Előválasztás — Bővebb válasz Jávor Benedeknek (is)

2021 október 18 9:17 de.30 hozzászólás

Jávor Benedek, aki Karácsony Gergely pártjának a politikusa, egy Facebook-posztban értetlenkedett az előválasztás előzetes eredményei nyomán született kommentek hangvételével kapcsolatban. Nem állítom, hogy olvasva az időnkénti mélyrepüléseket nem oszthatnám néha a véleményét. Van azonban egy kitétel az írásában, amin talán érdemes alaposabban polemizálni. Mint írja, azt írja, hogy reméli: „bármi is lesz a második forduló végeredménye, aki alulmarad, az, és annak a szavazói – bár jogosan csalódottak lesznek – véletlenül se fogják megkérdőjelezni az eredményt”.

Ami engem illet, nem kérdőjelezem meg az eredményt. Azok az emberek, akik elmentek az előválasztásra, a jelek szerinti láthatósággal úgy döntöttek, hogy vezért szeretnének. Vezető helyett. Ez attól is igaz lehet még, hogy az előválasztás közjogilag annyit ér, mint a mackósajt brummogás-tartalma. Bár, személy szerint kicsit várom, hogy mikor alakul párttá a Márki-Zay -féle mozgalom, ami pont annyira lesz etikus, mint amikor a Momentum párttá hazudta magát az Olimpia-ellenző aláírások mennyiségére hivatkozva.

De valójában nincs jelentősége. Orbán valószínűleg hatalomban fog maradni. Mert Márki-Zay Péter tipikusan egy másnapos politikai futamot folytatott le. Minden másnap elnézést kért, illetve magyarázkodott valamiért, amit tett, illetve mondott. Így azok, akiket Márki-Zay Péter vagy Karácsony Gergely, akárcsak vélten is, de megsértett, és akik nem hisznek a másnaponkénti bocsánatkérésekben, valószínűbb, hogy otthon maradnak, mintsem elmenjenek szavazni egy olyan formációra, amit olyasvalaki vezet, aki beletörölte szerintük a lábát mindenbe és mindenkibe. Legyen az DK-szimpatizáns, nő, baloldali, liberális, vagy bárki, aki szembe jött, és éppen nem a neki(k) tetsző ovációval ünnepelték a puszta megjelenését a porondon.

Úgyhogy nem kérdőjelezem meg az eredményt. Mert minek? Valószínűleg más sem fogja jelentősebben. Mert minek? Ez van, illetve ez lett. Az előválasztáson sikerült a Márki-Zay Péter – Karácsony Gergely ámokfutással felszalámizni az összefogást, sebeket osztani oda, ahol nem várták, árkot nyitni ott is, ahol korábban nem volt (ebben, ahogy elnézem a biciklis vs. nembiciklis árokpolitikát Budapesten, Karácsony Gergely rutinja elvitathatatlan). Ebben egyébként az a legszomorúbb,, hogy lehetett volna más is. Nem is okvetlenül a végeredmény, hanem az ahhoz vezető út. Lehet, hogy egy vagdalkozás, és sértegetés, nélküli előválasztás is hasonló eredményt hozott volna. Olyat, amit a közös eredményért tevők fenntartás nélkül elfogadnak, és ezzel tiszta forrása lehetett volna a következő, úgy valószínűleg kormányváltó, választás legitimációjának. Eközben, az említett ámokfutással, valamint azzal a felvetéssel, hogy Márki-Zay Fidesz-aktivistákat gondolt a DK szavazói helyébe, ezt a forrást sikerült megmérgezni. Mert ez az utóbbi fegyver is olyan, ami mind a két oldalra ráfogható, ha arra gondolunk, hogy az MMM szavazói hirtelen sokkal többen lettek. Miközben visszaüthetnek a Barta-baleset mellékkörülményei is, ha igazak.

Végül a kormányváltást egy megoldáskeresés helyetti hatalomkeresés ködébe sikerült burkolni. Így viszont a Fidesz egyértelmű haszonélvezője lehet a történetnek. Akkor is, ha egy kvázi-Fideszt sikerül megalakítani Márki-Zay Péter vezetésével, és a „csalódott fideszesek” részvételével gyakorlatilag újrahuzalozni a NER-t egy következő választáshoz. Akármilyen néven, csak Orbán nélkül. Ha tetszik, egy csendes vezérváltással.

30 hozzászólás

  • Kiegészítésként egy kis matek MZP-fun olvtársaknak.
    Tegyük fel, hogy választás van. Jó eséllyel a 30% passzív szavazó passzív is maradt. Otthon. De ezt most egy picit engedjük el.
    Azért azt ugye nem gondolta senki komolyan, hogy 8%-os részvétellel és szavazataránnyal a söröskorsón kívül bármit is megdöntenek a jelen felállás szerint.
    Mert lehet rugózni sok mindenen, de ettől még tény: a Fidesz 43-45%-ot nagyjából stabilan hozni tud, mert hitelvű, illetve önkompromittált bázisa van.
    Ők kiesnek. Ahogy valószínűleg az előválasztásból is valószínűleg kimaradtak.
    A maradék 55%-ból előválasztott 8% (lehet önbecsapóst játszani arányosítási mesékkel, de ettől még a teljes választói halmazra ez nem több). Ami azt jelenti, hogy a potenciális társadalmi bázis 45-47%-a magasról lesz..ta az előválasztást. Mindenestől. Pedig voltak olyanok, akik komolyan exponálták magukat, és a társadalmi elfogadottságuk is igen magas. Pl. Magyar György.

