Kenedi János születésnapjára

2022 július 24 8:03 de.37 hozzászólás

Kenedi János a Demokratikus Ellenzék egyik meghatározó alakja, kritikus, szerkesztő, történész 75 éves. Kenediről manapság méltatlanul kevés szó esik, holott nagyon sokat köszönhetünk nagyon sokan Jánosnak. A hetvenes évek végétől Kenedi lakása az ébredezó ellenállás egyik központja volt. János végtelenül nyitott, kedves és figyelmes ember. Ha kellett ízekre szedte a kéziratot amit kapott, ha kellett petíciót szervezett, megcsinálta a Profilt, az egyik első magyar szamizdatot. Mindenkit ismert, remekül szervezett, nála volt pl. később a Társadalmi Szerződés vitája és még sok más megbeszélés.

Kenedi János szerény, bátor ember, aki felmondta Kádár rendszerrel tömegek által kötött alkut, mert nem volt hajlandó hazudni. Állása nem, vagy alig volt, teljesen egyedi, rendkívüli, intézményen kívüli alapalakja a Demokratikus Ellenzéknek. Én személyesen is sokat köszönhetek neki, mindig barátsággal fogadott és emberileg is sokat tett azért, hogy a Demokratikus Ellenzék számomra meghatározó élmény lett.
Könyvei, esszéi a magyar demokrácia alapszövegei közé tartoznak. Aminthogy lényegében ő fedezte fel Bibó Istvánt, mint az akkori ellenzék talán legfontosabb „ősét” és referenciaszemélyét.

Kedves János! Isten éltessen, és nagyon remélem, hogy a szabadságért vívott harcod egyszer beteljesedik.

Kardos András

37 hozzászólás

  • Tisztelettel köszöntöm Kenedi Jánost. De sose értettem egyet az általa és elv-társai által képviselt abszolút szabadságeszménnyel. Nem is értettem: mi a baj azzal, hogy csak háromévente mehetek nyugatra? A nagy többségnek háromévenként sem volt elég pénze egy párizsi, londoni úthoz. A „legvidámabb barakkban” évről-évre több lett a lehetőség, szabadabb az élet. A ’90 utáni Magyarországon meg egyre többen érzik úgy, hogy a „szabadság” tulképpen a nyomorgáshoz való jogot jelenti. A szabadság nem őnmagában való – kell ahhoz a képesség, a lehetőség is. Példa:a hatvanas évektől folyamatosan vált szabaddá a munkavállalás. De mit ér ezzel a munkás,(az értelmiségi is), ha a képességei, a munkaereje folyamatosan leértékelődik, és nem kap esélyt a közösségtől (államtól), hogy tanulással, képzéssel fejlessze a munkaerejét?
    Ráadásul a rendszer nem hazudott. A Magyar Népköztársaság alkotmány azzal kezdődött: a Magyar Népköztársaság államformája: proletárdiktatúra. (Ezt később – tán 68 után – kicsit eldugták a rendelkezések között.)
    Természetesen ez nem kisebbíti Kenedi érdemeit. De meggondolásra késztet az abszolút egyéni szabadság mindenhatóságát illetően.

  • Göllner András

    Az emberi jogok és igazságosság elveinek tiszteletbentartásáért zajló magyarországi küzdelem kimagasló személyisége. Isten és ember éltesse.

  • Isten éltesse 120 évig erőben,egészségben.Akkor is,ha én személyesen nem ismerem,de áldott emlékű,Kanadában elhunyt B.Gy barátomnak harcostársa volt.

