Hogyan lehetne igazságosabb a magyar nyugdíjrendszer?

2020 január 19 10:03 de.79 hozzászólás

Hajjaj! Parazsat gyűjtök a fejemre – de nem először. Kering Magyarországon egy népszavazási kezdeményezés négy kérdéssel – és egyik kérdéssel se értek egyet. A magyarországi nyugdíjrendszerről lenne szó. De olyan kérdésekkel, amik felérnek a 2008-as, hátsó szándékkal elkövetett „szociális népszavazás” hamisságával a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról.

Nézzük sorban. (A megszólított alany nyilvánvalóan a jelenlegi kormány.)

„Hozza létre az Idősek Jogainak Biztosa intézményét;

Erről nekem Murphy törvénye jut eszembe, miszerint – ha nem tudsz, vagy nem akarsz megoldani egy problémát, hozzál létre egy testületet. Arról nem is beszélve, sokféle idősügyi szervezet működik – a kormány mellett az Idősügyi Tanács, de van Nyugdíjas parlament stb. Egy ombudsmannak sincs hatósági jogköre – pusztán észrevételezhet, tanácsolhat. Szerintem fölösleges – különben is: akkor miért nincs ”fiatalügyi” ombudsman, esetleg tinikori jogvédő? Ne komolytalankodjunk!

Bővítse ki a kiegészítő szolgálati idő beszámíthatóságának lehetőségét;

Itt arról van szó, hogy ha valaki a főállása mellett kiegészítő munkát vállalt, (pl. egyéni vállalkozóként), és abból is vonták a járulékot, be kell-e számítani a nyugdíj összegébe? A 97-es nyugdíjtörvény alapján csak egy jogviszonyból származhat járadék, és ez szerintem a nálunk működő felosztó-kirovó rendszerben rendben van, és méltányos. A magyar nyugdíjrendszer NEM BIZTOSÍTÁS ALAPÚ, bár társadalombiztosításnak hívják.

Vegye figyelembe az év elejei nyugdíjemelés nagyságának meghatározásakor a tervezett bérnövekedés mértékét is; Ez az ún svájci indexálás, amit úgy emlékszem, szintén a 97-es törvény szüntetett meg. Nagyon nem értek egyet! Ez ugyanis kétélű dolog: amikor megszüntették, a bérek éppen VESZTETTEK reálértékükből – akkor mi van? Ha nő a bérek reálértéke, akkor számítsuk be – de ha csökken? Sokkal jobb megoldás volt a Medgyesi-kormány módszere. Akkor ugyanis nem az általános infláció mértékével emelték a nyugdíjakat. Volt egy „nyugdíjas kosár”, amelyben csak az idősek költéseit meghatározó termékek szerepeltek – élelmiszer, gyógyszer, lakhatás, ilyesmi. Ezt a jelen kormány megszüntette, így lehet, hogy pl. idén (de már tavaly is) 2,8% volt az emelés, miközben az élelmiszerárak 20-30%-kal emelkednek – szinte naponta. Mellesleg a nemzeti bank előrejelzése 3,6% – tehát már az se igaz, hogy az előre jelzett általános infláció mértékével nőttek volna a nyugdíjak 2020-ban. (Tavaly is így volt.) A novemberben megkapott visszamenőleges korrekció tehát nem nyugdíj-prémium, hanem a törvény szerint járó juttatás, amivel meg is kell emelni a nyugdíj alapösszegét. Ezt tavaly lenyelték, az idén már nem merték: ez az a 0,7%, amit a 2,8%-on felül kaptunk.

„Csökkentse: a nemek, a lakóhelyek, valamint a nyugdíjba vonulás időpontja miatt meglévő, indokolatlan nyugellátások közötti különbségeket.” Ezt nem egészen értem: amikor kiszámítják az összeget, ott nem szerepel se lakhely, se nem – kizárólag a járulékkal fedezett kereset. (Más kérdés, hogy a nők, vidékiek fizetése ma is alacsonyabb azonos munkáért – ez lenne pl. a gender egyik kutatási terepe.) Nem értek egyet a „különbségek csökkentésével” – ez szinte kizárólag úgy valósul meg, hogy a magasabb jövedelmet addig nem emelik, amíg egyformán szegény nem lesz mindenki.

Vannak persze már többmilliós nyugdíjak – arányukat tekintve elenyésző számban. Ez  a kormány ugyanis megszüntette a járulékplafont – vagyis azt, hogy bizonyos kereseten felül nem kellett járulékot fizetni – viszont járadék sem jár érte. Ez lenne a méltányos: pl. 1milliós havi fizetés felett ne kelljen járulékot fizetni – de ne is járjon érte nyugdíj. Ekkora jövedelem mellett már van mód az egyéni öngondoskodásra, önkéntes nyugdíjpénztárban, vagy más befektetésben, biztosításban. (Bár ez a kormány semmitől sem irtózik jobban, mint attól, hogy állampolgárai maguk gondoljanak a jövőjükre: lsd. A magán-nyugdíjpénztár megszüntetése, a lakástakarék kivégzése. Kuncsorogjanak csak az ő jóságos vezetőiknél – aztán majd kap, aki „megérdemli”.)

Ennél súlyosabb gond, hogy a 2,5-2,7 millió nyugdíjas egy része lehetetlenül kicsi ellátást kap. A minimális nyugdíjban mintegy 70-80 ezren részesülnek. Ennek összege 22.800 forint (mintegy 100 CaD). Ez semmire sem elég. Az okok különbözőek. Lehetnek olyan vidéki asszonyok, akik soha nem „dolgoztak” – vagyis nem volt állásuk. „Csak” a háztartást, a háztájit látták el, szerződésben neveltek borjút, baromfit stb. De kisebb számban lehetnek olyanok is, akik vállalkoztak – és amikor ment a szekér, nem gondoltak járulékfizetésre, vagy éppen a munkáltatójuk nem jelentette be őket. Bonyolítja a képet, hogy a minimálnyugdíj összegéhez igazítják a szociális segélyek mértékét is. Tehát ennyit kap az a nem idős is, akinek nem sikerült az „álláskeresési támogatás” három hónapos ideje alatt munkát találnia. Illetve csak akkor kaphat, ha az előző évben dolgozott valamennyi időt közmunkán – ez az oka a minimálbérnél alacsonyabban fizetett közmunka általános népszerűségének. Az ország lepusztult szegleteiben a közmunkát „osztó” polgármesterség gyakorlatilag élet-halál ura.

Van még egy jelentős réteg – a nyugdíjasok mintegy ötöde -, akiknek a járandósága nem éri el a 150 ezer forintot sem. Ennyi nagyjából elég egy szerény háztartás fönntartására, élelemre, gyógyszerre – ha nem kell drága, különleges panacea. Persze itt is sok függ a körülményektől: egy házaspár kettesben már jobban kijön a 300 ezerből, mint egy egyedül maradt a 150-ből, a fiatalabb, egészségesebb vállalhat kiegészítő munkát, míg egy sokféle bajjal küzdő korosabbnak ez már nem lehetőség. Ma már az sem igaz, hogy „falun olcsóbb az élet”, hiszen egy kis községből nehezen, és drága közlekedés révén lehet csak elérni a városokban kínált kedvezményes lehetőségeket. Az egyedül maradtat jelenleg szerintem megfelelően kompenzálja, hogy megkapja elhunyt társa járandóságának 30%-át.

Van még egy „igazságtalanság” a rendszerben. Miután évről-évre változik a nyugdíj kiszámítás módszere, (meg a bérek is növekednek) a régebben nyugdíjasok pénze jóval alacsonyabb lesz, mint a fiatalabbaké. Nálunk is így van: a nővérem nyugdíja alacsonyabb, mint az enyém, és a húgomé magasabb, mint az enyém: 40 évi munka és nagyjából azonos életkereset mellett.

Természetesen minden nyugdíjrendszert lehet jobbá, igazságosabbá tenni – és én is el tudnék költeni háromszor ennyi pénzt is gond nélkül. Hanem: a fenti négy kérdésben rejlő megoldások sem igazságosabbá, sem jobbá nem tennék az idősek helyzetét – csak kiéleznék az ellentéteket a „gazdag” meg a „szegény” nyugdíjasok között. A „különbségek csökkentése” meg végképp elvenné a kedvét a mostani befizetőknek: minek fizessek többet, ha úgyis egyformán jár majd a nyugdíj?

A lehetetlen helyzetbe került minimálnyugdíjból élőkön, vagy egy speciális élethelyzetben (drága gyógyszerrel kezelhető betegség, mozgáskorlátozott állapot stb.) lévőkön pedig nem a nyugdíjrendszer farigcsálásával lehet/kell segíteni. Hanem a szinte teljesen megszüntetett szociális ellátórendszer újraszervezésével.

79 hozzászólás

  • A nyugdíjmizériába beszálltak már a szakszervezetek is, alapnyugdíjat akarnak, ami egyenlő lenne a nyugdíjas létminimummal, ami 2018-ban havi 85338 forint volt. Erre jönne rá a szolgálati évek és a befizetett járadékok arányában kiszámolt plusz. (na, ekkor állna fejre a rendszer)

    Egyéni véleményem: a jelenlegi kiszámítási módszerrel nincs semmi baj, a baj az évenkénti emelések módszerével van. Ezért fordulhat elő, hogy a már „sokat élő nyugdíjas” pénze kevesebb az azonos kondíciók melletti friss nyugdíjasokénál.

    Elviekben a közösből mindenki annyit vegyen ki, amennyit abba beletett. Ezt az elvet alkalmazva szüntették meg a nyugdíjplafont. Addig nincs baj, míg ugyanannyi magas összegű befizető van, mint magas összegű nyugdíjas.

