Csók a macska ellen

2021 május 13 1:02 du.9 hozzászólás

Bármennyire meglepő, ennek a mondatnak van értelme, noha egészen más összefüggésekben, mint azt várnánk. Vagyunk sokan, akik egy könyv elolvasását a tartalomjegyzéknél kezdjük. Szeretnénk – mindjárt az elején – gyors áttekintést kapni, miről szól a könyv. A Pallas Athéné Kiadónál nemrég megjelent kötet, Julia Hobsbawm, „Az egyszerűség elve” című munkája, már az első pillanatban felvillanyozólag hat.

Az „Egy csókkal kezdődött”, „Csók a macska ellen” fejezetcímek vonzó olvasmányt ígérnek, de van még Lélegzés, Játékosság, sőt Megszakítás című fejezet is! Tovább csigázza az érdeklődést az előszó mottójául Konfuciustól választott mondás: „Az élet valójában egyszerű, csak mi ragaszkodunk hozzá, hogy bonyolulttá tegyük” és a hivatkozás Arisztotelészre, aki az eudaimonia kifejezést úgy határozza meg: boldogság, jóllét, üdvözült állapot. Gyanakvásunk akkor kezd éledezni, amikor a gondolatmenet a rezilienciával, a rugalmas ellenállás képességével folytatódik, ebben a rohanó, stresszel és bizonytalansággal teli, egyszerre létező online és offline világban. Talán valami egészen másról lesz szó? Mindenki több szerepet tölt be, és sokféle dologért felel egyszerre – állapítja meg a szerző. A komplexitás hálójában rekedtünk – mondja – és ezzel a könyvvel szeretne segíteni, kitörni a túl sok választási lehetőség, a komplexitás béklyójából!  Julia Hobsbawm OBE, brit vállalkozó, író, előadó, miután a nyolcvanas évek elején képesítés nélkül elhagyta a Westminster Egyetemet, a televízió kutatójaként dolgozott. Egy dél-afrikai lányokat oktató jótékonysági szervezet és az OurBrainBank alapító megbízottja az Egyesült Királyságban. 1992-ben alapította a Julia Hobsbawm Associates-t, majd 2005-ben az Editorial Intelligence tudáshálózati vállalatot. Legújabb könyvét, „Az egyszerűség elve” címűt a brit Kogan Page egyszerre adta ki 2020 áprilisában az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Itt mindjárt két amerikai díjat is nyert, az év legjobb általános üzleti könyvének és az év legjobb önsegítő könyvének választották.  Odahaza már 2015-ben magas kitüntetést kapott: Az OBE, a Brit Birodalom Legkiválóbb Rendje kitüntetést V. György király hozta létre a művészetek és tudományok területén, valamint a jól működő karitatív szervezetekkel folytatott munkát jutalmazza. Az egyszerűség elve két, mindössze hat szóból álló, központi gondolatra épül. Maradjunk az egyszerűségnél! Tanuljunk a természettől! Ám ha ez valóban így lenne, miért kell hozzá egy egész könyv – merül fel nyomban az olvasóban, de mielőtt azonnal más elfoglaltság után nézne, a szemébe ötlik egy vastagon szedett szó és a magyarázata is: Megtanulhatjuk a természettől a mintázatok felhasználásának módját, amit a szerző hexagoncselekvésnek nevezett el. A hópelyhek, az összekapcsolódó szénatomok, a méhek lépsejtjei, mind ilyen alakúak!

Egy amerikai költő, Maya Angelou által népszerűvé tett mondás: Keep It Simple Sweet (KISS – csók) = Csak egyszerűen, Kedves! már a harmincas években tervezési alapelv lett az amerikai légierőnél. Megdöbbentő, hogy a KISS elv figyelmen kívül hagyása okozhatta 2018 és 19-ben a két Boeing 737 MAX repülőgép lezuhanását. Egy hibás program által vezetett automatika felülbírálta a pilóták próbálkozásait és érvényesült a CAT (macska) szindróma: Complexity, Anxiety, Time = komplexitás, szorongás, idő. A nyomás, hogy dönteni kell, csak ront a helyzeten, hát még, ha az idő is szorít. Miután a szerző kellően a komplexitás ellen hangolt, kezdi megkedveltetni az egyszerűséget. Visszavisz az euklideszi geometria alapjaihoz, közben megtanuljuk, mi a tökéletes szám – és máris megérkeztünk a bűvös hatoshoz! Különlegességére több példát is kapunk, kezdve a biológiától, egészen a Nobel-díjat eredményező grafén-ig. Akkor teszünk jól, ha nem azt nézzük, mennyivel több feladatot tudunk elvégezni, hanem, azt, mennyivel kevesebbet! Az olvasó itt mindjárt kulcsot is kap a feladatcsökkentéshez, természetesen hat lépésben. Mindnek a végén egy „Hatos megoldócsomag” van és ezeket a könyv 12. fejezetében (201. old.) összegyűjtve megtaláljuk. Vannak is bennük értékes megállapítások, nézzünk néhányat! A tisztánlátáshoz nem időre van szükséged, hanem elhatározásra. A „technosabbat” a szerző számára pénteken 18 órakor kezdődik. Kikapcsolja a számítógépet és az időt hétfőig a családjával tölti. Az Egyéniség c. fejezetet Coco Chanel mondása vezeti be: Az egyszerűség az igazi elegancia kulcsa. A viselkedéstudományban a „csoportgondolkodás” egyenlő az egyéniség és a józanész kárára megvalósuló, irracionális döntéshozatallal. – gondoljunk csak itt a gyakran csordaként viselkedő tömegre! Van mód arra, hogyan haladjunk az egyszerűség útján, elkerülve a mellékutakat. Ez a 3E: egyenes beszéd, együttérző cselekvés, egyezség. A leghíresebb példa erre Chesley Schullenberg kapitány, aki 2009 januárjában a Hudson folyón hajtott végre kényszerleszállást, megmentve ezzel repülőgépe utasainak életét. Ki merte jelenteni, hogy a számítógép téved, mások élete iránti együttérzése okán kézi irányításra kapcsolt és kompromisszumos megoldásként a vízre tette a gépet.

