Egy nagy magyar halál — A magyar egészségügyi rendszer valódi állapota

2020 szeptember 26 9:17 de.50 hozzászólás

Az alábbi sorokat Budapesten tartozkodó, egyébként a tengerentúlon lakó barátom irta, aki meg akarta őrizni névtelenségét. A barátom engem kért meg, hogy magyarra fordittassam és közöljem irását. Az irás eredetileg angolul jelent meg a Hungarian Spectrum-ban, 2020 szeptember 17-én.

Frank Tibor, Kanada

 

Néhány nappal ezelőtt Orbán Viktor büszkén jelentette be, hogy ő maga és a magyar egészségügyi rendszer állig felfegyverkezve és kitűnő állapotban néz szembe a COVID válsággal. Ez egy abszolút hazugság, amint azt a következő igaz történet tökéletesen illusztrálja.

Anna néni (85), aki bárki édesanyja vagy nagynénje lehetett volna, nemrégiben az Uzsoki kórházban COVID fertőzés miatt halt meg. Miközben az ő élete ugyanannyira hétköznapi volt, mint a dolgozó magyarok millióié, halála olyan megrendítő és fontos történet, amit érdemes megosztani. Utolsó hetei a magyar egészségügyi rendszer áldozataként elszomorítóak, de valóságos bepillantást engednek abba, milyen borzalmasan elavult és korrupt is valójában a magyar egészségügyi rendszer.

Helyszín a Péterfy kórház, Budapest

Anna néni krónikus és sokszor fájdalmas húgyuti fertőzésben és vesebajban szenvedett. Állapota olyan rossz volt, hogy otthoni ápolás nem jöhetett szóba – többszöri infúzióra és intravénás antibiotikumokra volt szüksége. Először a Honvéd kórház sürgősségi osztályára vittük, ahol mindent megtettek, hogy megszabaduljanak tőle, de végül letettek erről, és átküldték a kimondhatatlanul lerobbant Péterfy kórházba.

Ezt az 1930-ban épült és azóta fel nem újított kórházat látni kell ahhoz, hogy elhiggyük, milyen. A festék mállik, vezetékek lógnak a falakról, a folyosók piszkosak és tele vannak kiselejtezett bútorokkal, félig meztelen idős emberek fekszenek a hőségben 50 éves rozsdás vaságyakon. A betegeknek maguknak kell behozniuk saját WC papírjukat, törülközőiket, tisztálkodó-szereiket, törlőruháikat, tisztítószereiket, valamint evőeszközeiket. Azok az ápolók, akiknek volt maszkjuk, magyar szokás szerint az álluk alatt hordták, szabadon hagyva az orrukat és szájukat. Nem volt látható fertőzésellenőrzés. Számos kéztisztító tartály üres volt, és napokig nem töltötték utána.

Ugyanennek a kórháznak a másik helyszine

Négy napon keresztül kapott infúziókat és teszteket követően Anna nénit rosszabb állapotban tették ki, mint amilyen állapotban felvették, azt állítva, hogy további kórházi kezelés nem biztosítható.

Ezt követően az Uzsoki kórházba vittük. Miután 12 órát feküdt félmeztelenül a sürgősségi szobában, végül elhelyezték egy a Péterfy kórházinál alig jobb kórterembe. Itt sem volt COVID szűrés, hasmenés vagy fertőzésellenőrzés, a maszkokat az áll alatt hordták… Idős, haldokló embereket vittek ide-oda a kórtermekben mindenféle COVID teszt nélkül, ami egyértelműen terjesztheti a betegséget. Megrémültünk, hogy újra kidobják Anna nénit, de egy „jó szándékú” barát barátja azt javasolta, hogy keressünk meg egy általa ismert főnővért, akit meg lehet kenni, így Anna néni ott maradhat.

Mi valóban megkerestük a főnővért, aki örömmel átadott egy árlistát (még meg is van nekem), az árak a következők: havi 50.000 Ft a főorvosnak, 20.000 az osztályos orvosnak, 7.000 mind a tíz nővérnek és 25.000 neki magának. Ezt az egész beszélgetést rögzítettem a telefonomon az utókor számára. Azt is elmondta, hogy amennyiben azt szeretnénk, hogy Anna néni később bekerülhessen egy olyan idősotthonba, ahol egyébként 4-6 év várólista van, akkor 1 millió forint kenőpénzt kell fizetnünk, hogy biztosítsák a helyet részére.

Tragikus módon Anna néni néhány nappal a felvétele után meghalt. Kapott néhány transzfúziót és további vizsgálatokat is elvégeztek, de az állapota – talán nem meglepő módon – gyors ütemben romlott. A legutolsó napokra látogatási tilalmat vezettek be. Miután meghalt, azt mondták nekünk, hogy ő maga és a teljes hatfős kórterem COVID fertőzött volt.

A megdöbbentő történetnek a helyzethez illő vége lett. Az utolsó közlés a főnővértől az volt, hogy sajnálatára Anna néni két családi aranygyűrűjét nem tudták levenni az ujjairól, ezért sajnos ezeket el kell felejtenünk.

Az általunk ott látott több száz szerencsétlen beteg mindegyikének rokonai bizonyára hasonló történetet tudnának mesélni, ha nem félnének attól, hogy hátrányos következményei lesznek szeretteikre nézve. Piszok, gondatlanság és mindent átszövő korrupció a mai magyar egészségügyi rendszer valósága, Orbán Viktor szemérmetlen hazugságaival szemben.

Megelőzhető betegségekből eredő halálesetek száma, a 75 évnel nem idősebbek körében, 2017

Meddig tolerálják még a tisztességes magyarok, hogy szeretteiket, és rövidesen őket magukat is így fogják kezelni, miközben a fideszes oligarchák speciális kezelést kapnak elit kórházakban? Az orbáni oligarchák családjai, barátai és csókosai forint milliárdokat loptak el, több tucat fölösleges és többnyire üresen álló stadiont építettek, egy ilyen díszes építményt közvetlenül Orbán háza mellé, miközben olyan fontos humán szolgáltatásokat, mint az egészségügy és az oktatás elhanyagolnak.

Mikor ébrednek fel végre a magyar választók és tesznek valamit ez ellen a gyalázat ellen?

50 hozzászólás

  • 1990-91-ben amikor eloszor latogattam magyarorszagot, egyik ismerosom csaladtagja az egyik pesti (belvarosi) korhazban volt, persze mint paciens. Az allapotok minden vonalon megdobbento voltak. Minden szobak a tomeg-betegek esetevel. Az altalanos allapot valami forgalomtol tavolilevo gas-station WC-jenek allapotat bizonyitotta.

    Az atlag gazdasagi allapotok, illetve a lakossag eletszonvonala azota mar emelkedett soha nem latott minosegre. DE az atlag kozgazdasagi allapotok, a magas adozas es szakepzett dolgozok kulfoldre valo tavozasa azt NEM javithatja. Ketsegtelen a jelen virus jarvany azt a leheto legszelsobb hatarai kenyszeritei. De az a jarvany vilagszerti korulmeny.

  • Akinek vannak barátai és hozzátartozói Mo-on az sajnos elég gyakran találkozik ilyen körülményekkel. Nagyon szomorú ez!
    Amíg a zemberek jobban hisznek a polihisztor vezénylő tábornokuknak mint a saját szemüknek, tapasztalatuknak addig ez nem is fog javulni.

