A kormányzatot elkapta a „jótékonysági hév”

2019 augusztus 26 10:05 de.93 hozzászólás

Sajnálom, de a kormányzat a legújabb „szociális” intézkedésével ismét bizonyságot tett arról, hogy fogalma sincs a magyar valóságról, az ügyek intézésének módjáról nagyjából ötven évvel ezelőtti sztereotípiákra épít. A 202/2019 aug. 23-ikai kormányrendelet szerint ugyanis a nyugdíjban, járadékban részesülők számára a kormány szeptemberben 3×3000 forintos utalványt ad, ami kizárólag villany- vagy gázszámla kiegyenlítésére használható fel. Húszféle jogcímen jár a papír: a 20. pont igazán érdekes: polgármesterek. Hogy miért pont a polgármesterek lennének rászorulva a 9000 forint értékű bónra, rejtély.

De nézzük tovább. A papírokat persze az Erzsébet utalványokkal is seftelő cég állítja elő, és kizárólag postai kézbesítéssel juthat hozzá az érintett. Mégpedig egyszeri kézbesítéssel. Aki ezt a rendeletet megfogalmazta, gőze nincs arról, hogy zajlik ma egy „postai kézbesítés”. Egylakásos családi házban lakom: ha nem vagyok épp az udvaron a postás jöttekor, be se csenget – csak bedobja a levélládába az értesítést az ajánlott vagy tértivevényes küldeményről. Nem tudni, kell-e értesítést hagyni az utalványok sikertelen kézbesítéséről – a delikvens tehát nem tudhatja: még nem került rá a sor, vagy éppen kiszaladt a WC-re, amikor a postás arra járt. Elméletileg szeptemberben kell megkapnia a bónokat. Ha szeptember 30-ig sem érkeznek meg az utalványok, november 30-ig kérheti a Magyar Államkincstártól (MÁK) az ismételt postai kézbesítést a honlapján található címen. Vagyis, ha a címet meg is találta a neten, legjobb, ha a küldemény megérkeztéig a levélládája alá költözik – hiszen nem tudható, még közelítve sem, mikor kísérlik meg ismét a kézbesítést.

De nem ér véget a kálvária az utalványok átvételével. Azokat ugyanis kizárólag a postai csekken feladandó villany- és gázszámlákra számolja be, kizárólag a posta. Vagyis, akik a folyószámlájukról utalják havonta a rezsit: azok úgy jártak. Meg az is, aki pl. távfűtéssel vagy szénnel-fával fűt: se a kereskedők, se a távfűtők nem jogosultak elfogadni az utalványt, kizárólag a posta. Illetve az átutalással fizető beviheti a bónját SZEMÉLYESEN az elektromos vagy gázos cég ügyfélszolgálatára. Ilyesmi meg csak nagyvárosokban van: tessék elképzelni, hogy egy faluban lakó félnapos utazással, sorállással képes jóvá íratni a gázboylere fogyasztásán a nagylelkű „ajándékot.” Ráadásul csak a saját névre szóló számlát egyenlítheti ki ezzel. Márpedig elég általános, hogy az idősebb szülő a gyereke nevére vette meg a lakását – nálunk is így van: bár én lakom itt, de a házra „csak” haszonélvezetem van. Amikor a szolgáltatói szerződéseket kötöttük, több szolgáltató csak a tulajdonos nevére volt hajlandó a szerződést kiállítani – hiába mondtam, hogy én lakom ott, én fizetek. A fiam nevére szóló – de általam felhasznált gáz kifizetésére tehát nem használhatom föl a bónokat.

Azon én nem rugóznék, hogy miért pont idén szeptemberben kapta el a kormányzatot a „jótékonysági hév”: hát persze, hogy azért, mert októberben általános helyhatósági választások lesznek Magyarországon. Nem túl gusztusos, de azért érthető kampányfogás.

Hanem abba azért nem ártana belegondolni, hogy kinek hajt hasznot ez az egész. Elsőként az utalványgyártó, állami monopóliummá emelt cégnek, aztán a Magyar Postának, ami szintén kormányirányítás alatt van, végül annak az ugyancsak államosított holdingnak, ami a rezsiszámlákat kezeli.

Mellékesen: az egész Európai Unióban Magyarországon a legmagasabbak a rezsidíjak, mármint a jövedelmekhez képest, vagyis fajlagosan. A hatósági árak ugyanis nem követték a világpiaci áresést – ma nagyjából ugyanannyi egy köbméter gáz, mint amikor a gázár alapjául szolgáló kőolaj hordónként 80 dollárba került, holott az elmúlt években járt 30 dollár körül is. Ez egy ilyen furcsa dolog: itt akkor sem mennek le az árak, ha a nemzetközi piacon olcsóbb lesz valami. Mostanában ismét emelkedés tapasztalható – most úgy 60 dollár körül van a Brent hordója – kíváncsi vagyok, mikor lesz valamilyen formában burkolt áremelés. Mert ugye ez a rezsim sose emel árat. Hogy kiállt 2006-2008 táján is a tandíj ellen! Csak tudnám, hogy az akkor szóban volt, pár tízezerforintos tandíjból hogy lett mára félmilliós – meg még drágább – „költséghozzájárulás” szemeszterenként.

93 hozzászólás

  • Azért van így kitalálva, hogy

    1
    megint lenyúlhasson a hirhedt „Erzsébet-utalványos” gittegylet
    egy csinos kis summát az adófizetők pénzéből

    2
    Ezzel a kiszervezéssel hátha sikerül megtakarítani mégis pár milliárdocskát, a jótékonykodás örve alatt, amiből aztán megint lehet egyeseknek menni Thailandra szex-turista útra vagy valami Lambót vásárolni.

  • Khm … pontosabb és igaz tartalomra lehet kíváncsi a diaszpórás magyar, nem olyanokra, amiket Boda vagy Ille ír.

    Nem a polgármesterek kapnak rezsi utalványt, hanem a közszolgálati járadékot kapó volt (újra nem választott) polgármesterek. De közülük is csak azok, akiket 3 (három) alkalommal egymás után megválasztottak és legalább 11 éven keresztül a tisztségét betöltötte. Külön feltétel még, hogy az ilyen újra meg nem választott polgármester öregségi nyugdíjra jogosultságához legfeljebb 12 év van vissza, vagyis 12 év múlva nyugdíjas. DE, ezt a fajta „polgármesterek közszolgálati járadékát” 2014-től megszüntették, vagyis azóta újat nem állapítanak meg, vagyis 2025-ben fizetnek ilyet utoljára.

    A másik: mindenki használ elektromos áramot, vagyis kap villanyszámlát. Aki fával-szénnel stb. fűt, de főzni palackos gázzal főz, az is nyugodtan elköltheti az utalványt a villanyszámlájához. Amennyiben kevesebb a havi villanyszámlája 3000 forintnál, akkor pechje van, vissza nem kap pénzt az utalványból.

    Annyira ne kapjon el a harctéri ingerület, hogy félretájékoztatást írj a cikkedbe, mint Ille.

    Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy akinek nem kell ez az utalvány, az átadhatja a gyerekének v. az unokájának. De annak is adhatja, akivel először szembetalálkozik az utcán.

    (azt meg már itt jegyzem meg zárójelben, hogy aki kap ilyen utalványt, annak nem kell neki bemutatni igazolást, hogy a fideszesekre szavazott)

  • A hosszu meset egyszerusiteni az ,hogy a magyar-allam meg egy csekket sem kepes a postan normalis modon tovabbitani a lakosaihoz.

    S az a maguk buszkesege ????

    Ha en merek valami kritizlasat jelezni a meglatasom alapjan, maguk rogton ideg-sukkot kapnak.

  • Megjegyzem, a rezsi utalványról hírt adó portálok nem véletlenül hagyták ki ismertetőjükből a „polgármesterek közszolgálati járadékában” részesülőket, pontosan az ilyen félreértelmezések elkerülése érdekében.
    Ezért nem említi egyik hírportál se „a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági támogatást” kapókat sem.

  • Azért egy jó pár tízezer szavazó esetleges hezitálásakor segíthet a „jó irány” megmutatásában.

    Vagy a „lekötelezettség-érzés” felkeltésében.
    Hogy bizony el kell menni leadni a szavazatot a kormánypárti üdvöskére, – „mert azok olyan jó emberek”

    És még egy csomó pénz beforog a saját zsebekbe is … ami a lényeg…

    Biblia-ismerőknek: Judás is nem ezért volt felháborodva? Hogy azt a mirrhát el lehetett volna adni 300 ezüstért? (amiből 30 a zsebét ütötte volna…)

  • Drizari! Kösz a pontosítást polgármester ügyben. A kormányrendeletben nem szerepel ilyen részletesen.

  • KARIKAS GABRIEL;

    De ketsegtelenul, Judasnak volt lelkiismerete, s felakasztotta magat.

    A magyarok meg azt sem kepesek belatni, sem elerni !

  • Vajon megint kiküldik a pl. Ausztráliába szakadt magyar nyugdíjasoknak is az utalványokat?

    A nyugdíjasok normális nyugdíjemeléseket kérnek, nem pedig a szavazatokért való rezsi utalványt!

  • A regi kozmondas vilagszerti, tehat a magyaroknak sem lehetne ismeretlen, hiszen nagyon sokaig eltek amodon.

    ” A tanitvany mindeg tul-tesz a tanitojan!”

