Orbánnak: egy sün rendel

2022 január 16 9:40 de.45 hozzászólás

Dicső, csak önmagával mérhető, és azt is felülemelkedő miniszterelnökünk saját szájával bejelentette a kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-ételolaj, sertéscomb, csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej esetében árának visszacipelését a korábbi év októberének a szintjére. Majd gondolt egy nagyot, és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szájával kiegészítette a listát a csirke far-háttal.

A teljes megoldáscsomag egésze nem mentes a tanulságoktól. Az egyik ilyen tanulság, hogy teljesen nyilvánvalóvá teszi: szegénység márpedig van. Nem általában, és nem optikailag, hanem ténylegesen és a konkrétan. Olyan mértékben, ami gyakorlatilag a napi élelemhez jutást is kockáztatja. A másik nem kevésbé tanulságos az, ahogy ezt megoldani gondolja a kormány. Egyfajta feudális bejelentéssel, a „jó király” jót tesz az ő népével. Hatástanulmány a termékkör megállapításának a módjáról biztos van. Biztos van?

De tegyük fel, hogy van. A boltban fizetendő ár csökkentésnek lehetett volna az a módja, hogy az ÁFA nullázásra kerül. Ezzel a költségvetés magára vállalja a támogatást, és nem hárítja át azokra a kisebb vállalkozásokra, amelyeknek aligha van komolyabb tartalékjaik. Nem kis részben éppen a kiváló kormányzati munka korábbi hajóágyú-reflexes rángásai miatt. Így viszont valójában nem csak az érdekes, hogy milyen áruk árát csökkentették, ha csökkenést jelent, hanem a befolyásolás módja miatt más is. Az, hogy vajon az Orbán-családban, vagy a holdudvarban kinek támadhatott kedve az élelmiszer kereskedelmét a saját zsebébe konszolidálni. Miközben az teljesen világos, hogy a magyar költségvetés, az igen hozzáértő, és nem produktív beruházásokba ölt milliárdoknak is köszönhetően, nincs abban az állapotban, hogy lemondhasson az alap-élelmiszerek után befizetett ÁFA összegéről.

A termékek körének utólagos kiegészítése természetesen egyéb tanulságokat is rejt. Egyrészt azt, hogy Orbán Viktor, nem először, gyáva volt ahhoz, hogy ne valamelyik slapajával vitesse el az ebből fakadó balhét. Mert balhé márpedig lehet. Mert lehet ugyan, hogy abban a körben, ahol a fővadásza már vadászni is csak tenyésztett rénszarvashoz nem lusta, a csirke far-hát nem tétel. Lehet, hogy az ő nagyságos köreikben már a kutyák is csak fintorogva esznek ilyesmit. Ugyanakkor a robogó gazdaság lánctalpai alá temetett sokaságban ez bizony játszik. S nem kutya-, vagy macska-takarmányként.

A bejelentés egyik üzenete így az is lehet, hogy ha már vannak szegények, akkor a kormány kutyába sem veszi azokat, akik így jártak. Valójában ennek számos jele tapasztalható egyébként is. Így ezt a far-hátas gesztust úgy is tekinthetjük, hogy eljött az őszinteség kora. Ugyanakkor a csirke far-hát az, ami korábban, és sajnos joggal, összefonódott az időskori szegénységgel. Számos rossz ízű viccel a nyugdíjasok kárára, és nem kevés sztereotípiával is. Az árakat csökkentő csomag tehát valójában ezekre játszik rá.

Márpedig az a kormányfő, aki képtelen szolidaritást vállalni a szegényekkel, de rájátszva a „csirkefarghátas-csoró-nyugger” sztereotípiára, gúnyt űz, illetve a miniszterével gúnyt űzet belőlük, az ne kormányozzon. Az szarjon sünt. Harántfekvésben, ha lehet. S ez, a kormányfő és miniszterének benyögései után akkor is igaz, ha a gyávák védőszentjévé előlépve az írásban megjelenő rendseletben márakármi is is lehet.

Illusztráció: Naman Pandey

45 hozzászólás

  • az rablómese, hogy az infláció az egy gazdasági törvény és nem pofátlan harácsolás eredménye, és az is rablómese, hogy szeméjtelenítik mint a tőzsde és hasonszőrű törvényes csalások eredőit, pedig meg lehet találni a szeméjeket vállalatokat amejek okozói és meg lehet bűntetni őket de náluk van a hatalom vagy legalábbis nagymértékben és demokráciában rá lehet fogni mindent omicronékra, holott az sem igaz amit kérdeznek róla, de nagy hasznot hajt, majs most eszt is szépen kitörli a netuggyki, mert renitens

  • Endre

    Megengedőbb is lehetnél, miért nem elég neked, ha sün helyett fogpiszkálót, zsilettpengét, vagy királydinnyét nyeletsz ezzel a disznókirállyal aki csak azt képes énekelni, hogy:

    „Jah az irkafirka nékem
    Sose volt a mesterségem,
    Máár apró gyermekkorban
    Csak sertések közt vóttam.”

    (Johann Strauss Cigánybáró)

  • még valami, a szegénység elismeréséről, az is mesterségesen fenntartott elrettentő példát statuálván azoknak akik nem akarnak melózni!!! mert a bérek ugye József Attila szerint is a fillérek csilingelnek a zsebében… Magyarországon a „mentőélelmiszerek” árát rendelettel leviszik máshol meg van foodbank, ahová sokkal nagyobb létszámarányban vándorolnak a dolgozók és nem dolgozók, mint Magyarországon;

    ez ugyanaz mint anno az ingyenkonyha milliomos tulajdonosának adakozása, meg úgy általában az adakozás a lopott harácsolt jövedelméből… Kínában senki sem alszik az uccán, és tudtommal nincs foodbank de ott van az átkozott {nakikisátkozzák?} CCP a világ legveszéjesebb omicronnya

    és a disznókat is jól kell táplálni, hogy legyen belőle bécsi szelet, tehát szüxég van arra is aki már ifjúkorában sertés pásztor volt, nem kellene annyi analfabutát termelni az okostelóval, a hajam égnekáll, mikor jön a reklám és tartya maga előtt a kisképerntőt és azon meg soxines akármi ami az összes leheccséges problémáját megóggya nekijje egyet nem aszt, hogy egyre analfabutább lesz

    valami hüje mon’ta nem is ojan régen itt tőlem délre a kies világ legjeinél, hogy a gondok abban gyökereznek, hogy rossz a: {namiis?} profitshare de kiröhögték a profit birtokosai

