Kanada áldott gazdasági és társadalmi állapotáról

2020 július 1 10:44 de.43 hozzászólás

Az Egyesült Államok hatalmas gazdagsága ellenére a koronavírus déli szomszédunk gazdasági betegségét hozza a felszínre.

Egy aligha hízelgő felvétel, amelyen egy gazdag házaspár fegyverrel védi kastélyát az utcán menetelő Black Lives Matter tüntetői ellen St. Louis városában mutatja azt, hogy mennyire eltér egymástól Kanada és az USA.

Igaz, a kanadai gazdaság 12 százalékkal zuhant – a kedden közölt adatok szerint – és többek között ezért sem szabad önelégülten nyilatkozni. Továbbá sok olyan közös tulajdonságunk van az amerikaiakkal, amelyekkel nem kéne dicsekednünk.

De talán ma, nemzeti ünnepünk, az az egyetlen nap, amikor eltérhetünk a sztereotípikus szerénységünktől. És miközben Kanadának szembe kell néznie a szisztematikus rasszizmussal, a gazdagok és a szegények közti szakadékkal és sok más hibájával, előnyt jelenthet az ország gazdasági jellemzőinek megünneplése, különösen akkor, ha ezzel tovább ösztönözzük őket a jó irányba.

Az unalmas lét bája

Miközben Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke sokszor büszkélkedhet az amerikai nagyszerűséggel és kivételeséggel, oly módon, hogy veszélyesen közel áll az egészségtelen nemzeti megalomániához, a kanadai unalom bájos tulajdonságnak és kontrasztnak tűnhet.

Gazdaságaink között a legszembetűnőbb különbség a COVID-19 válság kezelése, illetve eredménye. Miközben a kanadaiak az első hetekben lassú kormányzati reakcióktól szenvedtek, és esetleg a jövőben is szenvedhetnek a vállalkozások túl gyors újbóli megnyitásától, az Egyesült Államok minden bizonnyal rendkívüli, együdálló módon válaszolt a koronavírusra. A legtöbb COVID-19 eset és a legtöbb haláleset az Egyesült Államokban van. Ez a korai stratégiájuk ára, amely a legyengébb betegeket és állampolgárokat feláldozta a gazdasági nyitva tartása érdekében – majd egy rövid zárolás után, néhány államot elhamarkodva újranyítottak.

„Sokkban voltam, amikor úgy döntöttek, hogy megnyitják Texas államot. Úgy éreztem, hogy túl korán van” – mondta a Houstonban élő kanadai Grace Gonzalez a The Canadian Pressnek. A New York-i járvány és az ijesztő példa ellenére sem vették komolyan a szituációt délen. A déli államok kórházai mostanában túlterheltek a COVID-19 esetekkel.

Az egészségügyi ellátás előnye

Qaali Hussein, az arizoniai Phoenix kritikus gondozási szakértője elmondta a Financial Times-nak, hogy több kórház elfordította a mentőkkel érkező betegeket a sürgősségi osztályoktól. „Alapvetően azt mondjuk, hogy elértük a kapacitást és nem tudunk segíteni” – nyilatkozta. Ezzel szemben Kanadában még a legkonzervatívabb vezetőink sem gondolták azt, hogy jó ötlet a megbetegedett embereket a gazdaság érdekében feláldozni.

A kanadaiak jelenlegi válságban fennálló másik gazdasági előnye az egészségügyi rendszerünk, annak sok kudarca ellenére. Az Egyesült Államokban az emberek gyakran elkerülik az orvosi kezelést, attól tartva, hogy ez csődbe viszi családjukat. Az Egyesült Államok szakértői szerint a kanadai egyetemes egészségügyi rendszer a jövedelmeloszlás alsó felében élő kanadaiak számára különösen fontos juttatás — pedig az itt élő szegények már így is jelentősen jobb helyzetben vannak, mint a határtól délre fekvő egyenértékű csoport.

„Bevételi becsléseink valójában alábecsülik a kanadaiak gazdasági jólétét az amerikaiakhoz viszonyítva” – írta Justin Fox a Bloomberg honlapján tavaly ősszel. „Valójában a kanadaiak általában több ellátást kapnak a kormányuktól, többek között az egészségügyi ellátás területén”–tette hozzá.

Kevesebb fegyver

Természetesen akad olyan kanadai aki szeretné megvédeni vagyonát a szegényebb szomszédoktól, ám a jövedelemeloszlási adatok azt mutatják, hogy kissé kevésbé buzgóak – és nem csak a fegyverzetük megválasztásakor.

A kanadaiaknak és kormányaiknak — akár liberális, akár konzervatív — hagyománya van az emberekbe történő beruházások területén, az új bevándorlók gyermekeinek oktatásában és magasabb támogatások nyújtásában. Természetesen ez egy önérdekű beruházás, mivel ha képzettebb fiatalokkal rendelkezünk, akkor viszonylag kis népességünk ellenére erősebb jövőbeli gazdaságot építhetünk.

Ezzel a stratégiával kerülhetjük el Kanadában a növekvő gazdasági és faji szakadék veszélyét is, amely néha úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokat darabokra tépi.

Gazdasági előnyeinket azonban nem mind mi teremtettük meg. A kanadai őslakos népek gazdag területén, gazdag mezőgazdasági területekkel és ásványi anyagokkal, hűvös éghajlattal, édesvízzel és alacsony népsűrűséggel vagyunk megáldva. Bőven akad kincsünk amit megoszthatunk. És természetesen bővan akad olyan is, ami javításra vár.

Végül pedig egy másik nagy előny, különösen mostanában, a közeli déli szomszédunk. Ugyanis az USA manapság gyakran emlékeztet bennünket arra, hogy mindig éberek legyünk — nehogy mindent elrontsunk.

