Net-színjáték

2020 november 16 10:14 de.25 hozzászólás

A legutóbbi igencsak „jól átgondolt” vezéri ötletelés az ingyenes inetrnetről szól. Némi korlátokkal a sorok között, de legalább sürgősséggel kihírdetve. Hadd szokja a nép, hogy a vezér adja az alamizsnát, tehát bármikor el is veheti. Amihez nem is kell túlságosan hinni a conteo-kban.

A rendelet szövege alapján ez a hihetetlen kedvezés csak 30 napra szól, csak annak, akinek már van szerződése, és csak „a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás” igénybevételére. De az utóbbiból is csak egy helyen. Tehát elmehet zabot hegyezni mindenki, aki:

-nem rendelkezik internetkapcsolattal, és ehhez természetesen számítógéppel;
-a mobilnetes szolgáltatásra szerződött;
-családi, vagy iskolai okokból több helyen szeretné igénybe venni az internetet;

Mely utóbbi pontot amúgy is kizárja a mobil-net kizárása.

A rendelet tehát megtámogatja Zabszemhegyezőfalvától a Rózsa-dombig mindenki internetét, aki legalább egy diákot fel tud mutatni a családban, de azt is csak egy hónapig. Nem ad támogatást sem számítógép beszerzéséhez. S az, aki ezen felbuzdulva köt majd, nem egy esetben hűségidős, szerződést egy vezetéskes szolgáltatóval, az hülye. Vagy hagyja, hogy hülyét csináljanak belőle. A rendelet alapján a kormány nem támogatja azokat sem, akik nem diákok ugyan, de otthonról dolgoznak. Fizetve a netet, a magasabb rezsiszámlákat, illetve az adót.

Tehát valójában a rendelet nem kicsit féllábas, mert:
-nem támogatja az oktatásinformatikai penetrációt;
-nem segíti pont azt a réteget, amelyiknek a legnagyobb kiesést okozza az otthoni tanulás. Mert otthon sem számítógép, sem internet nincs, de eddig legalább az iskolában elérhette ezeket;
-az előző pont okán növeli a tanulmányi szeggregálódást;
-szembeállítja a home-office-kényszerített „felnőtteket” a diákokkal;

Miközben nem árt nem megfeledkezni arról sem, hogy nincs ingyenes net. A szolgáltató meg fogja fizettetni. Vagy az állammal, vagy a többi ügyféllel. Esetleg mindkettővel. Ha pedig az állam fizet, akkor érdemes gyorsan körbenézni, hogy melyik Orbán-ismerősnek van érdekeltsége informatikai szolgáltatásokban. Ergo: az egész nem több Demagógisztán egy újabb színjátékánál.

25 hozzászólás

  • Ha talan velhetnem ,hogy mind ez az internettel kapcsolatos allitas, habar semmit nem tudok az ottani Magyaroszagi allapotokrol.

    De ha valami mas lehetne, mint az az allitott „inetrnet” vagy sumatranet,stb. azon esetben bocsanatkozom es visszavonom soraimat!

    De ha megjegyezhetnem , az „internet” az teljesen ingyenes, senki nem fizet azert senkinek.
    Csupan a telphone vonal , vagy a sugarzas-felfogo-tanyer fentartasa kerul koltsegbe.

    Hiszen maga az „internet” sokkal-sokkal jovedelmezobb mint tobb sorozat kimerithetetlen gyemant es arany banyak jovedelmei lehetnenek.

    De mi a fene koze, ill. beleszollasa lehetne abban az allamhatalom fejenek????

    Nem talultak volna meg az onmaguk fel-evszazados szocialaizmusok probalkozasabol???
    Amibe az allamhatalom, a politikusok, beleutik az orrukat az mind elrohad !!!!!

    Sehol a vilagon mar egy-evszazada nem volt kivetel!

  • Miért? Volt már valaha olyan ígérete a Staatsführernek, ami a népnek (az isten adta népnek) jó, vagy hasznos lett volna? Nem emlékszem rá.

