Meghalt Aline Chrétien, a volt miniszterelnök felesége

2020 szeptember 14 10:00 de.34 hozzászólás

Vasárnap este jött a hír, hogy szombat reggel meghalt Kanada egyik leghosszabb ideig regnáló liberális miniszterelnök felesége. Aline Chrétien, Jean Chrétien felesége, 84 évesen hunyt el a Québec tartománybeli Lac des Piles otthonában. Az utolsó években Alzheimer korban szenvedett. „Családja vette körül, ahogy felkelt a nap szombat reggel Lac des Piles rezidenciájuk fölött”–nyilatkozta Bruce Hartley, a korábbi miniszterelnök tanácsadója.

Jean és Aline Chrétien

Aline Chrétien mélyszegénységbe született Shawinigan városban. Nem fejezte be a középiskolát, bár a későbbiekben levelezőtagozat részeként végzett el néhány egyetemi kurzust. Édesanyja fodrász volt, édesapja pedig munkásember a helyi erőműben. Szerény bérházban laktak Shawinigan város szélén. Aline-nak először 16 évesen volt alkalma meglátogatni Shawinigan városközpontját. Még gyerekfejjel döntötte el, hogy az apácákat kéri meg arra, hogy etikettre tanítsák, többök között arra, hogy „uri” kanadai körökben, hogyan teáznak.

Tizenötéves volt, amikor 1951-ben megismerte Jean Chrétien-t, aki nála 2 évvel idősebb és szintén nyomorúságos körülmények között nőtt föl egy vidéki québeci családban 18 testvérével. 1957-ben házasodtak össze és három gyerekük született. A csak franciául beszélő Aline Chrétien autodidakta módon megtanult angolul, később pedig olaszul és spanyolul is. Barátai és liberális párttársai remek zongoristaként is ismerték Aline-t.

Bár Aline többnyire kerülte a médiát és privát életet igyekezett élni, nem csak Jean Chrétien felesége és támogatója volt férje hosszú politikai karrierje során, hanem legfontosabb tanácsadója is. 1993 és 2003 között, a több mint tíz évig tartó Chrétien miniszterelnökség ideje alatt, rendszeresen jelen volt kabinetgyűléseken, férje pedig szinte minden alkalommal kérte, hogy felesége is mondja el véleményét az adott kérdésről vagy vitáról. Szemben Jean Chrétien időnként harcias, „utcagyerek” stílusával, Aline nyugodtságáról és békülékenységéről volt ismert.

Amikor a Chrétien korszak végén a közszolgálati média megkérdezte Aline-t, hogyan szeretné, hogy a kanadaiak emlékezzenek férje hosszú kormányfőségére, ezt válaszolta: „Örülnék annak, ha majd azt mondják róla, hogy keményen dolgozott a kanadai népért.” Amikor pedig a politikai konfliktusokról kérdezték, Aline ezt mondta: „Az élet túlságosan rövid és én megbocsátok. A politikában nagyon sok megbocsátásra van szükség.”

A járványra való tekintettel, Aline Chrétien búcsúztatása és temetése nem lesz nyilvános, azon csak családja és a családi barátok vesznek részt. Az sem nyilvános, hogy erre mikor és hol kerül sor. Utólag, egy nyilvános megemlékezésre majd a járvány elmúlása után kerül sor.

Tags:

34 hozzászólás

  • Mindketten jozan gondolkodasu, magatartasu es tisztesseges par voltak, akik mint a mondas a sajat booth-strap-jen huztak fel megukat. Remelve eletukkel sok masok eletein is hasonloan befolyasoltak. They were both from the old school.

    Nyugodjek hamvai es emlekei bekeben.

  • a Chretien éra örökké emlékezetes marad! magam részéről a politikusok magánéletéről nem igan akarok tudni, mert ők eredményeik vagy kudarcaik által ítéltetnek az utókor által, magam részéről nagyszerűnek tartom azt az időszakot, sajnos azóta egyszer sem volt, még azt megközelítő sem

  • Minden ország jó vezetéséhez szükség van egy természetes eszű nőre. Jó lenne ezt már észrevenni. A természet (a biológia) ugyanis a nőstényt szánta a családok és a csoportok vezetésére. A hímek csak a vetélkedés és a hiúság területén jeleskednek. Bocsika.

