Az ostrom vezetője börtönben marad — A blokád politikai következményei

2022 február 22 12:31 du.35 hozzászólás

Tamara Lich, az úgynevezett Freedom Convoy vezetője nem védekezhet szabadlábon. Egy ottawai bírónő azt mondta, nem volt meggyőződve arról, hogy Lich hazamegy, ott marad és abbahagyja a szervezkedést. „Ezt a közösséget már így is eléggé megviselték a bűncselekmények és a blokád, amelyekben ön részt vett, sőt, amelyeket vezetett. Rengeteg lehetősége volt arra, hogy kivonja magát és még másokat is ebből a bűncselekményből, de makacsul úgy döntött, hogy nem teszi meg, és kitartóan azt tanácsolta másoknak is, hogy ne tegyék meg” — mondta Julie Bourgeois, az Ontario-i Legfelsőbb Bíróság bírája kedden délelőtt. Lich-et február 17-én tartóztatták le. Jelenleg az Ottawa-Carleton regionális fogházban van őrizetben. Bourgeois jelezte, hogy amennyiben elítélik, hosszú letöltendő börtönbüntetésre számíthat. Bourgeois szerint Dwayne Lich — a vádlott férje — beszámíthatatlan és így nem lehet bízni abban sem, hogy közreműködne, amennyiben feleségét szabadlábra helyeznék a védekezés alatt. Dwayne Lich folyamatosan az amerikai első alkotmánymódosítási jogokra hivatkozott, amelyek szerinte rá és feleségére is érvényesek. Bourgeois arra emlékeztette a férfit, hogy Kanadában él és nem az Egyesült Államokban.

A vád Lich és számos másodrangú vezető ellen a kanadai jogrenden „mischief,” illetve a mischief tanácsolása. Erre nincs megfelelő ekvivalens a magyar jogrendben, de talán a garázdaság áll hozzá a legközelebb, mivel itt is elsősorban a köznyugalom erőszakos megbontásáról van szó. Az a különbség, hogy a mischief Kanadában bizonyos esetekben hosszú szabadságvesztéssel járhat. Március 2-án jelenik meg ismét a bíróság előtt Lich.

Vasárnapra sikerült teljesen felszámolni a blokádot a Wellington Streeten, hétfőn pedig a Coventry Road-on lévő Freedom Convoy tábort is felszámolta a rendőrség. Több mint három hétig bénították meg a belvárost.

Ottawa belvárosa — rendőrségi felügyelet alatt — február 21-én.

Komoly politikai következményekkel járhat a válsághelyzet siralmas kezelése, különösen önkormányzati és szövetségi szinten. Kezdjük szövetségileg. Tom Mulcair, korábbi québeci liberális képviselő, aztán a baloldali Új Demokrata Párt egykori vezetője dörgedelmes véleménycikket tett közzé Justin Trudeau miniszterelnök súlyos hibáiról. A blokád első másfél hete alatt Trudeau egyszerűen el volt tűnve. Egy krízisban szinte kormányfő nélkül maradt a kormány. „Trudeau érthetetlen eltűnése egy nagyon rossz helyzetet rontott. Van egy alapszabály a válságkezelésben: legyél ott! Legyen szó akár erdőtüzekről vagy jégviharról, a vezetők jelenléte, akik magyaráznak, megnyugtatnak és vezetnek, elengedhetetlen. Trudeau tehetséges kommunikátor és tapasztalt politikus. Az, hogy elrejtőzött, az egyik legnagyobb politikai rejtély lesz a hivatali ideje alatt”–mondta Mulcair. „Amikor Trudeau végül lépett, katasztrofális volt — különösen amikor egy konzervatív képviselőt szidalmazott, amiért kiállt egy olyan tüntetés mellett, amelyben páran náci zászlót lengettek. Trudeau számára az volt a probléma, hogy kioktatásának tárgya egy holokauszt-túlélők unokája volt. Trudeau igazán kicsinyes politikusnak tűnt, amikor nem volt hajlandó bocsánatot kérni”–tette hozzá Mulcair. Miközben Trudeau eltűnt, Chrystia Freeland miniszterelnök-helyettes lett előre tolva. Egy ilyen leszereplés után, nehéz elképzelni, hogy Trudeau indul a következő választáson — amelyre elvileg bármikor sor kerülhet, hiszen kisebbségről kormányoznak a liberálisok.