  • Ide illik, ahogy olvasom a fékeveszetlen hisztériát a magyar sajtóban a tusványosi beszéd kapcsán …
    „ez a háboru nem a mi háborunk, és ki kell maradni belöle”

    Mi a baj ezzel a politikai ellenlábasok, a politikai hatalmi rudhoz igyekvök szemében?
    Semmi más, mint hogy ugyan pártállástól függetlenül bárki tudhatja, hogy valójában nem kéne ez a háboru se, (mintahogy semmilyen más sem) mert maga a háboru okoz minden szenvedést, na de hogy ha ezt egy olyan gyülölt ellenfél mondja, aki a gátja annak, hogy az általa preferáltak legyenek a kormáyrudnál – na ez a baj!
    Ez nagyobb baj, mint hogyha hibát hibára halmozna
    Ezért már nemcsak utálni, hanem gyülölni is muszáj
    Mert innentöl egyre nehezebb támadni – innentöl már nehéztüzérséggel, és bármilyen eszközzel támadni is muszáj, hiszen már az erkölcsi alapok is az ö „térfelére kerültek” ebben az amugy eddig sem valami etikai szabályok szerint müködö gáláns uriemberek által üzött játszmában, amit lezseren nevezzünk politikai párharcoknak (ök nagyon komolyra véve híjják PÁRT-HARCOKNAK – amiben a kényszerképzetük szerint minden egyes embernek – gyerektöl-aggastyánig nemcsak hogy részt kellene venni – hanemhogy az ö oldalukon kellene gyülölködni – és nem napi 2 percig, hanem 24óra + 20×2 percen át)

    Nincs miröl beszélni – bekövetkezett a legrettegettebb állapot, már nemcsak europa népe hanem a világ egyéb – periferialis (sicc!) pórnépe is egy Orbán Viktor nevü politikusról beszél, akinek van mersze (kurázsija) az Usa alattvaló EU-jos tanács tagjaként és Nátó(csa) tagként szembemenni a világot leuraló és ezidáig fosztogató disznófejü nagyurakkal

    A világ tudatlan pórnépe (az a másik 6 milliárd) persze ezt ugy irja le, hogy van egy eddig ismeretlen miniatür méretü magyar népféleség, amelynek van egy vezetöje – az az ismeretlen Victor – aki mer állni a világ ellenében az igazság mellett (hhmmm..)
    Bekövetkezett a legrettenetesebb dolog, amitöl évekkel ezelött féltek, hogy valóban nemzetközi politikaformáló személyiséggé vált
    Persze ezt onnan a pesti flaszterröl látni nem lehet (mégkevésbé az olyan sarlókapácsos zászlóval elfüggönnyozott dohos egyetemi cellákból, amelyeknel „oktatói ereje” a szemellenzöjéböl csak picike ötágucsillag-formáju lukon les kifele a világra)

    És persze ha szavait megfelelöen darabolják és érdekük szerint rakják össze ujra (montázs) imigyen lehet akár antiszemitizmustól kezdve bármivel vádolni (az ugyanezen a magyar népfélesegen belüli irigyek – meg ott a nagytanácsbeli ellenlábasok, akik számára szintén egy gát, hogy szabad örjöngésükben gátlástalan módon kövessenek el bármit a saját népeik kárára)
    Hogy is mondta egyik eme egykori imódója – „…elegem van abból hogy a viktor fogjai legyünk itt ez ejrópában”
    csakhogy mostmár ezekböl a parttalan vádaskodásokból nemcsak a lóláb, hanem a szarvak és az agyarak is kilátszanak – a sátáni lihegésröl már ne is beszéljünk.

    Félreértés ne essék – az itteni szerzökkel, pincebeli utonállókkal ellentétben én pontosan 34 éve ismerem az orbán és Cia. praktikáit
    Tehát tudom, hogy velük sem, se a környezetükkel messze nem kivánok keveredni
    csak arra kivánom felhivni a figyelmet, hogy mégugyse kivánok a RAJTA IS TÚLTEVÖ tuloldalon álló ELLENLÁBASOK közé keveredni
    Aki korpa közé keveredik a disznók megeszik
    És gyöngyeket se vess a disznók elé, azt is felzabálják
    P.S;
    amugy szabad gazda – lehet az én eme kis irásomat is feldarabolni, montázsolni és ugy értelmezni ahogy tetszik (igen a fü kék volt, kék most is és kék is lesz – mint a lenin nevü ott krasznaja ploságyon)
    az idejárók jórésze (preferált-csapat) amugy pontosan erre kiképzett és begyakorolt többdiplomás „értelmiségi” vagy a diktaruban kiképzett tan-erö (igen, mint ama volt rendszer tan-ereje – akik nem lankadnak ma sem pihentetni erejüket abbéli vágyukban hogy ujra lelki és fizikai hatalmukba kényszeritsék a kisdedtöl az aggastyánig a pórnépet)

