Kötelességünk az emlékezés

2022 január 19 12:41 du.56 hozzászólás

Élt egy ember a XX. század első felében, akinek az életéről elég sokat tudunk, a haláláról szinte semmit. De amit az élete utolsó évéről tudunk, az elég ahhoz, hogy az elkövetkező évszádokban a nevét csak a legnagyobb tisztelt hangján emlegessék. Halálát minden korban – ma is – létező gazemberek okozták, ezért a mi kötelességünk, hogy mindig, mindenkor, emlékeztessünk rá! Azon a napon, amikor utoljára látták élve Budapesten, január 17-én, minden évben megemlékezést tartanak a XIII. kerületi Raoul Wallenberg utcában, emléktáblája előtt.

A Raoul Wallenberg Egyesület elnöke dr. Sebes József, a megjelenteket köszöntve elmondta, Wallenberg máig ható jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 19 nagykövetség és 3 európai intézmény képviselője jött el az emléktáblához.  Svédország egy korábbi budapesti nagykövete, Jan Ludvig 1997-ben ugyanitt elhangzott szavait idézte: „Az a Wallenberg alak, aki kirajzolódik a tanúk meghallgatása kapcsán, egyre bizonytalanabbá, megfoghatatlanná vált. Ugyanakkor itt, Budapesten, nagyon is valós az alakja, hús-vér embernek érezzük és mindig itt lesz velünk, amikor azokon az utcákon járunk, amelyeken ő járt valaha és azokkal az emberekkel találkozunk, akiknek az életét megmentette.” A Wallenberg Egyesület célja – mondta az elnök – hogy olyan társadalomban éljünk, amely az embereket valós személyiségük és nem valamely csoporthoz tartozás alapján ítéli meg, ahol a kisebbségi érzékenység társadalmivá válik és ahol az önbecsülés és mások megbecsülése elválaszthatatlan. Segítjük megőrizni minden kisebbségi csoport kultúráját, méltóságát, valamint a nemzeti, etnikai és vallási közösségek sajátos és egyéni jogait szabadságjogként tartjuk számon!  Svédország jelenlegi budapesti nagykövete, őexcellenciája Dag Hartelius, arra emlékeztetett, hogy ugyanazon a napon, amikor a budapesti gettóba zárt zsidók visszanyerték szabadságukat, az ember, aki a megsegítésükért dolgozott, elvesztette azt. A II. Világháború és a holokauszt borzalmainak megértéséhez és el nem feledéséhez továbbra is kutatnunk, tanítanunk kell ezt az időszakot, mert ez az egyetlen módja, hogy a történelem többé ne ismételhesse meg önmagát. Idén márciustól Svédország tölti be a Nemzetközi Holokauszt emlékszövetség elnökségét. Svédországban rövidesen egy új holokauszt múzeumot hoznak létre, de az emlékezés és az antiszemitizmus elleni küzdelem nem csak kormányzati feladat. Mindannyiunknak részt kell venni benne és Raoul Wallenberg öröksége iránymutatást ad számunkra. Az első, hogy soha ne legyünk tétlen bámészkodók. Raoul akkor döntött úgy, hogy cselekszik, amikor a többség nem. Neki nyilvánvaló volt, hogy helyesen kell cselekednie, még akkor is, ha ezzel a saját életét kockáztatja. A budapesti Nagykövetség immár második alkalommal hirdeti meg a „Bátor Fiatalok” díjat, amelyet olyan fiataloknak adunk, akik mertek cselekedni, merték felemelni a szavukat, amikor a mindennapi életükben valamilyen igazságtalanságnak voltak tanúi. Ha ismernek bárkit, aki húsz év alatti és megérdemelné ezt a díjat, kérjük, jelezzék nekünk! Mindannyian tehetünk valamit, amivel segíthetünk másoknak, és ezzel, valamivel jobbá tegyük a világot.

 Az Avilai Nagy Szent Teréz templom kanonok esperese, Horváth Zoltán István, önvizsgálatra szólított fel. Vannak elődeink, akikre feltekinthetünk, akik nemcsak hívőnek vallották magukat, hanem amikor embertestvéreink bajba kerültek, életük kockáztatása árán is a segítségükre siettek. Ilyen ember volt Raoul Wallenberg is, aki mindössze néhány hónapot élt itt, Budapesten, a háború alatt, a legsötétebb erők hatalomra kerülése idején. Ezért lelkiismerete parancsára úgy érezte, hogy mint svéd diplomatának kötelessége éppen itt, ezekben a „védett házakban”, a menlevelek ezreinek kiadásával menteni üldözött, zsidó testvéreit. Emlékeztetett a terézvárosi Hévei Gyula katolikus plébánosra is, aki ugyancsak a vészkorszak idején – szembeszállva a fasiszta karhatalom embereivel is – keresztlevelek ezreit állította ki zsidó testvéreinek, hogy így próbálja megmenteni az életüket. Wallenberghez hasonlóan az ő életének végét is homály fedi. Eltűnt, talán egy internáló táborban vagy talán egy börtönben. Az ő életüket meg kell ismertetnünk a fiataljainkkal. Legyenek példaképeink arra, milyen az az ember, akinek hite, meggyőződése, szeretete, embersége leküzd minden félelmet, és aki az élete árán is meg akarja menteni az üldözötteket, a kitaszítottakat. Sok ilyen ember van, de talán nem hallunk róluk eleget és így sokszor ma is a hangos rossz kerül a felszínre a csendes jóval szemben. Tegyünk róla mi, hogy ismerjék meg a jót az emberek és így követésre méltónak találják!  Három zsidó fiúra emlékezett vissza Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke. Ők 1944-ben, itt, Újlipótváros egyik – svédek által védett – házában találtak menedéket. Az idősek tanácsa ellenére onnan szökdöstek ki, hol élemet beszerezni, hol pedig éppen egy Fradi meccsre. A nyilasok kétszer fogták el őket. Az első alkalommal, a Duna felé tartó menet elé kanyarodott egy fekete autó, Kipattant belőle egy magas, ballonkabátos férfi és hallatlan magabiztossággal szétzavarta a fegyveres nyilasokat, kiszabadította a foglyokat. A fiúknak másodszor már nem volt ilyen szerencséjük. Menetoszlop, Duna, cipőket levenni – máig sem értjük, ez hogyan vált a tömeggyilkosságok koreográfiájává – és gépfegyvertűz! Huszonöt zsidó teste zuhant a kövek közé. A 19 éves fiú koponyájáról egy lövedék lepattant, a másik a nyakán úgy fúródott keresztül, hogy elkerülte az életfontosságú szerveket. A fájdalomtól ájultan zuhant a földre, két legjobb barátjának holtteste befedte. Túlélte a vérengzést, ma 96 éves, Izraelben él.

