Az amerikai álom

2020 június 16 9:26 de.117 hozzászólás

Az lehetsz, ami csak akarsz lenni! Bármit elérhetsz, csak álmodd meg csak legyél kitartó és céltudatos! Ez a korlátlan lehetőségek országa, rajta, merj álmokat dédelgetni!

Ez a világ leggazdagabb, legdemokratikusabb országa! Itt lehetsz valaki, ha nagyon akarod. Itt csak a férgese vall kudarcot, de azokat nem is nézzük semmibe. A semmirekellők, ingyenélők ne várjanak alamizsnát, ingyen oktatást, egészségügyi ellátást, meg egyéb ilyen luxust! Dolgozzanak meg érte!

Itt a középosztályi életforma a norma. Szép család, kertes ház, autó a garázsban, pénz a bankban. Mi lehetne ennél könnyebb? Ha jól bánsz a pénzeddel és a nyugdíj megtakarításoddal korhatár előtt abbahagyhatod a munkát és utazgathatsz a világban.

Ha mindezt nem tudod elérni, akkor benned van a hiba! Hiszen itt demokrácia van és egyenlőség!

(Igy sorakoznak munkanélküli amerikaiak az élelemért Minneapolis városában 2020 áprilisában.)

Valami azonban mégsem működik, még a fehér dolgozó rétegnél sem, pedig azok mindent megpróbáltak. Megálmodták a nagy álmot, úgy tettek, mintha már meg is valósult volna. Főiskolára mentek (el is adósodtak vele rendesen), megvették első autójukat, megházasodtak, ahogyan azt illik, dolgoztak és megvették az első házukat is. De az a fránya munka nem volt túlságosan vonzó és még a fizetés sem garantált. Persze legalább fizette az egészségbiztosítást, bár az önrészesedés is képes volt visszavetni a havi egyenleget. Aztán egyikőjük elvesztette a munkáját. Aztán a másikójuk is. Alkalmi munkák akadtak, de azok nem fizették ki a számlákat. A hitelkártyák kimerültek. Lassan, de biztosan a teljes elárverezés felé sodródnak.

Mit mond ilyenkor az Amerikai Nagy Álom kézikönyv? Ha nincs munka, költözz olyan helyre, ahol van! Költözz a nagyvárosba egy galambdúcba, robotolj azért, hogy a lakbért kifizethesd!

Ha “szerencséd” van, a munkád teljes munkaidőben annyit sem fizet, hogy elérhesd a minimumot és akkor jogosult vagy az ételjegyre is!

És mindezek után Te még mindig hiszel a mesékben! Hiszed, hogy ez mind a te hibád és lehetne ez másképp is. Te amerikai vagy! Még bármi megtörténhet!

Aztán eljött 2020 és vele a járvány. Tízmilliók veszítették el az állásaikat és azzal az egészségi biztosításukat, élték fel megtakarításukat hogy aztán képtelenség legyen a részleteket vagy az albérletet fizetni. Nincs többé munka, nincs ellátás, nincs segítség! Sehonnan! Bizonytalanság, kilátástalanság, tehetetlenség érzése kerekedik fölül. Kellemetlen, érthetetlen, hogy nem segíthetsz magadon! Most azonban igazán nem hibáztathatod magadat, othhon kellett maradni, a kormány megígérte, hogy gondoskodni fog a polgárairól. Azt azonban hiába várod! A munkahelyek 40 százaléka nem fog visszaállni. Ha megbetegszel, nem lesz, aki kifizesse a kezeléseket. Most milyen amerikainak lenni?

Innentől kezdve a hályog leválik a szemekről, a porhintés többé nem homályosíthatja el a napnál is világosabb valóságot! A szemed kinyílik és körülnézel. Kezdet kapisgálni, hogy emberek milliói élnek ilyen körülmények között, már sok éve, évtizede. Világossá válik, hogy elég egy 75 éves fehér ellenállónak lenni ahhoz, hogy a földhöz csapjanak, mintha egy bábu lennél, úgy bánjanak veled, mint egy senkivel. Nem kell George Floydnak lenni ahhoz, hogy leteperjenek az utcán, hogy könnygázzal és gázsprayvel takarítsanak el az útból.

Talán innen már könnyebb megérteni a többi “kisebbségi” amerikait, akik száma a túlnyomó többség. Milyen lehetett idáig azok élete, akik maguktól nem voltak képesek kikerülni a nyomorból, akiknek nem volt adatott meg a minóségi oktatatás, akik nem kaptak az amerikai társadalom olyan lehetőségeket születésüktől kezdve, mint amilyet a fehér középosztály elvárt.

Most, egy halvány pillanatra megízleltétek, hogy milyen feketének, színesbőrűnek, latin amerikainak, homoszexuálisnak, vagy akár puerto ricoinak lenni Amerikában!

A Fekete Életek Számítanak! Ugyanúgy, mint a dél amerikaiaké, az ázsiai nőké, a rabszolgasorban dolgoztatott hondurasziaké is, a palesztinoké és még sorolhatnánk.

Az álomkép darabokra tört, aztán szilánkokká vált és végül porrá oszlott és elvitte a szél.

A kezük beleért a bilibe, ha addigra nem ébredtek volna fel a bűzre, amit az idáig is árasztott.

A felébredés legfontosabb eleme maga az amerikai elnök volt. Donald Trump volt az, aki még jobban belepiszkított abba a bizonyos bilibe, amit aztán már nem lehetett nem észrevenni. Ez a nárcisztikus, pszichopata, demenciás öregember kellett ahhoz, hogy minden valamire való, valamilyen értelemmel rendelkező amerikai ráébredjen a valóságra. Persze, nem mindenki. Még a történelem legszánalmasabb alakjának is maradnak követői, akik a végsőkig kitartanak mellette, tán azért mert érdekük fűződik hozzá, tán azért, mert még hisznek a mesékben.

Az amerikai álom szétfoszlott, köddé vált, mintha sohasem lett volna. Talán soha nem is létezett. Mert a lakosság nagyobb részének soha nem is volt esélye álmodni és megvalósítani a romantikus fikciót.

Petényi Judit

117 hozzászólás

  • Kedves Judit! Nagyon fontos írás. És még mindig aktuális, holott az USA-beliek legjobbjai mindig is tudták. (Az a kevés, akit én ismerek könyvből, filmből.)

  • Judit, We the North! de még meddig? begyűrűzik? rettenetes álmaim vannak ébren…

    én a magam részéről és már nagyon régen (nem árulom el mikortól de még magyar katonaként) rájöttem valamire… megosztom:

    tehát ez most egy laktanya lesz belülről valahol Magyarországon mélyen benne a szocializmusban…
    utolsó pillanatban megjött a behívó parancs és ketté akarta vágni azt amit én kemény és kitartó munkával (na jó tudás is volt benne), felépítettem magamból a munkahelyemen…

    bevonulás… angyalbőrbe vedlés (az már nem ember, hanem katona) és akkor mindjárt első nap ebéd rizseshús… jó volt és a mellettem álló minimum százados lehetett mert 3 nagy csillagja volt a hosszú asztal egyik végén erre a végére csak rizs jutott és a húsnak nyomai sem!!! ennek ellenére (még nem volt eskü és számomra szokatlan volt a környezet) odaszóltam a tisztnek kaphatnék e még belőle erre odaintette az akárkit odaküldtem kézről kézre a csajkát és tettek bele csak rizst de tele én meg mondom a tisztnek, hogy ez sok de mindenki röhögött mert arra ment a játék, hogy nehogy bajtársak legyünk, hanem jól kibaltázzanak egymással mert ő az öregkatona…azután ez így ment tovább… az „ember” ből valami izé válik és élvezi, hogy eltiporja azt aki mellette ugyanazt csinálja, és éles helyzetben megmenthetné az életét (de nem teszi???)

    és ez az a pont ami miatt ez ilyen hosszú lett!!!

    adja hatalmat a senkinek és tartsd meg butának és simogasd a „buksiját” mikor teljesít és máris lelövi a jó édes anyukáját is nem kell annak néger drogozott tolvajgyanúsnak lenni vagy részegen egy parkolóban a saját autójában aludni… lő…

    és nem érti…
    nem fasiszta… áááááááááá dehogy csak azért a pillanatnyi kis dicsőségért hajlandó bármire

    azután mikor a 3 krumplivirágos zsebemben a leszerelési parancs odaszól, hogy na most akkor már tegeződhetünk és én visszaszóltam neki: én magával sohasem (mást sem csinált a néhány alatt amíg ott voltam mint kibaltázott velem mert megtehette) tegeződök egyébként is én vagyok az idősebb és e döntés az én jogom… látnod kellett volna amint megalázva és zokogva (SIC) kirohant én onnan a vasútállomásra és soha többé…

    szóval az egyenruha varázsa a trójai háborúk sorozata, az Argonauták, és az összes többi utánuk és előttük

    ezért lehetett időlegesen sikeres mert a győztesnek mindig igaza van de meddig ő a győztes?

    most mi lesz nem tudni!!! (sejtéseim vannak de ha a Bernie Sanderst kicsinálták a saját párttársai akkor bármi lehetséges és a Bernie azóta hallgat)

    üdv csodálatosra sikeredett e cikked

  • Ne hogy mar elhitessed a magyarokkal hogy ilyen keserves az elet. mi semmivel jottunk 1981 ben es kemeny munkaval,jol elunk mint nyugdijasok ,Fiam aki Amerikaban el is nagyon jol el sokat jarok Amerikaba akar milyen a szine aki akar az elorejut.gyonyoru az orszag vannak szegenyes reszek de nyomortelepet mint delamerikaban sehol nem lattam

  • györgy molnár

    Az amerikai „álom” nekem úgy 60 éve az amerikai zene volt, mégpedig a Rockabilly, Hillbilly, Blues, Rock’n’Roll, Gospel és a Country, amelyekből egész komoly gyűjteményt siketült össze”harácsolnom”, bár mára már semmi jelentősége, mert a You Tube-on bármit meg lehet találni, még olyan számokat is, amelyeket 50-60 éve kerestem….Viszont az egyértelmű, hogy Amerika, pontosabban az USA vezető szerepének 75 év után vége, és ahogy azt már gyerekkoromban hallottam a felnőttektől, a 21. század a „sárga veszedelem”,-é, azaz Kínáé lesz. Kína 5-ször annyi lakossal rendelkezik, minden olyan technikai, művészeti és gazdasági, stb. dolog birtokában van, amelyet akár az USA, akár a nyugati hatalmak, akár az oroszok találtak fel vagy hoztak létre….A coronavírus járványt ugyan nem ők hozták létre, de felgyorsították, (a járvány meggyőződésem szerint a FÖLD, és a TERMÉSZET UTOLSÓ figyelmeztetése nekünk embereknek, hogy ha sürgősen nem változtok meg és nem változtattok a természetet és klímát romboló szokásaitokon (9 Eurós repülőjegyek pl. Budapest-Brüsszel viszonylatban, stb) akkor elpusztítlak benneteket……Jómagam SOHA NEM VOLTAM az USA-ban, már nem is leszek lévén 74 éves, de voltam sokszor, vagy 9-szer a csodálatos Ausztráliában és voltam a még csodálatosabb Új-Zélandon….Csak hogy tudjátok: Új-Zélandon a járvány első lefutásának 5 millió lakosra mindössze 22 halottja volt, Ausutráliának 25 m illió lakosra 102 (itt azért az annyira lenézett Szlovákiát is meg kell említenem ahol 5 millió lakosra csak 28 halott volt….) Amerikát el lehet felejteni…..

  • AGNES GARTNER
    2020 június 16
    11:07 de.

    utazgatnod kellene lakóparkokba és megtalálni azt a 43+ millió nyomorszint alatt élőt (ez nem az én számom ez a saját statisztikájuk, meg a foodstamp on élők…
    és akinek nincs egészségbiztosítása de ha van az meg drága ugyanaz a gyógyszer $65,00 -ért számlázva a biztosítónál, amit szabadon $8,75-ért megkapsz

    de utazgassál és véletlenül se olvass engem

  • Nos ez egy nagyon érdekes cikk és sok igazság van benne….de én még nem hallottam,hogy Amerikában a szegény nélkülözők voltak többségben,se a kinti amrekiak,se azok akik pld.innen annó kimentek sokkal jobban éltek,élnek ,mint itthon a szocializmusban….
    Sajnos az utóbbi időben a vírus mindent felülírt…..ez tény,és itthon is,ahol sikeres óvintézkedéseket vezettek be(maszk,kesztyü,kijárási korlátozás,rendszerestájékoztatás stb)
    Nálunk a kormány igyekszik új munkahelyeket teremteni,a családokat,az idős nyugdíjasokat támogatni,hiteltörlesztés felfüggesztése stb.
    Amúgy itthon is nagy a munkanélküliség jelenleg,de aki felelősséget érez a családja iránt,az bármilyen munkát elvállal,még a végzettségénél jóval alacsonyabb munkakőrt is!
    Igényelni lehet munkanélküli segélyt is,és itthon több kerületben étel,ill,.csomagosztás is van.
    Csak remélni lehet,hogy sikerül a vírust megfékezni mindenütt
    A jelen helyzetért nem lehet egyértelműen az amerikai elnököt hibáztatni.
    Reménykedjünk!

  • Kedves Ágnes G.: A szegénység relatív – kérem, ezt vegye figyelembe.

  • Nagyon sok adat valotlan.

    A Covid-19 jatvany maig 37+ millio amerikai vesztette a munkalehetosegeit/ allasat.

