Az előválasztás az ellenzék és a demokrácia sikere

2021 október 14 2:15 du.49 hozzászólás

Az előválasztás kétségtelenül óriási sikere mellett maradt egy adóssága is, bár ez érthető. Hiszen ez akció, amelynek néha turbulens eseményei közé nem fér be az ELVI különbözőségek tisztázása.

Márpedig a Dobrev-Márki Zay párharcnak EZ a fő kérdése. Hanyagolnám azokat a korlátolt feltételezéseket, hogy bármelyik jelöltet kizárólag önző, egyéni ambíciók fűtenék. Politikus ambíció nélkül biztos vesztes – ahogy Karácsony Gergely is megtapasztalhatta. Egy társadalom vezetésére vállalkozót az az ambíció fűt, hogy az országot az általa vallott elvek, nézetek alapján irányítsa. Dobrev Klára elvei, nézetei évek óta tisztán követhetők, és bár ismert baloldali irányultsága, az nem követel kizárólagosságot – ahogy az őt indító párt nevében is szerepel: Demokratikus Koalíció.

Márki Zay Péterről kevéssé ismert, hogy amellett, hogy konzervatív, erősen, rigid módon jobboldali. Ami szintén nem „bűn” – csak éppen meghatározza, hogy ő milyen elvek alapján vezetné az országot. Ebből következően hiszik sokan, hogy képes lenne megszólítani a kiábrándult fideszes szavazókat is. (Szerintem ez nem egészen megalapozott vélelem – hiszen a kormánypártot semmiféle elvek nem vezetik. Egyként használ szélsőjobbos és szélsőbalos eszközöket a szavazatok pillanatnyi megszerzéséért.)

Természetesen Márki-Zay nem használ itthon jobbosnak tartott toposzokat – fajgyűlölet pl. Miután évekig élt Kanadában, megtanulta a pc beszédet. Mondandóján ugyanakkor át-átüt a hímsovinizmus, a vallási türelmetlenség, amivel pl. az etikai normák betartását kizárólag az istenhívőknek tulajdonítja. Miközben ő maga nem mindig tartja be azokat, ha Dobrev Klára dehonesztálásáról van szó. Általában is több szót veszteget versenytársa lejáratására, mint arra, hogy ő mit tenne – és kikkel összefogva -, ha kormányra kerülne.

 

Sokan úgy vélik: Márki Zay botot dugott az ellenzéki együttműködés kerekei közé.

Finomítom a képet. A magyar társadalom a XX. században mindvégig – sőt, korábban is – az „egység” bűvöletében élt. A sokaság minden nézetkülönbséget „ellenségesnek” értékel: régebben az MSzMP Központi Bizottságának útmutatásától eltérőt, manapság a fideszeseszétől különözőt. Sőt, tekintve, hogy a Fidesz már régen nem demokratikus pártként, hanem Orbán imakörként működik, egy személyben látja az egység zálogát. (Ez a személyi kultusz.)

Kétségtelen tény, hogy jelentős tömeg – a választók mintegy harmada – bizonytalan.

De ez a harmad sem egységes. A választójogúak mintegy 10-15 százaléka közömbös, nem szavaz. (Még a kötelező szavazások idején sem ment el az urnákhoz.) A fennmaradó kb. 85 százalék fele csalódott az Orbán féle kormányzásban: főként a korrupció, a kormányzati erőszakosság, részrehajlás miatt. A másik fele a ténylegesen bizonytalan. Vagyis nem tudja eldönteni, hogy a meglévő problémákat a jelen kormányzat, vagy valamelyik ellenzéki irány kezelné-e hatékonyabban? (Van még egy elhanyagolható, max 3%-nyi réteg, amelyik éppen a „nemzeti radikalizmust” hiányolja Orbán kormányából. Ez a réteg számottevően csökken: erre mutat a Jobbik irányváltása.)

Jelenleg az erőviszonyok kiegyensúlyozottak. A közvélemény kutatók hol az ellenzéknél, hol a kormánypártnál mutatnak ki 2-3%-os előnyt. (Ma – okt. 14-én – éppen 2%-os kormánypárti előnyt jelzett a Nézőpont.)

Az eszközök – a közmédia irányított propagandája, a költségvetési lehetőségek a kormány kezében vannak. Most éppen a 3,4 millió nyugdíjasnak lett beígérve 80 ezer forintos „prémium”. Ahelyett, hogy a járadékok értékállóságát a „nyugdíjas fogyasztói kosár” valóságos inflációja alapján, törvényben rögzített módon biztosítanák. Dehát akkor hová lenne a jóságos kormányfő imázsa, aki „ad”. Holott nem a magáét osztja – közös pénzeinkből osztogat. (A nyugdíjas is fizet adót – méghozzá a világbajnok, 27%-os fogyasztási adót.)

A kormánypárt viszont magabiztos lehet: számottevő tartalékai vannak az országon kívül élők szavazataiból. (Meg a meredekre döntött választási törvényből.) Akiknek voksait nem is rendes szavazatszámláló bizottságok veszik számba, hanem közhivatalnokok – előfordult, hogy a levél-szavazatokat fel sem bontva, csak lemázsálva írták orbánék javára. Ezért kérem határon kívül élő nemzettársaimat, ne éljenek e perverz joggal.

Ezzel együtt is: a Főkolompos és tettestársai propagandagépezete akadozni látszik. Teljes mértékben belepistult a gyurcsányozásba. Már-már úgy tűnik, nem is az ország, hanem a közlekedésrendészet vezetését ambicionálják a rengeteg STOP táblával. Felhívom a figyelmüket: a közlekedést sok-sok jelzés szabályozza, ideje lenne azokkal is megismerkedniük. Például a zsákutcát jelző táblával…

Rátesi Margit

49 hozzászólás

  • Kedves Margit!

    Nehéz nem támogató propaganda iratnak tekinteni a fentieket Márki Zayyal szemben.

    Nekem mind3 jeloltunk elfogadhato, támogatható kiváló jelölt.
    Márky Zaynak a felhozott hátránya az egyik erőssége, hogy jobboldali, elvhű, életvitelszerűen is katolikus.
    (Ugyanakkor végigfigyelve az életrajzát és riportjait ennek ellenére türelmes, elfogadó vallások, etnikumok és szexualitás terén is – ami valszeg a kanadai éveknek is köszönhető érték.
    Szociálisan is nagyon érzékeny, ahogy már bizonyította is városvezetőként.
    Én vagyok annyira livberális, hogy egy jobboldali értékek szerint élő embert is elfogadjak vezetőmnek. (A baloldaliak pedig sokszor beragadnak a baloldaliság fogságába és nem merik megtenni a szükséges népszerűtlen lépéseket, ahogy annak idején Gyurcsány Ferenc sem!)
    Nekem Gyurcsány Ferenc az Öszödi Beszéddel nőtt óriási államférfivá egy pillanat alatt, ahogy utána Oszkó Péter és Bajnai Gordon a gyakorlati tetteikkel.
    Dobrev Klára szépen folyamatosan érett alkalmas politikai vezető-asszonnyá Gy. F. árnyékában.
    Óriásira tartom a frofivá érett alkalmasságát, de zsarolhatónak is tartom férje veszélyeztetett helyzete miatt.
    O1g van annyira aljas és félti életét az összeharácsolt ezermilliárdokkal, hogy szó szerint minden illegális módszert is bevessen a választások elcsalása érdekében.
    Szerintem ezután is annyit fog csalni, amennyire szüksége lesz pillanatnyi érdeke szerint.
    Annyi kamuszavazatot fog belapátolni a többi közé, amennyit igényel az érdeke!
    Ilyennel nem lehet legálisan versenyezve eredményt elérni, mert o1g-t semmilyen szabály sem köti!
    Sőt! O1g az életéért kűzd! A börtönt akarja elkerülni és az elsikkasztott ezermilliárdok elvesztését, hogy ne váljon azzá, ami hivatalosan kimutatott – gyakorlatilag nincstelen.