  • Bocsi.
    1. Az áfá-t lenyelni a legkönnyebb a világon – volt cégem, módszereket levélben. Az ÁFÁT a végfelhasználó fizeti, de az eladó fizeti BE a költségvetésbe. Miután eladó eddig se fizetett sok áfát a visszaigénylések, leírások bonyolult rendszere miatt, egyszerűen nem tudja olcsóbban adni az áfa-mentest. (Nem bestélve, hogy léteznek olyan ‘apróságok, mint áfamentes és 0 áfás termék. Nem mindegy!!! Ha áfamentes, akkor nem kell fizetned utána áfát, de nem is igényelheted vissza az általad kfiizetett áfát. Ha a termék 0 áfás,akkor neked nem kell fizetned utána,ha eladtad, és vissza is igényelheted a költségeid után az áfát. Egy sima közértben legalább négyféle áfás termék van: normál áfás (27%, kedvezményes, áfamentes, nulla áfás. Nem is értem, miért kardoskonak az áfa-csökkentés mellett… (Makroszinten az áfa-játék főként a forgótőke ellátottaságot szabályozza.)
    2. Élelmiszer. Aki valaha is vezetett háztartást, tudja, hogy a húsféle mellett ugyanolyan fontos a zöldség. Csak az alapvető. Krumpli 500 ft/kg, hagyma 180, vegyes zöldség – nincs, csak sárgarépa, déligyümölcs: 450-500 ft/kg.
    Az árak a fővárosi CBA Príma hálózatából valók – ez a legolcsóbb. (A piac -kispesti – ennél drágább, az Aldiban, Lidlben csak akció esetén lehet olcsóbb 1-1 termék.
    2. Gyümölcs: Januárban nem vár az ember csodákat. Alma csak a piacon van, 500-600 ft/kg.
    Vidéken a helyzet rosszabb.

  • talalom
    2022 január 16
    12:14 du.

    Személy szerint az a lenéző társadalmi gesztus, amivel az Orbán-kabinet egyes tagjai élnek jobban zavar. De biztos azért, mert nem vagyok nyugdíjas, és így nem élem át teljes valójában az orbáni gondoskodás teljes sokszínűségét.

  • Magyarországon „márpedig szegény emberek vannak”, és hajléktalanok is. Éppúgy, mint USA-ban, vagy Kanadában. A szegénység fogalma más, ez társadalmi szintet jelez, jelzi az adott országban a szegénységi mértéket.

    2018-ban Magyarország szegénységi aránya 12,8% volt. Németországé 16,0%, Svédországé 16,4%, Olaszországé 20,3%. Finnországé 12,0%.

    Fától az erdőt.

  • talalom
    2022 január 16
    12:14 du.

    Margit az adózás nem ördögtől való, nagyon hasznos is lehetne, ha nem arra a célra használnák amire mostanság világ méretű divat szerint mindenkivel ki van omikronozva még a többi betű hátravan… lopjunk ma többet, mint tegnap és az van csak bajban aki nem tuggya leírni aszt amit lopott az adóalapjából és a tőzsdén forgattya mint kereplőt és mindig kiveszi időben az osztalékot hogy máshová bedugja dehát Biri néni kisbürgözdön nem is ért ehhez és a konyhapénzből nem jut neki csak csirkefarhátra

  • Talalom
    16.12:14

    A CBA-Prima mondhatnók szép kis firma. A FidSS közért-hálózata. Annak, gyakorlatilag állami csatornákon protekcionista módszerekkel erőltetett, hamis ragyogása. Alapítói és vezetői mind az állampárt emlőin nőttek fel és azok kapott kedvezményekit szívják magukba és élvezik még ma is…

    Amikor L á z á r János hauptgengsterminister néhány hete nem véletlen k i r o h a n t a nemzetközi élelmiszer l á n c o k . e l l e n . mondván, hogy Magyarországról rövid időn belül ki kell őket . s ö p ö r n i, akkor ő valójában nem a magyar mezőgazdaságot és a termelőket védelmezte. Mert LézerJani is szégyelli a CBA tisztán protekcionista – szaktudás hiányából béna – kereskedelmi technológiáját és kritika alatti szervezettségét. Azt gyenge kavalitású munkát és morált amely az eltelt 25-30 év alatt sem tudott felnőni a multik szintjére.

    Pedig ők szemben a multikkal itthon vannak, közel a . m a g y a r .termelőkhöz, és mégse… Hozzátéve, hogy a multik mennyire kínosan ügyelnek arra, hogy polcaikon magyar termékek is virítsanak…

    Ezt a politikai tabut a CBA-t, ezt az őstulkot még mindig, ugyanaz a nacionalista szemléletű protekcionizmus tartja lélegeztetőgépen, amely ezért már évekkel ez előtt is elvtelen és törvénytelen szívességekkel honorálta a FidSS CBA iránt való „jóságát”. – „Minden szentnek maga felé hajlik a keze.”
    Vagyis, hamár itt tartunk a CBA vezetője is egy Lázár – a Vilmos – aki fogathajtó világbajnokként, ám jópár politikai akciója fejében hűbéresi jutalomként 2015-ben kapta meg a CBA országos hálózatát az illetékess és FidSS elvtárstól, talán éppen a Führertől.

    Helyiségszerzési trükkjük is közismert, minek során az á l l a m i, v. önkormányzati összeköttetéseik révén, hivatalos hírcsatornák bennfentes értesüléseire szert téve, csődbe ment egyéni boltokra és cégekre sürgősen ráteszik a kezüket… A folytatás világos.

    Egy-két példa a gegszterhálózat identitására. Lásd még a fenti Lázár nyilatkozatot. Ők voltak azok, akik a FidSS kezén lévő állami hírcsatornákat is felhasználva egyes „multi” élelmiszerláncok ellen rémhíreket és fakenews-okat terjesztettek, hogy valakik úgymond „rágcsálókat láttak az üzleteikben”…

    A másik az egyik nevezetes politikai akciójuk az országszerte FidSS-közeli plakáthelyeken, Gyurcsányékat bilincsbe verve montírozták óris plakátokra, a ferplay legelemibb szabályait is teljesen mellőzve. Mint kiderült a számlákon a megrendelő ez esetben is a CBA volt, amely ezek szerint sem kereskedelmi tudásának, a precíz szervezésnek, stb. hanem ócska avitt módszereinek köszönheti a – fogjuk rá – o l c s ó . á r a i t.

    Ergo! A CBA olcsó árai inkább bűvésztrükök mint tudás eredménye. E körülményeket Talalomnak is illenék tudnia, hisz a KMH-n is már többen tárgyalták az általuk folytatott gyalázatos és valójában sötét politikai játszmát, amit a Lázár nyilatkozat csak alátámaszt.

    Üdvözléssel: KB.

  • Helyesbítés a K.B.7:04-re:

    Lentről a második bekezdés harmadik sor helyesen így hangzik:

    „a ferplay minimális elvárásait és a gazdasági verseny szabályainak törvényes előírásait végképp figyelmen kívül hagyva”

  • Rodeo,

    Az infláció minden kamatorientált gazdaság velejárója. A bővített újratermelésre alapozott gazdaság meg ilyen. De ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül kapcsolódnia kellene a pofátlan harácsolással. Aminek érdekes módon a gazdasági vektor két végén van nagy keletje. A banán-köztársaságokban (incl. K- Eu), és az olyan, gyakorlatilag már csak tőzsdén létező államformációkban, mint ami a nagy vízen túl van (innen nézve).
    Gondolom mert az előbbiekben tág tere van a saját nép elleni gazadságmanipulációknak is, míg a másik végén a primer termelés már régen leszakadt a piaci megmérésről, és a „piac” egy önjáró manipulációköteggé vált.
    Lehet, hogy vissza kellene térni a kaori-kagylókhoz. De az a vonat már elment.