  • Almási Alma
    2020 szeptember 14
    2:29 du.

    Álmaink Almája

    pontosan!

    de hol van ilyen? és ki? mondj példákat, lécci?

  • Almási Alma, 2020 szeptember 14, 2:29 du.
    „A természet (a biológia) ugyanis a nőstényt szánta a családok és a csoportok vezetésére. A hímek csak a vetélkedés és a hiúság területén jeleskednek.”
    – Jaj be szép egy igazságot mondtá Almuska, megyek is és felhímzem egy falvédőre! 🙂 🙂 🙂

  • RIP Aline Chrétien.
    Kedves nőszemély lehetett, legyen áldott az emléke.

  • Almási Alma
    2020 szeptember 14
    2:29 du.

    „Növel? Rossz.
    Nőnélkül? Mégrosszabb.
    Nőkről vagy jót vagy semmit.
    Vagy rosszat. Sok rosszat.
    Esetleg lehet kevés is, de
    mindenféleképpen rossz legyen…”

    /Karinthy Frigyes/

  • szept.14. 2:29
    Ez még stimmelne is, ha nem lenne rengeteg „SZŐKE NŐ” !

  • Almási Alma:
    „Minden ország jó vezetéséhez szükség van egy természetes eszű nőre”

    Hadd kötözködjek kicsit. Miért csak egyre, miért nem többre? Egyébként ebben egyetértek veled, bár nem hiszem, hogy önmagában ettől jobb vagy rosszabb lenne a világ.
    (Mit jelent az, hogy „természetes” eszű? Fogalmam nincs róla. Tanulatlan, vagy mi?)

    Alma:
    „A természet (a biológia) ugyanis a nőstényt szánta a családok és a csoportok vezetésére.”

    Az ember nem kevésbé társadalmi lény, mint amennyire biológiai. Hogy a „természet” mit mire „szánt”? Nem tudom, te hogy s mint vagy vele, de én teljesen más módon, másképp élek, mint ahogy azt a természet „szánta”. Ruhában járok. Ritkán állok ki mosakodni az esőre, inkább teljesen természet ellenes módon zuhany alatt vagy fürdőkádban teszem. Ahelyett, hogy a fogaimmal tépném szét a nyers húst, gyakra főtt vagy sütött ételt eszek. Nem is szólva olyan alapvető biológiai funkcióimról, mint pl az ürítés – képzeld el, ha csak tehetem, kifejetten természetellenesen (óh, irgalom atyja ne hagy el!) WC-n végzem el, és nem jártamban, keltemben bárhol, ahol éppen rám jön. (Platon pedig még az utóbbi módon végezte.)

    Hadd ne ragozzam tovább. Hogy a természet (vagy éppen Isten, netán az istenek) mire „szánták” biológiailag az egyik vagy a másik nemet, illetve egy-egy adott társadalomban, tárrsadalmi közösségben tipikusan milyen szerepet tölt, tölthet be az egyik vagy a másik nem – két teljesen különböző dolog, melyeknek legfeljebb nagyon áttételesen van csak közük egymáshoz.

