A felső tízezer termeli újra magát, közpénzen…

2019 augusztus 23 9:57 de.85 hozzászólás

Úgy vélem, a jelenlegi magyarországi kormány álságos és hazug intézkedései között a legundorítóbb, amit a gyerekekkel – és persze egyúttal a magyar családokkal – művel.

Miközben tele van az ország mosolygós, fiatal párokat mutató plakátokkal, a kormány segítségét ígérő szlogenekkel, helyzet az, hogy 2010 óta jelentősen csökkent a minden gyermeknek járó normatív támogatás – vagyis a családi pótlékra fordított költségvetési kiadás, aközben immár 360 milliárd forint körül (2017-es adat) költünk ún. „családvédelmi kiadásokra”. A családi pótlék összege 2008 óta – vagyis 11 éve változatlan.

Eközben a mintegy 1,8 millió magyar gyerek közül minden harmadik szegénységben él, minden ötödik pedig a szegénység által súlyosan deprimált körülmények között. (Ez annyit jelent, hogy konkrétan éhezik, és a legszükségesebb ruházattal sem rendelkezik.) Az Unió tagállamai közül csak Görögországban, Romániában és Bulgáriában rosszabb a gyerekek helyzete.

Bár nyilván folyamatosan szükség van a szociális rendszer módosítására, ami ebben az ügyben Magyarországon 2010 óta történik, gyomorforgató. Civilizált államokban természetes, hogy a költségvetésből a közösség támogatja elesettebb, hátrányba került tagjait – főképp a maguk érdekeiért kiállni képtelen gyermekeket, és az őket nevelő családokat.

Szociológusok ”perverz újraelosztásnak” nevezik azt a metódust, amikor a közös pénzekből a regnáló hatalom nem a rászorulókat támogatja, hanem klientúrát épít a maga számára.

Legyünk igazságosak: a korábbi kormányok sem tudtak maradéktalanul megbirkózni a feladattal. „Ha van társadalmi botrány, akkor az, hogy a felső tízezer termeli újra magát, közpénzen.” – mondta 2006-ban az akkori miniszterelnök. (Az idézet az őszödi beszédből való.)

A helyzet azóta számottevően romlott: ma már nemcsak „újratermeli” magát a közpénzen a felső-középosztály, hanem elszívja a forrásokat, lehetőségeket a szegényebbek elöl. Esélyt sem ad arra, hogy egy alacsonyabb státuszú család leszármazottja előbbre jusson. Holott a „családtámogatásra” fordított összegek évről-évre nőnek a költségvetési tételekben. Csakhogy a ma már400 milliárd forintot közelítő összeg nem a rászoruló gyerekeknek jut.

Nem kell ahhoz ma zsákfalu végében putriban szorongó sokgyerekes család gyerekének lenni, hogy lezáruljon a felemelkedéshez vivő esélyek kapuja. Elég, ha egy közrendőr és egy tanító, vagy egy tűzoltó-ápolónő házaspár vetemedik arra, hogy gyermekek nevelését is a tervei közé iktatja. Az a sok száz milliárd ugyanis nem támogatásként érkezik a rászorulókhoz, hanem a szüleiknek nyújtott adó- és járulékkedvezmény formájában. Márpedig kevés olyan tűzoltó, mentős, tanár van, aki teljes egészében igénybe tudná venni a kedvezményt: ehhez ugyanis kb. 660 ezer forintos havi fizetés kéne, amit ezekben a szakmákban még ketten sem tudnak megkeresni. (Beosztottakról van szó – többnyire fiatalokról – de hát tőlük lehetne várni a gyermekvállalást, nem magasrangú tisztektől, vagy ötvenes iskolaigazgatóktól.)

Ennél is több pénzt visznek el a lakhatást, az életkörülményeket segítő támogatások, kedvezményes hitelek. Amelyek igénybevételére reményük sincs a fent említett családoknak. A legáltalánosabban ismert CSOK (családi otthonteremtési támogatás) 10 millió forintjáért ma Magyarországon még egy lakható, megközelíthető faluban sem kapni házat. (A fővárosban a duplája sem elég egy 40 nm-es lakáshoz, ami nem ideális egy háromgyerekes családnak.) Tehát csak az tud élni ezzel a lehetőséggel, aki rendelkezik jó pár saját millióval.

Mellékszál: Magyarországon gyakorlatilag megszűnt a szociális bérlakás: az otthonok 98 százaléka magántulajdonban van – a tulajdonosok által bérletbe adott otthonok bérleti díjai az eget verdesik, főképp a fővárosban és az egyetemi városokban. Egy 50 nm körüli lakótelepi lakás havi bérleti díja 140-160 ezer forint + minimum 50 ezer a fűtés, világítás, egyéb rezsiköltség. Ez Pest külterületére vonatkozik, de a Belvárosban és Budán láttam már havi 760 ezer (!) forintos albérletet is.

Emellett: megszüntették a munkahely által adható lakhatási támogatás adómentességét, lezárva az utolsó menekülő utat is a szegényebbek elől.

Szándékosan szegényekről beszélek, és nem nyomorgókról, akik ellen egyébként folyamatos – és sajnos nagyon sikeres – a hangulatkeltés, sőt uszítás.

Tehát nem azokról van szó, aki munka nélkül, rokkantan, segélyen, közmunkán tengetik az életüket.

Hanem „keményen dolgozó kisemberekről” – akikért legalábbis szavakban – oly nagyon aggódik a jelenlegi magyarországi kormányfő. Akik hivatalos állásban foglalkoztatva az adóikat is befizetik. És akiknél egy második, pláne harmadik gyerek felér egy anyagi katasztrófával, automatikusan a nyomorszint felé lökve az egész családot.

2018 a Családok Éve volt Magyarországon. Plakátok, reklámok, lapok zengték folyamatosan a kormány dicsőségét. Gondoltam, megnézem, miféle intézkedések történtek konkrétan a gyermeket nevelők támogatására, hát rákanttintottam a csalad.hu-ra, amely állítólag a lehetőségeket foglalja össze.

Hááát… Elnézést kérek, de mintha egy vödör nyálban akartam volna meztelencsigát fogni. Van persze az oldalon többé-kevésbé hasznos információ is. Propaganda oldalon normális ember nem keres bírálatot, elemzést az intézkedések következményeiről. De legalább néhány kérdést feltehetnének – hitelesebbnek látszana a dicsőítés.

Jól illusztrálja egy történet, miféle „támogatásokra” mennek el a milliárdok. Új lehetőség ugyanis, hogy a nagycsaládosok, a közlekedésük megkönnyítése érdekében 2 és félmillió forintot kapnak (készpénzben), amennyiben legalább 7 személyes, új autót vesznek. A honlap megörökíti annak a családnak az örömét, akik elsőként kapták meg ezt a két és félmillió forintot.

Hát itt van azért néhány érdekesség. A családban három gyereket nevelnek – ok. legyen nagycsalád – de minek nekik 7 személyes autó? Egy ötszemélyes kombiban is kényelmesen elférnének. Őszintén szólva, nem hatódtam meg attól, hogy így a lányok barátnőit is el tudják vinni a strandra, sőt attól sem, hogy a másik városban élő nagymama is befér alkalmanként a család mellé. Az új autó 7 millió forintba kerül – honnan lett meg a többi pénz – kérdezi a riporter. A családfő elmondta: eladták az EGYIK(!) 15 éves kocsijukat, a többit a spórolt pénzükből tették hozzá. 15 éves autóért csak nagy szerencsével lehet 2 milliót kapni – ez eddig 4,5 millió forint. Ezek szerint két és fél milliót kellett a megtakarításukból hozzátenni a vételárhoz.

Én lennék az utolsó, aki felesleges luxusnak tart két autót egy öttagú családnak – de ez magyar viszonyok között mégiscsak a gazdagabbakra jellemző.

Biztos, hogy közös pénzünk milliárdjait ilyen „támogatásokra” kell költeni, miközben a példaként emlegetett rendőr-tanár családjában az őszi cipő megvétele is gondot okoz – már két gyerek esetében is?

Sok csúnya dolog jutott eszembe – de szokásomhoz hűen, most sem foglalom írásba – már akkor is, amikor a hasonló feltételekkel adott „szociális” támogatásokkal, kedvezményes hitelekkel a tehetősebbek 7-8 éves gyermekeik számára vettek lakást – amit a gyerek felnövéséig bérbe adnak.

Nem tehetek mást, csak megismétlem a már idézett mondatot: „Ha van társadalmi botrány, akkor az, hogy a felső tízezer termeli újra magát, közpénzen.”

Rátesi Margit

85 hozzászólás

  • „1,8 millió magyar gyerek közül minden harmadik szegénységben él, minden ötödik pedig a szegénység által súlyosan deprimált körülmények között. (Ez annyit jelent, hogy konkrétan éhezik, és a legszükségesebb ruházattal sem rendelkezik.)”

    Ez egyben azt is jelenti, hogy ennyi gyermeknek a szülei képtelenek jobb életkörülményeket teremteni. Vagyis alulképzettségük miatt alulfizetett munkákat kénytelenek végezni.

  • Kitűnő Rátesi Margit cikke – föl is ment a vérnyomásom rendesen, csak azt nem értem, hogy Magyarország többsége, miért nem látja át, hogy – ez egy fasisztoid kormány. Ahogy Ungváry Rudolf mondta: az Orbán-kormány uralma egy fasisztoid mutáció.
    Hát mi ez? ” amikor a közös pénzekből a regnáló hatalom nem a rászorulókat támogatja, hanem klientúrát épít a maga számára.”​ – ezt csak fasisztoid gondolkodású egyének fogadják el.​

  • Hányingert kapok ezektől a csopa hófehér csupa halványkék csupa optimistán fogvillogtatva mosolygó nagycsaládokat ábrázoló csupa pasztellszínű ostoba plakátoktól. Hazugak mint manapság minden.

  • Makrokriz :
    Kérdezzed meg OIM* .-ot.
    Ő hiteles forrásokból meg tudja mondani a frankót.

    *OIM = OIM*

  • Jó a kép.
    Világosan látszik
    hogy nő három-négy havonta
    szül a nálánál 5 évvel fiatalabb urának 1 purdét.

  • Minden normális ország érdeke, hogy erősítse a (fiatalokra alapozódó)középosztályt. Hogy erre a pénzt honnan csoportostja át, az egy más dolog. Egy 3-4 gyerekes család messzemenően jobb modell, mint amikor két egynemű felnőtt a maga képére akar átformálni egy örökbefogadott kisgyereket..

  • Mint mar parszor megjegyeztem hozzaszollasaimban, nekem mindeg tetszett „talalom” kifejezes modszere cikkeiben.

    Persze azt nem mondhatnam a hozzaszollasaimra reagaltakara, mert azt minden egyeni es szemlyes alpokon tette mindeg.

    Na vissza a fenti cikkere.

    Szegyenyseg soha, sehol nem lett megszuntetve semmifele modszerek , otletek, ideologiak latal sem!!!