    A nemelkotelezett és a jobboldali szavazok szivesebben es biztosabban elmennek Márki Zay-ra téve szavazni, amig Dobrev Klárára nem!
    Márki Zajnak egyetlen hímsoviniszta megnyilvánulását sem érzékeltem, sőt, feleségével és családjával pont az ellenkezőjére példa.
    A himsovinizmusra inkább o1g a tokeletes pelda! Primitiv bunko modjara feketen-feheren az!

  • szerintem a legszimpatikusabb, leghatekonyabb az lenne, ha egyutt, megosztva idoben a ciklust – gyakorolnak a miniszterelnoki hatalmat!
    Akkor nem lenne felesleges egymast tamadasa, ellensegeskedes, hanem eros osszefogas!

    Marki Zaj az elszamoltatast kemenyen es eredmenyesen vegig tudja es fogja vinni, amig errol nem vagyok meggyozodve D. Klaraval kapcsolatban!
    Szerintem Ő hajlamosabb a tarsadalmi kiegyezes es megbekeles erdekeben kiegyezve futni hagyni o1g-t es bunbandajat!

  • Na igen.
    Többféle szempontok
    alapján lehet értékelni a
    történteket. Majd a közeljövő megmutatja
    miként válik el -amint mondani szokták- sz..r a h..gytól.

  • 1) Orbán kösse fel a gatyáját.

    2) „kormánypárt viszont magabiztos lehet: számottevő tartalékai vannak az országon kívül élők szavazataiból” – ez tévedés. Ez a mondat nem más mint előre magyarázkodás az ellenzék bukása esetére.

  • Vegyük figyelembe a régi jó közmondást,ami csak rövid időre ad érvényesülést a sok megélhetési libának.”Sok lúd disznót győz”.Ez megtörténhet,de rövid időn belül,a libák nem tudnak mihez kezdeni a”győzelmükkel”,mert amúgy csak a gágogáshoz értenek.

  • ferenct
    2021 október 15
    7:20 de.

    Öregkém.
    Majd szóljál
    ha nem jelentkezik
    be az ukrán határ mentén ,
    egy mező közepén álló ámde mégis
    helyrajzi számmal rendelkező (minő véletlen)
    romladozó kalyibába háromszáz ún.”határon túli magyar”
    véletlenségből pont a szavazás előtti három napban.Köffike.

  • Szerintem a kép sokkal egyszerűbb MZP esetében. Egyszerűen és lerövidítve a sok körülírást: tróger. A szó nem bútorcipelő értelmében.

    Alkalmasint embert barátjáról…
    Karácsony Gergely ugyebár nagy pártolójaként arra kérte a híveit, hogy MZP-t támogassák.
    Nos, KariGeri belebukott a hazudozásba SMS-ügyben, és nagy nyilvánosság előtti rágalmazással (a zsarolás BTK-s ügy) kiírta magát a politikából
    https://444.hu/2021/10/14/megsem-zsaroltak-karacsony-gergelyt-sms-ekben-szerinte-ezek-csak-politikai-jatszmak-voltak

  • Nos az előválasztás egy kész röhej,egymást is fúrják (szerencsére),pénzért vesznek szavazatokat(bebizonyosott!),és ugye egyre hiteltelenebbek,még sok egyébként baloldali ismerősöm sem rájuk szavaz majd.
    Ami pedig Orbánt illeti nem a külföldről szavazók miatta lesz nyertes,hanem az igéretei betartása,a tényleges juttatások miatt.
    Na Fletó,és Klárika most is „el,,kúrta” mint annó…..nem kicsit
    hanem nagyon!!!!!!!
    Na erről ennyit:”Hazudtunk reggel,délben és éjjel”

  • Amúgy békemenet is lesz „pár emberrel” és persze szemkilövés nélkül,mert az mostanság nem divat…..

  • Kedves Margit !
    – Az „előválasztás” teljes siker a kormánypártoknak ! – Sikerült az „ellenzéket” szétzilálni, Dobrevet szénné alázni, a DK törpepárttá nyomorítani…stb.
    – No ehhez a kormánypártok nem tettek hozzá semmit, „az ellenzék vezére” akinek hálásak lehetnek ellenfelei lenullázta magát!
    – Most kezdődik a „kampány”, mi lehet még a tarsolyban ?
    – A ” Főkolompos” csapatai jól állnak, nagyot kell hibáznia, hogy elmenjen a meccs…

  • ˙

    Alulról a harmadik bekezdés:
    -az osztrakiszmosz igazához:
    ˙

    Ó igen! A hárommilió-négyszázezer nyugdíjas, mint a társadalmi
    m é r l e g . n y e l v e . leng hol jobbra, hol meg balra aszerint, épp ki ígér neki kedvezőbb létfeltételeket – esetleg 10, avagy 5kg krumpliszsákba csomagolva 😀 🙁 …

    22-ben éppen fejenként 80´000 közpénz löki, lökdösi majd őket jobbra úgy, hogy közben képtelenek észrevenni az őket amúgy költségvetési napszámban elszámoló nagybirtokos – G a z d a – sunyi és álságosan számító, csakis a választásokra apelláló, sajátjaként adakozó, az állami és más lakájmédiák [összesen van vagy ezer] oldalain ezt privát, nagylelkű adományaként hánytorgató, végtelen jóságát fitogtatva nekik feltálalva propagálni …

    Az osztrakiszmoszok* mai osztálya pedig? „Élve e lehetőséggel” magán ajándékként fogadja a nekik, csakis a Köz-ből járó, immár maradék morzsalékot, azt mely járandóságukat már 10 évvel ez előtt sem kaptak meg, s amely azóta úgy inflálódott el, mint a nekik most odaszórt császármorzsák is…

    Pontosan, akár pár éve egy olvtársunk(nemtom’már ki volt) ezt helyes történelmi analógiájában megfogalmazva a cserépszavazók mindenre kapható egykori táborához, ezt a . n y u g d í j a s . szavazóhalmazt azok ókori megfelelőjének, egy külön társadalmi, sőt gazdasági . o s z t á l y k é n t . „értékelte” tekintve, hogy az ő döntésük, [a 3,4-millió] hatásuk egy egész ország további 4-évi nyomorát, vagy éppen felvirágzását hozhatja magával, attól függően, hogy elhiszik a de-spota effajta sunyi játékát vélük, avagy szavazatukkal utasítják el az ilyen légypapírtaktikázást és leszavazzák ezt az alattomos Fára-jót…

    Sajnos már több, mint tíz éve azt kell megtapasztalnunk, hogy a lét s vele ez a hamis lét határozza meg a tudatot és nem feltétlenül a magasztosabb elvek.
    ˙

    .