Don Pittis (fordította: C. Adam)

43 hozzászólás

  • Az emberek nagy része hajlamos elfelejteni, hogy a megélhetése két forrásból származik.Az egyik a munkájáért kapott bére, a másik azoknak a társadalmi juttatásoknak az értéke, amelyekhez civilizált államokban hozzáfér. Jellemzően ilyen az egészségügyi ellátás, az alapfokú oktatás, de az infrastruktúra – közút, energia és vízhálózat stb. is. A két forrás aránya államonként változó.
    A Covid egyvalamire élesen rámutatott: mit sem ér az ásványkincs, gazdagság. A termelőberuházások eszetlen erőltetése. Hiába kaszál óriási profitot. Mellékesen ezzel veszélyeztetve a Föld természetét is.
    Az is reflektorfénybe került: nem a pénzsináló „munka” az érték. Hogy mit kezdünk-e tapasztalatokkal? – ez a legfonosabb válaszra váró kérdés.
    Minden kanadait szívből üdvözlök hazájuk „boldog napján”. Úgy tűnik, arrafelé a többség jófelé keresgéli a választ.

  • Kanadai polgárok.
    Legyetek büszkék arra, hogy olyan államot sikerült megvalósítanotok, amelyben most éltek. Példa vagytok a világ sok más népe számára. Viva Canada

  • Sajnalatosan a tisztelt , de szamommra ismeretlen szerzo a reszrhajlo allaspontjanak megnyilvanitasaval kezdi cikket.

    Emberilenykent senki sem kulombozo.
    Nem nezunk ki mindannyian egyenlonek a felszinen, de ha azt ertekelne barki is rogton lathatja, hogy maskulomben keptelenek lennek felismerni egymast.

    Persze minden emberi leny elete valamivel mas, amit elsonek eszrevehetetlennek tunik.

    De a Particia es Mark McCloskey-k eseteben az eset celzatosan a valotlansagok elismeresei hianyaban van az eset bemutatva.

    Igen, az teny, hogy a McCloseky-k egy mas-fel millio dollaros hazaukban laknak. Hiszen mindketten, a ferj es feleseg is ugyvedek.

    A BLM tuntetok semmibe vettek a „Private Property, Do Not Enter” utcai figyelemzteto tablat.

    A keritest sem vettek figyelemben, sot egy igen draga kinezetu kovacsolt vas-kaput pisztotottak el.

    Mind az egy magan develpement-ben tortent.
    A McCloskey-k eppen ebedelni kezdtek amint zajra felfigyeltek.
    Amint kileptek a hazuk ele a tuntetok meg-fenyegettek oket, sot kutyajukat is, sot a hazuk le-egetesevel is fenyegettek oket.
    Tehat nem csoda hogy Mark az AR-16-osat es Patricia egy kis-caliberu pisztolyat vettek kezukbe.

    Annak lattara a tuntetok egyik tagja serkentette a tuntetiket az utcan tovabb menni.
    Persze ottan az utca is „magan” tulajdona az ottani lakoknak.

    Kesobb a tuntetok allitottak hogy a polgarmester hazahoz remeltek menni tuntetni.

    Persze ma mar masodik napja az minen 15 percekben a napi hirek felfujt alanya.

    Sot ma reggel, a hir volt, hogy a polgarmester fegyveres fenyegetessel fogja vadolni a McCloscey-ekat.

    A videon tisztan lathato hogy Mark a fegyveret onvedelembol vette kezeben de soha nem a tuntetokre iranyitva, inkabb a szpmszedos hazra.

    Oszinten szolva, ha az itten az en hazamnal tortent volna, legalkabb egy par figyelmezteto lovest adtam volna le.

    Na, HA Canadaban a polgaroknak nem letezne „Second Ammendment” jogaik, sem az eletuk, csaladjuk es otthonuk biztonsaganak vedelme hat igazan csodalkoznek.

    Sot barmely Angol-nyelvu, „English Commonn Law” nemzetekben hasonlosan.

    A magyaroszagiaknak, nem csak „talan” hanem ezer-esztendos multjuk utan az felfoghatatlan am, sajnos.

    De az egyszeru lecke, elj alkotmanyos jogaid gyakorlasaval, de tartsd tiszteleben embertasaid eletet, biztonsagat es tulajdonait!!!!!

    Amodon soha, senki, sehol nem kerulhet semmifele kalamjkakba!!!!

    Vajon mi lehetne bonyadalmas abban azt felfogni?????
    Maskulomben TE sem elvezheted a Te jiogaidat es lehetosegeidet!!!!!!!

  • Boldog Születésnapot Kanada !
    – Kanada Napján (Canada Day) arra az 1867-es júliusi reggelre emlékezünk, amikor a Brit Észak-Amerika Határozat életbelépésével, Kanadát négy tartományból álló, egyetlen országgá kiáltották ki. 2020. július elsején Kanada az ország a 153. születésnapját ünnepeljük !

    – A Nova Skócia gyarmatainak egyesülésével megszületett büszke állam egy ideig még törvényi és politikai függőségben maradt a Brit Parlamenttel, ám az évtizedek múlásával ez a viszony egyre-inkább elcsökevényesedett, majd teljesen megszűnt az 1982-es Kanadai Alkotmány lefektetésekor.

  • Presbiter
    2020 július 1
    4:18 du.

    „Kanadai polgárok.
    Legyetek büszkék arra, hogy olyan államot sikerült megvalósítanotok, amelyben most éltek. Példa vagytok a világ sok más népe számára. Viva Canada”

    ——————————–

    Ezt nem lehet elégszer leírni – mélyen egyetértek!

