Klímaváltozás — globális és lokális esélyeink…

2019 augusztus 29 1:57 du.112 hozzászólás

2100-ban: Kiszáradt Tenger-meder Tel Aviv előtt?

A címet a zseniális magyar-zsidó humoristától, Mikes Györgytől kölcsönöztem, aki emigráns élettapasztalatait „Hogyan legyünk külföldiek”, „Hogyan karcoljunk felhőt” című csipkelődő írásaiban összegezte.

Nálunk is járt, még az ötvenes évek elején. Egy étterem vendégkönyvébe ezt írta: „Izrael lényege az alija, kár, hogy nincsen rá palija”.

Nos, bolygónk éghajlatának rohanó felmelegedése Izraelben is állandó beszédtéma. Mindenki a maga színvonalán. Újságokban, tudós értekezésekben, kávézók teraszain.

Trópusi esőerdők irtása Brazíliában, szarvasmarhák túltenyésztése Argentínában, szénerőművek légszennyezése Kínában, szénmonoxidot pufogó járművek százmilliói Amerikában, nukleáris balesetek Oroszországban, millió tonnás jéghegyek leválása a Déli-sarkon, jégolvadás az Északi-sarkon. Valóságos gondok, amelyeket talán már sohasem fog megoldani a nemzetek közössége.

A globáis felmelegedés mértékére különböző becslések jelennek meg. Azt, hogy minden nyár melegebb, vagy azt, hogy telente egyre kevesebb a csapadék – északon a hó, délebbre az eső, és, hogy egyre hosszabbak a nyarak és rövidebbek az esős évszakok, és egyre gyakoribbak az aszályok – valamennyien tapasztaljuk.

Még néhány év, és otthonainkban az élet csak állandó légkondícionálással lesz elviselhető, ami viszont tovább fogja növelni a még sokáig egyeduralkodó fosszilis (nem megújuló) energiahordozók – kőolaj, földgáz, sőt, ami még rosszabb, a szén – használatát.

Nálunk, Izraelben a gond nagyobb, mint a folyókkal, tavakkal bőven ellátott Európában vagy Észak-Amerikában. Egy internetes honlapon az alábbi kép jelent meg a képernyőkön. Tel Aviv látható – tengerpart helyett sivataggal.

Másik, ezzel nagyjából egyidőben megjelent hírlapi riogatás szerint a sarki jég olvadása annyira megemeli a tengerek vízszintjét, hogy a parti városok lassanként víz alá kerülnek.

Tel Avivra vonatkoztatva azt jósolja, hogy 2100 felé a tenger már a mai parttal párhuzamos Ben Jehuda utca, vagy még beljebb, a Dizengoff utca helyén fog hullámzani…

Száradás, vagy áradás? A jövőkép nem bíztató, főképpen az ifjabb nemzedék számára.

A nyolcmilliárd ember ökológiai „lábnyoma” lassan eltapossa kék-zöld bolygónkat. A néhány évtizednyi életet élő embert az a gyakran emlegetett tézis sem vigasztalja, hogy a Föld életében megszámlálhatatlan felmelegedés és jégkorszak váltotta, és fogja váltani egymást.

Mégis, mit tehetünk? Minimálisra csökkentjük a műanyag zacskók, szívószálak, poharak használatát, Kevesebb állati eredetű élelmiszert fogyasztunk. Ahol lehet, magán-gépkocsi helyett tömegközlekedést veszünk igénybe. Kerékpározunk. Energia-takarékos villanyégőket és elektromos készülékeket vásárolunk.

Környezet-tudatosan igyekszünk élni.

És a Szentírás ígéretében bízunk: „Míg a Föld lesz, vetés és aratás, hideg és meleg, nyár és tél, nap és éjszaka meg nem szűnnek.” (I Mózes 8:21)

Halmos László (Izrael)

112 hozzászólás

  • Mélyen hallgatunk róla: 7,6 milliárd ember él a Földön. 1960-ban még csak alig valamivel többen 3 milliárdnál.

    Szóval … túl sokan vagyunk és túl sokat szemetelünk. Gépkocsikból ma közel annyi, mint ember 1960-ban. És mennyi röpcsi repked a levegőben? Itt megnézheted:
    .
    http://flightradar.hu/

    Szóval …. sokan vagyunk. Túl sokan….

  • Állítólag a Tiberiás-tóban is kevés már a víz.

    Valahol olvastam pár éve.

  • Ertelmes,logikus, helyetallo es jol fogalmazott cikk. Csupan egyetlen adat hianyzik a cikkbol.

    Hogy habar a tudomanyos adatok alapjan valami 30-50 millio eletfajok lakjak ezt a Fold-gombot, az emberileny az EGYEDULLI amely okozz minden pusztitasokat (Microbak, novenyek, allatok, s humanok csak egy.) Pusztotja az atmoszpherat, a foldet, a vizeket, minden elo-novenyeket, allatokat, sot meg sajat embertrasat is.

    S szegyenletesen nem csak let-kerdeseben, hanem a jovedelmezese es kegyetlen ,gyarlo termeszete miatt. Az egyedulli megoldasa annak a leheto leg-humanisabb modon, a vilag emberiseget a BROMIUM allando fogyasztarasa tenni. Igen az ivovizekben, udito italokban, stb.

    A bromium csokkenti a testasteron hatasat. Tehat emberibb, bekesebb emberi magatartast okoz. Az kevesebb haboruk, kevesebb buntettek, kevesebb leg, viz, fold-szennyezesek, s kevesebb pusztitasai is.

    Kevesebb problemak okozasai vilagszerte. S tobb , jobb es boldogabb let-lehetoseg vilagszerte az emberiseg szamara.

    Legyunk logikusak egy percre, maskulomben az emberiseg szama csupan a pusztitasok, haboruk, eroszak, kegyetlensegek, ehinsegeg, stb.stb. altal fog tortenni.

    Mit velene az olvaso, mi lenne majd talan a kovetkezo, ill. a „hatodik nagy-extiction” (fajok tomeg kihalasa) majd ??? Most altalanosagban, a nevezett problemak alapjan;

    A novekvo emberiseg szuksegletei es ohajai jobb, kenyelmesebb eletet ohajt.
    S az tobb energia hasznalatat koveteli.
    S enegia nem jon a semmisegbol !!
    Csupan valami „anyag” pusztitasa, atalakitasa alapjan nyerheto, mint barmifele foszil-fuelek.
    De minden fosil-fuel egetese CO2 produkal.

    Persze aki emlekezne newgyedik-otodik elemista fizika tanaira, emlekszik hogy a Carbon a vizben lerakodik.

    Azert letezik az u.n. „savas-eso”, hydro-carbonic-acid!
    H2O+CO2=H2Co3.
    Adsz-hozza meszet es kapsz vizet + CaCo3-t.

    Az u.n. RENEWABLE ENERGY (megujjithato energia) az elkepzeles!

    Energia nem megujjithato.

    Szel es napfeny ingyenes energia, amig a szel fuj es a nap sut.

    A nuklearis energia anyagilag rem-draga, ugy az eredeti koltsege mint az atlag 40 evenkenti ujja-alakitasa, sot meg az u.n. de-commissioning-ja is.

    S a hasznalt anayag tarolasa biztonsagosan lehetetlen ,mert nemely nuklearis anyagok radio-aktivak 50-100 ezer evig is.

    Villany automobilok ma szenzaciok, de az energia nagyban a foszil-fuel egetesevel nyerve, tehat tobb CO2-t szukseges produkalni.
    Energia lehetetlen a semmibol !!!

    Az egyedulli hoszutavu megoldas, a csokkentet szuksegeletek, ami a csikkentett energia-hasnalok letevel erheto el.

    S miert ne ????
    Bromium ize is igen kellemes !
    Kellemesebb mint az emberiseg onpusztitasai !

  • A Fold klimaja mindeg valtozott es fog valtozni amig a Foldnek lessz atmoszferaja, tengerei es a Holdja.

    A metorologusok ertelmezik az alapveto leghullamok mozgasait, homerseklet emelkedeseket es valtozasokat.

    Tudjak hogy mi okozza a trsunamikat, hurrikanokat, sot a Fold-tektanik befolyasaikat, ha azt kepesek felfogni ofejeben.

    De megallapitani hogy az pont mikor es hogyan fog tortenni az ami hosszu-idore elore megallapithatatlan.

    Tudjak mar eleg regen es biztosan , hogy u.n. Afrika-horn (szarva)lassan, de idovel eltavolodik, ill. elvalik az Afrikai foldresztol.

    Hasonloan mint Holt-tenger neha ellenkezo-iranyban is folyik kis ideig. De hogy az mikor fog amodon tortenni azt nem.

    A yektanik-vonalak ami milliok letet erint a foldreszek mozgasainak az ellen-iranyu mozgasai alatal.

    Mint pl. a Californiai „subduction” vonal.
    Ahol a fold-kerge alacsuszoban folyamodik.

    Azok nagyban befolyasoljak a tengervizek kulombozo helyeken levo allaspontjait.

    De ne feledd amikor, s nem is oly reges -regen csupan egyetlen szaraz-foldresz letezett, a Gwandana.
    S ki mondhatna hogy mi lenne majd a jovo hasonloan.

    Manapsag az emberiseg zome, ill oriasi szamai altal valo eletmod a legerosebb befolyasolasa okozza a valtozasokat.

    Itten a Dorian nevu hurrican latogat meg minket kb, Hetfo reggel.

  • Abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy a klímaváltozás fő okozója az ember. Pontosan tudjuk geológiai, őslénytani és egyéb kutatásokból, hogy a klíma mindig is változott, jégkorszakok és melegkorszakok jöttek-mentek ember nélkül is, sőt fajok is haltak ki minden korszakban.. Az viszont teljesen nyilvánvaló, hogy vissza kellene fogni a szaporodásunkat, és egészen gorombán meg kellene változtatni a világszemléletünket és az életvitelünket. Nemigen valószínű, hogy sikerül, bár az ember mémjei feltűnően gyorsan változnak.

  • Sok baromsággal etetik be a (félművelt zöld) politikusok az egyszerű választókat…! Aki valaha hallott az öreg Archimedesz törvényéről, az tudja, hogy a jéghegyek olvadásával a tengerviz-szint egyetlen millimétert sem emelkedik. Aki már elfelejtette az általános iskolai fizika alapjait, és tengerentuli, az egy CocaColás pohárba dobjon be egy-két jégkockát. Jegyezze meg a nivót a pohár szélén. Várja meg, mig a jégkocka elolvad. A trutymó szintje VÁLTOZATLAN marad !!! Ez persze akár egy pohár vizzel (és jéggel) is KIVITELEZHETŐ….

  • Almási Alma
    2019 augusztus 29
    8:17 du.
    akkor nekem is van mémem? mivel kell kezelni? több majom, mint banán?

  • D.Bernstein
    2019 augusztus 30
    4:27 de.

    Az első mondatával teljesen egyet értek! De: Archimedes nem véletlenül nem kísérletezett jégkockával, hiszen annak kb. 1/9-ed része a Colából is kiáll, és ha elolvad, ezzel az térfogattal emelkedni fog a pohárban lévő folyadékszint. A sarkokon levő gleccserek, jéghegyek felolvadását képzelje úgy, hogy a teli pohár üdítőbe egymás után rakja a jégkockákat! 🙂

  • Ms.Bernstein;

    Abban 100%-osan igaza van, hogy HA mind a jeg-hegyek elolvadasaval egyetlen molekula viz-tobbsege NEM letezhet mint ami volt a fagyasaik elott.

    Sot mennyisegeben kevesebb, mert a jeg, kb. 9%-al tobb ter-mennyiseget foglalel.

