Az ellenzéki összefogás, mint népmese

2021 február 28 8:54 de.84 hozzászólás

Az ellenzéknek, ha már beszáll egy kérdésesen legitim választási rendszer szabta csatába, nem igazán lenne más választása, mint készülni egy olajfa-szerű koalícióra. Ami természetesen nagyon komoly kompromisszumok megkötését követelné meg. Amellett némi korrektséget is. Példát mutatva ezzel a választóknak is. Akiktől támogatást, megértést, és nem utolsó sorban voksokat szeretnének kapni.

Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy kialakítanak egy olyan, kompromisszumokkal, de közösen képviselt programot, ami az egyes pártok által delegáltan, nevekhez, arcokhoz köthető. Akár annak kommunikációjával is, hogy melyik párt mit engedett, illetve miért cserébe a közös program kialakításakor. Ebből a szempontból, alig egy évvel a választások előtt, baromira indifferens, hogy az egyes pártok a saját honlapjukon, a saját táboruk számára publikálnak egy saját programot. Ugyanis, ha az összefogás nem kamu, akkor közösen, és egy közös programmal fognak indulni. Ilyen, egységesen képviselt, ismert kompromisszumok mentén kialakított programnak kellene lassan az ellenzéki vízcsapokból folyni.

Már csak azért is, mert a szavazóktól szintén nem kevés kompromisszumot, ha kell megalkuvást várnak el. Elvégre olyanoktól is elvárnák, hogy a Jobbikból indult jelöltre szavazzon, aki a Jobbikra önszántából sosem szavazna. S viszont. Ilyen esetben az a legkevesebb, a választókat is embernek tekintve, hogy elmagyarázzák: alapvetően a közös programra kérjük a szavazatodat. No igen, az a közös program… Ellenben ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne előszedni olyan érvelési technikákat, amelyek semmivel nem jobbak a jelenlegi kormányerők érveinél. Esetleg Rákosi elvtárs ajánlásával is. Ebből a szemponból kedvencem az, hogy „aki nem szavaz az összefogásra, az Orbánra szavaz”. Mert gyakorlatilag ugyanaz a retorika, mint a valamikori „aki nem velünk, az ellenünk van”. Ellenben ugyanazt kínálja az ezt visszhangzóknak: „nem kell gondolkodni, csak tapsolni”. Mármint az „összefogásra”. Ami csak egy szólam.

Mert a mögöttes tartalmat sajnos olyan kiszólások, gesztusok jellemzik, amiről leginkább a kutya és szalonna viszonya juthat az ember eszébe. Annak idején, amikor a nem éppen pártalapításra adott Olimpia-ellenző aláírásokra hivatkozva a Momentum Mozgalom párttá hazudta magát, Fekete-Győr még Gyurcsány ellenes kirohanásokkal házalt a politikában. Idáig még nem jutott el, de a Fideszből, az LMP-n is át, taktikai kanyart vett állatorvost azért már szembe-indítja az MSZP-s jelölttel. Nyilván az ellenzéki jelöltek erősítése érdekében. Mert mi másért. Ahogy a hódmezővásárhelyi, Jobbikból a Fideszen át kanyargó polgármester is szükségét látta simfelni kicsit Dobrev Klárát. Mert nyilván igen korrekt előválasztási felkészülést sejtet, ha már előtte minősítgetik a partner jelöltjét. Amúgy, mert azért csak összeér, ami össze akar tekeredni, azért Márki-Zay Péter azt is kifejtette, gondolom a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) nevében is, hogy „Zuglóban Hadházy Ákost támogatják, aki az MMM alapító tagja”.

Úgy tűnik tehát, hogy az elvileg talán lehetséges összefogás jó néhány képviselője, továbbra is azt a tendenciát látszik inkább képviselni, ami már az előző választáso(ko)n biztos záloga volt az előre látható kudarcnak. Az ellenzéki tortát szerenék még kisebb darabokra, és lehetőleg minél élesebb késekkel feldarabolni. Egymást már nagyon jó hatásfokkal fikázva, de leginkább semmit nem téve a hihető, illetve hiteles kompromisszum érdekében. Azért persze jó lett volna, ha még időben rájönnek: nem egymást, hanem a Fideszt szeretnék leváltani. S bár tudom, a Fidesznek sem volt bemutatható kormányprogramja a választásokon, azért nem tartanám ördögtől valónak, ha az ellenzéknek lenne. Nem egyenként, hanem közösen. Nem a választások előtti estén, hanem egy kampány alapvetésénél. Mely kampányt ezzel kellene tudni indítani. Az előválasztás így arról szólhatna, hogy ezt ki tudja legjobban képviselni. Nem pedig arról, hogy ki melyik bokrot vizelte körbe, mint a saját szemétdombjának ékét-virágát.

S ezek kedvéért hozzak választóként kompromisszumot a fülkében? De, tényleg?

84 hozzászólás

  • a választási programok kizárólag szemfényvesztések sehol a világban (kivéve Kína mert ott van ám asztán diktatúra!) töredéke szokott megvalósulni, vagy semmi, kizárólag a megválasztottak szponzorai fizetnek mert azért adják a megvesztegetési korrumpálási kenőanyagokat…

  • Két rossz közül kell választani a magyaroknak ’22-ben:
    – Az egyik a NER
    – A másik az olajfa-, szivárvány-, stb koalíció

    A választóknak mérlegelni kell, hogy melyik a kisebbik rossz, ill. melyik szolgálja jobban a saját- és az országa javát.

  • Tökéletes diagnosztika! És ha közben semmi nem változik vagy még tovább romlik az elfogadásra felkínált „rendszerváltó alternativa”, akkor ne csodálkozzunk ha nem kecegtető a Gyurcsány és tsa. diktálta, vegyes ízesítésű francia krémes és a más színűre festett változatlanságba belefásultak inkább maradnak a már kissé buggyant, de még ehető és már kiismerhető orbáni orosz krémtortánál! 🙁

  • Tisztelt Simey Úr!
    A Fidesz mindent megtesz azért, hogy tudatosítsa a választókban, hogy még remény sincs a regnáló kormány leváltására. Minden hiába, keseredjetek el, ne is menjetek el szavazni a választásokon, vagy ha mégis, akkor csakis a Fideszre, mert nála jobb kormányzásra úgysem képes senki.
    Simay Úr!
    A Fidesznek akar segíteni ezzel az írásával? Vagy csak túlságosan felkavarodott ön körül a hatalom hintőpora?

  • Oszinten, mind ez csak B.S.

    Az egyszeru kerdes mit ohajt az „ellenzek”????

