A fotográfia demokratizálódott

2020 szeptember 26 8:37 de.22 hozzászólás

 A harmadik alkalommal fogadja Budapesten a közönséget a Magyar Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás! A világszerte 120 városban bemutatott válogatás Magyarországon 2020. szeptember 23-tól október 25-ig tekinthető meg. A gyakran megrázó felvételeket tartalmazó tárlatot idén több kísérő kiállítás egészíti ki.

Az amszterdami székhelyű World Press Photo Foundation már több mint hat évtizede működik független, nonprofit szervezetként. Védi a sajtófotózás elengedhetetlen feltételeit: a szólásszabadságot, az információszabadságot és a sajtószabadságot. Tevékenységéről szólva elmondhatjuk, hogy soha nem volt még ilyen nagy szükség hiteles képekre és történetekre! A kiállítás és a digital storytelling filmek fontos ismeretekkel szolgálnak napjainkról, olyan történeteket vonultatnak fel, amelyek megállásra, átélésre, gondolkodásra és együttérzésre késztetik a nézőt. A látogatók az évről évre megrendezett kiállításon megismerhetnek eseményeket, amelyekre máskülönben nem figyelnének fel. A benevezett képekről a fotózás neves szakembereiből álló zsűri dönt, amely minden évben új tagokból áll. A zsűritagok függetlenek a World Press Photo Foundationtól, és kizárólag a zsűrinek van beleszólása a díjra méltó fotók kiválasztásába.

A rendezők mindent megtettek, hogy a lehetőségek szerint növeljék a látogatók biztonságát, távolságot tudjanak tartani – hívta fel a figyelmet a megnyitó első perceiben Révész Tamás fotóművész, a kiállítás szervezője, aki korábban többszörös zsűritagja és díjazottja is volt a pályázatnak. A kiállítás az előzőekhez képest lényegesen, ezer négyzetméterrel nagyobb területet kapott és képek csak a falakon vannak. Közbülső állványokat nem helyeztek el. Fontos hír még, hogy az idén van első díjas magyar fotográfus, a Németországban élő Horváth Eszter „Környezet” kategóriában nyert. Ő az első magyar fotográfus nő, aki első díjat nyert a World Press Photo hatvanöt éves története során! Jelenleg is az Északi-sark közelében tartózkodik – a járványveszély miatt – nem tudott visszajönni a kiállításra Európába.

Lassan kezdünk hozzászokni az online oktatáshoz, előadáshoz, most már megtanultunk online kiállítást is szervezni. Minden képet online kaptunk meg. Minden versenyző elfogadja az etikai kódexet, és minden díjazott kép szigorú ellenőrzési folyamaton megy át, hogy egészen biztosak lehessünk benne, a fotós valóban szemtanúja volt a jelenetnek. Kiderült, talán még soha nem volt olyan erős a környezetvédelmi kategória, mint most, amiben Horváth Eszter nyert. Felvételén egy jegesmedve és bocsa látható a Polarstern kutatóhajó műszereinek közelében. A hajón csaknem 100 kutató dolgozik egész évben. Az expedíció az Északi-sarkvidék éghajlatváltozásának következményeit vizsgálja a Jeges-tenger közepén, itt olvad leggyorsabban bolygónk jégtakarója.

A környezetvédelmi problémák kezelése során más országokban – többek között – olyan adatokra is bukkantak a kutatók, hogy például ma már több tigriskölyök van családoknál, ahol négyhónapos korukig nevelgethetik őket, mint az állatkertekben és a vadonban összesen a világon! A kiállítás 151 felvételt mutat be, ezeket a nemzetközi zsűri 126 ország 4282 fotósának 73996 fotójából válogatta. Az elbírálás szempontjai: a pontos, tisztességes és magával ragadó mondanivaló a világról. Az utazó kiállítást világszerte, ötven ország, mintegy 120 helyszínen több mint négy millióan tekintik meg.