    Mellékesen, érdekes és külön eszmecsere tárgya lehetne ez az antropológizáló és teleológikus, sőt finalista megközelítés, ti. hogy a természet „szánt” volna bármit bármire; a kukacot arra, hogy megegye a hal, a halat arra, hogy kifogja a horgász, a horgászt arra, hogy hazavigye a feleségének, a feleségét arra, hogy megsüsse ebédre a család „urának”, a sok millió évvel ezeleőtt létezett növényeket pedig arra, hogy mára ásványolajjá alakulva legyen üzemanyag a horgász kocsijába, ki tudjon menni hajnalban horgászni. (A „természetet” az Istennel helyettesítve is problémás a dolog, legalábbis a zsidó vallásban; a zsidó Biblia ugyan dugig van a Teremtő antropológizálásával, a zsidó „teológia” viszont szigorúan tiltja az Örökkévaló antropológikus felfogását. A görögök annak idején igazán elegánsan megoldották a dolgot, az Olümposz csucsától a tengereken át az alvilág fenekéig tele voltak istennekel; én tulajdonképpen őszintén sajnálom, hogy ezek a szerintem annak idején valóban létező istenek – a görög emberek hittek bennük, tehát az emberek hitén és magatartásán keresztül hatottak, s ami hat, az létezik – mára meghaltak. Amíg éltek, sokkal könnyebb volt megérteni és megmagyarázni a történelmi eseményeket, mint manapság az egyistenhívő vagy Isten nélküli világban.)

  • ALMNASI ALMA soraira;

    Hey, almacsaka, ez igen a fejlodes jele am.

    Persze elfelejtette hogy a testasterone az agressio es az eroszak okozoja.
    Persze, a noi testihormon is produkal nemu testasteron-t am.

    Na es ma vannak am novekvo szamokban az u.n transgender egyenek. S ki tudna hogy valoban mik azok?

    Aki meg itten is a szepszavkra reagal a „dogolj meg”-el.

  • Almási Alma
    2020 szeptember 14
    2:29 du.

    Kedves Alma, ezt a tényt én már immár 45. éve tudom! 😀
    ((Nem udvarolni vagy sok jogos dorgálást elmismásolni akarok, magamtól jöttem rá az otthoni jó(a teremtés koronájának megrázó) tapasztalatok hatására!))

  • Bendeguz79
    2020 szeptember 15
    10:00 de.

    Tisztelt Uram, hidd el, a jó asszonyi logika nélkül már a korszerű gender tudomány nélkül is kipusztítottuk volna egymást! 😀

  • Bendeguz79
    2020 szeptember 15
    10:00 de.

    Ne vedd bántásnak, ha megsúgom hogy, nálunk még a becézett keresztnév is nagy kezdőbetűvel írandó! (Egyébként az elgépeléseket leszámítva, nagyon jól haladsz magyarból, már csak az irántuk való szemtelen tiszteletlenségeden kellene javítani!)

  • Ránézésre is egy kedves, megnyerő arc, az a fajta, akiről mondani szokták, hogy „viseli hajdani szépsége nyomait!”
    A cikk elolvasása után, az első benyomásom is megerősödött: sok ilyen Aline kellene a világba, akkor talán eredményesebb és boldogabb hely lenne ez a földgolyóbis!
    Nyugodjon békében.

  • Kővendég
    2020 szeptember 15
    5:22 de.
    _______________

    Na jóvanna… Tudom, hogy manapság a KMH-ban a kötekedés a divat…

    Ahhoz, hogy emberekkel (fajtársakkal) valaki szót érthessen, elsősorban nem észre és magas műveltségre, hanem pszichológiai érzékre van szükség. Nagy általánosságban (de persze nem minden esetben, hiszen a társadalom alapvetően FÉLRENEVELŐ hatású) erre elsősorban az ivadékgondozásban van szükség. Egy ilyen képesség – többek között a megosztott figyelem, amely egyidejűleg MINDENKIRE képes odafigyelni, még arra is, aki a háta mögött rosszalkodik (nyugdíjas óvónő barátnőm megfogalmazása), alkalmassá teszi a nőstényt a nagyon bonyolult társadalom összeszedésére és vezetésére a lehető legkevesebb megalázással és eltaposással.

    Mindössze erre akartam rámutatni.

  • Kővendég
    2020 szeptember 15
    5:22 de.