    * Osztrakiszmosz: cserépszavazás intézménye az ókori Athénban, ahol a plebsz tömege bizonyos szavazási technikára specializált csoportja ezzel a rendszerrel döntötte el az egyes politikusok, s vele akár a köztársaság sorsát a következő ciklusra…
    Az osztrakiszmoszok tömege ott mindössze párezerre volt tehető, a maiak már három-milliónál is többet nyomnak a társadalmi mérlegen…

  • Kedves O1G666! Lehet propangandának tekinteni: de az is érvényes, ha valaki érvekkel próbál meggyözni.
    A ciklus megosztása. Nem térek ki a technikai nehézségekre.
    De. Márki Zay nem liberális jobbos, hanem rigid jobbos, némi savonarolai hittérítő beütéssel Tény: Kanadában megtanulta a pc beszédet, amivel el tudja adni a gyakorlatlanoknak a szándékait.
    A politika szerintem nézetek, felfogások, ideológiák versenye. Léteznek taktikai megfontolások – de nagyon keskeny a határ a kompromisszumkész és az ELVTELEN politika között. Mint szabadelvű szocialista, nagyon sajnálom, hogy ezt a határt az MSzP átlépte.
    A Momentumnál is sajnálom, hogy kizárólag az ÚJ-ra építette a döntését, szintén nem számolva MZP elveivel.
    Nem lennék meglepve, ha MZP 1-2 éven nelül, miniszterelnökként a várhatóan nagy létszámmal bekerülő fidesz-frakcióhoz állna.
    Mondok példát: Ma Magyarországon az egyházi kezelésű iskolák sokkal nagyobb állami kvótát kapnak, mint az államiak. Sok településen ezzel megszűnt a szekuláris oktatás. Ezt a következő kormánynak orvosolnia kell. Ez a kormányba bevont MZP-vel lehetetlen.
    Vagy a szociálpolitika. A jobbos felfogás szerint ez jótékonyyság, amit a jóságos állam bácsi a kormányfő képében ad annak, aki megérdemli. Szerintem meg minden ember egyenlőnek születik, joga van a méltó életre. Bajba került, vagy nehezebb sorsú társaainknak JOGUK van a közösség támogatására. Ez biztosítja egyébként egy társadalom mobilitását, legfontosabb „vagyonának”, az embernek a hatékony működését. A megmerevedett, átjárhatatlan határok kiélezik az ellentéteket, lebénítják az egész társadalom haladását.
    Ez volt egyébként a Kádár rendszer legnagyobb előnye a létezett népköztársaságokkal szemben. Pl. az én továbbtanulásra küldött káderlapomon ’62-ben még szerepelt: E (egyéb) származású. Ezt a jelzést a KB – ha jól emlékszem – 64-ben megszüntette. (Persze, informálisan még ismerték a felvételiző „származásáta” – de más az, amikor pontszám jér a felvételinél.
    Volt egy akció a hetvene években, Munkások az egyetemre! Ennek keretében érettségi, felvételi nélkül kerülthettek fizikai munkások egyetemekre.
    Tiszta röhej – azért nem kerülhettem közéjük, mert addigra munka mellett leérettségiztem, és már nem satu mellett, hanem művezetőként dolgoztam. Tehát nem voltam fizikai munkás. Bizonyára nem segített az se, hogy éppen egy KISZ fegyelmi ügyem is volt.82-ben meg pártfegyelmit akartak adni – akkor már újságíró voltam -, de akkor még nem voltam párttag. Szegény agitprop titkárnak – akivel összeütköztem, nyilvánosan, cikkben – habzott a szája, hogy nem tud kirúgatni. De nyiván nem használt a karrieremnek.
    Ez a helyzet tér vissza Magyarországon – csak épp parlamenti törvények formájában. A népköztársaságokban az volt a jogi felfogás, hogy a Párt Politikai Bizottsága által hozott, és a Központi Bizottság által megerősített döntéseket a Parlament törvény formájában rögzíti. (Igen tanulságosak azok a jkv-k, amik a KB-n elhangott vitákat rögzítették. A vita nem volt nyilvános, csak a KB határozatokat tették közzé. De nem volt nehéz hozzájutni a jegyzőkönyvekhez nekem, mint újságírónak és párttagnak. Igen tanulságos olvasmányok voltak.Bár kevés kollégám vesződött ilyesmivel.
    Akkoriban vetődött föl bennem: miféle jogállam ez?
    És most kísértetiesen ismétlődnek ezek. Bár a nyolcvanas években már nem volt szokás az, amit Kövér elvti, mint a Parlament elnöke megengedett magának. Büntetőjogi szankciókkal fenyegette azokat, akik felvetették a zalaptörvényük konszenzusos Alkotmánnyá való visszaalakítását.
    Szóval a helyzet fokozódik. Ezt hevíti tovább MZP – ismétlem, rigid jobbos felfogású megjelenése az ellenzéki oldalon. Nem a jobbossal van baj, az létező nézetrendszer: hanem a merev, dogmatikus felfogással. Ezért keveredik lépten-nyomon hazugságokba, amik miatt a múlt héten számtalanszor elnézést is kért.

  • Géza

    A néhány száz, v. ezer (ha egyáltalán-:) „ukrajnai magyar” szavazata fogja Orbánt hatalomban tartani a kb 6-8 milliós választói tömegben?
    Komolytalan vagy.
    Ezt csak a hozzád hasonló képességekkel bírók képesek elhinni.

  • Orsós és
    Bendegúz
    14.11:31

    Uraim, Gúz és Eli!

    1789-ben a FORRADALMI ERŐK NEM A KIRÁLY* SZEMÉLYÉT,

    HANEM A . H A T A L M Á T . TÁMADTÁK !

    Tudniillik a”kétezer” éves,vérségen alapuló,ősi mindenhatóságot.

    – 1789.nélkül ma is az ősiség,ill a jobbágyság uralná a Világot!

    Uraim! Az Önök szemforgató, álhumanista szózata díszes, de

    rémhamis hangszer, amelynek húrjait direkte lehangolják, avagy

    éppen szándékosan feszítik túl.

    A Nagy Francia Forradalom nélkül Önök ma a deresen** sírnának,

    avagy épp a másikat húznák deresre attól függően, hogy a másik

    hová született.

    Nem lenne villájuk Floridában,de még nyugdíjban se részesülnének

    és látástól vakulásig túrhatnák az uraság földjeit…

    Gratulálok e széplelkű megnyilatkozásaikhoz. ))) 😀 (((
    ˙

    Málnaszőr
    ˙

    * KIRÁLY alatt itt a teljes hatalmi feudalista piramis értendő.
    ** DERES értsd: a feudalista jogrend esszenciája…

  • Idézet a cikkből : „””A kormánypárt viszont magabiztos lehet: számottevő tartalékai vannak az országon kívül élők szavazataiból.”””
    Margitka ! ha utána nézett ,hogy hogyan működik ez azután módosítsa e mondatot! mert ez alapján mintha nem tudná hogy mit jelent a külhoni magyarok szavazata.:
    A 444.hu írja :
    „””Király András
    POLITIKA
    2018 április 15., vasárnap 5:38
    445
    A választás éjszakáján végzett első összesítés ….
    Szombatra végül az összes levélszavazatot összeszámolták, és bár ezek javarészét továbbra is a Fidesz kapta, a listás mandátumok számítására szolgáló D’Hondt-mátrix sajátosságai miatt ez végül nem plusz mandátumot, hanem a hét közepén megszerzett mandátum elvesztését okozta a Fidesznek. A végleges eredmény szerint így a Fidesz végül 42 listás mandátumot szerzett, pont ugyanannyit, amennyit a levélszavazatok nélkül is szerezhetett volna – a Jobbik pedig visszanyerte azt a listás mandátumát, amit a hét közepén még elbukott a Fidesz javára.””””
    Akkor hogy is van ez a „””számottevő „”” tartalék???
    Pedig –ahogy írják : szerdán már 150 000.- külhoni szavazat volt ! ami még növekedett :
    A külhoni szavazatok alapján :
    A listás szavazatok eredménye
    1. FIDESZ-KDNP 96,24 százalék 216 120 szavazat
    2. LMP 0,93 százalék 2079 szavazat
    3. JOBBIK 0,91 százalék 2053 szavazat
    4. MSZP-PÁRBESZÉD 0,55 százalék 1244 szavazat
    5. MOMENTUM 0,45 százalék 1000 szavazat
    6. DK 0,30 százalék 667 szavazat.
    És a 216120 szavazatnál egyetlen mandátumot sem kapott
    Ezeket a napi.hu írta :Szabó Zsuzsanna, 2018. április 14. szombat, 13:06.
    No akkor Margitka hogy is van ez ?
    üdvözletével

