Honvágy

2020 október 19 10:18 de.81 hozzászólás

„A kék primadonna hernyója nádon, bambuszon él,
a fekete és vörös balerináké a narancsfán.”

Vajon kit érint meg e varázsos leírás ritmusa? Amiről Petőfi két verssora jutott eszembe ma:

Haza csak ott van, ahol jog is van.

S a népnek nincs joga.

„Az őserdő is hajlék, és már ismerem néhány lakóját, így a nagy kék lepkéket is. Néha kilebegnek, hogy az erdő szélén táncoljanak a vándor előtt. Aki csak a szárnyaikkal díszített csecsebecséket ismeri, aligha képzeli el, milyen messzire ragyognak. Nedves helyen akkora fehér pillangók lebegnek, mint az éjféli kísértetek zsebkendői, virágos helyeken lepkebalerinák lépnek fel. Az évad divatja szerint cserélik szárnyaikat. A táncosnők elődjei a szputnyikfejű vörös hernyók és a kígyózöldek, sárga, mérges tüskékkel.”

„Nemsokára átköltözöm saját házamba. Akkor este őszintébben mondhatom, hogy otthon vagyok. Otthon lenni jó. De tudom: akkor is megmarad a honvágyam. A honvágynak nincs akkora irodalma, mint a boldogtalan szerelemnek, de rokon érzések. A honvágynak semmi köze az államhoz, a nemzethez, még a hazához sem. A honvágy fáj. Iránya nincs.”

Lénárd Sándor Völgy a világ végén című könyvéből idéztem.

Vajon miért fáj nekem itthon a honvágy?

És miért van iránya is?

Aczél Gábor


Festmény: Mednyánszky László

81 hozzászólás

 • A gólyapár minden évben visszatalál fészkére. Ráismernek. Jól érzik ott magukat. Visszahajtja őket a vágy.

 • adalbert george

  egy baj van gabika !: …ide – oda pattogtál , mint a tenisz labda !, és mégsem tanultàl semmit !, vagy igen !, s most irod vagy jegyzeteled , hogy nem vagy szabad ?? ki tart sôtét szobában, keresd a kapcsolot és katindsad fel, és lôn vilàgosàg a kopiban!, melàtod, hogy szabad fiucska vagy, még a COV 19 – se fog kôvetni!

 • Ahol születtem az nem a hazám,mert az a”haza”segített vagy aktívan is résztvett népem és családom kiirtásában.Azt a testrészemet,amelyiknek oda van”honvágya”azonnal kioperáltatnám. Azoknak az agyával együtt,akik engem odatartozónak degradálnak.

 • gyuri10
  2020 október 19
  11:46 de.

  Ne rinyájjá’ állandóan

 • az ember emlékeiben él, amikor már azok nincsenek akkor az egész -valahogy- értelmét veszíti, és megtagadni valamit ami életem szerves része volt az meg agyficam és gusztustalan

  van olyan, hogy egy haza egy nép?

 • Orsós Elemér

  Nagyon szép az idézet és külön öröm az egyik kedvencem, a máltatlanul elfeledett Mednyánszky László illusztrációja!

 • A regi mondas, ami valoban valosagon alapszik, :
  „Home is where the heart is”.

  Persze senki nem valsztotta szulo-helyet!!!

  WARRIOR;
  Velned, hogy a „koltozo madarak” menekulnek eszakra a melegtol, vagy delre a hidegyol???

  Itten mind az u.n.”snow beard”-ok (ho-madarak),egy-ket millio Canadabol is evente jonnek es megszalnak minket itten.
  S a lakossag allandoan csak deli-orszagokba koltoznek amint lehetoseguk letezik.

  Florida 1845-ben lett „Orszag”, s mar is 22 millios.
  Naponta nem kevesebb mint 550 eszakrol erkezo lakosssal novekszik.
  Nem is emlitve az evi 80-90 millio turistakat.

  Vajon miert nem novekszik Magyarorszag lakossaga ????
  Hiszen az allamhatalom fizeti a gyermek-szaporodast.

  P.S.
  Petofi a „boseg-kosarabol” es a „jognak-asztalanal” levo egyenlosegrol almodozott.

  Mikor latnak be ,hogy az a korlatozatlan szabad kozgazdasag es a Jury rendszere am?????!!!!

  A szelszoseges dogmak es az allamhatalom, meg a part-vezerek uralmaik eppen annak megbeklyozoja.

  Na hol ohajtottal volna megszuletni ??????

 • GYURI;

  Nem a „hazad”, hanem a hatalomlevok ostobasaga, onzosegei es kegyetlensegei.
  Na de hol nem az az emberisseg altalanos magatartasa????

 • gyuri10, szereted a nagy szavakat, de az a baj, hogy azoknak általában az a funkciójuk, hogy elleplezzék a (fájó, vagy szégyenteljes) igazságot. Nem akarod szeretni a helyet, ahol születtél és nevelkedtél, rendben. De azért minden évben hazajössz Pestre, csülkös bablevest zabálni, mi? 🙂

 • Bendeguz79
  2020 október 19
  2:03 du.

  grizi akkó’ én aki sohasem voltam és már nem is leszek se snowbird sem floridai mert még távolról sem akartam sohasem! borzalmas a homokos tengerpart amint rámragad a homok és serceg állandó hőség és a nyár a legunalmasabb évszak, az ősz és a tél az igaziak

 • Na most megint nem stimmel.

 • ALMASI;

  GYURI mint a koltozo madar, nem tudja hogy mitol menekul.

 • Gabriel Karikas

  Alma

  Braziloknak olyan nemzeti eledel a „fejioada” mint nekunk a gulyas.
  A fejioda nem mas mint csulkos bableves – fustolt csulokbol.

  sokszor azt hisszuk, hogy ….. pedig nem.
  A paprika szerintunk magyar szo – de hogy a spanyoloknal akkor miert a paprika a nemzeti fuszer ….?
  marcsak azert is, merthogy valoban ok hoztak amerikabol europaba ….
  Sorolhatnam tovabb is …..

  Senkitol nem elvitatnek semmit , semmikepp ….