Fotó: Tom Mulcair

Az,hogy a baloldali Új Demokrata Párt (NDP) támogatta a liberálisok által kezdeményezett országos szükségállapot kihírdetését szintén következményekkel járhat egy olyan párt számára, amely hagyományosan támogatta az utcai politizálást a munkások és elnyomott közösségek részéről. Az NDP egyik képviselője — Charlie Angus — hétfőn elmondta, hogy szerinte pártja kinyitotta Pandora szelencéjét. A jövőbeni kormányok sokkal könnyebben nyúlhatnak majd drákói lépésekhez ha — például — Őslakossági csoportok szerveznek blokádot, amely leállítja vagy lassítja a vasútrendszert. (Ilyen már történt 2020-ben.) Az NDP erkölcsi tőkéje amortizálódhat. Mit tesz majd az NDP ha éppen szimpatizál a jövő tüntetőivel?

A konzervatívoknak is komoly politikai gondot jelenthet a convoj és blokád emléke, illetve az, hogy ők a szükségállapot ellen szavaztak. A kanadai lakosság túlnyomó többsége nem szimpatizált a blokáddal. És ami ennél is fontosabb: a kanadaiak többsége a keményebb hatósági fellépés mellé állt. A Maru felmérés szerint a lakosság 66 százaléka támogatta a szükségállapot kihírdetését szövetségi szinten. Tehát a legnagyobb ellenzéki párt ebben a kulcsfontossági kérdésben a közvélemény „rossz” oldalán áll.

Doug Ford tartományi kormánya valószínű megúszta a negatív politikai következményeket. Ez nem mondható el az ottawai önkormányzatról, amelyben mindenki számára látható vircsaft uralkodott. Az ottawai rendőrség vezetője — Peter Sloly — állásába került a káosz. Aztán rendőri szerveket felügyelő önkormányzati bizottság elnöke — Diane Deans önkormányzati képviselő — megtette azt, ami törvényileg jogos volt, de politikailag nem tanácsolt: tágabb konzultáció nélkül egy új ideiglenes főkapitányt nevezett ki. Erre Jim Watson polgármester — aki ellenfélként tekint a képviselőnőre — puccsot indított Deans és szövetségesei ellen a bizottságon, elmozdítva onnan őket. Emiatt a legutóbbi önkormányzati közgyűlés durva és személyeskedő támadásokba, üvöltözésbe és sírásba fajult — a közgyűlés egy része a polgármester mellé állt, másik része pedig Deans mellé. De ami az egymilliós lakosság számára a legfontosabb lecke: a megosztott, hatékonytalan ottawai önkormányzat totális csődöt mondott, amikor válságba került a város. Tehetetlenül kellett arra várni, hogy más kormányzati szintek érkezzenek meg, mint megváltók.

35 hozzászólás

  • A demokrácia elleni durva támadás lebénított mindenkit.

    Nem tanultak a weimari időkből, nem a 2006-os magyar eseménywekből de még a közelmult semmihez sem hasonlítható gyalázatos Trump-féle , nagy valószínűséggel a ruszkik által támogatott államcsínykisérletéből sem.

    Holott akinek csepp esze van, az tudja hogy a nácik soha nem fogják feladni.

  • Chris újfent nagy köszönet a csodálatosan tárgyilagosra sikeredett cikkedhez, pláne te benne élsz a közepiben!
    magam részéről már annyit és annyi féleképpen mondtam erről, hogy ide nem sikerül mást, mint azt, hogy szerény véleményem szerint a kanadai közvélemény alapvetően beteg és a felmérők rubrikái is mint a szentek keze önmaguk érdekei felé terelik a közérdeket, ebben sincs semmi új, én is kizárólag abban a statisztikában bízok amit én magam hamisítottam!!! {csőrcsill után szabadon}

    ojan közvélemény nincs {ez megint magánvéleményem} ami szerint bármit is megoldott volna az a kopasz undorító alfőpótrendőr a fasiszta szövegével,

