Egy amerikai veterán katona vallomásai Afganisztánról és a „szellemháborúról”

2021 szeptember 1 11:54 de.75 hozzászólás

Jack Rainier-Pryor

Joe Biden befejezte a kivonulást Afganisztánból. Egy olyan háború végéhez értünk, amelynek 20 éves évfordulója egy hónappal ezelőtt volt. A kivonulással kapcsolatos politikai vitát felületesen szemlélem, de őszintén szólva nem érdekel, hogy bármelyik szakértő vagy politikus mit állít vagy mit mond a háború végéről. Mindent hallottam már. Ez mind politikai színjáték. A háború valódi árát az elmúlt három évtizedben viseltük, és a jövőben is viselni fogjuk. 2004-2010 között aktív szolgálatot teljesítettem az amerikai légierőnél. Besoroztak, majd a hírszerzéssel foglalkozó légierő területére léptem be. Egy évet töltöttem egy nyelviskolában, hogy megtanuljam a paszut, a nyelvet amelyet a dél- és kelet-afganisztáni nép beszél. A tálibok közül sokan pashtunok, és ez kulcsfontosságú eszközzé tett engem. Több mint 2000 órát töltöttem a levegőben harci bevetéseken. Ezért a légierő a Légi Érdemérmet, az Afganisztáni Hadjáratért Érdemérmet és a Légierő Elismerési Érdemérmet adományozta nekem.

Az aktív szolgálat után további egy évtizedet töltöttem az aktív és tartalékos katonák képzésével, oktatásával és segítésével, mind a háborús gyakorlatok létrehozásával és végrehajtásával, a tananyagkészítéssel, mind pedig az informatikai adminisztrációval. Minden nap jelentettem egy légi bázison, és ismertem az embereket, a sorkatonától a rangidős tisztekig. Számukra és mellettük dolgoztam, hogy felkészüljek a bevetéseikre és a küldetéseikre. A háborút mind az Afganisztán feletti égből, mind pedig a távolból láttam, ahogy az otthoni légierő tagjai újra és újra felkészültek a távozásra.

Az életem Afganisztán körül forgott. Szakértője voltam valaminek, ami mostanra a legtöbb ember számára elavulttá vált.

Mindig is nyugtalanságot éreztem az afganisztáni háborúval kapcsolatban. Az én szemszögemből nézve, soha nem voltak meghatározott célok. Soha nem volt meghatározva az sem, hogy milyen lenne a „győzelem”. Parancsnokok jöttek és mentek, és elnökök is. Az új adminisztráció mindig ugyanazt az ígéretet tette: győzelmet és a háború befejezését. Két elnök kormányzása alatt szolgáltam, és az Obama-évektől a Trump-évekig dolgoztam az iparágban. Bár néhány szempont a rendszerrel együtt változott, sok minden maradt ugyanaz. Az egyik ilyen az volt, hogy valahogyan, valami homályos elképzelés szerint végre befejezzük az afganisztáni háborút.

Hosszú időbe telt, amíg megbékéltem ezzel a háborúval. Hosszúsága, brutalitása és hiábavalósága kimerítette a tartalékaimat. Annyi dicsekvést és ígéretet hallottam a stratégia átdolgozásáról, a műveletek irányának megváltoztatásáról vagy a „védjük meg a srácokat a terepen” kifejezésről, hogy az egész homályossá vált. Még sok mindent tapasztaltam, amit nem árulhatok el. Ezeket az emlékeket örökre magammal viszem. A háborúból származó traumám nagyrészt a titkolózáshoz és az érzékenységhez kapcsolódik. Számomra az a tudat, és az, hogy nem tudom elmondani a teljes történetemet, soha, az a legbosszantóbb.

Most, hogy a háború végre véget ért, nem voltak illúzióim arról, hogy mekkora katasztrófa lesz, és tudtam, hogy a tálibok hamarosan uralni fogják az ország nagy részét.  A tálibok valójában soha nem menekültek el. Az ISAF és az afgán kormány ellenőrzése egy bűvésztrükk volt. Nincsen afgán nemzetállam, és nem is volt soha. Afganisztán nem nemzet. Egy ország, de nem egy állam eszméi vagy funkciói iránt elkötelezett személyek egységes testülete. Olvashatjuk az afgán történelmet, és megismerhetjük ezeket a harcosokat, császárokat, királyokat, elnököket, emíreket, mullahokat és tábornokokat, de rá kell jönnünk, hogy az uralmuk illúzió volt. Semmi és senki nem uralkodott az afgánok felett – sem Nagy Sándor, sem Ashraf Ghani.

A tálibok sem uralkodnak Afganisztánban. Persze, az elmúlt 20 évben fenntartották a hálózataikat. Igen, megvannak a fellegváraik és a területeik, ahol illegális üzleteiket és terrorista terveiket működtetik. Végül, elfoglalták a hatalom elismert szimbólumait és hivatalait. Valójában azonban nem ők uralják az országot, és ahogy soha nem is ők uralták.

Afganisztán egy kormányozhatatlan ország. Az emberek sokfélék, ravaszak és függetlenek. Ez egyben a világ egyik legszegényebb régiója is. Az afgánok írástudása alacsony, az ottani élet veszélyes, és a szélsőséges körülmények biztosítják, hogy soha egyetlen csoport sem fogja sikeresen egyesíteni és kormányozni az országot.

Tisztában vagyok vele, hogy az elmúlt 20 évben ott történt jó dolgok mellett lehet érvelni. Afganisztán az első tálib korszakban elvesztette művészeti és szórakoztatóiparát. A nőket az uralmuk alatt tulajdonképpé alacsonyították le. Az első afgán női vezetők az ISAF évei alatt kerültek ki, nem is beszélve az első népi választásokról. Aztán ott vannak azok a gyerekek, akik iskolába járhattak, amit itt az Államokban teljesen természetesnek tartanak. Mindez nemes, méltóságteljes és önzetlen volt. Ugyanakkor sajnos ez is egy újabb illúzió volt. Az USA soha nem volt hajlandó elkötelezni magát egy évszázados terv mellett, hogy minden afgán embert végigkísérjen a disszonáns, nehézkes országból szervezett, fejlett nemzetállammá válás herkulesi átmenetén. Az afgán kormány csak azért létezett, mert az ISAF azt mondta, hogy igen. Mint számos korábbi vezető, Ashraf Ghani hatalma soha nem terjedt túl Kabulon.

A Ghani-rezsimhez hasonlóan azonban a tálibok is illúzióval próbálkoznak. Amikor az USA átcsoportosította az utolsó repülőgépnyi katonáját, csak annyi történt, hogy a tálibok a második helyről az első számú csoporttá váltak Afganisztánban.

Amivel ma próbálják meggyőzni az embereket arról, hogy ők az állam (vagy emirátus), ahogyan a milliárdokat is arra költötték, hogy elhitessék a világgal, hogy Hamid Karzai és Ghani volt egykoron a főnök. Az igazság az, hogy a tálibok most a legnagyobb területtel rendelkező banda, ami azt jelenti, hogy most ők azok, akiknek a legtöbbet kell veszíteniük.

Ki tudná ezt jobban, mint az új második helyezetű banda, az ISIS? Nem is beszélve a hegyekben kitartó panjshiri ellenállásról. Minden hadúr, gengszter, terrorista és leendő uralkodó megváltoztatta a prioritásokat.

Nem sajnálom a tálibokat. Ők ezt akarták, és most megkapják.

Ha hatalmamban állna, minden afgánt, aki el akar menni, evakuálnék, és olyan helyekre telepíteném őket, ahol a gyermekeik ehetnek, nyugodtan alhatnak, és jó iskolába járhatnak. Egy részem reméli, hogy ez megtörténik. Azt is tudom, hogy mint oly sok hencegés, az USA is nagyot beszél, de keveset tesz. Aztán minden elismerést magának akar. Számomra ez a maradandó visszhang, és ez fog visszhangozni, mint egy szellem, amely nem tud nyugodni.

