Húsvét 2021

2021 április 4 11:18 de.48 hozzászólás

Tavaly ilyenkor a járvány kezdeténél tartottunk és világszerte elmaradtak a húsvéti ünnepek és összejövetelek. Több mint egy évvel később Kanadában és Magyarországon egyaránt a harmadik hullám tombol, egyre többen kerülnek kórházba és az újabb lezárások, illetve korlátozások jellemzik alapvetően átrendeződött életünket. Kanadában eddig több mint 23 ezren haltak meg a Covid-19 betegségben, Magyarországon pedig csaknem 22 ezren. A pandémia mély károkat okozott, többek között a mentális egészség, a függőség, a mély magányosság és a családi megélhetések felbomlása területein. Húsvétkor, amikor a bibliai történetet követjük, egy lefelé vezető úton haladunk, mely út nem csak a kereszthez és a sötétséghez vezet, de végül a feltámadáshoz is.

Húsvét 2021. Montreal. Fotó: C. Adam.

Tavaly Nagyböjt alatt, illetve Húsvét idején vette kezdetét a járvány — ekkor még eléggé rejtélyes betegség és egy számunkra felfordult és ismeretlen világ előtt álltunk. Most már valamivel többet tudunk. Amikor a Názáreti Jézus életére gondolok, elsőként a szolgálat, a radikális megbocsátás elve és gyakorlata, illetve a teljes önfeláldozás jut eszembe. Jézus útmutatást adott arról, hogyan élhetünk átgondoltan, értelmesen és életet adó módon e földön. Jézus olyan értékeket, illetve olyan példát kínál nekünk, amelyet magunkévá tehetünk, és amely élhetőbb világot teremtene. Mégis, üzenete nem áll igazán összhangban napjainkkal és földi tapasztalatainkkal. A húsvéti triduum önkiürítő modellje ellentétben áll mind az egóval, mind pedig az önérvényesítéssel.

Michael Sean Winters, egy amerikai író, újságíró és a National Catholic Reporter című lap munkatársa a következőt írta:

„A keresztre feszített Krisztusban nincs semmi haszonelvű, sem józan eszű, sem pragmatikus. Az önérvényesítés szükségessége a saját időnkben, az önkifejezés diszpeptikus hangoztatása, ezek mind rosszul passzolnak azzal az önkiürítő modellel, amelyet a megfeszített fest nekünk. Nem tévedünk, ha az igazságtalanságok ellen harcolunk, de mindenképpen tévedünk, ha nem vesszük észre, hogy erőfeszítéseink mindig elmaradnak, hogy a gyűlölet nem lesz teljesen megsemmisítve, és reményeink soha nem fognak teljes mértékben teljesülni, az eschaton pedig mindig meghaladja képzeletünket.”

Van viszont egy ablakunk a feltámadásra, nevezetesen a körülöttünk lévő természet. A születés, a halál és a feltámadás ritmusa a bennünket körülvevő természeti világ egyik alkotóeleme. A tavasz erre emlékeztet minket.

Boldog húsvéti ünnepeket kívánok!

*

Az alábbi felvétel az ottawai Szent József Egyházközségben készült. Énekel: Daniela Gunn-Doerge és Andrea MacWilliams. Zongorista: Jamie Loback. Lektor: Sunita De Souza. Az ének: He Is Risen (Eugene Englert).

48 hozzászólás

  • Boldog Husvetot jo egeszsegben, bekessegben Mindenkinek aki azt unnepelne, es Mindazoknak akik mast, vagy semmit sem unnepelnek.

    Sajnos Chris meglatasa alapjaban tagadhatalan valosag!

    Az emberiseg nem csak magatartasaiban, de meg biologiailag is, fizikai ellenallo-szervezete is keptelenebbnek tunik ujabb es ujjabb behatokkal szemeben ellen-alni.

    De mind annak alapja a Foldon-levo lenyek, s egymaskozotti bekes eggyuttlete is feszultebbe valva.
    Egyszerubben, a Fold emberiseg tulnepesedese altal.

    Minel tobb emberileny, minel kozlebbi koruklmenyek kozott elve, annal kozvetlenebb ugy biologiai, mint tarsdaalmi, erkolcsi magatartasanak, bekes egyensulyanak fentartasa.

    Mint a kozmondas; ‘kevesbb emberileny, kevesebb problemak’ minden vonalon.

    Hiszen az emberileny az egyedulli eloleny a Foldon amely elpusztit mindent, sot meg sajat embertarsat is, sot tudatosan es celzatosan, s az ami megbocsajthatatlan!

    (Tudnek tobb mast is felsorolni,de nem ohajtanam senki erzelmeit/felfogasat serteni.)

    (Semmi mas ragadozo nem pusztitja sajat fajat.)

  • békés, boldog valamint élettel teljes Húsvétot kívánok mindenkinek!

    Érdekes módon a Mérsékelt égövi négy évszak leképezése a Húsvét – Karácsony – Pünkösd és az „apróbb” ünnepek ciklusa!

    Ugyanez a Sarki és az Egyenlítői éghajlati zónákban nem létezik, következésképpen ott mást és másképpen ünnepelnek az ottlakók!

    egy valamiben mindegyik egyezik, a consolatio keresésében, mert az ember embernek farkasa és az irigység, kapzsiság, valamint a különféle inherens emberi karakterek találkozása oda vezetett és még ennek ezer évekig nem lesz vége, hogy az ember a másiktól jobban retteg, mint vulkántól vagy kardfogú tigristől, hogy ne soroljam az összes többit!

    ehhez áldozatot mutat be az ismeretlennek amit ő maga teremt önmagának, abban a reményben, hogy az a „felsőbb” hatalom (power = erő) majd – talán – megoldja helyette, de ez sehol sohasem hozott kézzelfogható eredményt.