    Sot, minden valllasok, melyek azt elso celjaiknak vettek, sem sikereskedtek.

    Mint meg a Bibliban is lett emlekeztetve az emberiseg ev-ezredekkel ezelott, a ‘szegnyek mindeg itt lesznek’.

    Mind azok dacara, tagadhatatlan, hogy magyarorszag kozgazdasaga ma sikeresebben mukodik mint valah is.

    Sot tobben dolgoznak es tobbet is jovedelmeznek mint valah is.

    Sajnos az elesettek es a kevesbe sikeresek mindeg a tarsadalom tagjai maradnak.

    DE, barmely civilizalt tarsdalmakban, az Alkotmanyaik megszabjak az allamhatalom kotelezetsegeit.

    S az rendszerint megszabja az elesettek, a keptelenek segitseget a tarsdalaom kotelezetsegeinek.

    A mai magyarallamhatalom igen sokat kolt, meg ha nem is sikereseggel, de kolti a dolgozok penzeit azon celokra.

    Sajnos, manapsag, a jelen es mind a mult kormanyok nem csak hogy tul-sokat, igen-sokat szuksegtelenul , hanyagon es eredmenytelenul pocsekolnak a koltekezeseikben.

    Persze azon kritizalasomert az elvtarsak gyulolnek engem.

    Ket masik allitasaban a szerezo nagyon teves, ill. valotlaul allitja;

    1. a magyar lakossag oriasi aranyu otthonaik magantulajdonozasait.
    Allitja hogy az 98%.
    A nemzetkozi adatbazis alapjan Romani a vilagszerti viszonylatban a LEGmagasabb a lakossag otton-tulajdonozsa, ami 96%.
    Ami meg a US-ban is a 60% korulli.

    Romanok epitkezznek ,s igen stylusos tomeg-lakasokat.
    Jo minisegben, elerheto arakon a tomegek szamara, s financirozasai is lehetove teve mindenki szamara.

    Nem ronda „pannel-lakasokat” fel-millio+ meteres arakon.

    2., A masik jelentese, a „kozos-penzek”.

    Az egy igen furcsa es nagyon felrevezeto kijelentese.
    Belatom mar reg hozzaszokott dogmas-maszlagokhoz.

    Sehol NEM letezno a KOZOS-kassza-penztarca, amibe mindeki markolhatanak a penzt ohajaik szerint.

    A „kozos-penztar” csupan egy community ,kozossegi takarek-intezet lehetne.
    Amibe barki betetelezhetne es amibol kolcsonozjetne .

    De az allamnak nincsen sajat penze, meg ha veri is a szines-papirt.
    Az allam, csupan csak az u.n. „police-power” alkalmaval kolti , szorja a penzt amit a dolgozo, ternmelo lakossagtol rabol-el.

    Mint az amerikai mondas; ” government does not create wealth, only redistribute wealth.”
    ( Az allam NEM teremt vagyont, csak szetossza a masok vagyonat).
    Mas-szoval, ‘kirabolja Petert, megjutalmazni Palt’.

    De vajon mit gondol „talalom” ,Ha az allam 1000 Ft. jutalmat ohajt adni Palnak, hany-ezer Forintot szukseges elvenni Petertol ?????

    Mert Peter kirablasa is sok penzbe kerul, hasonloan a rabolt penzt Palnak jutatani, s kozben egy oriasi allamhatalom fenntartasa is sokba kelu.

    Nem latna, hogy Peter ugy mint Pal lehetosegei sokkal jobb lehetosget nyujtana nem csak Peter es Pal-nak, de mindeki masoknak is sikereskedni a kepessegeik, szorgalmaik es lehetosegeik altal???

    Mar 3x adtam reszletekben itten, hogy a magyar-allamhatalom ,az en hazamhoz aranyitva (State of Florida) 7 szer kevesebbol, 7 szer tobbet kolt, s sokkal kisebb eredemneyekkel.

    Az talan tul-komplikalt volt tobbeknek, na de a demagogia azt nem engedne nyiltam belatni, hat menni kell a jelen sikertelen allamgazdasag alatali pocsekolasnak, ugy biztositjak a sikertlensegeik allandosagait.

    De akkor mibol lehetne a raszorulokat segiteni ????

    Nem latnak talan, hogy mitol dolglik a legy telen ????

  • D.Bernstein
    2019 augusztus 23
    3:10 du.

    Ezt az irdatlan hülyeséget magadtól találtad ki, vagy valamilyen párt-brossúrából olvastad ki ?

  • Nagyon szep kis gyermekek, de Geyza is megjegyezte, hogy a fiu, habar van egy kis pehely az allan, de tull filatalnak tunik mind a negy gyermek termesztes apjanak lenni.

  • Bendeguz79
    2019 augusztus 23
    4:00 du.

    gizi, ezt részleteznéd?
    idézlek:
    „Mar 3x adtam reszletekben itten, hogy a magyar-allamhatalom ,az en hazamhoz aranyitva (State of Florida) 7 szer kevesebbol, 7 szer tobbet kolt, s sokkal kisebb eredemneyekkel.”

    számokkal ha lehet, szüxég esetén abakuszt tudok küldeni

    hahaha

    Az talan tul-komplikalt volt tobbeknek, na de a demagogia azt nem engedne nyiltam belatni, hat menni kell a jelen sikertelen allamgazdasag alatali pocsekolasnak, ugy biztositjak a sikertlensegeik allandosagait.

    nahát, ez a Florida, milyen egy álom állam sikertelen és állandóan, és Floridában vannak legyek télen is mert Floridában nincs tél… hahaha de ha a légycsapó ügyes akkor meg lehet nekik mutatni mitől és hogyan döglenek

    tudod gizi nagyon hiányoztál már majdnem leszoktam a piréz műfordításokról, pedig a gábriel nagyon szereti, attól vonaglik is…. nemcsak vitustáncot jár…

  • Az uj programok aszt celozak hogy a kozeposztaly csaladoknak tobb gyermek legyen. Normalis dolog, mert szegeny csaladok mar eleg gyermeket csinalnak. Szegenysegben nonek fel, es szulok peldajat kovetik sajat eletukben. Kozeposztaly csaladban, gyermekek tanulnak a modern gazdagsagi helyzetbenm elni, es persze reszt venni. Tudom hogy ez nem „politically correct”, de hat nem aszt jelenti hogy nem jo otlet az orszagnak.

  • A kormány agymosása a migránsokra korlátozódik, akik egyébként semmi kárt nem okoznak Magyarországnak, mert eszük ágában sincs itt maradni. Ám,amivel leplezni lehet a súlyos tényeket, arra kiválóak. De mi a helyzet a cigánysággal? Hivatalosan 600 ezerre becsülik a számukat, de valójában ennek kb. a háromszorosa az igaz. És mennyi lesz 2040-re, amikor is a Kárpát-medencei magyar lakosságot 6 millió főre prognosztizálják? Akkor a kisnyugdíjasok bevételének hány százalékát fogják fordítani a cigányokra, akik 4-6-10-12 vagy több gyerekkel „áldják” meg a világot? Akik nem dolgoznak, mert ezekből a segélyekből élik intelligens, alkotó, innovatív életüket?

  • Drizari! Pont ez a lényeg! Szó nincs alulképzettségről!8-10 éves gyakorlattal tanárok, mentőorvosok, ápolók, beosztott államigazgatási hivatalnokok kapnak havi 130-150 ezer forintot, amiből nem tudják igénybe venni az adókedvezményt!
    D. Bernstein. Tőled azért többet vártam, tudva, hogy a harmadik gyermeketeket várjátok. Erősítse a középoszályt – írod. De nem a középosztályt erősíti, csak annak a legfelső 10-15 százalékát! És mi köze mindennek az egynemű párok örökbefogadási lehetőségéhez? Honnan akadt be Neked ez a buziskodás? Vagy szerinted a mindenféle „családtámogatást” igénybe venni nem tudó fiatal tanárok, ápolók, mentősök stb. mindannyian buzik?

  • Bendeguz79
    2019 augusztus 23
    4:00 du.

    Margit demagógiáját még emésztem (mert a kormányellenes demagógia is demagógia)
    Néked:
    „a magyar lakossag oriasi aranyu otthonaik magantulajdonozasait.
    Allitja hogy az 98%.”
    Ez így igaz, és az is, hogy ez nem jó. De ez speciel az állami, és általában a bérlakáspiac gengszterváltás-közeli összeomlása miatt van. Akkor a lepusztult tanácsi, állami lakásokat bagóért eladták az erre ráharapó embereknek. Mert akkor, ha nem akartak kimenni az utcára lakni, akkor megvették a korábban bérelt lakást. Aztán a megtakarításukat rá is költhették a lepukkant házakra. Sokakat örökre belefagyasztva a szegénységbe és röghöz is kötve. Ezt a kiinduló helyzetet a Kádár-ellenzék Fidesztől, MDF-en keresztül MSZP-ig közösen támogatták. Mert a röghözkötött szegény, és ezzel zsarolható tömeg minden hatalomra törekvő centrista marha létszükséglete. És ilyenekkel az egész politika jól el van látva. Ma is.

    „Mind azok dacara, tagadhatatlan, hogy magyarorszag kozgazdasaga ma sikeresebben mukodik mint valah is.”

    Röviden, egy fenét. Ráfordításhatékonysági szempontból a késői Kádár-korszakban a gazdaság lényegesen jobban működött. A hitelválságot az okozta, hogy a felvett hiteleket tovább kellett adni a KGST-n belül. De még erre sem kellett volna feltétlenül ráfizetni, ha egy Antall József nevű politikai kókler nem rúgja fel a bater-kereskedelmi megállapodásokat.
    A tényleges befektetések, az államiak is, azonban valós termelésbe, a primer gazdaságba kerültek be. Nem az újraelosztás lépcsőibe és pénzt, értéket soha nem termelő kirakatbaromságokba. A mai kormány költséghatékonysága nagyjából egy banánköztársaság virágvasárnapjához mérhető.
    Nem kell elhinni. Lehet utánaolvasni, és 4 alapművelettel utánaszámolni.

  • B79! Te aztán tudod! Ha Romániában csak 96, akkor Magyarországon nem lehet 98. Kezdem érteni miért nincs halvány sejtelmed se a magyarországi viszonyokról. Ezek szerint egy Romániából szalajtott magyar vagy. Láttam egyébként a bukaresti, meg temesvári „stylusos tömeglakásokat”. Azokhoz képest a budapesti, legrosszabb hírű Havanna lakótelep egy kifejezett villanegyed.

  • „Szó nincs alulképzettségről!8-10 éves gyakorlattal tanárok, mentőorvosok, ápolók, beosztott államigazgatási hivatalnokok kapnak havi 130-150 ezer forintot, amiből nem tudják igénybe venni az adókedvezményt!”

    talalom, nem az adókedvezmény igénybevételére reagáltam, hanem az éhező gyerekekre.

