A vészjelző

2019 december 29 5:34 de.34 hozzászólás

Téved, aki a cím olvasatán valami közlekedési vagy lakásbiztonsági berendezésre gondol. Ezt a kifejezést egy ember magára alkalmazva használta – és bizony nem kicsi veszedelem az, amit feltárt. Tette ezt annak ellenére, hogy tudta: halálos veszedelembe sodorja általa önmagát. Ismereteink szerint még él, feltehetően Moszkvában. Az Egyesült Államok Észak-Karolina államából Moszkváig vezető útjáról könyvet írt, mely magyarul Rendszerhiba címen jelent meg.

Akinek 10-12 éves gyereke máris órákat tölt a számítógépe előtt és – hamar kiderül; nem csak a házi feladat megoldásához keres segítséget, az jól teszi, ha elolvassa ezt a könyvet. Aki pedig rászánja magát és úgy gondolja, eligazodik a rövidítések világában, tudja, hogy az ENSZ ugyanaz, mint az UNO, tudja, mit jelent az FBI, a CIA, hát az is jól teszi, ha a könyv olvasásának kezdetétől fogva jegyzetet készít magának. Különben ötpercenként lapozhat vissza, ha meg akarja érteni, mit takar az NSA, a TISO, a HUMINT, a TOR, a TAO és meg egy tucat más, sűrűn előforduló betűszó. A könyv 5. fejezete nagyon érdekes megállapítással kezdődik: „Minden tizenéves hacker. Muszáj annak lenniük, mert az életkörülményeik tarthatatlanok. Felnőttnek gondolják magukat, a felnőttek azonban úgy gondolják, hogy gyerekek. […] De minél több időt töltöttem a neten, annál inkább mellékes dolognak éreztem az iskolát.”

 Aki pedig mindezt leírta magáról, Edward Joseph Snowden, 1983. június 21-én született az észak-karolinai Elizabeth Cityben. A többi adatának – akit érdekel – bárki könnyen utánanézhet. Könyvének első 126 oldala nem más, mint egy részletes önéletrajz a szerző életútjának, gondolkodásának változásairól. Csöppet sem unalmas! A következő 130, az olvasó szórakoztatóan megírt informatikai továbbképzésének tekinthető, meglepő érdekességekkel szolgál. Végül a harmadik 140 oldal – mely az első két részre alapozva, egyre izgalmasabbá válik – elgondolkodtató képet fest korunk technikai lehetőségeiről, a mindannyiunkra leselkedő, általunk elháríthatatlannak látszó veszélyekről. A fordító, Tomori Gábor remek munkát végzett. Ráérzett a stílusra, ahogy a fiatal amerikai értelmiség beszél. Ötletes nyelvi leleményekkel érzékletessé teszi, és ez úgy van jelen a magyar szövegben, mintha mi is ott ülnénk az egyik gépszobában. Bennfentesek vagyunk. A könyv olvasásához persze nem árt néhány alapszó ismerete, mert például egy cégről szólva ilyenek fordulnak elő benne: „…tipikus alagsori startup volt a dotcom boom elején.”

 Snowden roppant elgondolkodtató kérdéseket tesz fel. Mi tesz ki egy életet? – és a saját szempontjai szerint válaszol is rá. Több, mint amit mondunk, még annál is több, mint amit csinálunk. Az is része az életnek, amit szeretünk, és amiben hiszünk. Számára ez a kapcsolat, az emberi kapcsolatok és a technológia, amely ezeket lehetővé teszi. Szerinte egy ország szabadsága csakis abban mérhető, mennyire tiszteli polgárai jogait, mert ezek a jogok az államhatalom korlátai. Pontosan meghatározzák, hol, mikor nem szabad egy kormányzatnak megsértenie a személyes vagy egyéni jogok azon területét, melyet az amerikai polgári forradalom időszakában „szabadságjogoknak” neveztek, az internet forradalmának korában pedig „magánszféra” néven emlegetnek. Megértette, hogy a kommunikációs technológiának esélye van sikert elérni ott, ahol az erőszak technológiája kudarcot vallott. Így hát elkezdte ezt tanulni és 22 évesen – megszerezve a legmagasabb biztonsági minősítést – előbb a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), később a CIA munkatársa lett. Gyorsan rájött, hogy a hírszerzésnél dolgozni annyit jelent: az országban és a világban mindenkivel összemérik a tudását, és ha meg akarja állni a helyét, specializálódnia kell. Leginkább a hálózatok érdekelték, rendszermérnök lett.