    Vagy, a ‘Welfare allam soha nem szunik meg!’

    Csak panaszkodni szukseges eleg hangosan es egy kis alamizsna fogja majd azt kovetni.
    Kulonosen barmifele valsztasok elott.

  • talalom,

    az egész dolgozatod rossz, mert kizárólag indulatból írtad. Újságírónak tartod magad, illene tehát így is írnod. Cikked tele van félrevezetésekkel és valótlanságokkal.

    Most nem figyelembe véve a rezsiutalvány politikai töltetét és készítőjének anyagi hasznát, az utalvány készpénzt helyettesítő fizetőeszköz. Ez azt jelenti, hogy bárki fizethet vele, a fiad is, de te is kifizetheted vele a fiad nevére szóló számlát.

    A kézbesítés postai szolgáltatás keretében történik, azaz értesítést hagy a postás, amennyiben nincs otthon a címzett, mert ez beletartozik a szolgáltatásba, hol és meddig veheti át. A lejárati időn túl küldi csak vissza a posta az utalványt.

    Bármelyik postán kifizethető vele a villany ÉS a gázszámla, vagyis akár egyszerre a kettő is, hiszen készpénzként funkcionál. A lényeg: ha a számla kevesebb az utalvány értékénél (a 3000 forintnál) vissza ebből pénz nem jár. Itt a falusiak kerülhetnek nehezebb helyzetbe, mert sok helyen csak villanyfogyasztás van, a földgáz nincs bekötve, és bizony lehet a villanyszámla havi 3000 forintnál kevesebb. De ezt is meglehet oldani OKOSBA, hiszen az utalvány készpénznek minősül, bárki megveheti az ilyen árammal spóroló kisnyugdíjastól az utalványt, és majd ő váltja be.

    Ez utóbbiból következik, hogy aki faluhelyen átutalással intézi a számlái kifizetését, nyugodtan eladhatja bárkinek és az megveheti tőle, hiszen készpénznek minősül, nem névre szóló az utalvány. Tehát emiatt nem kell nek bevonatozni egy nagyvárosba, ahol van az energiaszolgáltatónak ügyfélszolgálati irodája.

    Végül: senkit nem kötelez fideszes voksokra ez az utalvány, senkinek nem kell a szavazatáról majd bemutatni igazolást, arra szavaz, akire akar, vagy akár el se megy szavazni. Ha meg valakinek fölfordulna a gyomra és hányhatnéka támadna, ha kézbe fogná ezt a rezsiutalványt, akkor az ajándékozza a neki legelsőnek szembejövő közmunkásnak v. munkanélkülinek, mert ők is fizetnek villanyszámlát. De megajándékozhatja vele a kézbesítő postást is, hiszen köztudottan alacsony a bérezésük.

  • És a diaszpórás magyaroknak szeretnék tájékoztatást adni a magyar nyugdíjrendszerről, mert ennél is hatalmas itthon a siránkozás.

    Az idős emigráltak tudják, működött Magyarországon magánbiztosító, elég említenem a különféle nyugdíjsegélyező alapokat, de a hivatásos katonák-csendőrök és állami tisztviselők állami nyugdíját, ami szintén tőkefedezeti volt.

    Ezeknek a vagyona részben ingatlanokban volt, amikből nagyon sok a háborúban megsemmisült v. jelentős mértékben károsodott, a vagyon másik része készpénzben (hogy folyó kifizetést bírjanak teljesíteni), ez a pengő hatalmas inflációjával elpárolgott, végül a maradék államkötvényekben, amik értéküket vesztették, mert az állam fizetésképtelenné vált. Ja, és ami pénz számlán volt, azt meg Sztójay Döme elköltötte háborúskodásra (napjainkban Orbán Viktor vette el a magánszámlán lévő nyugdíjvagyont). Vagyis megsemmisült a teljes magyar nyugdíjvagyon.

    Ebben a helyzetben átmenetileg piramis-játékszerű valamit vezettek be, ami természetesen hamar összeomlott, így aztán „ideiglenes” kényszerintézkedésnek és hogy elismerjék a jogosultságot, gyorsan bevezették az állami felosztó-kirovó rendszert, amiben az emberek nem a saját nyugdíjukra fizetnek és fektetnek be, hanem a jelen aktív dolgozóinak befizetéseiből fizetik ki a már nyugdíjasokat.

    Ebben a rendszerben a később nyugdíjba menők közül nyilvánvalóan azok kapják a legtöbb havi nyugdíjösszeget, akik aktív korukban a legtöbbet és leghosszabb ideig fizették be pénzüket a nyugdíjasok eltartására. Ez a legfontosabb szempont!

    Ma ezt próbálják körmönfont módon kikezdeni úgy, hogy akiknek kevés a nyugdíjuk, azoknak az állam adjon többet. Vagyis akik keveset fizettek, azok végül kapjanak többet!

    Egyéni véleményem: hát egy nagy lóf*szt kapjanak, nem több nyugdíjat! Amennyit és amennyi ideig befizettek, változatlanul annak arányában kapjanak nyugdíjat!

    Ezt az állami felosztó-kirovó rendszert megtartották a rendszerváltás után is, hiszen ebből átkerülni ismét egy tőkefedezeti rendszerbe, ami volt 1945 előtt, csak rendkívül lassú és hosszú ideig tartó folyamatban lehetséges, mert ami összegek eddig levonásra (és befizetésre) kerültek, azokat az állam ki is fizette a nyugdíjasoknak. Természetesen már működnek magánbiztosítók is, de ebbe csak a magas keresetűek tudnak befizetni, a közmunkások és a minimálbéresek, de az átlagbéresek se bírnak öregkorukra félretenni.

    (itt jegyzem meg, hogy a mai kisnyugdíjas se mindig kis-jövedelmű, lásd többek között: Kóbor János énekes-zenész, Korda György énekes, meg akik budai villákat adnak bérbe v. belvárosi 150-200 négyzetméteres lakásaikat)

  • ˙
    LEGYETEK JÓK, HA TUDTOK

    Amikor egy szert azzal hirdetnek, hogy jótékonyan hat erre, meg arra a bajra, az nem gyógyszer, az csak egy gyógyhatású készítmény, önámítás habbal…

    Körülbelül ez a helyzet a társadalomban az egyéni jótékonykodással is.

    Mert amíg „a rendszer” nem veszi a fáradságot, hogy valóban JÓ legyen, hogy organikus formában építse be ezt a kutyakötelességet a szövetébe, addig csupán a jó-tékonyság majd’semmit nem érő nyúlfarknyi pótcselekvése marad a szegénység, a nyomor kezelésére, de semmiképp a megoldására.

    .

  • A nyugdíjasok témához tartozik, hogy Kóbor János egyszer már siránkozott, hogy ami nyugdíjat kap, az neki a Mercedes autójába se elég egy tankoláshoz! A Kordát is csak ezért említettem, mert egyszer ő is szóvá tette az alacsony nyugdíját.

    Olyan arányú nyugdíjat kapnak, amilyen arányban fizettek be az akkori nyugdíjasok eltartására! Ne sírjon a szájuk! A jogdíjaikból amúgy is jól élnek, mint Marci Hevesen!

    Nem mondom, akadtak olyanok is, akik sokat tettek az ország hírnevéért, és keveset fizettek be, ezért a nyugdíjuk is kevés. Ilyen Gedó György olimpiai bajnok, aki emiatt anno cipőpucolással tüntetett a Hősök terén! De pont miatta és a többi olimpikonunk megbecsülésére lett bevezetve az olimpiai járadék, amit a betöltött 35. életévüktől kapnak a dobogósaink, és ez bizony elég szép havi összeg!

    Erre is azért van szükség, mert a magyar profi-sportolók anyagi támogatása teljesen más úton járó, mint az megszokott és ismert az évszázados kapitalista fejlett országokban.

    (elnézést kérek a túlszereplésemért, de ez a rossz cikk qrvára felhúzott, mert sokat árt a felületességével, a félreinformálásával, a kormányellenzéknek)

  • Drizari
    2019 augusztus 26
    10:53 de.

    Khm … pontosabb és igaz tartalomra lehet kíváncsi a diaszpórás magyar, nem olyanokra, amiket Boda vagy Ille ír.

    —————————————————————–

    Hogy jön ide akár Ille, akár Boda, hisz még egy sort sem írtak!
    Ha viszont Rátesi M. „tartalmával” van gondod, akkor írd azt, nevezed meg, hogy szerinted mi nem stimmel benne, mi az amivel „félretájékoztat”, helyesbítsd és mind a diaszpóra (akiknek feltehetően nagyon nem mindegy!) mind a hazai érintett közösség inni fogja a szavaidat, ill. betűidet, hisz ránk férne némileg világosabb tájékoztatás, melyet a bejelentők ezidáig nem tettek egyértelművé!

    Egyébként a pontos tájékoztatás nem Rátesi dolga és nem is bármelyik itt előforduló cikkíróé lenne – ők éppúgy találgatnak és tanácstalanok, egyszersmind a kétségeiket és magukban megfogalmazott bizonytalan kérdéseiket teszik fel nyilvánosan – mintegy hangosan gondolkodnak – amikor a sokakat érintő kételyeknek adnak hangot ! Az egyértelmű és kimerítő felvilágosítás egyidejűleg a bónt kibocsátó hatóságé lenne, ha nem megint az a jól ismert helyzet állna elő, hogy menet közben találják ki, hogyan is működhetne valamilyen formában ez a dolog – de valószínű még ők sem tudják, egyelőre a nagyívű bejelentésig jutottak el, és kéretik az olyan bizonytalansági tényezőkkel amelyeket R.M. megfogalmazott ( mellesleg bármelyikünk nevében) nyugton maradni, mert az még ők maguk sem tudják! Majd…csak nyugi!