  • Egy nagy magyar halál — A magyar egészségügyi rendszer valódi állapota
    Ez a „lefordított” ,-másra kent cikk ,lázító írás , valószínű egy lefizetett provokátor írta !.
    A nyugaton az egészségügyben mindenki egy szobás ágyakban van elhelyezve—no persze csak ezt mutatják a filmekben—Úgy tesztek pl.a volt NDK már azon a szinten van mint Nyugatnémetország . A frászt ! Csak Németországban olyan baloldali hírszűrés van , hogy az igazság nem jut el , Franciaországból meg semmi , ki tudja ott is mi van? Olaszországban a járvány idején (1.),megmutatták mi van ott , minden folyosó tele beteggel , mert nem volt hova tenni őket ,egy orvos azt mondta —választania kellett—-hogy melyik beteget küldi haza,hogy otthon halljon meg mert , nem volt felszerelésük , nem volt hova elhelyezni őket, Nyílván aki hozzátartozó többet ill. tudott fizetni az maradt a kórházban — hátha megmentik— a többit meg hazaküldték ,48-72 órát voltak talpon az orvosok— nem voltak váltótársak –pedig elszívják a volt szocialista országokból az orvosokat , szakembereket ,mert nincs elég náluk.és hullottak az emberek mint a legyek , ezeket nem látta e „”” cikk írója””” — vagy „”” magyar súgója „”” , vagy „”” a cikk magyar írója”””.
    Nézzetek szét Nyugaton a Szemétdombon is , nem csak a milliomosok egyszemélyes szobáiban.
    Ezt a cikket biztos azok a lefizetett magyarországi emberek írták akik az ország kárát akarják , és az európai egyesült államokat nemzetek nélkül.
    Térségünkben új kórházi épületek vannak , a régiek fel lettek újítva.
    Azt mondja lista van kinek mennyi összeget kell adni ::::: ha ez igaz az első dolog ,hogy fel kellett volna jelenteni őket — de nem volt vér a pucájában — vagy pedig nincs bizonyítéka — csak pofázása van.
    Ne felejtsétek el a zsebpénz az orvosok felé Ti alakítottátok ki a Kádár rendszerben és azok akik ezt megszokták nem tudnak szabadulni tőle,bele nevelik az új embereket és így rá lehet fogni a mostaniakra.De a saját felelősségeiteket nem látjátok benne. Miért ilyen rendszert építettetek a Kádár rendszer alatt , miért nem építettetek olyat mint a ” nyugat ” , gazdagságot , jólétet —de közbe ti is ezt hirdettétek,hogy ez van itt—mert nektek jó volt , a szocialista összeköttetés jól működött,jól éltetek, de a nép nem . A népnek zsebpénzeket kellett mindenütt adni , hogy megkapják azokat amit ti megkaptatok.És most a ma élő embereket kárhoztatjátok az általatok létrehozott szegénységért , amit megörököltünk,és ebből nem bírunk kilábalni,még száz év is kevés lesz hozzá.
    Azt mondtátok : 4-5 éven belül utol érjük a nyugatot a bérekben ! Hova is jutottunk.Az ittlévő nyugati cégek miért is nem fizetnek többet az embereknek???
    Nahát ennyit az előéletetekről és nem az utókort kell mindenért ” felelősségre” vonni.
    üdvözletével

    Na az ilyen hírekből aztán lehet lejáratni Magyarországot T

  • A kádári időkben a Magyarországi kórházak és egészségügyi intézmények eléggé rossz állapotban voltak. A rendszerváltás egyik tényleges eredménye volt, hogy sok egészségügyi intézményt felújítottak, rendbe tettek, a mi kerületünkben főleg az MSZP polgármesterek idejében. Aztán, amikor fordult a politika, megint kezdtek visszaesni, nem is annyira az épületek, mint inkább a „kiszolgálás”. Várakozó sorok, előjegyzések…

    Manapság (lekopogom) nem volt velük dolgom…

  • györgy molnár

    Ez sajnos így van.

  • A fele is sok lenne, ha általános lenne, de nem az.

    A honvéd kórházat jól ismerem rendszeresen járok oda – egy rokonomat szoktam vinni – ami kifejezetten tiszta, rendezett korszerűen felszerelt a kórház. A várólisták elfogadhatóak: Egy MRI-vizsgálatra 4 napot kellett várni amit a 2-es telephelyen (volt máv-kórházban) végeztek el. Ismerem még a váci- és debreceni kórházakat is. Az igaz, hogy a magán kórházak nagyban különböznek az állami intézményektől, na de azért a havi néhány ezer forint tb járadékból jobb nem is lehet az állami eü köz-ellátás
    Ezért kellene széles körű magán eü biztosítási rendszert bevezetni, mint pld Németországban.

    A cikkíró szerint hangfelvétel készült a gyalázatos korrupciós ajánlatról és az ékszer lopást is említ. Ezzel kapcsolatban: 1) Tettek rendőrségi feljelentést? 2) A magyarul nem beszélő Bp-n élő kanadai állampolgárnak tolmácsolt valaki a kórházakban?

  • Hat igen …. Sajnos a leirt allapotok igazak, hiaba pofazik a toth peter mast. Viszont ugyanugy igazak voltak az alattomos hazug kadar-rendszer idejen – mint ahogy semmit sem valtozott azota. Csak a kedvezmenyezettek kore – az viszont alaposan tobbszor atformalodott a retek-valtas ota. Igen annyiban valtozik a vilag magyarhonban hogy mas es retkek kerulnek a kedvezmenyezettek-kivetelezettek szuk taboraba. A tobbiek pedig nezik, ahogy Hofi mondta. Kivulrol a kiveteles ellatasok korebe bejuto keveseket. Es ugyanugy guriznek. Hogy most az Orban femjelezte fideszes banda a kivetelezett???!! Es akkor mi van? A volt ruhes MSZMP csurhe a kivaltsagaik reszleges atjatszasa utan 12 evig kormanyzott. Ujra hatalomba kerult. Mi a jo ….. t tettek az egeszsegugy tomeges megreformalasa – jobbitasa ugyeben? Ugyanugy semmit. Olajat szokitettek, AFA-ztak. Ugyanmar – Orban apucikaja jo kapcsolatokkal megaldott parttitkar volt – benne a joban. Az Orban partcsemete. Igy mi van azon csodalkozni valo, hogy folytatja ugyanugy, mint ahogy volt? Amikor mindenhol mindenert halapenz, vagy kenopenz jart. Persze ha nathas voltal csak, akkor semmi gond – csak akkor kezdodtek a bajok, amikor komolyabb bajod volt, es nem voltal benne a kivalasztottak taboraban, ugyanugy mint ma. A tobbi alavalo hazugsag. Egeszsegugy, oktatasugy minden ugyanolyan ma is, mint az atkosban volt. Csakhogy azok akik ma tuzetkialtanak, azok kozul kerultek ki azok akik akkor benne voltak a joban, – A tobbiek pedig – a levesben, az orszag nagy resze, ugyanugy mint most!

  • Kedves Toth Peter:

    En csak a hirmondo vagyok, de azert hadd mondjam el Onnek, hogy sajnos a sztori igaz.

    A lista kezzel irodott. Mikozben ezek az osszegek elhangzottak, (amit hangfelvetellel rogzitettek), a nover le is irta az osszegeket egy papirra, az orvosok stb neveivel egyutt. Szem es fultanu is van, az iro nem volt egyedul, es ezen kivul – ha ez megnyugtatja, – en is lattam a bizonyitekot, es en tanusithatom hogy az iras tartalma igaz. Az iro egyebkent anyanyelvi szinten beszel magyarul, nem volt tolmacs.