    élettapasztalat (ugye 18+ éves lévén) alapján a jóságért és a segítségért hátbabök az első tőrrel, vagy leönt szarral (bocs, de ez a helyes kifejezés) mert felismerve, hogy érdekei már nem fűződnek ahhoz aki jót tett vele, mert a jótett nem szívható vissza (bár vannak erre átkok kitalálva) és akkor el is akarja venni annak mindenét akitől mindent kapott mert? „csak” mert -úgy érzi- itt a pillanat, hogy a közönséges senkiből valakivé váljon letépve a páva tollait és magára aggatva

    mégis vannak pillanatok amikor nincs pandémia, nincs SARS, nincs: „vegyük el mindenkitől a mindent hogy az utolsó darab értéknek képzelt akármi is az övé lehessen” lásd a WEF vezérszavait és azt, hogy ez a csodálatos Római Pápa -szinte – hiába – kiáltja: „ELÉG, MOST ÉS ITT, ELÉG” mint Verdi Simón Boccanegrája az őrjöngő eszét vesztett tömegnek (amelyet valaki a háttérből hergel): Pace, pace …!

    mégis van jóság, a tavasz vagy az évszak változása megváltoztathatatlan azaz eljő a pillanat, hogy az milyen lesz nem tudom de A NAGY ÉLMÉNY VOLT SZÁMOMRA AZ EGYENLÍTŐ KÖZELÉBEN ÉLVE HOSSZÚ IDEIG: a télből 2 – 3 óra alatt éjfél után vad forró nyár lesz és a növényzet és az állatok a hangyákat is beleértve új életre kelnek… nincs átmenet… a mérsékelt égöveken ez más és emiatt a változás nem is olyan fájdalmas van idő felkészülni és elfogadni a megállíthatatlant

    abban a reményben, hogy az ember egyszer igazán ember lesz mindenkinek minden jót kívánok saját ízlése szerint

  • még valami? kösz ezért a csodálatos képért

  • Orsós Elemér

    Minden vallásosnak áhitatos egyházi megemlékezést és a vallástalanoknak meg vidáman csokizós gyermek és unoka kényeztetést valamint másnaposság és tüdőgyulladás mentes hagyományos locsolást kívánok!

    (Viszont sajnálom hogy, már megint lecsúsztam a „Járványügyi vezérpánik” cikkben felvetett utolsó észrevételem érdekesnek tűnő válaszairól! 🙁 )

  • „Kosz azert a csodallatos kepert”.

    A „kep” jo, de amit abrazol az ablakon kivul, a halott termeszetet, az amit egesz-eletemben utaltam az eszaki-vilagban, hogy a termeszet minden-ev feletben halott, mint az ajto-kilncs.

    Toltottem nemi-idot az eszaki-sark-koreben.
    Ahol a „teli-nap” alig harom oras homalyossag.

    S a zold-szin jo szellemihatassal van az emberi szellemre.
    Azert festik a tankok belsejet is zoldre.

  • Bendeguz79
    2021 április 4
    1:58 du.

    grizi, te agyhalott!

    az nem halott természet, hanem aluszik és hortyog hozzá, magában hordja a hó alatt vagy az avar alatt a virágokat és a rügyeket ( a terhes anya aki 9 hónapig hordja gyermekét akiért él) a trópusok dög unalma, hogy semmi sem változik soha és éget a Nap sugára ha kell ha nem és csak az változik, hogy a krokogyélus madár merre csapkoggya a farkát az meg számomra a „zunalom”

    a tojás a jövő és az élet a fejedre esett kókuszdió meg az a jel, hogy már hüjébb nem is lehecc

    de azért neked is felices Páscua

  • Minden olvasó és beszélgetőtársamtól kérem:
    Vigyazzatok Magatokra!
    Vigyázzunk egymásra!

  • Bendeguz79
    2021 április 4
    1:58 du.

    Szerintem a sivatagi tűző napon álló lerohadt tank belseje mindegy milyen szinű. De lehet, hogy azért zöld, emrt azon jobban látszik a vér.
    Ja, és a tavaszünnep már a druidáknál is ünnep volt. Pedig nem volt tankjuk állítólag.

  • Boldog Husvétot,egyidejűleg kellemes Felszab.Ünnepeket is hehe

  • Hát szó ami szó :
    Rég volt pirosbetűs ünnep Április Negyedike.
    Pedig megérdemelné.Azzé is írtam nagybetüvel.
    Minden nemzet megünnepli a hitleri rémuralom alóli felszabadulását, csak a mogyorik élik meg tragédia gyanánt.

  • Nagyon jó cikk, Chris. Remélem, jól értem, hogy megérted ennek a krízisnek az üzenetét és a tudati transzformáció elkerülhetetlenségét, mert csak így lehet kijönni erről a ránk zúdult „világvégéből”. Isten üzenete világos! Csak meg kell érteni.

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2021 április 5
    6:14 du.
    Kedves Geyza!
    A mogyorik is szívesen megünnepelnék, még akár most is, ha nem lett volna 44 évig „egy-két” kellemetlen mellékhatása és ha nem kényszerrel és osztyapenkós átverésekkel ünnepeltették volna az itt regnálásuk alatt vagy legalább a nemzetközi egyezmények betartásával 56-ban tőlünk is -mint az ugyanilyen bűnös osztrákoktól- végleg kisomsordáltak volna! Tehát szerintem jogos a kisbetű a még papiron is többször elismert felszabadítást követő, túl hosszúra sikeredett ideiglenes megszállás miatt! Én speciel még akár egy hétig is pirosbetűs Felszabadítóként ünnepelném őket, ha mondjuk már 46-ban rossz sorsunkra hagytak volna bennünket! (Az is igaz viszont, vigasztalódhatunk avval hogy, a németeknél(és japánoknál) már 76 éve ott ideigleneskednek a Felszabadítóik, akik Marshall segélyeikkel ugyan kipénzelték belőlük a nácizmust, de a nemzeti identitásuk és önérzetük feladásának kárára, ezért is válhatik országukból nemsokára Merkelisztán! 😀 )

  • Orsóskám a ruszkik nem puskával kényszerítették ki azt hogy a mogyorik buta népe beszavazza a hatalomba Rákosiékat.

