Ki lesz Európa utolsó diktátora?

2020 augusztus 11 8:48 de.98 hozzászólás

Minden diktátor meg van győződve arról, hogy ő demokrata, és sohasem vetemedne arra, hogy elhallgattassa azokat, akiknek más a véleményük, mint neki. Biztos benne, hogy szeretett uralkodója az ő népének, akik keresve sem találnának nála jobb vezetőt.

Lukasenka fehérorosz elnök szerint, külföldről szervezik a belorusz tüntetéseket. Másként nem is lehet: egy diktátor nem gondolhat mást, csak azt, hogy aki őt nem szereti, az nem az ő népéből való, hanem idegen földről érkezett, idegen érdekek zsoldjában álló bértüntető.

Lukasenka most sajnálhatja igazán, hogy a fehéroroszok nem ismerik olyan jól Soros Györgyöt, mint a magyarok. Pedig, milyen jól lehetne vele riogatni az embereket, ujjal mutogatni a magyar származású amerikai milliárdosra, elmondani róla, hogy magánrepülőgépen szállította Minszk belvárosába a tiltakozó embereket.

Az is igen nagy hátránya Lukasenkának, hogy országa nem tagja az Európai Uniónak, így hiába is mutogatna a brüsszeli bürokratákra, akiket meg kell állítani, egyedül a pénzüket szabad átengedni a határon, lehetőleg minél többet, számolatlanul, senki nem értené, mit akar ezzel mondani.

Most még nem lehet tudni, hogy mi lesz a vége annak, ami Fehéroroszországban elkezdődött. Amit tudunk: egy nem csak a lózungok szintjén, de a valóságban is büszke nép fellázadt az elnyomás ellen. Lehet, hogy ezt a mostani lázadást még vérbe fojtják és a következő felkelésig várni kell a változásra. De lesz változás, és akkor már csak egyetlen kérdés marad: Lukasenka bukása után ki lesz Európa utolsó diktátora?

98 hozzászólás

  • Igazi Orbán-fóbiásnak kell lenni ahhoz, hogy valaki közel 20 sort kiizzadjon ilyen badarságból! De ilyen az amikor, „add meg nekünk a mindennapi ….”, hajtja az igazi elvtársat!

  • Gyurcsány és Dobrev Klára.

  • A miénk meg még ráadásul
    arról is meg van győződve hogy ő fiatal…

  • Utolsóóóóóó?
    Hol van az még…

  • „Az is igen nagy hátránya Lukasenkának, hogy országa nem tagja az Európai Uniónak”

    Ez nem biztos hogy, nagy hátrány, mert EU tagként már tele lennének Oroszországra irányított amerikai ellenrakétákkal!

    „Most még nem lehet tudni, hogy mi lesz a vége annak, ami Fehéroroszországban elkezdődött.”

    Ha ugyanaz kezdődött, mint ami már beteljesedett a Majdanon és hagyják, akkor ők is 5 millió elvándorló koldusra számíthatnak!

  • Mikor születtél? 1945-ben, vagy az utána következő egy-két évben? Magyarországi tabutémák egyike. Kibeszéletlen múlt a jelenünkben. Sorakozva várakoznak. Gyanakvó a magyar. Reményei szerint a kisebbik rosszat választja. Szabadon ezt választotta 2010-ben, de a múlttal a mai napig mégsem néztünk szembe. A „keleti nyitás” miatt ezzel se:
    http://www.youtube.com/watch?v=hd6CprMjazw

  • Bjelaruss es Ukrajna nem lehetnek az EU tagjai, Putin azt nem engedne.
    Lukhashenko titkos-szolgalata elfogott kb. 30 orosz zsoldost, de az nem tavolitja a ket elozzo Soviet tarsakat.

    Sem Putin, sem Lukhashenko nem olyan fickok hogy masokra figyelnennek, kemeny-fejuek mint a ko.

    Az eredetuk, nyelvuk es hagyomanyaik orokke osszekoti oket.

    Haber a lakossag inkabb europai ohajtan lenni, de hagyomanyaik es vezereik befolyasa-alol nincsen menekulesuk !!!

  • Ugyan a legkevésbé sem hiszem, hogy lukasenkot Putyin engedné megbukni, de ha netán mégis, akkor se lennék jós…

    Ami viszont a jelenlegi magyarországi helyzetet illeti, az szerintem elég egyértelmű és világos:
    https://www.klubradio.hu/archivum/reggeli-gyorsreggeli-szemely-2020-augusztus-11-kedd-0900-voros-imre-12282

  • Orsós Elemér
    2020 augusztus 11
    2:18 du.

    Marhaságot írtál azokról a rakétákról.
    Talán tanulmányozhatnád a SALT szerződésekben foglaltakat,
    ki hová mennyi rakétát telepíthet.

  • Kővendég
    2020 augusztus 11
    4:30 du.

    Lettországba vagy valami hasonló helyre menekült a nagy valószínűséggel választást nyert Szvetlana.
    Apját,akinek jó esélye volt a győzelenre
    már korábban lesitteltette a
    Hitler-fan Lukasenka

  • D.Bernstein
    2020 augusztus 11
    9:18 de.

    Eszed mint a lepkefing.

  • lelszi
    2020 augusztus 11
    9:14 de.

    Még szerencse hogy vannak ilyen böcsületes, igazmondó,
    jóindulatú nácik, mint amilyen te is vagy .
    Szaal a diktatúra bebetonozva.
    Semmi gond.

  • Mr Bendeguz79!
    Ritkán szoktam kéretlenül tanácsot adni, de most kivétel teszek. Javasolom, hogy hallgassa meg a (augusztus 11 4:30 du) kommentemben linkelt, Vörös Imre akadémikus, egyetemi tanár, volt alkotmánybíróval készült (nem rövid!), kifejezetten szűken vett jogászi szemléletű interjút. Ebből hátha megérti a kontinentális (ezen belül a magyar) és az angolszász (ezen belül az USA) közjogi szisztéma egy-két nem lényegtelen különbségét.

  • Bendeguz79
    2020 augusztus 11
    3:32 du.

    „Bjelaruss es Ukrajna nem lehetnek az EU tagjai, Putin azt nem engedne.”

    Ugyan már! Mikor Gorbacsov lepaktált a nyugattal, úri becsület szóra megigérték neki hogy, nem fogják a keleti blokkot sem becsábítani, sem bekényszeríteni, sem az európai közös piacba, sem a NATO-ba, oszt mégis majdnem mind ott vannak, ennyi erővel Oroszországnak is ott lenne a helye! 😀

  • warrior:
    „Magyarországi tabutémák egyike.
    http://www.youtube.com/watch?v=hd6CprMjazw

    Valóban, bár már elég rég nem tabutéma.
    Én az Ön által ajánlott film mellett (helyett?) ezt az őszintébb filmet javasolnám a témában:

  • A rendszer valamiért használhatatlanul írta fel a film linkjét.

    Mindegy, a film a youtube-on „A Woman in Berlin – Eine Frau in Berlin” (2008 English Subtitles) cím alatt megtalálható és megnézhető.

  • „Az is igen nagy hátránya Lukasenkának, hogy országa nem tagja az Európai Uniónak”

    Hát igen, ez óriási hátránya, hiszen így – a magyar helyzettől eltérően – az EU a legjobb szándéka ellenére sem tudja a megfelelő bőkezűséggel finanszírozni a diktatúra működtetését és fenntartását.

  • Hm.Szkeptikus vagyok. Nem a fehéroroszokon fog múlni. Ha valaki emlékszik, a gorbacsovi megállapodások sarkalatos pontja volt, hogy a Szovjetunió elengedi Közép-Európát, de a NATO nem jöhet az orosz határok közvetlen szomszédságába. „Puffer” állam marad UKrajna, Belorusszia stb.
    Az EU-tagság előfeltétele a NATO tagság: Mo 95-ben lett NATO-tag, és csak 2004-ben eu-s tagállam. (Délen így is volt a Szovjetuniónak közvetlen NATO-tag szomszédja: Törökország.)
    Ha emlékszik valaki: Magyarország nagyon nem akart csöbörből-vödörbe, Varsói Szerződésből NATO-ba lépni. De ez volt a feltétele az EU-tagságnak – és az azzal járó tetemes anyagi előnyöknek.
    95-ben MSZP-Szdsz kormány volt, 72%-os többséggel. De nem írta át az Alkotmányt, ami a nemzetközi szervezethez való csatlakozást népszavazáshoz kötötte.
    Kiírták hát a népszavazást, de nem volt nagy lelkesedés a NATO-tagság iránt – így a népszavazási törvényt változtatták meg. Az addigi 50%-os részvételhez kötött érvényességi küszöböt 25%-ra vitték le. (Ez később visszaütött.)
    A NATO népszavazáson 30% körüli volt a részvétel – bár az igenek száma 90% fölött volt.
    A NATO militarizálódása sokaknak, nekem se tetszik. Most meg, hogy az USA-ban felülkerekedtek a héják – életveszélyes Európa számára. (Bár talán héja helyett inkább szarkát kéne írni: mindkettő tagadozómadár ugyan, de míg a héja lecsap és odébbáll, a szarka veszettül ordítozik, és rátelepszik a területére.)
    Nem vagyok optimista…

  • Nem tudom, mi lehetne a megoldás, de az biztos: a „first USA” semmivel se jobb, mint a „pérvüj CCCP”.

  • Bocsi. Halvány remény lehetne, hogy Európa megőriz valamiféle ballanszírozó erőt a két – illetve 3, sőt négy – nagyhatalom között, így távol tartva a fegyveres konfliktusokat a területétől. A háborút nem tudja megakadályozni, az mindg volt-van-lesz, ám azok súlyosságát, kvetkezményeit képes enyhíteni humanitárius eszközökkel. Ez lenne az európai étosz.
    Ezt az esélyt zúzza szét az összes „nemzeti, keresztény, zsidó” hazugság.

  • Köszönjük ezt a szép véleményt 20 mondatban kifejtve, biztos van mögötte valami munka. Vezető történészek, akik évtizedeket szántak rá életükből, hogy megrajzolják a diktátorok (a Diktátor?) életútját, lehet hogy sírva fogják visszaadni diplomájukat …

    Ormos Mária pl. Hitlerről írt négyszáz oldalt, ki tudja hány hónapnyi levéltári ücsörgés után? Bezzeg, ha tudta volna, hogy ezt 2 mondatban is elintézheti …!
    Félreértés ne essék, semmi kifogásom az újságíró szakma ellen, sőt. De ha a szereptévesztésen akarok nevetni, akkor kinyitom valamelyik nagy múltú nemzeti, liberális vagy baloldali online hírlapot, oszt jónapot. Az ilyen kisebb oldalakat szerintem pont azért olvassák az emberek, mert feltételezik, hogy itt nem pénzért írnak (hazudnak) a szerzők.

