Orbán és családja

2020 augusztus 21 2:05 du.73 hozzászólás

Most tekintsünk el a saját lábon álló ivadékoktól, azok más tészta.

Most inkább a felmenőkre gondolok.

Orbán papája egy tipikus falusi emberből nőtte ki magát potens párttitkárrá. Mint olyan, a családon belül egyedül neki volt szava, mindennek úgy kellett történnie, ahogy ő akarta. Tipikus paraszti mentalitás: övé a föld, övé a hatalom, mindenkinek kuss.

A Viktor-gyerek ezt rosszul viselte, ennek a kompenzációját tapasztaljuk most. A gyermeki hála okát nem igazán értem, de hát a Viktor gyerek nem is hétköznapi gyerek. Nos, az ilyen orbáni parasztcsaládokban a feleség – mármint a Viktor gyerek anyja – nem játszott szerepet a család életében: takarított, főzött, mosott, enni adott a jószágnak, ha kellett, széttárta a lábát a családfőnek (hogy volt-e kedve hozzá, senkit nem érdekelt), és elvolt a konyha szegletében.

Ha ebédhez ült a család, kitálalt, és a maradékkal – csirkeláb, esetleg szárny, némi leveske, ha jó nap volt, a disznóköröm kopogója – elég az neki! a vastagja a férfinépnek jutott, de hát, ők hordozták az értéket, a nő semmi volt. Hány pulyád van? két gyerek, meg egy lány. Valahogy a kedves Orbán mama se értékelődött másképpen. Semmi látványos tulajdonlás, semmi protokoll, néha megjelenik biodiszletként valahol a háttérben, de semmi több. Pedig potenciális tőkehordozó. Ahogy Anikó asszony is, de ő soha nem ült vasárnapi ebédeken sámlin, ölébe húzott tányérral a konyha sarkában. Habár, amennyire lepusztult formát hordoz, a fene tudja, milyen megbecsülésben is részesült az Orbán-családban.

A lényeg: Orbánéknál, aki nem értékhordozó/teremtő, nem tétel. Pláne, ha nőnemű, kivéve, ha a saját lábán áll.

73 hozzászólás

  • Ez egy megtapasztalások nélküli neurótikus személyeskedés! Ejnye, és akkor még szűzies voltam! Minimum az ártatlan asszonyokat és gyermekeket szigorúan ki lehetett volna hagyni Viktor jogos utálatának kivetítéséből!

  • Jurásek Fábián Sebestyén

    Ille!

    Látom elkanászodtál mióta nem gyepállak… Most meg kell kérdeznem, hogy te meg honnét a fenéből származol mert igen paraszt az írásod és a felfogásod?! Osztán miért nem rittyentesz ide a sokkal nagyobb parasztivadékról, nevezetesen Gyurcsány Fletóról egy írást hasonló stílusban és mondanivalóval? Azért mert kettős a mércéd és mert parányi, kisegér egód nem tudja elviselni egy olyan embernek a szárnyalását, aki megérdemelten az aki, aki sokkal okosabb mint te? Ez zavar? Ne zavarjon, mert nagyon sok ember sokkal okosabb mint te. Hagyj már fel az Orbán-fóbiáddal, mert csak magadat égeted az erőlködéseddel! Orbán Viktor köszöni jól van és soha sem volt oly népszerű, mint napjainkban,szóval hiába erőlködsz kisember!

  • a Képen lévők nevei? csak nem kell nekem olvasónak tudni ki is ez csoport ott valamilyen erkélyen? a látszat a képen az, mintha gyászolnának

  • Mar igen sokszor kijeklentettem itten, hogy egyaltalan nem kedvelem a politikusokat, burokratakat, corrupt ugyvedeket, hazug kereskedoket, barmi szarmazasuak vagy nemzetiseguke is lennnek, DE mimd mint emberi-lenyek es annak elismerset nem tagadhatja senki.

    Minden-kit tettei alapjan velek es itelek.
    S amodon mindenki megerdemel embertarsi elismerest, bar mi is lenne foglalkozasuk vagy nevuk. Meg ha Orban vagy barmi mas is lenne.

    Kulonosen tisztesseges magatratast mutatok mindeg a holgyek irant es idossek irant, bakivel is osztanak haloszobaikat.

    Az egyen tamadasa szegyenletes es nem politikai elonyt jelento lehetoseg.

  • Dear Chris!
    – I am very disappointed with the „article” that has been published!
    „Mrs. Anikó” is not a public figure so her verbal abuse is a vile thing …
    – I feel ashamed that I am a blog partner …😥

  • Egy sok-párkapcsolatot megélt idősödő, gyerektelen férfiú irigy keservei, 18 sorban.
    Vigyázz az egészségedre István, írtad, hogy súlyos betegségen estél túl. Rád még nagy szükség van !

  • Nem kedvelem az ilyesfajta latolgatásokat. Egyrészt: nem tudhatjuk. Az biztos: a kormányfő anyukája pedagógus volt Ez a „sámlin kuporgásos csirkeláb” jelenet meg azért sem hiteles, mert a hatvanas-hetvenes években már a többgyerekes családokban is jutott hús mindenkinek.
    Másrészt: ismerek olyanokat, akik belbudai polgárlakásban nőve, echte értelmiségi felmenőkkel pont olyan erószakos bugrisok, mint a magyarországi kormányfő.
    A barátnőm mesélte, hogy egy kínai társasutazáson volt a csoportban egy csöndes, szimpatikus idős házaspár. Páran tudni vélték, hogy idős Orbánék azok – de nem volt biztos. (A sajtóban ritkán jelenik meg képük.) Akkor lett erősebb a gyanú, amikor a bazárban azt latolgatták, milyen emléknek örülne „a Viktorka”. De nem követeltek különleges bánásmódot, rigorózusan alkalmazkodtak a csoporthoz, sosekellett rájuk várni. Sőt, inkább a feleség irányítgatta – csöndes szóval – a párját. A búcsúzásnál rákérdeztek: Igen, a kormányfő a fiúk.

  • Nyilván ambíciózusnak nevelték a gyerekeiket – ahogy a legtöbb szülő.
    Csakhogy Viktorka ambíciói mindig meghaladták a képességeit. Focistának is, politikusnak is, kormányfőnek is. Nem tudott elég gyorsan futni, pontosan passzolni – hát rugdosódott. Ezt csinálja kormányfőként, politikusként is. Fogalma sincs az empátiáról, nincs távlatos gondolkodása. Ennek nem mond ellent az, hogy a hatalom technikai-jogi részleteit aprólékosan építgeti, akár évekig. Azt nem tudja, hogy mit kezdjen a hatalommal – már azon kívül, hogy övé legyen a legnagyobb, a világszínvonalú akármi. Így hát rugdosódik.

  • Ilyen az amikor egy Orbán-fóbiás bunkó a családjáról ír és csak a neveket változtatja meg!

  • Talalom
    7:13

    Méghogy Orbánnak nincs „távlatos gondolkodása” ?… Ugyan kérem!

