Látni nehéz

2021 április 3 9:29 de.40 hozzászólás

Látni nehéz.

Egy idõben elemi rész fizikával, konkrétan buborékkamrás felvételek kiértékelésével foglalkoztam. A buborékkamra egy hatalmas tartály, amelyben felhevített folyadék van. A részecskegyorsítóba helyezve a rajta áthaladó protonok, elektronok és más részecskék „kondenz buborék csíkot” hagynak maguk után egy rövid ideig, és ha ezt jó ütemben két nézõpontból lefényképezik, akkor ezeket a fotókat vizsgálva találhatunk érdekes eseményeket és jelenségeket. A mi dolgunk az volt, hogy ezeket a fotókat (sztereopárokat) beszkennelés után kiértékeljük, és az egyes események fizikai paramétereit kiszámítsuk.

Nem volt könnyû feladat, mivel akkor a legnagyobb, több szekrény nagyságú, klímával hûtött, zümmögõ óriásgépek memóriája nem volt több, mint 64 K. De általában csak 4k-s „kisgépeink” voltak, illetve egy 20 K memóriás orosz gép, az R20. Viszont akkor kezdtünk kísérletezni grafikus displayjel, amelyhez én csináltam a szoftvert. Elõször fekete-fehérben, persze.

A két sztereo képet felrajzoltuk a monitorra, két keszekusza cérnagombolyag képét, és az idõsebb kollégák úgy csináltak, mintha ebbõl már látnák a térbeli alakzatokat. Elõször azt hittem, hogy hencegnek, hiszen semmiféle eszköz, piros-zöld szemüveg vagy ilyesmi nem volt kéznél.

De azután megtanítottak rá, hogy kell „látni”. Az ember odaül a monitor elé, kissé távolabb, és elmered valahová a képernyõ mögé a képzeletbeli végtelenbe. (Vagyis elbambul, a szemlencséit végtelenre állítja.) Gyakorolni kell, és bizony, igen fárasztó mûvelet. De megéri. Mert egyszer csak varázsütésre összeáll a kép. A két ábra összecsúszik, és mint egy igazi labirintus, ott áll elõtted a valóság, ütközésekkel, spirálokkal, egymás mellett elrohanó és a hézagokon átbujkáló nyomokkal. Mint egy ember természete, a jó, és a rossz értelmetlen tohovobuhuja egycsapásra logikus, mélységekben és magasságokban gazdag tömkeleggé válik.

Késõbb próbálkoztunk színes monitorral. Három képet állítottunk elõ – mint a mai monitorok is – egy pirosat, egy zöldet, és egy kéket. Külön-külön mintha csak szoci, konzervativ vagy liberális szemmel bámészkodnánk. De ha a három kép egymásra kerül, csodálatos, színes világ tárul elénk.

A természetbõl csak milliárdnyi apró fizikai hatás érkezik hozzánk, amelyet a szemünk impulzusokként befogad, de csak az agyunk segítségével láthatjuk meg bennük a szépet, és az értelmet.

Hiába, látni nehéz. És fárasztó…

Almási Alma

40 hozzászólás

  • Álmaink Almája, (én mint ábramester) kijelentem, ezzel az ábrával Nemzetközi Gyermekrajz Kiállítás Platina Köcsögét nyerheted, próbáld meg, egy Nagyköcsög díj sohasem fest rosszul otthonodban az IKEA polcon

  • Vajon koveti a kedves szerzo a Nagy Hedron Collider legutobbi felfedezeseit???

    Mind amit leirt az legalabb 40-50 evvel ezelotti gyakorlatai voltak.

  • Ha belenéznél a gayza nevű idejáró fejébe,láthatnád a gubancot.
    „Hiába, látni nehéz. És fárasztó…” Tudni kell,hogy hová nézz!

  • Almasi Alma

    Na igen, pontosan így valahogy!

    Aztán ha túlvágyunk az első élmények euforikus hatásán, és hagyjuk megérlelni a belsőnkben az eredményeket – kezdjük észrevenni, hogy létezik HARMADIK UTAS társadalom rendszere. Csakis az létezhet, aminek a cementje A HARMÓNIA! (AZ ÖSSZETARTÓ ERŐ)
    Olyan mint a 3D.
    Persze nem tökéletes – semmi sem az, legkevésbé az egyes egyedek (magunkat betelemita)
    Valóban ez az ..
    Bibo István ezért volt fővádlott a Nagy Imre perével párhuzamosan futó másik kirakat-perben, amellyel a hatalom végleg leakart számolni a „színes” 3D gondolatokat terjesztőkkel (A halálos ítélete már kész volt neki is, hála az erős külföldi nyomásnak, „csak” életfogytiglant kaptak. Ebben a perben volt másodrendű vádlott a későbbi mindenki Árpi bácsijává vált Gönc Árpád.

    Mert valóban csakis így van, egy társadalom mindig is sokszínű, és az is kell hogy maradjon!
    A HARMÓNIÁT KELL KERESNI BENNE – ÉS AKKOR MŰKÖDNI KEZD – mint ahogy a ködkamrában is ezért lehet meglátni amit kell – mert a természet csakis harmóniában tud működni!

