A Trudeau kormány elítélte a fehérorosz diktatúrát — Minszk bezárja ottawai nagykövetségét

2021 május 26 12:08 du.27 hozzászólás

Justin Trudeau miniszterelnök kijelentette, hogy kormánya további szankciókat fontolgat Fehéroroszországgal szemben, válaszul egy újságíró hétvégi letartóztatására. Közben az autokratikus rezsim bejelentette, hogy bezárja ottawai nagykövetségét. Vasárnap a Ryanair Athénból Vilniusba  tartó 4978-as járatát egy fehérorosz vadászgép bombariadó miatt eltérítette és minszki leszállásra utasította. A leszállás után a száműzetésben élő Roman Protasevics fehérorosz újságírót és barátnőjét, Sofia Sapegát leszállították a gépről és letartóztatták, mielőtt a gép folytathatta volna útját. Protasevics az őrizetbe vétele után hétfőn késő este egy rövid videoklipben a fehérorosz állami televízióban látható volt, amint „bevallja” az ellene felhozott vádak egy részét.

„A fehérorosz rezsim viselkedése felháborító, törvénytelen és teljesen elfogadhatatlan. Ez egyértelmű támadás volt a demokrácia és a sajtószabadság ellen. Elítéljük, és azonnali szabadon bocsátását követeljük” – mondta Trudeau keddi sajtótájékoztatóján. „Elítéljük továbbá a polgári repülésbe való ilyen jellegű veszélyes beavatkozást. Kanada már eddig is szankciókat alkalmazott Fehéroroszországgal szemben, és most továbbiak bevezetését fontoljuk”–tette hozzá.

Trudeau hangsúlyozta, hogy Kanada együtt fog működni a szövetségesekkel és a nemzetközi intézményekkel, köztük a NATO-val, hogy nyomást gyakoroljon a rezsimre és megvédje „az újságírókat világszerte”.

Kanada tavaly szankciókat jelentett be 55 fehérorosz tisztviselő ellen, miután Ottawa szerint a választásokat „széles körű szabálytalanságok”, valamint az Alekszandr Lukasenko elnök vezette „rendszerszintű elnyomó kampány” és az emberi jogok megsértése jellemezte.

A fehérorosz nagykövetség hivatalos honlapján közzétett egy üzenetet, amely szerint szeptember 1-jén hivatalosan bezárja ottawai misszióját, és július 10-én leállítja a konzuli dokumentumok feldolgozását. „Feltételezhető, hogy a Belarusz Köztársaság kanadai nagykövetségének konzuli feladatait a továbbiakban a Belarusz Köztársaság New York-i (Amerikai Egyesült Államok) főkonzulátusa fogja ellátni” – áll a nagykövetségi üzenetben.

Fehéroroszország ottawai nagykövetségének ügyvezetője — Evgeny Russak — belvárosi irodájában. Fotó: Facebook.

A szövetségi Közlekedési Minisztérium közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztet, hogy a „Fehéroroszország által hozott szokatlanul túlzott intézkedések” miatt azt tanácsolja a Kanadában bejegyzett repülőgépek tulajdonosainak és üzemeltetőinek, hogy ne lépjenek be Fehéroroszország légterébe.

„Kanada továbbra is együttműködik partnereivel annak érdekében, hogy a fehérorosz nép hangját meghallgassák, és hogy felelősségre vonják azokat, akik felelősek a demokrácia aláásásáért, a média szabadságának elnyomásáért és az emberi jogok megsértéséért”–nyilatkozta Marc Garneau miniszter.

Garneau felszólította Fehéroroszországot, hogy engedjen szabadon mindenkit, akit a rezsim önkényesen fogva tart.

Egyesek szerint a további szankciók nem biztos, hogy segítenének a helyzet enyhítésében. Az is lehet, hogy még közelebb sodorják Fehéroroszországot fő támogatójához és szövetségeséhez – Oroszországhoz – miközben csökkentik az EU és mások befolyását.

„Lukasenka egyre könnyebb préda lesz a Kreml számára” – mondta Alekszandr Klaskouski, egy független minszki politikai elemző.

