MZP esete a helikopterizmussal

2021 október 13 4:13 du.20 hozzászólás

Az ellenzéki előválasztás második fordulója még szinte el sem indult, de már zajlik a könyöklés. Az kétségtelen, hogy alig telik el nap, hogy Márki-Zay Péterről ne esne szó. Az előjelekkel azonban bajok vannak. Mert egyre jobban hasonlít a történet egy olyan forgatókönyvre, amely egyre jobban beszűkíti az ellenzék játékterét, miközben egyre többen érezhetik úgy, hogy ez az egész tényleg csak a kis piros lapátról szól az ovi udvarában.

A történet látszólag ott indult, hogy a polgármesterek vetélkedőjéből Karácsony Gergely kétségtelenül kiszállt. Ezzel a hibahatáron támogatott párt jelöltje döntéskényszerbe hozta a többi pártot is, akik támogatták. De ez legyen az ő problémájuk. Ami az előválasztást iolleti, arra nézve az a tendencia látszott érvényesülni, hogy az érintett pártok tagsága nem egy emberként állt Márki-Zay Péter mögé. Így az előválasztás veszteseinek, már győzelmi pozícióosztásba önmagát beleélő szereplője kezdhette a levegő elfogyásának megélni a kialakult helyzetet. Így a hisztis gyerekek módszertanával betámadta Jakab Pétert és a Jobbikot. Valószínűleg bízva abban, hogy sikerül a párt támogatóit leszakítani a pártról, illetve a párt tagságát a párt elnökéről. Kicsit emlkékeztetve arra, mint amikor annak idején Botka próbálta a DK vezetőjéről leszakítani a pártot, és leváltani Gyurcsányt a DK éléről. Az akcióval kapcsolatban Jakab Péter egy felnőtt nyugalmával, és igen udvarias következetességgel küldte el Petikét a bánatba. Amivel, bár a Jobbik nekem sem a szívem csücske, mindenképpen Jakab Péter képviselte józanabb erőt.

Ezt követően alighanem az lett volna az értelmesen politikus reakció, ha a vagdalkozás helyett a megfontolva haladás kerül a fókuszba Márki-Zay esetében. Már csak azért is, mert az előválasztás tétje legfeljebb egy preferencia-sorrend felállítása és nem a tényleges miniszterelnöki választás. Ez azonban meddő várakozásba fulladt. Annyiban mindenképpen, hogy az immár második helyrőlinduló jelölt egyfajta előzetes kommunikációval kezdte meghekkelni az előválasztást. Bár utólag biztos mindenmásként volt, de a hírek mégis arról szóltak, hogy Márki-Zay Péter szükségét látta bocsánatot kérni azért, amiért lendületből árulózott egy jót. Mintegy előre megmagyarázva, hogy veresége csak annak lesz köszönhető, hogy a Dobrevre szavazók potenciális árulók. Illetve, ha mégsem,akkor a Fidesz szavaztatott Dobrevre. Igen, mindezt nagyon óvatosan, és csak a sugallmazás szintjén. De nem kizárva azt a kommunikációt, összekacsinást, hogy „nem illik nyilvánosan mondani, és bocsánatot is kértem, de azért MI tudjuk, hogy…”.

Amit nem igazán cáfol, hogy a futólagos dobrevezést összekötötte egy kis fejpénz-ajánlattal az fideszes csalások leleplezőinek. Ami, önmagában, meg is állna, ám a szövegösszefüggés mégis felér azzal, hogy „mindenki, aki a DK-ra szavaz, az fideszes, és jó pénzért keresünk rá bizonyítékot”. Ami, így első ránézésre elég gusztustalan sorok közti üzenetnek tűnik. Második ránézésre is. Amely kapcsán az sem vígasztalóbb, hogy Hódmezővásárhely polgármestere már áprilisban is árulózós becsípődéssel bírt. Ami azt is sugallhatja, hogy már eleve arra készült, hogy más nyakába varrja a saját bukását.