    Persze a korulmenyek valtozasaval az helyre fog alni, mert a fogyasztas a termeleset megkoveteli.
    Persze nemi ido kerdes lessz az, de vilagszerte mindenutt.
    Mar is 2.5 millio sikereskedett mult hetekben.
    Canadaban is 270,000.

    Amnit mar NAGYON SOKSZOIR IRTAM hogy a USA NEM DEMOKRACIA!!!!
    (Konyorgom probaljak mar arra emlekezni!!!!!)
    Csupoan egy Alkotmanyos Koz-tarsasag.

    S abban rejlett minden lehetosegeik mes minden elohaladasok alapja, s abban van jovoje is biztositva.

    Az hogy NEM a part-tol. politikusok altal, hanem a trasadalom tobbseghatarozata fogja donteni a jovojet is.

    Na vajon mikor lehetne majd az leheto a Magyaorszagon eloknek ???

    Maguk csupan csak az anyagiakat kepesek allandoan felhozni. Az bizonyitja onzo-anyagiassagaikat !!!!!

    Mert maguk semmit nem letnak csak a penzt.

    Mindenki kapotrt $1,200 doolaros csecket a Covid-19 korulmenyen segiteni.

    Minden munkalehetoseget vesztett egyen garantalva heti $600-os jutalekot az altalanos munkanelkulli bizositasa melett.

    Az egeszsegi biztositas nem csak serkentve de az u.n. „A.H.A.” ismerve mint az „Obama-care” altal kotelezve.

    S aki egyszerien allitasa alapjan keptelen fizetni a USA adofiztoi fizetik helyette.
    Tehat mindenki kap egeszsegi biztositast.

    Szeretnel az az orvos, apolo, tehnmikus, stb. lenni akit az allam inkabb kotelezne ingyen dolgozni????

    Mind a melett, US torveny kotelez MINDEN egeszsegi szolgalatatokat kerdesek-nelkul ellatni, csupan barmely korhaz EMERGENCY osztajara besetalnia.

    Irtam mar nem csak egyszer, ismertem egy Peru-i csladdot, akiknek rokona Peruban rakkal volt megallapitva, ahol az orvosok adtak neki 6 honapot elni.
    Az ottani csaladtagok a temetest szerveztek.
    De az illeto a US-ba repult mint turista rokonaikoz itten.
    Ment a legkozlebbi korhaxzba kezlesert.
    Ingyenes kezelest, tobbszori operacioban reszesult, s tiz (10) evet elt a 6 hionap helyett.

    Hasonloan mar tobbszor irtam azt is, hogy a Roosewelt admisintracio a 30-as evelben, a bibliai alapon letrehoztak az u.n „WELFARE”-t, az ozvegyek es arvak leteit es gondozasait biztositani.

    De a nok hamar rajottek, hogy nem kelett sem ozvegynek sem gyermekeiknek arvanak lenni, csak ferj-nekullinek es gyermekiknek apatlannak lenni.
    S minel tobb gyereke lett egy ferjtelen nonke annak tobb penzt kap.
    Ma, bizonyos varosok reszeiben a gyermekek 3/4-e apatlanok.
    Persze amiatt az utcakon nonek fel, gangekben, buncselekmenyeket es drug-okkal toltik idejuket.
    Ma azol raboljak az uzleteeket, egetik le a rendorsegeket, ettermeket, Walmartokat, stb.

    Az elelem senkinek nem hianayatos, csak a kezet kell kitartani. Lasd a cikkel csatolt kepet.

    Sot, mig az iskolak zarva voltak a virus miatt, az iskolasok ebedeit a hazukhoz szallitva kaptak.
    Most az iskolasok egy honappal kesve vizsgaznak.

    Persze vannak szep termeszeti helyek a US-ban, de letzik elhanyagolt szmetdomb is. S hol nem ????

    Setalatal mar a nagyon emlegetett Stockholm es mas varosok „nem kivanatos negyedeiben”???????

    De barhol is letezok azok, mind a lakossaik altal okozva mind az.

    SOHA NEM javasolnam Harlem, Watts, vagy del-Chicago negyedeit!

    Csupoan egyetlen dolgot kerdeznek, MIERT a milliok mind meg eletuk reszkirozasaval is a US-ba igyekeznek bejutni?

    Vajon miert csak menekulnek nmeg eletuk reszkirozasaval is mind a dicsoseges szocialista paradicsomokbol.
    Igen Kinabol is, meg Cubabol ,Venezuelabol, stb.stb.

    Olvashatnank oszinte adatokat azon itten ??????????
    Vajon miert mindeg nemak az elvtarsak azon ?????

  • Na vajon a kedves szerzo nem a sajat-allitasait tagadja amikor Canadaban el, s nem Magyarorszagon, vagy barmely dicsoseges szocialista munkas paradicsomokban ? Mar itten a KMH soraiban negyszer (4X) igertem ingyenes egy-iranyu repullo-jegyet Cuba, Venzuela, Eszak-koreaba. De SENKI nem volt hajlnado azt elfogadni! Hat nem az itten-tett alliatasaik ellenbizonyiteka volt az?

  • Csak egy régi vicc:

    -Mikor gyöz a szocializmus?
    -Ha majd az emberek nem az USA.-ba hanem
    a Szovjetúnióba kezdenek el kivándorolni….
    Szóval majd szóljatok ha megindul a migráns-áradat Kínába

  • György Molnar:

    Ma az USA jóval többet költ egymaga
    haditechnikára mint a világ ÖSSZES többi
    országa együttesen. Ezt behozni belátható időn belül
    nem lehetséges. Pláne hogy ráadásul a fél világ az USA.-
    val van katonai szövetségben,Ázsia nagyrészét is beleértve.
    (Pl. a szocialista Vietnámot is)

    Azt is figyelembe kell venni
    hogy Kína az amerikai technika
    „farvizén” vitézkedik.Árulja a lopott
    technológiával gyártott ipari hulladékokat.

  • Az „amerikai álom” az elveszített vietnami háborúval kifújt és a mostani anarchia szinte törvényszerűen következett el.

    Nagyon sajnálatos, az ami most történik az USA-ban (Seattle, Chikago, stb) és remélem, hogy az ország józanabb része felül fog kerekedni a káoszon.!
    God bless America

  • Orsós Elemér

    Boda Marcsi
    2020 június 16
    12:51 du.

    „Nálunk a kormány igyekszik új munkahelyeket teremteni,a családokat,az idős nyugdíjasokat támogatni,hiteltörlesztés felfüggesztése stb.”

    Kedves Marcsi és ehhez mit szólsz, már ha érted hogy, mire célzok:

    https://24.hu/fn/gazdasag/2020/06/16/audi-profit-osztalek-kivetel-hazavisz-haszon-milliard-1800-orban-viktor-nemet-2000/

    A feketében levő szöveg a lényeg, magyarul: Orbán azért ad pénzt az aktivan keresők adójából és a Te -valószínű csökkenő- nyugdíjad rovására, hogy stratégiai haverjai minél több pénzünket haza tudjanak talicskázni, miközben az itthoni saját kkv szektort lehet hogy, ugyanonnan bejövő és nekik kamatozó hitelekkel támogat! A 22-es csapdája ehhez képest lónak a f..üle(értsd úgy ahogy azt Hadházy úr a parlamenben -szókimondón, de büntikéért- felmutatta)!

  • György Molnár:

    Most minnyá 22 óra 40 perc van.
    Érdekes gondolatom támadt:
    Az egész kapitalista világ Kínába vitte a lakossági fogysztási cikkek gyártását, annak „nyitási politikája” következtében.

    Ezek a termékek elképesztően gagyik:
    A pattintós gömbölyded javíthatatlan műszaki bigyók, a harmadik viselésre szétszakadó textil-áruk, vagy pl. az ÉN szinte használhatatlan csiszoló-gépem..etc..

    Kína ellopta ezeknek a gyártási technológiáját és márkajelzés nélkül továbbgyártva -még silányabb kivitelben- elárasztotta velük a Világot úgy hogy a kínai Posta ingyen szállítja ezeket az Állam dotálása révén.

    Mostanra már nagyon rossz híre van a kínai áruknak dehát ha eccer óóóccóóók..

    Namármost ha a gazdaságilag „gyarmatosodó” országok a sarkukra állnak és elkezdenek minőségi termékeket előállítani a belföldi piacra versenyképes áron, akkor Kínának annyi !

    Nyugateurópában pl. ott a rengeteg ” migráncs” ezek boldogan dolgoznának jóval alacsonyabb bérért, de lehetnének más megoldások is. Letörhető a kínai dömping ha meglenne a politikai akarat. A technológiai fölény azért még mindig Nyugateurópában és az USA.-ban van.

    Láttam pl. olyan lengyel cipőket amiknek a dobozán egy közlekedési táblára hajazó grafika volt:
    fehér mező körül poros kör, az egész ferdén pirossal áthúzva és belül a fekete felirat elmosódva : NO CHINA

    Szaal valami megindult…

  • Ferenct
    2020 június 16
    3:45 du.

    Azért én nem mondanám hogy „elvesztette” az USA a vietnami háborút.

    A nagyobb ütközeteket rendere oly mértékben nyerték meg hogy mindig úgy tűnt vége a Vietkongnak .

    Vége is lett. A KONFLIKTUS (nem háború) vége felé már az É-vietnami Néphadsereg harcolt Délvietnámban.

    Csak éppen mindig összeszedték magukat: már 3 millió halottnál jártak, szemben az USA kb 30 000 -fős veszteségével.

    Az USA belátta hogy értelmetlenség az egész.
    A politikai akarat amúgy sem volt meg a teljes győzelem kivívásához, tekintve hogy Vietnám nem szolgáltatott
    okot egy ellene inditandó TÉNYLEGES háborúra.
    Ezért nem is kaphatott az Elnök a Törvényhozástól
    felhatalmazást tényleges háborúra.
    Nagyon sok USA tiszt azon a véleményen volt:
    ha nem fogják őket vissza akkor igen hamar leverték volna Északot.Csakhát erre nem volt semmiféle ok.Azért nem lehetett

    Nomegaztán az is egyre inkább körvonalazódott hogy a délvietnámi kormány és az egész korrupt rendszer totálisan életképtelen. Gyakorlatilag az USA egy „döglött lovat”
    támogatott éveken át.Inkább az É-vietnámiakkal való tárgyalásokat kellett volna jobban preferálni.

    És látod:
    most meg Vietnám az USA.-hoz fordult katonai támogatásért !

  • Geyza, 2020 június 16, 3:17 du.
    Egy hasonló régiség a letűnt időből:

    A kapitalisták a szakadék felé rohannak…de már csak néhány év és utolérjük, sőt meg is előzzük őket! 🙂

  • Mi tagadás, én már fiatalságom óta annyi szörnyűséget hallottam Amerikáról, hogy mostanában már csak arra tudok gondolni, bárcsak mi is ott tartanánk már…

  • kedves(?) Cenz Ura

    neked is ugyanazt

  • Alma,
    miben szeretnél ott tartani?Az egészségügyben,a munka nélküliségben,korona vírusban,vagy a nácik szabad őrjöngésében? Ezt nem provokációnak szántam,tehát emberhez méltó választ szeretnék kapni.Ha a kérdést övön aluli ütésnek érzitek, moderáljátok ki.Nekem nem lehet kiütni a levegőt.Vidáman élünk tovább!

  • Énszerintem a liberális demokrácia, a jogállam ami az USA ban van, az az egyetlen élhető társadalom mindenki számára. A nyitott társadalom megteremtése és fönttartása a liberális demokrácia szíve. Ez a demokrácia az emberek akarata és képessége alapján gondolkodik, mielőtt dönt. A liberális demokrácia két eszméje a szabadság és az egyenlőség mindenki számára. A liberálizmus a fény, a tanulás, a tudás terjesztésével, a “nyitott társadalom” kultúrájának előmozdításán segédkezik. Védi minden ember jogát ! Ha a hitrendszered hazugságokkal van telelőve, akkor nem vagy szabad. Senki sem gondolja a Kina vagy Észak-Korea állampolgárait szabadnak, mert a hitrendszerüket a hazugság irányítja.
    (Példa: Az ausztrál egyetemeken tanuló kínai diákok szemmel tartják honfitársaikat, és tájékoztatják a kínai nagykövetséget a tervezett tevékenységekről, például a tiltakozásokról. Vajon miért?)
    Jut eszembe egy kérdés; mi a különbség a kapitalizmus és szocializmus között?
    Felelet; kapitalizmusban az ember kihasználja az embert. Szocializmusban meg pont fordítva van.

  • SzandiMandi
    2020 június 16
    5:18 du.

    HEHEHEHEHEEEHEHHHEheehehehee….heheehe

    Egy másik, a Zrinyi Miklós KAtonai Akadémia elektronikia fejlesztő laborjából :

    -Miért nem lenne célszerű elpusztítani a Nyugatot ?
    -???
    -Mert akkor honnan szereznénk be a jó mikrochipeket…

  • Almási Alma
    2020 június 16
    6:59 du.

    „-Mi utólérjük Amerikát a termelésben és le is fogjuk hagyni magukat”

    /Hruscsov az ENSZ közgyűlésben, az USA köldöttségének/

    (Egyébként még el is hittük ezt a baromságot akkoriban.Hogy majd több autót, TV.-t és cipőt termelnek.)