    Ezen kivul az On altal itt osszehordott dolgokrol, aminek semmi koze az irashoz, nemigen lehet mast lenyegileg mondani.

    Hogy az orszag mas reszein vannak szep korhazak, elhiszem. Persze. A fovarosban is vannak, gondolom. Es? Attol miert nem igaz, amit leirt? Vagy a fotoknak sem hisz?

    Kulonben meg mi ertelme lenne egy sok evtizede tavol elo honfitarsunknak ezeket kitalalni, honnan szedne ezeket, es mi lenne a celja ezzel?

    Hogy az ironak mi koze van ahhoz, amit On itt osszehord a Kadar-rendszerrol, fogalmam sincs, amikor az illeto vagy 60 eve nyugaton el. Ugyanennyi koze van az europai egyesult allamokhoz, javaslom azt is targyalja meg valaki massal.

    Hogy a nyugatot utolerjuk berekben 4-5 ev alatt meg miert nem fizetnek a nyugati cegek otthon tobbet, kedves Uram, ezeket a 10 eve hatalmon levo elvtarsaktol kellene megkerdeznie, nem az irotol. Meg koltoi kerdesnek is hulyeseg ezt neki vagy plane nekem szegezni. Vannak erre megfelelo ertelmi kepessegu emberek, mint pl. a Magyar Nemzeti Bank elnoke, aki allandoan ilyen baromsagokkal jon, hogy most eppen 10 vagy 15 ev alatt erjuk utol Ausztriat, es hogy az iden 2 vagy 3 % ot no-e a magyar gazdasag (!!).

    Udvozlettel FT.
    PS: Egyebkent tegezzen nyugodtan, ha mar ugyis..

  • Hm. Tóth P. tirádájával nem foglalkoznék. Bár tény: sok mai bajunk eredője, hogy a nagy többség – mindkét oldalon – szavazáskor nem szervezési-vezetési-elvi módszerek mellett tszi le a voksát, hanem megváltóra szavaz. Omnipotens csodatévőre vár.
    A legutóbbi szocialista-szabaddemokrata kormány pont az egészségügyi átalakításba bukott bele. Mert a kormányfő azt mondta: nem vagyok hajlandó tovább hazudozni. Az „ingyenes” – valójában a kötelező járulékokból fenntartott eü-rendszerben mindenkinek minden ingyen járt. Valójában járni járt – csak nem jutott. Ez az oka az évtizedek alatt mérhetetlen nagyságú korrupciónak – aminek persze az eü-n belül voltak/vannak haszonélvezői, akik mellesleg megbuktatták az átalakítást, és ma is szilárd támaszai a ner-nek.
    Ráadásul ebben a rendszerben nem jutott forrás az állami – vagyis a járulékok fejében igénybe vehető – eü fejlesztésére. Ami jutott, azt meg nem a szükségletek határozták meg, hanem az „orvosbárók” lobbiereje. Eleinte a „fontoselvtársaknak” járt a jobb színvonalú ellátás, de a jövedelmek növekedésével és polarizálódásával a „hálapénz” vette át a szerepet. Odáig fajult a helyzet, hogy már nem utólag, hálából ad a gyógyult. A „fogadott” orvos előre kiköti, hogy mennyiért ad a betegnek tiszteséges ellátást – az államilag finanszírozott kórházban, eszközökkel. Amikor a párom 10 éve műtétre szorult, az orvos megmondta, mennyiért műti. Egyhavi – elég jó – nyugdíjáért. Persze zsebbe: nem jutott ebből egy fillér sem az eü-re. Ez az orvosoknak, ápolóknak stb. sem jó. Jelentős szerepe van abban, hogy óriási az elvándorlás.
    Persze megjelentek a magánszolgáltatók is – olyan árakon, amit átlagjövedelemől nem lehet megfizetni. Az eü. pénztárakat – amelyekben mód volt a megtakarításra a nehezebb időkre – ez a ner ellehetetlenítette. Csak maradjo minden a régiben: fontos nertársaknak, meg gazdagoknak jár a fejátültetés is „ingyen”. A szegény, sőt az átlagos is, meg dögöljön meg szégyenletes állapotok között. A magyar nemzetet üres frázisokat puffogtatók hagyják megrohadni. Hát, ez az orbán-rendszer.

  • gabriel karikás

    Előlegben: Nem védem az orbáni rendszer egészségügyét, de:
    A kádári-eü jobb volt? Ezt ma a 40 éves proletár-diktatúrás rendszernek minden nyűgjét szenvedjük még ma is.
    Ezen nem volt képes változtatni a korai halálra ítélt mdf-, az 1. mszp-, az 1. fidesz-, a 2. mszp-, (Megyesy+Gyurcsány) és most az Orbán-kormány sem.
    Ma, a kb 70 éves egészségügyi problémákat kell megoldani. Ez csak akkor lehetséges (mint feljebb írtam), ha mindenkire kiterjed eü-biztosítás lesz Magyarországon. Ekkor majd lesz forrás bevonás, vagyis pénz. Csak ekkor.

  • Talan egy masik kerdest kellene vitatani az ottani egeszsegi szolgaltatas allapotan.

    Ketsegtelen, hogy az anyagi lehetosegek hianyaban a korhazi paciensek szobai zsufoltak.

    Az epuletek regiek es elhanyagoltak.

    Hogy modern egeszsegi felszerelesekre nem jut penz.

    De a LEG-jelentosebb kerdes, hogy a hatra-maradt orvosok, szakeretok, apolok kis-szamikban is lennenekk a leheto leg-kepesebbek es szolgalatra keszek minden nehezasegek ellenere is nyujtani embertarsaik szamara minden szukseges szolgaltatasokat a legkivalobb minosegben??????????

    Mert az am a leheto leg-fontosabb.

    Mindenek ellenere HA nem kapsz megfelelo es a legkepesebb szakertelmu szolgaltatast, a nagyszeru ragyogo szobakban elsinylodhetnek es szenvedhetnek a segitsegre szorulo betegek.

    Na arra mi lehetne a valaszuk???

  • Olvasva Ms. Balog eredti cikket a Hungarian Forum-on, es mind a hozzaszollasokat, mely elesebben es kozvetlenebbul ecseteli a helyzetet mint a magyarnyelvu tovabbitasa.

    De ismetelten csak ugyan azt a meglatas lehetseges a tenyek es annak eredetei alapjan, hogy mi mas lehetoseg lehetne ma ottan a 3/4 evszazados totalitarian Marxista elmek alapjan valo eletmod altal, es ahol az allamhatalom maig is a nemzet ossztermekenek felet az allam-burokracia hizlalasara aldozza?????

    Es persze a reszletek az egeszsegugyi szak-dolgozok „korruptsagai” sem szarmaznak am a Holdrol.
    Hanem a rendszer gyumolcse!!!!!!

    De a rendszert nem ohajtja, sem hajlando valtoztatni senki ottan.
    Tehat minden panaszkodasaik csupan szorakozast jelenthet.

  • Senki sem állította,hogy itthon nem halnak meg vírusfertőzöttek,pláne egy idős 85 éves néni,akinek valószínűéeg más baja is volt…..de egy kint élő ne nyilatkozzon a magyar egészségügyről,foglalkozzon az otthoni helyezettel…..!

  • talalom, egyetértek.