    Mivel te magad előszeretettel szoktál egy egy témában konkrétan elhangzott beszélgetésre hivatkozni, ill. linket mellékelni – mellesleg helyesen – ezért bátorkodom felhívni a figyelmedet ( bár gondolom láttad ) a tegnap esti Dávid Ferenccel készült beszélgetésre ( Egyenes beszéd, mv: Rónai Egon) amiből ha az adott kérdésre nem is, de arra mindenképpen választ kapunk, mi miért nem világos! Már ez is valami. Ennek tükrében eldöntheted, hogy az olyan, témában nem szakavatott kérdésfeltevő cikkírók mit Rátesi, vajon túlspilázzák e a dolgot?

    Hidd el Drizari, itt a polgármestereknek juttatott vagy nem juttatott adomány huszadrangú kérdés – talalom mindössze a 20 pontban felsorolt jogosulti körből emelte ki a pm.-ket, mint számára érthetetlen kérdést, mivel a szűkszavú felsorolás nem adott rá olyan bőséges és kimerítő választ mint amit te Margit tudomására hoztál. Szóval egy teljes és minden részletre választ adó tájékoztatás kellene, hogy napvilágot lásson az illetékesek részéről, aztán ha valaki ennek ellenére is „kekec” kérdéseket tesz fel, jöhet a ledorongolás!
    Ha nem ez volt szándékod, úgy természetesen elnézésedet kérem, de sajnos nem először érzékelek a részedről egy kissé fölényes, kormányzati szemszögből vetített „helyretételt” Hidd el, nem kell ez, nagyjából ugyanazok a gondjaink! -:))))

  • Besancon,

    olvassad a fölötted található hozzászólásaimat, leírtam mi a gond ezzel a cikkel.

  • Ja, és Besancon,

    Illét azért említem egy szinten Bodával, mert egyik írásában teljesen rossz információt adott, amit észrevételeztem. Némi szóváltás után igaza érveléseként anyámat emlegette.
    Aki tényekkel szemben az anyámat emlegeti viszont válaszként, az egy szinten van Bodával.

    Végül megjegyzem: elhangzott beszélgetésekre szinte alig hivatkozom, mivel nem nézek tévét. De újságokban, honlapokon megjelent riportokra valóban többször, amit bárki elolvashat és értelmezhet.

  • makokriz
    2019 augusztus 26
    2:41 du.

    Vajon megint kiküldik a pl. Ausztráliába szakadt magyar nyugdíjasoknak is az utalványokat?

    A nyugdíjasok normális nyugdíjemeléseket kérnek, nem pedig a szavazatokért való rezsi utalványt!

    ———————————————————

    Látod ez jó kérdés, a pontokba foglalt jogosultak között amennyiben nem szerepelnek, akkor talán nem! A kérdés azonban nem volt hiábavaló, hisz annak idején a 10 ezer forintos Erzsébet utalványokat bizony szanaszét küldték a világba a kettős állampolgárságú magyarok számára is, ha épp Ausztráliában éltek akkor oda! Hogy mit kezdtek vele, az más kérdés – a hazai tájékoztatások szerint maga a postai költség „többe volt” a magyar költségvetésnek, mint az utalványok értéke, de hát hiába, ami jár az jár!

    Az pedig, hogy a magyar nyugdíjasok mit kérnek és mit várhatnának el – jogosan -40-45 évi (van ki több) munka után, egyelőre a kutyát sem érdekli: kapnak kb 30 eurónak megfelelő (pontosabban 27eu) utalványt, melyet vagy feltudnak használni, vagy nem, esetleg elajándékozzák a család valamely tagjának, esetleg beváltják a sarki kisbüdösben 50 százalékon és akkor még jól jártak stb és máris kaptak is meg nem is! Mint a mesében az egyszeri lány: jött is meg nem is, hozott is ajándékot a királynak meg nem is!
    De, hát a gazdaság olyan jól teljesít, hogy nem lehet kihagyni ezt a pár eurós „ajándékot” sem!

    Újabb de! – Mi lett volna, ha mindenféle felfordulás, szervezkedés helyett ezt az összeget pénz formájában hozzácsapják a soron következő nyugdíjakhoz és ki ki a maga folyószámláján, vagy a postai kézbesítéskor – ki hogy kapja a nyugdíját – örülhetne neki!
    Vagy ez a fránya gazdaság mégsem teljesít olyan jól?

  • György Molnár

    Küldik majd az utalványokat New Yorkba, Sydney-be, Londonba és Párizsba, meg ahol még magyar nyugdíjjal rendelkezők élnek….Persze ezeket is csak Magyarország határán belül lehet beváltani, így jó üzlet lesz valakiknek a Fidesz táján….Mert egy 9 ezer Ft-os utalványért nem fog senki egy 350 ezer Ft-os repülőjegyet venni Ausztráliából Budapestre….

  • OK minden vitazok.

    Hol van a magyarallam altali Tarsadalom Biztositas konyvelt adatai ????

    Vajon miert nem hajlando, sem kepes azt a magyar allam, ill. a meghatalmazott szervei azt nyilvanossagra adni ???

    HA nem lenne semmi takargatni valojuk, miert nem teszik koztudatra ???

    Lenne kimutatasaiak minden hozzajarulo egyen szamlajan hogy mennyit fizetett be az evek folyaman, mennyi ma az az osszeg amire szamithat kapni nyugalmazsaval????

    S miert nem lehetne joga „elszamolast” kerni barki is ???

  • DRIZARI;
    A regi biztosito vallatok amik mukodtek annakidejen magyarorszagon, mint az OTI, MABI, stbk. a magyarallam reg allamositotta mind, s minden tulajdonaik, fedezeteiket az allmhatalom reg el is herdalta tobb sikertelensegekre.

  • Kedves Rétesi M.!
    Súgja ,már meg,hogy miért baj ,hogy a nyugdíjasok ismét kapnak valamit??…talán elfelejtette,hogy a szocik a csaló etetős…,választási kampányukban annó ….aljas módon 13.havi nyugdíjat ígértek és adtak , de ugye csak egyszer kaptunk….(amire egyébként nem volt fedezet….,Fletó be is vallotta,mielőtt megbukott!!!)utánna csökkenteték,majd elvonták,egy év után…..
    Több szerző hitelességében és sorozatosan csalódtam,sajnos mostanában magában is…..de sebaj,megszoktam,hogy itt nem tárgyilagosak sem a cikkírók,(akik megrendelésre írnak)!!!a fanatikus híveik meg pláne…..,de ugye ettől a fórumtól ennyire telik !
    Gond egy szál se,minden kiderül és az itteni acsarkodókodó hívek sajnos szemérmetlenül profitálnak….. de ugye általában a (megbízóiknak,pártjaiknak) nincs sok esélye,jövője……!
    Na erröl ennyit!

  • „Mi lett volna, ha mindenféle felfordulás, szervezkedés helyett ezt az összeget pénz formájában hozzácsapják a soron következő nyugdíjakhoz és ki ki a maga folyószámláján, vagy a postai kézbesítéskor – ki hogy kapja a nyugdíját – örülhetne neki!”

    kedves Besancon, ennél rosszabb megoldás el sem képzelhető. A sok szenilis nyugdíjas talán észre se veszi, hogy a fidesz milyen jóságos hozzá.

  • Amúgy én meg azt sajnálom,hogy a cikkíró sajnálja … a nyugdíjasoktól ezt a szerény,de mégis humánus támogatást is…..
    remélhetőleg a ” párthü ,büszke ellenzéki alattvalók”átadják másoknak az utalványt????……

  • B79,

    elég nehéz eldönteni, hogy szándékosan írsz blődliket, vagy tudatlanságból.

    Az OTI, MABI és CSERBA, egészségbiztosítási alapok voltak, amik betegség esetén segítettek.

    Föntebb írtam, mi lett a nyugdíjbiztosítók vagyonával, és azóta milyen nyugdíjrendszer működik ma is Magyarországon.

  • Besancon,

    ez a jó kérdés, amit feszegetsz: miért nevesített az utalvány kizárólag elektromos áramra és földgázra? Vajon ilyen sokan nem bírják fizetni a számláikat, hogy utalványon keresztül juttassák plusz bevételhez a lakossági energiaszolgáltatókat?

  • Drizari
    2019 augusztus 27
    8:29 de.

    Ilyen a véletlen, amikor neked szóló írásomat elküldtem, még nem tudtam hogy menet közben te – mintha megérezted volna a felvetéseimet – kifejted bővebben, mi a kifogásod Rátesi cikkével, amikor én írtam, a te hsz. valószínűleg épp várakozott az adminra! De, tulajdonképpen mindegy is, a lényegen nem változtat, egyébként az is mindegy, hogy újságban, vagy neten bármely honlapon szerepel a hivatkozás melyet mellékelsz, avagy a TV-ben elhangzott egyik műsor keretében egy beszélgetés formájában – egyik sem hitelesebb mint a másik. Ezért aztán továbbra is arra buzdítalak, nézd vissza ( pl a neten) a 26-án este elhangzott beszélgetést Dávid Ferenccel ( volt Iparkamarai elnök, közgazdász) ez talán kicsit közelebb visz a témával kapcsolatos aggályokhoz, és ennek tükrében talán másként látod a Rátesi M. cikkében felvetett kérdéseket is!