  • Géza

    Az USA a vietnami háborúban a Szovjetúnió által logisztikailag támogatott Észak Vietnammal (Vietkong) harcolt és veszített, ez nyilvánvaló tény ezt kár vitatni. A fordulat akkor történt amikor a szovjetek föld-levegő tip. un mozgó rakéta rendszert átadtak a vityiknek és ekkor kezdtek potyogni a B52-es légi erődök és az amik ekkor feladták. (Addig az amerikai bombázók, amikor észlelték, hogy „rajtuk van” egy tűzvezető földi lokátor akkor a lokátor jelen vissza tüzeltek. Az oroszok újítása az volt, hogy bemérték a B52-es célt, elindították a földi rakétát és azonnal tovább álltak sértetlenül (mozgó rendszer).

    Az amerikai álom „elmúlásához” továbbá még hozzájárult az afghanistai- és iraqi kudarc is.
    Nagyon sajnálom, de az amerikai álomnak egyelőre vége, annál is inkább mert vannak usa-beli szoros kapcsolataim.

  • moderátor drága (de milyen?) neked is ugyanazt!

    ha tilos a vita, akkor hozd nyilvánosságra: a KMH-n csak azok beszólásai jelenhetnek meg akik egy véleményen vannak a moderátorral, vitának helye sincs de van gábriel meg geyza…igaz a ferenct azt beengedted meg is kapta a gábrieltől hahaha

    egyre vidámabb ez az egész aki még nem élt ott az mind védi vagy üti vágja attól függően melyik propagandát olvasta és hitte el és ez megy a geyza sohasem járt semelyik területen sem amikről bő nyállal pofázik

    üdv és minden jót

  • Ferenct
    2020 június 17
    7:28 de.

    Hát ha te jobban tudod…

  • Pityi Palkó
    2020 június 17
    4:34 de.

    üdvözlégy

    ugye nem onnan írod eme soraidat (Seattle? tudod hol van? és milyen?)

    hahaha

  • Pityi Palkó
    2020 június 17
    4:34 de.

    Még hozzá tenném engedelmeddel:
    Az hogy az USA vagy az EU válságok sorozatával küzd,
    azt mutatja hogy élő ,fejlődő társadalmi viszonyok vannak.
    A Szovjetúnió fejlődésképtelen kövülettél vált,meg is bukott.
    Kína és É-korea pedig mindig is halott társadalom volt.
    Szerintem Kina már vagy 3000 éve.Túl nagy a változásokhoz.
    Lehet , pusztulni fog mint egy óriási dinoszaurusz.
    Ha eljő az ideje.

  • Rodeo11
    2020 június 17
    8:14 de.

    Bejártam a fél világot az
    Északi sarkkörön lévő Pleszecktől*
    New Yorkig.De hogy TE merre jártál,
    az nem világos.Mert láthatólag csak az orcád nagy,
    amúgy nem sokat tudsz a Világról, sem az emberekről.

    *Pleszeck :
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Pleszeck_%C5%B1rrep%C3%BCl%C5%91t%C3%A9r

  • Geyza
    2020 június 17
    8:58 de.

    MÁR 6000 éve várjátok és most még hozzáadsz 3000 et az összesen több,

    mint az a 187 ami az USA élettartama

    bruhahaha pláne COVID-19 és SARS idején és két szankció között ami kilóg

    lopjon ma többet mint tegnap

  • Geyza
    2020 június 17
    9:35 de.

    az meglehetősen kis terület és a kettő között (NYNY voltál valahol ott és sehol máshol…) usque 2800 km van légvonalban és a műhelyedben a Kisbuci utca 37/A alagsorában Csömör szélsőn Cinkota határán …

    ez semmi ahhoz a 260000 km hez amit én beutaztam

    ez is egy MÉM

  • Kedves Geyza! 2020 június 17, 6:16 de
    Ja, biztosan emlékszel még az ígéretes Mikróelektrónikai Vállalat esetére, ami 34 évvel ezelőtt égett le, elég furcsa körülmények között (akkor még az ilyen húzások szokatlanok voltak, mára más megszokottá váltak)
    Talán ezért nem lettünk mikrochipgyártó nagyhatalom? 🙂

  • A cikket dícsértem, tárgyilagosan szóltam hozzá és se most se régen nem kívántam rosszat se más országok állampolgárainak,(pláne a koronavírus vonatkozásában!)sem a kint és főleg az itthon élő magyaroknak!
    Talán ezen el kellene gondolkoznia,annak aki „törölt”…de mint mondtam túlélem….!

  • SzandiMandi
    2020 június 17
    12:41 du.

    Na igen..a MEV..
    Nem tudni nem e gyujtogatás történt.
    Azért a MEV integrált áramkörei nyomába sem értek
    az eredeti USA termékeknek,amikről vagy koppintották
    jóesetben megvásárolták a gyártási jogokat.
    Mindenesetre sötét egy ügy volt…

  • Rodeo ANNYIRA unalmas vagy
    ezekkel a gondolattörmelékeiddel..de annyira..

  • Boda Marcsi
    2020 június 17
    1:06 du.

    De mér szólsz bele azt sem tudod miről van szó.

  • Két hozzászólásom is törölték,ami tényeken alpult,és igaz volt!
    Talán az volt a baj,hogy az baloldali ellenzéknek semmi érdeme nem volt az itthoni vírushelyzet lényeges javulásában……mivel semmit nem tettek,a kritizáláson,az csarkodáson kívűl!
    Amúgy egy MAGYAR ? hírlap nem örül az itthoni emberek hatékony védelmének?az eredménynek?
    Nem semmi…..!

  • Nos szerencsére Bendegúz 79 kint él és képben van!
    Orsós!!!!!! ne uszíts,és ne írj valótlanságokat!
    A Nyugdíjam eddig sem csökkent,minden évben kaptunk prémiumot,emelést,idén is kapunk és emellett jövőre a 13.h.nyugdíj egy heti összegét!!
    Ha itthon élsz próbálj meg tájékozódni,TV.újságok….!

  • Boda Marcsi
    2020 június 17
    3:05 du.

    Kettőt töröltek neked?
    Még mindig kevés !
    Többet kéne!

  • Kedves Petényi Judit !
    – Azt mondják, – ezt én is osztom – Amerikában a legjobb gyereknek lenni, és persze diáknak…
    – Én mindent Amerikának köszönhetek mert az Államokban is és Kanadában is köszönhetően jó államközi kapcsolatoknak tanulhattam.
    – A költségeimet jórészt fedezték, és ösztöndijat is kaptam, amiből haza is hoztam.
    – A végzés után lehetőség van pl. munkavállalásra, és ebben is támogatást myújtanak…
    – Rengeteg külföldi diák között voltam senki nem éreztette velem, hogy kelet-európai vagy akármi vagyok…
    – Beleestem a kanadai tanár sztrájkba, ( ez egy kis pandémia volt) ahol rájöttünk, hogy ezerszer jobb dolgunk van mint az oktatóinknak…
    – Egy kicsit kanadai lettem, ezért a KMH pártolója vagyok, és nem örülök, hogy hazai trollok próbára teszik a szerki. türelmét időskori agymenéseikkel…

  • “Most, egy halvány pillanatra megízleltétek, hogy milyen feketének, színesbőrűnek, latin amerikainak, homoszexuálisnak, vagy akár puerto ricoinak lenni Amerikában!”

    Kedves Judit, – Csodálkozok, hogy Te milyen hamar elfelejtetted a nem olyan régi, latin amerikaia tömegek bevándorlási erőlködéseit az USA-ba. Hetekig láttunk latin amerikai embereket gyalogolni, férfiakat, asszonyokat, fiatalok és öregek tömegeit, kik a borzadalmak és a veszedelmek dacára, még az életüket is kockáztatva igyekeztek hogy ‘bemenekülhessenek’ az USA-ba, hogy ott ők is résztvehessenek az Amerikai álomba! Vajon miért?
    Őszintén szólva, én többet vártam tőled, egy ilyen felelőtlen, vaksötét, zavaros retorika helyett. Te hallottál a millió és millió olyan családokról kik a kivándorlás gondolataival foglalkoznak és hosszú listákon várják, a világ minden pontján, hogy rájuk kerűljön a sor, hogy ki tudjanak vándorolni pl. Oroszországba? – Grúziába? – Syriába? – Iránba? – Fehéroroszországba? – Ukrajnába? – Albániába? – Azerbajdzsánba? – Bulgáriába? – Afrikába? – Burmába? – Kínába? – Magyarországba? – Észak Koreába? stb.,- hogy ott résztvehessenek az ottani álmokból? – mert én még nem!

  • Geyza
    2020 június 17
    8:58 de.

    „Az hogy az USA vagy az EU válságok sorozatával küzd,
    azt mutatja hogy élő, fejlődő társadalmi viszonyok vannak.”

    Igen, itt a pont. Ezeknek az emberközpontú válságoknak, a nyitott és kertelés nélküli, bátran, a világ köztudomására hozatalával és orvosolásában rejlik a nagy tettekre képes erejük.

  • Almási Alma
    2020 június 16
    6:59 du.

    Mi tagadás, én már fiatalságom óta annyi szörnyűséget hallottam Amerikáról, hogy mostanában már csak arra tudok gondolni, bárcsak mi is ott tartanánk már…

    ——————————————–

    Iskolás koromban folyton azt hallottuk a suli portásától Tóni bácsitól amikor az „amcsikról” ment a csevej, hogy ne felejtsük „ahol nagy a fény, ott nagy az árnyék!” Ehhez képest a családban mást tapasztaltunk, unokanővérem papája, aki 56-ban húzott el innen hátrahagyva a feleségét és a lányát, rendesen küldözgette a csomagokat, amiben volt minden, de nekünk a legjobban a különböző rágógumik és egyéb apróságok ragadták meg a figyelmünket! Nekem pl az egy hatalmas „vonzerő” volt, hogy miközben mi még a zokniknál és az igen utált patent harisnyáknál tartottunk, Viki még az iskolába is nejlonharisnyába járt! Amikor csomagjuk érkezett, a leányzó másnap bemutatót tartott a suliban a különböző ruhákból, cipőkből és táblaszám tömte magába az „amerikai csokoládét” és tüntetően huzigálta a rágóját, a lakásuk meg tele volt az ilyen olyan konzervekkel, meg a számunkra akkor még ismeretlen, különlegesnek vélt cuccokkal! Miután az anyjának folyton dolgoznia kellett, mert „magukra maradtak” ezért Viki menetrend szerűen nálunk kötött ki, mondván, hogy ahol három gyerek van, ott a negyedik is elfér, mi meg nagyon nem bántuk, egyrészt mert szerettük, másrészt így a küldeményekből az unokahúgoknak is csurrant cseppent valami! Na, nekem akkor ez volt a jólét! -:)))
    Ma már nyilván másként értékelek dolgokat, viszont Amerika az, ahova a legkevésbé vágytam valaha is, és ma sem vonz túlzottan, a képzeletbeli bakancslistámon a legutolsó helyek egyikén áll – de azért az életszínvonalukkal kiegyeznék!
    Természetesen értem, hogy itt és most ez a cikk másról szól, ezt csak egy kis színesnek szántam! – :)))

  • Kedves Judit!

    ” Donald Trump volt az, aki még jobban belepiszkított abba a bizonyos bilibe, amit aztán már nem lehetett nem észrevenni. Ez a nárcisztikus, pszichopata, demenciás öregember kellett ahhoz, hogy minden valamire való, valamilyen értelemmel rendelkező amerikai ráébredjen a valóságra. Persze, nem mindenki. Még a történelem legszánalmasabb alakjának is maradnak követői, akik a végsőkig kitartanak mellette” – írod.

    ——————————–

    Épp ezért alig érthető, sőt egyáltalán nem, hogy a hatalmas USA a maga ugyanolyan hatalmas számú lakosságával mindössze ezt a pojácát „bírta” kitermelni egyik elnök jelöltjeként, aztán meg még meg is nyerte! Ehhez képest Hilary Clinton – akinél alighanem szintén akadt volna alkalmasabb és jobb jelölt – szinte a mennyország lett volna az USA számára, bár már erről sem vagyok meggyőződve, ám néhány fokkal biztos alkalmasabb lett volna! Én negyedik éve azon hüledezem, hogy az USA aki állítólag a világ ura, ezt a borzalmas, idióta óriáscscsemőt tiszteli elnökeként, mert nem volt más, jobb? Mondhatnánk, hogy megérdemli a sorsát aki ezt lehetővé tette, de mégsem mondjuk, mert pontosan tudjuk hányan szenvednek ettől akik nem ezt akarták, nem így akarták, és mégis kénytelenek belenyugodni – a képlet és a következmény ugyanis felettébb ismerős: mindannyian szívtok, ha másra szavaztatok akkor is! Ami a legmellbevágóbb, hogy még akár újra is nyerheti az esedékes elnökválasztást, mert az utóbbi trend az, hogy kétszer mindenki nyer, aztán mehet a levesbe! Ám még egy ilyen négy évbe az Egyesült Államok is belerokkanhat, a gondolkodni képtelen, ilyen olyan érdekek mentén döntő lakosságának döntése eredményeként!

  • Geyza!

    Az a helyzet,hogy szerencsére a lényeg!!!megjelent …..!!!!!
    Az más kérdés,hogy a te hozzászólásod( meg a hozzámszólásaid) ugye sosem törlik,ami ugye nem válik a fórum dicsőségére……de mindegy,talán csak azért közlik,mert vakon,fanatikusan mindent helyeselsz…..kellenek a hívek.!!!!!
    Egyébként többekkel szoktam vitatkozni,de nálad mindenki értelmesebb….!

    Egyébként régóta nem én vagyok az egyetlen,aki kifogásolja a
    „szellemi szinted”……csak nem vetted észre!
    Nyugodj le szépen!