    A tengervizek emelkednek mert a tenger homerseklete emelkedett, s nem csak a Nap homerseklete de a tenger-kozi vulkanok a Nap kilovesei altal gyakoribbak es erosebbek.

    Az athmosphera homersekletenek emelkedeese ,max. 1.5 C fok, nem emeli a tengervizek homersekletet a (surusege)miatt.

    A vilagban mindennek van okozoja, a ’cause and effect’ okozo es eredewmnye, a legalapvetobb fizikai torveny.

  • Az európai népesség-robbanás a XIX. századra esett, főleg a század végére. Milliók vándoroltak ki az „uj-földrészekre”.
    Benépesítve az amerikákat.

    Mégis kirobbant két világégés (bár én a másodikat az első folytatásának tekintem, hiszen az első igazából nem zárult le.

    Ma Európában a népesség fogy. Természetes szaporulat negatív már régóta.

    A népesség-robbanás ma a többi földrészt érinti.
    Csakhogy onnan nincs hova menni (jönni)

    Ki állítja, hogy nem köszönt ránk egy sokkal, – de sokkal nagyobb (véresebb) háború?

    A klímaváltozást az ember talán sohase sem képes befolyásolni.
    Almási Alma véleménye, mint fizikus mérvadó.

    Hiszen úgy a naptevékenység, mint a Föld gravitációs saját hője a felszíni hőmérsékletet nagyságrendekkel sokkal nagyobb mértékben befolyásolja, mint az un. üvegházhatás CO2 tartalmának faktora.

    Nem beszélve arról a nem megvetendő apróságról, hogy ha a CO2 tartalom megnövekszik, akkor az esők könnyeben képződnek, és mint tudvalevő ez a kettő pontosan az erdőségek megnövekedésének kedvez, nem pedig fordítva.

    Már persze tudvalevően a gondolkodásra képes egyedek számára.

    Akik csak úgy befogadják az információkat, azoknak bármilyen sületlenségeket le lehet nyomni a torkán, még akár keresztben is.
    Mivel az egyetlen kritérium az ilyenek számára, hogy az információ-forrás az kellően csilli-vili (megnyerő) legyen.
    Minél hazugabb valami, mindig annál tetszetősebb.

  • Ja a vízről és a jégről:

    Nem kell képzelgetni, akiknek nehézségük van a gondolkodással, (mint fentebb is utaltam rá) azok gyűjtsék össze a sörösüvegekeieket, töltsék meg vízzel, és rakják teli vele a fagyasztójukat.
    Ha lehet este, – reggelre meglátják az eredményt …

  • Lelszi, iszonyuan tévedsz ! A viz amikor megfagy, amikor jéggé válik, a térfogata kb. 10 százalékkal megnő. (Ld. balatoni rianások okát….). Tehát a jéghegy viz alatti része 10 százalékot veszit olvadáskor,pont annyit, amennyi a viz feletti rész. Végeredmény: nulla változás..
    Sőt, fogódzkodjunk meg: Ha olyan jéghegytömb olvad meg, amely a tengerfenékhez van fagyva, s szintje pont a tengerviz , akkor megolvadásakor a tengerszinje CSÖKKEN !
    (A tömb 10 százaléknyi térfogatával.)
    A tenger szintje csak akkor növekszik, ha (a felmelegedés miatt) extra vizmennyiség folyik a tengerbe „felülről”,a felszinről, de ennek abszolut semmi köze nincs a jéghegyek köré vont hisztéria keltésnek.
    Velence azért kerül majd bajba, mert az alatta lévő óriási mélyben lévő óriás lemez süllyedőben van, egy másik lemezt tol felfelé, surlódnak, – s ezért emelkedik a másik lemezhez kötött Skandinávia.

  • Almával értek egyet. És optimista is vagyok. Elég közismert legenda, hogy a XIX. sz. közepén a londoni városatyák kétségbeestek: mi lesz, ha így növekszik a forgalom? London utcáit méter magasan borítja majd a lócitrom – hogy lehet azt eltakarítani? Ottó meg közben barkácsolta már a robbanómotort, a vegyészek keresték, mit lehetne a petróleum helyett használni – ami nem nagyon hatékony a robbanó-motorban, Bláthy és Csonka dolgoztak a porlasztón,hogy minél tökéletesebben égjen el az üzemanyag stb.
    A széndioxid felhasználható anyag – ki lehet nyerni a légkörből is, meg a füstgázokól is. Vannak erre már kutatási projektek – erre kellene költeni többet. Csakhogy a karbonlobbi erős: nemcsak a szén-, meg kőolajbányák tulajdonosai miatt, hanem százezrek – ha nem milliók dolgoznak ezekben az ágazatokban. (Csaxólok: amikor a tudományos kutatások „hasznát” akarjátok azonnal – az ilyesfajta keresgélések jórésze biztos, hogy nem hoz eredményt: sokféle utat kell bejárni, mire meglesz a célravezető.)Ugyanez a műanyagokkal: ha a vegyészek képesek voltak összerakni a hosszú szénhidrogén-láncokból álló molekulákat – megtalálják a módját annak is, hogy lehet ezeket szétszedni. Ahogy Alma mondja: az ember sokféle alakváltozásra képes: főként ha hagyják, és nem uszítják őket.

  • geyza,
    minden tiszteletem a történelmi és földrajzi tudásodért.Ezzel az erővel írhatnál róla,hogy milyen a vízállás a migdáli tónál,az ejn gedii tónál,a Ginoszár tónál,a genezáreti tónál,a Maagan- Michaeli tónál és így tovább ameddig elérsz a KINERET-hez. Szerinted már 6 tavunk van.Hála a tudásodnak.A vízállással ne foglalkozz,mert az nem vezeti az áramot.Nem érthetsz hozzá. Számodra bocsánatos erény.

  • Javítás:
    A „tibériási tóval”együtt már 7 tavunk van.

  • fizika:
    Az ÚSZÓ jéghegyek elolvadása nem növeli a tengerek szintjét, mert a jég nagyobb kiterjedésű, mint a víz. Ez igaz. Viszont az Antarktisz szárazföldjén lévő vastag jégréteg elolvadása igen. A lefolyástalan tengerek, tavak viszont kiszáradnak, ha nincs eső. Ez viszont egészen furcsa vízmozgásokat eredményezhet. Van olyan tudományos régészeti elmélet, hogy valamikor néhány ezer évvel ezelőtt a Földközi tenger a Boszporusznál betört a zárt, kiszáradóban lévő Fekete tengerbe, és gyors katasztrófa keretében feltöltötte vízzel, miközben elsodorta az ottani parti településeket. Egy ilyen „vicc” roppant kellemetlen lehetne a Holt tenger esetében például…

  • Ms.Bernstein;
    A jeg-kocka emlitese tagadhatatlan valosag.

    Aki ketelkedne, vegyen egy poharat tegyen jeget bele es toltse fel vizzel a pohar peremeig.

    Varja a jegkozka olvadasat, s egy arva csep sem fog a poharbol kifolyni, mert egyetlen molekula viz nem jon letre a jegkocka olvadasaval !!!
    Az olvadt jegkocka vize csupan a jeg-alatal kiszoritott viz oszszeget helyetesiti !

    Persze a tengeszintek emelkedese nem a jeghegyek olvadasa, hanem az Antartic jegtakatojanak az olvadasa jelent tobb vizet.

    Az Antarctik a legnagyobb foldresz, s tobb kilometeres jegtakaro takarja.
    Annak olvadasa a tengervizekbe folyik.

    S az alacsonyan levo barosok a tengerpartokon mar is baokban vannak, koltekeznek a tragediaikat megelozni valahogyan.

    Hollandi, New York, Maima , amely varosok alig a tengeszinten letezok.
    Sot pl. Hollnadi es New Orleans, a tengerszintek alattiak.

    Sor vannak varosok melyek sulyedoben a tenger nelkul is.
    Mint Mexico City, 3/4 m,etert sulyed evente.

  • Javitas , a Ms. Bernstenhez cimzett soraimban;

    Egyetlen EXTRA viz molekula nem jon letre a jegkozka olvadasa alatal.
    Azert egy molekula viz nem fog kicseppenni !.

  • gyuri10
    2019 augusztus 30
    3:59 du.

    ennyi tó? és mind Tibériás? és víz az van benne? óriási…mekkora az akkora? mostmár Izrael elér egészen afganisztánig, de nem áll meg

  • talalom,

    „csaxólok” : a XIX. sz közepén-végén alig 1 milliárd ember élt a Földön, ekkor voltunk túl az első népességnövekedési robbanáson, hiszen az előtte században még csak 560-610 millió ember élt. Ma meg ugye sokak szerint már túlléptük a 7,7 milliárdot is, ezek mind finganak esznek, öltözködnek, vizet (is) isznak, és sok-sok autót használnak, kamionokat is, meg repülőgépeket … nézzed az első kommentembe betett linken …

    És ma már nincsenek kolera és pestisjárványok, a spanyolnátha (influenza) járvány 100 millió embert ölt meg 1918-1920 között, az első és a második világháború is tizedelte rendesen az emberiséget, de kitett magáért Sztálin is a holodomorban kábé 7 millió ukrán elpusztításával.

    Megoldás? ….

  • Berstein!

    BIZTOS JÖVŐ: + 30 MÉTER

    Gizai fennsík, a Szfinx és a piramisok körüli felszin tengerszint feletti magassága 30, azaz Harminc méter!!!

    Annak talajában kizárólag nem is kis méretű vizinövények fosszilizált részei és gyökér hálózata, ill. ezek nyomai találhatók ma is, amelyek tényszerűen, geológus szakvélemények szerint nem tektonikus, vagy vulkanikus mozgás eredményeként kerültek oda (föl), hanem úgy, hogy valaha a . g i z a i . f e n n s í k o t . v í z , azaz . t e n g e r . borította, legalább 30 méterrel magasabban, mint a mai tengerszint !

    Mire utal ez a tény ? Arra, hogy a jégkorszakig egy, a mainál jelentősen minimum 30 méterrel magasabb tengerszint uralta a világtengereket.

    Miért csak a jégkorszakig, és hogyan lehetséges ez ? Nagyon is egyszerű.

    A Föld felületét annak „bekövetkeztéig” borító folyékony vízmennyiség természetes légköri körforgása, vagy akkor inkább áramlásai során egy hirtelen lehűlés következtében ezek hó, illetve jég formáján először a sarkok jégsapkáiban kötődtek le, majd folyamatosan terjedtek az egyenlítő irányába viszonylag rövid idő alatt, a Földet afféle hógolyóvá változtatva. A jégkorszak elmúltával annak a víznek egy hatalmas hányada a sarki jégsapkákban kötődött meg és hál’istennek egyelőre – bár egyre kevésbé – még ma is abban és ott, édesvíz formájában található.

    Aki tehát a víz mai emelkedésének ígéretét kételkedve kéri számon a tudósoktól, az ne náluk reklamáljon, hanem szíveskedjék el, vagy lefáradni mondjuk az Antarktiszra és nézze meg az ottani t ö b b – k i l o m é t e r e s jégvastagságban rejlő több milliárd köbméternyi, egy földrésznyi, az akkor ott lerakódott globális vízháztartási készlet bemutatót. Azonban nemcsak az alpesi, de már az ottani rekord méretű gleccserek is megkezdték a kóros „visszahúzódásukat”, s ha ez a gigászi mennyiség megkezdi a mégnagyobb olvadást, az érdekből szkeptikus embertársaink és politikusok is megtudhatják, hogy pl. hogyan is szálíthatták anno vizen közvetlenül az építkezésre a piramisok megalitjait…

    .

