Jó lesz a bólesz

2022 április 24 6:56 de.19 hozzászólás

 Igencsak furcsa cím ez, ráadásul még tévedésre is lehetőséget ad. Aki ugyanis első olvasásakor, a szokatlan szó láttán a kellemes, gyümölcsös italra, a bóléra gondol – hát bizony meglehetősen messze jár az igazságtól. A rejtély kulcsát a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum most megnyílt – és november 27-ig látogatható – kiállításán találhatjuk meg, ahol az is kiderül, hogy nem sokkal ezelőtt egy könyv is napvilágot látott, ugyanezzel a címmel.

Ennek a különleges tárlatnak a megvalósítását már régóta terveztük– mondta el a megnyitón dr. Török Róbert múzeumigazgató. A zsidó konyha fontos részét képezi a magyar gasztronómiának és ez a kiállítás a magyarországi zsidó gasztronómiatörténet forrásait állítja középpontba. Szakácskönyveket, kéziratos receptgyűjteményeket, tárgyakat, dokumentumokat, amelyek segítségével bepillanthatunk a hagyományos zsidó étkezési kultúra hazai történetébe. Kevéssé köztudott, hogy a XIX. századi, magyarországi zsidó kultúra nemzetközileg is kiemelkedő része a gasztronómiai irodalomnak. Németország mellett hazánkban publikálták az egyik legkorábbi zsidó szakácskönyvet, 1840-ben. Világviszonylatban a harmadikak vagyunk a korai zsidó szakácskönyvek számát tekintve, de van ennél rangosabb helyünk is a listán. Pesten adták ki a világ legelső, héber nyelvű szakácskönyvét, 1854-ben! A fennmaradt, jelentős számú szakácskönyvek feldolgozása lehetővé teszi a magyar zsidó gasztronómiatörténet alapos megismerését. Ennek a kutatásnak köszönhetően született meg Körner András szakmatörténetileg is jelentős munkája, a múlt héten bemutatott – ezzel a kiállítással azonos című – könyve, a „Jó lesz a bólesz”. Ő nemcsak ennek a könyvnek szerzője, de a jelen kiállítás kurátora és tárgyi adományozója is. Dédanyjának 1869-től 1930-ig vezetett kéziratos receptgyűjteményét és más, vendéglátás történeti szempontból is unikális gyűjtését, családi emléktárgyait is ennek a múzeumnak ajándékozta. Ezeket a tárgyakat most először láthatja majd a közönség.  A kiállításon nemcsak gasztronómiatörténetről, kedvelt ünnepekről, ünnepi szokásokról, ételekről, terítékekről van szó, hanem a szinte ismeretlen zsidó hétköznapok is fókuszba kerülnek. A kiállításnak célja is, hogy felkeltse az érdeklődést mindezek iránt, felhívja a figyelmet a világviszonylatban is jelentős magyar zsidó szakácskönyvekre, melyeket bátran nevezhetünk nemzeti kincseinknek! A látogatók közül bizonyára a legtöbben a bólesz iránt érdeklődnek majd, így hát természetes, hogy ennek a XIX. század végén nagyon népszerű, de a XX. század első harmadára már feledésbe merült süteménynek a történetéről, származási helyéről, a mai Körút és Király utca sarkán állt Herzl kávéházról is szó esik, de ami a legfontosabb, leírható, lemásolható a pontos recept is!

