Kedden ingyen!

2021 július 12 5:47 de.6 hozzászólás

Ingyenesen látogathatóak a Műcsarnok kiállításai július minden keddjén, a NYÍLTCSARNOK kezdeményezés keretében! Egyedülálló alkalom, hiszen soha ilyen nagyszabású, átfogó koncepció mentén szerkesztett, mégis sokszínű fotókiállítás-sorozat együttesen nem volt még látható Magyarországon!

Az öt különböző kiállítás sok száz fotója egész korszakokat ölel fel, melyekben a fotográfia 20. századi történetének részletgazdag képe rajzolódik ki. A legjelentősebb itthoni és külföldi alkotók ritkán látható felvételei kerülnek most a közönség elé. A képek néha vitatkoznak, máskor összesimulnak vagy megbámulják egymást. Egészen más világba kukkanthat be a néző a filmesek fotóin. A mozgókép voltaképpen állóképek sorozata, így a filmesek fotóinak sajátossága ebben a ragadható meg; fotó és film határterületén, fotográfiaként, mégis a filmművészet vonzásában születnek. Ne hagyja ki a Műcsarnok fotókiállításait:

A fény képei – II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2021

Képekben gondolkodnak – Filmesek fotói

Fotóikonok – Archívumból történelem – Howard Greenberg Gallery, New York

A Sors a nagy játékos – Kazanlár Ámin Emil miniatúrafestészete

Hét év – 150 kiállítás – 125 éves a Műcsarnok

 A fény képei a II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2021” című kiállításon 208; a „Képekben gondolkodnak – Filmesek fotói” c. kiállításon 75; a „Kik vagyunk – Fotográfiák képzőművészekről” című. kiállításon 44 fotográfus munkája látható. A „FOTÓIKONOK – Archívumból történelem” a Howard Greenberg Gallery, New Yorktárlata – 41 világhírű fotográfust mutat be. Nyitva tartását augusztus 22-ig meghosszabbították. Milyen szerepe volt a képes magazinoknak a divatfotó önálló műfajjá válásában? Miért tartották érdekesnek a szürrealisták Eugène Atget tárgyilagos, dokumentatív fotográfiáját? Milyen kellékeket használt Ralph Eugene Meatyard bizarr képi világának megkonstruálásához? Ezeket és sok egyéb témát is érint Tulipán Zsuzsanna kurátorasszisztens hagyományos tárlatvezetése július 15-én és 29-én, amely a 20. századi fotográfia legnagyobb hatású alkotóinak pályájába kínál betekintést a „Fotóikonok – Archívumból történelem” című kiállításon. A Fotóikonok tárlata ritkán adódó lehetőség a magyar közönség számára. A kitűnő New York-i galéria kiállítás-látogatását kínálja itthon, a Budapest Fotófesztivál és a Műcsarnok közös kiállításán.

Az aktuális fotókiállításokhoz kapcsolódóan hamarosan, július 15-től, a Városliget Műcsarnok melletti területein rendezik meg a 39. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítást, melyre 296 fotográfus 2515 pályaművel, összesen 7237 képpel nevezett be. Az öttagú nemzetközi zsűri összesen tizennégy kategóriába sorolta és értékelte a képeket. Ilyenek voltak például a Hír-eseményfotó, Képriport, Mindennapi élet vagy az Emberábrázolás, Művészet, Sport kategóriák. A körülmények természetesen igen fontos szerephez jutottak a pályaművekben. Érthető tehát, hogy a Hír-eseményfotó kategóriában Hegedűs Róbert: Segítő kéz című képe lett az első helyezett. További információ a Magyar Sajtófotó Pályázat portálján található: https://www.sajto-foto.hu

MINIKONCERTEK A MŰCSARNOKBAN: Nyári hétvégeken, a Műcsarnok teraszán ad koncerteket a „Voices of Budapest” együttes egy formációja, műsorukon régi pesti sanzonok és dalok hangzanak el tangóharmonika kísérettel. A rövid előadásokra július 17., 31., augusztus 28., 29. 15 órakor kerül sor, ezek mindegyike ugyancsak ingyenesen látogatható. Közreműködők: Szilágyi Éva, Bardóczy Attila énekesek, Berec Péter tangóharmonika „A Voices of Budapest” koncertsorozatot azzal a céllal hozták létre, hogy megmutassák, milyen színes és szerteágazó a vokális zenekultúra ma is Magyarországon. A zene nemzetközi nyelvén szólnak, énekelnek mindenkihez: kicsikhez és nagyokhoz, budapestiekhez és vidékiekhez, magyarokhoz és hazánkba látogató külföldiekhez, mert Kodály országában közös hitvallásunk: „legyen a zene mindenkié!” A program ötletgazdája és művészeti vezetője Fülöp Zsuzsanna operaénekesnő. Idén újra lesz „Zenélő Budapest!” Több helyen ingyenes szabadtéri koncertek szólalnak meg városunk legjobb muzsikusaival. Erkélykoncert, huszárruhás rézfúvósok, múltidéző szaxofonzenekar, harangjáték, korhű jelmezes vonósnégyes, erdélyi népzene – csak sétálnunk kell Budapesten, és rálelhetünk egy-egy zenei csemegére. A Műcsarnok oszlopcsarnokában négytagú szaxofon együttes ad ízelítőt klasszikus művek dzsesszfeldolgozásaiból, alkalmanként húsz percben.