    Ausztriát is épp úgy megszállta a Vörös Hadsereg mint a mogyorik országát, mégsem lett ottan szocializmus. Mert nem szavaztak az oroszok jelöltjeire. Ennyire egyszerű.

  • ORSOS;
    Barmi is lenne elkepzelesed, de a dicso CCCP-d volt az egyedulli hodito katonai hatalom amely korlatlan on-uralamt kenyszeritette a haboruban legyozott ellenfeleire.

    A „masik-oldal” onallosagukat tiszteletben tartotta a mai napig, s az emberijogok betartasat es anyagi segitseggel ujja-epitette azokat a nemzeteket.

    Szeretett Szatalinod a kozos egyezmenyuk egytlen betujet sem tartotta be.
    Sot eppen annak elleneben cselekedett allandoan, kezdve a Berlin-blokaddal.

  • BrunszvikTeri

    Orsós Elemér itt fent az ápr.4.1:52-jében sajnálatát fejezi ki, hogy a Járványügyi vezérpánikhoz szintén ápr.4., 11:08-kor mellékelt kérdésére nem kapott választ.

    Mivel én azt a fontos és jogos kérdést sajnálattal csak most e felhivás hatására futottam át, csak most és itt vagyok kénytelen megválaszolni előrebocsátva, hogy nem vagyok vallásos, ám és épp ezért a kérdésben rejlő objektív – lassan közismertté váló – történelmi valóság aspektusból vizsgálom a szent iratokban különbözőképp leírt, korabeli „eseményeket”, figyelembe véve ezek való történelmi kapcsolatait és „rövid” összefüggéseit:

    O.E.kérdése/I.: „DE ha – vitathatatlanul – a zsidó vallás megrefomálására és nem megtagadására indult…(?)”

    a./ Igen, Jézus kijelenti, Ő . n e m . a k a r . más vallást
    . a l a p í t a n i . a zsidó helyett. Mt.5. 17-19.

    b./ Csak Pál (lásd Levelek és Ap.csel.) tagadja a Tóra és az ősi hagyományok tiszteletét. Indíttatása vitatott, de a sanda – a bomlasztás – szándéka nála kétségtelen.

    O.E.kérdése/II.: „…akkor miért lett belőle zsidóellenes államvallás?…”

    a./ A kereszténység kifejlődése és kialakulása szigorúan zsidó környezetben, a mintegy 300 éves permanens, Izráél elleni kolonizáció keretei között valósul meg.

    b./ Az II./a./ válasz mármár mereven öntudatos – hívő – társadalmi környezete szinte véglegesen megnehezíti a perifériára szorításukban érdekelt birodalmi törekvéseket, melynek érdekében nemcsak a fegyverek erejét, de a vallásban rejlő erő belső fellazításával (ld.Pál, Josephus,stb.) is megpróbálkozik.

    c./ A hódító Róma eleddig, nem sok ilyen ideológiailag kötött néppel találkozott, ám minden folyamatosan támadott vár az „oszd meg és uralkodj” jegyében előbb, v. utóbb de meggyengül.

    d./ A jóval később kereszténységnek nevezett jelenség legalább egy évszázadon keresztül csakis a messiást váró zsidó lakosságból verbuválódik. Jézus maga is „”illetlen”” jelzőkkel illeti a nem zsidó, azaz pogány lakosság elemeit.

    e./ A korai keresztények magukat továbbra is egyértelműen zsidónak vallják. E mozgalom történelmileg hirtelen bukkan a felszínre melynek magja a harcos zsidó messianizmus Jézus és János személyében kulminál, de az ő személyüktől különálló és merőben különböző Pál, szembeszállva Jakabbal időben is jóval később követel helyet egy gyökeresen új vallás számára ott, Izráél területén, bár akkor sikertelenül.

    f./ A csak fizikailag(!) szétvert zsidó nép diaszpórikus, esetleg gyengébb jellemű és renegát tagjai között megoldásnak kínáltatik a kereszténység, amely talán mégiscsak valami elfogadásra találhat a hódító Róma szemében is, hogy végre új hazában nyugodtan élhessen.

    g./ Nem így lesz, ami éppen a zsidó hagyomány, és azon részein bukik el, hogy ők – akkor még 😀 – tagadják a több isten, de különösen a bálvány ill. az élő császár imádatát… Így aztán míg addig a zsidó hitük okán, mostmár ún. keresztény szokásaik miatt kell bujkálniuk, hogy üldözhesse őket ugyanaz a Róma, sőt személyesen még őfelsége is.

    h./ A cseberből vederbe került korábbi valláselhagyók most ismét üldözötté válván minden igyekezetükkel arra „kényszerülnek”, hogy zsidó múltjuk minden momentumát tagadva, teljesen megalázkodván elszakadjanak régi közegüktől, sőt ezt ellenséges ideológiájukkal is megtetézve, fűnél fánál bizonygatva, megalkossák az eleve bűnös, az „”istengyilkos zsidó”” archetípusát gondolván, egy ilyen közös bűnbak végre csak összehozhatja őket addigi üldözőjükkel, a római császárral…

    i./ Mind eközben már maga a birodalom is bomlásnak indul s ezért új gazdasági és politikai rendszer válik számára szükségszerűvé, mely szükséglet lassan a szent keresztény iratokban is napvilágot lát, például a rabszolgatartás istentől eredeztetett, ezért nélkülözhetetlen mivoltáról – mindegy, minek is híják azt, akár egyszer még jobbágy is lehet belőle…

    j./ Történelmileg márcsak néhány perc volt az, mire az egyik császár Nagy Konstatntin kiváló PR lehetőséget látva meg egy felhőben, az egyre terjedő kereszt jegyében megtér, és üldözött vallásból államvallássá teszi azt, illetve a téves és fiktív evangéliumi tételek jegyében teszi legalább kétezer évre üldözötté a korábban már amúgy is földönfutóvá tett zsidóságot.