Találkozására Wallenberggel, az első megmenekülésére, mindig emlékezik, megmentőjéről, mint a világ egyik legbátrabb emberéről beszél. Esterházy Péter, a magyar posztmodern irodalom egyik legjelentősebb alakja mondta: „Másként beszél, és másként hallgat az, aki ott volt, ezért másképp beszél, és másképp hallgat az, aki nem volt ott.” Van valami ijesztő abban, hogy túlélőink lassan elhagynak bennünket és mi magunkra maradunk az emlékezés kötelességével, átkával, a második generációsok, a harmadikak, az unokáink. Ha mi, a túlélők leszármazottai engedünk a feledésnek, azzal megtagadjuk szüleink, nagyszüleink minden szenvedését, a megaláztatást, eleink kirablásától családjaink kiirtásáig. Emlékezni kell, most éppen itt, az Újlipótvárosban, összegyűlve a Raoul Wallenberget ábrázoló domborműnél. Emlékezni az üldözöttekre, Arra az emberre, aki egy rettenetes korban is képes volt segíteni.

56 hozzászólás

  • Raoul Wallenberg tudta, hogyan kell önmagadnak lenni. Raoul Wallenberg tudta, hogy a konformitás rabszolgájának lenni az egyik legalapvetőbb becstelenség. Tudta, hogy amikor elutasítjuk különlegességünket, felvizezzük ISTEN által adott egyéniségünket és egyediségünket, akkor kezdjük elveszíteni szabadságunkat. Tudta, hogy a konformista semmiképpen sem szabad ember, – egy konformistának követnie kell a csordát. Ma több Raoul Wallenbergre van szükségünk, akik nem alkalmazkodnak készségesen a standardizált viselkedési módokhoz – olyan emberekre van szükségünk, akik nem félnek különbözni, akik nem félnek önmaguk lenni, függetlenül attól, hogy a divat vagy amit a jelenlegi politikai hozzáállás diktál.

    Mi egy aljas, megbocsáthatatlan bűnt követtünk el a magyar zsidó honfitársaink ellen. Magyarok, magyarok ellen !
    Példának; Miért toloncolta ki Magyarország Kertész Imrét, a gyermek Magyar állampolgárt, és küldte idegen országba a halálába ? Miért ? Mekkora megbocsájthatatlan bűnt követett ő el, mint egy gyermek és mi volt a vád ellene ? Mekkora kárt tehetett az ő érzékeny, fiatal lelkivilágában az 1944-45 szörnyűségek átélése amit a szélsőséges, istenfélő keresztény, Hungarista nyilas eszeveszett vészkorszak zúditottak rá és családjára ?

  • Mindig is töprengtem, hogy miért ezt a R.Wallenberget avatjuk szentté.Ismerve életrajzát egy kis stilű (enyhén antiszemita) bankárként kezdte, majd előkelő családi kapcsolatai révén került a budapestin Svéd követségre magas beosztásba. Az példás embermentő akciót a svéd alkalmazottak csinálták, ő csak reprezentált. Az meg egyenesen rejtély, hogy 1945 január első napjaiban a Benczur utcából miért olyan gépkocsival hajtatott az orosz vonalakhoz kelet-Budapesten, amelyet előzőleg tele pakkolztak ékszerekkel, arannyal, brilliiánsikkal… Vorosilovék „hálából ” egyből a legdurvább moszkvai börtönbe süllyesztették el. Sajnos az igazi hősökről elfelejtkezünk… -g-

  • Amennyire tudható,a Gulágokon halt meg Sztálin akaratából.

  • D.Bernstein
    2022 január 20
    5:30 de.

    Azé te annyira undoríjjó vagy..kis kommuno-nemzetiszoc csíra..

  • De mi let baro Wallenberg sorsa, azon nema maradt a szerzo.

    Leonid Brezsnyev volt 1945-ben a Voros Hadsereg biztonsagi fonoke egesz kelet-europaban, aki nem csak teljes tudataban volt Wallenberg minden tetteivel es adataival, hanem rendelte el Wallenberg tovabbi sorsat is.

    Tobb adat letezik, melyek tobb-eves letet tanusitja tobb Szoviet Gualag-okban.

    De a nagy kerdes hogy elete mikent vegzodott???

    Ehenhalt, megfagyott, halalra let kinozva, vagy talan a bekes oregkort erhetett volna el valami ismeretlen Sziberiai faluban?????

    Azon a szoviet archivok maig is nemak.

    De vajon miert nem hajlandok a valosagot bevallani maig sem?

    ‘A valosagot cask a gonoszok titkoljak’!!!!!

  • Mrs.Bernstein;

    Talan csak Maga veli Istenitett-nek?

    Megemlekezni emberseges tetteiert NEM Istenites!!!!

    Sajnos hogy igen kevesen kovettek tetteit!!!!

    A Sved magyarorszagi kepviseltetes tagja volt, de meg ha bankban is dolgozott valamikor, az nem mentesiti erkolcsos onfelaldozo tetteit!!!!

    Wallenberg onmaga ment az Eichman felugyelet alatt toloncoltakat a palyaudvaron a Sved vizomokkal a zsebeben es amodon mentett meg sokakat a biztos halaltol.

    De ne feledjuk, hogy meg a csendorseg sem a Gestapo sem volt elegge-bator megakadalyozni hogy a Keletipalyaudvaron a marharhavagonokba toloncolt zsidoknak Sved visumokat osztogatott, s amodon sokakat mentett meg a gazkamraktol.

    De hogyan let volna kepes az eltoloncoltak neveit megszerezni???

    Ketsegtelenul azok neveit megszerezte idejeben hogy Sved vizumokat volt kepes elokesziteni, meg-ha az irnokok keszitettek azt a kovetsegen, mire a sok vagonokba toloncoltak eletet mentette ugy-meg.

    Vajon ki lenne ma hajalndo azt megtenni a Maga eletet-menteni????

    Tenne azt Maga valaki mas ismeretlen egyen eletet megmenteni?????

    Tehat valahogyan a m,agyar hatosagok, sot talan meg a csendorok kozben-jatszasa is elmardhatatlan volt.

    De miert nem velte tetteit NDKV Major-General Leonid Brezsnyev hosies anti-fascista tettnek??????

    S miert rendelte el letartoztatasat es a Szoviet Unioba valo szallitasat?

    Ketsegtelenul GEYZA megjgyzese jutott legkozlebb a valosaghoz!

  • Orsós Elemér

    D.Bernstein
    2022 január 20
    5:30 de.

    Csak nem azt akarod mondani hogy, azokkal a mentésre gyűjtött értékes adományokkal -magának megtartva- angolosan le akart lépni és ez már a köztudottan antiszemita szovjeteknek is sokk volt? Ezt a feltételezést/verziót már többször cáfolták!

  • Bernstein,
    Aljasul rágalmazol egy olyan EMBERT,aki zsidók ezreit mentette meg. Első kézből tudom,hogy amikor a nyilas gyilkosok a fasori fiúárvaházból vitték a 8-10 éves gyerekeket a dunapartra,az árvaház akkori igazgatója Lebovits tanár úr sikeresen küldött egy gyereket Wallenberghez,aki már a dunaparton várta a csoport érkezését.Megmentette őket a dunába lövéstől és vissza vitette a Vilmakirálynő út 25-27 be.1946-47 ben Lebovits tanár úr nekem is tanárom volt.Az”Árvavár”című könyvében mindent leírt.Nekem elküldte a magyar és az ivrit kiadását is.Az üvegházról nem is beszélek.Illene megtanulni a shoá történetét.Különösen egy magát zsidónak valló embernek.
    Bernstein,a magyar szótárban nincs olyan kifejezés amivel eléggé el tudnám itélni aljasságodat.Szégyellek!