    S mit kepes az „ellenzek” igerni, amit talan hajlando es kepes is lenne cselekedni az orszag szavazo lakossainak, jobb, sikersebbet eletuket szabadabba, boldogabba tenni?????

    Na ha arra letezne valaszuk miert nem hoznak nyilvanossa???

    Ismetelik a „program”-ot, de egy arva szo-nyilvanossagrahozasa nem letezik.

    S miert mind az „ellenzeki” hozzaszollok keptelenek egyetlen-egyszer sem arra a kerdesre valszt adni??????

  • Göllner András

    A magyar poszt-kommunista rendszer kukacos természete nem csupán annak az eltorzult nemzeti kultúrának, alkatnak a következménye amelyről Bibó István beszélt abban a felejthetetlen 1948-ban készített írásában, hanem annak az önjelölt társaságnak is (a Nemzeti Kerekasztalra gondolok itt) amely 1989 nyarán, zárt ajtók mögött, a nép kiiktatásával összekalapálta azt a politikai rendszert amely az első szabad választások alkalmával 58 pártot zúdított a választók nyakába és melynek mindmáig isszuk a keserű levét az egyik alapító honatyának köszönhetően (O1G-re gondolok). A magyar politikai elit mindenre képes, csak arra nem, hogy ne saját, hanem a munkából és bérből élő hétköznapi emberek érdekében nyüzsögjön, kormányozzon és az igazságosság , esélyegyenlőség, alkotmányosság keretei közt vezesse és KÉPESÍTSE őket egy ökológiailag fenntartható útvonal felé. A gyökerekkel a gond, kedves testvéreim. Azzal kell kezdeni, nem a rügyekkel.

  • Göllner András
    2021 február 28
    11:27 de.

    Magyarország sohasem volt kommunista tehát olyan múltja sincs!

    a szocializmusban lépésenként bevezetett vállalkozói rendszer tökéletesen bevált lévén, hogy kapitálistapistáék lemásolták ( a különféle gyárkapukon kívülre telepített ad absurdum offshore termeléssel szellemi és fizikai termékeket is beleértve!!!) és profitképesen mai napig használják!

    a vállalkozások kapzsiságát törvényekkel kell kordában tartani de sehol sem megy Antall és bűntársai meg (kerekasztal??? assziszik ők valakik voltak jelen)
    még a kapitalizmus alapvető törvényeit sem ismerve a hiteladás és kapás nélkül akartak és lett belőle ami ma van útonállás és szabad rablás (mgj.: ha bibó elvtárs olyan jó lett volna mint sokan hiszik akkor valahol már meg is valósították volna rémálmait)

    az egyenlőtlenségre épülő társadalomnak nincs csak múltja a jelene pofátlan tolvajlás a jövője meg háború a koncon már volt rá elég példa Agamemnon óta

    Magyarországon nincs remény!

  • Már a T. Szerző nevét meglátva, sejtettem, miről szól az írás. Hááát- semmiről és mindenről. Miután az együttműködés szükségességével kezdi, mindjárt le is szól mindent. Mint a bolond gazda, aki jégveréskor cséphadarót ragad és nekiesik a vetésnek:Lássuk uramisten, mire megyünk ketten!
    T. Göllner Úr! Bibót tisztelem, több művét olvastam is, de már elég régen (kb.35-40 éve, még szamizdatban), így sokminden kiesett az emlékezetemből.Az Ön által hivatkozott írásra kicsit jobban emlékszem, de már korábban sem tudtam vele egyetérteni. Kétségtelen: azonos helyen, történelemmel, nemzedékeken átívelő tapasztalatokkal kialakul egyfajta mentális hasonlóság. Ez azonban nem eleve elrendeltetett – és főképp nem kapcsolódik „nemzeti” hovatartozáshoz. Nincs „magyar alkat”, ahogy a franciák mindegyike se „szabadságszerető” és az USA-beliek között se mindenki vállalkozó szellemű. A szociológia próbálja egzakt módszerekkel kutatni, megfogni nagyobb társadalmi csoportok mentális állapotát, cselekedeteik indítékait.
    A „magyar alkat” engem azért irritál,mert azt sugallja: hááát, ilyenek vagyunk, nincs mit tenni… Esetleg el kell menni… Nekem is megfordult a fejemben fiatalon, kétkezi szakmával. Nem ítélek el senkit, sőt köszönöm, ha nem itt élve is törődik sorsunkkal – honfitársaim ők, akár a Duna, akár a Csendes Óceán partján élnek.
    Nem volt bennem elég bátorság, hogy nekivágjak. De hozzájárult az is, hogy volt itt úgy 15-20 év, amikor nagyon jó volt magyarnak lenni Magyarországon. Amikor nemcsak Lee farmer volt először Budapesten, hanem itt jelent meg először (a hetvenes években) az Ivan Gyenyiszovics egy napja Szolzsenyicin tollából. Lehetett nyugatra is utazni – bár nekem sose volt erre pénzem, – megjelentek a legfrissebb könyvek, sok jó olasz, meg amerikai, francia film.
    Meg is döbbentem, micsoda odvas levegő tört elő 90 után.

  • Orsós Elemér

    Göllner András
    2021 február 28
    11:27 de.

    ENNYI!!! Nem kicsit, nagyon!!!

  • Orsós Elemér

    Presbiter
    2021 február 28
    10:56 de.

    „Simay Úr!
    A Fidesznek akar segíteni ezzel az írásával?”

    Szerintem nem, nagyon is a töketlenkedő ellenzéknek evvel az építő szándékú és nagyon ülő kritikával! De Ön szerint, ilyen „átkosban” kompromitált és antiszemita keverék múlttal, teljes pálfordulás nélkül lehet akárcsak 80 %-os egységet előidézni, mert a hatásosan fanatizált Fidesszel szemben csak az lenne eredményes!?

  • „Az Ellenzeki Osszefogas mint a Nepmese”.

    Kivallo hasonlat, Hofeherke es a het-torpe, mint az osszefogott partok.
    Hm?

    Emlekezne barkiis a torpek neveire????

    Grumpy (haragos),
    Sleepy (almos),
    Bashful )szegyenlos),
    Sneezy (a pruszkolos),
    Dopey ( elkabitott)
    Lazzy (lusta)

    Igazan kivallo hasonlata a mai ottani egyesult politikai partoknak!!!!!