  • Uj es regi otthoni szerzodesekre vonatkozik nappalis diákoknak.
    – valoban, ha uj szerzodest kot, a nemkivant 2 ev husegido problema!
    – ha nem nappalis, ha nem diák, ha felnőttkent kell homeofficeban dolgoznia problema!
    -mobilnet miert nem ingyenes?

    Pedig jo propaganda lenne az ingyenesseg! Ha megszokjuk, akkor halál a netnelkuliseg 1 honap utan! Tehat biztos szerzodnenek!
    Lehetne a többieknek akiknek nincs az 1 havi ingyenes (akár kozepesen lassu net, a gyorsabb igenye eseten a kulonbozetet fizetni!
    Akinek van gyors, azoknak en nem adnek tamogatast! Akinek lassú van, nekik az 1-gyel gyorsabbhoz fizetnem a szolgaltatonak a kulonbozetet!
    Akinek nincs mobilnete, nekik havi (kb) 3-5 Gb-ot adnék, illetve akinek van, de nemtobb, mint 10 Gb, nekik is adnek + 3-5 Gb-ot!
    (Ha olyan a munkajuk, h ennel tobb kell, nekik a munkahely tovabbit biztosithatna, aminek egy reszet pl.a nyeresegadobol le lehetne vonni adott határokig!)
    – A szolgaltatonak is uzlet, mert raszoknak a fogyasztok!
    – A munkahelynek is jo, mert otthoni munkaval is ki tudja reszben valtani a magasabb rezsiju munkahelyi foglalkoztatast!
    -az allamnak is jo, mert a tavfoglalkoztatast meghonositja szélesebb korben, igy a kisfalvakban, rossz munkalehetosegu kornyekeken is novelheti a foglalkoztatottsagot!

    Azt hiszem, igy nyernenek a legtobben vele.

    Es persze hosszabbitani mindig lehet!
    (Talán igy a piszok burokracia is csokkenhetne, gyorsulhatna, felesleges lepeseket maguk a munkavallalok kiszelektalnak, racionalizalnak mar lustasagbol is!)
    Ezzel egyutt az elektronikus ugyintezest is szelesiteni kellene, mert az jelenleg tulzottan korlatozott -termeszetesen a mi erdekunkben!
    Pl hol?
    -birosagok
    – önkormanyzatok (reszben)
    – kozjegyzok
    – vegrehajtok,

    Ezeken a helyeken nem engedik a szemelyes regisztracio utani ugyintezest! Ügyfelkapun keresztul sem!

    Az idopontfoglalast rugalmasabban, akar aznapra is, de minimum surubbre kene venni!
    A telefonos es viberes, whatsapp-os ügyintézést általanossa, konnyuve tenni!
    (Más orszagokban mukodo redszereket honositani, ügyfelbaratta tenni!
    Ugyfelszolgalati idot meghosszabbitani este 10-ig es tobb ugyintezot foglalkoztatni – kevesebb irodistát!)

  • felelevenitenem, h Hunvald Gyorgy – akkori polgarmesterkent 15-20 eve- a netet ingyenesse kivanta tenni a keruletben, ami racionalis lehetoseg voĺt, de a fidesz megakadalyozta!
    (Persze a szolgaltatok sem örultek neki)
    Túl nagy eredmeny lehetett volna, amit a fides nem akart atengedni, mert amugy is tul sikeres polgarmester volt!
    Az mar egy mas kerdes, h egy adott ingatlaneladasnal valamifele aranytalansaggal vadoltak, ami a komplex helyzetben igaz volt, v arnyaltabb a kep, de az biztos, h ma o1g-ek nagyuzemileg lopjak szet a kozos vagyont eddigi retorziok nelkul!
    Bár osszesen csak annyit loptak volna, amennyivel a demokratikus kormanyokat vadoltak, es nem tobbet!

