Se előre, se hátra

2022 február 2 10:33 de.17 hozzászólás

Összefoglalnám, hogy a tájékozatlanságukkal tüntető „apolitikus kívülállók” is megtudják, hol élünk:

A Városligetből kitaposva a ligetet felépül a Magyar (Nemzeti!) Zene Háza, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (ezt a szókapcsolatot a nemzet elegánsan elengedte a füle mellett) szembeszökő monumentumaként. A civilek megvitathatták ellenvetéseiket a kigyúrt, futballszurkolókra hajazó (kopasz) verőlegényekkel (vezetőjük egyéb köztörvényes bűncselekmények miatt jelenleg is börtönben!), a szakmai ellenérveket pedig a fákkal együtt irtották ki. Én is aláírtam – Rados Ferenc, Wagner Rita, Bródy János, Nagy Ákos társaságában – a zenészek petíciójátt, miszerint az épületnek és a ráfordított közpénzhalomnak [10.000.000-Ft/m² = 30.000.000.000]] másutt jobb helye lenne, de egy pillanatig sem gondoltam, hogy a lelkiismeret nyugtatgatása mellett bármilyen hatása lehetne.

A Magyar Zene Háza igazgatója ki lehetne más, mint az egységes komolyzenei koncepció kialakításáért és végrehajtásának ellenőrzéséért felelős [nem, nem Reinhard Heydrich!] kormánybiztos (ami biztos).

A magyar kultúra napján (ölég cinikus időpontválasztás) ünnepélyes megnyitó. Pódiumra lép a „politikán felül vagy inkább kívül álló” zongorista (a név azért nem hangsúlyozandó, mert a hasonló cipőben járó zenészek, énekesek, festők, továbbá kőfaragók és balett-táncosok megfélemlített, lekenyerezett, önszántából igazodó vagy egyszerűen ostoba [„bűn az ostobaság”] névsora végtelen, azt viszont felemlíteném: az inkriminált művész életművének becses darabja a magyar kultúra legfényesebb csillagának, Mága Zoltánnak pártgyűléssé nemesült újévi koncertjén nagy átéléssel interpretált „egy vérből valók vagyunk”-mondandójú, már-már himnikus nemzeti műdal) és a Bogányi-féle (újabb név!) Csodazongora rendeltetésszerű használatba vételével kigombolja a Magyar Nemzeti Miniszterelnök selyemingének elejit. (Hogy miért volt erre szüksége a hetvennyolc éves mesternek, rejtély!)

Hang fennakad, lehellet megszegik, s a haza fényre derül!

Drámai csúcspont! Katarzis!

A közönség [közízlés, közpénz, köztörvény] felállva tapsol. [De a közönség már nincs, elvesztette közönség jellegét magánönség méginkább magánság van; magániskola magánkórház magánstadion magánkisvasút magánmigráns magánkülpolitika magánbelpolitika magángazda(g)ság magánpénz magánlaksértés magánéletsértés magánbörtön magán-igazságszolgáltatás magánjog magánhadsereg… magánmagyarország-magánügy.]

Ha csak egy – a hivatalos – Magyarország van, akkor az nem megy se előre, se hátra, reménytelenül toporog a pöcegödörben; kár a fáradságért, nem lesz ez jobb sehogy se.

Fotó: Erhardt László

[Jó, hát akkor itt fogunk élni, gondolta Esti rezignáltan, mit sem törődve menekülni vágyó énje sírva-könyörgésével (menjünk innen a picsába!) – ha nem kapálódzunk, talán nem merülünk el a szarban egészen. (Ez aztán a méltóság: bénán lebegni a pöcegödörben! Legalább lázadjunk!) A tehetetlenség ellen lázadni? Azt lehet. Tehetősek leszünk! Jó szándék. Jobbra fordítjuk a saját sorsunkat. Győzünk. Legyőzzük a jövőt!