    Ebből a sokaságból MZP egy heves gyurcsányozással, előtte egy kis árulózással le akarja váltani, de mindenképpen elszigeteli a DK-val szimpatizálókat. Ha ez csak 15% körüli, akkor marad nagyjából 30-35%, akik közül közel a fele akkor is inkább kirándulni megy a választás napján, ha piros hó esik.
    Erre a képre persze lehet sok vodkával, és erős hittel azt mondani, hogy kormányváltó helyzet. Azért a realitás mégis az, hogy MZP -vel és az ő stílusával a ma ismert helyzetben nem lehet kormányt váltani csak akkor, ha a Fidesz is úgy akarja (és megtámogatja).

    Ez a kép természetesen lehetne más is, ha… De a „ha” nem játszik. Marad az örök kérdés: Cui prodest?
    MZP-nek akkor, ha csak a hatalom érdekli.
    A társadalomnak nem, mert így Orbán marad.
    Az ellenzéknek sem, mert egy évekig ápolt porcelánt vert szilánkokra.
    A Fidesznek? Okvetlenül.
    Orbánnak? Talán, illetve valószínűleg.

  • Akinek ez a véleménye az jól látja:
    Márky-Zay az elmúlt harminc év legtehetségesebb szélhámosa.

  • Nem veszitek eszre, h ti veritek szet a demokratikus oldal osszefogasat ezzel a gyalazkodo, nemvalos vadakkal teli velemenynyilvanitasotokkal?

    Nekem barmelyik jelolt a 3-bol jo lett volna! A cel a fontos! Barmennyire is DK-szimpatizans vagyok, MZP-t sikeresebb jeloltnek tartom arra, h elszamoltassa kompromisszumok nelkul o1g-t es sleppjet!
    Az iranyitasban pedig ossze kell dolgozni!
    Meglepodtem, amikor a DK-vezetes reszerol a vadaskodo, becsmerlo nyilatkozatokat hallottam!

    A DK, Dobrev Klara szerintem ki van teve o1g zsarolasanak, alkuba kenyszeritesenek!
    Felek, h o1g azt harcolna ki, amit Spanyolo-ban Franco halala utan az orokosok! ” A tarsadalmi megbekeles erdekeben csak a franco-bankszamlakat fagyasztottak be, az ellopott, osszeharacsolt ingatlanvagyont a rokonok megorizhettek!”

    Szerintem is o1g-t lehetetlen demokratikus uton eltavolitani, mert mindig annyit fog csalni, amennyire szuksege van! Amit sehol sem lehetett eddig a Vilagban bizonyitani, ha nyilvanvalo is volt, illetve sehol sem voltak erdemi retorziok!
    Ha veletlenul a csalasaik ellenere a szavazati adatok alapjan elvereznenek, akkor hirtelen elokerulne 1millio erdelyi szavazat mind o1g-re! Ill. ujraszamolva az orszagost, hirtelen egy felmilliorol kiderulne, hogy ervenytelen, mert ervenytelenitettek rafirkalassal!
    Vagy megint leallna a rendszer, es modositanak az addigi eredmenyeket, mert hibas szamolast mutatnanak ki!
    Szamtalan modja van a csalasuknak, ne legyetek naivak!
    Demokratikus uton nem fogja engedni, hogy minden vagyonatol megfosszak, h börtönbe zarjak, vallassak a sorozatos buncselekmenyei miatt!
    NEKI AZ ELETE ES A TELJES VAGYONA A TET, nemkevesbe minden ebben resztvevojenek!
    Csak a palotaforradalom a Forradalmi Birosag azonnali gyors lepeseivel lesz egyszer a megoldas!

    Kulonben is! Megteheti, h atulteti magat az allamfoi szekbe!
    De ha lehetetlen modon a demoķratikus oldal gyozne, akkór is az aktualis allamfo a kormanyzati pozicioval megbizhatja a kisebbsegi kormanyzasra a fideszt, mert az ellenzek bizonytalan, kormanyzaskeptelen, az orszag stabilitasat veszelyezteto, emiatt o1g maradna kormanyon es nyilvan megdolne, mert a koltsegvetest nem fogadna el a Parlament, igy 3. Visszautasitas utan Ader utodja uj valasztasokat irna ki, amire o1g megdrasztikusabb csalasokat kovetne el, megtobb penzt igerne, osztana ki hitellel eladosítva az orszagot!
    Az osszeomlo ellenzek pedig lesajnalva vonaglana, arra hivatkozva, hogy 4 ev mulva ujra megprobaljuk, de már rutinosan! „Addig meg kussolasra lesznek kenyszeritve a demokratikus szabalyok szerint!”