    Visszaterve a netre, az egesz tarsadalom fejlodne ugrasszeruen, ha mindenki hozzaferhetne a nethez – akar ingyen is korlatlanul, v bizonyos korlatig!

    Szerintem o1g attol fel, hogy a klasszikus mediakat uralhatja, fenyegetheti, iranyithatja, eldozerolhatja, de a net sokkal szabadabb! Nem tudna eleg hatekonyan hazudni, ha a mediakhoz korlatlanul es szabadon hozzaferne mindenki!

  • 666;
    Itt a kivallo alakalmad bizonyitani elvedet, vagy mondannak „cselekedj elveid, allitasaid alapjan”!

    S itt az ideje azt valobanm bizonyitani.

    Misrt ohajtod mind azt amit predikalsz masok-zsebeibol ?

    Miert nem teszed azt lehetonek mindenki szamra?

    A „net” ingyenes, csupan a szolgaltatas amit hasznalsz letezik az elkerulhetetlen koltsege.
    S annak koltsaeget valakinek fizetni kell.

    Itt a lehetosged cselekdni amit kovetelsz masoktol.

    Sot nyujthasz computert, tablet-et, 5G-t aki kepetelen arra.
    Vagy talan a varos welfare department-je. De azert is neked kell am fizetni adokkkal.

    Ezen a vilagon semmi nem letezik „ingyen”, valakinek fizetni kell mindenert!!!!!

    Vajon miert nem lennel az elso aki onkentesen tenne azt?
    Vagy miert nem kezdened a „666”.com servert?
    Olcson hogy mindenkinek leheto legyen.
    S nem csak hires, nepszeru, de sot meg gazdag is lehtne ugy.
    Minden legyet egy-utesre !!!!
    Hat mire varsz?

  • Van ittegy apró probléma, és úgy látom, ez nemcsak Magyarországot érinti:a szavazók többségét szinte mindenütt meg lehet szerezni azzal, hogy „ki ad többet”? Normlis esetben egyik kormány se”ad”, hiszen nem az nem az övé az ország, a megtermelt javak. Csak felhatalmazást kap az ország és az emberek érdekében arra, hogy a javak egy részét újraossza.
    Ugyanakkor semmiféle,főként kormánytól jövő „ingyenességet” nem pártolok. Annak mindig az a vége, hogy az épp regnáló hatalom „osztogatja” – miközben e javak előállításában dolgozók egyre sanyarúbb krülmények közé kerülnek. (Gondoljunk csak a Mo-n uralkodott központi „lakásgazdálkodás” következményeire.
    Nem kell „ingyenes” net – mert nincs.
    Ráadásul a nethozzáférés különleges javadalom. Hiszen a potenciális szavazóknak a döntéshez szükséges információikat jelentik. viszonylag könnyű szabályozni, hogy melyik hálózat szolgáltatása ingyenes, melyik nem.
    Mo-n pedig nagy tömegek ondja nem a net hozzáférés. Az eszközhiány – számítógép nélkül semmiféle hálózat nem elérhető – is súlyes, de számottévő rétegnél a ,űködtető áram is hiányzik. Áramhálózat van: csak a villanyőrát kötötték ki, mert nulla bevételből a villanyszámlára se jut.

  • Gabriel Karikas

    Talalom hozzaszolasa teljesen racionalis. Mindegyik nezopontbol.

    Nyilvanvalo, hogy mint irja, a regnalo hatalmak mindig is, minden korban azzal szereztek szavazatokat (partolokat, vazalussokat) hogy a koz javainak a maradekabol bokezu adakozonak jatszottak meg magukat.
    Merthogy elotte mar a nagyobb reszt (a zsirosabb falatokat) bespajzoltak otthonra.

