Stadionbölcsesség járvány idején

2020 szeptember 24 9:03 de.52 hozzászólás

Most a nagy stadion-buli idején sorakoznak az emberkísérletet, felelőtlenséget, és hasonlókat soroló megnyilatkozások. Nem egyszer olyanokat emlegetve egy-egy fórumon, hogy a sárga föld is belepirulna. Miközben a stadionba szervezett nagy járvány-találkozóban semmi rossz nincs. Sőt! Nagy vezérünk bölcsességét tükrözi az engedélyezése. Csak egyes, netán mindenféle alapbetegséggel, illetve előítélettel küzdők nem látják át ezt a bölcsességet.

Adott ugyanis ez a fránya vírus. Az teljesen nyilvánvaló, hogy a spontán átfertőzési láncok megtörése nélkül mindaddig szabadon terjedhet, amíg ezt a lánctörést lehetővé tevő védettségi szint ki nem alakul a populációban. Ezt olykor nyáj-immunitás néven is emlegetik. A részleges, illetve teljes védettséget elő lehetne persze idézni vakcinálással, de az jelenleg nem igazán elérhető. Marad a fertőzés kiheverése, mint rögös, de hathatós út. Mi segíthetné ezt leginkáb elő? Nyilvánvalóan az, ha a betegség tüneteivel szemben ellenállóbb, inkább fiatal, esetleg középkorosztályból jelentős tömeget gyűjtenek egybe. Na jó! Lesz néhány idősebb is a tömegben, de minden számításba belefér egy kis kerekítési hiba. Miközben beláthatjuk: a stadionlátogatás, a várható szapora levegővétellel, valamint a már fertőzöttek kikiaabáló cseppjeivel igazán ideális a tömeges fertőződéshez, és így jelentős lehet a hozzájárulása a tömegesen szerzett immunitáshoz is.

Már csak azért is, mert maguk sikerrel adhatják át a stadion ajándékát a környezetüknek. Egy-egy kisebb kontaminációs gócot alkotva. Így további hozzájárulást nyújtva a nyáj-immunitás kialakulásához. Remélem így már teljesen nyilvánvaló, hogy a szurkolói tömeg, ráadásul úgy, hogy még ő fizet érte, milyen hatalmas hozzájárulást adhat a későbbi járvány-lánc kivédéséhez. De ez nem is minden. Számos további, talán csak afféle mellékhatás is kiemelheti azt, hogy milyen mély bölcsesség van a meccs nyíltkapus engedélyezése mögött.

Az ugyanis teljesen világos, hogy az, aki megfertőződik az karanténba, illetve betegállományba vonul. Márpedig az is teljesen világos, hogy a tavaszi nagy gazdasági satufék hatására egy valamiben szinte már túl jól teljesítünk. A munkanélküliségben. Márpedig az, aki karanténban ül, illetve betegállományban fújja az orrát, az nem munkanélküli, hanem beteg. Tehát a tömeges fertőződés tömegeket óv meg a munkanélküliségtől. Na jó, kicsit szépíti a statisztikátis, de ez eltörpül amellett, hogy a betegeket ápoló családtagok életének is értelmet ad. A betegápolás szép hivatásával ismertetve meg őket. Már amennyiben otthon gondozhatók. Ha pedig nem, akkor legalább megmutathatja a mi bölcs vezérünk, hogy milyen hatalmas előrelátás húzódott meg a sokat kritizált légzés-segítő kontingens beszerzése mögött.

Aztán ott van az a fránya nyugdíjkassza is. Állandóan csak ásítozik, és a különböző szervezetek meg azon sopánkodnak, hogy pár év múlva esély sem lesz a nyugdíjasok ellátására. Mármint akkor, minden potenciális nyugdíjasból valóban nyugdíjas lesz. Csupa nyomor várna rá. Mennyivel humánusabb ehhez képest egy gyors lázroham okozta szívmegállás. Nem igaz? A stadionból szinte tünetmenetesen kikerülő középkorúnak jó eséllyel van egy kisebb korú, és szinte tünetmenetesen fertőződni képes gyermeke. Kiváló biokonténerként a nagyszülőknek elszállítandó vírusok számára. Akik valószínűleg nem, vagy csak rövid ideig lesznek ezt követően nyugdíjasok. Megúszva a nyugdíjas nyomort, az öregkorral együtt járó egyéb kórságokat, és megannyi kellemetlenséget.

Így csak abban bízok, hogy népünk bölcs vezére maga is példát mutat. Nem csak kimegy a mérkőzésre, hanem a nép közé vegyülve maga is aktív szerepet vállal a fertőzési láncok megtörésében oly fontos nyáj-immunitás kialakításában.

52 hozzászólás

  • A feltett kerdes idoleges!

    De nem tudhato , hogy a „nyaj-immunitas” hogyan es mikor lehetne valosag ennek a virusnak az eseteben.

    Nem jelezte a szerzo a Swedek estet.

    Swed-orszag NEM gyakorolt semmifele vedelmezo elkulinetesseket, sem a maszkokat.

    A kezdetben az aldozatok szam magas volt, de ma a leheto LEGalacsonyabb a fertozotek szam ottan.

    A szakertok valasza, hogy a lakossagnak ugy lehetoseg alakult a „nyaj-immunitas” megavalosulasara.

    Ami a vedo-oltasokat illeti, az adatok bizonyitjak, hogy ez a virus NEM okoz antibody letrejottet a jarvaby sikeresne alkeloknek.
    Azert van hogy barki tobbszor is aldozta lehet.

    S HA biztonsagos es mukodo injekcio lessz, amit nagyon kilatasban van, de havonta, vagy ket-harom honaponkent lessz szukseges a beoltasra.

  • Igen! A nyájimmunitàs bekovetkezteig velunk lesz a jarvany! A lakossag 60-70%‐án at kell mennie!
    A visszafertozodes az ketseges! Össze-vissza infokkal lepik el a tarsadalmat, rossz tesztekkel hoznak ki rossz, teves eredmenyeket, panikkeltessel csak a hatalmi arroganciajukat taplaljak!
    Ahogy korabban is irtam, az ossznepi rendezvenyek, stadionban es mashol – vegul is a tarsadalom ellenallokepesseget fogja erositeni a fertozeshullammal….
    Kulonben kedves nyugdijasok eletuk vegeig maszkban es kesztyuben elvezhetik tartalmas napjaikat!
    Magamnak nem ilyen sorsot szanok….
    A mindenkihez eljuto ellenszerum csak hiu remeny, vagy! Minden realis esetben ha majd lesz egyszer, akkor az euromiliomos nyugati nyugdijasok kapjak evekig, majd diszkont aron sem tudjak kifizetni a magyarok. Igy a termeszetes szelekcio teszi a dolgat….
    Idovel, ha mar a Fold tehetos nyugdijasai megkaptak, majd utana kis arcsokkentessel futtatjak ujra dragan, es lassacskan mennek lejjebb az arral!
    Lesznek majd orosz , kinai es pirez vakcinak is a piacon felaron, de a mellekhetasukkent fel evvel kesobb halnak bele mas szovodmenyekbe, mellekbetegsegekben. De lehet, h utana 2 fejuk, v fel vesejuk marad(amely lassacskan sorvad….)
    Kerdes, h ezek a fertozesek csak a rossz minosegnek, v iranyitott tendenciak lesznek terjeszkedespolitikai okokbol!)
    Szerintem a legjobb, ha a lakossag minel elobb fertozodik es a gyogyultak verebol kivont esszenciaval lehet oltani a veszelyeztetetteket. Sot! Fizetni kene a gyogyultak versavojaert! Verplazmajaert!
    A gazdasagot mar ugyis tonkre tette a kormany!
    Tartalmas termeles es szolgaltatas mar alig van, csak horror aron!
    Eljen a vadkapitalizmus!