  • „A ” Főkolompos” csapatai jól állnak, nagyot kell hibáznia, hogy elmenjen a meccs…” – mondja a remek tollú slapaj, és nagyon remélem ez pont annyira fog bejönni mint a jól sikerült Trump jóslata 🙂

    Slapajunk másik nagy mondása „No ehhez a kormánypártok nem tettek hozzá semmit,…” – szintén ugyanolyan esetlen és könnyen megcáfolható hazugság mint amit már megszokhattunk a gyanús kanadai szakdolgozat elkövetőjétől.
    Vagyis a Fidesz és holdudvara majdnem másfélszer annyit költött politikai hirdetésre a közösségi médiában az előválasztási kampány alatt, mint az előválasztáson részt vevő politikai erők összesen. Ez 369 millió forintot jelent a kormány és 262 millió az ellenzék térfelén.
    https://telex.hu/belfold/2021/10/15/az-koltotte-a-legtobbet-kozossegi-medias-hirdetesre-az-elovalasztasi-kampanyban-aki-nem-is-indul-rajta

  • Most, hogy végre túl vagyunk a bemelegítő meccsnek számító előválasztáson arra kérném a nagyérdemű és egyébként valóban tiszteletreméltó szurkolótársaimat, hogy koncentráljunk ezentúl a valódi tavaszi tétmeccsre a nyilván rettentően megalapozott azonban erősen személyeskedőnek tűnő megjegyzések mellőzésével, elfelejtésével (mint pl.a merev, dogmatikus felfogású tróger stb.). Persze aki továbbra is a főméltóságú nagybányai lopótököt szeretné hatalomban tartani valamint a most éppen 9-12 évre bebetonozott főhivatalnokait annak nem szóltam. A többieknek hálás köszönet!

  • Még csak annyit, hogy remélhetőleg nem tévedhetetlen, mindenben tökéletesnek bemarketingolt (beRogánolt) félistenekre, hanem alapvetően tisztességes, a hibáikat és hiányosságaikat elismerő, néha még bocsánatot is kérő, a nép (és nem csak a rokonok és barátok) felemelkedését elősegítő emberekre szeretnénk szavazni, ugye? Meggyőződésem, hogy mind Klára mind pedig Péter ilyen, valamint a többi megválasztott ellenzéki jelölt is. Amíg nem bizonyítják ennek az ellenkezőjét addig adjuk meg nekik a bizalmat!

  • T. Málnaszőr!
    21.X.16.12:53

    Ja..! A „polgárság” e feudális jogi fundamentumok eltörlése – pl. 1789.,vagy 1848. – ellenére a piramist a maga módján mégis továbbfejleszti, mégpedig a protekció és a korrupció rejtett(?) útjain.

    Rövidre zárva: itt van például a hazai Orrban-klán feltűnő meggazdagodása és az ő vazallusairól való több évtizedes, figyelmes, odafigyelő paternalista, atyáskodása a legfőbb hűbérúr királyi szintjéről…

    Példának okáért; a szó szerint >kijátszott joghézagokkal<, vagy az úgymond' egyfajta fikció, a "parlamenti kétharmad" értékmérő blöffjével személyekre szabott lexekkel, orbanista express-törvényekkel* történő durva visszaélésekkel. Mégpedig adott protezsált címére pontosan lepasszolt x-milliárdos állami rendelés tenderekkel, föld és területjuttatásokkal, stb.stb.stb.

    Máris fennáll a f e u d a l i s t a . hierarchia . p o l g á r i . v á l t o z a t a , végülis a verseny kizárásával, melynek szükségszerű velejárója a mások ki-,illetve leszorítása a perifériára csakúgy, mint az ősiségen nyugvó hűbéri hatalmi rendben,mint a példakép Horthy korszakban jól bevett szokás volt
    ˙

    ˙

    * Orrbanista express törvényeket úgy hoz "a bűvös 2/3", hogy Orrban-Vezér adott ötletét átadja, átadják egy hetedrangú, örök-néma képviselőnek, aki már másnap "lentről jött" képviselői indítványként nyújtja be"a tiszteltnek",amely azt másod, vagy harmadnap "többségi"igennel tárgyalás és vita nélkül, tehát változatlan formában már el is fogadta…
    ˙

    Utóirat:
    Az effajta, immár 11 éves
    "polgári"törvényhozási szokást
    nyugodtan nevezhetjük akár
    h ű b é r i . d e m o k r á c i á n a k . is.

  • Cukihara
    17. 2:21
    ˙

    A TÖRTÉNELMI EVOLÚCIÓNAK KÜLÖNFÉLE ÁLLOMÁSAI LÉTEZTEK ÉS VANNAK,

    AHOL AZ ÚJABB NÉHA KÍSÉRTETIESEN HASONLÍT AZ ELŐZŐKHÖZ…
    ˙

    Ps. A fejlődés iránya nem mindig lineáris, inkább spirálisnak mondható, mely jelenségben az emberi természeté a döntő szerep…

  • málnaszőr
    2021 október 16
    4:01 de.
    Idézet tőled :. n y u g d í j a s . szavazóhalmazt,,,, cserépszavazás intézménye,,,,,a plebsz tömege bizonyos szavazási technikára specializált csoportja,,,,Az osztrakiszmoszok tömege ott mindössze párezerre volt tehető, a maiak már három-milliónál is többet nyomnak a társadalmi mérlegen…,,,
    Nem nagy dicsőség a nyugdíjasokat így leböcsmérelni !!!
    És vajon ez a szavazóhalmaz miért higgye el a gyuriferi féle csapat ígérgetéseit,nagyotmondásait , azt ,hogy nem gyuriferi jön vissza–hanem csak a felesége (((( aki sokszor bizonyította mostanában ,hogy semmivel sem beszél kevésbé vadul,mint férje,aki bizonyította,hogy a junióban Magyarország ellen beszél —- persze azt beállítva ,hogy csak a zorbán ellen beszél,meg együttműködve a S.Gyuribácsival,aki köztudottan ellenfele a zorbánnak,és számtalan kormányt buktatott már meg szervezetein keresztül a földön …..stb.stb.stb.))),Miért higgye el,hogy 2006-ban nem verették végig Budapest lakosságát,miért higgye el,hogy most jobban fogják tudni működtetni a gazdaságot mint tették 2010 előtt,,miért higgyék el,hogy : nem fognak hazudni éjjel , nappal,reggelente,meg amikor fent vannak , meg amikor alusznak,meghogy nem fognak elqurni semmit ??? …. meghogy lehetne sorolni !
    De a nyugger az megvehető ,és csak zorbánista — a rendszerváltozás ??? után meg csak mszmp-s volt , meg még most is itt vannak sokan belőlük!!!
    Ezeket vajon miért is nem tetted beszédedbe ? Ja hogy ilyen nincs?? –persze ,mert baloldalon csak az az igazság amit ott mondanak!!!
    Lenne min elgondolkodni!!!

    üdvözletével

  • Geyza
    2021 október 15
    11:28 de.
    Aranyos Gézukám ! Nagyon nagy szeretettel üdvözöllek !!!
    Ajánlom figyelmedbe az itt leírtakat :::
    toth péter
    2021 október 16
    4:53 du.
    üdvözletével

  • Orsós Elemér

    málnaszőr
    2021 október 16
    12:53 du.

    Gratulálok! 😀 Ez a fősodor legfőbb érvelése és hivatkozási alapja a mai elfajzott -anarchiába sodródó- liberalizmus védelmében, miközben a 2000 éves címek elhagyása mellett(csak nyilvánosan, mert egymás közt hivalkodva alkalmazzák és kihasználják!) sunyiban az örökölt és meghagyott krőzusi javak által megmaradt egzisztenciális kiváltságok továbbra is fennmaradtak a látványos, megfélemlítő -de felesleges, mert extrapofitot nem hozó- pallósjog és deres nélkül! 😀 (Na, ezt 3 mondatban kellett volna kifejteni, de nem volt kedvem hozzá!)