    Köszönöm Alma (Ágnes) – ezeket szerettem volna Tőled hallani, mint fizikustól az első percektől, mert egy fizikusnak ezt tudnia kell adaptálni az életre!
    (És végre megtetted!)

    Kár hogy Göllner András barátunk nem ad több támogatást ennek a terjesztéséhez, ha igazán látása van Bibó gondolataira.
    Nem, nem volt egyedül sem Magyarországon, sem a nagyvilágban ezzel a gondolataival – de a szélsőséges, teljhatalomra ágáló csoportok sz´o szerint fizikailag irtották ezeket a gondolatokat a gondoskodóiakkal egyetemben.
    Nagy Imre is megvolt vele fertőzve – próbálta keresni a gyakorlatba ültetésének a lehetőséget – ezért NEM VOLT kegyelem számára.

    Köszönöm Ágnes asszony még-egyszer – hagytad le úszni a patakban a véres lepedőt …

  • Kedves Bendeguz, persze, hogy ötven éve volt, amit írtam. De meg is írtam, hogy fiatalkoromban.
    Egyébként én már nem követem a fizikát, legfeljebb, ha találkozom az interneten a nálam fiatalabb kollegáimmal (akik már szintén jócskán benne vannak a korban), és elfilozofálgatunk…

  • Kedves Gábriel, bár – bevallom – nem nagyon értem a hozzászólásodat, de meghatódtam attól a nagy dicsérethullámtól, amivel elborítottál… 🙂 Biztos, hogy nem értettél félre valamit?

  • Kedves Aalama;
    Kerem, NE sirankozoon, megjegyzesem NEM kritizzlas, sem panaszkodas volt!

    Csupan kivancsisagbol felteve, hogy fizikus lettere kiveti a jelen esemenyeket a tudomanyos elohaladasokon?

    Hiszen azok normalisan jelentve a napi hirekben, s sok felfedezesek igen hamar alkalmazva is a gyorsan halado mindennapi technikai terken.

    Boldog Husvetot, vagy barmi minden mast is, sot mind amit meg figyelembe sem venne.

  • Orsós Elemér

    Kedves Alma, ezt a képet -sok absztrakttal ellentétben szívesen ki merném rakni a falra, de tudományosan hogyan és mit tudtatok leszűrni belőle?

  • Alma

    „”De azután megtanítottak rá, hogy kell “látni”. Az ember odaül a monitor elé, kissé távolabb, és elmered valahová a képernyõ mögé a képzeletbeli végtelenbe. (Vagyis elbambul, a szemlencséit végtelenre állítja.) Gyakorolni kell, és bizony, igen fárasztó művelet. De megéri. Mert egyszer csak varázsütésre összeáll a kép. A két ábra összecsúszik, és mint egy igazi labirintus, ott áll elõtted a valóság, ütközésekkel, spirálokkal, egymás mellett elrohanó és a hézagokon átbujkáló nyomokkal. Mint egy ember természete, a jó, és a rossz értelmetlen tohovobuhuja egycsapásra logikus, mélységekben és magasságokban gazdag tömkeleggé válik….”

    Ezért a gondolatsorért mindenki megbecsülését jogosan begyüjtheted … fenntartások nélkül¨
    (az enyém szóra sem érdemes)

    Így működik a világ – a natureza – és benne az egyes emberek – részecskék – amely mint egy társadalom kell hogy összeálljon.
    Ha csak a fajokat (rassz), színeket(bör), szituációt (gazdag/szegény) és még folytathatnám …. látunk ki belőle, akkor sem a fától az erdőt, sem az erdőtől a fát nem látjuk.

    Egy valódi szegény soha nem akar szegények osztályába bebetonozva maradni – ahová sokan kívánják betagozni egy örök életre.
    Michael Jackson arra költötte a gazdagságát (mig élt) hogy a bórét fehérítette
    Miért? Mert arra kell választ találnunk, hogy ne ez legyen a probléma – ne a különbözőségeket erősítsük fel, hanem a közöst keressük embertársainkban.
    Tudom, hogy ez a Te lelked mélyén benne él – ennek a keresése – és bocs, de ezért frocliztalak – mert szeretném, hogy tudatosan is ráébredj, hogy mi a nagy különbség!
    Itt Brazilban amikor a szindikalista militánsok hatalomra kerültek (egy részeges disznóval az élen) akkor rögtön elkezdtek különböző kritériumok alapján (börszin, vallás, kereset) kvótákat felállítani az egyetemekre való bekerüléshez.
    Egy vezető egyetem filozófusa (elmebeteg) a legnézettebb TV-csatornán többször mikrofont kapott főműsor-időben, amiben elüvöltötte, hogy „gyűlölöm a középosztályt!!!”
    Mellékes, hogy mint szociológia tanszékvezető (hölgy/boszorkány) ugy kb 10 ezer euróba átszámított fizetést vett fel! (könyvei jövedékén kívül)