    Ő már az ellenzéki kerekasztal alatt bujkálva is, sőt a Bibas kollégium „ifjú demokratái” között nyüzsögvén is, még a rendőrállam tarthatatlanságát harsogva, már a mai totális illiberális hatalom csíráit érlelgetve latolgatta a sötét lelkében, mint általában minden népmesebeli a legkisebb, uborkafára futott parsztgyärök szokta-volt olyan, aki csak a maga királyságról és a hatalomról álmodozik…

    Tehát nagyon is tudatosan építgette ezt a maga szarvárát már a kezdetekben, s aki ezt nem fogadta el tőle – ezt az ő tervezgetően távlatos maffiózó, vagy brancs-mentalitását – azt a kevés becsületes útitársat, az ő kisgömböc mentalitása egyszerűen elűzte, elzavarta a környezetéből, a camorrává érett – vagy inkább züllött – fidSS bagázsból…

    Ilyen előre tervezésről szól az a történet is, ahol írásban az ő kötél, vagy Kövér háverjával közösködve már 87-ben írásban távlatosan szólja le a BÁRMIKOR MEGVÁLTOZTATHATÓ JOG mellőzhető természetét, ezzel burkoltan helyezve kilátásba a 2010-es fék és ellensúly lebontást, illetve a közönséges alkotmánypuccsuk végrehajtását. Már azok a naiv demokraták is bűnösök voltak akik ott és akkor, annak megírásakor nem rugták őket va….gba…

    Üdvözlettel: BT

  • Gabriel Karikas

    Szia Ille te egy utoldso falusi ocsmány paraszt vagy!
    Es szeretném megkérdezni a főszerkesztö urat, hogy hová lehet ennél jobban lesūlyedni, hogy ilyen tragar cikket lehozzon a Lap.
    Mindegy kiről legyen szó, ki legyen az, de hogy egy egyszerü parasztasszonyt (ha ugyis van, nem tudhatom) ilyen alpári mocskos módon valaki a szájára merjen venni az valami gyalázatos.
    Nem tudtam hogy az ille dilihazban volt, azt hittem hogy tényleg simán beteg volt.
    Aki ilyeneket lemerészel irni az lelkibeteg.
    Ezért, és csakis ezért nem vághato pofán a szarhanyó nagylapáttal.

  • Gabriel Karikas
    2020 augusztus 22
    6:42 du.

    sikerült? most új erővel ugyanazt?

  • drága rajongóim, látom, nem jól viselitek az életképeket!
    semmi baj, nem lehet mindenki elég olvasott.
    szokjatok a gondolathoz, hogy hízelgéssel nálam semmire se mentek!
    sok türelmet kívánok nektek a sorban álláshoz, sok időbe telik, amíg idolotok seggéhez értek 😀

  • 20.08.22.6:42

    Íme, hát! Iyen az, amikor Karikás, az Arkangyal, az objektív vitéz, minden igazságok tudója, a korrektség keresztes vitéze, a fogadott prókátor,
    azsan provokátor..

    Végre már őszintén, most az itteni szélsőjobbal karöltve lógatta ki azt a bizonyos lólábat, illetve bújtatta elő az ő egyetlen érvrendszerét, azt a rozsdás szöget a zsákjából azért, hogy mosmánasztán elég legyen, hogy végre őszintén kinyilváníthassa, hogy az akiért ő itt rendszeresen tombol, akiért ő is – mint Makó vitéz Spalattóban – oly „bátran”, fűt-fával egyeztetve tépheti a száját ama egyetlen személyért, akiért ő minden itteni érzelmi kitörésekor vitézül és bármikor síkra száll. Azért a nagy kocsmapolitikusért, aki ma a magyarországi egyszemélyi-hatalom gyakorlója egyszemélyben, s akitől egész Európa meg Bruxelles is reszket…

    Gá-bér eddig ezt eddig így nyíltan nem volt képes bevallani, ám most végre világgá gágoghatta,hogy . n e b á n c c c c c s á t o k . Orbán Viktort (!), országunk feddhetetlen Vezérét, Kormányzóját, védangyalát [Gábriel kollégáját], az alkotmánysértő és megsemmisítő jogtalanság egyetlen és igaz szószólóját és kardvivőjét…

    😀

  • BrunszvikTeri
    2020 augusztus 22
    2:01 du.

    Talalom
    7:13

    „Méghogy Orbánnak nincs “távlatos gondolkodása” ?… Ugyan kérem!
    …………………………………………………………..
    …………………………………………………………..
    Tehát nagyon is tudatosan építgette ezt a maga szarvárát már a kezdetekben, s aki ezt nem fogadta el tőle – ezt az ő tervezgetően távlatos maffiózó, vagy brancs-mentalitását – azt a kevés becsületes útitársat, az ő kisgömböc mentalitása egyszerűen elűzte, ”

    ——————————

    Kedves B. Teri – Szerintem talalom is nagyjából azonos véleményen van a te felvetéseiddel, amennyiben ő maga is megállapította, hogy ” Ennek nem mond ellent az, hogy a hatalom technikai-jogi részleteit aprólékosan építgeti, akár évekig…” Szóval mi ez, ha nem távlatos gondolkodás?
    Ha már odáig eljutunk, hogy a hatalommal kapcsolatos technikai – jogi részletekkel foglalkozzunk, akkor nagyjából azt is tudjuk, 1. kéne a hatalom, 2. mire kéne nekünk az a hatalom – tehát legalább nagy vonalakban kell lennie egy távlati tervnek ! Úgy nem lehet építgetni egy technikai-jogi utat ( lépcsőt) hogy nem tudom hova vezet? Előbb legalább körülbelülire kijelölöm a végcélt, aztán „kidolgozom” az odavezető utat, hogy azt el is tudjam érni – hiszen ezt jelenti a technikai – jogi részlet!

  • Besancon 7:52

    Egyetértünk .

    Ama ominózus gondolatsort én csak kiegészítésképp fűztem rá Talalom, amúgy teljesen logikus és igaz eszmefuttatására.

    De köszönöm szíves észrevételeidet is… 🙂

    Üdvözlettel: BrunszvikT

  • Ille István
    2020 augusztus 23
    1:45 de.

    Illepityu : az ahogy te itt viselkedsz : az förtelem : lehet nem is elég ez a szó hozzá !
    Idézet : „”””””……Gabriel Karikas
    2020 augusztus 22
    6:42 du.

    Szia Ille te egy utoldso falusi ocsmány paraszt vagy!”””””….Lehet , hogy ez az igaz?