    A kommentedben fölsorolt állami foglalkoztatású dolgozók gyerekei nem éheznek. Az alacsony fizetésük külön téma.

  • stone19.04 egyrészt el vagy maradva úgy 10-15 évvel: a cigányok nem kapnak segélyeket, egy családból egy felnőtt kaphat jövedelempótló támogatást, 28.500 huf-t.
    másrészt az egészségügyi és halálozási ráta a cigányság körébel a legrosszabb a mélyszegénység miatt. Falvaikban nincs orvos, a csecsemőhalandóság is magas. A munkanélküliség náluk 80 % felett van. Nem kell vizionálni másfél millió cigányt, már csak azért sem, mert utoljára 2011-ben volt, másrészt az etnikai hovatartozás opcionális kérdés. Túlspilázod a cigánykérdést, ami elsősorban nem bőrszínre, hanem a mélyszegénységre jellemző.

  • „A családi pótlék összege 2008 óta – vagyis 11 éve változatlan”
    Azért, hogy a megélhetési „gyerekcsinálást” elsősorban a cigány populációban visszafogják. Helyett van közmunka.

    Rátesi Margit (DK) figyelmébe (tény adatok, statisztika):

    http://boronkay.hu/storage/upload/2017-2018/Dokumentum/bb_egyenlotlenseg_v2.pdf

  • Joe!Te milyen cikket olvastál? Szerinted a magyar tanárok, rendőrök, ápolók, közhivatalnokok mind romák, akik 8-10 gyereket csinálnak?

    ,

  • STONE 19-04;

    Tegnap Romania kijelentette hogy befogadja az Afrikai menekultek egyreszet.

    Sot most olvastam az egyik magyarorszagi lapban, hogy van ottan is aki meg Miskolcon iskola igazgato mar.

    Soha nem tudnak hogy mi jelentheti majd a fel-lenduleseiket!

  • Ezek a „családsegítő programok úgy humbugok, ahogy meg vannak hirdetve. Annak, hogy néhány gazdag családnak 4-5 utóda születik, semmiféle „magyarságerősítő” hatása nincs, mivel ők valószínűleg felcseperedésük után dobbantani fognak, mert ma ez a sikk. Tévedés ne essék, nem rovom meg és nem is irigylem őket. Sokkal inkább zavar az, hogy az éhező gyerekek le vannak szarva. Ezt még különben Horthy sem engedte meg magának teljes mértékben, voltak jó iskolai programjai, és úgy tudom, valamennyi segélyezés is. Amikor pl. a nagyapám meghalt nem sokkal az I. Világháború után az ott szerzett betegségében, és a nagyanyám két „felnőtt” és két kis gyerekkel magára maradt, a legkisebb nagynénémet (5 éves volt) valami apácák vették gondozásba, náluk járta ki a nyolc elemit bentlakásos módon.

    Nekem éppenséggel az a véleményem, hogy a cigánygyerekek tisztességes, gondos nevelésével (megfelelő, akár bentlakásos iskolákban, de nem a szülőktől függetlenül) az egész magyarság hatalmas fiatalos erőt és energiát nyerne. Persze nem volna könnyű feladat.

  • Lám-lám, a kormány milyen jószívű, mindenki, aki 2019 májusától nyugdíj és nyugdíjszerű ellátásban részesül, az kapjon 9000 forint (27,40€) értékű egyszeri rezsiutalványt. A kormányrendeletet Orbán Viktor írta alá, és a végrehajtása hétfőtől hatályos. Kapnak utalványt többek között a rokkantsági ellátásban, a vakok személyi járadékában, a polgármesterek közszolgálati járadékában, de még a táncművészeti életjáradékban részesülők is. Még az árvaellátást kapók is kézbesítik a postások ezt a 27,40 eurós értékű, háromrészes utalványt.

    Elképzelem, milyen jól jön ez az utalvány Boros Imrének, Sólyom Lászlónak, vagy Kóbor Jánosnak és Korda Györgynek, mint öregségi nyugdíjasok!

    Viktor nem erőltette meg magát, mert hetente tankolok benzint 10 ezer forintnál többért.

  • * árvaellátást kapóknak is …

  • Ferenc1: megnéztem a küldött anyagot. Ugyanazt írja, amit én fejtegettem, csak bővebben, grafikonokkal.Egy dologra nem találtam friss felmérést, de majd még keresek. Arra a közismert tényre, hogy egy közepes státuszú család – tehát nem a nyomorgó – helyzete minden egyes gyerek születésével exponenciálisan romlik. Emiatt van, hogy a gyemekek között arányaiban sokkal több a szegény – nem nyomorgó! -, mint a felnőtt populációban. Ez világosan mutatja, hogy az állami segítség nem oda jut, ahol szükség lenne rá.

  • Almási Alma
    2019 augusztus 24
    5:47 du.

    „Nekem éppenséggel az a véleményem, hogy a cigánygyerekek tisztességes, gondos nevelésével (megfelelő, akár bentlakásos iskolákban, de nem a szülőktől függetlenül) az egész magyarság hatalmas fiatalos erőt és energiát nyerne. Persze nem volna könnyű feladat.”

    Te azokkal a „szülőkkel” vállalnál nevelő közösséget akik nagy többségben 20 évesen már 5 gyermeket adtak állami gondozásba, mert nem képesek agyilag felmérni hogy, miből fogják eltartani a felelőtlen nemi túlburjánzásuk gyümölcseit amikor még önmagukat sem képesek, viszont a védekezést Isten elleni bűnnek tartják vagy szándékosan rontják vele az bűnözési, majd késöbb a nyugdíj ellátási és gazdasági statisztikákat?? Te azt gondolod, hogy majd az az 5 munkára nevelt buzgó gyermek meg fogja termelni a soha nem dolgozó szülei nyugdíját, sőt még a 45 év aktiv munka utáni nyugdijasokét is? Ezt a véleményemet most lehet rasszizmusnak(erre tippelek!), de a megtapasztalások miatti józan konzekvenciának is elkönyvelni, DE az biztos hogy, Te idealistán elfogult vagy, DE leginkább nagyon nem vagy objektiven képben vagy CSAK a „liberális” fősodor médiák által! 😀

  • talalom
    3:14
    Margit, nem kellene a lelkivilágodat rám vetiteni! Én a „buzi” szót nem írtam le !!! Az pedig, hogy a „fősodornak” (az európai értékeket meghatározó liberálisoknak) fontosabb téma az azonos nemű házaspárok esete, mint a nagy-családok futtatása… hát ez nagyon szomorú. Ha tájékozottabb lennél tudnád, hogy a cigányoknál ma már ritkaság a négy gyerek is. Ehelyett inkább igyekeznek (keményen) dolgozni, utépitéseknél 35 fok melegben… s elsősorban nem a családi pótlékra hajtanak.

  • R. Margit cikkének címe úgy igaz, ahogy le van írva! Már önmagában az alap megállapítás is megállja a helyét, de amivel alátámasztja az főleg!
    Ezért nem is értek néhány hozzászólót, akinél ez csupán demagógiaként jön le – persze nem Bernsteinre gondolok, akinek a jó ég tudja, hogy ugrott be újra a melegek párkapcsolata és „gyermekvállalási kísérlete” hiszen messze nem ez itt a kérdés, de hát a Mórickák, akiknek mindenről mindig ugyanaz jut eszébe, ezek szerint újra termelődnek!

    Már a kép magáért beszél – ami persze itt csak egy illusztráció, ám a kormány előszeretettel áll elő ilyenfajta plakátokkal és Tv reklámokkal – a viruló. gondtalan mosolyú fiatal anya a maga öt gyermekével, akik közül a legnagyobb fiú alighanem az első házasságból származik, a másik négy hasonlókorú kisebb pedig egy későbbi házasság eredménye lehet ( vajon az apa miért nincs a képen, hiszen a család alapja ha jól vettem le, egy apa és egy anya)
    Ez a kép ugyanis azt sugallja, hogy így él ma egy középosztálybeli, a magyar kormány elvárása szerinti többgyermekes fiatal család! Az otthon már megvan, biztos anyagiak amiből mindezt finanszírozni tudják a háttérben, hogy miáltal az kérdés – mert vagy az apa szuperkeresetű egyed – mely mint tudjuk, nem annyira jellemző az adott korosztály gyermekvállalási kedvvel megáldott házaspárjaira – vagy az anya is kemény lóvét önt a családi kasszába, ez esetben vajon ki neveli, szüli stb a cseperedő 4-5 de min. 3 gyermeket? Ha viszont egyik eset sem áll fenn, a papa átlagos keresetű, a mama viszont gyesen, gyeden, esetleg főállású anyaként leledzik otthon, akkor mi a fenéből is fizetik azt a rengeteg, különböző címen felvett kölcsönt ( bocs „támogatást”) amivel elérhetik, hogy saját otthonuk legyen? Akkor tulajdonképpen hogyan is élnek, milyen szinten? Ez tehát ilyen felállásban nem annyira felső, inkább a nagyon átlagos középosztály lenne, de ez így eléggé kivitelezhetetlen !

    Amikor tehát azt mondjuk, hogy a felső tízezer újra termeli önmagát, méghozzá közpénzen, akkor egy viszonylag szűk rétegről beszélünk, akiknek minden lehetséges, és minden sikerül – természetesen állami azaz közpénzes rásegítéssel!
    Ők azok akik magasan kvalifikált állásaikból, beosztásaikból tetemes jövedelemre tesznek szert, esetleg az állam által befolyásolt üzleteikből – nekik megéri akár az állandóra foglalkoztatott bébiszitter, ha a nagyszülők nem mobilizálhatók folyamatosan – ők azok akik minden fajta „támogatást” igénybe tudnának venni, hisz kétség se férjen hozzá, hogy nekik, sőt rájuk szabva lett kitalálva a támogatások ilyesféle rendszere! Az átlagnép előtt pedig elhúzzák a mézesmadzagot, és azt üzenik, ha te nem felelsz meg a feltételeknek, magadra vess, így jártál, hiszen mindenki annyit ér amennyije van, amennyit összetudott kaparni – mi állam tehát a tehetős, akarnok, „rátermett” rétegeket támogatjuk, igaz, hogy a ti adótokból, de hát Istenem, minden nem lehet tökéletes! És ez a réteg a tehetős anyagi biztonságban lévő réteg az, aki mindenfajta adókedvezményt igénybe tud venni – sőt, ha elmegy a negyedik gyermekig, már adót sem kell fizetnie! Ám, ez nem valószínű, a gyermekek száma ennél a rétegnél már nem nő egyenes arányban a kedvezményekkel – nekik ez már smafu! A kormány tehát rosszul operál, amikor a tehetős középrétegre apellálva reméli az áhított magyar utódok tömeges születését, náluk ez nem így működik!