  • Andrews! A szokásos pikírtséggl előadott véleményed egy részével egyetértek – (ami csoda). Azzal, hogy MZP nem konzervatív, hanem jobbos -méghozzá elég rigid jobbols, 0 toleranciával. Hézagos országismrettel, és olyan tnyérbe mászó stílussal,amit nem is értek, hogy nevezhetett itt valaki a „politikai kultúra örvendetes” változásának. Ezért gondolom, hogy tök fölösleges a ner-t ner2.0-ra leváltani.
    DE!!! Öriási hozadéka volt, hogy szélesebb körben megtudhatták a magyarok: létezik ellenzék, méghozzá tömegesen, képes megszervezni (példásan!) egy ilyen nagy akciót. Végre nem csak arról volt szó, hogy mit csinálnak a Főkolompos és tettestársai.
    A bodaszintűek nek persze ujdonság, hogy az ellenzék nem egyforma,előbb konszenzusra kell jutniuk, vitákban megegyezniük. Ugyanakkor tény: a bodazintúek döntik el a szavazást, az ő kb másfélmilliós tömegének kell valami nagyon eccerűt mondani. Ez taktikai ügy. Áprilisig még van idő – és a memóriájuk elég véges. Ahlyzet izonytalan – de nem reménytelen…

  • Orsós Elemér

    Szent Gatyamadzag! Mikor értik már meg az egymással előre egyezkedő vagy rivalizáló pártok hogy, a kormányzást nem egymás között, hanem a (szükséges rossz)”hülye” szavazókkal kell lepacsiztatni? 😀

  • Kedves Margit !
    – Nem tartozunk, egy politikai évjárathoz talán ezért nem tárgyalsz velem…
    – Lehet, hogy az „ellenzék” megnyert egy olyan választást, amin csak Ő indult egyedűl, de mind két oldal számára vállalhatatlan politikai szörnyet szült,- ebben egyetértünk – MZP személyében…
    – A jelenlegi kormány „legyőzéséhez” alaphagon legalább három millió szavazatot kellene hoznia…
    – A most iduló kampányban a „Főkolompos sem lesz tétlen…

  • Orsós Elemér
    2021 október 18
    1:54 du.

    A jelek szerint soha.

  • talalom:
    „Ezért gondolom, hogy tök fölösleges a ner-t ner2.0-ra leváltani.”

    Ezzel természetesen egyetértek. Ugyanakkor egy, a fideszes „belső párt” egy részét közelről ismerő barátom szerint a Fidesz vezetése mint pártvezetés már régen nem, csak mint a Duce udvartartása létezik, hogy az ő kibukása esetleg a belső utódlási kűzdelmek fellángolásának eredményeként a szervezet
    széthullására is vezethetnek. Hát ennek esélyét,mivel még soha nem voltam bűnbanda tagja,nem tudom megítélni; de tudom, hogy történetileg a „keresztapa” kiesése, hosszabb börtönbüntetése gyakran a gang válságához, széteséséhez vezetett, ám legalább ilyen gyakran rövid belső harcot követően új „keresztapa” került az élre, és a banda élete lényeében változatlanul folytatódott.

  • Megint beszélünk s csak beszélünk,
    A nyelv mozog s a kéz pihen;
    Azt akarják, hogy Magyarország
    Inkább kofa, mint hős legyen.

    Dicsőségünknek kardja! Csak most
    Készültél s már a rozsda esz.
    Meglássátok, maholnap minden
    Az ó kerékvágásba’ lesz.

    Úgy állok itt, mint a tüzes ló,
    Mely föl vagyon nyergelve már
    S prüsszögve és tombolva ott benn
    Fecsegő gazdájára vár.
    .
    .
    .
    Föl, föl, hazám, előre gyorsan,
    Megállni félúton kívánsz?
    Csupán meg van tágítva rajtad,
    De nincs eltörve még a lánc! (Petőfi Sándor – 1848 április)

    A sok beszéd, Magyarország szegénységi bizonyítványa!

    Elgondolkoztató: a Niagara-vízesésnél több mint 168 000 m³ víz zúdul le minden percben magas vízállás esetén. Ha összehasonlítsuk a Márki-Zay Péter körüli „politikai tudósok” szófecsérlését a Niagara vízeséssel, tisztán kimutatkozik, hogy a Niagara vízesés csupán egy vékony ér!

  • O1G666
    2021 október 18
    10:55 de.

    Nem veszitek eszre, h ti veritek szet a demokratikus oldal osszefogasat ezzel a gyalazkodo, nemvalos vadakkal teli velemenynyilvanitasotokkal?

    Ugyanabba a hibába esel, mint a bűnbakkeresők sokszor.
    Ez a műfaj, mint azt többször próbáltam már másnak megvilágítani egy reflektív műfaj.
    Nem. Az összefogást nem azért veri szét MZP mert arra reflektál valaki, hanem arra reflektál egy írás, ami elhangzott, megtörtént.
    MZP nem azért kellett szinte minden megnyilatkozásáért elnézést kérnie, mert nem nyilatkozta azt, amiért elnézést kellett kérnie. Hanem mert nyilatkozta.
    S ez igaz a többire is.
    Valótlan vádakat emlegetsz. Mire gondolsz? Az írás mivel vádolja szerinted? Igazold a vád hamisságát, ha vádat találsz.

    Ami a zsarolást illeti. Karácsony saját szájúlag ismerte el, hogy hazudott. Viszont ettől még lehet, hogy zsarolták, amiért elkövette a rágalmazást. De aligha Gyurcsány.
    Ma a Klubrádióból felhívták telefonon. Az ilyesmit előre szokták egyeztetni. Erre mit ad Isten, MZP ott ül vele az irodában. Hallgasd vissza az archívból, ha gondolod. Ennyire kontroll alatt lenne KG (úgy nem mellesleg a 3. helyezett javára 2.-ként lépett vissza)? Ennyire fél MZP, hogy estéeg elárulják a „barátságuk” okát?