    Megjegyzés:
    1. Egykoron a szahara is, vsz. az utolsó jégkorszak előtt termékeny, vízben és növényzetben gazdag vidék volt.
    2. De maradjunk a saját házunk tájékán. A Börzsönyben Zebegény perifériáján van egy Malomhegy nevű domborulat, szabályosan elhelyezkedő fosszíliák kagylók és más tengeri állatok teszik érdekessé. A Pannon tenger egy korall zátonyának a maradványai.

  • Hallottatok már a vulkanikus télről ?

    A az utsó’ jégkorszak is egy ilyen után alakult ki. Földtörténetileg hirtelen. Egy, a világ legnagyobb Fülöp szk-i vulkánja a Pinatubo kitörését követően füst, por és hamu borította be az eget, mely felhő 1-2 héten belül az egész Földön szétterült, besötétítve a bolygót. Az okozott sötétség egyben súlyos lehülést is eredményezett, amely immár öngerjesző mód’ fokozott gyorsasággal az egész planétánkon elterjedt telet eredményezett, melynek természetrajzát számtalan irodalom ecseteli…

    Az is tény, hogy az atomkorszakban egy atomháborúval az emberiség is létre tud hozni ugyanilyen globális telet, az ún.”atomtelet”, amely ugyancsak évezredekre, avagy örökre béníthatja meg az egész emberiséget.

    Igaza van Kordon Blunak, hogy egy jégkorszak képes a világtengerekre rövid idő alatt vízszint csökkentő hatást is kifejteni, míg ugyanakkor és ugyanannak a vízmennyiségnek a felolvadása – felolvasztása – pusztító árvizekhez és szárazföld csökkentő tengerszint emelkedéshez is vezethet. Ugyanilyen katasztrofális vízemelkedést eredményez a üvegházgázok okozta túlmelegedés, a jégsapkák felolvadása miatt tengerparti városok részbeni, vagy teljes eltűnése is. Meteorológusok szerint többek közt Velence, New York és Miami máris ennek a jelenségnek a gondjaival kénytelen küzdeni.

    A Fekete tenger keletkezése is a KB által említett jégkorszak megszűnésnek, illetve felmelegedésnek köszönhető, amikor anno, az annak helyén lévő nagyságrendekkel kisebb felületű édesvizű tóba a Boszporuszon át betört a Földközi-tenger hirtelen megemelkedett vize. Ma már tudjuk, hogy ez volt a Biblia emlegette özönvíz, az emberiség életének is egy nagy fordulópontja.

  • Talalom és Alma

    Úgy vélem hirtelen jött optimizmusotok egy-egy jóllakott nyugdíjas derűlátását tükrözi, akiknek már nincs vesztenivalójuk… Gondolkodjatok az unokáitok jövőjéről! 😀

  • Brunszvik T 8,07 kiegészítése

    Mindezt azért kellett leírnom, hogy az emberiség már egy borotvaélen járja a pávatáncot…

  • 8.11 folyt.

    Különös tekintettel erre az abnormális időjárásra az egész bolygónkon !

  • Almási Alma
    2019 augusztus 30
    7:33 du.

    Nem akartam hozzászólni Bernstein házziasszony-stílusú okoskodásához
    mert már fáradt vok hozzá hogy minden, a főzőkanál vagy cséplőgép mellől beszólogató konyhatudós NET.-ről vett hatalmas tárgyi tudásával vitázzak.

    Mert szteem ha most az ilyen Bernstein-félék jobban tudják mint holmi fizikusok és időjárás-kutatók, ám legyen.
    Ha ez nekik boldogság.

    Ettől még semmi nem fog megváltozni.
    Leszámítva azt hogy még annál is nagyobb hülyének fognak látszani mint amekkorák.

  • KORDON BLUED
    2019 augusztus 31
    6:26 de.

    Naaa..hát ezért kell hegyen, vagy magaslaton lakni.
    Mint például én !

  • Nem bírtam ki, hogy ne másoljam be ide ezt a képet:

    Az eredeti szöveg (portugál) a készítője tollából a következő volt: (reflektálva az amazonasi hisztériára, amelynek a lényege a felmérhetetlen mennyiségű ásványkincsek birtoklása)

    ” – Gyerünk Macron, menj és mond, hogy az Oroszföldi gázmezők tartalékai is részét képezik az emberiség közvagyonának …”

    https://i.imgur.com/1xfd2Qa.png

  • gyuri10
    2019 augusztus 30
    3:27 du.

    Örülök neki.
    Ezek szerint a pár éve a
    Hungaro-TV.-ben látott műsor csak vaklárma volt*.
    Akkor láttam még, amikor nem volt digitalizálva az adás.
    Én egy büdös fityinget nem költöttem és nem is fogok költeni
    arra, hogy az állami vezérlet alá került bármelyik hazai
    TV-állomás adásán csüggjek mint valami idióta OIM*.
    Csakis angol meg farancia és német
    SATELLIT TV.-ket nézek.
    Még az is sok.

    * Mondjuk gyanús is volt nekem az a jó hosszú film.
    Nemcsak a Tiberiás tóról volt benne szó, hanem általában mindenről amihez az Emberiség tisztátlan keze hozzáér.
    Hogy mily módon pusztul a Földön minden az EMBER miatt.
    Valahogy az volt az érzésem a film végén hogy a szerzők azt szeretnék hogy ne is legyen itt ember, mert ha nem lenne itt ember,akkor szépen megmaradhatna kéknek az a KéK-Bolygó.
    Például azt is mondták hogy az ember marhahús utáni kóros
    vágyakozása is szürnyű kataklizmákat fog kiváltani, mert a szarvasmarhák tízmilliói telisteli fingják a légkört metángázzal. Majd attól is jól elpusztul a Bolygó.
    Azt is mondták hogy több ezer liter víz kell 1 kiló
    marhahús képződéséhez.Arról nem beszéltek hogy aztán ezzel a vízzel mi lesz. Lehet hogy amikor megveszek 1 kiló marhahúst, veszek vele 10 000 liter vizet? Ez azért különös mert mikor veszek 1 kiló marhahúst, nincs benne a 10 000 liter víz.
    Akkor hová lett? Átalakult mondjuk féltéglákká ?

    *OIM = Dehisz mit ismételgessem, mindenki tudja 😀 😀 😀

  • Talalom:

    Egy a jelszónk a bék..izé..nem is..
    hanem Bláthy, Déri, Zipernovszky.

    Nem keverendő Bánki.-val !
    Az egy másik jelszó 😀 😀 😀

  • Gabriel
    2019 augusztus 30
    11:51 de.

    Nekem jobb a módszerem az árvíz-képzéshez:
    Este lefekvés előtt elfelejtem rendesen becsukni a frigót.
    Aztán reggel ordítozok magammal, mekkora barom vok,
    miközben dühödten takarítom a hűtőm
    belsejét és a környékét 😀

  • A G7 és a klímaegyezmények (Kyoto/Párizs …..) lényegéröl szóló meséhez kapcsolódóan, egy kis értelmezés, hogy a gazember Macron a G7-ek franciaországi összeröffenésén miért is akart volna Amazónia „megmentöje” címmel büszkélkedni:

    https://www.liberation.fr/debats/2019/07/27/la-france-doit-refuser-l-accord-de-libre-echange-ue-mercosur_1742315?fbclid=IwAR18UW_fxxisDTZmAgg-fVt6tiHaRZU1gEFW3dhzEf1OTkYuSSkJ9DjySfU

    A francia baloldalnak, elsősorban a sárga-mellényeseknek ezzel akart volna benyalni. (a brazil és a francia magukat a baloldali tömegek képviselőinek behazudott lehűtök, paraziták közös kiáltványa:

    Orbán méltó „ellenfele” és partnere – két opportunista csibész – mindkettőnek a lényeg, hogy a hatalomba kerüljenek, ennek érdekében ugyanúgy leszarják a saját országaikat minta-hogy bármely más népeket …

    A szavazatok megszerzése a lényeg – bármilyen mocskos hazugság árán

  • Nem preferálom a tévés sorozatokat, tévém sincs évek óta, van viszont Netflix, meg HBO GO, no meg ott a Youtube is, hogy aztán a Videa-t és az Invavideo-t ne említsem. Ez utóbbi kettőben olykor lehet találni frissen készült, mozikban még vetített sikerfilmeket is. Szóval nem hiányolom a tévékészüléket.

    A blogtémánál maradva, nem gondoltam, hogy belefutok egy minisorozatba, igaz, máshol olvasott ajánlásra. Egyet már láttam Csernobil a címe és öt részben az amcsik és az angolok készítették. Ezt az ajánlottat a britek készítették, idén mutatták be és adták le a hat részt, a HBO GO-n most is nézhető.

    Igen, kapcsolódik a cikk témájához, mert a sorozat története 2019-ben kezdődik és 15 évre tekint előre. Magyarországot is megemlítik benne államcsőddel, de csak 2027-ben. Láthatunk gyógyszerhiányt és eltűnő rovarokat, összeomló bankokat, munkanélküliséget, ukrán menekülteket – akik elárasztják Londont, és koncentrációs táborokat, városrészeket elválasztó falakat Londonban, élete végéig regnáló Putyint, az újraválasztott Trumpot és akcióját: atomrakétát lövet egy mesterséges kínai szigetre. Az első rész ezzel az atomtámadással fejeződik be, ami Emma Thompson zseniális játékával kezdődik, egy feltörekvő politikust alakít, aki egy tévé vitában kijelenti: szarik Izraelre és Palesztinára, csak az érdekli, hogy vigyék el a szemetet, és az autók ne parkoljanak a járdára. Meg is választják angol elnöknek.
    Kérdés, vajon mit tehet egy (filmbeli) egyszerű család, akik átélik mindezt?

    Ja, a sorozat címe: Évek alatt (Years and Years)
    .

  • Rodeo11,
    ezt a kérdést tedd fel geyza barátodnak. Sajnos Nálunk egyetlen tó van,melynek ugyan van két neve is,KINERET másnéven a GENEZÁRETI tó.Jó lenne egy Tibériási-tó is,de sajnos erről csak geyza barátod tud mesét mondani. Egyébként a vízállással nagyon meg vagyunk elégedve.Különösen az utóbbi 2,3 évben.Télen az esőzés,majd a Golánról,a Hermonról (a Golán csúcsa) leolvadó nagy mennyiségű hó gondoskodik Rólunk.Egyesek nagy,nagy bánatára.A boldogult Brachfeld Sigfried erre mondhatná,hogy”esz ván eszt kell szeretni”

  • BrunszvikTeri, a probléma még ennek ellenére sem a klímaváltozás, hanem az ember népesedésének a határtalan növekedése, ezt állítom. Ugyanis ha kevesebben vagyunk, megtehetjük, hogy az árvizek, a hőmérsékleti viszonyok elől máshová költözzünk, ahogy a régi emberek is, meg az élővilág általában teszi. Csakhogy manapság már nincsenek szabad helyek. Egy cunami 100-200 évvel ezelőtt semmi problémát nem jelentett, hiszen olyan helyeket érintett, ahol nem laktak emberek – éppen a cunamiveszély miatt. Ma viszont ezeket a területeket is belaktuk, és így többezer ember is áldozatul eshet.