  • Talán annyit fűznék még ehhez a cikkhez, hogy a megjelentetésével várni kellett volna egy napot. Addig a szerző elolvashatta volna a Népszava ismertetőjét, ami Marnitz István szerkesztőségi újságíró tollából (klaviatúrájából) jelent jelent meg szintén két nappal ezelőtt:

    https://nepszava.hu/3047851_atruhazhato-a-nyugdijasok-rezsiutalvanya

  • Besancon
    2019 augusztus 28
    3:42 de.

    Hagytam magam rábeszélni – megbántam. Dávid Ferenc érvelése, néhány jó mellett, szintén indulati. Pl. ő maga mondja, idézve a kormányrendeletet, hogy az utalvány papíralapú fizetőeszköznek minősül, nem személyre szóló, de mi lesz a hajléktalan nyugdíjassal, akinek nincs energiafogyasztása?
    Mi lenne? Pénzeszköz, tehát eladja pénzért. Ugyanezt teheti a tanyán lakó is, de adhatja a gyerekének, unokájának, aki ha akar segíteni, pénzt ad érte a felmenőinek.

    Na jó, amikor e sorokat írtam, párhuzamosan hallgattam Dávid Ferencet. A negyedik percig bírtam őt, tovább nem. Ez a baja az ellenzéknek, hogy képtelenek érvelni.

    Pedig jól kezdte: feszegette az államilag meghatározott tarifákkal dolgozó szolgáltatók hatalmas nyereségét, mert emiatt hiába csökkent a világpiaci áruk, itthon mégse csökkentették. Ezért – szerinte – ez az utalvány nem más, mint átterhelése ezekre a szolgáltatókra, vagyis ezek értékét tudják be lakossági befizetésnek.

    Föntebb Besancon is ezt kezdte feszegetni.

  • Drizari!

    Jó,hogy részletes tájékoztatást adtál a rezsiutalványról,amit sokan nem tudtak,és a cikk is csak a kezdeményezés ócsárlásával…volt elfoglalva,mint mindig,pláne,hogy ugye nem az ellenzék adta….!
    Amúgy arra kérlek,hogy alaptalanul ne sértegess,(az Illével történő összehasonlításom eleve sértés!)
    Mellesleg én reagálok a cikkekre,meg a mocskos sértegetésekre ,de ugye kissé kultúráltabban…ami ugye sokaknak nem tetszik,de
    soha nem szidtam anyádat,mint Ille,de másokét sem!a pontosság kedvéért!!!!!!!!!!!!

  • Drizari!

    Sajnos élő példa vagy a provokálásomra,ami itt több fanatikus,hiteltelen hozzászóló szokása…..na így szokott kezdődni…(mert nem tudják elviselni az ellenvéleményt)amire éb még mindig sokkal kultúráltabban regálok!

  • Vazze, kimondom Dávid Ferenccel kapcsolatban, amit nem érzékelt: ő a nyugdíjakkal akarná megkapatni ezt a pénzt, amit ugye a költségvetésből a nyugdíjakra begyűjtött pénzekből fizetne, vagy más adófizetők pénzét átvirmanolni a nyugdíjasoknak, míg ez az utalvány csak az energiaszolgáltatóknál lesz kimutatva pénzként úgy, hogy majd lekönyvelik lakossági befizetésnek, azaz az állam nem ad ki egy fillért sem, csak az állami cégek oldaláról betudja bevételnek.

    Amúgy erre a megoldásra utalt – szerintem – a kormányszóvivő is, amikor a gazdaság jó teljesítményével magyarázta ezt az „adakozást”. Na, persze, a túlnyomó többségében a német autóiparra alapozott magyar gazdaság, amikor a német éppen nyekereg.

  • DRIZARI;

    A NEPSZAVA tisztan adja, hogy az allam 9 ezer Forintos ajandeka nem nevre szollo, az az barki lophatja a postaladaikbol.

    De hat akkor a dicsi magyar-allamod honnan tudhatna hogy kinek adomanyoztak.

    Legalabb egy cseck eseteben azt mas nem betetelezhtne.

    Mind a volt magan biztositok, lett volna az barmi alanyokon, melyeket a szeretet magyar-allamod elkobzott ,azoknak ma meg uj-lenyomatuk sem letezik.
    Nem hogy valami alkalmazhato vagyon ltezne bearhol is.

    Tehat ocsarkodasod csupan a sajat on-dicsoitesed !

  • Drizari és a többiek!
    Az utalványt minden nyugdíjas ill.nyugdíjszerű ellátásban részesülő(kb.2.6 millió ember) megkapja a postástól,ill.ha nincs otthon ,akkor bemehet érte a postára (10 napig,utánna a kincstárhoz továbbítják)
    Amúgy és nem mellesleg az utalványon név nem szerepel,tehát bárkinek (családtag,idegen)átruházható akik azt a postán a csekk befizetésénél érvényesíteni tudják!!!!
    Az sem mellékes,hogy akiknek megbízása van a bankjával a havi rezsi befizetésére,az megkérhet bárkit,(azokat, akiknek ilyen nincs,és maguk fizetik,utalják havonta a beérkező számlákat,költségeket:gáz,villany számla)hogy az ellenérték :9000 Ft és az utalvány átadásával rendezzék helyettük a tartozást!
    Na ilyen egyszerű a dolog annak ,aki olvas ujságot,néz híreket,és főleg fel is fogja azt…..
    Remélhetőleg segítettem a normális többségnek?(akiket itt „elfelejtettek” tájékoztatni…..talán nem véletlenül…!

  • Az idős bizonytalanoknak tájékoztatásul írtam,az ellenzéki tudatlanoknak, uszítóknak meg a megvetésem tolmácsoltam kiegészítve azzal,hogy a 3x3000Ft utalványt több hónapig,pontosabban jövő márciusig érvényesíthetnek az érintettek,tehát egyetlen jogosult sem veszít!

  • Majd elfelejtettem Kedves Margitka a lényeget…!

    Az előző Gyurcsány kormányzatot is ugye elkapta a „hév” persze a választások előtt(13 havi nyugdíj..amire természetesen nem volt rá fedezet,be is ismerték…csupán egy évig kaptuk,majd csökkentették és elvonták…!)ezek ugye tények!!!
    Az sem mellékes,hogy most nincs kormányváltásra lehetőség,(a jelenlegi kormány csak halkan jegyzem meg: 3x győzött…)szavazás csak 2022-ben lesz,így ha nem is sok,de a rezsiutalvány ugye nem a választási kampány része?…..
    Többször írtam kritikát a cikkeire,ha maga nem is tisztel meg
    cáfolattal,válasszal(aminek örülnék…)kérem szóljon a „feltétlen” és főleg a primitív hívinek,hogy rájuk nem vaagyok kíváncsi!

  • BODA MARCSI:

    De mivel a 9 ezer Foprintos ajandek nem Boda Marcsi-nak van kialitva, ugy barki felveheti a Boda Marcsi neveben, S ha az tortenne hat maga hogyan ertesulne arrol.

    Na, ne mondja hogy az nem tortnehet, hiszen milliok es -milliok vannak amodon, sot meg ravaszabb modszerekkel is elsikkasztva.

    Miert nem csekket kuld az allam, vagy ,mint emlitve a hirekben is, hogy az illetok bank szamlajara az allam-automatikusan atruhazhatna azt.

    Huszen mar az sem remdkivulliseg ma ottan.

  • Boda!

    Látom, nem érti, mi a gond.

    Ez üveggyöngy, amit elénk vetnek. A gázt például 30-40 százalékkal olcsóbban kellene adnia „Orbán-Állam-Bácsinak”, mint amennyiért most kapjuk. És amint látja, van, akit ezzel a koldusnak vetett alamizsnával nem vehet meg ez a félművelt tahó, akit istenítenek az elvakult …k. Tisztességes nyugdíjat kérünk, nem Júdás-pénzt. –
    (A minősítéseit – „idős bizonytalanok, ellenzéki tudatlanok, uszítók,fanatikus, hiteltelen hozzászóló, párthű, büszke ellenzéki alattvaló – pedig tartsa meg a saját polgári köreinek! Én például öreg vagyok, nem hülye.) „Oszt jó napot!”

  • Még valamit!

    A kilencezer forintot tizenkét hónapra elosztva már kijön a megalázásunk is. 750 forint havonta.

    Kinek is kell itt szégyellnie magát?

  • Bendegúz 79!

    Nyugi,újságok,TV csatornák egyértelmű tájékoztatást adtak:
    Minden itthoni nyugdíjas jogosult átvenni,felhasználni az utalványt,amelynek módjáról világosan tájékoztatták is a nyugdíjasokat!
    Aki képes írni,olvasni,értelmezni az fel is fogta…..
    Olvasd el a az ekőző hozzászólásaimban írt részletes tájákoztatómat!!!!!4
    A süket ,uszító dumákra meg ne hallgass!!!
    Sajnos többeknek nincs többre esze,képessége!

  • Miklós bá!

