Orbánia Kasszandrái nevében – A reményégetés útja

2022 április 5 9:43 de.26 hozzászólás

Lezajlottak a választások. Ahogy sejteni lehetett elkezdtek kisarjadni azok, akik utólag már korábban is úgy megmondták, hogy szinte látni sem lehetett a véleményüket. Miközben az ellenzék bukásához — mert ez több volt, mint szimpla vereség — olyan tendenciák vezettek, amelyekről többen szóltunk a neten menet közben is. Le is ugattak, fideszbérenceztek a fórumokon. Többed magammal. Olyanok is, akik közül nem egy fórumszereplő most már előre megmondta. Az ellenkezőjét, mint amire most „emlékszik”, hogy mondta. Snitt! Nem az emberi gyarlóság a téma. Még akkor sem, ha némelyek gyarlóságnak, a hiúságnak, a „na, ugye, megmondtam” álságos katarzisának fogják tekinteni a leírtakat.

Karácsony a jelölt – 2021. SZEPTEMBER 30.

A történet az előválasztással indult. Akkor, amikor Karácsony Gergely ringbe szállt, és ezzel nyilvánvalóan szembe-hazudta a választóit. Azokat, akik fő-polgármesternek választották. Akkor írtam, és véleményként tartom: „Karácsony Gergelyt, Tarlós István kihívójaként egy igen erős ellenzéki konszenzus, és a budapestiek protest-szavazatai emelték be a vezető pozícióba. Nem a pártjának a hatalmas népszerűsége, és egyáltalán nem a politikai karizmája”. Kiegészítve azzal, ugyanakkorból: „Budapest szinte biztosan bukta a fő-polgármestert az előválasztások során. Ha Karácsony Gergelyt, a jelenleg nem létező, választási párt, a jelenleg nem létező, pártlistájának első helyén miniszterelnöknek jelölik, akkor azért. Mert nem lehet egyszerre miniszterelnök, illetve Budapest polgármestere. Ha az előválasztások során kiesik a jelöltségből, akkor pedig a morális helyzete lehet tovább tarthatatlan”. Mely morális helyzetet, mint pár nappal később kiderült, jobban sikerült erodálnia, mint azt ekkor sejteni lehetett volna.

Van eredmény – 2021. OKTÓBER 3.

Az előválasztás előtti megállapodásokra többen úgy véltek emlékezni, hogy a legjobb három megy tovább. Ezzel szemben a második és harmadik helyezett, Karácsony Gergely (KG), illetve Márki-Zay Péter (MZP), némi huzavona után újra-gondolták a stratégiájukat. Úgy döntöttek, a morális példamutatás jegyében, hogy hátulról összefognak, és felrúgják az előttük végzőt a versenyen. Ahogy akkor írtam: „Az a helyzet, amikor egy verseny két résztvevője futás közben egyeztet arról, hogy azzal segítik egymást a célba, hogy felrúgják menet közben a harmadikat, számomra egy inkorrekt állapot. Elkövetői pedig morális nullák”.

De a nagyobb baj volt, hogy az eset nem volt példa nélkül való: „Azt, visszatekintve pontosan tudjuk, hogy 2018-ban ilyen, egymást leváltani akaró ellenzékiséggel nem nyert választást az ellenzék. Könnyen lehet, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter éppen most oldotta meg, mérhetetlen szívességet téve Orbán Viktornak, az ellenzéki összefogás felbomlasztásának a problematikáját. Akárhogy fogják magyarázni, hogy ők nem, meg nem is, meg egyébként sem, és mindenki hülye, csak ők helikopterek. Ugyanis sokak számára esetleg éppen ettől születik meg az a döntés, hogy inkább otthon maradnak a választáskor, mintsem politikai ősszáj-fejek civakodásához statisztáljanak”.

Kiemelem az időpontot: 2021. október eleje. A kampány még szinte el sem indult, de az élről már betöröltek egy hatalmasat az ellenzéknek.

A nyitva maradt, és azóta is nyitott, kérdés ekkor az lehetett volna, hogy az ellenzék, a saját játékszabályait figyelembe véve, miért nem emelte fel harmadiknak az előválasztás első fordulójának negyedik helyezettjét? Passz. Magam nem olvastam erre választ, de ettől még lehet, hogy van.

Civakodós közjáték – 2021. OKTÓBER 6.

Ha az előző MZP-KG akció után még menthető lett volna bármi is, ennek esélyét sikerült csökkenteni azzal, hogy elkezdtek egymással is veszekedni a meg sem nyert pozíción. Ennek itt, és ekkor szinte alig volt jelentősége, de a jelenséget érdemes megjegyezni.

Komplexus-licit? – 2021.OKTÓBER 4-11.