Az egyetlen kívánságom az, hogy az előző 20 évvel ellentétben az amerikaiak a következő 20 évet ne töltsék úgy, mintha mindez soha nem is számított volna. A legjobb barátom, egy másik veterán, Afganisztánt „A szellemháborúnak” nevezi. Ez azért van, mert míg ő és én éveket töltöttünk életünkből azzal, hogy beutazzuk a világot, hogy harcoljunk ebben a háborúban, az amerikaiak többnyire megfeledkeztek róla. Már régen nem érdekli őket. A média a „háborús fáradtság” narratívát tolja. Ez hamis. Az amerikaiak nem fáradtak bele a háborúba. Aligha zavarja őket. Nemzetünk 20 évet töltött el, ezreket ölt meg, ezreket vesztettünk el a sajátjaink közül, és dollármilliárdokat küldtünk. Hol vannak a tiltakozások? A bíróságok? A vádemelések? Az afgán diaszpóra idővel csak növekedni fog. Az országuk túl veszélyes ahhoz, hogy ott maradjanak.

A legfontosabb dolog, amit ma bárki tehet, hogy egyszerűen emlékszik. Ne hagyják, hogy ez a háború elhalványuljon az emlékezetükben. Ne fordítsuk el fejünket az elvesztett életek és elrontott kincsek fölött. Ne felejtsük el, hogy Amerika ezt tette, miközben az amerikai emberek éheznek, elveszítik otthonaikat, nem találnak munkát, nem engedhetik meg maguknak az egészségügyi ellátást vagy az iskolát, és az elhanyagolt infrastruktúránkat és a zűrzavaros rendszereket kell használniuk a túléléshez. Még egy fertőző betegség miatt sem tudtunk összefogni, amely százezreket ölt meg közülünk. Bármi történjék is, soha ne felejtsük el Afganisztánt. Ez szó szerint a legkevesebb, amit tehetünk.

Jack Rainier Pryor
Magyarra fordította: KMH

75 hozzászólás

  • Nagyon jó, és igaz írás. Ezt a háborút sem szabad elfelejteni, mint ahogyan nem szabadna elfelejteni, Vietnámot,Irakot és Amerika többi háborúját. Többségükben nem sikerült az eredeti célt elérni, ami többnyire a demokratikus államszerkezetek megszületését segítette volna. Helyette sok halál, és iszonyatosan nagy pénzügyi áldozat volt amit az amerikai polgárok viseltek. Mindeközben a saját életszínvonaluk, életminőségük nem nőtt, sőt csökkent. Szerintem ezt világosan kell látni. Biden elnököt most sokan támadják, pedig az utókor szinte biztosan pozitíven fogja megítélni, hogy befejezte a 20 éves hiábavaló vérontást. El kellene fogadni, hogy a társadalmak fejlődésében nem lehet átugrani évszázadokat. Nem lehet ott demokráciát építeni, ahol erre nincs meg a tömegek fogadókészsége.

  • Egy elvesztegetett élet titkai és traumái. Semmiféle „problémát” nem volt hivatott megoldani.

  • Azt mondta vagy 20 évvel ezelőtt egy hazai külpolitikai elemző,
    hogy az Afgán Királyságban a királynak nem volt TÉNYLEGES hatalma.

    És mégis irányítani tudta ezt a törzsi közösséget.

    Pusztán azáltal hogy a Törzsi Tanácsban
    (vagy valami hasonlóban) az ország „hadurai” megegyeztek a király személyében. És elfogadták a döntéseit.

    EZT verék szét az oroszok.

    Amikor Kisbush szétzavarta a tálibokat, próbálták visszahívni a királyt. Az volt a válasza hogy magánemberként szívesen tesz a népért de hivatalt semmilyent nem vállal. Azzal hogy a nép egy részének nem kellett, elveszítette jogosultságát az ország irányítására.

  • Achille
    2021 szeptember 1
    1:05 du.

    „El kellene fogadni, hogy a társadalmak fejlődésében nem lehet átugrani évszázadokat. Nem lehet ott demokráciát építeni, ahol erre nincs meg a tömegek fogadókészsége.”

    Ez a lényeg!!!

  • Kár, hogy T. Szerző nem beszélhet egy csomó dologról.Így, megértve csalódott fásultságát, változatlanul nem tudom, miféle hely Afganisztán. Mintha valami átokföldje lenne, ahol mérges kipárolgások teszik lehetetlenné az emberhez méltó életet. Kopár, szegény vidék -, de másutt is akad ilyen a Földön, ahol nehéz az élet (meg az ételhez jutás is), mégis van az arrafelé is gyakori kegyetlen háborúkban valami logika. Erőszakkal elvenni a másiktól az ételt, vagyont – ha nem is pártolható, de megérthető indok.
    Geyza! Szerintem tévedsz. Nem az oroszok verték szét az általad is tényleges hatalom nélküli királyságot, hanem szétesett magától, amikor az angol gyarmatosítók – szintén hosszas kínlódás után – kivonultak. A Szovjetunió több déli köztársasága, pl.Üzbegisztán, Türkmenisztán, Tadzsikisztán határos Afganisztánnal. Folyamatosak voltak a határvillongások, fegyveres összecsapásokkal, és amikor a britek kivonultak elmérgesedett a helyzet. Nyilván nem könnyítette meg a szovjetek dolgát, hogy a „sztán” köztársaságokban is Allah követői élnek, valószínűleg közöttük is akadt a táliboknak támogatójuk.
    Hallottam régebben olyan magyarázatot is, hogy Afganisztán egyetlen szóbajöhető terméke a mák, és a drogbárók harca teszi lehetetlénné egy szervezett állami élet kialakulását. Dehát könyörgöm! A máknak is szüksége van időre, amíg annyira beérik, hogy alkalmas legyen kábítószernek! A mákföldet gondozni kell, elvetni, leszedni a mákfejeket. Mi értelme, hogy folyamatos öldökléssel tegyék tönkre a saját megélhetésüket?

  • Egy élmény: nem Afganisztánról, hanem afgánokról. 1986-ban, Moszkvában a nemzetközi csoportban, ahol a nyelvet tanultuk, két afgán is volt. Akkoriban a szovjetbarát Nadzsibullah volt hatalmon(?). Egyikük elég mord volt, nem nagyon állt szóba velünk, de a kistermetű, ám arányos, jóalakú Harun még beszélgetni is hajlandó volt. Tudtuk hogy Afganisztánban több népcsoport él, kérdezgettük Harunt, melyikhez tartozik? Pastu, urdu? Rázta a fejét: Nem, afgani vagyok. Így utólag azt gondolom, Nadzsibullah tán törekedett valamiféle egységes nemzet megteremtésére, innen jött az afgani. Persze nem tudom, Mr. Rainier bizonyára tudja.
    Hanem, nagyon érdekes volt a viselkedésük a nókkel. Ha kettesben voltunk pl. ketten ügettünk a szállodából az egyetemre, szívesen beszélgetett. De ha megjelent valaki harmadik, egyből úgy viselkedett, mintha valami szobanövény lennék. Ha megszólaltam, nem is nézett rám, ha kérdeztem valamit közbevetőleg, nem reagált. Időbe tellett, mire rájöttem, ez azért van, mert nő vagyok. Aztán megfigyeltem: ugyanígy jártak el a többi núvel, sőt a csoportvezető tanárnőt is semmibe vették. Udvariasak voltak, nem pimaszkodtak, de mintha mi nők nem is léteznénk. Szegény afgán lányok, asszonyok! Ezekkel még veszekedni se lehet egy jóízűt!:)))

  • Találom

    Hmmmm..
    Mennyi beiglit lehetne ott sütni…

  • Geyza

    Van egy ismerösöm
    Ifjabb éveiböl vagy 7 évet Kabulban huzott le
    Ott házasodott össze egy német hölggyel

    Imadta Kabult – kaszinók, drog szabadon …..

    Ezt nem érti Margitka – hogy volt valami ami felülirta a vallási örületet

    Az oroszok meg szétverték – hogy a marxismus-Leninizmus eszméinek további dicsöitésére a déltengerekhez kivezetö út elsö állomásaként beletelepítsenek egy hozzájuk hü (vazallus) vörösszinü kormányzatot

  • talalom
    2021 szeptember 1
    5:26 du.

    Csak idéztem egy szakértőtől.
    De eszembe jutott egy másik korabeli riport is :

    Egy afgán értelmiségi nő beszélt a magyar riporternek.

    Tanítónő vagy valami hasonló volt közvetlenül az oroszok „baráti élvtársias segítsége” előtti időkben.

    Elmondta hogy nagyon szegény ország voltak, de mégis lehetett élni.
    Volt villany , voltak utak, meg lehetett vásárolni a legszükségesebbeket ami kellett az élethez.
    Mindezek megszűntek a háború következtében.
    Lett helyette darabokra hullott ország, helyi „hadurakkal” akik államot játszottak az államban.