  • Másrészt: Rákosi Mátyás regnálása idején súlyosan büntették azt az egészségügyi dolgozót, aki hálapénzt fogadott el. Tudom, mert akkoriban sokat feküdtem kórházban egy balesetem miatt, bár én más eset voltam, mert a papám maszek volt, és nekünk nem járt orvosi ellátás, csak pénzért (számlára!).

    A hálapénz a hatvanas években gyökeresedett meg olyan szépen.

  • Sajnalom Boda Marcsika, az ottani korulmenyeken en magam tanuskodtam mint irtam fenti hozzaszollasomban. Vajon tudna azt tenyekkel ellenbizonyitani???

    Sot meg a Kutvolgyi korhaz esete is ugyan azt bizonyitja. S azt a Horthy korban kezdtek epiteset.

    Persze a haboru miatt felbe maradt befejezese, es SOHA nem lett befejezve. Legalabb 80-eve.

    Az is volt nem regen a KMH alanya.

    Orban Viktor bejelentette a „Del-Budai” mega-korhaz terveit. Ha az valaha is megvalosulhatna.

    Uralkodok mindeg es vilagszerte birodalmak epitesein almodoznak, amig a legalapvetobb szuksegleteket elhanyagolnak.

    Persze a fovarosnak nem tobb elhanyagolt korhazakra van szuksege, hanem tisztesseges es szakszeru management-re a jelenlevoknek !!!!!

    Hasonlo is am az egesz orszag allapota.

    Hasonloan a „korrultion” , vagy a „hala-penz” is regen ismert volt az 1947-49-es evektol.

    Hiszen a proletar diktatura korulmenyei hozta letre. A cikk eredeti Angol szovegeben elesebben nyujtja az ellenbizonyitatlan valosagot. Ami nem csak szomorusag, de nemzeti szegyenuk !!!

  • 35 évig tartó VII. kerületi pályafutásom alatt 2009-ig egyetlen egyszer sem tapasztaltam a Péterfyben megdöglesztésemre vagy gyógyításom fontolgatására irányúló kisérleteket, annak ellenére hogy, akkor is találkoztam ott levert vakolattal, csempével és svábbogárral! Lehet hogy a körölmények nem vetekedtek egy fekete erdei klinikáéval, de a gyógyítás minősége és a személyzet lelkiismeretes hozzáállása még a jól fizetett nyugatnémeteket is meghökkenthette volna! Ha igaz a mostani diagnózis, akkor nagyon nagy változások történhettek ott a fejekben!

  • Boda! (2020 szeptember 27 10:23 de.)

    Meg ne szólaljon, ha legközelebb Párizsban valakit/valakiket vakhittől felajzva megint legyilkolnak, mert „gúny tárgyává tette” Mohamed prófétát! „… foglalkozz az itthoni helyzettel”!

    (Halk megjegyzés: én kb. tíz év múlva lennék 85. … és Maga? Mert ez a megjegyzése szinte olyan, mintha Sebestyén Balázs böffentette volna!)

  • Orsós Elemér
    2020 szeptember 27
    2:45 du.

    Orsós Elemér
    2020 szeptember 27
    2:45 du.

    személyes tapasztalat, a körzeti orvosi rendeléssel és házhoz éjjel is kijövő körzeti orvosról

    MÁV kórház excellencia, Uzsoki ugyanúgy, Honvédkórház is, Péterffy -egyszerűen- megmentette anyám életét

    a többit majd a grizi elmagyarázza, hogy a náluk lévő élet és egészségbiztosítási rendszer miben járul hozzá a jelenlegi SARS helyzetben a C19 megakadályozásában?

    várom a grizit

  • Én anyukámnak utolsó heteit a Péterfi utcai kórházában töltötte és én minden nap ott voltam és tapasztaltam ahogy az idős betegekkel bántak. Azonnal hazautaztam amikor megtudtam édesanyám állapota rosszabb lett. A család avval fogadott nem kell pénzt adni,mert ők már adtak mindenkinek és várjak egy hetet legalább és lássam,hogy mennek a dolgok. Anyukámnak strokja miatt a fél teste lebénult és beszélni sem tudott,tehát nagyon kiszolgáltatva volt ha segítségre szorult. Már magától nem tudott enni etetésre szorult a pénz ellenére is volt a nővér nem etette meg,ekkor adtam pénzt midenkinek orvos,nővér és főnövérnek is. A főnövér megtudta,hogy az USA-ból jöttem és külön szobára hívott ahol közölte pénzt kell adnom mivel ezek az emberek rosszul keresnek nincs pénzük segítsem őket,közöltem most kaptak tőlem ez nem elég. Anyukámnak láza volt és a lebénult karjába tették a hőmérőt nem tudta oda szorítani és ezért nem mutatta ki a lázat,de homloka forró volt és fájdalmai voltak és a jó kezével a veséjét mutatta. Én gyorsan vettem egy digitális hőmérőt amit a szájába tettem magas láza volt. Követelnem kellett adjanak fájdalom csillapítót neki és nézzék meg a veséjét a CT. kimutatta a követ. Ezután nem kezelték hanem tükrözésre vitték és olyan fájdalmas volt,hogy azt mondták nem kooperált és nem tudták megcsinálni.Szegény egyre lázasabb lett és végül tüdőgyulladás vitte el. Én ott voltam minden nap és pénz sem segít ha kevés személyzet van a betegek száma sok. Embertelen mennyire nincs pénz ezért spórolnak a gyógyszerekkel és én kiharcoltam,de ha valakinek nincs jelen hozzátartozója annak nincs még ennyi szerencséje,hogy normálisan ellássák. Az összes ismerősöm panaszkodik van akinek azután,hogy szív műtét után magas volt a vérnyomása és a lába bedagadt a z orvos Ct. rendelt el,de csak telefonon lehet időpontot kérni és senki nem veszi föl,pedig sürgösségel kellene a vizsgálat. Az Orbán kormány nem érdekli az átlag ember élete,nem fejleszti a kórházakat,csak stadionra,meg más országokat pénzeli ahelyett az országon belül tenné rendbe az egészségügyet. Én otthon nőttem föl össze tudom hasonlíta akkor mi volt az ákosban és most mi van,ez szörnyű és kegyetlen.

  • Boda Marcsi
    2020 szeptember 27
    10:23 de.

    „Senki sem állította,hogy itthon nem halnak meg vírusfertőzöttek,” – mondja Ön.

    De mit mond Orbán? Ő azt mondta szó szerint a Kossuth rádióban (Ön nem hallgatja, Marcsi?):

    „„mindenki megnyugodhat, ha valaki elkapja ezt a betegséget, meg fogjuk gyógyítani”.”

    Ezt az ökörséget az Ön parancsolója, Orbán mondta. Most akkor Ön a hülye, vagy Orbán a hülye, vagy mindketten hülyék, netán már nem hisz a miniszterelnöknek?
    Mi történt magával Marcsi, hogy meg meri kérdőjelezni a nagy vezért?

    Mindenki meggyógyul, fogadja el ezt is neki, ahogy mindent elhisz amit mond az a félkegyelmű miniszterelnök. Mit ellenkezik vele?

  • Boda Marcsi, koszonom igen ertekes felveteset. Foleg, hogy ezt a KMH hasabjain teszi. Nem is lehetne jobb helyen. T.i. a Kanadai Magyar Hirlap tobbek kozott, (vagy foleg) arra van, ugy tudom, nevebol kifolyolag elegge meglepoen, hogy kanadai magyar ujsagkent a kanadai magyaroknak forumot biztositson magyar ugyekben. Szoval akkor ezzel az erovel miert nem keri, hogy zarjak be az egesz ujsagot. Micsoda disznosag, h a kinti magyarokat erdeklik a hazai allapotok, mint pl a demokracia helyzete, a gazdasag, az oktatas, az egeszsegugy, muveszet, tudomany, meg az elet ugy altalaban.