    Ahova viszont nagyon kellene a valódi támogatás – nem az annak hazudott uzsora – és ahol esetleg még három gyermeket is szívesen vállalnának, ott nem tudják igénybe venni, bármit gajdol is a kormány propaganda, mert már eleve a bankok szóba sem állnak velük – a pénzt ugyanis a bankok adják, nem a kormány családügyi lángesze – és a nemrégiben közzé tett statisztika szerint az érdeklődők kb 30-35 százaléka felelt meg az elvárásoknak! És talán jobb is így, hogy a nagy tömegek elesnek ettől az „Európában egyedi és kivételes támogatási rendszertől” hiszen nem adósodnak el egy életre, vagy pár év múlva fizetésképtelenné válva nem dobják ki őket az otthonaikból, hogy aztán fillérekért uzsorások rátegyék a kezüket és háromszoros áron tovább adják, mint azt teszik jelenleg a devizahitelesek lakásaikkal!

    Ezek a gondok azaz a támogatások azonban a népesség egy jelentős részét még távolról sem érintik, állandó, biztos és jól fizető munka hiányában szóba sem jöhetnek – aki segélyből, közmunkából, családi pótlékból él, rendes, fizető, szakmunka hiányában ( még ha van is szakmája valakinek) nem is álmodhat valamiféle támogatásról – és itt most teljesen mindegy, hogy valaki cigány vagy nem, ugyanúgy reménye sincs kikecmeregni a nihilből, ha a feje tetejére áll, és megfeszül az igyekezettől akkor sem – annyi minden hiányzik hozzá!

    Tehát épp és pont az a réteg nem részesül az állam adakozó, segítő szándékából amelyik a legjobban rászorulna, ahol a rendszeres és következetes ráhatás és segítés nagyon indokolt lenne, és aminek működésével évek /évtizedek alatt talán hegyeket lehetne megmozdítani – és itt most megint hangsúlyozom, hogy majdnem mindegy, azon a szinten ahogyan emberek élnek országszerte a semmiből és a semmiben, mondom, majdnem mindegy, hogy roma, vagy magyar, ha a nincstelenség már a szájáig ér, kora gyermekkorban ráüti a bélyegét emberek százezreinek életére! A legkönnyebb mondani, hogy miért nem dolgoznak, majd akkor lesz ez is az is – ne csak az államtól várja a segítséget a rászoruló, hanem maga is tegyen – ezt általában azok mondják, akik sosem voltak ilyen helyzetben elképzelésük sincs a nyomornak arról a szintjéről ahogyan ezek az emberek „élnek”( vegetálnak) holott annyi a bűne egy egy gyermeknek, hogy nem tudja megválogatni hova születik – ezért pedig senki nm felelős, az esély pedig bárkinek ugyanúgy járna!

    Először tehát rendszeres munkát kell adni, valódi munkahelyeket teremteni – nem papíron, odadobva az EU két és fél milliárdját egy címeres tolvaj gazember kezei közé, aki belátása szerint lopta és herdálta azt el – hanem szervezett, ellenőrzött oktatás, eü felvilágosítás, megelőzés program keretében ténylegesen törődni ezekkel a falvakkal, és miután rendszeres munkája és elfogadható otthona van a családoknak, azután számonkérni, azt viszont kemény következetességgel! Egyetértve Almával, akár a bentlakásos képzést is eltudnám képzelni, sőt – talán elsőre ez lenne az egyetlen hathatósabb eredményt hozó módszer, és még a családok önrendelkezését sem sértené! Igaz, kemény pénzeket kellene beleölni de még több humán erőforrást, emberi ráhatást igényelne, ám ezt már nagyon rég meg kellett volna tenni, ám ha akkor a rendszerváltás idején ezt nem kezeltük elég szorosan és következetesen most meg kell lépni, mert úgysem ússzuk meg, előbb utóbb a nyakunkba szakad az egész, nem lehet nem tudomást venni róla. Igaz, nem jutna annyi stadionra, hiábavaló luxusra, „kisvasútmeghosszabbításra” üveghídra, meg várbeli banzájokra, közpénzes haveri kistafírozásokra stb de tudomásul kéne venni, hogy elvárásaink csakis akkor lehetnek, ha azért teszünk is! Elvégre a magyar adófizetők pénzéről van szó – hát abból már mindenféle nációt támogatunk, legyen az kínai, mexikói, vajdasági vagy ukrán bármilyen határon túli stb csak nehogy véletlenül hazai, erősen rászoruló réteget érjen?

  • Almási Alma

    „Nekem éppenséggel az a véleményem, hogy a cigánygyerekek tisztességes, gondos nevelésével (megfelelő) …”

    Igaz lenne, ha ezek a gondolatok nem a „belvárosi kávéházak teraszán” születnének.

    Az a cigány ember aki nem akarja, hogy segítsenek rajta, azon nehéz segíteni – természetesen mindent meg kell tenni.
    Ilyenek magyar cigányság egyes rétegei (továbbmenve a USA színesbőrűek integrálása)

    Nem a levegőbe beszélek (írok):
    1) Olyan településen van egy házunk, ahol a lakosság kb 30%-a cigány ember és ismerem a gondolataikat.
    2) Az EU-ban kb 15-20 millió az integrálatlan cigány populáció száma (Törökország, Románia, Szlováki, stb.)
    3) Menyem afro-amerikai (Caifornia, USA) aki elmondja, hogy milyen óriási mértékű ebben a „liberális” államban a diszkrimináció (pld rendőri igazoláskor az eslső mondat az igazoltatótól: Mikor jöttél ki a sittről nigger?). Menyem diplomás ember.

    Magyarország nem az utolsó a velünk kb 500 éve élő cigányok beillesztésével – mérségelt sikerrel-:)

    Aki Orbán-fannak tart az nagyon téved: Csupán realista vagyok ami jobb, mint az önbecsapás – ez ügyben is.

  • Orsós Elemér
    2019 augusztus 25
    3:17 de.

    Nem, nem tartalak mindezért rasszistának – se migráncs pártinak, se gyűlölőnek.

    Bár azt akartad vele mondani, hogy a cigányok 5oo éve velünk élő migráncsok, hiszen más a kultúrájuk.

    Tehát ne is gondolkozzunk azon, hogy beilleszkednének ….

    Elemér, nem sok baj van ezzel az állásponttal, csak egy kevéske:

    – akár tetszik, akár nem, a cigányság egy valóban velünk közösen élő népesség – amely ‘hazátlan abban az értelemben, hogy nem rendelkezik egy saját nyelvi/kulturális/nemzeti elkülöníthető országgal. –

    Vagyis a CIGÁNYSÁGNAK A HAZÁJA ÉPPÚGY MAGYARORSZÁG, MINT A TÓTOKNAK, vagy a VALAMIKORI KUNOKNAK …..
    Mármint a magyar cigányságnak (és mint tudjuk, az erdélyi cigányság is magyarnak vallja magát, és tekintettel arra az apróságra, hogy a magyarnak tartja magát, magyarul beszél ….)

    Az viszont már aljas rasszizmus, hogy a szinte észrevétlenül, a társadalomba „betagozódott” cigány-származásúakat egy kalap alá véve a szegény (nincstelen) cigánysággal – mint elesett, beilleszthetetlen, megbélyegzett – (vagyis lágerbe való) kategóriába sorolod.

    Sok a baj ezzel – de a legelsöbb az, hogy hol marad az emberi egyenlőség? Keresztények szerint is, mindenki aki hisz, az Isten fia; sőt állítólag még a marxista hitterítők is az emberi egyenlőség nevében szoktak gyilkolni.

    Szóval meggyalázol sok cigány származású embert, akik pedagógusok, írók, mérnökök, vagy éppen egyszerű kétkezű dolgozók – akik „észrevétlenül” részét képezik a társadalomnak

    Olyanokat is, mint pl. Charly Chaplin, antiszociálisnak bélyegzel ..

    Nem Farkas Flórián jelenti a cigányságot, aki egy „kirakat” – viszont a cinkosai többségében magyar származásúak bizony, és nem cigányok …

  • Besancon
    2019 augusztus 25
    6:15 de.

    nem vitázni akarok, kérdésem van erről>>>

    KINEK VAN PÉNZE MEGVENNI AZT A RENGETEG ELKOBZOTT LAKÁST VAGY INGATLANT AMIKOR OLYAN A HELYZET AMILYEN?

    …”És talán jobb is így, hogy a nagy tömegek elesnek ettől az “Európában egyedi és kivételes támogatási rendszertől” hiszen nem adósodnak el egy életre, vagy pár év múlva fizetésképtelenné válva nem dobják ki őket az otthonaikból, hogy aztán fillérekért uzsorások rátegyék a kezüket és háromszoros áron tovább adják, mint azt teszik jelenleg a devizahitelesek lakásaikkal!”…

  • „Már a kép magáért beszél – ami persze itt csak egy illusztráció … a viruló. gondtalan mosolyú fiatal anya a maga öt gyermekével, akik közül a legnagyobb fiú alighanem az első házasságból származik,”

    Besancon, az a férj, és négy gyerek látható. 😀

  • D.Bernstein
    2019 augusztus 25
    4:47 de.

    Pedig rádférne egy kis „lelkivilág”.
    Mert a tiéd az valami riasztóan üres.

  • Bendeguz79
    2019 augusztus 23
    5:42 du.

    Gőzuöd sincs róla mit jelképeznek ezek a plakátok és hogy mi volt a mondanivalóm lényege, amit egyébként Alma fogalmazott meg tökéletesen.

    De azért magyarázol ha kell nem kell.

  • FERENC;

    Soraiban egyetlen allitasa nem csak hogy valotlan, hanem lehetetlen !!!!

    Az USA-ban, igen meg Alabamaban is, ma valki az N-szo alkalmazasaert eletet vesztheti.
    Ami esetek valoban is tortentek.

    Pl. Orlandoban, a rendorkaputanysag ajtaja elott.
    Jarom fekete agyonvert egy fejer embert.
    A birosagon a vadjuk volt, hogy „fajilag gyalazta” oket.
    S az itelet „onvedelem” lett !

    Az allitasa talan 200 evvel ezelot letezhetett, de manapsag eppen ellenkezoleg van a valosagban.

    Persze, az a 10-%-os kisebbseg, a buntettek osszesegenek atlagban, az 30-40%-at kovetik.
    S a bunokert es buntetsekert a bunozok mindeg a rendorseget, birosagot, stb. hatosagokat vadolja.

    De ha azt emliteni is merene, rogton a „raceizmus”-al vadolva, sot perelve.

    S ne feledje, itten a JURY system mukodik !

    S ha a jury eliteli a vadlotatt, s nem elegendo szamu hasonlo egyen van a jury-n, azt tamadjak, fellebbezik, sot az iteletet megsemmisitik.

  • Besancon:
    „Először tehát rendszeres munkát kell adni, valódi munkahelyeket teremteni”

    Egyetértenék, de belátható időn belül nem így lesz.
    (Lázár János a minap, „véletlenül” épp a helyhatósági választási kampány megkezdése előtt mondta, hogy „aki a Fideszre szavaz, annak mindig lesz munkája”.)