Egy választáson eleve megmagyarázni a vereséget, és előre közölni, hogy veresége esetén az csak az ellenség kezének a hatása lehet, az egy nagyon pitiáner gesztus. S akkor, ha valaki, bárki, aki részt vesz egy versenyben, a második előfutam elején, ha tetszik, már a startpisztoly eldördültekor azt kezdi megmagyarázni, hogy ő miért fog veszíteni, az megérett a bukásra. Akkor is, ha a hívei ezerrel fogják harsogni az előre hangoztatott mentséget. S nem azért érett meg a bukásra, mert második lesz esetleg, hanem azért, mert képtelen elviselni egy tiszta verseny esetleg rá kedvezőtlen eredményét. Ettől még beállhat mögé támogatni. Elvégre a támogatóinak a véleménye is szabad. Arról is, hogy miközben azzal házalt hosszan, hogy Dobrev Klárával nemlehet nyerni, most mégis Márki-Zay kiabál negatív kampány ellen.

A megnyilatkozások metszéspontjánál, azonban talán érdemes mérlegelni azt az ismeretet, ami alapján elég pontosan tudjuk, hogy a vereséget előre bűnbakkal magyarázó, a mindenhez bűnbakot kereső személyiséggel milyen jelenségek kíséretében vezet valaki országot. A gyakorlatból. Tessék csak a mindig valaki másban hibát kereső, bűnbakképző, illetve az ezekkel szemben állandóan hadban álló, Orbán Viktorra gondolni.

De a legnagyobb probléma, azt hiszem, hogy Márki-Zay Péter valójában felégette maga mögött a hidakat. S így számára, bárhogy is adja majd elő, valójában egy irány maradt. Ehhez pedig egyetlen módszer. Stabilizálni, legalább látszólag, a felszínt, illetve a sorok között az egész pályás roham megüzenése a híveinek. Legyenek azok akárkik is.

Most úgy gondolom, hogy:

  • Két hónapja talán még úriember maradhatott volna, illetve tisztes polgármester, azzal, hogy számára a városa is elég nagy kihívás;
  • Két hete, még tisztességgel lehetett volna harmadik egy valamikori közös listán, amit a Karácsonnyal elindított, majd Dobrev Klára ellen fordított ámokfutással eljátszott;
  • Ha most megáll, akkor a saját hiúságával kivert kutyaként, sebzett önérzettel kellene visszavonulnia, amit emberileg aligha enged meg magának;
  • Ha pedig mégis, akkor olyan szövetséges marad, akinek épeszű ismerős nem fordít hátat.

20 hozzászólás

  • No igen. Eljutott MZP oda, hogy mindenki ellene van összeesküdve. A hangok is megmondták talán. Csak ő helikopter.

  • Ja, és a nyitóképet a főszerk. tette oda. Gondolom, hogy legyen valami ami MZP mellett szól 🙂

  • Az előválasztás kétségtelenül óriási sikere mellett maradt egy adóssága is, bár ez érthető. Hiszen ez akció, amelynek néha turbulens eseményei közé nem fér be az ELVI különbözőségek tisztázása.

  • Tagadhatalanul Zay Peter a Fidesz, ill. Orban utoda. legalabb is a Fidesz neveben szalad a PM pozicojaert.

    De miert is emlit a nevszerinti valasztas elkepzeleset a szerzo, hiszen az ottan teljesen lehetelen, meg ha a lakosssag ohajtana is szabad demokratikus valassztas lehetoseget.

    A szavazaok (s nem a valasztok) csupan a part preferenciaikat fejezhetik ki egy X-et tenni valamely part neve-utanni korben.

    De a kerdes hogy melyik part fogja majd a legnagyobb szamu szavazatokat kapni, meg ha az nem is a tobbseg lenne.
    Hiszen a tobbseg hataozata ottan nem szamit.

  • Mindig mondom:
    Várjuk a Messiást.De
    már a puklik sem jönnek ki.
    Csak ez az éktelen nagy zay…

  • Mielőtt a kommentelő (hölgye)k nagyon elvetnék a sulykot, hadd írjam le: Márki-Zay pillanatnyilag 8 százalékkal vezet, s az olló tovább tágul…. -g-

  • D.Bernstein
    2021 október 14
    12:58 du.

