Balogh Éva (1936 – 2021)

2021 december 1 4:27 de.6 hozzászólás

Balogh Éva, a Hungarian Spectrum egyedülállóan elhivatott szerkesztője és főmunkatársa november 30-án infarktusban elhunyt. Több mint egy évtizeden át a magyarországi politikáról, kultúráról és társadalomról szóló tudósításoknak és elemzéseknek szentelte életét az angol nyelvű olvasók, diplomaták és köztisztviselők számára szerte Európában és Észak-Amerikában, és sok demokratikusan gondolkodó magyar számára is, különösen a diaszpórában.

Éva 1956 decemberében hagyta el Magyarországot, és a következő év februárjában érkezett Kanadába. Az ottawai Carleton Egyetemen szerzett történelemből diplomát, majd a Yale Egyetemen diplomázott mesterfokú szinten és doktorált, ahol később kelet-európai történelmet tanított.

2007-ben alapította meg a díjnyertes Hungarian Spectrumot, és pihenés nélkül azon dolgozott, hogy naponta minőségi híreket és elemzéseket közöljön – amelyek túlnyomó többségét ő maga írta.

Éva váratlan halála megrázóan emlékeztet az emberi élet törékenységére. Emlékét a szülőföldjéről írt több ezer cikke fogja életben tartani.

Nyugodjék örök békében.

Tags:

6 hozzászólás