  • Orsós E./D.Berstein

    „Azok az antiszemita szovjetek”
    szabadították fel a Budapesti Gettót is. Ezt ma ott egy emléktábla hirdeti. Ugyanott fotózták le a felhalmozott sárga csillagos hullahegyet, valamint a többi halottat is (lásd Fortepan/1945.) és lerombolták a . m a g y a r o k . emelte gettó-falakat, amelyre ki volt írva: „Keresztényeknek belépni tilos”…

    Ne keverjük hát a szezont a fazonnal! A Wallenberg ügy, az egy más lapra tartozott és tartozik. Az az esemény idején ott még frontvonal volt…

    Tény, ami tény, hogy Wallenberg egy hős volt. Ahogy a cikk is írja, az eltűnése pedig máig nem tisztázott. Az biztos, hogy ezzel az üggyel – a „szovjet” kapcsolat miatt(!) – nem véletlen, sokkal többet is foglalkozik a konzervatív sajtó, mint mondjuk a svájci Carl Lutz ugyancsak hős embermentővel, vagy a budapesti gettó hétköznapjaival, pl. az utcasarki gyermek és csecsemőhulla rakásokkal.

    Megjegyezném még, hogy a budapesti gettón kívül még a szovjetek szabadították fel az auschwitzi és sok más megsemmisítő tábort az útvonalaikon. – Többet mint az ún. szövetségesek. Ezt az érdemüket senki el nem veheti tőlük…

    Inkább azon ficánkolnátok, hogy vajh a tengerentúli magyar „emigrációban” kik és mennyi aranyat vittek oda magukkal, hogy úgymond ott majd új életet kezdjenek.
    A német-náci (SS) emigránsoknak külön útvonalat épített ki a Katolikus Egyház, olyannyira, hogy p a p i s e g é d l e t t e l előbb – lévén protestánsok – újra keresztelték őket, hogy Dél-Amerikai menlevéllel és hajójeggyel láthassák el őket. Gondos és alapos, végiggondolt misszió… Mindegyikük kis táskányi arannyal menekült a felelősségrevonás elől… Honnan is volt az nekik? A magyar emigránsok 45-ös útjai pedig még nem tisztázottak. Csak emlékeztetnék a szegedi gettóparancsnok Finta József csendőrszázadosra, aki a kanadai magyar emigráció egyik elismert sé tisztelt doyenje volt egészen a lebukásáig…

    Ez itt a téma, nem pedig egy szerencsétlen e s e t, egy valóban háborús esemény Budapest o s t r o m a során…

    Ezen rugózzatok…

  • ELEMER;

    Talan elfelejtetdd hogy ki volt az aki ment az eltoloncoltak lakasaira eltavolitasaik utan azonnal listazni a hatramaradt minden tulajdonaikat????

  • DG
    „Felszabaditottak Budapestet” es MEG-szabaditottak a nemzetet es lakossait minden jogaiktol, tulajdonaiktol es szabad lehetosegiktol.

    Nem is emlitve nemzeti fuggetlensegeiket es elohaladasuk lehetosegeit.

  • Kérdezhetjük azt is, hogy mi vitte Raoul Wallenbergt arra, hogy egy ilyen helyzetben képes volt segíteni? Miért nem a “zsidóvagyonok” eltulajdonításán ügyeskedett a maga javára , ahogy népünk jó nagy része szorgalommal végzett? Mi volt neki a birtokában? A felelet csak ez lehet; az a tulajdonság, az a lelkiállapot, amely képessé teszi az embert, hogy bátran cselekedjen! Raoul Wallenberg a veszélyben és a veszélyes következmények tudatában bátran a meggyőződése szerint cselekedett. Ritkaság!

    D.Bernstein 2022 január 20 5:30 de.

    Figyelj ide te töprengő nyomorult – te csak töprengj azon, hogy hogy a fenében lehetsz te egy ilyen jellemtelen, gonoszsággal teli ember aki hiteltelenné igyekszik tenni egy igazságot – kinek az irigykedö gunyolódás mézédes eledel.
    Egy ilyen vélemény, egy ilyen elv, egy ilyen gondolat kialakítása, (kis stilű, ő csak reprezentált, sajnos az igazi hősökről elfelejtkezünk), és ennek a rögzült fenntartása és igaznak tartása csupán egy tisztázatlan, ítélkező, olcsó jellemű, beteg elméről tanuskodik. Mélyen szégyeld magad te aljas gané!

  • DonGolo,
    erről a témáról könyveket írtak és egész könyvtárra valót nem. Amit Te hozzászólsz minden szava igaz és aki nem akarja ismerni a történteket,annak hiába írsz akármit.Itt nem akarok a nevekbe belekapaszkodni,mert minek is.Az,hogy vannak „néhányan”,akik nem lelkesednek a zsidók megmentőiért megértem.Azt viszont nehéz megérteni,hogy hogyan merészelik a történelmet aljas módon meghamisítani és pont Raul Wallenberg tisztességébe belegázolni. Nem akarok példákat hozni,de nekem is megvan még Anyám”sützpassa” „Peer Angel”követségi titkár aláírásával. R.Wallenberg pedig köztudottan a haláltáborokba induló vagonokból szedte le a halálra ítélt zsidókat.Azon kívül munkaszolgálatosokat és gyerekeket mentett meg a náci hóhérok karmai közül.Mindezekért csúnya véget kapott a világbéke apjától
    Akkor most,77 évvel a történtek után,jön egy renegát zsidó,aki itt a KMH oldalán merészeli megkérdőjelezni a történelmet. A Szovjet Vörös Hadsereg katonáinak köszönhetjük megmentésünket a gettó felszabadításáért,mint például én is a Klauzál 9 ben.Akkor is,ha nem kifejezetten ezért jöttek Budapestre.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙

    Don Golo
    21.10:00

    Talán tudod, talán nem, a náci féreglyuk, ill. a szervezett

    szökési útvonaluk neve ODESSA HADMŰVELET volt. Erre is jutott

    idejük. Márpedig ilyen organizmust már előre kell megszervezni.

    A KatholikusEgyház felkészülten és készen várta őket a mentésre

    Juan/Eva Perón és a többi disznó nácibarát pedig tárt karokkal.

    USA az SS kígyót”technocentrikus megfontolásból”ölelte kebelére

    Egyesek indokoltnak tartják az USA nácikat befogadó politikáját

    Csak egy példa 1 vezető SS, Gehlen nevét viselő kémszervezet a

    a CjA égisze alatt működő náci ernyőszervezet volt.

    De nem indokolható gyilkosok alkalmazása a””világ legszabadabb””

    demokráciájában még az űrtudományra hivatkozva sem.

    Ne papoljanak demokráciáról olyanok,akik ilyeneket fogadtak be,

    hivatalt és állampolgárságot adva tömeggyilkosok ezreinek.

  • thu.10:00

    Von Braunék nem is a német ODESSA Hadművelet keretében kaptak

    „menedéket” és felmentést fogság és a felelősség alól az U~A-

    ban, hanem az am’erikai állam által oda odarendelt katonai(!)

    szakember-felkutató komité kereste meg őket és tett ajánlatot a

    náci tudósoknak magas fizetés és állami hivatal elfoglalására

    valamint családostól letelepedést.