    Lehet,hogy aki így beszél az a legnagyobb : ” segg -toló? ”

    Nem is érdemes tovább fokozni :

    „””” Gabriel Karikas
    2020 augusztus 22
    6:42 du. E bejegyzéssel egyet lehet érteni, még „””” …Vögelein
    2020 augusztus 23
    2:06 de…..”””””” bejegyzésének ellenére is.
    Itt nem Viktorról , vagy az ő támogatásáról van szó—-
    aki így gondolkodik az úgy gondolkodik , mint az amerikai szélső baloldaliak : majd e cikket követően jön::: törni-zúzni,eddig terjed tudása.
    Mindenkit lefikáz , sárgaföldig lehord , önmagát mindenki fölé helyez —- ez a „”” magabiztosság „””” a saját belső félelemének nagyságát jelenti,azt palástolja!
    Idézet :::”””….Elkötelezett, azonban pártoktól független, baloldali értékrendű és világnézetű ellenzéki….””” A tettei miatt a „”””…baloldali értékrendű…” embereknek is ellenzékije!
    A függetlennek hangsúlyozása pedig azt jelenti : nem független – ilyen nincs , a világban egy idős ember támogat különféle ” független ” szervezeteket — akiket részben ő hozott létre-és ő támogat ( e nélkül nem is tudnának meglenni ), de az ő érdekeiket képviselik , politikai szerepet kezdenek játszani – de ők azt mondják : nem , tagadni , de közben tettükkel pontosan azt csinálni!!!–átlátszó trükk : A baloldali államszervek – más országokban- be is dőlnek nekik!!!
    A „kisebbségi” érzéssel pedig orvoshoz kellene fordulni.
    Sajnálatos üdvözlettel

  • Ille

    „…sok türelmet kívánok nektek a sorban álláshoz, sok időbe telik, amíg idolotok seggéhez értek…”

    A bunkóságodat nem tudod eltakarni alpárisággal sem

  • Jichak Perlmutter

    talalom 7:13

    „…azt nem tudja mit kezdjen a hatalommal – már azon kívül, hogy övé legyen a legnagyobb…” – írod

    Meg kő, hogy védjem Orbán Vezért ! Hisz emlékszünk még rá, hogy

    nagyszerényen mit is mondott a mi v i l á g . s z e r é n y e .

    vezérünk a Tokajhegyalja-Sarazsadány Szárhegydúlő Kft tagjaként

    egy kormány támogatás szétosztását taglaló taggyűlésen:

    „NE MI KAPJUK A LEGTÖBBET ! MI LEGYÜNK CSAK A MÁSODIKAK !”

    .

    * Amikor a miniszterelnök és kft tagként, protekcionista akciója egy jegyzőkönyvből kiderült, a kérdező újságírók gyűrűjében ő csak annyit válaszolt, hogy az „hivatalosan nem is volt taggyűlés”…
    Ime Orbán a keresztapa, és az ő mindenkori gondolkodásmódja, mentalitása, és erkölcsi habitusa…

  • Jichak!11:08
    &
    talalom 7:13

    És tényleg érdekes, hogy bár állítólag nem volt kft. taggyűlés, „oszt” mégis volt jegyzőkönyvvezetése… 😀

    *

    Ámbár Orbán esetébe még ez sem jelent semmit. Példának okáért az 1998-as kormányra jutásakor, már rögtön az elején az volt az első, személyes intézkedése, hogy a kormányüléseken megszüntette a jegyzőkönyvvezetést, amit azóta e állított vissza eredeti rangjába…

    Ez se volt részéről egy véletlen melléfogás, hanem nagyon is tudatos és előrelátó bezárkózás a bármikori számonkérés elől. Felelősségre-vonás, vagy vizsgálat esetén egy ilyen dokumentum sem fog a vizsgálók – pl. EU Ügyészség – rendelkezésre állni, vagy az ilyenek segítségükre lenni …

    Mindez szintén arra mutat, hogy Orbán igenis távlatos, előre kitervelt, maffia módszerekkel vezeti az országot, azaz az illib’ Magyar Maffiaállamot … 🙁

    In vinkó veritas ! Sch

  • Vögelein! (2020 augusztus 23 2:06 de.)

    Lebukott ő már máskor is … (Mentsük meg a Balatont a Fidesztől! – hozzászólás: 2020 augusztus 6. 5:11 du.)

    Azt hiszi, aki úgy ordibál, ráadásul jó hosszan, mint Sebestyén Balázs, az már kotont húzhat a fejére, „oszt” hiheti, hogy ő az isten ..sza.

  • A fenti cikk – látszólag – nem vezet sehova, konkrétan nem tudni van e valami célja, és ha igen micsoda, vagy csak úgy íródott? Ám mindaz amit Ille fejteget, alapjaiban igaz, egy világot tár elénk, a tetejében olyan világot amelyet ha személyesen talán nem is, de az olvasmányain, a filmeken, sőt tanulmányain keresztül is szinte mindenki ismerhet – más kérdés, hogy itt és most mennyire aktuális? Szerintem az!

    Igen, látszólag „megbotránkoztató” a minie. családját, anyját stb érintő ilyen jellegű felvetés, még akkor is ha tudjuk, náluk már aligha volt /van ez így, mint ahogy másoknál sem (talán) de – 30-40-50 évvel ezelőtt akár így is lehetett ! És szerintem ennek nem csak ahhoz van köze, hogy jut e hús a nagycsaládban mindenkinek – miként talalom írta – sokkal inkább egy szemléletet, egy meggyökeresedett, és úgy tűnik véglegesen kiirthatatlan életfilozófiát láttat, azaz hogyan gondolkodott és miért úgy a paraszti világ valamennyi szereplője, akiknek ez a fajta „felállás” nem csak elfogadott és megszokott volt, de igazából kevesen is lázadoztak ellene mert mit is értek volna el ezzel?

    Úgy emlékszem volt már szó itt is, mindannyiunk kedves könyvéről /filmjéről az „Indul a bakterházról” – minden mulattató jelenete mellett, kétségtelenül hordozta a kor és főleg a hely sajtosságait, amennyiben a vasutas azaz az „ember” az asztalnál ült (még Bendegúz a tehénpásztor fiú is) míg az „öregasszony” azaz a néhai feleség anyja, na hol? Hát persze, hogy a tűzhely mellett a sarokban egy sámlin kucorgott, kioldott kendővel, kezében a leveses tányér, holott lett volna hely épen az asztalnál is!

    Számtalan, a paraszti világot megörökítő író, rendező is belekapaszkodott abba a képbe mely meghatározta a szerepeket, és bár tény hogy gyakoribb volt, de nem csak a vidékre jellemzően, hogy kit mi illet meg. Egy sajátos, szokássá kövesedett hierarchia volt, hogy ki eszi a „vastagját” és ki „szopogatja le a csontosat” – ez alighanem ezen a belső társadalmi státuszon múlott, és bár az „elv” már megérett a kidobásra, mégis újra és újra felüti a fejét a legkülönbözőbb helyeken, és változatban : épp ez adja az aktualitását!

    Orbán édesanyja és felesége már aligha élik /élték így a mindennapjaikat, valószínű az anyja fiatal korában sem a félreeső hokedlin ücsörgött, és sanszos, hogy nem azért mert olyan felvilágosultak lettek volna, hanem mert „dolgozó nőként” más lehetett a társadalmi és családi ázsiója, mint mondjuk annak idején az ő édesanyjának! O. életrajza szerint az anya napközös tanítónő volt, egy másik szerint gyógypedagógus, abban azonban valamennyi egyetért, hogy az iskolát cserélte fel a pártirodáért! Ebbe az élethelyzetbe – mondhatni karrierbe – aligha férne bele a fenti életkép! A 99 éves nagymama azonban lehetséges, hogy többet tudna mesélni ezekről a dolgokról!

    talalom: az nem is vitás, hogy belvárosi polgári lakásban felnőve is bőven lehet valaki bugris – de szerintem ez a cikk nem erről szól!