KG kilép a képből, és elindul egyfajta ámokfutás MZP részéről. Október 11-én az ATV közli a nyilatkozatát, hogy a Dobrev Klára mögé felsorakozók alapjában véve Orbánt szolgálják, míg másokat zsarolnak ezért a támogatásáért. Majd elnézést kér, hogy árulózott. Holott ismert a mondás az eldobott kő és kimondott szó közös jellemzőjéről: nem lehet el nem indulttá tenni. De, „természetesen” a másik nagyobb ellenzéki párt sem maradt ki. A Jobbik, és konkrétan Jakab Péter is megkapta a magáét.

Valójában még mindig nincs komoly kampány, de nyugodtan írhattam: „a legnagyobb probléma, azt hiszem, hogy Márki-Zay Péter valójában felégette maga mögött a hidakat”. Miközben egyre nyitottabbá és valójában egyre égetőbbé válóvá vált a kérdés: Az ellenzéki pártok miért nem állítják le a láthatóan elszabadult hajóágyút? Mert ekkor talán még komoly veszteség nélkül meg is tehették volna.

Üzenetek közjátéka – 2021. NOVEMBER 12.

Az előzőekhez képest nagyjából egy hónappal később vagyunk. Aki azt hitte volna, hogy az ellenzék rendezi, netán lecseréli a jelöltjét, konszolidálja a helyzetet, programot hirdet, és a Karácsony (nem Gergely) előtti hónapra egy kemény kampánnyal fordul rá a közös jelölt, az tévedett. Novemberre már mindenféle üzenet elhangzott, és egyre jobban kezdett kirajzolódni, hogy MZP alapvetően kevés egyebet tesz a melldöngetésnél, ellenségkeresésnél, a magánügyei politikává emelésénél. Mert az nyilvánvaló, hogy az egyén hite az magánügy, a gyermekeinek a száma, az apasága pedig alapvetően családi kérdése. Ez utóbbiak hangsúlyos beemelése a politikai térbe „óhatatlanul felveti, hogy akkor hogyan viszonyul a zsidókhoz, buddhistákhoz, ateistákhoz, és a többiekhez. Mert egy ország miniszterelnöke ne gesztust gyakoroljon azzal, hogy elviseli, netán megvédi mindezeket. Mármint akkor, ha tényleg az ország határain belül élő polgárok miniszterelnöke. S nem csak a keresztény-fundamentalista, több-gyermekes, és heteroszexuális egyedek hatalomvágyó vezére”.

Hozzáteszem. Eközben a két nagy párt, a DK és a Jobbik tette a dolgát. Amennyire tudta. Noha két hétre rá már egyre kevésbé világos, hogy az elvileg közös jelöltet, hogy miként, és milyen áron sikerült, például a DK torkán lenyomni.

Ellenzékfogyta – 2021. DECEMBER 16.

Újabb hónap elteltével a kép továbbra sem tisztult. Illetve, amennyiben tisztult, annyiban inkább kár volt. Az októberben szinte csettintéssel kormányt váltani képes támogatottság fénye már láthatóan megkopott. Kezdi megbosszulni magát a valós választási párt, egy árnyékkormány kommunikálható felelőseinek a hiánya, MZP pótcselekvéses nyilatkozatciklusai. Mely utóbbi nagyjából úgy fest, hogy mikrofont kap. Mond valami sértőt, bántót, majd hossza magyarázzák a hívei, hogy kiragadták, nem is azt gondolta, stb. Ugyanakkor valószínűleg kiszámított pályán mozog: „Azzal, hogy folyamatosan váltja le az ellenzékiséget márkizayizmusra, sikerülhet végleg túszul ejtenie az ellenzéket. Egyszerűen azért, mert nem marad, illetve már most sem igazán maradt idő arra, hogy lecseréljék ezt a politikai kalandort valaki másra”. (Megjegyzés: Ma már sajnos tudjuk, hogy pontosan ez történt. MZP maradt, az ellenzék bukott.)

Miközben a Jobbik és a DK teljesítménye alapján egyre jobban látszott „a realitás, hogy egy Jobbik-DK nagykoalíció esetleg hatékonyabb választási szereplő lehetett volna”. Függetlenül attól, hogy mennyire kedvelem, vagy inkább nem kedvelem személy szerint a Jobbikot.

2021. DECEMBER 23.

MZP pártot akar. De addig is mindenki áruló, aki nem neki hajbókol. Új elemként megjelenik, hogy előre kezdi magyarázni a vereségét. Amiért csak a Fidesz ügynökei lehetnek a hibásak. Ki más? S nem április, hanem még december. Milyen versenyző az, aki azzal áll rajthoz, hogy előre megmagyarázza, hogy ki mindenki más tehet arról, hogy nem fog nyerni? Lelki vesztes. Lúzer.