  • Ha a Hudson Bay Company megszunesenek es az ingatlan tulajdon levelenek megszuntetese Canada „szuletes napja”, ketsegtelenul kivanom , meg ha egy nappal kesve is, nagyon sok es boldog „szuletes-napokat” Canadanak.

    Megelegedettek mint a British Commonwealth tagjakent lenni.
    De ha valaha barmi mas fuggetlen demokratikus Koz-rasasagkent egy napon dontenenek, azt is oszinten kivanom szamukra.

  • semmi ünneprontás bendegrizi! jó!
    McClusky megijedt és van fegyvere tehát védekezett, nagyon ügyes a GASLIGHTING és ezzel kapcsolatosan is ragyogóan műxik!

    (de ha már beszóltál: az usa egészségügyének teljes csődje a COVID-19 „eredménye”)

    Canada csodálatos annak minden lehetséges értelmében a CUSMA (lánykori nevén NAFTA) is valamilyen próbálkozás és semmiképpen sem egyértelmű, bár soaknak nagy érdekük fűződik a hasonszőrű „megállapodásokhoz” ami ugyanakkor szegregáció is!!!

    a tökéletesség a VILÁGEGYETEMBEN nem létezhet mert az az örökmozgó tehetetlen anyag megszűnését is jelentené… viszont törexünk és annak némi eredménye is látszik

    Je t’aime Canada

  • „Az unalmas lét bája

    Miközben Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke sokszor büszkélkedhet az amerikai nagyszerűséggel és kivételeséggel, oly módon, hogy veszélyesen közel áll az egészségtelen nemzeti megalomániához, a kanadai unalom bájos tulajdonságnak és kontrasztnak tűnhet.”

    igen! sokkal jobb ebben létezni, mint egy megbolydult hangyabolyban amilyennek az USA -számomra canadai szemmel nézve- COVID-19 előtt is, és BLM előtt is látszik… mit lehet csinálni egy megbolydult hangyabollyal?

    nem nem nem azt nem (beleönteni forró vizet) mert akkor kirajzanak

    hahahahaha
    Don Donald(?) Pittis (ebben a Don a spanyol értelmében!) kösz

  • Bendeguz79
    2020 július 2
    9:09 de.

    grizi van még egy kérdésem csak neked!!!!
    mi az oka annak, hogy az USA semmi másra sem képes, mint szankciókra, és háborúkra bárkivel, beleértve Kanadát is amellyel számtalan esetben ugyanúgy viselkedett, mint egy ellenséggel és mi itt ültünk és lestünk mint Rozi a moziban hol is van a nagy barátság?

  • Vajon lenne kepes a szerzo, vagy barki hozzaszollo normalis magyarazatot nyujtani, hogy hozza a corona-virus esete az US gazdasgi betegseget a felszinre????

    Ketsegtelenul a corona-virus milliokat sert es karosit vilagszerte, mivel a kozeli-munka-kovetelmenyek veszelye a gazdasagi termelest sujtja.
    De az vilagszerti nem csak a US-ban torrenik.

    Mivel a USA-ba milliok utaztak allandoan, s sok millio Amerikai is allandoan utazgat vilagszerte, amig sok mas nemzetek lakossai aklig teszik ki labaikat szulo-faluikbol.

    Persz ket mas jelentos eset ami a virus terjedset is fokozta.

    1., Az amerikak szokasos eltmodjuk korlatozasa valojaban lehetetlen.
    Minden kozerdeku figyelemzteteseket visszautasitva kovettek szokasok eletmodjaikat.

    Kezdve a Februari u.n. „spring break” (a diakok tavaszi vakacija) Februarban.
    Amikor tobb millio eszaki diakok mint a hangyak szalatak meg Florida es Calidornia tengerpartjait.

    Az egy-heti megallas-nelkulli party (bulizassaik) volt.

    S amint vissza-tertek esakra, rogton a virus terjedt nagy mertekben.

    De Santis kormanyzo megtiltotta a tengerpatok, kaszinok, bisztrok, minden tomeg-osszejoveteleket, de az Amerikaiknak az bahot sem jelentett.

    Az altalanos allaspontok mindeg, hogy „kinek lehetnme megtiltani jogainkat?”

    Persze az a virus terjedeset serkenti.

    2., Masik altalanos eset, hogy az atlag Amerikai „obese”,
    kover, tulhizott. Hivatalaos adatok elismeresei alapjan a felnott lakossag fele (50%-a) tul-hizott,
    Sot mag az iskolas gyerkek 30%-a is tulhiozottak.

    S tulhizottsag az egeszseg problemak, ha nem is sulyos bajok, de sulyos egeszsegi problemak kezdete.

    Cukor-baj, sziv-verkeringesi problemak,vese, maj, stb. alap-lehetosegenek a kezdetei.

    S azert a covid-19 a leheto LEG-elsokent erinti azokat.

    Persze a kopzgazdasag reagalasa arra eszreveheto, de NEM [iszyoyoja annak.

    Amint mind az egeszseges dolgozk vissxzaternek termelo munkaikba, a kozgazdasaf helyre dof alni ismet.

    De saknos bannak am nemzetek agol a kozgazdasafaik lehetosgei csak naprol-napra lehetetlenebbe valnak.
    S semmi remenyeik nem letezo annak javulasa!!!!
    (Nem hinnem hogy kellene nevezni azokat a tarsadalmakat?)

  • Nem latnak az elvtarsak, hogy meg a cikk cime is remesen valotlan???

    Canada, amely az elvtarsak allando allitasai alapjan egy „kizsakmanyolo, kapitalista” tarsdalaom, lehalabb is a gazdasagi rendszere, de mind az elmenekult elvtarsak „aldot gazdasag”-i rendszerenek nevezik ma.