    Az már csak hab a tortán, hogy lévén mind SS-ek,mennyi arannyal

    édesíthették meg új hazájuk zöld füvét…

  • SchumackerLady

    Raoul Wallenberg egy egész-alakos emlékművet érdemel meg.

    Azonban kötelességünk elsősorban arra a félmillióra emlékezni, emlékeztetni, akiket Ő elve nem menthetett meg. Azokra, akiket a nyilasterrort megelőzően már hat hónappal a Horthyfasizmus taszított a halálba.

    Elferdített valóság tehát a magyar Holokausztot nyilasterrorként aposztrofálni.

    Tudniillik utóbbi borzalom csupáncsak következménye volt egy 25 évig már azt megelőző magyarországi antiszemita tobzódásnak, amely egy fehérterrorral indítva, majd”Kőrösmezővel” kipróbált, végül 1944-re csúcsosodott ki, halottai számában történelmünkben sosem látott* félmilliós genocídiumban tetőzött, állam és Egyház által szentesített(!!!), intézményes megsemmisítésben kulminált, hogy aztán a pár-ezer még véletlen’megmaradt kiszemeltet a nyilasterror takarítóbrigádjai kényére és kedvére adhassa át a szerencsétlen végzetének. A nyilasoknak tehát már nem sokat hagyott meg a kakastollas, csendőrszuronyos és rendőr-kardlapos, amúgy kíméletlen félfeudális úri rendszer.
    ˙

    .
    *A Mohácsi-Vész harcban elesett halottainak száma 16-20000 – mely szám a civil Holokauszt-áldozatok – minden korosztály: gyerekeknek, öregeknek, asszonyoknak és férfiaknak – mindössze a 3-4 %-át teszi ki,mely szám max’a szintén lemészárolt civilekből álló 1941-es H o r t h y-p r o d u k c i ó Kőrösmezői (Kamenyec-Podolszki) gyilkos főpróbájával egyezik meg…

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2022 január 21
    1:28 du.

    Arra a keselyűre gondolsz aki az ő „életmentő” nyilas keresztapjával járt leltározni? Sajnos sokan szégyenkezés helyett még büszkék is rá!

  • Bendegúz
    21. 1:32

    Van abban is valami, amit Ön mond, azonban először reklamálni talán azoknál kellene, akik hosszú ideológiai előkészítést követően egy majdnem teljesen végzetes háborúba taszajtották a nemzetet.
    Mégpedig azt a nemzetet, amely képes volt a gyehennára vetve, kitaszítani magából majdnem egymillió testvérét.
    Még azokat is megtagadva, akik . k a z á r . múltjukból a Hétvezérrel karöltve hozták be ide a Kárpátmedencébe a judaizmust úgy, hogy itt összetalálkozhattak az örökségként Aquincumi és a többi castrum már korábban itt élő, letelepült zsidó lakosával, majd egységet alkottak volna az akkoriban lassan nemzetté kovácsolódó vegyes népességgel…
    Reklamáljanak az antiszemita, háborús uszítő és szovjetellenes propaganda törzsökös urainál! Kellet ez nekünk ?!

    üdv’ DG

  • Egy kis emlékeztetés:
    (József Attila már 1937-ben tudta:”Dünnyögj Neki egy új mesét, fasiszta kommunizmusét”.)

    http://nol.hu/kultura/20130126-kalmopyrin-1362241

  • Geyza
    2022 január 20
    11:54 de.

    Kivételesen nem feltétlen. D.Bernstein állításából azt nem tudom, hogy mennyi ékszer volt nála a feltartóztatásakor.
    Azt sem vitatom, hogy sokakat mentett meg a svéd követség.
    De a világ nem egészen fekete vs fehér.
    R.W. a követség alkalmazottja volt és így élvezett némi személyes védettséget, viszont nehezen elképzelhető, hogy egy személyben, a követség több más dolgozójának a segítsége, hallgatólagos, vagy cselekvő támogatása nélkül megtehette volna azt, amit tett.

    Továbbra is állítom, hogy nem tudom mennyi ékszer vagy érték volt nála a feltartóztatásakor. Viszont akinek pénze, ékszere volt, az kicsit jobb esélyekkel indult a svédeknél. S a svéd védelem korántsem volt ez esetben olcsó. Igen, az emberek kerülhetnek olyan helyzetben,amikor a túlélés minden pénzt megér. De ezt R.W. és társai is tudták. Így tényleg majdnem pénzt ért a védelmük.
    Megérte? Kétségtelen. Szent volt? Korántsem.

  • Az utolsó előtti gondolatsorból kimaradt pár szó:
    Így tényleg majdnem minden pénzt ért meg a védelmük.

  • DonGolo & tisztelthölgyeimésuraim

    A szövetségesek viszonyulása a németekhez finoman szólva kétarcú volt.
    Tudjuk, hogy nem iparkodtak a lágerek felé vezető vasútak tönretételében;
    Azt is, hogy Drezdát akkor bombázták porig, amikor az már gyakorlatilag kórházvárossá vált.
    Az ezekben részt vevő, illetve passzivitásukkal emberek haláláért felelős katonai vezetők nem ültek a vádlottak padján. Később sem tudtommal.

    Azt is, hogy a német lágerekben százával működtek közre közvetlenül az „orvosi műveletekben” viszont csak 23 orvost állítottak bíróság el: https://m.mult-kor.hu/emberkiserletek-a-harmadik-birodalomban-20200125

    Az is sejthető, hogy a feljegyzéseik hova kerültek. A japán hadiorvosok tömeges pereiről sem igazán halottam, míg a feljegyzéseik a trópusi járványtan tárgyköréből (incl. emberkísérletek) gyanítom, hogy ugyanott kötöttek ki. Az „orvosok” egy részével együtt.

    Nem rémlik az sem, hogy Cyclon B, a szarin, illetve tabun gyártói sokat senyvedtek volna börtönben. Viszont a bajor szódaművek a mai napig létezik, és egész jól keres(ett) az évtizedek során az utóbbiak nyomán fejlesztett idegmérgekkel (növényvédő-szerként)

    Az IBM-nek a Hollerith-rendszeren keresztül részben biztosította a tömeggyilkosságok nyilvántartási támogatását. Nem érezték magukat érintettnek a kérdésben még jóval utána sem
    https://realityandmyths.com/ibm/

    Nem. Egy pillanatig sem mentem azt a sok csirkefogót, akit elítéltek, de az is árulkodó, hogy kik nem ültek a vádlottak között.

  • „Tisztelhölgyeimésuraim”
    2022. január 22. 7:19
    + még Gyuri10 és Döngölő

    45-től – akár napjainkig is – nemcsak gyilkosok fizikai kimentése folyt jó alaposan megtervezett, illetve kitervelt pályákon, hanem a nemzetközi közvélemény alapos megdolgozása is elsősorban a rémtettek relativizálása terén:e l f e l e j t e t n i . a történteket, vagyis az emberiség e legborzalmasabb szégyenfoltját, és természetesen a bujkáló gonosztevők hamis mentőangyalaik – személyek, államok és egyházi szervezetek – létét és pláne, ezek kilétét…
    Ilyen többekközt a Magyarországon kedvelt, jól elterjedt szólás és mondás IS,hogyaszongya: „m i . i s . s z e n v e d t ü n k”.