  • Kedves Tóth Péter! (okt 16) Éééés? Cssk azt bizonyítod az adatsorral, ami miatt ellenzem a nem itt élők szavazását. Aki nem itt él, annak fogalma sincs, hogyan herélik ki a gojogállaomt, demokráciát pl. a médiatörvénnyel,ami miatt kománykritikus médium már csak neten működik: még a helyi frekvenciákat is elvéve. Nem tudják, hogy világbajnok az áfa, amit fizetünk, hogy a jegybank pörgeti az inflációt, amit csak a társadalom alsó 80%-a szív meg – a felső 20-nak lehetősége van a jövedelmeit, fogyasztását átcsoportosítani, kivédeni a hazai pénzromlást. Fogalmuk sincs, mit művelnek az állami vagyon alapítványokba való kimenekítése -életfoytig tartó kinevzéskkel, amiket csak kétharmaddal lehet megváltoztatni.
    Igen érdekes pl. a kormányfő lányának és családjának kivándorlása Marbellára.(A spanyol sziget elég hírhedt laza gazdasági törvényairől, a nem egészen tiszta vagyonok kimosásáról.)amenekítésével – életfogytig kinevezett „baráti” kuratóriumok asszisztálásával stb., stb.Hogy a kamrát már kiürítették, most már a polcokat hasogatják föl és a tetőcserepet, ablakkereteket bontják. Veszik föl a hiteleket pl. Kínától 500 milliárd forintot kamatra, azért, hogy felépítsék a kínaiak számára(!) az egyetemet Budapesten. Elég perverz nem??? Miközben nem veszik föl még az EU krízisTÁMOGATÁSAT (nem hitelét) se, merthogy az EU beleszól az ügyeikbe. Naná – vizsgálja pl. a jogállami normák betartását, és az EU pénzek körüli „anomáliákat”.
    Vajon tudnak-e a Kanadában, Romániában, Szlovákiában élő magyarok arról, hogy a határidő nélküli felhatalmazási törvénnyel a kormány fölszámolta a parlamenti demokráciát, és rendeleti úton „törvénykezik”?
    Ahogy engem se nagyon érdekel, hogy működdnek ezek a részletek Romániában, Kanadában stb. Csak az, hogy az ott élő magyaroknak azonos állampolári jogaik legyenek, és lehetőségük legyen nemzeti identitásuk megőrzésére, kifejezésére.
    Lenézi a magyar nemzetet az, aki azt hiszi, pár obulusért megveheti a szavazatukat. Az idézett adatok nem azt mutatják, hogy a határon kívüliek egyetértenek az általam felsoroltakkal, csak azt, hogy fogalmuk sincs ezekről. Ezért ellenzem a nem az állam területén élők szavazati jogát.

  • ferenct
    2021 október 16
    9:25 de.

    Géza

    A néhány száz, v. ezer (ha egyáltalán-:) “ukrajnai magyar” szavazata fogja Orbánt hatalomban tartani a kb 6-8 milliós választói tömegben?
    Komolytalan vagy.
    Ezt csak a hozzád hasonló képességekkel bírók képesek elhinni.
    ————————-
    A hivatkozott választói tömeg 2018-ban 8.312.173 lélek, azaz ennyien jogosultak. Ebből szavazott 5.694.751 állampolgár, tehát jól láthatóan az összlétszám kétharmada, a harmadik harmad nem szavazott. A fidesz 2018-as 2/3-a pl 1 azaz egy darab mandátumon múlt. A fenti számok általában megfelelnek a szokásos választói hajlandóságnak, ám nem kizárt az ettől eltérő szavazati arány sem + – százalékokkal, de nem valószínű, hogy túlságosan megugrana bármely irányba is, esetleg 5-10 %-al, ezért hát nyugodtan vehetjük a fenti számokat átlagosnak! Az az egy mandátum pedig bizony bőven betudható a határon túli ill. az ukrán bérszavazók aktív közreműködésének, pedig 2018-ban a Fidesz még koránt sem érezte a hatalmát ennyire fenyegetettnek mint most, az összellenzéki együttműködés következtében – ergo, most 2022-ben dupla intenzitással hajt a külhoni „segítségre” kerül amibe kerül, mert pontosan tudja, hogy mi minden függ tőle. Ne legyen tehát meglepve, ha további mandátumok sorsát is az ukrán és egyéb erre feljogosított, még véletlenül sem Magyarhonban élő, dolgozó és adózó kettős állampolgárok döntik majd el, és nocsak, hát nem megint összejött a 2/3? Ne legyen így, de majd meglátjuk! Apropó, Ön tudja pontosan, hogy hányan szavaztak kettős állampolgárként, ill. a kamu címekre bejelentkező ukrán állampolgárságú személyként? Csak azt tudhatja, amit erről a Fidesz által vezérelt NVI közzétett – ám ellenőrizte, helyesebben ellenőrizhette azt valaki, hogy ténylegesen mennyi az annyi? Nem, miután az ellenzéki megfigyelőknek /megbízottaknak arra már nem volt jogosultságuk. Mi a garancia arra, hogy 2022-ben nem ugyanez lesz a helyzet? Nem lehet kizárni, hogy a választások lebonyolításáért felelős kormánypárt, történetesen a Fidesz annyi külhoni szavazatot talál majd az erre a célra fenntartott urnában (levélborítékok) és „számol meg” amennyire épp szüksége van/lesz a 2/3-hoz! Miért is kellene elhinni csak úgy bemondásra, Istenbizonyra? Ez a tény már önmagában kizárja a választások tisztaságát, és egyenlőségét, ilyen a világon nincs és akkor még szót sem ejtettünk egyéb dolgokról, melyek bizony előfordultak pl a 2018-as választásokon (is)!

    Ami pedig a képességeket illeti, Ön nem először minősítgeti Geyza – vagy úgy általában az önnel eltérő véleményen lévők – szellemi „kapacitását” de maradjunk ezúttal csak a nevezettnél : még nem sikerült bizonyítania, hogy az Ön képességei bármilyen vonatkozásban is meghaladnák Geyzáét, pedig higgye el, figyelek!

  • toth péter
    2021 október 17
    4:35 de.

    „Gézukád” neked az akire én most erősen gondolok.
    Te nyilas-szimpatizáns kis patkány.

  • Begerjedt a kis náci-csíra. Eddig kusstiban volt de most megkapta az új irányelveket arra nézve hogyan és miként kell „raltivizálni” a történteket.

    A szemét kis troll. Levélben kapja meg a véleményét.

  • toth péter
    2021 október 16
    4:53 du.

    Mit idézgetsz a cikkből te patkány?
    Mindannyian olvastuk és nem most hanem mikor még megjelent.

    Nem vagyunk kíváncsiak a cikkel kapcsolatos mellébeszéléseidre.
    Te nyilas-szompatizáns kis náci zigóta.

  • Orsós Elemér

    málnaszőr
    2021 október 16
    4:01 de.

    „Ó igen! A hárommilió-négyszázezer nyugdíjas, mint a társadalmi
    m é r l e g . n y e l v e . leng hol jobbra, hol meg balra aszerint, épp ki ígér neki kedvezőbb létfeltételeket – esetleg 10, avagy 5kg krumpliszsákba csomagolva 😀 🙁 …”

    Teljesen korrekt a megállapítás, de csak a gondolatjelig, viszont a „10 avagy 5 kilogrammos krumpliszsákért” való voks eladás nem a nyugdíjasokra a legjellemzőbb, hanem azokra akik a büdös életben nem dolgoztak -legalábbis bejelentve-, nem is akarnak, de ezek ellenére nyugdíjra viszont pofátlanul igényt tartanak!!!

  • Besancon
    2021 október 17
    9:00 de.