    Helyette kiterjesztik és erősítik az állam büntető jellegét, polgárháborút viselnek – no nem a szegénység, hanem – a szegények ellen. Persze, teljesen „demokratikusan”, a lakosság széles rétegei „jogos” elvárásainak eleget téve.

  • Kedves Rétesi Margit!

    Elolvastam a cikkét,ami „kissé” eltér a valóságtól,tényekől….!
    Pontokba szedem a mondanivalóm,mint azt egy „bölcs” klubtag…régebben javasolta(ahhoz,hogy meg is jelenjen…)
    1. Ugye létezik családtervezés,és ez a szülők felelőssége?
    2. Nem elfogadható,hogy egyesek (sokan!)sorra gyártják a gyereke
    ket,miközben nem dolgoznak…..
    3. Ugye az sem elfogadható,hogy a családi pótlékból(amit többször
    is emeltek(!!) meg a „segílyből ” akarnak ,megélni?,amit a
    lumpen elemek mellesleg nem a gyerekükre,hanem „piára”
    költik?…..
    4. Mellesleg nem is dolgoznak,holott még a képzetlenek,
    iskolázatlanok is találnának munkát,ha keresnék?……
    5. A rászorult,szegény családok kapnak plusz támogatást,
    étkezési csomagot,a gyerekeknek még a nyári szünetben is
    van lehetőságük igénybevenni ……
    6. Több kerületben,(nálunk is!!!) osztanak a rászorulóknak
    legalább kéthetente élelmiszer csomagot!!!!!
    7. Szerencsére mind a szűkebb környezetük,és a kerületi
    gyermekvédelmi szervek is odafigyelnek a gyermekekre!
    8. Ismerek és vannak többgyerekes családok,akik tisztességesen
    gondoskodnak a gyermekeikről!
    9. Ahol veszélyben vannak a gyerekek,és éheznek ,ott az
    illetékes szervek intézkedhetnek érdekükben az állami
    gondozásba vételről(nevelőotthon9 amit ugye az állam tart
    fent,???…!
    10.”Szerencsésebb” esetben nevelőszülőkhöz kerülnek a gyerekek,
    akik többségébek nem lehetett gyerekük és szeretik
    gondozzák őket!

    Mellesleg….a napokban egy nagy élelmiszer üzlet előtt,egy
    „anya” gyerekkel a karján koldult,mig a „papa” pár méterrel
    arrébb vedelte üvegből a borát……szerencsére észrevettem
    és az üzletben a kicsinek kaját vettem,amit a gyereknek
    adtam oda!!!!

    Na a témáról ennyit!

  • ferenct!

    Most kivételesen tévedtél,ugyanis a családi pótlékot emelték…
    meg a szociális támogatás összegét is….
    De nem gond,ezen kívűl sok dologban szerencsére egyetértünk!lmásí

    Kedves Orsós!
    Almásynak írt véleményedben sok igazság van(!!!) remélehetőleg fel is fogja????!

  • Ferenc1.Jól tudom, miről beszél: nem káderdűlőn nőttem föl. Csakhogy: az integráció nagyon hosszú, és mindkét fél számára nehéz, megerőltető feladat. A hatvanas évek közepén hossyzú távú, tgöbb évtizedre szóló falufjlesztési program készült, aminek a lényege az volt,hogy a falvakban is legyen hasonló komfortos az élet, mint a városokban. Befejeztük a villamosítást, kiépült a távolsági buszhálózat. A vidéki iparosítás során munkához, alkalmazáshoz jutottak, akik addig „csak” otthon dolgoztak a háztartásban, kertekben, háztájiban. A hetvenes években cél volt,hogy szűnjenek meg az osztatlan osztályok,legalább a felső tagozatban. Ehhez kollégiumok épültek, ahol a gyerekek hetiellátást kaptak. Vagy iskolai buszjáratok indultak naponta, hogy a falusi gyerekek is szaktanároktól kapjanak oktást. Sok helyen nagy volt az ellenállás a „gyerekek elrablása” miatt. Kiterjesztettükaz egészség- és nyugdíjbiztosítást a termelőszzövetkezetekben dolgozókra. A nyolcvanas években kezdődött a gázprogram – ma már minden faluban van vezetékes földgáz: más kérdés, hogy az elszegényedett lakosság nem tudja fizetni a számlát. Mindez óriási összegekbe került – Magyarország ’90 előtti adósságának a zöme ezekre a beruházásokra ment el. Ezek érintették a cigányságot is.Azokban az években jelentős részük konszolidálódott: más kérdés,hogy később letagadták, hogy egyáltalán közük volt a cigánysághoz.Szóval a helyzet nem – lenne – reménytelen: csak hozzá kéne látni.

  • Drizari
    2019 augusztus 25
    2:22 de.

    ..És ezt is három részletben adják ezt a 9 ezret. De rendes nyugdíjemelést, azt már nem, amikor a paradicsom pár hete kilója 800 HUF volt, most is 600. Csak ha jő a választás akkor ilyen zsebpénzt mindig kioszt a cukrosbácsi miniszterelnökünk.

  • Ferenct
    2019 augusztus 25
    6:28 de.

    „Aki Orbán-fannak tart az nagyon téved: Csupán realista vagyok ami jobb, mint az önbecsapás – ez ügyben is.”

    Az elkötelezetlen realistáktól az elfogultak mindig undoritiszt kapnak! E remélem Téged is megvigasztal, mert engem igen! 😀

  • Csak benéztem a reklám alatt és szerettem volna megtudni,hogy a 48…órás felesleges „büntim””..után megjelenik-e az újabb,mai HOZZÁSZÓLÁSOM?? NA EDDIG..nem sikerült rájönnöm??? illetőleg nem jelent meg….(remélhetőleg,igazat írtak?…)

  • „Hanem „keményen dolgozó kisemberekről” – akikért legalábbis szavakban – oly nagyon aggódik a jelenlegi magyarországi kormányfő.”

    Helyesen:
    Hanem „keményen dolgozó kisemberekről” – akikért legalábbis szavakban – oly nagyon aggódott a jelenlegi magyarországi kormányfő.

    Így, múlt idôben érvényes. A keményen dolgozó kisember félresikerült szlogenje már idejétmúlt, csupán egy agymosó ideológiai kampány része volt.

  • Kedves Orsós Elemér!

    Elkötelezetlen realisták – olyan értelemben, ahogyan itt kifejtetted – nincsenek. Illetve vannak, akik ilyesmit hisznek magukról, de sajnos ők vannak leginkább kitéve minden propagandának. Ez sajnos a legrosszabbfajta társadalomszemlélet. Akinek ugyanis nincs horgonya, amelyhez a csónakját kikösse, azt elsodorja a víz. Az elkötelezett világszemlélet (akármilyen), segít ellenállni a víz sodrásának. Tehát inkább arra kell erősen figyelni, HOVÁ kötelezi el magát az ember.

    Ami a cigánykérdésben kifejtett véleményedet illeti, nem rasszizmus, hanem butaság. A cigányság ugyanannyira – vagy tán még inkább – alkalmas a változásra, mint a „fehérember”, éppen azért, mert a „fehéremberek” legtöbbje valahová elvileg elköteleződik, a cigányságnak viszont nem elveik, hanem csupán „gyakorlataik” vannak. Helyes és kitartó „propagandával” rá lehet vezetni őket őket a beilleszkedésre.

    Szóval érdekes, kétélű dolog ez az elvi elköteleződés… 😀

  • Orsós

    Objektívnek és mindenkivel kritikusnak gondolom magam, ha úgy gondolom – és ha megengedi-:)

  • Boda Marcsi
    2019 augusztus 25
    1:41 du.

    Maga, hogy-hogy nem megint tévedni (és/vagy ordas nagyot hazudni) tetszik – bár látnék magától egyszer egyetlen igaz mondatot, vagy gondolatot életében. (Ilyen hazug tudattal azt sem értem, hogy miképpen tud létezni. Úgy látszik így evolválódott)

    SZÓVAL Marcsika, a családi pótlékot utoljára 2008-ban, azaz 11 évvel ezelőtt még a szocik emelték. Ők minden évben emeltek rajta. 2009-óta viszont változatlanul egy gyerek után 12200 forint, két gyerek után 13300 forint.
    Lehet dicsérni a kormányt, csak ne hazudozással tegye, hanem igazat beszéljen végre valahára!

  • Bodkodától számítottam rá, hogy gőze sincs, miről szól az írás. De azért:
    1. a családi pótlék alapösszege NEM emelkedett 11200 ft. az ADÓVISSZATÉRÍTÉS emelkedett, – és differenciálódott, ami helyes – csak éppen a 200 ezer ft. körül keresők nem tudják igénybe venni.
    2. 1-4 pont. NEM A NYOMORGÓ, MUNKANÉLKÜLI családokról van, szó, hanem a közalkalmazottként, kisvállalkozásoknál, túlélésre „vállalkozó” mikrocégeknél DOLGOZÓKRÓL, akik adót is fizetnek.Egy társadalomban ők számítanak középosztálynak.
    3. 5-10 pont. Fényesen illusztrálja, miért undorodom a nyálas, szemforgató jótékonyságtól, aminek köze nincs a társadalmi felelősségvállaláshoz, szolidaritáshoz. Bodkoda a Belvárosban él: az gazdag vidék. De nemhogy adóbevétel nélküli falvakban, hanem a szegényebb fővárosi kerületekben sincs mód „segélycsomagokat” osztogatni.
    Különben is, honnan veszi a bátorságot bárki, hogy eldöntse: két kiló lisztre, vagy éppen egy tornacipőre lenne szüksége annak a szegény gyereknek.
    Éltem nagyon szegény körülmények között – bár nem éheztünk, mert Anyu a semmiből is elővarázsolta a reggelit, ebédet, vacsorát. De annál megalázóbb, szörnyűbb helyzetet el sem tudok képzelni, mint amikor odalöknek valami „segélycsomagot” – ráadásul magukkal nagyon elégedett naccságák. Undorító.

  • Bocs az utolsó mondat: Pedig sem Anyu, sem Apu nem volt munkanélküli: csak éppen tanulatlanként – de nem tudatlanként! – nagyon keveset kerestek, mi meg hárman vagyunk testvérek.

  • Boda, írod:

    „ferenct!

    Most kivételesen tévedtél,ugyanis a családi pótlékot emelték…
    meg a szociális támogatás összegét is…”

    Nem, nem emelték meg a családi pótlék összegét. 2008-tól változatlan. Felesleges idejárnod hazudozni.

  • Rodeo!

    „KINEK VAN PÉNZE MEGVENNI AZT A RENGETEG ELKOBZOTT LAKÁST VAGY INGATLANT AMIKOR OLYAN A HELYZET AMILYEN?”