 • gyuri10, és mielőtt megint megsértődsz:

  az anyanyelved magyar, otthon is a magyar nyelvet beszéltétek, legfeljebb jiddissel keverve. Magyar gyerekekkel vagánykodtál együtt a piacon – te mesélted, élőszóban. Nem kérdés, hogy magyar vagy, annak a pesti-zsidó változata. Tagadhatod, amennyire csak akarod. Többek között például a muszlim-szemita világhoz való viszonyulásod is hasonlatos a magyar antiszemiták viselkedéséhez a zsidó-viszonylatban. Sőt, mondhatni, a rosszmagyarokhoz, mivel rengeteg olyan (pesti?) magyar volt és van, akik jó barátságban együttélnek a zsidósággal, és rengetegen még a hatalom ellenében is bújtatták őket a vészkorszakban. Nálad ilyen elképzelhető lenne? Alig hiszem.

 • gyuri10: szóval véleményem szerint erősen túlliheged a kizárólagos izraelitaságodat. Bizonyára te is részt vettél egy „hazaszeretet” tanfolyamon Izraelben, ahogy az unokaöcsém Ausztráliában.

  Inkább légy őszinte magadhoz, így „ál máshoz se lész..” (Shakespeare)

 • Tényleg nem értem. A rendszer (e bejegyzés nélkül) 17 hozzászólást jelez, noha (az én három korább beírásommal együtt) csupán 12 hozzászólást láttat. Hogy lehet ez? Ha jól számolok, öt hozzászólás hiányzik, avagy a rendszer öt számmal többet jelez a kelleténél.

 • Christopher Adam

  Gábor, a rendszer az összes beérkezett, moderációra váró hozzászólásokat is számolja. A moderációra váró kommentek a számban feltünnek, de a szöveg csak a moderáció után jelenik meg.

 • Mi lehetne a vita hogy mi barki szulo-hazaja????

  Hiszen meg az 1848-as Marciusi ifjak is harcoltak az u.n. „szabad koltozkodesi jog”-ert, s a Nador es meg a Habsburh csaszar is minden kerdesek es vitak nelkul jovahagytak.

  Tehat , ha nem mindenkinek, vagy nem minden nemzetekben, de szabadon valaszthatod „hazadat” ma.

  Semmi vitara nincsen szukseg, csak csomagolj es menj!!!!!

 • Kedves Aczél Gábor!

  Kellemes meglepetés számomra, hogy épp Lénárd Sándort idézte – persze, nem gondoltam, hogy ezt rajtam kívül senki más nem olvasta vagy nem kedveli, de a tapasztalatom szerint viszonylag kevesen ismerik, és így kevesen is értékelik, pedig nagyon egyedi és varázslatos a hangulata. Az elmúlt évtizedekben többször kézbe vettem, és bár még sosem jártam a brazíliai őserdőkben és falvakban – Donna Irma völgyében sőt, sanszos, hogy nem is fogok, valamiért nem tudom megunni. Szerintem nincs senki aki olyan érzékletesen tudna írni a délelőtt és a délután közötti különbségekről, a rá jellemző fényekről, hogyan hat rá egyik és a másik, mit gondol, mit érez e két napszakról stb. Különösen tetszett, amit a falubelik doktornál tett látogatása után a polcain lévő könyvekről vagy pl a „röntgengépről” vélekednek.
  De tény, ahogyan az „otthonról” ír – mit jelent az otthon, egyáltalán hol van otthon az ember? – az tényleg szívet melengető!
  Mindenesetre ez a könyv nálam benne van abban a 10 – ben, melyet adott esetben egy lakatlan szigetre magammal vinnék!

 • Almási Alma,
  először is köszönöm a creditet,hogy”csak”lemagyaroztál, zsidózás helyett.Itt és most szeretném,ha megértenéd,hogy ez számomra sokkal sértőbb!Főként azért,mert Te teszed azt,akit elfogadok,mindig is elfogadtam értelmes emberként.Nem úgy mint az általam nem megszólított szórakozásból ideszemétkedőt.Akinek nevét mem írom ide,mert a billentyűk automatikusan moderálják.
  Egyéb:Szeretném tudomásodra hozni,hogy a mi házunkban a jiddis nyelv ismeretlen volt.Mostoha apám bécsi születésű volt,tehát a német volt az anyanyelve.Azt sem tanultam meg,mert nagy ritkán, amikor Anyámmal elkezdtek hoch deutshozni bevágtam az ajtót és mentem a huncsira a chaverjaim közé.Semmiféle tanfolyamon vagy a magyar(komcsi időkben használt)követségi emberek,értsd ÁVH kiküldöttek által kedvelt”kurzuson”nem tanultam hazaszeretetet. Kicsit hosszúra sikeredett a válaszom,de remélem nem zsidózás akart lenni csak értelmetlen és érdemtelen elírás volt részedről az”izraelita”és nem izraeli jelző.Te is tudod,mert tudnod kell,hogy Izrael népére a legaljább antiszemita tetvek,a lengyelek találták ki a zsid és a magyarok átvették a zsidó jelzőt,megalázási alapon.Még az általam leggyűlöltebbek is jude-nak,vagyis Jehuda népeként irtott minket.Visszatérve a magyarkodásodra:Elmúlt az az idő,amikor én a Ti környéketeken szívtam a neo-mérgezett levegőt.Boldogult Édes Anyám lakásának eladása után sikeresen leírtalak titeket a túrista térképemről. Azóta Stresában, Szirmioneban és a Garda tó környékén, Milánóban,Veronában, Ferrarában stb költöm el a megspórolt eurócskáimat.Igaz,hogy magyar az Anyám nyelve,de az enyém már közelebb áll az ivrithez és az olaszhoz is.Érzelmileg 100%.A gyerekeim,unokáim és dédunokáim olyan szinten beszélnek magyarul,mint én oroszul.+- 30 szó.Erre viszont büszke vagyok . Remélem Te sem sértődtél meg,mert csak a tények helyretevésére volt szándékom.Minden mellékgondolat nélkül.
  Zsidók bújtatásának legjobb példája:Id.Antall József zsidókat a kamenyec-podolszkiji vágóhídra küldő levele 1941-ben.Akit így is sikerült behazudni a”Világ Igazai”közé.Nálatok ez már szakmai alapon megy,mint a szabadságtéri német megszállási emlékmű.A googleból kiveheted Id.Antall József”csínytevéseit ez ügyben.Üdv:Gy.

 • Kedves Alma,
  lehet,hogy az unokaöcsédnek nem maradt senkije Auswitz-Birkenau,
  Mautchausen,Bergen-Belsen,Szobi-Bor haláltáboraiban?Szerencsés fickó! Neki tényleg kell tömni az agyát hovatartozás ügyében.

