Szemenyei-Kiss Tamás (1945 – 2020)

2020 szeptember 30 10:53 de.69 hozzászólás

Hosszú betegség után 2020 szeptember 29-én elhunyt Szemenyei-Kiss Tamás, a Kanadai Magyar Hírlap egykori szerzője. A szomorú hír feleségétől – Erzsébettől – érkezett ma reggel. A budapesti Kerepesi temetőben helyezik örök nyugalomra.

Szemenyei-Kiss Tamás 1945. november 1-én született Budapesten. Szülei a Pártiumból települtek Magyarországra. Az előző rendszerben több meghurcoltatás érte Tamást és családját — többek között „osztályidegenként” az egész családját internálták. A nyolcvanas évek második felében szerepet vállalt demokratikus ellenzéki körökben, például a Jurta Színházban, illetve a Magyar Ifjúság c. lap szerkesztőségében. A rendszerváltás előtti években számos szamizdatirodalmi cikket is írt. A többpárti demokrácia kialakítása után, Szemenyei-Kiss Tamás gazdag iratgyűjteményt  nyújtott át az Országos Széchényi Könyvtárnak.

2011 és 2012 között Szemenyei-Kiss Tamás a Kanadai Magyar Hírlap szerzője volt. Számtalan cikket és esszét írt a két év folyamán. Ezek közül különösen emlékezetes volt az 1956-ról szóló cikksorozata.

Őszinte részvétünket tolmácsoljuk Tamás feleségének, Erzsébetnek, illetve egész családjának.

Szemenyei-Kiss Tamás. Fotó: Gergely Bea

Tags:

69 hozzászólás

  • Legyen neked könnyű a föld,
    Pihenj békében Tamás!

    Trixi

  • Az Örök Világosság fényeskedjék neki!
    Amikor elkezdtem Budapestre járni, akkor őt is meglátogattam. Nagyon kedvesen és barátságosan fogadott. De később, amiután egy ostoba vita kerekedett köztünk, ma már senki nem tudná felidézni, hogy miről, akkor többé nem kívánt barátkozni velem, habár többször is megpróbáltam megengesztelni.
    Igazi nyakas, kérlelhetetlen karakter volt és sokkal, de sokkal jobb sorsra érdemes. Szívból együttérzek Erzsébettel, őszinte részvétemet küldöm neki.

  • Göllner András

    Több okból is szomorú ez a hír a számomra egy olyan emberrel kapcsolatban akivel életem során egyszer sem találkoztam, egyszer sem adatott, hogy a szemébe nézzek, de akit egy pár évig egyik legszorosabb harcostársamnak tekintettem az igazságosság, az esélyegyenlőség, az alkotmányos rend, a fenntartható társadalmi jólét felé vezető út védelmében. Nem ismertem Tamás előéletét, megszakadt köztünk a kapcsolat amikor bedobta a taccsot a KMH-nál, számomra teljesen érthetetlen okok miatt. Sok mende monda kering róla, de én csak egy dolgot tudok mondani egykori bajtársamról. Az alatt az idő alatt amikor kinn a csatatéren együtt harcoltunk, ez az ember olyan egyenes volt mint egy jegenye fa. Egy különlegesen bátor, szellemileg felkészült, mélyérzésű és becsületes embernek ismertem őt, akit immáron másodszor siratok és aki a felejthetetlenek közé tartozik. Nugodjék a lelke békességben, családtagjainak, szeretteinek mélyéges együttérzésemet küldöm.

  • Beke poraira!

    A tagadhatatlan teny minden valosagot tagadok altal, minden a Fold porabol, s minden a Fold porava lesz. Olvashato lenne nemely egyeniseget es meglatasat tukrozo cikke, s fokent az 56-os cikk-sorozata ami kozolve es vitava (talan atkozva is) volt itten?

  • Kedves Christopher,
    oszinte meglepetessel olvastam fenti cikket Kiss Tamasrol (Szemenyei nelkul, mivel ez utobbi valahogy az utobbi 20-30 evben kerult a neve ele). En az az egyik unokabatyamtol ertesultem apam halalarol ma reggel es koszonom, nem szukseges reszvetet nyilvanitani, ahogy az oldalagi csaladja sem tart ra igenyt. A fenti cikk sok tenybeli valotlansagot tartalmaz, ami nem cikkiro hibaja, tudvan, hogy apam evtizedekig terjesztett sajat magarol valotlansagokat. Annyi igaz, hogy a nagyszuleim Aradrol szarmaztak es a Masodik Vilaghaboru vege fele telepultek at Magyarorszagra, ahol Kiss Tamas megszuletett. Sosem volt kitelepitve, sem o, sem a csaladja. Egy alkalommal a hetvenes evek elejen ult par honapot allam elleni izgatas vadjaval, amikor bizalmasnak hitt iratokat probalt az akkori Szabad Europa Radio reszere kuldeni. Aposa volt az vizsgalotiszt az ugyeben es probalta kihuzni a csavabol, de o szandekosan le akarta magat csukatni, hogy hos legyen. Hozzatartozik, hogy akkori feleseget, az en Edesanyamat is megprobalta zsarolni es lecsukatni ugyanezen ugyben. A „csalad” szora amugy is kicsit erzekeny vagyok vele kapcsolatban, mert nem volt vilagbajnok a szuloi kapcsolattartasban; olyannyira, hogy gyermektartast egyszeruen elvbol alig vagy egyaltalan nem fizetett. Felrertes ne essek, en nem Erzsebet lanya vagyok. Engem 17 eves koromban egyszeruen kidobott a lakasukbol, amikor szamonkertem, hogy miert nem tamogatja Edesanyamat es miert akarta anno bortonbe zaratni . Nem tudok arrol sem, hogy a Magyar Ifjusag c. lap ellenzeki lett volna, hiszen a KISZ idoszaki kiadvanya volt. Az allitolagos Nemetorszagi szamuzetese is onkentes volt, par honapig tartott csupan; munka es bevetel hijan hazatertek. Osszefoglalva, egy semmirekello ember volt, aki vegig hazudta es csalta az egesz eletet, ki hasznalta a csaladjat, az baratait es az ismeroseit is. Nem banja ugye, hogy nem gyaszolom meg? Udvozlettel.

    P.S. Levelemet nem feltetlenul kommentnek es vitainditonak szantam, de ha megjelenteti, allok elebe; bar vitatkozni a tartalmat illetoen senkivel nem fogok.

  • Chris, óriásit nőttél a szememben (bár erre már nálam volt szükséged különösen a könyved elolvasása után), hogy leközölted eme

    „Mrs. Kenny
    2020 szeptember 30
    1:32 du.”
    cikket

    ezek után kíváncsivá tesz ki mit szól róla (számomra a terra incógnita a KISZ sajtót sem olvastam, sőt! és a szamizdatot én nulla érték alatt szoktam értékelni inkább erőteljesen negatívként)

  • Mindnyájan sokfélék vagyunk. Ki honnan néz, olyannak lát. Én úgy tanultam, mindenkit olyannak kell elfogadni, amilyen. A halál pedig mindent eltöröl.

  • Tisztelt Mrs. Kenny!
    Mi nem ismerjük egymást, én csak a papáját ismertem személyesen meg Erzsikét.
    Eddig itt 5 hozzászólás volt, ha lehet így mondani pro és kontra.
    Nem tisztem, nem is tehetném az Ön véleményét vitatni, kétségbe vonni. Amit leírt az az Ön családi élete, és azt hiszem bárki itt olvassa a hozzászólását senki nem tud igazán válaszolni, pláne nem vitatkozni.
    De amit érzékelek én mint olvasó, az az, hogy nagyon nem szerette a papáját.De ez szigorúan az Önök magánügye, senkire nem tartozik. Amit furcsállok, hogy a gyász napján ilyen hozzászólást írt, pláne, hogy Tamás már nem tud válaszolni, ha kellene megvédeni, vagy cáfolni az állításokat.
    Ezt a bejegyzést- ha jogos, ha nem-, nem itt és most kellett volna megtennie, a gyászba belerondítania. Ha Ön nem gyászolja, ezt is megértem, de azért legalább tartsa tiszteletben, hogy a feleségének Tamás elvesztése súlyos fájdalom.