    A társadalmat nem megosztani kellene, nem gyűlöletet szítani, hanem HARMONIZÁLNI!
    Ehhez látás kell!
    Pontosan úgy ahogy leírtad
    És pontosan úgy ahogy megjegyezted, hogy az agynak amikor sikerül a sok-sok kesze-kusza képből összeállítani a képét, feltárul előttünk egy új világ.
    Igen ehhez kell a beleélés.
    Beleélésre képtelen lélek nem lát semmit. És ráadásul kell az előzetes ismeret, hogy a bejövő információkat az agy helyére tudja rakni.
    De kell hozzá egy szellem, egy olyan belső szellem, amely igenis befogadja, elfogadja és megengedi az agynak, hogy helyére rakja azokat.
    Ez fárasztó bizony – lelkileg/szellemileg

    Na én leírtam a kesze-kusza lelki oldalát, amiből elképzelem, hogy ugyanúgy nem sokat értettél meg.
    De remélem van aki majd besegít
    Elmondja, hogy igenis létezik harmadik-utas politika, léteznek eszközök, amelyekkel ezt meg is lehet valósítani.
    Persze lehet, hogy erről Te nem is igen hallottál.
    Akik meg itt magukat szociológusoknak/filozófusoknak hazudják, azok meg vehemensen letagadják úgyis – és szívükben legszívesebben ott látnának a fán engem is (lógva/kiszegezve)

  • gyuri10
    2021 április 3
    4:37 du.

    Neked még fejed sincs.
    Az eszedet a máshol hordod.Lenntebb hehehe

  • Gabriel
    2021 április 4
    2:26 du.

    drágám (te mint ünneprontó)

    Lula da Silva consolidált és megtalálta a consolatio -t, B… val ellentétben aki erre (sem) képes tehát megoszt és szétver anyagi haszon okán

    feliz pásqua

  • Alma:

    Használtátok a KFKI* „TPA*” .-ját is ?
    Én a Meteoroógiai Intézetben találkoztam egyel, amikor a Tiros/Meteosat földi állomást csináltuk nekik.

    * KFKI = Központi Fizikai Kutató Intézet

    * TPA = Az USA.-tól koppintott midi számítógép „Tárolt Program Analizátor” néven jeleskedett a Szocialista Táborban. Azért, hogy még a nevéből se lehessen kitalálni honnan koppintották. A benne lévő szintén másolt (vagyis lopott) CP/M op-rendszerrel együtt. Csakhogy a CIA mégis rájött a dologra. Emiatt az USA -ba szakmai konferenciára utazott egy-két magyar számítógépes szakembert letartóztattak és megüzenték kis hazánknak hogy ha nem akarnak bűnvádi eljárást akkor igen gyorsan fizessék ki az öszes eladott TPA -ban forgó op-rendszer árát.

  • Gabriel
    2021 április 4
    2:26 du.

    rectificação > Feliz Pascoa…; Felice Resurrezione di Pasqua (kkk desculpa)

  • Gabriel
    2021 április 3
    6:17 du.

    De, kiváncsi vagyok a mások gondolataira. Ameddig nem akarják megszabni a mások, hogy nekem milyen gondolataim lehetnek. Amikor Te akarod megszabni, hogy miről KELL gondolkodni, akkor pontosan ezt teszed.
    S Te vagy az, akit csak addig érdekel valami, amíg belefér a szellemi ketrecedbe.
    De rendben: ugorjunk.

  • Rodeio

    Hogy kívánhatsz te Boldog Ujjá-születést, amikor nem hiszel benne?

    Maradjunk annál, amelyek az egyszerű tények;
    Te a mai napig a Castró-k zsoldjában állsz, magyarul és egyszerűen – a Magyarországra való visszamenetel helyett egy fizetett kubai ügynökösködést vállaltál be, miután az eredeti megbízódnak, az MSZMP rezsim hatalmának 1990-ben vége lett és vele az államhoz kötődő mindenféle kiküldő szervezeteknek. Még a MEDICORT is kiradírozták, nem beszélve egyebekről …
    Megértelek, hogy inkább maradtál …

    Viszont ne hazudozzál Te itt egy olyan ország államfőjenek haszonszerzéséről, magyarul ne illesd hazug váddal azt csak azért, mert NEM ontja tovább az állam milliárdjait a Castró rezsim eltartásába.
    Na de nyilván annak érdekében ügyködsz, – mert ezért fizetnek – hogy visszatérjen a hatalomba az, aki „uralkodása” alatt egy korrupt gazember módjára felvásárolta az állam pénzén az ország valamennyi hűtőházát, a környezőket is (Argentínát és Uruguay-t is beleértve) – valamint számos USA-belit és európait is. Most pedig a pandemiat kihasználva az országban a húsárakat kedvére emeli az egekbe.
    Ez a csirkefogó persze kedvére veszi/fizeti meg a nemzetközi médiát is.
    Nem beszélve a helyi igazság-szolgáltatásról – ahová az Orbánhoz hasonlóan a saját (jól megfizetett) embereit delegálta és betonozta be a 16 év királyság alatt.
    Folytathatnám a sort – de minek?
    Persze a szerencsétlen magyaroknak fogalma sincs arról, hogy itt dollárban százmilliárdos nagyságrendről beszélünk, úgyhogy ennek a beszédnek nincs súlya számukra …
    És nyilván mindenütt csak strómanok szerepelnek,
    ők meg a prolik „megmentői”, a szegények „istápolói” hazug mezében tetszelegnek – annyira, hogy még néhány egyházi méltóságnak is kijut néhány milliócska …

    Mint ahogy Judás is ugyanezen okokért árulta el Jézust.