    EZ UGYANAZ AZ ORVOSI ESET, AMIKOR A KELLÉSRE NEM KIFAKASZTÓ-ÉRLELŐ KENŐCSÖT KÖTÖZNEK, HANEM JEGELIK, NAGYON CSÚYÁN ÉS ÉLETVESZÉJESEN SZOKOTT KIDURRANNI ÖSSZEPISZKOLVA A KELLÉS TULAJDONOSÁT!!!!
    mindazok után amit te is írsz és a

    Mulcair rebeg a szerencsétlen politikai analfabuta neked ellentmondva…,

    minden valószínűség szerint többszöri érvénytelen választási nekifutás lesz

    {A KÓBOR KUTYÁK SEM ÉRDEKLŐDNEK EZEN POLITIKUSOK IRÁNT ALAPON!!!}

    és a hejzet rothadóra poshad és ez a bírónő engem a Baraitser british bírónőre emlékeztet, a jog és a törvények sajátos értelmezése miatt nagyon – a már többször megismert – koncepciós perekre hajaz az egész, a szerencsétlen bíró aki kibirhatatlanúl jogmentes olajat önt a tűzre, ami zsarátnokként ott fog lebegni Kanada felett mert ha Freeland lesz és a dramaqueen elmegy balettozni {legalábbis rejtekre?}

    akkor borzalmas állapotokká rothad meg az egész

  • Igen!
    Egy demokraciaban legtobbszor nem szamitanak ilyen demokraciarobbanto puccsokra, ahogy Gyurcsanyek sem 2006ban!
    A rendorseg sem! Nalunk is csak azert usztak meg a garazdak es o1g is!

  • Rodeo 11×2 1:05

    Egyelőre szerencsére mégiscsak bíróság előtt van az az ügy melynek alapvető CÉLJA a közrend megbontásán és káosz keltésén keresztül:
    A LIBERÁLIS KORMÁNY, ILLETVE A . L E G I T I M . MINISZTERELNÖK ÉS KORMÁNYA PUCCSSZERŰ MEGBUKTATATÁSA.

    A te, tiszteletre egy csöppet sem méltó, kommented pontosan ezt a célt és szándékot tükrözi, ami csöppet nem mond ellent a KMH-n már korábban is többször kifejtett antidemokratikus világnézetednek és politikai tévelygésednek.

    Sajnos ez a tulképp’ összesküvő*, úgymond konzervatív politikai bagázs lévén nagyon is tisztában a liberális gyengeség ismérveivel, abból is a szinte már vétkes naivság okozta, váratlan támadásokra felkészületlen, káros önvédelem-hiányra, a legkevésbé számított centrumban lumpen elemekből álló fasiszta csőcselékre épült, annak >különleges műszaki eszközeivel< intézett nehézfegyveres fizikai támadást a főváros, és természetesen annak kormánynegyede ellen, leblokkolva az összes forgalmat s vele együtt történelmi értelemben pillanatnyilag megbénítva magát a kormányt is…
    ˙

    .

    * Mindenképp összeesküvésre utaló momentum a belvárost szinte
    e g y e t l e n , előre megadott . p i l l a n a t . a l a t t . lerohanó és lebénító kamion-csürhe a rájuk jellemző
    "b*zdmeg Trudeau"(SIC) felütéssel,
    mely áruló jel, meg a horogkeresztek is a szélsőjobb mocskos mancsának a lenyomatát és egyben irányát is képezi.

  • Rodeo

    Kezdetekben úgy gondoltam, hogy a helyesírásod valami humoros indíttatásból ilyen …., amilyen…

    Tedd már meg, hogy végre működésbe léptetsz egy magyar helyesírás ellenőrző programot. Ezek az égbekiáltó hibák már nem viccesek, viszont nehéz őket olvasni és időnként bosszantóak is. Különösen a L-Y és a J helytelen használata a legfeltűnőbb.

    Kérlek.

  • Chris!