  • Almási Alma
    2020 szeptember 30
    2:16 du.
    Almaink Almája

    utolsó mondatoddal én igen de sokan mások nem értenek egyet, éppen vitában vagy egyikkel hordó ügyben

  • Hm. Az illető nem volt személyes ismerősom – de amit a rendszerváltás könyékén az újságírószövetség körül művelt… Sunyi és mohó alaknak tűnt, akinek fontosabb a kicsinyes bosszú – no meg a személyes előnyök kicsikarása, mint a „nemzeti érdek.”
    A Magyar Ifjúság a Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottságának hivatalos heti-, majd kétheti lapja volt 56 után. Bár a hangvétele kevésbé volt apparátusi, mint pl. a Népszabadságé, 68 után megjelentek kritikai hangvételű írások is – ahogy egyébként a Népszabadságban is.Jómagam pl. azért szerettem üzemi lapnál dolgozni, mert jóval szabadabban lehetett írni a visszasságokról, mint országos orgánumoknál. Akár a helyi pártirányítást is meg lehetett kérdőjelezni. Nekem volt olyan ügyem, amelyben egy írásomért pártfegyelmit akartak adni, miközben ugyanezért egy hivatalos pályázaton nívódíjat kaptam. A pártfegyelmi meg azért holt hamvába, mert – akkor még – nem voltam párttag. Bár vállalati jutalmat, előléptetést a Hírlapkiadónál töltött 13 év alatt nem sikerült elérnem. Felelős szerkesztői állásra is hiába pályáztam: végül a hírlapos személyzetis súgta meg: ne is pályázzak, a vállalati pártbizottságnak nagyon rossz a véleménye rólam. Dehát engem nem érdekelt – mindenféle hivatalos sarzsinál büszkébb voltam arra, hogyha egy tanácskozáson a levezető elnök „rétesinek” mutatott be, a résztvevők kórusban javították: nem rétesi, Rátesi!
    Érdekes hely voltunk, nehezen követhető íratlan szabályokkal. Újságírónak aranybánya – már ha nem a saját mániáit akarta hajtogatni, hanem a valóságos életre volt kíváncsi.

  • Rodeo11 Kutyat nem erdekel ki mit szol hozza. Ami le van írva igaz, akinek nem tetszik az ugy jart. Az pedig aki megved egy csaladzaklatot mert a haveri korhoz tartozik, az szegyellje magat (nem fogja). Tobb eve jeleztem, hogy nem kellene dicsoiteni egy semmirekellot, senki nem akarta meghallani. Nevezett sem.
    Ez az ajtatoskodo szoveg pedig gyomorforgato az ozvegy gyaszarol aki minden disznosagaban segitette. A halal mindent eltorol? Miota? Az aldozatoknak a „liberalisoknal” sincs joga?
    Ezzel befejeztem, tovabbra is tavoltartom magam az ujsagtol. Mar nem csak a kormanyparttal nem tudok szimpatizalni, sajnos az ellenzekrol sem tudok jobbat gondolni.
    Ha itt annyi baratja van, akkor vajon miert nem tudjak az igazsagot? Megsem voltak baratok? Csak nem nekik is hazudott?
    Vagy mindegy milyen rongy ember valaki, csak veluk legyen? Ez lenne a magyar liberalizmus? Tele van ujsagiroval az oldal, vegye mar egyik a faradsagot es nezzen utana a tortenetnek. Miert nem teszik ajtatoskodas helyet?
    Tovabbi jo balvanyimadast mindket oldalnak.
    Nem kellett volna hamis nekrologot irni, nem lett volna ez a level. Ez az egesz csalad arculkopese volt, mindket oldali csalade, mert nem tett kivetelt.
    Tovabbi jo ajtatoskodast mindenkinek, csokolok minden kepmutatot.

  • Christopher Adam

    Kedves Kenny,

    Nagyon nehéz és szomorúsággal teli lehetett a viszonya édesapjával. Nem állt szándékomban ezzel a nekrológgal ezt a szomorúságot mélyíteni. Ha mégis ez történt, bocsánatot kérek. Tamással párszor találkoztam pesti lakásán és néhány éven keresztül leveleztünk. Két éven át írt cikkeket a KMH-ba. Személyes találkozásaink alatt ő is, és Erzsébet is vendégszeretettel fogadtak. Kerekes Sándor utalt egy 2012-es vitára. Ebben én is érintett voltam. Ennek következtében Tamás kérte, hogy vegyem le cikkeit, amelyek a KMH-ban tőle megjelentek. Kérését teljesítettem és utána már nem tartottuk a kapcsolatot.

    Az emberi életek bonyolulat és összetettek. Én Tamást egy adott, viszonylag rövid periodusban ismertem. Annak ellenére, hogy kapcsolatunk megszakadt, halálakor úgy éreztem, hogy nekem fontos, hogy a gyászhírt megosszam és röviden megemlékezzek róla — úgy ahogy ő annak idején elmesélte nekem életútját.

  • Christopher Adam Kedves Christopher. A Te joszandekodat nem ketlem, ugyes ember volt. Krisztust is be tudta volna csapni. Azt is megertem, hogy sok embernek kellemetlen, mikor kiderul viperat melengettek a keblukon. Persze, hogy az aldozat hazudik. Ez a legkonnyebb.
    Ilyenkor a „gyaszra” es a „halal eltorlire” hivatkozni alszentseg.
    A halaltol meg senki sem lett jobb ember, legfeljebb nem tud tobb rosszat tenni.
    Sajnalom, hogy szoltam a felesegemnek a nekrologrol, nem gondoltam milyen mertekben serti. Buta voltam, ismerve a torteneteket, gondolhattam volna.

  • Ms.Gergely;
    Talan kernem kellene Magat, sot minden olvasokat, hogy Mrs.Kenny egesz eleteben felhalmozodott szemlyes csaladi csalodottsagai es egyeni boldogtalansagat a gyasz- jelentese szabaditott fel a multban felhalmozodott fajadalmaitol.

    Remelve hogy elet-keserisegeit is kepes lessz eltemetni.

  • Kedves Kenny! A „halál eltörli” nem álszentség, hanem szerencsére valóság. Ez ugyanis nem megdicsőülést jelent, hanem felejtést, és hogy végre nem kell már hozzáértő szigorú bíróként ítéleteket mondanunk róla, se jót, se rosszat. Kinek tud valaki megbocsátani bármit, ha még egy halottnak sem?

    Én nem ismertem őt. Abból, amit itt hamarjában leírtatok róla oda-vissza, nekem úgy tűnik, egy tipikus magyar volt, korának embere, aki igyekezve művelte mindazt a jót és rosszat, ami nekünk valamennyiünknek lehetőségként megadatott. Ő most már megpihen. Mi pedig nézzünk magunkba.

  • Tisztelt olvtársak.
    Ne tessék családi viszályra leegyszerűsíteni egy hazugsággal kikövezett életútat. Nem volt internálva és a pár hónap börtön is egészen másképpen történt.
    Egyszerűn hazugsággal szőtt hálóból élte mások pénzén az életét, a hős ellenállót megjátszva. Nem volt az. Van itt olyan, aki látta jellemtelenségét, de számomra érthető okból nem fedi fel magát. Nem „illik” ilyenkor igazat írni. Igazat mindig lehet és kell írni. Lehet nevezni szélhámosnak, kalandornak, élősködőnek ahogy tetszik. Lehet felháborodni is.
    Minden itteni „barátját” becsapta.
    Kedves Alma. Gyilkosságra és gyermekek bántalmazására soha nincs bocsánat. Félrértés ne legyen, házasságban fogant törvényes gyerekről van szó.
    Bár szerintem ez nem számít. Szomorú, ha valaki ezt megbocsájthatóak látja, akkor már értem a Horthy szobrokat is. Itt nálunk az ilyeneket kiközösítik, a „szerencsésebbeket” kátrányba és tollba hempergetik. Megbocsájtani pedig csak akkor lehetne, ha valaki bocsánatot kér. No ilyen nem történt, sőt még ragozta is a későbbiekben hitelrontással!
    Szomorú lenne, ha a kor embere ilyen lett volna mind. Ez bizony nem igaz, abban a rendszerben is voltak tisztességes szerető apák, becsülettel dolgozó nők és férfiak. Én sokat láttam.
    Nyugodtan nézzen akárki magába, az áldozatoknak miért kellene?
    Egy gyermek mit vétkezhet amiért lelki kínzás a bűntetés?
    Nagyon megbocsájtó a magyar a másokkal elkövetett bűnökért.
    Meg ne tudja senki, söpörjük a szőnyeg alá. Szerintem ez gyáva képmutatás.

  • Azt hiszem a cíkk levétele lenne a tisztességes megoldás a kommentekkel együtt.
    A családnak is, és a halottnak is.
    Ez jó helyreigazítása lenne a tévedésnek.
    A cíkk nélkül is gyászolhatja, akinek kedve van hozzá.
    Befejezetnek tekintem a „beszélgetést” elbúcsúzom.

