Káprázat és humor világa

2020 február 15 12:24 du.7 hozzászólás

 

Nagyszerű cirkuszművészek látványos előadása, és utána egy kitűnő vacsora ott, helyben, igazán vonzó ajánlat. Hallottuk már, hogy Párizsban vagy Las Vegasban ilyesmi mindennap elérhető – na de Budapesten? Bizony, most már itt is! Az éjszakai Duna-part csodálatos látványától csak néhány lépésnyi távolságra, a Duna Palotában, az V. kerületi Zrínyi utcában.

A varieté műfaja jól ismert volt minálunk is a két világháború között. Azután sokáig semmi. A cirkuszművészet világában idehaza és külföldön is jól csengő név a Richter és az Eötvös, e híres családok két tagja a Richter Szebasztián és Eötvös Krisztina artista – művész páros határozott úgy, hogy feltámasztják ezt a nagy múltú szórakozási lehetőséget. Létrehozták a Budapest Varietét, benne a „Káprázat és Humor” című előadás sorozatot, melyen nemzetközi fesztiválokon sokszorosan díjazott, kitüntetett művészek lépnek fel a budapesti közönség előtt. Bűvészek, zsonglőrök, akrobaták, valódi világsztárok váltják egymást a színpadon, fellép egy különleges számmal a szervező-rendező páros is és a két felvonás után a harmadikra már az asztalok mellett kerül sor. A Gundel étterem séfje, a hazai gasztronómia egyik kiemelkedő alakja, Litauszki Zsolt keze alól kerül ki a vacsora, méltó betetőzéseként az estének.

A műsorvezető, Kőhalmi Ferenc bűvész, egy percre sem engedi lanyhulni a közönség figyelmét a műsorszámok között, sőt többször is a nézőtérről választ partnert magának. Ilyenkor olyan számtrükk bemutatására is képes, ahol az előzetes összejátszás egészen biztosan kizárható – ugyanis e beszámoló szerzője is a véletlenül kiválasztottak között volt! Humoros összekötő szövegeivel már az első percekben megnevetteti a hallgatóságot. Nemzetközi bűvészversenyek sokszoros nyertese, a Bűvész Európa Bajnokság bronzérmese, többszörös magyar bajnok, aki arra is képes, hogy trükkjei egy részét közkinccsé tegye. A bárki által könnyen elsajátítható trükkökről könyvet is írt, azzal a nem is titkolt szándékkal, hogy sokaknak hozza meg a kedvét a bűvészkedéshez. Még az sem lehetetlen, hogy egyik másik gyerekből később világsztár lehet – ahogyan az vele is megtörtént.

A nézőtér hangulatát először a komikus és zsonglőr, a magyar származású Steve Eleky villanyozta fel. Skótszoknyás karakterű műsorát bemutatta már a világ legpatinásabb revüszínházaiban, nemcsak komikus, a pályát artistaként és zsonglőrként kezdte. A Monte Carlói Cirkuszfesztivál egyik díjnyertese, itt először áll magyar színpadon. A tapsért, az elismerésért versenytársa is van, a svéd Michael Halvarson, akiről úgy tartják, hogy ő a világ egyik legjobb bűvésze. Ő is választ partnert a közönség közül, lelopja a karóráját, a nyakkendőjét, kiüríti a zsebeit – az áldozata semmit nem vesz észre! Érthető, hiszen a Cirque de Soleil (A Nap Cirkusza), a világ legnagyobb kortárs cirkuszának sztárja. A montreali székhelyű, kanadai cirkusz arról híres, hogy nincsenek benne állatszámok, a közönség szórakoztatását a legkiválóbb mozgásművészek, akrobaták, komikusok, légtornászok, zsonglőrök fellépésével éri el. Halvarson budapesti bemutatkozása ezt a hírnevet kétséget kizáróan megerősítette.

A varieté műsorából természetesen nem hiányozhatnak a hagyományos cirkuszi számok sem. Az első felvonás elején a Duo Juderto, Bistei Judit és Kökény Róbert légtornászok egy romantikus, érzelmes történetet mutatnak be – több méter magasan. Nem olyan magasan, de legalább olyan káprázatosan zajlik a vietnami Thu Hien drótkötél egyensúlyozó, a világ egyik legjobb női lengődrót artista művészének produkciója. Számtalan nemzetközi díj tulajdonosa – méltán – mert amit mutat, attól eláll a közönség lélegzete. Azt, hogy ura a saját testének és szinte bármit megtesz azon az egy szál dróton, néhány perc után már mindenki el is hiszi neki. Ám a végén mutat valamit, ami szinte elképzelhetetlen. Fél lábon áll a dróton, egyik kezével egy fémlétrára támaszkodik, a szájában egy tőrt tart és a tőr hegyén egy – ugyancsak a hegyén álló – kardot egyensúlyoz. Hát tessék utána csinálni!

Nem maradhat ki a műsorból az egész rendezvényt kitaláló és megvalósító pár – Richter Szebasztián és Eötvös Krisztina – sem. Azt, amit ők tudnak, valószínűleg minden nő irigyli és boldogan megtanulná. Hasznosítható lenne a mindennapi életben is. Ők a villámgyors átöltözés mesterei. Valami megmagyarázhatatlan trükkel, ott a színpadon, mindenki szeme láttára váltanak ruhát, talán ha tíz másodper alatt – legfeljebb! Műsorszámukat a világ ötvennél is több, különböző országában láthatta már a közönség. Krisztina belép egy gyűrű közepére, Szebasztián felemeli a gyűrűt és azzal egy textilhengert von a partnere köré. Csak eddig tart, már le is ejti és a társa ott áll egy egészen másik ruhában, mint amiben belépett a gyűrű közepére. Ezt megismétlik vagy tízszer, a fekete fürdőruhából nagyestélyi lesz, abból meg valami más.