    Nem. Nem ezek az írások vernek szét bármit is. MZP bement a porcelánboltba egy baseball-ütővel. Mi csak a csörömpölésről tudósítunk.

  • talalom
    2021 október 18
    12:13 du.

    A konszenzusról továbbra is az a véleményem, hogy már mindegy. Támogatást valamiHEZ lehet kérni. Mármint tartósat.
    Valami ELLEN is lehet, de ebben Orbán rutinosabb, és a támogatói köre elég jól mutatja a korlátait.
    Egy felépített választási párt felépített programjának végrehajtására értelmesebb lett volna előválasztani. Kihozva a listájának a sorrendjét, és alkalmasint bizalmat kelteni az egyébként megszólított szavazókban.

    Jelenleg voltak háttéralkuk: nem szólítottak meg senkit;
    Egység helyett voltak majdnemösszefogós ígéretek MZP-s hátbaszúrásokkal: nem volt kinek a programjához választani vezetőt;
    Vezető választása helyett egy vezérválasztós ki-kinek hazudik lett a végén: a kutyát sem érdekli érdemben, és legfeljebb a majd otthon maradók számát növeli. Különösen, ha most, ezek után akarnának közös listát, amire ma már ki az egyik,ki a másik miatt nem megy el szavazni.

    MZP és KG kártétele szerintem jóvátehetetlen.
    De még a tévedésemnek is hajlandó leszek örülni, ha elmegy 3 millió ember az ellenzékre szavazni, és nem a két falusi suttyó egyike lesz a miniszterelnök.

  • Pityi Palkó:
    Azt akarják, hogy Magyarország
    Inkább kofa, mint hős legyen.

    Ami engem illet, Önnek a lehető legteljesebb mértékben igaza van.
    Sokkal, de sokkal inkább szeretném, hogy Magyarország kofa legyen, mintsem, hogy hős.
    „- Szerencsétlen az az ország, melynek nincsenek hősei.
    – Nem. Szerencsétlen az az ország, melynek hősökre van szüksége.”
    Bertolt Brecht

  • Amikor hsz-t írok, többeknek válaszolok a felvetéseire. Névvel csak a konkrétumokra.
    Pityi Palkó: Petőfi, ha túléli, a kommunistákhoz csatlakozott volna. (Vagy a fasisztákhoz.)
    2. A hatpárti megegyezés tulképpen egy jövőbeni program elvi alapjait szögezi le. Márki Zay a választások előtt nem írta alá. Nem is volt kinek a nevében, hiszen ő „független” – höhöhö.
    Az előválasztás tulképpen a kétfordulós szavazás első forddulóját helyettesítette. Miután a Fidesz megszüntette a két fordulót. Naná, hiszen a Főkolomposék 2010-re kinyírták az összes jobbolddali, konzervatív pártot – ahogy 1947-51 között az MDP az összes balodalit. Akko minek a két forduló – hiszen drága. A sok szavazó meg beszopta, nem fogva fel, mennyivel többe kerül – forintosíthatóan! -, ha nincs ellensúlya a kormányzatnak.Így nekik nincs szükségük megegyezésre, kompromisszumra – ami egyébként a demokratikus működés alapja!!!
    MZP esetében szerintem az ellenzék egy része ROSSZ, MERT ELVTELEN kompromisszumot kötött – ezt utasítom el, nem a kompromisszumot magát. Ha nyerünk, nagyon megnehezíti a kormányzást egy küllők közé dugott bot. Ha vesztünk MZP magától lekopik, szélsebesen. Nem azért, mert tisztességtelen karrierista, hanem azért, mert rájön, hogy az elveit a Fidesz mellett tudja valóra váltani.
    Kedves Slapaj! Most MÉG nem sokat jelent a 3 millióval szemben a 600-700 ezer. De megmutatta az ország, hogy léteznek itt, akik nem értenek egyet a Főkolompos imakörével. Bizonyosan sok olyan Fidesz szavazó van, aki látja, hogyan csomagolnak a kormányzók, mentik a motyót. Miközben lebénítják az ország működését a mindenféle hívők bebetonozásával. Egy gyalogos fidszesnek nincs mit csomagolnia, és vélhetőleg itt szeretne élni, nincs is lehetősége – a kormányfő lányának családjával ellentétben -, hogy kiköltözzön valami nyugalmasabb helyre, ahol a magyar hatóságok csak nehézkesen tudják utolérni.
    Az előválasztás legfontosabb hozadéka, hogy milliók szereznek tudomást a valós helyzetről – igen, az ellenzék egymás közti vitáiból is! Tudja ezt a Főkolompos – az állami hírügynökség, köztévé, közrádió az első fordulórl EGYÁLTALÁN NEM tudósított!Csak a többszázezres résztvételt látva kapcsoltak rá. De hervadni látszik az éveken keresztül oly ötletes kommunikációs stáb. A neten most éppen olyan klipp forog, ahol Márki Zay Pétert rángatja bábként Gyurcsány Ferenc.
    Szánalmas, nem?