    Na lényeg, hogy a Hitler könyv pl. arról szól, hogy Hitlert a tömeg masszaként érdekelte csupán. Nem akarta, hogy ugyanazt higgyék, mint ő. Neki elég volt, ha a nép birkaként követi. Érdekesség, hogy a legutolsó szabad választáson még így sem sikerült neki a szavazatok 100 %-t megnyerni, de még csak megközelíteni sem ezt az arányt. Hát, így is lehet véleményt nyilvánítani.
    De nyilván a törés-zúzás az, ami egy demokrata újságíró szerint a lázadás fogalmát befedi. Ezek szerint pl. ami az 1933-as évet illeti, a németek fele-fele arányban a náci párt ellen/mellett szavaztak. Most akkor ők büszkék vagy szolgák voltak ekkor? A fehéroroszok a mostani állás szerint, az események és a t. szerző véleménye alapján lázadnak a diktátor ellen. Bajban leszünk, ha mondjuk jövő héten elbukik a lázadás. Akkor hirtelen szolganép lesznek, vagy mi?

    Szerintem ez is azt bizonyítja, hogy ezek a 19. századi nemzetkarakterológiai fogalmak a 20. század végi magyar újságírásban igen szívósan továbbéltek. Értelme nem sok, de legalább jó (hangzatos) szalagcímekkel lehet dobálózni …

  • Ormos Mária azért támogatta a könyve második kiadását, mert tapasztalata szerint Magyarországon a pojáca-diktátor képe terjedt el. Vagyis olyasmi, amiről a demokrata újságírók cikkeiben gyakran olvashatunk. „Szeret engem az én népem” és hasonló pojácaságok.
    Hitlerre ez csak annyiban igaz a történészek szerint, hogy mint minden diktátor, akinek személyi kultuszt alakítanak ki (az ehhez értő személyek), ő is valamiképp a kultusz hatása alá került. Tévedhetetlennek hitte magát.

    Ez minden diktátorra jellemző lehet valamilyen mértékben. Hogy ő tudja a tutit, és a hívei kövessék őt vakon, kétségek nélkül. Tehát a cikk állításával ellentétben, még akár a legjobb barátját is inkább kirúgja, ha szükséges. A demokratikus döntéshozatalt butaságnak tartja, nevet rajta. A többé-kevésbé egyenrangú vezetők (hivatalok) konszenzusos döntése az ilyen ember szerint butaság, és a gyengeség jele.
    A nép leginkább csak mint irányítható massza jelenik meg az ilyen politikus fejében. A cikk állításával ellentétben, a diktátor nem a nép szeretetére pályázik, hanem hogy vakon kövessék. Még csak nem is kell tudniuk, hogy hová, mert az a vezető dolga, hogy a célt megjelölje.

    Ismétlem, mindez a diktátor személyére vonatkozik. Az, hogy a nép hogyan reagál ezekre a helyzetekre, az már egy másik történet. A t. szerző persze annyival elintézi ezt, hogy vannak „büszke” népek (meg a nem büszkék?) … Ez körülbelül pont annyira korrekt állítás, mint amit a diktátorokról ír.

  • KOVENDEG:

    De mi a Maga meglatasa, velemenye? Miert nem irja azt meg?

    Miert masoketra hivatkozik?

    Ha azok itten valami ertelemset fejeznenekl ki talan reagalhatnek majd arra.

    talalom, Hazai Lampa, es tobbiek:

    1., De miert az EU es a NATO ????
    Hiszen a csopp kis Swaic egynek sem tagja, s kivalobban mukodik minden mint mind a tobbiek esetei !!!!

    Persze Swajs egy Alkotmanyos Koz-tarsasag, fuggetlen es emleges, de DEMOKRATIKUSan mukodik !!!!
    Attol rettegnek ???????

    2., A szoviet system osszeomlasa utan minden ugy latszott, hogy Oroszorszag is europai ohajtott lenni, sot meg a NATO tagjakent is.
    Putin korlatozhatatlan orokkevalo hatalma valtoztatott azon.
    De ott van Szerbia, na meg a nemetek is nagyon az osi Porosz elmkelkedeseiket mutatjak kovetni ismet.

    Tehat a mult megismetlese is utban mutatkozik.
    Hiszen az europaiak nem kepesek bekebn elni soha sem.

    De a magyar eseteben, miert nem lehetne szabad hatarok es szabad kereskedelem a minden mas problemakba valo belekeveredesek nelkul??????
    S a magyarnak mindeg bele-kell keveredeni mindenki mas bajaiba????

  • Hazai Lámpa:
    Érdekesség, hogy [a náciknak] a legutolsó szabad választáson még így sem sikerült neki a szavazatok 100 %-t megnyerni, de még csak megközelíteni sem ezt az arányt.”

    Németország a Hitler hatalomra jutása előtti utolsó szabad választás 1932. november 6-án volt. A választásra jogosultak száma 44 401 004 fő, részvételi arány 80,5%.
    eredmények:
    NSDAP 33,1 %
    Szociáldemokrata Párt 20,4 %
    Kommunista Párt 16,86 %
    Centrum Párt 15 %
    Nemzeti Néppárt 8,8 %
    Német Néppárt 1,8 %
    Német Demokratikus Párt 1 %
    egyéb pártok összesen 3 %

    Hazai Lámpa:
    „a diktátor nem a nép szeretetére pályázik, hanem hogy vakon kövessék. Még csak nem is kell tudniuk, hogy hová, mert az a vezető dolga, hogyácik hatalomra kerülése után a célt megjelölje”

    Egyetértünk. A náci hatalomra kerülését követően a különböző
    politika rendezvényeken a fő jelszó ez volt: „Führer befiehl, wir folgen!”

  • Geyza:
    „Lettországba vagy valami hasonló helyre menekült a nagy valószínűséggel választást nyert Szvetlana. Apját,akinek jó esélye volt a győzelenre már korábban lesitteltette a Hitler-fan Lukasenka”Igen

    Litvániába menekült a hölgy. Igen, ilyesmit olvastam én is.
    Amiről nem talaltam hírt, hogy vajon szeretett Vezérünknek sikerült -e az elsők között gratulálnia Lukasenkonak elsöprő, több mint 80%-os választási sikeréhez? Remélem, nem lustálkodta el a gratulálás első lehetőségét! Gondolom, a Vezér kicsit irigykedik is bjelorusz barátjára, hiszen jó, jó, a parlamenti 2/3-ados többsége ugyan neki is megvan, de azért… hogy a leadott lakossági szavazatok több mint 80%-át 2022-re megkapja, neki még edzeni kell. 🙂

  • „talalom” feltett kerdeset igen egyszeru a tortenelmi adatok eleismeresi alapjan belatni a valaszt.

    Hogy melyik lenne ohajatos a vilg nepenek, az US, vagy a volt CCCP tetteinek eredmenyei.

    A vilaghirek naponta bizonyirjak, hogy az emberiseg az (a) egyeniszabadsaguk korlatozhatalnasagait, (b) a lakossag latal korlatozott allamhatmakat, (c) a nep alatal lehetoeto minden-nemu donteseket a kozsseg minden ugyeinek hatarozatan.

    Vagy a kegyetlen diktarutat ami volt gyakoroplva a CCCP-je alatal, s a vileg minden kopirozoi alatal bar-hol a mai napig is. (Kina,Eszak Korea, Cuba, Venezuela, stb)

    Nem hallani a milliok probalkozo betolakodo-millioirol meg a mai Orosz Federacioba sem.

    S a vilagszerti hodito hadjaratok. Trockij azonnali hadjarata Lengyelorszagb ellen. (1920 Aug 20).

    Na meg Stalin es Hittler kegyetlen agresszioi!!!!

    Barki szabadon valszthat ma is. Sot mar negyszer tettem lehetove barkinek az egy-iranyu utazast azokba a joleti orszagokba, csupan a passportjuk elleneben.
    Senki nem fogadta azt el itten!!!

    De egy kerdes MINDEN KMH olvasoihoz, hogy a parlamneti rendszer alapjan ugy az egy-parti, vagy a tobbseg-parti rendszer hogyan NEM lehetne a diktatura alapveto lehetosdege ???????????????

    Mert semmi modon nem leheto a demokratikus modszer mukodesenek alap lehetosege.
    Ill. a koz-nepnek semmi lehetosege a sajat eletuk hatarozatain.
    Minden alakalommal , semmi mast nem dontenek, csupan a diktatura felhatalmazasait egy maroknyi politikusok nevukben korlatlanul uralhajtak oket.

    Hitler is ugy lett diktator 1932-ben a 34 partok kozott, sot a Moszkvai kis-istenek is az egy-parti jovahagyassal uralatak a felvilagot a lakossag kozbeszollasa nelkul.

    Akik mertek volna kozbeszolni, a Ljubjlana utccai kivegzo-pincebe, vagy Sziberia halal-taborokban fejeztek be eletuket, nem is emlitve ugyan azon modon a Hiotler altali gaz-kamrakat.

    A Saar-Ruhr nagy-ipari erdekek mindeg keletfele kenyszerultek terjedni, s a modjan ket-veres europai vilag-haboruk tortentek.

    A mai Maastricht keresskedelmi klub, ma is keletfele kenyszerul terjedni.
    Anglia fejlett es iparosodott, az nem lett a nemet-ipar piacca.
    Az erdek, a cel, maig sem valtozott!
    Mert a korulmenyek NEM valtoztak !!!!!!

    Azert Putin ma is igen eber, gyanus es lesen allo !!!!!!

  • Bendeguz79
    2020 augusztus 12
    9:44 de.

    grizi

    történelem vakon és süketen, ez vagy te

    kővendég és gejza egyetért

    teljes a siker… a valóság meg röhög… figyelj kies Floridádra és a többi ” SWAT demokráciára ”

    most röhögök mert írásod röhögény

  • A Bjelorussian Svetlana Chikhanuskaja ferje versenyzett Lukhashenko ellen, NEM APJA, de letartoztatta ot Lukasenko. Es mind a masik versentzoket is, de felesgeik vettek fel a kuzdelmet.

    Svetlana sorai szerint a gyermekei biztonsag erdekeben menekult a szomszedos orszagba.