Kijön a matek? – 2022. JANUÁR-FEBRUÁR

2022. elejére kialakul egyfajta kommunikációs zsákutca. Sajnos olyan panelek kezdenek beépülni, ami az 50-es éveikben, és utána, járók számára akár ismerősek is lehetnek. Az ellenzéki pártok részéről megjelenik egyfajta irányelvpolitizálás. Kinél jobban, kinél kevésbé. Kinél jobban, kinél kevésbé működve. Amivel több probléma van. Irányelvek nyomán lehet állást foglalni egy zártabb, ha tetszik barátibb közegben. Azonban a pártokra szavazóknál ez nem általános. A szavazó manapság nem azonos párt tagjával. A tagtól talán lehet elvárni valamit a pártfegyelem nevében. De a szimpatizánsoktól csak kérni lehet. A bizonytalanokat pedig legfeljebb meggyőzni. A leuralási attitűd kontraproduktív is lehet.

Így aztán, „amikor az ellenzéki összefogás vezetői arról szólnak, hogy merre van az aktuális előre, akkor az a szavazóbázis ötödét befolyásolja jelentősebben. Ezzel szemben, amikor Márki-Zay Péter (továbbiakban MZP) fideszügynöközős üldözöttségével, a hitvilága politikává emelésével, az orbáni politika egyes elemeinek, olykor kicsit átfényezett, átemelésével (ld. PAKS 2, gyurcsányozás, rezsicsökkentés, határon túliak szavazójoga), a saját politikai pozícióvágyától, illetve csalhatatlanságától fűtve mikrofont kap, illetve kinyilatkozik, akkor a szavazóbázis négyötödét képes elidegeníteni”. A matek tehát kezd, illetve egyre jobban kezd nem kijönni. Egyre kevésbé valószínű, hogy a „csalódott fideszes” nem üres halmaz, és hogy a bizonytalanok millió számra szaladnak MZP mellé voksolni.

S ez akkor is igaz, ha aligha vitatható: igenis kialakult, megjelent, és az interneten is aktívvá vált egy támogatói kör MZP körül. Ennek a körnek a hatását kár lenne akár vitatni, akár lebecsülni. Már csak azért sem szabadna, mert nem egyszer olyan szinten üres személyeskedéssel „érvelnek”, és annyira troll-szerűen működnek, hogy képesek lenyomni, elijeszteni az MZP-t kritizálókat. Alkalmasint olyan paneleket is pufogtatva, amelyekre már gyűjteményes válasz volt adható. De ettől nem lesz jobb a választási matek, csak nem látszik a kritika, elmosódva látszik a szakadék.

Aztán jött a háború. Nem polgár-, nem itt, de jött. MZP-nek még volt pár kétségesen célszerű megnyilatkozása, de egy hónap aligha pótolhatta volna másfél év kampánymunkáját, amihez képest már az előválasztás is kicsit megkésett.

S mielőtt jönnének azok a kritikák, hogy az összeállítás szubjektív, leszögezem, hogy az. Az is igaz, hogy MZP-n keresztül vezeti le a bukást. Úgy van. Nem azért, mert ne lettek volna más szereplői a történetnek. Pár helyen utaltam is rájuk. Azonban egy miniszterelnök-jelölt az arca annak, aki nevében működik. Ahogy a Fideszé Orbán, úgy az ellenzéké Márki-Zay Péter. Nem az ellenzéki pártok dolga lett volna annak az egyensúlyban tartása, amit mond, tesz, vagy éppen nem tesz, hanem fordítva. Neki kellett volna koordinálni, kompromisszumokat keresni. Ha kell cirkuszi hangszórós-autóval megszervezni a program eljutását vidékre. Mert miniszterelnökként is ez lett volna a dolga. A szinte tervszerű bukással hosszú évekre biztosította egy beképzelt, önmagától elszállt diktátor uralmát, és kiégette sokakból a változtatás reményét. S csak remélem, hogy személyes alkalmatlanságból, és nem az általa oly sokaknak tulajdonított háttéralkuk nyomán.

Mely véleményemet fenntartom akkor is, ha esendő emberként sajnálandónak, szánni valónak tartom Márki-Zay Pétert.

26 hozzászólás

  • Jurásek Fábián Sebestyén

    Endre István Simay!