    Ám amíg vakkomondorok járnak közöttük/ közöttünk anélkül, hogy az „egyszemélyi felelős” feladatának tekintené megkötni vagy ártalmatlanítani őket, amíg a főpedellus olyanokat szól a pulpitusról, hogy lányaink /asszonyaink legfőbb feladata „unokákat szülni nekünk” azaz a szerepük beteljesítése, tehát irány a konyha és a főzőkanál, addig amíg a kipcsak vezér „nőügyekkel nem foglalkozik” addig miért is lepődünk meg azon, hogy ilyesfajta emlékeztető cikkek születnek, látszólag indokolatlanul – vagy mégsem?

    Tanulság: Igyekezzen mindenki „értékteremtő tétellé válni” azaz a „saját lábára állni” az talán sok mindentől megóv!

  • Besancon
    2020 augusztus 23
    3:24 du.
    köszönet a magyarázatért, habár nem gondolom, hogy „rajongóim” közül sokan értenék.
    a mutter konyhasarki pozíciója meg nincs összefüggésben a – nem létező – társadalmi pozíciójával.
    sima paraszti élethelyzet.

  • toth péter
    2020 augusztus 23
    10:36 de.
    amúgy igazándibúl nem akarván beleszólni a kettőtök édelgésébe, megjegyzem, hogy az a stílus tökéletesen felismerhető Ille szövegében mint amit a cikkének alanya I. és Sohatöbbé Orbán Viktor csinál egész életében, azaz pontosan megfelel annak amiről szót ejt
    te is ennyire bele vagy esve ebbe a senkiházi politikusnak álcázott zsebtolvajba?

  • Besancon és többek. A nő és a férfi egyenjogúak – de nem EGYFORMÁK! Erről most csak ennyit.
    Az írás megfogalmazásával az a bajom, hogy ragoz egy régi közhelyet, ami már vidéken se igaz általánosságban. Tulképpen jól működő családokban soha nem is volt igaz, vidéken sem.
    A magyarországi kormányfő sose jutott volna ilyen magas polcra a neje nélkül az erősen közepes képességeivel. Nem tudok sokat a kormányfő mindennapjairól – persze pletykák keringenek.
    Amit én látok, érzékelek: a kormányfő felesége jóval intelligensebb az uránál – de csapdahelyzetbe keveredett. Nem lehet könnyű egy ilyen fennhéjázó bugrissal együtt élni. Az ő dolga. Nekem vele nincs dolgom – oldják meg egymásközt.
    Ez egyébként már 1998-ban is látszott. Őszintén nem érdekel, miután úgy tűnik, a konzervatív Lévai Anikónak egyre kisebb a befolyása az ura fölött.
    Az elszabadult hajóágyu nyilván a környezetében is tarol. Engem jobban érint, hogy a hazámat, a nemzetem „hajóját” süllyeszti el.

  • Egyébként ez a mentalitás nem idegen a „köznéptől”. Az ún. baloldalitól sem. A Klubrádióban hallottam – műsorvezetőtől, nem betelefonálótól! – a miniszterelnök-jelöltet latolgató műsorban: Gyurcsány Ferenc majd maga elé tolja a feleségét! Ez semmivel se jobb, ugyanolyan hímsoviniszta duma, mint a komondorosé.

  • Besancon
    2020 augusztus 23
    3:24 du.

    Mindenben igazad van, de azért a még lejjebbről sokkal magasabbra kiemelkedő Fletó is megérdemelne egy ilyen dicsőítő himnuszt, oszt róla mégsem készül elfogulatlan szerzőnk által, pedig az bizonyíthatná -egyetlen hasonlóan karizmatikus tehetségű- pápai riválisának és esélyes váltótársának felsőbbrendűségét, mert speciel az ő fénykorukban a proletár származás(még ha lumpen is!) előkelőbbnek számított! (Sajnos most is! 😀 )

  • Tóth Péter 10:36

    Magyarul tudni és fogalmazni nem szégyen. Ez a „komment” viszont egy katyvasz, alig érthető…

    Úgyszintén sajnálatos üdvözletével.

  • na, picinyeim, ezt kapjátok ki:

    „Orban Gyozone es idos anyja megmentette az orban- klant

    Orban Gaspar teljesitette kuldeteset, hivatasos katonaja lett az irani tombnek.
    Ezaltal az orban-klan teljeserteku befogadast es vedelmet nyert a nemzetkozi irani szovetsegesek taboraban.
    Emlekeztek a fotora, ami bejarta az internetet ahol az ifju Gaspar gyerek irani ruhaban tanulmanyozza a Talmudot?
    Nos, bevegeztetett, Gaspar teljesitette a missziojat a csaladja erdekeben…

    Sokan gondoltak, hogy a tevelygo hol focista, hol vallasi-szekta vezeto gyerek nem tudja mit csinal. Ez azonban nem igy van, ott volt mindenutt apja arnyekaban, nem o volt az, aki kereste onmagat, hanem Orban Viktor.
    Egy regi riportban elmondta a miniszterelnok, hogy o nem is tudja kicsoda, nem paraszt, nem hivatalnok, – a szulei sem voltak jelentos szemelyek, igy hat ra maradt a feladat, hogy multat es jovot fabrikaljon a magat halalra lopo es egy egesz orszagot felfalo kapzsi familiajanak.

    Az osi irani csaladoktol tanulva, hogyan kell a vervonalukat folytonossa tenni, vilagossa valt Orbanek szamara a recept, hogy a fiu utodra kell hagyomanyozni neveben es genjeiben, a vagyonok atruhazasaival a vervonal tovabbvitelet.
    Orban Viktor Mihaly hamar rajott, hogy a cigany es demokratikus kozosseg nem lesz ebben hasznara, ezert stilust valtva kalapban es dalolva megterten a jezsuitakhoz, bekopogtatott az irani-orosz-kinai tombbe, hogy edesanyjara valo tekintettel Sipos Erzsebetre aki zsido (osei feltehetoleg zenesz szarmazasuak voltak)- nem vennek-e be a csoportba?

    Amikor a jovahagyas felteteleit (beavatas) kozoltek vele, Orban Viktor Mihaly kivonta a varban levo irodajaban a jezsuitak zaszlojat, es elkotelezettsegenek megfeleloen, hogy melto tagja lehessen az osi babiloni Talmud es Kabbalah eredeti tortenelmi kuldetesere, a katonai es vedelmi feladatok ellatasara, – aktiv munkaba kezdett.

    Igy csaladjuk kivonult az afrikai- egyhazi es Felhazas vallalkozasokbol, majd Orban torvenyt hozott, hogy minden fegyveres testuletnek kulon szabadidot kell biztositani a jezsuita elvu kereszteny tanitasoknak a szabad vallasgyakorlat ertelmeben.
    A CIA-tol kezdve, minden katonai szolgalat koreben kozismerten folyik a drog, es opium, valamint az illegalis fegyverkereskedes, tehat az uj vallakozas amibe belekezdtek nem kis feladatnak bizonyult.

    Ha mindezeket logikusan vegiggondoljuk,- attol a keptol kezdve, amikor Orban Gaspar elajult Erdogan beiktatasan attol a kiterjedt hatterhatalomtol, amelynek reprezentaciojat az ottani kiallitason latta, egyertelmuve valik, hogy Orban es fia Gaspar, nem sok idot vesztegettek el arra, hogy vegervenyesen elkotelezzek magukat es teljes csaladjukat, az erdelyi fuggetlen foderaciot, Nagymagyarorszagot a V4-ekkel kiegeszitve a nemzetkozi irani osi torzsek mellett.