  • BESANCON Ms.Petenyi es Alma-hoz cimzett soraira;

    Igen erdekes, hogy a magyarok mindeg az anyagiakon almodoznak.
    De ugyan akkor erossen kritizalva, sot reszben atkozva is azt az alapveto dolgot ami mind azt lehetove teszi.

    De nem hajlandok belatni, hogy a vilagon mindennek van okozoja amit ugy az irigylesre meltokat mint a megevetheto dolgokat is okozza.

    Vajon miert ???
    Miert nem hajlnadok belatni inkabb hogy ugyan az az „okozo” alaklmazhato barhol, s eredmenye leheto meg magyarorszagon is.

    De az az „okozo” semmi mas mint amit itten maguk gyulolnek es „hulyeseg”-nek belyegzik rendszeresen.
    Az irigyseg vagy a gyulolet a vakitojuk???

  • Kedves Besancon,
    remélem meg fogsz nyugodni Trump elnök második négy évében. Tetszik,nem tetszik,kénytelenek lesztek az amerikai nép akaratát elfogadni.Az amerikaiak többsége nem fog szavazni demenciós öreg emberekre és csíra jelöltekre sem.Azt azért tedd magadévá,hogy a reményteleneknek is utolsó ami elvész az a remény.

  • slapaj
    2020 június 17
    5:06 du.

    Neked nem volt jó
    diáknak lenni az amerikai földrészen,
    mert lapátra lettél téve az egyetemen 😀 😀 😀

  • Beesancon:
    Had reagáljak itt
    mert kissé lezárult a másik topic:
    Méghogy én egy nagydumás fenegyerek ?? !
    Hát nagyon kisfiú voltam Nálatok az irodában,
    amikor az első Cascómat csináltátok a másik szépséggel !
    Mukkanni sem mertem .

  • Besancon
    2020 június 18
    4:53 de.

    Amerika társadalmi válságban van, ez világos.
    A demokrácia esküdt ellenségei most ezt igyekeznek kihasználni
    mind idehaza de főleg a Nagyvilágban.

    Holott már tart -legalábbis az eletronikus térben- a Harmadik Világháború.

    És most nem csak az Internetre gondolok hanem a globális elektromágneses csatatérre is.

    A naív Nyugat a Szovjetúnió felbomlásakor abba a tévhitbe ringatta magát hogy végre vége a globális szemben-állásnak és MINDEN, addig tiltott technológiát lengedett a mocsok kínaiaknak és a nem két de legalább ötszínű oroszoknak.

    Akik aztán mindenből gyilkolást elősegítő dolgot igyekeznek fabrikálni.

    Legutóbb pl. bemutatták a Vörös téren az új „legyőzhetetlen” csodatankot, amit valami japán játékkonzollal irányítanak.

    Meg is állt nekik a Vörös téri disszemle kellős közepén.

    De egyszercsak majd nem fog megállni és automatizáltan békés embereket fognak velük széjjel taposni, hatékonyabban mint a mostaniakkal Szíriában.

    Kína már ott tart hogy lézerekkel vakítja az USA felderítű satellitáit és a nemzetközi területeken tartózkodó nyugati hadihajókat fenyegeti. Kína kijelentette hogy kb 2030-ra ATLANTI OCEÁNI TENGERI NAGYHATALOMMÁ akar válni.

    Kína ma azt csinálja az egész Glóbusszal amit vele és a déli féltekével csinált Japán egészen addig mig a japán militarizmus vaskézzel bele nem döngölte az USA a földbe !

    Csakhogy most kissé más a helyzet.
    De végkimenetel világos : ATOMHÁBORÚ !!

    A volt Szovjetúnió csak
    iparitanulónak tűnik Kina mellett ebben a kérdésben.

  • Besancon:Előzőhöz.
    Láttam régebben egy videót:
    Egy orosz milliárdos s..gfej vásárolt
    egy Maybachot,aztán nekiestek flex-el és lángvágóval.
    Ajtókat eltávolították aztán a két oldalára -a futómű
    jelentős átalakítása révén- lánctalpakat szereltek és így
    járkált az idióta a Maybachjával a dimbes-dombos sztyeppén.

    A video alatt természetesen ott sorakoztak a kommentek.
    Egy angol nyelvű komment az írta:

    -Ha az oroszok csinálnak valamit,
    abból valahogyan mindig tank lesz…

  • gyuri10
    2020 június 18
    12:45 du.

    Azért az USA polgárainak majdnem a
    fele nem a Trumpra szavazott…már amennyire én tudom.
    De információim szerint Izraelben sincs ez méképp.
    És itthon sem. De te azért csak osszad a
    „megfellebezhetelen” hülyeségeidet.
    Semmit nem tudsz a Világról.
    Olyan vagy mint a Boda.

  • Boda Marcsi
    2020 június 18
    10:16 de.

    Gondolod hogy nem törlik néha a beszólásaimat?
    Amekkorát te tévedsz.
    Csakhát nem nagyon figyelem hogy megjelennek e ezek.
    Nincs nekem arra időm hogy figyelgessem !
    MEg nem sikoltozok miatta ha megesik néha.

    Veled ellentétben nekem vannak gondolataim,
    nem kell brossúrákból meg agyongyűrött irkalapokból
    összeállítanom a mondókámat, úgy mint neked.

  • Geyza
    2020 június 18
    1:19 du.

    hol van demokrácia? ami ellen annak nagy ellenségei fegyverbe lendűltek?

    Atlantában a rendőrök betelefonáltak -mind egytől egyig- hogy betegek, nem tudnak dolgozni, mert egyikük demokratikus alapon hátba lőtt egy állampolgárt és most rá is a halálos ítélet vár… de a rendőr még mindig a bíró és az ügyész meg a védőügyvédek helyett is intézkedik, persze -szerinted- demokratikus alapon

    tankokat csak tankok ellen építenek csak hogy tudd, ha „nekik” nem lenne tankjuk akkor a másik sem csinálna egy csodatankot…

    még sokan képzelegnek mindenféléről de azután felébrednek

    USA ban nagy választási lehetőséget hoztak létre (nem a szavazók mert azoknak elektort kell választani ami azután önjáró lesz)

    egy hisztérikus pukkancs és a dementia trémens ben szenvedő között

    hatalmas lehetőségek még a Hillári van a sorban de az meg háborús őrűlt és elélvez amikor kínhalált lát vídeón (Gaddafy halála és Osama bin Laden aki az ő teremtménye volt)

    van még ilyened? ne kímélj

  • Geyza
    2020 június 18
    1:19 du.

    azt akarod, hogy egyetlen „demokrácia” (jó lenne meg is neveznéd melyik is az) legyen, ami uralja a Földet?

    de te mint elektronyos tudod, hogy az egypólusú világ nem létezik, de legalábbis nem sokáig

    az majdnem olyan, mint a laposföld

    de drukkoljál, hátha „bejön”

  • Annyira érdekes, hogy én csak látogatóban voltam mind Kanadában, mind az USA-ban, de nekem nagyon tetszett. Láttam a rossz oldalait is, de az, hogy megbecsülik a munkádat és értékelik a teljesítményedet az nagyon pozitív.

  • T.gyuri 10 !
    A bilateralizmus, most az USA és,Kina viszonyában manifesztálódik !
    – Trump aki újra „naggyá tette Amerikát” egy szintén hatalmas, ennélfogva sérülékeny Kinával találta szembe magát…
    – A szavazók is jobban érezhetik magukat most, mint Trump hivatalba lépésekor, az elnök négyéves ciklusa alatt elérte ugyanis, hogy az egyre szűkülő és szigorodó munkaerőpiacon a bérek jobban emelkednek az alacsonyabb jövedelmi szinten élőknél, mint a felsőbb csoportokban.

    – Mindebből jogosan vonható le az a következtetés, hogy Trump igenis jó úton halad egy újraválasztás felé, sőt győzelme borítékolható !

  • Rodeo11
    2020 június 18
    2:48 du.

    Nem,
    én azt akarom hogy
    a marhaságaidat tartogasd
    Slapajnak, Gyurkának és a többi szélsöségnek.

  • Bence Ladóczki
    2020 június 18
    3:41 du.

    Ez majd lassan változni fog ha Trump úr marad hatalmon.

  • slapaj
    2020 június 17
    5:06 du.

    Minnyá sírva fakadok.
    Kár hogy a valóság a következő:
    Ha valakinek vagy valaminek olyan „barátai”
    vannak mint TE kiskomám, akkor már nem is kell ellenség neki.

  • T. Slapaj,
    még soha nem váltottunk szót,de úgy látom Amerikával kapcsolatban hasonló a véleményünk.Azoknak a bohócoknak akiknek ITT ez nem tetszik,marad a remény egy életen át.Amerikában,Izraelben, Magyarországon és a világ kulturáltabbik felén is lassacskán letűnőben van a globalizáció,a határok nélküli őrjöngés.A magam részéről egész jól érzem magam amikor az idejáró őrjöngőket olvasgatom.Már amikor egyáltalán,mulatós hangulatban,úri kedvtelésből beleolvasok „disszertációikba.”Egyébként Trump elnök második négy éve,mint Te is írod,szerintem is”borítékolható”.

  • Idezek a cikkbOl:

    „A Fekete Életek Számítanak! Ugyanúgy, mint a dél amerikaiaké, az ázsiai nőké, a rabszolgasorban dolgoztatott hondurasziaké is, a palesztinoké és még sorolhatnánk.”

    ÉS MOST MEGKÉRDEZEM:
    MIÉRT IS KELL A CSAVARGÓ, MUNKAKERÜLŐ ELEMEKEN SIRÁNKOZNIA BÁRKINEK IS?

    MIÉRT USZÍTJÁK ÚJRA ÉS ÚJRA MAGUKAT A „SZOCIÁLIS-ÉRZÉKENYSÉGŰNEK” BEHAZUDÓ EGYESEK MÁSOK ELLEN AZ EMBEREKET?

    Miért nem azt keresik, hogy hogyan lehetne jobbítani az életet – MINDENKIÉT EGYFORMÁN!!! – nem pedig FELCÍMKÉZVE – – AZT MONDJÁK A POFÁJÁBA „hogy te fekete vagy, te cigány vagy, te sárgalábú vagy, te LGBT – BÁR EZÉRT UGYAN KIRESZKETETT VAGY – DE RÁ SE RÁNTS, MENJ TE BOLOND GYILKOLNI, TÖRNI-ZÚZNI MERT MINDEZÉRT JOGOD VAN A TÁRSADALOM TÖBBSÉGÉTŐL MEGKÜLÖNBÖZTETETT BÁNÁSMÓDOT KAPNI!

    Ezek az igazi uszítók, akik újra és újra tudatosítják a másik embertársukkal, hogy ” TE EGY ALÁRENDELT VAGY”
    Hirdetik nyakra-főre, minden helyen – a pofájába ordítják embertársuknak szüntelen, hogy egy percre se feledje

    Megmondom miért teszik ezt – két oka van:

    1. Aki erre újra és újra felhívja figyelmét a másik embertársának, valójában az a rasszista, homofób fajgyűlölő (természetesen antiszemita is)
    2. Mellet verni, kitűnni, – hogy jogosult legyen elismerést kapni, akár pénzjutalmakat, kitüntetéseket!

    Somma – a JUDÁSOK valós arca!

    Judás kitűnőbbnek akart látszani mint Jézus, és mindezt aprópénzre akarta váltani!

    Ezért gyűlölte Jézust, és a sok Judás mai is ezért gyűlöli a valódi Jézust – manapság napi háromszor keresztre-feszítenék!

    Nem kedves Judit, mindez amit leírtál nem más, mint egy ocsmány uszítás.
    Szeretném hinni hogy részedről csak értelmetlen!

    Dél-Amerikában ugyanúgy vannak ilyen ocsmány uszítók, akik ugyanúgy jól élnek, jól megszedik magukat mások nyomurúságából – és … vannak maguk a nyomorultak.
    Ugyanúgy mint Európában, ugyanúgy mint Ázsiában.
    És most halljál csodát – neked ez talán csoda – Afrikában is!
    Merthogy fekete gyilkosok ugyanúgy vannak, mint fehér gazemberek!
    Fekete embergyűlölőkből sincs hiány!

    https://www.facebook.com/halansilvadell/videos/1126967361013541/

    A 92-year-old woman was shot down in Manhattan on June 12.