    Csupan mert Canada hajlnado volt mind a menekulo elvtarsakat minden kerdesek nelkul letelepedni ottan.

    Hat nem szegyenletes az az allitasuk????
    Sajat eletdogytiglani elveik es allando allitasaik ellenere tenni azt a megjegyzest, a cikk cimet?!

    S mindenek elott mi volt annak oka, hogy SENKI sem menekult a dicso Orosz Federcioba ahol eredeti elvtarsaik is buszken elnek es remenykednek Puitin elvtars celjainak a megvalosuklasain ?

    Nyilvanosan koponyeg-forgato erkolcsi magatartasaikat bizonyitjak az elvtarsak meg a cikk cimevel is.

    Nem csoda, hogy a vilagon senki nem latja oket stabil szavahihetoknek!!!!
    Legalabb is amiket itten is hangoztatnak !!!

  • Bendeguz79
    2020 július 2
    9:37 du.

    grizi neked a mindenttudó amerikainak magyarázni amerikáról (ami lánykori nevén usa)??? hahaha
    42 000000 munkanélküli ez több, mint 21%-ka a munkaképes lakosságnak…
    más országok bezárták a határaikat az usa állampolgárok előtt, rettegnek tőletek!

    most amikor a gazdaságról kiderült, hogy

    olyan amilyen (EZT PANASZOLOD!!!) és ez Napnál világosabb,

    a gazdasági rendszer hibái is kilátszanak, mint a koszos bugyi a rongyos miniszoknya alól, másrészt

    a társadalom nem „hiszi” el, hogy valóban baj van, és

    az egészségügy nincs felkészülve erre sem!!!

    ti most versenyben vagytok B’OlcsóNéró brazil elnök zsenialitásával akinél -lassanként- már bulldózerrel fogják a hullákat eltakarítani, ÉS TESZIK TÖNKRE A MÉG MEGMARADT ÉLETETADÓ TERMÉSZETET!

    és az a gazdaság ami állandó fogyasztásra azaz költekezésre alapozott most nem fogyaszt, nem költ

    megpróbál túlélni

    ugyanakkor a kőgazdagok még gazdagabbak lettek azaz az „értékpapírok + papíralapú $” papíron egyre nagyobb számokat mutat mert az ami azokon kamatozik (profitál?) az 0 azaz zéró értéket képvisel

    ilyen időszakokban lehet $1000 névértékű papírpénzt $0.02 -ért megkapni (ez a derivatívokra is vonatkozik amelyek alapesetben a semmi deriválásával egyenlőek azaz semmi új érték nem jön létre csak a FED trezorjai feszülnek )

    ennél többre nem is érdemes az egész ügy, megjegyzem ti vagytok a világ eszei és a világ legerősebbjei, most kell azt megmutatni, hogyan műxik? (hahaha műxik?)
    azt hiszem alapelveitek szerint a legjobb megoldás az lehetne, ha a Trampli elnökötök megszankciózná a COVID-19 amiben ő maga sem „hisz” pedig ez sem hittan

    vegyetek példát Kanadáról (is) nálunk sem hisznek de sokkal jobban fegyelmezettek, mint ti és az egészségügy -minden hibája ellenére- megbírkózik az üggyel és jelentősen csökkenő a megbetegedések száma… és a gazdaság is szépen lábra kezd állni, mert vannak olyan vezetők akik tudják (na jó nem mind!) hogyan kell vezetni és a vita állandó azaz eredményessé kezd válni

    tanulj tinó ökör lesz belőled mondja az ősi indián tájszólás

    lementettem, hátha nem érted elsőre

  • Christopher Adam

    Most kiket nevez elvtársnak, Bendeguz? Az ötvenhatos magyarokat, akiket Kanada befogadott, például? Még egy elvtársozás és két hónapig nem irhat kommenteket a lapba.

  • Hehehe ez a Bendegúz télleg olyan mint az átlag-magyar:
    Nem tanul a múltból 😀

  • Christopher Adam
    2020 július 3
    4:10 du.

    ki kellene ugratni a nyulat a bokorból, és hagyni mit és hogyan „csinál” a grizi…

    magam részéről -messzemenően egyetértve felháborodásoddal- szeretném megoldani a „grizirébuszt” (tapasztalatom szerint a blogon nincs egyedül, mint hasonszőrű)… mert ez manapság már ragályos és szisztematikus mindazoknál, akik MINT FÁBASZORULT FÉREG bármire képesek és tények(=érvek) (azaz valós ismeretek) híján el kezdik lődözni a babát azaz a beírót és mindez ami itt most is kibukott erre eklatáns példa… és mint az egész lecsapódása hamis hírek terjesztése azaz a kettő együtt a GASLIGHTING ami déli szomszédunknál 80+ éve alkalmazott félretájékoztatás

    légyszives fontold meg ezt, mindazonáltal mély tisztelettel tudomásul veszem a döntésedet…nagyon hasznos lenne Petényi, Rátesi (++++) még inkább szóhoz jutnának, mert nagyon érdekes dolgok vannak leírva és az az egyszerű tény, hogy tárgyszerüen velük senki sem tud vitázni mert reménye sincs a „győzelemre” és nagyon sokfelé ez a „vita” célja…mindenáron „letaglózni” azt aki „vele” nem ért egyet és ez a grizi beszólás erre pontos példa

  • Szerintem Kanadának az volt a szerencséje, hogy van egy jelentős etnikai kisebbsége, amelyik meg tudta őrizni az identitását. Vagyis az angol elitnek alkalmazkodni kellett a franciákhoz.