    Amikor a zsigereiben erzi a legtobb magyar ember, hogy az Orban familiaval valami nagyon nincs rendben, jol erezzuk, de ez adott esetben meg sokkal tobb is lehet, mint amire gondolnank!”
    Uj Média.

  • Ferenct
    2020 augusztus 23
    11:01 de.

    Te pedig a mentális mocsokságaidat
    álságos szép szavakkal álcázod

  • toth péter
    2020 augusztus 23
    10:36 de.

    Gabriel..Nabazzze..”aládnyúlt” a náci Tóthpéter.
    Hát kellett ez Néked? Ez a hónap is jól kezdődik..izé..végződik

  • lelszi
    2020 augusztus 22
    8:27 de.

    Na tessék.
    A másik kis nyilas-ivadék is előpattant a Turulból

  • slapaj
    2020 augusztus 22
    2:00 de.

    & & & & &

    D.Bernstein
    2020 augusztus 22
    2:46 de.

    Valamit nagyon jól csinál Illepityu.
    hogy ennyire sikkojtozik a sok szardarabka.

  • Jurásek Fábián Sebestyén
    2020 augusztus 21
    3:19 du.

    Isten Ostora Ver.65636
    (Géjjza a térgyit csapkoggya a röhögéstől)

  • Orsós Elemér
    2020 augusztus 21
    3:11 du.

    -Mi a módja a vízparton egy éhes krokodiltól való megmenekülésnek?
    – ??
    -Mindig legyen nálad egy alma.Csak eldobod ha jön a dög.
    Az alma nem esik messze a fájától, gyorsan felmászol rá és megmenekültél.

  • Gratula Ille Pista! 🙂
    Sikerült egy valóban egyéni és ismét alaposan megosztó véleményt posztolni, megtörve kissé az uborkaszezont.
    Amennyit tudok amijó urunk feleségéről és anyjáról az számomra is azt mutatja, hogy jóval intelligensebbek a család férfi tagjainál, természetesen agresszióban és gátlástalanságban nyomukba sem érnek. (mint oly sokan) Persze ez már a mi lábunkon taposó Recsölkéről már nem igazán mondható el. Egyébként Lévai Anikó a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként közszereplő, és ezt visszafogottan és okosan is végzi.
    Elemérnek nagyon igaza lenne Fletóval kapcsolatban, ha véletlenül még mindig ö lenne hatalmon, de már vagy 10 éve a közelében sincs szerencsére mert kb. ugyanazt nyújtaná mint a Viktor. Hát igen az a KISZ-es törtetés és mentalitás egyformán meglátszik rajtuk.
    Viszont ugyanaz érvényes a már leszerepelt Ferinkre is, hogy a felesége szinte mindenben jóval tehetségesebb nála. De hát nekünk mindig is az ilyen remek, félelmet alig ismerő hadvezérekben volt/van/lesz bizodalmunk és hát vitathatatlan történelmi tény, hogy választani is remekül tudunk.

  • Orsós Elemér
    2020 augusztus 24
    10:38 de.

    Te Elemér, gondoltál is valamire, amikor ezt írtad, vagy csak úgy, séróból… 😀

  • Az egesz cikk es mind a hozzaszollasok csupan egyeni vitakka valtak.
    S nagyban a PM csladtagjai elln celzott reklamalasok.

    Persze az tortenik amikor nem letezik egy kozossegnek egy mukodo, elo, Alkotmanya, amely pontosan megszabna minden allami szervek es egyenek kotelezetsegeiket es hataskoruk hatarait.

    Az ami biztositja az allamrendszer folyamatos es sima mukodeset, eltavolitja az egyeni es reszrehajlo egyeni probalkozsaikat.

    Mert az mind alkotmany-ellenes tett lenne ugy, amit ismet az alkotmany megszabasa alapjan kovetni kotelezve a megszabott szervek.

    Mind az egyenisegek B.S.-je nelkul.

    Na de az a magyaroknak mindeg a sajat labukat kell loni.

  • Gabriel Karikas
    2020 augusztus 22
    6:42 du.

    Nem lehet mindenki Kosztolányi vagy Márai … Ők például művészien és hitelesen megfestették a polgári asszonyok lélekölő mindennapjait. Mikor egész nap otthon ültek, és egyetlen szórakozásuk a cseléd vegzálása, esetleg fizikai bántalmazása volt. Vagy a gyerekeket pofozták, egyébként a nevelőnőre meg a szakácsnőre bízták, ha valamit dolgozni kellett a gyerek körül ténylegesen.
    Vagy ahogy József Attila verseiből ismerjük a munkásasszonyok nyomorúságait. Hogy a gyerekek a bérházban vannak egyedül egész nap, és a nagyobbak nevelik a kicsiket.

    Ez volt az asszonyok helyzete a női egyenjogúság előtt, vagyis az 1. vháborúig bezárólag (természetesen nagy egyéni különbségekkel!). Minden társadalmi osztályban. Az 1920-as évektől kezdett ez változni, na nem azonnal, hanem időben hosszan eltolódva. Ezzel természetesen foglalkozni kell, és hát van, aki csak erre a brosúra-szintre képes, reméljük nem nagy rá az igény …

    Erre visszavezetni az Orbán család helyzetét, hát döntse el mindenki, hogy ez mennyire logikus … Ha a cikk feltevését továbbvisszük, akkor ez alapján minden elnyomott asszony kis akarnokot nevel a fiából. Ezt szerintem a cikkírón kívül senki nem látja így.

  • talalom
    2020 augusztus 22
    7:13 de.

    „Nyilván ambíciózusnak nevelték a gyerekeiket – ahogy a legtöbb szülő.”

    Vannak tigrisanyák és tigrisapák, akik csak azt tudják elviselni, ha az ő gyerekük mindenben az első, a legjobb. Az ilyen szülő már nem csak a gyereke ovis korában, hanem megszületése pillanatában eldönti, hogy a gyerek híres orvos lesz, olimpikon, vagy akár miniszterelnök! Ezért hordja már, ha nem is az újszülöttet, de a néhány hónapos csecsemőt babaúszásra.

    Nehezen hihető, hogy aki a gyerekeit győzőnek meg Viktornak nevezi el, az véletlenül tenné. Ebből a szempontból mit jelent, hogy rendesen viselkedett a társasutazáson? DE már megszokhattuk, hogy te mennyire naiv vagy, ha politikáról van szó. Ahogy a töritanárom mondta, nem az a jeles magatartásból, aki nem sz.rik az asztalra. A jeles magaviselet valami sokkal többről szól.