    Én sem vagyok hülye ,de elfogult baloldali provokátor sem(képzelje…) és bízom benne remélhetőleg hallott az eddigi rezsicsökkentésről? talán élvezte is és igénybe is vette?
    Amúgy nem rajtunk (ilyen kis országon múlnak) a világpiaci árak
    talán felfogja?….
    NA PÁ! Mára ennyi!

  • Bendegúz 79!

    Nem érti….Csak a nyilvántartott nyugdíjasok(kb.2.6 millió fő veheti át az utalványt névre szólóan!!!!!!!)de átruházhatja pénz ellenében,családtagra,bárkire!!!!!!!pld. aki helyette fizeti a rezsit,vagy aki azt egyszerűbben érvényesíteni tudja
    világos?
    Olvassa el a részletes tájákoztatót!!!!

  • Bendeguz79
    2019 augusztus 28
    3:08 du.

    Ez a havi 3000 forint nem ajándék, hanem megalázó alamizsna! Én -és még szerintem sok alsó közép vagy felsőbb osztály beli- szívesen átengedném a valóban rászorulóknak!

  • Bendegúz79!

    Az utalványt névre szólóan a nyugdíjasok kapják,de ha a bankuknak
    régebben megbízást adtak a közüzemi díjak(gáz,villany) kifizetésére(a számla is a bankba érkezik,akik utalnak)az nem tudja érvényesíteni a 3x 3000 Ft jóváírást,így át lehet ruházniuk
    az utalványt annak, aki helyettük felveheti a támogatást,térítés ellenében!

    Ilyen egyszerű,én több ismerősömnek felajánlottam segítségemet,mert havonta a postán érkező számlák alapján magam utalok, és fizetek!
    Remélhetőleg érthető amit írtam?

  • Miklós bá’
    2019 augusztus 28
    3:31 du.

    Ez csak egy stiglic fogó lépesvessző!

  • remélhetőleg megjelenik?….a sokakat érdeklő,tájékoztató hozzászólásom?amit mellesleg a legjobb modoromban írtam (ami itt sajnos másokra nem mindig jellemző..)!
    Ha nem az sem tragédia,legfeljebb levonom a konzekvenciát!
    A lényeg,hogy a közvetlen környezetemnek felajánlottam a segítségemet,amit még a baloldali normális ismerőseim is megköszöntek!

  • Drizari
    2019 augusztus 28
    10:10 de.

    elolvasván sok hazai hozzászólót, az az érzésem, hogy ez az egész egy füstbomba, hogy eltakarja a lopásaikat? monetáris értéke nulla, vagy aközeli, figyelembe véve, hogy a vásárlókosár árai már messze meghaladják a fejlett nyugatét, mialatt a bevételek (bármi ami érkezik még ha lopta is) alig haladják meg a III. IV. világ színvonalát vagy a bányászbéka valagát…
    namost… az is látszik, hogy a máshonnan (ott bevált, hát akkor itt is alapon) ügyesen másolt „mószerekkel” kialakítottak egy kisburzsoá réteget, amely képes -majdnem normális- életet élni és ezt mutogatják amit én kirakat kapitalizmusnak neveznék, ugyanúgy, mint a poloskával fertőzött lakásból ahol a pappundekli és gipsz kombinációjú falakon rothadó fekete penész (elárulták magukat a falfesték gyártók, mert azt hirdetik a tv ben is, hogy az ő festékük olyan jó, hogy ezt a fekete rothadást is elfedi) mennek tej és gabonapehely (az köztudottan a gabonatermelés mellékterméke azaz szemét amivel mi anno a disznókat etettük) kajájuk mellett basball meccsekre ahol egy belépő minimakalkula $200 +++ és az ott vásárolható szuvenírek a sok túlfizetett cerkófmajom nevével akik a pályán ődöngenek és verexenek, hogy történjen is valami, meg zászlókkal és utána a lepukkadt és hitelre vásárolt használt Chevy vel hazamennek és assziszik most ez már a BOLDOGSÁG nem mondom, hogy a Paradicsom, mert jön a gizi és megfőzi kecsöppnek! (SIC)

    szóval ugyanaz van panem et circenses egyeseknek, azok szavaznak rájuk, a többi meg ki van fosztva

    ez a kapitalizmus lényege, ami a szocializmus szétverésével megérkezett 1989 ben a nagy szivárványos forradalommal

  • Boda Marcsi
    2019 augusztus 28
    5:05 du.

    bodicsekk, a HUF tegnapi hivatalos váltása (normálisaknak: exchange) 1.000HUF = C$0,0045 azaz olyan rossz, mint még soha ezzel csak azok nyernek… kik is azok? szóval HUF 9000 = C$40,50 ami itt 5 kg leértékelt marhahús darálva, vagy nem egészen 3 óra minimum órabér

    a többit meséld annak aki téged komolyan vesz

  • Kukoricán térdelek egyfolytában néhány napja.200x leírtam,hogy Geyza bácsival nagy tisztelettel fogok beszélni.A felső kabátomra már kitűztem a 6×6 centiméteres sárga csillagot.Írhatok tovább vagy várjam a kivégző különítményt?Lehet,hogy csal az emlékezetem de azt remélem,hogy 2019-es évet írjuk?!Életben maradunk!

  • Miklós bá’
    2019 augusztus 28
    3:24 du.

    Semmi értelme OIM* nak magyarázni hogy ellopja a Kormány a szénhidrogének árcsökkenéásének kb a felét.

    Ő a betonhoz verdesi a hátsóját hogy imádottja végtelen jóindulatában filléreket vet a jónépnek.

    És azzal jön hogy a szocik idején ilyesmi nem volt.

    A 13.-ik havi nyugdíjat , amit a szocik vezettek be,pl. elfelejti.

    Azt is elfelejti hogy akkoriban a stzénhidrogének árai az eget verdesték a Világpiacon, mégis a Gyurcsányi időkban ha lassan is de lefelé tendált a benzinár a kutakon.

    Azt is elfelejti az oktondi vénasszony, hogy volt egy Világválság.

    Azt is elfelejti hogy Bajnai azt mondta csak ÁTMENETILEG szükséges a 13.-ik havi nyugdíjat megvonni, amint kilábalunk a válságból, egyből visszaadják.
    A válságból 9 éve kilábaltunk, az ORSZÁG JÓL TELJESÍT , épül a sok stadion, HOL A 13.-IK HAVI NYÖGDÍJ ?????
    MAAAARCSAAA HOOOOL AAA TIZENHARMADIKHAVI ?????

    És a benzinár miért jön felfelé mint a talajvíz ???

  • Jaaa és az ÁFA ???? MIÉRT 27 % ????
    Miközben a többi európai országban jóval alacsonyabb?

  • Szerintem a bolond vénember
    térdepelhet akár kukoricagránáton is,
    az sem fog nagyon érdekelni itt senkit.
    Leszámítva az ostoba banyát,aki láthatólag liheg
    a pasas után.Nem tudja az ostoba nyanya hogy imádottja MÁS 😀

  • Gurltiz
    minek neked sárgacsillag,
    mikor nem biztos hogy zsidó vagy.
    Legalábbis azokból, ahogyan kiszolgálod
    az iráni érdekeket. Ha valaki eddig közömbös is volt
    Erec és lakói iránt, tégedet olvasva biztosan igen rossz véleménnyel lesz mindezekről. Meg a nem Izraelben élő zsidókról is.

    TE öregem igen ravasz módon kelted rossz hírét esetleges leendő hazámnak és a zsidóságnak.

  • Rodeo11!

    Én értelmesen leírtam,amit akartam,de te képtelen vagy felfogni….az utalványt (3x3000Ft) ki a fene akarja más pénznemre átváltani?……a számlákat ugye Ft-ban fizetjük?!
    Ha kevesled az összeget ne vedd át,add oda másoknak!(nagyon szerencsételen vagy!)

  • Gyuri10!

    Csípem a humorod…..végre valaki derűset is ír,és nem gyalázkodik!

  • Boda Marcsi;

    Nyugodjon mar le egy percre !

    Az egyik ottani lap kozolte nem csak a reszletes leirasat az ugynek, hanem mutatott is egy kepet peldakent az olyan utalvanynak.

    Az illeto vimere postazva, de NEM az egyen nvere kiallitva az utalvany.

    Nem hinnem hogy meg maga is minden-nap varja a postast az ajtoban, de a poastaladajabol barki kilohatja es hasznalhatja az utalbanyt.
    Csupan arra celoztam, SEMMI MSRA soraimban!

    Penzt ha barki postan kuld a csecket az illeto nevere kiallitvam ugy mas nem hasznlahatja fel.
    Aki azt tenne az meg egy tucattal tobb bunugyi vadakkal alna szemben.

    Alig hinnem el hogy ottan soha ,senki postaladajabol valaki nem lopott dolgokat.

  • RODEO;

    harom-ezer Forint kb. 10 dollar.
    Tehat 3X ezer Ft. kb 30 dollar, s nem $40.50
    Igazan szukseged lenne az ABAKUSZODRA !!!

    Na de ha az egyenlo 3 orai minimal oraberrel, szeretett Cubadban az kivallo havi fizetese az orvosoknak.
    Atlag havi 35-40 dollar.
    Az atlag dolgozo havi fizetse 25-30 dollar.