  • A forgatókönyvet észre kellene venni, ha írója homályban is marad.
    Eszerint nem a megszokott kettő személy közül kellett volna választani a mindent eldöntő második fordulóban, hanem a 3 legtöbb szavazatot kapó közül.
    A többi már történelem …

  • warrior
    2021 október 19
    9:27 de.
    ” a legújabb hírek megint arról szólnak, hogy ismét elkezdődött az ellenzéki üzengetés. Egymásnak. Annak eldöntésén polemizálva, hogy ki legyen az ellenzék kormányfő-jelöltje. Mármint módszertanilag. Mintha most éppen az lenne a legnagyobb ellenzéki hiányosság, hogy vajon közvélemény-kutatással, vagy egy előválasztással döntsenek a fenti kérdésben. Holott előbb talán egyebeket kellene megoldani. Pontosabban már rég túl kellene lenni pár egyéb pont teljesülésén. Néhány ezek közül:
    1. Világos, mindenki számára elfogadható, közös platformról támogatható politikai és gazdasági program;
    2. Az előbb említett program világos, az átlagemberek szintjén is mindenki számára érthető kommunikációja;
    3. Az emberek meggyőzése arról, hogy az Orbán kormányt nem csak technikailag lehet, de hosszú távon is érdemes leváltani;
    4. Az előző pont teljesülése esetén az emberek meggyőzése arról, hogy a megvalósításhoz el kell menniük szavazni;
    Az említett pontok teljesülése nélkül ugyanis teljesen mindegy, hogy ki a kormányfőjelölt. Ha nincs mögötte a pártok széles platformja által támogatott program, akkor győzelem esetén sem fogja tudni teljesíteni a vállalásokat. Ha valami elitista elefántcsonttoronyban, zárt ajtók mögött érik ez a program, és a zárt görbe menti integrálás fejben való elvégzése nélkül nem lehet elmondani a lényegét, akkor fabatkát sem ér. ”

    A szöveg 2013-as… (https://endresy.blogspot.com/2013/08/egy-vezerelvu-ellenzek-felesleges.html)
    Akkor Bajnai és Mesterházy volt a vezérkép keretében, de nagy vonalakban a messianisztikus, választási párt és program nélküli vezért felmutatni képes forgatókönyvet eddig kétszer próbálta el az ellenzék. Mindkét előadás megbukott.
    Attól, hogy most egy egy másik vezér és kiabálva vezérkedik, attól a forgatókönyv kísértetiesen ismerős. Félek, az eredmény is.
    Egyébként mindkét korábbi alkalommal jórészt az döntött, hogy a bizonytalanok biztosan otthon maradtak. Az emberek nem igazán szeretik tartósan rázni az öklüket, mert elfárad. Jobban szeretik a megértő belepacsit, ami partnernek és nem szavazófülkei biorobotnak tekinti őket. Persze vannak kivételek. Bodától máris bocsánatot kérek, mert nem akartam megsérteni a benne megfizetett biorobotot

  • Kővendég 2021 október 18 11:56 du.

    Én attól tartok, hogy Te rosszul értelmezed ezt a Petőfi verset. Itt egy hős Magyarországról van szó!

    Egy olyan hős Magyarországról, egy olyan hős harcosról, aki tudja és elfogadja a hívást, és végigjárja a hosszú, faradságos, meredek utat az EU-n belüli közösségben, hogy az ott elfogadott közös értékek teljes potenciáljává válhassanak!
    Ma, egy hős Magyarországról van szó, aki tudatába van annak, hogy talán munkája soha nem fejeződhet be – megkérdőjelez minden tekintélyt és minden hagyományos ‘bölcsességet‘, aki megérti és feltárja a különböző világnézeteket, vallásokat, kultúrákat, minden történetét és minden örökségét, hogy teljes mértékben megértse mit jelent embernek lenni.

  • Talalom 2021 október 19 9:12 de.

    „Petőfi, ha túléli, a kommunistákhoz csatlakozott volna. (Vagy a fasisztákhoz.)”

    Kommunizmus mint államforma, sohasem volt a világon. Ami volt a kommunizmus név alatt és van az egy diktatúra, kifinomult névvel, ördögi gazemberek, csirkefogók által szervezett, mások jogait, érdekeit semmibe vevő, csupán a saját kénye-kedve szerinti nyílt gengszterizmus. Nyílt gengszterizmus! Érted?

    Talalom; Kommunizmus ami volt és ma van a világban az egy ördögi rendszer ahol tömeggé silányított, gyenge karakterű, gyáva és jellemtelen, szándékosan félrevezetett elbutított emberek összessége. Nagyon sajnálom, hogy Te is egy ilyen lélekölő fertőben nőttél föl.

    ‘Kommunizmus’ az egy gyönyörű álom, elképzelés, és ritkán meg lehet találni családokban, de csak ott ahol szeretet van !

  • Warrior! Lehet, hogy ebben a szabályban állapodott meg a választási szabályokat kidolgozó testület, amit dr. Magyar György, ismert jogász vezetett.
    Warrior! A förgatókönyv NÉLKÜLÖZHETETLEN ESZKÖZ – ha családi ebédnél nagyobb eseményt szervezel. Pár évig dolgoztam egy 6000 fős társaalmi szervezetnél, ahol két háromnapos tisztújító küldöttgyűlést szerveztem. Ls nagyon részletes, sok-sok oldalnyi forgatókönyvet írtám: a külöttválasztásokat napokra, de a küldöttgyűlési 3 napját órákra lebontva. Egészen olyan részletekig, hogy lesz-e a küldöttek között vegetáriánus vagy cukorbeteg, és mit kapjon ebédre-vacsorára. Ezt a forgatókönyvet megtárgyaltuk a szervező csapattal.
    És tudod, mi volt a röhej? Hogy a gyúlés végén a résztvevők lelkesen gratuláltak a szervezet vezetóinek – és fogalmuk se volt, hogy én írtam a forgatókönyvet. Ezért kérlek, ne pejoratív értelemben használd ezt a „forgatókönyv” kifejezést, pl. az előválasztás se ment volna ilyen flottul, ha nincs forgatókönyv.