    Úgyhogy ennyi, Te azért hazudsz, mert megfizetnek érte!
    A többi mesét, meg a pántlikát hagyjuk …

  • Andrew_s

    Nem bírtál ugrani megjegyzés és személyeskedés/vádaskodás nélkül
    Nem gondoltam volna, de sajnos igaza volt valakinek …
    Nem gondoltam volna, hogy egy kérdést címezni hozzád, az számodra vélemény-kényszerítést, megszabást, vagy bármi ilyesmit bír jelenti.
    Bocs, úgy látszik nem véletlenül éreztem úgy a már annak feltevésénél – „…hogy ebből baj lehet!” – ezért már szabadkozást is írtam …
    Tudod, mint a nyuszika …
    Szent egek!!!

    Persze, elkövettem azt a hibát, hogy nem álltam be kórusba ócsárolni senkit – most éppen még a Slapajt sem.
    Én az én véleményemet mondom – ennyi…
    Persze ezt ugye nem szabad … ok, értem is, meg nem is…
    Megszabni, hogy miről KELL gondolkodni csak az képes, aki valamiféle hatalmat birtokol ehhez …

    Amikor azt mondom, hogy a világ hülyén gondolkodik valamiról – azzal véleményt mondok – senkit se kényszerítettem semmire, legfeljebb egyedül maradok a hülyeségemmel
    Amikor megkérdezek valamit, hogy Te erről mit gondolsz, akkor szabad engem elküldeni a pi…., ha nem konvinente.

    Na de mindebből azt kikövetkeztetni, hogy az a másik (jelesül éppen én) gondolat-csendörködik?!!! vicc nem?

    veled nagyon elment a bicikli – vagy nagyon pánikolsz, na nem csak a vírus miatt, hanem ez abból a múltból is jöhet …
    Na csók a család …
    és neked jó locsolást

  • Geyza

    Volt nekije 8 kilobyte memóriája, és lyukszalagról kellett beetetni először az ominózus rendszert, aztán a programot.
    Volt egy barátom, aki megtanulta az ujjával érzékelni a lyukakat – így betöltés előtt könnyen és gyorsan találta meg a különféle már lelukasztott programokat.

  • Geyza
    2021 április 4
    3:05 du.

    a vakpali vakpali mindent lát? kutya …t (is)

    hát az volt a megoldás -ugye- vasfüggöny mögé embargót engedtek be kizárólag, abból meg csak lekvárat sem lehetett…, de a magyar külkeres és diplomata (meg a táska hordozóik) az firnyák és a sarki kisbüdösben Alabama külsőn két BUD mellett megvette „az” alkatrészt és majd ügyes kezecskék (nem te voltál?) azokból össze eszkábálták az egész Hold Járó t Bérkocsis utca 31/B ben félemelet 3 a prakker előtt…

    ez mai napig így divatos (tudod inglisül: fas(hi)o(m) embargó ellen a szabad világkereskedelemért mindent megtett a Demokratikus Centralizmus és a Proletár aki tudta hova kell csapni… e’ssetu’nni?

  • Gabriel
    2021 április 4
    2:26 du.

    te, mint a KMH fapados zsenije, mindent jobban tucc! (valóban!)

    annak női hölgynek prófétai szavai voltak a középosztállyal kapcsolatban, mert azóta gyemokrácíjákban az meg is szünt, a prolik közül is csak a lumpen létezik mert a SARS révén elérték, hogy a munkanélküliség általánossá vált; …

    például az egyik -persze világelső mint mindenben-, az USA legújabb elnöke „a csomagban” elrendelt $ 250 000 000 000 (ez ott billió) foodstamp – re (ingyen kajajegy jövedelem nélkülieknek éhenhalás ellen ez náluk a szocializmus)

    és ezzel nincs egyedül, és ha a gyemokrácíják bármelyikében bárki ezellen kivonul az utcára az SARS helyzetbe kerül, mert jön a fegyveres falanx és hazazavarja vagy lelövi… ezt manapság -egyszerűen, hogy gábriel is megértse, gyemokrácíjának nevezik!!!

    erre van egy sokkal jobb megoldás, de nem szabad róla szót sem ejteni, mert gábriel azonnal orditozós rohamot kap is kihívja a gondolatrendőrséget (az az a rendőrség amiből a gondolat is ki van írtva csak cyborg)

    modern élet bekövetkezett már csak ….egy boldog élet várat magára (sötét sikátorokban elbújva)

  • Kedves Elemér! Az ilyen képeken részecske ütközéseket, új részecske „keletkezéseket” lehet látni, és a mágneses tér következtében elgörbült részecske-pályákból tömeget és töltést lehet számolni. Ilyen – csak eszköz tekintetében modernebb – mérésekkel lehet például új részecskéket felfedezni még manapság is. Azok a spirálok például elektronok vagy pozitronok attól függően, hogy merre görbülnek.