„Páriaként Fehéroroszországnak sokkal nehezebb lesz kivédeni a Kreml követeléseit a közös valuta bevezetésére, a légi bázisok telepítésére és a jövedelmező fehérorosz gazdasági eszközökhöz való orosz hozzáférést.”

Miközben a nyugat elítélte Fehéroroszországot, kedden folytatódott az elnyomás, amikor Pavel Seviarynetset, az ellenzéki Kereszténydemokrata Párt vezetőjét tömeges zavargások szervezésének vádjával hét év börtönbüntetésre ítélték.

„A fehérorosz politikai pártok legtöbb vezetőjét vagy bebörtönözték, vagy menekülésre kényszerítették” – mondta Ales Bialiatski, a Viasna emberi jogi központ vezetője. „Fehéroroszország akut emberi jogi válsággal néz szembe, egészen példátlan politikai elnyomás közepette”–tette hozzá.

Peter Zimonjic / CBC

Fordította: KMH

27 hozzászólás

  • Legalabb remelhetik, hogy mind az „elitelesek” es „sanction”-okon majd Lukhashenko halalra rohogi magat? De HA Putin mind azt fenyegetesnek latna, 100,000 fos hadait kuldheti majd Bjelarusz „vedelmere”. S hogyan reagalana majd NATO arra?????

  • Oszinten, a konzulatus lezarasaert Lukhashenko egy 50 kilos voros-csillagot erdemel a mellere!!!! Hiszen mi lehetne az ma , ami elintezhetelen lenne a cell-phone, vagy e-mail altal???? Vagy mind a letezo nemzetkozi intezmenyeken keresztul, sot az ENSz altal is. Mind a kovetsegek, konzulatusok, szemlyzeteik es a leheto leg-dragabb ingatlanok koltsegeit a lakossaikra kolthetnek. Nem is emlitve, hogy diplomatak allandoan utazgatnak vilagszerte!!!

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 május 26
    2:29 du.

    Szerinted Belorusszia NATO tag? 😀 Bár, igazad lehet, ez a jelentéktelen mellékes nem nagyon zavarhatja őket! 😀 Az ukránok NATO-ba csalogatása és előretolt támaszponttá alakítása sem sikerült, pedig 5 milliárd dollárt elpocsékoltak rá, viszont 5 millió azóta keletkezett ukrán éhenkórász már nyugaton mosogat és vigasztalja őket hogy, legalább nem haltak otthon éhen! 😀
    Engedj meg egy ravasz kérdést: szerinted a Nato(USA) eltűrne a határai körül 176 darab nyakába lihegő orosz támaszpontot?

  • szeretem nyugtával dicsérni a napot! egyébként régen tudható:

    bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű…

    itt most egyébként is szélesvásznú vigyor van Kanada legyőzte a Norvégokat a jég hátán csúszkálva egy puck ot kergetve, Hóki VB B csoport…;

    hatalmas világesemény és zászlók cseréje másik zászlókra mert a polgármesternek Vilnius ban nem tetszett amit kiraktak

    engem nem érdekel ez az ügy sem… de jó nagy füstjét csináltak… de majd az intel…

  • bocs, lehet, hogy nem Vilnius hanem Riga? hiányzik egy dioptriám! ők most mind önállóan olyanok amilyenekké tette őket a sors és most van nekik… na mijük is van? gyemokrácíjá, hurrá, eltaláltam

  • Ugyan ELEMER, jozanodj mar fel kerlek!!!!

    Vajon mibol velted, hogy Bjelaruss NATO tag lehetne????

    Nem olvastal vagy halottal hireket az elmult 3/4 evszazadban???????

    De HA Putin hadai bevonulnank hat az nem lenne sulyos veszely europa, sokent a Baltik nemzmetnek????

    S a NATO csak egy „papir-tigris” europaban.
    Csupan nemi US katonai erok harckepesek.

    Senki nem „csalogatja Ukrajnat a NATO-ba!!!!!!
    Ukranok remelik a sjat vedelemuk erdekeben, mert Putin hadai naponta gyilkolnak Ukranokat!!!!!

    De a nyugat nem ohajtja problemaikat!!!!!

    Talan szukseged lenne valami valosagot jelento hirforrasra?! Hm??????