    és ha mindezt feldúsítanád a caribi és afrikai istenségekkel és a bennük való hitben és abban, amit élőben tapasztaltam, akkor igazán meg tudnád kavarni az európa centrikus és ezért nagyon elmaradott hitvilágot ami ugyanezért szegényesebb is az ázsiai hitvilág és a hozzá csatolható ugye a Csendes óceántól a hátasztán országokon egészen a perzsákig bezárólag szintén

    és akkor a mára már eltűnt Mezopotám és környéki rendszereket a Gilgamés és a többiek
    és abban a mindenféle Médeák és a Jázón ok akik ugye felfedezni mentek (kackac)

  • ORSOS; 1/5-et Mgyarorszagon eltem, ugy a fascistak mint a bolshevikok uralma latt is.

    Ott jarta, iskolaba, voltak tobb ciganyok is, de MIND, MINDEG tisztelet es becsulet at tanusitottak.

    De SOHA nem talalkoztam azzal az gyalazatos egyenek magatartasaval mint itt a KMH-n.

    Pedig so fele eltem am nem csak ottan es itten.

    SOHA, SENKI nem mondotta nekem, sem soha senki masnak hogfy „dogolj meg”.
    Pedig felvilagszerte mindenfele egyenekkel , nepekkel, rendszerekkelvolt am szerncsem , vagy bal-szerncsemmar a 85 eletevemben.
    De a KMH tapsztalat soha nem volt elkepzelheto.

    Talan abbol ertheto a magyarok altalanos vilagszerti hiruk?!

  • ORSOS:
    NEM vagyok es nem ohajtanek soha „tisztelt urad” lenni, de allitasod egyaltalan nem gyanitom.

    Mikor reg engem „hazug”, „gonosz”, „gazember”-nek neveztek engem leg-elso soraimra itten, s masok meg „atkozttak”-nak, meg mint bavalotta, hogy „nem azert uszitunk ellenuk mert zsidok, hanem mert nem a mi erdekeiket szolgaljak..”, no meg a „dogolj meg” ketsegtelenul bizonyitja soraid allitasat.

    Tortent az valaha is magaval, vagy barkivel is, bar hol a vilagban, bar ki mas nemzetisegu egyenekkel?????

    Azon nyujtottam mindeg sajat tapasztalataimat.

    Yehat nem csak a Hitlerek, meg Sztalinok, hanem mind akik buszken magyarnak allitjak magukat.

    Na, mi a maga hosszu-elete vilafszerti tapasztalata mindenfele mas nepekkel ?????

  • Kővendég
    2020 szeptember 15
    5:22 de.

    majd Chris eldönti ez még belefér e?

    BWV 1052/ 2. tétel és ha lehet Jean Rondeau val

    az „olyan” …még én sem tudok róla többet mondani…
    (Dynastie recordings ERATO az érdekessége, hogy nem zongorán hanem csembalón adja elő)

    hogy zeneileg süket lennél? ilyen humor esetén ez mese! mindenesetre hallgasd meg… szavakat még én is keresgélek… te majd megtalálod és ugyanezen a felvételen a #6. -ot

  • Bendeguz79:
    „a testasterone az agressio es az eroszak okozoja. Persze, a noi testihormon is produkal nemu testasteron-t am.”

    Én nem vagyok biokémikus, de Önnek talán igaza van, sőt válasza implicite magában foglalja a megoldási javaslatot;
    az egyénben a testosteron (legyen az női vagy férfi) termelése ma elég egyszerű kémiai módszerekkel leálítható, sőt végleg megszüntethető, és akkor – mivel Ön szerint a háborúk, stb. oka a testosteron, igy tehát ha ezt a csekély beavatkozást mindenkinél elvégzik, itt a kanti örök béke korszaka. (Ha jól emlékszem, Kantnál a temető melleti kocsma elnevezése az „Örök békéhez” volt.) Hja, ahogy a Sztálinnak tulajdonított mondás szól: van ember, van probléma, nincs ember, nincs probléma. 🙂

    Bendeguz79:
    „Na es ma vannak am novekvo szamokban az u.n transgender egyenek. S ki tudna hogy valoban mik azok?”

    Jó esetben – legalábbis gyanítom – kisebb vagy nagyobb mértékben szinte mindannyian.