 • Almási Alma,
  kifelejtettem a választ a csülkös bableves zabálás ügyében. Nos…a csécsi szalonnát itthon is megkapom.A csülök számomra undorító,a disznók szarban topicskáló lábai miatt,a bablevesről pedig a dunamenti mongolokra vonatkozó asszociációim születnek. Maradok a prágai sonkánál és a Pick vagy a Herz szaláminál,hamár chazerba akarok lemenni.

 • Christopher Adam
  2020 október 20
  9:32 de.
  Kösz szépen, Chris!

 • Kedves Alma!
  Nem szandekozom beleszolni a haza fogalmaba,kinek-kinek
  velemenye szerint,csak helyere tenni egy – elirt ??-
  kifejezest\fogalmat.
  Azt irtad Gyurinak: „tulliheged a kizarolagos IZRAELITASAGODAT.
  IZRAELITA= a zsido VALLASHOZ tartozo egyen.
  IZRAELI- lehet nem vallasos zsido is, de barmely mas vallashoz
  tartozo IZRAELI ALLAMPOLGAR. Elnek kozottunk keresztenyek,
  arabok,druzok,cserkeszek,sot,ormeny es cigany kisebbseg is.
  Az osszehasonlitas a „rosszmagyarokkal” {szemben az arabokkal}
  is kivan egy kis javitast. Nehany teny-az utobbi napokbol.
  1} Az izraeli Hadasza korhazba kuldtek apolasra a Palesztin
  Autonomia egyik fo politikusat- Szaeb Arikatot-dacara,
  hogy nem eppen „bekegalamb”.
  2}https://ujkelet.live/2020/10/20/a-hadsereg-talalt-egy-izraeli-teruletre-atnyulo-terroralagutat-a-gazai-hatarnal/

  Engedelmetekkel- „belenyulok” egy kicsit a vallasi kerdesbe.
  Talan olvastatok az „Abraham egyezmeny”rol, melyet Izrael
  kotott az Egyesult Emiratusokkal, es Abu Dabival-gazdasagi,
  kulturalis.tudomany teren-es kovetsegek lesznek felallitva-
  mindket reszrol.
  Erre mi tortent ? A jeruzsalemi El-Aksza mecsetben tett
  latogatasukkor- a „hivo” palesztinok kizavartak oket.

  https://www.dailysabah.com/world/mid-east/palestinians-force-uae-delegation-to-leave-al-aqsa-mosque

  A vitarol- en inkabb a nyelvhez szolnek.
  Nem felejtettem el anyanyelvemet-bar sokat valtozott.
  „Apaim nyelven” is hibatlanul irok,olvasok,beszelek-
  es elvezem az olvasast, a dalokat.

 • Besancon
  2020 október 20
  2:12 du. Kedves Besancon! Én is így vagyok vele. Szeretem. Ő nemcsak zseni. Szinte minden magyar nyelven fogalmazott írását olvastam. Némelyiket többször. Mostanában a Völgy a világ végén és más történetek című kötet (Szerb Antalné válogatása) ott van kezemnél, mert valamilyen okból beleolvasok (legutóbb az 1938-as római történeteibe, mert Chaplin A diktátor című filmjének némely mozzanatát rokonítottam az ő tapasztalataival) de a könyv már magától nyílik a többször olvasott részleteknél, így bukkantam újra az idézett sorokra is. Örülök, hogy a magával víendők közé sorolja a Donna Irma csakugyan varázsos lénárdi leírását.

 • be vagyunk gyüri(ű)zve, olyan „kellemes” látni… ugye nem kell el is olvasni… szószósz

 • Almási Alma
  2020 október 20
  6:02 de.

  Álmaink Almája

  kellett ez nekünk? ott kell hagyni, majd a verebek felcsipegetik

 • kedves gyuri10, világért se izgasd fel magad. Ha mostanra már ivrit az anyanyelved, legyen az. Végül is jó, ha tudod, ki akarsz lenni. A te dolgod. Számomra a magyar, a magyar zsidó, meg az ivrit-zsidó teljesen egyenrangú emberek.

 • „ehet,hogy az unokaöcsédnek nem maradt senkije Auswitz-Birkenau,
  Mautchausen,Bergen-Belsen,Szobi-Bor haláltáboraiban?”

  Most ebben melléfogtál…

 • Almási Alma,
  minket nem bújtatott senki és sajnos nem is lettem kipróbálva, hogy fordított helyzetben mit csináltam VOLNA.Egy biztos:Ha a Nagymamámnak kereke lett VOLNA,omnibusz lett VOLNA.Ebben a témában Te sem lettél letesztelve.Hála a JÓ Istennek és az
  IDF-nek,megnyugtathatlak,hogy nem is leszel.Ma már ezt Kairóban és Beirutban is,sőt ramallai,gázai barátaid is megtanulták. Egyébként ezzel az általad félig ismert témával foglalkoztasd az agytumoros barátodat.Engem nem kell győzködnöd,mert mint Vladimir Iljics mondotta volt:Ami nem megy,ne erőltessük.Ezt azért igazándiból megszívlelhetnéd.A Te tanítómestered volt!A Te későbbi mestereid azt tanították,(és úgy látom ezt el is fogadtad)hogy „ami nem megy erővel,próbáljuk meg dupla erővel.” Meg is próbálták többször is.Az erőlködésnek összecsinálás lett a vége.A Kráv-Mágában úgy tanultuk,hogy az az erős,aki elviseli az ütéseket.Vedd észre,hogy Mi már ezen régen túl vagyunk.

 • Paloznaki Antal

  Tisztelt kereszteny, tul liberalis laptulajdonos, nem veszi eszre, hogy kik iranyitjak es terelik felre a kommentszekciot?

 • Hollósy Gerti

  Akárhová vet a sors magyar vagyok, mert magyarnak születtem és magyar az anyanyelvem. A Kölcsey és Vörösmarty által megénekelt és értelmezett haza, most „nincs”. A haza belül van a szívünkben és a gondolatainkban, az emlékekben és az álmokban, hogy lehet majd egyszer jobb lesz. A földrajzi hely szerint értelmezhető haza, az ország ahol élünk, most hozzánk kissé „mostoha” hely lett, de nem ez a fontos, az a fontos, ami belül van és ott az igazi haza van. A „honvágy” a haza szót a nemes tartalommal megtöltő dolgok iránt van.
  Ahogy József Attila írta: „s rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk, és nem is kevés.”

 • Kedves…cikkíró!

  Jobb ha tőlem tudja: haza igenis van (már akinek?…)a tisztességes magyaroknak igen,az egész népnek pártállástól függetlenül,ma is
  ma is biztosítottak a jogai,de ugye törvény is van?szerencsére!