 Tóth József (Füles) PÉLDA-képeim című portréfotóinál nemcsak a képek érdekesek. Érdemes felfigyelni a szellemes képaláírásokra is. Az ötlet, hogy a kollégáiról készítsen képeket már 1986-ban, egy reklámfotózás alkalmával felmerült. Eléggé egyedülálló a magyar fotózás történetében, hogy egy fotográfus nyolcvannál is több kollégája előtt tiszteleg képeivel. Én valóban szeretem a kollégáimat – mondta el az alkotó. Mindegyikükben „van valami”. Ezek a képek nagyon személyesek, mert én nem tudok jó portrét csinálni arról, aki nem ismerek. A barátommal, Kónya Kálmánnal még azt is megtehettem, hogy kinéztem a Svábhegen egy fát, megkértem, felmászott rá, és amikor az arra járó gyerekek kérdezték, azt mondtam róla: ő a bölcs bagoly. Kálmán attól kezdve sokáig hordott egy bagoly jelvényt. Ez az arcképcsarnok bemutatja a XX. század második felében, az analóg fotográfia végnapjaiban a szakmában tevékenykedő legfontosabb embereket – hangsúlyozta – a portrégyűjtemény kurátora, Kiscsatári Mariann fotótörténész. A fotótárban rengeteg képet őrzünk és most ide kerültek Tóth József felvételei is.

 A sajtóban dolgozók sem tudják ma már nélkülözni a mobiltelefont és éppen ez adta meg a létjogosultságát a Huawei Next-Image Mobilfotó című kiállításának. Híres magazinok a címlapjukon is közöltek már mobiltelefonnal készült fényképeket, amit néhány évvel ezelőtt még el sem tudtunk volna képzelni. A fotográfia demokratizálódott – emelete ki a Mobilfotó kiállítás lényegét Trubek Zsuzsa, a Huawei PR menedzsere. A technológia lehetővé tette, hogy mindannyian, bármikor készíthessünk fényképeket. A fényképészek körében ismert a mondás, hogy mindig az a legjobb eszköz, ami éppen rendelkezésünkre áll, ma pedig szinte már együtt élünk ezekkel a telefonokkal, állandóan a kezünk ügyében vannak. Egyre inkább az önkifejezés eszközévé is válnak. Ezért tehát 2020-ban a mobiltelefonnal készített képek jogosan képezhetik egy ilyen rangos kiállítás önálló részét.

 Az amerikai New Jersey-ben dolgozó Keypoint Intelligence egy kutatás során megállapította, hogy tavaly 1,4 trillió (trillió=1015!) darab fényképet készítettek mobiltelefonnal világszerte. Az is tapasztalható, hogy a vírus hatására a fotózási kedv nem csökkent, inkább növekedett és ezzel az is megváltozott, ahogy a világra tekintünk. Ez lett a Mobilfotó kiállítás vezérgondolata is, megnézni mi változott ebben az évben, hogyan alakult az életünk ezen a nyáron. Miket vittünk magunkkal, milyen lehetőségeink adódtak, amikor a hosszú hónapok bezártsága után a szabadság újra ránk talált, lehetett-e strandolni, betartva a másfél méteres távolságot? Az amatőr és a többszörösen díjazott profi fényképészek képein egyaránt látszik, hogy megtanultunk kicsit másként gondolni a környezetünkre, meglátni a szépet ott, ahol korábban nem fedeztük fel és ebben a „mindig kéznél levő” Huawei telefonok jó szolgálatot tettek.

A kísérő kiállításokon a „Digital Storytelling” verseny külön moziteremben látható díjazottjai mellett Tóth József (Füles) PÉLDA-képeim és a Next-Image Mobilfotó című kiállításokat is láthatja a közönség. A vírushelyzet miatt egy adott időszakban csak korlátozott számú látogató tartózkodhat a kiállítás helyszínén. Emiatt a vásárolt jegyek kizárólag a rajta feltüntetett időpontra érvényesek. Az idősávos beosztásban 1 órán belül folyamatos haladással maximum 150 fő léphet be. A látogatók a jegy felületén megjelenő idősávban érkezzenek a kiállításba, ahol a belépéstől számított javasolt tartózkodási idő 1-1,5 óra. Attól eltérő időpontban nem tudnak belépni a kiállítás területére.

22 hozzászólás

  • Köszi Andráa a remek beszámolót!