  • Almási Alma
    2020 szeptember 14
    2:29 du.

    Ebben van igazság, csak éppen a nők sem egyformák. Vannak nők, akiknek a szervezetében a tesztoszteron szint magasabb, a dopamin vagy a szerotonin helyett (és ez a férfiak közt ugyanígy van!)
    Az ilyen típusú nők manapság már lehetnek vezetők, szervezők nemcsak a családokban, hanem régebben férfiasnak számító szakmákban is, ami előny, viszont a propagandisták nagy hangon hirdetik, hogy ez a női egyenjogúság, ami nem igaz! Sajnos ők is legázolják nőtársaikat, akik esetleg az együttműködésben vagy a kreatív gondolkodásban sokkal erősebbek, ahogy ez megfigyelhető kisebb munkahelyi közösségekben, akár Magyarországon is (és ez férfikollektívában vélhetően ugyanígy működik!)

    De tágabban kitekintve, az a 20. sz. második felében, kissé fensőbbségesen terjesztett elképzelés, hogy az ősidőkben matriarchátus lett volna, és az volt az emberiség aranykora és határtalan béke kora (a patriarchátus előtt), nem állja meg a helyét tudományosan. Pl. ebből a feltételezett időszakból ugyanúgy vannak tömeges sírok, férfiakkal, nőkkel, gyerekekkel, akik az őskori törzsek egymás közötti harcaiban pusztultak el, mint későbbi időszakokból.

    És még egy, az ide kapcsolódó nevelés témakörben ma már láthatjuk a tekintélyelvű nevelés utáni tekintélymentes korszak eredményeit. Sok hasznos újítás mellett, azért már ennek is láthatók a negatívumai is.
    Ismeretes, hogy a módszer hívei abban hisznek, hogy kisgyerekkorban a szelíd rábeszéléssel minden probléma megoldható, és akkor majd egy aranyos tündérgyereket nevelnek, aki mindig időben megy fogat mosni. Aztán a leghumánusabb eszmékkel nevelő, legliberálisabb szülő ott áll, és nem érti, hogy a gyerek hogy mondhat, hogy csinálhat olyat, hogy rosszalkodik, csúnyán beszél a szülővel vagy köpköd. Aztán a szülőnek is persze elgurul a gyógyszere, és odacsap.

    Ennek az a magyarázata, ha jól tudom, hogy még a legkisebb dorgálás is kivált bizonyos fajta stresszt. Ugyanis ilyen az emberi természet, hogy a korlátozásra agresszióval, de legalábbis a stresszhormonok növekedésével válaszolunk. Tehát elméletileg elképzelhetőnek és jónak látszik, mégsincs korlátozás és stressz nélküli nevelés a gyakorlatban. Persze ezt nagyon tág határok között lehet értelmezni. Van, aki már a születés pillanatától megkülönbözteti a szelíd és erőszakos módszereket, amivel nevelni lehet. Pl. az újszülött elvétele az anyától (és a babaosztályra áthelyezése néhány napra) egyesek szerint az agresszióra nevelés előszobája. Mások szerint viszont ezzel tehermentesítjük az anyát, hogy kipihenje a szülés fáradalmait.

  • Orsós Elemér
    2020 szeptember 15
    1:23 du.

    Tudom, hogy viccnek szántad, de kicsit hadd kötözködjek.:) Én azt látom, hogy azok nélkül a férfiak nélkül kihalt volna az emberiség, akik képesek voltak másokról gondoskodni.

    Akiknek nem a versengés, a vagyon villogtatása volt az első, hanem megfogni a munka végét. Akik sokan, névtelenül esőben, hóban, fagyban gyalogoltak több tíz, esetleg száz kilométert, hogy a családjának valami betevője legyen.

    És végül, mindkét férfitípusra igaz, hogy az asszony áll mögötte. Van, aki az állandó versenyre, pénzhajhászásra űzi az „urát”, vagy a költekezéssel vagy a mániákus robotolással, pénzhalmozással.
    Van, aki nem szégyelli, ha mondjuk nem készült el aznapra a mosogatással vagy éppen nem a legújabb a frizurája, amit otthon mos és szárít. De helyette van egy kis ideje beszélgetni, leülni a többiek közé, meghallgatni a férjet, gyereket, hogy mi volt aznap?