  • *járadék = járulék

  • Christopher Adam

    Kanadában alanyi jogon jár minden állampolgárnak nyugdíj. Erre jön rá egy plusz összeg, amit a ledolgozott évek alatt befizetett járulékok alapján számolnak ki. Az alanyi jogon járó nyugdíj 613 dollár (kb. 142 ezer forint) havonta, ha a nyugdíjas legalább negyven éve Kanadában él. Mivel ebből az összegből lehetetlen Kanadában megélni, ha a nyugdíjasnak más bevétele, illetve befektetései nincsenek, kaphat még havonta maximum 907 dollárt, amit angolul „Guaranteed Income Supplement”-nek hívunk. Igy a teljes havi öregségi nyugdíj max. 1.500 dollárra emelkedik (havi 348 ezer forint).

    Amennyiben a nyugdíjas dolgozott és a kanadai nyugdíj alapba befizetett, az ún. Canada Pension Plan (CPP) állami nyugdíj alapból szerezhet havi 1.158 dollárt (268 ezer forint). Ehhez jön még az alanyi jogon járó öregségi nyugdíj (max. 613 dollár havonta), igy a legmagasabb nyugdíj azok számára, akik dolgoztak és befizettek összesen havi 1.771 dollár (411 ezer forint).

  • Drizari! Tévedsz. A járulék az, amit befizetsz, a járadék meg az, amit a járulék befizetése fejében elvárhatsz-kapsz.
    Nem véletlen hogy ez a kormány már nem járulékot szed, hanem adót. Ezt meg nem is a nyugdíjkassza, és az eészségügyi kassza kapja, hanem az adóhivatal.
    A járulék fejében ugyanis járadék jár, míg az adó elköltéséről a mindenkori kormány dönt. Mindent egy kalapba öntve, a kormány fennhatósága alá utalva ugyanis a mindenkori kormány dönt kénye-kedve szerint Feles tübbséggel írról, hogy mire jut…

  • Nem ketelkedek, sot teljesen biztos is vagyok abban ,hogy „talalom” nem csak cikket, de minden sorat jo-indaltbol eredo meglatasa serkentette.

    De figyelmen kicul hagyta, hogy sem a nyugdij, sem az egeszsegi ellatas NEM jotekony intezmenyek.
    Hanem mindenki , elobb-utobbi szuksegletei.

    Az allamhatalmak reszben logikus korulmenyek, reszben az onzo hatalom lehetosege osztokelese miatt annak uraloi.
    Mind a hatalom, iranyitas lehetoseget nyujt politikusoknak, na meg persze a koltsegei is anyagi javakat nyujt a politikusoknak es burokrataiknak.

    DE a tagadhatatlan valosag, hogy elsokben az idosek nyugdij ellatasa es az egeszsegi intezmenyek is mind a „biztositas” alapjan jottek alkalmazasba.

    S csak a Bismark elveket kovetve, s vilagszerte az allamhatalmak teljes igazgatasa alatt.

    Minden esetben a helyzet azon alapulva, hogy mindenki hozzajarul egy allando kis oszeggel, s a szuksege eseten abbol a kozos-osszegbol kepesek fedezni a szukseges nagy koltsegeket.

    Az hogy mindenki fizeti reszet a kzos kasszaba, s amikor a szukseg jon a „kozos-kasszabol” fizetheto ugy a nyugdij, mint a egeszsegi koltsegeik.

    Persze a VILAGSZERTI problema az ma mindenutt, hogy azok a befizetet osszegek az allamhatalom, ill. a politikusok nem felelosen kezeltek.

    S ma, amikor a szuksegesseg ideje erkezik a penzt nem talaljak sehol.
    Hova lett a TE penzed amit fizettel a „kozos-kasszaba” mind az evtizedeken at, mielott nyugdojaztal???

    Azert csupan a mai dolgozo, termelo, adofizetoket nyuzza az allamhatalom fizetni minden biztositott osszgeknem-letet.

    Ha keteljedne barki olvaso azon, csak szamitsak ki hogy mennyi osszget fizettek abba a „kozos-kasszaba” mielott abbol a nyugdijjas vagy beteg-kezlesere a szuksegesseg erkezett.

    Azert a jol-kezelt magan intezmanyi biztositasok problemak-nelkul mukodnek vilagszerte.

    Hat mi korulmenyek gancsoltak barkit is azt elerni onmaguk?
    Csupan a gazdasagi korulmenyeik, ami ismet a politikusok tettei altal tirtenik.

    Igen, az allam-hatalmak es burokraciak altal okozott kotulmenyek.
    Semmi mas nem.

    Az am valoban vilagszerte az allam-hatalmak es burikraciak altali sikertelen tevekenysegeik, s az sajnos vilagszerti.

    Kisseb, vagy nagyobb problemak kozbejartai, de minden analyzalas azt bizonyit !!!

    Aki gondol jovojere es cselekszik a sajat es csaladja erdekeben, az mindenutt sikeresebben elhet mint akik a politkusokba vetik hituket es jovokuket.

  • DRIZARI es CRIS ADAM megjegyzeseihez;

    1., A vilagszerti probleama, sot az ma meg Kinaban is letezik, hogy egyre kevesebb a fital dolgozok, illetve a szulesek szama, s egyre nagyobb az idosek novekedo szamai.

    Kevesebb a penzzel hozajarulok szamai,ill. a kozos-kasszaba befizetok szamai, DE rohamosan novekszik a nyugdijba-lepok es egeszsegi szolgaltatasorra szorulok szamai. Ill. rohamosan novekszik a penzugyi rany !!!

    2., Ugyan akkor, ugy a szakszervezetek, mint mind a foglalkoztato vallalatok tobbsegei is alkalmazzak a dolgozoik nyugdij-rendszerenek letet.

    Na meg a koz-alkalmazottak (kormanyzati)is.
    Legtobbjuk, nyujtja azt 20 eves alkalmaztatas utan.
    Sokan mennek es kezdik masodik karrierjeiket.

    S 40 ev utan ket nyugdijat, es a kozos tarsdalmi biztositast elvezik. Tehat harom nyugdijat is kapnak.
    Mind amelett az u.n. „401-K” sajat-magan alapu, ado-kedvezmenyes lehetoseg.
    Tehat lehet 4 nyugdijja is.

    De NE feledjuk, hogy az idosek anyagi szuksegletei mas mint a fiataloke.

    Azert a vilagszerti luxus utazasok, nyaralasok, telelesek a deli felteken az idosek altal egyre novekszik.

    Nem csak Florida es Arizona, de Tahiti, Bora-Bora, Society Island, stb. es mind a del-Pacific szigetek allandoan megszalva a nyugati nemzetek nyugdijjassai alatal.

    Mint a mondas,: az elet-elvezese a nyugdijas-korral kezdodik !

  • Chris! Természetesen számít, hogy mennyire életképes egy ország, mennyi a gazdasági teljesítményből az egy főre jutó nemzeti jövedelem. Mo-n ilyen „alapnyugdíjnak” is tekinthető az a 22.800 forint (kb.100 CaD), ami az öregségi korhatárt elérőknek jár. Ebből persze éppúgy nem lehet itt megélni, mint Kanadában a 613 dollárból (142 ezer forintból.)
    A jelenlegi kormány különleges aljasságát mutatja, hogy még ez a pénz sem SZEMÉLYEKNEK jár – családonként csak egy fő kaphatja. Mer’hogy ez a „családok kormánya”. Nehogymá dőzsöljenek a 45600 forintból! Ennél szemforgatóbb disznóságot tán a Földön is keveset találni.
    Ami az egészből elgondolkodtató: ez a banda végképp ellehetetlenítette a mezőgazdaságot, és ezzel a falusiak életét. Mégis a legszegényebb kistelepülésektől kapja a 100% közeli szavazatokat.
    Ez az a terület, amit az ellenzék bűnös módon átengedett a gátlásstalan demagógoknak.

  • Christopher Adam,

    nálunk a történelmi múlt miatt nem lehet alkalmazni a kanadai nyugdíjrendszert.

    1990 előtt a munkaviszonyban töltött utolsó (nyugdíjazás előtti) 5 évből a legtöbb munkabért kapott 3 év alapján számolták a szolgálati idő figyelembevételével. Ez annyiban torzított, hogy az utolsó 3 évben jutalmak és prémiumok tömkelegét adták a leendő nyugdíjasnak (persze nem mindenkinek).

    A rendszerváltással jelentős inflációs évek következtek, miközben már 1988-tól fizették a teljesen új személyi jövedelemadót, és készítettek évenkénti személyi jövedelemadó bevallást. Az emelkedő infláció miatt a friss nyugdíjasoknál be kellett vezetni az előző évekre kifizetett bérek korrekcióját, amit valorizációs szorzóval végeznek, ezzel kerül a számítási alap a nyugdíjba menetelkori forint/euró értékéhez. Minden számítás ezután következik. A valorizációs szorzók 1988-ig visszamenő évenkénti mértékét, 2020-ban is újra megállapítják.

    Tehát az 1990 előtt nyugdíjazottak havi összege villámgyorsan elértéktelenedett, nekik kellett adni külön rendkívüli nyugdíjemelést, amivel nem jártak jól.

    Aztán 1990 után az addig alig ismert munkanélküliség jelensége kezdődött, és az egyszemélyes magánvállalkozások. A magas adók miatt nagyon sok helyen ilyen egyszemélyes kényszervállalkotókat alkalmaztak a cégek a magas adók elkerülése érdekében. A magánvállalkozók közül is sokan csak minimálbérre jelentették be magukat és ezután fizettek be a közös nyugdíjalapba, tehát az akkori nyugdíjasokra kevesebb pénz érkezett.

    Emellett nagyon sokan kerültek kényszerhelyzetbe az cégek átszervezése miatt, és félve a munkanélküliségtől ugyanazt a munkát kevesebb munkabérért is vállalták, ez is visszaüt a ma nyugdíjba menőre.

    De a legfontosabb: a szocializmus megszűnésével megszűnt a nyugdíjas társadalom homogenitása, a magántulajdon és a magánvállalkozás meg a tőzsdézés új bevételi forrást jelentett a nyugdíjasoknak is. Egy örökölt budai villát havi magas összegért adhatott ki a kisnyugdíjas, de a szerzői jogdíjak a helyükre kerülve magas bevételi forrást biztosított (és biztosít) zenészeknek énekeseknek, egy szava nem lehet pl. Korda Györgynek, aki annyi nyugdíjat kap, mint amennyit ő anno befizetett járulékot (nagyon keveset).