Az Alapállásba hozás fejezet alcímével is nehéz volna vitatkozni: A mindig bekapcsolt elmének szüksége van a pihenésre! Megbeszélése során szó esik egy erdei sétáról és egy kis játékosság sem árt. A tudás természetének tárgyalásakor a szerző rávilágít: ahogy a testünk is eltelődik a túl sok ételtől, az agy információbefogadó-képessége sem korlátlan. Fontos megállapítást is tesz: a bölcsesség elsősorban belülről fakad! Manapság a hálózatok korát éljük és Julia Hobsbawm erre is ad egy jó tanácsot: A legfontosabb azt tudnunk, hogy kire számíthatunk! A magyar olvasót itt kellemes meglepetés éri. A Thaiföldön barlangban rekedt gyerekek kimentése arra példa, amit Barabási Albert László, erdélyi születésű magyar fizikus skálafüggetlen hálózatnak nevez. Tíz nap alatt a mentésre alakult hálózat tagjainak száma tízezer emberre duzzadt!  Mi a legdrágább az életünkben? Mi az, ami pótolhatatlan? Az idő! Julia Hobsbawm szerint ez a hexagon hatodik oldala. Az egyszerűség segít abban, hogy jobban ki tudjuk használni, úgy, hogy odafigyelünk arra, ami velünk történik. Többségünk számára meg vannak számlálva a napjai annak, hogy kötött munkahelyen, kötött időben dolgozzunk. A szerző itt egy fontos körülményt ajánl a figyelmünkbe. A cirkadián ritmus, ahogy a Föld körüljárja a Napot, megszabja a biológiai óránk működését. A nap folyamán nem vagyunk egyformán produktívak! Meg kell találnunk a legjobb időnket és ebben kezünkre játszik, hogy napjainkban a munka, a munkahely, a munkaidőzónák és a munkahét fogalma megváltozott és már nem is fog visszaváltozni. A változások nyomán világszerte új szempontok, szereplők kerülnek előtérbe, mint például Greta Thunberg, a svéd diáklány. Ő igen rövid idő alatt képes volt magára irányítani a világ figyelmét, és nehéz volna azt mondani, hogy céljaival nem értünk egyet. Tudjuk: a legjobb gondolat is csak annyit ér, amennyi megvalósul belőle. A könyv ezért hasznos tanácsokkal zárul, hogyan tudjuk alkalmazni az egyszerűség elvét a mindennapjainkban.

Julia Hobsbawm

                        AZ EGYSZERŰSÉG ELVE (Pallas Athéné Kiadó 2021)

 

9 hozzászólás

 • Sajnalom feltenni, hogy a kedves szerzo, ez alkalommal eltevedt a sajat emlitett celjatol, az ‘egyszeruseg’-tol.

  De amint jelzi es sorolva, egy igazi “nesze semmi fogd meg jol” a jelzett konyv temaja.

  S az ewmlitett egyenek esetei is ellenkezoleg mutatta azt.

  Pl. mint “Shully” Shullenberger kiemelt kepessege, ami inhkabb hosiessegenek lett itelve.

  “Shully” egy F-4 comabat filota volt Viet Nami haboruban.
  Lelemenyesseget az ottani korulmenyei fejlesztette ki.

  S mint commercial utasszallito pilota, a La Guardia bol valo felszallasa alkalmaval vad-liba-csoportba utkozott.

  Mind-ket motorjat elvesztve, s az eloirt kovetelmenyeknek, az az visszaterni a repterre abszolute lehetelensege volt.

  Az egyedulli lehetoseg a leszallas letezett, de hol?

  Azonnali meglatasa alapjan csupan a lehetetlennek tuno leszallas a Hudson folyo vizen, ami egy hasonlo geppel a lehetelenseg feltetele volt.

  De “Shully” gyakorlata alpajan a lehetelent lehetonek bizonyitoptta.