    Ezt kellene szovatenni – nem szamit sem a megmagyarazas egyik oldalrol, sem az elemezgetes a masik oldalrol.
    Ki kell a csizmat tenni az asztalra – kormonfont elemzes helyett, mert azokra mindig lehet okos meg- es kimagyarazast fabrikalni.
    Az inditekokat kell mindig a vilagossagra hozni – de hat erre itt meg ezen a platformon is altalaban ledurungulast kapok en is, merthogy az „politikialig nem korrekt”

    Nyilvan a politikusokat a politikai magyarazkodasok erdeklik – engem meg a szandekok.

  • Bendeguz megint mas, tolunk es a valosagtol fuggetlen dimenzioban kovajogva magyaráz. Mintha Lüke Aladárral egy mas bolygon kavirnyasznanak….

    A vilagban mar tobb helyen van ingyennet! De a legtobb repteren, bevasarlokozpontban, szorakozo helyeken, ….
    Igy nem is ertem, miert tunik ez lehetetlennek, ha egy kozponti helyrol szervezik meg?!
    Es amit Talalom irt, az sem befolyasolja, ha a kozossegi tereken mindenhol elerheto!
    Pont azon emlitett helyeken es embereknel jelenthetne oriasi minosegi ugrast a lehetosegeikben, es igy az eletukben is!

    Az is baromsag, h ne lehetne ingyenes!
    Filmeket is nezhetsz ingyen a neten, mert a reklamok bevállalasaval ingyenes tud lenni!
    Amint sok honlapon, mindenfele reklamok ugranak fel elol, hatul , jobbra , balra!
    Sot, ahogy a netet hasznalod, celiranyos reklamok tudnak megjelenni, ami hatekonyabb a hirdetoknek is!

    Elismetelnem, h egy alapszinten tennem ingyenesse a netet!
    Es alapbol arrol volt szo, h olyanoknak, akik a munkajuk es tanulmanyuk miatt a Covid miatt hasznaljak!
    Az egy tovabbi javaslatom volt, h reklamcelbol, kiprobalasbol es a szellemi fejlodes erdekeben javaslom, h mindenkinek legyen meg az eselye a netre! Mobilnetre, v otthonira, v akar csak kozossegire is!

    Peldaul egy szimpatikus lehetoseg Angliaban, hogy kozterekre kiraktak zongorakat, igy akik arra jarnak, leulhetnek korlatok nelkul jatszani azokon.
    Vagy konytarak telepulhetnek ki szinten kozterekre, parkokba, ahol konyveket lehet olvasni, kicserelni, elvinni es persze, a meguntakat otthagyni!
    Ilyen helyekre en is szivesen vinnek verses koteteket, szepirodalmat, mintsem kidobjam a dupla peldanyokat, a konyvtarakban megvasarolt leselejtezett , v kirakott masok altal leadott konyvtarakat a hagyatekokbol!

    Egy parkban szep idoben csodalatos idotoltes verseket olvasni!
    (Apropo! Most is keletkezett 100 -parszaz szepirodalmi konyv, sot, orosz es nemet nyelvu is! Ha erdekel valakit!)

  • Kovalyog! Bocs!

  • talalom
    2020 november 17
    2:27 de.

    Mit berzenkedsz,
    nem látod hogy itten szép lassan
    kialakult egyfajta modernkori hűbérúri társadalom ?

