Börtönbiznisz

2020 február 23 8:00 de.36 hozzászólás

Beszállnék én ebbe a börtönbizniszbe. Na, nem a mai értelemben vett módon – még nem voltam elítélt, sőt, előzetesen fogvatartott sem, és ügyvédi vizsgám sincs.

Másképp, a magam eszközeivel segíteném meg ezt a szegény államot, ami ma évente kénytelen kifizetni több mint a kétszeresét annak, amibe egy várbéli dolgozószoba kialakítása kerül, mindenféle kártalanítás címén.

Vállalnám öt rab elhelyezését, ellátását, őrzését. Van ugyanis egy 22 nm-es kihasználatlan szobám tévével! – rácsos ablakokkal -, amihez van egy teljesen különálló WC helyiség (öblítős, nem kübli), egy zuhanyzó, plusz egy 12 nm-es helyiség az őrszemélyzet számára. Egy állandó őr szerintem elég 5 rabhoz -, no meg én is ott vagyok a hólapáttal…

Mi ebben a biznisz? Az államnak mindenképpen az, hogy nem kell új börtönt építenie. Így a rabonkénti, évenkénti költség a 2 millió feletti összegről maradna a mai 1 millió 317 ezer 507 forint.

Nekem? Kapnék az öt rab után évente 6 millió 587 ezer 535 forintot. Ebből elmenne kb. 4 millió a hat ember kajájára: mindennap húsos menü + reggeli-vacsora. Sok kisjövedelmű szabad magyar ennél kevesebből oldja meg a kajáját. Hat ember, mert az őrnek is járna az ingyen kaja – nem tudom, fizetnek-e ma valami ebédpénzt a kosztért. Az őrszemélyzet bére és járulékai kissé húzósabb lenne, hiszen 24 órás, folyamatos szolgálatról van szó: de szerintem megoldható kb évi 1,5 millióból. Hivatásos bv-snek kell lenniük, hiszen nincs fegyvertartási engedélyem, és nem is szeretnék. Legfeljebb azt kérem majd, hogy az egyik rab a számviteli törvény megsértéséért legyen elítélve: majd ő vezetné a börtönbiznisz könyvelését. A rezsim nem lenne számottevően magasabb, hiszen ma is fűtenem kell azt a részt, a vízdíj, stb. többlet elvinne évente kb. 150 ezer forintot.

És még mindig maradna évente 1 millióm. Jó, tudom, gázszerelők le se hajolnak ilyen aprópénzért – de hát a haza üdve??? Hiszen nem is kérnék kompenzációt az állami megtakarításból! Különben is, nekem ez évi 50%-os jövedelememelkedést jelentene.

Még akkor is, ha a szokásos börtönkeresményért – az ellátás-őrzés költségeit levonva – munkát adnék a raboknak. Pl. gondozhatnák a kertet – ráférne. A kertásás, hólapátolás felér egy body bilding-gel – ráadásul nem fullasztó konditeremben kell kalimpálni.

Kínzás kizárva. Bár – a keskeny utcában megálló, rádiójukat bömböltető autósok azért próbálkoznak. De ez nem gyakori, és csak nyitott ablaknál zavaró. Gondom lenne még a szabad vallásgyakorlás biztosításával – bár a börtönökben sincs minden valláshoz kápolna, imahely, és tudomásom szerint a konténerbörtönökhöz se terveznek ilyet. Úgyhogy megoldható lenne alkalmanként bejáró papokkal, lelkészekkel, ahogy ma.

Kérdezhetnék: miért nem adom albérletbe a kihasználatlan lakrészt?

A magyarázat egyszerű. Az elítélt örül, ha lejár a büntetése, és elhagyhatja a börtönét. Egy rosszul megválasztott albérlőnek viszont én válhatnék a rabjává – életfogytig.

36 hozzászólás

  • A kép hasonló. Csak az én szobám nem vizes – szádlemezes szigetelésű -, és nem konvektorok fűtik, hanem radiátorok a cirkóról.

  • nekem is van kiadó!!! hogy hol és mekkora maradjon az én titkom, de már tárgyalásokban vagyok nagy SINGSING ekkel és hasonlókkal

    hatalmas üzlet!

    olalalá trará

  • Kedves Margitka, sokkal jobban járnál egy dél-amerikai tipusu börtönnel, mert az ottani önfenntartó börtönökben minden ellátást az elitélteknek maguknak kell megoldaniuk, sőt még a szállásért is ők vagy a családjuk fizet! No az lenne Neked az igazi börtönbusiness, mert akkor mind a 6 millió 587 ezer 535 forintot(- jövedelemadó) magadra költhetnéd! 😀
    Én azért mellékesen feltennék egy mocskos költői kérdést:
    valójában a börtön büntetés vagy jutalom? Igazándiból azért kérdezem, mert az üdülők 70 %-a ott lát életében először angolwécét, zuhanyozót és konditermet, ezért olyan is van aki, ezekért a luxusokért csinál időnként beutalót magának!