Van egy kifejezés, az indoktrináció, a hírszerzés fiatal munkatársainak megtanítása arra, ők az elit, különlegesek, akiket kiválasztottak, hogy megismerjék az állam titkait, igazságokat, melyeket a lakosság többi része, még a Kongresszus és a bíróságok sem képesek kezelni. Hatalmas lélektani hatással van az emberre, ha átesik a hírszerzés indoktrinációján, ha jártassá válik a technológiában. Ráadásul nem csak engedélyezetté, hanem kötelességgé válik a hazugság, a palástolás, a színlelés az alakoskodás. Arra indít, hogy elsősorban az intézménynek, nem pedig a törvény uralmának tartoznak hűséggel. A CIA műszaki informatikus tisztjeinek (TISO) egy jelentős része különböző nagykövetségeken, diplomáciai fedésben, rendszerint attasé minőségben dolgozik. A digitális technológia globális elterjedésének eredményeként a hírszerzés egyre inkább kiberhírszerzéssé vált, ahol a kibertér fogalma, számítógéprendszerek és hálózatok virtuális terét jelenti. Lehetővé teszi az amerikai kormány számára, hogy a világon minden férfit, nőt és gyereket lehallgasson, aki valaha is számítógéphez nyúlt vagy felvett egy telefont!

 Edward Snowden, munkájából adódó magas biztonsági szintű rendszer-adminisztrátorként egyre megdöbbentőbb kormányzati dokumentumokhoz, nyilvánvaló és gondosan kotyvasztott hazugságokhoz fért hozzá. Felfedezte: a kormány bármikor beleáshat bárki múltbéli adatforgalmába. Bárki, aki az NSA élére kerül, egyetlen gombot megnyomva azonnal rákereshet bárkire, akinek telefonja, számítógépe, hitelkártyája van, megtudhatja róla, az egészségi állapotát, kicsoda, hol van, mit csinál, miről írt, kivel beszélt, bármikor a múltban! Egyetlen telefonhívás adata tartalmazza a dátumot, időpontját, időtartamát, a számot, ahonnan indították és amelyik fogadta és ezek földrajzi helyzetét. A mobiltelefon kikapcsolt állapotban is jelzi, tulajdonosa merre járt, ott mennyi időt töltött, a kártyája, hogy hol vásárolt és mit. Amint az adatgyűjtést kombinálják az adattárolással, a kormánynak nincs más teendője, mint kiválasztani egy személyt vagy egy csoportot a bűnbak szerepére és keresni róla valami terhelőt, ami megfelel a politikai célnak.

 Snowdent az első mellbevágó élmény akkor érte, amikor 2011-ben – külszolgálatból hazatérve, az otthona berendezéséhez fogott. Egy áruházban meglátott egy internettel felszerelt – hűtőszekrényt! Úgy használható, mint egy rendes számítógép, volt WIFI-je, láthatók rajta az e-mailek, a You Tube klipek, telefonálni is lehet előtte állva. Pillanatig sem volt kétséges, a hűtő jelezheti a gyártónak a használó szokásait, háztartási adatait, a gyártó pedig pénzt kereshet az adatok áruba bocsátásával, termékké teszi a fogyasztót. A most divatos „felhő” azt jelenti, hogy amikor online tároljuk adatainkat, gyakran lemondunk a hozzájuk fűződő jogainkról. A tömeges adatgyűjtés technológiája hatékony fegyver lehet – nem is annyira a terror, hanem inkább maga a szabadság ellen. Egy autoriter államban a jogok az államtól származnak, az állam adja őket az embereknek. Egy szabad országban a jogok a néptől származnak, a nép adja az államnak! Felismerve mindezt és mindezek hatására döntött úgy, hogy vészjelző, saját megfogalmazása szerint „whistleblower” lesz, aki rájött: az intézményen belüli élet összeegyeztethetetlen az intézményt körülvevő társadalom elveivel. Nyilvánosságra hozza, hogy a kormánya a kormányzottak tudta és beleegyezése nélkül kifejlesztett és alkalmaz egy globális léptékű, tömeges adatgyűjtési rendszert.

Megtette, és ettől kezdve országában bűnöző lett, a könyve pedig krimibe fordult. Ha lehet, még az eddigieknél is izgalmasabbá vált, ugyanakkor pedig mélyen elgondolkodtatóvá. Valóban ennyire kiszolgáltatottakká lettünk, az okostelefonok, okosórák, okosháztartások világában? Tudatában vagyunk ennek mindannyian? Valóban akarjuk mi ezt?

 

Edward Snowden

RENDSZERHIBA

  1. Század Kiadó 2019

Alföldi Nyomda ZRT

ISBN 978 615 5955 69 3

34 hozzászólás

  • T, Szerző! Az ajánlott művet ugyan nem olvastam, (sort kerítek rá) de a téma régóta a közfigyelem tárgya. És nemcsak a kibertér megjelenése óta. „Aktába írják, miről álmodoztam” – írta a költő majd 100 éve.
    Kétségtelen, hogy a technológia minőségi ugrás is. Miközben a múlt századelőn emberek százainak munkája volt egy „akta” létrejötte, hosszú időt vett igénybe az adatok visszakeresése, az apró részletek összekapcsolása, ami ráadásul az esendő emberi memóriára alapozott. Ma egy közepesen erős keresőmotor percek, órák alatt kimazsolázza a nekünk (szervezetünknek,államunknak, ellenségünknek stb.) szükséges csoportot. Kell-e félnünk ettől, illetve mit tehetünk?