  • 666;

    Orulok hogy humorat probalta csilogtatni.

    Sajnos a valosag nagyon mas.

    Jelenleg meg kilatas sem letezik a jatvany vegenek.

    A nyaj-immunitas csupan remenykedes.

    A ver-palazmakat ezrek es ezrek adakoztak, NEM letezik az allando, sem altalanos anti-testek letenek lehetosege!!!

    S ez nem egy legzesi, influenz-typusu virus, hanem a ver-alvadasat okozza.
    Amodon kezdve a tudo, sziv, maj, vese, agy-hajszalereiben a verkerigeset gatolja.

    Bizinyos ver-typosuakat kevesbe erint.
    A szervezet eros ellenallokepessege is chromium potlas es alapu gyogyszerek segitok.

    Sajnos tobb kisgyerekek eseteben tanulasi problemakat hagyott hatra a teljes kigyogyulasaik eseten is.

    Remelve lenne majd legalabb nyaj-immunity, de az sem biztositott.

    A gazdasagi es tarsadalmi kovetkezmenyei mar is oriasi karokat okozott, s a jarvany vege meg csak remnykedes.

    Sok ipari es kereskedelmi vallaltok mar is csodben vannak, de tarsadalmak is lesznek majd hosszutavu gazdasagi katasztrofakkal sujtva.

  • Ennek nem így kellett volna történnie – így kezdődik a Politico csütörtöki címlapsztorija Orbán Viktorról, ami azt járja körbe, miért volt képtelen az Európai Unió bármit tenni, miközben Magyarországon évek óta sérülnek a demokratikus normák és a kormány autokratikus eszközökkel szilárdítja meg a hatalmát.
    A cikkben több mint egy tucat jelenlegi és volt politikus, valamint unió hivatalnok beszél arról, hogyan használta ki Orbán az EU sérülékenységét, hogy kiüresítse a magyar demokráciát anélkül, hogy valaha is komoly politikai vagy gazdasági következményekkel kellett volna szembenéznie.
    https://hvg.hu/itthon/20200924_Politico_Orban_Viktor_Europai_Unio
    https://www.politico.eu/article/how-viktor-orban-broke-the-eu-and-got-away-with-it-hungary-rule-of-law/

    Még egy kis színes a keserű humor kedvelőinek 🙂
    „Állami szervek adtak ki közös nyilatkozatot arról, hogy milyen jól felléptek a korrupció ellen az elmúlt 9 évben”
    https://444.hu/2020/09/23/allami-szervek-adtak-ki-kozos-nyilatkozatot-arrol-hogy-milyen-jol-felleptek-a-korrupcio-ellen-az-elmult-9-evben

  • A koronavírus árnyékában nemcsak a stadionépítési-láz bizonyul tévedésnek. Minden, nagyobb tömegnek tervezett szórakozás, szolgáltatás: a bevásárlóközpontok, a wellness-szállók és a versenyuszodák is. Tipikusan ezzel szórták tele az országot az elmúlt évtizedek fejlesztői (nemcsak a fideszesek).

    Ha a cél az volt, hogy fogyjon az emberiség, akkor a modern nagyvárosok „hasznosnak” bizonyultak. Persze ez csak konteó.

  • Chris
    próbáltam Dubois nak írni de nem engedi be a wordpress… kösz… nagyon kedves semmi olyan sincs benne amit ne lehetne normális emberi mértékkel leírni
    lementettem…csak, hogy nyoma legyen mire képes a wordpress

  • Dubois
    2020 szeptember 25
    3:01 de.

    Chris engedd ide: mivel a „a statisztikák félrevezetésének” szavatossági ideje lejárt

    kelet jelenlegi belső vásárlókosár számadatai szerint a világ legelső mezőnyében van és a nyugat csúszik egyre lejjebb, a másik a keleti belső felvevőpiac több, mint 5 szöröse a nyugat felvevő piacának (a teljes selyemút a 25 szöröse)

    … észrevetted e (javasoltam a térképet megnézni!),

    és ez világméretű tévedés az elektromos autókkal együtt is(SIC), a jól szervezett lakókörnyezet (a jelenlegi nagyon rosszul van szervezve) és az azzal unisono ban kialakított tömegközlekedés a megoldás (majd olvasd ezt el 35 év múlva de akkor már késő lesz, és a Nevada sivatag fel lesz dugig töltve eladhatatlan személyautókkal)

  • Bendeguz79,
    „s a jarvany vege meg csak remnykedes.”

    Ezek szerint a spanyol-nátha járvány máig tart.
    Amúgy igen.
    A vírus itt marad a bioszférában. Az általános immunitás pedig majd ad valami védelmet.

  • O1G666,

    Nem becsülném le az orosz és kínai vakcinákat.
    Személy szerint, ha válogatnom kellene egy kínai vakcina között, amelynek a jóságáért a fejlesztő esetleg az életével felel, vagy egy, a valós védekezés helyett a lázcsillapítógyártásban érdekelt cég által forgalmazott lötty között, akkor erősen gondolkodóba esnék.

  • Hazai Lámpa, világosan érezhető, hogy az utóbbi évtizedben, és különösen most, a járvány hatására az emberiség (vagy inkább az egyes ember) világszemlélete kezd megfordulni. Lassú folyamat ez, mint egy nagy hajó megfordulása. És (a hajóval szemben) teljesen kiszámíthatatlan a végeredménye. Orbán Viktor politikája többek között éppen azért nem ér semmit, mert ő a régi irányt tartja, sőt azt erősíti, mert abban érzi jól magát, az táplálja a hiúságát. Ezért pocsék politikus, és nem a lopások miatt.

  • Boccsánat az off-ért, bár kicsit idetartozik. A pandémia kitörése óta minimálisan mozdulok ki, régi magyar filmeket vadászom a you-n. Kizárólag vidámat. És találtam egy nagyon jót: https://www.youtube.com/watch?v=qlbcGCC0MNc
    A film 1977-ben készült, inkább szatíra, de nagyon hű képet fest az akkori állapotokról.
    Veri az ördög a feleségét a címe. Ezt a magyar mondást akkor használjuk, ha egyszerre esik az eső és süt a Nap.
    Jó szórakozást!