    S mi a „ravasz kerdesed” ??????

    Ki a fene ohajtana ertelmetlen haborut ?????

    A US megvan aldva ket hatalmas oceanokkal !!!!!!!!

    A US nyujtott „kolcson garanciat” Ukrajnanak, de sajnos Ukrajna egy „failed state”, (mukodeskeptelen nemzet).

    Ne gyunyold a szegeny Ukranokat, hajlandok dolgozni barmit, a jobb eletet talalni csladjaiknak.

  • Bendeguz79
    2021 május 26
    5:11 du.

    grizi, ha már ijen méjen belemártod magad a forró vízbe?

    kik és mivel okozták Ukrajna jelenlegi és egyre rohadtabb belpolitikai és belgazdasági hejzetét?

    kíáncsivá tettél, grizi, ne kímélj

  • rodeo;
    Mindentudo lettedre nem emlekeznel a geopolitikai esemenyekre????

    Az Orosz hadsereg elfoglalta Creameat, azzal Ukrajna elvesztette jelentos deli-reszet es kikotojet.

    S a kelet-Ukrajnaban, ami Ukrajna ipari-resze Putin altal uszitott es fegyverekkel tamogatott habotu megy.

    Ukrajna tobbi resze csak sikertelen kolhoz-teruletek.
    Ukrajna Moszkva alatal volt uralva az Orange-forradalomig.
    De igen kepotelen modern-demikratikus nemzette valni egyik-naprol a masikra, a haboru kozepette.

    Nem tanultad volna mind az Geography lecked-idejen a negyedik elemiben??????

  • MINDENKI !!!

    Ne hülyéskedjetek!

    Ha Lukasenkát megbuktatjátok, ki a franc ellen gyártunk majd új, s mégújabb fegyvereket, fegyverrendszereket ?

    A GDP-nk a béka segge alá süllyed így, oszt kereshetünk újabb ellenséget magunknak!

    Csak finoman gyerekek, csúzlit és íjat mégse gyárthatunk !!!

    Gondoljatok a SzU összeomlására. Jó volt az nekünk ? Nem!
    A gazdasági sokkból 30 éve sem tudunk magunkhoz térni. Azóta keresünk és nevezünk ki magunk számára új, normális, elfogadható méretű ellenségeket, de ezek mindig kibújnak a kezeink alól, hol a mi saját gazdasági érdekeinkre (termeltetés, távmunka. összeszerelés stb.), hol pedig béke szólamokra és együttműködés félékre közös űrprogramokra, stb. hivatkozva… Ráadásul már a világnézetük és gazdasági világlátásuk is egyre közelebb áll a miénkhez… Jajjj! Ez borzasztó…Nem?

    Értsétek meg, nekünk a gazdasági szinten-tartáshoz, avagy emelkedő tendenciához . c s a k . hidegháborúra van szükségünk, de arra nagyon… 🙂 Mert ez az elavulás révén is képes kitermelni azt a fegyver-fölösleg arzenált, selejt tömeget ami majd önmagától is elavul(a fejlődők pedig örömmel megveszik, hogy egymást öljék vele, de helyi háborúkban valahogy még mi is fölemészthetjük).

    Így, ezzel új s mégújabb állami megrendelésekben, gerjesztett, mesterséges keresletben nyerhetünk országos ökonómiai felvirágzást és hazai konjunktúrát, mint abban a régi szép hidegháborús négy évtizedben… 🙂
    ˙

    Tiszta szeretettel:
    a Katonai-Hadipari-Komplexum 🙂
    (aláírás)

  • Göllner András

    Ennyi erővel bezárhatnánk a magyar nagykövetséget is Kanadába, a főkonzulátusaival együtt, hisz ott is csak az emberek megtévesztése, átverése, a politikai haverok zsebtömése folyik a magyar adófizetők pénzén. Az egyedüli különbség a két róka közt (Orbán és Lukasenkó) az hogy a kis fehér ruszki a kerítésen kívül van, a magyar bent van a csirkék közt.

  • Göllner András
    2021 május 27
    9:33 de.

    és hová akarod betolni ezeket? hamár taszigálsz…

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 május 26
    5:11 du.