 • Gyuri10!

  Attól,hogy a múltban feledhetetlen sérelem,veszteség érte a családodat,még magyar vagy,és ma már a sötét múlt nem ismétlődhet meg!!!!!
  Mind a régi náci,mind a komcsi időknek szerencsére vége4
  A többi uszítókkal,igazságtalanokkal,szésőségesekkel nem foglalkozom!!!!!!!!!!!!

 • Izraeli
  2020 október 20
  6:19 du.

  Igazad van, én csak azt akartam írni: „izraeliságod”, bocs.

  Van egy vélemény, hogy mindenki az, aminek gondolja magát. De szerintem ez azért objektívabb dolog.

 • gyuri10
  2020 október 21
  7:49 de.

  kedves Cenz Ura

  ez már túllép az aljas, hazug gyalázkodáson (Álmaink Almája majd még mond rá valamit?) jobb tudni ilyen egyedek is látogatják a KMH-t… szolgál ez okulásunkra!

 • Paloznaki Antal,
  amit itt lemerészelt írni,írhatta volna úgy is,hogy a”tudjuk kik” vagy úgy is,hogy a nem keresztények,vagy az önök virágkorában írták volna a”biboldók”.Azt azért vegye figyelmébe,hogy a „nemzetvezető testvér”lába alól kirúgták a támaszt.1946 március 12.-én.Manapság 2020 október 21.-ét írunk.A neomagyar véleményét a szerkesztő azért engedte át,mert valóban „túl liberális.”

 • Gyuri 10! Attól, hogy a családodat, népedet meghurcoltatás érte, nincs jogod más emberekről úgy beszélni, mint egy náci. Mert a „lengyel tetvek” ugyanannak a mérgezett növénynek a hajtása, mint a „büdös zsidó”. Úgy látom, Te a Kráv Mágából nem tanultad meg a csapások erősítő erejét. Összetörtél, és behódoltál a náci beszédnek – elérték a céljukat Veled.
  „Élnek itt csecsszopók, s költők is bűntelen” – írta az egyik legnagyobb magyar költő, akit szintén haláltáborban pusztított el az eszement gyűlölet.

 • Paloznaki Antal:
  „Tisztelt kereszteny, tul liberalis laptulajdonos, nem veszi eszre, hogy kik iranyitjak es terelik felre a kommentszekciot?”

  No, kik?

 • Kővendég
  2020 október 21
  3:54 du.

  én elmagyaráznám kőkém de engem nem nemkőként kezelsz, hát leteszek róla, és megtartom magamnak

 • Orsós Elemér

  Hollósy Gerti
  2020 október 21
  8:47 de.

  Ez a vallomás is gyönyörű volt! Hálás kézcsókom!

 • Orsós Elemér

  gyuri10
  2020 október 20
  4:52 du.

  Ne haragudj Gyuri, amiért a Te csécsi szalonnádat erősen kétlem a disznó csülök útálatod miatt, ugyanis az is ugyanabból a saját szarában dagonyázó állatból készül! 😀 (Persze ha hízott libából vagy más kosher állatból is lehet csécsi szalonnát csinálni, akkor minden aggályt visszaszívok! 😀 )

 • talalom,
  ekkora elméleti tudással,nem kellene beleszólnod a felnőttek beszélgetésébe.Annál is inkább,mert az évek folyamán soha nem szólítottalak meg.Most kényszeríteni akarsz valamire a pimaszkodásoddal?Még mielőtt folytatnád,tudjál róla,hogy itt és most le vagy írva a párbeszélőim névsorából.Keressél magadnak más frájert!

 • Idejáró náci-szimpatizánsoknak,holokaust tagadóknak csak azért nem válaszolok,mert hozzá akarom segíteni őket a tövig körömrágáshoz.

 • Boda Marcsi,
  kérlek,hogy amihez velem kapcsolatosan nem értesz,azzal ne foglalkozzál.Gyere,ne sértegessük egymást.A sértegetést,hagyjuk meg a gyengeelméjű szeszkazánoknak és a témát nem ismerő észosztóknak.Vedd figyelembe az Almának írtakat is.A jelző,amit rám használsz,engem megsért!

 • Almási Alma (Izraelinek):
  „Van egy vélemény, hogy mindenki az, aminek gondolja magát.”

  Valóban, a ma liberalizmus – legalábbis elvben, a gyakorlatban gyakran nem – az egyén un. szabad nemzeti, vallási identitás-választásának alapján áll. Mint már jeleztem, nem vagyok liberális, így tehát egyetérthetek a következő megállapításoddal:

  Alma:
  „De szerintem ez azért objektívabb dolog.”

  Valóban, lehet nekem nagy szkipetár nemzeti identitásom, ám ha Albániában élek, és az ottani társadalom (vagy társadalmi réteg) számottevő része ennek ellenére nem tekint albánnak, nem fogad el, akkor fújhatom az én nagy szkipetár nemzeti identitásomaat.
  Más példa. Két budapesti zsidó felekezeti fenntartású iskolát ismerek viszonylag régen, közelebbről és alaposabban. Egyik sem tartozik a kiemelkedően magas színvonalú, un. elit iskolák közé. Mind a két iskolában mindig akadt, most is akad pár, itt vagy másutt született, magyar anyanyelvű vagy bilingvis, de az egyik szülő részéről Afrikából származó, tovább egy-két, észrevehetően roma rasszjegyeket hordozó tanuló. Vajon ezeket a gyermeket a szüleik miért, milyen meggondolásból íratták, íratják épp ezekbe a nem kiemelkedően magas szinvonalúnak ismert iskolákba? Természetesen nem tudhatom biztosan, de találgatni azért tudnék… s lehet, hogy sok esetben talán nem is tévednék olyan nagyot. De nem akarlak befolyásolni, talán enélkül is ki tudod találni…

  Alma (Gyuri10-nek):
  „az anyanyelved magyar, otthon is a magyar nyelvet beszéltétek, legfeljebb jiddissel keverve. Magyar gyerekekkel vagánykodtál együtt a piacon – te mesélted, élőszóban. Nem kérdés, hogy magyar vagy, annak a pesti-zsidó változata. Tagadhatod, amennyire csak akarod.”