    De számomra mind közül a legfeltűnőbb és legundorítóbb példa az Evita című szerecsenmosdató U~A-musical, amely a Hitlerrel szimpatizáló és parolázó, majd a háború után szervezett SS-náci mentő és bujtató Juan Peron – jóságos és oly jótékony- korábban még qva’szépasszony feleségén keresztül tettevolna szimpatikussá a puccsista argentin „tábornok és junta-elnök” személyét is a Brodway típusú tömegember-világ szemében. A katonatisztét, aki sorban tette lehetővé emigráns náci,kis és nagy tömeggyilkosokkal megrakott U-boat-ok német hadihajók és óceánjárók kikötésével náci tömeggyilkosok „beilleszkedését” a tangóritmustól zengő és zsongó, oly boldog Buenos Aires mámorító világába. „Ne sírj ó Argentina!”

    Ismétlem, e „misical” is egy, az U~A elvtelen, mindent a profit szempontjából megítélő filozófiáján alapuló, szeretet sziruppal leöntött és attól tocsogó kultúrgondolkodását tükröző terméke:
    Rice és Loyd Webber hazug szupergiccse…

    Már csak arra kell várnunk, hogy a népszerű szerzőpáros mikor csinál 1 fülbemászó musicalt a venezuelai Pablo Escobar drogbáró, vagy szegény neje őnagysága drámai tragédiájából… Mert jól megzenésítve bizony még legnagyobb kamu is szinte >valószínűtlenül< szép…

  • Cukihara
    23. 3:49

    Hát igen! Ez a módi:
    Felejcsük el ! Régvótttt,tán igaz se vótttt … Akik túl se élték azok meg úgyse beszének. JA!!! Proszit ! Szija! JA!

  • SchumackerLady

    ˙
    Pityi Palkó
    jan.21.8:58

    Amint azt Szirtes Ádám kitűnő színművészünk Életem c. visszaemlékezésében megírta, amikor vidéki suttyóként, a Keletibe érkezvén munkahelyére sietett a Tisza Kálmán téren vezetett át az útja. Több kis csoportosulást figyelt meg, melyek közepén földre terített pokrócokon értéktárgyak hevertek, ill. potyogtak rá… Zsidó foglyok dobálták bele a maradék cókmókjaikat…
    Az egyik csoportban egy birgelicsizmás, zergetollas stüszi-kalapos nyilas gyűjtötte a kincseket, akiknek minden úján 1-1 aranygyűrű díszelgett. Igazi pokol-tornáca volt az…
    Később a népszínház utcában egy még szörnyűbb jelenetnek lett akaratlan szemtanúja az akkor még cipőpaszta-gyári inasgyerek…

  • Voronyezs
    2022 január 23
    3:59 de.

    mivel a Tüske Náci Tüske Böske {kedvenc gyermekmeséim hősei a Sűncsalád} azaz OV nak stb cikk bezárta önmagát:
    köszönöm amit írtál, erről nem csak akit megcsapott a mozdony füstye hanem könyvtárakat lehetne teleírni a mai hogyan szűljenek a férfiak teknősbéka hejett globális transzneműeket című legenda hejett kötelező olvasmányként:
    csak az alkotó munka ad igazi élményt és emberi értéket bárkinek és nem aszt a rablómesét amit az € törvényalkotói azzal fáradván, hogy meghatározzák a zöldbab görbületi coefficienciájának közösületlen nevezőjét

    a brazil csoda megteremtőjéről jobb ha gábriel nevű mindent tudót kérdezed, mert amit én mondanék az nem érne el az olvasószemügédet radír áldozataként a feledés üde homájába veszvén

    a MÁV a rend és nyugalom meg az igazi erő hordozójaként alkotmányosan Magyar Köztársaság Parlamentyévé kellene minősíteni EZ A KÖTELESSÉGÜNK AZ EMLÉKEZÉS –hez nagyon jól vágna

    erőt egészséget

  • Bendeguz79
    2022 január 21
    1:32 du.

    Nem állok le vitatkozi ekkora idiótákkal mint te.

    Mindenesetre ha kedvenceid, a Hitleristák győztek volna akkor ma vagy nem lenne már Európában magyar, vagy rabszolgák lennének.

    Amintahogyan azt Hitler felvázolta a ein Kampf című, számitokra felfektetett irányelv-gyűjteményében.

    Az is biztos hogy a Kádárrendszer idején nem néztem meg mit kinek és hol mondok.

    Az utóbbi 10 évben viszont igen.

  • Gyuri ne kezde el megint keveverni József Attilát és a fasizmust.

  • Voronyezs
    2022 január 23
    3:59 de.

    megpróbálok nyugisan: dzsaír balsa fán járó globális {e szó minden értelmében} seggfej{SIC} tevékenysége azzal jellemezhető, mint amikor valami tinédzser az aranyfüsttel bevont karkötőjéről levakarja az aranyat mert gazdaggá akar lenni és ami ezután megmarad csak a szemétbe kerülhet értéktelen csócsítás

  • DonGolo
    2022 január 22
    7:19 de.

    Különben az is biztosra veszem hogy az USA a kissé véreskezű von Braun nélkül is elég jól le tudott volna szállni a Holdra.

    Meglehet talán eredetileg nem akarták hogy Sztálin rakétafejlesztéseit erősítse.

    A szovjet R1 nagyrakéta, amivel fellőtték a Szputnyik egyet, Sztálin akaratából jött létre titokban úgy,
    hogy semmiféle költség nem számított.

    A cél : az akkor még 1 tonna tömegű orosz atombombát az USA fölé szállítani.

    Csak mire elkészült és legyártottak vagy 1000 darabot belőle, a szovjet atombombák tömege jelentősen lecsökkent.

    Tehát céltalanná váltak a hordozók. Ezért tudott a kezdeti időszakban a Szovjetúnió úgymond „fölébe kerekedni” az amerikai űrkutatásnak,mert volt elegendő nagyteljesítményű rakéta a kb 100-200 kilópond tömegű szatelliták orbitális pályára juttatásához.
    Amik elkészítésa által kissé megnyomorodott a Szovjetúnió lakossága.

    Ugyanakkor az USA-ban (von Braun hatalmas tudása ellenére) a nyilvánosság előtt zajlottak a rakéta-próbák, tekintve hogy közpénzből csinálták őket.

    A többit ismerjük hehehehe…a magamellé visszaeső rakéta, a bizarr pályáján felrobbanó rakéta meg a startnál kettétört rakéta…amik nagy derültséget keltettek a nézőkben, meg világszerte is : )))

  • Cukihara
    2022 január 23
    3:49 de.

    A fasiszta Argentínát addig-addig pátyolgatták a féleszűek világszerte, mígnem megtámadta Angliát.

    Mir a Brit Hadiflotta beletaposott az akkori argentin diktátor pofájába.

    Bele is bukott a barma.
    Angliát megtámadni..ekkora baromságot..csak féleszű fasiszta diktátorocskáknak jut eszébe ekkora hülyeség.
    Mikor már kevés nekik belföldön az éjszakai halálbrigádjaik ámokfutása.

  • Andrew_s
    2022 január 22
    7:19 du.

    Van elképzelésed róla mennyibe kerül egy légibomba?
    Vagy hogy mennyibe kerül egy -akárcsak néhány gépből álló- bevetés?