  • slapaj
    2020 június 18
    4:43 du.

    számokkal hadilábon állsz?

    az az átlagbér amit még 40000 évig sem fognak „elérni” az nem hoz fejlődést,
    csinálj egy: feasibility study-t USA szinten

    és abból ki fog derülni, az usa gazdaság nem arra épül, hogy domestic termelés hozza létre az értékeket!!! hanem lopásra
    ha természetkímélő energiaforrások alkalmazása 100 % közelire emelkedik akkor ők becsukják a boltot…

    ki lett törölve -többször- az a tény amit leírtam, hogy pusztán a közlekedés olyanná alakítása amilyen manapság az szükségessé teszi a lopást azaz a gazdasági érdekekből folytatott fegyveres háborúkat (elfoglalni a fosszilis energiahordozók utolsó cseppjét is és monopolizálni…

    a világ közben felébredt és bakugrásokkal ugyan de a fósszilisok telhjes kiváltása van napirenden és erre vannak a szankciók meg a háborúk amely háborúkat az USA másoktól elrabolt anyagi forrásokból fedez lásd egy kis szegmensét a NATO létét amely egy üzleti vállalkozás az USA nak ahová rajta kívül mindenki befizet és ha nem akkor duzzognak lásd a németek nem fizetnek… rájöttek a trükkre
    hogy saját maguk ellen költekeznek

    elemezd mélyebben

  • Bence Ladóczki
    2020 június 18
    3:41 du.

    nem dolgoztál

    NEM BECSÜLIK

    a munkabér a profitshare egyik kis hányada és minél kisebb annál jobb a tőketulajdonosnak… a munkabérből nem lehet megélni csak a tőketulajdonos kihasznál mint bérmunkást és azután lazán és lelkiismeretfurdalás nélkül utcára tesz amikor már nem kellesz de sohasem mondja meg, hogy ő előre tudta, hogy az a munka 8 hónapot ér utána nincs és te mész az utcára jogaidat keresve

  • gyuri10
    2020 június 18
    12:45 du.

    az USA választási rendszerében az elektorok léte meggyilkolta a demokráciát és soha egyetlen USA állampolgár sem választott soha senkit sem, az elektorok választanak azok meg …pénzért dolgoznak

    demokrácia sohasem volt

  • „Az amerikai álom szétfoszlott, köddé vált, mintha sohasem lett volna.”- Lehet, hogy így lesz vagy már van is, de akkor itt Kanadában elég sok gondot fog okozni. A gazdaság erősen determinált az USA-tól, (hasonlóan Magyarország függőségéhez az EU-tól). Azonban az összes ismerősöm, barátom aki akinek sikerült az USA-ban kapnia munkát örül mint majom a farkának, – jobb a fizetés és olcsóbbak árak mint Kanadában. Kicsit itt is hasonlóan alakult mint Magyarországon, általában lenézik az amerikaiakat de, ha valakinek lehetősége van rá az első adandó alkalommal lelép az USA-ba. 🙂 Nyilván ez csak pont annyira igaz mint minden általánosítás.
    De a politikával tényleg nagy baj lehet (úgy általában mindenhol). Hogyan lehetett ezt a hazudós nagycsoportost megválasztani 2016-ban és hát nagyon úgy néz ki, hogy még 4 évig boldogítani is fogja a szomszédainkat. Persze ehhez kellett az is, hogy a demokraták sem találtak jobbat 16-an a többszörösen leszerepelt hisztibékánál, most meg egy demens zsúrpubit sikerült kiállítani a szép szőke herceggel szemben. De hát előbb utóbb minden birodalomnak el is kell buknia, hát ez is elfog.

  • Ilyennek még sohasem láttam Bp-et.
    Addig örüljünk amíg ilyen nagyszerű magyar emberek vannak közöttünk mint Bródy János!
    Bródy János: A város [karantén idején]

  • SLAPAJ;

    NEM josolok, de November 3-an, ugy ejfel-korul majd tisztabb lessz az.

  • Kedves Slapaj!A 10 éves unokámnak már a Te mondataid is „időskori agymenések”.
    Boda! Attól, hogy százszor elmondasz egy hazugágot, nem válik valósággá. Legfeljebb sajnos páran elhiszik.
    A magyarországi junta (lánynevén kormány) egyetlen adag ételt se adott, egyetlen élelmiszercsomagot se osztott. Sőt, még az egészségügyieknek se adta oda a védőfelszereléseket. Egyetlen kornmányzati szerv se segített a magukra maradtakon, se bevásárlással, se másképp. Az önkormányzatok szervezték mindezeket saját költségükön.

  • Rodeio

    Itt az egyik nagy tévedés, ebben a mondatban:

    „tankokat csak tankok ellen építenek csak hogy tudd, ha “nekik” nem lenne tankjuk akkor a másik sem csinálna egy csodatankot…”

    20-30 évvel ezelőtt még én is hittem, hogy ilyen egyszerű.

    Vagyis tankokat nem azért építenek, mert a másiknak már volt – ez a primitív és „FELÜLETES” – vagyis a látszat-megközelítése az emberi viselkedésnek!

    Tankokat azért építenek, mert „A SZOMSZÉD KERTJE MINDIG ZÖLDEBB”!!!

    Talán azt az első nyílvesszőt se vadászatra találta ki a „bunga-joe” – hanem a szomszéd vadászterületének a könnyebb MAGÁÉVÁ TÉTELÉRE!

    Merthogy abban a zöldellő kertecskében a szomszédasszony domborulatai is egy idő után egyre kéjesebbé teszi a szemeket amivel egyre többet azt pásztázza inkább, mint a saját asszonyaiét – MÉG AKKOR IS HA BŐVEN VAN BELŐLE A HÁZNÁL!

    Lásd Dávid király!

    A HUMANOID EGYIK ALAPTERMÉSZETE A HARÁCSOLÁS!
    Ugyanúgy bele lett programozva mint a SEGÍTŐKÉSZSÉG!

    Nevelés kérdése, hogy melyik jut döntő szerepre egy adott egyed lelkivilágában – imigyen az életvitelében!

    A többi a mese, a hazugság – az egységsugarú hiperbolikus tér helyett a kör – mert ott maradsz bezárva, és abban keringsz mint hurka az üstben

  • A cikkről. Nem jártam az USA-ban, amit tudni vélek erről, azt könyvekből, filmekből, ott élő ismerősöktől, ott jártaktól tudom.
    Én a következőket szűrtem le.
    1. Az „amerikai álom” tulképpen a huszadik század nagy marketingterméke volt, aminek könnyű prédájául estek a más földrészeken egymással, meg zsarnokaikkal hadakozó népek. Amelyek a folytonos hadakozás miatt nyomorogtak. Ha egy élet során kétszer-háromszor kell újraépíteni a tetőt a fejed felett, arra nem marad időd, hogy az életet könnyítő dolgokon törd a fejed,pl. nylonharisnya, atombomba stb.
    Az USA tulképpen „kiszervezte” a háborúit a határain túlra, hogy az igen gazdaságos, nagy nyereséget termelő fegyverekre legyen kereslet.
    Az „álomhoz” azonban kapcsolódik néhány idea is. A legrombolóbb, hogy „addig élsz, amíg fogyasztasz”! Akkor vagy ember, ha 400 négyzetméteres házban szédelegsz, iszonyú mennyiségű energiával fűtöd-hűtöd a szigeteletlen házaidat, kilószám tömheted magadba a kaját, literszám az émelyítő lónyálat. Megveheted a szomszédénál nagyobb, fényesebb hűtőt, tévét, autót, akármit. Mázsaszám függ, lóg, hever körülötted egy csomó fölösleges, vásári cucc.
    A másik fétis a „dolgozás”. Hogy ennek van-e haszna, sőt, esetleg kára van – azt eltakarja a mázsányi fityegő.
    Ma az a helyzet,hogy az USA lakói hitelből élnek jól – már akik jól élnek. A nagy rivális, a Szovjetunió lenyomásával ugyanis jelentős kereslettől estek el. Bár az egyenlőség, a szolidaritás nem nagyon szerepelt sose az USA hivatalos ideái között, azért az USA „szegényei” más térségek szegényeihez képest gazdagok voltak.
    Sokan említik a lehetőségek hazájának.Ez sosem volt teljesen igaz, ma meg már nemcsak a színeseknek fikció.
    Nincs kétségem: Trump újrázni fog – az USA-ban is rengeteg bodamarcsi meg B79 él.

  • Gabriel
    2020 június 19
    8:34 de.

    BE KELLVALLANOM, MÁR NEM AKARTAM REFLEKTÁLNI A BEÍRÁSAIDRA!

    de ehhez amit itt írsz mármint a kapzsiság mint egyik alapvető emberi tulajdonság hozzá kell tennem valami nagyon fontos tényt, ami folyamatosan és céltudatosan el van hallgatva!!!

    ez pedig az a tény, amely által kiderül, hogy az utóbbi usque 180-220 évben kik gyarmatosítottak és milyen eszközökkel és kik nem! (tudatosan nem mondok egyetlen mintát sem: MERT AZ TÖRTÉNELEM „JUENTEENTH” MA VAN ÉS HOL?)

    azok akik gazdasági kapcsolatok ápolásával és kiépítésével foglalkoznak azaz valós beruházásokat csinálnak azok a „demokráciák” halálos ellenségeivé váltak, mert a demokráciát is csakis tankkal és mindenféle fegyverrel képesek terjeszteni, mint a búbópestist VESZTEGZÁR & COVID-19 SARS emez utóbbi is egy eszköz mert február, március, április, május 4 hónap vesztegzár akkora károkat okozott amik más módon nem jöhettek volna létre azaz megint a kapzsiság a vagyon átcsoportosítás a cél és minden ennek van alárendelve

    némely bátrabb kormányzatok (politikusok) már korábban de Kanada most Juneteenth kor már a 2. lazítási fázisba lép mialatt Brazilia, USA, GBR, még a közepét sem látja, ugyanakkor Kína az újra fellángolt pekingit is megállította már szabad pár nap után, és ami érdekes Kanada csökkenő adatai és gyógyúltak %-kos aránya többszöröse az USA és Brazília ugyanezen adatainak Kanada számai 65+% véglegesen gyógyúlt USA 22-% és csökkenő azaz a halálozások aránya nő! ez gondoskodás és küzdelem eredménye ami a néhány nagy vesztesnál valahogy nem jött össze Kanada halálozási statisztikája is messze 10 % alatti ami máshol nem az.

    tehát: nem jött össze az elképzelés, hogy ha másképpen nem megy befagyasztom a konkurrenciát mert a konkurrencia vásárlóerejébe is belerúgott egy hatalmasat azaz semmi siker és sok minden ki is fog derülni amiről nem lesz egy árva szó sem, és az pedig a lényeg: A TÚLTERMELÉS ÉS AZ ANYAG ÉS ENERGIAPOCSÉKOLÁS KAPZSISÁGBÓL!

    ennyit erről

  • SzandiMandi
    2020 június 18
    8:32 du.

    rengeteg kérdés vetődik fel a: „ha van munkája” körül és nem részletezem

    viszont van egy kérdésem: az USA mezőgazdasága miért alapozódott és létezik a dokumentálatlan ideiglenes bevándorlókra és a farmerek miért sikoltoznak, hogy most ez most nem működik mert… lábon lőtte magát a csodacsatár…
    és máris számszaki vizsgálatra teszek javaslatot

    miért van fenntartva ez az ördögi kör, amelyben az áramlás majdnem egyirányú de … és a többi rád van bízva

  • Gábriel,
    juni 18 7:07 du.
    beírásodért tisztelet és elismerés.

  • gyuri10
    2020 június 18
    6:15 du.

    Azt írod nem váltottál soha szót Slapajjal
    Dettó hazugság!
    Ha itt nem is de in-privátin minden bizonnyal !
    Megfigyelhető a ténykedéseitekból hogy közös helyről kapjátok az instrukciókat.

  • álmodok?

    „Trump warns ‘protesters, anarchists & agitators’ they face a ‘much different scene’ at his Oklahoma rally
    USA News · 21 minutes ago”

    a BLM már nem forradalom és az igazságért való jogos küzdelem, hanem:
    tiltakozók, anarhisták és agitátorok?

    ejnyenohát demokrácia neszeneked

  • Rodeo11
    2020 június 16
    12:30 du.

    Hja azok a manhatteni bádogvárosok…
    Azok télleg rééémesek.

  • talalom 6/10 6;19 de soraira;

    Remelnem nem venne rossz neven figyelmebe hoznam, hogy a USA nem birodalom!
    Csupan egy allamszovetseg. 50 teljesen onallo es teljesen fuggetlen allamok szovetsege.

    Mind teljesen onallo, minden a sajat hatarozataik alatal, meg orszag sajat hadseregeik is.

    A US hadi erdekeire vonatkozoan, annak megoldasa nagyon egyszeru, HA elvtarsai agressziv celjaikat feladjak es NEM fenyegetoen fegyverkeznek mas szabad nemzetek elleni celokkal, a US nem keszul onvedelmere.

    A USA nem „kiszervezte haborut a hataron tulra” csak nem var amig a Ben Ladnek ismet jelentkeznek itten.

    Persze szomoruan tanult abbol a USA 1941-ben. S azt nem hajlando ismetelni.

    A kereskedelmi celok a Szoviet-tell az lenyegeben agrar-termekek vasarlasa volt Moszkva alatl hitelen.
    Ma kepesebb az Orosz gabonat termelni.

    Talan gondolna, hogy barki is irigykezik itten, hogy maganak mifele lakasa, hutoje,stb. letezne, s hogyan ohajt elni eletet ???

    Remelhetoen tanulna sajat soraiobol. Mindenfele kritizlast szbadon sorolhat, mind amit nem merne megtenni a sajat szeretett tarsdalmaian.

    Na hat az nem az igazi irigylesre melto ???

  • Találom

    Az alábbiakat Tőled idézem:
    ————

    A másik fétis a “dolgozás”. Hogy ennek van-e haszna, sőt, esetleg kára van – azt eltakarja a mázsányi fityegő.

    Az USA tulképpen “kiszervezte” a háborúit a határain túlra, hogy az igen gazdaságos, nagy nyereséget termelő fegyverekre legyen kereslet.

    A nagy rivális, a Szovjetunió lenyomásával ugyanis jelentős kereslettől estek el.

    Sokan említik a lehetőségek hazájának.Ez sosem volt teljesen igaz, ma meg már nemcsak a színeseknek fikció.””
    ———–

    Idáig.