    De különben..és ez az én véleményem:
    Nagy a hasonlóság Afganisztán és Magyarország között :

    Mindkét nép kapott „ajándékba” a Sorstól 20 évet arra , hogy némileg felzárkózzék a -ha nem is a fejlett- de legalább a normalizált világhoz.

    És sem az afgánok sem a magyarok nem tudtak élni ezzel az isteni ajándékkal.

    Nézd meg Izraelt :
    A zsidó nép is kapott egy ilyen lehetőséget
    (2000 év hányattatás után)
    és ma regionális nagyhatalom ! Arról ne is beszéljünk hogy műszaki fejlesztesék terén hol tart ma Izrael. MErt lekottázni sem lehet.
    Például, amint olvastam pár éve , az USA haderejének lézer-rendszereit, vagy egyes részegységeit is Izraelben fejlesztik.

    Afganisztánról kiderült hogy a világ egyik, nyersanyagokban leggazdagabb országa.

    Most majd Kína ki fogja akná–izé..el fogja tőlük rabolni, az eddig jól megismert módszereik segítségével.
    Már az első napon nyalni kezdtek a táliboknák.

    Magyarország gyarmatosítását meg már régen elkezdték.

  • Rodeo11
    2021 szeptember 1
    1:07 du.

    Te nem tudhatsz semmit egy katona életéről.
    Életedben nem volt fegyver a kezedben.
    Csak í1télkezel a dolgok mélyebb ismerete nélkül.

  • Geyza! Szerintem tévedsz!Nem vagyunk se jobbak, se rosszabbak más népeknél. Csak mások. És nem szerencse dolga, mihez kezdesz a lehetőségekkel, hanem felfogás, nevelés, közös múlt, nemzeti kultura. Azt hiszem, ezt hívják nemzetkarakternek.
    Nekünk, magyaroknak – ahogy az afgánoknak, araboknak, stb. – nem kéne „felnőnünk” sehová. Hozzá adhatunk speciális magyar értékeket a népek kincstárához a paprikáscsirkétől Szentgyörgyi profeszorig, az Ómagyar Mária siralomtól az Óda-ig. Csak néhány területet említek.
    Az emberiségnek az a legnagyobb előnye, hogy sokfélék vagyunk – különben már rég kipusztultunk volna, amilyen gyengék, lassúak voltunk/vagyunk az állatokhoz képest. Ez nagyon nagy hatalom – most már arra kellene vigyáznunk, hogy ki ne rúgjuk magunk alól a Földet.

  • Geyza
    2021 szeptember 2
    5:09 de.

    Pimpinella

    az a bajom, hogy van katona és annak sorsa és az csakis ijen lehet;

    mert gyilkolva nem lehet várat építeni és a fegyverekkel sem soha… sőt kultúrát sem

    de Rozália mindent jobban tud

  • Talalom:

    A hasonlatom kicsit irónikus volt.
    Nem nagyon, de azért…

  • 1) Mint Orsós írja fentebb: Társadalmi fejlődéi fázisokat nem lehet büntetlenül átugrani: Kommunista új ember típus, a kínai kulturális nagy ugrás, stb. Semmi nem lett belőlük.
    2) A Viet Nam-i, Iraq-i, Észak Afrika-i stb. véráldozatnak csak „Uncle Sam” (a hadi ipar) a haszonélvezője. Az orosz-amerikai globális vetélkedés is Sam bácsi érdeke aki a rengeteg vérontást a „keep smiling” stílusban adta elő az orosz bunkósággal szemben.

    Vajon az USA polgárai mikor ismerik fel a fentieket?!

  • ferenct
    2021 szeptember 2
    12:11 du.

    Pardon, pardon nem akarok okosabb babérjaival ékeskedni: én csak Achillenak helyeseltem!

  • ferenct
    2021 szeptember 2
    12:11 du.

    na, de kéhlek alássan azok demokratikus napalmok és még demokratikusabb bombák voltak {és maradtak} és a hadiipari komplexus{SIC} az extra profittyát aszt mind demokrácia exportra költi,

    mert azzal fial a legjobban,

    mostanság van SARS is és

    van IDA, azzal viszont az égadta világon semmire sem mentek, legyőzte őket, igaz az is viszont, hogy a képek alapján:

    szuperkiváló tervezőik vannak:

    tó- és fojófenékre városokat telepíteni ahhoz rengeteg sok ész is kell{SIC},

    és az bizonyosan van nekik; nem is exportálják {rossz a márketing}

    a NYNY -i metro tengerelattjáróvá vált és csak halak használhattyák… hát nem szörnyű meg hallatlan és borzalmas jön egy ijen hüje IDA és máris… de van remény Bidén most újabb beszédet mond azzal a gondok le lesznek…. tudva

  • A cikk szerzoje allitotta;
    aminek 20 3ves evfordu;oja egy honappal ezelott volt”, cikke Sept 1, 2021 datumu.

    A US military jelenlet Afghanistanban 2001 Oktober 7-December 17 kozott tortewnt a kezdete.

    Aki a kezdettol a Pashtun nyelvtanfolyamon volt kepezve az Air Force inteligent osztalyan az emlekezne arra, s barki veteran, sot meg amerikai aki elt annak idejen.

    Afghanistan nem csak a Pashtun , hanem minimum 30 kulombozo ethnikai cso[portokat kepvisel ill. letezik.

    A US tobb tiz-ezer-translatorokat alkalmazott, tobbseguk ott rekedt.
    A State Department ma kezd bocsanatkozni a bonyadalmak miatt hogy azok ott rekedtek.

  • talalom
    2021 szeptember 2
    9:13 de.

    Margit, kösz hatalmasakat alkocc mostanában a paprikáscsirke drszentgyörgyi receptye szerint különösen teccik
    VASTAPS

  • Orsós Elemér

    A magam szilárd meggyőződését írtam és nem most alakult ki. Csak apropó volt amit leírtál függetlenül, kire hivatkoztál.

    ps: Akkor gondoltam először, hogy társadalmi fejlődési fázisokat nem lehet (büntetlenül) erőszakosan áthágni amikor a ’80-as években láttam egy május 1-i gyári óbudai kerítésen: „Éljen a leninizmus, korunk marxizmusa”. A bolseviki leninizmus megerőszakolta a marxizmust és mindenki látja mi lett a vége. Afganisztánban is ez történt/történik.

  • ferenct
    2021 szeptember 2
    12:11 du.

    De azért Vietnám örömmel fogadta azt az öt hadihajót,
    amit az USA .-tól kapott pár éve.
    Te nagyokos.

  • Ferenct kollega annak örülne
    ha a „szabad világ” a következőképpen harcolna
    a rongyfejű előemberek ellen:

    Mikor egy ötödik generációs harcigép, a szárnya alatt néhány fejlett, gépkocsi-menetoszlopok elleni fürtösbombával,
    meglát egy ilyen „felvonulást” ,
    akkor nem megsütné a szarháziakat hanem inkább szálljon le mellettük a mezőre, a pilóta másszon ki a gépből és

    1
    győzze meg a rongy-fejű bűnözöket hogy helytelen amit tesznek

    vagy

    2 A pilótai kezeslábas alatt hordott fakardot kirántva,
    győzze le őket.

    Ez az idióta fel sem tudja fogni hogy a mai háborkban pl egy pilóta élete jóval értékesebb még a gépénél is.

    Gépet teremt a „hadi-ipari komplexum” de a pilóta kiképzése a többszörösébe kerül.

    Ma, a modern háborúban nincs egy katona számára értékesebb dolog mint a jó lövési pozíció.

    Példa:
    a II Világháborúból tudjuk hogy mondjuk egy tengeralattjáró hetekig manőverezett azért hogy jó torpedóvetési pozícióba jusson.

    (És akkor esetleg elcseszték izgalmukban a célzást)

    Ez manapság már nem megengedhető.
    A katonák élete értékesebb mint az elcseszés általi kudarc következtében várható ellencsapás miatti áldozat.

    Ezért a NAGYIPAR olyan eletronikus célkövető és célravezető eszküzüket állít elő, amelyek révén nem vész oda a több napos vagy több órás szarakodás a célzási helyzet eléréséhez.

    (Ebben az USA és Izrael a vezető.Meg még néhány EU ország.)

    Ehhez pedig nem elegendőek az iskolai rádiós meg számítógépes szakkörök, bár Prepina szerint azok is jók ilyesmire.