  • Göllner András

    Kedves Találom

    Nincs köztünk kemény vita. Bibónak az az írása egy prizma. Azon keresztül fut össze és égeti a hatalom érzékeny bőrét a múltunk, jelenünk és jövőnk fénye. Nem lenéző, nem távozásra, hanem túlélésre búzdított. A helyén maradt a Parlament épületében November 4 után. Az egyedüli Nagy Imre kabinetjéből, aki nem futamodott meg, nem állt át, írt napokon át az irodájában a világnak, a munkástanácsoknak, Nérúnak köszönheti, hogy nem húzták fel, nem fektették arcal a föld felé, drótokkal hátrakötött kezekkel, egy mésszel leöntött gödörbe. A gyökerekkel foglalkozott Bibó. Az átvert hétköznapi emberek iránti szolidaritással, törődéssel, felelőségvállalással gyötrődött. Ezt veszik tőle mind máig rossz néven az úrak. Az élete végéig el volt hallgattatva. Most is ezt teszi vele az egykori bolsi KISZ titkárságból a libernyákságra majd egy egészen más fajta anyagra változó felcsúti kisvasutas.

  • Presbiter
    2021 február 28
    10:56 de.

    Na most! A személyeskedésen túl mit szeretne írni, cáfolni? De tényleg.
    A Fidesznek kétségtelenül érdeke az összefogás bomlasztása.
    Ha innen nézem, akkor a Momentum+Hadházy akció, illetve a Márky-Zaj megnyilvánulása pompás ténykedés.
    Akkor most azt szeretné sugelni, hogy mindezek mögött a Fidesz áll?

  • talalom,
    Szavaid a minősítgetéssel zenét jelentenek megfáradt szemeimnek.
    Hadházy akcióját, netán Márky-Zaj nyilatkozatának tényét szeretnéd cáfolni? Netán bemutatod a közös együttműködési programot? Tudod, ami nincs, és ami az érdekeltek szerint sincs, mert majd augusztusban bocsátják talán a nagyérdemű elé. Ha Júliusban egyáltalán eljutnak odáig.
    Ha a hibbant gazdát keresed, akkor fordulj a pártokhoz. Tudod, azokhoz, akik jelenleg is egymást akarják leváltani Orbán helyett.
    De ne keseregj. A pártaktíva szintjén minden szép, minden jó.

    Mint írtam, örülök a minősítgetésednek. Ugyanis pontosan jelzik, hogy a statikus lózungokon kívül az érdemi érveid száma pontosan nulla.

  • Göllner András
    2021 február 28
    11:27 de.

    Kiegészíteném azzal, amit egyszer már valahol leírtam. Tudom conteonak tűnhet, bár a hatalom természetéből fakad.
    Azt tudjuk, hogy az ügynökakták az istennek nem akarnak előkerülni. Miközben már gyakorlatilag mindenki kimazsolázta. (Antallról konkrétan tudható, hogy legalább egy embert megzsarolt velük)
    A 3/x osztályok az alakuló szervezetekbe sorban beépítették az embereiket. A szakszervezetektől a pártokig. Ezek a téglák nyilván szabadabban pofázhattak, mert védte őket a tartótisztjük. Így nyilván a vezetések közelébe agitálódhattak. Abba a 2., 3. vonalba, ahonnan mindent láthattak, befolyásolhattak, de még nem kellett állást foglalni.
    Az ellenzéki kerekasztal című színjátékon, mivel mindegyik szervezet tényleges vezetése félt a provokációktól, alapvetően a pártok 2.3. vonala vett részt (Orbán sem volt vezető, és Antall sem pl.)
    A kettő eredője: Az ellenzéki kerekasztal alapvetően egy 3/x munkaértekezlet volt valószínűleg. Ahol lezsírozták a gengszterváltást.

    Az olyan naív kakuktojásokat, mint az SZKH(SZDSZ), lassan, de biztosan ki is üresítették az évek során, majd kivégezték.

  • Rodeo11

    Szerintem van remény. Viszont a reményhez társadalmi katarzis kell. Mivel ez elmaradt a lezsírozott ’89 miatt, ezért sem tekintik tömegesen előremutató folyamatnak a jelent, hanem sokkal inkább egy hatalmi huncutsággal kevert elitista civódásnak. Miközben a középréteg és mindenki aki alatta van továbbra is szív, mint a torkos borz.
    Az emberek vágyják ezt a katarzist. Ezt mutatja, hogy még az olyan trógerekben is messiást láttak, mint Pukli volt. Az is látható, hogy a politika szereplői ezzel nem tudnak, de nem is akarnak szolgálni.
    Ilyenkor szoktak jönni az olyan pótszerek, mint a kollektív gyűlölködések.
    Viszont ezt nem lehet megenni.
    Így el szokott jönni az idő, amikor a perifériákon számba veszik a kaját. Aztán a vasvillát, aztán a lokáldöbrögiket elkezdik befektetni a trágyadomb alá. A városokban pedig nyári karácsonyfákat készítenek a politikusokkal.

  • ferenct,

    A jelenlegi választék:

    – Van egy pártszövetség (papíron az) kormányon, amelynek nincs vállalható programja, és leginkább az emberek megosztás a fő stratégiája.
    – Szemben vele van egy papíron pártszövetség, amelyiknek nincs közösen vállalható programja, és legjellemzőbb stratégiája a támogatók megosztása, és semmit nem ígér a társadalmi megosztottság kezelésére.

    Tényleg olyan markáns a különbség? Talalom reakcióiból pontosan kiolvasható az az érvelési tehetetlenség, amivel nem prezentálható a markáns különbség. S erről nem a bloggerek, a Mars-lakók, stb. tehetnek, hanem kifejezetten a pártok.
    Akiknek már rengeteg gombjuk (miniszterelnökjelöltjük) van, de egy fia közösen ajánlott kabátjuk sem, amire ezt fel akarhatnák varrni.

    Holott minden ésszerűség azt diktálná, hogy előbb egy kabát (közös program), aztán ahhoz azt, akin legjobban áll (miniszterelnök-jelölt), és utána a gombok (árnyékkormány).

  • Hát igen..a mesék..majd a királyfi meghozza választási győzelmet Hófehérkének hogy a törpéknek se a bányában kelljen mindig dolgozni hehehe

    Mindenesetre ma már a képen szereplő bárgyú Grim-mese is másképpen szól.

    Csak egy kis kikapcsolódás kedvéért :

    https://www.youtube.com/watch?v=Tbs321Na7vM

    Ebben a kabaréban több olyan beszólás is van,
    ami anno Pesten szállóigévé vált.

  • Geyza
    2021 március 1
    5:58 de.

    Nálam a „Ki vagy te szép szőke herceg ?
    Királyfi vagyok – Királyfi Jenő” – viszi a prímet!