    Ja bocs, most jut eszembe, hogy ezt epp maguk, otthoni magyarok, foleg fideszesek kerik, ejjel nappal, hogy a kulfoldi magyarsag vegyen reszt az otthoni ugyekben, szavazzanak is persze. Boldog boldogtalannak adogatjak a magyar utlevelet, olyanokat is ismerek, akik magyarul sem tudnak, es eletukben sose jartak nem hogy a mai, de a tortenelmi Magyarorszag teruleten sem.

    Ez nemileg ellentmond az on felszolitasaval, hogy ne ugassanak bele az otthoni dolgokba. Lehet, kellene valamilyen torveny, hogy a kormanypart oldalan lehet csak velemenyt mondani, a tobbieknek kuss. Aki ezt megszegi, 120 ev borton, vagy egy letolas Boda Marcsitol.

  • Tóth Péter hosszú eszmefuttatását ezzel kezdi:
    „Ez a “lefordított” ,-másra kent cikk ,lázító írás , valószínű egy lefizetett provokátor írta !”
    A módszer, hogy ilyen írásokat „lefizetett provokátorok” írnak, leginkább a kormányoldalra jellemző. Az állítás tehát nem meglepő, mivel mindenki magából indul ki.
    És az írás eredetiben itt olvasható:
    https://hungarianspectrum.org/2020/09/17/reporter-a-very-hungarian-death-the-true-state-of-hungarys-health-system/

  • Ez a Boda még nincs valami zártosztályon?
    Ez is a Gyurcsányiak műve..minek kellett bezárniuk a Viccházat.

  • Kedves Éva,
    Amit leírtál, sajnos az a jelen „rögvalóság”.

  • Ez a cikk első olvasatra semmiben nem különbözik a szomszédban Fake news témában írott műtől. Akár ki is lehetne cserélni.

    Szerintem ez a cikk egy szélsőséges helyzetet kiragad, és azt próbálja ráhúzni az Orbán-rendszerre, hogy ezzel bizonyítsa a rendszer tarthatatlanságát. Ez tipikusan az az ellenzéki magatartás, ami bizonyosan nem szolgálja a cikkben emlegetett átlagemberek érdekeit.
    Nekem az elmúlt egy évben nem egy kórházi élményem volt, a legkülönbözőbbek. Én azt látom, hogy ahol modern felszerelés van, fiatal orvosokkal, ott zongorázni lehet a különbséget, az új osztályok javára.
    Persze, nem jut elég pénz az egészségügyre (és az oktatásra), ami ugyanígy elmondható mindegyik kevésbé gazdag „jóléti” államról. De ahol a régi beidegződésű, nagy hatalmú orvosok vannak, ott azt a kevés pénzt is másképp használják föl. Miért ne lehetne arra költeni, hogy pl. a nagy hodály kórtermeket átalakítsák kis szobákká, ahol két személy van? És urambocsá, egy kis színezőt keverni a falfestékbe, hogy az a beteg lásson már maga körül a fehéren meg a zöldön kívül valami mást is?

    Teljesen felesleges ezért egyik vagy másik rendszert hibáztatni. Inkább ez a sok jólértesült külföldi menjen be a nagyhatalmú (kórházvezető) főorvosokhoz, és mondja meg nekik, milyen a gyógyítás a demokratikus országokban. Aki ezt nem hiszi, az tanulmányozza a Geréb-ügyet. Ott is kiviláglik, hogy a vita nem a személyi alkalmasságról szól, hanem a privilégiumokról.

  • Még a covidnak híre sem volt, de nálunk a megyeszékhelyen volt minden két-három méteren, feltöltött fertőtlenítős tartály a falon, osztályon belül (kb egy éve).

    Hálapénz megint egy változó dolog, mert nem lehet mondani, hogy a kórházakban előre vagy utólag benyújtanának egy (papírra leírt) számlát. Ilyet még nem is hallottam, amit a cikkben említenek. Inkább a sok magánrendelés a jellemző (akár a kórházi épületben), és az akkor átcsúsztatott boríték. Mindez egyébként a sorbanállás elkerülését is célozza. Ahogy föntebb írták, tényleg nyomasztóak a várólisták. És ebben már szerepe lehet az elvándorlásnak is.

    Idősotthonok, valóban várni kell, de a cikkben leírt négy-hat év nekem túlzásnak tűnik, bár nem ismerem a pesti helyzetet. Azért utcára senkit nem raknak, nyilván vannak kisebb otthonok vidéken, ahová be lehet kerülni. Nekem egy (távoli) rokonom a két covid hullám között volt kórházban, mikor megindult az elhelyezési eljárás. Mivel nem mehetett haza az otthonába, végig a kórházban volt ellátva. Sajnos egyéb betegségben közben elhunyt, de nem valószínű, hogy covidban. Nehezen tudom elképzelni, hogy covid-os környezetben a dolgozók ennyire ne féltenék magukat, ahogy a cikk állítja. Ez inkább a két hullám közötti időszak lehetett, amit a cikkben szereplő idős néni is a kórházban töltött. (És ezt nem szabad összetéveszteni azzal a valóban nyomasztó időszakkal, mikor a járvány idején küldték haza, a nem egyedülálló betegeket!)
    Végül, ami egyezik az én tapasztalatommal is, valóban beviszi az ember a felszerelést a kórházba, úgymint szappan, törölköző, kenőcs, étkészlet stb. Ennek nem tudom, mi az oka, de ez így elfogadott. Szerintem a tisztasággal nincs akkora baj, legalábbis a képen mutatott állapotot én nem tapasztaltam sehol.

    Ezekből a „tünetekből” egy kapcsolható az Orbán-rendszerhez: a hosszú várólisták és a szakemberhiány. Ami a kórházakban uralkodó állapotokat illeti: az szerintem kizárólag a kórházi vezetéshez köthető. Egyik kórházban nem lóg a vezeték a falból, a másikban meg igen, mert az nem fideszes? És mi van akkor, ha egy pesti kerület fideszes vezetésű, ott is kosz van a kórházban? Ez így nehezen elképzelhető.
    Ha ezzel próbálja a külföldi ellenzék a kormányt megbuktatni, akkor keressenek más témát, mert ez így nem fog menni. Legalábbis a hazai demokratikus szavazótábor szemében ez nem előny, ha valaki demagógiával, csúsztatásokkal operál. Tisztességes tájékoztatás inkább. Persze, ha csak a szavazódroidok kellenek, akkor jó lesz a fenti cikk is.

  • Eva V Takacs kommentje abszolút . t a n ú s í t j a . Frank Tibor beszámolójának az igazságát.

    Ők, akik Észak-Amerikában élnek és útjuk mégis ugyanott, a Péterffy-ben futott össze…

    Márcsak abba kell belegondolnunk, hogy az ugyanott, vagy más . o r b a n i s z t á n i . kórházakban – „amerikai rokon” nélkül – fekvő beteg hogyan teljesítheti a . r e n d s z e r . helyzeti zsarolásából fakadó követelését ???

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Gábriel Karikás 10:28

    És mi a helyzet abban a bolsonarói Braziliában? Igaz az, hogy ott a covidba naponta ezrek – vagy hányak is – halnak bele ?