Hazánk egyik legkiválóbb néprajztudományi szakembere, gasztronómiatörténésze, a Pécsi Tudományegyetem professzora, dr. Kisbán Eszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a táplálkozáskultúra kutatása csak az 1960-as években kezdődött. Franciaországban egy munkacsoport a középkortól kezdődőn kezdte vizsgálódásait, nálunk pedig Körner András számít úttörőnek. A kiállításon most bemutatott kéziratos receptgyűjtemény a legkorábbi, amit a világon ebben a témában ismerünk, de nemcsak receptgyűjtemények elemzéséről van szó, hanem annak feldolgozásáról is, hogy mindez milyen helyet foglalt el a társadalomban. Vannak a tárlókban olyan darabok, melyeket – eltekintve néhány szakembertől – korábban a közönség soha nem láthatott. A nyolc napig tartó zsidó húsvét – a pészáh – első estéjén, széder este, a zsidó családok különleges, szertartásos vacsorát tartanak. A terítésnek, az asztal díszítésének is szerepe van. A kiállításon bemutatott tárgyak között látható egy kézzel hímzett, fehér selyem szédertál-takaró. A héber nyelvű, körirat jelentése: „Áldott vagy Te Örökkévaló Istenünk, a világ királya, aki megszenteltél bennünket parancsolataiddal és megparancsoltad a macesz evését.” A színes virágok felett pedig ez olvasható: „Az Egyiptomból való kivonulás emlékére”. Van egy zsidó szó, ami még a mai napig is széles körben használatos, átment a köztudatba. Ha valamiről jó a véleményünk, azt is mondjuk, ez kóser. A szó pontos értelméről, a valódi „kóserség” feltételeiről, a kóser nyersanyagok előkészítésről, kóser éttermekről is találunk részletes ismertetést ezen a kiállításon – érdemes tehát felkeresni. November 27-ig biztosan találhatunk rá alkalmat.

19 hozzászólás

  • nagyszerű, kultúránk szerves részévé lesz a kulinária is, és azok a receptek amik közül néhányat sikerült megkóstolnom mikor baráti látogatáson voltam, érdekes, természetes ízek, az cukrozott azaz karamelizált tekercs meg nagyon finom jófajta teával, köszönettel olvasom

  • Ha már kultúra,
    akkor EZT NÉZZÉTEK MEG
    korra, nemre, pártállásra való
    tekintet nélkül. De gyorsan, mert le fogják
    venni hamar a Youtube-ról. A jó dolgokat mindig eltüntetik.

    ………..”Indul A Bakterház”……..
    Ezt nem lehet kihagyni !!!
    Egy igazi „kult” film, egy örökzöld !!
    Most tette fel valaki.
    Anno (jó régen) Pesten szállóigék lettek
    a benne elhangzó egyes bemondásokból : )) )

  • Érdekes írás – egy borzasztó hiánnyal: nem írtad meg, hogy a kiállítás hol, mikortól meddig látható. Esetleg a bólesz receptje? Bár gondolom, nem egyszerű. Ahogy a zsidó ételeké általában (és akkor még nem is beszéltem a kóser feltételekről).
    Egy időben ambícióm volt, hogy rendes sóletet egyek: gyanítottam, hogy az itthon e címen tálalt babfőzelék főtt tojással és füstölt hússal nem az igazi. az autentikus receptet a barátnőmtől kaptam, akinek az Anyukája zsidó volt, Apukája meg református, de nem gyakorolták a vallást.
    Már a hozzávalók beszerzése se volt egyszerű a hetvenes évek Magyarországán: aprószemű fehérbab, ún. gyöngybab, gersli. Na meg a füstölt marhanyelv!A flódni is finom – egy fél napot kell vacakolni vele.
    A nővérem férje zsidó volt: tartotta a hosszúnapot – ilyenkor a nővérem szólt, ne hívjuk őket mert hosszúnap van. De velünk együtt tartotta a Karácsonyt, imádta a töltöttkáposztát, sőt a disznólábból készült kocsonyát is.
    A háború idején hiába menekültek Magyarországra Nagyváradról: 44 végén Buchenwaldba vitték az Anyukájával. Így mindketten „megúszták” – csak pár hónapot voltak a lágerben. De soha, egyetlen szót se mondott arról, mi történt ott velük.

  • Geyza!