  • Mit is mondjak … olvasva ezt a szösszenetet, Patyolat-kritikai retró érzésem támadt. A hatalom súlyosabb irányba mozdult, mintsem azt el lehessen intézni egy szellemi maszturbációval.

    Történetesen a hatalom semmibe veszi a (még mindig) független bíróság döntését. Ezzel az intézménnyel szemben sikertelen volt a Fidesz kísérlete, nem sikerült legyűrnie Handó Tündének se (férje Szájer József Fidesz-potentát) a bírói kart.

    Ezért is a „nemzeti konzultáció”, a még maradványokban föllelhető független és demokratikus eszközökkel dolgozó bíráknak az arculcsapása. S akik visszaküldik kitöltve a kérdőívet, ebben segédkeznek a hatalomnak.

  • Na, megint betűt vétettem az imélemben …

  • Orsós Elemér
    2020 február 23
    11:10 de.

    A Dél-Amerikai börtönöket azért nem jó idehozni, mert Dél-Amerika az nem az EU jogharmonizációjához kapcsolódik, másrészt a jogállamiság kérdésében is zongorázni lehet a különbséget. Ha viszont az a cél, hogy Magyarország közelítsen ezen harmadik világbéli országokhoz, akkor Orbán megtette a lépéseket, amikor a jog fölé helyezte magát mind Gyöngyöspata, mind börtön ügyben.

    Kérdezed, a börtön büntetés, vagy jutalom? Egyik sem. A börtön az a társadalomtól való elszigetelésére, illetve az egyén javítására (későbbi visszailleszkedésére) szolgáló intézmény.

    Érdekes módon, ahol valóban szállodai luxusban élnek a bűnözők – pl. Norvégia vagy az egész Skandináv rész – ott a visszaesők aránya a legkevesebb.

    A Magyar államnak nincs más dolga, mint a beígért börtön férőhelyeket felépíteni, és nem propagandakampánnyá alacsonyítani egy újabb szlogennel, jelesül „börtönbiznisz” azt, amelyből egyébként a károsultak és nem a bűnöző részesül nagy volumenben. Amikor perekre kerül sor, az pedig nem a luxus hiányára, hanem az alapvető emberi jogok betartására irányul, mert ég egy elítéltnek is vannak alapvető emberi és emberiességi jogai.

  • Drizari! Írtam, szóltam itt is, másutt is, ahol alkalmam volt. Konkrétan pl. az SS tövényről, a gyülekezési törvény módosításáró, a Tátrai ügyről, vagyis a jogállam szétveréséről. A bíróságokat nem Handó vagy akárki fenyegeti, hanem konkrétan a készenlétben álló „közigazgatási bíróságokról szóló törvény, amit akkor „vontak vissza” ideiglenesen, amikor felfüggesztették a néppárti tagságukat és az EU válsztások se úgy sikerültek, ahogy remélték.Sőt: még náluk is jobban fenyegetik az Orsós Elemérek, akik ma is arról beszélnek, minek a raboknak angolWC (holott nem az az előírás,csak annyi: legyen a küblinek annyi hely, hogy legalább egy függönnyel eltakarhassa magát a szükségét végző.
    Orsósoknak fogalmuk sincs, hogy bármikor a kóterben találhatják magukat pl. az SS-törvény, vagy épp az előzetes fogvatartás – szintén módosított – feltételei alapján, akár évekre. Vagy az ország hat déli megyéjében immár ötödik éve fenntartott – és sunyin hosszabbítgatott – „rendkívüli állapotra” hivatkozva.
    Mindezt többször megírtam – hát most csak „Patyolatra” tellett..

  • Orsós Elemér

    HunCanada
    2020 február 23
    2:46 du.

    Kedves HunCanada, pont nem illene Svédországgal és Norvégiával példálózni, mert ott század annyi 600 éve integrálhatatlan van mind nálunk és még annak is érdemes utánajárni és megbizonyosodni róla hogy, ezek az emberek teszik ki a börtönök lakóinak 70 %-át, pedig ők az összlakosságnak csak 8-10 %-a! A gyöngyöspatai példa is eléggé kettős mércésre sikeredett az európai jogharmonizációnak köszönhetően, mert ott meg jogosan felmerülhetett volna már a nemroma gyermekek más települések iskoláiba menekítésénél hogy, azoknak nem jár-e kártérítés és utazási költségtérítés?! De ha mindkettőnek jár -amit nem hiszek- akkor valami rohadt nagy ellentmondás van a jogharmonizációban, az igazságszolgáltatásról már nem is beszélve! Szerintem az is óriási tévedés hogy, a börtön férőhelyek számát és minőségét kell növelni a sokkal szigorúbb bűnvisszatartás helyett! Másik nagyon frappáns követelés a bűnözők emberi jogainak humanitárius kierőszakolása, miközben az áldozataik, károsultjaik amég bocsánat kérést vagy eszmei kártérítést sem kapnak, magyarul a bűnelkövetőnek sokkal nagyobb jogai és követelései lehetnek mint az áldozatoknak! Kedves Uram, sajnos ez a jogharmonizált EU nem Canada!