    Itt, az ön volt hazájában úgy tudjuk, hogy elhalálozottak számában Brazilia harmadikként halad „a világ élmezőnyében”.

    Magának talán azt lenne időszerű elemeznie, ill. elmagyaráznia …

  • talalom
    2020 szeptember 27
    5:34 de.

    Ha jól emlékszem, az mszp-szdsz kormányzás nem változtatta meg a rendszer lényegét: az átláthatatlan finanszírozást.

    Nem arra gondolok, hogy a beteg kezébe nyomjuk a számlát a kórházi kezelés költségeiről. Az a laikusnak annyit mond, mint a villanyszámla, amiben tételesen felsorolják a rezsicsökkentést. Inkább azt nem látja a beteg, hogy miért azt a kezelést kapta és miért nem a másikat, miért azt a gyógyszert és miért nem a másikat, mi alapján támogatják a kórházakat? stb.

    Pl. a háziorvosokra rálőcsölik a sok adminisztrációt, vagyis háziorvosi beutaló nélkül nem mehetsz bizonyos szakrendelésre. De a háziorvosnak meg az egyetlen asszisztensének arra már nincs kapacitása, hogy ellenőrizze is a körzetébe tartozó betegeket, hogy elmentek-e a vizsgálatra, szűrésre? Lehet, hogy a rákban halálozás nagy számának ez az egyik oka, hogy nem hatékony az egészségügyi szűrés.
    Ezen lehet, hogy segít a 300 ft-os vizitdíj, de lehet hogy nem. Mármint a háziorvosok túlterheltségén.

  • Eva V. Takacs
    2020 szeptember 27
    4:19 du.

    Szomorúan olvastam ezt is, és a cikkben szereplő néni esetét.

    Annyit jegyeznék meg, hogy ezt máshol is olvastam, hogy a Kádár-rendszerben rengeteg ápolónő volt a mostaniakhoz képest. Talán ezért volt jobb az ellátás akkoriban, mert megfürdették, ellátták még a sok, idős, elfekvő beteget is, akik tartósan benn feküdtek a kórházban (bár az állapotuk nyilván nem ezt a fajta elhelyezést indokolta volna).
    Illetve volt is egy olyan személete a rendszernek, hogy a hozzátartozók menjenek maximum a küszöbig, de azt is csak a látogatási időben. Nagyon szigorú volt abban az időben a látogatási rend, igaz, hogy aztán pl. a kismamákhoz bement az egész rokonság, akár több turnusban, és hatalmas rántott hús készletekkel látta el az anyukát.

    De én emlékszem olyanra is, hogy egyes esetekben gyerekosztályon megtiltották a látogatást, akármilyen betegség esetén. Ordítottunk, és vertük az ablakot belülről, a szülők meg a folyosón zokogtak, mert nem engedték be őket (óvodás korú gyerekekhez). Pedig az én keresztapám KISZ-titkár volt, de anyám nem engedte neki, hogy szóljon a főorvosnak, nehogy később baja legyen belőle. Máskor meg nem volt akadálya a látogatásnak, végülis az okok homályosak voltak. Még arra emlékszem, hogy a gyerekosztályon mindent az ápolónők végeztek a gyerekek körül. Ami talán megkönnyíti a szülő helyzetét, viszont kérdés, hogy mennyire előzi meg a hospitalizációt? Ami azt jelenti, hogy lelkileg sérül a gyerek a kórházi tartózkodás miatt.

  • Summa summarum:
    Addig nem lesz „elfogadható” egészségügyi ellátás Magyarországon amíg a kommunista típusú általános (ld: olcsó) rendszer működik.
    Magán biztosítási rendszerre kell átállni. Orbán is tudja ezt, de majd a ’22-es választások után …

  • Hazzay NE hazzudozzál

  • HAZAI LAMPA Szept.28, 5:59 d.e. soraiban jelzettekre.

    Sok mindent lehet kimutatani a problemakon.

    DE a LEGalapvetobbet, hogy ez tortent es tortenik barhol, barmivel amit a nep trehanysagabol minden lehetoseget az ugyekeik harozatan es intezmneyein a politikusoknak ad at.

    Ez tortent vilagszerte minden fele mindennel a politikusok alatal iranyitott mindenekkel.

    Az iparban, az elelmiszer termelesben, minden alanyon mindeg, sot a mai napon is.

    Lasd a korulmenyeket azokban a tarasdalmakban ahol az ma is gyakorolva van.
    Illetve ahol a diktatorok hatalma azt lehetove teszi.

    S vannak azok az agyalagyultak meg a US-ban is akik ugyan azt az egeszsegi rendszert, sot mast is csak a politikusok onmkenyuralam alatal kepzelik el lehetonek.

  • gabriel karikas

    Te tiszteletlenholgyvagyur! Ne mereszeld az en szulofoldemet volt hazamnak nevezni, hogy jossz te ahhoz. Persze a kommunista-fasiszta pribekeknek a polgarok csak egy kollaboransnak vagy ellensegnek szamitott. Ez a diktaturak esszenciaja. A bosz nagyurak, bocsanat elvtarsak – es az azokat eletre halalra kiszolgalo senkihazi hazudozo oportunistak szimbiozisa. Cafolni nem tudod -mivel nem lehet – az igazsagat annak amit leirtam, ezert mivel operalnak a szemetlada elvtarsak? Vadaskodnak minden alap nelkul. Milyen csavargo fajzat vagy te? Akiknek koszonhetjuk hogy a hazankban ilyen tragikus allapotok uralkodnak? A nagy tomegeknek ilyen korulmenyek kozott KELLETT ES KELL SZENVEDNI? De TE miert nem takarodtal ki anno a szovjetekkel? Persze mert mi magyarok nem csinaltunk forradalmat, hanem inkabb belementunk a hazug „kerekasztal” megegyezesekbe anno? Vajon hol lennel most ha akkor a nep valoban forradalmat csinal es eluzi az ilyen hazaarulokat?

  • gabriel karikas

    Eva V. Takacs! mar megbocsass de mit te osszehasonlitani? A Te edesanyad – hala az Urnak most hunyt el mar idosen – de az enyem az atkos kommunista vilagban, igen ugyanott, evekig a Peterffyben kezeltek felre, mutottek sledrianul, fiatalon – es bizony akkor halt meg. En voltam az egyedulki hozzatartozoja, fiatal kolokkent dolgoztam, sokszor ejjel is, hogy fizetni tudjam az orvost, apolot! Erted? Gyerekkent, ha ez vigasztal, mert nem volt mas lehetoseg. Evekig, az tudod mit jelent? 12 eves koromtol 22 eves koromig. Nekem hazudoztok itt ossze vissza arrol, hogy milyen jo volt az ellatas az egeszsegugyben? Persze hogy jo volt, ha volt valami nathad, vagy jelentektelen baleseted. De hogy mast ne mondjak dolgoztam az egeszsegugyben is – korhazakban. Onnan is van boven ismeretem. Belulrol. Na ezert nem lettem orvos, hiaba gyozkodott erengeteg orvos ahol dolgoztam, pedig gyerekkent annak keszultem. Ket olyan hozzaszolast nem talalok itt – SEM – ahol valaki is a valos igazsagokat mondana el. „szepitenek” „atfestenek” atmazolnak mindent, vagyis HAZUDNAK! Aljas mocskos modon. Egyesek a multrol, masok a jelenrol – de hazudnak. Es akkor jon ide ilyen ocska troger, aki csufolkodni probal brazillal. Azt se tudja hol van – arrol meg hogy mi az igazsag fingja nincs. Hogy ugyanolyan magukat szocialistaknak hazudozo reszeges trogerek bandaja fosztogatta az elmult husz evben az orszagot, es azok most fasisztaznak. Uszitanak. Erre a lapra is idejar jonehany uszito muvesz. Majdnem patkanyt irtam. Ebbol eltek le az eletuket, hogy hogyan tudnak behalozni es beetetni masokat. Tisztelet annak a nehany kivetelnek – akik nem tehettek mast, mint besoroltak. A nagy tobbseg szeretne ha bekeben hagynak elni, dolgozni, szeretni. De a parazita lekuletuek nem turik ezt el. Hiszen hogyan eloskodhetnenek, ha nem lenne kin?