  • Geyza, a TPA miatt csak a rendszerváltás után mosták le rólunk a keresztvizet…

  • Andrew_s
    2021 április 4
    3:33 du.

    Bandi – jókívánságaimhoz adalékként – személyes történet… nagyon nagy barátságban éltünk és dolgoztunk együtt egy családi és hatékony munkahelyen…

    ott volt a szójárásunk, hogy csak mi értsük, ha valamelyikünket valamire figyelmeztetni kellett: ugyan menj már el Csádba… (tartoztam neked ezzel, és egy két méter széles mosollyal)

  • AuroraBorealis

    Láttatni is nehéz

    Az 53-54-es években a Toldi Mozi-ban – a Bajcsy-Zsilinszky úton – nyitott meg Magyarország első, kísérleti >sztereó mozija<, amely olyasfajta mesterséges optikai jelenséget – a térhatás illúzióját – színes mozgófilmen volt hivatva a szélesebb közönségnek bemutatni, amit idefönt a mi tudós Ágnesünk a maga szakterületén is eredménnyel hasznosította.

    A nevezetes kísérlet szórakoztatva úgy nézett ki, hogy a zsöllye minden üléstámláját kiegészítették egy-egy keretben végződő, könyökben hajlítható fémkarral, mely téglalapba két, szorosan egymás mellé illesztett vékony – valószínűleg piros és zöld* – üveglapot rögzítettek. E rögtönzött kisablakon át kellett az egy sorral hátrább ülő nézőnek a mozivásznat bámulnia ahhoz, hogy az amúgy enélkül elmosódó krixkraxnak látszódó vetített kép, egyetlen éles, illetve élesnek elvárt egységes látvánnyá állhasson össze.

    Mindezt onnan tudom, hogy gyerekként a kárpitozott felnőtt-ülésbe süppedve sehogyse értem föl azt a fránya optikai alkalmatosságot s így aztán kénytelen voltam a párnázott ülést felhajtva, félig az ülés élén csücsülve egyensúlyozni, vagyis így féligmeddig ácsorogva, azon a bűvös ablakon valahogy által-kukucskálni, hogy benne végül aztán számomra is egy éles kép láthassék… Amikor ezt az örömöt végre sikerült kiegyensúlyozva mégiscsak megszereznem, hogy számomra is normális kép születhetett, akkorra már csak azt nem értettem, hogy pusztán ezért mi a fenének is vetítenek már eleve "homályos képet" oda arra a hatalmas vászonra, táncsak nem azért, hogy azt a csoda-ablakukat bemutathassák?

    Akkori énem szerint ennél már sokkal egyszerűbb lett volna mindjárt egy egységes és éles kép kivetítése, persze a vacak bűvös nézőke nélkül…

    Ja, és hogy milyen kísérleti filmet is vetítettek? Arra már akkor sem emlékeztem amikor a végén kibotorkáltunk a filmszínházból, annyira lekötött az éleslátás és a nyújtózkodó testtartás megoldása… Annyi azonban bizonyos, hogy színes film volt, de hogy térhatású lett volna arra nem emlékszem, mert örültem, ha sikerült egy-egy éles képet néha elkapnom belőle…
    ˙

    .

    * A piros és a zöld egymás komplementer színei, vagyis kiegészítő színpárokon alapuló mára már kf.megoldásokkal, pl sztereó-szemüveggel tökéletesített térhatás technológia, de ezen alapul a modern led-technikás színes televiziózás is, stb…
    ˙

    Ui. A térhatású – sztereó – fotózás már akkor sem volt újkeletű. A Fortepan.hu Magyar Digitális Fényképtárban nagy számban találhatók ilyen, még üveglap kamera-technikával is készült monokróm sztereó fotók, még a XIX.századból is. 🙂

  • Rodeio

    „annak női hölgynek prófétai szavai voltak a középosztállyal kapcsolatban,…”

    Te tényleg beteg is vagy, nemcsak a fizetésért hirdetsz gyűlölködést …

    Te aki egy középosztálybeli – a kies Kanadában biciklizgetsz júdáspénzből élvezve az életet

  • Rodeio

    És látva azt a szánalmas igyekezetet – amivel férfias Csádok után koslatsz kívánok neked Pi-köböt belőle, tojásokkal …

  • kedves AuroraBorealis, úgy emlékszem, a térhatású mozit egymásra merőlegesen polarizált üveglap-páron keresztül kellett nézni. Ami azt követeli meg, hogy a vetítés is polarizált fénnyel történjen. A piros-zöld páros azt hiszem, megzavarhatja a színeket. De lehet, hogy tévedek…

  • Alma: : ))) … : )) … : )

  • Alma:

    Amit én látam, annak már volt kettő irdatlan nagy floppija is.
    Asszem bulgár gyártmány volt. Vagy MOM. Azért volt neki kettő, mert annyira megbízhatatlan volt hogy állandóan tükrözte magának az elmentett adatokat.