  Ez így van. És? Gyuri10 hosszú idő óta – s mint írta, kiterjedt családjával – Izraelben él. Magyarországra régebben rokonlátogatásra, újabban legfeljebb turistaként szokott látogatni. Kifogástalanul ír magyarul, ám ugyan miért vonhatnánk kétségbe, hogy legalább ilyen jól, ha ugyan nem jobban tud ívritül is. Azt írta, hogy 83 éves, tehát 1937-ben született. Lehet, hogy te nem, de én – figyelemmel az 1938 márciusa és 1945 tavasza között Magyarországon történt apróságokra (amelyekben – B79 finoman szólva téves állításával ellentétben – nem csak az akkori hatalom, hanem a magyar társadalom számottevő része aktívan, óriási többsége pedig lelkes vagy passziv bystanderként részt vett) teljesen megértem Gyuri10 álláspontját, miszerint nincs semmiféle un. magyar társadalmi-politika identitása, ő magyarországi eredetű izraeli zsidó, semmi más. Ha valaki más identitást próbál neki tulajdonítani, azt szerintem szubjektíve joggal érzi sértőnek. Őt annak idején a magyar társadalom többsége (nem csak az akkori magyarországi államhatalom – ez afféle Mr Bendeguz79 -féle ócska duma) megfosztotta ettől az un. identitásától, utólag ne óhajtsa azt bárki is rá oktrojálni. (Szubjektíve én az ilyen kísérletet kissé hasonlónak éfrzem, mint amikor némelyek Radnóti Miklóst „zsidó költőként” próbálják beállítani. Nem zsidó költő volt, hanem egyértelműen és vitathatatlanul magyar költő.)

  Befejezésül, immár Gyuri10 dolgától teljesen függetlenül, a saját lelki és intellektuális szótáramban élesen elkülönül a „szülőföld” és a „haza” fogalma. A szülőföld alapvetően geográfiai fogalom, az a tájék, ahol születtél – vagy ha történetesen nem is ott születtél, de – ahol gyermekkorodat vagy annak egy részét töltötted, ahol felnevelkedtél, ahol felnőtté váltál. E tájékhoz, a veled ott történtekhez fűzhetnek pozitív vagy negativ érzelmek, az idő múlásával már akár közömbös is lehetsz szülőfölded iránt. A „haza” viszont nálam egyértelműen társadalmi-politikai fogalom. A szülőfölded a politikai helyzettől teljesen függetlenül mindig létezik, attól senki nem foszthat meg, míg a társadalmi-politikai „hazádtól” símásmegfoszthatnak, de adott esetben azt te is teljes joggal megtagadhatod. Így értem például azt a Magyarországon élő cigány költőt, aki a „Hontalan” íról néven publikált, vagy a bizonyos új irodalompolitikusok által lassan kiátkozott Ady Endre következő sorait is:
  „Robogok honról rejtett vonaton,
  Ebek hazája ma, nem az enyém –
  S ha marad csak egy hivőm, szent legény,
  Még a holttestem is ellopatom.”

  Alma:
  „Számomra a magyar, a magyar zsidó, meg az ivrit-zsidó teljesen egyenrangú emberek.”

  Ezzel magam is pontosan így vagyok, kiegészítve még a cigány, román, arabok, oroszok és még olyan 250-300
  különböző nemzettel, nemzetiséggel, vallással és vallástalansággal.

 • Gyuri10 (Paloznaki Antalnak):
  „amit itt lemerészelt írni,írhatta volna úgy is,hogy a”tudjuk kik” vagy úgy is,hogy a nem keresztények,vagy az önök virágkorában írták volna a”biboldók”.”

  Ön miért mérgelődik? Paloznaki úr kommentje csak azt bizonyítja, hogy szerzője egy szar gyáva alak. Nem merte leírni, hogy a KMH fórumát szerinte a zsidók irányítják és „terelik félre”. Pedig hát a mai Magyarországon egy ilyen állítás nyilvánosságra hozatala igazán nem igényel bátorságot; ilyesmit, ha Ön esetleg nem vette volna észre – gyakran nem is különösebben burkoltan – bőven olvashat, hallhat a magyar kormánypropagandában, sőt néha, ha kissé burkoltabban, némi „pávatánccal” kísérve is, de hívei által azért érthetően, Orbán Vezér és Kancellár személyes megnyilatkozásaiban is.

  Gyuri10:
  „Azt azért vegye figyelmébe,hogy a “nemzetvezető testvér”lába alól kirúgták a támaszt.1946 március 12.-én.Manapság 2020 október 21.-ét írunk.”

  Ez tény. De miből gondolja Ön, hogy a mai magyar társadalom és vezetői egy részének a politikai habitusa oly alapvetően és antagonisztikusan különbözik az 1938-1941 közötti magyar társadalom és vezetői egy jelentős részének politikai habitusától?

  Gyuri10:
  A neomagyar véleményét a szerkesztő azért engedte át,mert valóban “túl liberális.”

  A szerkesztő nekem nem „túl liberálisnak” tűnik, hanem a liberalizmusát időnként, nem túl ritkán afféle „weimari liberalizmusnak” tartom.

 • Paloznaki Antal
  2020 október 21
  8:20 de.

  Úgy tűnik te szeretnéd, csak nem sikerül.

 • Izraeli
  2020 október 20
  6:19 du.

  Jó, csak amit a Gyuri10 művel itt időröl időre, az elviselhetetlen. Nyíladozik az ember zsebében a „kitűnő svájci körömpucoló”.

  /A megfogalmazást KArinthy bácsotól kölcsönöztem hehe/

 • gyuri10
  2020 október 20
  4:52 du.

  Hát ami azt illeti én se szívesen fognék veled kezet,
  amióta értesültem arról hogy katona is voltál állítólag.
  Gondolom,amekkora lúzer vagy, állandó WC-ügyeletes voltál 😀

 • Nofene! A kommentszekció „félre van terelve?” Még ilyet!🙂
  Mert máskülönben merre menne?

 • Orsós Elemér,
  jogod van a kételkedéshez,de az még nem bizonyít semmit.Amit a csécsi szalonnáról írtam az igaz és a csülkös bablevesről is.Mint az előbbiekben már kifejtettem a vörösborból heti (szombati ebédhez)egy pohárral szívesen és jóízüen megiszom. Ennek ellenére a fehérbortól undorodok,mert a kinézése olyan,mint a vörösbor használat után.Pedig mindkettő eredete a szőlő.A csécsi szalonnán kívül kifelejtetted a prágai sonkát,a Pick és a Hertz szalámit. Hozzáteszem még pluszként a karajt, tarját,oldalast is nagyon szeretjük és meg is esszük.Mit lehet tenni?Alma az egyetlen rossz részt találta telibe.Mit lehet tenni,vannak tréfli zabáló zsidók is akik a disznónak a szaros lábát nem szeretik.Akiknek ilyenjük van hát:Malzeit.