    Sajnos az angolok (és amerikai angolok) hajlamosak arra, hogy leuralják a többi népet, és nem tisztelik mások kultúráját! Az USA-ban ma már nem is látszik, hogy milyen jelentős német és spanyol kisebbség van, vagy volt régebben.
    Kis kalóznépként indultak el az angolok a fejlődésben, hogy a végén világbirodalmat alakítsanak. Ami megfelelt anno a kis brit szigeten, az nem biztos, hogy több száz millió ember kormányzására is alkalmas. Aztán ott van az angol munkakultúra, ami a puritán vallásosságból származik. Isten nekik adta a pénzt, amit aztán (szerintük) joguk van vállalkozóként arra fordítani, amire akarják (de többnyire rajta ülnek inkább).
    Az biztos, hogy az angolok nagyon tisztelik az egyént, a kreativitást, az individualizmust. De semmiféle közösségi érdek nincs bennük, csak ha saját magukról van szó.

    Ahogy Rodeo írta máshol, a volt gyarmati országokban másként emlékeznek az egykori gyarmatosítókra. Az angolokról kb. olyan emlékek vannak, mint a spanyol konkvisztádorokról vagy még inkább a rabszolgakereskedőkről.

  • Érdekes cikket olvastam, ami közvetve a témához tartozik.

    Ángyán József szokta mondani, hogy a nagy cégek azért sikeresek, mert a nyereséget zsebre teszik, de a társadalmi-környezeti károkat mások fizetik!
    Ez teljesen igaz, látszik pl. a mai ruhaiparból. Vannak kisebb-közepes cégek, akik nem néhány év alatt akarnak óriási profitot felhalmozni. Inkább minőségi ruhát gyártanak, és hosszú távra terveznek a piacon. A tulajdonosok (dolgozók?) nem gyorsan akarnak sok pénzt keresni, hanem inkább biztos megélhetést.
    Nekik vannak kisebb boltjaik, webáruházaik.

    Vannak más cégek, akiknél nem számít, hogy mennyi szennyeződés keletkezik, mire a bizonytalan minőségű áru eljut a fogyasztóhoz. Persze ők is sok embernek adnak munkát, akik egyébként munkanélküliek lennének. Ez a fajta ipar, ami inkább alibi, de valódi értéket nem teremt, abból is látszik, hogy az általuk gyártott ruha egy része egyből megy a szemétégetőbe. De még így is megéri nekik gyártani. Viszont ha ki kéne fizetni a károkat, amit a ruhák előállítása során okoznak, mindjárt más lenne a mérleg.
    De ez már átvezet ahhoz a kérdéshez, hogy a kormányok szerint mi a fenntartható? Általában azt hiszik, hogy a tömeges munkanélküliségtől az óvja meg az embereket, ha bármilyen kétes gazdasági tevékenységre lepaktál az állam a nagytőkésekkel. Sajnos ellenpélda nagyon kevés van, vagyishogy látszólag sérülnek a gazdasági érdekek, de hosszú távon mégis egálba jön ki a végeredmény. Ti. ha összeadjuk a profitot, és azt, amit a humánusan működő vállalatok következtében megspórolnak az államok a rendőrségen meg az egészségügyön.
    Ugyanis a bűnözés valamint a betegségek sokszor összefüggnek a szociális helyzettel vagy éppen a bizonytalan megélhetéssel. A munkanélküliség is összetett probléma, és nem biztos, hogy a kétes gazdasági tevékenység rá a megoldás.

    https://greenfo.hu/hir/igy-gyilkolod-a-bolygot-kenyszeres-ruhavasarlasoddal/

  • slapaj
    2020 július 2
    6:23 de.

    Ez mind nagyon szép!
    Amit ide rittyentettél nyálasan
    de akkor, ha VALÓBAN így gondolod,
    miért kaparsz mind a két kicsi kezeiddel
    azon, hogy Magyarországon pont az ellenkezője legyen?

  • Olvastam itt pár éve
    olyan ideszalajtott nácik vagy
    fasisztoidok írásait, akik Kanadát mocskolták.
    Hogy nem is állam hanem valami mesterséges tákolmány.
    Érdekes hogy ezek mostanra felszívódtak és az
    ömlengés jött részükről divatba. Tán
    rájöttek a Központban hogy
    nem jó a módszer?

    Mesélj Slapóca.
    Mik az új irányelvek?
    Csakmerthogy láthatólag egy
    irányba haladtok Gurliccal és HUNT*.-al

    De egyébként minden világos:
    Nehéz a diaszpórában uj szimpatizánsokat
    toborozni, pláne a fiatalok körében, ha mocskoljátok
    a hazájukat. Ezért van az „irányváltás”.
    Javícsál ki SOB* ha tévedek.

  • Cris Adam;
    Persze azonnal reagaltam fenyegetesere, de azt azonnal torolte.
    Mind a kovetkezo alliatasok teljessegeben bizonyitjak azon soraiamat!

    Hol a „vita”:m hol a logikus parbeszed, hol az eszmecsere?

    Mind egy rogzitett elkepzelt dopgma propagandaiknak az allando ismetlesei.

    Persze a tagadhatatlan valosag,hogy az igazsag az mindeg serti a bunost. S mindeg a valotlansag allitasai, a hazugsag a vedelmuk!!!!
    Na, azt cafold meg tenyekkel !!!!!!!!!!