  • O1g66!
    A kávézókban, nyilvános helyeken elérhető net NEM INGYENES, csak nem az fizet érte, aki felcsatlakozik a kütyüjével, hanem a kávézó tulajdonosa-üzemeltetője. És nyugi,de más szolgáltatás pl. a kávé árába bekalkulálják a net költségét is. Miután egy kávézóban többen kávéznak, mint neteznek, a pluszköltség többek között oszlik meg, ezért egyénileg csekély. Viszont az is fizet érte, aki nem netezik.
    Ez volt az egyik sarkalatos pontja az ún „szocialista” népgazdaságoknak, ami miatt azok tönkrementek. Mert ha az „ingyen netet” lefordítod”ingyen” lakásra, egészségügyre, oktatásra stb, más a kép. Az ingyenlakást, eú-t, közösségi szolgáltatást azok if fizették, akik sose kaptak „ingyen” lakást,és mást.
    Hogyan fizették? Hiszen nem volt személyi jövedelemadó, áfa stb.
    DE VOLT! Csak nem az egyén fizette, így nem tudott róla. M-on úgy hívták, hogy „bértömeggazdálkodás”. Központilag volt meghatározva, melyik munkáért mennyi bér adható – függetlenül attól, hogy mennyit fizetett a piac az előállított termékért. (A 80-as években a béradó 48%!!! volt!) Következmény: állandó áru- és kapacitáshiány.Ezen enyhített a 68-as új gazdasági mechanizmus, amely különböző kivételeket adott a központi bérgazdálkodás alól, elsősorban a mezőgazdaságban. Szinte egycsapásra megszűnt az élelmiszerhiány. De hatásavolt az ipari termelésre is: a kurrens termelést kivitték a téesz melléküzemágakba.
    Sok következménye lett ennek, a legsúlyosabb: A közösségi szolgáltatások – egészségügy, oktatás, tömegközlekedés, államigazgatás stb. – teljes legatyásodása, hiszen a fejlesztési pénzek is központi hatáskörben maradtak.
    30 év nem volt elég ezek felszámolására -sokakat meg lehet vezetni a „régi jó ingyenes” világgal. Évtizedek óta ez az egészségügyben látható a leginkább. De ez még hosszabb okfejtést igényelne, mint egy hozzászólás.

  • talalom
    2020 november 18
    2:00 de.

    számadatokat ha kérhetnék?

    az jobb megoldás, hogy mindenki kötelezően fizet adót, mert ugye az adónak megfelelő összeget nem iis kapja meg, nem lehet kibúvókat találni! a kapitálistapistaságban meg pont azok nem fizetnek adót akik a legnagyobb profitot elviszik egyedül és azok akik azt megtermelik nekik nem kapnak semmilyen részt sem belőle

    azért mondhatod, hogy k….tt volt a szocializmus meg a tervgazdálkodás, most a túltermelési anyag és energiapazarlási végzetes seggséggel kell együttélni mert egyik rabló többet akar rabolni mint a másik és akkor a tőzsdén még a lopott holmit be is árazzák és azt is nagy profittal tovább adják azaz az infláció több 100 %-kos

    röhögény de egyeseknek ez a tökéletes rendszer szvsz meg nem

  • O1G666:
    „Egy parkban szep idoben csodalatos idotoltes verseket olvasni!”

    Valóban. S park még akadna is. De szép időről is tud esetleg gondoskodni? Errefelé jelenleg hiánycikk.

    O1G666:
    „(Apropo! Most is keletkezett 100 -parszaz szepirodalmi konyv, sot, orosz es nemet nyelvu is! Ha erdekel valakit!)”

    Sajnos oroszul nem tudok, a német anyag egy része talán érdekelne. Amikor épp nem otthon vagyok, az e-book olvasómat hordozom magammal, szép lassan elég sok olvasnivalót töltöttem rá, jelenleg ezernél valamivel több kötet lehet rajta.

  • O1G666
    2020 november 17
    4:26 du.

    Nincs ingyen semmi, ami szolgáltatás.
    Az árat mindig az erőforrás-hatékonyság és az erőforrás-kisajátitási pozíciók határozzák meg. Vagy mindenki fizeti és kevesen fölözik le, vagy sokan fizetik, és arányaiban jobban eloszlik. Az egyik oldalon. Ha az elosztási rendszerrel nincs egynsúlyban az erőforráshatékonyság, akkor szívás van. Ezt lényegében Talalom levezette.
    Amit nem vezetett le, az az, hogy amikor szívás van, akkor elkezd rotyogni a társadalmi kukta. Ha egyszerre sokan kezdenek gondolkodni azon, hogy változtatni kellene az elosztáson (korrupció az, amiből kihagynak, ugyebár), akkor elmennek akasztani egy idő után. Ha közfelkiáltással döntik el, hogy kit akasszanak, azt elnevezik demokráciának. Ha rámutatással, akkor diktatúrának. Ha sokan mutogatnak sokakra, akkor népi demokrácia.
    Aztán ha az éppen aktuálisan elérhető erőforrások megint csak elkezdenek koncentrálódni, akkor az egész elkezdődik előlről.