  • Andrew_s
    2020 szeptember 25
    11:59 de.

    ha megkaptam a vakcína semmit sem ér, ha meg nem, akkor nem oltatom be magam vele mivel csak egy: „hátha kigyógyulok” abból amim nincs(SIC)

    … tesztre sem megyek, csak nem képzeli bárki, hogy sorba fogok állni, hogy elkapjam a sorállás alatt?

    az egyetlen a védőoltás anno nem kaptam malária vakcínát de megkaptam a maláriát és mielőtt az Ördög elvitt volna (ott lökdösött a 43C°hoz!!!) bekaptam a camoquin t (egy marékkal) és csak a szemem fehérjének citromsárgasága mutatta másnap mikor felébredtem, hogy volt maláriám ami halálos …váratlan és kiszámíthatatlan és mikor megkaptad akkor ha nincs gyógyszered akkor jobb ha lepedőbe öltözöl és lefexel, hogy a hullaszállítónak ne legyen sok gondja

  • Andrew_s
    2020 szeptember 25
    11:59 de.

    a malária kiszámíthatatlanságáról… ma már tudom, hogy a trópusokon (pláne egyenlítő közelében) pontosan a napéjegyenlőség órájában (azaz December 21 ről 22 re virradó éjfél körül +/- 1,5 óra) rajzik ki a vírus(!!!) és arra fel kell készülni „ülőrajtban”

  • ANDY;
    Igen, a jatvany vege ma meg csak remenykedes.

    Remelve nem Te lennel az egyedulli kivetel abban?!

    A „Spanyol natha” is megszunt 10 millio halaos aldazta utan.
    Sot a sok ismert europai jarvanyok is, sot idovel meg az eszak es del-amarikai indanok is ellen-testet fejlesztett a szervezetuk.
    De pl. az Ebola is ismet felbukkant am.

    S naponta hanyan halnak el a Coronavirusban???

    De maig a pelda, hogy ismet es ismet elkaphatod mert a szervezet eddig nem muatat allando-jellegu ellentest kifejleszteset.
    S a virus mutal, s hatekonyabb alapotban jelenik meg.

  • Bendeguz79:
    „S ez nem egy legzesi, influenz-typusu virus, hanem a ver-alvadasat okozza. Amodon kezdve a tudo, sziv, maj, vese, agy-hajszalereiben a verkerigeset gatolja.”

    Félfüllel hallottam valami ilyesmit harangozni, de bevallom, szakmai kompetencián teljes hiánya miatt nem nagyon figyeltem oda, hiszen egyszerű állatápolóként igazán nem számíthattam arra, hogy itt, a KMH fórumán olyan különösen tapasztalt, sokoldalú, tudós orvosprofesszorok megtisztelő társaságába keveredem, mint pl. Bendeguz79 úr.

    Most már bizonyos vagyok benne, hogy az általa elvégzett humán orvostani kutatások eredményei alapján Mr Bendeguz79 igen komoly esélyese az orvosi Nobel-díjnak. Hogy ezt, a magyar hazának is dicsőséget jelentő eredményt valamivel én is elősegítsem, kész vagyok arra, hogy Bendeguz79 professzor urat – szigorúan személyére címzett e-mailben,
    hiszen nem akarom, hogy kuruzslással legyek gyanusítható! – tájékoztassam 10-12, a humán gyógyászatban széleskörűen elterjedt, véralvadást gátló, illetve lassító gyógyszer magyarországi nevéről, és azok hatóanyagáról. 🙂

    Az említett véralvadást gátló, illetve lassító hatóanyagú gyógyszereket nagy többségében idősebb (vagy fiatalabb, de balesetet, lábtörést szenvedett, időlegesen ágynyugalomba kényszerült), trombozis veszélyének kitett betegeknek írják fel. Bendeguz79 tanár úr felfedezésének óriási jelentőségét mutatja, hogy a COVID-19 járvány első hulláma a súlyosabb következményektől míly nagyon megkímélte a véralvadás-gátlókat nagyobb arányban szedő idősebb fertőzötteket. 🙂

  • Almási Alma:
    „Hazai Lámpa, világosan érezhető, hogy az utóbbi évtizedben, és különösen most, a járvány hatására az emberiség (vagy inkább az egyes ember) világszemlélete kezd megfordulni.”

    Kedves Alma?
    Éspedig? Mennyiben? Milyen irányban? Úgy tudom, volt három nagy pestis világjárvány (abból kettő Európában, ahol a lakosság kb. fele elpusztult), számtalan helyi pestisjárvány (pl. az 1409-es soproni járványban a város szinte kiürült), számtalan nagy és helyi kolerajárvány, stb.
    Ezek kétségtelenül hoztak magukkal változásokat, pl. emelkedtek a munkabérek, gyorsult a technikai fejlődés, stb.), de nem tudom, hogy akár az emberiséget (igaz, akkoriban még nem igen lehetett a szó mai értelmében vett”emberiségről” beszélni) akár az egyes embert tekintve mlyen világszemléleti fordulatot hoztak magukkal?
    A Covid19-től te milyen világszemléleti fordulatot vársz?

  • talalom
    2020 szeptember 25
    5:34 du.

    Ezt a filmet mi is 1977-ben láttuk a férjemmel még a Bem moziban, és már akkor zseniálisnak találtuk. Azóta számtalanszor megnéztem/tük, és nem tudom megunni – ahányszor itt ott valamelyik adón feltűnik, vetítik, mindig ott ragadok! Pontosan benne van minden, amitől mi magyarok olyan igazán magyarok vagyunk! Többeknek ajánlgattam, de meglepő módon kényszeredett „hát igen tetszett….-de nem annyira, a mesélésed alapján jobbat vártam stb ” volt a válasz. Egyik, nálam jóval idősebb barátnőm szerint, akinek adtam a véleményére, ő kifejezetten unta, mert, hogy szerinte nem szól semmiről! Anyósomnak pedig aki sűrűn unatkozott, és kevés dolog kötötte le igazán, odaadtam a kazettát (akkoriban még ez dívott) hogy mikor végképp nem tud mit kezdeni magával, nézze meg, felfogja vidítani! Biztos voltam benne, hogy élvezi fogja, ám erősen kifogásolta, hogy semmi más nem történik benne, mint hogy esznek, és méghozzá „milyen csúnyán esznek!” – egyedül az igazgató úrral volt kibékülve, mert az olyan úriember volt! Nálunk, a filmet megismerve, azóta szállóige lett, hogy „Pityukám, az első benyomás…. ” stb

    Még mielőtt megijednél, nem sorolom végig mindenki véleményét akivel ezt megvitattam csak úgy párat érzékeltettem, hány félék is vagyunk mi emberek!🙂
    Pásztor Erzsit ott, abban a filmben láttam először, azt sem tudtam, hogy létezik, pedig már akkor is negyven körül járt, és szerintem fantasztikusat alakított – de tulajdonképpen, ha jól megnézzük, mindenki! Olyan volt az egész mintha nem is egy megrendezett, leforgatott filmet néznék, hanem egy életkép- sorozat tárulna elém, ahol valakik élik az életüket, amibe valamely oknál fogva én most belelátok! Minden egyes helyszín, mozdulat, hanghordozás, apró, látszólag jelentéktelen momentum rólunk szól – az utolsó pár perc pedig abszolút ráteszi a pontot az í-re, benne van az egész keserédes szatíra sava borsa!
    Mindezeknek nem sok köze van a vakcinákhoz, a stadionokhoz meg főleg nincs – de talán néha nem baj egy kis „elhajlás!”