    Ma a tuntetok harcolnak az utcakon a rendorsegekkel.

    Lehet hogy majd a kuzdelem al-alszik, de leheto hogy majd verontasba megy.

  • Igen KOVENDEG, 1932-ben a nemet szavazo lakossag 68%-a az NNSZMP-ellen szavaztak.
    De megis Hitler lett a gyoztes 32%-al, Hindeburg es a politikussai dontese altal.

    Az a Parlamentari system, ki nevezhetne azt demokratikusnak???

  • ORSOS ELEMER 6:54 du soraira;

    Remelem megtette azon javaslatat Putin elnoknek is ?!

  • Kővendég
    2020 augusztus 12
    12:50 du.

    dilemma a demokráciákban (az összes létező fajtájában (SIC)): „legyek vagy ne legyek? az itt a kérdés, de a legyek sem figyelnek rája (tudod a rája ami olyan kecsesen úszik a tengerben)

    és most -szvsz- meg lesz variálva; a Szvetlána nem kapott elég segítséget? azért emigrált ideiglenesen Lett országba(SIC); lett vagy nem lett elnök az már elvált (a szavazók döntöttek!)

    olyan zavaros ez nekem…nagyhírtelen sok év után már nem is olyan fehér de ha nem fehér akkor milyen színű Fehéroroszország? csak nem kékűl a csodálkozástól? és meddig fognak tartani a tiltakozások? van erre elég pénzalap?

    vagy sokkal előbb elfogy mint Hong Kong ban?

    most a Demokratikus Kongresszus a Nancy Pelosi és a Schumer vezetésével betolták a Kamalát Biden meg most ki van elégítve, emléxik e rá mi is történt tegnap

    olyan izgalmas és közben világbajnokság van SARS ban ki győz még nincs eldöntve de a befutók már látszanak
    közben Levédiaalsópöffetegen is történnek dolgok de a szúnyogokat sem érdekli

  • Orsós Elemér
    2020 augusztus 11
    6:54 du.

    Hát most beletrafált fijatalember 😀

    A ruszkik igenis hogy be akartak lépni a NATO-ba.
    Mindjárt utánunk.

    Ez odáig fajult, hogy -igaz csak megfigyelői szinten- de ott csücsültek a NATO stratégiai tanácskozásain.
    Csak épp beleszólási joguk nem volt.

    Aztán szép lassan elkezdett romlani velük a viszony:

    1 A Csehországi kb 30 ellenrakéta miatt, az iráni fenyegetés ellensúlyozásaként. A ruszkik azzal jöttek hogy az a SALT megsértése.Az USA erre azt mondta jó, akkor szálljanak be a projectbe. Technikailag vagy ha úgy nem akkor személyzettel, mindegy. Putyin válasz : úgysem és passz.Erre az USA azzal jött hogy mit számítana az a 30 Patriot akkor ha Oroszország kilőne Európára 2-3 ezer ballisztikusat? Putyin idiótikus válasza: Akkor sem, semmiképpen nem egyezik bele.

    2 A végső döfést az adta meg hogy egyszerűen elfoglalták Grúzia egyharmadát.Holott Grúzia igen jóban van a Nyugattal.
    Ekkor tiltották őket ki a NATO-ból.

  • Orsós Elemér
    2020 augusztus 11
    6:54 du.

    Nyugi.
    Lesz az még 85 % is.

  • HazaiL.: „Ez minden diktátorra jellemző lehet valamilyen mértékben. Hogy ő tudja a tutit, és a hívei kövessék őt vakon, kétségek nélkül. Tehát a cikk állításával ellentétben, még akár a legjobb barátját is inkább kirúgja, ha szükséges. A demokratikus döntéshozatalt butaságnak tartja, nevet rajta. A többé-kevésbé egyenrangú vezetők (hivatalok) konszenzusos döntése az ilyen ember szerint butaság, és a gyengeség jele.
    A nép leginkább csak mint irányítható massza jelenik meg az ilyen politikus fejében. A cikk állításával ellentétben, a diktátor nem a nép szeretetére pályázik, hanem hogy vakon kövessék. Még csak nem is kell tudniuk, hogy hová, mert az a vezető dolga, hogy a célt megjelölje.”
    Stimmt – hézagtalanul ráillik a magyarországi kormányfőre.

  • Bendeguz79
    2020 augusztus 12
    1:28 du.

    Sajnos, ezt az amerikaiak rosszul tudják. Igazából ezek az egypárti diktatúrák ott alakultak ki, ahol megbukott az 1. világháború után bevezetett demokrácia!

    Pl. Németországban és Ausztriában a kormányon lévő szocdemeknek sok problémát okozott, hogy nem volt alapvetően létbiztonság az utcákon. Ugyanis a kis, radikális jobb és baloldali csoportok ütötték egymást, gumibottal, boxerrel, pajszerral stb! Konkrétan halottak maradtak az utcán minden összecsapás után! Ezek ilyen felfegyverzett kis csoportok voltak, amik a radikális pártok tagjaiból verbuválódtak! Ezek az emberek így képzelték a demokráciát, a szólásszabadságot.

    Ezek az emberek el voltak keseredve, egyrészt a háborús vereség miatt, másrészt a kis egzisztenciájukat elvitte a háború és utána az infláció és a létbizonytalanság. Ezeket az embereket (vagy nagy részüket) munkanélküli segéllyel és közmunkával kellett volna lefegyverezni, nem a rendőrséggel és a hadsereggel.
    Lényeg, ami lényeg, hazamentek a háborús veteránok a lövészárokból, és nem kaptak semmit a demokratikus kormányoktól, főleg, ahol csődbe ment az állam a háború miatt. Sok volt a munkanélküli fiatal.

    Más európai országban vagy megmaradt a többpártrendszer vagy egypárti alakult ki, de ott a királyság is megmaradt, pl. Magyarország, Olaszország.
    Na, ami egy amerikai számára a lényeg: a demokratikus alkotmány, ami a német köztársaság alapját alkotta, annyit ért kb., mint a papír, amire nyomtatták. De a király személye által képviselt alkotmány, azt a legegyszerűbb európai ember is értette, hogy mit jelent, mit jelképez. Máshol már idéztem Móra Ferenctől, hogy mit jelentett a királyság a népnek. Nem a kizsákmányolást, hanem a törvényességet! Ezt egy amerikai soha nem fogja megérteni, talán mert nem is veszik a fáradtságot, hogy megértsék.

    „- A komenizmusnak az az egy törvénye van, hogy nem köll semmi törvény. Nem köll katona, nem köll bíró, nem köll rendőr, nem köll végrehajtó, nem köll finánc.

    – Pap se köll! – kiáltott valaki az ajtó felül.

    – Zsidó se köll!

    – Nonono! Embörök! – emelte föl Mátyás a karját. – A pap mög a zsidó, az nem állom! Csak az az állom, amit az úr mondott. Hát ha állom nem lösz, akkor én is vállalom azt az izét, a kominizmust.

    – A komenizmust – javította ki az esernyőcsináló. – Hát állam akkor is lösz, mert a komenizmus is állam, csakhogy az köztársaságállam.

    Mátyás tiszta bort akart önteni a pohárba.

    – Mögálljunk csak. Hát ki lesz abban a köztársaságállamban a királ?

    – Hát ki lönne? Senki se. A köztársaságban nincs király – nevetett a falábú.

    Mátyás fölállt. A diadala önérzetével lépkedett a komenista elé.

    – Mind mese ez, hallja. Ha nincs királ, akkor kinek a képét töszik rá a pénzre? No?

    Az esernyőcsináló is fölállt. Mérgesen hadonászott mind a két kezével. Amerikát magyarázta. De nem ért már az semmit. Az emberek eloldalogtak mellőle. Mátyás megbuktatta a komenizmust, de a győzelem nem tette gőgössé. Elmenőben barátságosan nyújtott kezet az eszmei harcban leterített elvtársnak:

    – No, adjon Isten hasznos munkát.”

  • Kővendég –

    „Gondolom, a Vezér kicsit irigykedik is bjelorusz barátjára, hiszen jó, jó, a parlamenti 2/3-ados többsége ugyan neki is megvan, de azért… hogy a leadott lakossági szavazatok több mint 80%-át 2022-re megkapja, neki még edzeni kell. 🙂”

    ———————-
    Na, majd csak figyelj, hányszor megy még addig tapasztalatcserére, és „továbbképzésre” a példaképéhez, hogy hasonló biztonsággal besöpörje 2022-öt (is)!
    Egyébként több hírportál is próbálta a kormány kommunikációs stábját elérni arra vonatkozóan, hogy vajon gratulált e Orbán Viktor L.-nak az „elsöprő győzelméhez” de választ nem kaptak, valamiért titkolják! Ez pedig arra enged következtetni, hogy az nagyon is megtörtént, ám ők maguk is érzik a dolog visszásságát, és egyelőre nem vallanak színt – legalábbis én mint kívülálló, fejét csak kapkodó állampolgár, nem gondolhatok másra!

  • Bendeguz79
    2020 augusztus 12
    1:28 du.

    Németországban az 1920-as években általános választójog volt, tehát mindenki szavazhatott. Viszont az államformát, a weimari köztársaságot valóban nem népszavazás útján vezették be.

    Ez azt jelenti, hogy több millió olyan új szavazó volt, aki addig nem politizált aktívan. Ők valamelyik tömegpártot választották. Így nyertek egyre több szavazatot a nemzetiszocialisták. Ők ugyanis nem a hagyományos társadalmi csoportokat célozták meg, úgymint munkásság, polgárság, keresztények stb. Mindenkit vártak a zászló alá, aki elégedetlen volt Németország helyzetével.

    Az, hogy a tömegpártok bekerültek a parlamentbe, ez egy új dolog volt, és valóban addig a tömeget nem képviselte senki. Ezek a tömegpártok programjukban a tömeg felemelését hirdették meg. Ráadásul megígérték, hogy a hagyományos társadalmi osztályok érdekeivel is szembemennek akár, hogy a tömeg céljait elérjék. Ez persze tetszett az embereknek.
    Épp ezért sok hasonlóság volt a kommunista és a fasiszta pártok programja között. Viszont a fasiszták mindenhol a nagytőke bizalmából kerültek hatalomra, míg a marxista pártokat érthető okokból elutasította a tőkés réteg.