  • talalom:
    „Sőt: még náluk is jobban fenyegetik az Orsós Elemérek, akik ma is arról beszélnek, minek a raboknak angolWC (holott nem az az előírás,csak annyi: legyen a küblinek annyi hely, hogy legalább egy függönnyel eltakarhassa magát a szükségét végző.”

    Az orsós elemérek álláspontja nem csak a rabokat, hanem mindenkit fenyeget aki Magyarországon él, nem utolsó sorban azokat, akik szabadnak képzelik magukat pusztán azért, mert (esetleg csak még) éppen nincsenek börtönben.

  • Kedves Elemér! Van itt pár kérdésem a hsz-eddel kapcsolatban.
    1. Ha Északon”csak” 8-10% a nem kívánt nemzetiségek aránya, akkor miért van baj Magyarországon, ahol szintén nem éri el a 10%-ot a cigányság aránya. (A „cigánykodók” persze többen vannak, de azok jó része nem is roma.)
    2. Se Te, se én, se más nem ADHAT emberi jogot senkinek – mert azok az emberré születésével mindenkinek megvannak. Ez egyébként a krisztusi tanítás alappillére: az ember teremtése isten joga, így életének elvételéről is csak isten ítélkezhet. Ateistaként én persze másképp gondolom a Teremtést – de azért ez a sok látványkeresztény legalább a katekizmust elővehetné néha.
    3. Évszázados tapasztalat, hogy a bűnvisszatartást – megelőzést – nem szolgálja a kínzás, a megalázó elbánás – sőt. Csak a düh gyűlik,ami gyakran tör ki irányíthatatlan agresszióban, és nem riaszt el a bűnismétléstől.(A katolikusoknál pl. a gyónásnál a pap penitenciát ró rád, de egyúttal segít abban, hogy ne ismételd a bűnt – a megbocsátással. Bár ez az aktus eléggé formálissá vált.) A leghatékonyabb bűnmegelőzés, ha a bűn nem marad titokban – és az elkövető biztos lehet abban, hogy nem kerülheti el a büntetést. Ez nemcsak a rablógyilkosságra érvényes – ami azért nem mindennapos nálunk, – hanem pl. a sikkasztásra vagy a családon belüli erőszakra is, ami azért gyakoribb.
    Ha nem is nézzük a vallást – pláne nem a szemforgató „keresztyénséget” -, akkor az állam dolga, hogy polgárainak azonos színtű társadalmi szolgáltatást – pl. alapszintű oktatást – biztosítson. Ez persze így elég sematikus: a való élet bonyolultabb. De az biztos: ha egy társadalmat anyagilag és szellemileg végzetesen szétszakít egy vezető réteg, akkor az alul lévőkben nő a düh, és könnyebben felrúgja törvény szabályait. Pláne, ha épp a kormánya ad példát ehhez, a dühöt aljasul ráirányítva az alul lévőkre. Ennek súlyos következményei lesznek – és még csak a bűnözés sem csökken.

  • talalom,

    Orsós E. a hazai viszonyokra értette a lakosság 8-10% körüli, „600 éve integrálhatatlan”egyedét. Pont azon méltatlankodik, hogy nekik könnyű hiszen ott csak „század annyian vannak” – de bezzeg…!

  • „A témához még:
    http://huppa.hu/szele-tamas-az-elszolas/

    Rendkívül figyelemre méltó, nagyon fontos történet. Köszönöm, hogy föltette a linket, mert különben valószínűleg elkerülte volna a figyelmemet.
    Ha tehetném, javasolnám is mindenkinek, hogy olvassa el.

  • Nem értem a Fidesz hisztijét „börtönbizniszileg” – hát nem épp ők terjesztették be a 2013.évi CCXL.tv, módosítását 2016 szeptemberében? Az eredeti tv .2016-os módosítása

  • folyt – tehát a 2016. évi módosítás épp arról szól, hogy mely esetekben jár kártérítés a fogvatartottaknak, a börtönviszonyok miatt, és még az összegszerűségre is kitér. Most min lepődnek meg? A módosítást Trócsányi L akkori igazságügyi miniszter jegyezte és Gulyás G. akkori kancellária min, terjesztette be. Bár az ellenzéki képviselőknek ezer és egy kifogása volt ez ügyben, a Fidesz -KDNP megszavazta, míg az ellenzéki képviselők tartózkodtak, ill. a Jobbik nemmel szavazott. Több kifogás éppen arról szólt, hogy „veszélyes” terepre merészkedik a Fidesz ezzel a módosítással, mert beláthatatlanok lesznek a következmények amelyeket a jogász végzettségű Trócsányi, Orbán, Gulyás, de még a ma leghangosabban tiltakozó Tuzson Bence a miniszterelnöki kabinet államtitkára is megszavazott, noha pontosan tudhatták mivel jár a benyújtott tv. javaslat, legalábbis hosszú távon! Akkor most mi van?
    Az „emberek” – legalábbis az a része aki „konzultálni” fog Orbánnal ez ügyben, vélhetően neki tetsző módon – ugyan feledékenyek, apró részletekre nem is igen figyelnek oda, de az internet nem felejt, sok érdekes nyilatkozatot és tudósítást talál aki ez ügyben keresgél!
    Azt hiszen ezt hívják „öntökönlövésnek” – de szerintem a Fidesz jelenleg olyan mértékig tanácstalan és épp ezért mindenre elszánt, hogy még ez sem érdekli!