    Kb. akkora lemez volt a papírtokban mint egy hanglemez.

    Egyszer egy ilyet a laborban kiszedtem a papírtokjából és százas szöggel felszegeltem a polcra. Rája pedig egy cédulát ragasztottam hogy :

    „Figyelem, érzékeny adathordozó.A mágnesezhető felületet kézzel érinteni tilos.”

  • Tagadhatatlan, a „terhatasu” moziknak igen hamar vege lett.

    Monmdhatnank, talan mint US al-elnok Kamala Harris-nek, legalabb is egy kis idore.
    Mert Biden elnok felhatalmazta a torvenytelen migransok megszallasat megoldani.

    Nem ment a hatarra, de azota sehol nem lathato.
    Nem all Biden elnok mogott az Oval office-ban.

    Ha semmi mas nem, de a migrans megszallas elsulyeszti majd a Biden adminstraciot.
    Partja politikai ideologiaja miatt megoldasat nem is javasolhat!

    A Covid jarvany, a Covid stimulus , plussz a „green-new-deal” es az „infrastructure bill” mind nagy-ko lessz a nyakara akasztva.

  • AuroraBorealis

    Almási
    Alma 11:36

    Megvallom lehet, hogy neked van igazad, tudniillik én jóval később, amikor már szemüveges, jobban mondva színes celofános szem-maszkos diafilmeket árultak, abból kiindulva gondoltam, hogy minden térhatásnak ez a nyitja.

    Pedig azokat a régi fekete-fehér, v. ún.korall-szín üveglapon rögzített sztereó diafotókat úgy, mint azok fotózásánál, két egymástól kissé eltolt látószögű lencsén (ilyen sztereónézőn át) lehetett élvezni, ill.rögzíteni…

    Tehát; jómagam a Toldi mozi produkciójából tisztán már csak arra emlékszem, hogy az az üveglap számomra sötétebb, olyan szürkés benyomást keltett, mint a vászon fehér fényhatása, de mintha középen egy függőleges vonal – fuga – felezte volna meg ezt az üveglapot, azaz ott, a látványban kettő, valószínűleg kétféle párhuzamos üveglap játszhatott szerepet, amelyek emlékezetem szerint nem fedték egymást.

    S mégis, ha most belegondolok a szakszerű felismerésedbe, ill. a fizikusi szakismeretedbe, bizony jómagam is a jóval későbbi szakmai pályafutásom során gyakran dolgoztam egy polariszkóp nevű műszerrel, amely valóban az általad itt ismertetett polaritás elve alapján polarizált üveget, v. ilyen kristályt (fényét kioltva, v.felvillantva reagál) segített meghatározni az egyes anyag reá jellemző, sajátos optikai orientációját, vagyis ennek megfelelően a vizsgált darab mibenlétét meghatározni…

    Tehát a Toldimozi Térbeli Talányára alighanem és mégiscsak a te tudásod(!) a mérvadó megoldás 🙂 .

    Üdv’: A.B.

  • Szukits Rezső

    …”ha a három kép egymásra kerül, csodálatos, színes világ tárul elénk.”

  • AuroraBorealis

    mr.Bendegúz!

    A „zárolt” Járványügyi vezérpánik c.cikkhez nekem címzett 4/11:25-ös megjegyzésére:

    Gondolom, a nyelvi nehézségei lehet az oka, hogy nem érti a 4/4.

    2:42-ben alaposan kifejtett gondolataimat, amelyek szumma arról

    szólnak, hogy az ún.Újszövetség eseményeit . n e m . v a l a m i

    s z e k t á k, hanem Róma és a hitében szilárd és egységes zsidó

    népesség harca, illetve e kettő összecsapása idézte elő. Ergo

    szekták hiányában Jézus sem lehetett szekta tagja és rabbija sem
    .

    Amit pedig írásának a második felében a sabbath-al kapcsolatban említ, arról meg az jut az eszembe, hogy a kereszténység azt bizonygatván, hogyaszongya: „mi már nem vagyunk zsidók!” odáig mentek el, hogy – legalábbis egyes nyelvterületeken – Isten 7. pihenőnapjából „vásár-napot”, sabbatjából pedig 7.helyett,
    6.napot(!) fabrikált csak azért, hogy még az se legyen azonos a zsidó Teremtés Könyvével.

    Az ún. Ószövetséget betiltották és helyette a katekizmust tették kötelezővé. Csak a reformáció szabadította fel – úgy ahogy – azonban ennek ellenére a vad antiszemitizmusából, még Luther Márton sem volt hajlandó leadni…

    Aztán a fejfedő (sapka, kalap és a kendő stb.) használatát az eredeti zsidó szokással homlokegyenest fordítva rendezte, amikor az templomban, v. házon belül előírja ezek kötelező levételét, emez pedig már dafke tiltja ezeknek a viselését. STB.STB.