    1. Nem semmi – szóval dolgozni az ártalmas.
    Való igaz, van is erre egy mondás, „hogy aki dolgozik, nem ér rá pénzt keresni”.
    A szovjetunio féle szocializmus főleg azért dőlt dugájába, mert minden cég, intézet tele volt rejtett munkanélküliekkel.
    Érdekes, hogy akkor, a 80-as években ezt mindenki tudta. Mindenkinek tény volt. Magyarország azért és akkor lett a gulyáskommunizmus kirakatországa, amikor lehetővé tették a gmk-zást.
    Bár erre az itteni vén komcsik ma is ugyanolyan gyűlölettel fújnak mint anno.
    Persze ez csak egyik oka volt – nézzük a másikat

    2. Az USA szerintetek csak abból élt hogy fegyvereket gyártott, – nahát! Igen az olyan marxista köz(röhej)gazdászok szerint akik abban a bizonyos tanintézetben szerinted „kinyitották a szemedet” a világgazdaság működésére – hát azok szerint biztos is!
    De ez nem más mint a legszemetebb olcsó marxista propaganda a mai napig!

    Az hogy a SZU mindent a fegyverkezésre költött, az persze tabu téma volt, vagyis galád mocskos-ocsmány módon hazudtak, az ELVTÁRSAK.
    Akkor is, és akik megmaradtak belőlük, úgy néz ki hogy máig is, az utolsó leheletükig.

    Miért veszik meg a lónyálat vajon? Persze mert a hülye focista aki kergeti az üres bört a stadionban, magán viszi a gyár reklámját.
    Na ja – és magyar honban – a kádári időkben? Amikor a focisták papíron valami gyár dolgozóiként több fizetést kaptak a markukba, mint a gyárigazgató? Ne tagadd le, hogy így volt – mindannyian tudtuk.

    3. Hogy mit akarsz ezzel mondani, hogy az amcsik jelentős kereslettől estek el, mert a SZU (aki mindent szétrágott) nem tudom, de biztos.

    4. Hogy Amerika a lehetőségek hazája e vagy nem – azt hadd döntsék el azok, akik odamentek. Ha nem az lenne, nem kellene azért többméteres falat húzni, hogy ne szökdössenek befele.
    Az emberek általában mindig többet akarnak – kevesek vannak akik meg tudnak elégedni. Ezért tisztelet jár. (Kevesen vagyunk)
    Csakhogy a gyereket taníttatni kell és egyéb nyalánkságok – annak költségei vannak, bizony.

    TE AZT VÁROD EL, HOGY EZ AZ ÁLLAM FELADATA LEGYEN – Mit adsz érte cserébe? gondolkodtál már ezen?

    Ja hogy már neked nincsenek ilyen gondjaid?
    Na látod ezért van az, hogy kibicnek semmi sem drága – a más pöcsével könnyebb a csalánt verni – kevésbé csíp.

    Le is zárhatnunk ezt itt – mert bizony arról beszélni, hogy az amcsiknak milyen szarul megy, nem más mint a régi ordináré kádári duma – mindig megrökönyödéssel hallgattam, hogy milyen szemrebbenés hazudik.
    A kínjába ágyba-fosik duma – hogy milyen szar az amerikai népnek, de bezzeg a virágzó kommunista országokban, a dicsőséges szovjet-hatalom figyelő szemei alatt növekszik a birkanyáj …

    Ezt nem a mostani bejegyzésedben hoztad – de most itt ez teljesen és tökéletesen hiba nélkül kikeríti mindezt, ezt írtad az anticionizmussal való teljes azonosulásod fényében:

    —-

    „”Azért az kísérteties, egyesek mennyire nem látják a párhuzamot a náci élettér koncepció, meg egy 5780 éves szövegből jogot formálni egy országra között.””

    —–

    Ne hagy el istenem – játszhatnék a szavakkal – mondhatnám, hogy igenis tökéletes a párhuzamosság – hiszen az euklédeszi geometria fötétele szerint – az egyenesek a végtelenben találkoznak, vagyis életünkben sohasem. Tahát párhuzamosak és nem állnak semmilyen szögben egymással, hogy még véletlenül se találkozhassanak..

    Na de ez csak nyomorult rodeio-féle játszadozás lenne, mert hogy azért hangzottak el ezek a szavak, mert a magyarság antiszemita, anticionista. Az Alma MÉM-jei!
    Bizony!

    Mert a pártföiskolán is azt tanították – bár itt valamelyik volt agitprog titkárféle, vagy valami ilyesmi nagyon lenezően beszélt róla, hogy az csak egy technikusi végzettség. Lelke rajta

    De nézzük a makacs tényeket, azért megy Amerika ellen a lejáratási rágalom-hadjárat a mai napig, mert hogy az a létező Zsidó-államot védelmezi.

    Bár az a zsidó állam kezdetben is kizárólag egyedül védte meg magát a VALÓBAN HÓDÍTÓ, MINDENT KIZÁRÓLAGOSAN MAGA ALÁ GYŰRNI AKARÓ ISZLÁM VALLÁS-ÁLLAMOKKAL SZEMBEN, és a minden ellene indított háborúban, melyeknek célja a megsemmisítése volt.

    Meséld el már nekem, kérlek, hogy hol hivatkozik a zsidó-állam a német-élettérre?
    Jeruzsálem akárhány ezer éven a Júdea fővárosa volt – amíg a római hódítók földig nem rombolták és a népet szó szerint szét nem űzték?
    Mit keresett egy itáliai városnak a hadserege ott?
    Na mit?
    Utána mikor végre a rómaiak kitakarodtak jöttek a muszlim-hódítok! azok vajh mit kerestek ott? Aztán mentek a keresztény hadak – ugye-ugye most jön a szentkorona-tan – Jeruzsálem a szentkorona-tan szerint ehhez a dőlt-keresztű bohóc-sapkához tartozik. Vagyis igen, a magyar koronához!

    Te meg itt egy követ fújsz velük! A turulosokkal!

    A legkárosabb a félműveltség – sajnos sokan szenvednek itt is ebben – de a magyarság többsége félig alig-művelt – de mindenkinél okosabbnak akar látszani.
    Na de menjünk tovább, mert még van – a törökök (ottománok) muszlimokká lettek, szétverték Bizáncot, (magyarországot is) – persze Jeruzsálem is a kezükre jutott.
    A magyaroknak volt joga visszaszerezni Budát és Pestet – a zsidóknak nincs joguk a több-ezer éves fővárosukhoz?
    Akkor amikor az Ottomán-birodalmat végre 1919-ben többé-kevésbé legyűrték, vajh miért nem lettek a zsidók jogosultak újra a földjükre? Vajh miért?

    Milyen igaz – a székelyeknek sincs semmi jogosultságuk Erdélyre. Mert nem arról szól a vita, hogy a székelyek, akik ugyan régebben Erdélyben élnek, mint a magyarok vagy az oláhok – és ugyanúgy a magyaroknak és az oláhoknak van saját országuk mint a palesztinoknak – de hát nem, mindegyik másnak az kell az a bizonyos.
    (a palesztinok országa, csak hogy kétségeket elkerüljük Jordánia)
    Hogy a zsidóság pedig még hogy saját hazával? Na csak ez hiányzik még? Így is egy „utálatos, gyűlöletes népség” hiszen merészel megélni, túlélni és nem-csakhogy meggazdagodni, még tudásban is mindenkit verni! Még-hogy egy országot is akarnak ….

    Ja hogy a zsidók mindezért egyenlők a nazista hitleristákkal?
    Ja …
    Akkor értem ..

    És a végére hagyva – hogy milyen döbbenetes (!!!sicc!!)… hogy ezek a zsidók nem hódítanak, pedig megtehetnék – nem akarnak mást magukévá tenni, mint ami Izrael volt – az kis picsányi föld-darab – a nagy muszlim-tengerben, amely amúgy mind meghódított terület, ugye? Ott eredetileg más népek éltek. Az eredeti népesség Egyiptomban rézbőrű volt. Kiirtották őket. Az örmény holokausztról nem hallottál amely nem is rég esett meg?
    Persze tudjuk, hogy a Gazai-övezet filiszteus föld volt. Azok ott élnek, húztak is arrafelé egy jó nagy kerítést. Nem kell az Izraelnek.
    A sinai-félszigetet is simán visszaadták, hiszen nem a zsidók kezdtek semmilyen háborút – ellenük indítottak háborút – legyilkolni az utolsó szálig és Jeruzsálemet meghódítani!
    Mond meg kérlek – istenre nem kérhetlek, de marx-lenin atyádra kérlek, hogy mikor indított Izrael bármilyen hódító háborút, a nagy német-élettér mintájára?

    Margitka! Ne hagyj szégyenben – lehet hogy elfelejtettem!
    Hát igen, ezért kell Amerikát utálnunk, ugye, mert Izrael mellett kiáll!!??

    Ugye-ugye a Marx, antiszemita, anticionista és pszichopata örült volt – egyenlő Hitlerrel!

  • Kedves Margit !
    Minden tiszteletem mellett !
    – Bocs’ az „agymenésért” de én azokra a trollokra, gondoltam akik orba-szájba ide rondítanak, személyeskednek pl.engem gyíkpöcsnek neveznek, és azon vannak hogy Chris bedobja a torülközőt!
    – Azokról, akik még a pártállami üldözési mániájukban elvesztették a kapcsolatot a valósággal, és a demencia ködébe burkolózva próbálnak tapogatózni a világban, amely nem ismer könyörületet velük szemben…

  • Gabriel
    2020 június 19
    9:42 du.
    _______________

    Édesjóistenemelnehagyj!

  • GABRIEL;

    Jo, jo ,de kicsit tul hooszan nyujtogatod mondanivalodat.

    A volt Szoviet hadikoltekezese a kozgazdasaguk es a rubel ertekeben otszorosset kolktoitek a US-al szemben, sot ma is Putin azt koveti.

    A US politikusok csak felelmetesen tavol mardtak Israel erdekeitol. Csupan a itteni zsidosag szavazataiert nyalakodtak mindeg.

    Csupan Trump volt az egyedulli aki a US kovetseget Israel fovarosabba volt „bator” koltoztetni.

    De mit velnenek a magyarok HA a US kovetseget Pestrol, mondjuk Pocspetribe koltozteten, s nem a fovarosban tartana ?

  • Az USA főképpen abból él
    hogy a VILÁG OSSZES TERMELÉST FOLYTATÓ
    vállakozója fizeti neki a szabadalmi díjakat.
    (Feltéve ha nem stikában folyik a gyártás,ahogy Kina csinálja)
    Minden egyes eladott mikrochip vagy minden egyes eladott DVD driver meg még általában MINDEN után fizetni kell pár centet az USA.-nak., tekintve hogy nagy általánosságban MINDENBEN van legalább egy de inkább több amerikai szabadalom.
    Irdatlan összegekről van szó.
    Nem véletlen hogy a mocsok rongyfejűek a World Trade Centert szemelték ki elsődleges célpontjuknak anno, mert pontosan tudták hogy ott tartják nyilván és követik nyomon ezeket a dolgokat.
    Úgy hitték ha megsemmisülnek az irodák, akkor az USA elszegényedik.

    Szóval a Slapajok és Rodeók csak ugathatják az eget,
    attól még az USA.-nak semmi baja nem lesz.
    Csak a maguk hülyeségéről állítanak ki ezek az üresfejű szócséplő senkik „bizonyítványt” 😀 😀

    Még abban a lehallgatóberendezésben is USA szabadalom volt, amit a ruszkik egy általuk adományozott ajándéktárgyba építttek be, amit a moszkavai USA nagykövetnek ajándékoztak nagy csindradattával, valamikor a negyvenes évek végén.
    Amikor az amcsik nagy nehezen megtalálták a „poloskát”
    a nagykövet irodájában,
    eleinte orosz csúcstechnikának vélték. Mert elfelejtődött Amerikában az 1937-es USA szabadalom.

  • Még asz előzőhöz:
    Az amerikaiak eltitkolták a
    Világ előtt hogy lehallgató berendezést
    találtak a moszkvai nagykövetük irodájában, 1951-52 között.

    Vártak vele 9 évet egészen az U2 felderítőgép lelövéséig.
    A ruszkik nagy hangon verték a nyálukat az ENSZ-ben hogy ellenük kémkedik az USA.
    Aztán a botrány csúcspontján az ENSZ-ben az amerikaiak szépen bemutatták az orosz lehallgatóberendés TELJES anyagát.
    Hogy a ruszkik sokkal korábban és alattomosabban kezdék el!
    Egy úttörőcsapat ajándéka volt amiben elrejtették a poloskát !

    Ha vissza gondoltok az eseményekre,
    utólag fura volt hogy milyen hamar lecsillapodott
    az U2 lelövése körüli „béketábor”-béli visszhang .
    Pedig arról a ruszkik még több „bőrt” is letudtak volna húzni.
    Csakhát lekussoltatták őket az amerikaiak.

  • Talalom:

    Látod?
    Slapaj arra használ fel tégedet hogy rajtam és a többi demokratikus gondolkodású tagtársukat mocskolhassa.

    A módszer nagyon régi, kb húsz éve ismeretes a chat.-ek világában.

    Ezért nem jó leállni az ilyen patkányokkal érdemi vitát folytatni, mert ezzel lehetőséget kapnak a mocskolódásra.

    Te kedvesem igen jóindulatú és kissé naív vagy.
    A Slapaj féle Bájerzsolt tanítványokkal és módszereikkel szemben szinte védtelen.

    Én viszont bőven ismerem ezeknek az össze „fortélyát”
    Lehet hogy időnként kissé nyersen fogalmazok,
    de egy veszett kutyát sem lehet
    simogatással megfékezni.