    Bizony ne legyünk telhetetlenek, legalább a fotográfia demokratizálódott 🙂

  • Na persze, demokratizálodott, hu. de még mennyire.

    Hisz’ még alig múlt két hete annak, hogy a Telegráf Kiadó

    kirúgta Rózsa Pétert a 168 Óra főszerkesztőjét azért, mert az .

    O r b á n . c s a l á d r ó l . egy korábban készült készült

    családi . f o t o g r á f i á t . közölte le a lapban. A

    történtek egy az egyben cáfolják az e cikkben sugalmazott

    kötelező kincstári optimizmust, melyből egy külföldi olvasó arra

    asszociálhat, hogy Kesma ide- Kesma oda, Orbanisztánban dúl a

    sajtószabadság, ami finoman szólva is hamis hír, ha a mi

    cikkírónk csupán egy kiállításról szóló locsifecsivel igyekszik

    ezt minden áron bizonyítani.

    Pedig, ami a 168 Óránál történt, az dupla . ö n c e n z ú r a .

    a javából azért, mert a Rózsa fölött – aki az öncenzúrát

    elmulasztotta – a „gazdasági” főnöke a Telgráf Kiadó KFT.

    gyakorolta a legkeményebb cenzúrát. Tette ezt afölött az az

    amúgy rutinos újságíró fölött, aki a másodállásban a

    Klubrádióban így is nagyon sokszor kapható rajta e

    pszichokontrollikus, önmarcangoló és külső nyomásra erőltetett

    fals megfogalmazásain.

    Ma amikor a magyar médiavilág a szörnyű hazai elnyomással, azaz

    jobboldali túlsúllyal van tele Révay András, akit nem kötelez

    senki ilyen öncenzúrára, úgy tűnik . ö n k é n t . gyakorolja

    ilyen és hasonló behízelgő című, propagandisztikus cikkekkel,

    illetve szlogenekkel.

  • DonGoló
    09.5:06
    + Révay

    A „DEMOKRATIZÁLÓDOTT FOTOGRÁFIA”

    Említesz egy teljes egészében FidSS média monopóliumot, melynek nickneve a KESMA. [Cash ma! 😀 ]Ez a magyar médium világból
    hivatalosan is 500, azaz Ötszáz magyar sajtóorgánumot ellenőrző, illetve magába olvasztó, birtokló hírcsatorna, rádióállomás, kábeltévé, internete hírportál és egyéb propaganda termékek alapítványi agglomerátuma.

    Ezeket az addig különálló alapítványokat (médiumokat) eredetileg Orbán szövetségesei szerezték meg, vagy alapították, állítólag a saját tőkéjükből. Majd ezek a hívek 2018-ban, váratlanul[?] önként és dalolva 😀 dobták be – úgymond’adományozták – a közös kalapba…

    A Kesmát a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és az Európai Sajtó- és Médiaszabadság Központ, a gigász alapítása óta folyamatosan bírálja annak Orbán Viktorhoz fűződő szoros kapcsolatai miatt…

    Azt pedig Révay úr is tudja, hogy ha egybevetjük a hírek és az információk kegyetlenül állami monopóliumát a KESMA hivatalosan is Vezér-közvetlen média egyeduralmával, nem kell hozzá különösebben jó fantázia, de még magasabb végzettség sem e . g i g a n t i k u s .k o n g l o m e r á t u m . tudatában, hogy hazánkban a fotográfia, illetve a képi megjelenítés, úgy mint a sajtó, ugyancsak egy totálisan manipulált antidemokratikus mocsárban, kátyúban rekedt meg, de semmiképp nem demokratizálódott.
    Akkor pedig András a rózsaszín helyett tegyen a gépébe sötétebb szűrőt, mert ez a cím . g y a n ú s a n . szépnek fest egy demokratikusan elkötelezett portál homlokzatán.