    Ehhez bizony súlyos nagyipar kell.

    Ferenct kollega: Fogadd el ezt.
    Már csak azért is mert mást úgysem tehetsz.

  • USA a világ legerősebb demokratikus országa, valamint az egyik leggazdagabb és legfejlettebb technológiailag!
    ‘Tántorogva’ ömlik, a világ minden tájáról, a szabadulni vágyó menekültek ezrei a HUSÁBA! Vajon miért ?
    Az amerikaiak 84 százaléka nem ért egyet semmivel – ez az itteni demokrácia ereje és szépsége!
    Amit ez a Jack Rainier Pryor összehord ebben a cikkjében, mint pl., “miközben az amerikai emberek éheznek, elveszítik otthonaikat, nem találnak munkát, nem engedhetik meg maguknak az egészségügyi ellátást vagy az iskolát” stb., stb.,- ez a halandzsa, egy ócska marxista/leninista féle, Kádár korszaki, megfertőzött elmebetegségre utal. Szegény Jack itt összezavarodva ápolja a beteg, ideje múlt marxista ideologiáját.
    Énszerintem a liberális demokrácia, a jogállam ami az USA ban van, az az egyetlen élhető társadalom mindenki számára. A nyitott társadalom megteremtése és fönttartása ez az igazi liberális demokrácia szíve.
    Ezt mindannyian jegyezzétek meg.
    Hogy most éppen ki a US President – ez nem játszik itt nagy szerepet. Itt a nép, az istenadta nép formálja a társadalom értékeit – alulról fölfelé. Ezeknek a jelenlegi emberközpontú válságoknak, a bátor és kertelés nélküli, a világ köztudomására hozatalával és nyitott orvosolásában rejlik a nagy tettekre képes erejük.
    Ezt is mindannyian jól jegyezzétek meg. Thank you.

  • Rodeo11
    2021 szeptember 2
    11:52 de.

    Figyelem, orrot befogni !
    Rodeo tüze..izé..Szájat nyitott

  • Fennti, Katonai-Ipari Komlexummal kapcsolatos írásomból kifelejtődött még a következő:

    A „több napos vagy több órás szarakodás a célzási pozíció eléréséhez” például egy harcigép számára természetesen
    az ellenség felderítő és tűzvezető lokátorjai által lefedett nagyfrekvenciás mezőkön keresztül történik,
    melyekben sűrűn telepített légvédelmirakéta
    ütegek biztosítják a légteret.

    Ezeket szokta az USA légiereje legyőzni a „tisztaszeműek” által megvetett ” Hadi-Ipari Komplexum’ hadigépeivel.

    Ha nem így lenne, ma Amerikában, Angliában stb, az orosz lenne a másodlagos hivatalos nyelv.De lehet hogy az elsődleges, mint az volt pl. Lettországban, Észtországban és Litvániában.

    És az autóbuszon egy helyi lakosnak át kellene adni az ülőhelyet egy született ruszkinak, mint az szokásban volt a fennti három országban, mig meg nem szabadultak a ruszkiktól.

  • Ez a cikk nagyon ugy hangzik hogy talan „rodeo” vagy hozza hasonlo felfogasu es elgondolasu egyen irta volna.

    S persze a sok valotlansagok es remesen teves allitasokat.

    Most mar nem torolte a cenzor, csak nem kozli, hogy senki nem olvashatja.

    Dehogy nem kritizalja az amerikai lakossag, s fokent a veteranok mind a politikusokat, sot a taborrnokokat sikertelensegeiert.

    Olvasd a hirjelentesekben a Biden elnok nepszerusegenek zuhanasat.
    Sot katonak is naponta jogos-problemakba kerulnek mert nagyon elesen kritizaljak a vezetoseguket.

    Altalaban eleguk lett az „ellenseg-gyozelmeiert” eletuket reszkirozni es felaldozni.
    S az nem csoda am , hanem altalanos.

  • mint az olvasható sok mindenben nem értünk egyet, de demokratikusan be van eresztve mindegyik… van aki érvel, van aki baltázik és van aki „csak” a valóságot nem ismeri hanem valaha volt álmait oktrojálja a valóságra vietnam nak nem 5 hadihajóra volt és van szüxége, hanem kártérítésre $csilliárdokban az ellene elkövetett háborús büntettek valami módon való kompenzálására ugyanúgy Iraq, Szíria, Lybia, Afganisztán is a Kóreák és Japán és a sornak nincsen vége

    de most láccik feketén fehéren és ez nagyon jó!

  • Bendeguz:

    Hát fura egy írás, az biztos !

  • Ha valaki katonának megy,
    az azért megy katonának mert az akar lenni.
    Amerikában nem kötelező az ilyesmi tudtommal.
    Ha pedig valaki katona, akkor azzal kell együtt élnie hogy esetleg meghalhat*.

    Vagyis nem azon kell gondolkodni hogy milyen szar is a háború, hanem azon hogy 110 % -ra teljesítse azt ami a feladata.
    Ha nem képes rá, jobb ha kiszáll mert
    veszélybe sodorja a társait.

    *Az Afgán Nemzeti Hadsereg „katonái” nem tudtak ezzel megbékélni, pláne nem hogy a nők jogaiért meg a számukra semmit nem jelentő „szabad választásokért” haljanak meg,így tehát szépen megfutottak a rongyfejű vallási bűnözők elől.

    Persze nem mind.
    A történelem ismétlődik Afganisztánban:
    Északkeketen ellenállnak a Tálibnak.
    Remélem az USA megsegíti őket.

  • Géza
    Mellébeszélsz, most is.
    Nem az usa hadi-ipari „mindenhatóságáról” van szó hanem arról, hogy Humwee-kel, Black Hawk-okkal, Abrams-okkal és robot repülőgépekkel stb. az embereket csak legyilkolni lehet de a „szociológiai génjeiket” megváltoztatni nem lehet. Rengeteg példa van rá a közel múltból is.
    Az usa legjobb és legdemokratikusabb szándékával sem (demokrácia export kudarca).

    Ha ezeket képtelen vagy felfogni akkor legalább maradj csendben mert elárulod a butaságodat („ha hallgattál volna, stb”)
    Olvasd el a cikket amit olyan katona írt, aki megerősíti amit írtam.

  • ferenct
    2021 szeptember 3
    3:09 de.

    Végre egy jó hír.
    A meggyőződésed szilárd mint a
    márványba vésett Szájer féle Alaptörvény.

  • Pityi Palkó
    2021 szeptember 3
    4:53 de.

    geniálisz!

    ezzel csak California, Florida, Texas, NYNY, Newjersey, Pennsilvania, Luisiana lakosai nem értenek egyet és erről ordítoznak de Washington állam és Washington DC sem te kit kérdesztél és mikor?

    te még hiszel a Gyed Maróz meséjében meg a puttonyában kihordott ajándékokban?

    vita van a vitáról és amikor megúnnyák szabaccságra mennek és ott fojtattyák ahol abbahagyták de még egyetlen döntés sem született most hogy: SARS és IDA meg anyugati partvidék lángokban van, texas abortuszt tilt és a Bill de Blasio NY -i polgi továbbra is a maszkokról és a vaxokról beszél miközben a fél város összedőlt és víz alatt van valamint sem ivóvíz sem energiaszolgáltatás nincs az okostelók bolongyai ebbe fognak végleg belehibbanni

    teljesen szabadok de tőlem ne kérdezd, hogy mitől szabadok, mert megmondom{SIC}

    álmoggy szépen CsipkePityóka tovább
    hja, és ki is röhöglek

  • Geyza,
    +- egy két hónapja tetszenek a beírásaid.Nem változott egyikünk sem,de a zrikálódásnak vége.Ezért aztán kiderül,hogy valóban egy hajóban evezünk.Valamikor azt írtad,hogy „havernak gondoltál,de tévedtél”.Nos…ezek után én nem szeretnék tévedni.Mert érzésem szerint nem is fogok.Ezt bizonyítja az itt bejelölt beírásod:

    Geyza
    2021 szeptember 2
    5:03 de.

    „Nézd meg Izraelt :
    A zsidó nép is kapott egy ilyen lehetőséget
    (2000 év hányattatás után)
    és ma regionális nagyhatalom ! Arról ne is beszéljünk hogy műszaki fejlesztések terén hol tart ma Izrael. Mert lekottázni sem lehet.
    Például, amint olvastam pár éve , az USA haderejének lézer-rendszereit, vagy egyes részegységeit is Izraelben fejlesztik”. Gyere ne izgassuk magunkat.Izrael mindig rendben marad,mert ez a nép élni akar!

