fiziológiai okot is, ahogy Almának. Négy nyaki csigolyám van szétcsúszva negyven éve. (Nem csoda, mindig ülve dolgoztam: a műszerész is ül a munkapad mellett.) A tünetek nagyon hasonlóak ahhoz, mint amit Ön leírt. Hosszú – akár hónapokig tartó időszakok fájdalommentesen, aztán minden különösebb ok (törés, megerőltetés stb.)nélkül iszonyú fájdalmak, izomgyulladások, görcsök. Fájdalomcsillapítót sem szedtem: ugyanis nem használt. Kába-bamba lettem tőle – de a fájdalom maradt – akkor meg minek?
    Megműteni se engedtem magam. Láttam,hogy a megoperáltak rosszabb állapotba kerültek: némelyik már a fésűt sem tudja a hajáig emelni. Miután az orvosom – kiemelt, klinikai prof. csak azt hajtogatta, hogy meg kell műteni, 25 éve nem járok orvoshoz ezzel a bajjal.(Szerinte 20 éve bénának kéne lennem: a nyaki csigolyások mindegyik végtagjukra bénulnak meg állítólag.)
    Az évtizedek alatt megfigyeltem valamit. A fájdalom, a gyulladások, görcsök akkor jönnek elő, ha valami nem stimmel az életemben. Nem látványosan: béke van családban, munkahelyen. Csak éppen nem kapok megfelelő feladatot a munkában, vagy a párommal-fiammal-testvéreimmel nem tudom megértetni magam.(A közélet csak lehangolni képes, de ez inkább a harciasságomat növeli, nem jár fizikai fájdalommal.)
    Jól tudom, hogy nagy különbség, hogy nekem kimutatható állapotom van, a fibromyalgiásnak meg nincs. Minden tiszteletem az orvosoké – de ahogy én látom, az emberi szerkezet idegi, lelki, szellemi terein még csak tapogatóznak. Bár már sokmindent feltérképeztek csak az elmúlt 50 évben is e területeken. Én bízom az emberi megismerés lehetőségeiben. De egyet soha nem tudunk megoldani a nyavalyáinknál: azt, hogy nincs két egyforma emberi szerkezet – még egy sima nátha is mindenkinél más tünetekkel jelentkezik.
    Persze tudom,hogy ez Önnek(lehet Neked?) nem vigasz,és nagyon fontosnak tartom, hogy beszélgessünk ezekről a dolgokról – talán sikerül picit segítenünk másnak – egymásnak.

  • Andrew_s
    2019 augusztus 3
    3:14 du.

    már néhány országban a törvény is lehetővé teszi az önkéntes akaratlagos euthanasia amit én magam humánusabbnak tartok, mint szenvedve várni a véget jártam elfekvőben… nem is merem leírni mit éreztem sok sok éve volt de a szagok még mindig megcsapják a szaglási memóriámat a többiről nem szólok

  • Andrew_s
    2019 augusztus 3
    3:14 du.

    ezen felül vagy mellett van az úgynevezett palliativ care ami erős fájdalomcsillapítókkal és a megfelelő módszerrel megkönnyíti az „exit”-et

  • D.Bernstein
    2019 augusztus 3
    4:01 de.

    Nagyon elszaladt veled ez a
    „majd a neurológusom így meg úgy ” ló.
    Inkább főzzél valami jót a gyerekeidnek.
    Mindenki jobban járna.Még te is, a neurológusod
    hatalmas tudásának a dacára.

  • Almási Alma
    2019 augusztus 4
    10:22 de.

    Nekem például a minap fertőző szemtengely-ferdülésem volt.
    Csak abból gondolom, hogy a cimborának is elferdült a nézése
    attól az üveg whiskytől, amit ketten megittunk.

  • Bendeguz79
    2019 augusztus 4
    11:02 de.
    This is the first time you have ever made sense in writing to me.
    So I regret to say that I could and would not respond object or disagree with random opinions in something that sometimes looks like Hungarian.
    I concluded that you must live in the US and don’t have an idea about the Canadian medical care. You also bring up from plastic mikro particles and water quality to the wife of your friend. I don’t need to respond to any of those because I planned to write five or six parts and I will write about my research in due time.
    in this part I wanted to give a sense of how the media handles information about medical conditions and Lady Gaga’s example seemed to land itself to my purpose.

  • talalom;

    Sajnalom a problemajat amivel szemben al, de az ingyen kezeles nyujtana maganak a szukseges javulasat, s az a ‘therapy’.

    Az fogja magat nagyon segiteni ugy a fizikai mint a szellemi, lelki problemaival is.

    Jobb es boldogabb eletet fog talalni.
    Persze az nemi idobe telik majd.

    De mi lehetne vesztessege a fajdalma es boldogtalansagan kivul?!