  • Almási Alma 11:25

    Ha ateista vagy, akkor tudnod kell, hogy a különféle hitek és vallások, mint mondod,”mennyire fontos alakítói az emberiség történetének”, ez a tény egyszerűen a történelem objektív és szükségszerű adottsága. Persze csak akkor az, amikor „a különfélét” egy egységnek tekintjük és figyelmen kívül hagyjuk belőle ezeknek az egyes különböző vallásoknak a história vérzivataros évszázadaiban . e g y m á s s a l . vívott ádázan véres harcait és háborúit… Amelyet látszólag a másik csoport hitének a különbözősége indukált, ám emögött a maga vallásának hatalmi pozíciója adta hozzá a puskaport.

    Nézzük csak meg a mai térképeket és figyeljük meg e politikai határok fogalma mögött meghúzódó vallási kripto-határokat. Például csak a politikai római-katolicizmus és az ún. ortodox kereszténység között húzódó – úgy látszik – lebonthatatlan kínai-falat, amelyet most is „Róma” igyekszik karbantartani…

    De vegyünk pozitív történelmi példát is, amikor egy kis nép hite és vallása állta útját egy pusztán a fizikai erejére támaszkodó gigantikus rabló hatalom – Róma – 200 éves ostromának. A létszámában pici Izráelt Rómának csak a legvadabb brutalitása volt képes legyőzni és provinciájává degradálni, ámde még ma is él…

    A Római Katolicizmus évezredei alatt – híven a nevéhez – a valódi hittel szemben mindig a hatalomnak és politikának volt primátusa, mely „elvnek” a felügyelői a pápák voltak.

    Az egyetlen pápa, aki ettől az eddigi gyakorlattól eltérni látszik és úgy tűnik, a jézusi tanításokhoz tartva magát, igyekszik rendet teremteni az uszkve 2MD-os nyájában és minimális mértékben eltér az egyház világhatalmi törekvéseitől. Sajnos ezért a sajátjaitól alaposan meg is kapja a maga „mindennapi beosztását”, köztük különösen a magyar szekció vezérkosaitól. Tűri hősiesen, mint példakép névadója anno, Assisi-i SztFerenc. Ő sem tette zsebre a belülről reá szórt mocskot és gúnyt, amin már az sem segített, hogy halála után szentté avatták… No és, egy szenttel több a körmeneti zászlókon…

    Áldás és békesség: Đ

  • Ui/1:42

    Az utsó’bekezdésben természetesen Ferenc pápáról beszélek, aki eltérően elődeitől, Mt.5. 17-19. szerint komolyan veszi
    „a Törvény és a próféták tanításait”

  • Bocs de mindezt a „Két pápás” cikkhez szántam előadni.

  • Talán el kellene olvasni a cikket! A címbe emelt mondat egészen másról szól: A fotográfia demokratizálódott – emelete ki a Mobilfotó kiállítás lényegét Trubek Zsuzsa, a Huawei PR menedzsere. A technológia lehetővé tette, hogy mindannyian, bármikor készíthessünk fényképeket. – Csak ennyi és semmivel sem több!

  • Aurora Boreálisz

    Tisztelt Révay Úr! 4:37

    Napjainkban, amikor a demokrácia magyar végvárai iszonyú, már majdnem végzetes támadásokat szenvednek el, akkor egy nagy valószínűséggel demokratikus érzelmű újságírónak különösen, a cikke megírásakor – de a cím megfogalmazásakor is – kötelessége a fennálló politikai környezet körülményeit is a legmesszebbmenőkig, szélesebb értelemben is figyelembe véve kifejezni.

    Márpedig egy ilyen – kijelentőmódban megfogalmazott – szlogenszerű állítás bármelyik olvasóban azt az képzetet kelti, hogy az ott szereplő tartalom az országos viszonyokat jellemzi, illetve tükrözi. Holott annak épp az ellenkezője az igaz.

    Tudniillik jelenleg minden, de minden csak antidemokratizálódik, a hatalom szerint is bevallottan . i l l i b e r a l i z á l ó d i k. Aztán miért épp a fotográfia demokratizálódott volna, ami pedig sokszor „csak egy kép”-ben adja – ha adja – a valóságot, de sajnos hamis valóságot is…

    Egy címben döntő lehet pusztán a szavak sorrendje is. Például Dodekaéder olvasótárs 10:57-es megfogalmazásában a fölcserélt szavak, azonnal ironikus élt adnak az egésznek, amelyet az az idézőjel pár még annál is hangsúlyosabbá tesz, miközben ezzel már komolyabb mondanivalót is feltételez a tudósításról…

    Érthető a szerző több itteni „tudósításából” is kilógó látszat függetlenséget sugárzó nyüzsgése, ami néha biz’ átcsúszik még a regnáló hatalom irányában kifejeződő tekintélytisztelete és bocs’ de alázatot sugalló igyekezetébe is. Merthogy, nehogy még azok odafenn azt higgyék őróla, a tisztességben megőszült filiszterről, hogy… – Márpedig ő dehogy!