    Remélem dióhéjba foglalt összefoglalóm üdvözülésedre szolgál:
    Brunszvik 🙂

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 április 6
    4:03 du.

    Te most kötekedsz velem vagy nem tudtad értelmezni hogy, a második mondatod kivételével -ami egy orbitális hülyeség- pont ezeket mondtam?! 😀

  • Orsós Elemér

    BrunszvikTeri
    2021 április 7
    5:01 de.

    Hálásan köszönöm!!! (És ilyen korrekt vitapartnert kívánok minden fórumtársamnak! 😀 )

  • Orsós Elemér

    SchumackerLady
    2021 április 7
    9:00 de.

    Ez a büdös nagy tényáladék:
    elhangzott két unatkozó, túlfizetett sportipari szakmunkás szuverén magánvéleménye, de csak az a helyes amit a globális fősodor eröltet az általa abnormálisnak tartott szignifikáns többséggel szemben, ezért a másik magánvélemény rasszistára és nácira lett szándékosan túltúrbózva!!!! Ha a munkájukat jól végzik, kitermelik gazdáiknak a busás extrpofitot, akkor mit számít, hogy mit locsifecsiznek? Na most akkor ki adott látványos pofont az állandóan hivatkozott liberalizmusnak, a vélemény- és szólásszabadságnak, a kizárólagos extraprofitra szerződtetett, rövid pórázra fogott munkáltató vagy az erőszakos -ám roppant „liberális”- fősodornak vonyítva behódoló szponzorok? Mit féltenek a véleményszabadságtól? Szegény németek! 🙁

  • GEYZA;

    Rakosi meg a „kek-cedulas valasztasok” ellenere, a 600,000 hamis „kek-cedula” ellenere is csak 11%-ot kapott partja.

    S a „NEPFRONT” mint az egyedulli szavazo-lehetoseg semmi mas letezo lehetoseget nem engedett.

    Sztalin megszegte a Teherani, Yaltai , Postdami irott egyezmenyet is.

  • Orsós Elemér:
    „Na most akkor ki adott látványos pofont az állandóan hivatkozott liberalizmusnak, a vélemény- és szólásszabadságnak, a kizárólagos extraprofitra szerződtetett, rövid pórázra fogott munkáltató vagy az erőszakos -ám roppant “liberális”- fősodornak vonyítva behódoló szponzorok?”

    Többször is említettem itt a pincében, hogy jómagam nem vagyok liberális; hozzáteszem, hogy ezen belül is a legkevésbé sem vagyok híve annak a „weimari tipusú liberalizmusnak”, amely balra szigorúan zárt, ám (szélső)jobbra nagyon is toleráns.
    Ennek megfelelően, még ha történetesen egyértelműen és határozottan liberális is lennék, az én toleranciám akkor sem térjedne ki a szélsőjobbos, rasszista „vélemény-nyilvánítás” szólásszabadságára.

  • BrunszvikTeri

    Orsós
    Elemér
    7/12:25

    Köszönöm, és megvallom, örömmel teszem.

    Hadd tegyek még néhány rövid megjegyzést arra, hogy miért is lett a zsidók üldözése „állami” és egyben egyházi program is.

    Az erőszakra adott renegát valláselhagyás történelmi szerepe tehát attól volt óriási jelentőségű, mert mint már utaltam rá, a korábban zsidókból, később fokozatosan jóval több „pogányokból” lett keresztények is épp a szegények számára kirótt – az Újszövetség szerint vagy 7 helyen – isteni rendeltetésként hirdették a szolgaság – ergo a szegénység – békével tűrendő, tehát elkerülhetetlen sorsszerűségét, egyben szabad kezet nyújtva minden, isteni kegyből fölérendelt gazdának, vagy uraságnak. Az ezt elszenvedőknek pedig vigaszul, haláluk után valami mennyországfélét ígérve nekik [-ügyes, mondanák rá Pesten]…

    Ebből kifolyólag az új vallás egy olyan támaszt, avagy történelmi jelentőségű fundamentumot biztosított egy, erre a maszlagra épülő új, komplex rendszer számára, ahol az úr-szolga viszony a korábbihoz képest csupán elnevezésében és címeiben változott, a kizsákmányolás mértéke viszont ugyanaz maradt; vagyis az analfabéta szolga v.jobbágy épphogy létfenntartásra elegendő – kegyelemkenyere – erejéig részesült munkája gyümölcséből.

    Ezzel a kereszténység szellemisége immár több évezredre biztosította e feudalista, hatalmi kizsákmányolás azaz termelési mód feltételeit, ahol az egyházatyák (értsd: a papok) márcsak a „saját hitükban megrögzött, hazátlan és megváltatlan[!] zsidókban” láttatták a Jézuskrisztus földi hatalmát egyesegyedüli küldetésében képviselő anyaszent egyház eretnek ellenségeit…

    Utóbbi felfogás jegyében pedig évezredeken át válogatottnál válogatottabb (jogi[!]és fizikai brutalitás) módozataiban zajlott és fejlődött a közös ellenségnek kikiáltott, földönfutó zsidság üldöztetése, sőt törvényileg még a legális gyilkolása is, mely szerves fejlődés – mondhatnók evolúció – útján jutott el a XX.-századi szörnyű genocídiumig… Minek végeztével temetetlen holtak millióinak sziléziai fekete hamufelhői ma is itt kísértenek egész Európa feje fölött…

    Üdv! Brunszvik

  • Orsós Elemér

    Kővendég
    2021 április 7
    4:48 du.