    De ettől sokkal összetettebb a helyzet, ezért a jelenlegi magyar állami nyugdíjrendszer a legigazságosabb. Az alacsony nyugdíjasok életvitelét is vizsgálni kellene és nem egy kalap alá venni a nyugdíjasokat, akik között nemcsak a magas összegű nyugdíjasok élhetnek nagyon jó körülmények között.

  • A járulék-plafon eltörlése után, amikor kiderült hogy el fognak szállni a magas keresetűek nyugdíja, gyakran megjelennek különböző sajtóorgánumokban az ezt taglaló hírek.
    De ezzel csak egy cél van: a nyugdíjas tábor összeugrasztása.
    De eddig ezek a hírek csak gyenge kísérletek voltak. A népszavazási ötlet viszont túllép egy határt. Ha ez bekövetkezik, akkor a nyugdíjasnak nyugdíjas lesz az ellensége.
    Sajnálatosan a nyugdíjasok az egyik legjobban manipulálható tömeg. Amióta átszervezték a járulékok rendszerét, azóta nincs dedikált befizetés. A közösbe megy minden. A kifizetések pedig a mindenkori hatalom kegyétől függ. Erre mutat az alaptörvény módosítás is.
    A másik tény hogy a legnagyobb választói csoport a 2,5 millió nyugdíjas, akik rövid pórázon tartva, természetesen a kegyúrra fognak szavazni.
    Van még egy probléma: a nyugdíjasokhoz elérő információ.
    Az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezők nem engedhetnek meg maguknak pl, internet előfizetést, így csak a közszolgálati tv csatornák információihoz férnek hozzá. Azok az információk pedig az agymosás tipikus esetei.

  • Más nézőpont:
    szerencsére a nyugdíjcélú befizetések „közös alapba” mennek, megszűnt a külön kezelésük (kincstári könyvelés), mint ahogyan nincs külön címzett befizetés a honvédelemre, vagy a rendvédelemre. De a katonák mégis kapnak fegyvert/paripát, a rendőröknek is kiosztottak tavaly december végén 500 ezer forint/fő kedélyjavítót (1515€).

    Így nem lehet hivatkozni arra, hogy kevés pénz folyik be a nyugdíjak kifizetésére, és kevés a dolgozóktól címzetten levont 7% egészségbiztosítási járulék és a 10% nyugdíjjárulék. A munkáltató plusz befizet a dolgozója munkabére után 19 százalékot.

    A nyugdíj megállapítása nem a kormány kénye-kedve, hanem törvény, amit a „mindenkori hatalom”, az országgyűlés szavaz meg. Egy 2/3-os párthatalomnál persze válhatna kiszolgáltatottá is, de pont a nyugdíjasok szavazó tömege miatt nem mernek látványosan hozzányúlni és látványosan módosítani.

    (réges-régen aki nem volt sorkatona, havonta fizetett honvédelmi hozzájárulást, ma nincs ilyen, mégis van honvédség)

  • Christopher Adam
    2020 január 19
    11:12 de.

    a mondottaidhoz annyi hozzátartozik, hogy mindehhez meg kellene teremteni az: „affordable life”-ot, Toronto ban próbálkozások vannak de csak lakbér ügyben, a tömegközlekedési díjakban, (megjegyzésem: a torontoi subway a világ szégyene, és az is hogy nincs rá „köszpénz” elviszem pont, kösz!)

    Bombardier most, hogy TTC vett végre egy rakás villamost tőlük, leállnak a közúti járműgyártással, megtehetik és akkor a pótalkatrész, garancia, megy a levesbe… de lesz most property tax emelés ahelyett, hogy az építési vállalkozókat szabályoznák olyan alapon, hogyha „ezen” az áron nem akkor semmijük sincs (azaz megrendelésük, most a rohadtak hiánytermelésre játszanak azzal szépen égig verik az árakat az „overhead” -nek köze nincs az eladási árakhoz, már kívül járnak a Tejútrendszeren csillagászatiak… ezen kívűl a faanyagpazarlás tipikus esetjei a többiről és az energia túlfogyasztásról HVAC system még nem is szóltam azt megszüntetve százmilliárdokat lehetne megtakarítani)

    mindez a korporatív uralom jele és valósága és az általad hajszálpontosan bemásolt nyugdíj összegek egy vásárlóerő megteremtésére hivatottak azaz semmi jótékonyság nincs bennük, nyugdíjas elkölti az egészet és mások nagyon jól élnek ebből

    muszáj volt ezt megjegyeznem, a költségvetések amikkel John Tory és tsai küzdenek, meg a drágalátos Fordocskácska azok játék a pisilővel és a ….szása tipikus esetjei

    kellene valami olyan rendszer ami a grizinek nem tetszik

  • B79! Még egyszer mondom: a magyar nyudgíjrendszer NEM BIZTOSÍTÁSI ALAPÚ! Hanem szolidaritáson alapul. Ez annyit jelent, hogy a befizetett járulékokból fizetik ki az éppen jogosultakat. Vagyis, amikor én 1962 és 2004 között dolgoztam, az általam befizetett pénzt kifizették a szüleim, és más idősek nyugdíjára. A biztosítással szemben az az előnye, hogy válság, vagy rossz befektetés miatt nem lehet elveszteni a nyugdíjmegtakarítást – hiszen nincs ilyen. (Ahogy 2008-ban történt az USA-ban a Fredy és a másik nyugdíjalap összeomlásával.)
    A hátránya viszont, hogy a munkapiac megrendülésével – munkanélküliség növekedésével -, vagy a demográfiai összetétel változásával kevesebb lesz a befizető, mint a nyugíjra jogosult.
    Erre találták ki 97-ben a vegyes rendszert. Vagyis a befizetések 90%-a továbbra is a nyugíjalapba ment, a 10% viszont magánnyugdíj-pénztárakba, ahol befektették a pénzt. A magánnyugíj-pénztári tagnak így a nyugdíja két forrásból tevődött volna össze: 75% továbbra is az állami alapból, míg 25% a pénztári befektetés hozamából állt volna össze. Emellett fokozatosan növelték a korhatárt. Évekre előre meghatározták a korhatár-növelést, meg a kötelező befizetések megoszlását az állami és a pénztári befizetések között. A nyugdíjrendszert nem lehet máról holnapra változtatni – évtizedes kifutása van minden szabályozásnak.
    Az Ovi-kormány ilyesmire nem ad: sürgősen szükségük volt pénzre – tönkretették hát a magánnyugdíj-pénztárakat, az ott 12 év alatt felhalmozódott befizetéseket elverték. Könnyű dolguk volt: a magyarok átlagos pénzügyekről való ismerete nulla. (Bodáénál azért valamivel magasabb.)
    Most részint a folyamatos kohatáremeléssel próbálkoznak (10 óta 64,5 évre emelték a korhatárt, minden fokozatosság nélkül), meg a minimálbér eszetlen emelésével.
    A most Mo-n dolgozók között ugyanis van úgy 800-900 ezer egyéni vállalkozó, vagy kisvállalkozó, akik zöme egyvalamire vállalkozott: a túlélésre. Viszont kötelező befizetniük a minmálbért terhelő adókat. Persze a „kreativitás” itt is él: csak részmunkaidőre jelentik be magukat és alkalmazottaikat, így csökkenthető az adó. Ezzel persze csökken az illető beszámítható munkaviszonya és hivatalos keresete is.
    Főként vidéken lesznek súlyos gondok: ha kihal az én korosztályom (hetvenen felüli), akiknek van még valami nyugdíjuk a téesz időkből, meg a vidéki gyárakból, konkrét, tömeges éhínség várható.

  • Mindenki hozzaszollasabol nyilvanossa tunik, hogy akar hogyan is csurik-csavaljak a nyugdij-rendszert a magyarok, de van aki jol jar, es vannak akik a rovidet huzzak.

    S azok rendszerint a rendszer benfentessei, s a dolgozok huzzak a rovidet.

    Tisztan a nyuhdij allami rendszere nem a „igazsag” ugye, hanem a logikus kozgazdasag es az azon alapulo nyugdij rendszer is.

    P.S.
    Hogyan kepzelne barki is hogy az egyen nyugdij-jovedelem a csladtagjai szama alapjan lenne sokszorozitva ????

  • Érthetőbben a szakszervezetek javaslatáról:

    aki a közöshöz úgy járult hozzá, hogy jelenleg nem lenne több a nyugdíja havi 45000 forintnál, miért kellene neki adni a közösből havi 85338 forint alapnyugdíjat?! Miért?!

  • Drizari! Ezért rossz a mindent egy kalapba öntő rendszer: azt se tudod, mennyi folyik be a nyugdíjakra, hiszen nincs byugdíjkassza. Amíg volt, kb. 90 óta mindig hiánya volt – ezt a központi költségvetés kipótolta – ezért is volt olyan magas a ktsgvetési hiány. De legalább tudtad, mi mennyi! (A honvédpélda nem jó – az átmenetileg szedett hozzájárulás sztem legfeljebb egy tankolásra lett volna elég a hadseregnek.)
    Ha nem tudod, mi mennyi, tetszés szerint nevezheted ki a „jövőt felélő” nyugdíjast, a „potyautast” stb., és kavarhatod a homályt a költségvetés körül.