  • talalom
    2020 február 24
    5:45 de.
    Kedves Margitka, szerintem:
    1. Két lehetőség lehet, amiért ott nem olyan problémás a északi kisebbség, egyrészről az ottani európai kisebbség valószínű nagyságrendekkel eurokompatibilisebb, mint a miénk, másrészről meg ha muszlimok, akkor még nem érték el azt a kritikus tömeget, amivel példának okáért sakkban lehet tartani mondjuk a túl liberális németeket, angolokat vagy franciákat.
    2. 10/10 pont!
    3. „A leghatékonyabb bűnmegelőzés, ha a bűn nem marad titokban – és az elkövető biztos lehet abban, hogy nem kerülheti el a büntetést.”

    Ez lenne az ideális, DE sajnos nem így van!

    „De az biztos: ha egy társadalmat anyagilag és szellemileg végzetesen szétszakít egy vezető réteg, akkor az alul lévőkben nő a düh, és könnyebben felrúgja törvény szabályait.”

    Ezt is maximálisan elfogadom, de ehhez Orbánnak már Magyar Bálint és Kuncze Gábor is jó példát mutatott!

  • Orsós Elemér
    2020 február 23
    4:48 du.

    Kedves Elemér, ha a 600 éve integrálhatatlan hátterű csecsemőt születése pillanatában elszakítják és örökbe fogadja egy tisztes módú, családcentrikus, dolgozó házaspár, aki szeretetben és a normál mintákat átadva neveli fel ezt a gyermeket, akkor vajon a bőrszíne ellenére integrálhatatlan marad ez a roma gyerek, vagy egy setétbőrű teljesen hétköznapi emberré cseperedne. Kétségtelen így is sokkal nehezebb lenne felnőnie pusztán a bőrszíne miatt, akkor is ha megfelelő, fehér magyar a családi háttér.
    Bizonyára nem, vagyis kimondhatjuk, hogy a családi háttér, a neveléssel kapott minta predesztinálja mindenkinél, hogy mivé válik. VAGYIS, a 600 éve „integrálhatatlan” cigányok felzárkóztatására 600 éve nincs program és akarat az éppen aktuális hatalomnak. Ők mindig csak arra kellenek, hogy olcsó munkaerő legyen és egy zsák krumpliért meg lehessen venni a szavazatukat.

    Igen, Skandináviában kevesebb a roma, de magát a börtönkörülményeket hoztam fel a skandináv példával, nem az etnikumi összetételt. Szerintem nagyon érdekes, hogy ezekben az országokban a legkevesebb a visszaeső, ahol luxus a körülmény. Pl. én is túlzásnak tartom Breivik esetében azt, ahogy őt tartják fogva tömeggyilkos létére.

    Viszont Magyarországon jól láthatóan csak politikai hangulatkeltés folyik ismét ezzel a börtönbizniszezéssel, hiszen valódi változás nem történik. Pl Orbánék bejelentették, hogy a legvégső határidőig nem fizetik ki a kártérítéseket, miközben eddig is így volt. Mindez csak árnyékharcolás, és kommunikációs politizálás – nem valódi intézkedés – már megint.

  • Kedves Margitka és Kővendég, ez így mocskosul nem fair hogy, Ti a dél-amerikai példálózásomnál szándékosan figyelmen kívül hagytátok a kirakott szmájlit, sőt még örömmel rá is raktatok egy szívlapáttal! 😀

  • Orsós Elemér

    HunCanada
    2020 február 24
    11:42 de.

    Hasonlókat gondolok, de én a bűnözők büntetési idejük alatti jutalmazásával még jó magaviselet esetén sem értek egyet! Lehet hogy ez a civilizált, gazdag nyugaton már bevált, de mi még nem értünk el semmilyen szempontból arra a magaslatra! A börtönkártérítéseket meg -ha már mindenképpen fizetni akarnak az adónk rovására, mert a károkozókból biztosan nem lehet kisajtolni- a károsultaknak, áldozatoknak ítélném! Egyébbként erről az utóbbi eshetőségről már melldöngetve dicsekszenek, amiben én nagyon szkeptikus vagyok, mert már rég bizonyithattak volna mondjuk a devizahitelesek áldozatainak, a vörösiszap katasztrófa áldozatainak, bróker Marcsi áldozatainak vagy Szögi Lajos lányainak!