  • A tiltás nemcsak eredménytelen, hanem az egyén számára hátrányos is, hiszen a tiltó általában a hatalom.Tehát az egyén attól is megfosztatik, hogy legalább tudja – figyelik.
    Kínából jönnek félelmetes hírek, ahol a hatalmi figyelőszolgálat a teljes lakosságot elemzi folyamatosan – és osztogat jó meg rossz pontokat a „helyes állampolgári viselkedésre”. Ezeknek következményei is vannak állások betöltésekor, kitüntetéseknél, fizetéseknél. Rossz pont jár a rendszer bírálatáért – a Kína rossz hírét költőnek pedig nem adnak útlevelet, nem vehet vonat- repülőjegyet, még országon belül is korlátozzák a mozgását.
    Most képzeljük el, amint egy Boda-féle osztogatja a „jó állampolgár rossz állampolgár” minősítéseket…

  • A sokaság többsége persze joggal mondja: az életem nyitott könyv,mindig betartottam a szabályokat, nem okoztam szándékosan kárt senkinek. Csakhogy: minden „nyitott könyvet” sokféleképpen lehet olvasni, és koronként változó a cselekedetek megítélése is. Ha negyven éve egy tánc közben a fiú keze a lány derekánál lejjebb csúszott, nemvolt kázus. Ha a lány szorosabban simult ok., de ha eltolta a partnerét, az világos jelzés volt: csak egy tánc, más semmi. Ha ma kerülne nyilvánosságra egy ilyen fotó, a fiúra a zaklatás vádja is kerülhetne, ami aztán további súlyos következményekkel járna.
    Szóval van veszélye még az ártatlannak tűnő megfigyeléseknek is.
    A marketingcélú adatgyűjtéseket én természetesnek tartom – mindenki el akarja adni az áruját. Régen plakátokon, moziban stb., hirdettek: ma felugrik a banner, jön a levél kéretlenül. A bannert bezárom, a levelet törlöm – de nem dühöngök miattuk. Ez a dolguk. Talán azért, mert sose volt sok fölös pénzem – így mindig nagyon megnéztem, mire adom ki. Kifejezetten büszke vagyok arra, hogy bár ötven éve van önálló háztartásom, soha, semmit nem kellett kölcsönkérnem – és csak elvétve kell kidobnom bármi fölösleget, sose használt tárgyat.
    Az ilyen típusú megfigyelést hát talán a tudatossággal lehet a legjobban hatástalanítani.
    Más a helyzet a szellemi termékekkel, bár a tudatosság, a figyelem, a gyanakvás szerintem itt is segít.
    A kibertér itt van, a maga hasznaival és ártalmaival. Biztos vagyok abban: megtanulunk élni vele.

  • Vagyis bekövetkezik az elkerülhetetlen (prófécia)

    16 És megadatott neki, hogy mindenkit, kicsiket és nagyokat, gazdagokat és szegényeket, szabadokat és szolgákat jobb kezükön vagy homlokukon bélyeggel jelöltessen meg,
    17 és hogy senki se vehessen vagy adhasson, csak az, akin bélyegként rajta van a fenevad neve vagy nevének a száma.
    18 Itt van helye a bölcsességnek! Akinek van értelme, számítsa ki a fenevad számát, mert egy embernek a száma az. Az ő száma pedig hatszázhatvanhat.

  • Készült róla film is. Nálunk szintén „fejletté” vált a titkos megfigyelés, a TEK különleges jogosultságot is kapott, de nincs tőlük lemaradva a polgári titkosszolgálatok se. Ez azt jelenti, hogy bizonyos esetekben bírói végzés sem kell a titkos megfigyeléshez, és azt is megfigyelhetik, aki ártatlan és vétlen, de a célszemélyt ismeri, és az őt viszont.

    Nem véletlen az sem, hogy mára megszűnt minden magyar netes hírportál nickneves kommentelési lehetősége, csak a fészbúkon lehet hozzászólni, ahová maguk is költöztek.

    Ezért kuriózum a KMH, mert itt még lehet.

    Akit érdekel a film, itt megnézheti:

    http://www.youtube.com/watch?v=MWpmgdMItcU

  • kösz a cikket, olvastam és a több órás videóját is megnéztem, ahol Moszkvából egy nagyon szép piros, bordó fekete kockás flannel ingben beszél nyugodt, derűs hangon minderről, a kicsengése és az amit mond homlokegyenest ellenkezik találom itt fenn bejegyzett soraival, és mindebből az is látszik, találom esetén is kiválóan műxik az, ami miatt Snowden valahol leszállt a süllyedő hajóról és átszállt egy olyanra, ami egyre gyorsabban úszik, már egész flottilla és a Perzsa öbölben hadgyakorlatot tartanak, sokak nagy fájdalmára és az égig érő hisztériájukra

    bruhahaha

    még egyszer kösz, akkor most hekkelünk egyet?