    Ami a szegénységet illeti. Igen, a fentebbi felhalmozás-orientált gazdaság kitermeli a maga szegényeit. Mindegyik a maga szintjén. Kezdetben persze mindenki a maga szintjén nyomorog. Viszont ahogy szélesedik a megélhetési nyomor, úgy válik égetőbbé a megoldása. Mielőtt össznépi önkiszolgáló nem indul. Vagy annyian halnak éhen, hogy a maradékkal kezelhetetlenné válik a gazdaság. Erre nézvést Mao-elvtárs kiterjedt társadalmi kísérletbe kezdett, de a halála miatt csak részeredményeket tudott felmutatni. Az is elég sok (esetenként talán egyszerűen elfogyasztott) eltűnttel, és halottal járt.

  • Sotetben Bujkalo

    Az se jo ha munkat teremt, az se jo, ha adot csokkent, az se jo, ha a csaladokat segiti, az se jo, ha a fiataloknak nem kell adot fizetniuk, az se jo ha arat csokkent, az se jo ha kivultartja a migransokat, az se jo ha bevandorlokat fogad el.
    Kivancsi lennek, hogy az se lenne jo, ha onkent atadna a hatalmat e cikk irojanak?

  • Rodeo11
    ˙

    Az aranyparitás eltörlése, tehát a „papírpénz forradalma” 😀 óta az infláció beépül az éves számításokba, ami azokat a fogyasztókat, hétköznapi embereket sújtja, akiknek nem emelkedik, illetve csökken a jövedelme. Évtizedes inflációK hatványos hatványait kénytelen évente benyelni…

    Orbanisztán Önztársaság már évek óta, jelenleg meg már tonnaszám’ nyomatja az új bankjegyeket, mely tényt ugyan nem közlik senkivel, ám a magyar pénzautomaták szinte csak friss, festékszagú pénzt adnak ki…

    Amit nem értek ebből, de Te talán tudod a választ, hogy a forint nem, vagy csak nagyon lassan romlik a külföldi valutákhoz képest a valutapiacon a két kézzel is fogható infláció ellenére.Ezt hogy a fenébe csinálják ???

    Ti. az ember azt gondolná, hogy amit az árupiacon őmaga megél, annak le kell képeződnie a magyar fizetőeszköz piaci árában és értékében is. A magyar vásárlónak irtózatos inflációs turbulenciákat kell meg-és túlélnie úgy, hogy teljesen tehetetlen e hullámzások megelőzésében. Mégis, a forint időnként robbanásszerűen megugrik, aztán néhány hét leteltével mégis képes vissza-vissza nivellálódni az eredeti állásába…
    De ezek hogyan csinálják ezt a flick-flack mutatványt? Mert az ilyen „megmaradáshoz” mégis légtornászi, vagy valami spekulatív, mesterséges manipuláció, szóval valami trükközés szükségeltetik … Másképp ezt a „””sikert””” nem tudnám elképzelni egy „jegybank”, pláne nem egy erősen gyönge gazdaság esetében.
    Megjegyezem; és még Orbán nevez másokat,pl.Sorost spekulánsnak..

    Bár van róla némi naivnak tűnő elképzelésem, de inkább várom a Te esetleg szakszerűbb válaszodat, mely talán azt is megfejti, hogy a valutapiacok mindeme pénzügyi hókuszpókusz és sötét űzelmek* ellenére, mégis miért és mitől bíznak meg még mindig a forintban ?! Lehet, hogy külföldi „partnereiknek” olyan titkos előnyökről van tudomásuk, amiről magyar polgárnak mégcsak tudnia sem szabad?

    Üdv’: -V-
    ˙

    .
    * Felhívnám szíves figyelmedet, hogy rendeltetését tekintve a pénz emisszióért felelős MNB újabban – lehet annak úgy öt éve is – az úgymond „eredményét v.nyereségét”(?!) vagyis a mi pénzünket szépen felújított luxuspalotákra, és nagy-értékű műtárgyakra költi, illetve ilyenekbe fekteti be, holott ez sem formailag, sem törvényileg nem tartozik az MNB feladatai közé, nincs arra felhatalmazva. Különös tekintettel, hogy a jegybanknak, mint olynnak nem is lehet úgy nyeresége,mint egy kereskedelmi banknak .

  • Andrews! Én nyugdíjas vagyok (75) és nagyon élvezem, pár éve nem dolgozom hivatásosan sem.A járadékom nem sok, de elég a rezsiree, élelemre. Ha meg nagyobb dolog kell (pl. javítani a házon), akkor segít a fiam, de a testvéreimre is számíthatok.
    Akár elégedett is lehetnék -, de a Főkolompos és tettestársai a hazámat, a nemzetemet sodorják kilátástalan zsákutcába. Ez nekem nem mindegy…

  • Orsós Elemér

    Voronyezs
    2022 január 17
    5:14 de.

    „2013. évi CXXXIX. törvény
    a Magyar Nemzeti Bankról *

    Az Országgyűlés a Magyar Nemzeti Bankról, annak elsődleges céljairól, alapvető feladatairól, intézményi, szervezeti, személyi, pénzügyi függetlenségéről, működéséről, a makroprudenciális feladatok és felelősség meghatározása, a hatékony makroprudenciális beavatkozás lehetőségeinek megteremtése, a nemzetközi makroprudenciális együttműködés erősítése érdekében, a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletének, ellenőrzésének megerősítése érdekében az Alaptörvény 41. és 42. cikke alapján a következő törvényt alkotja:
    ELSŐ RÉSZ
    A Magyar Nemzeti Bank jogállása, elsődleges célja, feladatai és szervezete
    I. Fejezet
    A Magyar Nemzeti Bank jogállása, elsődleges célja és alapvető feladatai
    1. A Magyar Nemzeti Bank jogállása, elsődleges célja

    1. § (1) A Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) a Központi Bankok Európai Rendszerének, valamint a Pénzügyi Felügyeletek Európai Rendszerének tagja.

    (2) Az MNB, valamint szerveinek tagjai az e törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat a Kormánytól, az Európai Központi Bank (a továbbiakban: EKB) és a (3) bekezdésben meghatározott esetek kivételével az Európai Unió intézményeitől, szerveitől és hivatalaitól, a tagállamok kormányaitól vagy bármilyen más szervezettől, illetve politikai párttól. A Kormány vagy bármilyen más szervezet tiszteletben tartja ezt az elvet és nem kísérli meg az MNB, valamint szervei tagjainak befolyásolását feladataik ellátása során.

    (3) Az MNB a Pénzügyi Felügyeletek Európai Rendszerében betöltött tagságára tekintettel ellátja az Európai Bankhatóság, az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság, az Európai Értékpapír-piaci Hatóság és az Európai Rendszerkockázati Testület hatásköréből eredő, MNB-re háruló feladatokat.”

    EZ A BÜDÖS NAGY LÉNYEG, a többi 50 oldal az MNB ÁLSZUVERENITÁSÁNAK az álságos kimagyarázkodása! Namármost ha orbánnak és az országgyűlésnek CSAK tudomásulvételi joga van, akkor szerinted ez a nekünk megfejthetetlen pénzügyi állapot kinek megfelelő?