  • Rodeo11
    2020 szeptember 25
    9:36 de.

    A malária nem vírusos betegség.
    Amellett nekem egy régi ismerős, egy nagyon tehetséges fiatal botanikus bele is halt. Minden oltás dacára. Egy agyvelőgyulladást okozó formája alakult ki nála, de mert késve, már itthon jelentkeztek a tünetek: félrediagnosztizálták.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Less_N%C3%A1ndor

  • Bendeguz79,
    Az influenza velünk él. Ez is velünk fog élni. At influenza ma sem fertőz kevésbé mint 1918-ban.

  • Kedves Kővendég, én csak a zavart, a zavaros véleményalkotást, a zavaros hozzáállást érzékelem nemcsak a politikusoktól vagy a szakértőktől, hanem az egyes embertől is. Hogy ez mivé növi ki magát, azt nem tudom.
    Voltak régi járványok, persze. Ám most ehhez van egy internetünk, egy „világkommunikációnk”, amelyet még (legalább is reményem szerint) nem tud teljes mértékben uralni semmiféle hatalom, vagy tekintély. Ez a helyzet így most teljesen új. Ráadásul én magam képtelen vagyok ezt a betegséget olyan komolysággal szemlélni, mint az általad említett járványokat. Természetesen lehet, hogy nincs igazam, de mivel mások is vannak így ezzel, világszinten megtörni látszik az „abszolút tekintély” tisztelete, ami szerintem üdvös, és már régen itt lett volna az ideje. Talán most…

  • Más szóval: véleményem szerint a gondolat és véleményszabadság azt jelenti, hogy nincsenek abszolút tekintélyek.

  • Andrew_s
    2020 szeptember 26
    11:44 de.

    ebből is látod, hogy nem vagyok biológus sem! kórokozót kellett volna írnom a többi az én személyes tapasztalatom, az nem vitatéma

  • Almási Alma
    2020 szeptember 26
    11:57 de.

    Álmaink Almája

    telitalálat lenne, ha ez lenne a valóság…, de nem az: hit van!!! nem érdemes részleteznem mert megint kiderül nem értek semmihez sem!

  • Almási Alma
    2020 szeptember 26
    11:52 de.
    Álmaink Almája
    írtam egy hosszabb elemzést, de a wordpress nek nem tetszett, nem fárasztom magam vele
    én sem hiszem
    üdv

  • Rodeo11,

    Nem vitaként írtam. Az egyik tény, a másik emlékezés.

  • Almási Alma:
    „én csak a zavart, a zavaros véleményalkotást, a zavaros hozzáállást érzékelem nemcsak a politikusoktól vagy a szakértőktől, hanem az egyes embertől is. Hogy ez mivé növi ki magát, azt nem tudom.”

    Kedves Alma, ez valószínűleg minden jelentősebb világrendszer- vagy nagyobb régió menti társadalmi válság idején magától így van.

    Alma:
    „Voltak régi járványok, persze. Ám most ehhez van egy internetünk, egy “világkommunikációnk”, amelyet még (legalább is reményem szerint) nem tud teljes mértékben uralni semmiféle hatalom, vagy tekintély. Ez a helyzet így most teljesen új.”

    Nos, ebben elég jelentősen eltér a véleményünk.
    Szerintem ha valami összeköti a premodern, kapitalizmus előtti világot, a tegnapi „modern” kapitalizmust (ez utóbbi beleértve annak „szocialistának” nevezett formáját is) és a mai világrendszert, akkor az a társadalom hierarchikus felépítettsége, a hierarchikus jellegű uralom. Új tudományos, technikai felfedezések, azok technológiai felhasználhatóságának kialakítása és elterjedése (a közvetlen emberi és állati energiaforrások lassú vagy gyorsabb felváltása a gőz-, elektromos-, robbanómotoros, sőt részben már az atomenergiával; a kommunikáció technológiájának alapos változása), bár a hierarchia egyik vagy másik szintjének társadalmi betöltői időnként változtak, de maga a hierarchikus uralmi rendszer tartósan soha nem bomlott fel. Ellenkezőleg, a tudományos, technikai, technológiai
    változások mindig a hierarchikus társadalmi rendszer fentmaradásának – meglehetősen hatékony – eszközeivé váltak, s én semmi okot nem látok rá, hogy mai világunkban épp az internet más szerepet tölthetne be. (Természetesen velem szemben bárki felvetheti, hogy az társadalom hierarchikus felépítettsége örök, Istentől, a Természettől vagy az Észből eredő törvényszerűsé, és ami ezen túl van – az utópia. Igen, ez lehetséges. Ám szerintem utópia nélkül még mai is a fákon ugrálnánk, vagy éppen a Paradicsom boldog, változatlan nyugalmában szemlélődhetnénk – s bevallom, engem egyik sem vonz különösebben.)

    Alma:
    „Ráadásul én magam képtelen vagyok ezt a betegséget olyan komolysággal szemlélni, mint az általad említett járványokat.”

    Erről nincs véleményem, nem látok a jövőbe, a járványtanhoz, ezen belül különösen a mai járványoz éppen olyan keveset értek, mint némely járványügyi szakértő.

    Alma:
    „Természetesen lehet, hogy nincs igazam, de mivel mások is vannak így ezzel, világszinten megtörni látszik az “abszolút tekintély” tisztelete, ami szerintem üdvös, és már régen itt lett volna az ideje. Talán most… „

    Nem tudok válaszolni rá, utána kellene olvasnom majd alaposabban át kellene gondolnom, hogy valaha is létezett -e olyan, hogy „abszolút tekintély” abszolút tisztelete.
    Így csak gyanítom, hogy soha… de lehet, hogy tévedek.

    Alma:
    „Más szóval: véleményem szerint a gondolat és véleményszabadság azt jelenti, hogy nincsenek abszolút tekintélyek.”