  • Kővendég
    2020 szeptember 15
    5:22 de.

    A kommented utolsó mondatához: ezt már én is sokszor írni akartam, hogy az összes egyistenhívő vallásra (én inkább nagy világvallásoknak mondanám) igaz, hogy a kizárólagosságra törekszik, és pogányságnak tartja az előző korszak hitét. Talán még a hinduizmusban van a régieknek nyoma, és valami a kínai tanokban.

    Ti. előtte, ahogy írod, sok emberformájú isten volt, akikhez különböző bajokban lehetett könyörögni. És ez pszichológiailag biztos sokat segített az embereknek, hiszen nem elvont eszmékben kellett hinni, hanem kézzelfogható dolgokban.
    De ismétlem, a fentiekkel csak akkor van baj, ha kizárólagosságra törekszik az új hit, és gyökeresen ki akarja irtani a régi hit maradványait az emberi lélekből.
    Pl. Mózes szétveri az aranyborjút, aminek az a következménye, hogy a héberek hite teljes mértékben a parancsokon kell, hogy nyugodjon. Mindegy, hogy mit mond a hétköznapi tapasztalat, akár az ösztönök mit diktálnak, nem az ego dönt, hanem a felettes én. Ez pszichológiailag nyilván káros, teljesen elfojtani az ösztönöket vagy a józan ész szavát.

  • Bendeguz79
    2020 szeptember 15
    6:51 du.
    Őszinte bocsánatot kérek, nem kötekedni, csak élcelődni akartam! 🙁
    (Mellesleg nagyon halkan mondom hogy, a többiek nehogy nyalizásnak higyjék, összeszámoltam hogy, ezidáig még én értettem legtöbbször egyet Veled! Jó, tényleg az első időkben kissé idegesített a magyar nyelv használatod, de azóta azt megszoktam, viszont egyszer sem kértelek fel megdöglésre! Azt viszont hogy, mindig csak a csibészségen jár az agyam, erre a kis időre már nem akarom magamon vett erőszakkal megváltoztatni! Gyárilag ilyen vagyok, oszt annyi, így kell liberálisan elfogadni! 😀 )

  • hazai lámpa
    2020 szeptember 16
    6:13 de.

    Kedves Lámpa, ez azon kevés pillanatok egyike volt amikor nem vicceltem, mert speciel a Nejem diplomatikus helyreigazításai nélkül még ennyire sem vittem volna! Hál’ Istennek jó kezekbe kerültem! 😀

  • HAZAI LAMPA leckeket nyujtott a „sok emberformaju isstenek” aalanyan.

    Persze a tudatlansag az emberisegnek csak a lehetokon alapult mindeg.

    De valami az emberi elemeben hozta azt a felfogasaikat, hogy letezni kellet valami magasabb eronek mint maga a gyarlo emberileny.

    Mint hazi allataid is felfogjak minden oktatasok hianyaban is hogy letuk fugg a gazdaikon.

    Csupan a termeszet kutatasai altal jott az emberiseg a sajat letenek letezesen mas erok altal, mely-nelkul a vilagegyetem sem letezhetne.

    Persze az nem „vallas” amint a kritizaloi kedvelik beallitani.

    S nehany letezo „eroket” nem csak elismert (10-et)a tudomany, hanem nehanyat bizonyitott is (4-t).

    Persze azt csak az ostoba nevezne isten-nek.

    De meg Mozes is eppen azt irta (RUAH)ami egy felfoghatatlan ero, de amely okoz felfoghato eredmenyeket, kovetkezmenyeket.

    Persze az „arany borju” , a vagy Hatour elkepzelt anyagi masolata csupan csask egy rakas arany volt egy borju alakjaban.