    Ordítsuk már tele a világot kis hazánk sajtószabadságával, véleményszabadságával, szólásszabadságával, meg mindenféle szabadságjogainkkal: már a Kanadai Magyar Hírlap sem közölhet olyan információt – még hozzászólásban sem! -, amelyik nem orbáni megvilágításban tünteti fel kis hazánk demokrácia- állapotát?! Mert mit látok, amikor meg akarom ismerni az általad idézett videót? Hát „aztat”, hogy „valaki-valami” letiltotta a tartalmat! Hogy ez kis hazánk médiumaiban naponta rutinszarűn fellelhető, azt már majdnem(!) megszoktam (de nem fogom megszokni!!!); de hogy ez egy másik országban, másik földrészen megjelenő médiumban előfordulhasson, az már – ahogy apám mondta – a vég. Bár édesanyám halála előtt sokat emlegette Rómát – 1980-as évek eleje -, amely mégsem lett örök.

    Szóval ez az orbáni kultúra. Úszik a dinnyehéj, míg meg nem rohad, vagy fel nem zabálják Áder ki nem fogott halai. „Oszt” József Attila meg társai – Radnóti, Illyés, Arany, stb. – már dinnyehéjat sem fognak látni. Unokáink meg azt sem fogják tudni, kik voltak ezek a dinnyehéjnézők. „Oszt jó napot!”??????????????

  • Megemlíteném, hogy Leonardo Utolsó vacsorája ugyancsak a „judaika” fogalmi körét gazdagítja.

    Sokan hiszik ma is azt, hogy Jézus és a többiek csupán azért vonultak félre, hogy majd ott elbúcsúzzanak a őtőle. Pedig nyilvánvaló, hogy ezt az aktust a legmeghittebb zsidó szertartás, a . s z é d e r . esti (családi!) összejövetel együttes megtartása végett ültek be egy erre az alkalomra már kölcsönkért szobában előre megterített asztalhoz. A bor és a megtört kenyér fölötti köszöntő kiddust, természetesen a házigazda szerepét betöltő Jesu, helyi szokás szerint a halotti ruhájában mondhatta el…

    A legenda fölveti az alábbi kérdéseket.

    – Jézus viszonya a saját családjához? Hisz’ a széder még a tanítványok számára is kötelezően, családi körben megtartandó ünnep…

    – Az itt (Lk.22.7-23) először megjelenő nevezetes tárgy, az úgynevezett Szent Grál (Jesu kelyhe) hogyan is kerülhetett ki az épületből, a kölcsönkért emeleti szobából, illetve ki vitte ki másnapra a Golgotára, holott az addig az a ház gazdájának tulajdonát kellett, hogy képezze. Ez a „lehtőség” márcsak azért is kizárható, mert a társaságból – legalább az írás szerint – csak Jézus ismerhette a maga sorsát. Azt még maga, „a végsősoron fölszentelt szegény peches „áruló” Júdás sem ismerhette.
    Ő is legfeljebb csak másnap szerezhetett tudomást erről a neki szánt hálátlan feladatról.

    Summázva. Már bocsánat, de valaki csak kilophatta azt a kelyhet az utolsó vacsora színhelyéről, méghozzá egy olyan valaki, aki előre tudta, hogy ott a Golgotán majd vér is fog folyni, s azt legyen majd valamiben felfogni. Pl. egy drágakő kehelyben, melynek művészi kivitelét és drága anyagát a szentírás mégcsak meg sem említi.

    – Ma viszont egy pompás kivitelű, nemesfémbe foglalt kalcedon kelyhet őriznek a Vatikánban, amiről maga a szent-II.János Pál, korábban pápa, mint szakértő kamerák előtt „állapította meg”, hogy az maga lenne a Szent Grál…

    – Ergo: az a szegény „vízhordó” (rab)szolga, avagy a háztulajdonos, aki a vacsoratermet Jézus rendelkezésére bocsátotta, ammár csak ilyen másfél kilós drágaságokkal rendelkezhetett ott a maga szerény hajlékában … 🙂

  • Don Goló
    4.27.9:45

    Márpedig éppen ez a fontos kellék – a kehely – az tényleg hiányzik Leonardo, gyakran az evangélium „bizonyítékaként forgatott” Utolsó vacsorájáról…

    Lehetséges, hogy a mester nem konzultált volna legalább a milánói zsidókkal a széder-este előírásairól, vagy csupán azt ne tudta volna, hogy „kiddus-pohár” nélkül nem is létezik széder-asztal? …Na! És mégsincs az ünnepi asztalon. Akkor meg miben is adta volna körbe a bort ? Hol a Grál?
    Vagy tán csak nem valaki előre kivitte a kupát Golgotára ?!