    Az evolució egyébként működik, és korrigál. Most például szépen megint megyünk egy alapos népirtásos világháború felé… És ezt nem Trump vagy a „nemzeti gondolat feléledése” okozza, hanem Trumo azért került hatalomra, és azért kezdünk megint nemzetállamban gondolkodni, hogy egy jó kis világháborút megideologizálhassunk. 🙁

  • Boda Marcsi,
    azért,amiket baráti alapon írok a gyagyának nem kell,hogy nálad magyarázkodjak.Többnyire parasztbosszantásról van szó.Azt hiszem elég sikeresen csinálom,mert már egy másik blogról kipasszíroztam minden nagyszájúskodása ellenére.Ugyan arra az útilapura raktuk, ahol az eleftheria nevű nyuszika is eltakarodott.Itt a KMH oldalain egyenlőre nagyfiúskodik és oktatgat.Valaki vagy valakik szárnya alól nyomja a szájdiaréját.

  • Almási Alma
    2019 augusztus 31
    3:21 du.

    gondolatok Dorian nal! teljesen lesajnálod „szegényt”, pedig mit meg nem tesz, hogy megdöntse az összes rekordokat és az USA keleti partvidékét!

    szvsz a Föld képes sokkal több embert is eltartani, mint amiről ma azt mondjuk (SIC) hogy túl sok (ki mondja meg, hogy ki ember és ki nem és kinek kell exitálnia és ki maradhat? csak nem a Trump és hasonszőrű poloskák? mert az ilyen az nem ember még csak nem is pite kuss!)

    az ekoszisztéma a gazdasági szisztémánk áldozata azaz öngyilkosság esete kavarga vala, és már vannak akik (nincs vele egyedül de itt nagyon tépi a bagólesőjét) „istenítik” is

    az emberi (ha ez a meghatározás még megállja a helyét) történelem az emberi butaság, kapzsiság, önzés és ájtatosság története… és az általad említett IV. VH (1945 óta folyamatban van!) sem adja a megoldást… nekem ilyenkor a Verdi Requiem Tuba mirum tétele jut eszembe… a „süketeknek” hiába szól… de szól, most bekopogott szerényen csendesen: Dorian Hurrikán vagyok üdvözlégyet hoztam: üdvözlégy emberi butaság

    hahahaha

    ott ahol építkezési szabványok a fizika törvényeinek arcul köpései, ott én nem sok lehetőséget látok és a „Salva me…” sem műxik, az a fül nem létezik amelyiknek meg kellene hallania…
    a gizi írja tegnap (elszólta magát, vagy a rossz pirulát vette be előtte) hogy az usa gazdasága lassulóban (mások ezt másképpen mondják és a tőzsde számaival verik át a palánkon …az egységsugarú állampolgárt)

    geyzuska meg a marha vízfogyasztását (na jó a beefsteak vízfogyasztása) röhögi ki, mert a porhanyósra főtt marha perkelt ben nem találja a 10 köbméter vizet ami kell a perkelthez és az, hogy mit és mennyit eszik (ez az igazi fogyasztó) és mekkora területet tarol le létéhez…na az a kóbor geyzát nem érdekli

    és vannak még sokan hasonpihések

    meg kellene érteni nincs vevő!!! elvtársak vevőket kell létrehozni hogy az a fajta gazdaság amely ma létezik fennmaradhasson és ugyanez a „gazdaság” a vásárlóerőt építi le kapzsiságból és a vásárlóerő a hibás ordibálják a szócsövek

  • a Budán lakók jó magasan laknak!
    nem kell félniük az elöntéstől!TEhetik,hogy ott lakjanak-hisz tehetősek ! ne is panaszkodjanak semmire

    üdvözletével.

  • Geyza
    2019 augusztus 31
    12:12 du.

    Geyza, azért nem mondhatod hogy az értetlenkedőknek nem jó módszer, hogy megtanulják, amit az istennek se akarnak.
    Hogy hallgassanak a józan paraszti észre, ne pedig opportunisták ámokfutó hazugságait terjesszék vehemensen.

    De minél nagyobb egy hülyeség az ilyenek annál jobban eszik azt, csócsálják, nyelik befele mint kacsa a nokedlit, tyúk a ….

    Hadd takarítsák csak a hűtőjüket tele üvegszilánkokkal, az pont olyan mint a marxizmus.
    A sört is elba..a, meg még a kezet is összevágja.
    Bár még mindig próbálkoznak, egy másik cikknél valamelyik sötétben bujkáló most is megpróbálta osztani a hülyeségét – NEKEM.

    Viszont nagyon jól sült ki ez a cikk itt, hiszen akik a fenti alapvető dolgokat a vízről, éghajlatról nem bírnak felfogni, azokat a saját szavuk hitelesebb mérőműszerként méri meg, mint egy 400 Mhz-es szkóp.
    Vagy az Alma ködkamrája – amiben nem elég látni, tudni kell azt is, hogy mit kell látni.

    Nem érdemes pocsékolni az időt, hogy válaszoljak nekik.

    Mindenesetre érdemes megfigyelni, hogy egyetlen hithű marxista se említett maga-magáról meg soha semmit, nehogy még valami is utalhasson arra, hogy kicsoda is valójában, és honnan jött.
    Várományos verőlegénynek vagy besugónak nem lehet identitása, attól irtózik a legjobban, mint macska a víztől, vagy ördög a tömjéntől.

    Igazi felforgatók ezek, a jobbikos csürhe pepitában.
    Még-hogy Te vagy én rohadt kapitalisták voltunk, KIZSÁKMÁNYOLÓK, mert valaha is a saját szakállunkra dolgoztunk, hogy a csürhe-fajzatnak legyen zabálnivalója.
    A mi adónk fizeti a zabájukat.
    De mindenből maguknak akarnak egy jó nagy szeletet, a tömegek csak manipulálható massza számukra. (mint ahogy Judás is felbujtotta a tömeget Jézus ellen)

    AZ ILYEN PARAZITA NÉPSÉG ROHADT EGY FAJZAT, ADDIG ÜGYESKEDNEK, AMÍG FASISZTA VAGY KOMMUNISTA DIKTATÚRÁT ÖSSZE NEM HOZNAK. – MERT DOLGOZNI RÜHELLNEK!!
    A szociális igazságosságot, emberi egyenlőséget véletlenül se ejtik ki a szájukon soha, csak mint hazug propagandát!

    Hát ezért lesz hamarosan egy újabb világégés, ami felülmúlja majd az összes eddigit, hiszen közel 7-szer annyi az emberek – a célalanyok száma, mint az egy évszázaddal ezelőttinél…

    A paraziták, az irigyek száma is sokszorosa az akkorinak.
    – Nyilván a nemtelen, lelketlen opportunistáké is. – Értsd bele a vallási vezetők, bankárok, média-tulajdonosok, politikusok jó részét.

  • Almási Alma
    2019 augusztus 31
    3:21 du.

    Nagyon-nagyon igazad van, DE a gyarmatosítások által ösztönlényekké szegényített afrikai és ázsiai felebarátainkat kéne hathatósan meggyőzni arról, hogy a nyomor ellenszere nem az unalom űző szaporodás, hanem a szorgalmas munka, aminek lehetőségét speciel a volt gyarmatosítók is kompenzálhatnák egy kis egészséges -utólagos-lelkiismeret furdalás előidézésével!

  • gyuri10
    2019 szeptember 1
    11:02 de.

    Nem passzíroztál te ki senkit sehonnan.
    Csak a szád nagy. Meg a fantáziád.
    Boda előtt lehetsz nagyfiú,
    mások hülyébe se vesznek téged.
    Kevés vagy vagy itt mint macisajtban a brummogás.
    Agyalágyult hazudós vénember 😀

  • Az bolond vénember ilyenekket írogat szegény Lehár oldalain, aki meg valami miatt eltűri ezt.
    Talán azért mert rajta kívül még csak kb kettő kommentes van ott. Meg nagy néha (átlag öt évente) irok egy bejegyzést oda :

    **********************************

    gyuri10 2019. július 28. vasárnap – 00:15 #

    רחל,
    én továbbra is látogatom a KMH undorító oldalait is.Azzal a jelszóval,hogy nem mondok le az ellenség ismeretéről sem.Azt hiszem jó az andungom,mert így legalább megtudtam, hogy amióta a geyza nicknevű akárkit kipasszíroztad,az összes vele egy húron pendülők a Lehár blogra bejutáson ügyeskednek.Félő,hogy mint minden egyéb alja népség ők is kárt tenni jönnének ide.Van egy Tüske Zsófia nicknevű,háború előtti volt magyar tábornok unokája,aki már azzal dicsekszik,hogy “idejár olvasgatni,hogy a gyuri hogyan veri szét a blogot”.Nos…ha van rá mód,ne add meg az első esélyt se.Aki a kanadai (dunamenti mongol)hírlaptól jön ide,erősen leellenőrizendő.Magamat tisztázandó:érdeklődhetsz utánam(מרים)Izraelitől.A “dunamenti Mongólia”nemrégen elhunyt kanadai barátomtól Boros (Bornstein)Gyuritól származik,aki a nyomorult morvai krisztinával folytatott levelezésében használta ezt a nem túlzottan elismerő jelzőt.Viszont,minden alkalommal bocsánatot kért a mongoloktól.Elnézést,hogy kissé elfutott velem a ló,de sok harag gyűlt fel bennem. Legközelebb kevesebb emócióval igyekszem hazajönni. אורי.
    ******************************************

    Olvasgassad magadat idióta 😀 😀 😀

  • De maradjunk a klímaváltozás kérdésénél:

    https://hvg.hu/tudomany/20180828_elapadnak_izrael_vizforrasai_sotalanitas

    Ebben is hazudott nekünk ez a Gurltiz.
    Úgytűnik őkelme biológiailag alkalmatlan az igazmondásra.

  • Gabriel
    2019 szeptember 1
    2:24 du.

    @gaga

    te ugyanannyit ismersz a marxizmusból, mint a Napszélről és a fénynyomásról valamint az űrvitorláról (szvsz: semmit)

    de habzó szájjal hőzöngesz mert neked valaki „aszon’ta”, hogy az márpedig rossz… Kodály Zoltán -amit azután a Psalmus Hungaricusban is megnyomatékosított: Csak tiszta forrásból, Bartók is „adott neked” a Kékszakállúban a tévelygés és eltévedés…amikor a hetedik ajtó is rádcsapódik…
    dehát gaga elvtárs assziszi és mentőkötele a @geyz A -hoz fut,

    ANYU BÁNCSÁK GÁBRIELT, SEGÍTS, HOZD A SODRÓFÁT ÉS NE ÍGY OLVASZD KI A HŰTŐDET

    szóval nagyon sokat röhögtem, és az jó az emésztésemnek

  • Hát Alma, ezt megkaptuk – a kis geronto-náci szerint x.korig szabad latolgatni, azon felül tilos.
    Szerintem másutt van a különbség, nem a korvonalban. Jómagam 20-25 évesen is úgy tartottam: egy nehéz feladat megoldásához nem célravezető, ha azt sorolod, mi/ki miatt lehetetlen. Nem akkor vagy jó környezetvédő, ha hangosan siránkozol a világ romlásán, és dühödten ostorozod a közlekedést, áramot, – mindazt, amit te is használsz. Hanem, ha kiutat keresel – ha a saját képességeid erre nem elegendők (egyénileg nem is lehetséges), akkor lehetőséget adsz az okosabbnak arra, hogy megtalálja a kiutat.Pl. nem baszgatod azzal, hogy minek vakarászik molekulák, atomok,meg mindenféle láthatatlan részek között – azért nem fizetnek.
    A gyerekedért, pláne unokádért nem sokat tehetsz: felneveled a legjobb képességeid szerint – aztán drukkolsz neki. Legfeljebb reménykedsz abban, hogy egyike lesz azoknak, akik találnak megoldást – ami persze újabb problémákat vet majd föl. Amiknek a megoldása már az ő utódainak gondja lesz.
    Azért az ember a pár tízezer év alatt egész jól elboldogult.