    ÁÁÁáááá..én buta vagyok..írni olvasni alig tudok : )).. : )))

  • ferenct
    2021 október 16
    9:25 de.

    Ne beszélj mellé. Minden szavad egy hazugság.

  • Orsós E
    17.3:17

    Jómagam csak konstatálni bátorkodtam, hogy társadalmunkban – a . n a g y p o l i t i k a . számára – ez a 3˙400˙000 nyd-as. mégiscsak egy, a választási potenciálra . m e g t ű r t , illetve e . célra „” f e n n t a r t o t t „” osztály, amely csupán a százalékos arányával veszi ki részét a közéletből, de akkor csak a létszámából adódó alapos és döntő erővel… Ha tehát valóban úgy van mint írod, az annál inkább támasztja alá az én álláspontomat az ókori cserépszavazó „osztály” analóg rendeltetését illetően…

    Mi sem beszél jobban erről az előre bekalkulált s mégiscsak megtűrt státuszról, hogy a Covid19-ben mégiscsak „az út szélén halni hagyott” 30˙000-res nemzeti veszteségen Orbanisztán egy könnycsepp nélkül(!) úgy lépett keresztül, mint felelőtlen gyerek az aszfaltra pottyant, olvadt fagyin szokott átlépni… – Tudniillik, se egy mea culpa, se pedig valami szervezett nemzeti gyász. Sőt, mi több, legalább megmaradt a költségvetésben előre kalkulált nyugdíjuk…

    Tehát a Führer számára az így elhullottak száma mindössze egyfajta technológiai „kálót” reprezentál sőt, az általuk képviselt és váratlanul hátrahagyott hatalmas nyugdíjtömegük hagyatékát őfőméltósága most saját kegyeként osztogatja a megmaradt „huszonkettes” választói mérlegnyelve részére…

    Oszt’ mesélj mán’Te; a . h o n o s í t o t t . ukrán és román ezrivel 1-1 határszéli gunyhóba bejelentkező cserépszavazó tömeget mégis az itt általad lógósnak degradált csoporton belül ugyan mely >dologtalanok< közé sorolnád ? Vajh ezek, mikor dolgoztak meg a magyar nyugdíjért, betegellátásért, szavazati jogért és más, kedvezményes ellátásokért ..?

  • Ui

    „Az út szélén halni hagyott” = Führer egyszer kijelentette;

    „senkit nem hagyunk az út szélén”.

    Az a „mindössze 30ezer” nem ezt bizonyítja hanem, hogy csak ha

    még él az illető, ameddig szavazni tud, különben l’vn’szva’…

  • Uram Isten MALNASZOR, hol tanult maga tortenelmet????

    A Francia Forradalom nem hogy NEM demokratikus lehetosege celjaval tortent, hanem a monarchia elleni gyuloletbol.

    S eredmenye tavolabb volt a demokratikus celoktol mint az eg a Foldtol.
    Sot egy sokkal kegyetlenebb es veresebb CSASZAR-sagot produkalt mint az elozo francia kiralyok uralmai.

    Louis XIV SOHA NEM VOLT kegyetlen sem veres diktator mint Napoleon!!!!

    De bizonyara elfelejthetelen lenne az is hogy a mai tarsadalmi szocialis intezemenyek mind a Bismark kezdemenyesesei voltak, amit a nyugati vilag kopirozott.

  • Az egyik hozzaszollo alatal kozolt adatok alapjan a Fidesz-en kivul egyetlen part sem volt kepes meg egy szazalek szavazatokat sem kapni.

    De vajon miert mind az ideges feszultsegeik amig a parlament tobbsege fogja meghatarozni az eredemnyt??????

    S a „gyoztes” partnak nem eloirt a tobbsegi gyozelme.
    Hiszen a kisebbseg ma is a hatalmon.

    A Fidesz az 50%-alatti szavazatokkal a gyoztes!!!!

    Mondanak azt a „selelyt-juk bosszujanak” ?????

    Tagadhatalnaul rendszeruk semmi mas mint csupan a demokratikus modszerek kijatszasanak a „selejt”-je!!!!!

  • talalom es MIND a panaszkodoknak!!!!!!!!

    Panaszaik lehjetne jogos es tenyeken alapozott, de miert nem hajlandok a lehetosegeikm alapjan cselekedni ????????

    Alaptorvenyuk 8. cikke alapjan, csupan 100,000 hozzajarulo kevetelese alapjan barmi-alanyt teljes nemzeti szavazatra tehetnenek.

    Keptelenek lennenek 100,000 ezer polgar hozzajarulasat megnyerni????

    De vannak am meg a birosagaik is, ahol barmi kovetelest jogosan feltehetnek.
    Nem letezik ma JURY rendszeruk, de barmi koveteles kieligetiset megnyerhetik amig a vadlott kepetelen ellenbizonyitani allaspontjaikat.

    Soha nem is mernek probalkozni a torvenyes modszerek alkalmazasaival.
    Vajon miert nem??????????????????????????????

    P.S.
    Miert nem a mas allampolgarok szavazatai ellen?????

    Hiszen az torvenytelen a vilag leg-tobb nemzetei torvenyei ellen!

  • Egy hasonló cikkhez már megírtam a váleményem!
    teljesen mindegy,hogy melyik kerületben ki vezet,(pénzért vett szavazatokkal…)semmi esélyük nincs,egymást is írtják (szerencsére),és se program,se összefogás,se jövőjük nincs,mert már a béka feneke alatt vannak(pláne,ha aa múltjukat is figyelemvbe vesszük:terror,megtorlás..)
    Na vágleg „elk..rták”!!!!!4

  • A cím nagyon találó,csak az utolsó „e”betű felesleges.Valójában így hangzana:az ellenzék és a demokrácia siker.(kevesebbet kell inni)

  • Bendegúz a’hetvenkilencediken!
    2021. október. 18.-án -> 12:49

    Kérem! Miért nem írja fel a hivatkozást a komment keltjére ???!
    Jellemző magára: hadd keresse az a vitapartner a maga kifogásolt kommentjét. Node sebaj…
    Szálljon már le a magas lóról B.Gúz!

    Jómagam pedig cáfolom az ön arra vonatkozó téves álláspontját, miszerint a forradalom nem más mint az egyéni bosszúállás alkalmas terepe.

    Kedves Bende G.! Ha elolvasta volna és nem csak nézte volna a „málnaszőr16/12:53” stb e témában kelt álláspontomat, akkor abban azt is láthatta, hogy a forradalmak hosszú folyamatok eredményeként robbannak ki és a régi helyett egy merőben-új társadalmi, és jogrendet hoznak létre megváltoztatva vele a teljes korábbi társadalmi struktúrát is.

    Egyszóval a társ.forradalom kirobbanása nem az egyes egyén sajátos magánbosszúja, hanem – többekközt és részben – egy közös társadalmi elégedetlenség, felháborodás eredménye. Ugyanakkor a kirobbanásával még nem beszélhetünk befejezett tényről. Tudniillik a kivívott forradalomnak még számtalan állomását különbözteti meg a történelem.