  • Kenney megbocsajthatalan haragja ertheto.
    Hiszen felesege aki fiatal koratol szenvedte az apja altali megtagadasait.

    De talan lenne annak orvoslasa a KMH olvasoinak a buntetese a cikk es es a hozzaszollasok lehetosegenek megtagadasa?

    Sot ellenkezoleg, miert nem nyujtana a lehetoseget a KMH vitasoroztaival feltarni nem csak Kiss Tamas, a KMH szerzo eletenek masik oldalait is, hogy valoban milyen emberi leny is volt csaladi korulmenyein kivul.

    Sot, olvastam a cikk megjelenese ota feltetelezett okokat a kisse szelszoseges magatartasainak.

    Nem erdemelne meg a KMH egy mukltbeli szerezoje azt?

  • Kedves Kenny, gyilkosságra és gyermekbántalmazásra vannak törvények a társadalomban. Az ítélkezés még ezekben az esetekben sem egyszerű. De nem is a mi dolgunk ítélkezni itt a fórumon. Én személy szerint csak sajnálni tudom azt, akiben ennyi gyűlölet halmozódott fel. Magam is elvált szülők gyermeke vagyok, csak egy kicsit másképp. Engem három éves koromban hagyott apámra az édesanyám, amikor egy másik férfi kedvéért elment tőlünk. És nemhogy tartásdíjat, de még egy kekszet sem kaptam tőle soha. Ennek ellenére rendszeresen látogattam, és távolságtartó, de jó viszonyban maradtam vele haláláig. Ez nyilván csak azért lehetett így, mert sem az apám, sem az apai nagyanyám, sem a későbbi mostohaanyám, sem egyetlen rokonom nem szólt róla egy rossz szót sem. A gyűlölet annak árt, aki gyűlöl.

  • Másképpen úgy is mondhatnám, a megbocsátás a megbocsátónak a lelkét tisztítja meg.

  • Bendeguz:
    Fejedre szakadna az ég ha egyszer
    nem szólnál bele abba amihez lövésed sincs ?

  • Göllner András

    No úgy látom SZKT távozása az élők soraiból több szempontból is megér egy rövid misét.

    Bizonyára többen siratunk, sirattattunk olyanokat akiket egyenesként ismertünk, és később elgörbült vagy akár már korábban is görbe volt csak arról mi nem tudtunk. E képlethez tartozik az is, aki egy adott helyzetben, egy rövid időre képes volt kihúzni magát, képes volt átlépni saját árnyékát, és az is aki képes volt úgy átverni bennünket „egyenességével” hogy azt észre se vettük, vagy ha igen, abba útólag majd hogy nem belehaltunk. Hadd ne nekem kelljen itt rávilágítanom arra, hogy miért is nem élünk a paradicsomban.

    Egy alúljáró falán, a halottakat jegyző kanyarban, több féle fényképnek is helye van, még olyanoknak is amelyek ellentmondanak egymásnak. SZKT egy sok oldalú közszereplő volt. Siratom, hogy kitöröltette a KMH oldalairól azt az arcát amit ott megjelentetett. Azokat az írásait amelyeket érthetetlen lépése után, Christopher Adam elleni áskálódása után közölt, nem voltam hajlandó olvasni.

    Szerintem SZKT sok oldalú, ellentmondásos életrajzát most ne ide-lenn, ne temetése előtt és ne olyanok írják meg akik csak életének egyik másik napját, másod vagy harmadkézből ismerték, vagy azok akik olyan módon érintettek, hogy képtelenek előítéletek nélkűl mérlegelni. (Az utóbbi alatt nem arra gondolok, hogy a családtörténeteket tüntessük el hanem arra, hogy azoket adjuk olyanok kezébe akik majd ezeket megfelelő módon kezelik.)

    Ez úton szeretném a kalapomat emelni Christopher Adam barátom előtt, aki annak ellenére, hogy SZKT milyen fájdalmat okozott neki, hogyan bánt el vele, képes volt ezt a megemlékezést közzé tenni. Próbáljuk az ő jó példáját követni idelenn.

  • Almási Alma:
    „A “halál eltörli” nem álszentség, hanem szerencsére valóság.”

    Kedves Alma, nem, megint nem értünk egyet. A halál hozhatja esetleg az élő megbocsájtását, az idő pedig akár bizonyos sérelmek elfejtését. De a műbútorasztalos halála után megmarad az általa készített bútor, az újságíró halála után megmaradnak – még ha esetleg már nem is olvassa őket senki – az általa írt cikkek. Ahogy Aquinoi Tamásnál olvashattad – az Örökkévaló mindenható; eltörölheti a bűnök következményeit, kegyelemből elengedheti azok büntetését, megbocsáthatja a bűnt, ám a mindenhatósága sem terjed odáig, hogy ami megtörtént, azt meg nem történtté tegye.

    A hozzászólásokban említett családi problémákról nem foglalhatok állást.

    Szemenyi-Kiss Tamást nem ismertem, soha nem láttam. Néhány írását olvastam különböző a KMH-tól – finoman szólva – eltérő irányzatu folyóiratokban, pl. Szittyakürt, a Kanadában néhai Tóth Judit által szerkesztett 24.óra nevű förmedvénye, stb. Fogalmam nem volt arról, hogy a KMH-nak is (hogy fogalmazzam?) külső munkatársa volt.

    Kertész Péter 2008-ban készült érdekes interjúja Szemenyi-Kiss Tamással:

    https://regi.sofar.hu/2008/01/29/kertesz-peter-egy-vendegpolgar-zsido-beszelget-egy-hungarista-indiannal/

    Mindent összevetve Kennyvel és találommal értek egyet.

  • Imigyen rágalmazza egy jobbos hirportál Szemenyeit : https://kuruc.info/r/7/25221/

  • gabriel karikas

    Alma

    Kenny mondott egy kulcsmondatot

    A halal elott kell megbocsatani. Nektek akik moralisan is magasan hiszitek magatokat ha mar szakmailag elertetek valamit az eletben, ez nyilvan nem ertheto.
    Nem ismeritek Jezust – mert maximim misere es kiskatera jartatok, ott pedig nem beszeltek Jezus szavairol, hanem a „kis jesszuskarol, mariska kebelen”
    Jezus azt mondta – ami meg leszen kotve a foldon, az a mennyben is ervenyes lesz.
    A harag vagy a megbocsatas az kotes. Szemelyes kotes ket szemely kozott.
    Ha valaki halala elott azt nem kereste, annak megbocsatani mar nem tudok, hiszen meghalt – magaval vitte orokre.
    Az elfelejtes az mas, Ehhez nem kell az illetonek meghalnia, hogy kepletesen egy nagy kovet guritsak az emlekere.
    Gergely Beanak ugy latszik a masodik feleseghez jo kapcsolatai kotodnek. O elfogult, ennyi. Nyilvan hogy egy masodik soha nem szereti az elsot, leginkabb annak a gyerekeit. …. mint NO – tudhatnad.
    En MEGELTEM a doktorno szituaciojat elesben. Hasonloban.
    A kulonbseg hogy az en apam ugy halt meg hogy nem adtam eselyt se egy olyan szituaciora mint amit o 17 evesen atelt.

    Ez a duma meg a felmentesrol nagyon avetos. Politikailag korrekt. Annyira hogy mostmar akar Hitler szobrokat is allithatunk …

    Kenny jol irta, a magyar tarsadalom osszekeveri a maganeletet a kozelettel.
    Abbol jon ez a duma, hogy a diktaturak azt sulykoltak az emberekbe, hogy a tarsadalom erdekeinek elotte kell hogy jarjon az egyen erdekeinek. Ebbol kovetkezoen az egyen erzesei le vannak szarva.
    Ez a kommunista es fasiszta diktaturak lenyege, az elso, amit az egyenekkel el kell hogy fogadtassanak – lemondani az egyeni erzeseikrol – a szeretetrol.
    Helyet atveheti a gyulolet, a hazugsag, az irigyseg.