    S ha már bizonyíték kell Jézusnak családjához való viszonyára, hát íme, a messiás jobbja felől látható sugdolózó 🙂 tanítvány már annyira, de annyira nőies, hogy az már csak Mária Magdalena (magyarul: a magdalai Mária) lehet, akit a Megváltó az egyik igehelyen még szájon is csókol[a Fülöp evangéliuma c.apokrifban]

    Egyszóval a 33 éves izraelita férfi nőtlenségét hirdető kétezer éves tévhiedelem, vagy dogma(?) – agymosás – bizony már majd-ötszáz éve (von da Vinci) ugyancsak, tehát rég megdőlt. Ez viszont és egyben az utolsó vacsora, egyben családias széder mivoltát mégiscsak kellően támasztja alá. Annak ellenére, vagy épp azért, hogy a Mk.3:20-35 részben lényegében tételesen tagadjameg a saját anyját – Máriát[!] – és még a testvéreit is egy új család kedvéért…

    Đ

  • Geyza &
    Miklósbá
    és mások

    Találd ki,az alábbi zártkörű (zrt)kijelentések kitől származnak?Jól rágd meg a mondatok félelmetes, m a i . egybevágóságát

    – „Mihelyt az ifjúság mellém áll, az öregek akár meg is penészedhetnek”.

    – „A faluval kezdjük és nem a nagyvárosokkal”.

    – „Elég bátornak kell lennünk ahhoz, hogy visszatérjünk a tudatlansághoz éppúgy, mint a pogánysághoz”.

    – „A mindenki számára elérhető művelődés nem egyéb, mint ócska lim-lom”.

    – „Igazi uralom csak ott születhet, ahol igazán leigáztuk a népet”.

    – „Aki hozzám csatlakozik,az a kiváltságosok közé fog tartozni”.

    – „Bolondság osztály-nélküli társadalomról beszélni, kell a hierarchia”.

    – „A cél eléréséhez, engem nem politikai és gazdasági szerződések fognak hozzá segíteni”…

    – „A liberális gyerekeskedés egyenes vonalban vezet a nemzet csődjéhez”.

    – „Nem úgy fog történni, ahogy azt a profok és más könyvmolyok elképzelik: holmi alkotmánnyal”.

    – „A közoktatás a legmaróbb méreg, amit a liberalizmus valaha is kitalált…”.

    – „A tömeget meg fogjuk ajándékozni az írni-olvasni nemtudás jótéteményével”.

    – „Akkor lép fel az infláció,ha beleegyezik az ember: Az infláció csupán fegyelemhiány…”.

    – „Én a velem született egyszerűsítő képességgel sikerre viszek mindent. A nehézségek a fantázia területére tartoznak…”.

    – „Nekem ugyan hiába fecsegnek a professzorok”.

    – „A közmunkák fontossága, melynek vállakozója az állam lesz”.

    Nem fogjátok eltalálni, kinek az alattomos gondolatai ezek.
    Nem Orbáné, hanem Htlr már jóval a kijelölése előtt. Volt kitől tanulnia a felcsúti disznópásztornak.
    Mára Magyarország népe pontosan ebben mocsokban fuldoklik.
    ˙

    .
    Irodalom Rauschning: Hitler bizalmasa voltam /Zrinyi/

  • Orsós Elemér

    DonGolo
    2022 április 27
    9:45 de.