  • Orsós Elemér:
    „Kedves Margitka és Kővendég, ez így mocskosul nem fair hogy, Ti a dél-amerikai példálózásomnál szándékosan figyelmen kívül hagytátok a kirakott szmájlit, sőt még örömmel rá is raktatok egy szívlapáttal!”

    Javasolom, hogy figyelmesebben olvasson Orsós úr.
    Én ugyanis nem ismerem eléggé a dél-amerikai börtönviszonyokat (arrafelé még nem voltam börtönben), épp ezért egy árva szót sem írtam azokról. Arról írtam, hogy az Ön által kifejtett (és nálunk sajnos sok orsós elemér által vallott, hangoztatott) nézetek nem csak a rabokra, hanem minden Magyarországon élő emberre nézve veszélyesek. Ez utóbbi kifejezést most módosítom: életveszélyesek.

  • Úgy tűnik, ez a Niedermüller nem egy politikusi alkat. Ami a szívén, az a száján. Ismét fogalmazott egy éleset, amit lehetne a helyén is kezelni, de az érintett „réteg” magára vette és tiltakozik. Jól belegondolva, nem is tehetett másképp.

    A 444.hu riportot készített a DK-s polgármesterrel, amiben elhangzott ez a szerencsétlen kimondott gondolata. Szövegkörnyezetéből kiragadva azt találta mondani a bulinegyedről szólva, hogy „Nincs semmi szükség arra, hogy ott bőgesse mindenki a motorját, és én gond nélkül kiszorítanám a taxisokat is, mert ők is viszik a drogokat egyik helyről a másikra.”

    Ennek legfeljebb csak részigazsága lehet, mert mondjuk a díler rendel magának taxit, de ettől a taxis nem nevezhető drogterjesztőnek. Az viszont üdvözlendő terve, hogy a Nagymező utcától a körútig, a Dohány utcában legyen egy bicikliző, babakocsis, sétáló része a kerületnek.

  • Kővendég
    2020 február 24
    6:20 du.

    Kedves Kővendég – ehhez nincs mit hozzátenni!
    Mélyen egyetértek.

  • Orsós Elemér
    2020 február 24
    4:53 du.

    „A börtönkártérítéseket meg -ha már mindenképpen fizetni akarnak az adónk rovására, mert a károkozókból biztosan nem lehet kisajtolni- a károsultaknak, áldozatoknak ítélném!”

    ———————————
    Úgy néz ki, feltaláltad a meleg vizet! A megítélt kártérítések – már ha volt fizetési készség – eddig is az áldozatoknak ment, nincs ebben semmi új, és eredeti ötlet. Bár a Fidesz most ezerrel hajt afelé, hogy ők az áldozatok, ill. hozzátartozóik érdekeit nézve, őket képviselve „mindent elkövetnek” hogy ezek a pénzek ne kerüljenek illetéktelen kézbe, de kérdés, ha ennyire fontos nekik és a szívükön viselik a károsultakat, netán áldozatokat, akkor eddig miért nem tettek semmit az érdekükben?

    2006-ban történt Szögi Lajos tanár – három kiskorú gyermek édesapja – meggyilkolása, 2010 decemberében vált jogerőssé az ítélet melyben 46 millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság a családja számára, ebből eddig 5 (öt) millió ft. folyt be az egyik elkövető kártérítési pere okán melyet zároltak a bírósági végrehajtók, majd elutaltak az özvegy számlájára. További három elítélt kártérítési igénye (4.5 mill, 1.5 mill, és 508 ezer ft összegben) megítélésre került, hasonló mód az utalásuk folyamatban van – ha az ügyben minden eddig megítélt összeg kifizetésre került is az állam részéről, hogy a végrehajtó utalni tudja, az akkor is még csak 11 millió Ft..
    Ha a kormányzó párt, jelesül Orbán tényleg annyira a szívén viseli az áldozatok sorsát, érdekeit, miért is nem tett semmi hatékony lépést ez ügyben az elmúlt évek alatt? A három kiskorút a gyilkosság pillanatától a kártérítési perben megítélt összegtől egészen a nagy nehezen megkapott 5 millió ft, első összeg átvételéig is nevelni, etetni, ruházni, taníttatni, betegségében ápolni kellett, hát miért nem vállalta át az állam a megítélt összeg kifizetését, hogy aztán majd az behajtsa az elkövetőkön ahogy tudja!

    Szögi Lajos esete elég egyedi volt, egy országot rázott meg, maga az elkövetés módjának végletesen embertelen volta is elég a családnak egy életre, hát még máról holnapra ott maradni három kiskorúval, idős beteg nagymamával és a szülőkkel, emberpróbáló! Tehát módja és lehetősége lett volna ez esetben az államnak helyt állni, akkor talán érdeke lett volna az elítélteken behajtani amennyit csak tud. Ja, hogy eszébe sem jutott, akkor még nem élt a 2016-ban módosított tv. a fogvatartottak kártérítési igényeiről, így ez szóba sem jöhetett még akkor.