  • Drizari
    2020 január 19
    4:26 du.

    drizike ez az egész nyugdíj vagy nyögdíj rablótörténet a semmi körüljárása!!!
    O1G-ék szépen zsebrevágták a magánnyugdíjbiztosító teljes alaptőkéjét és nekik kamatozik, azaz nem is érdemes Levédiabasznádon ilyen biztosítást kötni, hanem szépen verekedni kell (ki mennyire bírja idegekkel és lőszerrel??? bruhahaha)
    vagy, ha lehetősége van kötni Bécsben Zürichben személyesen egy titkos biztosítást, ami bankszámlaként működhet és a szükségletnek megfelelően kiutazni és zsebben becipelni abból a részből ami már megillet

    a „demokráciákban” lehet magán tőke befektetéssel operálni azaz folyamatos befizetés ellenében a cég kamatot fizet, igenám, de ez a kamat cégenként változik és alig haladja meg az adott időszak inflációját és rakogatni (tele van hirdetések időszaka a tevében ezzel is az egységsugarú befizető mindenképpen áldozat csak néha hiszi azt, hogy nyerőben van…)

    van még a tőzsde „demokráciákban” és Levédiabasznádon, úgy hallom illetékesektől, hogy a MészarosLölő részvényei elég jól fizetnek,lehet, hogy jobban, mint a „demokráciákéi”

    bruhahaha az egész… ha valaki adóparadicsomba tud költözni az végképpen magára van utalva mert nincs adó tehát követelése sincs ebből…

    majd a grizi leírja, hogy ő és a többi egységsugarú ott usáskában milyen faszán gazdag az egészből de majd azért kérdezd meg tőle, hogy is van a bevételek adókötelessége IRS mindig egy lépéssel az egységsugarúak előtt lopik!!!

  • DRIZARi;

    Nyugdijak a szakszervezetektol a szakszervezetek altal van fizetve, mivel minden szakszervezeti tag hozzajarul ahoz.

    Azert fizet minden szakszervezeti-tag dij-hozzjarulasi osszeget. Az NEM az adofizetik zsebebel jon !!!
    Hasonloan mint az alkalmazo vallalatok. S kormanyszervek is.

    S legalabb is itt a US-ban, az adororveny az ado-kedvezmenyekkel serkenti a polgaraikat az u.n. IRA (Individual Retirement Account) mint a „401-K” alapitasaikra onmaguknak.

    Tobb kulombozo lehetosegek leteznek barki reszere a sajat idoskorabeli anyagilehetosegeit rendezni.

  • talalaom:

    Persze. Nem tudom, nem tudok semmit. Legyen boldog !

    1., Minden rendszer, amikor befizet egy allando rendszeres penz-osszeget, az u.n. „praimium”-ot, es annak elleneben kaphat egy biztositott osszeget valami megszabott esetben, az nevezve es ertve „BIZTOSITAS”-nak.

    Az tortent es tortenik vilagszerte nagyon sok letezo formaklban es alapokon.
    Hasonloan a ‘oregsegi’, ‘munkanelkulli’, ‘munka-keptelensegi’, syb.stb. esetekben.

    A szocialista uralmak alatt az allamhatalom elkobozta a magan-biztositok vagyonait, lehetosegeit is.

    Remelve, inkabb elekpzelve , hogy az allam abbol majd jovedelmezne.
    De sajmos mint minden massal az allam-hatalmak es allam-burokraciak sehol NEM sikereskedtek.

    A magan, az az RT biztosito cegek vilagszerte ma is jovedelmezok , sikeresek es a tarsadalmak-szamra nagyon jelentos szolgaltatasokat nyujtanak vilagszerte.

    Csupan az allamhatalmak es burokraciak altal kezelt biztositasok jutottak vilagszerte sulyos bajokba.

    Olvashatja a magyar tarsadalaom biztositas torvenyeit itten:

    net.jogtar.hu/jogszabaly?ddcid=997000tv
    (1997 evi LXXX torveny) es a jelenlegi valtozasai

    adopraxis.hu/cikk/2020-uj-tarsadalombiztositasi-torveny
    (a 2020-i uj-totveny)

    2., A mai demografiai problemak is vilagszerti problemak.

    Nemtorszag meg a sok kulombozo bevandorlok ellenere is egyre novekszik az idossek aranya, s csokkenoben a szuletesek.
    A tarsadalom bizyositas egy oriasi osszegbe kerul a kozgadasaganak.

    FRANCIABAN mar tobb hete megy a nyomoroto sztajkpk az egetoen szikseges tarsadalom biztositas valtoztatasa ellen.

    OROSZban, Putin nepszerisege lezuhant, mert kenytelen volt a nyugdij-korhatarat emelni, ugy hogy az atlag orosz-fefi, akik atlag eletkora 62-ev, nem igen kaphatnanak soha nyugdijat.

    US-ban is csokkenve a szuletesek szamai, de nagy-aranyban novekszik az idosek aranya.

    Sot meg Kinaban is oriasi es oriasin novekszik az idossek aranya.
    Az „egy-gyermek” kenyszer gyakorlasaval ma a 19-34 korhatarban levo ferfiak 30%-al tobb mint a nok.
    Nincsen fiatal munkas utanpotlas.

    S a szuletesek aranyszama csokkenve vilagszerte, ahol szervezett tarsadalom biztositasok letezok.

    Nincsen penz fizetni a nyugdijjakat. S az evtized soran befizetet penzek hinatoznak, inkabb eltuntek.

    Nincsen elegnedo nyugdij-alapba befizeto dolgozo, nem jon a penz a nyugdijasokat fizetni sehol.

  • Nem értem a miniszterelnök urat, mit tökörészik annyit és miért aprózza el a témát?!

    A 100 millió forint megítélt kártérítést továbbképzéssel teljesítené Orbán Viktor a szegregált képzésű cigányok felé. Ez hülyeség, mert beismerése a szegregációnak és az elmaradt színvonalú oktatásnak.

    Helyette elrendelhetné a cigány vagyonok, úgy mint autók, okostelefonok, kerékpárok, beszolgáltatását. Ezután következne kijelölt gettókba költöztetésük, a barakkokat maguk építenék kipcsakok irányítása mellett. A gettókban lehetne adni nekik hangszereket zenéléshez, meg szervezni köztük boksz és labdarúgó mérkőzéseket. A nyertesek nézhetnének a gettómoziban Orbán Viktor beszédeket.
    (gyilkos irónia)

  • Itt van ni! Háborognak a drága miniszterelnök úr ellen! Micsoda dolog ez?!

    Semmi köze az ellenzéknek ahhoz, hogy egy magyar fodbalista havi 3 millió forint közpénzt kap! Jönnek a dumával, hogy ennyi pénzért egy pedagógus másfél évig dolgozik. Ment volna fodbalistának, de semmi tehetsége, ezért lett belőle pedagógus! Meg hogy egy orvos és mentőorvos se keres ennyit, talán csak nyolc-tíz hónap feszített munka után lesz nekik ennyi! Naná hogy nem lesz egy hónapban nekik ennyi, melyikük bír úgy fodbalozni, mint egy magyar fosbalista?!! Szerencsére Orbán Viktor a fodbalistákra költi a közpénzt és nem pazarolja orvosokra!
    (gyilkos irónia)

  • A kanadai nyugdíj-rendszer jónak tűnik.

    Viszont:
    – Kanadában az elmúlt 200 évben puska jószerével csak a kocsmákban sült el. Vagyis békében éltek és fejlődtek töretlenül. (Ámbár az őslakos indiánok ellen követtek néhány gyalázatot)
    – Kanadának nem volt elbukott „48-as” szabadságharca
    – Kanadának nem volt „trianonjuk”
    – Kanadában nem volt vörös-, majd ezt követő fehér-terror
    – Kanadában nem volt gyalázatos nyilas-terror és holokauszt
    – Kanadában nem volt gyalázatos Rákosi-terror
    – Kanadának nem volt „56-juk”
    – Kanadában nem volt sok évtizedig tartó kádári „proletár diktatúra” amit a szovjet szuronyok biztosítottak az elvtársaknak
    – Kanadában nem volt rendszerváltásnak nevezett módszerváltás kb nyolc évig tartó 25-35%-os inflációval és milliós dolgozó tömegek munkanélkülivé válásával. (Ami mára elmondható: Túléltük).

    Kanadának irigylésre méltó a nyugdíj rendszere de hát „így könnyű” ahogy Kohn bácsi mondaná.

    Véleményem szerint a magyar nyugdíjasok nagy részén sokat segítene az un progresszív nyugdíj-rendezés: Az alacsonyabb nyugdíjakat nagyobb arányban kellene emelni.

  • Kedves Margit !
    Itt jobbára azok pötyögnek akik, semmihez sem értenek…- igy vagyok én is a nyugdíj ügyekkel…
    – Most érkeztem vissza Párizsból, ahol már hónapok óta komolyan tüntetnek sztrájkolnak, -nyugdíj ügyekben- igy mulatják el a 13. ill.14. havi fizetésüket…
    – Náluk csak 42 „nyugdíj intézet” van, és még nem találták fel az „igazságos nyugdíjrendszert” az utóbbi több mint száz évben, mert ilyen egyszerűen nincs…
    – Ihletett jóslatod, miszerint „tömeges éhinség várható” gondolom az én korosztályomat, (most kezdtem dolgozni) érinti majdan…

  • B79! Teljesen reménytelen. A sötétség még alapkérdésekben is áttörhetetlen a fejedben.
    Ferenc1! A magánnyugdíj-pénztárak bevezetése pontosan a kanadaihoz hasonló vegyes rendszert célozta – volna. Csakhogy – átmenetileg megnőtt a költségvetés terhe – a magánpénztárba utalt 10 %-ot ugyanis ki kellett pótolnia, hogy az épp aktuális nyugdíjakat kifizethesse. Ez kb.6%-os hiányt jelentett. 2009-ben 9% volt a hiány – a pénztárak megszűntetésével pont ez a 6% jött be.
    Slapi! Nem a korosztályod általában – hanem a ma nyomorban tartott – főként vidéki lakosságot fenyegeti az éhínség. Szerinted mennyit tud öngondoskodásra félretenni egy közmunkás? Van azért egy réteg, amelyik megteheti – a fiam is idetartozik. Nekem is ő segít, ha váratlan kiadás – pl. elromlik a mosógép, leszakad az eresz – adódik: merthogy a lakástakarékot is tönkretették.
    Nektek azt ajánlom: ha módotok van takarékosságra, mindenképpen valamilyen külföldi intézménynél tegyétek. Én még a lakossági számlámat is elvittem a szövetkezeti bankból, és külföldi tulajdonban álló banknál vezetem. Ez a kormány az állam szétverésére játszik – most már primitív uszítással.Nekem még egy megtakarításomat nyúlhatja le: bébikötvényt rakok 10 éve az unokámnak,amit 18 éves korában vehet majd föl: ezt még lenyúlhatják.