  • Ez igen erdekes hogy az itten levo magyarok akik egy-ket egyen kivetelevel remesen gyulolik a korlatozhatalan emberijogok lehetosegeit. Sot meg annak minden es leheto leg-enyhebb emliteset is csak ronda, ocsarkodasokkal kepesek tamadni, de firkalnak most itten a SZABADSAG-rol. ‘rodeo’ csupan a Kosuth-fele „szabadsagot ismeri el. Persze Kossuth meg az 1867-68-as kieggyezest is nem csak ellenezte, hanem mindent megtett annak gancsolasaert.
    Ketsegtelenul csak a kegyetlen Bach-korszak folytatasat ohajtotta. Sot volt meg hozzaszollo is aki az „egyen”-t nem emberilenynek velte. Vajon mifele „szabadsag” lehetoseget ertennek meg a mai magyarok is?
    Vannak akiiknek a DIKTATURA jelentette a boldogsagukat. De miert? Semmi mas oka annak nem lehetett, csupan az hogy a sajat diktaturajukat kenyszeritttek, ill. a partjuk, a sokasagokra, a lakosssagra.

  • talalom;

    Hajlando lenne ezennel bevallani hogy mi problemat lat az emberi-egyeni jogok abszolute „mindenhatosag”-an ?

    Annak gyakorlasa-nelkul hozzaszollasat is engedethetetlennek kellen velnie.

    Mit vel erkolcsileg, politikailag elfogadhatonak a DIKTATURAban, barmi melleknevekkel vagy jelzokkel is diszitene azt?

    A diktatura az diktatura barki is gyakorolja az eroszakot, az elnyomast, az uralmat masok folott!!!!

    Az nem szabadsag meg a diktator eseteben sem, bizonyara elfelejtette Lenin elvtarsa arany-kopeset azon!

  • Nem ismertem, soha egy arva szot sem hallottam az illetorol.

    De igen kivancsi lennek ha valaki hajlando lenne es ragalmazasok hianyaval emlitene hogy mifele demokratikus ellenzek-e volt a volt Mozskovita allamrendszernek Magyarorszag eseteben.

    Az alanyon, annak idejen mindeg csodalkzotam, hogy Csermanek (Kadar)Janos miert nem lett-volna hajlando a Part es a Magyarnep kozotti kieggyezesre, mint a XIX szazadban a magyar politikusok meg a Bacsi csaszarral is kepesek voltak bekes kieggyezesre jutni a nemzet erdekeben, s igen jelentosen felserkentett az am Magyarorszag elohaladasat tarsadalmilag es gazdasagilag.

    Vajon Kadar miert csak a Moszkvai hadakkal volt hajlando Magyarorszagi allamhatalmat megalapitani??????

    Tagadhatatlanul mert nem bizott a Magyar nepben.
    Vagy az nem volt erdeke amodon letrehozni.

  • Tisztelettel köszöntöm Kenedi Jánost!

    Margit, tisztelettel – de meglep ez a nem egyetértésed. Jogod van hozzá, de ez szerintem egy sokkal összetettebb kérdés, mint ahogy Te itt jóformán a kontextusból kiragadva egy dologra, rátámadsz (még a „soha” szót is használva). Ismerve a Te felkészültséged, ez nagyon felületesnek tűnik nekem. De veled nincs bajom:)
    Kenedi sokunknak egy fogalom!