  • Egy kis néprajzi érdekesség. Tudomásom szerint csirkehúst nagyon keveset fogyasztottak a paraszti családokban az ötvenes évekig bezárólag. A Kádár-kor vidéki konyhája már egy másik történet. A csirke farhát-láb jellegzetesen nagyvárosban élő, kispénzű munkások és értelmiségiek étele, talán innen a cikkíró ismerete. Meg van egy ilyen című modern dráma is …

    A a Horthy-korban a paraszti családokban a disznóhús jellemző a húsok közül, na nem rántott hús formájában. Szalonna meg füstölt húsok. A fő táplálék a harmincas években a hús mellett/helyett a krumpli és kenyér. De mi volt a krumpli előtt? Természetesen gabona, vagyis köleskása, hajdina stb, ez az 1848 előtti időszak.
    Az már egy komoly előrelépés, hogy a krumplitermesztéssel, a kis malmok elterjedésével és a zsír hozzáadásával (disznóhizlalás) a paraszti konyhában megjelenik a gyúrt tésztaféle, a gombócok, a nudlik és más lisztes-krumplis ételek. Ez időben egybeesik a téglából épített kémény és a sparherdek elterjedésével, ami a 19. sz. második fele. Addig a füst a nádtető felé távozott a tűzhelyről. (Ez az időszak, amikor az otthon szőtt vászon viseletet, férfiaknál a bő, lobogó szárú gatyát lecserélik a nadrágra és csizmára.)
    Bizony, a sokat emlegetett paraszti kultúra megjelenése előtt a jobbágyok évszázadokig egyhelyiséges, füstös, padlás nélküli, egylégterű kis házakban éldegéltek (vagyis a társadalom nagy része!). A sokat emlegetett (közép)paraszti világ egy fejlettséget, színvonalas kultúrát jelent, ami egyébként szorosan kötődik 1848-hoz. Ezért fontos, ezért emlegetik ezt szociológusok, főleg ha irodalmilag műveltek (akik persze nem jutnak el annyi olvasóhoz, mint az újságírók és más megmondóemberek).

    Vannak a világon olyan régiók, ahol mai napig (vagy inkább a hetvenes évekig) a jobbágyok szintjén éltek az emberek! Ha nem lenne az európai „éthosz”, ahogy talalom nevezi, akkor ezekben a régiókban az emberek talán azt sem tudnák, hogy lehetne jobbra, többre vágyni.
    És azt is hozzá kell tenni, hogy a parasztság erősen differenciálódott vagyoni helyzet alapján. Illetve a jobbágykorban a földesúrnak kötöttségei voltak, amiket a paraszttal szemben már nem volt köteles teljesíteni. De a kastélyt még akkor is rágyújthatták, ha nagyon rossz volt a helyzetük.

  • toth péter
    2020 augusztus 23
    10:36 de.

    Néhány egyszerű mondatban is leírhattad volna a véleményedet, az lehet, hogy érthetőbb lett volna ! Ez az innen onnan összeszedett idézethalmaz pajzsként magad elé tartva több mint értelmetlen – pedig mennyit melózhattál vele!

  • Besancon
    2020 augusztus 25
    5:37 de.

    Kapar…állandóan kapppar a fijjú,
    mind a két kezével.(Lehet hogy hárommal?)
    De..csak a nagy semmit találja.

  • Illepityu:

    Izrael épp most békül az Arab Világ jelentős részével.
    Teherán és Törökország dühöngve figyeli a történteket.
    Lehet hogy Gyurink is hamarosan másként fog írni Anagyúrról?

    (Gondolom a természetetellenes Izrael-barátságát hamarosan
    felül fogja bírálni a természetes vérvonal-beli
    elkötelezettség, elvégre kipcsákok
    vagy mi a jóbánatok ők..)

  • HAZAI LAMPA:

    Talan Maga irta, vagy tervezi irni az osi magyar szakacskonyvet ?!

  • P.S.

    Az os-magyarok sok lohust ettek.
    Sot megettek az elhunyt lovait is a temetesenek emlekzetere.

    Talan ma majd eszik a kuthuskakat es cicaikat is majd?!

    Miert ne, enemelky azsiai nepek kedbenc csemegei azok.

  • hazai lámpa
    2020 augusztus 25
    4:36 de.

    A proli-családoknál nem nagyon volt jellemző a disznóhús.
    Esetleg hétvégén, egy kevés.

    De csak hantázzál tovább..áltörténész.

  • Geyza:
    „A proli-családoknál nem nagyon volt jellemző a disznóhús.”

    Valóban, de Hazai Lámpa nem a proletár, hanem a paraszti családokról ír.
    Annak idején, az 1880-1890-es évektől egészen az 1930-as évek végéig a városi lakosság, a prekárius-, a segéd- és szakmunkás, a kispolgári rétegekről, az un. „keresztény úri középosztály” valamint a „nem úri”, azaz zsidó középréteg szegényebb és jómódú rétegeiról jó pár kitünő szociológiai (bár akkor nem így nevezték), életmód-szociográfiai és nem utolsó sorban szépirodalmi is mű született, más kérdés, hogy ezek kevésbé ismertek, mint például a falukutatók vagy az un. népi írók művei.

    Geyza:
    „De csak hantázzál tovább..áltörténész.”

    Hazai Lámpa 2020 augusztus 25 3:46 de.-i és 2020 augusztus 25 4:36 de.-i hozzászólásában írtak – persze, az ilyen fórum-komment, mint „műfaj” szabta nagyon-nagyon szűkös határokon belül – nagyjából pontosak és helytállóak.

    Az a benyomásom kezd kialakulni, hogy Hazai Lámpa hozzászólásai a visszatérésétől tartalomilag és (nem utolsó sorban!) vitastílusban is határozottan javultak. (Ez persze nem jelenti azt, hogy mindig igaza van, de hát, kinek van mindig igaza? Még nekem is csak az esetek 99,9 %-ában, hiszen én se vagyok tökéletes: van három tömött fogam. Nem is szólva erről a nagyon eltúlzott szerénységemről. 🙂 🙂 )

  • Almási Alma
    2020 augusztus 24
    8:30 du.

    Igen! Arra gondoltam hogy, a szélsőbalos elvakultságnak is lehetnének határai, ha külömbek akarnak lenni a szélsőjobbosoknál! 😀

  • Kővendég
    2020 augusztus 26
    7:56 de.

    Nekem is úgy tünt hogy javult Hazzay stílusa,
    de legutóbb rajtakaptuk egy vaskos ferdítésen.

    Feltételezem hogy próbál óvatosabban agitálni
    a Horthy-rerndszer mellett.

    Továbbra is tartom hogy értelmetlenség
    a bőlére engedett „novelláival” foglakozni, ennek fényében.

  • KORDON BLUED
    2020 augusztus 24
    12:25 du.
    Sajnálatos üdvözlettel : gyenge elme gyengén fog.

  • Besancon
    2020 augusztus 25
    5:37 de.
    Sajnálom : csatlakoztál KORDON BLUED -nak írt válaszomhoz üdvözletével

  • Rodeo11
    2020 augusztus 24
    4:32 de.
    Ne nálam keresgéljél — az Illepityu van beleesve,csak annyi baja van , hogy nem nagyon elég neki amennyire közlébe tud jutni.üdvözletével

  • Kővendég
    2020 augusztus 26
    7:56 de.
    Szerintem az utolsó bekezdésedért Fair Play díjat érdemelsz! 😀

  • Orsós Elemér
    2020 augusztus 26
    8:15 de.

    Almási Alma
    2020 augusztus 24
    8:30 du.

