Reakció zöldben

2020 január 13 10:08 de.12 hozzászólás

2020. január 7-én az osztrák szövetségi elnök, Alexander Van der Bellen, hivatalba iktatta Ausztria új kormányát. Megint Sebastian Kurz lett a kancellár és a Néppárt (ÖVP) Zöldekkel (Die Grünen) alkotott koalíciója ott folytathatja, ahol az ÖVP-FPÖ kormány májusban, az Ibiza-botrány után, abbahagyta. Májustól idáig átmeneti, szakértői kormánya volt az országnak. A Zöldek (Die Grünen) rendkívül jól szerepeltek a választásokon, a kormányba kerülésért viszont szinte minden baloldali tartalmat töröltek politikájukból. Mindezt avval magyarázzák, hogy a klímavédelem elsődleges, ők erre fognak koncentrálni, a menekültügyi kérdésekben döntsön az ÖVP.

Alexander Van der Bellen (szövetségi elnök), Sebastian Kurz (kancellár) és Werner Kogler (a zöld alkancellár). Forrás: Dragan Tatic/BKA

A háromszáz oldalas programban, ami lényegében az ÖVP-FPÖ politika folytatása, központi téma a migráció elleni küzdelem, a Frontex erősítése, az integráció, s újdonságként még azt az, eredetileg az újfasiszta FPÖ-től származó ötletet is belevették, ami „Sicherungshaft” (biztonsági őrizet) néven szerepel a programban, s amiről még fogunk hallani, hiszen minden bizonnyal alkotmányellenes. Gyanúsnak nyílvánított személyek lehetséges őrizetbe vételéről van szó, olyan emberekről, akik nem követtek el semmit, de feltehetően el fognak követni valamit. Teljesen nyilvánvaló, hogy itt az önkény törvénybe iktatása valósul meg jó eséllyel. A kormányprogram jobboldali, idegenellenes, prokapitalista, melyben a Zöldek (Die Grünen) minden evvel a programmal ellentétes korábbi követelésüket feladták, legyen az emberjogi vagy szociális jellegű.

Az, hogy a miniszterek fele nő (15 miniszterböl 8), ebben az esetben sajnos teljesen mindegy, és csak azt bizonyítja, hogy a kapitalista patriarchátus érdekeit nők is képviselhetik. Ami pedig a klímavédelmet illeti, majd ügyelnek a CO2 kibocsátás csökkentésére, hogy az EU szabta idöpont (2050) előtt tíz évvel elérjék a klímacélt, amit szennyező üzemek kitelepítésével és a lítium valamint kobalt igényes elektroautók forszírozásával el is fognak érni Ausztriában, attól teljesen függetlenül, hogy ez mivel jár Kongóban és Bolíviában, hiszen az már külföld, ráadásul az EU-n kívül van, tehát mindegy.

Eva Horvath-Bentz

12 hozzászólás

  • bruhahahaha

    most mit berzenkedsz meg aggódsz? a demokrácia fellegvárában McCarthy (a jóska) ideje óta ez alkalmazott demo

    ha más is csinálja akkor szar? vagy quod licet Iovi non licet bovi alapon te is leszarod az egész szentszart amit nyugati életnek neveznek (én nem, nekem vannak más categoricus imperativus aim erre de a Cenz Ura nagyon érzékenye ilyen dolgokra és mivel nem tudom versbe szedni mint FKCSÉPÉCSICSACSÓCSI hát nem)

    bruhahaha

  • Csak szólok, hogy a „…lítium valamint kobalt igényes elektroautók…” előállítása sokkal nagyobb környezet károsítást okoz, mint a robbanó motoros gépjárművek üzemeltetése.

    ps: A (nem csak osztrák-) zöld- és nép-pártiak koalíciója olyan, mint az olaj és víz. Keveredni képes, de vegyülni nem. Vagyis: nem tartós.

  • György Molnár

    Részemről nagyon kiegyeznék egy ilyen kormánnyal Orbánék helyett….

  • Orsós Elemér

    György Molnár
    2020 január 14
    4:31 de.