  • Slapaj megint szemtelen vagy. Mindenki ért valamihez. Szomorú, ha te nem.

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2020 január 19
    11:26 du.
    Kedves Bendeguz, a hosszú lótenyésztési eszköznek több köze van a nyugdíjakhoz mint a szakszervezeteknek! 😀

  • Valaki jelezte, hogy a mai magyar-allamhatalom meg a „bebikotveny”-t is „lenyulhatjak”.

    Hat az am az igazi szocializmus!
    Nincsen magan tulajdon, az kapitalizmus, s meg kell szuntetni.

    Minden a nep-tulajdonaba kell venni. Allamositani.

    Nem azt irta Karcsi bacsi a Manifestojaban ???

    Hova lett ma a „szolidaritasuk” ???????????

  • Kenny
    2020 január 20
    9:41 de.

    én is szemtelen vagyok e(?) „azon” a sárgászöld malackán valami peng, basszus az ami itt következik:
    a másik cikknek lejárt a szavatossága, van ám rend itt!

    https://www.youtube.com/watch?v=cVviPKLXTpM

    és ez „csak” egy jutyúb bár élő berlini 1993 Celibidache

  • „Véleményem szerint a magyar nyugdíjasok nagy részén sokat segítene az un progresszív nyugdíj-rendezés: Az alacsonyabb nyugdíjakat nagyobb arányban kellene emelni.”
    Ferenct ha kérdezhetem, akkor megint térjünk vissza az „egyenlő munkáért egyenlő béreket” kommunista szlogenekhez?
    Nem biztos, sőt biztos hogy nem a magasabb befizetőket kell büntetni azért mert az állami tehetetlenség és állami einstand miatt van gondban sok nyugdíjas. Hagyta az állam, mert neki pont az volt a jó hosszú távon, hogy az aktív időszakukban sokan ne fizessenek, vagy minimálbér után fizessenek járulékot.
    Azt is lazán kezelte az állam, hogy a munkaadók zsebből fizessenek bért és ne jelentsék be az alkalmazottakat, így a munkaadói járulékok is el voltak csalva.

  • Rodeo11 Igen, szoktál szemtelen lenni, de most nem vagy az. Egyszerűen nem tudod, hogy Wagneren túl is van élet. Nem baj.
    A Zöld disznóknál pedig rengeteg basszus van, sztrájkol a hangszóród? 🙂

  • ORSOS;

    Meg ha a lotenyesztest sem ertened, de a szakszervezetekrol es tevekenysegeikrol tudhatnal valamit. Ha nem hat olvass.

    Meg a gytarabbak is nagyobb jovedelmeker biztositottak alkalmazaottaiknak es tagjaiknak mint a te szertett es imadott magyar allamhatalmad.

  • FERENCT;

    Vajon mifele kapcsolatot lat maga az osi-magyar esemenyek es a Kanadai hatosagok altal adminsztralt nyugdijrendszer kzott???????????????????

  • Apaxp A BKV alvállalkozója rendes fizetés helyett üzemanyag megtakarítás címén fizetett, mert azután nem kellett járulékot fizetni.
    Így csábított el sok járművezetőt a BKV-tól, mert sokan örültek a pillanatnyi előnynek.
    Az alvállalkozó Széles Gábor volt. Lazán kezelte az állam? Nem is érdekelte vagy segédkezet nyújtott hozzá. Talán köztudott, nem a Fidesz kormány alatt kezdte, de ott is folytathatta.

  • Cris Adam;
    Kenytelen vagyok kerdezni, hogy mi az a „alanyi jogon jaro” nyugdij , amire kaphatjak a „plusz osszeg”-et.?????

    Lenne az hogy aki NEM jarult hozza az eveken at valo nyugdij alapba valo befizetesbe, es nem dolfozott elehendo eveken at, de humanitarian alapon kap minimum nyugdijat ???

    A US Social Security nyujt minimum nyuhdijat azoknak is akik nem jogosulatak nyugdijra ,nem fizetek, vagy nem dolgoztak a megfelelo idon at.

    Az u.n. Social Security Supplemental Income.Vagyis a SSSI.
    Persze van a Welfare mind a melett.

  • APAXP;

    Persze ha a kalap-alatt dolgoztal, vagy cszltal es nem fizetted az adokat, sem gondoltal oregkotdra, hat valoban bajokban talalhatpd magadat.

    De kinek a bune az???
    Miert nem vadolnad onmagadat, sajat ostobasagodert es csalasodert ???????????????

  • SchumackerLady

    Apaxp és Talalaom

    „Sajnálatosan, a nyugdíjasok az egyik legjobban manipulálható tömeg.” – Írod többekközt.

    Ez nálunk márcsak azért is igaz, mert ŐK azok akikből a hatalom a majd’ száz százalékos média, illetve információ-monopólium birtoklásán keresztül az ujja köré csavarva képes képes akár tök hülyéket fabrikálni… És nemcsak képes, de teszi is. Még önmaguk kárára is manipulálja ezt a két- és félmilliót, végsősoron az összlakosság negyedét, elhitetve velük, hogy hálasnak kell lenniük azért, hogy még egyáltalán kapják nyugdíjukat… (Lásd: kézcsókos és „röfis” felvételek a Führer és nyugdíjas híveiről.)

    Jómagam úgy tartom, hogy ez nem csupán „egy tömeg”, hanem társadalmi mérete, és főleg szavazati hordereje folytán – az említett viszonyok és összefüggések miatt
    MÁR NYUGDÍJAS OSZTÁLYRÓL KELL BESZÉLNI,
    AMELY MEGFELEL AZ ÓKORI CSERÉPSZAVAZÓK* OSZTÁLYÁNAK, minthogy szavazataival mégiscsak óriási befolyással bírnak a hatalmi viszonyokra egy olyan országban, ahol a 2/3-nak logikátlan és szerintem antidemokratikus túlhatalmat biztosít az illiberalizmus.
    ˙

    .

    *Osztrakon; osztrakiszmosz = cserépszavazás rendszere

  • Kenny
    2020 január 20
    9:23 de.

    Slapaj megint szemtelen vagy. Mindenki ért valamihez. Szomorú, ha te nem.

    —————————————-

    Részéről elég az a „szellemi fölény” amivel rendelkezik – csoda, ha el nem szédül belé, és megáll tőle a két lábán!
    Mit nem gondolsz? Még értsen is valamihez? Arra ott vannak mások! -:))))

  • Valamiféle „feszültség” lappanghat az országban, mert a kormány a belügyminiszter útján a hivatásos állomány részére rendeletben január 1-től havonta tíz százalékos kiegészítő juttatást folyósít. Most ez, tavaly év végén meg fejenként 500 ezer forint, nagyon igyekszik a fidesz-kormány megvásárolni … illetve kedélyt javítani a fegyveres állományban.

    Ja, a katonák szintén, ők munkaerőpiaci kiegészítő illetményt kapnak a rendfokozatukhoz igazítottan. Így egy közkatona havi plusz 33450 forintot, az őrvezető 35680, … az őrmester 44600, … a zászlós 49060, … a hadnagy 33450 (nem tévedés), az őrnagy 40140 (nem tévedés) forintot kap. Dandártábornoknak 80280 plusz dukál, a csúcsvégén a vezérezredes 133800-at, de a Magyar Honvédség vezénylő zászlósa havi plusz 198470 forintot tehet zsebre január 1-től.

    (csak nem a Fidesszel – és Orbán Viktorral – szembeni ellenállás kezd eszkalálódni??)

  • Rendkívüli főkapitányi értekezletet tartott Pintér Sándor. Az értekezleten a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója, az országos rendőrfőkapitány és helyettesei, a budapesti és a megyei rendőrfőkapitányok, továbbá a velük azonos jogállású rendőri vezetők vettek részt.

    Állítólag a megnövekedett migránsveszély miatt ….

  • kenny
    2020 január 20
    3:33 du.

    kösz, most megnyugtattál… degustibus non es disputandum…

    még az isteni „hozzászólás” sem megy „messzebb”, mint aszongya:

    „íme, lásd!”

    (de ha nem akarja látni, vagy éppen nem néz oda, mert ugye… forgatja a fejecskéjét…)

    ha te élvezed, akkor már neked jó… nekem meg ezt dobta a…. szóval „az”

    megjegyzés: bárcsak ne lenne más téma a világban mint a „nagy C” és az „F” kulcs viszonya, akkor boldog idők lehetnének

    üdv

  • Rodeo11 Megnyugtattalak? Hm. Idegesíteni szoktam az embereket. 🙂
    Pedig Hunniában valami készül. Lehet ébredeznek az emberek? Sok reményt nem fűzök hozzá, de egyszer minden véget ér.
    Kérdés, a porig alázott rendőröknek és katonáknak elég lesz az alamizsna?

  • Besancon Miért kellene megállnia a lábán slapajnak? Jut neki bőven az adóból, tud ő állni az adózók pénzén is, csak el ne felejtse kinek tartozik hálával. Mert az nem felejt, nem ad ingyen semmit.

  • Kenny hozta fel a BKV-t.

    Az ma nem a volt BeSzKaRt , magan, ill. reszvenytulajdonokban levo ceg volt???

    S annak-idejen jol mukodott es fizetett adot ugy az allamkincstarnak mint a fovarosnak is.

    Ma pont az ellenkezoen mukodtetve.

    Az orszag es a varos adofizrto lakossainak a penzet nyomja az allamhatalom hogy az mukodhessen.

    Mint a „kocsit teve a lo ele.”
    Nem csoda hogy csak koltsgek es problemak az eredemenye.

  • Bendeguz79

    Csak a tisztánlátás kedvéért megjegyzem, hogy olyan munkahelyen és olyan munkakörben dolgoztam, ami lehetetlenné tette a járulékokkal való sumákolásokat.
    De azért köszönöm a személyeskedő megjegyzésedet.

  • Besancon
    2020 január 21
    5:35 de.