  • Aurora Boreálisz

    Hazai lámpa 559

    „Szavazó droidok”-ról beszél…

    Kedves .aza…!

    Tudja maga kik a legbecsapottabb „hazai” szavazódroidok ?
    Persze, hogy tudja; az pontosan a Fid SS szavazók tábora. A saját felső tízezre kivételével, imádott Vezérük a többi kétmillió segge alól ugyanúgy kihúzta a beígért égi mannát, mint a tudatos bal- és liberális szavazótáborét s tette azt csak magáévá, ill. helyezte el két bankban, az egyiket Mészáros Lőrincnek, a másikat meg Mészáros Lőrincnének híjjják. Ja…

    Maga szerint ez a kettős-stróman intézménye ugyan milyen manipulatív vagyon elhelyezést céloz…?

  • hazai lámpa
    2020 szeptember 28
    5:59 de.
    Tárgyilagosan elemezted a helyzetet,világítottál rá a valóságra—amiket sokat nem így látnak az itten hozzászólók közül,mert nem is akarják így látni.
    De egy gondolatot egy kicsit másként látok és éltem meg :
    Idézet tőled : „” Ezekből a “tünetekből” egy kapcsolható az Orbán-rendszerhez: a hosszú várólisták és a szakemberhiány.”””
    Ehhez hozzátartozik,hogy az Orbán idejében nyílott meg a határ a nyugaton való munkavégzésre, ekkor indultak meg a szakmunkások, mosogató „szakmunkások”,és ekkor kezdték meg elszívni a tanult embereket is.Pl.Svédországról olvastam : nem költ kellő mennyiségű pénzt orvosok kiképzésére– inkább más országokból odacsábítja.
    Na már most : a lényeg : a baloldal keményen kihasználja , hogy Orbán idejében indultak meg az emberek ! és ezt keményen az ő nyakába akarják varrni! No de ez nem így van ? a lehetőség éve előtt 2-3 évvel már készültek az emberek , hogy amikor megnyílnak a határok azonnal indulnak a nyugati gazdag világba :: mosogatni ,hogy aztán itt a falusoron eldicsekedjenek ,milyen jól keresnek : persze ha itthon költi el a pénzt , de ha ott kell megélni belőle már nem olyan egyszerű .
    Na ebbe a sorba álltak be az orvosok is !
    És akkor lassan kialakultak minden szakterületen a : szakember hiányok.
    Franciaországból visszajött egy –ott- évekig takarítónőként dolgozó asszony — úgy élt itthon , mint senki más a környezetében –és el voltak halva az emberek tőle . !
    Na de miért jött haza ? MEGHALNI !!! pár év múlva be is következett.
    Hazavonzotta a ::: HONVÁGY ! A most legmakacsabb ember is — ha voltak magyarországi gyerekkori évei — egyszer visszavágyik .Ez általában az eltávozás előtti időszakra tehető , mert az emlékek feltörnek és gyötrik az embert— ezért jönnek vissza .
    Majd sokan járnak így a most kimentek közül is, bár ha ezek „világpolgár”-ok-akkor ők nem fognak hazajönni.Lelkileg ilyenek.
    Üdvözlettel.

  • gabriel karikas
    2020 szeptember 28
    7:24 du.

    mindkét ordibálásod érdekes tényekre veti árnyékát, nekem (már leírtam) pontosan az ellenkező tapasztalatom van (azaz maradt fenn mai napig) a Péterffy ben még a gondolata sem merült fel a hálapénznek, az osztályos orvos a munkahelyemen hívott, azonnal jöjjön édesanyja itt van nálunk és lehet, hogy csak órái vannak hátra rákos!
    rohantam és amit ott találtam a „haldokló” anyám (ő volt egy karakter) mit sem tudva az egészről az ágyán felülve pletykákkal szórakoztatta a többi -meglehetősen kókadt- szobatársait akik néha mosollyal de mindenképpen figyelemmel kísérték az élet ilyen szétverhetetlen bemutatkozását…ehhez még tartozik annyi (és hosszú lenne ide leírni) még 28 évig élt utána miután Pécelről, az elfekvőből hazavittem!

    a többi tapasztalatom sajátom, többször életet mentettek de mindenképpen kikezeltek még sürgősségi esetekben is

    lehetséges, hogy a betegtől magától is függ, hogy a személyzet mit és hogyan tesz? (nem csodálkoznék rajta a személyzet is emberből van)

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    ˙

    AdolfKarikás
    8:21 és 7:24
    .sóderládája

  • HunCanada!

    Már megint okít,uszít és mellébeszél…de minek?
    természetesen a kormány és Orbán is igyekszik mindent megtenni a járváby leküzdésére,mint más országokban(ahol sokkal több a fertőzött és a beteg,pláne a tengertúlon!!!!!!!!!!!)képzelje és is nézek híreket,olvasok újságot és tájékozódom!

    Amúgy még nincs meg at ellenszer sehol!!!!!!,de én arról is tudok,hogy több itthoni elismert,lelkiismeretes orvos már eddig is jelentős eredményeket ért el a kutatásban(ezt más országokban is elismerik!)
    Nagy dicsőség lenne az országnak ha az itthoni kutatásnak pozitív eredménye lenne!
    Amúgy maga csak foglalkozzon az amerikai,kanadai tényekkel,számokkal…..!
    Maga csak uszításra képes,akárcsak a leszerepelt,lecsúszott antimagyar ellenzék!
    Na részemről ennyi!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • A cikkel kozolt adatok az EU-stat-altali adatok.
    De mind azt a tag-nemzetek nyutottak.

    Nagyon valotlannak tunik ,hogy Magyarorszagon a cardio-vascular altali halal oly csekely lenne.

    Talan a lakossag halalanak legalabb 2/3-t okozza a zsiros allati eredtu taplalkozasaik.

    Ne feledd, mindenki meghal valami altal okozva, meg 120 eves koraban is.
    Csak keptelenk arra rajonni sot megallapitani.

  • Boda Marcsi
    2020 szeptember 30
    10:02 de.

    Jól van méregzsák! 😀 Kitombolta magát? Pont ezt vártam Magától, hogy véletlenül se arra reagáljon amire kéne, hanem szokásos mód összefüggéstelenül vagdalkozzon ilyen szavakkal, hogy „okít”, „uszít”, „mellébeszél”. Valójában ezek a maga sajátjai, ezért jó komcsi mód másra fogja. Ahogy tanulta bakfis korában.

    Ha kitombolta magát, akkor olvassa el újra, hátha másodjára meg is érti a szép magyar nyelvünket, és azt mit mondott a miniszterelnök – A maga állításával (kényszeres hazudozásaival) szemben.