    Fogalmam sincs min agonizáltok itten… A szószaporítás nem oldja meg azt a problémát, hogy ti ballibsik úgy tűnik hiteltelenek és tartalmatlanok vagytok a magyar társadalom többségének a számára. Ezzel nézzetek szembe (mármint önmagatokkal!) és azzal, hogy lám létezik egy „magyar út”, ami sikeres és amitől retteg az európai baloldal és libernyák világ, mert működik ! Az elvtelenség koalíciója megbukott
    ‼️ „Márki-Zay Péter beszédet tartott, egyetlen ellenzéki párt képviselője sem állt ki mellé a színpadra” – írja a Telex.
    2021. október 23-án még kapaszkodtak egymásba – mindent a hatalomért! Ott még látszólag barátok voltak, mára kiderült, hogy ellenségek. A nagy összefogás is csak egy hazugság volt a sok közül, a győzelemben fürödtek volna mindannyian, de a vereséget meghagytátok Márki-Zay Péternek… Mocsok módi.
    Isten óvja Magyarországot ezektől, tőletek! Belegondolni is rossz, hogy mi lett volna, ha egy ilyen hétpárti tákolmány hatalomra kerül! Az országot kifosztották, kiárusították volna, az emberek elszegényedtek volna, és még egy háborúba is belesodorták volna Magyarországot!
    Akik még mindig nem értik, hogy mit jelent egy külföldi érdekeket kiszolgáló kormány, azok nézzék meg Ukrajnát: polgárháború 2014 óta, elszegényedés, elnéptelenedés, gazdasági és morális válság.
    🧡A magyarok többsége jól döntött, Magyarország újabb 4 évre biztonságba került! Jó szófosást! Különben pedig Hajrá mai Magyarország, hajrá magyarok!

  • Húha!

    a tehetségtelenség és a tudatlanság meg a kivagyiság bűzlő gőgje meghozta az eredményét, azt nem szabad kifelejteni hogy idegen beavatkozás is van és volt már nagyon régen és emez utolsó tény nagyban hozzájárúlt a sárban orroncsúszáshoz!!!

    a tömeg aki elment szavazni a zsebbenhordott érdekeit tartja maga előtt mint Médea fonalát és az eszmeiség meg filozófiák és a semmi körüljárása a papagájkommandó állandó csiripelése még rá is tett egy lapáttal akárki a legzsákfalubb zsákfaluban is világosan érti, ha a zenének kikiáltott kakofónia hamis még ráadásul!

    az éppen zajló események amejek okulásra kényszerítenek ojanokat is akik csak szépen rosszul élték a napi egyszerűt azok is felébredtek:

    ha bele lehet kívűlről avatkozni egy ország életébe, tönkretéve azt az országot és évtized hosszan bűzmirigyként külföldről irányítani, akkor ez Magyarországon is létrejöhet senki sem akart még egy antalljózsefet aki seggfejségét még hozzá nem értéssel és az ország érdekei ellen tett mert „sugallták neki”

    ezért most a szomszédban vér fojik és undorító dolgok történnek ezt a magyar ember nem akarja mint üveges tót a hanyattesést… és ez lett!!!

    most majd € eldönti ha túléli önmagát, hogy merre is az arra addig meg ez most a magyarok józan részét hidegen hagyja,
    jogosan önző, és kis irigyelt szigetként marad € meg USA nem már nem tudnak semmit sem tenni el vannak foglalva a saját „dolgaikkal” amik nem kevesek

    hogy ki és hogyan nevel ki egy egészséges és életképes leváltó politikai gárdát arra ötletem sincs de az összes ajánlat használhatatlan és következésképpen megvalósíthatatlan lett

    majd 2038 ban talán???

  • Marha okos kezd lenni most minden kormányváltó… Most már a szerző is!
    Lényeg: 850.000 szavazat eltünt a baloldalról. Hetven százalékos rekord részvétel mellett. Mindenki elment szavazni aki akart, a diktátor senkit nem fenyegetett meg, sőt…

  • Érdekes írás Kasszandrai tulajdonságokkal élőtől. Nem félsz, hogy rajtad is beteljesedik Kasszandra sorsa, ha partot érsz ?
    Mert amint tapasztalhattad az elmúlt minimum 12 év során, még Kéri Kasszandra Lászlót is utolérte a sorsa – megérdemelten megkapta, ami járt neki. És mindenki megkapta, akire o1g-nek nincs már szüksége, mint a levetett, lukas zoknit, úgy szór(j)ta ki. Viszont neki volt, van, lesz utánpótlása, az általa gründolt pártban – igaz, hogy tekintélyelvű egyistenhívés van – de utánpótlás nevelés is és mindenki azért is tartja be és hajt végre minden utasítást, feladatot maradéktalanul, mert tudja, bármikor kicserélhető. Ezt az elmúlt 26 évben többször is tapasztalhattuk, hogy csak a haszonelvűség működteti a fidesz felső 5 tagjától lefele az egész szervezetet. Ki lehetett cserélni még az államelnököt is (az akaratuknak megfelelően még ellenzékben megválasztatott) képzeletbeli alkotmányhívő madárról csaló, írástudatlan sportolóra, majd horgászaton kívül csak a baráti társaságban jártasra és legutóbb, mint amit R.Merle örökdicső művében -Castro szájába adott mondatokban – leírt:”még az elnök nemét is ki lehet cserélni”, ki is cserélte.
    Ezekkel szemben az ellenzéknek hívott, nevezett, magát politikusnak képzelgők – akár a bábszínházba betódult alsótagozatosok – közül senki sem azzal foglalkozott, ami a feladata lett volna, ehelyett egy utolsó pillanatban ébredő kapkodó társaság felkészületlen, erre a feladatra alkalmatlan és a szakmai alapokkal sem tisztában lévőt tolt ki a harcvonalba. Ezzel már a megegyezés pillanatában nyert a fidesz.
    Ehhez nem kellett kasszandrai tulajdonsággal rendelkezni, valaki írta máshol, ez onnan ferrari vs. trabant versennyé vált. És igen, az utolsó előtti bekezdésedben utaltál pár dologra, amit egy politikusnak a megválasztása érdekében tenni kellene. Azt viszont kifelejtetted, hogy a politikusság szakma, amit tanulni és gyakorolni kell, nem illik, hanem kötelezően végig kell menni a stációin, adottság, rátermettség, beszédkészség és rengeteg segítség szükséges(érts ez alatt, bármit és bármennyit, nem részletezem). Csak utalnék Staller Ilona (népszerűbb nevén Cicciolina) képviselői mandátumára.