  • 1. Nem „gyűlölöm” a jelenlegi magyar kormányfőt – se. De súlyos károkat okoz a hazámnak, vesztébe viszi a nemzetemet. Nem tartom ostobának, aki ne tudná a különbséget a faj és a fajta között. Tehát szándékosan uszít a fajelmélettel. A beszéd minden bekezdésében legalább egyszer szerepek a „faj” „fajkeveredés” stb. kifejezés. Ami, mint valami alattomos, kúszó gaz szövi át a gondolatokat, mintegy „szoktatva” a közönségét a sokáig tabunak számított aljassághoz.A magyarországi zsidó közösségek reagálását nem nevezném „hisztinek” – nincs 100 éve, hogy az efféle elméletek sok millió ember halálát okozták -beleértve a frontra zavart milliókat is.
    Amúgy: azt, hogy a szabadság a felismert szükségszerűség szerinti cselekvés, nem Lenin, hanem Marx fogalmazta meg.

  • Succubus Lilith

    talalom 2022 július 26 4:11 de.

    ” … aki ne tudná a különbséget a faj és a fajta között. ”

    Margitka, minden tiszteletem a tied, de a „faj” egy elegge trukkos szo, amit megorokultunk azokbal az „szep” idokbol, amikor a fajelmelet volt az uralkodo.

    Amugy mindenki tudja ma mar, hogy csak egy emberi faj van, a borszin, a koponya formaja …stb… nem teszi az egyedet mas fajuva.
    Tehat amikor valaki hasznalja ezt a felresikerult szot az emberrel kapcsolatban ugy, hogy kulonbozo borszinuekrol szol, akkor beleszaladhat egy pofonba akkor is, ha semmi rosszra nem gondolt.
    Mas szavakkal nincs itt semmi fajelmelet. A Zorban inkabb tribalista, azaz nacionalista, legalabbis addig a pontig, hogy nem akar letrehozni lathato kulonbsegekkel kevert orszagot.
    Ennek pedig az az oka, hogy meg a lathatatlan kulonbsegekkel letrehozott multi-kulti is okoz surlodasokat atmenetileg, de aztan a lathatokkal letrehozott, megsepekelve vallasi es egyeb kulonbsegekkel is olyan tarsadalmat hoz letre amit a Fenyesseges Nyugaton latunk ma, es teljes osszeomlasra van itelve.

  • Akinek bajuk volt a bilogiai tannokkal, szertnem tudomasukra hozni, hogy csak egyetlen emberi „faj” letezik ezen a foldon!

    Nem mindannyian egyenloen nezunk ki, de akkor keptelenek lennek felismerni meg kozvetlen csaladtagjainkat sem.

    Az elmeleti kulombsegek csupan a kezdeti csaladok, torzsekke valo szaporodasaval jott letre, mert volt aki uralni ohajtotta embertarsait.
    Az elkulonodeseik alapjan , neyelveik, szokasaik, hagyomanyaik alakult ki ,amit ma „nemzetiseg”-nek velitek.

    Az azert valo csata megy itten ma is meg a KMH soraiban is.

    Mindenki csak masokat ohajat befolyasolni s amodon befolyasa, hatalma-ala kenyszeriteni.
    A fegyverzetek inovacioival a vilaghoditasok celjai lett a kezdettol, maig is, Lasd Putin haborujat.

    Imadott Karcsi batyatok is azt kezdte a sajat modjan, kovetve mind az embertarsait lealazo es urlaomra vagyok, mindeg.

  • Nem elek ottan, hala a Teremtomnek, de nekem ugy tunik, hogy Orban a „magyar”-sag-ot remeli kihasznalni, sajat politikai celjaira, amig eggyetertesre remeli venni a lakossagot, sot meg mas-foldeken eloket is (Erdely).