    A cikk utolsó-előtti bekezdés a 66 %-os közvéleményével kenterbe vágja az előzőt annak „Pndora szelencéjét” jósoló negatív kijelentésével együtt…

    Ha a kanadaiknak eszébe jut majd ez a népellenes, huligán attak, biztosan nem szavaznak majd a konzervatív pártokra, akik mindezt előidézték. Ezek után inkább van mit meglovagolnia bal-liberális erőknek. Csak föl a fejjel !!!

    Az érvként már másodszor is elhangzott holokauszt-tulélő . u n o k á h o z . 😀 meg annyit, hogy jómagam egy öreg, holokauszt- túlélő biztos, hogy Trudeaura szavaznék és semmiképp a szemöldök vonogató álkonzervatívokra, akik maguk akarták, sőt csinálták ezt az egész az elnökbuktató ramazurit. Mert csak az hibázik, aki dolgozik…

    Üdv. butella

  • O1G666, nem összehasonlítható a 2006-os helyzet a mostani kanadaival. Hiszen a magyarok 4 év múlva 2/3-os kormányváltást szavaztak meg, ami tart azóta is.

  • Kanada patriótáinak itt az idő, hogy végérvényesen megszabaduljanak a liberális vezetőiktől, hogy végre valahára demens és aberrált mentes szabad országban élhessenek!!!…- mert, amit ezek a báránybőrbe bújt farkasok (bankárok és politikus-sakálok!!!) ún. demokrácia-védelem ürügyén produkáltak/nak az adófizetőik ellenében az vért kíván és száműzetést!!!

  • A demokráciában és a diktatúrákban „szocializálódottak” gondolkodásában lévő elvi különbségek..amik valahol kapcsolódnak a fennti témához:

    Mikor a ruszkik előtt kinyílott a Nagyvilág, a pénzes legalja elkezdett az USA-ba áramlani. (Gondolom a Rodeo-félék)

    Namármost feljegyezték egy ilyen szannyedéknek a kinyiliatkozmányát az USA-béli állapotokról, idézem de nem szó szerint mert már vagy 25 éve hallottam róla egy rádió-műsorban:

    ” Az ameikaiak olyanok mint a gyerekek. Akkor és ott lehet őket becsapni* ahol csak akarjuk.A magunkfajtának igazán könnyű az élete Amerikában.”

    *becsapni :
    értsd : átverni, megkárosítani, lehúzni, stb..

  • Sziasztok!

    Kalmar Judit es Kalman Istvan nagyon szep filmjet ajanlom figyelmetekbe Ivanyi Gaborrol:

    https://rtl.hu/belfold/2022/02/22/ivanyi-gabor-film-lelkek-pasztora

    Marcius elejeig lehet megnezni asszem.

  • felfüggesztve az „emergency act” alkalmazása

  • Geyza
    2022 február 23
    1:09 du.
    azt mondta ma az USA #46. elnöke, a Parlament első nője, és számtalan legfelső vezető, hogy a demokráciának ára van és azt az usa álompógároknak kell leperkálni Californiában már $6,00+ egy gallon normál üzemanyag egy évvel ezelőtt ugyanaz $2,02 volt {ez hány % infláció?}
    azaz Ukrajna kalandját

    {ki csinálja eszt a kalandot? és miért? és miért nem veszik fel a telefont a Kremlben mikor ma és tegnap Zelenszkiy hívja?}

    az usa egységsugarú álompó’gár finanszírozza zsebből, vért izzadva…

    kérdésem, miért nem lehetett hozzáférni a MSM tv csatornákon a Scholz és Putyin közös sajtóértekezletéhez?

    valami szupertitkos hangzott el a nyílvános sajtóértekezleten?

    egyébként csak túristaként és meghívott vendégként voltam az USA ban de annak a magyar származású útonállónak igaza van, attól van az USA, anélkül nem létezne és Dunkerk sem lett volna

  • Varrior
    23.10:36

    Szójátékkal ne facsard ki az igazságot !