  • ptg028
    2022 április 5
    11:11 de.

    A trójai kiscsaj átka az volt, hogy hiába látta hova vezetnek a tendenciák, leugatták.
    A magyar közélet sem jobb. Itt van például ez a kiválóan funkcionális analfabéta
    D.Bernstein „Marha okos kezd lenni most minden kormányváltó… Most már a szerző is!”
    Mert nem jutott el odáig, hogy pont arról szól a szöveg, hogy nem utólag lenni okos, hanem előre.
    Vagy Jurásek, aki csak abban különbözik Bodától, hogy… Különben abban sem. Bármiről az jut eszébe, hogy arccal Orbán feneke felé az igazi neki.

    Egyébként meg lehet, hogy nem is a Kasszandra féle Stockholm-szindróma a legrosszabb. Meg kérdés, hogy neki mi volt a véleménye az egészről. Lehet, hogy azt gondolta: legfőbb ideje.

  • D.Bernstein
    2022 április 5
    10:19 de.

    A „BALOLDALRÓL” ???!
    Azok echte nácik voltak te idióta némber/pasi
    Most az egyik fele az új náci pártot erősíti másik fele a FIDESZT.

    Legalább a Jobbik valóban jobb lesz.
    ezt már nem neked írom mert te idióta vagy

    Valóban szükség van ma Magyarországon egy VALÓDI
    jobboldali pártra. ‘Gyanis per-pill ilyen itt nincs.

  • ptg028
    2022 április 5
    11:11 de.

    Azt sem tudod ki volt / mi volt a Kasszandra.

    Azt hiszed mert hallottál valami idegen szavakat amikről amúgy fingásod sincs, már okosember hírébe kerülsz ?
    Te visitozó patkány.

  • Orsós Elemér

    Naszóval: szerintem ennyi kárt még az amúgy talpraesett, felkészült és okos, de származása miatt sokaknak méltatlanul visszatetszést okozó Dobrev Klára ringben hagyása sem okozott volna! Nekem olybá tűnik mintha nem gyárilag lenne ilyen bűnbaknak alkalmas Márki-Zay, hanem megbízásból. Persze a feltételezésből fakadó naiv tévedés jogát fenntartom!

  • A legtalalobb mondat a cikkbol:

    The formation of a ridiculous Not-Orban coalition of no less than six parties, none of whom would piss in each other’s mouths if their throats were on fire, is pure desperation.

    https://www.lewrockwell.com/2022/04/thomas-luongo/will-viktor-orban-bring-down-the-house-that-davos-built/

  • ‘’A szép Kasszandra hercegnő mindent előre meglátott, mégsem hitt szavaiban senki.’’

    Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a “jobboldaliság” címkéjével ismert különös valamit, a tudatot, hogy ő, mint “keresztény magyar ember” előjogokkal élhet a világban, egyszerűen azért, mert “keresztény magyar úriember”, joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem “keresztény magyar” vagy “úriember”, tartani a markát, s a keresztény magyar markába baksist kérni az államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potya nyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez a jobboldaliság minden értelme. S ez a fajta nem tanul.
    (Márai Sándor naplójából)

  • ‘’A szép Kasszandra hercegnő mindent előre meglátott, mégsem hitt szavaiban senki.’’

    Horthy Miklós, Magyarország egykori kormányzója, együttesen
    a polgári és katonai ‘elittel’, akik a 25 év országlásuk alatt a körkörös gyűlölet szellemét terjesztették, területi revízióról álmodoztak, buta, ostoba nacionalista és szennyes fajgyűlölő eszméikkel és magyar felsőbbrendűség mitoszával mérgezték a magyar közvéleményt.
    Ez az elvakult nacionálizmus, egész országunkat a “Nem! Nem! Soha! rabszolgájaivá tette és amely belesodorta hazánkat történelmünk legmélyebb katasztrófájába. A végeredmény az lett, hogy 1945-ben hazánk a térdein találta magát, szétbombázva, eltiporva, kirabolva, ellepve véres mancsú szovjet, bolsevik gengszterekkel.
    Ez idők szörnyűségeinek még ma is isszuk a keserű levét! Igen, bizony még ma is!