Jó, hát akkor itt fogunk élni, gondolta Esti rezignáltan (az idézett mondatban túl sok a rezignáció, ami nem jó), pedig nem érezte magát az állam polgárának. Papírja volt róla, személyi igazolványa, lakcímkártyája, útlevele, ilyesmi, de az identitás kártyáját elvesztette. Hontalanná vált. Az Alkotmánnyal együtt csorbíthatatlannak hitt állampolgári jogait is elvesztette. A kötelességeket így nem érezte magára nézve érvényesnek: az állam nem én vagyok! Ez az! Állampolgári engedetlenség! Ne tartsuk be a törvényeket, ne fizessünk adót (ezeknek?!), a közszolgálat helyett ne szolgáljunk senkit! A keresztény értékeket hagyjuk a keresztényekre! Ne pályázzunk NKA-támogatásra (na ezen még gondolkodom…), ne énekeljük – hamisan főleg ne! – a Himnuszt, ne tegyük be a lábunkat egyetlen futballstadionba se, vásároljunk az Auchanban és a Tescóban, de ne menjünk be a Nemzeti Dohányboltba! A köztévéről kapcsoljunk az RTL-re, a Nemzeti helyett menjünk a Katonába, Piros volt a paradicsom helyett zongorázzunk bármi mást, olvassunk szépirodalmat!  Védjük a környezetet, legyünk szolidárisak, humánusak, toleránsak! Írjunk! („Néha egyszerűbb megírni valamit, mint nem, mert csak fortyogna tovább belül. Azt a kérdést nem teszem föl, hogy van-e értelme vagy nincs. Marad ez a „legyen megírva”. Legyenek kimondva mondatok. Van annak elvi jelentősége időnként, hogy igent vagy nemet mond az ember.”) Rekesszük ki önmagunkat – éljen a liberális demokrácia!

Jó, hát akkor itt fogunk élni, gondolta Esti, bár hazaszeretete megbicsaklott; egy lángoktól ölelt kis országért lehet lelkesedni, de egy belülről rohadóért?! Aztán itten van ez a magyarság dolog is. Ki a magyar mostan? Hát a Nemzeti Gyökerek. Származás? Vallás? Kultúra? Geopolitika? A cigányokhoz, zsidókhoz, tótokhoz, oláhokhoz való viszony? Esti magyarként gondolt magára, de a nála Nagyobb Magyarok (sűrűbb magyarok) hitvallása elbizonytalanította. (Hát nem vagyunk éppen egy Gábriel. Mintha itt sem lennénk…)

Jó, hát akkor itt fogunk élni, gondolta Esti rezignáltan. Nem lett sem harciasabb, sem lelkesebb, de lelketlenebb sem. Találhatnánk hasonlóan gondolkodókra? És akkor mi van?! Forradalmat tetszünk csinálni?! No hiszen! Annál az elefántcsonttorony is eredményesebb. Vagy csatlakozhatnánk a magukat politikával semmi körülmények között be nem mocskoló öntudatos kifinomultakhoz. Hm?

Jó, hát akkor itt fogunk élni, gondolta Esti rezignáltan; reménytelenül és kiszolgáltatottan…

vendégszöveg: Esterházy Péter]

17 hozzászólás

  • Ahol az allamhatalom a mindehato isten, ottan barmi mas lehetosgnek meg emlitese sem leheto.

    Legalabb arra igazan buszkek lehetnenek a magyarok, kulonosen az itteni allamhatalmat istenitok!

    Ahol a lakossag otletei hianyoznak, csupan a ‘mindenhato istenitett allamburokratakra’ esik minden cselekedet.

    Na NE kezd ismet az ocsarkodasat, hogy a „magyar-t” vadolom, csupan az elmaradt gondolgodasakat, akik felelosek annak kovetkezmenyeiert, s nem Orban sem regi haverjai am!!!!

    Orban s tarsai csupan kihasznaljak a sajat-javaikra a tomegek elmaradt ostobasagaikat.

    Na hat igazan ki mvadolhato azert???????

  • Olvasva a cikk szerzojenek a sajat bio-jat, az elso a vilagon aki mint „zeneszkent, zeneszerzokent” szuletett.

    Valahogy abban a teves hitben eltem mindeg, hogy majdnem mindenki szulteik valami kepesseggel, vagy hajlammal, amit eletefolyaman kultival, amint lehetosege engedi.

    A zene-vilaga es mas muveszeti-agak igen kivallo peldat mutatott mindeg.