    A pilóták életéről már nem is beszélve.

    Azt biztosra lehet venni hogy a Szövetségesek SEMMIT NEM TUDTAK a haláltáborokról !!

    Akkor mi a francnak bombázták volna a vasútvonalakat?

    Annyit tidhattak talán hogy valami táborok vannak ott.
    De temelés nincs mert sem nyersanyagoknem irányulnak oda, sem késztermékek nem jönnek ki.

    Rég lejárt szlogen ez a
    ” deakkormiértnembombáztákavasútvonalakat”
    Mondhatni a szálinista propaganda-hadjárat rész volt, az „aljas” Nyugat ellen.

    Megnyugtatlak:
    Ha Szövetségesek ismerték volna azt hogy mi zajlik azokban a halálgyárakban, óriási propaganda fegyver lett volna a kezükben !
    Talán még a háború is hamarább véget ért volna miatta Európában.

  • Andrew_s

    Asszem’ világos, hogy Drezda bombázása a még akkor is kitartó német(náci) harci morál megtörését célozta. Persze a demagógia, a náci populizmus az, ami a vérből is aranyat gyúr, ha szüksége van rá. Ma már tudjuk, hogy Goebbels már másnap személyesen jelentett be 250-ezer polgári áldozatot holott, mint az rövidesen ki is derült, annak „csak” az egytizede volt igaz.

    Persze, ha ebből a szemszögből nézzük az eseményeket, akkor semmit sem tehetünk a gonosz ellen, mert az úgymond’ úgyis mindent érvet a maga javára fordít. Azonban a Drezdáért könnycsorgató demagógia azért tartozik egy másik lapra mert azzal még egy időben is, a maguk szakmai függetlenségével 🙁 kérkedő – valójában gyilkos – tudósok dr.von Braunok, Mengelék és IG-Farben laborok, Albert Speerek stb r a b s z o l g a m u n k a , tízezrek halálával járó alkalmazásával barlangokban és bunkerekben gyártott csodafegyvereikkel tovább folytatták ördögi tevékenységüket.

    Így, minden erkölcsi fenntartás nélkül pl: V2 rakétáikkal és elvakult makacssággal bombázták Londont is, a nácizmusnak egyedül ellenálló nyugati ország fővárosát – saját megvallásuk szerint – a brit lakosság moráljának megtörése(!) céljából folytattak orvosi kísérleteket és tömeggyilkosságokat. Goebbels „totális háborút” hirdetett, miközben a szövegének bedőlt egyes nyugati orgánumok is Drezdát siratták…

    Na! Ezekből és ilyen „tudományos munkaerőből” válogatott az Ami hadsereg, persze „tisztán racionális” megfontolásból, és vitte őket haza a tengeren-túlra, hogy Hitler után mostmár az ő hidegháborújukat szolgálja a fejlett náci tudomány is. Mert minden relatív – vagyis a pénznek nincs szaga…

    Jellemzően elvtelen és ma is élő hivatkozás, hogy von Braun „kimetése” nélkül nem lett volna holdutazás se… Nesze nekünk prakticizmus !

  • Andrew_s,
    Volt ékszer vagy nem,kevés vagy sok,egyedül vagy sokak segítségével?Tény,hogy több tízezer ember életét mentette meg, azok nagy bánatára,akik itt a KMH oldalain is gyalázzák valóban szent emlékét.
    Amikor nejemék kivándoroltak Izraelbe legálisan 1957–ben az „Icig nem viszünk Ausvicig”felirat hatására,a dicsőséges 56-os forradalom és szabadságharc után,előtte be kellett szolgáltatni a náciktól még eldugott kis ékszereiket is az utolsó darabig és átadni a saját tulajdonú lakásukat az akkor még Lenin kőrúton és mindenüket ami értékük volt.A vonaton még razziáztak,hogy a kivándorló zsidóknak nincs-e pénz a bőrük alatt.És a vonaton is állandó életveszélyes fenyegetéssel tartották az embereket egész a magyar határig.Ekkor már sajnos nem volt egy Raul Wallenberg aki kimentette volna a zsidókat az újszerű fasiszta rablók
    karmaiból.Ezzel a magyar fáma nemigen büszkélkedik,pedig szeretnek szidolozott meséket mondani.Sokkal nagyobb érdem egy valódi hős emlékét meggyalázni.Aki mindenkinek és mindig csak adott végül az életével fizetett érte.Mi akik a megmentett tízezrek közé tartozunk,örök hálával tartozunk emlékének,mert Nálunk az a szokás,hogy nem felejtünk!

  • Geyza
    2022 január 23
    11:18 de.

    súgd meg nekem {persze nyílvánosan, mint demokráciáéknál}
    ki filmeszte a Holdon ugrálást és mijen szél fútta a csíkos lobogót a Holdon? {csak nem a térdigérő passzát?}

  • Geyza
    2022 január 23
    11:18 de.

    de feltétlenül – mint szakértő – magyarázd meg mijen filmet használtak azon az adott hőmérsékleten ami a HOLDON van
    +127C° — -173C°
    és mijen felvevőjük volt ???

  • Geyza
    2022 január 23
    11:35 de.

    A Te mentegetésed kb. olyan, mint amikor azt mondogatták, : ha Kádár elvtárs ezt tudta volna, biztos nem hagyja.
    Tudta, és hagyta.
    Tudták, és hagyták.
    Pl. azért is, mert Sztálin pont olyan hulladék antiszemita volt, mint Hitler.
    Ja, és ha nekifutsz még egyszer a szövetséges haderőt emlegettem, nem X vagy Y államot.
    A többiről meg nem véletlenül hallgatsz. Még ilyen gyenge védekezést sem tudsz előterjeszteni.

  • DonGolo
    2022 január 23
    12:34 du.

    Drezdáról tudható volt, hogy gyakorlatilag addigra jobbára kivonultak a reguláris haderők. Porrá bombázása nyilván nagyon hátráltatta a bunkerüzemek ténykedését. Ja, nem. Innentől bocs, de üres szöveg a kettő összemosása.
    Mint írtam: nem mentem fel a náci háborús bűnösöket.
    De nem tartom a moralitás csúcsának a túloldalt sem, és jó páran onnan is simán érdemeltek volna kötelet. Miközben jó páran a nácik közül sem kaptak, akikről pontosan tudható volt a tevékenységük. Spec. pl. az IGFarbent szétdarabolták, és köszönték milliárdosok, miközben maga a cég is rabszolgáztatott is, a sok más csirkefogás mellett.
    Akkor sem tartom a mentegetőket a moralitás csúcsának, ha ma pontosan ugyanúgy, csak egy Excel-tábla függvényei mentén hagynának tízezreket megdögleni, ha azon múlna.

  • gyuri10
    2022 január 23
    1:38 du.

    Senki sem vitatta, hogy a svéd követség dolgozói sok embert megmentettek. De szerintem nem is azt írtam, hogy nem.
    Ezt írtam, és fenntartom: „Igen, az emberek kerülhetnek olyan helyzetben,amikor a túlélés minden pénzt megér. De ezt R.W. és társai is tudták.”
    Dédnagyszüleim, nagymamám, és anyám túlélte egy védett(ebb) házban. Dédim, akiknek szinte minden akkor mozdíthatójukba került sosem mondta, hogy nem érte meg, abban a reményben, hogy így azoknak is segíthettek közvetve, akiknek erre nem lett volna pénze.
    A dolog másik oldala, hogy ami ezután megmaradt, és még a nyilas fosztogatókat is elkerülte, azt Rákosi pajtásék vették el a 20 kg-os egységkoffer kivételével, amikor Okányba kirándultatták őket. S ahol dédnagyapám meg is halt.
    Mert a szemetek, hulladékemberek nem vesznek el. Csak gazdát cserélnek.