  • Andrew_s
    2021 március 1
    1:45 de.

    nekem az 1984-89 szamizdattal kapcsolatos beszivárgás és az a barom gorbacsov tevékenysége kapcsán van egy cuki konteóm… sikeres volt a „brainstorm” és annak mai napig habzik a leve… szinte hajszálpontosan „a” tervek szerint zajlik

    (segítségűl: miért izgul a világ egyik fele Myanmar (de lehet Hong Kong, Bjelorúsz, Venezuela, Bolívia, Azerbajdzsán-Örményország +++) kapcsán és OVI kapcsán senki?)

  • Besancon
    2021 március 1
    7:54 de.

    Megamikor a Főrendezző-urr összecsavarja a papírokat és Sopánka megkérdi : „Be akar gyújtani Rendezőúr ?”

    Sokan már nem is tudják hogyan kellett anno begyújtani egy cserépkályhába..

  • Rodeo11
    2021 március 1
    8:25 de.

    Csillapggyál idióta

  • Geyza
    2021 március 1
    12:09 du.

    bucika, azt hogyan kell? és mi okból kellene?

  • Orsós Elemér

    Andrew_s
    2021 március 1
    1:35 de.

    Vagy 5 éve -már akkor is eleve túl későn- és azóta is hasonló conteoim voltak, amitől itt egyből feketeseggűvé váltam, de nagyon nem bánom, mert azóta egyre többen jönnek rá tőlem függetlenül hogy, ez nem összesküvés elmélet, hanem keserű gyakorlati megtapasztalás, amire előbb-utóbb minden nem benfentes rájön, de sokkal előbb -mondjuk legkésőbb 1991-ben- még egy ilyen tömeges megvilágosodásból kierőszakolt rendszerváltás és számonkérés új, tiszta lappal indulás lehetett volna! (Szerintem anno sokan tudtuk ezt, de a belénk nevelt meghunyászkodtatás miatt nem mertünk hinni egy radikális változtathatóságban! Ha el mernénk ismerni -legalább magunknak- az akkori gyávaságunkat már az is haladás lenne!)

  • Tisztelt Mr.ADAM:

    Lenne jo es egyszer kozolne itten mind azok az „ellenzeki” partok allitolagos „program”-jait?!

    Talan valaki mas is erdekelt lehetne logikusan donteni, hogy melyik part kepessge, javaslatai, meglatasai es igereti lehetne a leg-logikusabb a kivant valtozas lehetoseget valora tenni.

    Elore is koszonom!!!!

  • GOLLNER B.ANDRAS:

    Bibo was considered a symbol of resistance,I do doubt you have ever been one ?

  • Orsós Elemér
    2021 március 1
    1:29 du.

    Anno láttam, ahogy a semmiből előmásznak azok a második vonalbeli figurák, akikről tudható volt, hogy jó pártkapcsolataik voltak (nem tagságuk, kapcsolataik). Mert azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy Antall úgy volt múzeumigazgató, Mádl angliai tanerő, stb, hogy nem díszelgett egy párt-javaslat a kárderlapján. Vagy azt, hogy a bármikor zsarolható figurák úgy kerülhettek be a „független” szakszervezetekbe hangadóként, hogy tényleg volt mit veszteniük. Aztán jött a gengszterváltás, és fura módon a pártkinevezte középvezetők jórészt maradtak, miközben szép csendben eltűntek azok, akik nem nyaltak tagsági bélyeget korábban. Úgy tűntek el, hogy a „független” szakszervezetek, és szakmai szerveztek sem védtek már senkit. Mert az első belső tisztogatás ezekben zajlott.
    Nem azért nem volt forradalom, mert a társadalom nem vágyott volna a katarzisra. Hanem Antall azért viccelődhetett ilyesmivel, mert pontosan tudta: sírba viszi a megállapodások részleteit, miközben pont azok a szervezetek alkottak egy kádermentő hálózatot, amelyek csírái lehettek volna egy forradalomnak.
    S bár lehet, hogy lassan Orbán is elhiszi, hogy ő a nagy machinátor, szerintem egy puszta báb, aki adott esetben lefújható a tábláról. Aztán majd megkapja a rég megérdemelt muszájdzsekijét, és akár erre hivatkozva félre teszik.

  • Rodeo11
    2021 március 1
    12:26 du.

    Mi veled van, hogy efféle ” Örültnőkketrece” ízű becézgetésre ragadtatod el magadat velem kapcsolatban?

    Csak nem tisztelőd, bizonyos Gurlic nyomdokaiba akarsz lépni?

    Azokat a „nyomdokokat” ( heheeeeheeheh NYOMDOKOK heheheehe )
    máshol tapogassad ki.

  • A jelenséget, amelyről T. Szerző tájékoztat, én magam is úgy látom. Más azonban a véleményem ezek értékeléséről. Legalább itt a KMH fórumán tessék szíves körülnézni. Ha Boda és Ille, Tóth Péter és Geyza… és még sorolhatnám… nem képes eltűrni egymás véleményét, és nem képes empatikusan összefogni egymással Magyarország jobb jövőjéért, akkor hogy a fenébe várhatnánk el lelkes összefogást különböző érdekű politikusoktól?

  • RODEO:

    Gorbacsov nem volt „barom”, csupan keptelen volt felfogni hogy diktaturak nem reformalhatok.

    Mert amint a kegyetlenseg megszunik a diktatura osszeomlik.

    Azert ma Putin ugyesebben alaklmazza a diktatura helyett a sunyi meg-mergezeseket.

    Nezz az arckepere, mit latsz abban?????
    Az igazi sunyisag megtestesuleset, igazi Rus-Putin-t.

    Na azt hogyan reformalhatnad??????

  • Bendeguz79
    2021 március 1
    1:50 du.

    Az egyes pártok ötsoros kiáltványaiért Talalom-hoz is fordulhatsz.

    De azt, ha a közös, minden párt által aláírt, az egész ellenzéki kampányt megalapozó és az árnyékkormány arculatának kialakítását megalapozó programot közzétenné valaki, azt előre is köszönöm.

    Alkalmasint az ellenzék közös arculatának kialakítására már akkor sem biztosan lenne elég idő, ha ezt holnap kezdenék. De Momentán eszükben sincs. Mert a végén még tényleg megvernék a Fideszt.