  • Orsós! Honnan veszed, hogy az az afrikai „nem dolgozik”, akinek napi 12-20 órájába telik, hogy a család számára megszerezze az élelmet, vizet? Az „ázsiait” nem is értem – hiszen a kínai, japán szorgalom legendás. Szerinted csak az „dolgozik”, aki pl. egy irodában rakosgat egy csomó papírt, vagy egy autógyárban felügyel néhány hegesztőrobotot?
    A népességszaporodás pedig csak a jólét egy bizonyos fokán áll meg. Amikor már van eü hálózat, és nem kell 8 gyerek, hogy négy megérje a felnőttkort. És van pl. nyugdíjrendszer, tehát nem kell négy gyerek, hogy enni adjon,ha öregedve fogy az erőd.
    Miféle „meggyőzésre” gondolsz???

  • Tényleg baj lehet a megszokott időjárással, gondolom ezt annak ellenére, hogy például az időkép szerint a mai napon, de 1962-ben, – 0,5 fokot mértek Csákváron.

    Népszavában bukkantam az aggasztó hírre, miszerint „hiába van szezonja a friss zöldségnek, az árak nem csökkennek”.

    Az újság szerint a termelők a megváltozott időjárást okolják. A cikk szerint a petrezselyemgyökér kilója 1000 forint, pedig nem, ma reggel láttam: kilója 1699 forint – és a petrezselymétől megpucolva.

    Eddig nem nagyon figyeltem az árakat, többnyire mindent megveszek, ami megtetszik – mert megtehetem. Vagyis az se hozna szorult helyzetbe, ha egyszerre döglene be a hűtőm és a mikróm. Még ekkor se kellene változtatnom a heti teli-tankolásaimon.

    Ja, forrás: https://nepszava.hu/3048448_tartos-lesz-az-arhullam-hiaba-van-szezonja-a-friss-zoldsegnek-az-arak-nem-csokkennek

  • Drizari! Nemcsak az időjárás. Hanem az is, hogy a pár éve a csókosoknak kiosztott földek bérleti díja nő. Tök eszement rendszer, és csak a földbirtokosoknak kedvez, hogy termelő üzem nem lehet földtulajdonos, csak bérelhet földet. Ennek minden hátrányával – pl. a talajerőpótlás, vagy más, nagyobb beruházás (öntöző-rendszer, erózió-gátlás stb.) teljesen értelmetlen. Márpedig a kb. 25%-nyi városi lakosságot nem lehet ellátni a hátsó kertben termelt zöldséggel sem mennyiségben, sem minőségben. A nagy üzleteknek ez a bajuk: egyszerűen nincs magyar termelő, aki képes lenne folyamatosan szállítani, egyenletes minőségben. Volt egy makói szövetkezet pár éve – csomagolt, mosott zöldségükvolt:kicsit drágább,mint a lédig,de megérte:mindig friss, egészséges volt az árujuk. Tönkrementek: mert elpályázták előlük a földeket a műkörmösök,angoltanárok, meg az ország másik végében lakó „mg vállalkozók”,akik csak arra vállalkoznak, hogy beszedik a bérleti díjat a termelőktől. Hát ezért kell holland krumplit, meg kínai hagymát behozni. De azért örüljetek: a földet nem adjuk!

  • talalom;

    Ma mar nem igen vannak nyolc-gyerekes anyak mert a jovojukjre gondolnanak, hanem mert nem tudjak hogy mirt terhesek allandoan.

    A regi „mezirtlab es terhes” kifejezes ma is a rendszer a vilag sol reszen.

    Talan nem latott volna hirjelentesekbenm a mezitlabas no dolgozik a foldeken , 4-5 honaposan terhesen amig a kisbaba a hatara korve van ???

    Malala Juszuf-ot fobelottek a musulmanok mert iskolaba akart jarni.
    Ahjol csupan a fiuk tanulhatnak de csupan a Korant.

    Sok helyeken meg az sem leheto.

    A nyomor es kegyetlenseg uralja a vilag nagy reszet !!!

    A demokracia es kapitalizmus a szuksegesseg a jobb eletremodra !!!!

  • Almási Alma:
    „Most például szépen megint megyünk egy alapos népirtásos világháború felé… És ezt nem Trump vagy a “nemzeti gondolat feléledése” okozza, hanem Trumo azért került hatalomra, és azért kezdünk megint nemzetállamban gondolkodni, hogy egy „jó kis világháborút megideologizálhassunk. 🙁”

    Igen, ennek – ha nem is Almával teljesen azonos okokból – én is látom a valószínűségét.

  • A zöldség és gyümölcs árak NEM az időjárás miatt magasak. Hanem azért, mert a parasztember sem hülye fillérekért dolgozni. A ribizlit idén aranyért adták, de nem azért, mert nem termett – nekem van itt vagy 3 bokrom agyongazosodva, agyontetvesedve, gondozatlanul, de termett rajta vagy két kiló – csakhogy azt le is kell szedni, hajolgatni, fürtönként pöszmötölni… Dógozni!!!! Nálunk a gyerekek leszedték maguknak.

  • Rodeo11
    2019 szeptember 1
    9:54 du.

    Mivan?
    Megint rajtad van a heppáré ??

  • talalom
    2019 szeptember 1
    11:50 du.

    „Orsós! Honnan veszed, hogy az az afrikai “nem dolgozik”, akinek napi 12-20 órájába telik, hogy a család számára megszerezze az élelmet, vizet?”

    Na ez a baj hogy, a nagyon szerencsések is csak napi 12-20 órás megfeszített munkával tudnak alapvető élelmet és vizet szerezni! Node, mi van azzal a többi munkára törekvő szerencsétlennel, akinek még ilyen munkalehatőséget sem biztosítanak? Egy percig nem gondoltam japán, kínai, vietnami és délkoreaira ingyenélőre, de Ázsi más részein azért bőven vannak még éhezők és reménytelenül munka nélküliek, sőt még Dél-Amerikában is, akiket az évszázados gyarmatosítások hasznaiból illene egy kicsit kompenzálni!

  • Gabriel
    2019 szeptember 1
    2:24 du.

    Nekem régebben volt egy Iwsatsu 7 Gigahertzes oszcilloszkópom, de 10 Gigahertzen még felállt a szinkronja.

    Igen érdekes dolog volt tanulmányozni vele egy műholdvevő-fej mikrohullámú lokál-oszcillátorának a jelét 😀 😀 😀
    Csak aztán eladtam egy Merdzsó kedvéért.

  • gyuri10
    2019 augusztus 31
    1:55 du.

    ” …geyza barátodnak…” ??!
    Emlékeim szerint te voltál az aki
    bebújt ennek a Rodeonak a hátsójába !
    Most pár hónapja nem azt írtad a holokausztból
    vicceket fabrikáló senkinek, hogy nem érted min vitáztok,
    mikorpedig SEMMI LÉNYEGES ELLENTÉT NINCS KÖZTETEK ?
    Csakhát a Rodeo nem volt vevő a seggnyalásodra 😀

  • szent habakukk, Geyza én lennék a közellenség a lehárblogon, amikor eszembe sem jut odatévedni?
    hát ha már gyuri az én tollaimmal ékeskedik arrafelé, elég slamasztikába tornázhatta magát… bér-ellenségszerepet vállalok. a jelentkezéseket tábornok-unokája jeligére várom a csomagmegőrzőben. ha szükséges, Jakab Péter felszólalásokat linkelhetek.
    na, ugorgyunk.

  • Harom to maradt Israelben, DE Izrael nagy terevekkel all szemben, de a sos-ill. tengervizzel higitva a jelen viztarolo lehetoseguket.

    Nem hencegni akarnek, itten is sok felszinti-tavak a lakott teruleteken kiszaradtak, de mindeg van tobb mint 30,000 tavak es tobb mint 10,000 szigetek Floridaban.

    Csupan a Yankee-k es a konstriktor boak novekednek az Everglade-ben.

  • Bendeguz79:
    „Nem hencegni akarnek, itten is sok felszinti-tavak a lakott teruleteken kiszaradtak, de mindeg van tobb mint 30,000 tavak es tobb mint 10,000 szigetek Floridaban.”

    Tudja, régen az én gyerekem is csinált nagynéha egy-egy kisebb tavat, de ahogy elmúlt két éves, gyorsan kinőtt ebből.
    Ön még mindig, vagy már újra szokott tavakat csinálni?
    És miért nem akar vele hencegni, ha mind a harmincezer tavat maga csinálta?! 🙂

  • Orsós Elemér
    2019 szeptember 1
    3:41 du.

    hát Elemér, ezzel nagyon furcsa látásról tettél tanú-bizonyságot. Hogy úgy-mondjam még aljas is.

    Szóval azt állítod, hogy a magyar nép is egy alávaló lusta fajzat volt még nagyapáink idejében, amikor 9-10 gyerek volt a „módi”.
    Vagyis unalom űzésből szaporodtak.

    Áh nem azért, hogy ha majd a gyerekek nagyobbacskák lesznek, akkor azok is be álljanak az „igát húzni”??!!
    Meg-hát egyáltalán nem volt garantált, hogy minden gyerek megéri a felnőttkort.
    Valahogy így ment ez évezredeken át, aztán jött az ipari forradalom …

    Furcsa, hogy milyen képzetek világába tudnak jutni az emberek.
    Nyugodtan kezet foghatsz Rodeioval.

    Azért arról se kéne megfeledkezni, hogy egy kínai még ma is napi 10 órát dolgozik, szombat nem szabad, és az évi szabadság is csak két hét.

    lassan ott is változik persze, de még ez a „módi”

    Jobb lenne NEM meg-, és elítélni más nemzeteket.

  • Tüske Zsófia
    2019 szeptember 2
    4:04 du.

    He he he hát látod 😀 😀
    Rólam is mindenfélét összehazudozik
    ennek a szegény Lehárnak a blogján.Hetek óta hisztizik rajta.
    Érdemes megnézni az 2012 novemberi cikket :

    https://leharblog.wordpress.com/2012/11/25/izrael-felhooszlop-hadmuvelet-osszegzes/#comments

    Különös tekintettel a hozzászólások dátumaira !!

    A bolond vénember ott is lejáratta magát a sárga földig a végtelen hülyeségével 😀

    Ez Gurltiz ANNYIRA ostoba hogy még a mikrohullámú láncot is a nyakába akasztaná hehehe

  • Kővendég
    2019 szeptember 2
    10:13 de.

    Én is.
    Sajnos.

    Megdőlni látszik az az elmélet,
    hogy a náci eszmék ott kaphatnak csak lábra,
    ahol erős a társadalmi elégedetlenség, nagy a nyomor, stb.

    Kettő német tartományban éppen a napokban 20 % .-ot ért el az AfD , ami egy csont náci párt. Most a német vezetők sajtóértekezleteken sipákolnak a német köztévében, hogy ez hogyan lehetséges.
    Különös módon főleg a volt NDK területe a fészke a büdösnáciknak.
    Kezd megrohadni az NSZK , mert nyakló nélkül magukra szabadították az ostikat.
    Ugyanígy rohasztja széjjel az Európai Úniót a keleteurópaiak mentalitása.
    Nem azt mondom hogy nem kellett volna egyesülnie a két Németországnak, vagyhogy nem kellett volna bővíteni az EU.-t, de jó lett volna egyfajta „szellemi karantén”, olyan 15 évnyi időtartamra.
    Ha oktalan gyermekeket engednek egy hajó működő kazánházába,
    biztosra vehető hogy előbb-utóbb fel fogják robbantani.
    Képezni kell őket előte pár évig.
    Most éppen ez zajlik Európába (és lassan az USA.-ban is) eszmei síkon. A sok oktalan tanulatlan (történelmet nemismerő) gengszter-zenén rángatózva felnevelkedő gyermek lerombol mindent.