  • talalom
    2021 szeptember 2
    9:13 de.

    Köszönöm! Ez az igazság! És ráadásul egy ilyen, a civilizált Európában lefitymált pusztai turmixnéptől még az is dícsérendő hogy, a többi európaitól külömböző, de simán kimutatható egyedi nemzetkaraktert tud felmutatni! (Most csak az ezerarcú hatalmas népművészeti hagyatékra hivatkoznék, aminek még itthon sincs -akár melldöngetésre is alkalmas- kellő imázsa, például a bajor bőrgatyához, a dirndlihez vagy az USA zászlóból varrt póló és alsógatyához képest! 😀 És nagy baromságnak tartom a táncház mozgalmak visszasorvasztását is, ami a mai -kütyük nyomkodásától- elsatnyuló fiataloknak legalább egy kis értelmes, ráadásul szórakoztató, kondició és egészséges nemzeti öntudat formálást is okozhatna!)

  • Geyza
    2021 szeptember 3
    4:32 de.

    Szerinted az arányos és ajándék volt?!

  • Orsós Elemér
    2021 szeptember 4
    4:46 de.

    A SORS (vagy a Nemezis , ahogy tetszik)
    olyan mint a régi KGST-beli vicc poénja:

    Hol osztogat, hol fosztogat.

  • Gyuri:
    szép amiket írsz csakhogy én nem az utóbbi két hónapban hanem az utóbbi 22 ÉVBEN írom ugyanezeket, amióta NET -em van .

  • Orrot befog, a Szájjalfingó Vazul néni megint egy lében
    lefőzőtt babfőzeléket evett és megfeküdte az agyát hehehe

  • ferenct
    2021 szeptember 3
    2:32 du.

    Nem „embereket” gyilkoltak hanem rongyfejű mocskos tálibokat.

    Az afgán nép viszont nem érett meg a demokratikus játékszabályok szerinti életre.

    Ebben nagyot tévedtek az amerikaiak ez kétségtelen.

    De például Dél Kórea minden évben hálát ad államilag
    az USA .-nak amit értük tettek 1954.ben !

    Németország is egészen jól befogadta az amerikai életmódot.

    Meg még jópár ország.
    Irak, Afganisztán óriási fiaskó ez kétségtelen.
    Mostmár az amcsik is tudják, de legalább megpróbálták.

    Mégegyszer Afganisztán:
    A katonai cél az volt hogy szátverják az Al-Kaida terrorszervezetet és elsöpörjék segítőiket, a Tálibokat.

    Ez anno pár nap alatt sikerült.
    Én már akkoriban is azon a véleményen voltam hogy miajó francnak maradnak ott? Alig volt veszteségük és pénzben sem került túl sokba (USA viszonyok szerint persze, mert a többi NATO állam képtelen lett volna rá.)

    Ott kellett volna hagyni a fenébe őket.
    Pozícióba hozták az Északi Szövetséget, hagyni kellett volna hogy boldoguljanak ahogy tudnak.

    Ugyanezt kellett volna tenni Irakban is.
    Másodjára is meg kellett volna hagyni a véreskezű Szaddámot a hatalomban. PErsze hadsereg nélkül mert azt az USA szétverte.
    1000 amerikai katona halála árán, a félmiliós USA támadó haderő kötelékén belül.

    Erre mondta egy akkori hazai katonai szakértő hogy ha ez a fél millió katona otthon marad, többen meghaltak volna közülük autóbalesetben, alkoholmérgezésben, vagy verekedések következtében.És ne feledd : 300 amerikai katona VÉLETLENÜL halt meg egy szaudarábiai szállodában, amere TELJESEN VÉLETLENÜL ráéesett egy iraki SCUD rakéta* (lásd a jegyzetet)

    Vagyis nagyobb biztonságban voltak Irakban a háborúban, mint otthon !

    Afganisztán harmadszor, ugyanebben a kérdésben:

    Az USA 20 év alatt veszített ott kb 2000 – 2500 embert a nyolcszázer fős hederejéből.
    Ezt , ha arányítjuk az iraki háború pár hete alatti
    1000 fős USA veszteséghez, akkor olyan kicsi százalékot kapunk ami nem is mérhető .

    Közben meghalt 60000 afgán, többnyire a mocskos rongyfejűek terror-cselekményei következtében.

    *Scud Rakéta.
    A Magyar Néphadseregnek is voltak ilyen taktikai,
    atomfegyver hordozására is alkalmas rakétái.

    Ezek arra voltak csak jók hogy eltaláljanak vele
    egy jópárszáz kilométerre lévő nagyobb falut.

    Vagyis célozni nem lehetett velük de nem is kellett mert eredetileg atomfegyverek bevetésére tervezték őket.
    Azoknak meg ugyebár…

    Tehát amikor egy ilyen Irakból indított rakéta ráesett a jókora hagyományos robbabótöltetével egy szaudi szállodára, az olyan volt neki mint NER-csirkefogónak a TOTO- főnyeremény.

  • GEYZA es GYURI vitajan.

    Israel nem az acel vagy kaposzta termelesen koncentral, hanem fokent a modern technologiai elohaladasok tovabbi fejlesztesen.

    Pelda, mind a US-tol vasarolt hig-tech fegyverket es felszereleseket tovabb fejlesztik, ill. elohaladotabba igyekeznek tenni, mert nem csak edekuk, hanem szuksegessegeik a technikai elohaladast tovabb fejleszteni, mivel a szukseges szakertelem nem hianyzik!

  • Ferenct:

    Japánt kifelejtettem az USA életmódot elég jól akceptáló országok sorából.
    És itt had mondom el ami ebben a percben érlelődőtt meg bennem.

    (Kávé konyak, jószivar, meg dühítő üdítő..)

    ———– Japán atombombázása, más aspektusból —-

    Az USA megroggyantotta a büszke és addigi könnyű győzelmeik okán elbizakodottá vált Japán Császári Csapásmérő Anyahajós Magasabbegységeket olyan szinten, hogy többé képtelenek voltak
    megvédeni azokat a territóriumokat amiket elfoglaltak, kifosztottak és az ott élőket rabszolgasorba taszították.

    A Szovjetúnió , mikor vége lett a Háborúnak Európában,
    a Japán Császárság ellen fordult. (Tekintve hogy az USA eléggé sürgette már.)

    A japán Kvantung hadsereg, Kínában, meglehetősen biztonságban érezte magát mert az egész határvonalat alaposan megerősítették. Volt rá bő 20 évük. A Vörös hadsereg nem tudott volna átkelni akkor a Japán tengeren, ha közvetlenül a japán szárazföldet célozta volna meg. De ez amugy is értelmetlenség lett volna.

    Csakhogy a Vörös Hadsereg vezérkara tanult a régi kinai Szun Ce tábornok mind a mai napig érvényes taktikai kézikönyvéből és alkalmazta : „Ott támadj ahol nem várják”

    Az oroszok megoldották a japánok szerinti
    lehetetlenséget :nehézfegyverzettel átkéltek
    a Nagy Hingan hágón,és letiporták a japánokat.

    Minekutána a második atomtámadás után a japánok megadták magukat, az oroszok tovább folytatták hadműveleteiket Északkóreában és más területeken is.

    https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/2020/06/01/mandzsuria_1945_augusztusa

    Hogy jön ez össze -véleményem szerint- Japán
    atombombázásának egyik „hozadékával” ?

    Ha az USA nem dob atombombákat Japánra, akkor két dolog következett volna be :

    1:
    Meghal kb 2 vagy 3 millió amerikai katona és kb 20 millió japán ember, mert annyira fanatikusan védekeztek a japánok, föleg hogy a Japán Anyaországról volt már szó.
    Márpedig Japánt EL KELLET FOGLALNI hogy megszűntessék ezt a hetven éve fennálló háborús gócpontot és veszélyforrást.
    (A veszteségek tekintetében amerikai és japán hadtörténészek teljesen egyetértenek)

    2:
    És ez a most kialakult véleményem , amihez utólag a fennti linkben is igazolást találtam :

    Ha nincs atombombázás és Japán nem adja meg magát hirtelen, akkor a Szovjetúniónak TÖBB IDEJE MARADT VOLNA az elsöpört japán Kvantung-hadsereg utáni elfoglalt Mandzsúriában arra hogy felkészüljenek egy, a japán szárazföld elleni támadásra.
    Emberélet nyilván nem számított volna nekik.
    Momentán tudtak volna gyűjteni szállítóhajókat a haderő Japán Tengeren való átszállításához, hadihajók védelme alatt.Amivel augusztusban még egyáltalán nem rendelkeztek.