  • még valami csak a pontosság kedvéért és nyelvtan meg nyelvismeret
    miatt:
    whistleblower: visszaélést feltáró személy ez az első jelentése, a másik ami Wagner Siegfried jében az Erdei Madár feladata, jelezni valami nagyon fontosat annak aki meg is érti

    „a person who informs on a person or organization engaged in an illicit activity.” ez meg a gugli szótárjából

    a precizitás nagyon fontos,

    „„…tipikus alagsori startup volt a dotcom boom elején.”

    az „alagsor” az igaz de teljesen pontatlan interpretálása annak amit a „basement” ebben az összetételben jelent!!!!
    a basement az egy sötét, nyirkos és penészes hely, ahová normális ember nem igen költözik azaz nem él benne, pláne nem dolgozik és a rothadó bűzlő falai mint egy dungeon rejtik az oda elrejtőző bűnözőket és a dotcom pontosan erre lett lett létrehozva… mint már említettem Johnson elnök nagy büszkesége volt amivel sok …na legyen ennyi elég majd utánanéztek

    bruhahahaha

  • Aki esetleg nem a játékfilmet nézné, annak ajánlom a Citizenfour című Ocar-díjas dokumentum filmet, amiben a főszereplő maga Snowden.

    Ezen a linken lehet kiválasztani az 1 óra 53 perces dokufilmet:

    https://indavideo.hu/search/text/Edward%20Snowden?channel_constraint=undefined

  • Nehany jelentos tevedeseket nyujt a cikk !

    1., Ed Snowden egy independent (fuggetlen) contractor volt.
    Egy maganceg alkalmazotja, ami szerzodott volt a biztoinsagiszerveknek szerzodott munkat vegezni.

    2., S nem a hir-szerzes, hanem az adatok elektronikus tarolasan dolgozott.

    3.,Alkalmazasa a titkossag eskujet kivanta, amire eskudott, ill. szerzodott.

    4., Fiatal elkepzelese alapjan gondolta, hogy majd nemi adatok koz-nyilvanossgra hozsaval dicsoitett „whistle-blower”-kent elismert hos lehet.

    5., A US torveny vedi a „whistler-blower”-okat. De a nyilvanossagra hozas a kozoseg es a torvenyes eljarast szukseges szolgalni, NEM az egyeni dicsoiteset.

    Pelda: ma a Trump impeachment adtait is egy whistler-blower hozta nyilvanossagra. Egyenisegenek titkat a torveny vedi.

    6., Nem hiheto hogy Snowden eletveszeluben lenne.
    Hiszen legnagyobb erolkodese visszaterni a USA-ba.

    7., Yorvenyes felelosegre-vonasa elkerulhetetlen a torveny alpajan. Talan nemi ido varna rea a bortonben.

    8., A HACKER-ek akik a szamitogepekbe betornek.
    A titkos jelszokat atjatszak. Az vilagszerete megy, s valojaban meg-elozhetetlen.
    Lattuk mar azt bizonyitva nyiltan a „60 minutes” nagyon nepszeru TV musorban, tobb Hackerek immunitoval konzulatorok e-mailjeibe 10 masopercnel kevesebb ido alatt mind sikereskedtek.

    9., A US „Patrot Act” es a „NDAA” torveny alapjan, MINDEN telephone kapcsolat es E-mail-ek recordalva, es tarolva. Ezen soraim is, es a tietek is mind. Amit Cris Adam itten mar nyilvanossagra adott, kb. ket eve.

    10., DE barmi adat CSUPAN a birosagi itelet alapjan feltarhato es olvashatok. Az barmi bun-ugyek eseteben rotenheto. Az a torvenyes u.n. „discovery-right”,(tettek-kutatasi jogok).Sot meg az is a Romaiktol ered.

    11., 2001-tol ,a 9/11 tett alapjan, US, Orosz, Kina, es bizonyara tobb mas nemzetek biztonsagi szervei hasonloan kovetik.
    Oroszban azt Mr.Putin onmaga jelentette-be az ottani hirekben.

    12., Tehat NE almodozz. A mai technologiakkal NEM letezik tobbe titok.
    Azert tiltotta a US a HAUWEI altali orgram alkalmazasat Kinan kivul, mert azzal vilagszerte MINDNKI adait, telephone es e-mail sorait gyujthetnek a Kinai hatosagi szervek.

    Tetszik-e az neked vagy nem , az ma a valosag.
    S az meg a Holdon sot a Marson sem titkolhatok.

    Minden cell-telephone allandoan mutatja hol-letedet.

    Vannak a vilag varosaiban az uyccai camerak.
    Kina alkalmazza a „face-reckognition” technikat, ami biznyitva megbizhatatlannak.