    „Ne gyunyold a szegeny Ukranokat, hajlandok dolgozni barmit, a jobb eletet talalni csladjaiknak.”

    Isten ments’ hogy gúnyolódjak, inkább együttérzőn sajnálkozom egy még általatok is nyomorultabbá tett országon!!!
    A többi kérdésedre meg majd akkor válaszolok, ha Rodeo kérdéseire hajlandó vagy sikeres agymosásod bevésődéseit félretenni! 😀

  • Kedves András!
    2021 május 27, 9:33 de.
    Talán nem túlzó a feltételezés, hogy itt is vannak jó néhányan a kedvezményezettek közül akik az ottawai nagykövetség PR költségvetéséből részesednek. Biztosan nagyon rá is vannak szorulva szegények. 🙁

  • Orsós
    3:45

    Csillagos Ötös ! – Nem vörös, és nem 50 kilós 😀

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙

    Bendegúz79
    05.26.5:11

    Egyetlen mondatod; miszerint

    „Ki a fene óhajtana értelmetlen háborút ?????”, nagyszerű és

    tökéletesen egybevág butella-05.27./ 5:48-as karcolatával

    – az abban foglalt komplex hidegháborús indokokkal és egy

    illetékes Katonai Hadipari Komplexum évtizedes és

    mélyenszántó magyarázataival…

    Áldás&békesség:
    thu

  • Göllner András

    v Rodeo11

    „és hová akarod betolni ezeket? hamár taszigálsz…”

    Köszönöm kérdésedet. Én „ezeket” abba a bolond lyukba tolnám be ahonnan a bolond szeleidet erestgeted ide lenn te fajankó. Szeretnéd, mi?

  • Göllner András

    @ SzundiMandi

    Egyáltalán nem túlzó a feltételezés. A szervezett kanadai „magyarság” vezetőinek nagy része be-etetett kacsaként nyeli a neki dobált nokedlikat a kanadai magyar nagykövetség konyhájából. Most már Montreálban is megnyílt a magyar főkonzulátus. Itt majd a Montreáli Magyar Nagybizottság vezetői fognak szépen sorba állni a magyar adófizetőkből kisajtolt innyenc falatokért.

  • Göllner András
    2021 május 28
    9:44 de.

    kösz, Bucika, ezzel meg is tudtam amit akartam

  • THU

    Asszonyom, Maga a rossz-fara celozta vadait !!!!!!

    Ki aki haboruzik ma is kelet-Ukrahnaban????

    S ki foglalta el Cremea-t, meg Tibetet es a volt Kelet Turkmenistani Koztarsasagot????

    S ki fenyegeti allandoan, sot nyiltan kijelentette hogy Taiwan-t habotuval foglalja el, HA nem kapirulalna Beijing-nek.

    S miert dolgozik Putin hadai az atom-ereju raketa alkalmazasan???????

    Mennyi atom-szennyezest fog az okozni meg a kisereleteivel is ????

    S mi-celbol terjeszti Putin az Orosz haderoket az eszaki-tengeren, mivel a jeg-elolvadt.
    Hm????????

    S miert fenyegeti Putin europat, nem „aggresszio” az Maganak ?????????
    Parhete 100 ezer + fos hadsereget koncentralt Ukrajna hataran.

    Ha nem lenne tisztban a vilagszerti napi esemenyekkel, kerem erdeklodjon azon, mielott allitasait tenne!

  • Bendeguz79
    2021 május 28
    3:22 du.

    grizi

    magyar közmondások

    másnak a szömiben a szálkát is a sajátjában a gerendát sem!

    bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű

    az a nemzetközi jótékonysági intézmény, miszerint usa 800+ katonai támaszponttal vette körül az egész világot és van neki NATO nevű kis lélekvesztője is na? az smafu, és persze mindenkinek ojan rendszere legyen ami usa nak megfelel vagy feket segű lesz és akkor megszankcionálja vagy elbombázza: Iraq, Lybia, Jugoszlávia, Ukrajna („majdan” lesz ott is jólét ha?), Yemen, Etiópia, Nigéria, Szudán (már kettő van belőle pedig egy szudán volt…

    hogy vagy grizi?

    majd a Cenz Ura beengedi és akkor mondhacc erre is valami üdebájosat

  • butella
    2021 május 27
    5:48 de.