  • Talalom
    Felek, h Te leragadtal a cocalizmus vegen!
    A netrol azt mondtam, h a felhasznalonak van/ legyen ingyen!
    Nekunk is volt kozszolgaltatasunk tobbfele es tartottunk ingyen netet is!
    Ma mar alap, mert az nagyobb veszteseg, akar, ha minden 20. Ugyfel nem hozzank jonne be, ha ne lenne netünk!
    Az elofizetes kb. 170-200,-/nap!
    Ezt en is korlatlanul tudom hasznalni, de a vendegeink is! Ez semmi! Mar az megeri, h mi tudjuk hasznalni, csak bonusz, h a vendegeinknek ilyen olcson biztositunk kenyelmi szolgaltatast!
    Szallasnal a legolcsobb 3.500,-/ej, de inkabb a duplaja!
    Ha van csak 6-10 fő, akkor is az nevleges koltseg!
    A hidegvizhasznalatuk a wc-n több!
    Ma mar minden munkahelyen hasznalnak netet, igy annak mellektermeke a vevok fele az ingyennet!
    Konyvtarban, iskolaban, onkormanyzatnal is ott a net, csak elerhetove kell tenni azoknak is, akiknek nincs!
    Nekem pl.mobilnetjeim vannak. 13GB TELEFONHOZ ES 100GB tablethasznalatho. Igazabol fizetek egy harmadikat is a gyerekeimnek 150Gb mobilnet, de nekik van sajat is.
    Ma mar olyan a net, mint az ivoviz!
    Nem kene misztifikalni!
    Ez az egyik legolcsobb kenyelmi szolgaltatas, amit adhatok a forgalomnovekedesert.

  • O1G666,

    A legolcsóbb kényelmi szolgáltatásért, bár nem feltétlenül forintben/dollárban, stb. de nagy árat fizetsz. Bizalomban.
    Ez nem conteo kérdése, hanem tény kérdése. A net alapvetően bizalmi szolgáltatás.
    Amikor használod, amikor az adatidat rá bízod, akkor alapvetően a bizalmaddal fizetsz. Nem adatvédelemben, bár abban is. Hanem azzal a bizalommal, hogy holnap is lesz neted, hogy az adatidat eléred, és használni is tudod.
    Az utóbbi az informatikával együtt amortizálódik.
    Gondold végig,. hogy milyen adathordón tudod jobban megőrizni/elolvasni a számodra fontos sorokat. Egy évszázadokkal ezelőtt írt könyvben, vagy egy 20 éve másolt floppy-n. S ha az utóbbit be is olvasod valami múzeumi kegytárggyal, akkor egy mára talán ismeretlen dokumentumformátum, esetleg binárisan is sérült tartalmát….

    Illetve melyik adattárhoz lehetnagyobb közvetlen bizalmad, ellenőrzési lehetősége? Egy falusi kocsmában iddogáló szomszéd, vagy az Akamai rendszer „felhőjében” valahol kevergő bájthalom. Amitől simán elvágnak egy virtuális, vagy valóságos csipőfogóval?

    Nem, nem vagyok a kőbalta híve. De egyszer gondold végig miért, milyen valutában fizetsz. Vö. hatalom, erőforrás-hatékonyság, stb. az előző fejtegetésemből. Miközben az ökológiai lábnyomod növekszik, a bizalmi, személyiségi lábnyomod zsugorodik. Kitettebb, manipulálhatóbb, megszoríthatóbb leszel.
    S bármikor eljöhet az a pont, az a hatalmi fordulat, amikor azt mondja valaki, vagy valakik: a beetetésnek vége. Mert ez is benne van a pakliban.
    Az internet közművé vált. Nem most, hanem már régóta. Egy közmű kiszolgáltatottá is tesz, nem csak kényelmessé. Neked, mint írtad a hasznod függ tőle. Másoknak a munkája, tanulmányai, stb.