    Ez nekem is megfelelő válasz volt, DE ki dönti el hogy, melyik elvetendő szélsőség elfogadható, kinek a szempontjai dominálhatnak megkérdőjelezhetetlenül? És itt most a válogatós megkérdőjelezhetetlenségen van a hangsúly! Mellesleg régen rossz, ha ebből munkajogi pert sem lehet kezdeményezni(ami már egyértelműen látszik!), nemhogy azt megnyerni, mert az erkölcsi megbélyegzésnél -ami jelen esetben erős túlzás az enyhe célzások túlturbózása miatt- tovább nem lett volna szabad egzisztenciálisan is kiterjeszteni! No, nem baj, mert ebből meg sokan egyértelműen leszűrhetnek eddig csak sejtett tanulságokat! (Mondjuk még a közvéleménykutatók telefonos kérdezői is úgy át lesznek dobva a palánkon az óvatosan megfontolt válaszok miatt hogy, csak a választások kiértékelésénél derülnek ki a huncut válaszadók átverős pimaszságai, ezért még az exit pollok is falsok lesznek, de az sem baj, mert akkor meg lehet választási csalásokra hivatkozni! 😀 )

  • Orsós Elemér

    BrunszvikTeri
    2021 április 8
    4:36 de.

    Ismét hálásan üdvözöllek! Nos, én is hasonlóan vélekedek, pedig csak középszer vagyok! 😀

  • ORSOS 4/7. 1;09 du irta ;

    ” ami egy orbitalis hulyeseg – pont ezeket mondtam.”

    Annak bevallasaert most erdemelsz egy ‘thumbs up’-ot’!!

  • Brunszvik Teri,
    Mindeg orommel olvasom intelligens,logikus valaszodat-jelen esetben Orsos Elemernek szolot.
    Talan csak nehany gondolatot tennek hozza.

    ” a korabban zsidokbol, kesobb fokozatosan joval tobb „poganyokbol” lett keresztenyek is epp a szegenyek szamara
    kirott,az Ujszovetseg szerint vagy 7 helyen isteni rendelteteskent
    hirdettek a szolgasag bekevel turendo sorsszeruseget”

    Ez pontosan ellenkezik a zsido torvenyekkel- amelyek az onallo
    allami let idejen alakultak.

    A torveny meghatarozza milyen esetben lesz valaki rabszolga
    {pl. ha lop, es nem tudja megfizetni a kart}, de azt is,
    milyen munkat es mennyit vegez, mikor szabadulhat,es
    mit kap gazdajatol- mint szabad ember.

    https://zsido.com/fejezetek/a-birtokbavetel-konyve-a-rabszolgak-szabalyai/

    „Utobbi felfogas jegyeben pedig evezredeken at valogatottnal valogatottabb{jogi es fizikai brutalitas}modozataiban zajlott
    es fejlodott a kozos ellensegnek kikialtott zsidosag uldozese”.

    Erre rengeteg pelda van, de mivel nehany napja fejeztuk be
    Peszach unnepet, ami talan egyik legjellemzobb- a „vervadak”-
    melyek divtak egesz Europaban,kesobb mar mashol is.Magyarorszag
    sem volt mentes tole. {Tiszaeszlar}.
    Mindezt annak ellenere, hogy a zsido vallas torvenyei-TILTJAK
    minden ver fogyasztasat, „mert a ver a lelek”.

    „Temetetlen holtak millioinak szileziai fekete hamufelhoi ma is
    itt kisertenek egesz Europa feje folott.”

    Izraelben ma emlekeztunk meg a Holocaustrol ;6 tulelo gyujtotta
    az emlekezes faklyait a gyasznap eloestejen.
    Reggel szirena szolt es nehany percre megallt az elet,csendben
    allva tisztelegtunk nepunk aldozatai elott.

    Jovo heten-ket egymast koveto napon lesz – elesett katonaink
    gyasznapja es utana a Fuggetlenseg Napja.
    Ez a 3 datum-elvalaszthatatlan egymastol. Mindeg eszunkbe
    juttatja,milyen nagy arat fizettunk a fuggetlensegert.

    Felejthetetlen hoseink egyike- Chana Szenes {Szenes Aniko}
    az ejtoernyos tiszt, aki a Brit Hadsereg Zsido Brigadjanak
    kotelekeben probalta menteni testvereit,es a magyar fasisztak
    kivegeztek.

    https://www.facebook.com/ElevenEmlekmu/posts/861659363882893/

    Alljon itt a vers,melyet kuldetesekor irt es egy eletben maradt
    bajtarsa mentett meg,
    „Boldog a gyufa mely elhamvadt
    es szitja a langot.
    Boldog a lang
    mely szivek melyen lobogott.
    Boldog a sziv
    mely dicson mult ki a vilagbol.
    Boldog a gyufa mely elhamvadt
    es szitja a langot.”

  • Orsós Elemér:
    „És itt most a válogatós megkérdőjelezhetetlenségen van a hangsúly! Mellesleg régen rossz, ha ebből munkajogi pert sem lehet kezdeményezni(ami már egyértelműen látszik!), nemhogy azt megnyerni, mert az erkölcsi megbélyegzésnél -ami jelen esetben erős túlzás az enyhe célzások túlturbózása miatt- tovább nem lett volna szabad egzisztenciálisan is kiterjeszteni!”