    Nostehát, véleményem szerint, Japán megnézhette volna magát ha a hossztengelye mentén ketté osztódott volna demokratikus meg császári Japánra … de az atombombázás miatt ez nem következhetett be.

    MErt ideje korán letették a fegyvert.

  • Rodeio

    Neked küldöm az alanti videot, merthogy te MEGérted!?(sicc!!)

    Valami ilyesmi amivel a demokráciákat condenalod?
    Na ja …

    És csak jelzem hogy tudom mi történik … (estou ciente com firmeza)

    Ha brazilban a militárok átvennék a hatalmat – nem érne váratlanul
    és arról is szólok hogy ha brazilban a militárok valóban akcióba lépnek, az az emberi szabadságjogok védelmében (a CONSTITUIÇÃO – ALKOTMÁNY védelmében) történne
    Egy kommunista/fasiszta diktatura MEGAKADÁLYOZÁSÁRA!
    Szó sincs semmilyen Golpe Militar életbe lépéséröl – de elképzelhetö, hogy be kell zárni néhány intézményt – mint például az STF (Supremo Corte)

  • Rodeio

    Argentina ….
    Gueverra hazája …. ahol rengeteg idióta imádja még ma is
    Nemnrég visszaszavazták a hatalomba a parazita/szocialista Christinát, aki évekig foszgotta öket, egy antiszemita, aki a Pápa Francisco imádottja

    misericordia!

  • Geyza,
    őszintén:azt hiszem mindkettőnk alól kicsúszott a szőnyeg.Hol többé,hol kevésbé.Te kicsit kevesebbet én kicsit többet,mint eddig…Lényeg,hogy foggyon szombati ebédnél a cabarnet sovignon. Egyébként megesküszöm egy fej fokhagymára,hogy engem a MO-i politika,annyira érdekel,mint a termeszhangyák nemi élete Hódmező vásárhelyen.Azt pedig,hogy van itt olyan marha is aki engem keresztény demokrata párti Orbánistának gondol?Hát…”ennek mégegyszer neki kell futni.”(Ille Pista szavait plagizálva.)
    Technikai tudásból jövő beírásaidat igencsak élvezem.Gy.

  • U.I.
    Technikai dolgokról tudnék sokat mondani,de se időm,se lelkierőm, egyenlőre.Még a Mig-19 es ről is van érdekességem.Majd másik alkalommal.Te is fogsz hápogni,mint én 54 évvel ezelőtt.Gy.

  • Geyza

    Igen ez annyira igy van, hogy mindkét fél elemzöi/történészei, egyszerü tömegei – japán/USA vita nélkül egyetért benne
    Ma Japánnak USA a legtermészetesebb szövetséges, a Japánok elsöprö többsége szerint is.
    Nem csak az emberek millió halltak volna meg ellenkezö esetben, hanem a háboru még eltartott volna 1-2 évig is, és kö-kövön nem marad

    Inkább ne képzeljük el azt a szörnyüséges esetet, hogy ha az USA kivár, mint az europai partaszállással – és Sztálin Vörös Hadserege (ugyan utolsó szálig kiveszve) de legyüri Japánt

    40 évig „élveztük” a testvéri baráti véndégségüket.

  • Achille 2021 szeptember 1 1:05 du.
    Orsós Elemér 2021 szeptember 1 5:05 du.

    A volt barbár japánok, a beképzelt nagyképű németekkel együtt, ma az amerikaiak kezeit mohón csókolgassák nagy köszönettel mivel mind a kettőjüket megtanították kesztyűbe dudálni és megtanították őket a civilizált gondolkodási módra! Érdekesnek találom, hogy az országuk porrig lebombázása ellenére a két nemzet szorosan a keblükre ölelték az amerikai liberál életformát! (Cocacolával, rágógumival együtt)!

  • Pityi Palkó
    2021 szeptember 5
    6:34 du.

    ez ojan szép és cizellált, hogy majdnem elbőgtem magam…. a röhögéstől …

    ennél csodálatosabbakat csak a geyza tud, de mind a ketten úgy dicséritek a puddingot, hogy sohase’ ettetek belőle, gábriel és a grizi hű társatok ebben a saga ban de nem vagytok ijen kevesen sok látens csodálótok is van még azok között akik csak olvassák a blogot… ennyi újdonságot már régen olvastam ez a legújabb múlt!

  • Pityi Palkó
    2021 szeptember 5
    6:34 du.

    annyit még mindehhez, hogy a grizi viszi a csúcsot:

    szaglóérzékem nem szokott megcsalni{SIC}

    a grizi valahol kispest külsőn csapkoggya a klaviatúrát és harsányan röhög azokon akik elhiszik, hogy valaha járt Floridában vagy a kies usa bármejik még kiesebb liberális

    {eszt a liberálisságot már a GOP is tuggya? ezutóbbiak a marxizmus behatolásától és a kommunizmus kialakulásától rettegnek usában}

    államában… ojan izgis az egész nukleáris béketeremtés 75 éves katonai mexállás aminek kőccségeit a mexállottak fizetik mexállottan… csodálatias…

    van még ijened?

  • Gabriel
    2021 szeptember 5
    12:20 du.

    Na igen.

    És azok a csendesóceáni népek,
    akiket a szamuráj-fasiszta Japán megnyomorított,
    évekig vagy évtizedekig rabszolgaságban tartott és kifosztott,
    hálásan gondolnak azóta is az USA -ra.
    Mert azok a rémtettek, amiket anno Japán elkövetett ellenük,
    (Élvebondolásos genetikei kísérletektől kezdve a nők erőszakos prostitúcióba készerítéséig) BOSSZÚÉRT KIÁLTOTTAK !!

  • gyuri10
    2021 szeptember 5
    12:04 du.

    Tévedsz.
    Alólam egyáltalán nem „csúszott ki a szőnyeg” .
    Roppantul élveztem mikor tehetelenségedben egyre nagyobb marhaságokat írtál.

    Viszont azt is láttam hogy szenvedsz az írásaim nyomán.
    Ezért hajlottam harmadik kérésedkor arra hogy befejezem ezt a marháskodást.

    Ellenben ez nem azt jelenti hogy nem fogok kiállni az itteni barátaim mellett, ha ismételten elkezded a régi gyakorlatod szerint alázni őket.

    Én ugyanis HISZEK A BARÁTSÁGBAN,mégha az csak virtuális is.

    Meg kellene hogy értsed azt, (idézem Figyelő kolleginát)
    hogy ez itt egy „liberális, (enyhén) balos beállítottságú oldal” és persze társaság is.

    A jobboldaliság vagy baloldaliság az én olvasatomban pusztán egy gazdasági-szociális attitűd az adott ország vezetésére.
    Nem tévesztendő össze a diktatúrapártisággal, mert az nem feltétlenül jelent „jobboldaliságot”

    Tehát kedves Gyuri,
    arra kérnélek másokkal se marakodj,
    ne sértegesd őket csak mert másképpen
    gondolkoznak ( kb úgy mint én) a Világról mint te.

    Előre is megköszönöm.

  • Pityi Palkó
    2021 szeptember 5
    6:34 du.

    Igen vagy pedig a -nélkülözhetetlen, mert külömben éhenhalnak és akkor késöbbiekben semmi haszon nem származik belőlük- „humanitárius” Marshall segélyekkel, az ezekkel kötelezően járó árúkapcsolásokkal és az ideiglenesen megszálló hadseregükkel sikerült őket amerikai mintájú agymosott majmok országává tenni! (Mellesleg az „amerikai civilizált gondolkodási módról” érdemes lenne meghallgatni az exporttal kényszerdemokratizált vagy a sikertelen tavaszok méglejebbre süllyedt országainak „barbár” polgárait is! Had ne soroljam e kiválasztott szerencséseket!)

  • Az itteni hozzaszollok altali gyulolt „KAPITALIZMUS” barhol vilagszerte az emberiseg technikai es tarsadalmi elohaladasainak az eredmeneye.
    Az kenyszerithetelen volt!!!!!