  • Persze, ha a fideszes választási trükkök oda vezetnek, hogy mégsem nyer az ellenzéki összefogás, akkor lehet majd hivatkozni a politikusok összeférhetetlenségére. Különösen tetszik nekem T. Szerzőnek az az indoka, hogy nincs közös, részletes program. Hahaha. (Rodeo szokott így kacarászni, loptam…)

    Szerintem néhány szavas közös program bőven elég: „eltakarítjuk a szart, amit a Fidesz az országra halmozott, és újra indítjuk az országot 2010-től.” A szélsőséges pártokkal való együttműködésben sincs semmi gond, ha a győzelem után záros határidő után (2-4 év) a pártok újra szétválhatnak egy új, „régimódi” választáson. Visszaváltoztatni a jogi helyzetet kell (Alkotmány, Választási törvény, Orbán és a fidesz testére szabott kiötölt jogszabályok). Szükséges még a fidesz stáb kivonása a forgalomból, és egy gazdasági helyreállítás. Ilyet már láttunk Bajnainál. Ha mégis győzne az ellenzék, ehhez csak három becsületes, hozzáértő politikus kell.

    Persze a következő választásnál a pártok újra egymásnak ugranak, és nyilvánvalóan kezdődik minden előlről. Jöhet egy újabb tíz év..

    De talán a nép már egy mikronnyival okosabb lesz. Aztán néhány ilyen ciklus után már egész normális ország lehetünk. Tán ötven év múlva? Amire a választópolgár megfelelően kikupálódik.

    Hát, egyszer el kell kezdeni! Úgyhogy én elmegyek szavazni, és mindenesetre az egyesült ellenzékre szavazok.

  • Írtam az előbb egy hosszabb elemzést. Hová lett?

  • Chris! Tényleg automtikusan kidobta valami selejtező program a ha_ha_ha miatt? 😮

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 március 1
    1:50 du.

    Próba képpen itt is megérné megkacagtatni a Nagyérdeműt! 😀

  • ANDREW_S;

    Mar tobbszor fordultam „talalom”-hoz kerdesemmel a partja „program”-jaert, de csak „hazug”, „gonosz”, „gazeber”-nek titulalt.

    Nem az hogy mit irtak ala, hanem, hogy lenyegeben mi is terveik, celjaik, meglatasaik, mit kovetnek, mi-modon oldanak meg a nemzet jelen problemait.
    Hat nem az lenne ami a szvazokat erdekelne????

    Senki nem fog szavazni az „alairasaikra” , hanem kepessegeiek, hozza-allasaik bemutatasai alapjan!!!!

    De azon semmi sem lathato, itelheto, hat vajon mi a fene buzdidthatna a valsztokat????????????????????????

  • ORSOS:

    Sajnalom ELEMER, nemely hozzaszollasok inkabb a siralomra osztokel!!!!

  • Geyza
    2021 március 1
    6:22 du.

    etimológiai topológiád teljesen selejtes! ha tudnád (SIC) nálam mit jelent a „bucika”… persze ahhoz meg kellene spanyol nyelvi árnyalatokat értened ott van egy szó: „m” -el kezdődik és „a” -val végződik… na az (vagy a „nagyító képzős változata „ón”-ra végződve)

  • Almási Alma
    2021 március 2
    5:37 de.

    Álmaink Almája

    te kis Sherlock Holmes (én kitolok a selejtezővel mert portugálul mondom ugyanazt: kkk és arra nincsen neki „app” ja)

  • Az általam fentebb vázolt optimista képbe nekem belezavar az, hogy a Kóvid hatására a fejlett nyugati országok népessége is mintha butulna, semhogy okosodna. Ezért örültem, hogy legalább Trumpot lecsinálták a versenypályáról – bár Rodeonak például más a véleménye erről.

    Akárhogy is, erős kanyarban van az emberi világ. Hogy mi jön ki belőle, az már nem az én dolgom, dumálhatok szabadon, hisz koromnál fogva úgysem érem meg.

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 március 2
    8:27 de.

    Azért ne nagyon sajnálkozz, mert időnként megvan a magunkhoz való eszünk, de utána mindig sűrűn temetkezünk, oszt hiába kapjuk meg hogy, „bezzeg a magyarok”, ebben az olcsó szóvirágban aztán ki is merül a nemzetközi szolidaritás! 😀

  • Almási Alma
    2021 március 2
    5:31 de.

    A közös program hiánya nem indok, hanem tény.
    Te biztos úgy szoktál ebédet készíteni, hogy bemész az első boltban és közlöd: adjanak valamit valamennyiért. Aztán, ha éppen egy cipőkellékes volt, akkor cipőből lesz az ebéded.

    Magam jobban szeretném azt a megoldást, amit fentebb írtam: a kabáthoz keressünk modellt és gombokat.
    Annál mindenképpen, hogy pucér modellek rohangálnak a kifutónak hitt dágványban, és olykor kikiabálnak, hogy „már majdnem találtam egy gombot”, majd belepaszírozzűk egymást a mocsokba. Tudom van ilyen is, de azt stadionban szokták előadni lengén öltözött lánykák.

  • Kedves Andrew_s!

    Mifelénk nem cipőt, és nem is sütőtököt kapunk választáskor, sőt, programot sem szoktunk (lásd fidesz). De minek is osztogatnának programot, hiszen azt úgysem tartja meg senki. Mifelénk ilyenkor jól ismert pártokat, illetve politikusokat „osztogatnak”.

  • Aki figyelt, már 1990-ben is tudhatta, hogy Orbán Viktort nem ajánlatos megválasztani.

  • Rodeo11
    2021 március 2
    9:08 de.

    Nem akarom tudni hogy nálad bármi mit jelent, mert ezeknek a dolgoknak a tudása nélkül is hánnom kell tőled sajnálomn evvan köffike a figyelmet

  • Rodeo11
    2021 március 2
    9:08 de.

    Mér? Cseplin óta tudható hogy cipőből kitűnő többfogásos menű készíthető.

  • Andrew_s
    2021 március 2
    1:43 du.

    Mér? Cseplin óta tudható hogy cipőből kitűnő többfogásos menű készíthető.

    ****************************************
    ELŐZŐ BEJEGYZÉSEMET KÉRETIK NEM FIGYELEMBE VENNI. Rodeonak ilyesmiket nem írok, mert nincs abban a helyzetben hogy megértse.
    ****************************************

  • Bendeguz79
    2021 március 1
    7:21 du.

    Mintahogyan észérvekkel te sem
    fogod tudni a -többek között- Putyin-fan féleszű
    Rodeót annak belátására bírni hogy emeletes baromságokat hord itt össze nap mint nap, végtelen ruszki és kína fanatizmusában, hogy a délamerikai maffia-köztársaságok
    imádatáról már ne is beszéljek.

  • Almási Alma
    2021 március 2
    9:54 de.

    Rodeo-mesternek nem véleménye van,
    hanem irányelvei.Amiket megkapott valami
    koszos irodából.Egy vagy több távoli fatornyos országból.Azok mentén veri itt a nyálát vég nélkül.