    Lényeg, ami lényeg: amióta Európában is van általános választójog, az emberek kifejezhetik a véleményüket, viszont diktatúrák is kialakulhatnak. Hogyan lehetséges ez?
    Időről időre súlyos politikai válságok vannak. Ez leginkább azért lehetséges, mert mindent, ami rossz az ország helyzetében, össze lehet kapcsolni a demokráciával. Munkanélküliség, szegénység, háborús vereség, ez mind a demokratikus pártokhoz kapcsolható.
    Időnként jön egy tömegpárt, és az rámutat mindenre, ami rossz a kisember életében, hogy
    – Ezt a demokráciának köszönheted!
    Ezeknek a hangos, agilis pártszónokoknak úgy kell a demokrácia, mint a falat kenyér! Minden rosszat, a kizsákmányolást és mások szemtelen meggazdagodását rá lehet fogni a demokrácia bevezetésére. Ebben egyébként van némi igazság is.

    Amikor összeomlott a szovjet rendszer, sokan részesedtek az államvagyonból, úgy tűnt biztosítva lesz a megélhetés. Azóta ez eltűnt, hatalmas a létbizonytalanság. Egy nigériai migránsnak lehet hogy ez is luxus, mindenesetre Kelet-Európában nem könnyű az élet. Persze, hogy sokak fejében ez összekapcsolódik a demokráciával meg a kapitalizmussal (amivel valahogy összefügg). És ebben sajnos van igazság is.

  • Kővendég
    2020 augusztus 12
    11:55 de.

    Köszi a kiegészítést!

  • talalom
    2020 augusztus 12
    4:28 de.

    Évek óta van háború Európa területén, de ha azóta véget ért az ukrajnai megosztottság, akkor ez a mondatom sztornó, bocsi.

    Egyszer egy szocialista időkbeli riportban kérdezték a hölgyet az arab helyzetről, mire kedvesen, bár határozatlanul mondta:
    – Ezek a négerek mindig háborúznak!

    Sajnos a világháborúk is ilyen kis csetepatékból indultak ki, tehát nem teljesen világos, hogy az optimizmusodat Európával kapcsolatban mire alapozod?
    Na lényeg, hogy a megoldást én sem tudom meg senki nem tudja. Annyit tudunk, hogy Európa sem rendelkezik immunitással a háborúra, sőt. Annyi biztos, hogy Európa már nem rendelkezik olyan súllyal, hogy nagyhatalomként bármit kirobbantson. A két szuperhatalom korában nem Európán múlott a béke, ha jól tudom.

    Talán arra viszont van lehetőség, hogy rámutassunk, egyik vagy másik rendszer sem fogja megoldani a mai globális problémákat, úgymint túlfogyasztás és a környezeti katasztrófa. Sőt egyelőre a helyzet úgy néz ki, hogy a liberális és az illiberális tábor közül az utóbbi hatékonyabb néhány probléma megoldásában, ami mélyen érinti az embereket.

    Gondolok itt pl. a géntechnológiára. Sajnos az USA akármilyen szép demokrata, ők élen járnak a génkezelt csirke tenyésztésében, de még az európaiaknak is el akarják azt adni. Az illiberális kormányok kezében ez egy adu, hogy ők viszont ezt nem engedik be (egyelőre az EU sem).
    Apróságnak tűnik, de ilyen apróságokból alakul ki a történelem.
    Európának ebből a szempontból szerencséje, hogy itt már volt minden, meg az ellenkezője is. Sokszor megállapítottuk már itt a KMH-n, hogy Európa jellemzője, hogy sok mindent összerakosgatott más, nagy kultúrákból.
    Arab számok, latin betűk, és a többi.

  • talalom
    2020 augusztus 12
    4:28 de.

    „Ezt az esélyt zúzza szét az összes “nemzeti, keresztény, zsidó” hazugság.”

    Pont fordítva van, kedves talalom! Európa a kultúrájába több forrásból is hordott, tehát ez akkoriban előny volt, hogy ezeket összehordták, keresztény, zsidó, antik tanítások. Ha bármelyiket megpróbálod kigyomlálni, akkor szegényebb lesz az európai történet. Ez a keresztényre ugyanúgy áll, mint a zsidóra.
    Nálad a nemzeti eszme káros hatásai nagyon beakadtak, pedig kezdetben az egy pozitív eszme volt. Ha megpróbálod kidobni, az szintén szűkítené a forrást, amiből meríthetsz.

    Nyilván közismert dolgok, de nem lehet elégszer elmondani. A Nyugat-Római Birodalom romjain, a népvándorláskori barbár germánok rakták le a keresztény államok alapjait, amiből a mai Európa kialakult.
    Szerintem igazából az a hazugság, mikor időnként az európaiak nagyképűen kijelentik, hogy ők a felsőbbrendűek, és mások fölött álló kultúrát hoztak létre. És lebecsülik mások találmányait, pedig lehet, hogy más földrészeken valóban korszakalkotó találmányok születtek (időben erősen szétszórva).

    Szerintem Isten ments!, hogy Európa valamiféle közvetítő vagy mentor szerepet vegyen magára. Nem kell másoknak megmondani, hogy hogyan éljenek. Akkor cserébe az európaiak is kérhetik, hogy az ő dolgukba se szóljon bele más.
    Ez persze jelentheti azt is, hogy Europe first! Meg jelentheti azt is, hogy mint Bizáncban, lezárják a barbárok elől a kaput, és mint egy nagy könyvtárba, összehordják az emberiség jelenlegi tudását.

  • Geyza
    2020 augusztus 12
    5:17 du.

    a NATO a Pentagon takarékbetét könyve, (másnéven: malacpersely), csak befizet sohasem kap vissza semmit (ez sem igaz mert a Pentagon ordibál is ha a befizetést kevésnek tartja)
    mit keres a Pentagon Csehországban, és mi köze van Iránhoz, Afganisztánhoz valamint sok minden más mellett Koszovóhoz? hiányzott takarékbélyeg a kiskönyből? és a Pentagon milyen bájos és kedves El Salvador ban, Chile-ben, Bolivia -ban ??? fészekrakó szerelmi túrizmus?
    és egy fegyvert Patriot -nak nevezni az meg a Hupikék Törpikék 47. része a sorozatban

    beszélgess grizi vel ő mindent jobban tud, még nálad is jobban… nahát!

  • Bendeguz79
    2020 augusztus 12
    4:53 du.

    grizi Putyin nem ér rá mostanában éppen megmenti a világot a Pán Dém Iá-tól…, 20 ország benne Brazília is bedőlt neki…; most mi lesz a rengeteg demokráciával (ja amíg el nem felejtem megmagyaráznád nekem -nem tudom- mit jelent a demokrácia?)

    ugye megmagyarázod? légy oly szíves!

  • Bendeguz79
    2020 augusztus 12
    4:53 du.

    grizi most rettegjen a Lukasenko! Elon Musk megkérdezte Szvetlánát: miben tudunk segíteni? akkor most ez a tüntetés is olyan hosszú lesz mint a Hong Kong -i? tényleg, grizi te tudod mi van most Hong Kong ban?

  • HazaiL. Odáig jutottam, hogy „ha bármelyiket megpróbálod kigyomlálni”… Aztán meg: „kidobni”. Jellegzetes, „illiberális” szófordulatok.
    Miről beszélsz? Ki akarná kidobni a nemzeti kultúrákat??? Az, hogy Európa népei megpróbálnak együttműködni, egyesíteni a képességeiket, gazdasági erejüket, természeti kincseiket stb., szerinted azt jelenti, hogy ki kell dobni a francia, német, cseh stb. kultúra eddigi értékeit??? Ezek szerint úgy képzeled, hogy a kultúra valamiféle etalon, amit „ki kell gyomlálni”, hogy beleférjen a sablonba?
    Nem véletlenül használtam a „nemzeti, keresztény, zsidó” szavaknál az idézőjelet. Az ezekre hivatkozó erők csak takarónak használják a kóbor apácák megtévesztésére, bűzló szándékaik eltakarásához, rosszabb esetben a „nemzeti szupremáciájuk” rejtegetéséhez.

  • Geyza
    2020 augusztus 12
    5:17 du.

    mit szólsz hozzá amit Trump mondott Tripartitumon: USA-UAE-Israel? akkor most mi lesz? diplomáciai kapcsolatok ??? semmi: elviszem, pont?

    nahát és November 4-ke még hol van?

  • Rodeo11
    2020 augusztus 13
    11:10 de.

    Nincs ma a világban olyan hely,
    amihez az USA.-nak ne lenne valamilyen formában köze.
    Jobb ha beletörődsz ebbe.
    Nagyfiú vagy már, meg tudod csinálni.
    Ha nem, szaladj ríva a mama köténye mőgé:
    -cúúna USA brühühüü-
    Láttunk már ilyen bőgicsélést tőled régebben .
    Remélem akkor is sikerült megvígasztalódnod kislány.

  • talalom
    2020 augusztus 13
    11:32 de.

    És látod:
    A sok csökött-agyú falja
    ezt az ócska dumát.Meg a Turulban születtetést.

  • Geyza
    2020 augusztus 13
    2:46 du.

    eléggé felnőttem ahhoz, hogy tisztán lássak! mivel a wordpress app be van programozva semmiféle részletet nem kívánok az előzőkhöz fűzni… van egy -szerény- megjegyzésem (na jó, legyen kettő): addig jár a köcsög a kútra.. és még sokkal szerényebben Ali baba és a 40 rabló megtalálta a Szezame tárulj-t, a világ eszei meg nem!
    nagy drukkere vagyok az Atletic Club La liga csapatának az ő alapelvük is tetszik, igaz az euskat, és semmi viszonya nincs emez elvnek az Ai Pac és hasonszőrű érdek és dac-szövetséghez

    te mikor nőssz föl? és milyen előnyeid vannak „abbeli” hitedben?

  • talalom
    2020 augusztus 12
    4:11 de.

    „Nem tudom, mi lehetne a megoldás, de az biztos: a “first USA” semmivel se jobb, mint a “pérvüj CCCP”.”

    Pontosan! Erre majd a betegesen ruszofóbiás lengyelek is rá fognak jönni! 😀

  • Geyza
    2020 augusztus 11
    5:04 du.

    Nem a rakéták a lényeg, írhattam volna egy némethez, japánhoz vagy lengyelhez hasonlatos ideiglenesen állomásozó USA haderőt is, amik kifejezetten a ruszkik provokálására és túlfegyverkezésének kapacitálására teremtődtek és tovább szaporodnak, azzal a bárgyú magyarázattal hogy, féken kell tartani a ruszkik erőszakos terjeszkedését, miközben a muzsikok meg sem kisérlik körbe keríteni támaszpontjaikkal a világ legnagyobb demokrácia exportőrét! 😀

  • Orsós Elemér
    2020 augusztus 13
    4:07 du.