  • Sotetben Bujkalo
    2022 január 17
    2:58 de.

    Te most itt kormány-propagandát folytatsz?
    Felesleges.
    Akik idejárnak, nem vevők rá.
    Tekintve hogy ez megy az ÖSSZES magyar médián.
    És még a külföldiek egy részén is.

    Szaal apukám / anyukám (nem gívándd dőrlentő)
    el steigolhatsz ezzel innen a sárgába.

  • kedves netuggyki, ez most mit jelent? már megint cenzúrázol? válaszoltam kérdésre és most szépen kiradírosztad, kösz én őrzöm a másolatát ojan woke lettél, hogy ihaj

  • talalom
    2022 január 16
    12:14 du.

    CéBéÁba, törvénytisztelő ember,
    ha ad is magára valamit, be nem teszi a lábát.

  • Voronyezs
    2022 január 17
    5:14 de.
    okfejtésem, kérésedre: radír áldozatává vált

  • talalom,
    Abba a generációba tartozom, akik a szó pozitív értelmében valószínűleg sosem lesznek nyugdíjasok. Sokan a szó szoros és tág értelmében sem, mert 65-68 évesen megdöglünk. A perforált gyomorfekély és a későn diagnosztizált rák közti széles skálán valamiben. Mert még dolgozunk, de már nem jutunk el, vagy saját vállalásból nem megyünk szűrővizsgálatokra. Meghallgatjuk az erre vonatkozó szólamokat, de aztán jön annak a mérlegelése, hogy egy 2-3 hónapos kiesés után nincs hova visszamenni dolgozni, de közben a tartalékokat elvitte az orvos, és csatolt részei.
    A társadalom ma nagyjából úgy néz ki, hogy 30 év alatt működik egy igen erőteljes társadalmi abortuszprogram (százezrek távoztak, és az ő gyerekeik már csak képről ismerik majd a nagyi országát). 58-60 év felett pedig a fentiek okán egy masszív társadalmi eutanázia program működik. Amolyan munkából a temetőbe.

    Ez elég ismert okokból nem fog csettintésre változni. Ehhez nem kell közgazdásznak lenni, csak elég,ha valaki egy józan pillanatában végiggondolja. Nem kevesen vannak, akiknek az lesz az utolsó józan pillanatuk.
    Ebben a helyzetben a legszemetebb dolgok egyike, ha egy politikus még gúnyolódik ezen, és figyiszt mutat az egész társadalomnak. Bármilyen irányban és bármilyen irányból.

    S ezt a véleményemet akkor is fenntartom, ha sajnos a jelenlegi politikai kínálat vagy az anarchistákkal rokon viccpártból, vagy a politikai trógerek versenyéből (Orbán vs. MZP) áll.

  • warrior
    2022 január 16
    1:47 du.

    Sőt! a szegénységnek fokozatai is vannak.
    Vannak például az életviteli szegények, akik mondjuk belőtték az életvitelüket havi egy milla HUF ntto jövedelemre, majd visszaesnek az IQ-jukra és a minimálbérre. (alkalmasint nem kis részük válik aktív alkoholistává, és/vagy öngyilkossá)
    Magyarország szegénységével ott van a probléma, hogy belátásmentes és kilátástalan.
    Gyakorlatilag nem a visszakapaszkodásra, de még a megkapaszkodásra sincs esély. Ellentétben azzal, hogy sok helyen cirkulatív a szegénység. Van esély elszegényedni, de van esély kilábalni is.
    Ma Magyarországon van esély elszegényedni, de ha valaki oda jut, akkor nagy valószínűséggel abba is gebed bele. De legalább a meddő pofázásokat is hallgathatja, hogy bezzeg nem lenne kötelező ha…,
    Ilyen a fától az erdőt szólam is. Orcával szorosan a fa törzséhez kötözve számolgasd az erdőt. Míg ki nem zabálják a szemed a hangyák. Mert a hazai szegénység nagyjából ilyen.

  • Auróra Borealis

    Orsós, Rodeo, Andrew_s, és Blued urak!
    ˙

    Az M N B . is az egyik . f é k . és . e l l e n s ú l y . lenne egy köztársaság – amely már nem is létezik – jog-és gazdasági rendszerében, hisz már abból is kipusztították a fékeket és ellensúlyokat.

    Csak az MNB lehetne ellensúly és fék is, ha a két maffiózó, bűvész és halandzsabajnok 2010-ben nem dugja össze azt a két szép fejét és nem jelenti ki, hogy márpedig ők mostantól fogva szerintük „u n o r t o d o x” gazdaságpolitikára térnek át és csak eszerint vezetik ezt a szerencsétlen országot. Vajh a miniszterelnök abban a meghitt összebújásban figyelembe vette a jegybank függetlenségét ?

    Tény-ami tény, szójátékban és hazugságban élenjáró Orbán-Matolcsy kettős akkor nyilatkozott is és ebben a nyilatkozatában egyrészt arra utalt, mintha addig az MNB munkájába valaki bele pofázott volna, hogy addig az MNB pénzügy-politikára gyakorolt hatása valamiféle ortodox konzervatív alapokon állt volna. Vagyis állították azt, hogy onnantól kezdve majd ők – az igazából a legjobboldalibb konzervatív [fasiszták] – majd ők mutatják meg a világnak, hogy mi is a korszerű állami pénzügypolitika… Akárcsak anno Adolf kamerad, a példakép a Reichstagban és mélymagyar szellemtársai, a [mit ad isten] Matolcsy-fivérek a horthysta úgynevezett „parlamentben”…

    Tehaaat magyarúúú,onnajdtúúúú közdve végejaz orthodoxiának! Ja!

    Azt azonban több mint tíz éve senkinek nem árulják el, hogy ők ortodoxia alatt mit is értenek,ill. ma is mit gondolnak rulla. …Hogy vajh, csak a kapitalizmus pilléreit, avagy csak a horthysta, azaz a nagybirtokon alapuló félfeudális szellemet kívánják ebben az „unortodox rendszerükben” kanonizálni?

