Kié az Erdély?

2022 május 1 8:13 de.25 hozzászólás

A Kié Erdély? c. interjúra a Székelyhon tv Nézőpont műsorában bukkantam – véletlenül. Ilyen nevű tv, ilyen című műsoráról azt feltételeztem: na, megint valami irredenta vicsorgás!

De nem! Sabin Gherman, aki egyébként erdélyi szásznak tartja magát, úgy beszél az erdélyi identitásról, szellemről, ethoszról, mint valami különleges, csillogó szellemi-kulturális értékről. Olyan egyszerű szavakkal, hogy az ember rögtön megérti: kincs ez, európai kincs, amit az ott élő magyarok, szászok, székelyek, románok nemzedékei csiszoltak nemes drágakővé.

Ezt a kincset rombolják, gyalázzák azok a kufárok, akik pl. a közös állami léthez – és nem a nemzethez – kötődő szavazati joggal házalnak. Olyasmi ez, mintha egy szép, ünnepi ruhára ormótlan rézgombot biggyesztenének sanda céljaik érdekében.

Mégvalami: az interjú román nyelven készült, magyar felirattal. De a kérdező és kérdezett időnként olyan természetességgel vált magyarra, hogy engem mélységes irigység fogott el. Mint mindenkit, aki hosszú évek fáradságos munkájával is csak az egyszerű konyhanyelvig jut el egy idegen nyelv használatában. Aki viszont kétnyelvű környezetben nevelkedik, annak sokkal egyszerűbb egy harmadik (negyedik, további) nyelv elsajátítása. Ami nem egyszerűen a szavak értelmének értését, a ragozások szabályait jelentik. Megérez valami az ember annak a más nemzetbelinek a lelkéből is.

Nekem a magyar nyelv az otthonom, ismerős, szeretett közeg, amit igyekszem tisztán tartani. De jó lenne időnként „vendégségbe” menni, idegen szavakkal frissíteni, kiszellőztetni ennek az „otthonnak” a levegőjét, ha megüli a sarkokban lerakódó szemét kipárolgása, rejtett zugokban meghúzódó büdösség.

Nagyon kiszúrt velünk az Úr anno, a Bábel tornyában…

25 hozzászólás

  • Egy „klasszikust” parafrazeizélve:
    „Azé, aki teleszüli”

  • Orsós Elemér

    Kedves Margitka, engedelmeddel idézném, mert nagyon tanulsásgos:

    https://www.youtube.com/watch?v=VwT2hysD5Wc

    (Azért is becsülendő Sabin Gherman hozzáállása, mert túl tudott lépni azon amit a „világ legnagyobb géniusza”, Csaucseszku művelt annak idején az erdélyi szászokkal!)
    ((Feleségem unokatestvérének feleségének is voltak „kiárúsított” szász rokonai, akik ennek ellenére is visszavágytak szülőföldjükre Erdélybe.))

  • Pityi Palkó

    Kié az Erdély? Az ‘Erdély’ nem az embereké. Inkább azoknak az embereknek, állatoknak, növényeknek, (ásványoknak stb,) élethelye akik ‘jelenleg’ Földünk ezen a picinél is kevesebb pontocskáján tartozkodnak.
    A Földünkön a legtöbb ember életminősége pocsék emiatt a kié ez meg amaz dogmatikus, nacionalista, egoista, szétválasztó és exkluzív megközelítés miatt.

    Közben, a Sabin Gherman-interjú a Székelyhon Tv-n, végeláthatatlanig megy az egy petákot sem érő okoskodás.

  • Kedves Elemér! Erre az interjúra reflektáltam. Nekem nincsenek Erdélyben vérrokonaim:Apukám családja Veszprém megyei – állítólag nemes -, Anyukámé meg Zala megyei. A nővérem férje volt nagyváradi. Nagyváradi zsidó. (A családunk római katolikus, addig még a református is „másvallásúnak” számított.) Sanyi sógor 22-es születésű volt. 44-ben elsőként a „haza kebelébe” visszatértek közül vitték a zsidókat lágerbe. Ő se úszta meg Dachaut -, de miután hamar elfoglalták az amerikaiak, édesanyjával együtt túlélte. Soha, egy szót se volt hajlandó mondani a lágeréletről. De Budapesten maradtak, és hosszú évekig látogatóba se volt hajlandó Nagyváradra utazni,pedig maradtak ott rokonai is A nővérem vette rá a hatvanas évek közepe-vége felé, hogy Nagyváradra látogassanak. Egyszer tett egy halvány célzást, hogy őt a szülővárosa elárulta. (Tudom, hogy Nagyvárad nem Erdély, hanem Partium,és más jellegű. De a román éra elég hasonlatossá tette e részeket.)
    Szóval bonyolult dolog ez az európai nemzetekkel. Szerintem egy megoldás létezik: egy sokszínű, soknemzetiségű Európai Unió. Ahol becsülik egymást, egymás értékeit, hagyományait a népek. És nem azt nézik, hogy miben különbek a másiknál. Ahol nyugodtan lehet az ember önérzetes magyar, mert nem a román, a német stb. ellenében magyar – hanem velük együtt európai.
    Erre most az orosz-ukrán háború rácáfol – hiszen két európai nemzet csatázik.
    De optimista vagyok:megoldjuk. Muszáj megoldanunk, ha nem akarjuk kirúgni magunk alól mindnyájunk közös hazáját, a Földet.