  • Orsós Elemér

    „A Zorban inkabb tribalista, azaz nacionalista, legalabbis addig a pontig, hogy nem akar letrehozni lathato kulonbsegekkel kevert orszagot.”

    Már most sem lehet látható egyezéseket, azaz kalendáriumban mutogatható tipikus magyarokat illusztrálni az évszázakok alatti -többé-kevésbé toleráns- keveredések miatt! (Bennem is van minimum 5 külömböző nemzeti kisebbség, ennek ellenére egy kedves butuska fiatalkori lengyel barátném tipikus magyar fizimiska hiszemével udvarolt nekem! 😀 Persze röhögtem rajta, de azért jól esett! 😀 )

  • BENDEGUZ
    2022 július 28
    2:21 du.

    grizi, nagy nehézségek árán de végigrágtam magam az: „orbán bűnei és bukásai” cikkben „is!!!” leírt állatságaidat…

    elárúlnád honnan a bánatos kótyomfittyből szeded ezeket a baromságokat?

    szvsz ettől még a CIA is berzenkedni kezdene ha elolvasná?

    {bár ki tuggya röhögni ott is szeretnek a pompeo most éppen kollaborál a Jan 6-diki össznépi hurál- lal… én még annyit sohasem röhögtem mint ezeken!}

    közben USA nemzetgazdaság egészségesebbé válik kis egészséges recesszió még 3 évig és máris rendbejönne és a foodbank -okban sorbaálló 4 mázsás seggeiket farmerba bújtató usa családanyák is schlagfertig-gé válhatnának, nem gondolod?

    melyik akadémián tanultad a polgázt?
    csak, hogy elkerüljem!

  • T Cikkíró!

    Az lett volna, a valóban releváns, Kenedi Jánost méltóan köszöntő méltatás, amely a rendszerváltás mai állapotát az autokrata Orbanisztán Banánköztársaság képén keresztül tükrözte volna.

    Mert ennek vétkesen súlyos hibáit igenis az akkori, a magát akkor ellenzéknek becéző hősöknek (is) köszönhetjük.

    Hisz’ ha azok, az általuk a szamizdatokban hangsúlyozott hozzáértő „intenciók” és jelszavak 100 %-ig igazak és őszinték lettek volna, akkor ma nem „virágzana” a furfanggal megkaparintott és egyetlen haver, stróman kézébe átjátszott termelőszövetkezeti és állami nagybirtokok, gyárak és bankok műemlékpaloták és ki tudja még mi-minden a nemzeti vagyonból.

    Sem pedig a külföldi tulajdonú összeszerelő üzemek és családi kőbányákra épülő adóparadicsom, a térkőgyárak és bugyuta stadion-kultuszra kidobott ezermilliárdok, stb. jellemeznék a magyar „nemzetgazdaságot”.

    Miközben zavartalanul zajlott az akkor még meglévő és még termelő gazdasági struktúra felszámolása – mai szemmel – szinte terv szerint zajlott.

    Az a bizonyos úgymond’ ellenzék csinált favoritot és jövő emberét a csuti kanászból is s tette őt és galerijét a sikertelen rendszerváltás minta haszonélvezőjévé.

    Ha ezt Kenedi és társai csupán csak naivságból szúrták el, már az is bűnös naivság volt.

    Hiszen állítólag az ő – a fiúk – kezükben volt valami állítólagos bölcsekköve…

    Na, hát nesze neked: a mai Magyarország.

  • Succubus Lillith 12:28

    Amit itt Orbánt „védve” összehadováltál, azt éppúgy ráhúzhattad volna akár Hitler Adolfra is… 😀

  • Succubus Lilith

    Vögelein 2022 július 30 11:02 de.

    „” Amit itt Orbánt “védve” összehadováltál, azt éppúgy ráhúzhattad volna akár Hitler Adolfra is… „”

    Van valami, amit akartal ezzel mondani, vagy szerinted a magat vedo nacionalizmus egyenlo a mindenki mast tamado nacionalizmussal?