    Szerintem vannak ott a Vatikán pincéjében még nagyobb furcsaságok is! 😀

  • Jichak Perlmutter

    Butella
    28. 3:20

    Ez egy nagyon fontos „aforizma gyűjtemény” lehet a Vezér őfőméltóságától, aki nemcsak Hitlrnek, de az I.világháborús
    Habsburg cs-i és kir-i. adjutánsnak* és ellentengernagynak is a mai . e p i g o n j a , na nem küllemre, de szellemre mindenképp. Az, aki mindenben eme világraszóló bűnözők nyomdokain halad akár egy újabb nemzethalál szakadéka felé, kezdve a Kossuth tér átépítésével és a Budai Vár-projekten át a Liget-projektig és sajnos nem bezárólag…

    Az „ő népe” is ugyanazt a mély,mocsárban gazdag kerékvályatot követi, tapossa, mint egykor a hungaricum szürkemarhák, mely „televényt” még anno ezek szántottak a haza egyébként termékeny talajába. Csakhogy Orbán . k e r e s z t a p á s . akciói hosszú távon egy terméketlen sivatagi szikesség újratermelését szolgálják, persze csak a nemzet kárára.

    Az itt felhozott Dolfi-dézeteid is rámutatnak arra, hogy Orbán ugyanolyan hataloméhes gaz kalandor és csibész, s ki tudja még micsoda, mint az a gazember és gazemberek Hitlarek, Hortyk, Gömbösök, Klebelsbergek, Telekyk és a rendszer többi kacagányos kiszolgálója volt még annó-dacumál két VH.közötti nemzetszégyen idején.

    A mára már úgy látszik eredményesen . e l b u t í t o t t . 3-milló Fid SS szavazó pedig ugyanúgy pacsázik a vezér által jó alaposan hűbéri ajándékokkal megdagonyázott immár szénfekete sötét sárban, mint a Horthyéra büszke népe tette akkor az 1919. és 1945.közötti, 25 gyászos mélymagyar esztendőben, egészen a szakadék széléig lavírozva az elbutítás eredményes millióit, a minimum 1-milliós néphalál végezetéig, vele az országot.

    Kösz!!! Hát én megkeresem ezt a dokumentum kötetet: Jichak
    (Az írója miféle szerzet? Mikor is adták ki ezt legelőször?)
    ˙

    .

    * Horthy,Habsburg FerenczJózsef őfelsége . s z e m é l y e s [!] szárnysegédeként akár . k ö z v e t l e n . h a t á s s a l . is volt az I.Világháború kitörésére, így közvetve a Trianonra is, amit viszont személyes megbízottja aláírása révén szintén . Ő . h i t e l e s í t e t t.

  • T.Christopher Adam!

    NEM TUDHATOM ?

    Azt honnan tudhatnám meg, hogy egy tegnapi – nagy fontosságú – kommentem (04.28. 3:20) miért tűnhetett el a digitális térből?

    Azért a szabálysértés tényállását még a hatóságok is közlik a vétkessel, ha az, ha nem az akkor is. Így illenék!

    Radnótival:
    „…Hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép,
    s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és mikép…”

    Legalább is hadd tudjuk meg!

    Minimum egy kódszámot, vagy hasonlót kérünk, mint az a polgári életben is előírás.

    Üdvözlettel: Butella

  • Utóirat: 04.29.4:23-ra

    Cristopher! B o c s á n a t!

    Végülis megjelent, itt van..

  • Butella:
    Jót röhögtem volna ha mindezt 15 éve olvasom.
    De így … : ( ((

  • Butella
    2022 április 29
    4:23 de.

    Komment látszólagos eltűnése-jelenség:

    Ha és/vagy másik számítógépről,
    illetve böngészőről lépsz be a KMH-ba,
    akkor nem látszanak a moderálásra váró írásaid.
    De ha beírsz valamit (amikor is az oldal kérni fogja
    a bejelentkezési mailodat is) , egyből megjelenik minden.