  • Geyza!

    Persze, én nem űrkutatáshoz fejlesztettem műszereket! 🙂 🙂 🙂

  • Orsós! Alapvető félreértésben vagy (nem vagy egyedül). Szerinted mi a „munka”? Egy kenyai őserdei faluban (Kenya nem annyira elmaradott, mint gondolnánk) nem azért dolgozik a felnőtt 20 órát, mert olyan kevés pénzt kap érte – hanem azért, mert egy pár napra elegendő vadat hajnalban kell elkezdni becserkészni, és lehet hogy csak estefelé sikerül elkapni. A nőnek meg két órát kell gyalogolnia, hogy hozzon egy badella vizet.
    A munka fogalma folyamatosan átalakul: Európában is. Le kéne szállni már erről a „munkahelyteremtési” őrületről, mert baromi drága, a haszna minimum kétséges. Főként, ha hozzávesszük,miféle további pusztítást okoz a Földön.

  • Bendeguz79
    2019 szeptember 2
    4:06 du.
    gizi nem akarsz ajándékozni tavakat és szigeteket, ha már annyi van és a boa constrictorokat is lehet belőlük sok ridikült csinálni meg hát izsákot

    hahaha

  • Gejza 11:44

    Avagy: Villák proletárjai egyesüljetek (?)

    Nameg: „Hely a tetőn”

    😀

  • talalom
    2019 szeptember 2
    8:37 du.

    Oké, akkor legyen mindenki önfenntartó és ne ácsingózzon pluszmunkáért, elégedjen meg a XXI. században is egy földviskóval és pár kecskével? 😀 No és az extraprofitot ki fogja megtermelni a -világ fősodor- munkától elszokott, keleti léhaságra született felső tizezerjeinek vagy a FED titokzatos gazdáinak?

  • Geyza: vannak – még a zsidók között is, a jelek szerint – akiknek életelemük a kirekesztés. Nem tudom, miből gondolta ez a szegény gyuri, hogy majd én odamegyek bomlasztani?
    Sosem jártam Izraelben, feltehetőleg nem is fogok – a helyi politikához hozzászólni nem tudok, de az is csak mérsékelten érdekel. Az ismereteimet szépirodalomból szereztem, főleg az imádott Kardos G. műveiből.
    Ő meg már 1997 óta halott. Szóval: ugorgyunk.

  • Almási Alma,

    nem kell hajolgatni, fürtönként pöszmötölni, csak neki kell állni betakarítani a termést így:
    .

  • talalom;

    De nem ismertette velink ,hogy a magyar-agrar-termelok miert nem kepesek, vagy hajlandok termelni pl. hagymat, meg krumplit, stb???

    Ha termelnenek tobbet mint a belfoldi szukseglet hat azt exportalhatnak es nyernenek jovedelmet, s az altal jobb eletmododt.

    S mivel allandoan panaszkodnak ,hogy a fizetesek alacsonyak, hat az olcsobb teremelesi koltsegek alapjam sokkal nagyobb jovedelemt is nyerhetenenek.

    Vagy talan nincsen aki hajlando lenne dolgozni, termleni, akar krunplit, vagy hagymat, vagy barmi mast ?

    Mikor tanilnanak majd az azsiaiktol????

    Azop teremkei vilagszerte arulva, mert minden mas nemzeteket termkeinek a koltsge alatt kepesek termelni,az olcso munka koltdseg ami teszi oket gazdagga!

  • Kovendeg;

    TO, tavak (tobbes-szamban), mint a Balaton, amik NEM ipari tomegkeszitmenyek am!

    Hanem a termeszet csodajanak eredmenye fokent az utolso jegkorszak vegevel amikor a nagy jeg-tablak kezdtek csuszni es feldurni a fold-felszinet, amiket az olvadt jeg foglalt el.

    ROZOMIS???
    Probalkozzon ertelmezni !

  • Gabriel
    2019 szeptember 2
    6:38 du.

    @gaga

    még egyszer követelem: engem hagyjál ki az agyficamaidból, és ne hazudj! szemét egy alak vagy, mi közöm nekem ahhoz, hogy te és elemér miről ömlengetek?
    most abbahagyom, mert nyomdafestéket nem tűrő szavak következnének

  • Drizari
    2019 szeptember 3
    9:25 de.

    nagyon termelékeny, de a vége mégis az, hogy (hahahaha gyümölcsként akarják eladni és nem szószokat meg italokat csinálni, amiket én nem veszek meg) a hordóból kiöntött gyümölcsből szorgos kezek kiválogatják a leveleket és szárakat, és kis apró dobozkákba csomagolják amiket egyenként meg is kell mérni, és címkézni…

    anno a bölcs magyar paraszt még a gabonaföldeken is erdősávokat telepített, vagy erdőket, mert az jó a környezetnek és a gabonának, meg az esőket is elkapja, az USA ban találta ki valami agyament lusta idióta, hogy bulldózerrel letarolta az egész megyét (county) és egyetlen fát sem hagyott meg, most meg zokognak, hogy mennyi tornádó keletkezik, ők csinálták saját maguknak olyan „mezőgazdasági” technológia is kialakult (nem tudom manapság még dívik e) amelyben lebetonozták a területet és a betonra hordtak termőföldet, és meg is magyarázat a buta lélek mire lenne az jó… persze fából építkezni sem akármi, ahhoz a világ összes erdeje nem elég és nem is képes elég gyorsan utánanőni ahol „erdőgazdálkodás” van mert …már nem is tudom miért… de borzalmas látvány az a gányolás amit ezen a címen végeznek

  • GEYZA;

    Aki nem halad a korral az csak hatra marad !!!

    Lasd a Draziri altal csatolt lapot?

    Ha azt a mgyarallam kovetne, a nemzetuk fel-lendilhetne.
    Na az NO NO. Inkabb a panaszkodasok es a kozmunka marad.
    De miert nem a termeles ????

    Almasi panaszkodik a ribizli-bokrarol, meg a zoldsegekmes gyumolcsok hianyan.

    Lasd a web-en. Az kb. wgy 25 holdas ribizli ultetveny/ Harom egyen konnyu munkaval kivallo jovedelmet szerez.
    Itten a rivizli $ 2.99/liter.
    50-60 minden fekete kannaban.
    S a termelese sem kovetel tobb munkast !!!!

    A gep minden forulojaval 1 millio Forintos jovedelmet szedett.

    Valaki irta hogy meg ottan a petrezselyem is 1600 Ft.
    1-2 holdon petrezselymet termelni es milliardos lehetne.
    Hazdagabb mint Maszaros Lorinc.

  • Tüske Zsófia:
    „Geyza: vannak – még a zsidók között is, a jelek szerint – akiknek életelemük a kirekesztés.”

    Én nem vonnám kétségbe az emberek alapvető egyenrangúságát. És ha kérhetem, ne próbáljuk megfosztani a zsidókat az alapvető emberi jogoktól.
    Ugyan miért ne lenne joga a zsidó eberek egy részének, hogy éppen olyan végtelenül ostobák és/vagy aljasok, gonoszak legyenek, mint a nem-zsidó emberek egy része?

    Tüske Zsófia:
    „Az ismereteimet szépirodalomból szereztem, főleg az imádott Kardos G. műveiből.

    Kardos G. trilógiája valóban kitűnő.

  • Drizari, gyanítom, nálunk ilyen nagyüzemi ribizlitermelés nincs. Egyébként néhány más, valaha mindennapos, olcsó gyümölcs ára is az egekben van. Például az egres, a naspolya ma aranyárban kapható, de a gyerekkoromban a málnabokor és a szilva is szinte gyomnövénynek számított. A nagyanyám például a kerítés mellé dugdosott le szilva hajtásokat, amikből sűrű bokor-sövény támadt, és rengeteg szilva termett rajta. Ezek klasszikus kerti-háztáji gyümölcsök voltak. Egy barátnőm apja az érdi kertjükben évente több mázsa ribizlit termelt, a barátnőm utálta is kellőképpen, mert ribizliérés idején erősen be volt fogva szedésre. A gyümölcsöt valami konzervgyárnak adták el.

  • Jut eszembe, idén itt a közeli faluban már sem sóskát, sem spenótot nem lehetett vásárolni. Idén nem is ettem még frisset, csak volt még egy lefagyasztott spenótom valamikor az őskorból… 🙁
    Ennek tényleg semmi köze a klímaváltozáshoz.

  • Zsófia:

    Tudod jól:
    A mi Gyurkánknak nincs ki a négy kereke!
    Arról papol hogy odajárnak a „KMH hírszerzői” (mármint mi)
    információkat gyűjteni a nem-is-tudom-miről és hogy szegény Lehár ezt valahogyan akadályozza meg.Meg van áldva
    Lehar ezzel a bolond vénemberrel.

  • Gabriel:
    Mostmár erősen bánom hogy el kótyavetyéltem azt a műszert.
    De most öt éve horribilis összegért hozájutottam egy 2 gigasample.-s 500 Mhz TEKTRONIX cucchoz, „eyediagram” opcióval.
    Egy álom az a szkóp !!

  • Rodeo11
    2019 szeptember 3
    10:30 de.

    Magad mondod, hogy semmi közöd ahhoz, hogy mi miről beszélünk.
    De akkor legyen is úgy.

    De hogy tanulj valamicskét, itt egy videobejátszás, csak neked, hisz azt hangoztatod, hogy értesz valamit portugálul, hallgasd akkor végig ezt a palestrát:

  • Geyza

    Az döfi, el tudom képzelni. Én kiestem már a buliból, rég nem „elektronikázok”.
    De amíg gyűrtük az ipart, csak Tektronixot „tűrtem a háznál”. Jobb mint a Hitachi.

    Amikor ilyen fasza műszereket látok, akkor nagyon elfog a vágy, hogy hagyjak minden mást a fenébe, térjek vissza a „kezdetekhez”

  • Almási Alma,

    talán azért nincs belőlük „nagyüzemi” termesztés, mert sok műkörmös és jogász lett földtulajdonos, a földbérlőnek meg nem éri meg mással foglalkozni, mint gabonával, kukoricával, napraforgóval és repcével.

    A másik ok az emberi butaság és kapzsiság. Egyik példa rá a cukorrépa. A rendszerváltás után az első pofára-esésüket a magyar hagyományokra épülő „technológia” okozta, hiába állítottak elő a belföldi szükségletnél másfélszer több cukrot, lemaradtak versenyképességben a nyugati üzemekkel a technológiai elmaradás miatt. A cukortörténethez tartozik, hogy az Unió fizetett a hazai cukorgyártás csökkentéséért, és kvótát is adtunk le, így a 12 cukorgyárból maradt egy, a kaposvári. Ja, van egy másik is, ez Mészáros Lőrincé, hatalmas összegű (sok milliárdos) vissza nem térítendő állami támogatást kapott „izocukor” gyártásra, ezt kukoricából állítják elő, és egyelőre évente milliárdos veszteségeket termel.

    Hatalmas területvesztéssel termesztenek még néhol málnát, hagymát, burgonyát, csökken a dinnyetermesztés, versenyképtelen a répa és a petrezselyemgyökér termesztése. Hasonlóan botladozik a karalábé, kelkáposzta, káposzta, zöldborsó, karfiol termesztés, a fokhagyma is egyre kevesebb, és ilyen a zöldpaprika (Pennyben vidéken most kilója 999 forint) és a pirospaprika is. Macerássá vált a zöldbab és a babtermesztés is, de semmi baj, mindent lehet kapni, mivel Uniós tagország vagyunk és vám nélkül érkezik mindenféle mezőgazdasági termény.