    De a Torah a tarsadalom ,ill.a kozosseg letenek minden szuksegessegeit pontosan es igazsagosan megszabta.

    Kezdve a fold-terulet es az elelmiszer termeles szuksegleteinek pontossagait.

    A tarsadalmi eletet igazsafossagat.
    A „Jubeli ev” lehetetlenne tette a dusgazdafodast mint a por-szegnyseget a tarsadalomban.Gazdasagi egyenliteset biztositott a tarsadalom minden tagjanak.

    A csalad ,a hazassag, a nemi eletik aprosagait is.
    Az egeszseg es koz-egeszseg biztositasat es koveteset szabta meg.
    Az igazsagszolgaltatast aprosagait.
    Bizonyitekok, tanuk, birak mukodeseinek megszavott reszleteit.

    A szegenyek, arvak, ozvegyek, elhanyatottakrol telejes letet biztositotta.
    A tarsadalom anyagi-rablasa mentessegevel.

    Minden egeszseges, de szegeny letenek lehetoseget biztositotta. De mindenkinek dolgozasaval nyerte azt.

    S a hadakozasokm reeszleteit, mert azt sem volt lehetoseguk elkerulni az ellensegeik eseteiben.

    Talan probalan es lenne kepes barmi hasonlo , de onzetlen es reszrehajlas mentes tarsdalmat biztositott valaha is barki???????

    Persze szukseges am elolvasni az adatokat, mielott kezdenek atakozni azt.

  • Hazai Lámpa:
    „héberek hite teljes mértékben a parancsokon kell, hogy nyugodjon. Mindegy, hogy mit mond a hétköznapi tapasztalat, akár az ösztönök mit diktálnak, nem az ego dönt, hanem a felettes én. Ez pszichológiailag nyilván káros, teljesen elfojtani az ösztönöket vagy a józan ész szavát.”

    Az utolsó mondat érdekes feltevést tartalmaz. Elég sok zsidókkal kapcsolatos negatív vagy éppen pozitív sztereotípiával találkoztam már, de ezzel még soha.
    Őszintén szólva, tartalmilag nem is nagyon értem, igaz, ha a kutyapszichológiához talán konyítok is egy picit, de a humán-pszichológiához nem. Valóban elterjedt olyan sztereotipia a zsidókról, hogy a Freud által feltételezett Es, Ich, Über-Ich piramisban nálunk mindig az utóbbi dominál?

  • Bendeguz79
    2020 szeptember 16
    6:54 du.

    grizi, íme írád:

    „Csupan a termeszet kutatasai altal jott az emberiseg a sajat letenek letezesen mas erok altal, mely-nelkul a vilagegyetem sem letezhetne.”

    én a magam részéről Rocco mesterrel értek egyet, aki Fidelio ban azt énekli:
    két nagy semmit összeadva hidgyed el hogy semmi lesz az!

    ebben a fajta agyficamban az a tréfás, hogy a semmiből csinál valami -ami a semmiben létezett- azaz ő maga is semmi volt(SIC); azaz nem létezett(!!!) valamit ami most grizi, meg poloska és bőregér

    Mózes az egyik (nem az egyetlen!), a sok közül, akik a többiek feletti hatalmukat azzal akarták rettegéssel és megfejthetetlen hülyeségekkel biztosítani (azaz ebből ingyen éltek, mert a többi hülye eltartotta őket, mert mi lesz, ha jön a Belfegor és pofonvág, ha nem engedelmeskedek a Mózesnek… nem lesz semmi, csak röhögény, de az egységsugarú alárendelt úgy lett nevelve, hogy bármit elhiggyen Mózes nak aki egy a sok egységsugarú izéből csak firnyákabb és nem akar dolgozni mert majd ő gyárt nekik ilyen történetkéket

    mint amilyeneket most te ide helyesírási hibáztál az egységsugarú KMH olvasóknak reggelire

    részemről maradok abban a fizikai törvényben, amit az anyag megmaradási törvényének nevezünk mi(SIC) miszerint: az anyag sem nem semmisíthető meg sem nem hozható létre, van és végtelen és örök és mint Galilei (is) mondta, eppur si muove

  • Rodeo11:
    „BWV 1052/ 2. tétel és ha lehet Jean Rondeau val
    az “olyan” …még én sem tudok róla többet mondani…”

    Bár fogalmam sincs róla, ki az említett ember, és mi az a BWV 1052/2, de azért köszönöm a javaslatot. Nem kizárt, hogy alkalomadtán, ha épp úgy alakul, belehallgatok.