    De boldogabb kapcsolatot talal majd hozzatartozoival es a tarsdalommal is. Sot bekesebb magatartasat, talan meg „vilagnezeteit” is javulna majd .

  • Ms.Petenyi;

    Nem szukseges a bocsnatkozasa, csupan remelve, hogy mindenki ragalmazasok nelkul tenne hozzaszollasait, barmi is lenne az alany.

    Senki nem kotelezett semmifele valaszt nyujtani senki soraira, az a szabad-kifejezes joga, de remlve az emberi tisztesseg nem lenne felredobva, es a vitapartnerek egyenisege nem ocsarolva.

    Sajnalatomat es remenyeimet fejeztem ki minden Fibro-szenvedoknek.
    Sajnos a mai modern eletben ujabb es ujabb egeszsegi rendellensegek tunnek fel.

    A vilagkorulli egeszsegi kezelesek financirozasa valtozo, de a szuksegessegek es az orvosi szakertelem es modszerek gyorsan terjedve egyenloek.

  • Szoget utott a fejemben ,Ms.Petenyi nehany nappal elotti soraiban amint irta;

    ” I concluded you must live in the US and do not have an idea about the Canadian medical care.”

    I do happen to live in the USA, but your comment really made me wonder just what made you assume that in the US ,we’d have no idea about Canada, Canadians, or even about the Canadian healthcare system ?

    About a million Canadians (snow-birds) spend the winter, every year here in Florida.

    Every March-April, before they return home, the hospitals and clinics are frequented by Canadians having their health concerns taken care of before going home.

    Also widely known, in most major American cities, just south of the Canadian border, that many Canadians come south for their medical care that they do not wish, or can not wait for the scheduled treatments accordance of the Canadian government-run healthcare system.

    They likely pay more, but receive what they need and when they are in need of it.

    Not just that we are all aware of that, but regarded as an example of government rationed healthcare system.

  • Bendeguz79
    2019 augusztus 7
    2:55 du.

    gizi, la burra brava®

    a „snowbird” az egy ritka állatfajta, egyiknek sincs állandó állása, valamilyen „üzleti” tevékenységet űznek (hahaha) csalnak lopnak hazudnak és a lopott pénzből könnyedén ki tudják fizettetni a canadai biztosítótársaságokkal (amelyek usa relációi nyílvánvalóak, azaz a pénz szépen kering a gazdagok között „kéz kezet mos alapon, ami a korrupció leánykori neve, még ha te nem is mered annak nevezni, mert akkor az egész rendszered fejére állna és köztörvényes bűnözők egymás közötti pénzforgalmáról és a két pénz „árkülönbségéből” adódóan is ami szépen be van szabályozva, hogy a nyereség biztos legyen, zártkörű adok-veszek játék folyik és mindennek olyan gyönyörű neveket találnak ki, hogy a röhögőgörcs kerülget hallván azokat)

    ezért van a canadai árrendszer szépen (egy szó sincs sehol erről) drágább, hogy terelje ezeket a felsőközépkategóriás snowbird-öket arrafelé (ahova én nem vágytam soha a bűnözés nem az én világom…láttam nálatok eleget belőle még Florida nem hiányzik ahhoz! Las Vegas, San José, LA, Frisco, +++ elég volt Ohio mintha egy kicsit más világ lett volna de ez az információm is olyan régi ma már nem állja meg a helyét…

    szóval a doklgozó réteg akiknek az állami egészségügy létkérdés és sokkal többen vannak mint a snowbird-ök és ők tartják el a snowbird-öket… na azok nem tudnak hónapokat canadától távol tölteni kis kies nyaralóikban a titkos és második élet létrehozásával, hanem güriznek két három „job” ban halálra fáradva

    nevetséges amit írsz annak védelmében, hogy a nép nagy részétől vegyék el az egészségügyi lehetőségeit mert pár korrupt vigéc megengedheti magának

    szégyen és gyalázat lenne

    amit a Magyarországi helyzetről írsz az egy másik hazugság és a valóság átfestése hupililára …lényeg: az ország szépen ki van fosztva a nemzetközi tőke által és szép nevet is adtak neki

    megkérdezem az O1G -t miért nem embargózzák ha annyira antidemokratikus mint az Erdogán és az általad és néhány más által diktátoroknak tartott hasonszőrűt? ja, mert fizet, és a lopott pénzből az idegen tőke megkapja amit akar tehát … még szükségtelen fegyvereket is vásárolt amit majd a garázsban vagy használaton kívüli borpincében fog tartani mert ezzel megvette azt, hogy azok akik másokat akik nem gazsulálnak ki akarnak írtani az O1G-t szépen trónon tartják és minden azaz bármi áron!!!

    a többi rablómese

    ennek ugyan semmi köze a ladygag -hoz de fibromyalgiához igen ami a fizetett egészségügyben is megfizethetetlen kezeléseket kíván a gaga csődbe is fog menni

    de te csak brekegjél… a papagájkommandó jeles tagjaként

    majd jönnek néhányan és mondanak tőmondatokat arról kinek tartanak engem és …hahahaha

  • Boda Marcsi
    2019 július 30
    2:48 du. Az előző cikkhez.
    Köszönöm a szavait. Még részletesen fogok írni a legújabb diagnosztizálásról, a kezelési javaslatokról és egyébről.