  • Orsós Elemér

    talalom
    2022 május 2
    6:32 de.

    „Szóval bonyolult dolog ez az európai nemzetekkel. Szerintem egy megoldás létezik: egy sokszínű, soknemzetiségű Európai Unió. Ahol becsülik egymást, egymás értékeit, hagyományait a népek. És nem azt nézik, hogy miben különbek a másiknál. Ahol nyugodtan lehet az ember önérzetes magyar, mert nem a román, a német stb. ellenében magyar – hanem velük együtt európai.”

    Én is erősen reménykedek, de ez csak akkor sikerülne, ha senki kívülálló nem pofázhatna bele, erre persze önáló és következetes követelés is kellene, de sajnos már túl soknak tűnik a visszautasíthatatlan lekötelezettség, kiszolgáltatottság mindkét oldalon! 🙁 Én elég sok országban dolgoztam(Algéria, Csehszlovákia, Szlovákia, Románia, Lengyelország) és azt tapasztaltam az idegen kollégákkal kapcsolatban hogy, nem velünk egyszerű halandókkal van a probléma összeférhetetlenség miatt!!!

  • Orsós Elemér

    Pityi Palkó
    2022 május 2
    5:14 de.

    „Közben, a Sabin Gherman-interjú a Székelyhon Tv-n, végeláthatatlanig megy az egy petákot sem érő okoskodás.”

    Meglehet, de én előbb azért élesben is kipróbálnám az okoskodásokat! 😀

  • talalom;

    NEM „ket europai nemzet csatazik”, hanem egy diktator bekes szomszed nemzetet ohajtja tomegpusztitasssaal elfoglalni es eletben maradt lakossait uralni kenye kedve szerint.

  • Pityi Palkó

    Putyin meghal, és a pokolba kerül, de egy idő után szabadnapot kap a jó viselkedésért.
    Így hát elmegy Moszkvába, bemegy egy bárba, italt rendel, és megkérdezi a csapostól:
    -A Krím a miénk?
    -Igen.
    -És a Donbas?
    -Az is.
    -És Kijev?
    -Az is.
    Putyin elégedetten iszik, és megkérdezi:
    -Köszi, mennyivel tartozom?

    -5 euró

  • Harangozo Karcsika es Marcika

    Margitka, es Cenzura kedves,

    Irtad vala hogy:

    „Nekem a magyar nyelv az otthonom, ismerős, szeretett közeg, amit igyekszem tisztán tartani. De jó lenne időnként „vendégségbe” menni, idegen szavakkal frissíteni, kiszellőztetni ennek az „otthonnak” a levegőjét, ha megüli a sarkokban lerakódó szemét kipárolgása, rejtett zugokban meghúzódó büdösség.

    Nagyon kiszúrt velünk az Úr anno, a Bábel tornyában…”

    Az elso reszen konnyu segiteni ha mar ennyire budos neked Magyarorszag. Egybesult Europa ad eleg lehetoseget, de neked meg Kanada, Ausztralia, Uj-Zealand es az USA is szivesen kitarja a kapuit, csak ertesitsd oket, hogy te vagy az aki gyuloli a hazajat es nepet, es alig varod, hogy egy senki altal meg nem valasztott globalista banda iranyitsa a vilagot. Cukorfalatnak szamitasz nekik.

    A masodik resz, miszerint az Isten a Babel tornyaban volt, es kiszurt veled… haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat…. ezen mar nehezebb segiteni. De ha tanultal valaha is nyelveket eszrevehetted, hogy tokeletes nyelv nincs. Kar meg a magyar nyelvet is gyulolnod.
    Vagy az a bajod, hogy nincs rokony-nyelve?

  • Orsós Elemér

    Andrew_s
    2022 május 1
    2:09 du.