  • geyza,
    te megint szép lehetsz…

  • geyza,
    vedd figyelembe,hogy a Natbágon és a haifai kikötőben is egyforma jelszóval fogadjuk az új olékat:”Itt csak szép lehetsz okos nem!”(gyengébbek kedvéért,Natbág a loddi repülőtér neve.Új olé pedig az új bevándorlót jelenti.Nem vagyunk „térítő vallás”)

  • Széjjel akarod cseszni ezt a topicot is?
    Mint Lehárnál hármat?
    Meg tudod csinálni akkor is ha senki hozzád se szól.
    Leszámítva az ostoba Marcsit
    aki minden ökörségeden „jót derül”
    Taláncsak nemhogy megbízásból cselekszel?
    Túl sokat tartózkodsz mostanában Mongóliában.
    Biztosan csipi valamelyik tartótisztednek a szemét a cikk.

  • Bsendegúz 79!

    Én nagyon nyugodt voltam eddig!!!!
    hidd el,hogy sajnos nem értesz!!!!!!
    Ismételten írom,hogy a kormány a postán keresztűl NÉVRESZÓLÓAN!!! küldi ki a nyilvántartott nyugdíjasoknak a 3 utalványt,amit ha otthon vannak ők,de más esetben a családtagjaik is átvehetnk!!!!Magukon az utalványokon nincs név,tehát átruházható,ha nem a nyugdíjas fizet,hanem pld. egy családtag,vagy más pld. eltartó !!!Értsd már meg végre!
    Amúgy Te nem itthon élsz,így értelmetlen ,bármilyen összehasomlítás a kinti és itthoni jövedelmek között!
    Tény,hogy ha nem is sok,de ez sok itthoni nyugdíjasnak segítség!
    Remélem megértetted amit írtam?!!!!!!!

  • Boda!

    Most már világos- az Ön reakcióit tekintve (750,-Ft/hó) – számomra, miért tud ez a Fradi-B-középből kiugrott befejezetlen jogász uralkodni – egy hírhedt piktorhoz hasonlóan – egy egész ország fölött. Ehhez a felismeréshez nem kell sem nekem, sem másnak „elfogult baloldali provokátornak” lenni; csupán józan ész kell hozzá, „oszt jó napot”.

  • „remélhetőleg megjelenik?….a sokakat érdeklő,tájékoztató hozzászólásom?amit mellesleg a legjobb modoromban írtam..”
    ———————————————————-

    Kedves Buda M. te beteg vagy? Komolyan gondolod, hogy van ember – főleg itt – aki a te tájékoztatásodért remeg, mert csakis abból nyer valami támpontot? Jaj Istenem, ez a fajta primcsi önhittség már nem is bosszantó, hanem egyenesen röhejes!

  • Rodeo11
    2019 augusztus 28
    9:55 du.

    Nem, ez az utalvány nem füstbomba, ez egy politikai töltetű kampányeszköz: adakozik a pártállam, gondoskodik a nyugdíjasokról és akik kapnak nyugdíjszerű ellátást, mint pl. a táncművészeti járadékosok (kiöregedett balettművészek), vagy az árvaellátásban részesülők.

    Ebből látszik, hogy nincs gond ezzel az állami nyugdíjrendszerrel, hiszen végül ezt az utalványt is az adófizetők adják (a nem dolgozó nyugdíjasok nem adóznak), vagyis hiába csökken az aktív dolgozók száma és a nyugdíjjárulék befizetéseik, a költségvetésből jut pénz a nyugdíjasoknak.

    És jut mindarra, amire akarnak pénzt kiadni. Mert végül is magát az állami adminisztrációt (a közigazgatásban dolgozók illetménye, ingatlanok rezsiköltsége stb.)a kibocsátott államkötvényekből működtetik, amiket viszik az emberek, mint a cukrot. Most épp a legmenőbb a Magyar Állampapír Plusz elnevezésű, 5 éves futamidejű kötvény.

  • Drizari
    2019 augusztus 30
    5:31 de.

    össze kellene hasonlítani a különféle rendszereket és azok valós költségeit valamint a valós hasznát… gondolok itt a magánbiztosítótársaságok különféle megoldásaira összevetve a kirovó rendszerrel ami valami isteni eredetű kegynek is felfogható ha a kedvezményezettje eléggé hívő lélek… mindegyik a pillanatnyi társadalmi költségvetésből gazdálkodik, azaz csodák már pedig nincsenek, a magán biztosító profitot számít és itt a kapitalizmusban az utóbbi pár évben hirdetések tömege jelenik meg a beruházó sirámairól és a röhögő biztosítóról vagy bankról amelynek lefagy a mosoly a képéről amikor az áldozat kiveszi az egészet egyszerre (mert joga van hozzá) és vesz belőle másik átvágást

  • Drizari
    2019 augusztus 30
    5:31 de.

    szerinted ez -amit te leírsz- az egy működő gazdaság? vagy valami faramuciság?

    nálatok ott a 27% ÁFA, itt van Provinciálisan és szövetségileg azaz bármit veszel ON ban 13% más provinciában ez lehet más ha másképpen rabolják a dolgozót… és az alapkamat pontosan a valós infláció értékével azonos azaz nem kapsz egy fillér kamatot sem a banki megtakarításaidra… és a részvények vásárlása és forgalma hatalmas odafigyelést és tudást igényel, meg lehet élni belőle, de… és akkor van az évenkénti adózás, valamint a hitelek 5-29% os kamatai és majdnem mindenki hitelből gazdálkodik, tolja maga előtt bele a sírba…

    számszakilag nehéz különbséget felmutatni csak a rablás mértékének más és szebb neveket adnak, meg kegyesek és átirányítanak adókat valamilyen olyanra amit a dolgozó semmi módon sem tud kinyögni és akkor örül és rohan szavazni

  • Besancon
    2019 augusztus 30
    4:11 de.

    OIM* .-nak van jómodora?
    Nahát..az kb olyan lenne mintha aztmondanánk hogy van esze.

  • Boda Marcsi;

    Nem szuksegews ismetelgetnie amit nem vitatott senki !

    A hirekben bemutatott 9 ezer Forintos szelveny az illetok cimere kildve, de NEM a illetettek nevere kiallitva mint a cseck !!!!

    Erti eddig ????

    Tehat semmi maskent nem nyujtva mint pl. az ujsagokban levo kuponok amiket kivaghat es az uzletek bevaltjak a vasaralasa alkalmaval.

    Ami egyszerubben azt jelenti ha a maga 9 ezer Forintos ajandeka nem a BODA MAECSI nevere van kiallitva, barki hasznalhatja a sajat javara, ha azt a mga posta ladajabol kilopjak, s maga nem is tudna arrol.

    Csupan csodalkozna, hogy maga miert nem kapota azt.

  • Rodeo11,

    Magyarországon a 2. világháború után a magánbiztosítók vagyonukat vesztették, részben mivel rommá lőtték-bombázták az országot, részben az akkori fizetőeszköz, a Pengő mai napig világrekordnak számító hatalmas inflálódása miatt, de ha Sztójai Döme miniszter nem költötte volna el háborúskodásra a bankban fellelhető pénzeket, akkor az utánakövetkező kormányok vették volna el a Magyarországra kirótt háborús jóvátétel fizetésének teljesítése végett. Vagyis más megoldás nem lévén, az állam vette kézbe a nyugdíjakat és az egészségbiztosítást is.

    A megoldás egyszerű és német (Bismark)találmány: mindenkitől, aki dolgozik, levonnak egy meghatározott mértékű összeget, ami befolyik az államhoz, ahonnan kifizetik a betegek kezelésére és a nyugdíjasok havi megélhetésére.

    Ma minden magyar munkavállaló fizetéséből levonnak 10% nyugdíjjárulékot és 7% egészségbiztosítási járulékot. A munkáltató meg még pluszban befizet az államnak a dolgozója bruttó bére 19%-át. Ebből működtetik a közegészségügyet és fizetik ki havonta a nyugdíjakat. Ez összesen erre a két feladatra kevés, ezért még külön kipótolják a költségvetésből, azaz a más címeken befolyt adókból.

    Már vannak magán nyugdíjbiztosítók, de ezek még nem fizetnek, vagy csak nagyon keveset, és azt is jobbára egy összegben az esedékességkor, mert nem gyűlt még össze akkora vagyonuk.

  • Na a „Mézga Gézák,és a Lüke Aladárok” megint előadták magukat,szokás szerint…..és azt hiszik,hogy bölcsek,,,na forduljanak Dr.
    Bubóhoz….szánalmasak,mint mindig!
    Az,hogy szegény Bendgúz79 töri a magyart,és nenezen ért meg dolgokat,sajnálatos(de ugye ő is kint él,mint itt több acsarkodó,tehát nem oszt szoroz neki a juttatás),de az itthon „élősködő”és jól fizetett provokátoroknak azt tanácsolom,hogy a „nagy
    baloldali” érzékenységük miatt,ajánlják fel az utalványt a rászoruloknak,végre tehetnének valami tiszrteesége és humánus dolgot is…….
    Na pá!Jobb dolgom van,mint ilyen alakokkal foglalkozni!

  • Az rendben van, hogy B79 képtelen érteni a nyugdíjasoknak névre szóló és tértivevényes, értékcikknek feladott borítékban küldött utalványát – ezért veheti át csak személyesen v. a meghatalmazottja, de az nincs rendben, hogy riogatják a lakosságot az „eltartottsági rátával”.