    A Nagy Polgári (Francia) Forradalom hatalmas világtörténelmi jelentősége vitathatatlan, azért is mert nemcsak a papírformát, a polgári jogot tette helyére, de az állam szerkezetét is a polgárság – a szabad vállalkozás, és a földhöz való jog stb. – igényeinek megfelelő alapokra helyezte. Ebben Bonaparte Napoleon érdemei még abban is megnyilvánultak, hogy hadjáratai során nemcsak „a forradalmi” eszméket, de annak gyakorlati, emberjogi vívmányait is elterjesztette, melyen még az sem változtatott, hogy közben önmagát köztársasági elnök helyett császárrá koronázta. Hiába,”az ember” a zseniben is ott dolgozik, miközben – lehet, hiúságból – a jogon túl új és nagyszerű kultúrát, tudósokat visz a meghódított területekre, ösztönözve új tudományok és művészeti stílus kibontakozását amerre csak jár. – Persze, v. sajnos Moszkvát kivéve. 😀

    Egy más lapra tartozik az, hogy a maguk konzervatív úgymond’ „Szent Szövetsége”, ha azt hallja, hogy „forradalom” minden ellentétét félretéve máris a hang irányába lő… ÉS, ami még érdekesebb az önök végsősoron forradalomban született polgári állama s benne olyan floridai kastélylakó, mint maga is, mégis azonnal epeömlést kap, ha azt hallja, hogy forradalom… Magának T.79.úr ma is fontosabb XIV.Lajos Napkirály emberi joga, mint az azóta kiterjedt polgári szabadságjogok összes vívmánya.

    Miért is??? Tán csak nem? Van az a villa, vagy az a féltett kastély, esetleg kötvény,v vagy részvényköteg, ami magának jóval fontosabb ezeknél…

    Elnevezte e már a floridai birtokait NEW-KENDERESH-nek ? 😀
    Ha eddig nem, hát sürgősen tegye meg!
    Higgye el, nagy sikere lesz. Különösen a magyar emigráció körében. Zarándokolni fognak oda… Azt bizton még Orbán is szívesen fölkeresné.

  • O1G666
    2021 október 14
    4:04 du.

    Töröm a fejem, hogy ez az O1G666 vajon ugyanaz a személy aki eddig ezen a néven írt? A stílus, a szóhasználat, na és a következtetések okán írt „vélemény” gyökeresen más mint az eddig megszokott, de persze semmi sem kizárt.
    A kettős ( megosztott) miniszterelnöki hatalomgyakorlás javaslatát megmosolyogtam – miután elég kivitelezhetetlen. Azért 4 év egy ciklus, hogy azalatt mutassa meg mit tud a delikvens, ha nagyon nem „válik be” akkor „leváltódik” ( arra érdemes országokban) ám ha érdemileg kormányoz és az irány elfogadható és világos, akkor kap újabb 4 évet, mert az egy ciklus nem igazán elég a megvalósításra, sőt semmire.
    Itt azonban alighanem személyi okok is kizárnák ennek lehetőségét, tekintve, hogy amennyiben Dobrevre gondoltál mint váltótársra, igencsak más az alternatíva! Dobrev alapból balos és szociális programja ( liberális és zöld politikával tűzdelve) bizony merőben más, mint amit MZP kínál nekünk, legalábbis annak a kevésnek az alapján amit megosztott a nagyérdeművel nem igazán korrelál! Azt pedig már végképp nem értem, honnan vetted, hogy MZP igen, ám Dobrev nem hajtaná végre a népe által hőn óhajtott elszámoltatást, és a békesség kedvéért futni hagyná az érintetteket!? Ugyanarról a Dobrevről beszélünk? Mennyire kísérted figyelemmel a hetek, sőt hónapok óta tartó kampányát? Úgy tűnik nem sokat tudsz róla, nem figyeltél rá – te sem és még sajnos sokan mások sem! Nála kérlelhetetlenebb ám „megnyerőbb” hóhérai nem lettek volna az enyveskezűeknek – beleértve mindent és mindenkit aki bármilyen vonatkozásban is érintett! De, ez a hajó elment, bizakodj hát a jó MZP-ben akinek mint írod „egyik erőssége, hogy jobboldali, elvhű, életvitelszerűen is katolikus.”
    És ez mire garancia? A kormányzás minőségének szempontjából ez miért fontos és érdekes? Na, látod, engem az kevéssé érdekel, amit naponta hajtogat, hogy ő minden vasárnap ott van a templomban a hét gyerekével, és már akkor odajárt amikor OV. még csuhásozott a parlamentben! Továbbá azt írod, MZP semmiféle hímsoviniszta tulajdonságát nem észlelted, sőt inkább…….stb az ellenkezőjét! Itt már csak az a kérdés, mit nevezel hímsovinizmusnak! Amikor pl meglát egy hibásan írt beadványt mint pm. és azt mondja lemondó sóhajjal, hogy ” szegény asszony” – mikor megkérdezi a mellette álló, hogy miből gondolja, hogy nő az illető, azt válaszolja „hát a helyesírásából” – bocsi, ez nem a vicc rovatból való, saját köreiből „jegyezték” sok egyéb csemegével együtt! A gond, hogy nagyon kevés információ, ismeret és tudnivaló birtokában emeltétek nagyon magasra – idő előtt – és láttok benne valóban egy megváltót! Szerintem nem az, és erre előbb utóbb ráfogtok jönni, de – jobb lett volna előbb !

  • Málnaszőr
    X.19.4:53

    „A Nagy Polgári Forradalom világtörténelmi jelentősége vitathatatlan”-írod.

    Melyhez hozzátehetjük, hogy azt pedig sok . K i s . P o l g á r . vívta ki, kiknek kisebb része tisztes városi polgárrá, egy még kisebb hányada avanzsált csak Nagypolgárrá(!), azaz tőkéssé úgy, hogy másokat, és éppen a legnagyobb hányadot, a maga alkalmazásában szinte rögtön egy új és hatalmas, a rendszert is meghatározó gigászi méretű rétegbe a munkásosztályba szorította be-le. Na, nem rosszaságból vagy gonoszságból, hanem egy törvényszerűen bekövetkezett, történelmi szükségszerűség jóvoltából.

    Ennek az immár pusztán gazdasági folyamatnak a későbbi békés látszatát éppen az általad, Bendegúz79. és Orsós Elemér által is „reklamált”,
    >az anciene regimemel történt kegyetlen”forradalmi leszámolás”<
    tette lehetővé – és teszi, ki tudja még meddig folyamatossá csöppet se ellentmondásmentes, kapitalista gazdasági szisztéma komplex továbbélését egyelőre az egész világon..

  • Ráadás:
    M.szőr
    20.3:42

    Írod, hogy „a forradalmak kirobbanása mindig hosszú történelmi folyamat eredménye…”(következménye).
    Tulképp; a mennyiség minőségbe való átcsapásának történelmi analógiája…

    Ezek a folyamatok gyakran évszázados sőt, évezredes, sorrendiségükben vágyak, kívánságok majd követelések explóziójaként teljesülnek be feltéve, ha a forradal
    miság minden feltétele teljesül.Mely alapvetően csak
    olyan m e n n y i s é g i . k r i t é r i u m . meg-
    léte esetén jön létre,mely elegendő „energiát” szol-
    gáltat egy társadalmi robbanás bekövetkezéséhez. Ide
    tartoznak többekközt, a földéhség, a szabad vállako-
    zás iránti igény, a felsőbb osztályok kiváltságainak
    megnyirbálása,ill. ezek jogfosztásainak követelménye
    stb. Az ilyenek megfelelő mennyisége és nagyságának
    társadalmi feszültséget is előidéző m i n ő s é g i
    változást katalizáló hatást kell előidézniük,külnben
    nincs forradalom,vagy csk annak látszó ribillió lesz.

    Az 1848-49. attól volt forradalom, hogy régi vágyak
    óriási sokaságát volt hivatott teljesíteni, melyeket
    – idő függvényében – teljesített is.Ebben az értelem-
    ben beteljesült forradalomról beszélhetünk, melynek
    elmaradt tervei és követeléseit a . b é k é s . 1867-
    es Kiegyezést emelte forradalmi rangra,amelynek vol-
    taképp 48-as megvalósulása ellen éppen a magyar jobb-
    oldal küzdött a legtöbbet az 1945-ös földosztásig,sőt
    még ma is „csörgeti díszmagyar kardját”… 😀

  • Azt hiszem felreertitek az egesz valasztas jelentoseget!
    A mindent feluliro cel o1g diktatorunk es rezsimje levaltasanak demokratikus remenytelen megkiserlese! Nem egy klasszikus miniszterelnoki tevekenyseg!
    Ha Lucifer lehetne a potencialis legeredmenyesebb jelolt, akkor ra szavaznek, pedig valszeg nem vagyok luciferánus!