    Mert pl. vegyük Trumpot.
    Eleinte negatívan mekegett róla.
    Mos hogy elzavarták, megfordult a véleménynek
    feltüntetett valamije, ami nem vélemény hanem
    csak annak látszó tárgy.

  • Göllner András
    2021 február 28
    11:27 de.

    1989-ben a BME.-n dolgoztam.
    So’se felejtem el mikor bejelentették az MSzMP hatalom-vesztését,mekkora ováció tört ki a kari adminisztráción, ahová az egész tanszék kávézni járt,
    hogy némileg feledtesse a jó kofi a Menzán elszenvedett gasztronómia merényleteket 😀

    Én meg szép halkan megkérdeztem :
    -És most jobb lesz majd ?
    Néztek rám mint a hülyére.
    Mire mondom nekik :
    -Gondolkozzatok már ! Hunyady Mátyás óta ez a ország mind lejjebb és lejjebb csúszik. Miből gondolhatjátok hogy pont most fog megfordulni ez a trend ?
    De nem is törődtek már velem. Mámorosak voltak.

  • Geyza
    2021 március 2
    4:58 du.

    Csak a szögekkel kell vigyázni 🙂

  • Almási Alma
    2021 március 2
    4:12 du.

    Értem. Tehát Te a semmire adott voks barátja vagy. Ezzel az erővel a Fideszre is szavazhatsz. Elvégre jelenleg programegyenlőség van az ellenzéki összefogással, mint olyannal.

    Egyébként az, aki odafigyelt, az már a gengszterváltáskor tudta, hogy az MSZMP-n ás a madarasokon kívül nincs valós párt a palettán. Nem azért mert szentek voltak, hanem mert az egyiknek már rutinja volt a nyomorkezelésben, az utóbbi meg olyan zártkörű társaság volt, hogy még a saját besúgóikat is régóta ismerték 🙂

  • Göllner András

    Bendegrúz

    Ne hencegj nekem idelenn idegen nyelveken te szerencsétlen hisz saját anyanyelveden se vagy képes egy épkézláb mondatot összerakni. A csipa már kiosztotta a repetát.

  • Andrew, ez aztán a demagógia! 😀

    Tőled nem vártam volna. Én arra szavazok, akit már ismerek. Azt is bevallom, hogy az „ellenzéki politikusok” nem mindegyikét csípem, de van néhány, aki már letett olyasmit az asztalra, amivel egyetértek.
    Igérgetésre nem sokat adok. még te is láthattad, mi lesz az igéretek sorsa. Szerencsére a személyiségét átlagos politikus nem tudja elrejteni, és a politikai múltját se nagyon…

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 március 1
    7:21 du.

    „RODEO:

    Gorbacsov nem volt “barom”, csupan keptelen volt felfogni hogy diktaturak nem reformalhatok.”

    Valóban, Gorbacsov nem „barom” volt, hanem megkörnyékezhető hazaáruló! És nyugodj meg, azt az 500 éve bejáratott diktatúrát meg lehetett volna sokkal kisebb áldozatokkal is reformálni a generátor nyugatnak való bevazelinezett lefekvés nélkül is!

  • Andrew_s
    2021 március 2
    6:50 du.

    Ínyenc gurman azokat leszopogattya.
    Mint az látható volt fenntemlített performanszban.

  • Andrew_s
    2021 március 2
    6:56 du.
    _______________

    Szóval szerinted az igazi párt zártkörű és járatos a nyomorkezelésben… Hmmm…

  • Akkor a Fidesz igazi párt, hiszen zártkörű, és leszarja a nyomorban élőket – ami voltaképpen egyfajta rutinos nyomorkezelés…

    Egyre jobbakat írsz! 😀

  • GOLLNER B.ANDRAS:
    NEM „henceg”tem semmivel, de velhetoen a Bibo-ra vonatkozo megjegyzesem teljesen bizonyitottad!!!

  • ORSOS;

    OK, hogyan reformalhato a diktatura????

    Amint a diktatura megszuntetve, a diktatura letezhetetlen!!!

  • Orsós Elemér

    4:14 du.Almási Alma
    2021 március 2
    4:14 du.

    „Aki figyelt, már 1990-ben is tudhatta, hogy Orbán Viktort nem ajánlatos megválasztani.”

    Igazad van, de 1990-ben CSAK a benfentesek tudhatták ki is valójában Orbán Viktor!

  • Almási Alma
    2021 március 3
    7:45 de.

    Gondolom ismert fogalompár az ott és az akkor…. 🙂
    Ha gondolod áttérhetünk a süketek párbeszélgetési stílusára…
    De hidd el, Bodának sem áll jól a monomán kötözködős stílus.
    Érvekl mentén örömmel megvitatok bárkivel szinte bármi. A beszologatós fogáskeresésre tudom downgradelni a tempót.
    De ettől már találom sem tudod közös választási programot prezentálni. S te sem fogod bebizonyítani, hogy utcán megvívott, és tömeges megéléssel lezajlott forradalmat, és vele forradalmi változást hozott az ellenzéki kerekasztal, mert valójában nem hozott többet egy háttérben lemutyizott elitváltásnál. vagy azt sem.

  • Nem kell itt az ellenzéknek ellenség, mikor ilyen barátai vannak.

  • Orsós Elemér
    2021 március 3
    5:00 de.

    Gorbacsov VALAKI volt. Vagyis az.
    Mindenesetre a jobberek kórusban vonyított véleménye meg sem karcolják a…bokáját.

  • A jobberek peniglen azért kóstolgatják Gorbit, mert a jobbereknek jobban smakkol a post-sztálini döglődés mint a liberális demokrácia.

    A post-sztálini döglődésbeni protekcionizmus és kontraszelekció kedvez a házmester-attitűdnek, de nem kedvez a tudás alapú társadalmi berendezkedésnek. A „házmester attitűdséggel” jelzett jobber mentalitás pedig nem más mint a kispolgárság igazi arca.
    A tipikus kispolgár nem ért semmihez, nem érdekli semmi, nem olvas, nem gondolkozik, csak az esti meccse és a három üveg söre kell neki a gyűlölt napi robotja után.
    Arra szavaz aki ezt biztosítja neki.Főleg ha a meccsét és a 3 üveg sörét leöntik neki egy kis rasszista és nemzethyeskedeo mázzal.

  • Andrew_s
    2021 március 3
    1:29 du.