  • FERENCT. Szept 27, 7:48 d.e. megjegyzesere.

    Persze hogy mind az alfabet-leves-partpok keptelenek voltak valtoztatni mind a ma is gyakorolt modszereken!!!

    Amig annak rendszere mukodtetve betukszerint, semmi valtozas nem leheto.

    De Maguk, barmi valtozasrol meg hallani sem ohajtanak.

    Tehat csak elvezni a multat.
    Legalabb ma panaszkodhatnak es gyalazkodhatnak buntetesek es megtorlasok nelkul.

    Hat nem nagyon boldohito lenne az ????????????????????????

  • HunCanada!

    Leírtam amit akartam,fenntartom:uszít,”okoskodik”….és főleg sérteget (de bem tud!)csak ehhez van „agya”…..!!!!!!!
    Szakadjon el tőlem és próbáljon értelmezni,tájékozódni…..!
    Pá!

  • Tóth Péter
    09.29/2:50

    Kis lak áll a nagy Duna mentében

    Az nyilvánvaló, hogy az itthonról hazát hagyott eltávozottak nagyobb többsége nem menekült volt, hanem úgynevezett . g a z d a s á g i . m e n e k ü l t, aki a jobb élet, magasabb életszínvonal reményében indult el „híres kis Magyarországból”.
    Talán még az is természetes, hogy ezek – különösen a rendszerváltás után – ezt a lépésüket jócskán megbánták, de egyéni helyzetüknél fogva (egzisztencia, család, stb. miatt) nem voltak abban helyzetben, hogy „szülőföldjük szép határát meglássák valahára”, legalább is végleg. Ennek következtében sokukon örökös frusztrált lelkiállapot vesz erőt, melynek következtében nap-mint nap a
    >mindenki hibás, csak én nem<
    szindrómája tör ki rajtuk, ill. amúgy hétköznapi egyéniségükön és vágnak jobbra, vágnak balra, mindegy nekik (Pl. KG.7:24 és 8:21) – mint a hisztiző 2-3 éves gyermek vádaskodnak miközben toporzékolnak…
    Az ilyenek úgy gondolják, hogy csak ők nem tehettek arról, hogy kimentek, mert szerintük őket kiüldözték az ő hazájukból, ami így elhagyva is csak az övék. Így politikai menekültekké lettek, anélkül, hogy valaki is ezt rájuk oktrojálta volna… Mindez a befogadó országokban – hogy nyomatéka is legyen állításuknak – évtizedekig ezt bizonygatják, illetve most-már az Internet jóvoltából nemcsak az"új", kinti szomszédaiknál, a kollégáiknál, ott "emigráns körökben" [ahol a hasonló sorsúak még hisznek is nekik], de az egyébként jó-szándékú portálokon, mint a KMH is a maguk rémes – ami mentálisan hihetően rémes lehet – az ő üldözött státuszukat igyekeznek mások szemében szétmaszatolva bizonygatni, ahelyett, hogy magukban békésen eldúdolnák a

    "Bár maradtam volna benne végig,
    De az embert vágyai vezérlik"

    Petőfi opusz mélyen szántó igazságát s annak szoros oksági összefüggését megfontolva…

  • Boda Marcsi
    2020 október 1
    9:32 de.

    Téged két dolog miatt nem lehet megsérteni:

    1
    Orcádon a bőr mint a bakkancstalp.

    2
    Éppen eléggé megsértett tégedet az Élet.
    Látható hogy zavart vagy.Semmi nem jut el csöppnyi agyadba.

  • Kedves Brunszvik Teri!

    Abszolút egyetértek, totál jól írtad le mindazt amit egy- egy menekült az elmúlt évtizedek alatt érezhetett, és érez ma is!
    Nem tudom, te ismerted- e a néhai Figyelő olvtársunkat – kb 2 éve halt meg, ha jól tudom Montrealban, nyugodjon békében – de vele nagyon sok vitám volt épp a fentiek okán! Szinte szóról szóra ezek jöttek vissza nála, mint amit te is végigkövettél ! Míg az a korosztály és azok az emberek élnek – meg talán az utódaik is – addig ezzel szembe kell nézni!🙂

  • Boda Marcsi
    2020 október 1
    9:32 de.

    Persze, hogy fenntartja a hülyeségét, máskülönben nem is Boda Marcsinak hívnák magát. Szerintem ne csak tartsa fenn, hanem duplázza is meg az ostobaságát. Ez már olyan unalmas, hogy csak szimplán butuska. Bár kétségtelen, hogy fűszerezi egy kis méregzsákoskodással is.

  • Gabriel Karikas

    Rodeo11
    2020 szeptember 30
    5:34 de.

    Nem tudom, lehet hogy fugg
    Edesanyad eseteben csak talagatni tudok, de azt bizton tudom mondani, hogy senki sem var el halapenzt, ha azert hivnak, hogy kozoljek veled a „rosszt hirt”
    Ezt tudom, mert ateltem sajnos nem is egy esetben.
    Aztan azt is tudom gyakorlatbol, hogy leteztek olyan orvosok, akik akkor sem fogadtak ell halapenzt.
    Sajnos sokszor ketsegbe is ejtettek a hozzatartozokat ezzel, mert hogy azt gondoltak, hogy csak a doki nem akarja el mondani a rossz hirt.
    Ha beteg megtudta, az mar ebbe belehalt
    Inkabb elmeselnem, hogy a Honvedban az osztalyunkon a fonover rovid ido utan verbeli ellensegem lett. Nem gyozott moszerolni a vezeto foorvosnak, sot folyamatosan kovetelte hogy tiltson ki a kortermekbol – csak a mutokre es az ambulanciara korlatozvan tevekenysegemet.
    Nyilvan keptelenseg volt.
    A foorvos mosolyogva meselte, es azt is hogy a szerencsetlen no azt hiszi, hogy elviszem a halapenzt az orruk elol. A betegek mind velem akartak az injekciokat beadatni, atkotozest csinalni.
    A fentebbi bejegyzesben mondottak kapcsan nem fogadhattam egy petak halapenzt sem, de hogy a beteg nehogy rosszra gondoljon, inkabb azt mondtam, hogy nalunk az a rend, hogy a fonevernek kell adni, az majd elossza.
    Amit egyebkent cselekedett is, sokszor osztott le a penzt az osztalyos novereknek.
    Megegy esetet meselek; a jovendobeli nejem bokajat a helyettes foorvos doki mutotte. Sikerellel. Eljovetelem utan nem sokkal jott a nevnapja, ugy gondoltam, illik valahogy errol is megemlekezni, De a fentebb elmondottak miatt Halapenz szoba sem johetett. Kerestem valami erdekes ajendekot, ami egyedi. Meglattam egy kitomott varjut, ami csodalatosan elethu volt, raadasul fehervarju – ugy gondoltam ennel egyedibb mar nem is lehet, raadasul olcso se volt.
    Ugy gondoltam eleg ha latja a joszandekot – a hala – hisz penzre ugyse nagyon volt utalva, jol is keresett, hiszen ott kijart neki a foorvosi es a fotiszti fizetes is. mellette nem keves paciense is volt.
    Beallitottam a varjuval nagy buszken, egyutt a lanyzoval.
    Nezte a varjut gyanakodoan, aztan amikor a kezebe nyomtam, csak tatogott szegeny.
    Kesobb tudtam meg, hogy cimzetes fovadasznak varjut adni a leg nagyobb serelem amit kaphat. Meg evekig a fodoki varjujan nevettek az egesz korhazban