    A konkrét ügy – ha jól tudom, valamilyen profi focista vagy élsportoló sajtónyilatkozatával kapcsolatosan a foglalkoztatásának azonnali hatályú megszüntetéséről van szó – részleteit nem ismerem. Egyrészt nem érdekel a foci, nincs a legjobb véleményem a profi élsportról mint olyanról, másrészt nem tudom, hogy illető munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban volt -e foglalkoztatva (ez nagyon nem mindegy) és nem ismerem a munka- vagy megbízási szerződésének a tartalmát sem.
    Gondolom abban egyetértünk, hogy senkinek semmiköze hozzá, hogy én hogyan vélekedem a profi élsportról; ha kedvem tartja (és van fórum, ahol lehozzák) visszatérően kifejthetem, hogy az élsport ma már csak egészségromboló, szórakoztatóipari üzlet, semmi köze az egykori amatőr sportoláshoz, stb., stb. Ez hozzá tartozik a polgári értelemben vett vélemény- és szólásabadsághoz.
    Ám képzeld el, hogy ha én egy profi sportegyesületben vállalok érdemi állást. A véleményszabadságom ugyan továbbra is fennáll, de a profi sportegyesületben történő érdemi (tehát nem takarító vagy fűtői) munka- vagy megbízási jogviszony elvállalásával legalábbis annak fennállása idejére – szerintem – automatice lemondtam arról a jogomról, hogy ezt a véleményemet nyilvánosan hangoztassam. Ha mégis megteszem, a sportegyesület úgy rúghat ki, hogy lábam nem éri a földet – szerintem jogosan és indokoltan.
    Hogy ezzel kapcsolatban aztán mégis indíthatok -e pert s ha igen, milyen pert ellene, az nem utolsó sorban attól függ, hogy munka- vagy megbízási jogviszonyban álltam velük, és mi volt szerződésünk tartalma.

  • ORSOS;

    Az exit pollok tevedesei csupan az exit pollok tevedeseit bizonyitja!!!

    Hogyan biznyithatna az „csalast”????

  • Jichak Perlmutter

    Orsóskám’
    4/7.1:09

    Má’ megbocsáss de az én, akkor mindössze 9-éves nővéremre anno

    1944-ben, a nyílt pesti utcán valaki, egy felnőtt ráüvöltött,

    hogy „kislány! hol van a sárga-csillagod !!!??

    (A kislány, majdnem a világvégéig futott, és futott…és futott)

    Namost, Elemér Úr ! A te szemléleted szerint a ez, világ

    legliberálisabb Horthy rendszere, már akkor törvényesen

    biztosította az ilyn szólásszabadságot, hisz azokban az időkben

    bárki fiát lebüdöszsidózhattad, vagy akár még bátran még le is

    köphetted. Ezt a parttalan szólásszabadságot biztosította az

    1919-től 1945-ig uralkodó világnézet/államrezon az ő szabad

    állampolgárai számára a többiek -ti.a nem szabadok – örülhettek,

    hogy akkor még(!) épphogy nem felkoncolhatták őket.
    ˙

    Megjegyzem; ez még a nyilas-uralom előtti

    „”parlamentáris,ún konszolidált horthyzmus”” 😀

    időszakában történt így,melyben úgy látszik,

    a Te terminológiáddal megegyezőleg, eképpen

    érvényesült még a szerinted valódi szólásszabadság.
    ˙

    Kívánom hát Eli’,
    hogy ne légyen az efféle szószabadság osztályrészed sohse:

    Jichak 🙁

  • Jichak P. 4:22

    A „parttalan, horthysta szólásszabadságról” részemről csak annyit, hogy Sallai Imrét és Fürst Sándor kommunista munkásokat a Biatorbágyi Merénylet néven elhíresült állami provokációra meghírdetett statárium „jogán”, koholt vádak alapján végezték ki a Margít-körúti (Mártírok úti) fogházban…

    Édesapám, aki résztvett az 1942. március 15-i Petőfi-szobornál megtartott háború-ellenes békepárti tüntetésen, az ezt követő rendőri kardlapozás után, még két évet töltött le a Váci Fegyházban. stb.stb.stb…

  • ISRAELI;

    A rabszolgasag alanyan, figyelemenkivul hagytad, hogy a rabszolgasag letezett a barlanglako idejetol.

    Sot, a jobbagysag neve alatt Europaban meg a XX. szazadig is.
    De maig is letezik torvenytelenul ma is tob tarsadalmakban.
    A Boka-Haran elarusitotta az elrabolt iskolas leanyokat, s a „sex-trafiking” vilagszerti uzlet.

    Na meg az europai fitalleanyok is amodon jartak az ISIS fogsagaban.

    De egyedul a Torah amely megszabta, sot megkovetelete a rabszolgak szabdsagat a hetedik evben, sot munkajuk jutalamt is eloirta.
    Amit meg Rameses II. is betartott.
    (Maskent Aaron nem lett volna kepes az „arany-borjut” kesziteni!)

    Hasonloan Cyrus is vagyonokkal kuldet hazajukba ujja-epiteni a Tempe-t imadni Teremtojuket.
    Jeremiah profeciaja szorol-szora valora valt masfel+ evszazaddal kesobb.

    Sot meg eszak-amerikaban is az elso eletfogytiglani ranszolga (Antoni Johnson egy afrikai fekete szolgatulajdonos aki ket feher-szolgajat szbadda engedte, DE a fekete szolgajat , amikor fekete szolgaja szabadulasanak megtagadasat felebezte, hogy a bibliai torveny csak feher-emberre vonatkozik.
    S a Virginia board of governors annak alapjan dontott.
    Angliaban az u.n. „indentured servant” szabdsagat kapta a hetedik evben.
    S a nemes-sarjak , az elso-szullott fiu kivetelevel nemesi-rangot sem vagyont nem orokoltek, de „indentured szolgaik” jottek ‘masterikkel.)