    A magyar eltartottsági ráta nem más, mint adott időpontban az élő inaktív (0-14 éves és 65+ éves) korcsoportok viszonyítása az aktív felnőtt munkaképes (15-64 éves) korúakhoz. Ez egyre romló adatot mutat, vagyis növekszik a 65 éves és az idősebbek tábora, míg az aktívaké egyre csökken. Ebben a csökkenésben semmit nem javít, hogy egyre kevesebb gyerek születik Magyarországon, mert tőlük egyre többen élik meg a 65. életévüket, sőt, még a 70-et is! (ezen persze lehet javítani a közegészségügy leromlatásával, hiszen sokkal kevesebben bírnak fizetni magánklinikát és magánkórházat – a fideszkormány mindent megtesz a közegészségügy lerontásáért, így nemsokára rohamosan növekedni fog az időskorúak halálozása)

    De azért nem eszik ennyire forrón a kását, hiszen a csökkenő aktív állomány tartja el a katonaságot is az éppen 148 milliárdért vásárolt rakettáikkal együtt! Ráadásul senki nem fizet katonaadót(!), míg ugye nyugdíjjárulékot és egészségügyi hozzájárulást mindegyik munkavállaló!

    Pedig volt ám nálunk katonaadó, ezt bizony fizetni kellett, nem is volt kevés:

    „Honvédelmi hozzájárulást köteles fizetni az a sorköteles, akit azon év végéig, melyben 23. évét betöltötte, még nem hívták be katonai szolgálatra, ill. akit 11 hónap letöltése előtt szereltek le. (kivéve a munkaképteleneket, ill. a betegség, baleset miatt leszerelteket). Összege a havi kereset 12%-a.” – szólt az egykori ukáz.

    És mivel megszűnt a sorkatonaság, megszűnt a katonaadó is, ám hiába a lecsökkent állományi- és laktanyalétszám, a mai modern katonai kellékek sokkalta többe kerülnek.

    Ezzel csak azt akarom mondani, ha van pénz katonákra-rendőrökre-TEK-re, van pénz a nyugdíjasoknak is. Már csak azért is, mert egyetlen aktív dolgozó se fizet „futball hozzájárulást”, aztán mégis gombamód szaporodnak az új fodballstadionok, amiket ugye valakiknek üzemeltetni is kellene, mert a magyar foci színvonala nem képes kitermelni még a mezükre valót se.

  • Bendegúz 79!

    Kezdek aggódni magáért,látszik,hogy nem itthon él….de képzelje,a postaládákat a tulajdonosok kulcsra zárják…..tehát ők,vagy a családtagjaik veszik ki a küldeményeket,ha meg nincsenek otthon,a postás értesítőt hagy,dob be,amit a postán bemutatnak(magukat igazolva) és megkapják az utalványt,ilyen egyszerű!
    Amúgy felesleges,olyan értelmetlen dolgokon agyalni,ami ugye ritka,mint például,mi van ha valakinek feltörik a ládáját,lakását…..(ami ugye nem általános).!!!!!!
    Próbáljon a lényegre koncentrálni,azt felfogni !
    akkor is ha nehéz…..!

  • B79! és a „gyengébbek” kedvéért kiegészítés!

    Általában a társasházakban,a lakók gyakran találkoznak a postással,és beszélnek egymással is,mint nálunk,és ugye térfigyelő kameránk is van!!!!!
    Nyugi,felesleges dolgokon nem kell izgulnia,pláne annak, aki nem is érintett!!!!

  • Miklós bá! és a többi uszító észlénynek,csak annyit üzenek,hogy ugye az tagadhatatlan tény?!!!,hogy a szocik emelték a gáz és a villamos energia árait,míg a jobboldali kormánytól évek óta kompenzációt kapunk?…!!
    Ahhoz meg külön pofa kell,ha ezt keveslik……ezek a szerencsétlen fanatikus acsarkodók!
    De ugye oda se nekik….. szokás szerint erőlködnek,mint mindíg!

  • Drizari,

    FOOTBALL=LÁBLABDA!

  • Boda Marcsi
    2019 augusztus 31
    2:56 du.

    Nem elég hogy ez a banya idióta,
    még ráadásul idióta is 😀

  • gyuri10
    2019 augusztus 31
    5:50 du.

    Monnyál még ijjjen okosságokat.
    Példul elmondhatnád mi is a ház homlokzata.
    Meghogy mi határolja. És hogy a ház homlokzatát
    határoló járda tulajdonképpen micsoda is valójában.
    Csak jól vigyázz: ha lelépsz a járdáról,hogy az előadásodat
    plaszikusabban tudjad kifejteni,könnyen elüthet egy konflis.
    Ami talán annyiból jó hogy így egyből bekerülsz a helyőrségi
    gyengélkedőre,a hallgatóságod legnagyobb megkönnyebülésére.

    /Ahogyan azt a jó öreg Jaroslav kifejtette az agyalágyult helyörségparancsnokkal, bizonyos Zillergut ezredessel kapcsolatban, akinek beteges magyarázási mániája volt a című örökzöldjében/

  • gyuri10,

    de jó, hogy szóltál, nem tudtam, hiába no, mindig tanul az ember … a jó pap meg holtig.

  • Boda Marcsi
    2019 augusztus 31
    2:30 du.

    Marcsi, azt tessék elképzelni, hogy ha lineárisan emelnék a nyugdíjakat 2010-óta, akkor nem kéne utalványokkal megvásárolni és / vagy megalázni a nyugdíjasokat 27 eurónyi összeggel, ami egy fejlett országban, nyugatabbra mindössze egy jobb zokni ára. De direkt nem emeli így kormányunk, hogy ezeket az alamizsnákat lecsípjék a költségvetésből, hogy MAJD választásokkor „AJÁNDÉKBA” a jótevő látszatát keltve odaadják a nyugdíjasoknak. De nem is odaadják, hanem a kormány az egyik zsebéből a másikba teszi megdolgoztatva a nyugdíjasokat, ugyanis nem pénzt ad, hanem utalványt és csak energiaszolgáltatásra lehet felhasználni.

    Azért lássuk be, jobb lenne ha normális mértékben emelnék a nyugdíjat és nem lecsípnék tervezetten kampánycélra az utalványokat (melynek csak a postázása 2,5 milliárd forint), hanem a rendes mértékű nyugdíjból bármit vehetnének Önök nyugdíjasok. Azon kívül van több százezer nyugdíjas aki fával tüzel, így nem tudja felhasználni a fűtésszámla csökkentésére.

  • Boda Marcsi
    2019 augusztus 31
    2:30 du.

    És még az előzőhöz idevágó gondolat, hogy Romániában mától 15%-al emelik a nyugdíjakat. Érti 15%-al, nem egyszeri és meghatározott egyetlen dologra küldenek utalványt a választások előtt – hanem 15 érti, TIZENÖT százalékkal.

    Vesse ezt össze a magyar állam 2019-es nyugdíjemelésével ami mindössze 2,7 százalék volt!

    Románok tehát 15%-al, a magyar kormány 2,7%-al emelt nyugdíjat idén. Vagyis ez is alátámasztja, hogy hülyének nézik Orbánék a magyarokat és könyöradomány látszatát keltve adják oda UTALVÁNY formájában azt ami amúgy is övék, a többit ezt is ellopják maguktól Nyugdíjasoktól.

  • HunCanada
    szept.1.10:32

    „….de nem is odaadják, hanem a kormány az egyik zsebéből a másikba teszi megdolgoztatva a nyugdíjasokat, ugyanis nem pénzt ad, hanem utalványt és csak energiaszolgáltatásra lehet felhasználni. …”

    Ez is arra enged következtetni, melyet azóta többen is felvetettek, hogy az adománynak talán nincs is köze a költségvetéshez, hanem valójában a szolgáltatókra kényszerítik rá a mintegy 23 milliárdnyi adomány „realizálását,” mondván, évek óta bőven „lefölözték a hasznot”, hát most ők jönnek! Próbálnának ellentmondani!
    Ez magyarázná némileg az utalványt, és a miért éppen 9 ezer ft. összegét, és nem a készpénzben történő utalást!
    Valami oka csak van, hogy a nem névre szóló, nem személyhez kötött fizető eszközök csak és kizárólag energiaszolgáltatásra használhatók fel?

    A fával tüzelő nyugdíjasok meg magukra vessenek, mi a fenének kell nekik fával vagy más egyébbel fűteniük ( ki mihez jut hozzá) de nem baj, a gyerekeiknek odaadhatják – akik lehet, hogy maguk is olyan szegény ördögök mint az adományozó nyugdíja szülő – így aztán ha jól meggondoljuk, a nyugdíjas végül is semmit nem kapott!

  • Boda!

    Ön „érvel”.
    A tények helyett, amiket írtam (meg mások is!), Ön uszító észlénynek minősít engem és mindenki mást, aki nem ért Önnel egyet.
    Bravó! Ennek ellenére én nem minősítem Önt uszító észlánynak – bocs’: észlénynek -; Ön nem uszító észlány; Ön nem uszító észlény. „Oszt jó napot!”

    Egyébként pedig bocsánatot kérek minden hozzászólótól és a szerkesztőtől, hogy ilyesfajta polémiát kénytelen elviselni; –
    magyarázhatnám még, de minek … – Ezek után nem fogok megnevezni jövőbeli esetleges hozzászólásaimban senkit, akivel vitázni „kényszerülök”; csakis érvelni fogok, de azt „kegyetlenül”.