    Tehát ha nincs börtönbiznisz, azaz az elítéltek nem élhetnének épp a Fidesz által benyújtott és elfogadott, a körülményeik folytán adódó perindítás lehetőségével, még ez a részösszeg sem folyt volna be, és alig hiszem hogy bárki megkérdezné a ma nagy hangon tiltakozó kormánypárti potentátok közül Szögi L. özvegyét, vagy a családja bármely tagját, hogy hogyan élnek, miből élnek, mert a 46 millió ugyan szépen hangzik egy bírósági ítéletben, de vajon mit láttak ebből? Mire mentek az ítélettel?

    Most hogy a saját farkukba haraptak Orbánék, pislognak és terelnek jó szokásuk szerint – azonban nem csak Szögi L. kártérítési ügye van függőben, áldozatok, károsultak szép számmal vannak akiknek ugyan a bírósági ítélet szerint ennyit meg ennyit kell kapniuk, valójában pontosan tudható hogy ezek az összegek csak eszmei jelentőséggel bírnak, mert az elkövetők nagy része vagyontalan ( kevés kivétellel) a börtönkeresmény semmire sem elég, jobbára a büntető eljárás költségeit sem fedezik – ez pedig minden kártérítési igényt megelőz – így az áldozatoknak megítélt összegek behajthatatlanok.

    Mindenesetre történt ami történt, a Fidesz – nem annyira szívjóságból vagy bárkire való tekintettel – 2016-ban törvénymódosítással élt, és lehetővé tette hogy az elítéltek perelhessenek a fogva tartásuk körülményei miatt. Ennyi!
    A független magyar bíróság eszerint eljárva a keresetben taglalt körülményeket megvizsgálva, erre tekintettel megítélte amennyit megítélt – a kormányzópárt még sorvezetőt is alkalmazott számára, amikor az összegszerűségről is rendelkezett a törvényben, nem bízva azt a bíróság józan belátására – és most mindezt hasba rúgva soros bérencezik, börtönbizniszről hadovál és éktelen lázításba, felbujtásba kezd az állampolgárok legaljasabb és leggonoszabb ösztöneire játszva – „konzultációt” hirdet, valójában támogatókat keres a törvényszegéséhez, melyet megint csak mint minden mást önös érdekeinél fogva tesz. Gyengül a támogatásuk? Nosza, kitalálnak valamit : a migráncsok, Soros, Gyurcsány,stb már csak másodvonalbeliek, kell valami átütő, amire ugrik a magyar – az irigység, a kivagyiság a rasszizmus, a „neki miért ha nekem nem?” érzés erősítése!
    Alaposan beletalált, emberek ezrei, ha nem százezrei feszülnek majd egymásnak, garantált lesz az elvárt mennyiségű boríték visszaküldése, és ő megnyugodhat, hogy még mindig hatni tud a „népére” – milyen áron? Mivel?

  • Kedves Orsós!
    1.”Ez lenne az ideális, DE sajnos nem így van!” Mármint a lebukás veszélye a legjobb bűnmegelőzés. De,így van: sok évtizedre visszamenőleg igazolják a kriminalsztikai statisztikák.
    2. Bróker Marcsi ügyfelei jórészt a saját hiszékenységük, tudatlanságuk vagy éppen mohóságuk áldozatai. Mint ahogy a devizahitelesek sem károsultak: csak nem jött be a remélt hasznuk. Szögi Lajos családjának meg éppen az egyik bűnöző kártérítéséből jutott 1,5 millió forint, és éppen a most üldözőbe vett ügyvédek egyikének segítségével. A vörösiszap áldozatainak a kárát nem is érintené, ha az összes ott dolgozót bezárnák, és minden rab kapna 10 millió kártérítést. Az nem szándékos károkozás volt – mint pl. Szögi Lajos ügye – hanem gondatlanságból eredt ipari katasztrófa -, áldozatai kárait csak társadalmi összefogással lehetett enyhíteni. Ne keverd a szezont a fazonnal: gondatlanságból elkövetett tettért is lehet büntetést kapni (pl. gázolásért), de ez nyilván enyhébb megítélés alá esik.
    Aztán. Mi az, hogy „eurokompatibilisebb”? Az itt élő x millió cigány éppúgy európai, mint Te vagy én – sőt, még a spanyolországi – kisrészben még mindig vándorló cigányok is. Még sőtebb: európai a francia márki és a román paraszt, a német bankár és a magyar sváb. Még a nemzeti soviniszták legtöbbje is európai – bár teremnek azért szépen Amerikában, meg Ázsiában is.
    Tán a jólétre gondolsz? Akkor kérdem: vajon miért sikeresebbek, gazdagabbak azok a társadalmak, ahol enyhébb az elnyomás, szabadabb az egyén, mint az erőszakos, bizantikus társadalmak? Mégcsak az államforma se lényeges – hiszen Svédország, Norvégia királyságok – máig regnáló királyokkal. Míg a német császárt, az orosz cárt, a francia, meg osztrák uralkodókat rég elzavarták.
    Ez így, ilyen sokszínűen együtt Európa. Én ugyan nem a „keresztény nemzetekre” alapoznám: sokat tettek/tettünk egymás ellen. Jobban hangsúlyoznám a klasszikus görög-latin európaiságot, amiből pl. az USA is felépült,és ami nagy hatással volt az elmúlt évszázadok során az egész Földre.
    Aztán: vitáznék Veled abban is, mi a „drágább”? Egy együttélő társadalomban ügyelni az egyenlő jogokra és lehetőségekre, vagy cipelni egy számtalan devianciától szenvedő, tanulatlansága miatt hasznos munkát végezni nem képes, egészségileg amortizálódott, nyomorában agresszívvá váló tömeget?
    Végül: én se szóltam egy szőt se a dél-amerikai ügyekről.