  • Itt alapvető félreértés van. Az állítom, hogy a világon semmi nincs ingyen! Nem azért,mert valaki gonosz, hanem azért, mert pl. a net fenntartásához energia kell, karbantartás kell, fejlesztés kell azt emberek végzik (bár egyre kevesebb, ez meg felveti,hogy igaz-e még ma is, hogy aki nem dolgozik szervezett munkahelyen ne is egyék?).
    A létezett szocializmusok valójában állammonopolista tőkés gazdaságok voltak, ahol a tulajdon feletti rendelkezés joga az állam(párt) kezében volt. Sok oka van annak, hogy ezekben miért rohadt le a termelés, maradt el a fejlesztés.
    A társadalmat szervezők (politika) ma is a javak elosztásának módján görcsölnek, nem a munka megszervezésén. Ezért marad ki/le a fejlesztésből az olyan javak termelése, mint a tiszta víz, az eü, oktatás, kultúra és számtalan ún nem materiális javadalom. Akkor kerül pánikszerűen előtérbe, ha baj van: mint most az eü.
    Az emberi társadalom működése nagyon érzékeny egyensúlyokon alapul, és ami a fontosabb, a Föld ökoszisztémája is. Nem lehet büntetlenül belebarkácsolni bármiféle magasztos elv, sanda szándék alapján. (Ez a történelmi materializmus alapja.)

  • Én azt tapasztalom, hogy az okosteló meg azon a netezés egy olyan státuszszimbólum lett, amiért a legszegényebbek is mindent megtesznek, hogy megvegyék, fenntartsák.

    A legszegényebb segélyesek körében is napi program az új, drága okosteló nyomkodása, kis videók, fényképezés stb. Ebből csak azok maradnak ki, akik korukból/érdeklődésükből adódóan digitális analfabéták, de semmiképp se a szociális helyzet alapján!

    Szerintem ehhez az ingyenesség nem sokat tesz hozzá. Elképzelhető, hogy a kispénzű, dolgozó családoknak segítséget jelentene a rezsi fizetésben. Érdekességképp említeném, hogy a szociális segélyezés Magyarországon nem azt jelenti, hogy az alsó középosztályt megmenti a lecsúszástól. Ez a legszegényebbeknek szól, akiknek (papíron) semmi bevételük és vagyonuk nincs.

  • talalom
    2020 november 18
    2:00 de.

    Ebből, amit írtál, az következne, hogy a kapitalizmusban csak úgy öntik a pénzt az oktatásba, egészségügybe és tömegközlekedésbe!

    Ez azért nem jellemző a rendszerváltó kelet-közép-európai országokra, szerintem ezt sokan így látják. A szocializmusban nem az volt a baj, hogy központilag határoztak el dolgokat, hanem az, hogy hozzá nem értők döntöttek egy ügyben! Ez is akkor volt súlyos, ha olyan szakértőkre hallgattak, akik a saját területük Micsurinjai voltak.
    A kapitalizmusban ugyan ki dönti el, hova kerüljön a pénz? A nagyvállalatok menedzserei, banki guruk stb. Mit tudnak ezek a közösségről?

    Megtanultad ezt a mantrát a kilencvenes években, és most ezt fújod, hogy „nincs ingyenebéd”.
    Szerintem egyszerűen te átváltottál egyik propagandáról a másikra, nulla önálló gondolatod van a témáról.

  • O1G666
    2020 november 18
    2:21 du.

    Talalom
    „Felek, h Te leragadtal a cocalizmus vegen!”