    „Egy “klasszikust” parafrazeizélve:
    “Azé, aki teleszüli””

    Husvétkor átruccantam egy szilágysági rokonlátogatásra, halvány fingon nincs hogy kik és miért bezzegromániáznak és ezek a távolról példázgatók teleszülnék-e! Érdemes lenne kihajtani őket 1 hónapos túlélési kalandozásra, mielőtt sommás mutogatásokkal látnak el bennünket! Nem véletlen hogy legnagyobb számban a románok emigráltak el már vagy öt millióan!

  • Orsós Elemér

    Pityi Palkó
    2022 május 2
    5:58 du.

    Szerintem inkább 5 dollár vagy 50 jüan, mert akkorra már EURO sem lesz! 🙁

  • 1. Marcikáék! Nem tudom, mit értettetek félre, de hogy én gyűlölöm a magyar nyelvet???! Az anyanyelvem nekem az otthonom, a munkaeszközöm. Bár sajnálom, hogy nem tudok jól idegen nyelvet.
    Nekem Magyarország a hazám, és semmiféle Marcikáéknak nincs joguk ezt elvitatni. Ahogy én se küldök el senkit. Még akkor se, ha nem értik a nyelvet, és terjesztik a büdösséget.
    2. Elemér! A kiszolgáltatottságon magunk tudunk változtatni.
    Amúgy, voltam nagyon büszke a magyarságomra! 90 táján a Felvidéken jártunk, Liptovska Mikuláska-n (Liptószetmiklóson) laktunk a párommal,aki 13 évig dogozott Szlovákiában és folyékonyan beszélt szlovákul. Így rendelt az étteremben is. Mire a pincérfiú: Kérem, beszéljenek magyarul, mert Magyarországra szeretnék menni dolgozni, ésmeg kell tanulnom magyarul.
    Szép évek voltak: példa, minta voltunk a béketáborban”. De aztán feltörtek a mélymagyarok, és ezerrel terjesztik a büdösséget.
    És ne reménykedj, nem megyek el innen -a hetvenes években sem mentem el. Ez az én hazám is, felelősségem van abban, hogy tisztán tartsuk e hazát, a folyóit, városait,falvait -, és igen, a nyelvét is.

  • Szerencsére léteznek nagyon rendes orosz emberek:
    „Semmilyen milliárd nem ér annyit, mint egy gyerek könnyei” – mondta a háborúellenes orosz oligarcha, és elhagyta az országot – mondta Oleg Tinkov milliárdos, a kevés igazán gazdag orosz üzletemberek egyike, aki nyíltan kiállt a háború ellen, azt közölte a világgal, hogy elhagyja Oroszországot.
    https://444.hu/2022/05/03/semmilyen-milliard-nem-er-annyit-mint-egy-gyerek-konnyei-mondta-a-haboruellenes-orosz-oligarcha-es-elhagyta-az-orszagot

    Putyinhívők figyemébe (örüljetek!):
    Volócot érte rakétatámadás május 3-án. Egy elektromos alállomást és egy vasútállomást ért találat, írja a Kárpatalja.ma. A lap szerint a helyszínen tűz van. Egyelőre nem tisztázott, hogy vannak-e halálos áldozatok. Az ungvári tanács közleménye szerint 500 méteres körzetben minden ablak betört, a rakéta darabjai autókat rongáltak meg.
    https://444.hu/2022/05/03/raketatalalat-erte-karpataljat

    Végül egy nagyszerű, aktuális és hiánypótló műsor a „közszolgálati” partizánból:

  • Orsós Elemér

    talalom
    2022 május 3
    10:57 de.

    Kedves Margitka, úgy hiszem félreértettél, én igenis reménykedem hogy, a hozzánk hasonlók foggal-körömmel ragaszkodnak ehhez a -még hibáival is- csodálatos országhoz és nyelvhez! 😀

  • Miklós bá'

    Kedves „talalom”!
    Karcsika és Marcika a félreértők. Teljesen mindegy, csak félreérthessenek; ők ebből élnek, és ők mondják meg, ki az
    igaz …; belőlük meg Hatvanpuszta gyarapodik. „Oszt jó napot!”

  • Pityi Palkó

    Harangozo Karcsika es Marcika = Tyutyszoke Tyutyukopasz = ptg028 = Zaphyr Czenzi = Marci II = Szava Zogepek = Rodeo11

  • Orsós Elemér
    2022 május 3
    9:32 de.
    van barter is, mint lehetőség!!!
    azovstal ból 15 civil elengedéséért
    1 tonna kaja + gyógyszer, tárgyalási alap
    a Nemzetközi Vöröskereszttel

  • Orsós Elemér

    Rodeo11
    2022 május 6
    4:56 de.

    Szerintem ez nem barter, hanem átlátszó időhúzási kisérlet! 🙁
    (Mellesleg jó kis önleleplezés, amit a ruszkik szigorúan ki fognak használni!)