  • Andrew_s
    2022 január 23
    5:40 du.

    Bandi, lécci, itt és most nekem szedd #1.:/ – #x.:/-ig

    mi a kifogásod Kádár ellen

    {szvsz: amit az adott körülmények között elért az a mai USA nak dicsőségére válna}

    innen fojtasd

  • Andrew_s
    2022 január 23
    5:40 du.

    Kádárt el kellett volna hamvasztani, és a hamvait a Dunába szórni valamint egy hatalmas 50 köbméteres sziklát állítani a Kerepesiben belevésett felirattal: Kádár János

    II. Kheopsz mintájára

  • Andrew_s,

    Lábjegyzet a drezdai bombázáshoz:Van egy nagyon találó német közmondás.”Alles Warum ist ein Darum”.Nézzetek utána,hogy nem-e Churchill előre beígért revánsa volt Couwentriért. A németek nagyon jól tudják,hogy mi miért történt.Az idejáró vádaskodók pedig csiszolgassák történelmi tudásukat.

  • Gyuri10
    23.1:38

    Ebben a mondandódban egyetlen tényanyagot kell helyesbítenem, mégpedig ott, abban a szövegkörnyezetben az „a megmentett tízezrek” aképp . h a n g z i k, mintha az egész budapesti (gettós) zsidóságot Wallenberg mentette volna meg. Pedig tudjuk, te is írod, hogy az csak a szovjet hadsereg érdeme volt, ami egy csöppet sem csökkenti Wallenberg emberi és hősi kvalitásait és érdemeit. – Sajnos későn látott hozzá, ami nem rajta múlott…

    Annál szomorúbb, hogy a magyar jobboldal még mindig, ma is úgy tanítja, hirdeti, hogy Horthy úgymod’ lelkiismereti megfontolásból állíttatta le a deportálásokat, ami viszont tudjuk:

    1. Hazugság, hogy lelkiismereti okból – mert olyanja nem is volt neki. Másrészt, akkorra már a környezete is a közeledő front miatt a kiugráson törte a fejét és legalább a budapesti zsidóság kihagyásával gondolták helyrehozhatónak a nem-létező becsületükön amúgy is megesett emberiség elleni már úgyis alvadt vérfoltot…

    2. A deportálás – otthonuktól megfosztás – már így sem állt meg hisz továbbra is gettóba tömörítettek sokezer ártatlan budapesti hitsorsost, ami minden volt csak nem otthon… Na, hát legföljebb egyelőre ezeket nem vagonírozták be, illetve őket nem transzportálták azonnal Oswiecim gázkamráiba, mint ahogy azt a „peches” 450-ezer többi vidéki* üldözöttel lelkifurdalás nélkül(!) már ’44 májusa és júliusa között hivatalból, törvényi felhatalmazással** MÁV-vagonokba simán bezsuppolták és vitték is…

    Ezzzel a sanda és gyilkos rendszerrel szimpatizál, és ezt restaurálná csúti Vezérünk.
    Üdv’hát nélküle: DG

    ˙

    .

    * A kérdéses időben még nem csatolták Nagy-Budapesthez a környező Rákospalotát, Pestszent-lőrincet, Szent Imrét,a Rákos-kezdetű stb… falvakat, így ott, az igen nagy számú, tetemes zsidó lakosság már hónapokkal Horthy-atyánk színeváltozása előtt került be a likvidálandó, idehaza nem kívánatos lakosság listájára…
    ** Törvényi felhatalmazás: a Horthysta „parlament” által szentesített úgynevezett Zsidó-törvények által.

  • GeyzaTe!
    23.11:35

    Marhanagy tolerancia rohamodban áruld mán el azt is, hogy a Hitlerájban volt e és hány a’mérikai érdekeltség, gyár, üzem és egyéb gazdasági befolyás, azaz kollaboráció létezett,ill.hozott profitot amerikai tulajdonosoknak ???

    Egy pár példa:

    https:/index.hu/gazdasag/vilag/ford1207/

    https:/washingtonpost.com/wp-srv/national/daily/nov98/nazicars30.htm

    https:/encyklopedia.ushmm.org/content/hu/article/the-united-states-and-the-holocaust

    Köztudott az is, hogy U~A-beli cégek tankhajói láttak el, tankoltak meg üzemanyaggal náci U-boat-okat…

  • Rodeo11
    2022 január 23
    6:29 du.
    Az a helyzet, hogy nekem semmi bajom Kádárral. Csak volt egy olyan attitűd, amikor rendszerabúzus ért valakit, hogy „bezzeg, ha Kádár tudná…” Holott szerintem jobbára tudta, hogy hogy működik a rendszere.
    Ettől függetlenül egy olyan reálpolitikus volt, aki a körülményekhez képest a legjobbat akarta kihozni. A párt ’56-os belső konszolidációját is beleértve, és a ’60-as évektől kezdve biztosan. Az Aczél-Kádár-Fekete trió szerintem többet tett az országért, mint a jelenlegi posztkádáristának hívott bagázs. Akiket csak hívnak annak. De Orbán fekete kakast áldozna, és térden imádkozna évekig, ha csak a nyomába ér akár Kádárnak, akár Horn Gyulának.

  • gyuri10
    2022 január 24
    7:06 de.
    hogyne, és a csiszolgatástól és magyarázatoktól a boszú és holdjáró közti koordinátán okvetlenül feltámad a sok százezer értelmetlen áldozat. Mindkét oldalon.
    A magyarázgató relativizálók, meg várják ezt meg. Térdig betonban, hogy el ne menjenek az őrhelyükről.

  • Nem gyalaznam a Bernsteneket, de megjegyzese Raul Wallemnber-en igen megdobbenetoen erintett.

    Vajon mi aldozatokat lettek volna, vagy lennnek a Bernstein csalad tenni barki embertarsai eletenek a megmenteseert?

    Wallenmberg eletet aldozta fel ezrek eletenek a megmenteseert, amiert semmi anyagi erdeke NEM LETEZETT !!!!!

    Szegyenletesnek velem amegjegyzeseit, kulonosen a „Bernstein” nev alatt teve!!!!

  • Andrew_s
    2022 január 24
    2:34 du.

    akkó’ jó!

  • Orsós Elemér

    DonGolo
    2022 január 24
    10:24 de.

    Joseph Heller: Megbombáztuk New Hevent. E mű -az irodalmi kritikusok véleménye ellenére- mégsem teljesen abszurd? (A felhozott példáidból mindjárt ez ugrott be, valamikor a 70-es években olvastam közvetlenül a „22-es csapdája” élménye után.)

  • Andrew_s,
    ha az angol oldalon visszahozhatnám az áldozatokat,szívesen feláldoznám értük még egyszer az összes Amerikába,Kanadába,Dél Amerikába menekítettek és utódjaikat cserébe.Sajnos nem vagyok a Mindenhatónak meghatalmazottja.