    Poliakoff
    2019 július 31
    5:22 du. az előző cikkhez. Köszönöm kedves szavait.

    Almási Alma
    2019 augusztus 2
    8:01 de. Az előző cikkhez és a jelenlegihez.
    Sajnos egy vagy több fizikális és mentális trauma nagyban hozzájárul a fibromyalgia elhatalmasodásához. Kérem, olvassa a következő cikkeimet, hátha még talál érdekeset benne!

    talalom
    2019 augusztus 4
    11:11 de.
    Köszönöm a bejegyzést és a kedves szavaidat. Perszehogy tegeződhetünk.

    Bendeguz79
    2019 augusztus 7
    2:55 du.
    The difference between the Canadian and American health care system is that in the US you have to pay. Period.
    I had two babies in Canada, cancer treatments and a few surgeries, now this condition that needs a lot of follow up testing to make sure there is no other underlying issue. Guess how much I have paid so far for all that? Zero, zilch, nothing!
    Kanadában két szülés, rák-kezelések, operációk és a mostani betegségem alatt semmit, nem kellett fizetnem. Egyedül a Magyarországon született fiam után kellett letennem a kenőpénzt!
    Így köszönöm, de mi nagyon is jól megvagyunk Kanadában!

    Back to your comment to the previous article when you cannot imagine how one could sue a free government health care service provider in the case of malpractice, you must understand you do not sue to get your money back!
    In Canada and in other countries where health care is free for the citizens (in some countries all that happen to be sick with no questions asked eg Cuba, where Americans go to if they can) practicioners must have malpractice insurance and they do pay out a lot when proven guilty, because human life is precious.

    Csak az amerikaiak hiszik azt, hogy az egészségügy kapitalista alapokon kell, hogy nyugodjon és nem pedig emberi jogként jár.

  • Bendeguz79
    2019 augusztus 7
    2:55 du.

    gizi, la burra brava®

    EHHEZ ÉN NEM IS FŰZNÉK SEMMILYEN KOMMENTÁRT, ANGOLUL NEM ÉRTŐKNEK: a nagy kamionok eladása 81 %-kal csökkent a múlt évben, ami -mivel az összes szállítás országúton zajlik a gazdaság
    összezsugorodását jelenti

    on the point that the technosphere isn’t shrinking: for example, heavy truck orders in the US are down 81% from last year. These Class 8 trucks move the vast majority of goods in the US and this collapse signals a major slowdown across the entire economy.

  • PETENYI JUDIT, a Bendeguzhoz cimzett soraira;

    Mindenk elott, ezen a Foldon semmi NEM letezik mint „INGYEN” !!!!

    Mint a modas, meg az ‘anya-tej sem „ingyen”, mert idovel azert is elvar gyermekitol valamit majd egy napon.

    Sot az „ajandek” sem ingyen, mert viszonzasa elvart dolog.

    Talan maga es nehany itteni hozzaszollok szerint az egesz vilag gazember, kizsakmanyolo , csupan mert megelhetesenek elnyerese celjabol termel, produkal valami szuksegleti cikkeket, vagy nyujt masoknak szukseges szolgaltatasokat.

    Sorai es bio-ja alapjan , talan maga „INGYEN”,az az fizetes-nelkul dolgozott mint tanito, s tanar ????????

    Persze hogy nem.
    Jelentos osszget kapott mindeg azert.
    Tehat maga is „kizsakmanyolo’ volt.
    Bevallana azt ????

    Vagy talan valami onkentes munkat tesz ma barhol valami kozossegi erdekekekben???
    Na azt nevezhetne INGYEN-nek ,ha nem kap fizetest vagy jovedelmet azert.

    Velte ,hogy nem tudnam „lekepzelni”, hogyan lehetne torvenyes joga karszenvdeseiert torvenyesen kovetelni, sot erdemelni jogos karteritest.

    Nagyon-teved Kedves Petenyi, mert nem csak hogy „elkepzelem” , hanem annak kerdeset tettem Magahoz .

    De kerem , ertesirsen, mi alapon veli Maga, hogy ha az allamhatalom alkalmazottja kart, serelmet, fajdalmat, szenvedset okozna maganak, hat maganak NEM lehetne joga a megfelelo karteritesi eljarast inditani, sot akaraval, szencedesevel egyenlo karteritestben reszesulnie ?????????????????????