A második felvonás végén egy különleges ugrócsoport kápráztatja el a nézőket. A Trio Bokafi, Boros Gábor, Gyarmathy Attila, Papp Géza, méltó az elődök hírnevéhez. Kevesen tudják ugyanis, hogy az ugródeszka szám, magyar specialitás, magyarok csinálták a világon először, a magyar művészektől tanulták el mások! Eredetileg magyar kosztümben magyar zenére, általában Brahms V. Magyar táncára adták elő. Később több híres, nagyszerű magyar ugrócsoport is működött, most a Bokafi trió a világ legismertebb, leghíresebb varietéinek állandó fellépője, sokszoros nemzetközi fesztivál-díjasok. A nézőtérről szinte követhetetlen, ahogy Papp Géza – ő a trió repülő embere – több fordulatos szaltókat csinál a levegőben és a végén szilárdan megáll a társai karján. A szűnni nem akaró taps érthető az előadás végén.

7 hozzászólás

  • Ez azt jelent hogy nem letezne dinner-theater Pesten? Voltak a regi Horthista evtizedekben. Lenne ez is valami allami-vallalkozas, vagy egyeni porobalkozas a harom performerek altal ? Remelnem. Kivanva sikereiket, HA magan-kezdemenyezeseik !!!

  • hexadodekaéder

    Kedves cikkíró, kisegítelek:

    A cikkben említett, népviseletbe öltöztetett világhírű

    szenzációs tudású trambulin csapat az ’50-es években alakult

    Alföldi Ugrócsoport névvel került be a nemzetközi hírmezőnybe.

    Az együttes tudtommal „mindössze” 40 éven éven át, vagyis a

    rendszerváltásig hozta a jól megérdemelt világhír és dicsőség

    babérkoszorúit a konkrétan 1950-ben!!! alapított hazai hivatásos

    artistaképzésnek. Tudásukkal örömet szereztek a magyar

    cirkuszművészet közönségének, több felnőtt és gyermek néző

    generáció boldog örömét a cserébe kapott rengeteg tapsorkánt

    vívva ki a számukra… 🙂

  • hexadodekaéder

    Ui: a 12:56-hoz

    Az Alföldi Ugrócsoport fennállása alatt, mint egy nagy családban,

    apák, fiúk, unokák, asszonyok és lányok – köztük több tehetséges

    roma származású taggal – „öregbítette” a magyar cirkuszművészet

    hírnevét… 🙂

  • Töredelmesen bevallom: sose volt kedvencem a varieté, az esztrád, sőt a cirkuszművészet látványos műfaja sem. Unalmasnak tartom. De ez nem zárja ki, hogy más élvezze kedvére. Révay Úr élvezetes „idegenforgalmi” vezetései meg éppenhogy ráirányítják a figyelmet arra az élhető, szerethető Magyarországra, a jó borok, a megdöbbentő kunsztok hazájára, ahol jó élni. Magam szeretek itthon élni: annak ellenére, hogy a korlátolt bodaságok, ostoba slapajságok, „pártatlan” ferencségek komor felhőket hajtanak e szép haza fölé. Úgy hiszem, hogy ezek éppoly kevésbé rendítenek meg a hitemben, mint Thu Hient a drótkötélen. A hitem alapja, hogy az ember jó – legalábbis a jóra törekszik. Ez azonban nem könnyű: mindennapi munka legyőzni – de legalább kontroll alatt tartani a saját előítéletességünket, önzésünket. Ha meg a hivatalosság éppen ezekre játszik rá – hát bűvész, sőt varázsló legyen a talpán, aki ezt a trükköt leleplezi.
    De ettől még mindenkinek kell szusszanásnyi rácsodálkozás, öröm. Ezt mutatja meg Révay Úr, akinek köszönet ezért.

  • Teljesen a cim ala illik 🙂

    „olyan nem is létezik, hogy liberális, az csak a diplomás kommunista elnevezése.”
    – mondta ezt ma a volt kisztitkar, mszmp parttitkar apukaval, aki az egyetlen a parlamentben akit meg sosem sikerult atvilagitani, aki 10 eve sikeresen blokkolja az ugynokaktak nyilvanossagra hozasat!

  • Aurora Boreálisz

    Szandimandi! 11:44

    ÉS még arra sem sikerült fényt deríteni, hogy az orosz cár mit

    tudhat róla, amiről idehaza még nekünk sincs tudomásunk,

    amivel sakkbantartja ezt a senkiházi csirkefogót, hogy bármit is

    követel tőle, ez a köztörvényes köztolvaj már behunyt szemmel

    már csak azt hajtja végre.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Egy valaki mindig hiányzik a mi joviális Révay Andrásunk palettájáról. Itt is…

    Ám most, hogy a varieté színes világáról zeng nekünk altató nótát, legalább itt említhette volna a cikkében a nagy magyar mágusunkat Cipollát* – alias O1G-t – deszerezőnk éppen ettől tartózkodik. Még mit szólna hozzá az Udvar, na meg a Hatalom…?
    ˙

    .

    *Thomas Mann: Mario és a varázsló – Cippolája