    Hol vezet 8%-al? Tudtommal még nem számolnak…
    Amúgy azon sem lepődnék meg. A saját döntések következményétől rettegő szolgáknak nem vezető, hanem vezér kell. MZP pedig pont ezt kínálja. Belső bűnbakot, és „majd én megmondom, megoldom, kinevezem” típusú vezérséget.
    Ha miniszterelnök lesz, akkor a nyáj marad, csak a kolompos változik-

  • D, Berstein: HOL vezet? Az előválasztás holnap este zárul, eredmény kb. vasárnap estére várható.

  • D.Bernstein
    2021 október 14
    12:58 du.

    Mielőtt a kommentelő (hölgye)k nagyon elvetnék a sulykot, hadd írjam le: Márki-Zay pillanatnyilag 8 százalékkal vezet, s az olló tovább tágul…. -g-

    —————————-

    Köszönjük Emese! Ám, jó ha tudod, a sulykot ma még (egyelőre) minden hölgy vagy úr oda veti, és úgy, ahogy jónak látja, kvázi a vélemény szabad – mint már írtam, egyelőre!
    Az viszont nagyon jó, hogy te már három nappal a szavazás lezárta előtt tudod, hogy ki vezet, sőt még azt is hogy hány százalékkal! Lássuk be ez nem semmi!

  • Orsós Elemér

    D.Bernstein
    2021 október 14
    12:58 du.

    Na azért a politikai életbe való érdekes berobbanásáról is lehetne Antall Józseféhez hasonló kényelmetlen kérdésekkel szemtelenkedni, viszont a polgármesteri hatékonysága vitathatatlan, ugyanúgy mint a másik -eredménytelenül gáncsolt- lokálpatrióta Botka Lászlóé! 😀

  • D.Bernstein
    2021 október 14
    12:58 du.

    Kedves Che*
    Lehet hogy így van,
    azonban te már ANNYIT hazudoztál itt
    hogy bármit írsz, fenntartásokkal kell fogadni.
    És ha nem haragszol, a francnak sincsen kedve minden
    állításod valóságtartalmát „lenyomozni” az Interneten.
    Legjobb egyszerűen figyelmen k1vül hagyni bármit is állítasz.
    Nem vagy megbízható .Pártérdekek „mentén” agitálsz.

    *Che :
    Brennstein kollega/kollegina
    ezt a meglehetősen közismert nevet
    választotta kb. három-négy évvel ezelőtt
    magának nick-névnek.Hogy miért, azt csak ő tudja