    Vajon mi mas tarsadalomnak letezett hasonlo alaptorvenye 3500 evel ezelot????

  • Jichak és Voronyezs :

    Az én egyik nagyapámat (akit emiatt nem ismerhettem)
    egy szakszervezeti felszólalása után a nyilas pribékek elhurcolták és senki soha többé nem látta őt.

    Még ehhez hozzátartozik, hogy a Felszabaduláskor a megérkező szovjet katonák meglehetősen ellenségesen álltak hozzá a dolgokhoz, nyilasokat kerestek. De amikor megtudták hová tűnt a Nagypapa, 180 fokot változott a hozzáállásuk a 10 gyerekes családhoz. Ellátták őket mindennel ami kellett a megélhetéshez.

    Még egy adalék: Valóban találtak egy kisnyilast a környéken, eléggé útálta az ipsét mindenki. Őt elvitték az oroszok, de valami négy-őt év múlva hazakerült. Kissé lefogyva ugyan de jó egészségben.

  • Orsós Elemér

    Jichak Perlmutter
    2021 április 9
    4:22 de.

    Ezeket a koholt vádakat milyen megnyílvánulásomból szűrted le? 😀 Még nincsenek tudat és emlékezet kihagyásaim, ezért ha antiszemitizmust akarsz rám kenni amiatt hogy, a Tiedétől enyhébb a megitélésem két profi sportszakember másoknak megfelelési évődéséről, akkor ne fáradozz azon hogy, velem akarod a jelenkori magyarországi állítólagos látens antiszemitizmust demonstrálni! 😀 Nemcsak azért, mert rossz volt a rám példálózó levezetésed, hanem azért mert, ezt az összes magyarországi zsidó szervezet, sőt még a nyugati üldözés elől ide menekülők és az itteni aktiv vallás gyakorlók is meg tudnák cáfolni, ha egyes haszonleső öngerjesztők alattomos uszításai nem kapnának helyettük ekkora véleményszabadságot! 😀 Részemről ez a rosszindulatú személyeskedés felé terelés lezárva!

  • Orsós Elemér

    Kővendég
    2021 április 8
    6:10 du.

    A két érintett hivatásos sport szakember vitájába semmilyen formában nem keveredett bele, nem kompromitálódott a HERTA sportegyesület, ezért ebből azonnali kirugást statuálni inkább rájuk eröltetett megfelelési kényszernek tűnik, kivéve ha a munkaszerződésükben a munkáltató lefektette hogy, még magánvéleményük sem lehet!

  • VORONUEZS;

    De ha Sztalin, Rakosi, Kadar ellen tuntettet volna, talan a kotelet nem uszta-volna-meg.

  • Jichak Perlmutter

    Orsós Elemér

    A 4:22-ben használt félreérthető szavaim, [idézem: „hisz azokban az időkben bárki fiát lezsidózhattad”] ill. általánosító egyesszám első személy használata, csupán mint példázat(!) itt valóban keltheti azt a látszatot, hogy „”te”” ilyesmit tennél, pedig ezt én nem feltételeztem terólad, tehát e megfogalmazás miatt . e l n é z é s e d . kérem.

    Már hetek óta zajlik ez a vita a szólásszabadság határairól, amelynek állítom, hogy a FidSS provokálta légkör a szülőanyja. Mára már a külügyminiszter is tiltakozott a focista sérelméről.

    Dehát valódi demokrata nem állíthatja azt, hogy a szólás szabadsága egy parttalan, avagy határtalan szubsztancia, hisz akkor ugyanott lennénk, mint – ha szűkebben véve – 1935-ben a Nürnbergi Törvények beköszöntével lettünk. Tudniillik, az első zsidó törvények Magyarországon mégiscsak jóval korábban . m á r . 15 évvel előzték meg a Hitleráj ily, aljas ösztönöket felszabadító, azokat törvényesítő és polgári-jogosító törvényalkotását amelyek nem demokratikusak hanem brutális embertelenségek voltak. Ezért nem lehet ezek előtt a gátakat kinyitni.

    Ergo! A polgári szabadságjogokat alapul véve; mivel

    a . p o l g á r . [tágabb, pl.vallási értelemben . e m b e r]

    szabadsága addig terjed, ameddig azzal mások szabadságát nem

    korlátozza.

    Aki más ember puszta létét csupáncsak kétségbe is vonja az, az

    illetőnek [v. embercsoportnak] a legelemibb emberi jogát

    korlátozza.

    Üdvözlettel: Jichak

  • Gejza 12:07

    Együttérzésem !!! 🙁

  • Bendegúz79 7:52

    Ők 1942.március 15-én a Szovjetúnió elleni értelmetlen, Magyarországot szakadék szélére sodró háború ellen tüntettek és azok ellen, akik ezt művelték, akinek háborús bűnösökként a Népbíróság hurkolt kötelet a nyakuk köré…
    Akarja, hogy én soroljam a neveket…. ?

  • OrsósElemér

    Ha ez egy gyári munkással történik akkor is így kivont karddal védenéd egy melós szólásszabadságát ?

  • Bendegúz
    11:52

    Egyetértek önnel, azzal hogy az egyes termelési módokat, mint rabszolgatartó, jobbágy(tartó) és mukás(tartó) módokat én szubjektíve nem minősítem. Azokat csakis a történelem malmai őrölték, illetve őrlik majd fel. Majdhogynem objektív kérdés.
    🙂

  • Orsós Elemér

    Voronyezs
    2021 április 10
    1:48 du.

    Igen, mert ők sokkal kiszolgáltatottabbak!

  • VOGELEIN;

    A rabszolgasag, a feudalism, mint a szocialism elmaradt es megbukott rendszerek voltak, mert NEM volt jovedelmezo.