  • Orsós Elemér – itt senki nem luxus körülményeket hiányol még az elítéltek sem, bár az meg végképp nem játszik, hogy ők hiányolnak e valamit. Nem, csak annyit amennyi egy embernek – még ha nagyon súlyos bűnt követett is el – kijár alaphangon egy magát alkotmányos (alaptörvényes) jogállamnak valló társadalomtól! Felesleges tehát fellengzős mellédumával, és szmájlik tömkelegével poénkodni azon, hogy erősen kifogásolják a különböző társadalmi és emberjogi szervezetek, sőt maguk a bűntetésvégrehajtási alkalmazottak és illetékesek is, hogy ahol 3 embernek is csak szűkösen van hely, ott ne zsúfoljanak össze 5- 6 elítéltet, úgy, hogy egy többé kevéssé működő függöny választja el az alig félméternyire lévő WC-től melyen egyikük épp a dolgát végzi, miközben a többi eszik. Nem a habfürdő hiányzik a kádból – az elfogadható állapotú, alkalmanként a funkcióját betölteni képes zuhany hiányzik – nem hiányoznak viszont az élősködők, bogarak, rovarok stb, a penész, a rozsda és fertőzések melegágya a mindent elborító szenny – mert már takarító személyzetre, és tisztítószerre sem telik!

    A kormány azt vállalta, hogy javít a börtönkörülményeken, a túlzsúfoltságon, az erőszakot szülő áldatlan állapotokon, mert ezek az emberek csak a szabadságukat veszítették el, ki ennyi ki annyi időre, de attól még állítólag emberek, akiknek valamikor vissza kéne illeszkedni a társadalomba – ez elvárás velük szemben, de ha állati sorba tartjuk őket, mégis mit várunk szabadulásuk után?

    A kb 18 ezer elítélt kb 13 ezer főre szabott, de erősen kifogásolható állapotban lévő börtönben van összezsúfolva, ám az elmúlt évek alatt vállalásától eltérően a kormány nem építtetett újabb börtönöket, felújításra. karbantartásra sem költött, gondolom kellett a pénz másra – stadionokra, kastélyokra, mexicói templomokra, határon túli sportegyesületek támogatására és magánrepülést biztosító honvédségi gépekre stb stb – de te ezt te is nagyon jól tudod!

    Azt pedig, hogy az oda bekerülők 70 százaléka a „600 éve integrálhatatlanok csoportjába tartozik” vajon honnan tudod, milyen infó alapján jelented ki, mikor ilyen jellegű nyilvántartás nincs, még népszámláskor sem, hát még a börtönlakók viszonylatában! Ez gondolom általad becsült szám lehet, amolyan Orsós logika! De ha mégis, akkor a jelenleg kb 18 ezer elítéltből 12600 a „600 éve integrálhatatlanok csoportjába” tartozik – ám mit szólsz, a fennmaradó, 5400 fehér, keresztény, heteró stb egyed vajon hogy került oda? Mit vétettek? Róluk valahogy egy szót sem ejtesz.

    És még egy nagyon fontos szempont! Jó ha tudod, nem mindenki apagyilkos, többszörös erőszaktevő, rablógyilkos vagy aberrált fajtalankodó, aki ott van – sajnos a társadalom már csak ilyen, sok mindenki odakerülhet aki életében nem is gondolt rá, hogy valaha dolga lesz az igazságszolgáltatással, na pláne a büntetés végrehajtással – nem sok kell hozzá, bár fogadkozhat aki akar, sosem lehet tudni! Ha egyszer a jogállam megszűnik, az alkotmányos rend felborul, minden mindennel összecsúszik akkor bárkivel, bármi megtörténhet – bizony Elemér veled is velem is! Érted már miért lényeg és garancia a jogállamiság és a demokrácia?

  • TALALOM Feb 24,5;45 de. es Feb 25, 10;01 de soraira;

    Talalom, igen meglepok sorai.
    Persze utalt engem es nagyon erossen elitelt a teremeszetes emberi jogok eredeten kifejezett soroaimert mindeg.

    Hasonloan az allamhatalom szukseges kotelezettsegen, sot az emberi elet szentsegen is.

    De most Maga atvette annak ertelmet es predikalja ugyan azt.
    De meg a „teremtes” es a biblai elvekre is hivatkozik ,sothirdeti is azt.