    „Ha gondolod áttérhetünk a süketek párbeszélgetési stílusára…
    De hidd el, Bodának sem áll jól a monomán kötözködős stílus.”
    __________________

    És neked sem…

    Ha elolvastad volna az előző hozzászólásaimat, megtaláltad volna benne a konkrétumokat, amikkel szemben érvelhetnél…

    _______________
    Almási Alma
    2021 március 2
    5:31 de.
    ________
    Almási Alma
    2021 március 3
    4:28 de.
    ________________

  • @Andrew_s

    Ami pedig az „akkor és ott”-ot illeti, Magyarországot a rendszerváltás nem a Ceucescu-féle diktatúrában érte, hanem egy erős politikai és gazdasági átalakulás kellős közepén, amelyben már jól működő GMK-k léteztek évek óta, sőt az oroszok kivonulását is letárgyalták, és mindez Horn, Németh Miklós, Békessy, valamint számos gazdasági szakember (az úgynevezett „fényes szelek” nemzedéke) és az MSZMP vezényletével történt. Ehhez képest a kerekasztalt tapasztalatlan, legjobb esetben naiv, de inkább mohó, pénz és hataloméhes társasággal egészítették ki. Az Antall József által igényelt forradalomnak semmiféle realitása nem volt.

  • Ami aztán a későbbiek során a „forradalmárok” hatalomra jutása után oda vezetett, ahová…

  • Geyza
    2021 március 3
    2:30 du.

    mitől ollan jó a gorbika?

    én megkóstolnám, de csak ha jó ropogósra kisütik forró olajban… miért is bújkál?

  • Almási Alma
    2021 március 3
    3:22 du.

    Foglaljuk össze 1 mondatban:

    Antalljózsiék SZÉJJELCSESZTÉK a magyar ipart, elherdálták a DEKLARÁLT népvagyont .

  • Miklós bá’
    2021 március 3
    1:33 du.

    Én nem vok baráttya az ellenzéknek, mert hánynom kell attól hogy az MSzP akire a voksomat adtam sokáig, leáll a nácikkal kokettálni.

    A nácik nem „ellenzék” hanem a FIDESZ jobbszárnya.
    Mégha azt lihegik is hogy ők „ellenzék”

    Az MSzP hosszú és fáradságos munkával leküzdötte magát egy háromnegyedes pártból alig 5 %-osra. Még jó ha bejutnak a Parlamentbe, mert eléggé „rezeg a léc” És nagy rutinnal átjátszották a FIDESZ-nek az ÖSSZES (nem csekély) mennyiségű hírlapjaikat. Vagyis -mai szóval- LUZEREK ! Vagy lámerek. Ahogy tetszik. Egy ilyen pártban mit szeressen az ember ?

  • Én úgy vettem észre (bár hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre), hogy az első „spontán privatizációk” eredményesek voltak, és a legtöbb még ma is jól működik. Ezzel szemben a később keletkezett vagyonok híznak, amikor a haver van hatalmon, de menten kipukkadnak, ha kormányváltás van.
    De lehet, hogy tévedek.

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 március 3
    9:34 de.

    „ORSOS;

    OK, hogyan reformalhato a diktatura????”

    Például úgy, hogy az atomarzenáljuk fölényének biztos visszatartó erejének tudatában, nem a nyugat által kikényszerített további fegyverkezésekre, hanem a kurva szegény népükre költöttek volna többet és a csatlósaiknak is adhattak volna egy kicsivel nagyobb önállóságot, aminek hatására talán a kiépített gazdasági és katonai szövetségüket kisebb gazdasági és presztizs veszteségekkel – a bekövetkezett teljes összeomlás helyett- megtarhatták volna! De persze lehet ez is egy laikus fantáziálása, amit jó szakértői ellenvetéssel és a naiv véleményem helyrerakásával természetesen zokszó nélkül elfogadok!

  • OK ANDREW_S:

    Mar kertem „talalom”-ot parszor, de nem reagal, most kertem a foszerkesztot is, miert nem tenned azt meg minden olvaso erdekeben?!

  • Göllner András

    @ Gézuka

    „Antalljózsiék SZÉJJELCSESZTÉK a magyar ipart, elherdálták a DEKLARÁLT népvagyont.”

    Ez a tiszta beszéd. De ez csak az eleje volt Gézuka, ezt Te is tudod mert a BME-re jártál. Erre duplázott rá a Szoc-Lib szövetség 94-98 között azzal a bornírtsággal, hogy a szabad piac többet tud mint az isten adta nép – toljuk mindnyájan oda a seggünket a multik elé nehogy valamiről is lemaradjunk. Ezután jött a fiatal demokraták tolvajbrigádjának az első kurzusa. 98-2002 között ők már nem csak a népet, hanem a piacot elkezdték üzemi módra megerőszakolni. Onnantól már csak lefelé mentünk. A Feri még 2006 nyarán megprobált rendet rakni annak a csapatnak a fejében amelyet Kádártól, Horntól majd Megyótól örökölt. Négy év alatt kellett megtanulnia mit csinálnak azokkal a mi hazánk fiai és lányai akik megbolygatják azt az immáron 150 éves hagyományt amiről Bibó beszélt 48-ban, 56-ban, és amiért Kádár és Biszku őt is fel akrta húzni. A Feri meg a kis mosolygós kapusa után jöttek megin’ a bajuszos angyalok, de most már izmosabban, nagyobb lendülettel, magabiztosabban. Most már Jézus nevében jött a közoktatás, a közegészség, a fenntartható fejlődés szabályainak, az emberi tartásnak és szolidaritásnak a szétverése, megerőszakolása, amelyre az egyház, Angela asszony, az EU bankárjai és Orbán segédhernyói országszerte egymáshoz simúlva bólogatnak, míg odalenn Felcsúton disznót ölnek és pálinkáznak a Puskás akadémia árnyékában a fiúk.

  • Orsós Elemér

    Göllner András
    2021 március 3
    11:05 du.

    Mind közül Angyaljóska volt a legnagyobb mágus, mert ő nem csak a hozzám hasonló csodaváró pöcsfejeket, de még a Jad Vashemet is át tudta verni!!!

  • Almási Alma
    2021 március 3
    3:22 du.

    Éppen az általad emlegettek miatt annak a fajta elitváltásnak sem volt valós alapja. Sokkal inkább tűnt úgy, mint a helyzet megérése előtt indított koraszülés.

    ha már hivatkoztál rá:
    Almási Alma
    2021 március 3
    4:28 de

    Ha szerinted én demagóg vagyok akkor az micsoda, hogy a politikus személyisége majd megmondja a tutit. Ha visszaolvasol, sehol nem írtam olyat, hogy fényes ígéreteket várok. Éppen az ellenkezőjét: egy olyan választási programot, aminek hihető a realitása, ismertek a keretei és ismertek az emberei. Utána majd lehet értekezni a személyiségükről.