    Ajjaj, réges-régi filozófiai-teológiai probléma, az un. „szabad akarat” kérdése… Kihagyom a nem létező válaszomat; ugyan semmi bajom nincs a különböző vallású, nem-vallásos vagy ateista „hitvallókkal”, de engem személy nem vonz ennek a szerepnek a betöltése.

  • Kővendég
    2020 szeptember 27
    3:43 de.
    _____________

    Nesze neked, akarom mondani NEKEM! Mert nem értettem ám mindent, amit ebben írtál… 😐

    Aszondod például, hogy kemény hierarchia van, de nincs tekintélytisztelet. Ez nem ellentmondás? Az igaz, hogy a magyarok esetében kedves viselkedési mód az „Eb ura, fakó!”, de olyankor ez nem önálló gondolkodást jelent szinte sohasem, nem egyéni akaratot, hanem csak az ellenpárthoz tartozást. Itt a Kárpátmedencében ugyanis mindig volt legalább két egymással szemben álló hierarchia, keresztény-pogány, Habsburg-orosz, Habsburg-török, sőt, kuruc-labanc, kelet-nyugat, és még ki tudja, mi. De ez nem a „magyarok dicsősége”, hanem a földrajzi helyzetünk fonáksága.

    Másrészt Mi köze van Galileinek vagy Giordano Brúnónak a hierarchia szolgálatához? Nekem sem a tudomány, sem a művészet nem tűnik úgy, mintha a hierarchia építésén dolgozott volna. Csak nézz meg néhány középkori király-portrét figyelmesen… Ez legfeljebb a mai helyzetre (XX. század) mondható el, de ezt most nem részletezem, szerintem a cikksorozatom III. részében elég alaposan kifejtettem.

  • az ítélőképességhez műveltség és valós tudás szükségeltetik, ez ma sincs meg az emberiség nagyon nagy (vagy döntő) többségének!
    ebből következik, hogy a manipulálhatóság üli torát és a NET és csatolt részei csak hozzájárulnak ehhez, hitre építkezik a hatalom amely fegyverrel kapaszkodik a hatalomba addig amíg lesz egy alulművelt hatalmi tébolyban szenvedő aki rendőrnek és katonának megy hogy életét áldozza pénzért azaz a rabszolgák egyike legyen

  • Rodeo, minden átlagembernek van eredeti „józan paraszti esze”. Az nem műveltség, és nem is kell tanulni. Inkább az történik, hogy az oktatással, meg a sulykolással az emberek józan paraszti eszét rontják el. Szóval fordítva.

  • Almási Alma:
    „minden átlagembernek van eredeti “józan paraszti esze”. Az nem műveltség, és nem is kell tanulni.

    Hmm, hmm… Hogy egy nagyon lebutított és primitív ellenpéldát hozzak fel. Én egy átlagember vagyok, és az eredeti, tanulatlan józan eszem, sőt mindennapi szemmel látható tapasztalatom pl. a következőket mondja:
    1. A Nap reggel keleten felkel, este nyugaton lenyugszik, az álló Föld körül mozog.
    2. A Föld, ha talán nem is lapos, hanem esetleg valamilyen térbeli alakja van, az bizonyos, hogy az alsó felén nem élnek emberek, hiszen lepotyognának róla.
    3. Tapasztalatom, hogy ha a tizedik emeletről egyidejűleg ejtem ki a vaskos kulcscsomómat és a zsebkendőmet, akkor a kulcscsomó éri el hamarabb a talajt. Eredeti, tanulatlan józan eszem azt mondja, hogy a nehezebb tárgy gyorsabban esik lefelé.

    Alma:
    „Inkább az történik, hogy az oktatással, meg a sulykolással az emberek józan paraszti eszét rontják el”

    Hát igen, elrontottátok az én eredeti, józan paraszti eszemet ti, mindenféle fizikusok, tanítók, tanárok! 🙂

  • Almási Alma
    2020 szeptember 27
    1:45 du.
    Álmaink Almája

    ez a józan, meg a paraszti valahogy nem vág össze (magam részéről annyi emlékem maradt fenn, miszerint az egyik tanítóm 6 1/2 éves koromban azt mondta megrémült anyámnak: asszonyom az ön fia egy zseni)
    de én a parasztot olyannak ismertem meg, aki tudta, nem ildomos a csurgásba állni, a józant meg olyannak aki rémülten figyelte amint a boroskancsó kiürül a borpince előterében és „az” a hordó a pince mélyén volt amiből meg kellett töltenie… ez „olyan” józanítólag hat bárkire aki kiitta a kancsóból

    a súlykolós oktatás az sokakra rosszúl hat, azok szavaznak választások alkalmával arra, akire rásúlykolták, majd figyeld
    2020./November/04-ét… milyen súlykolásos lesz az oktatottak napja…

    és mi lesz március ídusán?

  • Kővendég 3:43 (eleje)

    Az utópiák előbb-utóbb, de mindig megvalósulnak… A legutóbbi ilyen a nyolcvanas évek nagysikerű Mézgacsalád sorozat lehetetlennek tűnő fénypostája:

    Öcsi kapcs-ford!!!…

    Köbüki, inkább küldd el fénypostán! …

    Megjött a kütyü! – Bár most is becsukott ablakot kitörve… 😀

    Ma a NET-korszakban és a 3D nyomtatás világában lassan ez is óriási precizitással tökéletesen valósul meg. Ennek a határán vagyunk. Egyes gyártási fázisokban a termék tervrajzától a megvalósulást akár ezer kilométerek választják el, időben pár óra, sőt akár percek alatt is válik valósággá – a fizetséggel és a könyveléssel azonos pillanatban…

    Mi lesz ebből???! Tejójisten !!!

  • Te kis kötekedő Kővendég!

    Úgy tudom, egyszerű állatgondozó vagy. Hát akkor nézzük:

    Ha megmaradtál volna a józan paraszti észnél, miféle problémát okozna neked az életed során, ha úgy gondolod, a nap keleten kel és nyugaton nyugszik, és közben körbesétál az álló lapos földkorong fölött az égen? Semmit. Persze ha űrpilóta lennél, az más…

    Egyszerű kispénzű ember lévén, ha sohasincs pénzed semmiféle utazásra, miféle problémád lenne a lapos Föld másik, lefelé néző oldaláról szóló hited miatt? Nyilván semmi. Na persze, ha globetrotter lennél…

    Ami pedig a leeső kulcscsomót meg a zsebkendőt illeti, nem elég neked, ha tudod, hogy a kulcscsomót az ablak alatt kell keresni, de a zsepit elviheti a szél messzebre is? Persze, ha vakuumban élnél… akkor már meg is haltál volna, ugyebár…

    De viszont, ha a józan eszedre hallgatsz, és látod a TV-ben, hogy Orbán egy pocakos, idegbeteg ember (ez a józan paraszti emberismerettel világosan felismerhető a TV-ből is), akkor mindjárt tudnád, hogy nem szabad rá szavazni… Na de persze, ha elhiszed, hogy ő véd meg a szegénységtől, ahogy a TV-ben hirdetik a rosszarcú hívei…

  • Más szóval, ha tanult ember vagy, akkor egészen másképpen kell a világhoz igazodnod, és meg kell tanulnod azt is, hogyan használd – szituációtól függően – a tanultakat. Nem úgy, mint a józan paraszti eszedet. Ennyi.