    Igen! Arra gondoltam hogy, a szélsőbalos elvakultságnak is lehetnének határai, ha külömbek akarnak lenni a szélsőjobbosoknál! 😀

    ———————————–

    Ha erre gondoltál, miért nem ezt írod – csak mert ez a mondat egyébként érthető és így túl egyszerű lenne?
    Egyébként hol érzékeled itt a szélsőbalt ill. a szélsőjobbot? És miért gondolod, hogy a mindenáron való „külöNbségről” van szó, a szerző – szándékai szerint – pusztán egy élethelyzetet tárt elénk, azt fejtegette!

  • Kővendég
    2020 augusztus 26
    7:56 de.

    Köszi a kiegészítést! Valószínű Géza prolinak olvasta a „parasztot”, vagy csak az első mondatokat olvasta át, ahogy szokta.

    Annyit írnék még ehhez, hogy vakok között félszemű a király. Ha nem lenne olyan a történelemoktatás Magyarországon, amilyen, akkor ezek köztudomású dolgok lennének.

    Vannak sajnos jobb sorsra érdemes pedagógusok és történészek, akik többen, sokféleképp próbálják megújítani a történelemoktatást.
    Szerintem pl. jellemző a definíciók oktatása már 5. osztálytól kezdve! Ilyenek, hogy mi a (görög) demokrácia meg még előtte a társadalmi munkamegosztás és az ősközösségi társadalom. Ezekből a gyerekek jellemzően semmit nem értenek.
    A javaslatok szerint lehetne pl. kevesebb évszám vagy a lineáris szemlélet mellőzése, esetleg saját régióról tanulás stb, de igazából évtizedek óta semmi nem változik. Saját tapasztalatom, hogy először is kéne valami érdeklődés a történelem iránt. Sokaknál ez eleve nincs meg, még az itt írók között sem! De legalább azok írnak és olvasnak, bár az is hagy kívánnivalót.

  • Kővendég
    2020 augusztus 26
    7:56 de.

    Én a családi környezetnél fontosabbnak tartom az iskolai környezetet jelen esetben, és már többször is írtam az úttörőről.

    Szíve-joga minden szülőnek kicseszni a gyerekével, és kis törtetőt nevelni már kiskorától. Kérdés, hogy hogyan lesz az ilyen gyerekből híresség, akár miniszterelnök? A szülők ajnározzák, az egy dolog. Sajnos a legtöbb pedagógus is olyan, hogy jutalmazza a jó tanuló, jó családból való gyereket, még akkor is, ha nagyképű és mások kárán jut előre. Sokan megsértődnek ezen, de sajnos az úttörőmozgalom erre még rátett egy lapáttal.
    Ott nem a gyerekek döntöttek demokratikusan arról, hogy mi kerüljön a faliújságra, hanem a tanár jóváhagyását kellett kérni. Ünnepségek stb előírás szerint zajlottak, ez volt végülis az úttörő legelterjedtebb formája, amivel minden diák kapcsolatba került.
    Ilyen körülmények között menetelt a kis Viktor a jogi egyetemig, és soha, egyetlen tanár annyit nem mondott neki valószínűleg, hogy ejnye-bejnye. Kezdő politikusként annyi szabályt hághatott át az ifjú Viktor, amennyit akart. Tehette, mert ő volt a liberálisok üdvöskéje, még akkor se koppintottak a kezére, mikor Nagy Imre újratemetéséből egyszemélyes fellépést kreált.
    Persze, könnyebb a kritizálók részéről az apját szidni a politikusnak, esetleg a származását, mint szembenézni azzal, hogy az egész politikai (és értelmiségi) bagázs asszisztálása mellett történt mindez, ami nem volt végzetes, hogy így történjen. Biztos vagyok benne, hogy nem egy ifjú politikus indult hasonló adottságokkal, hasonló háttérrel. Talán nem volt elég kitartásuk, de ami a fontosabb, ezekben az esetekben volt kontrolláló erő, ami visszafogta a túlzott karrieristát.

    Na, ez jutott eszembe erről, hogy valakinek mindig igaza van.

  • Pár napja hozzászóltam,de eltünt…..persze véletlenűl….
    Orbán református,értelmiségi családból származik (apja mérnök volt)pártitkár nem.

  • HAZAI LAMPA:

    Ellenbizonyithatatlan a kozmondas, hogy; „az emeberileny a kozvetlen kornyezetenek a termeke.”

    Aki vizben el annak kopoltyusnak kell lenie!

    Ketsegtelenul Orban Viktor minmiszter-elnok a kozvetlen kornyezetenek es korulmenyeinek a termeke.

    Az Oxfordi szemesztere meg egy hajszalatt sem valtoztatta.

    Eletet, sot miniszterlnokseget is fiatalkori nevelese es szemelyes tapasztalaibol nyert esetek itanyitjak es befolyasoljak.

    Persze, azon vitazni teljesen eredmenytelen.

    Az egyedulli alany lehetne, hogy, mi, hogyan valtoztatna a jelen korulmenyeket.
    De az sem ami erdekelne a magyarokat.
    Tehat minden fog menni mint a multban mindeg.

  • Besancon
    2020 augusztus 27
    4:42 de.

    Ha szerinted ez pusztán egy élethelyzet feltárás volt, akkor nem szeretnék a Koszorús Szerzővel egyező erkölcsi normáid szerint élni! 😀

  • Geyza,
    azt hittem,hogy….pedig dehogy.Miről szeretnél tőlem olvasni amiről ezerszer megírtam,hogy nem szolgálhatok vele?Maradok az eredeti meghatározásnál.Továbbra sem adok ki még egy izraeli utcanevet sem.Még azt sem mondanám meg,hogy utcák sincsenek csak kőrutak és fasorok.Tenger sincs és a vízcsap is a hálószobák dísze.Nos…remélem mindenki kíváncsiságát kielégítettem.Erre már gombot is lehet varrni.Az idejáró hírszerzők továbbíthatják az általam idehozott szenzációkat!Jól befeketítettem magunkat.

  • Boda Marcsi
    2020 augusztus 27
    12:11 du.

    Te még szabadlábon vagy?
    Aszittem már rég valami zártosztályon kezelnek.

  • gyuri10
    2020 augusztus 27
    4:07 du.

    Nem emlékszem hogy kérdeztem volna tőled bármit is

  • Hazai Lámpa:
    „Én a családi környezetnél fontosabbnak tartom az iskolai környezetet jelen esetben, és már többször is írtam az úttörőről.”

    Ha a „jelen esetben” kifejezés alatt Orbán gyermekkorát, családját, iskoláit érti, akkor ehhez nem tudok és nem is akarok hozzászólni. Nem vagyok pszichológus, még kevésbé az érintett személy pszichológusa, s ha az utóbbi lennék, természetesen hallgatnék a tapasztalataimról és a diagnozisról, mint a sír. Bevallom, különösebben nem érdekel OV személyísége, annál kevésbé, mert szerintem ugyanis nem ő „erőszakolta meg” a magyar társadalmat, hanem majdnem inkább fordítva; a magyar társadalom választotta ki, és „nevelte fel” magának Orbánt, „Egymáshoz méltó két szerető szeret itt.”