    Talan maga ,valojaban a Hitler es Sztalinok tomeg-kegyetlensegeit venne jogos alapjanak ?????

    Mert azok am iagazan okoztak a tomeges szenvedeseket, s senkinek nem volt semmi joga meg apanaszokra sem. Hm ???

    Mit vel, miert nem lehetne az allamhatolom felelosegre vonvhato apolgarai alatal ????

    Ha talan emlekezne, harom Gwunatanamo-ban tartott Taliban perelte G.W.Bush elnokot a US lege-felsobb birosaga elott.

    A harom Taliban elfogott merenylok nyertek a pert.
    S masnap mindahrmuk szbadon engedve.

    Hany tucat perrekel all szemben ma Trump is ???
    S miert ne????
    Lenne logikus valasza arra ?????

    Nekem, csladomnak is volt, sot van is egeszsegi szuksegoeteim, s am is.
    Volt ket gyermekem, s harom unokam.

    A „Blue Cross” necu biztosito fizette meind, meg a magan telephone koltsegeket is.
    Amiert annak idejen egy arva vasat sem fizettem, a foglakoztato vallalat fizette.

    Hasonloan a US 2/3-a a modon kapjak egeszsegi ellatasaikat.
    S vannak a biztositok szazai.
    Hasonloan az allamhatol alatali u.n. VA, ami a leg-gyatrabb.
    Magam is Veteran vagyok, de evtizede meg sem kozelitettem.

    A „Medicare” biztositja a nyugdijasokat.
    A Medicaid akiknek a biztosito osszeg tulsagos lenne.

    S az A.H.A. (Obama-caree) amely torvenyesen kotelez mindenkit vasarolni egeszsegi biztositast.
    Aki nem kepes azt fizetni ,annak az adofizetok fizetik a biztositas premiumat.

    A mai baloldali elnok versenyzok mind allamhatalom alatali szolgaltatast igernek. Persze szavazatikert !

    De azzal mindenki elvesztene a jelenlegi egeszsegi biztositasaikat.

    Az amerikai lakossag zome NEM ohajtja egeszsegenek kezleset az allami-burokracia kezebe tenni !!!

    Mint az ltalanos meglatasok, aki szocializmust ohajt, mehet szabdon Venezuaelaba !

    Sot amr negyszer igertem azt itten a KMH olvasoknak, csupan a passportjaik elleneben.
    Hat az lett volna am az igazi ‘INGYEN’ !!!
    (Persze, mielott az ottani lakossag felszabadilna).

    De senki nem lett hajlando elfogadni, elni ottan ahol minden INGYEN.

    Mit velen, bajon kiert nem ?????

  • Bendeguz79
    2019 augusztus 8
    12:01 du.
    Sajnos nincs időm és türelmem kibogozni, hogy mit és miről ír, és nem látom, hogy egyáltalán lenne valamiféle értelmes összefüggés, vagy hasznos megjegyzés bárhol is. Ezért ezentúl semmilyen megjegyzésére nem fogok tudni válaszolni. Kérem, keressen más platformot a kekeckedéseire!

  • Chris „ezem” most mire volt allergénes?

  • Ms. Petenyine;

    Kedves Asszonyom, maga aki nem csak hogy „kecseskedik”, hanem felsobbrangu bekepzalese alapjan probal le-alacsonyitani engem, csupan mert belatta, hogy semmi ertelmes elkepzelesevel nem alatamaszthato volt valotlan allitasai.

    Mint sajat szavaival elismerte: „..nem fogok tudni valaszolni.”

    Az tagadhatatlan am !

    De a szabad-kifejezes lehetosege nem kenyszerit senkit, meg magat sem reagalni, de legalabb ne jatsza itten a mindenhatot parancsat osztogatni, hogy mit kell tennem!

  • Csodalkozom, hogy mi alapon irta a szerzo, hogy biztosito nem igen lenne hajlando a Fybro-kezeleset fizetni.

    Talan kellemtlen gyakorlata volt valaha a biztosito vallaltokkal?

    Mert igen fedezik nem csak a knee (terd), hip (csipo) mas csont es bor, de a sziv es barmi mas szervek atulteteset is.

    Terd es csipo az acel-forgokkal. Vese atulktetes a leggyakoribb, csupan az adakozo hianya korlatozza a szerv-atulteteseket.
    Mert a cukor-baj a vese pusztitoja.

    Biztositok rendszerint a „pre-existinf conditon”-okat nem kedvelik.
    Amikor az illeto vasarol biztositast eppen a szuksegessege elott.

    Azert a torveny (Obama-care) kotelez mindenkit vasarolni egeszsegi biztositast.