Lilly Toth (1925 – 2021)

2021 május 31 12:27 du.8 hozzászólás

Mély szomorúsággal értesültünk Lilly Toth (született Gluck) holokauszt-túlélő és a Montreáli Holokauszt Múzeum önkéntes dolgozója haláláról. Lilly a Holokauszt oktatás lelkes támogatója volt és életéből sok évet áldozott a múzeumi önkéntes munkára. Hagyatékára sokan fognak emlékezni.

Lilly 1925-ben született Budapesten, egyetlen gyermekként. A holokauszt idején elvesztette családját, és a szomszédoknál bujkált, amíg fel nem jelentették őket. Lilly csodával határos módon túlélt egy kivégzési kísérletet a Duna partján. Miután elszabadította magát barátjától akihez hozzá lett kötve, sikerült elúsznia, és végül egy zsidó kórházba jutott. A háború hátralévő részét egy nyilas épület takarítójaként élte túl.

Amikor kitört a 1956-os magyar forradalom, Lilly úgy döntött, hogy elmenekül Magyarországról. Kanadába 1957 januárjában érkezett, Montreálban telepedett le, ahol már volt családja. Lilly figyelemre méltó túléléstörténetét a múzeum szóbeli történeti gyűjteménye örökre megőrzi. Többszáz más túlélő feljegyzett vallomásával együtt Lilly ellenálló képességének története a jövő nemzedékei számára is továbbadható lesz. Szavai továbbra is minden korosztályt és hátteret felvilágosítanak a holokauszt történetéről és a gyűlölet veszélyeiről.

2019-ben Lillyt gyertyagyújtóként tisztelték meg a Yom Hashoah megemlékezésünkön. Erőteljes tanúságtételéről készült videója online elérhető és a világ minden táján megtekinthető. Az igazgatótanács, az önkéntesek és a szakmai csapat őszinte részvétét fejezi ki Lilly szeretteinek. Emléke legyen mindig áldott.

Richard Schnurbach és Daniel Amar

Lilly Toth 2021. május 22-én hunyt el Montreálban.

Tags:

8 hozzászólás

 • Beke poraira !

  May her name be listed in the Book of Life.

  Baruch ha Shem.

 • Könyörület Istene, hadd nyugodjék szárnyaid menedékének békéjében, és mondjuk: ámen!

 • “Aki Beket tesz a magassagokban,hozzon beket reank es egesz
  Izraelre-mondjatok Ament”- A Kadis- halotti imabol,amit
  heber neve- beleszovesevel mondanak.

  Lilly emlekere, es mindazon kis zsido asszonyokera, kozottuk
  Anyam es Nagynenem ז”ל, akik peldat adtak mindannyiunknak
  batorsagbol,becsuletbol, es embersegbol.

  “Csak akkor szulettek nagy dolgok,
  ha batrak voltak,akik mertek”{Ady}

 • BARUCH DAJAN HA’EMET!

 • Emléke legyen áldott.

 • B79,
  mint látom ivritül sem tudsz.Miért kell mindenbe belekotyogni, akkor is ha fogalmad sincs mit írsz le?Nekem csak akkor válaszolj ha megtanulod,hogy mit jelent a: ברוך השם !

 • Latod Gyuri, bizonyitod hogy nem az hogy amit tudsz (sajat elkepzelesed altal) hanem hogy mit elsz, es bizonyitasz eleteteddel amig az leheto es hogyan!!!!

  Koveted Teremtod alapveto hatarozatait, vagy a termetetteinek az elkepzeleseit ?!

  Az am a kulombseg a vallas es a hit kozott!!!!

 • B79,
  ezt a produkciódat miért kellett ide tenned,hiszen még elolvasni sem tudod amit a végére írtam.Megérteni?Aber was.