  • DonGolo
    2022 január 24
    8:11 de.
    Igazad van abban amit írsz.Azonban,ez még nem indok,hogy idejáró szarházi,senkik Wallenberg szent emlékét gyalázzák.Akkor sem,ha nincsenek megelégedve azzal,amit a Reich által kijelölt „törvények”megvétózásával tett.Mindezek ellenére a budapesti gettón kívül is dekkoltak zsidók lásd:”üvegház”a vadász utcában akik végülis a Szovjet Hadseregnek köszönhetik és köszönik is életüket,de ameddig felszabadítottak Minket,bizony szükség volt és lett volna több Raul Wallenbergre is.

  • Gyuri10
    24.5:57

    Egyetértünk.

    A Vadász-utcai „Üvegház” – 3 db, immár digi-fotója a kérdéses időszakból – megtekinthető a Fortepan.hu -n
    1./ a FOTÓK címszó alatt, majd
    2./ a keresés sávon: az >üvegház Vadász utca< kereső szavakkal.

    Vérfagyasztóan félelmetes ma is látni azt, ahogy ott 1944-ben – abban tulképp' megalázó tolongásban – budapesti, talán tíz-ezrek, orvosok, és más értelmiségiek, gyárosok és munkások ugyanúgy próbálkoztak s mi-mindent tettek meg a családjuk és a maguk puszta létéért a megmaradásukért küzdve.

    Egyébként a . m e g a l á z t a t á s . már eleve beépült a Holokauszt – úgy a magyar,mint a német – horthysta,v. eichmanni forgatókönyvébe, persze azzal a kitétellel, hogy a pánik megelőzése, illetve elkerülése végett mindent el kell követni. Eme "humánus instrukciónak" megfelelve, pl. a Birkenau "fogadó állomáson" a végsőkig elcsigázott embertömeget kis túlzással, úgy fogadták, mint egy társasutazás résztvevőit, akiket már csak elosztani kell és mehetnek a kijelölt szállásaikra…
    A Fortepan.hu . 194 db. fényképpel emlékezik meg az egyik magyar – talán kárpátaljai csoport fogadtatásáról a rámpán:
    1./ FOTÓK címszó,
    2./ Birkenau 1944. keresőszavak kattintásával.

    AZÉRT egyszer én még szemébe néznék 1-1 MÁV mozdonyvezetőnek is akik ezt a két-és fél hónapos embertranszport logisztikai bravúrt oly hibátlan hazaffysággal végigcsinálták…
    Mást ne mondjak, pledul' a KMH Kulcsár Zoltán "kárpátaljai" cikksorozat oly mártírhangú – aki "sokat szenvedett" – szerzőjének masiniszta nagybácsikájával, aki a cikk szerint is, azokban az időkben lokomotívján bizony "…sokszor járta meg a Kárpátalja és a Lengyelország közötti utat…" Amivel nem azt állítom, hogy ezt a napokig tartó *, úgymond'"fárasztó munkát" egyedül végezte volna, hisz egy-egy szerelvénynek volt csendőr és rendőr, sőt kazánfűtő személyzete is, de érdekelne, hogy ők, az a szorgos civil személyzet útközben pl. cserélt e szolgálatot egymás között(?). Volt e MÁV vasutas tiszt – vonatvezető – is a halálvonatokon? Vajh a független szakszemélyzet a "végállomásra" érkezésükkor mit látott és mit tudott meg? Oszt', a célállomásról azonnal fordultak e vissza, vagy ott töltötték a pihenőidőt, éjszakát? Oszt'visszafelé rakománnyal, avagy anélkül,"üresen" és vidáman zakatolva huzatták az üres, úgyszintén megkönnyebbült emberszállító marhavagonokat, de hová? A küblit (a vödröt) mint elszámolás tárgyát képező MÁV tulajdont hazahozták e, vagy az a csendőrségi elszámolása alá tartozó állóeszköz állomány részét képezte? stb.

    "Táltos paripánkon odaszállunk,
    Hazahív fű, fa, lomb s virág,
    Úgy sír a hegedű, vár egy gyönyörű szép ország." **
    ˙

    .

    * Lévén háború is – nemcsak genocídium – a katonai szerelvények feltétlen előnyt élveztek a halálvonatokkal szemben, mely tény még tovább nyújtotta az ártatlan emberek, a százerszám' polgári fogoly földi poklát…

    ** Idézet a Szép vagy gyönyörű vagy Magyarország-ból, a
    Horthysta propagandairodalom irredenta slágerdalából. Ebben a rendszer nem volt sem finnyás, de még törvénytisztelő sem. Ugyanis, a szövegíró Kulinyi Ernő, akit származására tekintettel a hatályos Zsidó Tötvényekre 1945-ben 52 évesen ugyancsak koncentrációs táborban emésztett el az az imádott, az ő dalszövege hatására még mélyebben gyűlölködő Csaba népe…
    – A zeneszerző Vincze (szül. Weisz) Zsigmond pedig csak úgy úszhatta meg Auschwitzot, hogy természetes halállal hunyt el már 1935-ben…

  • DonGolo
    2022 január 25
    5:30 de.
    Sajnos amennyire ismerem saját családom alapján is ezt és az ehhez tartozó témát,túlságosan is kielégíti érdeklődési körömet. Az igaz,amit a Kullinyi(kulányi)írt.Magyarországgal csak annyi a probléma,hogy nem normatív a népe.Rablógyilkosok és aljas,hazug, történelem szidolozók népesítik be.Így aztán,az sem csodálatos, ha az ott élő zsidók egy része is felvette a”gazdanép”nagyobbik részének mentalitását.Biztos hallottál róla,hogy volt egy olyan barátja eichmannak ,akivel együtt orgiáztak is és engedélyt kapott 20000 zsidó megmentésére a csendes deportálásban való segítkezésért. 1680 gazdag embert meg is mentett családja és a baráti köréből. Nevét nem írom itt le,mert aki”eladta lelkét a sátánnak”(Smuel Tamir vádló ügyvéd megáálapítása szerint is) annak én nem fogom megörökíteni a nevét,még a KMH oldalain sem.Elég,ha az unokája követeli,hogy utcát nevezzenek el róla Itt Izraelben,mert”embermentő”volt.Lehet,hogy meg fog történni, mert a hatalma meg van hozzá!Szóval van saját bajunk.Nem is kevés.Sajnos a féligazságokkal a második generációnkat is félrevezették és vezetik továbbra is.Ezért nekünk az utolsó túlélőknek nem szabad hallgatni,hogy fennmaradjon az utódaink között is a való igazság.

  • gyuri10:
    két szó: „Mindkét oldalon.” melyik nem volt érthető?

  • DonGolo,
    2022 évvel ezelőtt is voltak olyanok akik”halálukkal”úszták meg a náci haláltáborokat.

  • Andrew_s,
    teljesen érthető!Nálam nincs két oldal.Az egyiken állnak az emberiség megmentői a horogkeresztes rongycsóválástól akik az embertelen gyilkosok legyőzői,a másikon a náci tömeggyilkosok.Van itt valami nem érthető?Beszéljünk őszintén.A mellébeszélés nem az én asztalom!De azért megértem a rejtett gondolatokat is.