  • ferenct
    2021 október 18
    10:30 de.

    Akinek ez a véleménye az jól látja:
    Márky-Zay az elmúlt harminc év legtehetségesebb szélhámosa.

    ——–
    Szerintem ez így nem pontos, és most nem a „szélhámost” kifogásolom! A tehetséges szélhámos ugyanis attól tehetséges, hogy nem igazán észlelhető, hogy valójában egy szélhámossal van dolgunk – hosszú időnek kell eltelnie, mire nyilvánvalóvá válik az ami első perctől fogva az volt, csak nem figyeltünk eléggé. Bár, nem igazán tudom, hogy ez megfelelő kifejezés -e MZP-re, lehet, hogy nem! Olvastam már többféle jelzőt rá, valamilyen szinten mindegyik kifejezte, de mégsem volt abszolút találó! Hát, majd meglátjuk….!

  • Andrews’ Évek óta rugózól ezen a program-dolgon – és soha nem veszed a fáradságot, hogy elolvasd bármelyiket – csak hajtogatod, hogy nincs. Az előválasztásra a hat pért egy elvi alapvetést készített azzal, hogy a jelöltek ezt elfogadják, a részletes programot meg majd a nyertes jelölt és pártja résztvételével véglegesítik. Az előválasztás pár napja fejeződött be – a közös programot tavaszig kell kidolgozni. (Bár Neked úgyis mindegy, ha van, ha nincs, csak hajtogatod a magadét.)Igaz, arra ne számíts, hogy benne lesz, hogy Kiss néni-bácsi a Ló u. 2/c-ből mit kaphat…
    Ami MZP-t illeti: eddig az aggályaim beigazolódni látszanak. Olyan vehemenciával támad a szövetségre, amelynek összetartása, vezetése lenne a feladata, hogy már nem tudni, hogy végülis mit akar. A legundorítóbb a Tiszták mozgalma, vagy mi. Erősen emlékeztet arra, amikor Rákosi Mátyás 1947 és 51 között kinyírta a szociáldemokratákat (is), amikor az MKP-t és az MSzDP-t a Magyar Dolgozók Pártjában egyesítette.
    Persze, ezt a történelem tanulásban nem jeleskedő fiatalok simán benyelik. Pedig akkora a lelkesedés, hogy „megmozgatta a fiatalokat!”
    Éééés? A magyar nyelvben a „fiatal”, meg az „idős” korjelző, nem minőségjelző. (Mentségemre szóljon, hogy ezt mondtam már húszévesen is, nem csak most, hetven fölött.)

  • Kővendég
    2021 október 18
    5:17 du.

    talalom:
    “Ezért gondolom, hogy tök fölösleges a ner-t ner2.0-ra leváltani.”

    ————————-
    Szerintem talalom, itt nem annyira a Fidesz, azaz a NER /Orbán hatalomtechnikai osztódására gondolt. Valószínű inkább arra, hogy míg Orbán a NER1 addig MZP a NER 2 lenne, tekintve, hogy „minőségileg” alig különbözne tőle – noha személyükben, tulajdonságaik részleteiben más – más egyéniségek, de a törekvéseik célja alighanem azonos, esetleg a hangsúly eltolódás lehet mérvadó.

    MZP talán kevéssé pénzcentrikus, sokkal inkább tűnik kórosan küldetéstudatosnak, ami hatalmas egóval, erőszakossággal és a hatalom megragadásának vágyával párosul – mindez persze az apostoli szeretet nevében. Na ez az a lóláb ami már egyenesen „ló alakjában” lóg ki. Ez egy kissé suta mondat, de feltételezem, hogy érted. Valóban nem tudhatjuk még, hogy mire lesz képes kormányfőként, már ha! Csak bízhatunk abban,hogy ha valóban hatalomra kerül lesz mellette valaki aki megpróbálja kontroll alatt tartani, mert ő maga erre láthatóan nem képes.

    Figyelemmel kísértem a kampányát, folyamatosan változott, ám egyre erősödtek a negatív benyomásaim nekem is, különösen az utolsó hétben. Kb 2 hónappal ezelőtt még nem tűnt lehetetlennek, hogy adott esetben rászavazzak – ma már nem tenném, és bár nem mindig értek egyet andrew-val meg talalommal, e tekintetben abszolút osztom a véleményüket. Vagyunk itt egy páran, meg úgy általában az országban akiknek úgy tűnik semmi sem jó – pedig messze nem így van, és bár ez utóbbit csak a saját nevemben tehetem hozzá, felteszem, hogy mindazok akik valamiért ellenzik MZP- t, ők is így vannak vele.

  • talalom
    2021 október 20
    12:19 du.