    Ugyanis „a magyarok [nem]2/3-os [azaz nem 66%-os] kormányváltást szavaztak meg”. Hanem az akkori szavazáson résztvevők 46 [azaz negyvenhat] %-a a FidSS által rendeletileg
    megmásított választási törvény szerint
    egy abszolutizált . o r s z á g h á z i . k é t h a r m a d o s . többséget eredményező matematikai . n o n s z e n s z . előnyt fabrikált a csaló úgynevezett „Fiataldemokratáknak”…

  • Pálós Rend
    2.23.11:19

    Te csak

    s z e r e s d . felebarátodat, mint tenmagad(!),

    …de kerüld:

    az 1.sz. k e v é l y s é g,

    a 6.sz. h a r a g, és a

    7.sz. j ó r a . v a l ó . r e s t s é g

    k a r d i n á l i s . b ű n é t .

    Magyarul: ne gyalázkodj és ne gyűlölködj !!!

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙

    Pálos
    Fremd
    11:19

    „…v é r t . k í v á n . és száműzetést.”

    A 10 parancsolat [a Dekalógus] 6.§-a egyértelműen utasít, hogy

    „n e . g y i l k o l j !”

    Akkor egy”szent” szerzet hogy a p.ba uszíthat nyíltan

    g y i l k o l á s r a , mint itt is…

    Lámcsak! A kamionos felforgatók ilyen támogatóktól kapják

    „szellemi muníciójukat”, ami – olvasva a Saulus-Trend e mostani

    felhívását – egyenesen rámutat a konzervatívok >Covid elleni

    zendülésének< a valódi céljára és hátterére, ami tulajdonképpen

    a . k ö z é p k o r . legfrissebb üzenete.

  • Jellemző, hogy itt még a kanadai „demokráciát” mentegetjülk, Brüsszelben a buzikkal vannak elfoglalva, mig Ukrajna éppen a minszki egyezmény elszabotálásáért szenved, de keményen…

  • D.Bernstein
    2022 február 24
    7:43 de.

    Részben, mert az igazi cél a mezögazdaságának a szétverése
    kellemetlenné vált mint versenytárs már nemcsak Franciaországnak, hanem a lengyeleknek is – akiknek kapóra jött, hogy ezzel egyszerre az oroszokat, belorusszokat is nyüveszthetik
    adtak a szerencsétlen ukránoknak ujabb „segélyt” ami nem más mint ujabb hitel, egyre durvább feltételekkel

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2022 február 24
    8:51 de.

    A csernozjom földek megkaparintása csak tizedrendű szempont volt!

  • Rodeo11
    2022 február 23
    8:53 du.

    Nem tudom, hogy átmegy-e ez a kis video a szürön, merthogy portugálul van, de szeretném ha tanulnál kicsit belöle …

    tudod …. minta jó pap …
    hátha megérted egyszer … még ha oly nehéz is ….

    https://twitter.com/i/status/1496648923422859265

    lassan, lassssan… lasacskán

  • Gabriel
    2022 február 24
    5:21 du.
    értettem, nagyon tartalmas! kösz! és mennyire szeretem a brazil portugál kiejtést!

  • Orsós Elemér
    2022 február 24
    4:07 du.

    Ma még 10. rangu dolognak tünnek azok a földek, de ha majd jobban a börén érzi a világ a nemsokára bekövetkezö éhinséget – akkor majd visszatérünk rá

    A nagyipari müvelésü földterületek felén már a kukoricából alkoholt, az olajos magvakból dizelolajat csinálnak lásd az üvöltö Grétát (nem a Garbo-t)

    Mindehhez irtózatos mennyiségü Ureia/karbamid, ammonia mutrágya szüksegeltetik – ez pedig földgázból lesz

    A világ földgáztartalékainak minimum 80%-a szibériában leledzik

    a káoszt az USA kieröszakolta – folyamatosan önti az olajat a tüzre – mintahogy esze ágában sem volt annakelötte tárgyalni az oroszokkal, most – mai nap – esze ágában sincs a marinette-figurát (parikajancsi Z-t) tárgyalóasztalhoz küldeni – hanem úszitja, mint egy csahos-kutyát

    A háboru nem az amerikai földrészen van, ezért nagyon bátrak – a megbuggyant agyuak valahogy nem fogják fel, hogy az orosz atomtengeralattjárók meg amerika körül – sajnos Kanada egy kicsit utban van néhány helyen – de majd nagyivben lesz…ják

  • Rodeo11
    2022 február 25
    3:02 du.

    tudtad, hogy nemrég konstatáltak egy megdöbbentö dolgot ékes Luziániában, – hogy a portugál kölkök, lánykák ékes brazilul beszélnek, messze nem gallia caipira nyelvén?

    amugy az irás az eléggé homogenizálva van grammatikailag – közös akadémiai nyelvbizottság

    az oka egyszerü – az internet –
    szinte minden brazil forrásból van – a tudományos témákig bezárólag

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2022 február 28
    7:29 du.

