Gyalázatos Világ!

2021 december 1 8:14 de.8 hozzászólás

Balog S. Éva a Hungarian Spectrum mindenese, történész, újságíró, elemző, és még sok egyéb, váratlanúl elhúnyt. Nyolcvanöt éves volt. Nyugodjék békében!

Két éven át ostromltam a Pulitzer Díj Bizottságot, hogy adományozzák neki a kitüntetést. De hiába! Meglepetésnek szántam és sikerült is eltitkolni előle, de most már nincs mit titkolni rajta. Köszönom szépen a sok nemzetközi ismerősnek a támogatást, a leveleket amelyeket a Bizottságnak írtak, hogy segítsék az ügyet és most mindannyian gyászoljuk a halálát és vele az elmulasztott alkalmat.

Itt most közzéteszem a Bizottsághoz intézett és többször is elküldött levelemet.

Kedves … Péter!

Mint a Pulitzer Emlék Díj kuratóriuma tagjának küldöm neked ezt a levelet, abból a célból, hogy a kitüntetés egyik díjazottjára javaslatot tegyek.
Nevezetesen a jelölt Balogh S. Éva a Hungarian Spectrum kezdeményezője, írója és fenntartója.

Mennyiben méltó ő és a Hungarian Spectrum a Pulitzer díjra, kérdezed jogosan.

Nos, ez a nemzetközileg ismert és rendkívüli tiszteletben álló blog jóval több mint tíz évvel ezelőtt született Balogh Éva elhatározásából, azzal a céllal, hogy nap mint nap a világot tárgyilagosan és civilizáltan tájékoztassa a Magyarországgal kapcsolatos tényekről, hírekről és eseményekről. Ennek a hivatásának azóta is rendületlenül megfelel, Magyarország történelmének, gazdaságának, kulturájának és politikájának olyan gazdag keresztmetszetét nyújtja, amelyhez hasonló sehol és soha nem létezett előzőleg. Teszi mindezt a lehető legkulturáltabb és legtárgyilagosabb módon, beleértve azoknak a hozzászólásoknak a szinvonalát is, amelyeket nem tűrne meg, ha nem alkalmazkodnának a megkívánt szinvonalhoz.

Tudomásom szerint havonta hatvanezer olvasója van.

Annak ellenére, hogy a napi blog angol nyelvű, vagy éppen azért, a világ számos magyarvonatkozású intézménye, például a State Department illetékes osztálya, különböző illetékes diplomáciai testületek, kutatóintézetek, stb. innen nyerik a magyarországgal kapcsolatos információik jelentős részét. Sőt! Magyarországi lakosok is, mint jómagam, gyakran értesülünk korábban hozzáférhetetlen eseményekről, vagy tényekről, amelyekhez még itt, Budapesten sem lehetett más forrásból hozzájutni.

Balogh Éva ezt a hatalmas munkát egyedül végzi, legfeljebb alakalmi segítséggel és hozzájárulásokkal. Igaz, hogy ezek a ”beszállítók” a legtekintélyesebb és legkitünőbb szakértők közül kerülnek ki, a magyar, amerikai és nemzetközi akadémiai közösségből, akikkel az évek során Balogh Éva, éppen a magas színvonalnak köszönhetően, sikeres kapcsolatokat tudott kiépíteni. Az elképesztő mennyiségű kutatás, rendszerezés, archiválás és írás mellett, amely egyébként egy sajtóirodának is becsületére válnék, Balogh Éva a nyugdíjából tartja fenn ezt a blogot. Ezért kényszerül időnként az olvasóihoz fordulni, talán egyszer, vagy kétszer évente, hogy pénzbeli hozzájárulásukkal segítsék ki a bajból. Ez eddig mindig sikerült, az olvasói és kommentelői függenek a Spectrumtól, szükségük van rá és nem hajlandóak veszni hagyni azt.

Befejezésül hadd említsem meg, hogy ehhez hasonló vállalkozás rendkívül ritka a sajtótörténetben. Például Bródy Sándor kísérelte meg egyszer, hogy egymaga írjon folyóiratot, a Fehér Könyvet, de nem jutott hat számnál többre. Tudomásom szerint az egyetlen ehhez fogható tejesítmény Karl Krause monumentális folyóirata Die Fackel lehetett csak. De miután az főleg a szerző véleményét tartalmazta és nem szorúlt a hihetetlen mennyiségű kutatásra, a Hungarian Spectrumnak van némi alapja egyedülállónak lenni az újságírás történetében, különösen a magyar vonatkozásban.

Balogh S. Éva a hetvenes évei derekán jár és amennyit dolgozik, aligha lesz hosszúéletű. Ha csak szimbolikusan is, most kellene kitüntetni őt a Pulitzer Díjjal, amíg még lehet.