    Ui: Az egyik fiam a nyolcvanas évek egy téli reggelén a gyereksereggel együtt bezúdultak az iskolakapun… Az ott álló ügyeletes tornatanár lekapta a fejéről a télisapkát és fennhangon azt kiáltotta: M a g y a r e m b e r . v a g y . t e ???!!!!

  • AuroraBorealis
    2021 április 7
    8:31 de.

    még jó, hogy a Naprendszer úgy mozog ahogy, tehát nem lehet (nem ildomos) 9 vagy 17 napos heteket bevezetni éjt nappallá téve persze sapkában és turbánban meg kendőben burkában vagy ágyékkötőben

  • Almási Alma

    Igaz ugyan, hogy számomra tök világos a gondolatmeneted
    Ahonnan indultál, ahová érkeztél: –

    – …” Külön-külön mintha csak szoci, konzervativ vagy liberális szemmel bámészkodnánk. De ha a három kép egymásra kerül, csodálatos, színes világ tárul elénk.”….

    Sajnálatos, hogy a magyar társadalom nagyon messze van ettől, hogy csak sejtése legyen felőle, hogy rádöbbenjen erre az egyszerű igazságra – és egyszer sokak szeme látásra nyílik …

    A diktatúrák hívei (zöldek/vörösek) – 1+2, vagyis összességében három emberöltőn át üldözték azokat akik a társadalmi harmónia (a békés egymás-mellett élés) eszméjét próbálták elültetni a társadalomban (és sokakat fizikailag megsemmisítették)
    Igazából szívedben ezt a harmadik utat kívánnád – sajnos az „alkalmazkodási vágy” a többséghez tartozáshoz felülírja, hogy világosan ki merjed nyilatkozni.

    Nem baj, legalább én értem
    Látod viszont a nagy többség – akik a pincébe idejárnak írogatni, vagy jó-néhányuk egyszerűen csak köpködni – sajnos nem is tudtak reagálni az írásodra.
    Vannak akik tudják jól – a „véres szakmájukból” (uszítás) kifolyólag, de azok inkább hallgatnak. (eltitkolják) Nehogy már kiderüljön hogy a valóság egy csodálatos színes világ, mert akkor az ö idejük, órájuk véget ér – nem hazudozhatnak már tovább áporodott sötét világot, egymás gyűlöletét, utálatát, egymás torkának ugrasztása befellegzett
    És az az uszító fél ezreléknyi véres sakál-kutya mehet a levesbe (Kőlevesbe)

    Sajnálom hogy olyan sem reagált a bejegyzésedre, aki katedrájánál fogva meg kellett volna hogy értse.
    Talán elfoglalt …

    A magyar haza pedig kivárja a jövő generációit – talán majd valamikor … a távoli jövőben arrafelé is terem majd babér magyarságnak is …

  • AuroraBorealis
    2021 április 7
    8:31 de.

    ez a télisapka és magyaremberség hogyan is van? mit akart az „a” tornatanár?

    nekem egyébként is életreszóló undorom van a tornatanárok irányában, mert nem tornászni tanít a barom, hanem azt élvezi, ha a gyerkőc nem tud felmászni a kötélen és lecsúszik rajta és leégeti a tenyeréről a bőrt és ahelyett hogy kikezelné még ki is röhögi és ad neki egy elégtelent…, tornából is meg lehetett bukni

    ez a tornatanárok lelki élete (azaz: élete lélek nélkül)

  • Gabriel
    2021 április 8
    6:42 du.

    még mindig te akarod diktálni (mint Idi Amin?) Álmaink Almájának, hogy miről mit gondoljon és belemagyarázni a másról szavaiba a te diktátumodat, te kis zsebdiktátor

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2021 április 8
    6:42 du.

    „Sajnálatos, hogy a magyar társadalom nagyon messze van ettől, hogy csak sejtése legyen felőle, hogy rádöbbenjen erre az egyszerű igazságra – és egyszer sokak szeme látásra nyílik …”

    Sok okos tanult ember siettetni tudná ezt, de inkább CSAK okoskodik! 🙁

  • AuroraBorealis

    Rodeo11
    9./5:26 😀 😀 🙁

    Ezt a tornatanár témát, már több irodalmi és film-anyag (ld.pl.Hannibál Tanárúr) feldolgozta.

    Azon túl, hogy eme kérdéses embertípus lehet, hogy góllövéssel avagy cigánykerékkel szerezte az ő diplomáját, ezzel összefüggésben érthetetlen, hogy valahol mindig a konzervatív, illetve a jobboldalnak nyalta a v…….át…

    Orbanisztán már 98-2002. között megreformálván a TF politikáját elhatározta, hogy márpedig ezen az egyetemen igenis lehet góllövésből, v. kosárdobásból, stb. is doktorálni.