  • ‘’A szép Kasszandra hercegnő mindent előre meglátott, mégsem hitt szavaiban senki.’’

    ”A történelemre vezethető vissza, ettől nincs igénye a személyes szabadságra, ettől válik szolgalelkűvé, alattvalóvá a magyar.
    Magyarország éppúgy nem ismeri a demokráciát, mint a jegesmedve a púpos tevét.
    A magyar genetikusan alattvaló. Igenis az! A »nyílt levél« óta eltelt idő alatt, a magyarok ezer százalékig bebizonyították. Ha csak egyetlen ember mer föllázadni a hatalom ellen, már megcáfolt volna. De nem akadt egyetlen ember sem. Egyetlen szó, a genetikus szó az, ami állítólag félreérthető, aminek kettős értelme van. Ez sem igaz. Csak az érti félre, aki félre is akarja érteni, és csak egyetlen egy értelme van. Odaírtam: József Attila még talált mentséget: »…ki ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít vagy parancsot követ«. Ettől az egyetlen József Attila idézettől egyértelmű, hogy a »genetikus« kifejezés nem is jelenthet mást, mint történelmi eredetet, fejlődést feltüntető, oknyomozó tudományos terminust. Vagyis: történeti meghatározottságból adódóan, a (hosszú ideig feudalizmusban élő) magyar társadalom tagjainak kulturálisan meghatározott, jellegzetes viselkedése, hozzáállása a mindenkori hatalomnak való alárendelődés. Az engedelmességre való hajlam, a retardált feudalizmusra, a polgári demokratikus hagyományok és a szabadságjogok krónikus hiányára, vagyis a történelemre vezethető vissza, ettől nincs igénye a személyes szabadságra, az alapvető emberi jogokra, ettől válik szolgalelkűvé, alattvalóvá a magyar.”
    (Kertész Ákos, Kossuth díjas magyar író, filmdramaturg.
    A Kossuth-díj a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetés, amely Kossuth Lajosról kapta a nevét.)

  • Jelenleg Magyarország egy 27 tagú család tagja, (450 millió családtag), viszont O1G, volt KISZ titkár, az Unió érdekeivel ellentétes külpolitikát folytat, a diktatórikus Kelet felé húz és gyalázza a formálódó európai liberális demokráciát. Ezért tartom én O1G-it egy EU/hazaáruló mocskos gengszternek.
    Ha O1G Magyarországa nem hajlandó beadni a derekát, hogy egy liberális, demokratikus EU-család őszinte családtagja legyen, és őszintén részt venni az ottani közös munkában a közös problémák leküzdése érdekében – akkor a „Bal sors akit régen tép” hazánk, szépen folytatni fogja menetelését a jól kitaposott útján az egyik katasztrófából a másikba.

  • A Cseh Köztársaság harckocsikat és gyalogsági harcjárműveket küldött Ukrajnába, ezzel az első NATO-országként biztosítja a Kijev által kért nehézpáncélzatot.
    Több mint egy tucat T-72-es harckocsit, valamint számos BVP-1-es gyalogsági harcjárművet pakoltak fel az Ukrajnába szánt vonatokra.
    A járművek biztosítják majd az ukrán hadsereg számára a nagyon szükséges tűzerőt, miközben országszerte továbbra is dúlnak a csaták.

    Jana Cernochova cseh védelmi miniszter nem kívánt részleteket közölni az átadásról, de azt mondta a parlamentnek: „Csak biztosítom Önöket arról, hogy a Cseh Köztársaság annyit segít Ukrajnának, amennyit csak tud, és továbbra is segíteni fog katonai felszerelések (szállításával) révén, könnyű és nehéz egyaránt.”
    Egy másik jelentős fejlemény, hogy mint a Cseh Köztársaság, a szomszédos Ukrajnával határos Szlovákia fontolgatja katonai ipari létesítményeinek megnyitását a megrongálódott ukrán katonai felszerelések javítása és felújítása érdekében.

    Közben a nagy szabadságharcos, kihízlalt szardarab O1G, gyáván lapul!

  • A magam részéről hatalmas köszönetet mondanék mindenkinek akik rengeteget dolgoztak a pártállam megbuktatása érdekében, elsősorban az önkéntes munkásoknak és az egész országot bejáró politikusoknak, akiknek azért köztudottan kb. 10 szer annyit kellett futniuk (mesterségesen nehezített pályán, hatalmas média- és közigazgatási ellenszélben) mint az állampárti ellenfeleiknek.