  • talalom, Kedves talalom;

    Vajon hol tanitottak Maganak, vagy hol olvashatta Marx soraiban az emebrijogok elismereset/????

    Marx teljes elvje a COMMUN (kozoosseg-izmus) es a SOCIO (tarsadalaom)-izmus eleven alapitott rendszert allitott be.

    Az EGYENI JOGOK, tulajdon, krepesseg, szorgalom, lehetoseg teljes kapitulalasat a COMMUN, mint SOCIO egyettlen leheto mekodesenek erdekeben szabta meg.

    S ahol azt gyakorlatba tettek elvtarsai, annak teljes es totalis diktatorista modjan mukodtettek.

    Persze kedves Marx elvtarsa nem tudta a gazdasag-mukodeseinek a felteteleit, sem az emberilenyek sikereinek az alapvato indito okat.

    Barmi gazdasag csupan a korlatlan lehetosegek alapjan mukodik.
    Lassa a Beijingi elvtarsak altal mukodtettett gazdasagi rendszert!!!!

    A Kimnai Kommunista Part a KAPITALISTA gazdasagi rendszert alkalmaztat teljes proletar diktaturajaval, es sikeresen, amig Mao rendszere ehinsegeket okozott evtizedeken at.

    Hazonloan minden szerves elo-leny ezen a Foldon, sot velhetoen barhol mashol is, a korlatlan lehetosge alapjan ohajt letezni.
    S az itteniemberilenyek a sjat szzbad lehetosegeik alapjan, a sajat kepessegeik es amibicioik alatali lehetosegeik alatal sikeresitik barmely kozgazdasagot.

    Ahol az NEM leheto, azon rendszer kozgazdasaga tonkre ment !!!!!
    Talan emlekezne a szeretett Szoviet Uniojara?

    De Marxnak igen koran problemaja volt az alkohol fogyasztasaval, meg diak korban.
    S annak alapjan vette elmeletet.
    MNert latta hogy a kocsmarosok es bor-kereskedok jovedelmezztek az alkohol fogyasztason, nem a szollokben dolgozo parasztok akik csak napszamot kaptak.

    Azert velte elfogadhatonak mindenki szabadsagat, lehetoseget, tulajdonat az allamhatalom alatal a COMMUN, SOCIO kozoserdekeben alaklmazni.

    Persze a lehetoseg es az emberi ambiziot megsemmisitette az.

    Az amit itten maguk meg ma sem hajlandok felismerni!

    De vajon mi okbol nem ???????

    Misrt ellenzik az embereilenyek korlatozhatatlan jogaik, lehetosegeik ,tulajdonuaik, sikereik lehetoseget??????

    Hiszen tagadhatalan, hogy ahol SZABADABBB az ember, ott TOBB es SIKERESEBB az egesz COMMUN (kozosseg) es SOCIO (tarsadalom).

    Hat mi a feneert a teljes ellent-allitasaik kerem??????????

  • Oriasian szerencses az aki a „rodeo” alnev alatt frocsog ostobasagait es oriasi szerencseje hogy azt meg o sem ertelmezi, maskumomben azonnali gutautesben esne ossszze irasakozben.

    S aki meg kepes ertelmezni es ertelmesen is irni az meg az egyeni-gyuloltebol eredoen nem reagal a tenyekre.

    Na de mint a kozmondas; a gyulolet poison of the soul,(a lelek mergezoje).Persze nem mindenki aggodhat a „lelke” allapotan.

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2022 augusztus 1 12:48 du.

    ” S ahol azt gyakorlatba tettek elvtarsai, annak teljes es totalis diktatorista modjan mukodtettek. ”

    Igen, de az a rendszer nem volt szocializmus, azert is hazudtak nekunk, hogy mi egyelore csak epitjuk a szocializmust. Ez egy affele allam-monopol „kapitalizmus” volt, mert az elvtarsak is tudtak, hogy cuculizmust nem lehet csinalni.