    Elemér azt olvastam percekkel ezelőtt, hogy:

    „From Poland with love: Right-wing MEP calls for sanctions on Moscow to protect Belarus from ‘interference’ & ‘annexation’…

    …Jacek Saryusz-Wolski believes that punishing Moscow – in advance – would help protect Belarus from military intervention.”

    azaz (ha valaki nem lenne büfiszakos angolból:) meg kell az oroszokat …ni, mert akkor nem tudják Fehéroroszországot… és akkor nem kell katonailag szétverni az országot csak úgy lengyeles demokratikus alapon…;

    Zaharovának más a véleménye, mert ismeri a tényeket és nincsen polish phobia -ja … sem

  • Geyza
    2020 augusztus 13
    2:46 du.

    „Nincs ma a világban olyan hely,
    amihez az USA.-nak ne lenne valamilyen formában köze.”

    szipákolás helyett egy nagyon szerény kérdés: kinek jó mindez (tudod, a híres szózat: cui prodest?) és a: „köze” behelyettesítendő -deriválásként- a „pofátlanságával”

    most éppen győznek SARS ban és nincs gyógyszer, nincs kórház!

    nincs munka: 45000000-an munkanélküli segélyen; amiből nem lehet sem a lakbért sem a mortgage -et kifizetni vagy ha igen, akkor mehet a család az utcára és a food bank ba… és lőnek a BLM izgágákra… és mindezt exportálják szerte széjjel…: teljes a nihil…

    ha adnál erre valami szellemeset (ne legyen kísérteties attól borzongok!)

  • Hazai Lámpa:
    „Ez persze jelentheti azt is, hogy Europe first! Meg jelentheti azt is, hogy mint Bizáncban, lezárják a barbárok elől a kaput, és mint egy nagy könyvtárba, összehordják az emberiség jelenlegi tudását.”

    Iiigen… de szerintem háborút jelent, mégpedig európai, az európai államok közötti, és az egyes államokon belüli (nem osztály-, hanem) nemzetiségi háborúkat.

    Ami pedig a barbárokat illeti, nem vagyok jós, de gyanítom, hogy:
    https://www.szepi.hu/irodalom/vers/tvers/tv_184.html

  • Orsós Elemér
    2020 augusztus 13
    4:07 du.
    kösz, az az Opera egyik legjobb helye, majdhogynem kezet foghatsz az énekesekkel és a karmester minden mozdulatát is láthatod (bár ő -ugye- el van rejtve) Astrid Varnay val Trisztan-t láttam ahhoz az Opera közönségszervezőjétől személyesen kaptam helyet mert későn tudtam meg és azt a földszint közép 10. sora körül ülve…amint az akkomár 60 -as Varnay művelt a végén egy szál hófehér lepelben jelent meg és letérdelt a súgólyuk előtt és onnan adta elő sohasem fogom elfelejteni természetesen Joviczky Bayreuth-i minőséget adott elő szokásához híven… hatalmas élmény és a Gida (Kórody András) vezényelt

  • Orsós Elemér
    2020 augusztus 13
    4:29 du.

    Hát jó.
    Azt azért még megvárnám
    amikor az emberek nem az USA-ba hanem Putyinlandba
    neadjisten Lukasenkai Belarussziába akarnának kivándorolni

  • Rodeo11
    2020 augusztus 13
    3:25 du.

    Az biztos hogy nagydarab ökörré cseperedtél up

  • Hazai L: Az európai étosz fontos, sőt szimbólikus eleme, hogy valamennyi tagállam nemzeti nyelve HIVATALOS! Vagyis: az Európa Parlament minden döntése, sőt vitája minden nemzeti nyelven hozzáférhető, a képviselők a saját anyanyelvükön hallhatják épp beszélő társuk mondandóját. (A brüsszeli „vízfej” nagy létszámát adják a szinkrontolmácsok.) Mi ez, ha nem a nemzeti kultúrák megőrzésének szándéka? (A zene, a képzőművészet stb. nyelve amúgy is nemzetközi.)
    Egy közvetítő nyelvre azonban szükség van – a XX. sz-ban ez lett az angol. Fújtak is a franciák, hiszen a múlt sz. közepéig a diplomácia nyelve a francia volt. Közép-Európában meg a német vesztette el vezető, „technológiai” nyelv szerepét. (40 éve én még „fetteltem” a vastagvonalas betűt – ma már „boldoljuk”.)
    Amúgy: elkerülhetetlen a közvetítő nyelvek „romlása”. Kérdezz csak meg egy született angolt, mit szól az „amcsi kaffogáshoz”, vagy egy berlinit a bajor „németjéről”.
    Az emberi kultúra általános, egyetemes, amit nemcsak színesítenek a nemzeti (nemzetiségi) kultúrák, hanem azok az építőkövei az egyetemesnek.
    Rajtunk is múlik, hogy a magyar mindenhonnan kilógó, a falakat gyengítő féltégla-e, vagy díszes kapuboltozat.

  • Geyza
    2020 augusztus 14
    6:55 de.

    ehhez sem értesz

  • IDÉZET ::::: Lukasenka bukása után ki lesz Európa utolsó diktátora?”””””
    Szerintem gyuriferi fogja követni a következő választásnál -és akkor lesz nemulass !
    Itt meg egy pirosfejű „megmondó diktátor” mindenkit kioszt és mindenkinél okosabban tud mindent
    üdvözletével

  • LAMPACSKA;
    Mind amit listazott az bizonyitja hogy a tomegek remesen ostobak es efogadnak barmit.
    Inkabb mondhatnam hogy bedulnek mindenfele hazugsogoknak.

    S mikor volt europataban „demokracia”????
    Nevetetni probalt engem azzal.

    KEREM probalja a TETTEK alapjan , s NEM a hazugsagok alapjan velni a dolgokat!!!!

    A parlamenti rendszer tavolabb all a demokraciatol mint az eg a foldtol!!!!
    Demokracia NEM egy propaganda szlogan, hanem egy tarsdalmai modszer, amikor a lakossag hatroz mindent, s NEM a politikusok.
    Azt mar sokszor reszleteztem, PROBALJON emlekezni !

    A lakossag korlatlan szabadsaga, az allamhatalom es a gazember politikusoktol mentes szabad lehetoseg nyutja a lehetoseget hogy mindenki a sajat kepessege es szorgalma alapjan dolgozhat, termelhet, produkalhat es sikereskedhet.

    Minden akadalyozasok csupan es mindeg az allamburokraciak beleszollasaik alatal okova mindeg,mindenutt.

    Mind amit listazott Magacska mind es mindeg az allamhatalmuk, vagy mas szeretett szomszed orszagok uralkodoik es burokraciaik alatal volt okozva.

    Persze aki a sajat bajait a sajat ostobasaga altal okozza, hat azert meg hogyan vadolhatna masokat????

  • Geyza
    2020 augusztus 14
    6:53 de.

    mennek, mert vissza akarják kapni amit usa ellopott tőlük, ez a gyors megoldás a lassúbb az hogy … szóval van lassúbb is
    oroszokhoz nem mennek…; azok nem lopnak

  • Bendeguz79
    2020 augusztus 14
    2:31 du.

    grizi -képzeld- elolvastalak! és rémülettel látom ám, hogy soraidban részletesen elemzed a Marx által tudományosan kifejtett szocializmus továbbfejlesztését, azaz semmi mást nem, mint:

    a KOMMUNIZMUS LEGFELSŐBB FEJLETTSÉGI FOKÁT!

    mivel a világ legdemokratikusabb országaiban az egységsugarú állampolgár oktatása olyan amilyen, ennek megvalósulására remény sincs, …

    megleptél, sohasem gondoltam -korábbi bejegyzéseid alapján- hogy te echte kommunista lennél? akkor most te hová akarsz emigrálni (én is felajánlok neked egy „oneway ticket” -et) szabadon választhatod meg hová utazol de a célországaid listáját én fogom összeállítani!
    jó ez neked így? vagy maradsz kies Floridában a térdig érő SARS ban?

  • Bendeguz79:
    „Azt mar sokszor reszleteztem, PROBALJON emlekezni !
    A lakossag korlatlan szabadsaga, az allamhatalom es a gazember politikusoktol mentes szabad lehetoseg nyutja a lehetoseget hogy mindenki a sajat kepessege es szorgalma alapjan dolgozhat, termelhet, produkalhat es sikereskedhet.
    Minden akadalyozasok csupan es mindeg az allamburokraciak beleszollasaik alatal okova mindeg,mindenutt.”

    Valóban, Mr Bendeguz, Ön sokszor, túlontúl is sokszor papagájként ismételgeti azokat a 200-300 esztendős féligazságoknak, gyakran téveszméknek az ön által szellemileg meg nem emésztett, teljesen összezagyvált töredékeit, melyeket annak idején, pár évtizede, az US állampolgári vizsgájára felkészítő 15 órás magántanfolyamon egy éppenhogy elégséges osztályzatra álló, anyagilag éppen negszorult másodéves amerikai joghallgató a neki járó 10 USD óradíj ellenében megpróbált valamiképpen a vizsgára készülők fejébe verni.

  • warrior
    2020 augusztus 11
    2:46 du.
    Mikor születtél? 1945-ben, vagy az utána következő egy-két évben? Magyarországi tabutémák egyike. Kibeszéletlen múlt a jelenünkben. Sorakozva várakoznak. Gyanakvó a magyar. Reményei szerint a kisebbik rosszat választja. Szabadon ezt választotta 2010-ben, de a múlttal a mai napig mégsem néztünk szembe. A “keleti nyitás” miatt ezzel se:
    http://www.youtube.com/watch?v=hd6CprMjazw

    warrior,
    Érdekes lenne,ha szembe tudnátok nézni a múltotokkal. A Mi Anyáinkat,női roknainkat nem erőszakolták meg a Budapestet felszabadító Szovjet katonák.Vajh miért?Erről a különböző haláltáborok,gázkamrák,Auschwitz,Birkenau,Bergenbelzen,Mauthausen,Rávensbrück,a pesti Dunapart,a Városmajor utca és még sok-sok hely tudna választ adni.Persze nem olyan lenne a válasz, amilyent a gyilkosot utódai szeretnének hallani.

  • gyuri10
    2020 augusztus 15
    10:12 de.

    Abban igazad lehet amit az erőszakolásról írtál.
    Az én felmenőim sem tapasztaltak ilyesmit.