    ————————————

    Nem tudom mi az a „cocalizmus” – ilyen szó nincs, legfeljebb O1G666 szótárában, de azért tiszteld meg annyival a címzettet akinek válaszolsz ( bárki is az) hogy ha nem értesz egyet vele, akkor is érthetően és nem lekezelő „műszlenggel” válaszolsz!
    Egyébként, ha kicsit figyelmesebben olvasod, rájössz, hogy épp nem ragadt le az akármi végén, mert nem azt ragozza, ami ebből következne!
    Nekem pl az sem érthető, hogy miből következtetsz a net „misztifikálására?”

  • 666, Nov.17, 4;26 allitasara;

    Hat nem pontosan azt irtam hogy az internet az teljesen ingyenes, koltsegementes, NEM fizetek egy arva vasat sem azert.
    Csupan a telephone-vonalat vagy a az ur-felfogo-tanyerert fizetve.

    Probalnal talan olvasni es ertelmezni mielott valotlansagokat allitasz reagalasodban!!!!!
    (Nov. 16,1:43 d.e. soraim harmadik mondata!!!!)
    Ketsegtelenul teszed azt csak hogy ocsarkodhass?!

    Akinek egyik sem letezo, az mehet a koz-helyeken , mint „talalom” emlietette es hasznalahtaja a WiFi-t ott ingyen.

    Talan meg egy kozep-ujjat is ohajtassz ingyen , kattintani???

  • HAZAI LAMPA:

    NE engedje hogy a partok politikussai es az allamhatalom burokratai uritsek-ki a zsebeit, s akkor on-maga szabadon hatarozhat a sajat penzenek alkalmazasan, mint egy felnott e,berileny !!!

  • Többeknek: Úgy tűnik, nem én ragadtam le 30 éve. A „semmi nincs ingyen” azt jelenti: minden javadalom előállításához MUNKÁRA van szükség, a nethez is. Legfeljebb nem a felhasználó fizeti, hiszen o1G is ezt mondja!!! Az ivóvíz jó példa! Nem „terem” minden bokorban elegendő: előállítása, tisztítása, forgatása munkával jár. Vagy mindenki ásson magának kutat?
    Hazay! Egyébként öntik – sokkal többet fordítanak eü-re, oktatásra, mint a létezettben. (Arányaiban)Mert tudják: a kütyüt,ruhát,bármit előállító ember munkájának versenyképessége függ az ember egészségétől, tudásszintjétől. Nem ilyen egyenes az összefüggés persze, hiszen belejátszik az ember tudata, amely befolyásolható (szerencsére), hogy a materiális javakon kívül mire van szüksége. Ezért a legjobban fizetett szakma ma a reklámozóé: akár kékzománcos bilit akar eladni, akár kacifántos elméletet.
    Hazay egyébként olyan egyszerű, mint a faék: felül sima, alul egyenes.

  • talalom
    2020 november 20
    1:23 de.

    Dél-Amerikában talán olyan jó az egészségügyi rendszer? Odaköltözhetsz, senki nem tart vissza!

    Amiről te beszélsz, azok a JÓLÉTI társadalmak, amik jellemzően az EU-ban vannak (plusz É-Amerika). Itt tipikusan ingyen fejleszti az állam azokat az ágazatokat, amik munkahelyet teremtenek, de nem okoznak túltermelést.
    Ezeket olyan kapitalisták találták ki, akiktől nem állt távol a szocializmus.
    A te recepted mindenre ugyanaz: menni a fősodor után, és még büszke is vagy magadra, hogy te mennyire haladó, modern stb vagy.
    Tipikusan azok a politikusok/szakértők a kedvenceid, akik képtelenek egyszerre több szempontot érvényesíteni. Vagy ha erre képesek, akkor te azt nem érted meg.

  • hazai lámpa talalomnak:
    „Tipikusan azok a politikusok/szakértők a kedvenceid, akik képtelenek egyszerre több szempontot érvényesíteni. Vagy ha erre képesek, akkor te azt nem érted meg.”
    nocsak… bagoly mondja…?