    Olyan ez a SOB* mint a viccbéli kisegér, mikor az elefánttal átment a hídon:

    -Hallod elefánt, hogy dübörgünk ?

    *SOB = Slapaj of BajerZs.

  • SchumakerL: Na, beérett az egyik uszítás. Van már nyugdíjas „osztály”. Attól, hogy az ember elmúlik 60, nem feltétlenül megy el az esze. Viszont ismerek olyan 1967-ben születettet, aki már 30 éve is olyan merev közhelyekben gondolkodott, ahogy a nagyapám még 70 éves korában sem. Meg olyan harmincast is, akinek „ccol”-ja, meg „feeling”-je van, de gőze sincs arról, hogy mi az a THM, és azt hiszi, a banknak van pénze, csak irigy, és nem ad neki részletletagadásra. Mégsem gondolom, hogy minden ötvenen aluli retardált. Holott a szavazókorú népességben ők vannak többen – kb.5 millióan.

  • Hogyan lehetne igazságosabb a magyar nyugdíjrendszer?/b>

    Mondjuk úgy, hogy amennyi bejelentett évet ledolgozott, és ez idő alatt tőle levont-átutalt nyugdíjjáruléka, és a munkáltatói a neki kifizetett bére után leadóztak és átutalták (állami költségvetésbe), akkor az 1988-tól bejelentett keresete egy hónapra jutó átlagában számolják ki neki a nyugdíját.

  • Kenny
    2020 január 21
    10:54 de.

    hjaaa, a politika saját dugájába dől, Levédiabasznád nincs ezzel egyedül: francok a sárgamellényesek, és sokfelé máshol is, kivéve a demokrácia főlegvárát ott még lőnek de már egymásra

    van remény

  • Kenny
    2020 január 21
    10:54 de.

    nagyon élvezem a katonásdit meg assziszi szent ferenc a szőke hercegnek álcázott hamiskártyás tervei dugájukba dőltek a pompass meg egyre jobban fel van fújódva miatta csődbe jutott a demokrácia betolása Venezuelában és Bolíviában (ezutóbbiban már szervezik és akkor nekik sem lesz bolsonárójuk) az előzőben kiderült és a fegyverek birtokosai aszongyák hogy nektek is ugyanazt de vazelin nélkül…bruhahaha

    és most az ukrán botrány (na jó nem a repülő azt még nem tudni igazán ki és hogyan de análizélik) közben Davos össznépi Hurál majd twtelnek egymásnak, hogy kinek k—bb az édes anyukűja impiccs nemzeti játékok géppisztolyra és csepürágásra kandúrban

    szeretem a napot nyugtával

    és a grizi még nem is reagált rám, bár esernyőm elő van készítve és mások névadó anyámmá akarnak válni pedig sohasem voltam Ródeo11 Ignáció Luís de Hewxenschuss

    te kinek annyi tapasztalata van emberből nagyon meg tudsz nyugtatni, nyugi csak mosoly és derű meg kuncogás

  • „Állítólag a megnövekedett migránsveszély miatt…”
    Olvastam a face-n, hogy megint találtak egy „migráncsalagutat”… Kedves drizari, képzeld, ezek a katonál ilyen hülyék, hogy ott állnak fegyveres őrségben, a lábuk alatt meg áskálnak a migrácsok… 😀 😀 😀

  • DRIZARI;

    Pont az a ptoblema, nem vetted eszre hogy mit irta;???

    Az hogy az allamhatalom a Tarsdalom Biztositasi penzeket, amit a dolgozok es alklamazottai befizetnek, ami ottan Jan.1-tol 18.5%, az allamkasszaban keveri mind az allamhatalom „koltsegvetesevel”.

    Az eredeti modszer alapjan, ugy a Bismark altal annak idejen, sot meg a US-ban is a US Social Security Act of 1934, de meg Rakosi Matyas altali Magyar Tarsadalom Biztositasi torveny alapjan egy teljesen kulon szamlaban az allam alatal igazgatva az osszeg befektetve az novekedeset biztositani.

    A politikusok a dolgozok penzet osszekeverve hasznaltak es foci-stafdionok es mas koltsegekre hasznaltak.

    De amikor a dolgozok elerik a nyugdijas kort es szukseges fizetio oket , a penz nincsen sehol.

    Allamhatalmatok nyuzza a lkossagot rengeteg kulonfele adokkal, s abbol vasaroljak a nyugdijasok szavazatait az „Erzsebet utalvanyokkal, meg 13. es 14 havi nyufdijakkal.
    Mind az rabla es cslas, kegyetlenebb mint a Cosa Nostra meg a Muffiak.

    Politikusaok teljesen megbizhatalanok masok penzet kezelni !!!!

    Csak gondolkodj egy percre, HA ossz-jovedelmed 18.5%-t kb. negyven even at megfeleloen befekted, oregsegedre multi-billiomos lennel.
    De amikor a politikusiok orzik a penzedet, mind eltunik.

    De amikor a politikusok teszik azt a pemzeddel, masokat szukseges nekik megadoztatni hogy kepesek lehetnenek nyugdijat fizetni a tajuk bizott sajat penzedbol.

    S az vilagszerti, nem csak ottan tortent az ugy.

    Na de az a magyaroknak ugysem szamit. Csak remelik az allami adomanyozasokat.

  • talalom;

    Ha ma ott vannak „kb 5 millio retardalt” es maga mindennek tudataban van, itt az ideje az utcca sarkan, vagy a parkban a szappanos dobozra felealni es kioktatni azokat a „retardalt kb. 5 milliot” !

    Nem volt maga „nepnevelo”???

    Biztos vagyok, hogy a Part Politikai Foiskolajan tanulta mind azt maga.
    Mire varna.
    Tgye tetteit oda ahol az elkepzelesei vannak!

  • Kenny:
    „Miért kellene megállnia a lábán slapajnak? Jut neki bőven az adóból, tud ő állni az adózók pénzén is, csak el ne felejtse kinek tartozik hálával. Mert az nem felejt, nem ad ingyen semmit.”

    Ugyan Kenny, legfeljebb egyszer kérni fognak Slapajtól valamit. (Ha nem láttad a Tanu c. – bár szerintem nem igazán jó – fimet, akkor elnézésedet kérem, nem értheted, mire célzok.)

  • Drizari.Pont így van. Amikor az ember nyugdíjba megy, megkapja a részletes számításokat. Nekem 7 oldalas kimutatásom van a nyugdíjbiztosítótól. 1962-től részletezve a beszámított munkaviszonyt, keresetet. Nem számított a munkaviszonyba az öt hónapos gyes ideje, egy hosszú- egyéves táppénz ideje, valamint a 6 hónapos munkanélküliség ideje. Feltüntették az ún. valorizációs szorzót is(ezen sok múlik), hiszen az 1968-as keresetemet nyilván nem kétezer forintnak számolták be.
    Ez a kormány felszámolta a nyugdíjbiztosítót és a nyugdífolyósítót is, a nyugdíjakat az államkincstár utalja, a járulékokat megszüntette: adó formájában szedi.Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem követhető, mennyi a nyugdíjcélú befizetés,és hogy aránylik a kifizetéshez. Ha meg az államkincstár kiürül – hát, így jártunk. (Ezért van veszélyben Slapiék nyugdíja.)
    A fidesznyik alaptörvény mindezt meg is fogalmazta.Így ma már az állam nem gondoskodik az idősekről, hanem LEHETŐSÉGEI SZERINT gondoskodik az idősekről, miközben a korábbi alkotmány még kötelezettségként írta ezt elő.
    Vagyis: járni jár,dehát mit tegyünk, ha nem jut? Vagyis,ha az eurósegélyek elapadnak, mégsem lehet az új földesurakat támogatás nélkül hagyni.És mit számláznak túl az iparbárók,ha nincs eu-s fejlesztés? (Az iparbáró nem pontos megnevezés, hiszen a valamikori iparbárók termeltek is valamit.)
    A mostani nyugdíjas korosztály szerencséje, hogy – részben kötelességből, részben megszokásból – elmegy szavazni. A 2002-es fiaskó után a mostani kormányerő megtanulta:az idősebbeket jóval kifinomultabb módszerekkel kell kifosztani, mint 98-ban tették.

  • Hogy’ is mentek dolgaink 30-40 éve? Nosztalgiázik Lovas Zoltán és Végvári József. Emlékszel utóbbira? Nem? Idázek tőle:

    „Amint meglett a diplomám, visszakerültem a Céghez, a művészeti alosztályra. Fontos feladat. A párt akarata ellenében semmi nem történhetett az országban, a politika a társadalom minden szegletéről, így a művészetről is átfogó képpel kívánt rendelkezni. Kétszázötven objektum tartozott hozzánk, ebből harminchét volt az enyém a Kórusok Országos Tanácsától kezdve az Országos Rendezvényirodán, a Nemzetközi Koncertigazgatóságon és a Hanglemezgyártó Vállalaton át a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalatig. A nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező szervezetekre kiemelt figyelmet fordítottunk, ezeknél esztétát helyeztünk el vezető beosztásban. Hogyhogy milyen esztétát? Szedd össze magad! Esztéta, vagyis szt-tiszt: szigorúan titkos tiszt. Objektumvédelmi munkát csináltam, az ideológiai diverzió káros hatásaitól kellett megvédenem művészeinket, a szakpolitikai munkát segítettem pártpolitikai eszközökkel, ahogy azt előírta kábé száz BM-parancs.”

    Jó pofi, mi? Emlékszik ilyenre is:

    „Hamar megtanultam, hogy a művészt egy érdekli: a szerep. Mindent, bármit, akármit megtesz érte. A kalácspénzt külföldön keresték meg, amihez kellett útlevél, vízum. És ki tudta ezeket elintézni? Na, ki? Hát én. Cserébe indulás előtt mindig közöltem, hogy most éppen ez érdekelne, meg az érdekelne odakintről.”

    Mesél név nélkül vezető színészekről, akikkel kapcsolatba került, ellenkezésbe nem ütközött. Miért is ellenkeztek volna? Csak magyar nyelven érvényesülhettek, náluk egy disszidálás a karrierjük végét jelentette.

