Egyik szemem, másik szemem – II. rész

2022 március 16 11:51 de.2 hozzászólás

Folytatjuk kalandozásunkat az UTAZÁS Kiállítás területén. Van még mit kiválasztani; szép tájak érdekes rendezvények, amiket – ha a járvány engedi – öröm lesz felkeresni. A külföldi kiállítók mellett – mint eddig mindig – voltak valóban figyelemre érdemes itthoniak is. A hazai díszvendég, Veszprém jövőre Európa egyik Kulturális fővárosa lesz, pontosabban nem is a város egyedül, hanem a Bakony-Balaton régióval együtt nyerte el a címet. Fantasztikus kulturális kalandnak ígérkezik, jelzi ezt az is, hogy már most 120 további település csatlakozott a rendezvényhez és idén már mindegyik a főpróba évében van. Egymás után szervezik az eseményeket. A Mendelssohn Kamarazenekar már az idén is megrendezi a komolyzene egyik legnagyszerűbb ünnepét az Auer Fesztivált. Hagyományteremtő szándékkal mutatkozott be 2011-ben a Rozé, Rizling és Jazz Napok, melynek keretében a Balaton környéke kiváló borászatainak kínálatát, kézműves ételeket, illetve a hazai jazz élet fiatal egyéniségeit ismerhetik meg most is a gasztronómiai és kulturális élményekre vágyók, Veszprémben, az Óváros téren. A VeszprémFest pedig a világzene, az opera olyan sztárjait hozza el öt napra, akik Európa és a világ színpadainak deszkáin is otthonosan mozognak. Mindezek mellett nagyon apró rendezvények is lesznek. Lókút egy pici település a Bakony mélyén, ami ott történik, legfeljebb a falu lakói számára lenne érdekes, de most biztosan átjönnek majd a szomszédos községekből is. A Kulturális Főváros rendezvénysorozat egyik célja, hogy ne csak a jól ismert, nagy, akár újdonságerejű rendezvényeket szervezzenek, hanem, hogy a helyben lakók számára is legyenek, amik megmozgatják őket, és amik a továbbiakban hosszú távon is itt maradnak.

 Akár nagyobb összegű fogadást is nyerhetnénk azzal a kérdéssel: valóban nagyon messze van Makó Jeruzsálemtől? Hiszen a régi magyar mondás ezt az állítást őrzi. Bizony veszíteni fog, aki Izraelre gondol, mert – sokkal közelebb – van egy másik Jeruzsálem is! Szlovéniában, Budapesttől mindössze 300 kilométerre! Története érdekes. Azt tartják róla, hogy a XII. században, amikor a Templomos lovagok a Szentföld visszafoglalására indultak, megálltak errefelé. Nagyon szépnek látták, úgy érezték, máris megérkeztek az Ígéret Földjére, nyomban el is nevezték Jeruzsálemnek. A Mura folyó és a horvát határ között találjuk, természeti környezete még ma is nagyon vonzó. A sok kis templom között nem egy van, ahol a lovagok által hozott kegytárgyakat őriznek évszázadok óta. Igen jó borok teremnek ezen a vidéken, számos pince kínálja a kortyolni valót, persze vendégházak is akadnak bőven, magyarul beszélő gazdákkal. Az ételek között különleges a gibanica, a különféle gyümölcsökkel, dióval, túróval töltött rétesféleség. Aki természetszerető, egy időre meg akar szabadulni a feszültségektől, igazi kulináris és borélményeket keres, ide bátran eljöhet.

Szerencsés helyzetben van a ViaSale Travel, a Kanári-szigetek specialistája. Elmondhatják magukról: túlélték a járványt, képesek idén is változatlanul, a megszokott helyeket, a megszokott magas színvonalon kínálni az utazóknak. Közvetlen járatokkal viszik Budapestről, Bécsből és Pozsonyból Fuerteventurára, Tenerifére, Lanzarottéra, Gran Canariára vendégeiket. A járvány az ottani árakon sem változtatott, hotelek nem emeltek árat, inkább a fejlesztésre, felújításra használták ki a gyérebb látogatottságú hónapokat. Most ismét nagyon sok angol, lengyel, skandináv, német utas érkezik a szigetekre és ez bíztató a magyarok számára is. Általánosságban inkább az euro árfolyamának meredek emelkedése okozhat gondot, remélhetőleg ez nem fog túl sok embert visszatartani, hogy ellátogasson a háromszáz vulkán szigetére, ahol roppant kedvező éghajlat és csodás tengerpartok várják az utazókat.

 A nyomtatott katalógusok „utolsó mohikánja” a HugaryCard sem hiányzott a kiállításról. A sokéves fejlődés eredményeként kialakult kártya, akár a „Kedvezmény- és ötletadó rendszer” nevet is viselhetné. Általa a turista –még mielőtt elindul – már kaphat inspirációt, ötleteket, hová menjen, mit csináljon, és ott, a kártya birtokában még különféle kedvezményekben is részesül. Az egész ország területére és egy teljes évre érvényes, sőt, most már két évig használható. A több ezer szolgáltató partner között sok száz olyan van, amelyik 50 – 100 százalék kedvezményt ad a kártyabirtokosoknak. Fontos tulajdonsága, hogy ez a kártya a béren kívüli juttatás kategóriában úgynevezett „csekély értékű ajándék” néven adható – a munkáltató számára kedvezményes adózással – a dolgozóinak. Ha a kedvezményt adó HungaryCard tulajdonosa SZÉP kártyával fizet, többszörösen jár jól! Így az előnyöket nemcsak a turisták, hanem az itthon élő és dolgozó emberek is élvezhetik, ráadásul egész családjukkal együtt! A különböző kisebb-nagyobb vállalatok ugyanis megtehetik, hogy megvásárolják és ajándékba adják ezt a kártyát,

 Kisebb, de annál érdekesebb kiállítókkal is találkozhatott a türelmes sétáló. A Mátyás Pálinkaház Kiskőrösön dolgozik, 2013 óta, egylépcsős lepárlással. Nevének nincs köze régi királyunkhoz, legfeljebb a minőség szeretete köti össze őket. A gyümölcsöt helyi kistermelőktől vásárolják, fő termékeik az Irsai Olivér, követi a barack, szilva, Vilmos körte, de készülnek különlegesebb italok is, mint például a málna- és a szamócapálinka. Valamennyi pálinkát 40 fokosra beállítva hozzák forgalomba, mert mindegyik – szobahőmérsékleten – ezen a töménységen mutatja meg legjobban ízét, illatát. A pálinkaház igen sok díjat mondhat már magáénak. Az egyik, amire a legbüszkébbek a 2019-ben, Ausztriában a Destillata Nemzetközi Párlatversenyen, az Irsai Olivér pálinkával Nagyarany minősítést nyertek.

2 hozzászólás

 • KÖSZÖNÖM ! !
  Az a bizonyos 10 db magyar „professzor” is hazalátogathatna a távolból, kissé okosodni. (Ők remélhetőleg hallottak már valamit a mádodfokú diferenciálegyenletek parciális megoldásáról is bizonyos peremfeltételekkel, – ha nem akkor itthon művelődhetnek). Még HungaryCard-ot is kaphatnának..
  Révay úr, részemről tisztelettel várom a további írásait ! Üdvözlettel B.Gábor

 • D.Bernstein
  2022 március 17
  5:06 de.

  Attól hogy ön egy felsőoktatási intézményben „érettségiztél”
  még több tisztelettel lehetnél olyanokkal szemben akiknek a szellemi képességeit csak alulról vonyítja maga.

  Felfogod kedves Dóra vagy kiafene maga?