  • globetrotter = világjáró, a globetrottli az más, de józan paraszti ésszel ezt sem kell figyelembe venni… 🙂

  • Almási Alma
    2020 szeptember 25
    3:21 du.

    Bocs, de szerintem összekevered az okot az okozattal! Mert az lehet, hogy Orbán politikája rossz, és amiatt, hogy a régi világot sírja vissza.

    Ez még nem magyarázat arra, hogy mégis hogy lett belőle miniszterelnök és eléggé sikeres, mert van bázisa? Véleményem szerint, és ezt számtalanszor leírtam, a baloldali alternatíva hiánya az egyik oka a regnálásának. A baloldali hiány okai dióhéjban: 1. a baloldali értelmiségi elit színvonalbeli problémái 2. a baloldali középszintű vezetés/középosztály hiánya vagy hanyagolása 3. a baloldali értékrendű szavazók magára hagyottsága.

    Kérlek ne fárassz azzal a válasszal, hogy minden megoldódik, ha a jó oldal kerül hatalomra. Ezt egy elavult álláspontnak tartom, miszerint egyik oldalon állnak a jók, másikon a rosszak, és minden megoldódik, ha a jó oldal kerül hatalomra (baloldali és demokrata). Ez egy hidegháború idejéből eredő felfogás.

  • Almási Alma
    2020 szeptember 27
    1:45 du.

    Ez inkább úgy jelenik meg a politikatörténeti értékelésekben, hogy ha az emberek valami radikális eszme irányába indulnak, akkor „felelőtlen csürhe”, de ha a „jó oldalra” szavaznak, akkor józan parasztok vagy ilyesmi.

    A tömeg nem tévedhetetlen, viszont az ígéretek közül azt biztosan ki tudja szűrni, ami neki szól. Lehet, hogy hazugságon alapul az egész propaganda, de ígér valamit. Ennyiben valóban fontos a népítélet: pl. amelyik pártra már a sánta, süket és vak kutya sem kíváncsi, ott valóban a párt programjával lehet a baj.
    Az iskolázással ennyiben összefügg a népnevelés: ha állandó szónoklatokra, hazug, unalmas ünnepségekre szocializálod a gyereket, amit a felnőttek se vesznek komolyan, bármilyen eszméből kiábrándíthatod. Magyarországon inkább ez a jellemző.
    Ahhoz, hogy valaki az alapvető érdekeivel menjen szembe, ahhoz már tényleg totális agymosás kell, pl. hogy a feketére azt mondja fehér és fordítva. Ez különböző okokból fundamentalista társadalmakban megfigyelhető.

  • Almási Alma
    2020 szeptember 28
    5:24 de.
    Álmaink Almája

    Kővendég kolléga -ha nem tévedek- ilyetén módon szarkasztikus és feni belénk a sajátos és üde humorát

    az az állatgondozó nem emlékeztet téged -véletlenül- Aesopus -ra vagy a Rudyard Kipling re a nagy állatkertjével a Dzsungel Könyvében ahol olyan személyiségeket mutatott be, hogy Freud Zsiga bele is sápadt…

    a laposföld is végtelen, mert nem lehet róla leesni, csak úszva pocsétolva és a „másik” oldalát senki sem ismerheti mert az anfíbió nem él meg szárazon és fordítva sem és (én ugyan fúrnék egy nagy léket és akkor mi lenne ??? feltörne az Ósőn? és elsűllyednénk?)

    és az a nagy hatalmas gond, hogy amikor a Nap belebukik az Ósőn be akkor kialszik e és ki gyújtja be újra amikor kiúszik pocsétolva az Ósőn ből? hol az a gyufa?

    a laposföld és a bigbang azok versenyeznek nálam az első helyért

  • Vögelein
    2020 szeptember 28
    3:47 de.

    egy frászkarikát! tudod?
    a fényposta még ma is „mindent visz” a 3D nyomtató meg a NET sehol sincs hozzá képest még a Gene Roddenberry is megirigyelhette volna, ha (gyanús, nagyon gyanús…plagizálta?) ismerte volna…

    a Mézgáék után látni azokat a borzalmasan selejtes papírmassé hólivudi „Z” űrizéket a teve csatornákon és széles vásznon… hát mai napig sehol sincsenek Mézgáékhoz viszonyítva!!! meg amint Anyú Greyzához kiált az másolhatatlan…, a „young Sheldon” labdába sem rúghat Aladár mellett (The Big Bang Theory c. usa sorozat geek ekről akik eltartják a kisújjukat mikor a papírtányérról műanyagvillával meki salátát esznek finnyásan és papírpohárból isznak sohasem tudtam meg, hogy mit

  • Kedves Lámpa, az a szerencséd, hogy képtelen vagyok téged komolyan venni. Pedig minden egyes hozzászólásodnál keményen elhatározom, hogy NA,MOST…

    Szóval miről is szeretnél eszmét cserélni?

  • hazai lámpa
    2020 szeptember 28
    6:22 de.

    „Kérlek ne fárassz azzal a válasszal, hogy minden megoldódik, ha a jó oldal kerül hatalomra. Ezt egy elavult álláspontnak tartom, miszerint egyik oldalon állnak a jók, másikon a rosszak, és minden megoldódik, ha a jó oldal kerül hatalomra (baloldali és demokrata).”

    ————————–

    Lámpa neked már fel sem tűnik, hogy ez a kitétel mennyire a sajátod? Alma – ahogy én emlékszem – már jobbára mindent elmondott az elmúlt hónapok, évek alatt ezzel kapcsolatban, mert ez a gondolat neked szinte valamennyi írásodból visszaköszön – a „jó meg a rossz oldal” amint szerinted a balos agyakban megjelenik! Nagyon úgy néz ki, hogy ezt te magad gondolod így, és ezt igyekszel rátolni a „baloldali és demokrata” véleményvezérekre!

  • hazai lámpa
    2020 szeptember 28
    6:40 de

    .”Ennyiben valóban fontos a népítélet: pl. amelyik pártra már a sánta, süket és vak kutya sem kíváncsi, ott valóban a párt programjával lehet a baj….”

    Amennyiben a párt program mondjuk hajmeresztő elemeket tartalmaz, olyat, amely minden józan észnek ellentmond, és ember nincs aki két garast adna érte, akkor valószínű – minden más esetben kizárt, hogy a „népítélet” látókörébe épp a párt programja kerülne! Itt párt még nem bukott meg, vagy nem szűnt meg a programja miatt. Szerintem az emberek a legritkább esetben, igen kis számban ismerik egy- egy párt programját, nem is igazán érdekli őket – abszolút nem annak alapján ítélnek, választanak.