    2021 március 2
    5:31 de.
    Erre speciel válaszoltam korábban.

  • Bendegúz,

    A főszerkesztőtől ezt kérted:
    „Lenne jo es egyszer kozolne itten mind azok az “ellenzeki” partok allitolagos “program”-jait?!”

    Most ezt írod:
    „OK ANDREW_S:

    Mar kertem “talalom”-ot parszor, de nem reagal, most kertem a foszerkesztot is, miert nem tenned azt meg minden olvaso erdekeben?!

    Szerinted, ha ilyen közös választási program lenne, akkor nem lobogtatná bőszen Talalom? Már csak azért, hogy elmondhassa: Andrew_s tökkelütött.
    Miért gondolod, hogy azt, amit én is várok, mert egyszerűen NINCS, nem létező entitás, én fogom Neked elővarázsolni?

  • Göllner András
    2021 március 3
    11:05 du.

    Írod volt: „Most már Jézus nevében jött a közoktatás, a közegészség, a fenntartható fejlődés szabályainak, az emberi tartásnak és szolidaritásnak a szétverése, megerőszakolása, ”
    Ehhez a témaköthöz, még (már) 2013-ból:
    http://endresy.blogspot.com/2013/12/kozeroszak-teves.html

    Innen kiragadás:
    ” Az ötletszerű stadionépítéseknek, a Margit-sziget jogi áthelyezésének, a Városliget tervezett szétdúlásának ugyanis van egy ilyen üzenet is. Az, hogy „én ezt is megtehetem, és nem tehetsz ellene semmit”. Analóg módon azzal, mint a vallatásnál az, hogy „ha akarom, levetkőzöl, terpeszbe állsz, és még tapsolsz is, amikor a kutya rád mászik”. Ráadásul a közösség ellenállásának megtörésének a folyamatát maguk a már bekövetkezett események tovább erősítik. Jól mutatja ezt az ellenállást jelentő megmozdulásokon részt vevők alacsony, és csökkenő száma. Valamint az, hogy egyre többen legyintenek beletörődve sorsukba. Aki tud, menekül. Aki tud, az országból, aki tud, az a mindennapoktól, a közösségektől, önnön lelkiismeretétől. Az emberek elzárkóznak, bizalmatlanok, és bezárkóznak.”

  • Göllner András
    2021 március 3
    11:05 du.

    Ezért mondom mindig:

    Kb 30 éve van itt ennek a kurzusnak.

  • Orsós Elemér

    Andrew_s
    2021 március 4
    1:36 du.

    Szerintem az a legelkeserítőbb hogy, becsületes ember már nem is nagyon akarja politikára adni a fejét, de ha mégis 10-30 évenként egy Roszik Gábor vagy Ángyán József közéjük keveredik, akkor azt meg egyből úgy kiverik maguk közül, mint az új kiskakast a szemétdombról! Ezért van aztán ma az hogy, a népszerűtlenségi lista tetejét már nem a rendőr, betegellenőr vagy finánc uralja, hanem toronymagasan a politikus!

  • Göllner András

    Elemér és Andrew

    Egyetértek veletek. És köszönöm a linket Andrew – Orbán mind ezt maga is bevallotta Luther Márton születésének 500. évfordulóján, amikor elárulta, hogy labdába se tudott volna rúgni, egyik cselét se tudta volna megvalósítani, ha nem tanul meg a keresztények nyelvén beszélni cselezni.

    Egy valamit szeretnék csak mind ehez hozzá fűzni kedves Elemér. Akkor kell a becsületes embereknek a politikára hajtani a fejüket amikor az rizikóval jár (Ezt a tartást hívta Aristotelész a parrhesia műfajának. Michel Foucault, röviddel a halála előtt készített erről egy nagyon szép kis előadás sorozatot. Aki nem olvasta azoknak barátsággal ajánlom.) Ezt a tartást, a társadalmi szolidaritást, a politika iránti elkötelezettséget ássa alá a magyar politikai kultúra immáron 150 éve ma már nagyüzemi módban, a cyber-technológiák legkorszerűbb módszereivel. E módszer “sikereiről” tragikus hazai következményeiről pedig Huszár Ákos és Berger Viktor, fiatal magyar szociológus kellegák dolgozatát ajánlanám (Az új magyar középosztály) http://www.poltudszemle.hu/szamok/2020_2szam/Poltud_Szemle_2020-02.pdf

    Röviden: A lázadás korszaka nem akkor jön amikor az veszélytelen, hanem akkor amikor az rizikóval jár. Én akkor hajtottam oda a fejemet, amikor Orbán még első hatalmi mámorában volt 2000 végén, viszonylag baráti kapcsilatban álltam vele, Stumpf Istvánnal és vezérkarának több tagjával és volt mit veszítenem. 10 évig odahaza folytattam ezt a műveletet, irgalmatlan ellenszélben, hazaárúlóként megbélyegezve, mindenem rá ment erre a küzdelemre, csupán azért távoztam onnént, 2010-ben, mert a parrhesia, az én olvasatom szerint nem az öngyilkosságról szól. A zsarnokságtól nem elfordulni, hanem szembefordulni kell. Erről beszélt Petőfi is. Kizárólag ezen az úton valósítható meg az az ökológiailag fenntartható közösségi jólét, amely az igazságosság, az esélyegyenlőség alkotmányos keretei közt halad, és e sorozatban át vert nép érdekeit szolgálja. .

  • Orsós Elemér
    2021 március 4
    6:01 du.

    Akiben van egy kis emberi tartás az nehezen viseli, ha előbb a gerincét kell leadni a ruhatárban, majd az emberségét kel elásnia valamelyik izéke fenekébe.

  • ORsós Elemér

    Az ilyen -a magyarszági zsidók elnyomásával túltolt- lejárató példázatokat még az úgynevezett demokratikus ellenzék is csak röhögve tud nem visszautasítani, tehát kontraproduktiv:

    https://mandiner.hu/cikk/20210305_deutsche_welle_budai_var_ungvary_naszalyi_orban_horthy_diktatur

    Bár…, ki tudja ki valójában Naszályi Márta, mert a „náci” Vonáról sem lehetett sejteni hogy, beépített Fidesz agent provocateur, azt biztosan csak Csurka(Kasszandra) István tudta! 😀
    Mellesleg a kibas.ottul független Deutsche Welléről is megvan a véleményem! (Másik kedvencem a még nála is függetlenebb Frankfurter Allgemeine Zeitung! 😀 )