    De a „SZOCIALIZMUS” (nemzeti es nemzetkozi) bar-hol a vilagon csupan a fegyveres-eroszak pusztitasainak az eredemnye.
    SEHOL a Foldon kivetel NEM letezett!!!!

    SOHA, SEHOL NEM a lakosssag szabad hatarozat alatl jutott partjuk a hatalomra.
    Csupan a kegytel vegyveres tomeg-gyilkossagaik alapjan.

    Vajon miert nem ???????????????????????

    Igen Japan es Nemetorszag, sot Magyaroszag esetebn is a fegyveres eroszak sodorta nemzeteiket a haboruba.

    Azt mind belattak amint szabad lehetoseguk letezett, s nem a „rago-gumi”, sem a „coca-cola” okozta azt!!!!!!!

    Vajon miert ????????

    Mert tiz-labbal magasabbnak kepzeltek magukat es a vilag-emebrisegenek uralmat almodtak.

    A leheto LEG-kegyetlenebb es ostobabb elekpzeleseik alapjan. Azt az itteniek sokai maig is elekpzelik.

  • Vajon mit vel az allitolagos „amerikai veteran” szerzo a „szllemhaboru”-nak ?????

    Bizonyara mert neki az Afghanistani haboru csupan kepzelteben letezett????

  • Geyza
    2021 szeptember 6
    3:25 de.

    ti kettőtöknek gábriellel annyi eszetek sincs, mint a hintalónak:

    a bordéjházaknak csak a tulajdonosaik változtak:

    a kies usa ból offshore a heji maffia hejett vagy

    közös kft -t alapítottak mint shareholders és bejegyeszkettek a NY i tőzsdén is,

    a Marshall segéjből óccóbban lehetett óvszereket és fogalmazásgátlót beszerezni a sarki kisbüdösben {más szóval: corner store}; és

    mekkeszdődött usa könnyű és egyre nehezebb iparának kitelepítése a gyarmatokra ott katonáik vigyáztak arra, hogy a rabszolgák rendben dolgozzanak és nagyon szép Ray Ban napszemügében méjdincsájna bakkancsokban

    tényleg csodálatos fejlődés és a boldokksák is teljesz malaszttal meg ostyával

    és mindehhez az 5 hadihajó mint scarecrow {másszóval: madárijesztő} nagyon szép háttérfestmény a cruise ship pek között,

    amin kies New Jersey-i pó’gárok

    {t’odd azok akiknek van inrastruktúrájuk vízbedenemmegyki az alagsorba/ból mert ott nincs lefojó}

    tő’ttik unalmas napjaikat színes cocktail-okat szürcsölgetve napernyő alól kipislantva

    csodálatos sőt varázslatos és hejretyutyutyú
    üdvözlettel Vazúl néni

  • Geyza,
    ha azt fogom látni,hogy az állítólagos”barátaidat”is rá tudod venni,a tisztességes modor felvételére,a mocskos,alattomos pimaszkodásaik helyett,számomra a kérésed nagyon is elfogadható és természetes.Persze itt valójában szó sincs bal vagy jobb oldalról.Itt tisztességről vagy anticionista mocskolódókról szól a nóta.Te is tudod,hogy az antiszemitizmus az anticionizmus leánykori neve.Nos…ha ilyen tetvekkel találkozok itt vagy bárhol akkor is elküldöm verbálisan vagy ha lehet tettlegesen is oda ahonnan jöttek.Baráti és elfogadható kérésed figyelembe vétele ellenére is.Egyébként nem érdekel mások szociálpolitikai nézete vagy hovatartozása sem.A másik ami nem érdekel: A MO-i politikai helyzet Orbánnal vagy nélküle.
    Itt erre a beírásodra próbálok korrekt választ adni remélem elfogadod:
    „Tehát kedves Gyuri,
    arra kérnélek másokkal se marakodj,
    ne sértegesd őket csak mert másképpen
    gondolkoznak ( kb úgy mint én) a Világról mint te.

    Előre is megköszönöm.”

  • Orsós Elemér:
    „Igen vagy pedig a -nélkülözhetetlen, mert külömben éhenhalnak és akkor késöbbiekben semmi haszon nem származik belőlük- “humanitárius” Marshall segélyekkel, az ezekkel kötelezően járó árúkapcsolásokkal és az ideiglenesen megszálló hadseregükkel sikerült őket amerikai mintájú agymosott majmok országává tenni!”

    Így van! Épp ezért örök dicsőség és hála a szovjet népek (akkori) bölcs vezérének és tanítójának, Sztálin elvtársnak, amiért megmentette Magyarországot (is) attól, hogy az átkozott, ördögi Marshall-segély netáni elfogadásának szükségszerű következményeként a hanyatlásnak abba a mélységes erkölcsi és anyagi mocsarába sűllyedjen, amelyben ma a hanyatló, haldokló Nyugat-Európa senyved és szenved! 🙂 Orsós úr, tehát nehogy elfedje, hogy december 21-e az év legszebb napja, mert akkor volt Sztalin elvtárs születésnapja. Remélem, szent sírját a Kreml falában (jah, mert ahogy a nóta mondja, „kikették a holttestet az udvarra”) mint minden évben, Ön idén is megkoszorúzza. 🙂

  • Kővendég
    2021 szeptember 7
    8:09 de.

    kedves Uram, megtiszteltetés Önnel látszólagos ellenzékben(nem ellenségként!) lenni, mert fantasztikusan sportszerűen és diplomatikusan osztja a riposztjait, ami kevesek intelligenciájának adatott meg e jobb sorsra érdemeltetett fórumon! Azért mondjuk hitlert, sztálint, maót, gyurcsányt vagy szintén nagyrabecsült nejét és orbánt rámtukmálni -az írott és felrovott antipolitikus előzményeim után- nem tűnik túl sportszerűnek, főleg azok után hogy, már egy párszor kinyílvánítottam -en bloc- a politikusok emberalattiságát!(„külön állatfaj”!) :D!

  • Bendeguz79
    2021 szeptember 6
    10:23 de.

    grizi ez agyficam, agylúdtalp és hüjeség {SIC}

    {hogyan is van az az erőszak és ki kicsodát erőszakol és mivel?}

    {valamint ha a szabadon választott kűr a kapitalizmus akkó’ aszt ki választotta szabadon?}

  • Kővendég
    2021 szeptember 7
    8:09 de.

    hazucc, mint mindig és ráadásul ferdíted a tényeket!

    a „marshallsegéjesek” jogos hadisarcként adták a keleti blokkot a győsztes szovjetuniónak! osztoszkodás eredményeképpen a kezdetben négyfelé vágandó németországból lett kettévágott németország amejnek a vasfüggöny szétverése óta egységes addig nyugati felét mai napig katonai mexállás alatt tartya a marshallsegéjesek csoportya és az IMF és a segéj a sokkal magasabb kifosztási összegért lett fojósítva azaz magasabb profitért semmiféle jótékonyság nincs benne!
    nagyon kedves segéjesek! sőt bájosak is majd bele szakadnak a hatalmas segítőkészségükbe! az a hüje orbánviktor leperkálta az IMF segéjt volt is akkora sikoltozás miatta, hogy égig ért a papagájkommandó sikoja, hogy az mékksem lehet hogy valaki mekkszabaduljon örökké sújos láncaitól és most meg használja a törvényatta lehetőségét és minden EU által adható „segéjt” {lopotthholmiból a saját részét} bekapar {hogy azután aszt mire és hogyan használja asz nem ennek a förmedvénynek a témája}

    de te csak másold a grizit és a többi „g” betűset egy istállóból valók vagytok

  • Bendeguz79
    2021 szeptember 6
    10:26 de.

    Vagy menet közben megvilágosodhatott hogy, AZ nem honvédő háború volt!? 😀

  • HABORU az emberiseg LEG-osibb es LEGkegyetlenebb tettei.

    De ha valaki meggyilkolni probal miert nem lehetne onvedelmi joga az aldozatnak??????

    2001-ben, a US fegyveres erokkel jelent meg Afghanistanban, mert a Taliban vezere, Mulah Omar, Ben Laden apossa visszautasitotta atadni az AlQuaida vezetoit.

    Persze a Taliban az Eszaki Szovetsegesek alatal harcokban leverve valt.

    Afghanistan ujja-epitese billiokba kerult a Taliban uralma utan.