    Slapaj:
    Te pedig olvassad magadat
    Mennyire undorító és nyálas vagy :

    ***************************
    slapaj
    2020 június 20
    2:10 de.

    Kedves Margit !
    Minden tiszteletem mellett !
    – Bocs’ az “agymenésért” de én azokra a trollokra, gondoltam akik orba-szájba ide rondítanak, személyeskednek pl.engem gyíkpöcsnek neveznek, és azon vannak hogy Chris bedobja a torülközőt!
    – Azokról, akik még a pártállami üldözési mániájukban elvesztették a kapcsolatot a valósággal, és a demencia ködébe burkolózva próbálnak tapogatózni a világban, amely nem ismer könyörületet velük szemben…
    ********************************

    HEHEHEEEHEeeheheh te kis gyilkos-palánta..
    Szeretnél már kijárkálni pogromokra mi ?
    Csak az alkalomra vártok. Szarházi nyilasivadékok.

  • T. Slapaj,
    gyere ne idegeskedjünk.Anyukám örökzöld mondása mindig érvényes marad:”Bolond lyukból bolond szél fúj.”

  • Gabriel!
    Koszonet intelligens,szeles latokoru hozzaszolasodert, es hogy ennyire tisztan latod a valosagot.

  • mint az itt fent -is- olvasható néhányan szeretik a gyermekmeséket, és megosztják az itteni olvasókkal… nagyon vidám perceket szereznek -legalábbis nekem- így apák napja előtt, a kánikulában…
    köszönet értük, igazán tréfásak

    kellemes apák napját még a hordának is amint hisznek benne (mindegy miben, lényeg a hit)

  • Alma/Ágnes

    Almási Alma
    2020 június 20
    9:23 de.

    Nem vártam mást – hiszen aki a darwinizmusról (evolució) cikket ir, de Darwintól sohasem olvasott semmit – merthogy azt amúgy szükségtelennek tartja, miért is az a marxista hitével teljes összecsengésben áll – más kérdés és csak úgy mellekésen megjegyezve, hogy amúgy Marxtól sem olvasott semmit. (attól, akit hitében követ)
    Innentől már nem is kell nagy lépés, hogy a teremtés-kritikai írását akár még tudományos polcokra is helyezze, mégegyszer mondom, hogy annak tudatában hogy a szellemi világok terén bármilyen elveket meghirdetők egyikétől sem olvasott semmit. Csakmert simán úgy tartja, hogy elég deklarálni azt, hogy ateista. Ettől lesz … tudományos…
    Mellesleg az a bizonyos Marx legalább írásaiban tényszerűen kritikai górcső alá vette a mások nézeteit közzétevő publikációkat – amúgy ezekből állt össze a „MARX-ÖSSZES” vagyis a marxista „tudományos dialektikus materializmus”. (!!!sicccen-kááácccc!)

    Barátilag szólnék, hogy valamiról lekéshettél: – a MAI kor „hivatalos magyar” „Tudományos akadémiai” megítélésben az számít tudományosnak ami valamilyen fajta TEISTA alapokra helyezi ismereteit. (ismételem: Teista)

    Jól állunk …. inkább szomorú …

    Mellesleg megjegyezném hogy az éppen futó cikksorozatod bevezetőjében még azzal kampányoltál, hogy minden-féle nézettel szívesen vitába szállsz.

    Söt, egyszer-kétszer a válaszaidban is elhangzott valami ilyesmi.
    Ennek ellenére mint láthatjuk – a Göllner professzor dicsérő szavai ellenére is azért csak egyszerűen annyi történik, hogy legfeljebb azokkal próbálsz tereferélni, akik a világnézeteidhez hasonlót képviselnek.
    Ezzel sincs baj, igazság szerint a nagy többség számára is valóban így működik a világ – tehát ebben sincs semmi különös.

    Max annyi, hogy akkor mennyire kár volt hangoztatni hogy bármilyen nézettel szemben szívesen vitába szállsz, merthogy aki mást próbál állítani, arra maximum személyeskedő tréfálkozásnak megjátszott gunyorokkal vicsorogsz egy kicsit.
    (ja a gyűlölet az nem látszik ki)
    Ezzel is a nagy többség imigyen van, tehát a továbbiakban is begyűjtötted a pontokat.

    Maradjunk annyiban, hogy jobban az látszik ki, hogy írásodat a helyeslések begyüjtése miatt raktad közszemlére.

    Nekem ugyan ezzel sincs semmi bajom, merthogy nyilvánvalóan világszerte legtöbb írásmű ezen indíttatásból született és születik (ismétlem; a legtöbb, mert lehetnek esetekként egyéb indítékai is)

  • Geyza
    2020 június 20
    11:29 de.

    el vagy tévedve

    „az” nem demokrácia tehát te sem vagy demokrata hanem …geyza

    hahahaha fel vagy ajzva, valami kiborított?

  • Gabriel!

    A KMH fórumozói közül te vagy az egyetlen, akivel valóban nem vitatkozom. Nincs ugyanis ÉRDEMBELI hozzászólásod vagy érved, csak egy nagy lufid van, amelyik egyszer nyal, másszor mar.

  • azt olvasom a tweet en és a TIKTOK-on, hogy Tulsa ban az elnök kortesgyűlését csődbe vitték a gyerekek, a BLM eseket meg a rendőr nem engedte be 29000 helyett 6000 en lézengtek és semmi külső nagyképernyő csak a rablómese a szőke herceg első csődje?

  • Nem megyek politikai tuntetesekre, senkiere.
    De hogy valoban mi tortent Tulsa-ban, a hirek igen valtozatosak es nagyon elhihetetlenek.

    Az egyik hirjelentes allitotta Penteken, hogy egy millio reservacio lett teve.

    De az arena csupan 19,000 ulohelyes.

    Egy masik jelentes allitotta, hogy a Tik-tok gyerekek sok resevacikat tettek, de nem mentek.

    A harmadik jelentes, hogy ketnappal elobb sorban altak az areanon kivul a Szombati taklalkzora jelen lenni.

    A kepeket amit lattam a hirekben es a web-en semmi nem mutatkozott uresnek ottan.

    Na de hat ez a politikai propahanda.

    Megtanulsz nem hinni semmit !!!!

  • Alma

    Szó szerint visszaidézve, megismétlem azt amit leírtam:

    „”egyszerűen annyi történik, hogy legfeljebb azokkal próbálsz tereferélni, akik a világnézeteidhez hasonlót képviselnek.
    Ezzel sincs baj, igazság szerint a nagy többség számára is valóban így működik a világ – tehát ebben sincs semmi különös.””

    Velem akkor tudnál csak vitázni, ha volna ismereted arról, hogy MI AZ AMIRŐL BESZÉLSZ.
    Érted!!??? TE MAGAD TUDNÁD, HOGY MIRŐL BESZÉLSZ!

    Ebből kifolyólag nem vitában kívánsz részt-venni, hanem simán csak bírósdit játszadozol, olyanban aminek a témáinak a tényeiről nemhogy nem tudsz semmit, de nem is akarsz tudni

    Leírtam, hogy amely dolgokról véleményeket formálsz, nemcsak hogy nem tudsz semmit, hanem MELLBŐL, CSIPÖBÖL ELUTASÍTOD, SEMMIT SE AKARSZ RÓLA TUDNI –
    EZ A VITA INDÍTÓD!
    (Zárójelben: A TUDNI NEM-AKARÁS amivel még dicsekszel is!)

    visszaidézem:

    „”hiszen aki a darwinizmusról (evolució) cikket ir, de Darwintól sohasem olvasott semmit – merthogy azt amúgy szükségtelennek tartja, miért is az a marxista hitével teljes összecsengésben áll – más kérdés és csak úgy mellekésen megjegyezve, hogy amúgy Marxtól sem olvasott semmit. (attól, akit hitében követ)””

    Persze, az intelligenciád magas, mert kurva ügyesen megkerülöd, és találsz kibúvót azt mondván, hogy nem a valós tényekről nyitsz vitalapot, hanem a MÉM-kröl…

    Ezt is leírtam fentebb, de újrázok:

    „”kár volt hangoztatni hogy bármilyen nézettel szemben szívesen vitába szállsz””

    Én tudom, hogy mit jelent a MÉM, mint fogalom, sokaknak nincs róla sejtése se. Imigyen engem nem sikerült becsapni vele, így nem is tudnál vitatkozni velem – hiszen ilyen módon a mémek létrejötte, (kialakulása), fejlődése menetéről és azok társadalom-formáló tényeiről tudnánk vitatkozni.
    Csakhogy ehhez tisztában kellene lenni a tényekkel, amelyek az adott MÉM-et létrehozták.

    Babácskám, akármennyire fáj, így ÉNNEKEM nincs miről vitáznom Teveled.
    Nem vetted észre nyilván. Az én megjegyzésem arról szólt, hogy azokkal a személyekkel nem vitázol érdemben a KMH hasábjain, akik nem hordozzák a Te MÉM-jeidet, hanem gúnyolódsz velük. Nem magamról szóltam.
    És nem állítanám, hogy én vagyok az egyetlen a KMH „fórumozói” között, aki átlátná a fenti mesterkedésedet a cikked kapcsán. És innentől elővezeted itt a régi trükköt, hogy a másikra húzod rá azt amit éppen cselekszel.
    Vagy valóban nem jön le, hogy én valóban véleményekkel vitázok, függetlenül a mások személyétől? Nem hiszem. Nem vagy Te annyira butácska.
    Ez a fenti mondat is EGY véleményre volt megjegyzés, amit ugyan Te tettél, de a én csak a véleményre válaszolok, idézlek szó szerint:
    „”…amelyik egyszer nyal, másszor mar…””
    Csakhogy ezt Te személyeskedésbe viszed el – úgy látszik hűen a „párthű” mentalitáshoz, számodra NEM a vélemények számítanak! (Innentől fordul személyeskedésbe – mert bár ugye személyemet ítélted meg, csak furcsa hogy én erre nem adok)

    Na de, kezdjünk barátkozni a gondolattal ugye, hogy ha hamarosan visszaállítják majd az orbánféle központosított hatalmi rendszer próbálkozásai ellenében a jól bevált Kádárit, akkor majd milyen jó lesz újra. Ez erről az egyszerűsített – mondjuk úgy, hogy ideáról szól. Arról, hogy népszerűsíted az erről szóló MÉM-jeidet.
    Ez miatt buktál bele már indulásnál az antiszemitizmusodba is, ami ezzel együtt-járó MÉM, hiába berzenkedsz miatta.
    Merthogy ez a MÉM elkerülhetetlenül hordozza azt a világképet, amit te „dicsőségesnek” tartasz.

    Hát hiába én már csak ilyen vagyok, én viszont szégyennek! És hál-istennek a felnövekvő generáció nagyobb része szintúgy.

    De mielőtt még mindez bekövetkezne, azelőtt a MÉM-jeid még-egyszer világégésbe taszítják ezt a földet!

    Csak álmodni merek arról, hogy ez is csak „egy nagy lufim” marad

  • rodeo,
    nagyon vixces beírásaitok vannak.Ugyan az vagy zöldben,mint a többi bohóc megjátszott pirosban.Tök mindegy melyikteket olvasom. Mindnyájan egy nagy renonc vagytok a terített faasztalok között. Marx,Engels,Lenin,Sztálin esetleg még a Matyi is éltessen mindnyájatokat,de ha lehet ne túl sokáig és ne az emberiség kárára.

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2020 június 20
    11:06 de.

    „Az USA főképpen abból él
    hogy a VILÁG OSSZES TERMELÉST FOLYTATÓ
    vállakozója fizeti neki a szabadalmi díjakat.”

    De legfőképpen abból, hogy a világot rákényszerítették az ő fedezet nélküli magánvalutájukra és ha bármilyen formában használják azt, avval is az USAt gyarapítják! Nem véletlen tehát, hogy a pénzügyi dominanciájuk -eddig sikertelen- akadályozásával próbálják őket egyes balekok mérsékletre kényszeríteni! Nem véletlen az sem hogy, a keleti blokk éppen a közös nem dollár elszámolása és bartell kereskedelme miatt -messze nem az eltérő ideológiájának okán!- vált nem az USA, hanem az őt is kézben tartó magándollár féltékenységének áldozatává és pont ezért a rivális KGST eltaposása volt a spontán rendszerváltásokban a legsürgősebb „reform”! Az sem véletlen hogy, szépen elmismásolták a dollár egyenértékét igazoló ezüst majd arany fedezet szükségességét és ügyesen létrehozták a kézzel fogható pénz helyett a sokkal jövedelmezőbb virtuálisat, mert sokkal egyszerűbb szép kövér nullák hozzáadásával, ellenőrizhetetlenül, virtuálisan dollárt gyártani, amivel aztán akár 500 %-os USA eladosodottságot is féken lehet tartani és a világon bárhol, bármennyi és bármikor bevethető szamaritánus békehadtestet is be lehet vetni!

  • Gábrielnek:
    „Még, még, még… Ennyi nem elég!” 😀

  • a gábriel egyre hosszabb lesz, már négyszer kellett görgetnem, hogy lekerüljön a képernyőről és másik beszólást is láthassak… nem kellene vágni? az elejét a végét majd azt ami ezek után ottmarad?