  • Kedves Bodáné Ma riska!
    Tévedtem! Ez csak a látszat! Félreértés! En mindig is o1g barátja, tiszteloje, szerelmetes hive voltam! Az csak az álca, h olyan hazug butaságokat irtam rola! Csak azert, h kiugrasszam a hazug ballibsibolsevik felforgatokat, a magyarok belso ellensegeit!
    Ha engedne, en o1g-t hatulrol megkozelitenem es nyilvanosan , hedonikusan , elvezettel nyalogatnam, miután kondenzcsikos alsojatol megszabaditottam! Utána engedelyt kernek elorol is! Megismetelni!
    En eppen fel akarnam venni a zorbanhitet, csak a szakrális kozpontját, bazdilikáját kellene megtaláljam!
    Drága Bodácska! Mikor gyontatna meg?

    Tudtam en, h a Facebookon kémkednek magacskáék, a telefonom GPS-kén lekoveti mozgásomat, rögzitik beszélgetéseimet, levelezeseimet es már dolgoznak a gondolatrendőrségen is, ezért már nem merek se én, se családom nyiltan megnyilvánulni!
    Behódoltunk! Rettegunk! Félünk a büntetéstől, a retorziotol!
    Bodácska! Kimentene? Szólna az érdekembe? 3 kicsi szájat kell etessek! Fel kell neveljem hithű orbanistának gyerekeimet, h az elkovetkezo evezred vallását utanpotolhassam büszke magyarként!
    Drága! Sikerült megfelelően nyálasnak lennem?

  • Azert az gyengiti E. Snowden hitelességét, h pont a putyini diktatúraba menekült!
    Miért nem a mi barátságos, befogado orbanista o1g-demokráciánkban bujkál?

  • Ezt a Snowdent azért én inkább látnám rács mögött.

    Ki tudja hányan haltak meg a hülye indiszkréciói miatt.

    Az rendben van hogy fel kell tárni a Hatalom machinációit,

    de tudni kell(ene) vagy kellett volna KÜLÖNBSÉGET tenni

    államtitkok és eltitkolt sundámbundák között.

  • O1G666;

    Snowden Kinaban volt amikor felderult hogy torvrenyes bajokba keruleht , de Kina nem ohajtotta a menedek-jog nyujtasat neki.

    Egy ideig limboban alt, s akkor Orosz orszag igert neki ofeglenes menedek jogot.

    Bizonyara semmi informaciot nem tudott nyijtani Kinanak, tehat Kinat nem erdekelte.

    De valojaban nem jelenros allm-titkokat tulajdonozott Snowden nyujtani, csupan nemi adatokat amit torvenyesen lekotelezett volt nb\em nyilvanossagra hozni.

    S ma, meg Moskva sem igen erdeklodott allando-menedkjogot nyujtani neki.

    Ketsegtelenul semmi olyan adatokat ma nem tudd Snowden ami erdekelne Moskvat.

    Hat mi az amit ma a NSF (a volt KGB) nem tudna megszerezni gyorsan a szamitohep-betoresei altal????

    Ma Snowden igazan megbanta gyerekes donteset. Sirankozik haza jonni de fel a kovetkezmenyektol.

    bruhaha elkepzelesei alapjan a „sulyedi hajo” elekpzelsei csupan ke;lentektelen almodozasai.

  • nagyon érdekes olvasni sokak beszólásait (a geyza nevű fckcsp és a gizi nevű bende79,01g. a leginkább feltűnőek de messze nincsenek egyedül)

    ez az az eset, amikor a vazallus bármit megtesz a gazdaállat jólétéért, még a saját jólétét is megnyirbálja, hogy a gazdaállat (amely ott kuncog a tenyerébe röhögés közben) jóléte biztosítva legyen, és a kedves fckcsp elmondhassa, (a kocsmában cseresznyepálinka hörpintgetés közben) hogy a gazdinak peniglen Rolls Royce -a is, meg helikopátere is, és Pancsoló arénája is a pottyantós falusi budija mellett és erre ő a fckcsp kurva büszke, és ha bárki azt meri mondani, hogy a gazdaállat egy vérszívó tetű azt elmondja mindenfélének

    bruhahahaha

    éljenek a tetűk, mondja gizi aki hívő és aszongya, hogy a tetű is az ő istenének teremtménye, és „megsimogassa” (a gizi piréz nylevtana szerinti helytelen írással)

  • O1G666
    2019 december 29
    1:04 du.

    megoldás minderre: (kedves barátom magyarázta, hogyan)

    álnéven kazakhsztáni IP ről nyitni egy töröknyelvű fácséoldalt és üzbégül beleirogatni de egy ilyen nem elég, minimum kettő kell a másikat madagaszkári IP vel malgasúl kis umbundu beütéssel és egymással vitatkozva provokálni a nagyérdemű egységsugarút és jókat röhögni amikor a kitalált hamis hírekkel meg lehet kavarni a lelki békéjüket… legutóbb is kitalálta (a valósághoz semmi köze), hogy usa bombázók bombázták Kirkukkot és a saját bedolgozóikat bombázták porig… nagyon le lett ápolva, hogy hogyan mer ilyesmit kitalálni, meg hogy közeledik az Androméda Köd a Tejút felé és 2.52 milliárd év múlva már egészen közel lesznek egymáshoz, és hogy az olvasó egységsugarú nagyon vigyázzon, mikor majd ez lesz, mert akármi is történhet, hogy miket mondtak neki?

    bruhahahaha

    és legyen drótos telefonod és mikor a hakker felhív akkor felveszed, és nem szólsz bele és nem teszed le…

  • F.K.Cs.P.