    Olvasd el Orwelt legalabb, ha a nagy tudomanyos fennsobbrendusegi erzeseid lealacsonyitonak talaljak megismerni Jezus szavait. Orwel ott harcolt Zalka Mateval a fasiszta Franco csapatai ellen. Ellentetben a sok idiotaval, rajott hogy a semmi miatt gyilkoltak egymast halomra.
    A kommunistak is egy diktaturat akartak megvalositani ugyanugy mint Franco.
    Felebredt, es megirta a lenyeget.
    A zsido hagyomany nem turi a diktaturat. Az elengedes (fizikailag es lelkileg) benne el a zsido emberben – a megbocsatas. Igen anyagiakban is, de meginkabb erkolcsileg. A 7 evenkenti elengedes es a 7×7 ev is erre lettek intezmenysitve.
    A profetak mindig ezt hirdettek. Izraelben leteztek a menedek varosok. Aki azt valosztotta, hogy a bun elkovetese utan odamegy, az bocsanatert folyamodott. De azt annak kell kernie, aki megbantott valakit – es nem forditva.
    Errol szol az a kereszteny megbocsatas amit Jezus (mint profeta hirddetett) es nem amit a kiferdetitett, magukat kereszteny egyhazak letetemenyesitoinek kinevezo despota klanok hirdetnek. Akar ferenc papa, vagy nemeth sanyi.
    Ugyanolyanok mint a kommunistak meg a fasisztak, hazugok.
    A magyar nep nagy tomegei sajnos ezen a tejen nottek fel, azt szoptak magukba, a hamissagot.

  • BrunszvikTeri

    Almási Alma [Kenny figyelmébe is]

    „A halál pedig mindent eltöröl” írod talán a „szeressük egymást gyerekek” mindent és mindenkit, bűnöst és áldozatot egyenlősítő elvtelen pacifizmusa jegyében…

    Megbocsáss Kedves Alma, de az utóbbi időben talán az elvi benső tanácstalanságod okán – vagy éppen ezt takargatván – egy olyasfajta álszent köntöst vetettél magadra, a régebbi, kellemesen harcos nyíltsághoz képest, annak ellenkezőjét, amelyet ugyanezen a portálon rólad évekkel ez előtt megismerhettünk. Például ezt kellett tapasztalnunk a pápákról szóló cikkhez kapcsolódó ingatag megszólalásaidban is… S, hogy mi lehet az oka „”miasszonyunk e színeváltozásodnak””, azt egész pontosan csak te tudhatod…

    Minden esetre nem vagy egyedül abban, hogy némelyek elszántságukba belefáradván – még ha ateistának vallják is magukat – a „mégiscsak jó lesz vigyázni, vagy sose tudhatjuk” óvatos ráérzés szerint, lassan sasszézva visszakoznak a korábbi énjükből…

    Erre utal „a halál pedig mindent eltöröl” fenti határozott kijelentésed is, amely részedről csupán a viselkedési etikett, egy adott gyász pillanatára vonatkozó, „halottról, vagy jót, vagy semmit!” szokásjogának az általad célját tekintve is egy eltorzított, az itteni szituációhoz nem illő, hamis változata…

    Ám a kegyetlen történelem – amely még jelen időben is egy működő óraszerkezet – hálisten’ nem követi a fals, felvett és besimuló szokásjogot, de még ezt a hamisan alkalmazkodó, kitalált szólásmondást sem…

    Üdv és jó egészség csak neked: BT 🙂

  • Kedves Brunszvik Teri, és kedves Kővendég!

    Hát én bizonyosan nem változtam meg, de ha úgy látjátok, talán vizsgáljátok meg magatokat is.

    1. Ezerszer megírtam, nem hiszek isten létezésében, de a vallásokat és az egyházakat (és a tanításaikat) nagyon fontosnak tartom az emberiség szempontjából. Most itt hozzáteszem még, hogy a nagy ideológiákra is hasonló tisztelettel nézek. Ez viszont nem azt jelenti, hogy hiszem az eszméket és jónak tartom azokat, hanem csak látom ezekből az eszmékből, hogy miért vagyunk ilyenek, illetve hogy milyenek voltunk, amikor ilyen eszméket kitaláltunk magunknak. (A többesszám itt most az emberiségre vonatkozik.)

    2. Az egyes ember iránt sohasem érzek gyűlöletet. Minden egyes ember sokoldalú, jóból és rosszból áll, sőt, ami egy szempontból jó, az más szempontból nagyon rossz is lehet. Én mindig mindenkit megpróbálok megérteni (vannak barátaim, akik ezt kifejezetten puhányságnak tartják nálam 🙂 ), de hát igen, még csak bocsánatkérésre sem, megbánásra sem tartok igényt, az legtöbbször úgyis csak színjáték.

    Ez persze szükségképpen azzal is jár, hogy lángoló szeretettel sem szeretek, és nem is „dícsőhödök” (Jókai mondása). (Ezzel kapcsolatban egy történet: egy kolleganőm mondta, amikor egyszer váratlanul azt mondtam neki, hogy nagyra értékelem, amit csinál – „Hát ezt nem gondoltam volna, mindig csak hallgattál, és én azt hittem, hogy rosszallod”.)

    Hogy ez másoknak mit jelent, azt nem tudom, de azt igen, hogy legtöbbször számíthattak rám – mondjuk így: korlátozott, vagy szükséges mértékben. Ez az EMBER-re vonatkozik. A cselekedetet magát viszont megítélem, és a helyén kezelem (legalább is remélem).

    Summa summárum: nem képzelem magam sem szeretőszívű Jézusnak, sem ítélkező Izrafil arkangyalnak, lángpallossal. Csak úgy szimplán Almási Almának… 🙂

    Még Gabriel barátunknak üzenem: „Jó lovamat mertem volna tenni egy zecchino ellenében” (Walter Scott), hogy a téma kapcsán egyesek Hitlert, Horthyt Sztálint vagy Rákosit fogják előhozni… Elképesztő, hogy mennyire sablonosan értelmezitek a világot… 🙂 🙂 🙂

  • Kedves Gabriel

    Tisztelettel megjegyezném,hogy amire Te a bűn
    „7 évenkénti elengedéseként” hivatkozol, az
    csak „embernek Isten elleni”a hitbéli bűnére,
    vonatkozott, tehát nem jelentette hétköznapi
    bűn automatikus elengedését.

    Azaz embernek ember ellen elkövetett bűnét a
    Tóra szerint kemény szigorúbb”földi ítélkezés”
    követte. Már jóval későbbi korban,a Talmud ezek
    mértékén is enyhített.

  • Kedves Kővendég!
    Elolvastam azt a két linket, amelyiket te, és D. Bernstein közzétettetek. Nos, előttem egy logikátlan (más szóval buta), de nagyot mutatni akaró ember portréja jelent meg, aki azonban zsigerből tudja kombinálni mindazokat a közhelyeket és „igazságokat”, amelyeket a XX. század során a politikusaink a magyarok fejébe belevertek. Tagadhatatlan, hogy manapság ezek a nézetek még a normális átlagpolgárok fejében is kavarognak, bár már egyre többen felül tudják magukban bírálni. De az ösztön az ösztön. Majdnem azt mondhatnám, hogy ő tipikus „magyarember”. Fontos egyébként megismerni ezt a logikát, hogy tudjuk, mivel kell megküzdenünk a magyar közélet hátterében. És hát nem ő volt az egyetlen, aki a rendszerváltás harminc éve alatt ezt akarta kihasználni a maga javára. Engem kifejezetten vigasztal, ha nem sikerült neki, mert ez azt jelenti, hogy van még remény.

  • Gabriel Karikas

    Alma!

    Akkor most szerzamozhatod is a lovat, hogy atad nekem!
    A sablont nem en hasznalom, hanem pontosan Tenmagad.
    Megprobalod szetszabdalni darabokra az ember enjet, a tarsadalom osszesegehez hasonloan.
    Sajnos nem igy mukodik.
    Az elhunytat en sem ismertem, nem is kivanok velemenyt alkotni, viszont mint hiteles velemenyt el kell hogy fogadjam annak akinek nemcsak hogy joga van ehhez, hanem minthogy eletenek elvalaszthatatlan resze a szavai tanusagtetel.