Időpontok: 2020. július: 2., 4., 9., 11., 16., 18., 23., 25. és augusztus 1., 6., 8., 13., 15., 22., 27., 29. napokon 11:00 és 11:30 órakor. Részletes program és információ a koncertekről a http://zenelobudapest.hu oldalon valamint az esemény facebook oldalán, a www.facebook.com/zenelobudapest található.

6 hozzászólás

 • BrunszvikTeri

  Gabriel 4,35 harmadik sor:

  Valami nem stimmel a professzori címmel.

  Tudtommal, Réva y Andrást eddig még >curriculum vitae-jében< sem avatták "professzorrá", mely fokozat az egyetemi oktatói ranglétra legmagasabb foka.

  Különös tekintettel arra, hogy nem egyetemi-tanár, ami persze semmit nem von le az újságírás őszámára világot jelentő lapjaiból reá rótt messzemenő érdemeiből. De mégúgyse az ő SOTE-én eltöltött 20 éves Oktatási .
  h i v a t a l v e z e t ő i . értékes személyes tapasztalataiból …

  Egy túlzó dícséret nem tükröz mindig feltétlen jó szándékot.

  BT

 • BrunszvikTeri

  E hsz-em G.”Öt generáció őrzi”c.cikkhez írt soraira reagál.

 • A csávó elment bozseválni,mert egy kulturált íráshoz nincs belépő jegye.

  A cikket köszönjük.Értékes adatokról számol be.

 • Tudod is te mi a “kultúra”.Csak a trágárkodást ismered.

 • BrunszvikTeri
  2021 július 17
  2:13 de.

  Lefordítom neked, talán segít a jövődre nézve

  PROFESSZOR = TANÍTÓ (RABBI)

  Az, hogy Magyarországon az egyetemi címekért való görcsölés miatt kinek tetszik, kinek nem, magas ívben tojok rá …
  Mellesleg az egyetemi ranglétra megalkotói tisztában voltak a szó jelentésével, (ami latin eredetéből kifolyólag igen nemzetközi) tekintettel erre a magyar besorolásokban professzori cím nem is létezik (jelenleg sem)
  hanem van tanársegéd, adjunktus, docens, egyetemi tanár
  Oksi?
  Ilyen módon van gimnáziumi/középiskolai tanár is!

  Sajnálatos módon a félműveltség állapotáról, és nagyzási mánia betegségben szenvedésről nem kell ettől több TÉNYT FELTÁRNI és ismérv után keresni.
  Bőségesen elegendően bemutatja a beteges reagálásod.

  Révai András egy valóságos és generálisan elismert (általam is) TANÁR=PROFESSZOR, akire a hozzád hasonló útszéléről szalajtott, vagy talán a faluszéli Orbán-lak udvarának végéből jövő rongyrázó, és a semmire betegesen beképzelt, és ennek okán mindenkire irigy valakiknek mindig van szurkálódni-valója

  Az intrika magas szintjét elért tudásod, valamint ebben elért gyakorlatod alapján én NEKED adományozom a DOKTORI CÍMET.
  AZ INTRIKAI ÉS SENKIHÁZISÁG DOKTORA!
  örülj neki, csóváld a farkad és hazavíve, dugd fel a butelládba!

 • “B.T.”-hez irt előző bejegyzésemben muszáj vagyok korrigálni azt az “ad-hoc” kijelentésemet, hogy a magyar egyetemi oktatói besorolást megalkotók következetesek lettek volna a címek nyelvezetében (koherencia) tudniillik a sima tanársegéd után jövő ADJUNKTUSI fokozat nem magyar szó, hanem latin. Tehát “SEGÉD” vagyis újraismétli az előző címet, csak latinosan.
  A DOCENS sem magyarból jön, hanem latinból, jelentése tanító, oktató
  A professzor szó pedig nem más mint a MESTER, ami a szakma=professionis szóból alakult ki mint tanító kifejezés, ami általánossá vált, mint tanár/tanító.

  Talán a Céhes időszak világából alakult át tanító jelentésűvé, amikor a Céhes mesterek oktatták (képezték) az inasokból segédekké vált tanulókat. (Segéd=adjunktus; lásd fentebb).

  (Ez utóbbiak saját feltételezések)