    Hazai Lámpa:
    „Sajnos a legtöbb pedagógus is olyan, hogy jutalmazza a jó tanuló, jó családból való gyereket, még akkor is, ha nagyképű és mások kárán jut előre.”

    Ezzel is majdnem egyetértek, bár másképp kissé fogalmaznék.
    ?smeri a régi latin mondást? Senatores boni viri, senatus autem mala bestia. (A szenátorok jó emberek, de a szenátus gonosz bestia.) A tanárok (talán) nagy része jó ember,
    amennyire a saját helyzete egyáltalán lehetővé teszi, őszintén törekszik a gyerekek hazulról hozott mély szociokulturális egyenlőtlenségeit mérsékelni. Viszont az iskolarendszer (amelynek irányítói természetesen programjukban ugyan hangsúlyozzák az iskolák humanista, a szociokulturális egyenlőtlenséget mérséklő társadalmi feladatait) rejtett, ki nem mondott, ám valóságos feladata általában az adott társadalom szerkezetének változatlan, vagy épp csak alig-alig módosult formában történő újratermelése. Ebben az értelemben
    az iskolarendszer (nemcsak Magyarországon) osztályjellegű, snem kevésbé konzervatív intézmény, mint a börtönrendszer. A kivételek erősítik a szabályt.

    Az egykori úttörőmozgalom milyenségéről nincs véleményem,
    nem voltam úttörő, s még csak nem is olvastam a dologról semmi lényegbevágót.

  • Geyza

    Érdemben vitatkozz, ne személyeskedő minősítésekkel vagdalkozva.
    Hazai Lámpa igenis ismerős az anyagban és ha ez neked kellemetlen hagyd őt ki a repertoárodból.
    Ahogy anno Németh Lehel énekelte: tanulni kell, ennyi az egész.

  • Kővendég
    2020 augusztus 27
    5:16 du.

    hm, nahát!!!! még hogy ilyet?! nagyszerű!

    amit O1G kapcsán a társadalom aljasságáról (=kapzsiság) írsz az ezzel tökéletesen fedve van: „Senatores boni viri, senatus autem mala bestia. ”

    és az oktatás hozzájárulása ahhoz, hogy éppen néhány perccel ezelőtt nyilatkozott élőben egy mulatto (nagyon nehezen találtak színeset NHL ben nem divat) és sajnálkozott „az eseményekről” és amikor a riporter rákérdezett, és most akkor a játékbojkott után mi lesz az akció… a gyerek hullafehérré vált és hebegett habogott mert nem is tudta, hogy az nem megoldás amit csinálnak (Levédiaalsópöfetegen sokkal kevésbé), mert amíg a törvényhozás nem ül össze a témában és nem zárják rájuk az összes lehetséges páncélajtót bennhagyva őket étlen szomjan, hogy amíg nem hoznak törvényt erről és azt a szavazók nem fogadják, el addig nem jöhetnek ki (közölve velük, hogy a hullaszállítók fel vannak készítve) és azonnal leváltják az egész kormányzatot mert az elmúlt 15 választási időszakban (=60 év!) semmit sem tettek ez ügyben sem csak a saját személyes pecsenyéjüket sütögették

    ennyit hozzá kívánok tenni mélyenszántódhoz

  • Mióta Hazai Lámpa fel szokta emlegetni az úttörő mozgalmat, két talányt nem tudok megfejteni.

    Én az ötvenes években voltam úttörő, amikor is ennek a mozgalomnak egyetlen értelme volt: aki nagyon rossz tanuló volt, azt nem vették fel úttörőnek. Mindenki más úttörő volt, ami azt jelentette, hogy iskolai ünnepségeken fel kellett venni a nyakkendőt. Én személy szerint semmi egyéb hatását nem érzékeltem.

    Amikor a gyerekeim voltak úttörők (a nyolcvanas évek elején), akkor a rossz tanulókat nem vették fel úttörőnek, a megfelelő tanulók pedig az iskolai ünnepélyeken nyakkendőben parádézhattak. Ezen kívül az úttörőségnek az ég adta világon semmiféle jelentősége nem volt.

    Mindkét korszakban lényegében mindenki úttörő volt, lényegében mindenki részt vehetett úttörő-táborozáson, ahol voltak holmi formális szabályok, amelyeknek semmiféle – se jó, se rossz – hatása nem volt.

    A fentiekből kiindulva, vajon Hazai Lámpa mikor lehetett úttörő, amikor annak valami káros hatása lehetett? – ez az egyik talány már első időktől fogva a számomra.

    A második talány most Kővendéggel kapcsolatban merült fel bennem. Minthogy gyakorlatilag minden magyarországi iskolás gyerek úttörő volt a megfelelő időszakban, vajon hogy lehet, hogy ő nem? Talán külföldön élt? Vagy ANNYIRA rossz magaviseletű volt? Esetleg csak elfelejtette ezt a RENDKÍVÜL jelentéktelen és hatástalan hülyéskedést? 🙂

  • Az előbbi okoskodásomat a KISZ-re is rá lehet húzni, egy kis különbséggel: Az ötvenes évek végén (amikor gimnazista voltam) lényegében muszáj volt kiszesnek lenni, politikai okokból (a mi igazgatónőnk nagyon ferdén nézett volna arra, aki 57-ben nem akart volna belépni…) De a KISZ-ben sem csináltunk semmit. (Majd, ha jó kedvem lesz, elmesélem az egyetemi KISZ- alapszervezetünk egészen abszurd történetét). Az iskolák elvégzése után az egész KISZ-t el lehetett felejteni. Viszont aki NAGYON AKART, az persze kedvére buzgólkodhatott. Na, ezek a bennfelejtődött KISZ-esek aztán persze habzó szájjal építhették a… a saját karrierjüket. DE NEM KÖTELEZŐ jelleggel.

  • https://index.hu/belfold/2020/08/28/kormanyinfo_koronavirus_kormany_gulyas_gergely_szentkiralyi_alexandra_koronavirus/

    Azoknak a magyaroknak, akik belépnek az országba, két negatív tesztet kell bemutatniuk, és a tesztet maguknak kell finanszírozniuk, nem fizeti ki helyettük az állam. Megszűntették az országok járványügyi besorolását, Magyarország zöld, minden ország vörösbe került.

  • Cukihara
    2020 augusztus 28
    6:14 de.

    Hazzay egy Horthy-fan.
    A többi meg mellékes.

    Te is Horthy-fan lettél ?

  • Cukihara:

    Előzőhöhöz:

    Az iszapbírkózáshoz meg nincs kedvem.
    Sem veled sem mással. VÉLEMÉNYEM van !
    És azt hangoztatni fogom eztán is annélkül
    hogy nap mint nap ismételten bepötyögjem ide
    mi miatt alakult ki a véleményem.
    Ezvan öreg, lehet sikoltozni.

  • Különben is rühellem a szélsőbalosokat.
    Ha még nem mondtam volna.

  • Nos végre az utolsó hozzászölásom megjelent,persze kicsit kozmetikázva….Ille cikkéről.. tehetségéról,múltjáról és jelenéről…. írt kritikám persze nem,de sebaj többen osztották a véleményem itt a fórumon!
    Amúgy Geyza!!!: én szabadlábon vagyok természetesen,mert sem terhelt,sem bűnöző nem vagyok.