    Beszél sok mindenről, amikről fogalmad nem volt, beszél napjainkról is, vedd komolyan minden szavát. Itt elolvashatod mindkettőjük életútját, végül találkozásukat:

    https://24.hu/kozelet/2020/01/23/dunagate-vegvari-jozsef-lovas-zoltan-titkosszolgalat/

  • talalom,

    nekem nincs kedvem rettegni: törvény írja elő az öregségi nyugdíjazás menetét. Ha külön nevesített számlán kezelné a Kincstár a nyugdíjcélú adóbefizetéseket és a kifizetéseket, államcsőd esetén ehhez is hozzányúlnának, azaz késleltetnék a nyugdíjkifizetéseket, akár az összegeket is megkurtítanák.
    Na, baj majd ekkor lesz.

  • talalom;

    Amikor „tap-penzes” meg „munka-nelkulli” volt, nem fizetett a magyar tarsadalom biztositasi rendszerbe semmi osszeget.

    Azert nem szamithato volt a nyugdij-jovedelmebe mas mint nulla Forint „jarulek”, vagy „jaradek” vagy barmi mas nevezest ohajtana ertelmezni.

  • Kővendég Természetesen láttam.

  • Bendegúz79 Nem a BKV, hanem a BKV alvállalkozója, aki szinte semmit nem tett a közösbe, de élvezte minden hasznát. A BKV mint tömegközlekedési vállalat, nem tudja eltartani magát. Tudomásom szerint sehol a világon. A BKV három pilléren áll(na), a jegyeladás, a főváros és az állam adja össze a pénzt. Az állam szinte sose fizet csak dirigál, a fővárostól elvonja az állam a pénzt, így ott se pénz se akarat, a jegyeladás pedig kevés, mert a magyar nem egy jegyvásárló fajta. És sajnos nem a szegényebbek nem fizetnek.

  • Rodeo11 A sárgamellényesek rendesen túllőttek a célon szerintem. Ez már komolytalan.
    Mint mondtam, mi nem vagyunk NATO tagok, nem érdekes a cirkuszuk. Trump sem kívánatos személy itt, az se számít.
    Itt választások vannak, most az foglalkoztat. Marad a nem tókéletes, vagy jön megint a populista csődbe vivő. Ez fontosabb most (is), mint az USA kínja.
    Én most „Dvorákot esz-mollban”. Ettől csak az én lelkem nyugszik meg, a világ nem. Sajnos. Ha mindenki a zenét szeretné nem a hatalmat, boldog világ lennénk.

  • APAXP:

    Semmi megjegyzest NEM tettem sem maga.sem senki masra hiovatkozva;

    Csupan maga tette a megjegyzeset, hogy dolgozott olyan korylmenyek kozott, hogy nem koovette a torvenyes anyagi hozzajarulast a tarsadalom biztositashoz.

  • Drizari
    2020 január 23
    9:22 de.

    Ne addódj.
    A gyagyás Boda ahhoz is tapsikálna.

  • Kenny
    2020 január 23
    11:53 de.

    A Sárgamellényesekről utóbb kiderült hogy csak holmi krakélerek.

    Amint Murfi mondja:
    „A baj akkorbkezdődik,amikor a
    probléma-megoldók válnak problémává”…/Idézet nem szószerint/

  • Kenny
    2020 január 23
    11:53 de.

    ha akarod, ha nem: egyetértek veled ebben is!!! az esz-moll az egy nagyon izgalmas hangnem…aranybarna égszínkék beütésekkel és sötétkék árnyékokkal Csokonai szerelmes versei íródhatnának esz-moll ban ha nem „csak” költészet lennének

    azért azt a csinnbummcirkuszt amit a déli -nem kedves- szomszédom elkövet az uccsó pár évben NEM AKÁRMI:

    a saját jól felfogott hatalmi tébolydai érdekeit teszi habostortává merenguévé azzal = röhögény,

    hogy az általuk megválasztott

    (törvényesen??? hahahaha vannak ám erre is törvények ott)

    elnököcskécskét nevetségessé és hiteltelenné teszik az egész tejútrendszerben!!!

    AZAZ ÖNMAGUKAT OTT A KONGJESSZUSMÁRIÁBAN ÉS A SZEMÉTUSBAN lejárnak, mint ócska vekker, és milyen túlárazott?

    bruhahaha

  • B79! Azért ez már kóros. Azt írtam: MÉGSEM TARTOM RETALDÁLTNAK – mármint a fiatalabb korosztályokat. Jó lenne,ha olvasna,mielőtt ír. Ehhez nem kell politikai főiskola sem.

  • Bendeguz79
    2020 január 22
    2:49 du.

    Ha ma ott vannak “kb 5 millio retardalt” es maga mindennek tudataban van, itt az ideje az utcca sarkan, vagy a parkban a szappanos dobozra felealni es kioktatni azokat a “retardalt kb. 5 milliot” !

    talalom:

    „Mégsem gondolom, hogy minden ötvenen aluli retardált. Holott a szavazókorú népességben ők vannak többen – kb.5 millióan.”

    ——————————-

    A szövegértése megint csődöt mondott kedves Bendegúz!

  • talalom es Besancon;

    Akar hogyn is csuritek-csavarjatok, talalom Schomacherladihez cimezten soraiban, az 5 millio tobbsegben levo szavazokra jelezte a „retarded” kijelenteset.
    Akik nem az ohajai alapjan szavaztak.

    Habar a szam tulzott, barmilyen ottani szavazo-csoport is lenne.

  • A cikk eredeto alanyan, lenne valaki is kepes megnevezni valami magan intezet alatali nyugdij alapot amely nem sikereskedne.

    Hasonlitva a vilag barmaly politukosk alatal igazgatott nyugdij alappal.

    Vilag-viszonylatrol van szo, nem a maguk Orbanistaja.

  • F.C.K.Cs.P. Mikor kikiáltották a sebességmérőket fő ellenségnek, nem kicsit járatták le magukat. Azóta egyre mélyebbre kerülnek, már csak a balhé számít. Valaki fizeti.

  • Rodeo11 Egyetértesz velem? Hát jó, megbocsájtom.

  • Kenny
    2020 január 24
    11:52 de.

    Én is mindég aszondom :
    LE a sebességmérőkkel !
    Éljenek az olajnyomás mérők !!
    Ha a sebesség elmegy,semmi baj.De ha az olajnyomás??!

  • B59! Ellege van a hülyeségeiből. 1. Mo-n van 8millió szavazó.Ebből 2,6-2,7 szavaz Orbánra. Marad 5,3-5,4 millió. Ebből 1,5-1,7 szavaz az mostani ellenzékre. Eddig kövehető???
    Az idősebb korosztály nagyobb arányban szavaz. (Az arány kifejezét érti???)
    Kb. ötmillió a NEM nyugdíjas korú szavazópolgár, aki vagy elmegy savazni, vagy nem. Mégsem tartom őket retaldáltnak.
    Ön viszont ezek után legalábbis gyanús, értési szintjét tekintve. (Értési – ezt a kifejezést érti?)

  • Kedves Bendegúz, a magyar nyelven még Ön sem tud ‘erőszakot tenni” hiába csűri csavarja, hogy a saját kifejezésével éljek! Mert mit is írt talalom?

    “Mégsem gondolom, hogy minden ötvenen aluli retardált. Holott a szavazókorú népességben ők vannak többen – kb.5 millióan.”

    Tehát kik vannak többen? A mondat értelméből az következik, hogy nem a retardáltak vannak kb 5 millióan, hanem az ötvenen aluliak! Ha ezt a viszonylag egyszerű kitételt nem tudja értelmezni egy mondaton belül, miért vitázik róla? Szerintem Önön kívül ez minden olvasó számára nyilvánvaló, de ne várja már el egy fórumtól, hogy mindenki az Ön szövegértési képességeihez alkalmazkodva fogalmazzon! Valaki vagy érti a mondatot, vagy nem – Ön nem, hát ez bizony pech!

  • A volt BKV-s sofor irta:

    1.,
    „a BKV nem tudja eltartani magat…”
    A BESZKART nem csak „eltartotta magat”, de fisetett adot is es osztalekot a befektoknek akik penzen volt alapitva.

    S Rakosi idejen mindenkinek fizetni kelett a viiallamos, busz, stb. jegyekert, maskent nem urazzhatott.

    Ma az ingyenes lenne ????????????????

    „a magyar nem jegyvasarlo fajta..”

    A jelntes volt, hogy a Hungary-Urugway foci-match-re 68 ezren vasaroltak jegyet. De csak 500 parkolohely lezeik ottan. Tehat legalabb 65 ezren valami BKV-val kenyszerultek a matchre menni.

    Persze vannak varosok a vilagon ahol a kozlejedes es mas szuksegletek nem egyeni-merett-vonalon fizerve.

    Pl. a viz NYC-ben.Mert a viz-orak, karbantartasai, olvasasai, koltsegeinek szedese es mind azal-jarorem kolrsegek sokba kerelne. De mindenki fizet azert az ingatlan-vagyon-adok-formajaban.

    Ezen a viloagon semmi sem letezik ingyen!!!!!
    Emlekszel, meg az anyatej se, !!!!!

    2., hogyan lehtne a nemzet-kormanyanak es Pudaapest varosanak jovedelmei es kolrsegei osszekeverve ????
    Hiszen ON-KORNMANYZAT.

    On-alloak mindenben, jovedlemeik, koltsegeik, stb. minden alanyon. Hat nem azt lenne az ON-kormanyzas ???

    Itten es vilagszerte, is minden tag-oeszag,tartomany, megye, varos, on-hatarazatu egyseg, szervezet,vallalat, stb.stb.fuggetlen minden vonalon.
    Hogyan mukodhetne az ottan maskent, HA ON-kormanyzok????

  • BESANCON;

    Ismereje mar el ,hogy nem en, hanem ‘talalom’ velte,hogy azok a kb. „5 milliok” akik nem az ohajai szerint a MASZOP-ra szavatak , retardoknak itelte.