    Te szoktad hozni a vasárnapi ebédet. Te arra úgy szoktál bemenni vásárolni a boltba, hogy betérsz az elsőbe, elkiáltod magad, hogy kérek valamihez valamit. Aztán, ha egy cipőkellékbolt, akkor aprószegből lesz a leves?
    Ha egy „összefogás” közös programja „majd lesz”, akkor jelenleg nincs. Tehát nem annak a végrehajtásához választod a legalkalmasabb jelöltet, hanem valamire választasz valakit, akinek majd írnak aprószeget ebédedre.

    Az a közös alapvetés, amit különben igyekeztem elolvasni, és az oktatási részt különösen, nagyjából egy bullshit-generátorral összerakható lózunggyűjtemény. Tele van vágyálmok, „majd kell”-ek listájával. „Csak” a felelős, a határidő, a fedezet, a szakmaiság és hasonló „apróságok” hiányoznak.

    De MZP egyre jobban gondoskodik arról, hogy ne is kelljen közös tartalom a későbbiekben sem.

    Egyébként pont azért tudott a demagógia és vele ez a kivájt-tök nyerni, mert nem valamihez kellett végrehajtót, főszolgát keresni, hanem tág teret engedtek a vezérválasztásnak.

  • Pityi Palkó:
    „Én attól tartok, hogy Te rosszul értelmezed ezt a Petőfi verset. Itt egy hős Magyarországról van szó! Egy olyan hős Magyarországról, egy olyan hős harcosról, aki tudja és elfogadja a hívást”

    Sajnálom Pityi Palkó, de úgy néz ki, hogy mi ebben homlokegyenest ellenkező állásponton vagyunk. Ha van Isten, ha nincs, mentse meg Magyarország lakosságát és Európát bármiféle hős Magyarországtól, és különösen egy olyantól, ami nem elég, hogy hős, de ráadásul még
    hős harcos is. Nem szoktam „turbomagyarkodni”, de őszintén kívánom, legyen az ország a világ végéig kofa, és ne legyen akár csak egy hónapig is hős!

  • A kerdes valojaban hogy ki lessz majd a Fidesz PM jelotje, Orban vagy Zay Peter??????

    Talan Orban politikai utodot ohajtana s nem tovabbi politikai hatalmat?

    Hiszen ideje lenne meg neki is belatni hogy ‘a regi sepru nem a kivant modon seper’.
    A szvazok mindeg megunjak az onmagasztaltakat napinta szemuk elott lenni.

    Az emberi tyermeszet hogy valamely fiatal, jomegjelenesu, jol hangzo egyent vonzonak mutakozik mindeg.

    S valojaban ki mast is lehetne feltetelezniuk, legalabb is azok akik nem ohajtanak a multba visszaterni hasznalt politikusokat ismet a regi sikertelensegeikbe helyezni.

    A tomeg fog hatarozni a nehany szelszoseges felfogasok ellenere.

  • „talalom” legalabb belatva a valosagot, amint irta hogy Rakosi „kinyirta” az u.n. ellenzekenek nyilvanitottakat, ertve persze nem csak a politoikai szabad lehetosegeket, de mindenki szabad lehetoseget am.

    Amig Pityi Palko a „kommunizmus”-t csupan a csaladi szertetben latta mukodni.

    Velhetnem talan hogy csupan azon csaladok-szereteteiben akik NEM „nyirtak-ki” egymast!

    Barminek nevezett allamrendszer ahol minden lakos egyeni jogai es szabad lehetosegei szigoruan eltiporva, s csupan a szelszoseges allamhatalom a minden-hato, mindent-tudo, mindent-cselekvo, mindent-hatarozo kegyetlen es veres diktatura kivaltsagat allito rendszer, az rem messze all minden szerveslenyek alapveto biologiai fuggetlenseget ohajto, remelo letlehetosegtol!!!!

    Az NEm „alom”, hanem rem-alom!!!!!!!

  • Nnnaaa. B79 bemutatja: B79-re hajaz MZP, csak jobban tud magyarul.
    De nem ismeri a magyar társsadalom finom szövedékét és gyakran beletalpal Mondja, amiről úgy hiszi, hogy népszerű – egyelőre sokaknak tetszik is. De kormányzáshoz ez kevés. Nem elég az erő meg az akarat, képesség is kellene.
    Amúgy nem „beláttam” Rákosiék dolgait, hamem alaposan zanulmányoztam azt a kort: a eseményeket, még az MDP határozatait is. /A kobbim a XX. század magyar történelme.)

  • Besancon:
    „Vagyunk itt egy páran, meg úgy általában az országban akiknek úgy tűnik semmi sem jó – pedig messze nem így van, és bár ez utóbbit csak a saját nevemben tehetem hozzá, felteszem, hogy mindazok akik valamiért ellenzik MZP- t, ők is így vannak vele.”

    Kedves Besancon!
    Előljáróban: találom általad idézett bevezető mondatával „tök fölösleges a ner-t ner2.0-ra leváltani” tökéletesen egyetértek. Sajnos, jelenleg nem tudom 100%-osan kizárni, hogy még a Fidesz esetleges (általam kevvéssé hitt) választási veresége után épp ez töténik majd.
    Úgy tűnik, az előválasztással kapcsolatosan ismét – és nem először – jelentősen túlbecsültem a magyarországi liberálisok és a (egyénenként igen, de politikailag szervezettként nem létező) baloldal politikai ítélőképességét. (Arra pedig pillanatnyilag semmiféle valamennyire is plauzibilis magyarázatot nem tudok adni magamnak, mi lehet az oka, hogy az előválasztáson MZP úr elsősorban éppen a budapesti baloldalinak és liberálisnak vélt körzetekben aratott: ez ellenkezőjét érteném.)