 • Gyuri10!

  Én régebben és most is megértettelek,szimpatizáltam veled,így nem igazán értem,hogy mivel is sértettelek meg?,talán azzal,hogy közöltem, mind a náci,mind a komcsi idóknek vége?…Én és a családom egyikhez sem tartozott!!!!
  Talán azoknak írj panaszt,visszautasítást,véleményt,akik tényleg rászolgáltak!!!!!!Én nem!

  Minden jót,és nagyobb tárgyilagosságot kívánok!

  Marcsi

 • gyuri10
  2020 október 22
  12:25 du.

  Megkérdeztük Bolondgyurkát:
  -Szereted a véreshurkát?
  Válaszolta meg nem eszi,
  Nem helyesli öreg rabbi.
  De ha Felcsút fura ura
  Invitálná disznótorra
  Befalná mind kétpofára
  Nem számít akkor vallása.

 • Na tessék.
  Jó múltkorjában azt állította
  ez a Gyurka-gyerek, hogy ugyan bort
  pancsolnak abban a kibucban ahov lejár
  (mert ugyebár a negyediken mégsem lehet ahol lakik)
  de NEM ISZIK SOHA belőle. Csakis eladásra termeli a lőrét.
  Erre most meg kiderül hogy minden hétvégén leissza magát vele.

  Ha letagadja, kikeresem a NET-en ezt a beköhögését is.

 • Boda Marcsi
  2020 október 22
  1:03 du.

  Hát igen.
  Az marrrhára láccik
  hogy régebben (is) mennyire
  szimpatizáltál ezzel a félkegyelművel
  azon a blogon ahová folyamatosan nyomtad fel
  a Gyuri10 háta mögött az őt ócsárló megjegyzéseket.
  Asszem Huncanada találta meg és kirakta ide a legszebbeket.
  Pont olyan szenilis vagy mint ő.Egyik héten ezt állítod
  másikon meg az ellenkezőjét.Neked is annyit tudok
  ajánlani: Egy papírosra mindig írd fel miket
  állítasz, hogy legközelebb meg tudd
  nézni a múlthavi véleményedet.

 • Előzőhöz:
  Persze…rokonlelkek mindig egymásra találnak:
  Gyuri10 is mindenféle lelki skrupulus nélkül
  gyaláz másokat olyan helyeken,
  ahol az illető nem jár.
  Alattomos mindkettő.

 • Kedves Marcsi,
  eszem ágában sem volt Nálad panaszt tenni vagy Téged megsérteni.Mivel nem olvastad figyelmesen az Almával folytatott szóváltásom,ahol is állandó jelleggel bizonygatja,hogy izraelita magyar zsidónak tart engem.Annyira kemény ebben a Hitében,(dacára,hogy Ateista)hogy már sértésként fogom fel az állandó engem lemagyarozását.Most és itt megmagyarázom Neked is:64 éve élek Izraelben,Anyám nyelve volt a magyar,de az Én és kiterjedt családom ANYANYELVE az ivrit nyelv. Mint Kővendég is kifejtette a szülőföldem egy geográfiai pont.Azt nem válogathattam meg.A Hazámat igen.Nos…ha valaki lezsidóz legfeljebb kiröhögöm,mert csak egy ténymegállapítást tesz.Ha lemagyaroz,akkor megsértődök,mert érzem,hogy lealázni, megsérteni akar.Remélem elég világosan írtam meg nézeteimet.A magyar nyelvet viszonylag elég jól bírom és értékelem is.A magyar történelmet is nagyjából elég jól ismerem.Ettől még nem vagyok magyar,mert ez igaz az olasz tudásomra is és ettől még olasz sem vagyok.Az ivrit nyelvet és elődeink,valamint utódaim történelmét már más mércével mérem.Remélem nem sértettelek meg nemzeti érzéseidben,mert ez semmi esetre sem volt a célom.
  Neked is minden jót,tárgyilagosságot és odafigyelő megértést kívánok:Gyuri.

 • Orsós Elemér

  gyuri10
  2020 október 22
  12:25 du.

  Bocsánat, azt hittem vallásos vagy és csak Geyzát hülyíted! 😀 Nem hittem volna hogy, hasonlókra van gusztusunk, bár én a csülökpörköltet is ímádom, ezért Nálatok megbotránkoztatóan tréfli lehetnék! 😀

 • Nagyon köszönöm a szép gondolatokat Gábor!

 • Kővendég,
  egy percig sem gondoltam,hogy az örmény nemzetvezető felrántása után vagy eredményeként a magyar ember(sic)kis kivételnek tisztelet,változott volna.Satírozni a múltat és a kirekesztő beszédet eminens diákokként kolokválnak.Ez természetesen ma 2020 október 23-án(!)Minket,Engem egy fikarcnyira sem érint.Ők nem változtak,mert nem képesek többre.Nem akarok belemenni a romlott anyatej verzióba.Mi viszont nem 3000 kilométer távolságra a jányi féle szenthazától,hanem 3000 fényévre vagyunk az akkori, szerencsétlen őnmagunktól.Ez a lényeg!

 • Gyuri10 és a többiek !

  „…

  Búvó otthoni táj! Ó, megvan e még az az otthon?

  Bomba sem érte talán? S van, mint amikor bevonultunk?

  S aki jobbra nyöszörög, aki balra hever, hazatér e?

  Mondd, van e ott haza még, ahol értik e hexametert is?

  …”

  [Radnóti miklós: Hetedik ecloga – részlet; Lager Heidenau 1944.]

 • Jichak Perlmutter

  Cukihara
  ˙

  „Ó, hogyha hinni tudnám: ˙ nem csak szívemben hordom
  mindazt, mit érdemes még, ˙ s van visszatérni otthon;
  ha volna még! s mint egykor ˙ a régi hűs verandán
  a béke méhe zöngne, ˙ míg hűl a szilvalekvár,
  s nyárvégi csönd napozna ˙ az álmos kerteken,
  a lomb között gyümölcsök ˙ ringnának meztelen,
  és Fanny várna szőkén ˙ a rőt sövény előtt,
  s árnyékot írna lassan ˙ a lassú délelőtt,-
  De hisz lehet talán még! ˙ a Hold ma oly kerek!
  Ne menj tovább, barátom, ˙ kiálts rám! s fölkelek!”