    En NEM szavaztam ottan soha, de meg is engem elso soraiban „hazug”, „gonosz” ,”gazember”-nek nevezett.

    Mint Aczel Gabor irta cikkeben „atkozott”-ak kozze sorolva nevezett.

    S allitotta, hogy „nem azert uszitunk ellenuk mert zsidok, hanem mert nem a mi erdekeinek szolgaljak”.

    Mit gondol, miert gyilkolt Hitler milliojat ???

    Vajon minek nevezne engem, ha en ottani szavazo lennek es nem a maguk MASZOP-jara MSZMP-jere, MKP-jere, vagy barmi mas neven levo kedvenc partjara szavaznek ???????

    Lenne hajlando csak egyettlen egyszer is oszinten es minden kifogas-mentes,ragalmak-mentesen valaszolni ?????

  • F.C.K.Cs.P.
    2020 január 23
    5:01 du.

    Drizari
    2020 január 23
    9:22 de.

    Ne addódj.
    A gyagyás Boda ahhoz is tapsikálna.

    —————————-
    Na, hallod? Hisz van „tartaléka…..” -:)))

  • SchumackerLady

    Talalom! Mottó: Részemről semmi „uszítás”, sőt…!
    1:22

    Mindenek előtt arra kérlek, hogy ne mint – egy érintett – ti.nyugdíjas, hanem mint – nekem úgy tűnik – egy objektivitásra mégiscsak hajlamos viszonylag szilárd elveket valló, teoretikus alkat próbálj erről a kérdésről is objektív képet alkotni. Hisz nem arról értekezünk, hogy a nyugdíjasok megérdemlik e, mert az nem kétséges, hogy igen, hanem arról, mint a cikk címéhez hasonlóan, „a kecske is jól lakjon, de a káposzta is megmaradjon”. Tehát próbáljuk kívülről és fölülről szemlélve a problémát…

    Úgy gondolom, hogy a társadalmi osztály kritériuma az, hogy annak léte (létszáma, tevékenysége, aktivitása,stb.) miképpen, milyen hatásfokkal hat a nemzeti jövedelemre, avagy a GDP-re. Ez a hatás lehet azt növesztő, avagy azt csökkentő tényező is…
    A nyugdíjas miként hat ?

    Itt és most, a Te t.tiltakozásodra reagálva csak a termelésben általában inaktív* nyugdíjasokra, mint a vélemény alkotásban és különösen az országos szavazógépezetben igenis döntő erejű, ennél fogva nagy jelentőségű csoportról, ezért kell osztályról beszélnünk. Ennek az „”szektornak”” a jelentőségével minden politikai erő, mint döntő tényezővel számol, legyen az kormány, vagy párt, kivéve a gazdasági szektort. Ez márcsak azért is így van, mert bár gazdasági növekedést tekintve „a nyugállomány” már nem tényező, hatása a költségvetésre mégis hatalmas, amit itt felsorolni felesleges, hisz Te úgyis tudod…

    Azért is fontos erről a kérdésről nyíltan tárgyalnunk, mert a nyugdíjasság történelmileg egy olyan >új csoport<, amely a Felszabadulás előtt jóformán nem, vagy csak igen kis mértékben létezett, kivéve az egyes állami, hivatalnoki és hatósági kedvezményezett rétegek jussa, ill. "osztályrésze", a nyugdíjas állás fogalma.

    Ha jól tudom, a nyugdíj juttatás csak a hatvanas évektől vált teljesen általánossá, beleértve még a dolgozó parasztságot is.

    Jómagam a cserépszavazók hasonlatban csak azt a kettősséget tűztem tollhegyre, hogy először is nagyszerű lehetőség a nyugdíj, aki kapja, annak legalább az elemi létét, biztonságos öregkorát biztosítja. Mind eközben ma már sokan hiszik azt, hogy az általános nyugdíj mindig és örökké létezett. Az alázatos allattvalói attitüddel rendelkező szegényebbek pedig még ma is . h á l á s a k . "a miniszterelnöküknek", hogy őtőle még mindig – csak úgy – balzsebbűűű megkapják.

    Ez a zavar a fejekben kiszolgáltatottá* és ezen keresztül rémesen befolyásolhatóvá teszi a nyugdijasok jelentős – főleg a falusi – részét. Nosza ez az a gyenge pont, amit kihasználva a populista NER propaganda gátlástalanul hajszol be a maga vitorlájába, s amiért joggal tarthatjuk a nyugdíjasokat a cserépszvazók osztályának. Statisztikai felmérések szerint a jobboldali populizmus leghálásabb közönsége a vidéki nyugdíjas osztály.

    Üdvözöllek: SL

    *Egy másik lapra tartozik a NER-nek az az oldala, hogy a béka segge alatti egészségügy berkeiben – hadd hulljon a férgese alapon – szinte teljesítményszámba megy a nyugdíjas "osztálylétszám" szándékos csökkentése…

  • Drizari! „Ha külön nevesített számlán kezelné a Kincstár a nyugdíjcélú adóbefizetéseket és a kifizetése és ket, államcsőd esetén ehhez is hozzányúlnának, azaz késleltetnék a nyugdíjkifizetéseket, akár az összegeket is megkurtítanák.”
    Azt kellene megérteni, hogy kirovó-felosztó rendszerben azon a számlán EGYETLEN FILLÉR SINCS! Számlapénz formájában sem, befektetés formájában sem! Csak a befizetett járulékokat tartják nyilván, aminek a fejében elvárhatod a járadékot. A járulékod mégsem tűnt el: az aktuális nyugdíjakat fizették ki belőle. Vagyis: amit én 1962 és 2004 között befizettem, abból AZONNAL kifizették a nagyszüleim, szüleim, meg más idősek nyugdíját, – nincs tehát semmiféle befektes, megtakarítás. Eddig világos?
    Ráadásul, az adókat, járulékokat egy füst alatt beöntötték az állami költségvetésbe, ami fölött az aktuális kormány diszponált – ahogy ma is. Csak a hatvanas évek végétől választották szét a bevételeket azok célja szerint. Így került a SZOT kezelésébe az eü és a nyugdíjjárulék – ezt keverhette B79 a „tagdíjjal”.
    Addig nem is volt baj, amíg sokan dolgoztunk – és nem volt mód a járulékfizetés alóli kibújásra, a nyugdíjra jogosultak köre meg elég szűk volt, a járadékok alacsonyak. Évekig több volt a bevétel, mint a kiadás. A többletet akkor pl. a lakótelep építésekre, vidéki ipartelepítésre fordították. Ez utóbbinak az volt a célja, hogy a falusi munkanélküliséget enyhítse – pl. a nagynénéim így szereztek nyugíjjogosultságot, miután a téeszben nem dolgoztak – nem is lett volna elég munkahely. (Tíz évi munkaviszony elég volt a nyugdíjhoz.)
    Hanem: már a hetvenes években látszott, baj lesz. Miközben a járulékfizetők köre nem változott, a nyugdíjjoosultaké jelentősen bővült – gyakorlatilag általánossá vált. Akkor emelték a magasabb fizetések körében az általános 3%-ot 5%-ra. (A vállalati adózások más tészta, külön történet.) 90-től aztán dőlt-borult minden. 97-ig senki nem mert a rendszerhez nyúlni. Akkor is az MSZP-SZDSZ kormány változtatott jelentősen a rendszeren – azóta is ez van,kivéve, hogy a nyugdíjak második lábát ez a kormány elkaszálta,a pénzt elverte.
    Hanem itt maradtunk mi, akiknek a munkás éveinek nagyobbik része 90 előttre esett, amikor a befizetéseiket kifizették az akkor nyugdíjasoknak. Fogyunk-fogyunk ugyan, – de nem elég gyorsan. (Ahogy Schumakker L. volt szíves tudomásunkra hozni.) Bár a férfiak fegyelmezettebbek: a párjaink 69-68-61 éves korukban szépen eltávoztak – nem terhelve a nyugdíjkasszát.

  • talalom:
    Nekem a maga adatai is ketsegesek!

    S bizionyara van annak am oka is.

    HA a 9.5 millio ossz-lakosbol allitolag 8 millio jogos es regisztralt szavazni, DE 2.5 millio a Fidesz-KDNP-re szavazott, s 1.5 millio meg a tobbi 21 „ellenzeki partokra”, hat hogyan nyerhetett a FIDESz-KDNP 48.6%-os gyozelmet?????

    Nem is emlitve, hogy legalabb kb. 4 millio fule-farkat sem erdekelte menni szavazni.

    Hiszen valojaban hatarozati lehetosege ugy sem letezett, mert csupan a 23 partok kozzul csak „voksolhat”-ot es NEM valaszthatott senkit semi szukseges poziciokba a nemzetuk es tarsadalmuk ugyeinek intezesere.

    Nem velne, HA a demokratikus modszer gyakorlasanak lehetosege letezne, talan a lakossag nagyobb resze reszt is venne a sajat eletuk iranyitasanak dontesen??????

  • Schomacherlady;

    Nem ellenzem am maga meglatasait, DE ma a problema a nyugdij-rendszerrel, s az am ma vilag-szerti, meg Kinaban is, hogy 1.5, sot ketszer tobb a nyugdijjasok szama mint a dolgozo, termelo adofizetok szamai.

    Az u.n. demogradia !!!!

    Az allam-bevetel es allam-koltsegek aranya !

    Csokken a szuletesek szamai es oriasian novekszik az idossek, nyugdijasok aranya.

    S az evtizedek-idejen befizetett penzuk a kozos-tarsadalmi-biztodsitasi kasszaba mar reg eltuntek.

    Tehat mint minden mas esetekben az allamhatalmak penz-kezelesevel, a mondas a leg-megfelelobb”

    Az allam kirabolja Petert, lekenyerezni Palt.
    De kozben minel oriasiabb az allamhatalom-burokracia merete, annak nagyobb annak koltsege is.

    Az az allam-igazgatas on-alkotott atka !!!!!!!!
    Azert a lakossag szenevedi mind a koltsegeket !!!