    ——————————————————

    Kérdésedre a válaszom – hogy kinek van pénze? Azt bizonyára tudod, hogy Magyar honban az utóbbi durván három-négy év alatt bő háromszorosára nőttek a lakásárak: az az 50 négyzetméteres ingatlan ami 2015-ben 10 milláért kelt el (családi példa) az ma kb 30-35 milliót taksál! Hogy kinek van pénze erre azon én is felettébb csodálkoztam még nem is olyan régen, mikor azt mondtam, ez nem lehet igaz, hiába adják ennyiért, hát nincs ember aki megveszi – én ugyanis még a nagyjából 2015-ös árakban gondolkodtam, hiszen soha előtte így nem mozdultak se le se fel az árak! De tévedtem, az ingatlanpiac él és virul, sőt mint azt az illetékes szakértő úr nyilatkozza rendre, nagyon úgy néz ki, hogy budapesti viszonylatban még kb 5-10 százalékot az elkövetkező hónapokban emelkedik, mielőtt stagnálni fog – de lefele egyhamar nem megy! Napi szinten „rajta vagyok a témán” ( szintén családi okokból) de tény, az új építésű panelek 50-55 nm is min.38-40 millió, míg a 60 nm felettiek már 50 millióban számolandók! A használtak ennek megfelelően kb10 -20 százalékkal kevesebb, állapottól függően ! És ezek nem csodalakások, átlagos méretű és külsejű, panelek, még a hely és a környék sem jellemzően elit – bárhol bármelyik kerületben ennyi, ill. jobb környéken még több! A téglaépítésű vagy kertes családi házakat viszonyíthatod ezekhez az árakhoz! De, az ingatlanpiac most fut fel ezzel a töménytelen propagandával amit a CSOK, meg a családtámogatási rendszer + a kormány építésvállalkozói csókosai határtalan étvágyának köszönhetően biztosít!

    A fizetésképtelen devizahitelesek lakásait a valódi értékén jóval alul árverésen („irányított”) felvásárolják a bankoktól, onnantól az adós nekik tartozik, nem a banknak, velük kell hát egyezkedniük mikor költöznek ki a lakásokból és milyen körülmények között, erős nyomásgyakorlás közepette, sőt gyakran teljesen szabálytalan kilakoltatási parancsokkal, és onnantól övéké a világ, az íly módon megüresedett lakást aztán belátásuk szerint adják tovább a szabadpiacon – vevő egyelőre van rá, mert a saját otthonért, lakásért a fiatal házasok és szüleik sok mindenre képesek,van egy réteg, aki egyelőre bírja, a problémák majd csak később jelentkeznek! Aki meg nem tud összeszedni annyit, hogy önerőként felmutassa ill. nem rendelkezik olyan anyagiakkal, nettó jövedelemmel amit a bank elfogad, az nem is kap semmiféle hitelt, segítséget – jobb híján talán vidéken próbálkozik, kisebb településeken, falvakban stb ott talán olcsóbbak az ingatlanok – bár akit a munkája, barátai, családja, az egész élete ide köt, annak ez vajmi kevés vigasz!

    Bizony Kedves Rodeo, itt kb az elmúlt pár évben (3-4 vagy talán több) a feje tetejére állt a világ, az ingatlanpiac és mindenfajta támogatási és hitelezési rendszer, mindenfajta „kedvezmény” – de a letelepedési kötvények is jelentős szerepet játszhattak ebben, hiszen tapasztalt ingatlanos / értékbecsló ismerőseim mesélik, hogy egy – egy épülő, vagy félig kész házban úgy működik az elő foglalás majd az adásvétel, hogy a nem annyira magyar megbízott nem X vagy Y lakást foglalja le, hanem X emeletet vagy Y szárnyat! Most akkor szerinted ezek felfelé, vagy lefelé verik az árakat? Pontosan, nagyon jól tippeltél – hát ez van náluk itt 2019 nyarán, és ilyen viszonyok közepette írta -nagyon helyesen talalom, hogy a felső tízezer újratermeli önmagát, méghozzá közpénzen, hiszen övék a támogatások, övék a kedvezmények – miután ők tudják igénybe venni ! Aki meg nem tartozik ide, az legfeljebb az „így jártam” kategória!

  • A családi pótlékot 2008-óta nem emelték – ám Ferenct szerint azért nem, hogy egyes populációk ennek folyományaként ne hajtsanak rá a „családiért” való szülésre, és ezzel a túlszaporodásra! Mert ennek kiszűrésére, ill. elkerülésére a kormány jeles képviselői nem találhatnak más módot – ha tényleg ez az indok?

    Ez legalább olyan kivételesen ostoba gondolkodás, mint amikor a rokkantsági segéllyel az egyes visszaélők miatt az egész r. segélyben részesülő társadalmat büntették, annak előzetes, máról holnapra történő megvonásával, és „felülvizsgálatával!”

  • Drizari, Talalom, szerintetek Boda fel fogja eztán fogni (azt nem tudom mivel), hogy négyen is mondtuk, hogy nem emeltek családipótlékot 11 éve? Szerintem holnap megint leírja, hogy „de igen”, ahogy a többséget is fújja évek óta. 😀 Ilyen ez a a Marcsika-féle párhuzamos propaganda világ. Köze nincs Marinak ami maga körül létezik.

  • Ez a cikk es a hozzaszollasok a bizonyitek, hogy a magyar-allamhatalom keptelen megoldani az emlitett problemakat.

    S a panaszkodasok, sirankozasok sem segitenek semmit.

    Tehat csupan egyettlen megoldas letezik:

    S az hogy a tarsdalom lep elo es teljesiti erkolcsi kotelezettseget.

    Es segit mind azokat a raszorulo testvereiket es intezeteket amelyek segitsegre szorulnak.

    Bokezo adakozsaik es onkentes munkaik az egyedulli lehetoseg a megoldasra!!!

    A Szechenyi konyvtar cimet nem tudom adni itten, de egy szervezet amely a raszorulokat segiti elvarja mindenki adakozasat.

    S az az OLTALOM egyesulet kozpont.
    Danko u. 9, Budapest, 1086

    level cim; Posta fiok 200, Budapest 1410

    Aki fizikailah keptelen onkentesen segitomunkaval segiteni,de postazhat nekik egy csekett a fenti cimre.

    Az allami-burokracia ragados keze azt NEM erinti !!!

    CSELEKEDJ, NE CSAK PANSZKODJ !!!

  • Boda hazudik mint talpnyalója bizonyos Gyurka

  • HunCanada
    2019 augusztus 26
    4:42 de.

    Igazmondással dícsérni ezt a Kormányt ??!

  • DRIZARI es BODA vitajan;

    A jelen magyar sajto adatai szerint majdnem minden emelkedett, kozottuk az allami seglyek is.
    Sot jelentos inflaciuoy is okozva.

    Talan ottan konyebben bizonyithatna a valosagot az egyeni velemnyekkel szembenm/!

  • Boda Marcsi
    2019 augusztus 25
    3:41 du.

    Igazat írtak.
    Itt csak -főképpen- TE SZOKTÁL HAZUDNI.
    Napjában akár többször is.
    A büntid meg nem volt felesleges,sőt…

  • Boda Marcsi
    2019 augusztus 25
    1:02 du.

    Minek fárasztod magad ennyi hülyeséggel, senkit nem érdekel.
    Aki meg véletlenül elolvassa köröhög tégedet.A baromságaid láttán. Kivétel Gurltiz de ö maga is hazudozással tartja fenn magát.

  • GEYZA:

    Egy arva-szot nem irtam „plakatok”-ra vonatkozoan!!!

    A cikkel csatolt kep tisztan nem a szerzo altali peodukacio!

    Ha az „plakat” lett volan, hat bizonmyara egy advertizing ceg cselekedete, s az egyenek s mind a gyerekek fizetett „modelok”.

    Talan azzal meg te is tisztban lehetnel, azert tettem
    ‘a ferfi tul fiatal’ megjegyzesemet.

  • Drizari!
    Lehet,hogy tévedtem a családi pótlék vonatkozásában(sajnálatos),remélhetőleg emelni fogják!de abban ugye nem,hogy több gyerek után több jár,és abban sem,hogy sok segítséget,egyéb szociális juttatást,témogatást kapnak a rászoruló családok,amit fel is soroltam,és tények!!!meg ugye abban sem,hogy a
    lumpenek ezért „gyártanak” minél több gyereket……a juttatásokat meg elisszák …!
    Mellesleg mások járnak ide hazudozni,uszítani,akik soha nem látják be,ha tévednek, nem én!
    Na pá!

  • HunCanada!

    Képzelje „fel tudtam fogni” amit,írtak mivel nekem van eszem,és önkritikám,nem mellesleg némi intelligenciám is,ami ugye itt nem mindenkiről mondható el…….!
    Egyébként a tévedésemen kívűl,a hozzászólásom továbbra is fenntartom,amivel ugye az itthon nyitott szemmel élő és normális többség is egyetért!
    Ne értem aggódjon…..!

  • Boda Marcsi
    2019 augusztus 26
    11:06 de.

    Nem „lehet”, hanem persze, hogy tévedett! :))) Még ilyet, hogy ekkor is úgy fogalmaz, hogy „LEHET”.

    100%, azaz biztos, hogy tévedett / hazudott! Megint és ismét Marika.

  • Geyza
    2019 augusztus 26
    10:29 de.

    Hát végülis igazad van, ahogy az utca embere sem talál dicsérni valót: 😀 🙂

    https://www.youtube.com/watch?v=itXe36CDYH4&feature=youtu.be&t=268

    Na ilyen amikor valaki tudja néni létére, hogy mi a valóság. Boda ellentéte ez a jóravaló nénike a videóban.

  • Boda Marcsi
    2019 augusztus 26
    1:27 du.

    Amiket az önkritikáról és az észről írt, azt erősen kétlem. Miért? Máris elmondom:

    Ha lenne önkritikája, akkor nem úgy írta volna, hogy „LEHET, hogy tévedtem”. Hanem önkritikával belátja és azt mondja „Igen tévedtem” ez a kormány még egyszer sem emelte a családi pótlékot. Ez egy önkritika. Nem az, hogy: „lehet, hogy tévedtem…” féle mismálosás. Ez egy lófütty, nem önkritika.

    Legyen egyszer gerinces és mondja azt: „Igen tévedtem ez a kormány még egyszer sem emelte a családi pótlékot.”

    Ennyi. Nehéz ez a feladat? Gondolom, mert képtelen gerinccel önkritikát gyakorolni.

  • kedves és igen tisztelt cenzor…mi bajod van azzal amit Besancon nak írtam
    ????

  • Szerencsétlen HunCanada….
    Beismertem,hogy tévedtem,mit akar még? térdeljek le az „ilyenek” előtt? maguk mikor ismerik be a
    tévedéseiket? a sorozatos hazudozásaikról már nem is beszélve !
    Na egyre szánalmasabbak,nevetségesebbek!!!!!!!
    Próbáljon meg kikapcsolódni,valami értelmes,tartalmas szórakozást találni,hátha sikerül……
    Én találtam,el is megyek,pá „nagyokos”!