    Ellenben azokat, akik képtelenek szembenézni a múlttal,
    abban a kb 2,2 milliós csoportban keresd, akik miatt ma lehetetlenség leváltani jelen kurzust.
    (Akik közé mellesleg te is tartozol,a voksod leadása alapján)
    Ezek azok, akik inkább a Türkmén Tanácsban látják Ajómurunk helyét, mintsem Büsszelben.
    Gondolom fura gondolati bakugrás révén emiatt a csoport miatt apsztrofálod volt hazádat „Dunamenti Móngóliának”
    És mégfurább agy-bicsaklás révén állítod hogy Ady Endre a mostani hazai „Nyugatos*” liberális demokratákra értette 1902-ben írt elkeseedtt novelláját.

    *Nyugatos : Gyurcsány Ferenc meghatározása miránk, akik Európához AKARUNK tartozni !

  • Rodeo11
    2020 augusztus 14
    3:31 du.

    Kisanyám:
    biztosan jó háziasszony vagy,csak ne sírdogálnál már annyit.
    Idézek neked egy rántotta elkészítési recept elejéből,
    az orosz szakácskönyvből :
    „Lopj két tojást”

  • Geyza,
    kivételesen elolvastam a beírásodat és egészen világosnak tartottam.Ezért válaszolok Neked.Az én felmenőimnek nem is adatott meg a lehetőség,hogy tapasztaljanak erőszakolást Bpest felszabadítói részéről.A téma részemről itt be is van fejezve. Azt,hogy Én hová vagy kire szavaztam nem tartom lényegesnek, mert mint írni szoktad „notórius hazudozóként”azt írtam Itt, amit pillanatnyilag akartam.Az sem érdekel különösebben, hogy Turkesztáni vagy ananász dinnyét árulnak vagy hazát a mai jobb vagy balfácánok.Teljesen egyenlő értékűek voltak és maradtak,a Mi oldalunkról nézve.Egyébként a”volt hazám”múltja, jelene és főként jövője annyira érdekel,mint a Kongóban lemészárolt milliók gyilkosainak hazája,ahova ti szeretnétek tartozni.A „dunamenti Mongóliát” nemrégen elhunyt és általam nagyra becsült kanadai barátomtól plagizáltam”tiszta szívvel”és egyetértve Vele és hozzá hasonlóan én is bocsánatot kértem és kérek a mongoloktól a degradálásért.Aki mellesleg a forradalom után a magyar irodalmi újság londoni főszerkesztője és jóval későbbiekben pedig Kertész Ákos egyik vendéglátója is volt Montreálban.Chris egész biztosan ismerte. Ady Endrére csak a Neki kijáró tisztelettel és megbecsüléssel lehet még gondolni is.Ugyan úgy mint a magyar irodalom valamennyi klasszikusára. Ő kikre vonatkoztatta vagy kikre nem,prózáinak egy elég nagy részét,1902-ben, mindenkinek hagyjuk meg a jogot a szabad gondolkozásra.Ezt a tényt,hogy itt válaszoltam,ne vedd hízelgésnek.Ki tudja milyen hangulatban talállak,de azt hiszem a kettőnk közötti mocskolódásnak sok értelme”nem volt,nem lesz és nem van”!Ha a folytatásra érzel kényszert az sem fog engem zavarni és érinteni sem.Most csodálkozzál el egy kicsit,hogy mit írok ide:Üdv Gyuri.

  • Ez az Orsos oriasi putyinimadattal rendelkezik!

    Más: nem osszekeverendo a NATO ÉS AZ EU-TAGSAG!

    putyin o1g-vel lepaktalva sunnyogva fogjak felosztani Ukrajnat!
    A magyarlakta teruletek elernek Lengyelorszagig!
    Lesz megint közös határunk!
    Az ukranok nagyresze is szivesen csatlakozna Magyarorszaghoz, de akar Oroszorszaghoz is mivel putyin gazdasagilag kiherelte az orszagot es korrupt politikusokat tamogatnak!

  • O1G666
    2020 augusztus 15
    6:29 du.

    el nem fogod hinni (de nem részletezem, mert nem vág ebbe a bejegyzésbe, csak viszonyul!!!)

    még a nyugati demokráciák frissensült részesei is a selyemútra indulnak ahelyett, hogy palagázt vennének északról

    a részleteknek (ha érdekel) nézz utána, megéri: érdekek és a zászlók lengetése két különböző csinnbummcirkusz és nagyon remélem Kanada is felébred, ha már a cabocló -k felébredtek

  • O1G666
    2020 augusztus 15
    6:29 du.

    „Ez az Orsos oriasi putyinimadattal rendelkezik!”

    Sőt, még orbán és hitler imádattal is, ezt miért nem hangsúlyozta, mert aki nem elvakult orbánfóbiás vagy nekemnemszimpatikusfóbiás -mert úgy látom Ön szerint feltétlenül tárgyilagosság mentesen kell letenni valamelyik politikai szélhámos mellett a garast- az természetesen az ország, a világ, a liberalizmus és a demokrácia megbélyegezendő ellensége?! Nem lehet elviselni a tárgyilagos semlegességet? 😀 Ez nem elvakultság?

    (Mellesleg amit a lengyelektől keleten elvettek, azt nyugaton kamatosan visszakapták oyan „igazságos” trianoni tollvonásokkal, amiktől Európa keleti oldalát még jó ideig nem kell félteni a nyugattal való rivalizálástól, mert összefogás helyett a trianonban marakodásra tervezett imádott „területrabló” szomszédaikkal lesznek elfoglalva!)

  • Bendeguz79
    2020 augusztus 14
    2:31 du.

    Ez csak játék a szavakkal. Európában demokrácia van olyan értelemben is, hogy mindenki szavazhat a választásokon.

    Egyébként a demokrácia kifejezés az államformát is jelenti a köznyelvben. Ritkán használjuk a „köztársaság” szót, helyette is demokráciát mondunk. Ráadásul a nyugati országokban leginkább alkotmányos királyság van, amit Kelet-Európában a kilencvenes években nem lehetett felállítani.
    Jelzem, hogy a választójogot már a poroszországi politikus, Bismarck is kiterjesztette. Ugyanis rájött, hogy az emberek szívesen szavaznak az erős emberre. Ez is a történelem része, nem csak az USA története!

    Érdekes, hogy aki a demokrácia ellen kampányol, az nyugodtan megteheti, hiszen szólásszabadság van. Van még egy ilyen rendszer a világon? És lehet, hogy a másik forma se rosszabb, de lehet hogy nem is jobb. A kilencvenes években, ahol az USA bábáskodott a kelet-európai demokráciák születésénél, kisebb-nagyobb válság van mindenhol.
    Épp ezért szinte már gyűlölet van az USA ellen, rég elillant már az eufória, mikor még Orbán a Bush-sal fényképezkedett.

  • gyuri10
    2020 augusztus 15
    6:07 du.

    Rendben van, megértem hogy
    lexarod a volt hazádat és annak népét.
    De akkor minek jársz ide szavazni a Haza romlásba döntőire ?

    Vagy netán annyira vak
    illetve elvakult vagy hogy nem látod mi zajlik?
    Most Izraelnek nyalnak.MErt ez az érdekük.De közben
    Irán segítik valami atomtechnológiákkal !! Még a régi
    Népszabadságban olvastam róla vagy nyolc-valahány éve,mielőtt
    még bezúzták volna.

    Nem vagy képes szembeállítani a seggnyalást az atombombafejlesztés terén nyújtott kis segítséggel?

    Azért a szocik ilyesmire (tudtommal) nem vetemedtek !

  • 01g666! Évek óta mondom: Ukrajna szétcincálására játszik a magyarországi kormányfő, remélve, hogy leesik neki egy kis kárpátaljai járásocska Putyin jóvoltából. Majd diadalmasan bevonul a nemrég vett tankjain Beregszászra, vagy Ungvárba. A „hongyarapító”! Még 30 év teljhatalom garantált.
    Mi, magyarok meg szívunk, mint a torkosborz…

  • Ja – egyébként az ukránok is. A szibériai természeti források nélkül semmire se mennek. Az „ócsiny csornüje” gabonatermelését félkézzel lenyomja akár Kanada, akár az USA. Kárpátalján meg sose volt magyar többség: kevert nép élt mindig – magyarok, ruszinok, lengyelek, ukránok stb. A banderisták – ukrán nácik – meg semmivel se jobbak, mint a hungaristák.

  • talalom
    2020 augusztus 16
    8:11 de.

    Igen, csak ne felejtsük el
    hogy Ukrajna egy regionális nagyhatalom.
    Magyarországot azért még a sarkával is széjjel tudná cincálni.
    Ráadásul bármennyire is marakodnak a ruszkikkal, kénytelenek
    együtt működni a hadiipar terén, mivel az orosz hadi-nagyipar
    jelentős része Ukrajnában maradt. Egymás nélkül momentán életképtelenek.
    Szóval nem annyira egyszerű a helyzet,
    mint amilyennek látszik.

  • Geyza
    2020 augusztus 16
    8:33 de.
    geyza mindent tud..; amit nem azt meg kitalálja!

  • Geyza,
    2020 augusztus 16
    7:37 de
    Értelmes kérdésre értelmesen próbálok válaszolni,esetleg véleményt is mondani.Nos…néhány beírásomból már ismered a véleményemet,hogy „nincsenek…,de vannak érdekek”.Nem én találtam ki ezt a valamit,de elfogadom.Azon ne fáradozz,hogy körülöttem kiderítsél bármit is,mert csak amennyit én akarok annyit bocsájtok közszemlére. Éveken keresztül valóban sokat jártam Pestre,ma már azt sem teszem.Nem a korom és nem az egészségi állapotom miatt.Hála a Jó Istennek semmi problémám ilyen téren nincs.A problémám,hogy az évek folyamán túl sokat foglalkoztam olyan történelemmel,amelyik ma már számomra csak a „fuit”-ot jelenti és undort.A jelennel és jövőnkkel pedig azért nem foglalkozom, mert nélkülem is biztosítják utódaim,utódaink. Számomra sokat jelent egy klasszikusnak a prózái vagy versei (Ady)vagy ami számomra megmaradt az úgynevezett volt”hazámból” „magyarságból”a magyar kultúra és szeretteim sírja vagy a mártírok közötti neveik felirata.Amióta legutóbbi alkalmakkal ott jártam még megismertem néhány genetikusan morbus hungaricust(embert?).Igaz olyannal is találkoztam akit barátnak ismerek el.Nem sok ilyen fordul ott elő.
    A „szocikról”ne beszéljünk,mert ők csak akkor mutatták ki a foguk fehérjét,amikor annó a zsidó törvényeket együtt szavazták meg 1920-tól 45-ig a hungaristákkal.Az iráni atommal meg ahhoz hasonlókkal kapcsolatban:ha én nem izgatom magam,Neked csak annyi izgulni valód lehet,hogy ne adj Isten(sic..)ott is valami baleset ne történjen. Egyébként amit nekem írsz abból az első mondatod BINGÓ. Legjobban az a szó fedi az igazságot,amelyiket x-el írtál.