  • Andrew – Az MZP -vel kapcsolatos írásoddal teljesen egyetértek, ehhez nincs mit hozzátenni.
    Nekem már rég nem az a kérdés, hogy MZP sorozatosan hazudik -e, amikor állít valamit amit aztán bizonyítani nem tud, nem is akar – ezek a dolgok aztán a levegőben lógnak, míg meg nem cáfolja valaki, de a recept a régi: állíts valamit, mire kiderül, hogy nem igaz, már pont nem aktuális, és a kutyát sem érdekli.
    Engem sokkal inkább az foglakoztat, hogy miért eszik meg sokan, köztük „neves véleményformálók” azt az első hallásra is fals szöveget, másodikra még inkább, hogy „értsük már meg, hogy rá kell szavazni, mert csak ő tudja megszólítani a bizonytalanokat, a „csalódott fideszeseket” stb – plusz a baloldali ellenzéket, akik miatt nem mellesleg ez az együttműködés ( összefogás) eleve létrejött !
    MZP egy jobboldali, magát konzervatív, keresztény, sokgyermekes családapaként beállító ember – ez utóbbit csak azért jegyeztem meg mert számomra nincs ugyan különösebb jelentősége, ám ő maga előszeretettel emeli ki minden alkalommal a kampánya során, láthatóan plusz pozitívumként kezelve! A vallása nem igazán érdekel, továbbá az sem, hogy minden vasárnap családostól ott van a templomban, mert eddig úgy tudtam, hogy a vallását és a hitét mindenki a legbensőbb magánügyeként éli meg, hogy ki hívő és ki nem, annak nincs politikai relevanciája, de tévedtem! MZP valamikori MIÉP alapító, majd hithű fideszes aki saját állítása szerint a 2002-es Fidesz vereséget nemzeti tragédiaként élte meg, és még utána is a Fideszre szavazott vagy kétszer, alighanem bennük látta a rációt! Hogy mi volt az a löket amely eltántorította őt az idoljaitól az még nem derült ki, kérdés valóban eltántorodott- e, vagy csak sértődött inkább mint csalódott : én úgy látom, az előbbi! Őt hallgatva többször volt olyan érzésem, hogy alapvetően neki egy baja van Orbánnal, hogy nem ő ül a helyén, végtére is neki egy némileg „lájtosabb” fidesz ( értsd, kevesebb lopással) nagyon megfelelne! Véleménye szerint az állampolgároknak tetszik a fidesz adórendszere (első vita ! ) majd most a két forduló közötti vitán már kicsit mellébeszélt, maszatolt végül úgy úgy módosított, hogy „nem szabad adót emelni”(?) ez azonban Dobrevnek sem volt szándékában.Továbbá megtartaná a családtámogatást is – ezek szerint azzal sincs semmi gondja, hogy a kifejezetten jó anyagi körülményekkel rendelkező és a magas jövedelműeket segíti ily módon az állam, míg egy hatalmas réteg kimarad belőle az elégtelen feltételek miatt.
    Azt azonban tényleg nem tudom, kik azok a „csalódott fideszesek” és egyéb jobboldaliak, akiket MZP tudna bevonzani és zokszó nélkül szavaznának arra a zöld/baloldali szociáldemokrata programot megvalósítani kívánó listára, amin MZP nem is szerepel, miután nem tagja egyetlen pártnak sem, viszont szembe találnák magukat olyan balos szereplőkkel, akik az év 364 másik napján minimum meg sem állhatnak előttük, jó esetben vastagon komcsizzák őket ! Őszintén, vajon hányan lehetnek ilyenek? Gyanítom egy mikrocsoport max, miután a fideszben csalódott polgár ha tényleg elege van, akkor el sem megy inkább, de másra nem voksol, hiszen azzal be kéne látnia hogy eddig arra érdemteleneket támogatott, és ezt nem szívesen teszik még önmaguknak sem! Ha csak „egy kicsit van elegük” azaz sok minden nem tetszik, de azért még mindig inkább a fidesz /Orbán, ott nem kérdés a kérdés, az főleg nem fog balos listára szavazni, jó esetben otthon marad ő is – tehát ha vannak is csalódott, kiábrándult jobboldaliak nem olyan számban, hogy miattuk megérné beáldozni a baloldali ellenzéki szavazók azon részét, akik, viszont semmi szín alatt nem szavaznák meg a jobboldali, de állítólag „kiábrándult” mélykeresztény MZP-t, Pálinkás Józseffel feltuningolva és megtámogatva – na még egy sértődött jobboldali, aki bár több cikluson keresztül kiszolgálta a jelen rezsimet, aligha jószántából világosodott meg! Tehát ahogy nem fog a bizonytalan kiábrándult jobbos baloldali listára szavazni, úgy nem fog a balos beállítódású ellenzéki szavazó nagy- nagy belátással megszavazni egy neki nem tetsző, oldal és ideológia idegen konzervatív jobboldalit csak azért mert neki azt harsogják, hogy legyen esze, ők most nem számítanak, csak a bizonytalan kiábrándult jobbosok igényeinek kell megfelelni, ezért aztán most dobja félre a meggyőződését, és a neki nagyon is megfelelő baloldali/liberális szociális politikát megvalósítani kívánó miniszterelnök jelöltjét, és rohanjon a jó MZP-re szavazni, mert a jelenlegi trend szerint egyedül ő tudja a mindent is és a mindenre is csak ő képes! Amit nyernek a réven a jobbos szavazókkal annak a sokszorosát elvesztik a vámon ha a baloldali ellenzéki szavazók rájönnek az átverésre, és bekeményítenek! Ez bizony benne van a pakliban!
    Minden esetre, még három órát nyitva vannak a sátrak, de holnap ilyenkor már talán többet tudunk!