    A kenyszer nem produkal jovedelmet, elohaladast, csupan az urakodoik ,csaszarok, nemesek, fo-papaok, partvezerek kenyeit, hatalmat, on-dicsoitesit szolgalta.

    Nem a tarsdalaom es elohaladas lehetoseget szolgalta, sem serkentette.
    Azt csupan a szabad-versenyzes jovedelme es lehetosege biztosit!!!

    A tenyek adatai a szamot-tevo. Az amit figyelmenkivul hagytok mindeg.
    Mind a propagandak csupan ido es energia vesztegetesei az ostobak felrevezetese celjabol!!!

  • Orsós Elemér

    Jichak Perlmutter
    2021 április 10
    1:34 du.

    Ammondó vagyok borítsunk fátylat a rossz értelmezés miatti sértődésemre! 😀 (Majd máskor azért próbálok mindenkinek csak huszig számolás után válaszolni! 😀 )

  • Bendeguz79
    2021 április 9
    7:52 du.

    Magyarországon senkit nem akasztottak fel tüntetés miatt.
    Legalábbis a Kádári időkben.
    De szerintem előtte sem.

  • Orsós Elemér:
    „A két érintett hivatásos sport szakember vitájába semmilyen formában nem keveredett bele, nem kompromitálódott a HERTA sportegyesület, ezért ebből azonnali kirugást statuálni inkább rájuk eröltetett megfelelési kényszernek tűnik, kivéve ha a munkaszerződésükben a munkáltató lefektette hogy, még magánvéleményük sem lehet!”

    Tisztelt Orsós úr, két kérésem lenne Önhöz. Az első, hogy ne nézzen engem teljesen hülyének. A második, hogy ne próbálja elhitetni velem – ez amúgyis ab ovo lehetetlen lenne -, hogy Ön hülye.

    Tehát. A sportegyesület, mint magántulajdonban lévő gazdasági szervezet (is) rövidebb-hosszabb idő óta egyéb tevékenységével éls szenmélyi összetételével párhuzamosan megpróbál kialakítani magáról egy nyilvános, a német törvényeknek megfelelő, de abba legalábbis nem ütköző imázst, létrehozni egy brandot. Az illető magyar úrnak, amikor az egyesülettel munka- vagy megbizási jogviszonyba lépett, akkor ezzel tisztában volt, de legalábbis elvárható volt, hogy tisztában legyen. Ezek után a szakmában ismert emberként egy nyilvános sajtónyilatkozatával fellépett az egyesület brandjával szemben, az egyesület által képviselt imázs ellen.
    Ezek után úgy teszünk, mintha csodálkoznánk, hogy az egyesület azonnali hatállyal megvált tőle? Na ne! Szerintem az egyesület tulajdonosa, vezető menedzsere helyében bármelyikőnk ezt tette volna.

  • Kedves Izraeli 5:59 !

    Köszönet a „rabszolgák korabeli jogállását” taglaló kitűnő toldalékodért, amit mindjárt a könyvjelzőim közé mentettem.
    Ugyanakkor mai szemmel persze, számomra furcsa, és ellentmondásosnak tűnő testvériség az, ahol zsidó zsidót rabszolgájaként kizsákmányolhatott.

    Mindemellett külön érdekesség még az Újszövetség is, amely mint említettem, több helyen is általánosítva említi a „szolgákat” és uraikat, figyelmen kívül hagyva azok zsidó, avagy pogány származását… Tehát nem a rab-szolgaság mint társadalmi intézmény tényét vitatja, legföljebb szolga és úr egymáshoz való viszonyát, természetesen mindig előbbi kárára.

    Óhatatlan tevődik föl az általános kérdés, hogy a vallási erkölcsön belül igazán minek van primátusa, vajh a másik ember megbecsülésének, mondjuk szeretetének, amit a kereszténység nap-mint nap féltéglás büszkeséggel misztifikál, illetve tekint a maga találmányának, ezzel szemben az „ember embernek farkasa” szerint él sőt, úgy ítél is…

    E tény persze számomra is csak azt erősíti meg, hogy a történetiségében oly sokat emlegetett rabszolgatartó termelési mód vallási, vagy hovatartozástól függetlenül, kritika nélkül ivódott a kor emberének tudatába anélkül, hogy bármiféle identitásbeli fenntartás, vagy erkölcsi skrupulus gyengíthette volna ezt, az embertelen és mélységes igazságtalanság fölötti közömbös napirendre térés valóságát.

    *

    Szenes „Anikó” Hannának született Dombóváron.
    Ezen a néven Szülővárosában és Budapesten négy objektum is őrzi az emlékét és tegyük hozzá, hogy ŐT IS A MARGIT KÖRÚTI FEGYHÁZBAN VÉGEZTE KI az ORBANISZTÁN által olyannyira favorizált HORTHY SZOLDATESZKA STATÁRIÁLIS BÍRÓSÁGA, amely ugyanott, a Margit körúti (alias: Mártírok útja !) fegyházban korábban Sallai Imrét és Fürst Sándort is akasztotta föl…

    +1
    Szenes Hanna unoka(?)öccse; a nemrég elhunyt rendkívül tehetséges költő és szövegíró, Szenes Iván költészetét többszáz magyar verse és dalszövege őrzi rajongó magyar honfitársai számára. 🙂

    Sálóm:
    Brunszvik

    Ui.:
    Pataki Ferenc fejszámolóművész – Dombóvár város díszpolgára – volt Hanna örök szerelme, akit nekem volt szerencsém megismerni, tudniillik ő aktív idejében rendszeresen járta az iskolákat bravúros tudománya bemutatásával…

  • Ui.II.

    A Wikipédia Szenes Hanna szócikke melléklete tartalmaz egy kitűnő fotót, ahol Hanna magyar tiszti tábori uniformisban, bocskai-sapkában és díszkarddal a hóna alatt vidáman tiszteleg a kamerának…