  • Orsós
    Elemér
    28.5:42

    Na-hallod!? „A Vatikán „pincéjében”” mint írod a Jézus állítólagos halotti leplétől[Milano], ugyancsak az ő alvadt és páncélba zárt véréig[Nápoly] mindenféle csoda vagyon bezárva.
    És miért? Mert más dolog az igazság és más lapra tartozik a hit

    A kereszténység már eleve „a titkon” alapul mégpedig azon, amely csak a hívő tömeg előtt számít titoknak, melyeket a papok mégis ismerhetnek, mert ők a nagy színház előadó művészei, akik maguk se hiszik el az adott „csodát”, viszont azt jól adják elő különösen az1800 éven át analfabéta közönség számára méretezett különféle és általában magasfokú művészi produkciók kíséretében

    – Azért, bár Róma megveti Bizáncot, az ereklyegyűjtés és tisztelet – egyesek szerint bálványimádás – dolgában mégis hűen követi. Utóbbi különöst’ az egyszerű hívő tömeg számára erős létszükséglet.

    Ama „Vatikán-pince” – kiküldött fürkészei és portyázói 😀 révén – már a kezdetek kezdetén, azok napvilágra kerültétől fogva azonnal és nem-véletlen csapott le a Holt-tengeri Tekercsek legkényesebb – az evangéliumoknak a beltartalmát is cáfoló – egyes irataira. Lám az sem véletlen, hogy azokat a „töredékeket” azóta sem hajlandó tudományos szemlére bocsátani senki szaktekintély számára sem, melyek döntő bizonyítékok ennélfogva a XX-XXI. században ítéltetnek újra a niceai apokrif(!) iratok méltatlanul számkivetett sorsára.

    Viszont legutóbb az „isteni igazságszolgáltatás” 😀 az egyiptomi Nak Hamadiban a sivatag homokjából egy szélfuvallat mégiscsak felszínre hozott egy halom olyan „hulladék” pergamen és papirusz tekercset is, mint pl. Mária (-a Magdolna) vagy, Júdás (immáron perdöntő) bekötött evangéliumai, amelyre az álszent római tényhamisítók már ugyanúgy nem tehették rá a kezüket, mint ahogy az Etióp Kopt egyház hasonló, immár kétezer éves papiruszaira sem s amelyek lehet, hogy előbb-utóbb történelmileg egy mégújabb Újszövetséget hoznak majd fedél alá… 😀 .
    ˙

    .
    Utóirat kreált ereklyékről:

    Visszatérve a „szent Grálra”: a szt.II.JP.őszentsége által „hitelesitett” kalcedon kupa inkább középkori ötvös tartozékai – talp, szár és „foglalat” – műtörténetileg ugyanúgy nem felelnek meg a jézusi (római) kornak, tehát annál sokkal későbbi és finomabb alkotás, akárcsak nagy Károly 1 méteres 😀 mellkeresztje, de várkápolnája sem az ő korának, hanem annál későbbi művek úgy kivitelezési technikájuk, mint formaviláguk vonatkozásában.

  • Geyza
    8:14

    Nem is humornak szántam.

    Orbán tömegének e cárt hitlerizmusa inkább a könny kategóriája.

    E szó szerint vett példatöredékek tanúsága,hogy Orbanisztán és

    Hitleráj a két übermensch náció ugyanarra a gondolatvilágra és

    szellemi posványra adott szégyenletes, vezérválasztó voksokat

    és majd-száz évvel később ezekre a szörnyű mondatokra építkezik

    – Ki tudja, talán a folyt. is köv. … ? 🙁

  • .Butella
    28.3:20&
    30.11:40.

    Hát igen,amit itt leközölsz OVI és AHI . k ö z ö s .”szellemi” és ideológiai termékeiből, azok csupáncsak töredékek a két nemzetközi hazárdjátékos és gonosztevő sötét gondolatvilágából.
    Engedd meg hogy egy-kettővel szintén a szobafestő korai korszakból én is hadd „gazdagítsam” mondataik kísértetiesen egymásba-vágó és borzalmas palettáját…

    „…A demokrácia őrültség és öngyilkosság.”