    Nem en mondok iteletet, hanem ismet Tenmagad teszel megitelo kijelenteseket. Annak ellenere is ha tudjuk es latjuk, hogy mindannyiunknak megvan, megvolt a sajat egyeni csaladi nehezsegei.
    Ugy Neked, mint nekem. Megtanultuk vele elni, felulemelkedni rajta, sot pozitivva forditani az eletunkben. Erot szerezni belole.
    Ugyhogy vesztettel, mert nem ertetted meg, hogy azert hoztam fel az illeto szemelyek listajat, mert
    1. az hogy a sokasag ilyen szemelyeket valaszt vezetoinek, sajnos mutatja hogy a nagy tobbsegnek sajnos sok megemesztetlen problemai vannak – hiszen senki sem valtoztatja meg a lelki-szellemi allapotat, amikor egyeb kerdesekben dont, peldaul politikai.
    Nem en vagyok sablonos
    2 . A fent nevezetteknek halaluk utan megbocsatasra felszolitani hatalmas hippokrata allaspontra vall, – igy nem veletlenul sarkitottam ki,a jobb peldalozas erdekeben – tehat megint nem vagyok sablonos
    3. A leghitelesebb tanutol el kell fogadjuk igazsagnak amit mond, hiszen ha nem akkor nincs igazsag a foldon – es tole megtudhattuk, hogy politikai kalandvagybol vezerelve mire kepes egy emberi lelek. En nem minositenem semmilyen oldalrol, mindegy egy kutya. Szerintem a csalad szentebb kell hogy legyen mindennel – es ez az amit a politikai kalandorok le akarnak szaratni a vilaggal, hogy csakis az eppen o altaluk hirdetet eszmeknek eljenek a tomegek.

    Megint en nyertem – hozhatod a lovat, de kerlek magad nyergeld meg! Csak ugy veszem at!

  • GEYZA Oct 1, 12-50 d.u. soraira;

    TEVEDSZ!
    Sokkal tobb fajdalom van am Mrs.Kenny sorai mogott mint a nem fizetett tartasdij !

  • Minden itteni hozzaszollasok bizonyitjak a tagadhatatlan kozmondast:

    „MINDEN EMBERILENY A KORULMENYEINEK A TERMEKE”!!!!

  • BrunszvikTeri
    2020 október 2
    6:07 de.
    ______________

    Kedves BrunszvikTeri!

    Bevallom, én „rátarti vagyok” arra vonatkozóan, hogy mit lehet kiolvasni abból, amit írok. Ezért most mégegyszer átolvastam a kétpápás cikkhez írt hozzászólásaimat. És tényleg nem értem, miből következtettél arra, hogy megváltoztam. De sebaj. Talán csak félreértjük egymást.

  • G-Hlatky Valéria

    A családtagokat nem választhatja meg az ember, de a barátokat,jószándékú ismerősök körét, azt igen!
    (Szemenyei) Kiss Tamást, mint egykori munkatársamat egy szerethetőbb oldaláról volt szerencsém megismerni, nem ördögként, akinek egyetlen jó tulajdonsága, megnyilvánulása sincs. Figyelemreméltók és tanulságosak írásai, esszéi, különösen 56-ról írt sorozata.
    A 90-es évek elején édesanyjától arról értesültem telefonon, hogy már évek óta Németországban él. Ez is bizonyíték arra, hogy nem csupán 3 hónapot volt távol hazájától. Korábban több cikkben, így pld. Kertész Péter interjújában is szó esik a börtönben töltött évekről. Miért nem akkoriban, még Tamás életében támadták meg, illetve kértek helyreigazítást a valótlan adatok, tények miatt a családtagok, vagy más személyek? Bízom benne, hogy a megfelelő fórumokon, csatornákon keresztül a nekrológban közölt tényeket megnyugtatóan sikerül tisztázni.
    Úgy vélem, hogy a gyász napjaiban, heteiben nem a megromlott szeretet megnyilvánulásainak van itt a helye, ideje, hanem a megbocsájtásnak.

  • Almási Alma:
    „Kedves Brunszvik Teri, és kedves Kővendég! Hát én bizonyosan nem változtam meg, de ha úgy látjátok, talán vizsgáljátok meg magatokat is.”

    Kedves Alma!
    Csak a félreértés feloldása céljából ismétlem: én Szemenyi-Kiss úrról – azonkívül, hogy utaltam rá, hogy valaha a Szittyakürt c. időszaki kiadványban és a Kanadában, a szerkesztő, Tóth Judit haláláig megjelenő 24.óra c. on-line lapban volt alkalmam néhány cikkét olvasni, valamint elküldtem a linkjét a Kertész Péter által vele Budapesten készített interjúnak, valamint neked címzett kommentem végén megjegyeztem, hogy én találommal és Kennyvel értek egyet – nem írtam, Szndékosan nem utaltam a Szemenyei-Kiss Tamás élettörténetében (amit én talán inkább „legendájá”-nak vélek) fellelhető néhány furcsaságra.

    A kommentem nem Szemenyei-Kissről szól, hanem a te kétszer is ismételt megállapításodat; „A halál pedig mindent eltöröl.„ – vitattam, próbáltam cáfolni. Ezzel a kategorikus állításoddal nem értettem, és most sem értek egyet. Igen, van egy csomó foglalkozás (pl. épitész-, építőmérnök, építőmunkás, műbútorasztalos, tudományos- és szépírő, költő, festőművész, stb.) ahol a halál legföljebb személyes életének bizonyos vonatkozásait törli el; de a munka, amit itt, ott vagy amott írt, ha az megjelent, akkor objektíve tárgygyá alakult. Ilyen az újságíró foglalkozása is. Amit Szemenyei-Kiss írt és megjelent, akár Kanadába távozása előtt, akár ott, akár később, amikor visszatért Magyarországra, s mint az állítólagos Hungarista Mozgalom Sajtószolgálatának volt vezetője írt a nyilas emigrációt leleplező cikkeket; mindez, ha valakinek kedve van keresgélni (nekem most nem volt), fellelheti az OSZKban, esetleg az internet archívumában. Azt persze nem mondanám, mert nem lenne igaz, hogy a munkáiból nem vonható le semmiféle következtetés a személyére nézve: hiszen „gyümölcseikről ismeritek meg” a fát.

    Arról, hogy, állítólag változtál, nem én írtam (egyébként ugyan, miért ne változna az ember?), és Aquinoi Tamásra sem mint vallási tekintélyre utaltam, hanem azért, mert egyszer említetted, olvastad a Summát – én is olvastam (de én csak magyar nyelven, és csak két kötetet), s ha mindketten olvastuk, miért ne utalnék rá?

  • Bendegúz79
    okt.3.9:48

    Írod, hogy

    „MINDEN EMBERI LÉNY A KÖRÜLMÉNYEINEK TERMÉKE”

    Talán megbocsátasz érte, ha azt mondom, hogy ez a filozófiai

    megállapításod tiszta dialektikus materializmus.

    Üdvözlet és elismerés ! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  • BrunszvikTeri

    Almási Alma 11:38

    Én is csak azt mondom, hogy egy ember objektív értéke az életében alkotott tartós „””termékek””” – jobb szót nem találtam – értéke, úgy pozitív, mint negatív értelemben…
    Szemenyei Kiss feltétlen ilyen pocsék egyenleget produkál a 2008-as RÉGI SÓFÁR interjúban károgott borzalmas szavaival is, amelyet ugyancsak Kővendég olvtársunk mellékelt számunkra…
    Az ilyen gyilkos szavakat nem halványítja el a tettes nyilatkozó halála, mert „a szó veszélyes fegyver!”.

  • Kedves Kővendég, persze, az ember változozhat, miért ne?
    Amit azonban BrunszvikTeri írt, hogy tudniillik ateista, ateista, de azért für alle Fälle dícsérgetem itt a főpapokat, mert félszemmel a Mennyországra pislogok, hát ez egy pirinkót sértőre sikeredett. Nem sértődtem meg persze, de azért kénytelen voltam a feltételezést visszautasítani, vagy legalább kérni, bizonyítsa be ezt a sandításomat 🙂 (ami egyébként az istehívők által használt közhely).

  • Hexadodekaéder

    G-Hlatky Valéria
    október 03. 1:47

    Írja, hogy úgymond „miért nem életében >támadták meg<… ?"

    Csak! Mert nem ért rá, vagy akármiért, ha ez most érdekes lenne.