  Radnóti Miklós: Erőltetett menet
  Bori rézbánya 1944.szeptember 15.
  (részlet)

 • cukihara és Jichak Perlmutter,
  Radnóti ekkor még nem tudhatta,hogy hány millió sorstársával együtt van halálra itélve.Ha már akkor tudta volna a tényeket, valószínű,hogy nem Abda felé veszi az irányt,két társával együtt, ahol saját sírjukat ásatták meg velük mielőtt a szittya hősök agyonlőtték mindhármukat.
  Hamár a Honvágynál tartunk még megírom,hogy magyar időszámítás szerint +- öt perc múlva lesz 64 éve,hogy áldott emlékű Édesanyám odaszólt,hogy:Gyuri,csukd be a spalettákat.Itt forradalom tört ki.Kinevettem, de kis időre rá megtudhattam , hogy neki volt igaza.Ez volt az egyetlen jó,amit kaphattam a nagyrészt kiszabadult köztörvényesektől.Most van Izraelben hat óra 08 perc. Magyarország egy órával és 3000 fényévvel van visszamaradva.Ezért is nézek előre.Soha nem hátra!

 • Orsós Elemér,
  óriási kétszeres tévedésben vagy.AmitTe hittél rólam az teljesen lehetetlenség.Elsősorban,mert hülyéket nem kell és nem is lehet hülyíteni.Ez egy születési hiba,mint akár a spondilozis.A második tévedésed,hogy Mi is vagyunk,vagy 1-2 millióan akik tréflit „zabálunk”és még csak nem is kell érte(Alma szerint)évente odarepülni.Szóval…a szentkoronát otthagyva bármikor jöhetsz. Csak annyira lehetsz itt megbotránkoztató,mint a közeli vagy akár távoli barátaim 90%-a.Gy.

 • már megint kiömlött a gyuri10 és ideborult, és nincs felmosórongy kéznél

 • Gabriel Karikas

  Urak/holgyek/elvtarsak …..
  …stb

  Addig szerintem senkinek nincs joga sem Radnótit, sem Adyt idezni – foleg nem nemzethy alapokon, amig …

  a MAGYAR TURULOK EGYSEGESEN NEM KERNEK MEGBANAST ZSIDOKTOL, SVABOKTOL, CIGANYOKTOL, TÓTOKTOL, HORVATOKTOL …. mindenkitol akiket NEMZETHY alapon uldoztek.

  Olvastam Vass Albert egy-ket konyvet, Az adjatok vissza a hegyeim cimut haromszor.
  Egyertelmubb volt az egyertelmubbnel, hogy … te jószagu uristen … mi lett volna ha az oroszok meg a Nato nem szallja meg europat?

  Tovabbi veres haboruk … – mintahogy a svabokat konyortelenul kitelepitettek, mintahogy gyuloltek a romant, a totot, szerbet – borzaszto ….
  A magukat magyar nemzetnek nevezo Karpatmedencei csalamadé nepseg a mai napig csak gyuloletbol él – es errol az itteni komentek tanusagot tesznek.

  Ennek a nepsegnek diktatorok kellenek, maguktol valoban nem birnak szabadsagban élni.

  A legcsodalatosabb, hogy mennyire nem szamit az sem, hogy ki milyen identidasunak tartja magat, kepesek megoszlani ideologiai, vallasi alapokon is.
  Mindenfele alapon ….

  Barhol a nagyvilagban ahol el magyar, ha van 10, akkor 2o kulonbozo nemzethy egyletet alapit – nincs meg egy ilyen népség a vilagon ….

 • A legcsodalatosabb, hogy mennyire nem szamit az sem, hogy ki milyen identidasunak tartja magat, kepesek megoszlani ideologiai, vallasi alapokon is.
  Mindenfele alapon ….

  …nincs meg egy ilyen népség a vilagon…

  „és Karikás Gábriel a kapitány…”

 • Orsós Elemér,
  a googleból kapard ki a: hudajbijjei szerződést.Nincs szükség a Wikipediára.(!!!)

 • Almási Alma
  2020 október 24
  10:15 de.

  Fenntiekben teljesen igaza van Gabrielnek !

 • Orsós Elemér

  gyuri10
  2020 október 24
  2:06 du.
  Oké, megvolt! Mindent értek!

 • Kedves Cukihara, kedves Jichak Perlmutter!
  Feltették Radnóti Miklós, a kitünő magyar költő két csodálatos versének néhány sorát. Vélelmezem, ezt azzal a céllal tették, hogy bizonyítsák, a költő nem csupán „szülőföldjének”, hanem „hazájának” érezte Magyarországot, még 1944-ben Borban, ha jól emlékszem, negyedik munkaszolgálata során is.

  Valamelyest ismerve Radnóti Miklós verseit, naplóját és levelezését, valamint Gyarmati Fanni naplóját mindezt a legkevésbé sem vonom kétségbe, ellenkezőleg, csak messzemenően megerősíteni tudom.

  Ez azonban semmit se változtat a magam belső intellektuális és érzelmi szótárán, a „szülőföld” mint geográfiai és életrajzi, s a „haza” mint társadalmi-politikai kategória megkülönböztetésén, valamint az ebből a magam számára levont, levonható és a jövőben levonandó következtetéseken.

 • Kovendeg,
  Talan azert mert nem ismerem a mai kozoktatast Magyarorszagon=
  megdobbentettek ezek a sorai:”Ket zsido fenntartasu
  iskolat ismerek viszonylag regen,kozelebbrol es alaposabban.
  Egyik sem tartozik a kiemelkedoen magas,ugy nevezett elit
  iskolak koze.”
  En a mai napig – mar idos koromban-emlekszem az en iskolamra,
  ahol az osztalyfonoknom {elemiben!} Dr-i cimmel rendelkezett,
  a tobbi tanitom is magas szinvonalon tanitott, de eloszor-
  es fokent- nagyon figyeltek rank a {haboru miatt} arva,felarva
  gyerekekre.Kesobb allamositottak az iskolat-de a szinvonal
  megmaradt.
  Annyira, hogy Budapest egyik legjobb gimnaziumaba kerultem.
  Onnan kilepve- alijaztam, miutan elbucsuztam ettol- a
  volt tanarnomtol, aki tanarnom volt- „egy eletre.”

 • Gyuri10!

  Se az Almával,se a másokkal folytatott vitádba (biztosan igazad van)nem kívánok beleszólni,se kedve se időm rá,én csak a szimpátiámról,megértésemről biztosítottalak!
  Ennyi!