  • Kedves Chris,
    elsősorban együtt ünnepelek Kanada népével.Többek között azért is,mert több nagyon jó barátom is él vagy élt ott.Eredetileg én is odakészültem 56-ban,amikor is a köztörvényes,”hős” magyar forradalmárok olaszországi tevékenykedése ébresztette fel hova tartozásomat. Barátaim között volt a”Menóra”egyik szerkesztője és a Londonban megjelenő Irodalmi Újság főszerkesztője és kiadója,aki sajnos +- egy éve hagyott el minket.Mostoha Apám fia is Kanadában élt 1949 óta.Azon kívül 10 éven keresztül Kanada kajak bajnoka,aki visszament Magyarországra és 74 éves korában lett segnior világbajnok Szegeden,egyik legjobb barátom volt.Ezeknek egy részéről tettünk említést a Hiltonbeli találkozásunkkor.Vagyis neveket nem írok ide,mert nem szeretném hogy idejáró szellemi szegények a barátaimat is gyalázzák. Nos…mégegyszer minden jót kívánok Kanada népének. Megérdemlitek,hogy egy tisztességes, emberi társadalomhoz tartozzatok.

  • hazai lámpa
    2020 július 4
    7:50 de.

    megjegyzésem ehhez:
    a Föld nevű bolygón (Naprendszer 3. kör balra) a bármilyen profit okán kifosztják az anyag és energiaforrásokat (nem részletezem, mert nagyon hosszú)

    figyeld: a személyi közlekedés jelentősen lecsökkent és ennek rengeteg következménye van leginkább a fósszilis energiahordozók árainak egészen negatívra fordulásig való változása és ez láncreakció… az ok: mindegy mi van én legyek a gazdagabb!!! ez öngyilkosság a ruhaipar az kiemelkedően ocsmány

    de ki lehet számolni ceruza papír kell hozzá meddig mehet mindez azaz mikor dől önmaga dugájába

  • Bendeguz79
    2020 július 4
    10:44 de.

    Elég nagy a baj a víztoronyban, ha az eszmecserét, mint vitamódot egy kalap alá veszi az értelmetlen jelzők folyamatos aggasztásával. Előbbit ritkán, utóbbit sűrűn végzi.

  • Bendeguz79
    2020 július 4
    10:44 de.

    grizi ez a GASLIGHTING amit te itt most beengedve

    semmit sohasem bizonyítasz, és a valós eseményeket átkomponálod a saját „győzelmed” érdekében … megint nem győztél, de nagyon sok helyesírási hibával valamint félreütéssel idétlen dolgokat biggyesztesz ide és teljesen hisztéria trémens ben vagy

    egyszer azért már tényeket is írhatnál és nem ilyeneket:

    „Mind a kovetkezo alliatasok teljessegeben bizonyitjak azon soraiamat!

    Hol a “vita”:m hol a logikus parbeszed, hol az eszmecsere?”

    melyik soraidat lelkem bogaram? tedd ide párbeszéd formájában!

    hahahaha

  • gyuri10
    2020 július 4
    10:51 de.

    Neked nincsenek barátaid csak érdekeid.
    Nem te írtad a minap?

    Jaa..botsedli ezt Izraelre értetted.

    Nade..te, különös szellemi bakutgrás révén
    saját magadat Izraellel azonosítod !
    Akkor mégiscsak kissé disszonáns* ez az ömlengés nem találod ?

    *Disszonáns.
    Az az egyik nagy bajom nekem hogy
    az ilyen csirkefogókkal még mindig udvariasan társalgok.
    Mert leginkább azt kellett volna írni hogy „undorító”

  • Rodeo11
    2020 július 4
    11:58 de.

    TE ANNYIRA okosnak láttatod magadat.
    Áruld mán el nekem : Van élet a halál után?

  • Rodeó! Kösz a bizalmat, de B79-el nem lehet vitázni – soha nem állít semmit. Olyan, mint Móricka: mindenről ugyanaz jut az eszébe – csak neki nem az a bizonyos, élvezetes dolog, hanem az „elvtárs”. Láthatólag sértegestésnek szánja, holott a kifejezés nem minősítő jelző, hanem közös főnév. (Németül Kamerad, angolul comrade) Mellesleg: nem Putin, hanem Putyin, tekintve, hogy az i az oroszban lágy magánhangzó – lágyítja az előtte lévő mássalhangzót. (Az a nem, ezért Osztapenko, mert ahhoz van ja-betű:я)
    Mellesleg: Kanada alkotmányos monarcia, uralkodója a brit király, jelenleg II. Erzsébet. Ezért is érthetetlen, hogy Moszkvát ajánlgatja a kanadaiaknak. Tényleg olyan, mint a viccbéli bunkó usákok.

  • U.I.
    Magyarországon a Vasas Izzóban kajakoztam.56-ban az edzőnk is Kanadába”disszidált”és Kanada állami edzője lett sok éven keresztül.Ő is vissza ment és már Magyarországon halt meg cca.15 évvel ezelőtt,viszonylag fiatalon.Emléke legyen áldott.

  • talalom
    2020 július 4
    3:25 du.

    a surmó usákok (ha Chris beengedi?)
    Páris Faubourg St. Honoré étterem teraszos, ebédre bementem… rendeltem és egy saccperkábé másfél óra után a pincérnő mikor a következőt hozta odamutat (ezek olyan zsöllye szerű 4 személyes kis páholyok voltak az utcára nézve) az egyik közelire és mondja: ezek azt rendelték, hogy mindent ugyanazt vigyek nekik mint ami te kérsz…igenám de a világ eszei akkor már az asztal alatt voltak és a jövő hetet keresgélték!

    erről ennyit és ez nem az egyetlen Sevilla ban a hotel éttermében mikor megkérdeztem a pincért miért nem megy senki „ahhoz” a nagy kerek asztalhoz, mondja USA lakók és sohasem adnak borravalót és nekünk nincs fizetésünk csak a borravaló

    hahahaha

    kultúró és világlátás

  • HUNCANADA July 4,1;17 du soraira:

    Persze az ertheto es elfogadhato, hogy a hozzaszollo megjegyzeseben ragaszkodik allaspontjahoz ,sot folyamatosan is, amind abban meggyozodott!!!