    De, és tisztelt Valériának, aki hivatkozik is erre, pedig miért nem mond meg mindent róla az a Kertész Péternek adott Sófár-interju arról az emberről, amelyben sajnos benne foglaltatik Szemenyei-Kiss egész fajgyűlölő és háborús világnézete mit is mondjak – az a véresen hungarista [=náci] – ideológiája, miszerint ő azt bármikor hajlandó lett volna akár tettekre is fölváltani, ha politika számára úgy hozza…
    Vagyis, az ő nézetei alapján teljesen egyértelmű, hogy ha akkor ő felnőttkorú, 1944-45-ben géppisztollyal a nyakában a Taterzál mellett a marhavagonoknál, a Duna-parton, vagy a Városmajorban tesz eleget a ""horthysta/hungarista haza"" hívásának…

  • Amit pedig ennek a cikknek és a hozzászólásoknak a kapcsán még megjegyeznék. Az, hogy milyen események, milyen tárgyi bizonyítékok (cikkek) keletkeztek és maradtak meg Szemernyei Kiss Tamás élete közben és halála után, nyilvánvalóan szemügyre vehető és megítélhető, és meg is kell ítélni, hogy a saját véleményünket alakítsuk vele. De ez nem „nekrológ kérdés” az én szememben. Maga az egyén nyilvánvalóan jóból és rosszból áll, változó arányban, függve attól, hogy ki honnan nézi. De ennek a megélése, elfelejtése vagy megbocsátása az egyes emberek feladata. És a baj az, hogy ez már nem Szemernyei Kiss Tamásról fog szólni, nem az ő (Jézusban való) megbocsátásáról, vagy elkárhozásáról, hanem RÓLAD, aki megítélsz, megbocsátasz vagy sem. És a (lelki) következményeket is te magad fogod viselni és elszenvedni. Ha hiszed, ha nem. Én nagyjából így tanultam a szüleimtől, és magamévá is tettem, bár néha nehéz volt.

  • Aurora Borealisz,
    Ugy latszik, ujra lezartak a hozzaszolasokat- ” A hiteles
    adatok-vagy a helyesbites nehezsegei” nel- tehat itt
    valaszolok.
    Az Eichman perrel kapcsolatban es a MAI nacik ertesere-
    azt hiszem- ez a legmegfelelobb valasz amit a filmben lattal.
    Az orszag,amely minden nehezseg ellenere kiall fiai vedelmere.
    Ez a nagy kulonbseg a Holocaust es a MA kozott.
    Igen,tudjuk hogy Argentina buvohelyet biztositott tobb nacinak.
    A baratnoddel kapcsolatban- mi 1957-ben alijaztunk- miutan
    anyam,aki csodaval hataros modon maradt eletben,miutan „megjarta” a halalmarsot es Bergen-Belsent, munkabol jovet
    ezt a feliratot latta a falon~ „Icig,most nem viszunk Auschwitzig.” Az is „erdekes” volt, amikor visszaterve az
    iskolaba, nagy vitara leptem be- osztalytarsnom, egy parttitkarno lanya orditotta,hogy „a zsidok mind parazitak”.
    Nalam, akinek apjat ,nagybatyait a munkaszolgalatban,
    nagyneneimet,unokatestvereimet Auschwitzban oltek meg,
    es ozvegy anyam nehezen dolgozott, hogy valahogy megeljunk-
    ez kivagta a biztositekot.
    Ekkor szunt meg nalam a nagy hit {valoban} a kommunizmusban.
    Vagy talan meg elobb. Amikor a zsido orvosokat okoltak
    Sztalin halalaert.
    Akkor ertettem meg, hogy az eszme szep-de kivihetetlen.
    Mert „minden ember egyenlo”- de vannak, akik „meg egyenlobbek”.

  • Namármost Szemenyei Kiss Tamást most már akár el is engedhetjük.
    Itt vannak nekünk azonban a „tanításai”, amelyről sajnos egyáltalán nem mondhatjuk el, hogy elfelejthetjük. Ahogyan azt Kővendég ide idézte:

    https://regi.sofar.hu/2008/01/29/kertesz-peter-egy-vendegpolgar-zsido-beszelget-egy-hungarista-indiannal/

    Legegyszerűbb legyinteni rá, hogy hát Szemenyei Kiss Tamás hülye volt és gazember. Csakhogy azok a gondolatok, amiken itt ebben a beszélgetésben pro és kontra lovagolni lehet, a magyar lakosság 40 évesnél idősebb tagjaiban besulykolva, elfojtva, gyanakvással vagy félelemmel kezelve nagyon is jelen vannak, ez a Horthy korszak legnagyobb bűne, szerintem.. És amíg nem vagyunk képesek pontról pontra megérteni, szembenézni és kipusztítani valamennyiünkből ezeket a tévképzeteket, addig bármikor megismétlődhetnek a legrosszabbak.

    Megérne ez a téma egy külön cikket, aktív és értelmes vitatkozókkal. Ez egy valódi hazafias tett volna. Sajnos, hogy én egyedül már túl fáradt vagyok hozzá…

  • Aurora Borealisz,
    Talan meg annyit tennek hozza,bar egyeseknek nem fog
    tetszeni, hogy Izrael profeta voltak az elsok,akik
    felemeltek szavukat a szegenyek kizsakmanyolasa ellen.
    Igy beszelt errol Amosz profeta {i.e 8-ik szazad}.
    Amosz {5}{11-12}
    „Mivel ti kihasznaljatok a nincstelent es gabona adot
    szedtek tole,ezert, bar faragott kobol epittetek hazakat,
    nem fogtok benne lakni,bar gyonyoru szoloket ultettetek,
    nem isszatok azok borat.”
    Utolag, hogy vegezzuk optimizmussal, a nehez idok dacara-
    Argentinarol- eszembe jutottak a spanyol zsidok,akik itt
    elnek kozottunk, es a marannusok is, akik kesobb,veletlenul
    tudtak meg eredeti szarmazasukat- es visszatertek oseik
    hitere.
    Tiszteletukre, es mindannyiunknak kuldok egy spanyol
    zsido {ladino} dalt.

  • Almási Alma:
    „Amit azonban BrunszvikTeri írt, hogy tudniillik ateista, ateista, de azért für alle Fälle dícsérgetem itt a főpapokat, mert félszemmel a Mennyországra pislogok, hát ez egy pirinkót sértőre sikeredett.”

    Kedves Alma, nem tudom, hogy valóban sértő -e? Szerintem nem (de hát könnyű nekem, hiszen én, anélkül, hogy ateista volnék, Heinével szólva,a mennyországot kézséggel átengedhetem az angyaloknak és a verebeknek).

    Szerintem BrunszvikTeri (szándékkal vagy anélkül)csak Blaise Pascal (1623-1662), az ismert matematikus, természetbúvár, filozófus, érdekes r. katolikus (azon belül janzenista) gondolkodó 233.sz. töredékére, az un. pascali fogadás problémájára akarta felhívni a figyelmedet.

  • gabriel karikas

    Szerintem jo lenne bezarni ezt a cikket Kedves Christopher.
    Egyre borzasztobba valik a a dolog.

    Ez a Valeria peldaul kepes idejonni es megjegyezni, hogy egy apa aki a sajat lanyat meg csak meg sem kereste, es az amikor 17 eves korara maga odament hozza, es akkor is elvetette, arra az emberre azt mondja, hogy az nem valogathatta meg a csaladjat, szegeny ember!!!
    Hat igen, nyilvan az ilyen Valeriaknak a kegyeit kereste.

    Aki nem szegyelli meg el is mondani mindezt.

    Persze biztos ugy sem fogja fel, hogy mit tesz, vagy szandekosan szur a nyelve, mint a kes, de pontosan errol beszeltem mar regen is, hogy a magyar ugy kepes ervenyesulni hogy intrikal egyik iranyba es ezerrel nyal a masik iranyba.

    Nem banom viszont ha megjelenes helyett inkabb megis lezarod Christopher az oldalt.

  • gabriel karikas

    Meg valami; vegigolvastam Kovendeg kartars altal kozkinccse tett riportot.
    Meginkabb megertem Mrs. Kenny doktorno donteset – tavol, minel tavolabb ettol a Karpatmedencetol!

    Had maradjon csak a „tiszta hungaristaknak” es a marxista betegnek. Remelhetoleg minel hamarabb felorlik egymast.
    Akkor vegre megtisztul a haza – es az ATOK, az ezereves magyar atok is kodde valik.