  • érdekes „modern” irodalmi alkotás lett e cikk!!!

    az ami benne van az kollektív alkotás, „ESTI” is benne van nappal is! az alkotásában, én magam is szoktam csodálkozni azon, hogy az emberi oktatás nélküli elbutulás nem engedi meg, hogy valaki a Barcelonában főtéren kiállított Juan Miró Nő madárral szobrát nem érti, vagy Henry Moore Lefátyolozott ülő nő szobrát, esetleg a Ramblán kiállított Fernando Botero Kövér macskája miért és miért nem??? és ezutóbbin nem kel vidám mosojra majd röhögésre?

    OV apukának kőbányája van, és bulgárkertészete tehát minden le lesz kövezve térkővel, a réseken a gaz sem tud kibújni lásd a Kossuth tér borzalmát…várom, hogy legyen kőből almafa kőalmával

    de … meg is kell élni ha a művészetek és a művek ehhez nem tudnak hozzájárúlni tartalmat emberi tartalmat adván akkó’ – ugyi – elveszítik művészet nevüket

    ennyike és ez politára is vonatkozik szerte szana a nagyvilágban

  • Orsós Elemér

    Először a Sydney Operaház miatt is eszeveszett sivalkodás volt, főleg a többtucatszor átírt költségvetéséért, oszt most még az akkori főellenzők is oda viszik büszkén melldöngetve vendégeiket! (Azért előbb két csipás szememmel megnézem mielőtt sommás „szakértői” véleményt mondanék róla! Mellesleg ez a „NER-izé” akkor is itt lesz amikor esetleg már a Fidesz sehol, ezért kérem T. Szerzőt hogy, tartsa meg akkorra is konzekvensen a hányingerét, még akkor is ha neadj’ Isten Ő lesz ennek a „förmedvénynek” a főigazgatója!)

  • Rodeio

    Mar megint nem értelek…
    Igaz, hogy a mai korban már elég sokfajta materialból készülnek különféle müalkotások, de a bázikus alapanyag azért a KÖ!
    Tehát az orbánfamilia jó helyen kapisgál (gyüjtöget) – hiszen már Boticcelli megmondta, hogy minden kö-darabban benne találtatik egy alak, egy csodálatos megtestesülés, csak le kell róla faragni a felesleges részeket, hogy az teljes pompájában láthatóvá váljék

  • Gabriel
    2022 február 2
    6:22 du.

    OV papája nem olvas Botticelli-t, sem! kockakőre van szakosítva

  • Rodeo11
    2.4.6:44

    „OV’papája nem olvas Boticellit,sem. Kockakőre van specializálva” ))) 😀 (((

    – Azt pedig úgyhíjják’, hogy t é r k ő.

    A térkő pedig nem faragott(!),hanem egy gyári,öntött . b e t o n . termék (finom dolomit kőzúzalék + cement) műkő-tégla. Ha jól tudom, az Orbán Dolomit bányák stb. nevezetű holding jellegzetes szürke, néha piros terméke, amely már az . o r s z á g . ö s s z e s . közterét, erre kitalált szökőkútját és ezért kiagyalt körforgalmúvá átalakított forgalmi csomópontját stb. miniszterelnöki ajánlásra burkolja be.

  • Utóirat

    Csak egy megjegyzés:

    Gábriel biztos nem tudhatja, hogy Boticelli festő volt, aki nem

    sóderban,mégcsak nem is márványban,hanem vászonban utazott. 😀

    Ő vsz.Michelangelóra gondolt, de hát ha ló nincs jó a szamár is.

  • Voronyezs
    2022 február 4
    1:20 du.

    valószínű ojat akart „ídézni” aki elég régi ahhoz, hogy ne legyen a WOKE & BLM áldozata, igen Michelangelo mon’ta az át éppen szeméjesen meglepő Pápának annak „bölcs” kérdésére… Borgia volt???