Véleményem az, hogy aligha akad bárki a magyar sajtóban, aki nála jobban megérdemelné a kitüntetést.

Köszönöm és minden jót kívánok!

Kerekes Sándor

8 hozzászólás

  • Kerekes Sándor:
    „Befejezésül hadd említsem meg, hogy ehhez hasonló vállalkozás rendkívül ritka a sajtótörténetben. Például Bródy Sándor kísérelte meg egyszer, hogy egymaga írjon folyóiratot, a Fehér Könyvet, de nem jutott hat számnál többre. Tudomásom szerint az egyetlen ehhez fogható tejesítmény Karl Krause monumentális folyóirata Die Fackel lehetett csak.”

    Feltételezem és remélem, hogy csak nyomdai hibáról van, és a most sajnálatosan elhúnyt, kitünő Balogh S. Évat Pulitzer-dijra javasoló, a Bizottsághoz küldött ajánlásában valójában nem tévesztette össze Karl Kraus (1864-1938) osztrák publicistát, az 1899 és 1936 között két-háromhavonta megjelent Die Fackel szerkesztőjét és 1911-től kizárólagos szerzőjét a lipcsei Karl Krause Fabrik alapítójával, Karl Krausevel.

    (Karl Kraus azoknak a – nem túl nagyszámú – alapjában konzervatív szellemiségű szerzők egyike volt, akinek írásait szerintem ma is érdemes olvasgatni.)

  • Göllner András

    Nagyon is megérdemelte volna ezt a kitüntetést. Köszönet az erőfeszítéseidért Sándor. Talán posthumus ? Balogh Éva, a Yale egyetem történész professzora, a Hungarian Spectrum néven ismert blog szerzője valóban egészen különleges és önfeláldozó módon kezelte a tényekre építkező szabad gondolkodás ügyét, a demokratikus értékek szellemiségének védelmét, képviseletét az Orbánista autokráciával szemben Amerikában. Az angol-nyelven beszélő embereknek ő volt a legmegbízhatóbb tükör Orbanisztánról. A legjobb példája volt annak a társadalmilag elkötelezett, az igazságosság útját kereső értelmiségi alkatnak, amely nem az elefántcsont toronyban keresi a helyét, nem azon fáradozik, hogy egyre érthetetlenebb nyelveken csevegjen a saját kis sátrában élősködőkkel, hanem kinn az utcán, a közéletben járó-kelő gondolkozóknak keresse a közérthető megoldásokat a kiutat, azok az álarcosok elől, akik Isten vagy a haza nevében, a hétköznapi emberek átverésével, kicselezésével, fosztogatásával, megtévesztésével, törtetnek ’s gazdagodnak. Nem mindenben értettem vele egyet – enyhén szólva vak volt a neoliberalizmus ostobaságaival, fejetlenségével szemben – de tiszteletem iránta sohasem lankadt, ezért is kértem őt fel arra, hogy vállaljon szerepet a Kanadai Magyar Demokratikus Charta (KMDC) Kuratóriumában 2011-16 között, amikor az a veszély fenyegetett bennünket Kanadában, hogy Orbán, Stephen Harper támogatásával, Kanada Országházában fogja eljátszani a bazári kecskét. Ezt sikerült megfékeznünk és örökké hálás maradok bajtársamnak, hogy egy ideig aktív szerepet vállalt csapatunkban, közös küzdelmünkben. Nyugodjék a lelke örök békességben.

  • Sandor kerekes

    Kedves Kővendég! Indeed the Viennese Kraus and not Krause of Leipzich was the subject of the remark. Especially not since the latter was completely unknown to me hertofore. Nevertheless, thank you for the disambiguation.

  • Kerekes Sándor

    Minden tiszteletem igyekezetedért, fáradozásodért. Annyit kivánnék megjegyezni, hogy nagyon is romantikus alkat vagy Te, kedves Sándor – ami nyilván nem mellesleg egy igazi emberi érték.
    Az eljárásodban, ha már belevágtál, talán én inkább megkockáztattam volna hogy teret adjak egy sokkal nyilvánosabb fellépésnek – akkor is ha az érintett tudámást szerez róla. Hisz egy nyilvános akciót sokkal-sokkal többen támogathattak volna, amit nem kétlek. Igy a forza az adott bizottságnal talán hathat´sabb lehetett volna. Túl sok lett a „volna”…

    Igy hát az égiek másként akarták, igy valóban aktualitását vesziti.

    Viszont hogy miért bátorkodtam ezt megjegyezni?
    Hogyha valaki más arra érdemes ügyében ennél a bizottságnál (vagy akár másnál) a jövöben (ki tudja?) hasonló emberileg nagyon is magasra értékelhetö akciót kezdeményeznél – számolj az arra érdemesek támogatásával hezitálás nélkül.
    A romantikát hagyjuk más alkalmakra, teliholdas éjszakákra … egy pohár pezsgövel, egy lágy mozart szólammal ….