    Tény, hogy ők és udvaroncaik már helyreállított ortodox és új építésű kastélyaikban várják az április, reméljük mégiscsak progresszív fejleményeit…

    Csak a jelenlegi, a mai gazdaságpolitika kaotikus unortodoxiája kezdi megmutatni mérgezett karmait, ahogy ezek árhullámokon ficánkolva, locsoggva és fecsegve, csapkodva a habokat, fűt és fát összehordva, a maguk-nyomtatta azonnal inflálódó bankjegytöbbletein szörfölve hazudnak le csillagot az égről csak, hogy Ők 12 év után is a felszínen maradhassanak…

  • Tisztelettel: szörnyű, hogy a közemberek mennyire nem értik a gazdaság működését. Sötétben Bujkáló szavai erre a legjobb példa, de nem maradunk le, mi kormánykritikusok se a hamis közhelyek, meg premisszák hajtogatásában.
    Példa: a csirkefarhát a csirke legdrágább húsa – bár kétségtelenül ízletesebb, mint a „száraz” mellhús. Csak tessék lemérni, hány deka hús jün le az „olcsó” farhától – mindjárt tisztább lesz a kép.
    Ha p1 kg csontnélküli mellhús 1200 ft., egy kiló farhát meg 180. (A pandémia előttkb. ezek voltak az árak.) A farhátról – jó esetben lejön 10 deka hús. Akkor a farhátról ehető hús kilója 1800, vagyis 30%-kal drágább, mint a mellhús.
    A gazdaságban szükség van központi szabályozásra – nem kétség. Pl. az államnak kötelessége elősegíteni a bérszabályozst, erősíteni ezzel a bérből élők alkupozicióját.
    Az árakban az ún.természetes monopóliumok – energia, alapanyagok – árának hangolásával tud szabályozni, vagyis alakítjja a termelők és a fogyasztók viselkedését, vagyis a gazdaság működését.
    Az ilyen, egyes fogyasztási cikkek árával való manipulálás hazugság, jöjjön bármelyik oldalról.
    Infláció. Miután az „aaranyalap” megszűnt, ma 1-1 valuta értéke a társsadalmi teljesítménytől függ. Ezért lenne fontos az euró beveztésw, mert egy nagyobb, hatékonyabb társadalmi termeléshez kapcsolódhatnánk – ezzel amagyar gazdaság is ösztönzést kaphatna a fejlődésre. Kétségtelen – az alsó középosztály, a szavazók zöma (közöttük én is), néhány évre megszívná.
    De nem látok más utat- vagy integrálódunk, vagy lemaradunk, és ülünk a pusztán, hátranyilazva. Hasonló a dilemma az ezer év elttihez: István király integrált – tűzzel-vassal. Így vált önálló nemzetté a magyar. – m9közben a mai magyar nyomokban is alig hasonlít az ősökhöz” – még a nyelve se.
    Orbán téved – vagy tudatosan hazudik. Egy nemzet önértéke nem „dicsőségen” alapul. Hanem reális önbecsülésen, és más nemzetek értékeinek elismerésén. Attól én nem leszek kisebb magyar, ha felismerem, hogy érdemes más nemzetbéliek tapasztalatai,tudását átvenni,velük együttműköödni.Azt már bonyolultabb megmagyarázni, hogy efféle orbáni vízió a múlt században kétszer is a megsemmisülés határára sodorzta a magyarságot.

  • Auróra Borealis

    Varrior
    16.1:47

    A szegénység jelenlétét százalékban jelezni annyi mintha az óceánokon úszó műanyaghulladék mennyiségét tonnák, vagy köbméterek helyett csak százalék arányban fejeznéd ki. Márpedig így ez az adat finoman csúsztatás,ám valójában óriási hazugság.

    A globalizmus korában nem gondolkodhatunk csupán nemzetben, akkor, amikor a tőkekivitel révén egyre nagyobb tömegek jutnak a szegénység a tőke exportőr országánál jóval alacsonyabb fokra.
    Magyarul, az indiai, vagy kínai munkás nagyságrendekkel él nagyobb nyomorszinten, mint amitől a velük termeltető hazájában a szegényember szenved.

    Ergo! Az első érvelésed példa számait nagyjából átlagolva csak e két keleti ország lakosai számaira vetítve ezt az átlag 15%-ot, akkor náluk, országonként 1-1 U~A-ányi teljes lakosság él nem pusztán szegénységi körülmények között, de realtivizálva a’m erikai viszonylatban már nyomorszinten!

    Másfelől, amikor ezek nyomorszintjét összehasonlítva vizsgáljuk, akkor az Indiai és a Kínai szegénység mértéke az a’ merika-ihoz képest már mélynyomort „produkál”.

    Mindezek az arányok a tőkeexport, illetve az abból fizetett bérhányad nagyjából béka-s..ge alatti színvonalából tevődnek össze, abból a minimális mértékből, amit az ami’ tőkés az otthoni munkásának még felajánlani sem merne, nemhogy kifizetni.

    Csak megnyugtatásod végett: jóval kisebb arányban, de ugyanez a differencia a magyar munkásnak külföldi tőke által fizetett bérrel.

  • Andrew_s
    2022 január 17
    6:08 du.

    na szép ez… és? globális!

    röviden: itt tőlem délre fekvő kies hatalmas legségeknél kialakult egy mozgalom {nem a résztvevők szervezik, hanem „az” élet} nem mennek dolgozni …, sehová!!! hogy ezek hány millióan vannak aszt én nem tudom, de ahol kell ez az adat ott be vannak tőle szarva {közben milliós illegálisan beeresztett migránsok türemkednek be akik mindenre kaphatóak}

    a többi a te matematikai tudásodra vár!!!

  • Orsós Elemér

    Auróra Borealis
    2022 január 18
    4:49 de.

    „Az M N B . is az egyik . f é k . és . e l l e n s ú l y . lenne egy köztársaság – amely már nem is létezik – jog-és gazdasági rendszerében, hisz már abból is kipusztították a fékeket és ellensúlyokat.”

    Mint fenntebb hitelesen idéztem, az MNB az Európai Központi Bank szigorúan kézivezérelt leányvállalata, tehát „fék és ellensúly” jogokat önállóan nem, csak a parancsukra gyakorolhat, sőt még az „unortodox gazdaságpolitika” is az ő hallgatólagos beleegyezésükkel „virágozhat”, mégsőtebben a forint árfolyamát sem az EKB magyarországi tartományfőnök Matolcsy, mégcsak nem is a „piac”, hanem az EKB manipulálja. De hogy, az EKB-t ki manipulálhatja az még én sem tudom! 😀
    Naszóval ezek után, meg a 80%-os nyomasztó külső lekötelezettség miatt az EU-nak és az EKB-nak kurvára mellékes hogy, magyar országot Orbán és Matolcsi vagy esetleg Gyurcsány/MZP/Dorev Klára és Békesi/Surányi párosok hajtják a kezük alá, csak az hogy, ki hasznosabban és CSAK az utóbbi miatt izgulnak!

  • talalom
    2022 január 18
    6:11 de.

    Örülök, hogy ilyen nagy barátja vagy a farhát-szocializmusnak.
    Mondjuk én maradok a rántott csirkemellnél, ha lehet. A farhátról levakarható, gyakorlatilag szeparátorhússal vetekedő izé helyett.

    De kétségtelenül a farhát sokkal sokrétűbb. Aki szereti, az a fenékrészt kisütheti. Akár tábortűzön is, ha nincs pénze gázra vagy villanyra. Mondjuk én nem szeretem, de tudom, hogy van aki igen.
    Aztán ott van az a szerinted kiváló felsőbb rész.
    Meg lehet főzni és akkor adott egy csirkecsont-leves. Ehhez a csarnok mögötti kupacokból egy kis szerencsével lehet némi zellerlevelet, petrezselyemfonyadványt is gyűjteni. Szerencsésebb napokon még aligmegfaragandó törött sárgarépát is. Kis utánajárással, egy egész levesszerű valami rakható össze. Szinte minimális költségből.
    Amikor a céklának meg karfiolnak szezonja van, akkor tiszta habzsidőzsi,mert a kidobott céklazöldből egész spenótszerű főzeléket, a karfiolleveléből és torzsájából szinte kelkáposzta is képezhető. Oda be a levesbe a farhát mellé.