  • HunCanada!
    szept.1.11:30

    És még az előzőhöz idevágó gondolat, hogy Romániában mától 15%-al emelik a nyugdíjakat. Érti 15%-al, nem egyszeri és meghatározott egyetlen dologra küldenek utalványt a választások előtt – hanem 15 érti, TIZENÖT százalékkal.

    Vesse ezt össze a magyar állam 2019-es nyugdíjemelésével ami mindössze 2,7 százalék volt!

    ——————————————————-

    Egyetértek a véleményeddel, de arra azért felhívnám a figyelmedet – bár nem is annyira a tiédet, hiszen feltehetően magad is tisztában vagy vele, de az apropót ez adta – hogy a romániai 15 % valóban ny. emelés lehet, míg a 2.7% messze nem ny. emelés hanem ny.korrekció csupán! Azaz mint mondják a nyugdíjak értékmegőrzésére irányuló lekövetés, annak is szűkös, nem véletlen az év végi alig 1%, már előre bezengett korrekció kifizetése visszamenőleg!

    Ny. emelés akkor lenne, ha x összeggel vagy százalékkal időnként megemelnék valamennyi nyugdíjas ellátását alapból – mondjuk 10-15 százalékkal ! – majd az évente szükséges korrekciók (infláció) erre a már megemelt összegre jönnének! Úgy tudom azonban, hogy a visszamenőlegesen kifizetendő 1 %-ok (1-12 hó) még véletlenül sem kerülnek beépítésre a nyugdíjakba. Nem beszélve arról, hogy év közben vajon hány nyugdíjas halálozott el, akiknek ezt az összeget év végén már biztos hogy nem kell kifizetni – a család ugyanis itt már nem játszik!
    Tehát még attól a minimális járandóságtól is megfosztják a nyugdíjasokat ill. egy részüket, ami járna nekik.
    Ezt azonban Bodának és hithű társainak hiába is magyaráznám – ezért meg sem kísérlem!

    Ezek után lehet örülni a 9 ezer forintos utalványnak – a hülye nyugdíjas meg ne sokat moralizáljon és bénáskodjon, hanem ha maga nem tudja felhasználni mert mással fűt, villany meg vagy nincs is, vagy már rég kikötötték, akkor jobb híján váltsa be féláron, és amíg tart belőle, vehet némi élelmiszert – na ugye, hogy jó ez a kormányzat, Isten tartsa meg a jó szokásukat!

  • Geyza
    2019 szeptember 1
    9:48 de.

    Jelen

  • Geyza
    2019 szeptember 1
    9:48 de.

    A SVEJK egy zseniális alapmű, ahol minden emberi hülyeséghez találhatsz jó példát! D:

  • Első mondatom kezdete helyesen: A tények cáfolata helyett, … a többi marad.

  • Itt és most befejezem a mocskolódó elleni beírásaimat.Lehet,hogy ezzel ejtem ki innen is.Ha Boda Marcsi is ezt csinálná,már nem is lenne kivel kötekednie.

  • Boda Marcsi;

    Nagyon meglepo hogy kezd aggodni ertem, csupan mert nem ottan elek.

    Persze orulok hogy lopasok otten soha nem tortennek.

    De igen egyszerubb lett volna irnia, hogy az utalvanyokat AJALNLOTT modon postaztak a nyugdijasoknak.

    Persze a Magyar Posta adatai alapjan az egy 30 grammos ajalnlott es 10 ezer Forint ertekig 1,370 Ft-ba kerul.

    S mint irta hogy 2.6 millioan kaptak, hat az kozel 3 milliard Forintba kerult maguknak csak postazni.

    Harom milliard a szegeny adofizetok zsebeben maradhatott vcolna HA a havi nyugdujhoz xsatolva kuldtek volna.

    Na de hat mi 3 milliard ahol a penz mint a szemet?!

  • Persze HA a vilany, gaz, viz, stb. szolgaltasok az allami cegek altal nyujtva, igen ertheto hogy miert nem lehetne a 9 ezer Forint osszget a havi nyugdijhoz csatolni, s egyben kuldeni.

    Mert akkor keszpenz lenne, s kolthetnek barmire.

    Amig az allami tulajdonokban levo cegek az egyedulli bevalthatoi, hat penzrol szo-sem lehet, mert nincsen egy arva filler sem.

    Ketsegtelenul, tanultak az allamhatalmuk mar nemi „marketing” trukkoket !!!

  • Besancon
    2019 szeptember 1
    2:21 du.

    Így van, kedves Besancon. A két kommentemet együtt olvasva én is ezt fogalmaztam meg – hogy nem emelnek, de a leghelyesebb ahogy Te is írtad, hogy Magyarországon nem emelik tényleges, hanem inflációkövetően tartják csupán (persze ez is hibás hiszen vásárlói kosár alapján mérik az inflációt és az eléggé elüt a tipikus nyugdíjas vásárlási szokásaitól – nem a nyugdíjas javára).

    Boda gondolkodása olyan, hogy ha holnaptól neki a fele nyugdíjat postázzák a másik felét ellopják (értsd ebből később jutalomként utalványban odaadják neki csepegtetve egy részét) akkor annak örül, mert hisz adott a kormány, egyrészt hozta a fele nyugdíjat azaz „legalább” hozott valamit a postás, másrészt az utalványnak is fog örülni, mert azt is pluszként fogadja a fele nyugdíja felett. Pontosan ez a séma történik a nyugdíjasokkal.
    Szóval ilyen ez a bodaság, egyszerű mint a faék és ezt nagyon jól felismeri és ki is használja az Orbán-kormány.

  • besancon,

    csak pontosan, na kapjon rajta pontatlanságon Boda. Az inflációs korrekció beépül a nyugdíjba, mint ahogyan a január 1-el kapott is, vagyis emelkedik a nyugdíj. A többi része jó: ez valóban nem a nyugdíjak emeléséről szól, mindössze évek óta a várható éves infláció mértékével történő nyugdíjösszeg-kiigazítás.

    A másik fontos megjegyzendő: ez a rezsiutalvány, mint minden utalvány, így a „közkedvelt” Erzsébet utalvány is, készpénzt helyettesítő papíralapú fizetési eszköz. Ezért nincs rajta név, és ezért kezeli a posta értékcikk küldeménynek, a boríték címzettjének személyesen kell aláírni a kézbesítés megtörténtét igazoló tértivevényt, amit a posta visszaküld az értékcikk (rezsiutalvány) feladójának.

    A boríték címzettjén kívül más, csak a címzett erre szóló felhatalmazása útján veheti át a borítékban rejlő papíralapú fizetési eszközt, ami ugyanúgy nem névre-szóló, mint egy bankjegy – ez a bekezdés kizárólag B79-nek szól.

    Végül még annyit érdemes hozzáfűzni ehhez a nem névre-szóló papíralapú fizetési eszközhöz, hogy mivel készpénzként funkcionál, ezért semmi értelme fele áron eladni. Született hülye az a nyugdíjas, aki a készpénzét elcseréli fele értékért. 99,9 százalékban minden nyugdíjasnak van hozzátartozója, a nyugdíjszerű ellátásban részelülőknek is, így van alkalmuk hozzátartozójukkal is lebonyolítani ezt a névértéken történő készpénzcserét, ha történetesen fával fűtenek és petróleumlámpával világítanak. 2020 március végéig lesz felhasználható, egy készpénznek minősülő utalvánnyal (3000 forint) ki lehet fizetni egyszerre akár két számlát is, ha netán valakinek önmagában kevesebb a havi gáz- és villanyszámlája, mivel az utalványokra az sincs ráírva, melyik a villany és melyik gázszámla fizetőeszköze.

    Ezt meg jó lenne, ha megjegyezné mindenki:a 150-200 ezer forintot kapó nyugdíjasok száma nagyjából 210 ezer fő, 200-300 ezer forint között kapnak 188 ezren, 300-400 ezer között 22700-an, 400-500 ezer között 2700-an, 500 ezer fölött már több mint ezren, köztük akad egymilliós nyugdíj is. Természetesen ide nem értve az öregségi nyugdíjkorhatárt elért volt köztársasági és miniszterelnököket, mert ők nem nyugdíjban kapják az 1 millió forinton felüli járandóságukat. Szóval, ők is megkapják ezt a rezsiutalványt, hogy kibírják fizetni a számláikat. 😀

  • Lehet megkukkolni a rezsiutalványt, mától a fővárosban már kézbesítik:
    https://img2.hvg.hu/image.aspx?id=d1caa869-3a1d-40c4-9fe2-f89792d88060&view=b2dea50f-cee1-4f6e-b810-034566fbfb2e

    Nehogy megszökjön az utalványokkal a postás, ezért Fónagy János (Miniszterelnöki Kormányiroda parlamenti államtitkára) elkísérte egy boldog nyugdíjashoz, aki hálálkodva vette át rezsiutalványát a jelentős személyiség jelenlétében, aki gratulált, hogy a magyar közegészségügy állapotához képest még életben van a néni:
    https://img2.hvg.hu/image.aspx?id=dd4a036e-d1df-478d-9a89-1162ac551771&view=b2dea50f-cee1-4f6e-b810-034566fbfb2e

  • Hölgyek, Urak!
    Nekem úgy tűnik, hogy a kommentelők egy részénél idén túl
    jó volt a borsótermés, olyan jó, hogy azt se elfogyasztani, se elajándékozni nem lehetséges; ezért néhányan a falra hányják a borsót. (Azaz: megpróbálják meggyőzni Bodát, B79-et, stb.)