    De arra a tiszteseges, civilizalt emberi modon a tenyeken alapult cafolasat nyujtva lenne a normalis kovetkezmeny.

    Sajnos, itten tobbek arra nem kepesek vagy hajlnadok, s azonnal egyeni gyalazkodasokkal regalnak.

    Az NEM VITA, sem eszme-csere, csupan gyalzkodo ellensegeskedes!!!!

    A foszerkeszto elvileg ellenzi azt, de a valosahban azt nem hajlando korlatozni az altala meghatarozott alapszablyai ellenere sem.

    A korlatozzatlan szabad kifejezes alapjan barmit kifejezhet barki, de a civilizalt magatartast es kifejezeseket NEM felredobva.

    S amikor annak gyakorlasa nem korlatozva, az valoban serkentve az ismetlesei alatal.

    A foszerkeszto/cenzor csupan egyetlen , de NEM egyeniseget gyalazo szot tilt. Ami valoban a szocialista tarsdalomban az atlag megszollitas volt, es ma is azon tarsadalmakban.

    Az a nagy-kulombseg HunCanada!
    Tehat p\olitikai eredeto reszrehajlas gyakorlasat bizonyitja!!!!

  • Bendeguz79
    2020 július 5
    12:13 du.

    grizi nagyon fáj, hogy az orrodra koppintott a Cenz Ura és most a duda orrodat borogatod? (megjegyzem a kommunizmus és a szocializmus egyik sem szitokszó…de te -ugye- GASLIGHTING -olsz)

    az amit ebben a rengeteg félreütésben és helyesírási hibában ide biggyesztettél GASLIGHTING -ot alkalmazod, de -mint látszik- nem sok sikerrel, de te nem adod fel…de -jobb ha tudod- mi sem!!!

    hahahaha

  • T.gyuri10 !
    – Barátodként említetted a „Menóra” stb. szerkesztőjét,- amiért köszönet illet, – L.Pistát, akinek a távozása pótolhatatlan veszteségünk…
    – Képzeld el, hogy hogy a Benne rejlő, verbális-energia hogyan kezelné az itt is felbukkanó nyelvi infernót…
    – Kanadában, nagy tekintélyük van most is az itt dolgozó edzőknek, köszönhetően a nagy elődöknek…

  • gyuri10
    2020 július 4
    5:23 du.

    Ez mind szép.
    De..végre elmesélhetnéd
    hogyan is volt az, amikor ’56 öszén
    IFJÚSÁGI (nem junior) bajnokságon aranyérmet
    nyertél a csepeli dunaágon, kajak-kenu sportágban?

    Na csak azért kérdem mert -állításod szerint akkor kb 23 éves voltál.De ezt csak amiatt állítottad, hogy én összekevervén a fogalmakat úgy tettem fel neked ugyanezeket a kérdéseket hogy JUNIOR bajnokság stb…stb..Azokon meg indulhatnak nagykorúak is. De visszanéztem a hazugságodat : IFJÚSÁGI bajnokságról regész Tüske Zsófinak, hogy jópontokat szerezzél nála.

    Akkor viszont, ha 23 körül voltál nem indulhattál IFJÚSÁGI bajnokságon, pláne hogy nem is volt akkor olyan a csepeli dunaágban.

    Az óbudai hajógyári dunaágon volt az akkori olimpiai csapat válogatója, de azon sem indulhattál volna mint 18 alatti.

    Nomeg ha VALÓBAN olimpiai kajakozó lettél volna, akkor arról viszhangozna az egész NET széltében-hosszában.

    Ez az egész csak azért különös mert állításod szerint ’45 -ben még csak 6 éves voltál.Vagyis ’56-ban 17.És nem 23 körüli.

    Gyurka.
    Várjuk az újabb meséidet.
    Azzal ne gyere hogy „nem akarod a sporttársak neveit ide kiírni”, mert az összes, ’56-ban érmet nyert kajakozó neve fennt van a NET-en.

    Szerintem te csak az álmaidban voltál kajak-kenus.

  • T.Slapaj,
    a „Menórával”kapcsolatosan én Vizinczei Pistát értettem.Az I.Pista nem tudom ki.V.Pistával együtt voltam 56-57 ben Marina di Ravennában”profugo ungarese”. Neje,Alizka és anyósa is velünk voltak ott.Mindketten Auschwitzból jöttek vissza.Remélem,hogy hármuk közül ketten még élnek.A Mama már nem élhet,mert már akkor 60 év körüli volt.Nos…ha lehet további nevekkel ne szolgáljunk az egy bites provokátoroknak.

  • T.Slapaj,
    úgy látom,hogy igaz a mondás,hogy „az alkohol öl,butít és nyomorba dönt”.A nyomor vonatkozik lelki és szellemi nyomorra is. A szerencsétlen szánalomra méltó delikvens nem veszi észre,hogy nem veszik észre.

  • kedves Cenz Ura

    nem unod még a gyuri evezőjét és a geyza pacskolását?

    kanada áldott gazdasági és társadalmi… -hoz semmi köze ennek a dög unalmas személyeskedésnek

  • T.gyuri10 !
    Igazad van, ne írjunk neveket, mert…ennek sok oka van !
    – Csak annyi,hogy én az egykori kanadai „Menórára” gondoltam!

  • slapaj
    2020 július 7
    5:37 de.

    Nna..
    Gurlic végre talált valakit aki „érdemben” hozzászól.
    Mert ‘gyebár azért Boda nagysád még egy Gyurka-féle
    szellemi mindenevőnek sem beszélgető partner.
    Őt csak be kellett védenie felsőbb utasításra, holott ő köztudottan antiszemita nézeteket vall.
    Gyurka megtette, hogy közben miért nem hánta le saját magát, az titok. Bár erre is van egy elméletem de most hagyjuk..