  • Geyza:
    „Ráadásul bármennyire is marakodnak a ruszkikkal, kénytelenek
    együtt működni a hadiipar terén, mivel az orosz hadi-nagyipar
    jelentős része Ukrajnában maradt.”

    Ugyan soha életemben nem foglalkoztam a hadi-nagyipar stratégiai kérdéseivel, csak bizonyos történelmi tapasztalatok alapján úgy sejtem, hogy ha szükséges, az oroszok képesek és hajlandók is bizonyos gazdasági áldozatok vállalására; tehát képesek két-három év alatt a nyugat-oroszországi hadiipart szinte teljes egészében át- vagy újratelepíteni az Uralon túlra, de még akár Távol-Keletre is.

  • talalom
    2020 augusztus 16
    8:11 de.

    nem kell ahhoz a magyar kormányfő, hogy szétcincálja, az már régen megtörtént, szét van cincálva… mindenki kapott belőle egy kis szeletkét, ha nem is vitte el vagy nem is költözött bele, de már régen nem az úgynevezett ukrán állam alkotó része, más van ezekből alkotva!

    az a hír is járja, hogy demokrácia van benne mert bevitték oda is utazván benne szerte széjjel nem sok figyelemre méltó van arrafelé és a demokrácia nem vitt nekik jólétet csak a demokráciát… rengeteg offshore vállalkozás telepedett bele és viszik ki a hasznot hátrahagyva a demokráciát, hadd élvezzék ilyenjük még sohasem volt alapon! a hadiiparuk is nagyon titkos lehet, mert nem igen látni hallani róla sok mindent bár a Yavoriv régióban usa csapatok állomásoznak, és úgynevezett biztonsági cégek telepedtek be rengeteg ellentmondásos tevékenységgel, ami az usa ban hatalmas botrányokat kavar.
    de -egyelőre- nincs fizikailag feldarabolva… a szakembergárda meg braindrain áldozataként elhagyta Ukrajnát… most egy semmi másra nem jó terület mint stratégiai puffer és madárijesztő amit mindig kellő pillanatban elő lehet rángatni valami NATO harsogásban…

    szerintem teljesen nevetséges a helyzet egy usa bábkormánnyal a Zelenszkij-jel az élén

  • Nahát..
    Milyen érdekeset találtam :

    https://nepszava.hu/3088292_fidesz-bicepsz-a-facebookon

    Méghogy nem troll ez a Slapaj meg Ferenct és tsai !!

  • Rodeo:
    Te most útálod az ukránokat mert ortodox ruszki szarháziakat ölnek cserébe, mert azok meg ukránokat ülnek?

    Tudtommal nem Ukrajna szítja a feszültséget Krímmel és az elbaxódott „Donyecki Népköztársasággal”

    Te is pont akkora troll vagy itt mint Slapajék,
    csak éppen az orosz titkosszolgálat fizetési listáján vagy.
    Esetleg a Népköztársaságén.Idióta hang-műszer hordár 😀

  • Talalom 4:05

    Nagyon jó ez a karcolatod. Érdemes vissza is tekinteni.

    Van egy mondatod, ahol a NATO militarizálódásáról beszélsz, mely megállapításod csak annyiban téved, hogy ez a szervezet nem ma militarizálódik, hanem már eleve . m i l i t a r i s t a . tömb. Ez a politikai közösség már eredetileg is arra jött létre, hogy elsősorban a U~A gazdasági-katonai komplexumának az – azt kell mondjam – hidegháborús igényeit kielégítse. Ergo itt legföljebb egy további militarizálódási kísérletről beszélhetünk, amely az elvesztett „két világrendszer stratégia” után egy új hidegháborús gyúelegy fenntartásában érdekelt, tehát abban spekulál.

    Hogy ez a mi hőnszeretett diktátorunkat és a NERT mennyiben érinti, azt Orbanisztán legutóbbi fegyvervásárlásai jelzik, amelyek egyelőre csak arra szolgáltak, hogy a Vezért, mint jó vevőt jó színben tüntessék fel:

    a.)a NATO[értsd: U~A] vezérkar[értsd:a regnáló elnök] valamint

    b.)az EU-i Néppárt[értsd:német ipari lobbi]Merkel&Leien előtt.

    AMI pedig a mi szűk Orbanisztán Diktatúránk számára mindössze további megérdemelt elismerést – ill. az illiberizmus elhallgatását, a félrenézést az alapvető jogok rendszeres megsértése fölött – na meg természetesen és nem is utolsó sorban a továbbra is az üzemszerű, a Vezér közvetlen zsebén keresztül átvezetett folyamatos, több pénzvezetéken is beáramló komprádor, korrupciós fixírsót az örökkévalóságba. S lám ez a gyakorlat láthatóan, elveiben sem állhat távol az úgynevezett kereszténydemokráciától, de még, vagy főleg a NATO alapelveitől sem. 😀 ( 🙁 )

  • 4:48/
    utóirat

    Ursula von der Leien, mint német hadügyminiszter(!) [a szintén Angela Merkel vezette kormányban] 12 évig szolgálta a NATO fent ismertetett nemes ügyét, ám ő maga is belekeveredett valami korrupció-gyanús botrányba, ahonnan a megüresedett EU elnöki szék jelentett számára egérutat, melyet addigi főnöknője biztosított a számára… 😀

  • talalom
    2020 augusztus 14
    9:23 de.

    Bocs, de nem világos, hogy mire gondoltál fentebb a „keresztény, nemzeti, zsidó hazugságokkal”?

    Arra esetleg, hogy kiforgatják, rosszra használják a jelszavakat? Erre próbáltam rámutatni, hogy a nemzeti eszme teljes félreértésen alapul a mai formájában. Az eredetileg a nem nemesi rend (a polgárság) bevételét jelentette a hatalomba.

    Az európai, keresztény, feudalista társadalomnak kétségkívül fontos szervezőereje mellett volt egy nagy hátránya: megosztotta a népességet nemesekre és nem nemesekre (jobbágyokra). A jobbágy réteg a korábbi rabszolgák és szabad parasztság összeolvadásából jött létre, egyiknek javulást, másiknak lecsúszást hozva.
    Az uralkodó réteg a király és a földesurak, akik a föld tulajdonosai, és kiegészülnek a katonai kísérettel. És még az egyház, a papság rendje tartozik ide.

    A nemzeti eszme jegyében a jobbágy többé nem szolga, hanem egyenrangú állampolgár, aki akár katonáskodhat is (mondjuk ágyútöltelék a modern háborúkban, de ez most a téma szempontjából mellékes). Szerintem ez az európai „éthosz”, ha már olyat keresünk.

    Tehát nem (csak) a nyelvében él a nemzet, hanem a legkisebb állampolgár egyenjogúságában is, hogy ugyanis jogilag nem lehet őt eltiporni. Csak azért mert kicsi, gyenge vagy védtelen. Természetesen ez csak idea, nem hiszem, hogy a gyakorlatban egy az egyben meg lehet valósítani.
    Ennek egyik eleme lehet, hogy anyanyelvén értekezhessen bárki. De hogy minden kis, akár pár száz ember által beszélt nyelvet államnyelvvé lehetne tenni, az tudományos képtelenség. Meddig osztódnak még az európai államok? Ha komolyan veszed ezt a nyelvészeti elvet, akkor már szinte minden megyének saját államot kéne alkotni, saját nyelvvel és zászlóval. Ha mondjuk holnap úgy dönt a Fazekas miniszer, hogy megalapítja a kunok államát (ez persze csak elméleti példa).

  • Gyuri10
    3:49

    Bocs,hogy bele kotnyeleskedek, de amit a „szocikról” itt írsz, hogy finom legyek, az . ú g y . nem igaz.

    Az a betegesen „pacifista” és Horthyt nemzetközileg legalizáló Peyer féle Szociáldemokrata Párt volt, amely legalitásban működött az ellenforradalom álparlamentjében. A szocdemek olyannyira voltak pacifisták, hogy még a statáriumra is igent mondtak, még pontosabban bent maradtak a neogót Bábszín Házban…

    Ezzel szemben a Kommunista Párt illegalitásban dolgozott. Tagjai között nem kevés zsidó származásúval, akik ugyancsak sok mártírt áldoztak a Horthy-rendszer Margit-körúti oltárán*.Emlékművüket Orbán pillanatok alatt megsemmisíttette. Keserű mementóként egy Mamut nevű pláza tündöklik az egykori horthysta börtön és kivégzőhely hűlt helyén. A korábbi Mártírok útja elnevezés is innen ered.
    ˙

    .

    *Sallai Imrét és Fürst Sándort is itt végeztette ki Horthy a Biatorbágyi . k o h o l m á n y – a magyar Reichstag-per(!) – ürügyén…

  • gyuri10
    2020 augusztus 16
    3:49 du.

    Te most engemet használtál fel hogy hazudozhassál itt a szocikról ?

  • Geyza
    2020 augusztus 17
    3:19 de.

    tényleg? nahát! és még mi lesz Majdan? colour revolution? hallgatni arany!

  • Geyza
    2020 augusztus 17
    3:19 de.

    panaszkodik a Covid-19 első regisztrált vakcína orosz labor vezetője!

    a nyugat csábítja a tudósait… (SIC)

    a nyugatnak nincs olyan? mármint aki tényleg megoldja?

  • Gorgonzola,
    Az úgynevezett szocik nem csak a zsidótörvények megszavazásáért kerültek a kommunisták börtöneibe,hosszú évekre.De ez is belejátszott.Mint írod a kommunisták között inkább voltak zsidók,mint a szocdem pacifista Bábszín Házban.Az akkori szocikról mesélni olyan,mint a maiak szeplőtelenitése. Aki pedig csak álmodozni tud,mindenféle történelmi felkészültség nélkül,nem feltétlenül a gyerekszobára jellemző,hogy neveletlen hazudozásait rám testálja. Tehát az övön aluli ütéseket tovább folytatja,mert angolul még annyit sem tud,hogy”faire play”mit jelent,pedig a gugliból ki lehet guberálni.Hiába…aki egyszer szoci volt az szoci is maradt.Az ilyenek még cigarettára is képesek rágyújtani mások rovására és ha nem sikerül akkor az egész világ a hibás.Villt probíren,aber gét nicht alapon.