    (Elolvastam a „Rendszerhibát”)

    Formálisan igaza van ami az államtitkokról írt.
    Azonban:
    A Snowden által feltárt amerikai lehallgatás/lefigyelés feltárása és annak veszélye csak akkor hat, ha azt „ilyen módon” tárják fel azt a emberek számára.
    Ez esetben az államtitok sértés elenyésző az emberiség figyelmeztetése mellett.

  • Nem, Snowden titkos adatokat nem fedett fel, „mindössze” megnevezte azokat a kereső/kutató számítógépes rendszereket/szoftvereket, amikkel dolgozik az államhatalom, és ezeknek milyen a hatása az állampolgárokra.

    Rendszergazda volt, és adatokat tároló/leválogató/rendszerező/szűrő szoftverek megalkotója.

    Mint rendszergazda, tkp. felette állt bejutási és adatkezelői szinten a hivatásos kezelői és adatfeldolgozói/elemzői/operátori szinteken dolgozóknál. Ő nem keresett rá konkrét személyekre v. cégekre, hanem az ezt lehetővé tevő programokat koordinálta/ellenőrizte. Vagyis ő nem volt se felderítő, se elhárító. Snowden a titkosszolgálatok használta számítógépes rendszerek gazdája volt.

    S ha eddig ajánlottam filmeket, ajánlok most is egyet. Szerintem fenomenális egy játékfilm, tökéletesen átérezhető benne az egyik diktatúrából a másik diktatúrába átmenő mindennapi élet. Ajánlom azért is, mert a lájtosabb változata ma is átélhető (Magyarországon). A 180 perce hosszúnak tűnik, de nem engedett el a film egy percre sem. Magyar címe: Mű szerző nélkül, és itt nézhető:

    https://indavideo.hu/video/Mu_szerzo_nelkul

  • „Ezt a Snowdent azért én inkább látnám rács mögött.

    Ki tudja hányan haltak meg a hülye indiszkréciói miatt.

    Az rendben van hogy fel kell tárni a Hatalom machinációit,

    de tudni kell(ene) vagy kellett volna KÜLÖNBSÉGET tenni

    államtitkok és eltitkolt sundámbundák között.”

    A tisztánlátás érdekében szólok ismét a témához. Nem, Snowden minősített államtitkokat nem tárt fel, mindössze felfedte, hogy az állam felderítő szervei olyan adattároló számítógépes rendszereket használnak, amik lehetővé teszik bármelyik állampolgár sok évre visszamenő tevékenységének és vele történések rekonstrukcióját. Ha volt ellene büntetőeljárás, a gép kidobja évtizedekre visszamenően, mit vétett, ügyét milyen eljárási számon tárgyalták, mi volt az ítélet és azt melyik bíróság hozta. Vagy, egy konkrét lakás számára rákeresve kidobja a gép, hogy évtizedekre visszamenően kik laktak abban a lakásban. Ezek titkos nyilvántartási rendszerek, amik külön-külön szoftverekkel futnak a belső hálózati rendszerben, amihez (elviekben) külső illetéktelen személy nem fér hozzá.

    Ezekhez a szoftverekhez egyéni azonosítóval juthat hozzá a hivatalos személy, ami belépés azonnal naplózásra kerül, dátummal percre pontosan. Ezután minden mozzanatot naplóznak, hogy mivel és mit végzett a szoftverbe belépő. A szoftvereknek külön nevük van, és ezeket a szoftvereket valakik alkották, ezeket javítgatják, és ezekből más szoftvereknek adnak át információt, vagyis összeköttetés van közöttük. Pl. nálunk ilyen, amikor a kormányablaknál megkapjuk a megújított jogosítványunkat, és a rendőrségi számítógépes rendszerben ez azonnal megjelenik.

    Itt a neten több helyen és többen leírtak már egy ilyen szoftver nevét, amit zárt-körű rendszerben használnak, úgyhogy semmi újdonság és államtitok kifecsegése. Leírták már az Erzsi nevet, ami az R ZS betűrövidítés szlengneve, s ami a rendőrségen használt „Robotzsaru” szoftver neve. Ezzel dolgoznak a bűnügyi nyomozók.