    Úgyhogy igazad van. Itt van a Kánaán. Egész potom pénzből lehet a farhát segítségével megélni. Éljen soká Orbán. Lehetőleg a fenti menün.
    Amelynél még meg sem emlékeztünk a nagy üzletláncok sajátmárkás macska és kutyakajáiról, amelyekből egy 40 dekás doboz 120 és 150 HUF között van. Különösen az előbbi, a könnyen emészthető és kevesebb csontlisztet tartalmazó macskakaja egész ehető, ha sikerül egy kis hagymát és paprikát is guberálni hozzá.
    Szóval fel a kies Hunniába, a kiváló farhát országába.

    Ahol a fentiek sokaknak talán szarkazmusként hatnak ami az élelmet illeti. Viszont nem keveseknek az a bizonyos rögvalóság. Nem Orbán Viktornak és köreinek persze.

  • AuroraB
    18.4:49

    Orbán . p é n z ü g y e i . megértése tekintetében neked is, de

    többi olvasótársnak i okvetlen ajánlott tényanyag megtekintésre

    [1.] a YOUTUBE-on, és [2.] PUBLIKÁCIÓ Urbán Judit-tól:

    |
    |
    V

    1. H..LER TITKOS PÉNZÜGYEI

    2. A’DOLF H..LER ÉS PÁRTJÁNAK PÉNZÜGYI TÁMOGATÓI

    címmel.

    LeSana tová/22. 🙂

  • Rodeo11
    17.4:24–>Mo. korszerű gőzlokomotívja 🙂

    Nagyon sajnálom, hogy radírt használsz fék helyett. Pedig a
    424-esen homok adagoló szabályozta a fékezés hatékonyságát.

    Szóval, kár mert én komolyan kérdeztelek. Éppen m o s t fékezni, amikor Orbánt kék’ kiradírozni, stílszerűen: ausadieren!!! 😀

  • „talalom” megjegyzeseire;

    Sajnalom „talalom”, a „csirke hata” nem tartalmaz hust!!!

    Csupan a csont es a bor, ,ill. a borben levo zsirAdek ami nyujt izlete pl. ha rizzsel fozi.

    A csirke-melle a legtapalalobb, persze „szaraz”-nak izlik mert zsir-mentes. Azert NEM okozzza senki agy ,vagy sziv-rohamait, tehat eletben maradhat!

  • tovabba „talalom” megjegyzeseire;

    A kozgazdasagban-valo allami beavatkozasok SOHA, SEHOL NEM okozott semmifele megoldast egyetlen tarsadalmakban !!!!

    Barmi bevatkozasok mindeg, mindenutt a kozgazdasagokban csupan tovabbi es novekvo problemakat okozott!!!

    S nem csak Mao „great leap forward” es a „kultural forradalom”, de meg a USA-ban Nixon elnok bevatkoozasa is (arak korlatozasa) is tobb-evtizedes problemat okozott mint megoldast.

    S a szoviet peldat ki-felejthetne el????
    Cuba, Nicaragua, venezuel, s barmi mas „szocialista-probalkozasok”, soha, sehol NEM okzott megoldast, vagy sikert!!!

    A tagadhatalan teny, hogy minden kozgazdasagokat a fogyasztok penze mukodtet!!!!
    S az allamhatalamk (MIND) a fogyasztoktol zsarolja jovedelmet!

    VAJON ki-ADOZTATHATNA MEG AZ ALLAMHATALOM JOVEDELMET?????

    De minel tobbet szed az allamhatalom adokkal a lakossagtol ,annal szegenyebbe valik a lakopssag es a kozgazdasagaik eredmenyei.

    Az a POBLEMAK okozoja ma a USA-ban letezo MINDEN problemaknak!

    Pl. egyre erosebben kovetelik a kormanyok alatali „olcso-lakasok” epiteseit.
    Aminek koltsege csupan az ingatlan-adokbol ered. De az emelkedo ingatalan-vagyon-adok dragabba teszi a lakberket es a lakasok arait.

    Sajnos az ostobak es a politikusok azzal az egyeni erdekeiket serkentik es novelik, amiert csupan a lakosssag fizet.

    200 even at a USA sikeresen novekedet/gazdagodott, mert a lakosssag szorgalam novelte a termelest, s az allamhatalom zero volt.

    Az elmult 40-50 evben az allami beavatkozasok azt visszafele forditotta.

    Az inflacio mai kozoja a Biden elnok tobb trillios gazdasagi beavatkozasai. 3.5 trillio az „infrastructura” javitasara, 1.75 trillio atrasdalami bevatAkozasaira (allamim ovodak), sa 6 trillios evi koltsegvetese, amig a jatavany mar is 2 trillioba kerult.
    Kozben a csokkeno ado-jovedelem, a kozgazdasag jelen allapiota miatt. Minden ADAT negative.

    S sok-trillios adossagokba Jutott a szovetsegi koromany. Kozben a termeles le-esettt, minden importalva ma azsiabol.

    A kozgazadasag ma fokent a szorakozasi-iparon alapszik.
    A USA ma munka/termles lehetosegeket, toket es technologiat exportal, ami mind negativan erinti a lakosssag edrekeit es jovojet.

    „KISEBB KORMANY, KISEBB BUROKRACIA, ALACSONABB ALLAMI KOLTSEGEK es ADOK eredmenye a GAZDAGABB, BOLDOGABB , SIKERESEBB es SZABAD tarsadalmak es LAKOSSAG” !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • A.B.

    Sajnalom AB, a termelo munkasok jovedelmei a termekeik arusitasabol letezhet!!!!

    Amikor termekeik arusitasai nem megy megfeleloen, az egyedulli lehetoseg es eredmeny a BANKRUPCy.
    Az tortent a szocialista kozgazdasagokkal, kezdver a szoviet Unio esetevel.

    Persze a kezdetben, igen rovid ideig a befektetesek osszegeibol nyujtva.
    Azert a TOKE az alpveto szukseglet a termelesre, s a kozgazdasag mukodtettesere.

    Minden mas csupan valoatlan, mukodtethetelen es nyomorba-donto feltetelezesek.

  • Voronyezs
    2022 január 19
    2:57 de.

    egy egész hordónyi jófajtát raktam be, de a Cenz Ura kiradírozta, nekem megvan lementve, de nem teszem ide…

    asszem ojanokat szóltam le benne akiket bizonyos kultúrákban schnass leszólni… nem részletezem, a „BIKA” ahogy a 424 -est híttuk örök emlékem marad, de a 373-as gyorsvonati volt a csúcs ugye IBUSZ vonat volt Déliből Siófokra azaz megállás nélkül és a „vezér” adott a gőznek min. 115-el robogtunk és akkor Fehérváron eltereltek bennünket a peronos sinekről a mellékvágányra legalább 10 váltó állítással… kiborult a Bambim az ablak alatti kisasztalon annyira bedőltek a Ganz Mávagos Pullmannok… nagyon élveztük a strandot utána, sok fagyival

    majd eccer megtudod mit követtem el az elemzésemben

    üdv.