    Autókázásaim közben betakarítani-valót már csak kukoricát és napraforgót látok, hatalmas területek várnak az őszi szántásra és vetésre, hogy aztán tavasszal szárba szökkenjen a gabona és repcétől sárguljon a határ. 😀

  • K.Geyza 5:46

    Szerintem meg inkább a WD blue 3,5 1TB, a WD elements 2TB 2,5 USB3,0 fek., de az asus SDRW-08D2S-U lite, már nem is beszélve a K..N A 400 2,5″ 240GB SATA3 SSD (SA400S37/240G) stb. KINGSTON cuccokrólról, melyek amplitúdói, fel egészen a csillagos egekig, már minden várakozást meghaladnak… Hát nem csodálatos ? Geyza!

    Mindmáig szánombánom e tengeri-herkentyűk elszalasztását szerénységem „homo trollicus” blöffgyűjteményéből. No, de nem baj, immáron a mai napon büszkén bepótolhattam itt,
    a KMH hohdemocraticus ciber-dialog felületén…

    Mostmán megint te gyüsssz ! 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 – 🙁

  • Geyza 7,50

    Azért ne feledd, hogy a nyugat . v e l e d . e g y ü t t . szabadította magára, ahogy írod, „az . o s t i k a t”, mely minőségromlásban ezek szerint benne értetődnek – tisztelettel megjegyezve – az idős korod ellenére még mindig gyakran tapasztalható helyesírási hibáid is…
    Ezért tehát;
    Kissé vissza azokkal mindent-tudó, fölényeskedő agarakkal …!

    Jó egészséget! DG

  • Almási Alma
    2019 szeptember 3
    5:36 du.

    Ebből is látszik :nápolyit kell enni.
    Annak csak ezres a kilója a nagyobb multi-üzletekben.

  • Kővendég
    2019 szeptember 3
    4:54 du.

    A TUDATOS véleményem szerint
    Izrael semmivel sem jobb vagy roszabb ország a többi fejlett országnál.
    (Kínát most ne számoljuk ide, ők mindent ellopnak , maguktól nem sokat tudnak felmutatni leszámítva a Nagy falat meg az agyag-hadsereget. És ezek miatt a hihhhetetlen eredményeik okán úgy gondolják világuralomra törhetnek).

    Az emócionális véleményem alapján erősen preferálom Izraelt más országokkal szemben, de ez csak a gyökereim miatt van.

    Ergo semmi nem indokolja hogy amiért kedvelem Izraelt,abba a téveszmébe essek hogy ott csupa Grál lovagok meg Han Solo.-k laknak.

    Tekintve hogy az emberi jellem nagyjából egyforma és az emberek jellem szerinti eloszlása is statisztikailag egyforma, így pont annyi szemétláda van ott is mint mondjuk Itáliában, Angliában vagy Németországban.

    Csak ezek a szarháziak a cionizmus mőgé bújnak akkor, ha kritizálják őket a jellemtelenségeikért.

    Kikiáltják antiszemitának azt, aki a fejükre olvassa a hazudozásaikat.

  • Nakéremszépen.

    346 Forint ma délelőtt a PayPal.-on az EURO !!!!!!!!!
    HÁ ROM SZÁZ NEGY VEN HAT

    A szocik idején 250 körül volt….csak szólok.

  • Onnan tudom hogy vásároltam Izraelből egy kiváló használt TEKTRONIX RF mérőfejet és PayPalon keresztül fizettem.

    Szaal hazudozhatnak bármennyit a hazai jobbos vagy balos médiákban a 330 Forintos Euróról, a valóság az amivel a nemzetközi porondon kalkulálnak !

  • Ugyan a Fidesz-barát közvélemény-kutató intézet készítette a legfrissebb felmérést a szintén kormánypárt-közeli Magyar Nemzet sajtótermék felkérésére, s ami szerint stabilan 3,3 milliónyi Fidesz-szimpatizáns él Magyarországon, és ez a szám valósnak tűnik.

    Részletes olvasásba nem merültem, így nem tudom, hogy ebben az adatban benne-e a diaszpórások, és kihagyva az „ideiglenesen” külföldön dolgozó magyarok a családtagjaikkal együtt, az azonban biztos, ezt a pártnépszerűséget alátámasztja a magyar állampapír jegyzése.

    Rendíthetetlennek és stabilnak látják az országló vezetést az államkötvényben spekulálók, mert a MÁK+ közkedvelt kötvény jegyzése elérte az 1800 milliárd forintos állományt! Leírva: 1800000000000. (kimondva: 1 billió 800 milliárd) Ez annyi, mintha a jelzett fideszesek bedobnának a közösbe fejenként nagyjából 545450 forintot.

    A jelenség tálalható úgy is, hogy a kormány pénzt kér állampolgáraitól, és ők örömmel adakoznak … kölcsönbe.

  • KORDON BLUED
    2019 szeptember 3
    6:09 de.

    Ki tudja mit hoz a jövő ?

    „Jó dolog a haladás, csak egy baj van vele: nem akar vége szakadni”……./ Murfi/

  • Rodeo11:
    „amelyben lebetonozták a területet és a betonra hordtak termőföldet, és meg is magyarázat a buta lélek mire lenne az jó”

    Látja, Öntől is tanulok néha; sajnos, semmit sem értek a mezőgazdasági termeléshez (hja, nem szokta a cigány a szántást, soha nem volt 3-4 cserépnél több földem; pedig hát több kutya, akiket átnevelnem, tanítanom kellett, nagyon szeretett „kertészkedni”) fogalmam nem volt róla, hogy a minden négyzetmétert lebetonozó divat a nagy Ámerikából érkezett hozzánk.

    Gondolom, Ön elég rég nem járt Pest-Budán; nos errefelé ma lehetőleg minden cserépnyi zöldterületet próbálnak lebetonozni, legyen az a (volt) Moszkva tér, a Városliget, a Margitsziget, stb. Ezt a még létező néhány gonosz bal-liberális a nagyszerű Orbán Viktor szeszélyes ötleteinek próbálja tulajdonítani. Ez tévedés, nem olvasták a bizonyos mértékben külföldön is ismert hírhedt marxista tömeggyilkos, néhai Lukács György (Georg von Lukács) régi megállapítását, ti. hogy a sztálinizmus kialakulásához és működéséhez nem lett volna elegendő a „nagy” Sztálin, hanem kellett hozzá sokmillió kis sztálin is. (Ugyanez igaz persze a hitlerizmusra is.)
    Nos, hiába próbálná Isten küldötte, a nagy Orbán Viktor zseniális elgondolásaival fölvirágoztatni Magyarországot, ha nem lenne hozzá itt sokszázezer kis orbánviktor; ám hála az égnek, szerencsére vannak bőven.

  • Don Golo :

    Minden bizonnyal.

  • Geyza!
    Csak részben értünk egyet. De ez ne zavarjon, én általában még önmagammal se szoktam 101%-osan egyetérteni. Ahogy Marx – hadd mérgelődjön újra már egy kicsit Gabriel barátunk! 🙂 – mondotta volt „csak azt tudom, hogy én nem vagyok marxista” (én se!!), s egy játékban az ő kedvenc jelszavaként idézte a latin mondást, „de omnibus dubitandum!” (Mindenben kételkedni kell!)

    Elöljáróban: én a kommentemben (2019 szeptember 3 4:54 du.) NEM Erecről, hanem általában a nem-zsidó és zsidó
    emberekről írtam. És ugyan, szerinted én – csupán azért, mert történetesen zsidó vagyok – nincs jogom épp olyannak lenni, nem lehetek hasonló, mint a mi kitünő kommentelő-társaink, pl. Boda Marcsi, Gyuri10, Bendeguz79? És ha történetesen de facto véletlenül nem is érem el az ő színvonalukat, ez azért van, mert zsidó vagyok?
    Ne viccelj már, nem fertőzd a fórumot rasszizmussal!

    Izraelről nem kívánok részletekbe menően, tanulmány-szerűen írni, nem hiszem, hogy a fórumon bárkit is érdekelne. (Igaz, ha másról írok, az se érdekel senkit.)

    Szerintem, nem túl bő tapasztalataim (talán 5-6-szor jártam Izraelben, rövid, 3-4 hetes időtartamokra) szerint – s tőled eltérően, nem az un. gyökereim miatt – valamivel még mindig jobb (nem az életszínvonal, hanem politikailag), mint a legtöbb nyugat-európai állam. (Egy-két kedvenc észak-európai országot kivételnek érzek, de ez kifejezetten a személyes – pl. nyelvi, időjárási, stb. – preferenciáim következménye.) Nem hagyható figyelmen kívül szerintem az sem, hogy az izraeli állami hülyeségek egy jelentős része (persze, nem mind!) az ország sajátos és jelenleg kikerülhetetlen kényszerhelyzetéből adódik.
    Ami személyesen engem illet, nem vagyok cionista (ha az volnék, rég Izraelben élnék), de még sokkal kevésbé vagyok anticionista. (Megjegyzem, hogy a cionizmusnak rengeteg ágazata volt és van, a szocialistától a jobboldalin át a vallási indoku cionizmusig.) Az un. anticionizmust az antiszemitizmus mai fő megjelenési formájának tartom. (De ez persze nem jelenti azt, hogy kivétel nélkül minden anticionista egyén egyben antiszemita is lenne.)

    Más témáról: egy-két őskori, ex-DDR elektronikai szerkentyűm (szkóp, hangenerátor, impulzusgerátor – utóbbiban már ki kellene cserélnem az elkokat) nekem is van, de mert engem nem érdekel különösebben az elektronika, nekem megfelelnek, nagyon ritkán használom azokat, legföljebb saját öreg, kőkorszaki cuccaim (számítógép, mosógép-elektronika) esetleges javítgatásához. (Egy nagyon picit értek ezekhez; szinte bármit szét tudok szedni, és utána már csak 2-3 jól képzett műszerész szükséges az összerakásukhoz.)

  • Gabriel:

    Gyengéim a mérőműszerek 😀
    Fiatalkoromban magam gyártottam le
    a működésemhez szükséges „műszerparkot”.

    (Csövoltmérő, oszciszkóp, hanggenerátor, szignálgenerátor, TV ábra és URH generátor, sweep generátor, digit.-frekimérő , stb..stb..)

    De akkor még lelkes voltam és fijatal.

    Öregkoromra rákaptam a Tektronixra, Hewlett-Packardra meg a jó öreg Rohde & Schwartz.-ra.Nomeg a kiváló Marconit se felejtsük ki. (Van azért más neves gyártótól is cuccom)

    Ajánlom Neked hogy a lelki békéd érdekében térjél vissza a „gyökerekhez” 😀 😀

  • Gabriel
    2019 szeptember 3
    7:40 du.

    @gaga

    nem érdekel egy rablógyilkos véleménye és rablómeséje, tehát nem nézem meg.

    igenis van közöm ahhoz, hogy szar hazug propagandát terjesztesz és kiadod magad holmi szakértőnek, mint a 77. senki

    hahahaha

  • De jó…”Magyarország jobban teljesít !”

    https://nepszava.hu/3048734_betegagyban-a-forint-a-nagy-jegybankok-dontesetol-fugg-az-erosodese

    Osztán még akceptáljam is ?
    Csak mert az arcomba tolják ??
    Jelszavak meg szlogenek vannak bőven.
    De hol a 13.-ik havi nyögdíj, meg az energiár-csökkentés??

  • A mai magyar-mezogazdasag, ill ellemiszer-termelese igen gyatra allapoyban van, csupan mert az allamhatalom burokracia hatalama alapjan mukodtetve.