  • Voronyezs
    2022 február 4
    1:20 du.

    a Kőbe vésett fájdalom-ban van róla – többek között – szó

  • Geyza kösz’igen.
    Karel Schulz: „Kőbe ZÁRT fájdalom” (címmel a magyar fordításban)

    Ro-de-jó’XI.
    Igen Borgia: VI. Sándor, ami nem változtat azon, hogy az a kommetátor kolléga gondolkodás nélkül (blabla) vágja ki a pékről az is, hogy kőműves, mert mindig nagyot akar mondani, de bolha lesz belőle, mert így értelmetlenné válik a példázat. A Gábriangeló itt kivágott légből-kapott bölcsességéről pedig talán még bejön neked egy régi pesti f a v i c c:

    – Mi a különbség a Gellérthegy és a villamos között ?

    – A Gellérthegy így magas, a villamos pedig úgy sárga.

  • Voronyezs
    2022 február 5
    12:37 du.

    kösz ez a villamos nagyon jólesett, miután elolvastam a:

    Nagy Kanadai Tacepaók Harcát a Nemzeti Megvilágosodásért Barbecue -vel

    című Kanadai fohászok a szabaccságért és egyenlőségért Éposz V.-kötete Chris oeuvre jéből …

    a hejzet ismeretében sakk – matt van és sokan be vannak roschálva
    és ne bátsd a geyzát {sem} ojan ártatlenke… és ő is kőbe van zárva

  • Geyzától elnézést kérek, hogy véletlen neki címeztem egy Rodejónak szánt (02.5/12:35-ös) egyetértésemet… 🙂

    Abban egyébként sem volt semmi bántó szándék nem is volt,sőt…

    🙂

  • Geyzától elnézést kérek, hogy véletlen neki címeztem egy Rodejónak szánt (02.5/12:35-ös) egyetértésemet… 🙂

    Abban egyébként sem volt semmi bántó szándék, sőt…

    🙂

  • A cikk a „Magyar (Nemzeti) Zene Házával” kezdődik, amelyet ezek a hazaffyak tiszta önzetlen jószándékkal pottyantottak oda a Városliget zöld gyepére.

    Ez is, mint az egész Liget-projekt szoros összefüggésben áll ama sanda Vár-trükkjükkjel,melynek keretében ott – a Karmel-hegyen – kiürítésre kerülő középületekből kiátkozott közintézményeknek csinálnak majd új otthont, de odalenn. Vagyis az egy-egy fönti, kitudja mióta ott székelő intézményt felszámolva, vagy nevét átalakítva lezavarják a jóval prózaibb pesti közegbe,hogy nekik – a FidSS-nek – újab és mégújabb középület jusson valamilyen
    . m á s . célra.

    Az az érzésem, hogy a ligeti Magyarzene Háza célja egyelőre a valóságban az, hogy az egyelőre még a Várban székelő:

    MTA. MAGYAR ZENETUDOMÁNYI INTÉZET – ZENETÖRTÉNETI MÚZEUM

    sikeres oda paterolása esetén ugyancsak egy új, egy Fid SS tulaj’ szállhassa majd meg az I. Táncsics utca 7. szám alatti patinás épületet csak úgy, mint ahogy az óriási királyi(!!!) palotabeli

    Nemzeti Galériával és az Országos Széchenyi Könyvtárral is ezt

    tervezi a felcsúti kiskondás a Ligetprojekt függvényeként,azzal párhuzamban; hogy azokat is mielőbb kivágni az általa oly áhított budai várnegyedből, természetesen ezt is a Horthy nosztalgia retrográd jegyében és a Szentkorona nevében 🙁

    Hogy az így kiürített műemléképületek pontos sorsa ezek után mi lesz, annak csak a Fiatal Demokraták Szövetsége(aljas FidSS)nagy Vezére a megmondhatója…

    Üdvözlettel: KB

  • KB,
    nem érint és nem is érdekel az itteni mesemondás.Azt azért szeretném megtudni,hogy hogyan csuszamlott a mondókádba a tőletek 3000 kilométerre és egy millió fényévre levő haifai Karmel-hegy. Remélem,hogy ez nem akar egy mély lövészárokból kiirányított célzás lenni!

  • Voronyezs
    02.4.1:20

    Írod, hogy „Boticelli nem kőben, vászonban utazott” ))) 😀 (((

    Azért említsük meg az oltári tábla és freskó festészetét is.

    Így utóbbi, mégiscsak a „kő” alapanyagot igazolja. 😀