  • Oh come on Besancon:

    A fiatal ferfi a cikkel kapcsolt kepen a gyermekek apjanak van bemutatva, s nem a mama elso gyermekenek, elobbi hazassaga, vagy hazassag-elotti eletebol.

    Valahigyan azt veltem hogy felnott lennel.

    Csak nem talaltak megfelelo koru ferfi-modelt a felvetelre!

    A mondas valaosag, ‘nobody is perfect’ !!!!

  • Geyza 2:29

    Igazad van. Gondoljunk csak az ún. NAGYCSALÁDOSOK EGYESÜLETE [találóan rövidítve: NAGY-CSAL ))) 😀 ((( ] nevezetű, már eleve és az alapjában is hazugságra épített FID SS társadalmi alakulatra. Ez, az ügyesen megtévesztő név is – mint sok más tipikusan FID SS hazugságra épített „márka” – ennél épp azt a látszatot sugallja, hogy „mi vagyunk, mi leszünk – ti. a FID SS – aki majd népesség fogyást megállítja. A belépés feltételeként és demagóg propagandájuk homlokzatára már csak azt nem tűzték ki, az alapító okiratukból is azt hagyták ki, hogy csak akkor, abban az esetben veszünk föl ebbe az „ELIT” körbe, ha van elég, és rendszeres jövedelmed, és ha egyáltalán megfelelsz a FID SS politikai és rasszofób alapfeltételeinek…

    Hogy miért mondom ezt, s Miért bátorkodom ezt állítani? Csak azért, mert a NAGYCSAL-t már a megalakulása kezdetén, de azóta többször is azzal a kérdéssel ostromoltam, hogy ugyan árulják már el hány melós és hány – hát’stenem – cigány NAGYCSALÁDOT vettek már föl maguk közé példának okáért, mondjuk pl. faluvégi PUTRIKBÓL…? Természetesen „a válasz a sötét és néma csend”.

  • B79 aug. 26. 10:25: Jól eltaláltad szarva közt a tőgyit! Az Oltalom ugyanis annak a methodista gyülekezetnek az alapítványa, amelyet Iványi Gábor vezet, és amelyet az Ovikormány MINDEN,más karitatív szervezeteknek járó állami támogatástól megfosztott. A dicstelen kormányfőt személyes bosszú vezette.

  • Ahogy nézem a hsz-eet, van itt egy alapvető félreértés: aSZEGÉNYEK éa NYOMORGÓK összemosása.
    Minél civilizáltabb egy társadalom, a javak annál nagyobb része kerül az ún. másodlagos elosztás körébe. Kezdve az infrastruktúrán – út/vasút/víz/áram/stb. -, ami egy életminőséghez szükséges szolgáltatások elérését jelenti -, egészen az egészségügyig, oktatásig, lakhatásig, tájékozódási lehetőségig.
    Egy társadalom akkor képes hatékonyan, jól működni, ha minél kisebb az alsó és a felső decilis (tized) életszínvonala közötti különbség. Minden tapasztalat ezt mutatja. Hiába van egy országnak óriási természeti kincse, a társadalom többsége szegény marad, ha nem fér hozzá a közösségi forrásokhoz: utakhoz, iskolákhoz, gyógyításhoz, tájékozódáshoz (Oroszország). És lehet nagyon sikeres gazdag bányák nélkül is, ha a különbségek kisebbek, és az egyénnek esélye van egyik rétegből (osztályból) a másikba kerülni (Dánia). Ez a társadalmi mobilitás. Miért fontos ez? Egyrészt, mert az egyetlen igazi, értékes vagyonnal, az emberi kvalitásokkal jobban gazdálkodik. Másrészt viszont a végletesen szétszakadt közösségekben felhalmozódó indulatok, – a szegények dühe, a gazdagabbak félelme – lehetetlenné teszik a nyugodt építkezést, felemésztik a természeti és az emberi erőt egyaránt.
    Amikor elfogadjuk egy erő ajánlatát közös dolgaink irányítására – vagyis támogatjuk politikáját – tulajdonképpen közös javaink elosztására adunk felhatalmazást: a termőföldtől kezdve a szolgáltatásokon át a megtermelt javakig.
    Minél fejlettebb egy társadalom, annál nagyobb a részaránya az életszínvonaladban a közösségi javaknak. Hiába van tévéd egyénileg, ha nincs adás, vagy vételi lehetőség. Hiába van autód, ha nincs út. Márpedig, tévéadót, kábelhálózatot, autóutat, iskolát, kórházat egyénileg, de még családilag sem tudsz építeni, fenntartani. Tehát jelentősen függ az életed minősége az elosztásra felhatalmazást kapott politikai erő tevékenységétől. (Az USA-ban is!)
    Fontos: minden közösségben vannak okosabb-butább, ügyesebb-balogabb emberek, így a munkájukért kapott ellenérték is változó, ebből adódóan lesznek szegények-gazdagok, persze ideális esetben. Ideális eset meg nincs, mint tudjuk, így a munkádért járó ellenérték nemcsak annak társadalmi hasznosságától függ. Személyes kvalitásaidtól függetlenül számtalan körülmény befolyásolja: kapcsolatok, lakóhelyi elérés, tájékozottság stb.
    Minden társadalomban létezik egy, általában kisebb csoport, amely képtelen beilleszkedni: betegség, szenvedély, stb. miatt. Ők nem szegények, hanem nyomorgók, és helyzetükön tényleg csak eseti „jótékonysággal” lehet enyhíteni. De amikor olymértékben széthullik az értékítélet, hogy egy vonulós tűzoltó, egy tanító, vagy éppen egy üzemben dolgozó munkás, építkezésen téglát rakó kőműves, kombájnos, sofőr és egy kapcsolatain keresztül a közös javainkat kisajátító földbirtokos jövedelme között EZERSZERES a különbség. De még ez is elviselhető lenne, ha a fent említett dolgozók legalább annyi jövedelmet tudnának szerezni, amiből fenn tudják tartani az otthonukat, 1-2, akár 3 gyermeküknek meg tudják venni gond nélkül a ruhát, cipőt, sőt, akár nyaralásra is futja évente. Ez lenne a középosztály, viszonylagos biztonságban élve, a gyermekeiknek jobb jövőt építve. Magyarországon ez a középosztály SZEGÉNY. Nem éheznek – bár a minőségi ennivalóról többnyire le kell mondaniuk – fizetik a számláikat, de nem is gondolhatnak gyerekeik minőségi taníttatására. A szegénység, az örökös szűkölködés pedig megbénít, eltompít. Ennek a szegénység sújtotta népes rétegnek a gyerekeinek kellene a közös javainkból esélyt adni a továbblépésre – ehelyett a kormány a felső tízezer támogatására pazarolja adóinkat. A minőségi oktatást pedig elzárja e gyerekek elöl.

  • Boda Marcsi
    2019 augusztus 26
    2:58 du.

    Marcsi, beismerte igen, egy gerinctelen „LEHET”-tel fogalmazva „beismerését”.

    A lehet szó Feltételezést jelez, bizonytalanságot érzékeltet, azaz mismásolt egy korrekt önkritika helyett. Vagyis ahogy előbb is írtam, lófüttyöt sem ér ez, mert ez nem beismerés amit LEHET szóval feltételez és nem konkrétan elismer.

    Isten ments, hogy letérdeljen Marcsi. Nem várok én ilyen nagy dolgokat, csak a gerincét hiányolom, hogy tisztességgel legyen önkritikus nem semmit mondva lófittyet érően.

    De ha csak a „lehet hogy tévedtem”-re telik öntől, és nem írja le pl. konkrétan:

    „Igen, tévedtem. Ez a kormány nem emelt családi pótlékot 11 éve”.

    Akkor maga továbbra is az emberek hát még a Jóisten szemében egy mismásoló, gerinctelen, tisztességtelen marad. Nem, szóval nem kell letérdelni a gerincért.

  • Gabriel
    2019 augusztus 25
    8:39 de.

    „Az viszont már aljas rasszizmus, hogy a szinte észrevétlenül, a társadalomba “betagozódott” cigány-származásúakat egy kalap alá véve a szegény (nincstelen) cigánysággal – mint elesett, beilleszthetetlen, megbélyegzett – (vagyis lágerbe való) kategóriába sorolod.”

    Mikor mondtam én ilyet, mindig is a szegregáció mentes és eddig legjobban bevállt kádári módszer híve voltam! Szerintem eltévesztetted a címzést! Csak azt kifogásoltam, hogy az alkalmatlan „szülőket” be kellene-e vonni az eldobott gyermekeik nevelésébe!

  • talalom:
    „Fontos: minden közösségben vannak okosabb-butább, ügyesebb-balogabb emberek, így a munkakért kapott ellenérték is változó, ebből adódóan lesznek szegények-gazdagok, persze ideális esetben.”

    A mondat első harmada vitathatatlanul – és szerencsére! – helytálló. Az szerintem már kevésbé áll meg, hogy a munkajövedelem kizárólag attól függne, hogy valaki okosabb vagy butább, ügyesebb vagy kevésbé ügyes. Az viszont már teljes egészében téves állítás, hogy „ebből adódóan lesznek szegények-gazdagok”. Az, hogy valaki gazdag – legalábbis általában – nem annyira a munkajövedelmének, mint sokkal, de sokkal inkább a tőkejövedelmének a függvénye. A tőkejövedelem pedig a befektetésre rendelkezésre álló tőke nagyságán túl – legalábbis a Nobel-díjas közgazdász, Friedrich August von Hayek szerint – az ún. szabad piacgazdaságban (értsd: a kapitalista gazdaságban) nem annyira az egyéni szellemi képességektől, mint sokkal inkább a véletlen vakszerencsétől függ.

    (Hölgyek és urak, akinek kedve van, itt a nagy lehetőség F. von Hayek lekommunistázására. Ehhez nem feltétlenül szükséges, hogy megközelítőleg is tudják ki volt, még kevésbé, hogy esetleg olvastak volt tőle bármit is.)

  • Nos HunCanadának megírtam, amit akartam(remélem felfogta?…)a többi szerencsétlen félrevezettnek meg némi önkrikát,és főleg „nyugit” javaslok,mivel
    teljesen feleslegesen erőlködnek….inkább pihizzenek,mint én aki ma sokat dolgoztam,vásároltam,takarítottam,űgyeket intéztem!
    Az estére kívánok mindenkinek jó és főleg hasznos kikapcsolódást!

  • Orsós Elemér
    2019 augusztus 27
    8:45 de.

    Igen emlékszem rá.

    Viszont a mostani írásod nem így volt érthető – nekem. Az nem jelenti azt, hogy más nem érthette helyesen, tehát bocsánat.

    Egyébként ezzel így, bár nem teljes mértékben, de egyetértek.

    Arra, hogy felelőtlenül iszákos, bűnöző életmódot folytató szülőktől a gyereket állami gondozásba vegyék, vannak törvények, csak alkalmazni kellene.
    Viszont azért, mert amúgy a szülök maguk is mély-szegénységben nőttek fel, nem ok arra, hogy a családi kötelék a gyerek megfosztassék.