    Rode11:
    „(Dynastie recordings ERATO az érdekessége, hogy nem zongorán hanem csembalón adja elő)”

    Kösz, most megint tanultam valamit, sejtettem ugyan, de most már bizonyos lehetek benne, hogy a zongora és a csembaló nem egészen ugyanaz a hangszer.

    Rodeo11:
    „hogy zeneileg süket lennél?”

    Sajnos igen, teljesen.

  • Kővendég
    2020 szeptember 17
    11:24 de.

    na, ma nem jött össze! ráűltél a humorodra, kár!

  • Kővendég
    2020 szeptember 17
    6:46 de.

    Az okoskodó áltörténésznő keveri a héber vallást a vérgőzös muszlim hittel.

  • Bendeguz79
    2020 szeptember 16
    6:54 du.

    grizi,

    A Cornell Egyetem két kutatója, Justin Kruger és David Dunning kísérletekkel bizonyította be … hogy minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább hajlamos arra, hogy túlbecsülje saját tudását … (…”… amikor a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel. …”) …
    Ha valakinek egy adott területen nincs semmiféle szaktudása, azzal többnyire tisztában van, így a magabiztossága ennek megfelelően alacsony. A minimális tudással, és tapasztalattal rendelkezők hajlamosak azt hinni magukról, hogy ők kiválóak. (… nem értik, hogy nem értik …)
    A tudás és tapasztalat gyarapodásával jellemző a magabiztosság visszaesése, a saját hiányosságok felismerésének képessége ilyenkor nő.
    A szakértői tudásszintnél éri el a magabiztosság ugyanazt a szintet, mint a minimális tudás esetén. …
    … vagy ahogy John Cleese mondja: „Muszáj valamennyire intelligensnek lenni ahhoz, hogy észrevedd, milyen hülye vagy.”… :)))))

  • HAZAI LAMPA;

    Ha az erkolcs es onfegyelem, onhatarozat hibas, es csak elnyomja az osztonoket, hat akkor miert meg az allatok mus kovetnek egy szigoru hatarvonalat magatartasaikban?
    Persze nem onhatarozataik alapjan.

    De hat akkor az emberiseg leg-elonyosebb lete lenne mindent elkovetni allati-osztonei alapjan, s semmit az erterlem es hatarozat alapjan.

    Azzal Magacska csupan a szocialista (nemzeti es nemzetkozi) elvek diktatasait igyekszzik jovahagyni???

    Az „end justify any means” (a cel elerese jovahagy barmi tetteket).

    S mit mondana hogy az afrikai tarsadalmak nagyreszben matriarchalisak? Sot ,meg evszazadok utan itten is nagyban eszlelheto az utodaik eseteiben.
    A ferj verese hagyomanyos ?
    Vagy csak a tarsadalmi szokasok erossek?!

  • Kedves Lámpa, ha nem lennél a végletekig elfogult, észrevehetnéd, hogy az ókori (pelaszg) görög szigeteken – a mondaviláguk szerint – erős matriarchalis volt, és ennek nyomai még a későbbi görög mitológiában is megtalálhatók. (Pedig akkor még nem is volt kommunizmus). A medvevadászat Artemisz reszortja volt, és Athene sokkal különb (mert mindig győztes) háború-istennő volt, mint Aresz (alias Mars), akit csak egy hiú, hőbörgő fickónak tartottak, aki számtalanszor pofára esett például az Athene-vel szemben vívott háborúban.

    Nade, te sem tudhatsz mindent, ugye?