    Ha az allam-keze tavol lenne, a foldmucesek termelnenek a korlatozasok nelkul.

    Ha ehes lessz majd termel minden taplalekat.
    Amig az allamhatalom eteti valhogyan, persze hogy nincsen erdeke termelni, gyarpodni es jovedelmezni korlatlanul.

  • Rodeo11
    2019 szeptember 4
    10:43 de.

    Te sem nagyon érdekelsz minket,
    a hülye linkjeiddel együtt.Max. csak annyiban,
    amennyire az ember megcsodál az utcán egy kerengő dervist.

  • Kővendég
    2019 szeptember 4
    10:15 de.

    HEHEHeehhhehehe
    naaaa.. hát csak összeverődünk
    itt páran ilyen ” villanyászok” 😀
    Akkó minnyá avatárt is váltok, a társaság kedvéért 😀 😀

  • Drizari:
    „ezt a pártnépszerűséget alátámasztja a magyar állampapír jegyzése.”

    Ne vitatom az adatait, és egyetértek a következtetésével is.
    Viszont a barátom nagyapjától a napokban hallottam egy ősrégi lengyel viccet még a rendszerváltás előtti időkből. Talán moderátornak nincs ellene kifogása, hogy leírjam.

    Egy lengyel bement egy lengyel takarékpénztári fiókba és a fiókvezetővel akart beszélni.
    – Mit akar megbeszélni a fiókvezetővel? – kérdi az alkalmazott.
    – Egy nagyobb összeget akarok betenni.
    Odahívják a fiókvezetőt.
    – Mennyit akar nálunk elhelyezni? – kérdi az ügyfelet.
    – Ötvenmillió zlotyit. De előbb lenne egy kérdésem.
    – Parancsoljon!
    – Visszafizetik majd nekem ezt a pénzt?
    – Természetesen.
    – De ha közben esetleg tönkremegy a fiók?
    – Akkor a takarékpénztárunk központja visszafizeti.
    – No jó, de ha az is tönkremegy?
    – Akkor visszafizeti a Lengyel Nemzeti Bank.
    – De ha a Lengyel Nemzeti Bank is tönkremegy?
    – Akkor visszafizeti a Lengyel Állam.
    – Jó, de mi lesz, ha a Lengyel Állam is csődbe megy?
    – Akkor visszafizeti a nagy Szovjetunió.
    – De mi van, ha a nagy Szovjetunió is tönkremegy?
    – Na, és az nem ér meg magának ötvenmillió zlotyit?!!

  • Geyza
    2019 szeptember 4
    12:23 du.

    @g
    kik azok a „minket”?

    mintha beképzelt lennél, meg egy két lábon (ez sem biztos) járó link

  • Rodeo11
    2019 szeptember 4
    2:19 du.

    Gondolod hogy többségben vagy?
    A Kína meg más kommuno-fasisztoid rendszerek imádatával?
    Nézzél már tükörbe…

  • Kővendég – már megint jól megnevettettél a zlotyis viccel 🙂 – köszi!
    A magyar állampapír jegyzése viszont nem biztos, hogy olyan jó üzlet (5 éves lejáratra 5%-os évi kamat) amikor ilyen ütemben gyengül a ner alatt mindegyik címletében látványosan megújult (törvényszerűen felhigított 🙂 forint. Geyza remek linkje alapján pl. az év eleje óta 7,3 %-kal gyengült a dollárral szemben a forint és a hazai deviza az uniós és az amerikai fizetőeszközön kívül a környező országok pénzeivel szemben is leértékelődött. Ilyen iramban gyengülő fizetőeszközben számolt bruttó hazai termék 5,1 %-os 2019 első féléves emelkedése sem tűnik akkora nagy durranásnak mint amilyennek nerék szeretnék láttatni.

  • Rodeo11 (Geyzának):
    „kik azok a “minket”?”

    „Jól áskálsz vén vakond” – írta a jó Dárdarázó az Omlett c. szakácskönyvében. 🙂

    Most Ön is jól áskál, hiszen a lezárt „Szíjártó Péter bácsi meséje… c. topicban valaki nekem írta, hogy „az a bajotok Marx szal (is) hogy minden előrejelzése hajszálpontosan megvalósult”, holott tudomásom szerint nem vagyok tagja semmiféle anti-Marx társaságnak, tehát itt a többes szám használata legalább akkora bunkóság, mint amikor egy ostoba fráter, akinek bőven lenne oka szerénységre, egy internetes vita elején rögtön a PhD-jével szeretné vitapartnerét – aki kijárta az iskolában mind a 8 évet (négyszer az elsőt, négyszer a másodikat, hisz ismétlés a tudás anyukája) – lehengerelni.

    A tárgyra téve. Nekem (tehát nem „nekünk”) Marxszal éppúgy nincs bajom, ahogy pl. Platonnal, Augustinus Aureliussal, Mose ben Maimonnal, Aquionoi Tamással, Spinozával sincs. Marx – saját szavai szerint „nem akart receptet adni a jövendő lacikonyhája számára”; volt olyan megállapítása, ami szerintem helytállt a maga korában is és helytálló ma is, volt olyan, ami annak idején helytállt, de ma már túlhaladott, volt olyan is, ami eleve téves volt, és végül sok olyan, ami ma is vitatott. A magam világnézete egy-két nagyon fontos ponton különbözik Marxétól. (Marx ugyanis liberális világnézetű volt – na, ha élne, ezért a megállapításért adna ám nekem! – míg én nem vagyok az; ám a világnézet alapvetően hitbéli kérdés, és hitbeli kérdésen nem szoktam vitába bocsátkozni.) Erről ennyit.

  • Poliakoff:
    „A magyar állampapír jegyzése viszont nem biztos, hogy olyan jó üzlet”

    Hála az Örök-évalónak, ez számomra közömbös. Szerencsére haSem eddig megkímélt – és nagyon remélem, a következőkben is megkímél! – attól a szörnyű gondtól, hogy vajh’ mibe is fektessem a rengeteg pénzemet. Borzasztó lenne, ha azzal kellene foglalkoznom – márpedig, ha vagyonos lennék, nem kerülhetném el – hogy melyik tőzsdén melyik valuta javul, melyik romlik, hogy és miként alakul majd egyik vagy másik részvény, esetleg az arany árfolyama. Az életemből ellopott idő lenne ilyesmivel foglalkozni, hisz piszkosul nem érdekel.

  • Geyza

    A műszerépítés az elég meggyőző foglalatosság.
    Bár nem volt elhanyagolható tényező a szükségszerűség sem, ami miatt a szoc.világban rá is kényszerültünk, merthogy nem volt egyszerű hozzáférni ahhoz, ami kelletett.

    A fizikatanszéken kénytelen is voltam belemélyedni, de ami a jó oldala, hogyha te csinálod a ketyerét ahhoz amit mérni akarsz, akkor bele kell merülni a dologba magába.

    Aztán azt is kénytelen vagy megtanulni, és megérteni, hogy igazából bármely műszer feszültséget mér, amihez a be- és kimenetet hozzákalibrálod. Na meg néhány tekercset, ellenállást, mágnest célszerűen összerendezve a közepébe gyömöszölsz, hogy a kalibráció az adott dologhoz idomuljon.

    Igazából a NAGY CERN se más! (na ha ezt az Alma véletlen elolvassa, mit kapok én ez utóbbiért…?!!)

  • Nem a ribizli kilónkénti 3700 forintos ára jelzi a klímaváltozást, hanem a most fölfedezett öt oroszországi ismeretlen sziget.

    Elolvadt felettük a vastag jégtakaró. A legkisebb sziget 900, a nagyobb 54500 négyzetkilométer nagyságú. Mint kiderült, a Jeges tengerben találhatók, nem messze a Nansen-gleccsertől, ami rohamos gyorsasággal kezdett fogyni. Így váltak láthatóvá Oroszország eddig nem ismert új szigetei.

    De a legaggasztóbb, hogy itt a sarkvidék közelében klímakutató tudósok nemrég villámlást észleltek, ami a klímakatasztrófa kezdetét jelentheti.
    A tudósok szerint ugyanis a villámlás kialakulásához az alsó légkörnek melegnek és nedvesnek kell lennie, a fölötte lévőnek meg hidegnek és száraznak.

    Szóval, mégse szernék újra kamasz lenni …

  • Kővendég
    2019 szeptember 4
    7:33 du.
    hahaha
    nem szeretem az omlettet, de a tojást nagyon! azt nem értem, miért nekem írod eme dörgedelmet, amikor a @gaga+@g szokta volt volt aszondani, hogy királyi többesben én le vagyok ibrikálva!
    mivel Marx nem Sibylla állításod róla is igaz, és nem is vitatom, csak dühödben kifelejted (ja, én liberális vagyok de nem demokrata), hogy az éle (ha felfedezel ilyet az én röffentyűmben?) arra vág, hogy a sok megmondó „mink” az egészet zumbeischpiel kidobná, de még próbálkoznak és ha(hahaha) Marx részben igaz én arra, pontosan arra a részre utaltam

    ez a szavatossági ideje lejárt és lefagyasztjuk eljárás a KMH-n nem egy bölcs megoldás, a felhő elbírna akármennyi bitet, dehát vannak hitsorsosaink akik pirézül meg gonoszul írnak és bosszúból szófosásuk is van (mint most nekem, de majd beveszem a…. szóval azt)

    érdekes módon a régi nagyokra rajtad kívül nem sokan emlékeznek és még kevesebben ismerik munkásságukat…

    a PhD-mmel kapcsolatosan az évekkel ezelőtt volt és egy másik blogon amelyet elnyelt a múlt iszapja, engem senki végzettsége nem érdekel, de az amit ír, ha már odabiggyeszti gondolja meg és olvassa el mielőtt ráklikkel, a gizivel nem foglalkozok, mert hideg őrület, és meglátván a nickjét gyorsan lapozok vitára érdemtelen ugyanúgy mint a bodácska, azt is békén kellene hagyni, majd megunja és hagyni hadd tipegjen mamuszban és nylon otthonkában a mackónadrág felett egyik hokkedliről a másikra és a fotelba… a reklámokat kerülgetve amitől én is agyhúgykövet kapok

    bye

  • Kővendég
    2019 szeptember 4
    9:05 du.

    Add ide NEKEM a pénzedet.
    Jobb helyet képzelni sem tudnék neki!

    Vannak precedenseim is:

    „Biztosíthatom róla uram,az ön pénze az én zsebemben lesz a legjobb helyen”
    /Patricia, a Leeds melletti John Radio elektronikai lerakat adminisztrátora/

  • Gabriel
    2019 szeptember 4
    10:46 du.

    Igen, már dolgozok az ostobaság mérőműszerén is.
    Még nemtom miképpen lehetne visszavezetni a feszkóra,
    de maga az elnevezés és mértékegység már megvan : ” BODA”

    1 Boda az az ostobaság mennyiség, amit 100 000 ember képes 1 óra alatt előállítani.

    Ezért az átlagemberekre a Bodának csak a tört részét lehet alkalmazni :

    mikro Boda (μB)
    nano Boda (nB)
    piko Boda (pB)

    stb

  • KORDON BLUED
    2019 szeptember 3
    6:09 de.

    NE erőköggyé’.
    Ide nem költözhetsz.

  • Azért nem, mert helyhiány miatt már csak egy ágy fért be!
    Az is függőlegesen. A mosdó kagyló pedig az ablak alatt van, kívül.

  • Rodeo11
    2019 szeptember 5
    8:07 de.

    Az agyhúgykövet már megkaptad reklám nélkül is.
    Gondolom a Vágnerúr-féle ostoba zenék
    mértéktelen zabálása révén.