    Marki Zay nem az en ideologiai tarsam az emlitett ideologiai alapon, de ot latom legeselyesebbnek forradalom nelkul levaltani o1g-t!
    D. Klara nagyon szimpatikus, de zsarolhatova tette a fidesz es meg is tenne Gy. F. miatt. Es ertem, latom, tudom, de elfogadni nem tudom ezt ebben a sarkitott , feszelyezett helyzetben!
    Bekeidoben termeszetesen D. K-ra szavaznek! De ma a fentiek miatt nem latom Őt az elszamoltatasra eselyesnek!
    Spanyolo-ban Franco utodai az osszeharacsolt veres milliardok atmentesebol elnek ma is multimilliardoskent!
    Nem szénlapatolasbol!
    Szazezrek terrortol loccsanó vere aztatja Spanyolorszagot es szamos ingatlant rabszolgamunkajuk eredmenyekent.

    Tehat nem a konkret politikai, ideologiai vezetes alapjan szavaztam MZP-re, de vagyok annyira liberalis, hogy toleralom az ertekeit! SőT, az esetleges hibai mellett is tamogatom!
    Az orszag vezeteseben pedig van letjogosultsaga a hatalom megosztasanak, ahogy az EU-ban es Svajcban is!
    Nem is ertem, h miert szaladtok annyira elore, hogy mar a konkret kormanyzati hetkoznapi feltetelezett lepesek alapjan iteltek meg valakit!
    En eddig is a sardobalasuk ellen voltam, es szerintem a szavazok tulnyomo tobbsege egy kozos egyuttmukodo jeloltet latna szivesen!
    Nekem az elszamoltatasi hatekonysag az 1-odleges jelenleg!
    De barki nyert volna, teljes odaadassal tamogattam volna!

  • Van amikor ejszaka faradtan irok, igy nem tul cizellaltan, ahogy most is csak nehez3n maradok ebren….

  • Auróra Borealis

    Málnaszőr

    A horthysta Ellenforradalom bizony minden tőle-telhetőt megtett az 1848-as Forradalom polgárjogi örököse, a Kiegyezés szinte minden polgárjogi – azaz forradalmi – vívmányának az eltörlése, de legalábbis eliminálása, vagyis sok évszázad hűbéri viszonyainak a konzerválása érdekében.

    Ezt a nyugat elvi és erkölcsi támogatásán túl, a lakosság elhomályosítása érdekében egy folyamatos történelemhamisításban, legalábbis ferdítésben vitte véghez, mely minimum abban állt, hogy retorikájában a polgárjogi vívmányok teljes mellőzése mellett csak és kizárólag a szabadságharc Habsburg-és nemzetiség, vagyis „idegenellennes” vonásait nagyította fel abnormális mértékben többekközt kifelejtve belőlük a jobbágyság és a zsidóság felszabadítását, valamint az úrbéri kötelmek alapos megnyirbálását. Horthyék mindezt a hamisítást a nagybirtokrendszer fenntartása, tehát a földbirtokos osztály további fenntartása, ill. a saját uralmuk megmaradása érdekében machinálták meg.

    Nagyon szellemesen találónak tartom, a javaslatát Bendegúz79 floridai birtokai átnevezése érdekében New-Kendereshre*. 😀 Tudniillik nevezett kommenttárs csak a KMH-n már évek óta küzd a tömeggyilkos (cca. 1M áldozatot magáénak mondható) császári adjutáns rehabilitációja érdekeben, mely törekvése egybecseng a mai >orbáni Horthy-restauráció< fals harangszavával… És bár a francia haderő itt a """Francia Köztársaság""" képviseletében állomásozott, ha forradalom szele látszik fújdogálni több, mint száz évvel a maguk polgári(!) forradalma után, lévén ők se jobbak a Deákné vásznánál, inkább ültetik hatalomba az ellenforradalmat, Horthy személyében.

    Egyébként az ellenforradalom történelmi fogalom, nem Horthy találmánya. Azt a Nagy Francia Forradalommal szemben álló francia reakció – nagyon helyes terminológiával – már a XIX.sz. elején éppúgy használta önmagát meghatározandó, mint'19-ben Horthy admirális a maga hazaáruló Szegedi Gondolatában** a – mitad-isten, pont az Antant francia parancsnokságán tett – felajánlkozása kapcsán is, aminek az ő 25 évig fennálló kormányzóságát és rendszerét és NER-jét is köszönhette.
    ˙

    ˙

    * Kenderes: Horthy Jász Nagykun-Szolnok-megyei középbirtoka.

    **a Szegedi Gondolat: a Horthy-fasizmus szélsőségesen ellenforradalmi ideológiai irányzata.

  • aszongya a MZP Christian Amanpour nak a CNN -ben virtuálisan, hogy ő az akire Magyarországnak szüxége van {Magyarország még nem tuggya?} és teljesen független, és nagyon sokat tanult USA ban hogyan is kell választásokat nyerni {van aki nem lottózik?} és most az a borzalom ami van az le lesz cserélve, nem tudá vala mekkhatároznyi, hogy pontosan mire de annyi – szerinte – , hogy arra nem, ami manapság leve… nagyon jó ismeretekről tett tanúságot, kölcsönösen meg voltak elégedve egymással, tehát ha az Egybesűlt Ellenzék MZP vezetésével győzne Amanpour bizonyosan tapsviharban fog kitörni MZP dél bronxi tájszólása kiviláglott a mondandója mögűl

  • Tóth Péter
    ok.17.4:31

    Válaszomat az ön számára a okt.16.4:11 és okt.18.1:33 hsz-eim adják, melyekben korántsem állott szándékomban a cserépszavazókat személyes hova tartozásuk, avagy hitük szerint megkülönböztetni. Egyszerűen csak egy létező, azaz szociális helyzetük révén nézeteiben ingadozó, jó esetben hallgató mérlegnyelve sokaságot alkotva válinak azzá, aminek a saját szükséglete szerint szánja őket hatalmas kormányfő…

    Hogy e nézetemből maga azt veszi ki, hogy az baloldali irányultságú, téved mert nem erről van szó. Persze ez az ön baja, mert én csak egy társadalmi képet alkottam, ahol a „”hálás”” osztrakiszmosz a maga biztonságát pl.abban véli megítélni sőt biztosítva látni, hogy a mi d r á g a, és utonálló stílusu Vezérünk legalább e d d i g nem vette el tőle a nyugdíját, amit és ahogy 10 éve viszont simán megtett például a magánnyugdíjpénztárak 3000-milliárd, mások-pénzével …
    – Mit mondjak, ez tényleg rendes Kormányzóúr-Őfőméltóságától.

    Tehát az ábrázolt 3,4-milliós cserépszavazó halmaz ezt értékeli nagyra e jó alaposan megtestesült felcsúti, v. döbrögi jóságban, vagyis azt, hogy amitől tartottak, az legalább eddig nem valósult meg. 🙁

  • Orsós Elemér

    Auróra Borealis
    2021 október 21
    3:14 de.

    „A horthysta Ellenforradalom bizony …”

    Ezt kétlem, mert szerintem inkább az úgynevezett Tanácsköztársaság volt ellenforradalom, az azt megelőző Őszirózsás viszont valódi Forradalom lehetett. Az Antant szponzorálta -tehát nem spontán- Horthy leszámolást meg inkább nevezhetjük a bolsevizmus növekedési tendencia elleni beszarás antant-áfiumának, melynek semmi köze nem volt pro vagy kontra forradalomhoz, csak a kapitalista(nálunk még feudalista) mundérhoz.