  • Besancon
    2021 október 16
    11:56 de.

    Úgy tűnik a választók igazolták azt, hogy nem vezetőt, hanem vezért, cáratyuskát „én majd megmondom és megoldom” embert szeretnének.
    Ennyi.
    Lehet választani egy félművelt alulszocializált falusi suttyó, és egy alulszocializált, félművelt falusi suttyó között. Igazán bő választék.

  • BESANCON, TALALOKM, GEYZA… hosszú redundáns szövegekkel villogtok ,- azután kiderül, hogy …. MINEK !? -g-

  • Orsós Elemér

    Besancon
    2021 október 16
    11:56 de.

    „Minden esetre, még három órát nyitva vannak a sátrak, de holnap ilyenkor már talán többet tudunk!”

    Már megvan hogy, a leadott szavazatok száma az összes szavazásra jogosultnak csak 8 %-a, namármost ha azt vesszük hogy, igaz az az állítás miszerint az ellenzék aránya a hiteles közvélemény kutatók szerint minimum 50 %, akkor az összes ellenzékre viszonyítva az csak 16 %- os részvétel, ami a több hetes választási procedura, aggitáció ellenére nem tűnik hatalmas „rendszerváltó” lelkes aktivitásnak, az ATV-ben nemrég nyilatkozó Magyar Győrgy mundérvédő hurráoptimista ellenkező véleménye ellenére sem! Valamit nagyon elszúrhattak a diktatúra ellen összefogó demokratikus ellenzéki pártok, mert ilyen hozzáállással nem lehet orbánváltást kieszközölni! Lehet hogy többet kellet volna az elégedetlen plebsz közé vegyülniük vagy már megint csalt a fidesz?

  • D.Bernstein
    2021 október 17
    3:05 du.

    Hogy te mennyi mindenféle érdekes szót ismersz..
    Hol tanították neked? Csak nem az őserdei troll-képzőben?

  • Talalom
    Rétvári
    cikkhez
    komment
    14.4:52

    Ha ellenséged dicsér, nézz tükörbe; hol is hibáztál !

    Ez, a Svéd-modell-maszlag így egy echte jobboldali konzervatív alapvetés arról, hogy a forradalom teljesen fölösleges kelléke a Történelemnek, még akkor is, ha az a társadalmi turbulenciák összhatásaként szinte magától következik be, ill. robban ki.

    Az őstulok: Bendegúz79 [ugyanott: 14.11:21] helyében és is megdicsérnélek e tudáshiányból fakadó, butuska kinyilatkoztatásodért. Hát persze, hogy…!

    Ha a forradalomról, mint mindenféle fejlődés bizonyos szakaszában . s z ü k s é g s z e r ű e n . bekövetkező robbanásszerű változásról valaki azt gondolja, hogy az csakis puskákkal, kardokkal, guillotinnal hajtható végre , akkor az illető nyilván ugyanezt gondolja a gépek forradalmáról is, vagy a nők emancipációjáról (ti. a fogamzásgátlók forradalmi hatása alatt), vagy a hangsebesség átlépéséről a XX.században, ami mind forradalmi jelenség. Korlátoltság gondolni, hogy forradalom=puska…

    Egy társadalmi forradalom súlyossága, vagy békés lezajlása sok tényező függvénye, úgy mint a kiváltó események földrajzi – központi,v.periférikus – elhelyezkedése, a résztvevők erőviszonya,…stb. Svédország például földrajzilag egy viszonylag partvonalon fekvő ország.., ami pedig forradalmiságát illeti, Talalomnak is ismernie kellene az ún. „svéd szocializmus” jelzőt, melynek ha az a jelenség igaz, a mondanivalója az, hogy Ők békés forradalmi folyamat – konvergencia – útján érték el, amit máshol csak fegyverekkel lehetett elérni…

    Az pedig, hogy egy ország államformája királyság – pl. alkotmányos monarchia – a nép számára . m a . már[!] egyáltalán nem jelenti a királyi családtól való függését…

    Továbbá, forradalomról csak akkor és abban az esetben beszélhetünk, ha az egy korábbi – elavult – rendszer . g y ö k e r e s . meghaladását hozza magával.