    Egy pesti witz a rendszerváltozást közvetlenül megelőző időkből, a Zrínyi Miklós Katonai Akadémiáról :

    -Miért nem jó az, ha legyőzzük a kapitalizmust?
    -Na ?
    -Mert akkor honnan szerezzük majd be a jó chip.-eket ?

  • rodeo;

    A valotlan allitasaidra nyujtott valaszomat a foszerkesztod ismetelten torli.Tehat csak elj a sajat haugsagaidban, csak meg-ne-fuladj azokban! Go ahead, ismetelt mind onmagadnak!!!!!

  • Kedves Geyza!
    máj. 28.5:59

    Ez igaz, csakhogy ez a jelen pillanatnyi állapot.
    Attól még nem kell a fejünket struccmadár módjára a homokba nyomnunk. Vagyis a világos jelenségeket szóvá kell tennünk, ill. meg kell vallanunk.

    Ilyen a törvényszerűen, mindg feltörekvő Katonai Hadipari Komplexum is amely a különféle katonai-gazdasági-pénzügyi érdekszférákat a politika terepén eggyé olvasztja, vagyis azokat minden szinten és platformon feltétlenül érvényesíti.

    Mit gondolsz Orbanisztán innen-onnani fegyvervásárlásai talán nem ugyane’ pénzügyi és globális-kapitalista függés eredménye? De, nagyon is az, csak itt több katonai-hadipari komplexum érdekérvényesítése játszott, játszik döntő szerepet NATO-EU kontextusban.

    Bizony így megy ez a chipektől, a harci bakancsokon át egészen az interkontinentális rakétákig mindennel, ami csak kicsit is militáris lehet sőt, immár a katonanőknek megfelelő harci bugyik széria minőségéig bezárólag mindennel… Ebből, az alapokból jövő érdekhálóból az az ország „nyeri” a legtöbbet GDP-re átszámítva amelyiknek minél nagyobb gazdasági hányada érdekelt a hadserege, a katonák mind szélesebb körű ellátásában és kiszolgálásában, de nem utolsó sorban valamilyen permanens casus belli fenntartásában.

    Ez az ismert folyamat persze már két világháborúba is torkollott, mely tény senkit sem tántorít el a katonai készenlét mindenképp gazdasági indíttatású fenntartásától. És bármi furcsa is, adott történelmi időszakban mégis a „hidegháború intézménye” játszhatta el béke angyala hamis szerepét, amely az erőegyensúly illúziójával altathatta el a kapitalizmus mindenhatóságában vakon hívő, hálás publikumot, mely egyensúly addig létezett, amíg kétpólusú világ, azaz két világnézetű katonai tömb funkcionált, nézett farkasszemet egymással.

    Azóta viszont nincs ilyen, tehát ki kell találni valami újat, amire csak a tőkés érdekeket képviselő – állami – katonai-hadipari komplexum képes.

    – A gyarmatok és más gazdasági befolyási övezetek, a függő harmadik világ népei? Nekik erről már határozottan más a véleményük, de közvetlenül ezekről hivatottak dönteni a régebbi, v.kopottas fegyverek, valamint a katonai junták kemény szava és ököle… S, ha ez sem megy simán, akkor jön csak a közvetlen beavatkozás: Indkína, Nicaragua, Grenada, Disznó-öböl, Chile, Argentina, Fülöp szk. stb-stb-stb . . .
    ˙

    Ui: Az így kiterjesztett fegyveripari érdekeltség folyománya , hogy csak ez év májusáig az USA-ban már kb. 5-600 ember esett áldozatul – halt, v.sérült meg – a fegyverlobbi, amely a katonai-hadipari komplexum p o l g á r i . m e g f e l ő j e, által elemi szükségletként felfújt propaganda szappanbuborék; az úgymond’ alkotmányos alapjog, tudniillik a szabad fegyverviselés, illetve az így megkönnyített fegyverbeszerzésnek.

  • the moon of alabama hírügynökség szerint nem egy, hanem 2 e-mail volt bomba riadóról azaz valami lehet a diplomáciai kapcsolatok megszakítása mögött!