  • Bendeguz79
    2022 január 19
    2:17 du.

    grizi, mindebben sokat segített a nyugat embargó kereskedelmi policy -ja, ami mai napig fojamatos, a Magyar Gazdaság ennek áldozata és eszt örökölte OV és „szépen” továbbfejlesztette… csúcsra van járatva a kizsákmányolás

  • Auróra Borealis

    Bendegúz79
    01.19.2:17

    Egyetértek önnel abban, hogy tőkés gazdasági rendszerekben

    minden működtetés kezdete a tőke.

    Ehhez részigazsághoz hozzátartozik még az is, hogy tőke

    születése viszont csak dolgozó ember munkájából fakadhat,semmi

    másból..

    Tehát önmagától tőke nem keletkezik, csak a munkás által

    kitermelt „h o z z á a d o t t . é r t é k b ő l” vagyis abból

    a pluszból, amit a dolgozó a saját szükséges létfenntartási

    szükségletén felül a tőkés, illetve a termelőeszköz tulajdonosa

    javára,végsősoron egyfajta automatikus kapital-share formájában

    hozamszerűen – tehát nem önként felajánlva, hanem – a kétkezi,

    vagy szellemi munkájával termel ki a tőkés, avagy a tőkés

    társaság számára.

    Tehát ahhoz, hogy a „tulajnak” tőkéje legyen,azt valaki(k)nek

    előbb meg kell teremteni.

    Hozzátéve, hogy a kisajátított értéktöbbletből, profitból a

    tulaj szándékai szerint, attól függően, hogy akarja e, nem

    biztos, hogy új tőke születik, mert azt önmaga és a családja

    luxuskiadásaira is fordíthatja…

  • Auróra Borealis

    Bendegúz +1
    kiegészítés

    Könnyedén jelenti ki, hogyaszongya:

    „…Az történt a Szovjetunióval.”

    – Oszt, mondja kérem,hogy mi történt az U~Ával 1928-29-ben???

    vagy 2007 és 8-ban??? A Wall Street mióta része is a SzU-nak?

    Másrészt:

    A SzU-t az U~A és az U’K által 45-ben rém-ügyesen kiagyalt

    hidegháború örvénye úgy szívta be, hogy abból már kikecmeregni

    sem lehetett, amit Eisenhower stb, de később Reagan is mint a

    legfőbb szándékot tökéletesen b e i s m e r t.Amivel csak azt

    akarom mondani, hogy:

    az U~A ezt a versenyt . n e m . normális . g a z d a s á g i ,

    hanem katonai, illetve észbontó, paranoid fegyverkezési

    párbajban nyert meg, ahol az ezt megelőző a II.Világháborúnak

    köszönhetően – háborút közvetlenül nem is érzett lakossággal –

    az egyik épp világ legnagyobb gazdasági nagyhatalmává nőtte ki

    magát, míg a másik egy kataklizmában bőrig lerongyolódott

    „győztes” pirruszi óriásként tántorgott elő puskaporfüst és

    hirosimai atomfelhők közül a saját romjain botorkálva…

  • Rodeo11
    19.2:42

    Húúúúúúúúúúúú, de mennyi kormot törölt ki anyukám a szemeimből,

    de hányszor, miután Lepsénynél, v.fönt Füred környékén közvetlen

    hunyorotam bele a mellettünk száguldó Balaton „szikrázón” füstös

    világába 😀 . De szép is volt…
    ˙

    .
    Ui.
    A gőz, a tűz-víz által megélt energiaátvitel: maga a csoda …

    Tudniillik mi, vasút mellett laktunk. Egy rendező-pályaudvarnál. Hosszú sorompók tarkították az életünket, amíg „kávédarálónak” nevezett ős-gőzösök ide-oda tologatták a makacskodó, ettől dübörgő, recsegő és ropogó tehervagonokat. Füttyös vasutasok kis piros zászlóikkal szabályozták az egész mesevilágot, miközben a váltók hatalmas súlyait dobálták át jobbról balra és fordítva, majd ugráltak föl és le az egylábnyi vagonlépcsőkön. Aztán be két vagon közé, szét vagy összekapcsolva őket… Este ugyanez, piros petróleum lámpákat lengetve, körözve megtetézve hangos sípszóval… Mondhatnám, egy élmény volt, ám ehelyett 100, vagy ezer csodás örök megélést adott egy fiúgyereknek…
    Az egésznek volt valami varázsa, s hogy a sorompó ne tegye unalmassá a környékbeliek mindennapjait, felhúztak mellette egy fapadlós vashidat gyalogosok számára. Na, mi-meg futás srácok, a lépcsőn föl, majd dobogva végig a megfelelő vágány fölé… jön a mozdony! Ekkor alkalmanként kihajoltunk a korláton, és mélyen belenéztünk az öreg vasparipa tölcsérkéménye torkába, szinte a „szívéig”… Mit számított akkor nekünk szénmonoxid, korom, vagy szikra sőt, bevallom, én még csíptem is a szagát, míg az meg a szememet csípte tod’- úgy mint a Déli alagútban a 424-essel, ha nyitva maradt az ablak – Néha-néha a masiniszta belement ebbe a játékba s ha észrevett a gőzsíppal vidáman ránk füttyentett, ami még élvezetesebbé tette az ilyen mókát…
    Egyszóval ilyenkor, első emelet magasságban mi egy kormos mennyországban érezhettük magunkat.
    – Azóta a bakterházat persze kurblistul és (mechanikus) bim-bam csengőstül rég lebontották s a síneket is fölszedték. Aszfaltút – sőt már utca – van a három sínpár helyén és lakótelep kebelezte be az egykori gyerek paradicsomot… Az ilyeneket egyszerűen divat rozsdaövezetnek becézni… 🙁

  • Auróra Boreálisz
    2022.jan.20.4:15

    Ttelettel’!
    Kimaradt az örökléssel szerzett tőke, vagyis az öröklött tőke-tulajdon folytatólagos, további működtetése, amely egy kétségtelen ösztönző érdek.

    Tehát nem afféle személyi, v.személyes vagyontárgyról van szó, hanem működő tőkéről, amelyet valamely örökhagyó – vagy egy jogszabály – „hagyományozott” egy szerencsés családtagra, rokonra, vagy egy kiszemelt, külső kedvezményezettre.

    A . f e u d a l i z m u s b ó l . á t ö r ö k ö l t . jogszokás persze azt a képzetet kelti, mintha egy öröklött tőketulajdon, a néhai örökhagyó egykori szorgos munkája eredményeként vált volna a család „megérdemelt” pénzmagjává. Pedig és ezzel szemben az új tulajdonos viszonya ahhoz kb.csak ugyanaz, mint a néhai örökhagyóé volt, aki tényszerűen a munkástól kisajátított értéktöbbletből gazdagodott meg és azt a tőkésjog szerint hagyományozza át egy szerencsés alanyra. Ergo, a tőke örökös még azzal sem dicsekedhet, hogy az ő így szerzett vagyonában bármi személyes, v. szellemi érdeme játszott volna szerepet – mert csakis a vérség…

    Persze, a kapitalizmusban . í g y . szerzett tőkevagyon ugyanúgy kizsákmányoláson alapuló gazdagodás, vagy az azt megalapozó gyarapodás, akár az ókori, vagy a feudális jog és gazdasági rendszerekben volt. Ennélfogva a tőkés rendszer automatikusan ugyanolyan új, modern „alürökön” alapuló – gyakran léha –
    – a r i s z t o k r á c i á t . termel ki önmagából, mint amilyet pl.anno a rabszolgatartó, avagy a feudalista termelési mód is létrehozott.