    Ezzel együtt is józan tisztelettel: A.B.

  • Sokat fotóznak az emberek, néha túl sokat is. Állítólag van, aki az élményről is lemarad, csak hogy posztolhassa a legújabb élményeit.

    Meg a házi fénykép soha nem lesz olyan, mint a műtermi. Manapság csak az esküvői fotózás és a ballagási tablókép miatt megy a többség fényképészhez (bár nem feltétlen a műterembe). De már a műtermi fotózás se olyan, mint régen, nem állítják be feltétlen szépnek az embereket. Az ilyen portrét nem érdemes kitenni a falra.
    Ahogy itt a versenyből is kiderül, azért a jó szem, ügyes kéz ma is kell a jó kép elkészítéséhez. Lehet, hogy a mobiltelefonos cégnek megéri, ha azt állítja, mindenki tud fotózni. Sajnos nem így van. Inkább arra jók ezek az új telefonok, hogy le lehet vele fényképezni a mérőóra állást vagy ha megkarcolták a kocsidat.

  • Érdekes, amit a sajtófotóról mondanak. Régebben is volt hamisítás, ami egy-egy elhíresült kép lelepleződése kapcsán lett nyilvánvaló.
    Ennyiben valóban demokratizálódott a fotográfia, hogy már nem csak az „udvari” fényképészek szemszögéből láthatjuk az eseményeket. Mégha csapnivaló amatőr képeken, de rögtön fönn van a neten minden megmozdulás, sőt akár súlyosabb dolgok is.

  • hazai lámpa
    2020 szeptember 29
    7:14 de.

    tévedsz Lámpa méh a hazaiban is!!!

    sohasem lesz minden leközölve mert a látszatot őrzik, hogyaztánmostmármiigazánmindent és akkor kiderült hogy a fordítottja sem igaz…,

    piszkos anyagi=politikai érdekek irányítják

    egyetlen megoldást találtam magamnak ezek nem nézéséhez: cui prodest
    az sokat segít

    egyébként az esetek nagyon nagy részében a kérdéseiket sem hiszem el, azok a leggonoszabbak…mert azt hiszi az idióta hogy felülök a libikókájára és „arra” fogok válaszolni és pontosan azt amit „ő” akar hogy az egységsugarú olvasson vagy lásson vagy halljon

    röhögény

  • Kedves Rodeo, talán Chris megbocsátja, de az egyik múltkori beszélgetésünkhöz találtam neked valamit:

    http://www.galileowebcast.hu
    A következő napok élő közvetítései:

    2020. október 1. (csüt) 17 órától:
    Gabányi Krisztina: Hogyan „fényképezték le” a fekete lyukat, avagy
    rádiócsillagászat a legfinomabb szögfelbontással
    (ELTE „Atomoktól a csillagokig”)

  • Almási Alma
    2020 szeptember 30
    5:13 de.
    Álmaink Almája

    ígérem meg fogom nézni, abban az órában éppen NET közelben leszek

    olyan jó látni a láthatatlant (mert amibe csak bemegy minden de semmi sem jön ki, akkor ott a bemenőket mutatják mielőtt bementek volna?)

  • Almási Alma
    2020 szeptember 30
    5:13 de.
    Álmaink Almája

    kinyitottam az oldalt…nézem, mi volt a kedvencem (amikor ilyeneket látok akkor szoktam becsukni végleg az akármit)2020.junius.09.-i adás
    „Kozmológia – a világ keletkezése, ősrobbanás és teremtés”

    most meccsek vannak Milano ból és Spanyolországból de utána ezt kinyitom és belenézek…mivel te messze vagy nem fogod tudni hallani a sikolyaimat

  • Orsós Elemér

    Hexadodekaéder
    2020 szeptember 27
    10:57 de.
    Aurora Boreálisz
    2020 szeptember 29
    6:14 de.