    Nos, Snowden ilyen szoftverneveket hozott nyilvánosságra, egyben megnevezve, hogy mikre szolgálnak. A világ ezeket a kémprogramok neveit ismerhette meg, mint PRISM, Tempra, és megnevezte a telefonhívás-adatbázist, de megnevezte a „Tailored Access Operations” szervezeti egységet, s hogy mivel foglalkoznak.

    A világ (titkosszolgálatai) rájöhettek, hogy az amcsik még Merkel telefonját is lehallgatták. Vagyis konkrét államtitkokat nem fedett fel, kémkedést nem hajtott végre, ennek számítógépes forgalmi napló nyoma lett volna. Úgyhogy csak valami 19. századi gumiszabály szerint izzadtak ki ellene kémkedési vádpontot, ami röhejes a 21. században.

    Csak merthogy, Snowden miatt senkit nem tettek el lábalól.

  • Rodeo11
    2019 december 29
    9:23 du.

    Magadról beszélsz? Kicci óccóó chinai provocateur hehe

  • A „Veszjel” a cikk ,Snowden konyv es film kibacsajtasai azt jelzi, hogy Mr.Putin nem hajlando eltartani az adofizetok penzebol, s Snowden penztarcaja igen lapos.

    Nem adta a szerzo cikkeben, hogy mennyi eloleget nyujtott a kiado a konyvert.

    Bizonyara apukaja is megunta a penz-kuldest fianak Moskvaba.

    DRAZIRI megjegyzese tisztan nyujt magyrazatot az ugy sullyossagan, es annak reszletein.

    Snowden csupan szerzodeset es azon alapon levo fogadalmat megszegte, amiert torvenyesen felelosegre vonhato.

    Talan a KMH olvasoi kuldenenek neki egy repulo-jegyet hazajonni. S nyiltan szembe alni a felelosegrevonassal.

  • FERENCT;

    Semmi titok nem letezik, s nem lezett azon.

    Olvashatod az eredti szoveget, ha hajlando lennel arra.

    A „US Patriot Act” es a „US National Defense Authorization Act” (NDAA) cimen talalod a web-en.

    S mint elobbi megjegyzesemben irtam, baratok Oroszbol irtak hogy Putin az oittani hirekben ismertette az oroszokat azok hasonlo tetteikrol.

    Tehat meg Oroszban sem volt az titok.
    Annak vilagszerti alaklmazasa tette lehetove Ben Laden es Abu Bakar el Bagdadi es sok masok megsemmisitesit.

  • Bendeguz79
    2019 december 30
    1:37 du.

    gizi, te vagy egy eset…. bruhahaha

    abubenbinladenbakralszalámiéssonka

    ezek mind kitalált nevek, sohasem létezett személyek árnyképei, mint a kezed árnyéka a falon gyertyával csinálva

    miért bombázta le a Bush Jugoszláviát, mi köze volt és van hozzájuk, nem vettek kölest Idaho ból?

    bruhahaha

    egyre nehezebb vagy súlyosabb eset leszel, nálad csak a hekkszensussz FCKCSP-nek álcázott részeg változata gyógyíthatatlanabb, agyhalottak agylúdtalppal

  • Bendeguz79
    2019 december 30
    1:23 du.

    gizi a könyv és filmbevételekre az IRS 110%-os adót vetett ki, még az Snowden underware -jét is el akarják kobozni a demokrácia és a szólásszabadság szent nevében…majd te elmondod melyik ámend mentbe ment be?

    bruhahaha

  • A Rodejónak – megszámoltam – a 23 hozzá-szólásból 6 jutott ki. Vagyis több mint negyede.
    A kémtörténetek terén nagyon otthon van ….

  • Bendeguz79
    2019 december 30
    1:37 du.

    gizi, a(z) abubenbinladenbakribnbarkaboréssörmegdisznósajt

    az MSM mindenre ráhúzható egységsugarú tenoristája:

    fehér/zöld/hálós sisakban és/vagy

    mindig annyi szakállal, hogy bárki lehessen a képen, úgyis csak arra emléxel, hogy

    „kurvaszőrös” és mindig fekete lebernyegben van ami mindent eltakar és egy nagy fekete turbán,

    ezek a terrorista egyenruhája, Walmart ban online lehet kapni, free shipping no tax

    azok a CIA/NSA++++ laterna magica -jának mutatványai, mint a zsibvásár, meg a perzsavásár és a bolhapiac: itt a házaló, egyetek vegyetek ami kéne, olcsó is de jó… mindenki kapja ki belőle a neki megfelelőt

    én a röhögényt kaptam ki, bruhahaha,

    te meg az egészet bekaptad, mint ponty a kukacot

    csak neked a végső bruhahaha

  • bruhahahaha;

    Ha talan kepes lennel emlekezni, ugy a Meloshewitch ethnic-clensing elleni hatarozat mint az Iraq es Afghanistan eseten is az ENSZz hatarozata alapjan a NATO hajtotta vegre az akciokat.

    Maskeppen alig lenne ma magyarorszag.

    Meloshewitcs a Balatont velete a Yugo eszaki hataranak.