    Ujra lakhatova valik ez fold ……

  • Az enekes,Avraham Ferrera- mar nincs velunk,de dalai-mas
    enekesek kozvetitesevel-elnek.
    Elete- kulonleges, es nagyon izraeli. Apja-es kesobb o is-
    autobusz sofforok voltak.
    Az allam kikialtasa elott,meg a Brit Mandatum idejen,
    a jeruzsalemi Scopus hegyen szekelt a Heber Egyetem es
    a Hadasza korhaz.
    1948 aprilisaban egy convoy utazott hozzajuk,hogy friss
    eroket es ellatast vigyen nekik.
    A convoyt megtamadtak, az egyik aldozat, az o apja volt.
    Karrierjerol szolva- ellentetben mas enekesekkel
    nem probalt kulfoldon karriert csinalni.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    A Szemenyei Kisst majdnem meghazudtoló, talajt vesztett szélsőjobboldali propagandista, Karikás Gá ír itt „talajukat vesztett agit-prop ugynokokról és pol-gaz tanaracskakról „, mint a bagoly, aki a verébnek mondja, hogy nagyfejű… 😀

    Egyébként Gabi, a gazdaságtan köszöni szépen, de jól van. Megalapítói Adam Smith, David Ricardo, Thomas Maltus éstb. közgazdászok, kiknek ma is helytálló munkáit Karl Marx „csupán” szintetizálta egy egységes, objektív és egzakt tudományban a politikai gazdaságtanban, régi pesti fordításban a „pol-gaz”-ban, vagy PG-ben. – Ők tehát mind jól vannak, és megnyugtatlak, egyáltalán nem talajvesztettek, sőt…

    Sokkalinkább várják a hozzád hasonlóan kedves, ám tanulatlan – ettől annyira frusztrált vén diákok jelentkezését is a világ bármely egyetemére, ahol az Ő – ti. Marx – számításokkal, képletekkel és természetesen gyakorlati példákkal is alátámasztott, meg nem döntött(!), törvényszerű igazságait azóta is tanítják, sőt irántuk az utóbbi néhány évtizedben különösen – a globalizmus [gazdasági imperializmus] hatására – megnőtt a tudományos érdeklődés és kutatások száma.

    Rajta, lépj be, felvételizz! Jó pap is holtig tanul, hátmég a az ideges…

  • gabriel karikas

    Megprobalok roviden szolni a megbocsajtasrol, merthogy a lenyegi gondolatok e korul kavarognak. Nem, nem eszt osztok, hanem az en gondolatomat mondom rola, amit en en hiszek rola, ha ugy jobb;

    Az elhunyt szemelye kapcsan nagyon jol ertelmezheto, amit mondani akarok

    Ketto, azaz: 2 — dologrol beszelunk, amit nem szabad osszekeverni.

    Mi a nagytobbseg, akik nem ismerjuk, csakis a kozeleti szerepleset tudjuk megitelni. Mondjuk ugy munkajanak gyumolcseit. Errol szol az a mondas, hogy gyumolcseirol ismerszik meg a fa.
    Ennek a kerdese nem megbocsatas, hanem HOGY AZONOSULNI TUDOK E VELE, – vagyis en kovetoje vagyok e azoknak a (kozossegi) eszmeknek vagy nem,; elvetem, esetleg elitelem – vagy magam is azokat vallom.
    Ez nem megbocsatas kerdese
    Ezeket vagy elitelem vagy huseges kovetojeve, propagalojava valok magam is.
    Nincs mas alternativa.

    Az elhunyt cselekedeteit ami a maganszferajara vonatkozik, a szemelyes kapcsolatait szeretteivel, akar barataival pedig csakis szemelyes mivoltukra ertelmezhetoek.
    Errol szol a megbocsatas –
    Megbocsatani pedig akkor lehet, ha azt kerik. Enelkul ertelmezhetetlen.

    A profetak – koztuk Jezus is – a feltetlen szeretetrol beszelt. Incondicianal!
    Ilyen ertelemben lehet feltetel nelkul szeretni meg akkor is ha az a valaki nem viszonozza a szeretet – de a tetteinek a megbocsatasa vagy nem semmi koze annak halalahoz – mivel ertelmezhetetlen
    Az elo erzesei vele vannak amig el – aki elhunyt annak az erzeseirol mi ertelme beszelni.

    ——————
    Almasi Almanak igaza van – ez bizony megerne sok-sok vitat, vagy mondjuk ugy eszme-cseret.
    Hoborgesek nelkul.
    Akkor mindjart megerthetnenk miert nem lehet eltemetni sok-sok – az emberisegnek arto – gazember megiteleset a testi halalukkal egyutt.
    Mert az arto szellemuk amiket eletukben elhintettek az itt marad kozottunk.
    Azokat pedig elteto forrasvizzel locsolni nem lehet.

  • Izraeli
    2020 október 4
    11:38 de.

    Néhány rokonom dettó ’56 miatt menekült Izraelbe és az USA-ba.
    Úgy gondolták hogy nem reszkíroznak még egy náci-uralmat.

  • D.Bernstein
    2020 október 1
    2:48 du.

    Hát ne olvassad a Kurucinfót.
    Mégha nehéz is a magadfajtának.

  • Kedves Chris, ne zárd be. Hagyjuk magát a halottat, jó és rossz tetteivel együtt. Fontosabb, hogy van még két napunk, megbeszélni a Szemenyei által hangoztatott „igazságokat”. Ne söpörjük az asztal alá, ha már van egy ilyen alkalom. Nézzünk végre szembe GYALÁZKODÁS NÉLKÜL azzal, amit a Horthy-korszak a tudatunkba vésett, és amit Szemenyei olyan szégyenkezés nélkül, sőt BÜSZKÉN az újságíró szemébe vág. Akinek ez túl kényelmetlen (pl. Gábriel) kimaradhat a vitából.

    Most sajnos van egy kis dolgom, de este visszatérek egy kis vitaindítóval ide.

  • Azért undorító hogy Brennstein akaratunk ellenére ide ömleszti a Kurucinfót.
    Szennylapokat nem olvasunk, bármi is álljon azokban.

  • Göllner András
    2020 október 1
    12:55 du.

    Én nem értettem Szemenyeit.
    Több írását végig olvastam, de számomra érthetelen volt az „attitűdje”. Nade -hogy Karinthyt idézzem-, én csak egyszerű ipari munkás vagyok: állatszámadó.

  • gabriel karikas
    2020 október 5
    1:43 de.
    +2 nap! és lejár a szavatosság ideje, addig nagyon jó tanulság… életem rá a példa a világ tele van ilyen alakokkal és addig amíg valaki le nem leplezi (mondjuk én!) addig dicsőség van rájuk kenve…azután ez lekopik seperc alatt, de nem megfutamodni kell, hanem belemondani a tömegbe: a királyon nincsen semmi

  • Alma!

    „Legegyszerűbb legyinteni rá, hogy hát Szemenyei Kiss Tamás hülye volt és gazember. Csakhogy azok a gondolatok, amiken itt ebben a beszélgetésben pro és kontra lovagolni lehet, a magyar lakosság 40 évesnél idősebb tagjaiban besulykolva, elfojtva, gyanakvással vagy félelemmel kezelve nagyon is jelen vannak, ez a Horthy korszak legnagyobb bűne, szerintem.. És amíg nem vagyunk képesek pontról pontra megérteni, szembenézni és kipusztítani valamennyiünkből ezeket a tévképzeteket, addig bármikor megismétlődhetnek a legrosszabbak.”

    ————

    Azt hiszem sikerült torkon ragadnod az igazságot, vagy legalábbis annak egy halovány szeletét, mert szerintem ez lenne a cikkel kapcsolatban a tanulság (amennyiben van) lévén ez egy nekrológ eredetileg.

  • Geyza
    „Szennylapokat nem olvasunk, bármi is álljon azokban.”

    Én bizony néha szoktam a jelenlegi magyar kormányhoz közelálló, illetőleg a kormány politikájától szellemileg nem igazán távol álló, szélsőjobboldali lapokat, folyóiratokat is olvasni. Gyakran ma mondják ki azt, amit a Vezér és Kancellár majd csak holnap fog kimondani.

  • Bevallom, nehezemre esett még egyszer végigolvasni azt a beszélgetést Szemenyei Kiss Tamással. A legnyilvánvalóbb ön-mentegetésekre és hazugságokra nem is érdemes kitérni. Szálasi, mint a haza megmentője – ezt ő maga sem hiszi. Viszont van néhány, a magyar zsidóságra vonatkozó kijelentés, amit sokan hisznek titokban. Ezek új keletű önszuggessziók, amelyek valamikor a tiszaeszlári per idejében kezdtek befészkelni a magyar gondolkodásba, mégpedig elsősorban a dzsentrivilágba, ahol elkélt néhány „mentség”, amely igazolhatta a magyar kisnemesség sikertelenségét. És amelyre Horthy alaposan ráerősített.

    Ezek visszaköszönnek a cikkből, de bizony a magyarság tudatalattijából is… 🙁

    _a bankárok és pénzemberek mind zsidók
    _a művészek és az újságírók mind zsidók
    _a kommunisták mind zsidók

    Mi ennek a három kijelentésnek a közös veleje? Hát az, hogy a zsidók semmittevők, nem dolgoznak, csak ingyenélők, akik lefölözik a pénzt és a magyarok munkáját mindenütt.