    Had ajánljam fel az ismételten -szerintem szándékosan- félremagyarázott Révay Úr védelmében és a sajtók függetlenségének és demokratikusságának összehasonlítása céljából Udo Ulfkotte Megvásárolt újságírók című leleplező könyvét, ami pont arról a német globális médiáról írodott, amit nekünk is követendő példaképnek javasolnak mértékadó nyugati „liberális elkötelezettlenek”! De csak azért kínálom fel ezt az összevetési lehetőséget, mert a cikk szerintem nem erről szól, de ebbe az irányba sikerült -a jószándékú Szerző megleckéztetésére és helyes irányba terelésére- mórickásan eltéríteni! (Csak azt nem értem hogy, a semmilyen irányba elköteleződni nem vágyó Révay Úr miért huzza ki egyeseknél a gyufát, miért nem lehet apolitikusan semlegesnek maradnia? 😀 )

  • Rodeo11
    Te jó ég! Csak nem haltál bele egy kis tudományba?

  • Almási Alma
    2020 október 1
    5:31 de.

    Álmaink Almája

    még nem haltam meg és bele pláne nem! tudomány? mint mondád (nagyon helyesen) az is emberi termék..
    namost az a link nyitva várja, hogy budapesti idő szerinti 1700 kor bebrüggyentsem és megnézzem meghallgassam

    nem fogok sem bele sem érte sem miatta viszont vidám percekre várok a hírek alapján amik ott címszakként megjelentek

    maradj ilyen huncut… mivel a cenz Ura nem engedte be a a K.T.-hoz írottjaimat ezért nem szólok róla itt sem… de tudd elolvastalak

  • Almási Alma
    2020 október 1
    5:31 de.

    Álmaink Almája

    most lett vége az előadásnak, nem volt benne semmilyen „beng” ez nagy előnyére vált, egyet nem mondott a leányzó (hölgy, aki anyának készül lenni) hogy mire fogják ezeket az adatokat használni, mert az M87-re (most ugrott be egy nagyon régi scifi ben már olvastam ha jól emlékszem orosz scifi volt, még a SZU-ból) hát ott van ez és forog belemegy miközben kijön belőle rá merőlegesen… majd ezt talán mi ketten a face-en? nem a blog témája

  • Almási Alma
    2020 október 1
    5:31 de.

    Álmaink Almája

    news:
    (ott kép is van hozzá)
    Scientists spot MONSTER black hole with 6 entire GALAXIES trapped in its gravity well

    és az élettel mi lesz azokon a galaxisokon ha elkapja?

  • Almási Alma
    2020 október 2
    9:15 de.
    Álmaink Almája

    ő csinálta a “fekete lyuk” és befogási horizontjának művészet és tudomány kombinációjából deriválható egyik megoldását… (szvsz.: semmi köze a BB-hez)

    http://josefrancisco.org/sciencecommunication.shtml

  • Gabriel Karikas

    A talajukat vesztett agit-prop ugynokok es katedrat vesztett pol-gaz tanaracskak, vagy munkasorocskek mar Revay tanar urat tamadjak magatehetetlen duhukben.
    Hogy milyenn aljas tud lenni a komcsi propaganda. De hat ez a termeszetuk, a mergeskigyo hozzajuk kepest egy Terezanya.

  • Gabriel Karikas
    2020 október 2
    6:26 du.

    az, hogy: „talajukat vesztett” az egy pillanatnyi állapot, nem bűn!

    az, hogy: „agit-prop ugynokok es katedrat vesztett pol-gaz tanaracskak, vagy munkasorocskek ” az bizonyításra szorul, azaz szemenszedett hazugság de -esetleges- igazságtartalma mellett sem bűn, foglalkozások, téged is tanítottak -mint látszik- teljes a sikertelenség és ez lehet -részlegesen- a bűnük is

    gábriel a hisztérikus és frusztrált… röhögény!