    Én is, de kikből állna az az ideális álomkoalíció?

  • ORSOS:

    Miert nem csatlakozol Alex-al Burgenlandban ? !

  • MOLNAR GYORGY:

    Vajon miert nem szavaztal reajuk???

  • Ferenct
    2020 január 13
    4:41 du.

    „ps: A (nem csak osztrák-) zöld- és nép-pártiak koalíciója olyan, mint az olaj és víz. Keveredni képes, de vegyülni nem. Vagyis: nem tartós.”

    ———————————-

    Egyetlen koalíció sem tartós, nem is arról szól, hogy „vegyüljenek” – amíg az érdekek diktálják, addig tart, és kész! Jól is van ez így, feltéve ha addig amíg tart, működik.

  • Benancon

    Minden koalíció tartós, amelyekben elvi(!) „közös felületek” vannak.

    Az osztrák- (és a majdani német) koalícióban ez a feltétel nincs meg.

    Olyanok ezek a kényszer szövetségek mint a 2. háborús Churchill-i: „Az ördöggel is szövetkezem…”. Addig tartott a „szövetség” amíg a 2. háború véget ért.

  • Mind az elmult evek soran tettem fel a kerdest , de soha senki nem nyujtott valaszt , hogy miert nem inkabb ohajtanak a lakossag lehetoseget szabadon eldonteni hogy valoban kit ohajthatnanak ameghatarozott kormanyfonek, vagy allamfonek, kolombozo minsztereikenek, sot meg biraiknak, renedorfonokeik, iskola vezetoiknek, stb.stb. a megbizhatalan es onkenyes politukusok heleyett donteni mind azt ???

  • Reakció ….. apám nem lengette a karját, pedig beszélt németül, tapsolni se láttam soha. Arcán mindig félszeg mosoly ült. Nem láttam és nem hallottam őt soha veszekedni, anyámmal se, csak nagy ritkán velem, de ezt mégse nevezném veszekedésnek. Csak kérdezett – Miért csináltad ezt fiam?

    Vékonydongájú volt, fiútestvérei közül egyedül őt nem vitték a Donhoz. Mind életben maradtak, anyám bátyja nem, ő odaveszett a hatalmas ellentámadás kezdetén.

    56-ban otthon ült, anyám ment gyalog kenyérért a Százados útra. Hallgatta a rádiót, nem szólt semmit, csak félszegen mosolygott, és csak Népszavát olvasott. Soha nem láttam kezében más napilapot.

    (reakció Pokorni Zoltánra és Gyurcsány Ferenc reakciójára)

  • FERENCT;

    A nemzetek szovetsege a kozos celokbol, mint a vedelmi szovetseg ,az NEM KOALICIO !!!!!!!!!!!!!

    De ahol a politikusok a sajat „koalicoikat” alkottak, hol szavazott, vagy barmi mas modon, hat hogyan lehetett volna az a nep hatarozata, dontese, vagy legalabb is a jovahagyasaik alapjan ???

    A „politikai koaliciok” tortennek mert amodon jatszak ki, illetve, elozik meg a tisztessegtelen politikusok a lakossag szabad hatarozatainak a lehetoseget !

    Szavaztal , vagy szavazhatott barki is, barhol a vilagaon „koalico”-ra ???

    Tehat, tisztan az NEM a nep szabad hatarozata, sem jovahagyasa.

    De csak az ostoba es a trehany hajlnado azt elfogadni!!!

  • Bendeguz79
    2020 január 15
    12:41 du.

    grizi valami elkezdődött ott nálatok… a tegnapi késő esti tevehiradóban (CTV) percekig mutatták amint polgárháborús hangulat és verekedés van nálatok szerte széjjel (Virginia az egyik a sok közül) azaz mindenki mindenkit utál, mert nem jöttetek rá -még???? de mikor???- hogy egyetlen ellenségetek van és azok a majmok a parlamentetekben meg a szenátus beltenyésztett genitáliáiban leledzenek és azok ellen kellene az esernyő meg a söprű és az összes hat és többlövetű mutattűk is a farzsebekből kilógókat is…

    bruhahahaha