    „Az iskolázással ennyiben összefügg a népnevelés: ha állandó szónoklatokra, hazug, unalmas ünnepségekre szocializálod a gyereket, amit a felnőttek se vesznek komolyan, bármilyen eszméből kiábrándíthatod… ”

    Na, ez megint kb a 70-es évekből köszön vissza – áruld már el egyszer lámpa, hogy miért frusztrálnak téged ennyire az iskolai vagy bármilyen ünnepségek, felvonulások – ezek is visszatérő elemei az írásaidnak, valami oka csak van?

    „Ahhoz, hogy valaki az alapvető érdekeivel menjen szembe, ahhoz már tényleg totális agymosás kell, pl. hogy a feketére azt mondja fehér és fordítva…”

    De hiszen jelenleg épp ezt láthatjuk… – nemde?!😀

  • Besancon:
    „Szerintem az emberek a legritkább esetben, igen kis számban ismerik egy- egy párt programját, nem is igazán érdekli őket – abszolút nem annak alapján ítélnek, választanak.”

    Igen és ez kölcsönös; a választót nem érdekli, nem ismeri a választott pártja programját, a pártja pedig a megválasztása után a legkevésbé sem a programja alapján
    politizál, és nem érdekli őt a választója. Fifti-fifti. 🙂

  • Almási Alma,
    A szentkorona vírus lehet,hogy még jobb megoldás az emberiség túlszaporodása ellen,mint egy világháború?Nem én találtam ki ezt a mondást!Gondolod,hogy ez a tudós világ véleménye? Salute!

  • Almási Alma:
    „Mert nem értettem ám mindent, amit ebben írtál…”

    Kedves Alma, ez minden valószínűség szerint sajnos sokkal inkább az én vétkem, mint a tied.

    Alma:
    „Aszondod például, hogy kemény hierarchia van, de nincs tekintélytisztelet.”

    Azt mondom, hogy ha van történelmi kontinuum, amely összeköti a premodern, prekapitalista rendszereket, a „modern” (tegnapi) kapitalizmust és a mai világrendszert, akkor az épp a társadalom hierarchikus szerkezete, a hierarchikus uralom.

    Kétségtelen, hogy a tegnapi kapitalizmus nem úgy hierarchisztikus, mint az azt megelőző társadalmi formák többsége, hiszen a középkor kezdetétől alapvetően mindenki amelyik társadalmi rendbe született, abban is halt meg (az elszegényedett nemes is neme maradt, legföljebb elszegényedett nemes, a meggazdagodott pareszt is paraszt mardt, legfeljebb gazdag paraszt, stb.), mig a tegnapi „modern” kapitalizmus bizonyos értelemben a „korlátlan lehetőségek” ideje volt, hiába születtél gazdagnak úrnak, ha elvesztetted a vagyonodat, szegény trógerként halhattál meg, másfelől – ahogy az USÁ-ban mondogatták a hülyék – bármelyik utcai cipőpucolóból is milliomos úr lehetett. (Legalábbis elvileg „bármelyikből”, de még elvileg se mindegyikből, vagy jelentős részükből. Némelyikből.) Ma már ez sem áll meg, a mai társadalom – ha nem is annyira mereven, mint az egykori rendi társadalom, de – „kasztosodni” látszik.
    Erősen hierarchikus.

    „Abszolút tekintély” viszont nem létezett és nem létezik.
    Ha létezett volna, akkor nem lett volna lehetséges semmiféle „eretnekség”, nem lett volna lehetséges nem hogy Luther, de Spinóza sem, Galilei vagy Brúno urakról nem is beszélve. Hiszen amit az ember tesz, változtat, az a fején a fején keresztül történik. Voltaképp akkor máig is a fán ugrálnánk, illetve a Paradicsom örök változatlanságában csücsülve szemlélődhetnénk (vakon, semmit sem látva, hiszen csak azt láthatjuk, ami változik).

    A tudomány, a technika, a technológia, mint hatalomszolga; nem azt állítottam, hogy mindig és kizárólagosan az – azt viszont igen, hogy nolens-volens,
    történelmileg gyakrabban az, mintsem nem az. (Jut eszembe: nem ismered véletlenül Dürrennmat A fizikusok c. darabját? Nem a világirodalom csúcsa, de nem rossz.) Francis Bacon óta tudjuk, mondogatjuk, a gyermeink fejébe verjük: „A tudás hatalom!” Ez mélységesen igaz. De nem kevésbé igaz, hogy nemcsak a tudásnak van hatalma, hanem a mindenkori hatalomnak is van tudása! – ha nincs, akkor az már nem hatalom. Ha komolyabb tudással bíró emberként nem akarsz a mindenkori hatalom szolgálatában tevékenykedni, akkor vagy beállsz (ha az adott korszakban létezik) valamilyen ellenhatalom mellé, vagy hazamész port törölgetni (azaz „Műveljük kertjeinket!” – ahogy a nagy Voltaire írta), esetleg bevonulhatsz egy kies őrültekházába.

  • Besancon
    2020 szeptember 28
    3:43 du.

    Egyetlen párt sem bukott meg? SZDSZ leáldozó csillagát minek neveznéd? Orbán Viktor ármánykodása miatt van olyan kevés szavazója az MSZP-nek, ami árnyéka egykori önmagának?
    Program alatt nem feltétlen az írott programot értem, hanem ha nem látogatják a rendezvényeit, nincs bázisa és persze egyre kevesebb a szavazója.

    Mondjuk a Halley-üstökös megjelenését nem kapcsolnám az egykori úttörőmozgalom következményeihez, de ha a jelenlegi magyarországi helyzetről van szó, akkor megkerülhetetlen a szocializmus (többek között). Ennek része volt az úttörő, aminek kimondott célja a szocialista ember nevelése volt. Ki nem mondva az is cél volt persze, hogy másfajta ifjúsági szervezetbe (ami nem a Párthoz tartozik) ne lépjenek a gyerekek.
    Mint ismert, az ilyen rendszerben nem kívánatos, hogy az állampolgárok a Párt célkitűzéseit megkérdőjelezzék. Ehhez szükség van egyfajta vakbizalomra az állam iránt, ahogy a szomszéd topikban írta a hozzászóló.
    Ismert bizonyára a rejtett tanterv kifejezés is. Mire tanítom a gyereket, ha pisszenés nélkül kell ácsorogni az ünnepségen? Ettől lesz meg a tisztelet az esemény iránt? (Inkább mindenféle pszichoszomatikus rosszullétet fognak produkálni az arra hajlamosak, ravaszabbak esetleg gyomorfájásra hivatkozva ellógnak a vécére. Ügyetlenebbek ott álldogálnak összeesésig, kisebbek bepisilésig).
    Ha vasfegyelem uralkodik az iskolában, és a tanárok kemény kézzel elnyomnak minden kis lázadást, akkor hozzászokik a gyerek egy idő után, hogy ne kérdezzen. Az ilyen közösség is összetartható persze sokáig. De ha közben kitör a demokrácia, akkor szét fognak széledni, főleg ha már a közös emlékek se tartják össze őket. Lsd. MSZMP-tagság.