  A Greta Thunberg, 16 eves, szulloi fegyelem es ellenorzes-nekulli, stardomra-ehezo remesen elkenyesztetett gyermek, egy filmkeszito es szinesz apja es opera-nekes anuja, a lehetelensegek allitasaval probalkozott.

  Az allitott 15 napos teljesen motor-nelkulli vitaorlassal valo atkelese az Atlantic oceanon abszolute valoatlansag volt.

  Az allitolagos partraszallasa alaklmaval azonnal, mint Holywood-i film-star a camerak elott tette propaganda-beszedet.

  A bemutatott konyv, inkabb a Macska csokolasanak, ill. a sajat hatso-reszenek az on-tisztogatasat abrazolja.

 • Bevallom ismet, amit mar tettem tobbszor itten, hogy magyar-nyelv gyakorlatom remesen rozsadas.
  Kulonosen a ma ottan hasznalt kifejezesek ertelemein.

  Lenne valaki szives ismerteteni, hogy a “Csok a macska ellen” valoban mit is jelentene.

  Vagy hogy legalabb a szerzo mit celzott azzal allitani?

 • Bendeguz79
  2021 május 14
  1:57 du.

  grizi, szvsz a “csók a macska ellen” az blickfangos … hogy kíváncsivá tegye azt aki látja a könyv fülszövegét… azután kiderül, hogy a semmi körüljárása meg a gretathurnberg a legújabb Klauzál téri zőccséges “olyankája”

  remélem segítettem, rozsda ellen CLR neked belsőleg is javaslom

 • B79,

  “Lenne valaki szives ismerteteni, hogy a “Csok a macska ellen” valoban mit is jelentene.
  Vagy hogy legalabb a szerzo mit celzott azzal allitani?”

  Többek között azt is,hogy mielőtt beírsz valamit,előbb egy minimális magyar nyelvtudást kellene magadra szedni.Így ez csak csípőből lövöldözés,minden lében kanálkodás,mint általában.Üdv:Gy

 • Well RODEO, kovetem amire celoztal, de mindenek dacara ugy a konyv, a cim, s minden-hozza-fuzheto csupan ostobasag.

  Sot meg humor sem talalhato benne.
  No de csak csokoljak a macskakat amint tiosztaranyaltak hatsoreszeiket.
  Tudod a macskak igen tiszta allatok!!!

  Legalabb itten a US-ban,a Quaqer-ek es Baptistak 1666-ban megalapitott telepulesuk nevet a PISCATAWAY (Pisild-el-a-macskat, ami akkori helyi Indian eredetu), New Jersey orszag, MIDDLESEX megyeben, ma egy novekvo varos, mert a kozeli New York-varosbol menekulok novelik naponta.

  A humoristak legalabb jovedelmeznek azon!

  De gyanitom, hogy Ms.Hobsbawm sikeres lehetne, legalabb is a magyarorszagon kiadottal.

  Persze Ravay Andrasnak is volt mar sikeresebb napjai is.

 • Ez semmifele macska-ellenes, sem csokolodzo megjegyzesem, de igen megelepo olvasni a mai hirekben Karacsony polgarmester kijelenteset a Miniszter-elnoki poziciojaert valo celjanak.

  Veltem mar egy ideje, hogy Karacsony, fiatal, nem szelszoseges elvu, korlatozott magatartasu es onzetlen egyen lehetosegevel a jovoben sikereskedhetni.

  Ha amodon koveti, nem valtoztatva egyeniseget, magatartasat, meglatasait, elveit, jelentos jovo alhat elotte.

  Hiszen politikailag nagyon fiatal.
  Remelhetoleg kepes is !!!!!!

 • Bendeguz79
  2021 május 15
  8:58 de.

  grizi aszondod (igazad van) a cikkben nem sok humor veszett el (nem fogom keresni az írónő oeuvre –jét) …, viszont a te humorérzéked sem csúcsszuper!!!

  mikor mondom a gretathurnberg (she is completely green in & outside) és én írom hogy ő a “Zőccséges a Klauzál térről” akkor te… dehát egy grizi sem lehet tökéletes?

 • GYURI 5/14, 3;58 du.

  Ketsegtelenul, zseni lettedre sem voltal meg egy felig-jozan valaszt sem nyujtani a kerdesemre.

  Vajon az minek lehtne nevezheto ???????

 • http://kanadaihirlap.com/2021/05/11/magyar-sors-karpataljan-14-15-resz-elet-a-szovjet-paradicsomban/#comment-336221

  Bendeguz79
  2021 május 18
  7:57 de.

  grizi,mindaz amit írsz az igaz!!!

  de csak akkor, ha az embernek emberhez való viszonya oligarchikus érdekek szerint meg van baszva! és ez az érdek felül tudja írni az emberek egymáshoz való viszonyát!

  és ez fojik ma szerte szana a világban;

  és ha a Cenz Igen Tisztelt reverend Ura még beengedi:

  a kurva annyát azoknak akik ezt meg tudják baszni!