    Ami MPZ illeti, igen művelt és tapasztalt világlátott úr. (A Wiki szerint 1990 és ’93 között a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán marketing szakot, ’93 és ’96 között a Corvinuson közgáz. mesterszakot végzett, majd 1997 és 2001 között a BME-n villamosmérnökidiplomát szerzett, 2002-ben az SZTE-n történelemtanári oklevelet kapott, 2000 és 2005 között a Pázmányon gazdaságtörténetet hallgatott, 2006-ban kapott PhD fokozatot.) Családjával összesen öt évet töltött, dolgozott Kanadában és az Egyesült Államokban.
    Hanem a stílusa! Engem leginkább egy kereskedelmi utazóra (ügynökre) emlékeztet, aki mindenképpen megpróbál rásózni a reménybeli vevőre legalább egy porszívógépet. („A hibátlan működéséért a – NB. hat hónapja alakult – cégünk 99 évi teljes garanciát vállal. lyen csodálatos kompjeterizált porszívót korlátozott számban és kizárólag mi árulunk. Nagyon fogy, itt írja alá kérem,de gyorsan, mert holnapra lemaradhat erről az egyedülálló lehetőségről!”)
    Összbenyomásom: Ha tőlem azt kérdezed „Would you buy a used car from a man?” – a válaszom egyértelmű: nem! Mit autót? Egy porszívógépet sem.

    Csakhogy a magyar választási rendszer olyan amilyen. Ha nem a ( a választásig talán 20 pártra nem szakadó) hatpárti koalició jelöltjére, hanem egy eleve esélytelen kis pártra (pl.a Kétfarkú Kutya Pártra), vagy szándékosan érvénytelenül szavaznék, esetleg el se mennék a szavazásra – azzal egyaránt a Fideszt támogatom, amihez semmi kedvem.
    Lehet,hogy rákényszerülök, hogy -szokásom szerint – „befogott” orral, de MPZ-re szavazzak?

    Ui.: Mr Bendeguz 2021 október 22 11:46 de-i kommentjének elsőmondatában – persze, valószínűleg csak nyelvbotlás – feltett egy kivételesen érdekes kérdést.

  • Ha körülnézünk, akkor rengeteg térben és időben ismétlődő sémát találunk. Érdemes azt is megnézni, milyen eredmény létrehozásához használták a különféle sémákat.
    A mostani cécóra is vannak precedensek.
    Érdemes a nyilvánvaló hatások mögé is nézni.
    Az meglehetősen nyilvánvaló, hogy ez a cécó is növeli az ellentéteket, ezzel daraboló hatású.
    A szavazatszám növelő hatását már sokkal kevesebben veszik észre.
    Jogilag ez is hamis, de egy időben a szavazatszámhoz kötötten, propaganda műsor volt a LEGITIMÁCIÓ MÉRTÉKE.

  • OLVTÁRSAK! 😀

    Tegyetek egy szívességet …

    Kommentjeitek elején, a megszólítás helyén, a név alatt vagy amellett szíveskedjetek feltüntetni a kommentált írás időpontpontját:

    Tegyétek ezt legalább N A P, Ó R A . és P E R C . pontossággal.

    Az olyan komment ugyanis, ami csak két olvasó között zajló vitát tükröz nem illik bele a . k ö z ö s s é g i . m é d i a . e jeles lapjába. Ugyanis, ha a reagáláson nincs megjelölve a reagált téma, avagy komment, esetleg maga a cikk – már bocsánat de – egy sz…t sem ér… Kit érdekel két ember privát beszélgetése ? Senkit!

    Kinek van kedve és ideje keresgélni a témaadó írást?

    Honnan is tudhatja a szerencsétlen olvasó, hogy ott éppen mire is válaszol az a büszke kommentátor, ha épp ezt nem olvashatja el minthogy, ha a komment szerzője pontosan a konkrét témát titkolja el előle… ???

    Megjegyezném, hogy a j e l ö l e t l e n . k o m m e n t e k .
    társaságunk legelemibb illemszabályainak sem felelnek meg, ráadásul csak értékes felületet foglalnak vele…

    Utóirat:
    Itt senki nem hivatkozhat arra, hogy ő csak a címzettnek írt mert a K M H nem a magánlevelezési rovat. Tehát ez nem magánügy.

    Akinek nem inge, ne vegye magára,
    és üdvözlet mindenkinek!!!

    Vögelein

  • SchumackerLady

    Tisztelt
    Talalom
    23.3:08

    Mondandódhoz tegyük még hozzá, hogy egy négyéves háború után

    lerongyolódott ország kényszer-intézkedései nem hasonlíthatók

    össze a nyugodt békeidők előre tervezhető, jól megfontolt lassú

    lépéseivel…

    A floridai partvonalról könnyen okoskodik amatőr partjelzőnk.

    Nekik a II.VH nem lerongyolódást, hanem egy hosszú konjunktúrát

    hozott ami közvetve, de azóta is óriási hömpölygő profit, ill.

    GDP hozammal bővíti a lehetőségeiket. Úgy könnyű okoskodni…