    Igazad van, akár 5 m vastag humuszt is ki lehet zsigerelni vagy lefejtve elszállítani, ha a jövő nem számít!
    Azért ha így erölködnek lehet hogy, a lezsírozott inaktiv FEMA táborok előbb-utóbb beüzemelnek.

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2022 március 3
    6:11 de.

    KÖsssz, ez nagyon tanulságos volt! El is mentem ezt a honlapot iziben!
    Mellesleg szerintem a szándékosan lepukkasztott és agyonkvótázott saját magyar mezőgazdaság és feldolgozó ipar központilag támogatott újraélesztésével sokkal nagyobb és szuverénebb gazdasági fordulatot tudnánk csinálni, mint a jelenlegi súlyos külső függőséget előidéző stratégiai összeszerelő befektetésekkel, csakhogy ennek kétsebességesre, azaz kizárólagos nyugati monopolizálásra demokratizált EU akadályoztatói vannak! Na mondjuk ez lehetett volna már mindjárt Ángyán Józseffel kezdeni!

  • Orsós Elemér
    2022 március 3
    12:08 du.

    az EU kontra mezögazdaság ügy:

    élesen és pontosan visszaemlékszem az összes ármánykodásukra – amiket ugy állitottak be, hogy jogharmonizáció az eu-s mezögazdasággal, aminek semmi más célja nem volt, mint az akkorra (1980-as években) ujraélédö (1938-hoz viszonyitva) magyar mezögazdaság ujbóli eltiprása
    Ez volt a fökövetelesük az eus-tagság elnyereséhez – amihez a gyalázatos baloldal akkor is mindenben készségesen hozzájárult
    a hajcihö igy is évekbe telt

    ezért csináltak föbohócot a torgyánból, mert az foggal-körömmel harcolt ellene
    Aztán a kegyelem-döfést végén az orbánék adták meg neki, persze ezek meg a hatalom miatt

  • Gabriel
    2022 február 28
    7:40 du.

    a téma engem hosszú évtizedek óta érdekel, mikor kezdetnek felfedeztem {megvettem a teljes igeragozási szótárt Lisszabonban}, hogy ez a nyelv saccperkábé 56 féleképpen képes ragozni egy adott igét, amivel a mondatok pontos kifejezőképessége tökéletessé válik és nem kell szószátyár módon megmagyarázni mikor és hogyan is volt valami a megfelelő igeragozási formával félreértések nélkülivé és csodálatossá válik az élő beszéd…
    Brazil egy hatalmas VILÁG Amapa-n átvonúl az egyenlítő egy odavalósi ismerősöm mondta, hogy a szobájában a padlóra rajzolta a vonalát!!!
    az a gazdaságpolitikai kutatás és nemzetközi együttműködés ami kizárólag a teljes nép érdekében fojik sokaknak mintát szolgáltathat!!!

    ÚJ VILÁG ALAKUL A WEF LÉTE NEM IGEN IZGATJA AZOKAT AKIKKEL EGYÜTTMŰKÖDNEK, mert ők hatalmas tömeget, saccperkábé négy és fél milliárd embert az összes hozzávalókkal!

    azok akik a WEF sarujában csatangolnak azok a mindennapi életben el vannak tévedve és ma már csak és kizárólag fegyveres erőszakkal tudják a fixa ídeáiakat követni a te3ljes sikertelenségbe és ez látszik a mai világ mozgásaiból, és ez engem {is, nem vagyok egyedűl} mosojra késztet amikor az erőlködéseket látom amiket hazugságokkal próbálnak beadni azoknak akik nem képesek {ismeretek: tanult vagy másképpen vagy a kettő együttes híján} felismerni hogy talmi csillogást kapnak a Koh i Noor gyémánt hejett!!!

    kösöznettel vettem ezt és a többi kapcsolt anyagot

  • Orsós Elemér
    2022 március 3
    12:08 du.