  • BENDEGUZ
    2022 május 2
    1:11 du.

    Tedd hozzá hogy Oroszország népe (népei javarészt NEM EURÓPAI nemzet (nemzetek).
    És nem is tudnak úgy viselkedni .

    tudod :
    „Egységbe forrt szabad köztársaságok
    A nagy Oroszország kovácsolta frigy,”…

    És így tovább és így tovább a többi hazugságon át…

  • Pityi Palkó
    2022 május 5
    5:56 du.

    Lehet hogy igazad van,
    de én még mindig nem osztom ezt a
    feltevésedet, legalábbis Rodeoval kapcsolatban.

    Inkabb úgytűnik nekem,
    ez a hitlerista Neocharlie hívta ide
    a soknevű névtelen senkit hogy megerősítse
    itteni eléggé ingatag pozícióját.

    És most momentán saját magával társalog.
    Baromi régi trükk. Mondhatnám „szakállas” : ) ))

  • Geyza
    2022 május 6
    11:52 de.

    mondjuk viselkedést és etikát nem az € korifeusaitól fogok tanulni

    {mikor ők el kezdték kisded játékaikat akkor én már túl voltam ungon berken és néhány izgalmas faiskolán}

    ha Ursula és a többiek a gittegyletből – véletlenül – a kezeim közé kerülnének megtanítanám őket abból és úgy megélni ahogy ők az € népeitakarják kényszeríteni holmi csepűrágó bábszínháza sokadik felvonásához mert nem akarják abbahagyni nagyon tetszik nekik amit művelnek immár 20+ éve… az oroszok akkor kezdtek fekete seggűekké válni „ezek” szemében, amikor többé nem volt Jelczin sem nyersen sem főve sem józanul sem részegen, hanem nagyhírtelen előkerűlt Furfangos Nyesztyerka és most borsot tör az orruk alá ezek veszettül tüsszögnek ez már az Omicron hányadik variánsa?

  • Kié az Erdély?

    Aki eddig nem tudta: Az erdélyieké/székelyeké.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙

    Geyza79.
    6. 11:52

    Megállapítod; hogy „és nem is tudnak úgy viselkedni.”

    Íme, az übermensch zseni műszaki-szaki bölcs elmélkedése az ázsiai népek untermesch mivoltának hitleri meghatározottságáról …

    Egyébként mi a „bölcs” merglátásod Aram Hacsaturjánról, Lev Tolsztojról, Alkszandr Puskinról, Sota Rusztaveli, vagy modjuk Dmitríj Mengyelejevről és műszaki megszállottként hogyan látod pl. Konsztantyin Ciolkovszkíjt ? 🙂

    Szép fokozatosan balról jobbra, onnan az usákok imádatába
    . á t s a s s z é z v a . ma mán a hitlerizmus lelkes hirdetője vagy, egy két bendegúzi, vagy ki tudja még kiféle és miféle gazdi jutifali-ja fejében kapartál át szélsőjobb vizekre.

    Mikor írod meg már legalább a Mein Kmpf Geyza-féle változatát
    a Mein-Kopf-ot ? A fenti modatod is abban lehet… Mert te aztán nagyon fejlődőképes alak vagy. Öntsd be hát a célzóvizet, köll az neked…
    ˙

    .

    Utóirat:
    Folytasd hapsikám, mert te mint Európiás, te aztán tudsz viselkedni. Csinádd hát! Dörgölőzz – vár Miami Bech ! 😀

  • Egy „átkos időbeli sutka” jutott az eszembe az otthoni hírek hallatán: – A nyugat a szakadék felé rohan ….. de még néhány év és utolérjük, sőt le is hagyjuk őket. 🙂

    Köszönjük Feri, Péter, Gergely stb. ….szóval össz-ellenzéki „összefogás”!

    Már a Mi Hazánk a legnépszerűbb ellenzéki párt
    https://444.hu/2022/05/11/median-mar-a-mi-hazank-a-legnepszerubb-ellenzeki-part

    Remek kilátások…..Mo-on, sajnos egy kicsit kezdi leképezni a KMH kommentszekciója is az otthoni fasizálódó viszonyokat. 🙁
    Minden tiszteletem a józan maradéknak (pl. talalom, Pityi Palkó és Geyzának, bocs, ha kihagytam valakit) Sziasztok!

  • Orsós Elemér

    SzundiMandi
    2022 május 11
    12:41 du.

    Rosszul fogod fel a dolgot, mert nem az az elkeserítő hogy a Mi Hazánk tör fel mint a talajvíz, hanem az hogy a többi -akik pedig erősebbek- még mindig nem tudta a sebei nyalogatását félretéve összeszedni magát! 😀