  • Orbánnak váratlan „segítsége” érkezett a Macron elleni „háborújához”

    Muszáj ezt itt közzétennem, mert a magyar sajtó semmit nem fog fel az egészből.

    Macron nagy önteltségében azt hitte, hogy bárkit lekezelhet, miután az uniós választások után sok minden valóban úgy történt, ahogy szerette volna az új uniós kormányban.

    Viszont a saját hazájában a szénája szarul áll, úgyhogy kitalálta, hogy egyetlen „ügyes húzással” megnyeri a saját agrár lobbiját és a környezetvédők támogatását is. Mivel pedig ö sem más, az Orbánhoz hasonlóan mint egy opportunista taktikus, felfogta, hogy Európában a környezeti lobby feljövőben van, jó sok szavazatot remélt begyűjteni általuk.

    Tehát paraszt tahó módjára lehazugozta a Brazil elnököt, a marxista-populista média hajóra felülve lefasisztázta. A magyar sajtó is tele van vele, nyomatják a drogkereskedők pénzéből ami a csövön kifér.
    Az „világsztárok” fotókat tesznek közé, amik nagy része nem is amazóniáról készült, Macron is a propaganda-hadjáratát 1986-os képpel illusztrálta.

    A lényeg: A brazil elnök népszerű, a korrupció ellen harc éllovasa. A brazil állam jobban át volt szőve a maffiával, mint a 80-as évek Olaszországa, amikor meghirdették a „tiszta-kezek mozgalmát”
    A maffia átszőtte a fél-délamerikát, afrikai országokat. Ezért támogatták a franciák is a lulista kormányt (félanalfabétaként a Sorbon díszdoktorává avatták).

    A pojáca Macron meg azt hitte, hogy most is egy ugyanolyan köcsöggel áll szemben, ö vált egy kis-köcsöggé.

    Az hogy milliók voltak az utcán mult vasárnap, az elnök mellett demonstrálva, abból egy kép se jelent meg semmilyen európai sajtóban, de arról igen, hogy 200 korrupt csavargó az elnök ellen tüntet. (a föszervezöi mind a börtöntöl próbál menekülni)

    Brazil eddig se kapott egy fillér támogatást se az Uniótól semmiben, hanem ugyanúgy kolonizálni akarták, mint eddig. Úgyhogy nagyon rossz lóra tett, belekötött egy nálánál erősebbe és vesztett.
    Megnyerte, hogy a brazilok egy köcsög, anyámasszony-katonájának kezelik,
    érdemes elolvasni az alábbi cikket, eredetiben franciául.

    https://www.cnews.fr/monde/2019-08-26/bresil-jair-bolsonaro-se-moque-publiquement-de-brigitte-macron-872528

    Alább pedig a brazil védelmi miniszter nyilatkozata, aki a Haiti-i Ensz békefenntartók parancsnoka volt.
    Macront hőzöngő kiskölyöknek nevezte. (magyarul akivel nincs értelme szóbaállni)

    https://www.facebook.com/coroneltrautmanapoiabolsonaro/videos/380422279308088/

    Macron-ból Babacron lett – a babaca pojáca-t jelent – így összerakva (Babaca+macron) jön ki a Babacron

    Bocs Margitka, nem a cikked akarom szétzavarni, de be kellett vágjam, mert még több Orbán támadást lehet majd elkönyvelni a jövőben, hisz az „Orbán harca” manapság Macron ellen szól.

  • Kővendég! Felhívom a fgyelmedet a következő mondatra:”így a munkádért járó ellenérték nemcsak annak társadalmi hasznosságától függ. Személyes kvalitásaidtól függetlenül számtalan körülmény befolyásolja: kapcsolatok, lakóhelyi elérés, tájékozottság stb.” Úgy látom, nincs alapvető vita köztünk, csak figyelmetlenül olvastad a hsz-emet. (Semmi gond, velem is előfordul.)
    Hayek a szabad piac mellett teljes egészében a tőke/tőkés belátására, illetve az érdekek politikai képviseletére bízná az esélyek valamelyes kiegyenlítését, a társadalmi mobilitást, ami létérdek. Ez nem jött be – a gazdagság sose fog magától „lecsorogni”, még egy észszerű mértékben sem.
    Nem az a baj, hogy egyesek jachton pihenhetnek, kastélyban élhetnek – egészségükre. Hanem az, hogy eközben a szegénység, a szűkölködés örökös bizonytalanságában, deprimáló nyomása alatt élő többségben elvesznek az emberi tulajdonságok legjobbjai: a kreativitás, a kíváncsiság, az empátia, az értelem.
    Felhívom a figyelmed Rupert Bregman holland közgazdász Utópia – realistáknak című könyvére. Közgazdász szemmel fejtegeti, hogy miért a LEGOLCSÓBB az évtizedek óta kísértő alapjövedelem. Ha végigolvastam, írok ide egy hosszabb recenziót.

  • Érdekes kalandozni a múltban. Itt a neten olvastam, hogy a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának 1967-es, Ernst Múzeum-beli kiállítását követően Benedek György, Melocco Miklós és Veszprémi Imre egy levelet juttattak el különböző szervekhez — köztük a Stúdiót felügyelő Magyar Népköztársaság Művészeti Alapjához. A „feljelentők” élesen bírálták Bencsik István elnököt és a tagságon belüli szimpatizánsait, azt állítva róluk, hogy burzsoá művészetet propagálnak a Stúdióban.
    Természetesen következményei lettek a levélnek, jó másfél évtizedre visszavetették a Stúdióban kibontakozó autonómiatörekvéseket és perifériára szorították a levélben inszinuált személyeket. A lényeg: Melocco 2018-ban megkapta a Horthy Niklós 1930-ban alapította Magyar Corvin-láncot, ami ma a Szent István-rend után következő legnagyobb állami kitüntetés.

    De nem is ez a legérdekesebb, még az sem, hogy ebben az évben született Pamela Anderson, mag Lovasi András, hanem hogy az alábbi videóban láthatók egy része ma már halott, vagy a 60-70-es éveikben járnak, de közülük a legfiatalabb is elmúlhatott 50 éves:
    .

  • Gabriel
    2019 augusztus 28
    12:42 de.

    @gaga

    pofátlanságodnak semmi sem szab határt? az itteni helyi CBC tegnap este mutatott be egy riportot amit az általa kiküldött szakember készített a helyszínen, és az pontosan ellentmond az általad ide betolt szarkeverésnek

    olvasásra méltatlan szemetet olvashat aki elolvassa

  • Boda Marcsi
    2019 augusztus 26
    2:58 du.

    Azt akarjuk hogy ne hazudozzál állandóan.

    Most sem TÉVEDTÉL hanem egyszerűen -szokásodhoz híven-
    hazudtál egy vaskosat.

    Csak ez már túlságosan is vaskos volt, sokan felháborodtak rajta.
    Ezért aztán ismételten mellébeszélve ki csikorogtál magadból egy „Lehet hogy tévedtem” hazugságot.

    Tudod kisanyám , nagy általánosságban már belefáradtunk abba hogy a folytonos hazudozásaidat az orcádra pirítsuk.

    Tudjuk jól : ez a FIDESZ taktikája:
    Hazudtok éjjel, hazudtok nappal, a kettő között kiagyaljátok az újabb hazugságaitokat miközben jól tudjátok hogy a NORMÁLIS TÖBBSÉGNEK (a balos és liberális ellenzékieknek) már nincsen erejük és türelmük állandóan cáfolgatni az ócska és átlátszó hagugság-áradatot.

    Továbbá arra is építenek hogy az átlagmagyar politikai emlékezete kettő hétig tart. Utána megismételhetőek ugyanazok a hazugságaitok.

  • Gabriel
    2019 augusztus 27
    7:33 du.

    „Arra, hogy felelőtlenül iszákos, bűnöző életmódot folytató szülőktől a gyereket állami gondozásba vegyék, vannak törvények, csak alkalmazni kellene.
    Viszont azért, mert amúgy a szülök maguk is mély-szegénységben nőttek fel, nem ok arra, hogy a családi kötelék a gyerek megfosztassék.”

    Sőt, ezt még azzal is megtoldanám, hogy nem biztos hogy, csak ők tehetnek arról hogy a kádári nagyon bevállt pozitiv diszkrinizációjuk az ellenkezőjébe csapott át a „rencerváltás” után, azóta ugyanis csak ki- és felhasználják őket! Főleg választási időszakokban!

  • rodeio

    A helyi CBC – és szakértő, mármint KANADÁBÓL …
    Mit szakért, és hol??

    Gyerek, te elő példája vagy a kis süket, bármiben megvezethető polgárnak, akit úgy etetnek meg ahogy akarnak?!

    Közben meg arról próbálsz hencegni, hogy mennyire intelligens vagy!

    Tapicskolj csak el a meleg-löttyben, amiben oly kéj-édesen szeretsz fürödni, aztán még röföghetsz is hozzá ….
    Hallgass hozzá Wagnert, attól jól leszel, a végén még festeni is megtanulsz…

    Élesen bizonyítod, hogy összes „tudományod” a sajtóból van, amelyeket persze Te magad válogatsz meg,
    – vagyis hogy melyik hazugságait terjeszted tovább itt nekünk, onnan Kanadából Brazíliáról, Magyarországról, meg a nagyvilágról

  • GEYZA;

    Ha veled hogy Boda Mrcsi „hazudott” miert nem cafold allitasat tenyekkel alatamasztva refreviakkal ???

  • Gabriel
    2019 augusztus 28
    2:37 du.

    és csak mondja, csak mondja mert „ő” a KMH szava, … hahahaha

  • Orsós Elemér
    2019 augusztus 28
    2:33 du.

    Ez mind igaz, Elemér.
    De sajnos ez az alól a többi pártok se kivételek, valamennyi csak azt keresi, hogy mikor és kiket tud ki- és felhasználni.

    A baj, hogy pontosan az amúgy itt baloldali jelzőkkel hivalkodók, vagyis magukat szociális érzékenységgel megáldottaknak állítók se értelmezik ezeket, még-kevésbé látják át, hanem csipp-csupp jelentéktelen dolgokból kevernek vihart.
    ELAVULT marxista HITTÉTELEKET bírnak csak ide okádni, – nem is értem, hogy XXI. sz-ban hogy tudnak ennyire elmaradt ostobák lenni.

    Mint utcai kóbor-kutyák bandák, olyan stílusban ugatják egymást.
    Pedig a társadalmi beilleszkedés százszor fontosabb kérdés, mint a migráncskodáson civakodni.
    Persze ha még a XIX században tartanak, mit lehet erre mondani erre mondani?
    Mennyire elmaradott emberek ezek?

    Sajnos ebben még magát cikkírónak eladott személy is jeleskedik.

  • Bendeguz79
    2019 augusztus 28
    3:23 du.

    aztsem tudod miről van szó.
    Ha meg nem tudod miről van szó, akkó neszójjá’ bele köffike.