    Attól, hogy egy helyi zendülés, egy belső lázadás erőszakos módszerekkel operál, az még nem okvetlenül sőt, a legtöbb esetben nem is forradalom.

    Megemlítendő még egy, történelmi irányát tekintve retrográd, negatív jelenség, az ellenforradalom megnyilvánulása, „reakciója” a valódi forradalommal szemben, melynek eklatáns példája a horthysta ellenforradalom, mely 25 éves rendszer őszinte névadója személyesen maga a kormányzóúrőszentsége volt… Ez volt a NER akkori megfelelője. 😀

  • D.Bernstein
    2021 október 17
    3:05 du.

    BESANCON, TALALOKM, GEYZA… hosszú redundáns szövegekkel villogtok ,- azután kiderül, hogy …. MINEK !? -g-
    ——————–

    Hogy minek? Erre bizonyára tudod a választ, ezen tehát sokat nem is időznék! Ami hosszú, és még a tetejében redundáns is, azt véletlenül se olvasd el – igaz, ahhoz hogy ezt megtudd állapítani, már mint, hogy mennyire redundáns mégiscsak el kéne olvasni valamilyen szinten – tehát most fel van adva a lecke! Tudod, én sem olvasok el minden írást, függetlenül a terjedelmétől, hosszú e vagy rövid – nálam ez attól függ, hogy mennyire érdekel a téma, felkeltette – e az érdeklődésemet, ill. természetesen attól is, hogy ki az adott hsz. szerzője : van akit akkor is elolvasok ha öt métert ír, és van akinek a röpke szösszenetein is átgörgetek! A megoldás kulcsa tehát a kezedben!
    Apropó, ki is írta nemrég hogy „Péterke a román határ mellől feljött a nadrágos emberek közé, és most parancsolni akar…!” Szerintem nem Talalom, nem Geyza és még csak nem is én – igaz, nem volt hosszú, még csak „redundáns” sem, de legalább sunyi és idétlen!
    Sebaj, van ez így 2021. október táján egy előválasztás, vagy bármi „megrázó esemény” alkalmával!

  • Kedves Besancon 🙂
    kolléga/kollegina !

    Kérem, az olvashatóság megkönnyítése érdekében húzza széjjelebb, tördelje kitűnő írásai nyomtatási képét. Részeit esetleg több egymást követő kommentben közölje.

    Szeretettel üdvözli: Gorgonzola

  • Gorgonzola
    10.18.4:57

    Igazad van:

    A forradalom nem zendülés és nem lázadás, hanem kizárólag

    történelemf
    ilozófiai alaptétel – axióma – melynek hosszú

    folyamat eredményeként létrejött bekövetkezte nem egyéni akarat,

    vagy kívánság, hanem történelmi szükségszerűség kérdése.
    Felismerése, fel-nemismerése, vagy történelmi szereptévesztése a XX.század több tragédiájának volt forrása.

    -Fontos,hogy legalább így egymás között az axiómákat tisztázzuk.

    A forradalom kényes kérdés, egyesek nemtudásból, mások szándékos

    politikai ködösítés céljából magyarázzák félre, illetve

    magyaráznak bele irreleváns elemeket, illetve a forradalmiság

    ördögtől-való mivoltát… Ez utóbbi miatt – propaganda célzattal

    – szeretik legtöbbször fegyveres tömeghisztériaként feltüntetni.

    (Természetesen utóbbi megállapítás nem Találomra vonatkozik!)
    ˙

    .

    PS:
    Forradalom: mindig hosszú történelmi folyamat terméke, nem pedig egyéni, v. spontán harag személyes megnyilvánulása, példul az >egyszeri< 😀 francia király viselt, vagy nem közvetlen bűnei miatt, ahogy Bendegúz79 kolléga talán nem véletlen szereti únos-untalan félremagyarázni…