    Slapaj is azzal indított itt pár éve hogy idézem nem szószerint mert már régen volt:

    „Egyesek egy tisztességes jóravaló idős hölgyet pocskondiáznak itt.”
    Feltételezem ez szintén „pártfeladatból” volt.
    Bár ő örömmel tette, hisz -mint mások megállapították- sok benne a nácizmusra való hajlam.
    Az igaz hogy azóta nem foglakozik OIM* .-al, mert az ő ostobaságai inkább csak hátrányára válnak az Állampártnak.
    Slapaj mindig tudja hogyan és hová kell helyezkedni.
    Ha estleg valami választáson a FIDESZ mégis alulmaradna,
    nem csodálkoznék ha Slapi egy véresszájú neoliberálissá válna nagy hamarjában.

  • T.Slapaj,
    Én is a kanadai”Menóra”-ra gondoltam,amikor V.Pistát,az egyik szerkesztőt említettem,aki többekkel együtt nekem köszönhette, hogy nem lett a dicsőséges magyar forradalmár,pogromhősök áldozatává 1957-ben az olaszországi Marina di Ravennában. Ezt most Neked írtam,de már várom az egybites agysérült bele turbékolását.Ha bele ugat tudhatod,hogy beismeri,hogy róla szól az egy bit. Persze,ha a pejslijét rakja ide,akkor sem válaszolok neki!Hadd forrjon ami még az agyából emléktárgyként megmaradt.

  • Azt hiszi a félkegyelmű hogy övé az oldal.
    Ezért aztán a csókosával olyan jellegű magánbájcsevegést folytat, aminek sem a cikkhez sem pedig a többi kommenthez semmi köze.
    Ismeretlenek neveit hánytorgatja fel nyilvánosan.
    Az ilyesmi a legnagyobb parasztságok egyikének számít a NETIKETT szerint.
    Egy neveletlen , saját állítása szerint is uccagyerektől csak suttyóságok várhatóak el…

  • HAZAI LAMPA Julius 4, 7;50 de soraira.

    1. Ma a villag textile, ruhazat szuksegleteit az u.n. „harmadik vilag” maszekjai latjak-am-el.

    2., A termeszet , ecologia vedelme es minden kar-okozsasainak megelozese es pusztitasainak helyre-allitasa az allam-igazgatasok-kotelezettsegei!!!!

    Legalabb is az ugy-nevezheto fejletebb es demokratikusabb nmemzetek eseteiben ajol az torvenyes kotelezetsegei az allamhatalmaknak.

    Orom olvasni, hogy csatolta a „Greeninfo.hu” weblapot.

    Ami tagadhatalanul bizonyitja, hogy NEM az a „kizsakamnyolo kapitalizmus”, hanem eppen ellenkezoleg, a dicso Szoviet proletar diktatura erdekei pusztitotta az Aral tengert.

    S nem veltlenul am!!!!
    Hanem celzatosan, tudatosan, a Szoviet allamhatalom gazdasagi erdekeben.
    Mind a tudomanyos ecologiai szakertoik tervei alapjan!

    Tehat Hazai Lampa es Angyan Jozsef is az ellenkezo irnmayban cimezte vadait.
    Vajon azt is tudatlanul?
    Vagy celzatosan?

    A Moszkvai vezerek a vilag gyapott termeleset es a vilag textile ipar uralkodoiva celoztak valni .

    S azon celbol az Aral tenger tudatos, celzatos pusztitasat kovettek el!!!

    S azt tettek am a USSR-szerte. Nem csak az Aral tenger-eseteben!

    A kerdes lehetett volna Lampa soraaival, hogy amig a hatalmas es mindenhato USSR erkolcsi kotelezetsege lett volna lakossai egeszsegenk es boldogsaganak az erdekeit szolgalni, MIERT celzatosan a termeszet LEG-oriasibb pusztitasat kovettek el????

    S miert NEM volt senki feleosegre vonva azert ???????

    Az Aral tenger helyreallitasa ameberileg teljesen lehetetlen.
    Talan a termeszetes modszer alatal egy EZER-even at TALAN helyrelahat.

    Persze az egyre emelkedo vilagszerti homerseklet emelkedese, s minden sarki es magaslati holerakatok megszunoben, az a lehetoseg igen kerdeses am !

    Persze HA az emberiseg a kovetkezo ezereven at nem okozna tobb karokat.
    Ami egy lehetetlensegnek tunik az emberideg allando novekedesevel, s a Fold termeszeti mukodeseinek a novekvo pusztitasaval.

    Sajnos a Sahara sem a helyre allas lehetoseget, hanem tovabbi terjedesenet bizonyitja.

    Mit fog majd lenni a szarado-melegedo-klimaju es novekvo lakossagu kozep-azsai nemzetek joveje ?????

  • gyuri10
    2020 július 6
    12:19 du.

    „delikvens” ilyen szó nem létezik!!!

    delincuente (spanyol);

    delinquent (angol);

    delinquentis (latin);

    az általad használt dili az egy helyesírási hiba mint te magad is egy „tévlét” vagy

    üdvözöl Ró ha Deó 11

  • hazai lámpa
    2020 július 4
    7:14 de.
    Szerintem Kanadának az volt a szerencséje, hogy van egy jelentős etnikai kisebbsége, amelyik meg tudta őrizni az identitását. Vagyis az angol elitnek alkalmazkodni kellett a franciákhoz.

    EZ KANADA VÉGZETE, ha nem tudjuk megoldani akkor méltatlanok maradunk arra, hogy kritizáljuk a G5 -ot

    hahahaha

    ez is arcsiválva van