    Persze megvan a constructive criticism létjogosultsága, de sajnos Endre amit itt a KMH-n MZP-vel kapcsolatban produkáltál az messze távol ált ettől. (Az én szubjektív véleményem szerint). Amit írtál a reményégetésről, ahogy személyesen megélted azzal semmi bajom. Bizonyára rengetegen észrevették ezeket a széthúzó, betartó és versengő manővereket de vajon mi lett volna a helyes megoldás ezek elkerülésére? (A rengeteg vamzerrel, besúgóval és többkulacsossal telített összefogók között)

    Nyilván rengetegen teljesítettek volna jobban és átgondoltabban a napi 12 órás országjárás, legalább 4 interjú és kirendelt provokátorok bunkóságai mellett miközben a feleségét gyermekgyilkosnak őt pedig már az óvodában is lemaradottnak ordibálják naponta 10-szer a médiában (és még talán ez volt a legenyhébb fika a sok közül), a kedvenc szövetségesei felől jövő hátbatámadásokról nem is beszélve. Pláne ezen a fidesz által konstruált, ellenőrzött és folyamatosan kb. 20 – szoros erőfölénnyel befolyásolt pályán.

    Persze ez már előre tudható volt, mindenki tudta mire vállalkozott, bár utólag úgy tűnik talán mégsem. 🙁
    Vajon hogyan lehet meggyőzni a falvakban és kisvárosokban élő közmunkásokat szórólapokkal és beszédekkel amikor egyértelműen az egyetlen bevételük függ attól, hogy kire adják a szavazatukat? Egyáltalán az ilyen függőségi helyzetbe hozott embereket miről tudod meggyőzni? Pláne, ha egész nap csak azt hallja, hogy az ellenzék háborúzni akar meg tönkretenni az országot.

    Majd legközelebb biztosan jön egy szuperman vagy James Bond aki mindent a fair play szabályok szerint tökéletesen és a legkifinomultabb elvárásoknak megfelelően fogja leváltani a minden civil kezdeményezést csírájában elnyomó gátlástalan, hazug, mindent ellopó, maga alá gyűrő fidesz bandát. Ebben a nagy sz@rdobálós „szolidaritásban” viszont egyre nehezebb lesz találni még passzivistát is 🙁

    Orbánt nem lehet többé demokratikus úton leváltani, ahogy Putyint sem lehet. Úgy tűnik erősen együtt haladnak és kötik össze az országaik sorsát, sikerült megint jófelé orientálódni.

    Kivéve talán, ha sikerül 26-ra a DK-nak felépítenie önnön jómagát, (fényképen már sikerült is hasonló pártömeget Ferinek is összeterelnie maga mögé mint mini-putyinnak).
    Erre szerintem kizárólag csak akkor lenne esélyük, ha Ferit nyugdíjba küldenék és Klára asszony hivatalosan is átvenné a pártvezetést – tényleg! – Persze lehet, hogy tévedek 🙂

  • Választott az ország – Pottyondy Edina szubjektív értékelője

  • Egyszerűen annyi történt: népünk megmutatta hogy nem pesti,nem enetllktuell,nem európai és nem haaldó.Igy van rendjén.
    Nem kérünk a népnevelésböl a”valahová tartozni kell” nőies dörgölőzésböl.A baloldal soha nem a szemének hanem rögeszméinek hitt.Tessék!

    érem a kedbes pesti népnevelőket ,modernizátorokat hagyjanak nekünkcbékén!
    Mi egyzerű magyar emberk akik szertjük a lakodalmas nótát s a zsiros ételeket, a mi hagyományinkat jól ellennék veletek ha nem akarnátok szüntelen tenni velünk valamit.”változás” „Európa” Szemlélet” „Megcsináltuk….Brrr…
    A tanulság és egyben a gyógyaszer:bákés egymás mellett élés mivelünk ,lenézett és megvetett embebrkkel,egymás köreit nem zavarva!
    Igy szoktatok sirni:”én nem akarok egy olyan országben élni,ahol..,és jön a rinya-party.
    Egy szuverinista nemzeti baloldali párt,a Fideszszel együtt lefedné hazánk 80% át,/most a Fidesz+Mi Hazánk erős 60%/a Jobbikkal injekciózott globalo-libero messiásvárók pedig a két széle volna egy felállásnak..

    Kezet nyújtsunk és köszönjünk el egymástól!
    Ki Európába ki Hazánkba,ki-ki a maga zászlója alá.
    Láttam kis gyászmagyar csoportot szombaton, lengette az unios zászlót.Na ugye.Ti is a tieiteket,meg mi mi is a mienket.
    „Oszt jónapot”…
    Ennyi.Dél fele jár,nyujtózzunk Ebédeljünk,sziesztázzunk,a világ meg csak menjen tovább.

  • Pityi Palkó :

    A csehek (és a franciák) az első, legnehezebb napokban
    is rengeteg segítséget küldtek amikor még a német kormány finnyásan közölte hogy „háborús övezetbe nem küld hadianyagot” !

    Csak aztán lett nagyhirtelen egy százezres tüntetés Ukrajna mellett, mire kénytelenek voltak megváltoztatni az álláspontjukat.