    Legyünk persze igazságosak, szemben az előzőek merev megkötöttségeivel, az ebben kétségtelen szabadabb kapitalizmus nem köti a tőkevagyont elidegenítési, azt védő merev, genetikus feudalista tilalmakhoz. Ugyanakkor a korábbi gazdasági/történelmi rendszerekben ezt külön szabályok kötötték gúzsba. Ahol a familia „örökét” nem lehetett eladni vagy elkótyavetyélni az utódok és testvérek örökségét…

  • Voronyezs
    2022 január 21
    4:56 de.
    kösz a nosztalgiát, megdobogtatta a peischlimet!
    én magam egészenapró gyerek kortól a Keleti rejtelmeit ismertem meg, és néha csak azért kijártam, hogy elolvassam a peron végén:
    Balt-Orient express: Kassa és így tovább
    Orient express; Simplon orient express, az orosz vagonokkal közlekedő {na jó az főleg a Nyugatiban} közlekedő Moszkvai gyors és utasztam a Vörös nyíllal Moszkva és Leningrád között azok mind magyar gyártmány voltak csak hálókocsi,
    és a mozdonyok fejlődése majd a NOHAB -ok és a tengeralattjáró motorral működő dübörgő „Ivan”-ok és a Borsod express a motorvonattal a Hargita 120 -szal söpört megállás nélkül Miskolcra és az exportra is elkelt Argentinába EZÜSTVONATKÉNT és utasztam amerre lehetett bejártam az országot…

    ezek az élmények már nincsenek csak emlék kitörölhetetlenül

  • Voronyezs
    2022 január 21
    4:56 de.

    olvastad?
    Akit megcsapott a mozdony füstye!

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Málnaszőr
    I.19.2:33

    Tők’eposz

    A régi jó polgári regula azt mondta;
    „csak az első millióját ne vizsgáld !”…
    Ugyanez ma még megengedőbb;annak az ezerszeresét sem vizsgálja:

    K a s z n á r * Mészáros Lőre – vagyishát Orbán – ölébe úgy hullanak a milliárdok,mint”szép menyecske ölibe a feketeszárú cseresznye”. Már nem is számolja, csak szedi, sőt rázza-rázza a közös fáról a mások pénzét a saját kötényébe… Ja! Ha azok meg hagyják azt, hogy ezek elszeggyék tőlük, hát….

    Führer már nem is győzi a gyerekei és udvaroncai közt így-úgy osztogatni az idegen mannát, hisz van nekije abbúú bővibe… Ja:

    Tennap egy szálloda Gibraltárnál, ma egy cég –> a tizennyolcat most betőttött jánynak, oszt vőm-ecsémuramnak és Ráchel nagyjánomnak meg nesze egy bank – hopp – amelyben a „váratlan” csapdába-csalt kamarai tagdíjakat vezetik és gyűjtik egyetlen tőkévé. E vezérelvű tőke védelmében lassan már követhetetlen al-agutak kanyarognak az egykori kondásfiú al-csúti disznóól felé… El is mondható: biz’szépen hízik az disznó állomány. Tehát a kasznár is megérija pénzét. Ottan Alcsútba- Ja!
    ˙

    .

    * Kasznár = gazdatiszt, magtárnok = s t r ó m a n . népiesen. Átvitt értelemben: a pénzmag, a . t ő k e . őrzője. Modern, bizalmi kapitalista kincstárnok. A Camorrában a lopott szajrét elásó megbízott… – k i n c s t á r n o k .

  • Orsós Elemér

    „tisztelthölgyeimésuraim”
    2022 január 22
    4:47 de.

    Minden mai milliárdos az MSZMP alatt megszerzett kapcsolati vagy információs tőkéje segítségével lett nagytőkés, ezért nem tudnak egymás torkának ugrani, azaz végre egymással leszámolni, ami persze jó mert kiegyezve vagy fölényt kierőszakolva sokkal nagyobb károkat tudnának okozni, vonatkozik ez a szélsőbaloldali Gyurcsányra és ugyanúgy a szélsőjobboldali Orbánra is, annak ellenére hogy mindegyik a tékozló „volt kommunistákra” köpköd vissza! Kár szépíteni, egy akármilyen, de valódi rendszerváltással -amit bután elgyáváskodtunk- már sinen lehetnénk! Viszont most már nincs hiteles rendszerváltó, mert jobbra-balra betagozódtak!

  • Voronyezs
    21. 11:01

    Természetesen 😀

  • Rodeo11

    Bocs”’, hogy magamnak címeztem.
    Úgylátszik túlságosan is megcsapott… ))) 😀 (((

  • Rodeo11

    Megint bocs’, de témába közvetlen nem vágó hír, hogy állítólag február 17-én Orban inni a Duce meghívására Budapestre érkezik Ha ir Polconállo brazsil tábornök-álnok.

    Rögtön gondoltam, hogy megkérlek téged, néhány keresetlen szóban ecseteld már a pasast. Korábban tettél egy-két, tárgyi ismeretre valló megjegyzést az illető erkölcsi és politikai milyenségére.

    Hát, hallgatlak, illetve olvaslak … 🙂

  • Még a vasútról: szintén a Keleti.

    Egy ismerős „bácsi”, úgy elsős koromban, elvitt a Keletibe. Tudniillik ő ott tűzoltó tiszt volt, így mindenhová bejáratos… Bevitt egy nagy műhelybe, ahol mozdonykerekeket „javítottak”. Az egyik gigantikus bámulat éppen egy óriás esztergán forgott lassú méltósággal ahol valahonnan a fölülről – mert nem láthattam honnan, akkora böhöm-nagy volt – apró spén spirálok távozgattak és potyogtak alá egy beton árokba… Lenyűgöző volt.

    Jani-bácsi – a tűzoltó – kivitt még valahová a csarnokba is, ahol >Rákosi-bácsi< asszem' "Árpád nevű motorvagonját" mutatta meg nekem s mivel nem értem föl, hát fölemelt és benézhettem… Csupa fa borítású, gyönyörű tárgyaló volt benne. Remekmívű munka… Tudtommal eredetileg Horthynak készült. A Fortepan.hu-n is látható műszaki emlék…

    Egyébként a Te útvonalaidat Moszkva-Leningrád, de még a rigait is bejártam, ahol a hálókocsi volt a legszebb élmény… Emlékszem, Vityebszken Shagall szülővárosán is átutaztunk… Az Ermitázsban pedig néhány képét is megcsodálhattuk…

    Üdv