    Elemér vigyázz! a cikk számadatai pontosak lehetnek {miért ne?} de az okokat és okozatokat alaposan összekeveri!!!

    bizonyos azonos termékeket előállító országok érdekei ahhoz fűződnek {és régóta fűződnek!!!} hogy az orosz és yuki termelés kiessen, kapzsiság és bevétel… de 2021/22 -es év elúszott és lesz 850% -kos infláció

  • Orsós Elemér

    Rodeo11
    2022 március 4
    5:33 de.

    igen én nem tértem ki részletekre, csak beemeltem az olvasmányt – az adott lap nem elemez világpolitika összefüggéseket, hiszen mint ahogy definiálja is magát, kizárólag szakmai agrárinfo, praktizáló gazdáknak és kereskedöknek

    A Rodeio hozzáfüzése teljesen helytálló

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2022 március 3
    7:21 du.
    Rodeo11
    2022 március 4
    5:33 de.

    Naszóval: ammondó vagyok hogy, a mi isteni adottságainknak és földszerető népünknek köszönhetően -egy kis kicsikart gazdasági önrendelkezéssel- még mindig önellátó, sőt exportra is prémiumot termelő mezőgazdaságot tudnánk ide varázsolni!!!

  • Orsós Elemér
    2022 március 4
    3:20 du.

    persze hogy tudnánk, ha az unió nagytanácsába delegált elvtársnöknek és elvtársaknak mi magyarok birnánk megfizetni azokat a taksákat, amiért hagyják magukat meg-……

  • hexadodekaéder

    Orsós Elemér
    22.03.04.3:20

    Varázsló!

    És megmondanád, hogy azok a termőföldek kinek a tulajdonát képeznék ? Oszt meg, kik is dolgoznának rajtuk ?

    Egyelőre a hagyományos hozzáértő falusi – paraszt – ember éppen kihalófélben van.

  • hexadodekaéder

    Gabriel
    3. 7:21

    Torgyánból nem kellett „bohócot csinálni”.

    Legjellemzőbb bohózata a chilei cseresznye import megkötése volt

    Drámát is csinált az eszemadta, amikor pl. a téeszek RT-vé

    alakulását megtorpedózta, pedig józan ésszel ez az egy út lett

    volna a. k o r s z e r ű . perspektívikus továbbfejlődés felé…

    Mai mezőgazdaságunk egyre inkább a feudális nagybirtokrendszerre

    hajaz. Ami specfikus benne, az oligarchák – azonos személyek –

    monopol szerepe úgy az iparban, mint az agráriumaban vegyesen..

    Pedig a föld nem lehet csupán csak tőke befektetés tárgya.

  • hexadodekaéder

    Gábriel 3.7:21

    Részletesebben ha lehet:
    hogyan is történt az a „mezőgazdaság kötelező eltiprása ???

    Nem világos.

    Egyelőre a mezőgazdaság javát az orbanista oligarchia kebelezte be.

  • hexadodekaéder
    2022 március 6
    4:17 de.

    Ne haragudj, (bár mivel az itteni diskurzusok indittatása sokszor csak inkább vita helyett viszály, lehet hogy nem hiszed) de szivesen beszélnék a témáról, csak tényleg az idöm kurta.
    Mivel dolgozom – bár a korom miatt már akár nyugdijas is lehetnék de nem vagyok …

    Szóval a témáról amugy szivesen értekeznék –
    ès amint kicsit kevésbé leszek elfoglalt vissza is térek rá

    A torgyán említése, mint alá is huztam, csak egy adalék – neki nem sok döntö szerepe volt a mezögazdaság átalakulásában
    amit viszont szóba hoztam, az az EU-s kritérium-csomagok egyik tényezöje volt, amiröl elég sok információ áll – igy utólag – már a „köz” rendelkezésére is…