    Nagyon meglepo, mert az mind teljes ellentetben all a Marxista, szocialista alap-elevek eszmeivel es annak koveteseivel.

    Csodallatos ! Vajon mi tortent ?

  • Drizari
    2020 február 23
    11:45 de.

    „Történetesen a hatalom semmibe veszi a (még mindig) független bíróság döntését. Ezzel az intézménnyel szemben sikertelen volt a Fidesz kísérlete, nem sikerült legyűrnie Handó Tündének se (férje Szájer József Fidesz-potentát) a bírói kart.”
    Gondolom itt többek között a szegedi bíróságra gondoltál! 🙂

  • Besancon
    2020 február 25
    4:28 du.

    mindezek mellékes kérdések, abban a pillanatban, amikor a politika beteszi a koszos csülkeit a jogba és a jogi eljárásokba, és az „elítélt” már akkor büntetés alá kerül, amikor egy „normális” jogrendszerben „még” ki kellene vizsgálni azt, hogy van e bűn és mekkora… ez manapság divattá vált, a demokráciák tele vannak ezzel és a politikai ellenfél ellenséggé válik ítélet nélkül, már az eljárás alatt halálra kínozzák, a hírhedt Hágai nemzetközi bűnközpontban is előfordultak esetek, pedig az úgy tűnt (nekem soha) ott azután a jog csúcsai… London GBR ban is jelenleg folyik valami amiről az MSM még csak azt sem közli, hogy „van ilyen”

    a többi rablómese

    nem mondok neveket, hogy ne adjak okot a Cenz Urának arra, hogy valamelyik ne tetsszen neki…

    összességében az undorküszöbömön átlépett az egész az összes többi (AMIRŐL HAGYNAK BENNETEKET DUMÁLNI CÉLTALANUL) jelentéktelen

    brühühü trallalá padámm

  • Rodeó! Tekintettel arra, hogy a politika eredeti jelentésében az állam irányítására tett ajánlat, elég vicces a jogot – ami meg ennek az irányításnak szab kereteket politikamentes szakkérdésként kezelni. Persze szíved joga – brühühü és trallalá, sőt padámm – mélységesen lenézni bárkit, aki közügyekben (céltalanul) szót emel. Csak akkor ne csodálkozz, ha annak tartunk, aki vagy: önző, ostoba alaknak. Túúdom, nem rendít meg – bodát sem éri el a civilizáció ingerküszöbe.

  • talalom, bedühödtél? 😀
    Nem érdekes. Rendes gyerek ez a Rodeó, csak nincs már más célja, mint az, hogy valakít bedühítsen. Azér’ beszél annyi hülyeséget összevissza… (Talán egyszer valaki óvatlanul belegyalogolt a lelkébe – Gabrielre gyanakszom – azér’ lett ilyen.)Röhögj rajta, vagy ne olvasd!

  • HUNCANADA;

    Swed es Norvegban olyan kivallo a bortonben az elet, hogy senki nem ohajtana vissza jutni oda.(Nem ideztem soraid, de azt irtad).
    De nem latnad azt logikatlannak, sot ellentmondonak?

    Ki utasitana vissza a jot, vagy ohajtani a kellemetlent ???

    Talan mas-vonalon sikereskednek azok a bun-ismetloket megnyerni a buneik-ismetleseit nem kovetni. Nem velned ?

  • Bendegúz febr 27: Önnek fogalma sincs a marxista-leninista elvekről – legfeljebb valami propagandaszöveget ismer. Még több meglepetés is érhetné, ha a hamis közhelyek hajtogatása helyett néha tájékozódna. Dehát nem kívánhatunk lehetetlent.

  • TALALOM;

    Egy dologban igaza van, Magyarorszagon mar egy evszazada minden csak „propaganda szoveg” volt,de mind valotlan .

    Ketsegtelenul az maig sem valtozott lenyegeben, csak a neveket valtoztattak vedelmezni a bunosoket.

    Latja, latja talalom, Jack Webb-nek mennyire igaza volt.
    Csak Piros Laci es mesterei hazudtak allandoan.

    Na de azt nekem nem kellene mondani maganak, aki mindent tud, a sajat elkepzelesi alap[jan?!

    De nem reagalt a feltett kerdesemre; „mi tortent” mi okozta volna 180 fokos elvi-valtozasat ??????????

    (Mert azon sorai teljesen az ellenkezoje volt a maga altalanos meglatasanak ?! Aki mindentudo az kepes-lehetne valszolni egy egyszeru kerdesre!)

  • B79! Fusson neki mégegyszer, mit írtam. Hátha sikerül…

  • Vajon mi van, hol van, vagy mi tortent Kerekes Gabriel-el???

    Tobben pletykaznak rolla, de mar nem, jelentkezett hozzaszollasaival mar egy ideje.

  • Bendeguz79
    2020 február 29
    5:25 du.

    beleivott abba méregbe amit itt szokott terjeszteni és bekrepált