    „Gyarmatosítást nem lehet becsületes hivatalnokokkal és előkelő modorú kormányzókkal elvégeztetni.”

    „Két külön mozgalmat kell elindítanunk: egy törvényest és egy felforgatót tanújelét adva annak, hogy mi értünk az effajta munkákhoz is…”

    „..Kilökhetik a hajóból a liberalizmust és a demokráciát is.”

    „Kedves bajtársaim! Mi nem közgazdászokként gondolkozunk!”

    „A tudomány egész fegyvertárát állandó ellenőrzésünk alatt kell tartanunk.”

    [X]”le tudja e győzni az ún.tudományos szabadság „kísértését”?”

    „Mégis mit gondolnak? Mivel hálálnám meg másképp a hozzám hű bajtársak kitartását?” – Mondta ordítva. […Hogy ti.a lopós SA tagok és parancsnokaik ilyetén köztörvényes bűnözői működésével fizeti ki őket.]

    Elég tehát csak egy pillantást vetnünk OVI politikában eltöltött harminc évére, hogy machiavellista tevékenysége és felforgató mocska mennyire tökéletesen fedi le az AHI-i gondolatvilág minden-egyes mondatának a tartalmát is.

  • Butella
    2022 április 30
    11:40 de.

    Azért mondtam hogy 15 évvel ezelőtt.
    Elfelejtettem hozzátenni hogy
    „Röhögtem volna rajta, DE CSAK KÍNOMBAN”

  • BrunszvikT.
    és Butella

    Egy szintén Orbánra . j e l l e m z ő , ö n t e l t . mondat
    a hozzá méltó előd,Hitler féle csiricsáré cirkuszi példatárból: :

    ” EGY ALVAJÁRÓ MAGABIZTOSSÁGÁVAL HALADOK A (német) JÖVŐ FELÉ. ”

    És tényleg ! 😀

    🙁

  • Dongoló
    30. 5:24
    .Utószó

    Nem fogsz nevetni, nézegetve az arról készült fotókat és leírásokat, az futott át szerény agyamon, hogy II.JánosPál pápa „választása” a Szent Grált hitelesítendő, annak valódiságát illetően miért is eshetett egy, a bibliai kornál jó ezer évvel is későbbre – a román korra – datálható . k a l c e d o n . kehelyhelyre.

    Ez, a kupát alkotó, a mikrokristályos kvarcok családjába tartozó ásvány, úgymond’féldrágakő serleg anyagában mégiscsak, a már eleve döntő . e g y h á z t ö r t é n e t i . jelentőségű K A L C E D O N i [Kalkédoni]Zsinat . n e v é t .hordozza magán

    Itt tehát alighanem még ez a mégse hétköznapi, bár hiú, tehát materiális szempont határozhatta meg a „szent atya” választását a többi „aspiráns” ivóedénnyel szemben. 🙂

    Amúgy, a világon legalább száz tárgy viseli még a Szent Grál hiteles címet 😀 hozzátéve, és attól függetlenül, hogy maga a kifejezés nem is mindenhol jelent kupát,poharat,vagy ivóedényt, hanem, pl Anglia v. Franciaország egyes tájain csupán „a vér” – ti.Jézus, vagy Mária Magdalena* – hordozójaként szimbolumként használják.
    ˙

    .

    * Dél-Fr.o-ban egyes egyházközségek a „fekete madonna” oltárszobrokban az oda menekült Mária Magdolnát, mint Jézus vérének [gyermekének] „a sang roi” hordozóját tisztelik Szent Grál gyanánt.
    Magdalai Mária a helyiek szerint az evangéliumi „eseményeket” követően menekült oda hajóval és már ott szülte meg a leánygyermekét, mint a >királyi vér< hordozóját.
    …De az angol SanktKlair családi név is a szentgrál szóösszefüggésre vezethető vissza, minthogy többekközt az általuk épített Rosslyn kápolna titka is valahol akörül forognak.