    Aztán beütött nekik az az echte orbáni botrány, a „”dr””Schmitt Pali – helyesebben Schmitt Plagi – ügy, ami reméljük legalább egyelőre valamelyest visszavette a mondvacsinált sport doktorárusok specifikusan felcsúti koncepcióját… Tudniillik erről, az ő köztársasági elnök favoritjáról – TV-torna-sztárról 😀 – oknyomozó riporterek bizonyították be, hogy Plagi a „doktori disszertációját” egy bolgár élsportoló (súlyemelő) korábbi disszertációjáról szinte egy az egyben másolta, illetve plagizálta, avagy lopta el. (Folyt.: dr-i cím egyetemi szintű visszavonása, majd.lemondás a köztársasági elnöki címről.) Az életművész bajnok ma is minden FidSS, v. állami rendezvény díszvendége.

    De amit kérdezel: Jómagam azt gondoltam, hogy ez a példa evidens. Ti. ott én a zsidóság- kontra dafke-keresztény szokásokra hoztam fel többek közt ezt a >sapka, v. nem-sapka ? < kérdését, hogy egy szar tornatanár – Feri-bácsi – hogyan is fabrikál(t) egy abszolúte mellékes hétköznapi kérdésből erkölcsi, világnézeti, illetve égbekiáltóan primitív identitásbeli kérdést a beözönlő gyereksereg füle hallatára…

    S ha má' itt tartunk, az Orbán vircsaft kezdetén (1998-2002.) a Vezér egyik beszéde hatására nemcsak a március 15-i kokárda lett FidSS hitbizomány*, de a kertesház övezetekben, falvakban az oromzatokra tűzött nemzeti és árpádsávos (nyilas) zászlók hirdették, hogy "itt magyarok laknak". Mert hát Magyarországon még kik is lakhatnának, de Orbanisztán revansista légkörében ez elvi kérdés.
    ˙

    * A hatodrangú felcsúti focista kijelentette, hogy aki "velünk van" az mindig viseljen kokárdát. Attól kezdve egy jódarabig ünnepeken túl is így maradtak kinn egyesek kabátján a trikolor szalagcsokrok, házaikon pedig a nemzeti zászlók sőt, egyeseknél még a nyilas rongy is. Mások, akik nem tartottak "velük", azok kénytelenek voltak ezt a bevetetett szokást mellőzni, azt kockáztatták, hogy ha csak elvben is, de előbbutóbb még a nemzetből is kitagadtathatnak…

  • AuroraBorealis

    Utóirat AuroraBorealis 10/2:13-hoz

    Majd’ elfelejtettem, pedig szándékomban állt:

    ’56 után a gimnáziumokban bevezették azt a Horthy érában szokásos „bocskaira” hajazó diáksapkát melynek csúcsán, elöl finoman zománcozott elég nagy és feltűnő – természetesen pajzs alakú, mert az olyan magyaroschan palotásch – jelvény díszelgett. A sapka oldalán az évfolyamot a rávarrt arany paszományok száma jelezte.

    Iskolából hazafelé lődörögve – zsebemben a bocskai diáksapkával – a napos Váci úton kivel hoz össze a rosszsors, mint a Szíjj Ede rém- precíz, régivágású . t o r n a t a n á r r a l, aki üvöltve ront rám, az álmodozó kisdiákra, hogy „hol van az egyensapkád?!”, majd egy hatalmas kiselőadást tart nekem, hogy mi is a jelentősége ennek, ill. az ilyen a sapkának (lásd fent).

    És tényleg! Ha csak belepillantunk a Fortepan.hu (ajánlom a t. figyelmedbe) idilli, huszas harmincas évek ellenforradalmi, nacionalista közegébe, légkörébe szembetűnően sok fotón viselik középiskolások ezt a bocskaiszerű identitásjelzőt…

    Na helló! AuróraB.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Auróra
    2:13

    A kokárda, mint fid-SS-es privilégium, az egy dolog, azonban ugyanabban az ominózus, I. Orbanisztán korszakában, vették át az úgymond „fiataldemokraták” mélymagyar identitásuk bizonyításaként – a Miép hungarofasiszta – pártban mármár egyenruhaszámba menő – úgynevezett atilla nevezetű ősmagyarnak hitt paszományos férfi-viseletet, ha a köztársaság parlamentjébe vóttak elhivatva. A ruhával együtt áhitattal vették át a szélsőjobboldaliság minden ismérvét is, beleértve a horthyzmusnak nemcsak a szimbólumait, de restaurációs projektjét is.

    Ezt a középkoriságot büszkélkedve építették be az Alkotmány helyett bevezetett alaptörvényféle szövegébe is. Annak idején ti. még létezett a köztársaság, míg a 2010-es alkotmányos puccsal ez a polgári álom pillanatok alatt eltöröltetett.

    Tehát kijelenthető, hogy Orbanisztán ma a legreakciósabb és retrográd kreálmány úgy az Európai Unióban, mint az azon kívüli országok között, ami kifejeződik a fid-SS észveszejtő Horthynosztalgiás ideológiájában ugyanúgy, mint kormányuk politikájának szinte minden hazug elemében is.