    Snowden-nek semmi problemaja a szollas-szbadasag lehetosegevel. Csupan az eskuje alatal megerositett szerzodesenek megszegesevel.

    Probalnal annyira emlekezni????
    Remlenem egyszer sikerulne !!!!

  • A Fidesz-kormány seggét nyalók szinonimájává vált Böjte Csaba. A felcsúti Puskás Akadémia decemberi évzáróján nyújtott nyelvcsapásos alakítást.

    „Ha hiszik, ha nem, tegnap a dévai templomban imádkoztam, s megjelent egy angyal. Megkérdezte, hova jövök, s elmondtam. Erre azt mondta, kérhetek három dolgot. Elmondom, hogy mit kértem” – felvezetéssel kezdte seggnyalását a helyi fodbalisták és más egybegyűltek előtt, majd így folytatta:

    Először is azt, hogy az akadémia karácsonyfája alá egy csomagba legyen berakva a reményből, a bátorságból, a kitartásból, amellyel Jézus a világba jött.
    Második kérésem számotokra az angyalhoz az volt, hogy milyen jó lenne, ha 15 millió magyar akadémiája volnánk, ha minél többen sportolnának a Kárpát-medencében, mert a templom akkor szép, ha tele van, ez az akadémia is legyen hát tele!
    A harmadik kérésem pedig az volt, hogy legyen minél több gól, végül is egy akadémia attól működik. Szívem minden szeretetével imádkoztam ezért”
    – sorolta az ámulattól alélt hallgatóságának.

    S mindezt úgy, hogy Orbán Viktor jelen se volt!
    (a magyar közegészségügy helyzete eszébe se jutott)

    https://i1.wp.com/balrad.ru/wp-content/uploads/b%C3%B6j-1024×683.jpg?resize=840%2C560

  • Bendeguz79
    2019 december 30
    10:11 du.

    gizi, hogy te miket tucc? elbírod még? és mi van Gázával meg a palesztínokkal? yemeniekkel, huthikkal, ethiópokkal, és mi is voltvanlesz afganisztánban azon kívűl, hogy stratégiai fekvése van és a Pakisztán, Kína, Orosz háromszögbe ékelődik?

    van még ilyened, ethnic cleansing? és mi van a ti saját őslakosaitokkal? van még olyan? vagy csak négerek és latínók hozzátok nem bejáratos a Ná tócsa? pontosan ezért?

    írjál még gizi olyan jókat röhögök, egy pohár sörrel kevesebbel megúszom a szédülést

    bruhahaha

  • B.U.E.K. Mindenkinek !!!!!

  • Bendeguz79
    2020 január 1
    8:52 de.

    gizi te már megint rosszat kívánsz itt mindenkinek, az az „Ú” az hosszú, mert az új év az így írandó az „ujj” (következésképpen az „uj” nak semmi értelme sincs) az meg ami a kezeden van és amivel pirézül boldogítod az egységsugarú olvasót

    bruhahaha

    neked is ugyanazt

  • bruhahahaha;

    Ketsegtelenul szedulsz te az alkoholal, vagy annelkul is a haromszogedben.

  • Bendeguz79
    2020 január 1
    8:30 du.

    gizi, valóban szédülök, de attól amiket te ide biggyesztesz…
    vegyél egy jobb PC-t ami képes magyarul is írni (jaaaa, hogy te nem vagy képes? az más!) hogy neked 3*6 cm-es okostelód van és azon követed el? akkor tűrjél gizi

    bruhahahaha

    gizi nem tudod mi van most az impiccsel? olyan hallgatás van róla? te bennfentes vagy talán neked megsúgja a Ms Pelosi, vagy a súméjker? (van egy bőr cipőm meg kellene sarkalni, odaadnád a súméjkernek, hogy javítson rajta?)

    bruhahaha

    máshoz úgysem ért

    BÚÉK

  • Csodalkozom hogy vajon unnepelik majd maguk Mr.Ghosn-t is, mert Snowden-hez hasonloan o is meglepett a felelosegrevonas elol.

    Persze ,a Renault-Nissan CEO-ja, allitolag milliokat csalt.
    A Japan hatosagok megbiztak benne, hogy talan uriember lettere szavat tartva nem szokne meg a birolata elol.

    Na de tettevel az ellene levo vadakay megerositette es bizonyototta, hogy nem volt am uriemeber, sem szavahiheto.
    Egy dobozoba bujva megszokott Lebanonba.
    Persze Lebaoni szarmazasu, es Japnnak nincsen vissza-szolgaltatasi szerzodese Lebanonnal.

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2020 január 2
    10:31 de.

    Én a mi szuperkém KGBélánkra is kurva kíváncsi lennék, ezért ha van valami értesülésed róla és felvilágosítanál a fejleményekről, azt hálásan megköszönném!
    (Bocs hogy, igéretem ellenére nem bírtam ki Vízkeresztig! 😀 )