  • a legújabb hrek szerint fotókon tanúsítva a letartóztatott „újságíró” tetőtől talpig harci öltözetben a Donbass Neo Nazi hadseregben, Donbass hivatalosan kérte a kiadatását az ottani bírósági eljáráshoz

  • Rodeo11
    2021 június 1
    12:40 du.

    Te kis valódi náci ség, újabb fakenews – újabb szemét hazudozás …
    Por que no te callas?

  • Butella

    Nem ártana ha visszavennél az álnok hazug propagandádból te is, nagyon magatokénak érzitek a terepet.
    A liberális demokráciának nincsenek oldalai.
    Ha valahol azt állítják róla, akkor az nem liberális többé.
    Amiket itt állítasz latin-amerikai államokról, beadagolva olyanoknak, akiknek halvány gőze sincs a valóságról – azt úgy hívják, hogy aljas érdekből elkövetett szemenszedett mocskos hazugság.
    Egyelőre nem a Nicaraguai határon kell kerítést felhúzni az USÁ-ból bármi áron eszeveszetten odamenekül, sem a Venezuelai határ onnansó oldalán a brazil menekültek miatt, hanem sajnos a Venezuelából menekülőket próbálja meg brazil ellátni. (élelemmel – gyerekeket és öregeket – te szélhámos hazudozó)
    A baj csak annyi, hogy nem elég a határon átjönniük, az amazonasi őserdő is közbe van – úgy 2-3000 kilométeres sávban. Mármint mélységesében. Közben még a 30 km átmerőjű folyammal.

    A fegyveres gyilkosságokról beadott cuclid pedig a tudatlan hozzád hasonló idiótákat vagy gazembereket megtéveszti. Persze milyen jól hangzik!
    Ha legálisan senki nem vehet majd fegyvert, akkor majd senki se öl vele!

    Te hazug szélhámos – a bandita aki fegyverrel öl nem fogja a fegyverét a rendőrségen regisztráltatni, akkor se ha legális a fegyverviselet! Még kevésbé akkor, ha csak a banditáknak lesz majd módjában fegyvert tartani!
    mert a bandita azért bandita (kriminozó) mert úgy döntött, hogy törvényen kívülre helyezi magát!

    USA-nak több mint 300 millió lakosa van – fel tudod fogni mekkora az a szám?
    lelőttek 5-600 embert és ezért sipítozol, és ezzel próbálod bizonyítani, hogy a törvénytisztelő polgároknak nincs joga az önvédelemhez!! Akiket lelőttek, azoknak a nagyobb része maga is kriminőző volt – a riválisa ölte meg, – vagy pedig nem fizetett a drogért, így leszámoltak vele. A játék kemény, tudta előre
    Tetejébe nyomod azt a szokásos ótvaros szöveget, hogy a fegyver-lobbi az ami RÁKÉNYSZERÍTI a polgárokat a fegyvervételre, nem pedig az hogy magukat megvédhessék.
    (persze, minden diktátor uralma ugy kezdödött a jelen és mult században, hogy elöbb betiltotta a fegyverviselést! – hitleré, sztáliné és szép sorjában – had ne irjam teli a lapot ezzel)

    Nem a favellákban kellene inkább a trafikánsokat (drogárusokat) keményebben begyűjteni?

    Persze tudom, szegény elesetteknek emberi jogaik vannak!

    A feketéket is mind a rendőrök ölik halomra, persze, nem az egymással rivalizáló gangok, ugye nem?
    Nem inkább a drogosoknak (fogyasztóknak) kellene inkább valami alternatívát ajánlani?
    Nem ugye – akkor nem lennének drogkereskedők, akik meggazdagszanak, az állam központosítására, totális kontrollra törekvőknek pedig VAN ARGUMENTUMA!

    Vidd a butelládat nagyon messze, tele van sok-sok mocsokkal, amit mind ideborítasz nekünk
    Milyen érdekes, minden volt pufajkás, besúgó, hazug és szennyes moralista, és mai társaik, sőt a még ma is aktív ügynök megtalálja ezt a lapot, és idegyűltök, vérszagra, mint az éji vad ….