  • folyt. köv.

    „De hiszen jelenleg épp ezt láthatjuk… – nemde?!😀”

    Ha a baloldal azt hiszi, hogy a fideszesek olyanok, mint a kínai éhező asszonyok, akik siratták Maot, akkor nagyon tévednek. Az Orbán-rendszert sok minden tartja össze, de azt nem lehet mondani, hogy ne találná meg bizonyos réteg a számításait ebben a rendszerben.

  • gyuri10
    2020 szeptember 28
    6:33 du.

    veled ellentétben az emberiséget nem írtani és egyelni kell(SIC) hanem egészséget és jólétet adni mindenkinek és jóban lenni minden szomszéddal és nem acsarkodni mert a fagyi visszanyal és akkor mit fogsz csinálni a Kisfuvaros utcában ??? felszeded a makadámot, bánatodban?

  • Vögelin:
    „Az utópiák előbb-utóbb, de mindig megvalósulnak…”

    Ön biztatja próbálja az emberiséget, vagy fenyegeti? 🙂

  • Kedves Alma:
    „minden átlagembernek van eredeti “józan paraszti esze”. Az nem műveltség, és nem is kell tanulni. Inkább az történik, hogy az oktatással, meg a sulykolással az emberek józan paraszti eszét rontják el. Szóval fordítva.” vetted a képernyőre 2020 szeptember 27 1:45 du.-i kommentedben.

    Kifejezetten átlagemberekről állítod ezt, nem pedig mint későbbi, 2020 szeptember 28 5:24 de-i viszontválaszodból
    kitűnik, olyan emberekről, akiknek élete, munkája valószínűleg csak a szorosan vett természeti erőkhőz kötődik, semmi máshoz, akik valószínűleg soha életükben nem lépték túl falujuk határát, akik olyan levehetetlen szemüveggel élnek, amely okuláré csak a fentieket engedi látni, semmi többet. Ajjaj, ilyenek lennének szerinted a mai átlagemberek?! És úgye Alma, szerinted az oktatás, a sulykolás, a tanulás nem segít nekik, hanem épp ellenkezőleg, csak elrontja azt az eredeti, józan paraszti eszüket?
    Tényleg, szerinted nekünk, átlagembereknek nem kellene sürgősen kijavítani távoli őseink tévedését, és sürgősen visszamásznunk a fékra? Végül is, néhány százezer éves
    evolúció útján talán még a csimpánzok átlagos intelligencia-szintjét is megközelíthetnénk…

    Alma:
    „viszont, ha a józan eszedre hallgatsz, és látod a TV-ben, hogy Orbán egy pocakos, idegbeteg ember (ez a józan paraszti emberismerettel világosan felismerhető a TV-ből is), akkor mindjárt tudnád, hogy nem szabad rá szavazni… ”

    Háát… régebben – minek után egy ismerősömnek végleg bedöglött a tévéje, én meg rájöttem, hogy az enyémet hosszú évek óta be sem kapcsoltam és nem éreztem hiányát, nekiadtam – egy jódarabig nem volt tévém. Aztán teltek, múltak az évek, én megházasodtam, váratlanul a barátnőm is
    férjhez ment (ja igen, hozzám), és jöttek a gyerekekek… Ahogy nőttek, növögettek, úgy gondoltuk, veszünk egy új tévét. S lőn, a gyerekek kezdetben sokat nézték, de szerencsére nem a műsort, hanem CD-n, illetve DVD-n meséket. Ma már nem nézik, nyomogatják a telefonjukat. A feleségem legutóbb (pár éve) talán valami korcsolya- bajnokságot nézett meg. Én viszont eléggé rászoktam a tévére, úgy helyeztem el a masinát, hogy ha néha-néha szombat-vasárnap délután lefekszem kicsit phenni, mindig szívesen nézem. A hátlapját, maga a készülék nincs bekapcsolva.
    Számítógépem, internetem az őskor óta van, ha tévét akarok nézni, azon mindig találok egy csomó idegen adót. A műsoruk általában szar, érdektelen, legtöbbször csak a híreket,
    esetleg egy-két kommentárt nézek meg. Ennek ellenére – Bodához hasonlóan – én is több, elfogulatlan csatornát szoktam nézegetni; amikor sétálok, a szemben lévő házak esőcsatornáit.
    Nos, Orbán személye, kövér vagy sovány, pszichopata -é avagy csak avagy csak szociopata, számomra érdektelen. Amikor valami dumál, azt pár perc alatt át tudom futni a neten valamelyik lapban, minek bámulnám a tévében félórán keresztül? Szavazni nem szavazok a pártjára, sőt valószínűleg olyan más pártra sem, amelyről feltételezhetőnek tartom, hogy a ma – szerintem – legfontosabb politikai ügyekben hajlandó Orbánékat támogatni.

  • Kedves Kővendég, vettem a korholásodat.Arról persze nem tehetek, hogy azt az alapvető intelligenciát, ítélőképességet (vagy nevezd, aminek akarod), amelyet születésünkkor már birtokolunk, a magyar nyelvben józan paraszti észnek hívják. Na jó, ehhez jön még néhány alaptudnivaló, amiket rendszerint a szüleinktől meg a haverjainktól szedünk össze még kisgyerek korunkban. Például ilyeneket, hogy „Ne mássz fára, nem fúlsz beléje!” (Jókai)

    Minden más normális tudás, amit iskolában vagy bárhol megszerzünk, alapvető feltételekhez köthető, amit szintén megtanulunk vele együtt. Például a relativitáselmélet esetében a fényközeli sebesség. Ha olyan „tudást” nyomnak belénk, amelynek nincsenek feltételei, na, azokkal kell vigyázni, mert azok képezik a propagandát. Sokunkat ezek is elkábítanak, és olyankor cselekszünk helytelenül.

    Mélyen sajnállak, hogy neked nem jutott televíziós készülék. Vagy csak nem szereted nézni. Ilyenkor ajánlatos szomszédokhoz, facebookhoz, vagy vándorlegényhez fordulni, amint azt az őseink tették, ha híreket akartak hallani a nagyvilágból. De kritikaképpen azért ilyenkor használni kell a józan paraszti eszünket is.

    Én mindössze erről beszéltem mindvégig. 🙂

  • Orsós Elemér

    hazai lámpa
    2020 szeptember 29
    5:44 de.
    „Egyetlen párt sem bukott meg? SZDSZ leáldozó csillagát minek neveznéd?”

    Momentumnak! 😀