 • Orsós Elemér,
  Igaz,hogy 2-3 különböző cikkben”levelezünk”,de a lényeg,hogy megértjük egymást.

 • Almási Alma,
  az előző oldal bezárulása miatt itt szeretném megmagyarázni,hogy miért nem igaz az asztrológia és így a Te állításod sem.Nem kell egyetemi diploma ahhoz,hogy az obszervatóriumban is tudomásul vegyék néhány milliárd sötétbőrű ember létezését.

 • Boda Marcsi,
  Köszönöm.Remélem a fekete macska nem futott és nem is fog átfutni közöttünk.Ennyi nekem elég is,mert senkit nem szeretnék megsérteni.Téged pedig különösen nem.A Téged sértegetőknek,”se rokona se ismerőse nem vagyok…”(J.A.)Gy.

 • Tisztelt Izraeli!
  Az a tény, hogy egy-egy iskola nem tartozik a kiemelkedő szinvonalú, un. elit iskolák (népiesen mondva: a „versenyistállók”) közé, nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz iskola, hogy rossz a belső légköre, kellemetlen a gyerekeknek odajárni.

 • Gabriel Karikas

  Almassy Alma alias Holbay Agnes – tudos nemesasszony!

  http://www.fokusz.info/index.php?cid=1285654298&aid=1788540211

  Mar kifejtesre kerult itt holgyed altal – ki lettunk okitva – hogy bizony kegyed nemes szarmazasa sem alacsonyithato semmilyen modon a kobor Arpad turuljaihoz.
  Bizony kegyed ereiben is ormeny es gruz osi nemes verek csordogalnak.
  Nem kivantam erre akkor semmilyen tovabbi eszrevetelt tenni – de kesobb sokszor elmondtam, hogy erdekes modon azok akik konnyuszerrel azonosithatoan friss magyarhoni imigransnak szamitanak – erdekes modon sokkal magyarkodobbak mint azok, akik igazolhatoan tobb szaz eve „rontjak itt a levegot”

  Szoval ne feszegessuk inkabb – a velemenyem nem valtozik – sajnos az a fajta összetartozas erzes”amelyre kegyed buzdit, csak meg tobb megosztasra vezet.
  Bar milyen erdekes, hogy mindebbe belefer a „vilagpolgarsag” marxista szellemu ertelemezese, ami egy gruz szuletesu orosz-szovjet diktator gyakorlataban kiteljesedett – minden olyan nemzetet amely nem annyira kivanta magara venni az oroszimperializmus kommunista (szovjet) birodalmi hoditasait – gatlastalanul halomra gyilkoltatott.

  Nem baj – a magyarok enelkul is sajnos ellensegei egymasnak legfokepp. Ezeket ugyan mar irtam, de hat ilyenkor rogton kegyed kedves Holbay grofno – rogton feloltotte a turulos bluzat, es nemesi szoknyajat, – persze mire huzta fel? a sarlo kalapacsos bugyira – de kilatszik …..

  Persze mert csakis alapokon lehetne egy ossze-keveredett vilag édes-nemes?
  Mindegy.
  A vilag nem fekete-feher, és magatol nem „gentiszta”- hogy a mai rasszista kifejezest hasznaljuk
  rá.
  Na nem kedves szemelyedet magazom most, mert nem haragszom …

  Csak meg egy eszrevetel – ha az ormenyt ahogy azt kell: – Armenianak ejtjuk, es az ormenyeket az eredeti nevukon ARAMEUSOKNAK – akkor mindjart helyre kerulnek a dolgok.
  Mint Mozes tobbszor leirja a konyveben, a KONYV NEPE, Abraham az ARAMEUSOK leszarmazattoi
  Tudniilik Abraham Ur-Kasdim varosabol vandorolt az igeret foldjere – Haram foldjerol.

  Mar hogy mennyire nem hazugsag, az ujszovetseg idejeben (Jezus koraban) a muveltek ugyan gorogul beszeltek, a „romaiak nyelven” (sicc!) de a koznep arameusul, minthogy maga Jezus is.

  Szoval kedves arameus-magyarus grofi asszonysag – kezelje a fenti bevagast amennyire lehetseges – „joindulattal”

  P.S. minthogy az arameusok (ormenyek) semita nép, lehet hogy az anti-semita erzeseket sem artana felulvizsgalnia, talan megbekelne felmenoivel … is …
  Hamar a kiralyasszonyt sem zavarja az a cseppnyi hungaros ver a kek kozepette

 • Kedves gyuri10! ?

  „Az asztrológia vagy csillagjóslás (görögül αστρολογία) kifejezés a görög asztron, ‘csillag’ és logosz, ‘szó, tudomány’ szavakból ered. Az úgynevezett ezoterikus tanok egyike, és feladata a bolygók állásából egy adott időpontban bekövetkezett esemény (legtöbbször egy személy születése) sorsának minél pontosabb meghatározása. Tudománytörténeti szempontból, mint egykor a csillagászat része, érdemes tanulmányozni, az asztrológia maga azonban nem tudomány. ” [Wikipédia]

  Mi köze is van ennek a fekete lyukhoz, meg a milliárd sötétbőrű emberhez? 😮

 • Kedves Kovendeg,Cukihara,Perlmutter , stb.
  Nehany sor {talan az utolsok} Radnoti Miklos verseibol.

  „Oly korban eltem en e foldon
  Mikor a kolto is csak hallgatott
  Es varta hogy talan megszolal ujra
  Mert melto atkot itt ugysem mondhatna mas,
  A rettento szavak tudosa,Esaias”

  {Toredek, 1944.majus 19}

  Vegul, hadd zarjam egy dallal.
  Ez a dal- Izrael elso eveibol,amikor a bevandorlok,
  meg hajoval erkeztek.
  Sok dal van a hazarol{hiszen mindeg eltek itt zsidok,
  bar a szetszoratas ota nem voltak tobbsegben}- de
  talan ez- ami mindenkihez szol.

  Hazamba.
  Szoveg: Hilel Berkman, Zene: Mordechay Zeira

  A magyar forditas-a dal elott-{remelem,sikerult}
  „Hazamba hoztal
  a hullamzo tengeren
  Hajom,arbocaid csokolom
  Nem feledlek soha sem.

  Megemlekezett a jo Isten
  a tevelygo Cionrol
  Milyen jo,mily kellemes
  a testveri egyuttes

  Oreg mar nagyon szuloanyam
  de szebb minden mostohanal
  Szebbek hazamnak romjai
  minden unneplo varosnal,”