    Mindenesetre az én elisméresem is, ha ez jelent akármit is

  • Sandor kerekes

    Köszönöm Gábriel a dicsérő szavakat, és a kritikát is, de lássuk be, a stílus teszi az embert és az én stílusom az volt ebben az esetben, hogy a meglepetés emelte volna az amúgy eléggé alacsony értékű plecsni okozta örömöt. Arról nem is szólva, hogy a személyiségek, akik támogattak engem ebben a kis kampányban, egytől egyig nemzetközi és nemzeti hírességek és szaktekintélyek voltak. Ezeknek az embereknek a támogatása felért a nyilvánosság által esetleg nyújtható támogatás hatásával. És persze, végsősoron ebben is csak a magyar közélet gigantikus korruptsagát és arroganciáját láthattuk viszont, amint éppen a fülük botját sem mozdították a kérésre, azon felűl, hogy figyelmen kívül hagyták.
    Spongyát rá!

  • Sandor Kerekes:
    „Especially not since the latter was completely unknown to me hertofore.”

    Kvittek vagyunk, Bródy Sándor Fehér Könyvét meg én nem ismerem, sőt nem is hallottam róla. Most, hogy Balogh Éva kapcsán szóba került, eszembe jutott, hogy Bródy Sándortól A tanítónő-n kívül, azt hiszem semmit sem olvastam. No, majd kicsit utánanézek, hátha érdemes.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Csak a Cikk címének apropójára a
    GYALÁZATOS VILÁG-ra asszociálva;

    Az alanti VALLOMÁS Magyarország egyik jobboldali gigásza – Orbánnal szegrőlvégről rokon – oligarchájának, a segélykiáltása zengi be a Budai Vár Karmelita kolostorának folyosóit, amikor már a kisemmizett Vitézy Tamás, ős-FidSS dinosaurus is a Facebookon kénytelen kifakadni… Mint a fogatlan hímoroszlán…

    Talán le sem írnám, csakhogy ma a most KIROBBANT Völlner Pál jogügyi államtitkár, igazságügyi miniszterhelyettest elsöprő korrupciós lavinától dübörög a hazai maradékmédia,azt találgatva (a nem is oly rég még a KMH hasábjain is, illetve az illusztratív csatolt fotón a nov.11-én irodájában, a háta megett egy hatalmas feszülettel hivalkodó államszolga a Pegazus ügyben mentegetőzik) azt, hogy ki dobhatta fel ezt az ízig vérig jámbor lovagot, aki a sajtó képviselőinek kellemetlen kérdései elől szinte a saját testével védi lenge-hajú, amazon lelkületű, pökhendi főnöknőjét ??? Azt is kérdezik, hogy a (bírősági)”Végrehajtó Testület” vezetője, mi a fenéért is fizetett ennek a szerény „igazságszolgának” – és milyen estekért – alkalmanként 2-től 5millió Forintig az ő zsebébe ?

    Hát kedves Olvtársaim! Olvassátok a választ Vétézy Tamás . o m i n ó z u s , közben így aktuálissá vált . f o h á s z á b a n , az addig a panaszos által is maximálisan támogatott orbáni Nemzeti Együttműködés Rendszere (a NER) belső együttműködő mechanizmusáról:

    „…MINDENKÉPPEN FOGLALKOZNI KELL A GAZDASÁGI BŰNÖZÉS

    IGAZSÁGSZOLGÁK ÁLTAL IS TÁMOGATOTT RENDSZERÉVEL, MELYBEN MA IS

    ÉRINTETT VAGYOK, MINT KÁRVALLOTT! MÁR EMLÍTETTEM, HOGY BEVETT

    BŰNÖZŐI GYAKORLAT, HOGY HA BÁRMILYEN SIKERES VÁLLALKOZÁST,

    BEFEKTETÉST MEGKÍVÁNNAK EGYES „BEFEKTETŐK”, AZT BANKI,

    FELSZÁMOLÓI, BÍRÓI, VÉGREHAJTÓI SEGÉDLETTEL ERRE SZAKOSODOTT

    ÜGYVÉDEK HADÁVAL, NYOMOZÓK ÜGYÉSZEK BŰNÖZŐI RÉSZVÉTELÉVEL IS

    ELVESZIK…”

    (Az egész ügy elolvasható a Respublika blog 2021.november 13-i számában)
    ˙

    Ui: Mindez ezekben a napokban megrendezésre került FidSS kongresszussal paralel, ill. annak apropóján került napvilágra.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Ui.II.

    A Völlner Pálról szóló cikk (62 kommenttel) a
    M E N E K Ü L É S . A Z . Ú J S Á G Í R Ó . E L Ő L
    november 11-én jelent meg Föld S.Péter 🙂 tollából.