  • Gyuri10:
    „Az úgynevezett szocik nem csak a zsidótörvények megszavazásáért kerültek a kommunisták börtöneibe,hosszú évekre”

    Annál kevésbé, mert az úgynevezett szocik (tehát a mindössze néhány szociáldemokrata parlamenti képviselő) közül egyetlen egy sem szavazta meg a zsidótörvényeket, kivétel nélkül ellene szavaztak.

  • Gyuri10
    10:12

    Varrior 2:46-ot alaposan megválaszoltad…
    Többet is mondhattál volna erről, hisz az annak előtte szarrá vert édes hazánk annak előtte 4 éven át önként vett részt egy olyan totális háborúban* ahol nemhogy a szüzesség, de még a puszta emberi élet – legyen az csecsemő, gyermek, asszony, aggastyán vagy matróna élete – tisztelete egyszerűen nem létezett.

    Hát biza attól a totális kataklizmától nemcsak a sanda szándékkal remélt nemzeti haszon méltóztatott elmaradni, de ráadásul a Dontól hazáig rohanó sereg, s az ettől rém-frusztrált kipcsák fiaink ekkor adták ki magukból a 20 évig a Horthyrendszerben beléjük nevelt legaljabb, ellenséges ösztöneiket. Egészen pontosan, persze az odavezető, héroszi eposzba illő dicső harci utakon és hadműveleti légkörben, amikor „hej-muramista-muramista”, biz ők sem kímélték az útjukba akadó gyévuskákat, zsenyákat, a gyönyörű, karcsú nyírfa derekú partizán lányokat, ha éhes hímtagjuk épp azt úgy kívánta meg. Utóbbikat itt-ott aztán még fel is akasztgatták… Ennek történetét is vastag szakirodalom és fényképek támasztják alá, tehát illenék figyelembe venniök…

    Egy igazságtalan háborút viselő, a vesztébe rohanó nép érzékenysége különösen kiemelkedő amely ilyenkor kígyót és békát szór az addig semmibe vett, a klebersbergi és teleki-i iskolákban már előre belénevelt sztereotípiákkal felfegyverkezve, jóval a szovjetek megérkezte előtt(!) harsogja a nemi erőszak és zabrálás és a politikai gyilkosság rémét.
    Ennek okán, a háborúkban törvényszerű jelenségeket százszorosan, ezerszeresen felnagyítva adja tovább… Lásd az 1944-es plakátokat is… Holott ők, az úgymond áldozatok az események ilyetén létrejöttének és végkimenetelének is aktív részesei voltak, kik aktivitásukkal, kik pedig a közömbösségükkel.

    Sajnos a vidéki gettók, a halálvonatok ártatlan utasai már nem beszélhetnek, de a budapesti koncentrációs tábor – a Wesselényi utcától a Király utcáig – sok-ezer lakója nem panaszkodott a szovjet erőszakra, hisz nekik csupán az életük függött a felszabadítóktól…
    ˙

    .

    * Totális háború: Joseph Goebbels hiteles terminológiája.

  • Gyuri10 és Géza

    A mi anyáinknak és nagyanyáinknak >indulás előtt< még leltározni is kellett-volt. Na nem ám női mivoltuk szimbólumát.
    Szerencse volt, hogy "a ruszkik" előbb értek ide – Persze a """letéteket""" így se kaptuk vissza, soha. – Nem ""a ruszkik"" zabrálták el, hanem a magyarok. Részben hivatalosan banki, ill. MNB letétbe… Örökre.

    https://fortepan.hu/_photo/download/fortepan72743.jpg?rand=1596639898

    .

    ui:
    Géza neked rosszul áll ez a "ruszkizás" már bocs', de az életed múlott, múlik rajtuk… Ti., hogy megszülethettél.

  • ShumackerLady és Gorgonzola,
    én csak nagyon röviden akartam írni a magyarok bűneiről.A témát sajnos túl jól ismerem.Ti mindketten sokkal többet és részletesebben írtatok le és minden szavatok igaz.Az is idetartozik,hogy soha ezt a témát végig írni nem lehet,mert ez egy egész könyvtárat igénylő”irodalom”,amihez még és még tartoznak az eddig nem nyilvánosságra hozott rablógyilkos utolsó csicskás nép bűnei.
    Gorgonzola,
    érzésem szerint itt mellé lőttél.
    ui:
    Géza neked rosszul áll ez a „ruszkizás” már bocs’, de az életed múlott, múlik rajtuk… Ti., hogy megszülethettél.

  • Kővendég,
    a Gorgonzola által is 2020 augusztus 17 6:03 de. említett hivatalosan is a horthy bandával egy farszíjat húzó peyer féle szocdemekről írtam.A maiakkal nem foglalkozom,mert mint többször megírtam,hála a Jó Istennek nálam már régen asztal alatt vannak és maradnak is.Nem csak ott.Mindenhol. Ce tous.

  • Kővendég
    &Gyuri10
    Gorgonzo

    Lehet, hogy 1939-ben, amikor a kocka már el volt vetve a zsidótörvényt éppenséggel nem szavazták meg, ám egy biztos, hogy a . s z o c d e m e k . egy olyan [horthysta] ellenforradalmi, parlamentnek csúfolt komédiában vállaltak a nagyvilág előtt megtévesztő és ezzel a rendszert legalizáló szerepet, amely – mindjárt a legelején, 1920-ban a Numerus Clausussal* – éppen tehetséges zsidó fiatalokat, rossz kifejezéssel élve, de találó; „taszítottak” a munkásmozgalom kitárt karjaiba, sőt . p a r l a m e n t i . f e l h a t a l m a z á s s a l , a törvényileg is illegalitásba kényszerített Kommunista Pártba.

    A horthysta ellenforradalom ezzel az trükkös húzásával . k é t . l e g y e t . is . ü t h e t e t t . e g y . c s a p á s r a.

    Először a törvényesnek kikiáltott, kierőszakolt győztes kiszorítósdit – bár ezzel sok disszidált, köztük később Nobel-díjas szellemet is elvesztett.

    Másfelől ezzel Horthyék aljas és mélyen hazug propagandája homlokterébe emelt antiszemitizmus zászlajára így már „”joggal”” tűzhette fel az ellenforradalom ikonikussá tett fő ellenségét, a főcsapása irányát, a világ leghamisabb kamu képletét, amely a sok ’44-es plakáton bújt elő a mocskos horthysta patkánylyukból:

    a ” sarló & kalapács = mógendóvid ” képében

    – további uszítás, illetve a gettók és Auschwitz igazolása gyanánt.
    ˙

    .

    * Minden ellenkező híresztelés dacára, a Numerus Clausus törvény egyértelműen a zsidóság kiszorítását a szellemi életből, és az értelmiségi réteg soraiból eredménnyel célozta meg, amelynek . b e é r e t t . g y ü m ö l c s e i t . az ellenforradalmi Magyarország csak 1 9 3 8.és ’45. közötti időszakban arathatta le a maga teljes egészében. E tény cáfolja a „német hatás 44.márc.19.” hamis . O r b a n i s t a (!) elmélet összes Horthy-r e s t a u r á c i ó s . szándékú, végsősoron ellenforradalmi maszlagját is…

  • Ui

    Nem azt állítom, hogy ezért a horthysta gyalázatért (1919-1945.) a szocdemek lettek volna felelősek. Csak azt, hogy a történelem ítélőszéke előtt kollaboráló szándékú közreműködésük miatt az ő politikai felelősségük is megkerülhetetlen…

  • SchumackerLady,

    nagyon értelmesen,bár nem túl részletesen írtad le a szittya fergeteg bűneinek egy kis részét.A téma kimeríthetetlen.Az egyetlen,ami érthetetlen,hogy az ukrajnai és szovjet oroszországi vérengzések és elévülhetetlen háborús bűnök megtorlásaként, a „ruszkik” miért nem csináltak egy magyarszki rezervátumot valahol az Ural hegység lábánál.Úgy látszik az évtizedek folyamán barbároknak nevezett szovjet oroszok sokkal tisztességesebb kultúr nemzet volt,már akkor is,amikor az”igaz magyarok”a Városmajor utcában és a dunaparton védték a jányi gusztávok-spóner rudolfok szent hazáját.Kiktől?A Munkácsi Mihály utcából a gettóba hajszolt öregektől,gyerekektől,a Vilma Királynő úti árvaházi gyerekektől,a nemzetközi gettóból a Dunába lőtt asszonyoktól és a lista végtelen.Azóta viszont a szidollal,(ha még van)de anélkül is jól megtanulták a nemzet- fényesítés szakmáját.

  • Gyuri10:
    „a Gorgonzola által is 2020 augusztus 17 6:03 de. említett hivatalosan is a horthy bandával egy farszíjat húzó peyer féle szocdemekről írtam.”

    Gondoltam. A tények ettől függetlenül tények. Gorgonzola téved, és vele együtt te is.

    1. az 1935 évi (még nem titkos) választásokon – 180 kormánypárti képviselő mellett – 11 szocdem képviselő került be a parlamentbe, akik közül senki sem szavazta meg az 1938-as első zsidótörvényt.

    2.) az 1939 évi (immár országosan titkos) választásokon – 181 kormánypárti képviselő mellett – 5 (azaz öt) szocdem képviselő került be a parlamentbe, akik közül szintén egyetlenegy sem szavazta meg az 1939-es második zsidótörvényt.

    3. Több parlamentti választás a felszabadulást követő 1945 november 4-i nemzetgyűlési választásokig nem volt.

    Csak tájékoztatásként – de szerintem érdemes elolvasni! – egy részlet Kéthly Anna szocdem képviselőnak a második zsidótörvény
    parlamenti vitájában 1939 március 10-n elhangzott felszólalásából:
    https://merce.hu/2019/11/16/az-oroszlanok-ele-nem-keresztenyeket-hanem-zsidokat-vetnek/

    Egyébként, ha valakit érdekel és ideje engedi, az interneten is elérhetőek az első és a második zsidótörvény országházi alsó- és felsőházi vitáinak gyorsírással rögzített, többé-kevésbé szószerinti jegyzőkönyvei. (Ha PhD disszertáció megírásához talán nem is, de egy egyetemi-főiskolai szakdolgozathoz szerintem bőségesen elegendő elsődleges forrásanyag.)