    és még csak nem is értem…(haragszik a világra, a világ meg nem ijed meg tőle az a baja): nagyon idétlenke

  • Orsós Elemér
    2020 június 22
    4:58 de.

    a geyza az assziszi demokratikus és már volt dél alaszkában is a manhattan mellett bádogban és nagyon bele van esve, még nem látta de olyan jó hólivudi filmeket néz amiben amiben mindig ők győznek és még saját magukat is legyőzik, olyankor nyomtatnak még $$$$- két vagonnal szegény KGST meg most ugye akik törik a borsot az orruk alá? TIKTOK, tweet és a saját gyerekeik nagyon élvezik, hogy az a sok pudvásfejű szőke herceg és tsai beképzelik maguknak, hogy ők a világ urai (a világ nem tud róla)

    hahaha

    olvass geyzát helyettem is, nagyon bűbájos és slágfertig meg dekadens

  • gezya,
    2020. június 18 2:13 du.
    fajtiszta magyarhoz híven,megint tökéletes a fogalmazásod turulul
    meg is lehet érteni az Izraelt Amerikához hasonlító blabládat. Való igaz ami a szövegedből idelöttyent:Izrael polgárainak majdnem a fele nem szavazott a Trump elnökre.Fenomenális rád ütő értesülés!Téged a kislétszámúban már professzornak is felvennének Ennyi tudásért nem kellene állandóan az izraeli információk után koslatni.A drehapadodon,ha ráülsz menet közben az amerikánerre, többször is”nekifuthatsz”(Ille szavaival élve.)

  • Orsós Elemér
    2020 június 22
    4:58 de.

    Blabla.
    Én még nem láttam olyat
    hogy valakit vertek volna ha
    nem az USD .-t akarja használni.
    Bár nekem lenne most párezrem belőle.
    (Eurót is elfogadnék.Vagy brilleket.Mindegy.)

  • Rodeo11
    2020 június 21
    8:03 de.

    Hozzád se nagyon érdemes írni bármit is,
    mert utána tégedet nem lehet levakarni.
    Csak írod a baromságaidat,kérdezés nékül
    ha kell ha nemkell. Nagyon magányos lehetsz
    hogy ilyen görcsösen igényled a kommunikációt.

    Talán ha normálisabban viselkednél
    a „valós világban” , lennének barátaid.
    Nem kéne itt kuncsorognod egy két jószóért.
    Nem tűnik fel hogy majd’mindenkitől elutasítást kapsz ?

    Tudod ha valaki szembemegy a forgalommal
    és már tízen rádudáltak, nem árt tükörbe nézni !
    (Valós és átvitt értelemben is.)

  • gyuri10
    2020 június 22
    8:57 de.

    Én arról nem tehetek
    hogy nem fogtad fel azt amit írtam.
    De most és itt nem fogom neked elmagyarázni.
    Nem érsz te nekem annyit hogy megpróbáljak világosságot
    gyújtani a sötét kobakodban.Menj és udvarolj Boda Marcsinak.
    Abban láthatólag nagy sikereket értél el,azt írta talán tavaly vagy tavalyelőtt hogy idézem :
    „évek óta levelezek gyuri10-el”.
    (Nyilván nem itt)

  • Rodeo11
    2020 június 22
    8:23 de.

    Tégedet meg nem „vágni” de kivágni kellene.
    Főleg amióta bele hekkerkedted magadat valahogy
    ennek az oldalnak az adatbázisába.
    Lehet megírom Chrisnek a dolgot..

  • gyuri10
    2020 június 22
    8:57 de.

    Annyit papolsz fajelméletről
    hogy tényleg kezdem azt hinni Hitler követője lettél.
    Csak ellenkező előjellel.Így is meg úgyis undortkeltő az ilyesmi

  • gyuri10
    2020 június 22
    4:29 de.

    most vettelek észre! megszólítottál? ugye te tudod mit akartál mondani? mert nem derül ki belőle…folytasd enyelgésedet a geyzával azzal egy vizet fújtok és már visszafelé olvasva is megértitek egymást

    én nem kívánok neked semmit!!!! (érted? semmit még azt sem, hogy legyen érdekes életed, semmi közöm hozzá sőt…)

  • Geyza
    2020 június 22
    1:51 du.

    és még hazudsz is, de igen megbüntetik….nagyon! szankciózzák… de azt csak addig tudják amíg mindenki nem ugyanazt csinálja, mint a perzsák venezuelával (gábrieltől ne kérdezz erről, mert akkor bemásolja ide a Hekmekükütyűt is a Róscheibnivel)

    nem akarnak soha többé gyarmat lenni

    (és nincsenek egyedül ezzel:

    olvassál TIKTOK-ot meg a tweet en -az igazi trumpot is-,

    ott vidám dolgok vannak: az USA fiatalsága hatalmasakat röhög és meg is tréfálja a hatalom képzelt képzelt tulajdonosai(t)n,

    ők tudják: a szép szőke herceg mandátuma is lejár és akkor ők következnek és ez a tény önmagában hatalmas vidámságot hoz létre az ifjúság körében…

    fogadott Óoz a csodák csodájáról hahaha ideges vagy? költözz oda, bár most vízumtilalom is van)

  • ORSOS;
    A „US Federal Reserve System” NEM allami jegy-bank !!!!!

    A US magan bankolas, ill. magan penzeken mukodik.

    Az az egyedulli politikai es allamhatalomtol fuggetlen modszer. Abban rejlik a sikere !!!!

    Csupan a diktatorok elmebajai kenyszeriti oket mindet a vilagon a sajat uralmuk allat tartani.

    De mindeg minden azert rothad el !!!!!

  • gezya,
    természetesen nem rohadeó védelmében írok,de nálad azért pár fényévvel különbnek találtatik.Egyik legnyirkosabb álmod,hogy aki neked nem smakkol azt ki kell „vágni”.Egyenlőre arról álmodj egy új mesét,hogy miért pont téged”vágtak ki” egy neked nagyon tetsző blogból,két dátumot hamisító bepofátlankodás után.Lehet,hogy nem szeretik a nicknéven jelentkező,elsőre benyalakodó,hivatásos hírszerzőket?Vagy csak Valaki rád ismert?

  • Geyza
    2020 június 22
    1:51 du.

    azt írja a WAPO, hogy orosz laboratóriumban kész a COVID-19 elleni gyógyszer, ami szedése esetén 2 évre mentesít, ez év ősszel piacra kerül, ki van próbálva

    ki fog nekik szabadalmi díjat fizetni, és mennyit?

  • Orsós Elemér:
    „Nem véletlen az sem hogy, a keleti blokk éppen a közös nem dollár elszámolása és bartell kereskedelme miatt -messze nem az eltérő ideológiájának okán!- vált nem az USA, hanem az őt is kézben tartó magándollár féltékenységének áldozatává és pont ezért a rivális KGST eltaposása volt a spontán rendszerváltásokban a legsürgősebb “reform””

    Hát… ha az USA nagy „riválisa” valóban a néhai, jobb sorsra érdemes KGST (címere: zöld mezőben, piros csillag alatt hét sovány tehén próbálta megfejni egymást) volt, akkor a szegény, szerencsétlen USA tényleg nyakig evickélhetett a szarban, ami ráadásul még hullámzott is.

  • GEYZA es ORSOS elekpzelesein:

    Honnan vetted azt hogy a USA a szabadalmak jovedelmeibol elhetne????

    Kepes lennel megnevezni pl. hogy BMW, Audi, VW, stb.stbl fizetnek szabadalmat Henry Fotnak ????
    S miert fizetnenek???

    Egyszer ha letezik szabadalmad s azt eladod annak az a vege.
    Bizonyara elkoltod az abbol eredt penzeket mire kijozanodsz.

    A US az evi 23 trillios kozgazdasagi termelesebol letezik.

    Es ORSOS allitasa, ami meg annal is gyerekesebb, hogy a US csak kenyszeriti a dollart a vilagra.
    Miert nem kenyszerited a te penzedet ream?????
    Hm? Kuldheted penzedet nekem meg kenyszerites nelkul is!

    Vannak tarsadalmak amelyek segelyekert, alamizsnaert konyorognek, mert termelessel keptelenek jovedelmezni.

    A USA az evi 23 trillios gazdasagi termekekik eladasaval.
    S az exportalo nemzetek, meg trermekeik arusitasaval a US-ban nyerik a US dollarokat.

    Mint Putin elvtarsad Europabol a penzt az oda pumpalyt orosz olajert, foldgazert, vodkaert es s barmi mas eladhatot talalnanak.

    S kit, mikor, hogyan kenyszeritett a USA penzeunket alfogadni????
    Keptelenseg lenne gyerekesebb allitas !!!!

    A LGST nem mukodott mert senki nem ohajtotta a Szoviet rublit. Ertektelen papir penz volt, kenyszeritve az elfoglalt es uralt nemzetekre.

    A volt Orosz Czari rubli az arany volt. De Lenin elvtars kozgasasaga azt meg a micsodanal is ertektelenebbe tette.

    Ketsegtelen ,hogy senki KMH hozzaszollo soha nem , nem hogy nem tanult kozgazdasagtant, de soha nem produkalt egy heti munkalehetoseget, s heti megelhetesi lejetoseget senkinek.

  • Tisztelt,de nem Mindenki,
    tudom,hogy ezzel a beírásommal,magamra szabadítom a gyűlölködő, szájdiarés rohamcsapatot.Előre bocsájtom,hogy nem vagyok Boda Marcsinak sem barátja,sem szeretője”se rokona,se ismerőse”.De… 2020 június 16 12:51 du-i valós és korrekt,tisztességesen leírt hangviteléből tisztelet járna Neki az idejáró bohócoktól is.Ja… hogy erre képtelenek?Nos…ez már kultúra vagy kulturálatlanság kérdése.Lehet,hogy némelykor Ő is kicsapja a biztosítékot,de minden témát alkalmanként kell értékelni és nem lealázni íróját csak azért mert x.y.a neve.Akinek inge vegye magára!

  • gyuri10
    2020 június 23
    5:03 de.

    Látom a Központ rád osztotta azt a kellemetlen feladatot
    hogy a hátatad tartsad a Boda baromságai miatt.

    Eredetileg ezzel Slapaj volt megbízva de nem jól láta el
    a feladatot. Lehet átlátta hogy Boda védhetetlen,
    mégha értéknek is számít abban az irodában ahonnan titeket instruálnak.

    Te a Slapócánál jóval primkóbb és vastagabb arcbőrrel rendelkező egyén vagy igy neked nem számít hogy kb három éve hülyére kiröhögteted itt magadat.
    Régebben még voltál „valaki” mostmár csak az élcelődések céltáblájává váltal.

  • Bendeguz ne okoskodj semmit nem tudsz az iparról

  • gyuri10
    2020 június 22
    4:55 du.

    Szeretem nézni mikor
    bőszen nyalsz egy echte
    Holokauszt-tagadó vér-antiszemita
    Irán-párti* akárkinek. Jól áll neked az ilyesmi.

    *Rodeo természetesen nemcsak Irán-párti, de a többi undorító és véreskezű arab meg délamerikai és persze kínai diktatúrák örökös szószólója itt. Méltó társa a lenácisodott, fajelméleteket fabrikáló Gyurkának.

  • Geyza
    16/3:17

    Primitív és hülye egy vicc ez, amikor egy ott élő jobboldali kolléganőnk meg mindig azt emlegette, hogy mondjon már valaki egy árut, ami nem kínai… Mert valójában ebben a mondatban van a színtiszta igazság. Mert tudniillik a munkájuk – éhbérért – ugyebár az jóljön…

    Gejza Te, ne légy konformista! Kinél akarsz ezzel a szöveggel bevágódni. Bendegúznál ? -Persze így biztosan sikerülni fog…
    Mondd, nincs egy kissé a tudatod kettéhasadva… ?

    Te magad szoktad emlegtni, hogy az ott nem kommunizmus… Ugye?

    .

    Ui: Ez a fajta kárörvendő viccelődés jellemző a Bende97 Kubás tréfálkozásaira, ahol Kuba, akárcsak a Föld más népei amerikai embargóktól és fegyveres konfliktusoktól agyonterheltek…

  • Geyza következő kommentjeihez:

    Úgy néz ki, hogy az ott fent, mégis tényleg meghasadt.

    Ti. már százezerszer kibeszéltük és te 100ezer és egyedszer is ugyanazt a megrögzött nótádat gajdolod. Vagy borban az igazság ?

    Csak emlékeztetnélek, az ún „amerikai életforma” a II. Világháborús hadigyártásnak köszönhetően alakult ki – előtte sehol sem volt SŐT – és a Vietnami Háborúval, valamint a stratégiai fegyverek hidegháborús gyártásával tetőzött. Amerika képtelen meglenni a >katonai-gazdaság komplexum< nyújtotta "jótékony" gazdasági hatásmechanizmus nélkül. Külön fizikai fájdalmat okozott nekik a SzU összeomlása… Hogy is van ez ?

    Trumppista 😀 Kína-fóbiádra meg csak annyit, hogy minden gyarmatosított nép, ország törvényszerűen sokat tanul az ő gazdasági gyarmatosítójától. Akkor áruld el, miért pont az államkapitalista Kína különbözne ettől.

    Egyébként nevezett főnököd nagyon téved abban, hogy az amerikai tőke majd hajlandó lesz átköltözni a saját, hazai magasbérű gazdasági területre.

    Amit meg te itt "javasolsz" az egyenesen nevetséges. Hát ott van , szinte kínálja magát Mexikó olcsó bérnek, és a gyártást mégse telepítik át oda közelre. NA MIÉRT ??? Ugye nem gondolod, hogy netán buta, vagy "komcsi tőkések" teszik mindezt, hanem a tőkés jólfelfogott érdeke édesapám ! – A tőke mindkettőtöknél TrumpLee-nál és Geyzanál is racionálisabb tényező. A szerinted ócska kínai áru pedig az amerikai tőke kárára ))) 😀 ((( majd elbukik világpiacon. BÁR, ha ennyi idő után eddig nem bukott el, ezután miért is tenné azt ? Geyza!

    Sajnálom