    De a Taliban ujja-szervezkedett es Moszkva alatal boldogan felfegyverezve novekedett es terjedt a US csapatok orra alatt.

    Ongyilkos robbantasokkal a lakossagot felelem alatal elfogadasra kenyszeritettek.

    Ma ,Afghanistan minden jelen adatok alapjan a reg-multba sulyed. A SHARIA torveny a Taliban fo-celjuk.

    A US 4251 eletet vesztett ottan, Moszkva, 15 ezret, de meg Gin Giskhan is 16 ezret.

    De a kovetkezmenyek tovabb tartanak am.

    Vasrnap reggel, Florida Plant City varosban egy volt kituntett Marine, aki Iraq-ban es Afghanistan-ban is volt, bement egy hazba es agyon lott egy negy-tagu csaladot, kozottuk egy 3 honapos kisbabat.

    A ferfinak soha semmi fegyelmi sem bunugyi tettei nem letezett, De P.T.S.D. (Post-Traumatic-Syndrome-Diagnosys) a haboru alatal okozott allapota.

    S a haboru kovetkezmeneyei alatl, ezrek, ha nem milliok elenek vilagszerte.

    Mikor lenne az emberiseg hajla
    nado embertarsaival bekeben, hodito-hatalom-vagyaik-nelkul elni a Teremtojuk figyelmeztetesei alapjan?????????????????????

    Minden bunok kovetkezmenye a pusztitas es halal!!!
    Mozes sorai tagadhatalan am !!!

  • KOVENDEG 8/6, 8;07 de

    A Marshall segely ujja-epitette a habousdiuk altal tonkre ment nyugat Europat es Japant.
    Vajon mi „kegyetlen”-seget tala Maga abban???????

    Maguk es elvtarsaik miert nem adakoztak billiokat mind a vilgszerti raszoruloknak???

    Miert nem tette a dicsoitett Stalin elvtarsa ugyan azt kelet-europaban, Kinabam Eszak Koreaban????
    Miert csak JOVA-TETELT zsarolt a lerombolt es megszalt nemzetektol??????

    Nemetorszag es Japan aztan elarasztotta a US-t olcso termkeivel, mint ma Kina teszi.

    Talan nem ohajtana hogy Magyarorszag is kepes lenne gazdasagi sikerket elerni, termkeit vilagszerte arusitani es jovedelmebol mindenki jobb, boldogabb es gazdahabb eletet elni ?????????

  • Bendeguz79
    2021 szeptember 7
    11:13 de.

    grizi látod a tv-n? CNN MSNBC, FOXNEWS?
    a Kedves vezető és az összes szárnysegéggye meglátogattya a népet és kezet fog a néppel és szép szavakat mond IDA után egy héttel, még a szemetet sem hordta el a KÖZTISZTASÁGI VÁLLALAT és a víz sem párolgott még el de most a NAGY KEDVES VEZETŐ látogatása az kellett a népnek, meg is kapták, most…. na most mi lesz demokrácia? MAGA? és tele a zucca We are hiring táblákkal és a kóbor kutyát sem érdekli

    mesélj grizi itt várom üdítő soraidat epedve

  • B79,
    ne törődj az ide Rohadeoval!Akkor sem,ha 11 van belőle egy tucatban.Még 2 hatökör sem tellik ki belőle.Ő erőszakolja meg nap mint nap ezen a bloggon az emberek elnéző,nemtörődömségét.Gy.

  • Kővendég
    2021 szeptember 7
    8:09 de.

    HEHEhee–a kokakólamámorban fetrengő Nyugat fiatalsága–hehehe

  • Rodeo11
    2021 szeptember 6
    12:51 du.

    Na né má..valami egérszar megint ideragadt a képernyőmre.
    Sajna belülről. Emiatt nehéz levakarni.
    Egy ici-pici Rodeo-alakú egérszar.

  • gyuri10
    2021 szeptember 6
    6:29 du.

    Láttam, Göllner Bandi tett egy megjegyzést te meg túlreagálod.

    Egész estét betöltő szarakodás helyett inkább olvasnánk tőled egy véleményt az augusztus huszadikai, állami hatmilliárd Forintból megvalósított istentelen állami megmozdulásról, aholis hatalmas, több méteres Turult vontattak egyiptomi rabszolgának maszkírozott seggfejek és elől sámánok meg Árpádkori vitézek vagy mifenék páváskodtak teljes menetfelszerelésben, marhatülkös csúcsos süvegben, stb.

    Gondolom láttad a fotókat.

    Nahát erről vártam volna egy értékelést tőled, kicsinyes marakodások helyett.

  • Rodeo11
    2021 szeptember 2
    11:52 de.

    Nekem meg az a bajom hogy látlak.
    Az egérszar látványától ugyan röhög az ember,
    de csak kinjában.

  • Bendeguz79
    2021 szeptember 7
    11:13 de.

    „De a Taliban ujja-szervezkedett es Moszkva alatal boldogan felfegyverezve novekedett es terjedt a US csapatok orra alatt

    Mostantól a fenti mondatba nyugodtan behelyettesítheted Moszkva helyett Washingtownt, viszont a tálibok ezentúl nem az US, hanem Európa orra alá fognak piszkítani az „ottfelejtett” gáláns arzenál ajándék hálájából, nagyobb hordával és hatékonysággal mint a mindenféle „szírek” ezidáig! (Bár ne legyen igazam!!!)

  • Achille!

    Biztos vagy te abban, hogy a felsorolt háborúkat jó szándékból >folytattákFR–>US] szinte mindjárt követték más és más imperialista megszállók, mert egy impérium megüresedését mindig a területpolitikai ozmózishatás veszi át, akárcsak a biológiában.

  • 8/5:38 Reklamáció

    Ebben a hsz-ben én nem így írtam le a véleményemet.

    EZ CSAK EGY TORZÓ TÖREDÉK

    nem értem !!!!

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Achille és Orsós Elemér
    09-01. 1:05 és 01. 5:05

    Úgy van! A történelmi törvényszerűségeket átugrani képtelenség.

    Ezt nem sikerült Spartakusnak, Dózsának, Leninnek, de még

    L.B.Johnsonnak sem.

    Hozzátéve, hogy utóbbi álnok elnök, aki csak nevében volt

    demokrata, nem is akart átugrani a következő történelmi

    formációba sőt, ő inkább állott a visszafele-haladás pártján,

    amikor totálisan kiszolgálta katonai-gazdasági-komplexum minden

    igényét, kényét és kedvét.

  • gyuri10
    2021 szeptember 7
    4:13 du.

    hiába az egész te a nyasgem tipikus esettye maracc számomra

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙

    Geyza
    3.4:32

    „Azért Vietnam örömmel fogadta azt az öt hadihajót..” – írod Te.

    Ja persze! Mint ahogy Lenin is örömmel fogadta az akkor

    legkorszerűbb . c á r i . hadihajót, illetve annak a lövését

    a Téli-palotára… 😀

    És ugyanebbe a bölcs megengedő jótékony tortahabba sorolható az

    az eset is, amikor a nagysasszon’ a cselédlánynak adta az öt,

    már divatjamúlt és kihízott 10 éves kimenő ruháját. Persze, hogy

    Julcsának – Vietnamnak – az is megfelelt…

    Láttam, amikor egy kiszolgált amerikai hadihajót az óceán

    fenekére süllyesztett a haditengerészet, azzal,hogy majd kitűnő

    korallzátony lesz belőle. Azért ennél praktikusabb a Vietnamnak

    ajándékozás, hisz ki tugggya, az lehet akár még újabb

    konfliktusok forrása is, ha a I B F továbbra is ügyesen keveri a

    fegyverlobbi lapjait…

  • ELEMER 9/7, 10;50 de

    Ohhh????

    Szerinted 2001 Szewptember 11-i tomeggyilkossagok es mind annak pusztitasai a Taliban altal bujtatott Al Quaida altali tettek „onvedelem” volt ?????

    A US kovetelte a terorr szervezoinek a kiadasat egy New York-i jury alatal donteni buntetteik donmtesen.

    Hat a tovabbi terorr cslekmenyek megelozose nem on-vedelmi akcio lett volna Ben Laden es tarsainak a letartoztatasa?????

    Ha majd valaki a Te csaladodat gyilkolna, nem kovetelned a rendordeget cselekdni a gyilkos ellen?????

    A nagy kerdes ma, hogy az ISIS teroroistak mukodnek Afghanistanban, s majd mi lessz arra a reakcio?????