    (És most ne jöjjön senki azzal, hogy nem mind, csak túl vannak reprezentálva. Ez csak flastrom, mint az, hogy „vannak rendes zsidók is”. Valójában ugyanis senki sem tartott még farok-szemlét, így például az ateista zsidókról senki sem tudhat semmit. Zsidó az, akit „ÉN” annak mondok. Punktum.)

  • gabriel karikas

    Alma

    Nem nekem kenyelmetlen, hanem bizony elest kest forgatunk valakinek a sziveben eppen, ha olvassa.

    Bizony ez is hozzatartozik – vagy valakinek a fajdalmara jo marxista hagyomanykent szarok?
    Fontosabb a tarsadalmi igazsagossag?

    Hat ennyit az erzo es szereto lelekrol – ilyenkor bizony ugylatszik hogy kilatszik a lolab ….

    Na de jo nagy kovet ra – halgassunk inkabb egy kis korabeli vidam notat;

    https://m.youtube.com/watch?fbclid=IwAR2HuZ6WjyTJuJ8aRuXCuvSR0B9UdtA3X5WNICBs0VwhkXfhSeUK4znU7bo&v=hNey8T6Df1k

  • gabriel karikas

    Na meg egy dal – csak hogy erthetobb legyen mirol beszelunk mar ismet – merthogy nem tudom mashova kilukadni.

    Az ember fia (gondolom a lanya is) azt hitte meg nem is oly regen – hogy a sebek gyogyulo felbe vannak.

    Vajh melyek azok az atkok – amelyek ezeket ujra meg ujra meg osszetorik – kepletesen mint valami papirvekony kinai porcelant?

    Hiszen nem nehez eszrevenni – beteg emberek beteg ideait kik kovetik, es gerjesztik ujra es ujra fel – persze ertem en, nehanyan hatalmat kivaltsagot remelnek tole.
    Na de akik toljak nekik a biciklit, adjak a lovakat ezen beteg ideologiak ala, azok vajon mit remelnek?

    https://youtu.be/SxVLpdQ2Yvk

  • Hexadodekaéder

    Tisztelt Orsós Elemér „a fotográfia szabadsága” c., sajnos már lezárt cikkhez október 1-én 4:36-kor nekem címzett szavaira, és annak záradékára röviden e-helyt válaszolnék:

    A nagyon igaz ebből csak az, hogy kollégánk görcsös függetlenségre törekvése néha már-már a Klaus Mann/Szabó István; Mephysto című hatalmas filmkölteményének főszereplőjére enged asszociálni,aki a Te szavaiddal, csak
    >igyekszik apolitikusan semlegesnek mutatkozni<,
    s mindezt ammögé, a nyíltan ki-nem mondott, de tudatos "érv" mögé bújtatva, amelyet te mégis csak-felismertél. És az Ő részéről mindez csupán egy szakmai kérdésként működik, mert az ő döntése, hogy egy adott kérdés minden valódi aspektusát feltárja e, avagy azok más összefüggéseinek az elhallgatásával "tudósít" róla.

    Így tesz minden írásában, a Szépművészetistől az Aranyvonatosig, stb. melyekben néha halkan – egy-egy fotóval, vagy nevének említésével – oda-oda nyalva a diktaúra (ottani emberének), esetleg a semmitmondás erőltetésével magasba tartott, az "Én független vagyok" jelzetű táblácskát, amit Te is véltél jó szemmel benne felismerni. Ő, akinek végül nem is egy hasonlóan "független" rokona lett éppen a Horthy diktatúra ártatlan áldozata…

    Üdv: Hxdr

  • Kővendég
    2020 október 5
    2:46 du.

    Megértelek.
    De amint Laciúr Mr. Bartus megállapítá:
    El kell utasítani mindent.

    Innentől tök mindegy hogy mit gondol
    vagy mit akar a Zistenbátsi.

  • Orsós Elemér

    Hexadodekaéder
    2020 október 6
    2:33 de.

    Köszönöm a Mephystora való talán találó hivatkozást, de ha igazad lenne, akkor nagyon megcsaltak az ösztöneim, pedig eddig elég jól szuperált az emberismeretem! Én azért még reménykedem hogy, Ő még a fehér hollók közé tartozik!

  • Gabriel Karikas

    Rodeio

    Bizony, bizony a kiraly meztelen

    Es ha az, akkor nekem is az, nem erdekeltek soha a „magasabb szempontok”

    Ahogy mondani szokjak – parazsat gyujtok ezzel sokszor a fejemre – na es??

  • Almási Alma,
    azért gőringet nem kellett volna szóról-szóra idézned,mintha a Te mondásod lenne.Habár?…

    „Zsidó az, akit “ÉN” annak mondok.”)

  • Kedves Mindenki,
    végig olvastam a Kertész Péter és a szemennyei kiss tamás közti interjút a pesti New York kávéházban.A sok szemét hugarista propagandája mellé ez a semilyenjei még azt is merte mondani,hogy az antall József is zsidó volt.Akinek a horthyista államtitkár apja szélsőséges antiszemita levéllel intézett némi részvételt a Kamenyec Podolszkíji 17.000 Lengyel országból menekült zsidó lemészárlásában.Fia a gengszterváltás utáni miniszterelnök, Izraeli látogatása és a Kneszetben(parlament)tartott beszéde után lett Izraelben perszona non grata.Olyannyira,hogy a boldogult Menáchem Begin már nem is fogadta és szóba sem állt vele.
    Ennyit a kimúlt hungaristáról:

    https://regi.sofar.hu/2008/01/29/kertesz-peter-egy-vendegpolgar-zsido-beszelget-egy-hungarista-indiannal/

  • Kővendég,
    elnézésedet kérem,hogy az Általad beírt Kertész Péter interjút idehoztam,de nagyon idekívánkozott újra.Gy.

  • Almasi Alma,
    Koszonom az okt.5 7.46 d.u-i erdekes, ertelmes hozzaszolast-
    az „onszugessziok” rol,amelyek valmikor a tiszaeszlari per
    idejeben kezdtek befeszkelni a magyar gondolkodasba”
    „Es amelyre Horthy alaposan raerositett.”
    Igy van- de engedtessek meg – nehany idezet- mindket korbol.
    1} A tiszaeszlari perrol- Kossuth 1883.oktober 11-en kuldte el
    tiltakozo levelet a Fuggetlensegi Parthoz.
    „A zsidokerdesben {szegyen es botrany,hogy Magyarorszagon meg
    ez is lehetseges szazankent kapom a leveleket…”
    „A dolognak ket oldala van:egyik a KOZEPKOR SOTETSEGENEK
    a hagyomanya,a zsidogyulolet,a masik bizonyos KOZGAZDASZATI
    es TARSADALMI BAJOK,melyek amannak tapul is szolgalnak
    es elesztesere fel is hasznaltatnak.”
    {Sandor Ivan- A vizsgalat iratai-Tudositas a tiszaeszlari
    per korulmenyeirol-Kozmosz konyvek-1983}

    2}Horthy Miklos levele-Grof Teleki Palhoz-
    „Ami a zsidokerdest illeti,en egesz eletemben antiszemita
    voltam,zsidokkal sohasem erintkeztem.
    Turhetetlennek tartottam,hogy itt Magyarorszagon minden-
    minden gyar,bank,vagyon,uzlet,szinhaz,ujsag,kereskedelem
    zsido kezekben legyen,es hogy a magyar tukorkepe
    kulfoldon- a zsido.
    Azonban,minthogy a kormanyzat egyik legfontosabb feladatanak
    AZ ELETSTANDARD EMELESET tartom,tehat GAZDAGODNUNK KELL,
    lehetetlen a zsidokat,kiknek minden a kezukben volt,
    egy ket ev leforgasa alatt kikapcsolni,es hozza nem erto,
    nagyszaju elemekkel helyettesiteni , mert tonkremegyunk.
    En hirdettem talan eloszor hangosan az antiszemitizmust,
    azonban nem nezhetek nyugodtan EMBERTELENSEGEKET,SZADISTA,
    OKTALAN MEGALAZTATASOKAT , AMIKOR MEG SZUKSEGUNK VAN RAJUK.”

    https://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/A_zsido_mint_szukseges_rossz_MDYK1J

  • IZRAEKI:

    Nyugodtan es teljes meggyozodessel mondhato, hogy magyarorszagon a zsidosag nelkul nem lett volna magyarorszag, csupan az orok elmaradottsag !!!