    Mire lett még egy , 250 ezres tüntetés Ukrajna mellett : ) ))

  • kiss antal
    2022 április 6
    6:58 de.

    Te voltál Ápr- harmadikán az a mosolygós,
    deresbajszú „fajmagyar” , aki a honvéd-sapkája
    alól nézett a kamerába és széttárva a katonaságtól
    levedlett ócska dzsekijét megmutatta a
    Nagyvilágnak hogy mennyire magyar?

    (A gyanús kinézetű fekete trikón egy
    baromi nagy gej-színű Putyin portré volt)

  • SzundiMandi
    2022 április 6
    12:39 de.

    Lukasenka is 95 % .-al szokott
    választást nyerni.Évtizedek óta.

    A katonasága meg nem akar felvonulni Ukrajna ellen .

  • TEHAT A VOLT-BAL-OLDALIAK, ILL. AZ „APRO-UTODOK” SIKERTELENKEDTEK.

    BAFRMIFELE KORMANYFO IS LENNE O.V. DE MINDAZOK DACARA NEPSZERU ES A SZAVAZOK TAMOGATJAK A PARTJARa SZAVAZASAikkal.
    Na az lett az „ellenzek” sikertelensege es szegyene.

    Tehat nem a nevek, hanemm az otleteik hianyossaga alapjan dontott a szavazo lakossag.
    Na azert majd kit fognak szidni???

    Bizponyara nem a sajat ostobasagaikat!

  • A kárpátaljai foci legendája szégyelli, hogy magyar

    április 9., szombat 8:25
    16

    A játékosként négyszeres szovjet bajnok, világbajnoki bronzérmes, edzőként a Dinamo Kijevvel négyszeres ukrán bajnok, volt ukrán szövetségi kapitány Szabó József azt közölte a Blikk-kel, hogy nem akar magyar lapokkal beszélni.

    „Szégyellem, hogy magyar vagyok.”

    Azt mondta, hogy „elsősorban nem is az a baj, hogy Magyarország nem segít Ukrajnának a háborúban, bár nem értem, hogy miért nem engedi legalább át az országon a Nyugatról küldött fegyvereket. Ami viszont jobban fáj, és felbosszant, hogy Orbán Viktor nyelve folyamatosan a háborút kirobbantó orosz elnök, Vlagyimir Putyin fenekében van”. Aztán letette a telefont.

    /Forrás : Haszán Zoltán http://www.444.hu /

  • Orsós Elemér

    SzundiMandi
    2022 április 6
    12:39 de.

    Bájos barátnőd ezt is kivesézhetné:

    https://www.blikk.hu/valasztas-2022/karacsony-gergely-valasztas-2022-dobrev-klara/gehb4pf

    Ezt az úri huncutságot már a Dobrev-puccstól éreztem a zsigereimben, de ha akkor mondom úgy sem hittétek volna el! Viszont ha ezt sikerült volna meghiúsítani, győzni akkor sem, de Orbánt -2/3 nélkül- jól megfingatni lehetett volna!

  • Elemér!
    Ez a nagy titok biztosan meglepett titeket ott a kormányoldalon :), de Karácsony ezt elmondta az újságíróknak még a második forduló előtt. Sok Dk-s ezért is haragudott meg rá is. Ferink száját is alig tudta tartani Klárika egészen az eredményhirdetésig. Majd 2026-ban bebizonyíthatja Ferink, hogy mennyire volt igaza ….

    Amúgy meg további jó sz@rkeverést …. annak van itt az ideje …

  • SzundiMandi
    2022 április 9
    9:07 du.

    „Amúgy meg további jó sz@rkeverést …. annak van itt az ideje …”

    Közlöm veled hogy én sem nyertem, mert speciel sokkal jobban örülnék egy olyan nagykoaliciónak, amiben az egymással összebékült „ugyanazok” inkább az ország építésével és nem az egymás közötti árok mélyítésével terelik el a választók figyelmét meg az adóját!

  • A Mindenttudonak elmondanam, hogy Magyarorszag atenged fegyvereket Lengyelorszag fele, ahonnan aztan oda kerul, ahova kerul.
    Csak direktben nem mehet Magyarorszagon keresztul Ukrajnaba, mert a Zorban nem szenved annyira uldozesi maniaban, mint a lengyel kollegaja… aki van annyira hulye, hogy azt sem veszi eszre, epp ezzel haragitja magara az orosz macit.

    Ez angolul van, de akiknek az nem megy, felul, majdnem kozepen egy kis teglalapban ott all, hogy „Translate Website”, arra kattintva lenyilik egy ablak es lehet valasztani a „Magyar”-t.

    https://www.globalresearch.ca/russia-is-succeeding-wildly-in-its-objectives-scott-ritter-on-the-war-in-ukraine/5775864

    Talan meg a Mindentudo is tanulna belole.