    ” A Kimnai Kommunista Part a KAPITALISTA gazdasagi rendszert alkalmaztat teljes proletar diktaturajaval, es sikeresen, amig Mao rendszere ehinsegeket okozott evtizedeken at. ”

    Kinaban sem volt soha proletar diktatura, most sincs. Inkabb a nemet nacik rendszerere hasonlito valami van naluk, teljes elnyomassal es ellenorzessel. No es gondolom joval kevesebb fizetessel, mint amit a nemet nacik biztositottak a melosoknak.

  • Elkepzelhetetlen, hogy a KMH hozzaszolloi honnan veszik azt hogy az egyen korlatozhatalan joga azonnal az anyagi joletet jelenthetne, mint „talalm” is jelezte soraiban.

    De ugy a tanulas, ugyesseg, szorgalom es minden szukseges lehetosegek biztositasai hianyaban senki sem kepes sikereskedni.
    Meg imadott „allam-kapitalaita” renszeruk is bedoglott.

    De hogyan sikereskedhetett volna barki is havi 900 Foriontos fizetessel?

    A „szabad-munka-vallalas” es a „szabad alkudozas joga” ami alapveto szuksegletek az egyen onmagan, munkajaval, kepessegevel es szorgalmaval segiteni onmaga eleten.
    S vajon KI biztosithatta volna azt akkoriban ottan????

    MINDEN EGYEN ELZALOPGOPSITHATATLAN jogainak a biztopsitasa a LEG-elso szukseglet onmaga-eleten segioteni, s elomozditani.

    S minel tobben sikereskedhetnek azzal annal jobb a megelhetoseg lehetosege abban (barmely) tarsdalmakban, kozozssegekben.

    Mi az amit elleneznek, vagy keptelenek belatni abban ?????

  • Bendegúz
    8.1.12:48
    (Talalomhoz)

    Azért „az a Marx” a gazdasági ismereteit, többekközt nemcsak a saját manchesteri és liwerpooli gyakorlati tapasztalataiból, hanem előtte a . p o l g á r i(!) gazdaságtan Adam Smith, Thomas Maltus, David Ricardo és stb klasszikusaitól merítette és fejlesztett tovább, Ebből, a kapitalizmus politikai gazdaságtanából a gazdaságpolitika kénytelen ma is . a z t . hasznosítani, ami kiállta az évszázadok viharait is…

    Bocsánat, de az Ön szabadságról itt kifejtett nézetei is egy szemellenzős fundametalista konzervatív görcsös kapaszkodás az őskapitalizmus szabadság-szózataiba és frázisaiba. Mert Ön mereven ragaszkodik a tőkés gazdasági viszonyokba öltöztetett szabadságeszményhez, amelyben a lényeg, hogy a társadalom 5-10 %-át kitevő tőkés szabadsága: a korlátlan kizsákmányolás.

    Míg a termelési javakat előteremtő munkás, a társadalom 90-95 %-át kitevő dolgozó osztály (munkásosztály) szabadság lehetőségei épp a kizsákmányolása által jóval erősebben korlátozottak. Nem úgy megy az, hogy elhatározza, hogy holnap ő is tőkés lesz… És erről a . r e n d s z e r . gondoskodik is, hogy ne úgy legyen. Hogy venné az ki magát, ha egyszerre mindenki tőkés lenne 😀 ugye…

    Ön ez utóbbi tényről ugyanúgy elpalástolva hallgat, mint ahogy a közjóról papoló tőkés-állam propagandája is ezt teszi.

    Hogy mi a kizsákmányolás, azt itt már legalább százszor elismételtük, de Ön évek során ennek a ténynek mégcsak utána sem nézett, hanem papagájként ismételgeti a szabadságról állított saját érdekéhez fűződő maszlagját, miközben a kizsákmányolásról nagyokat hallgat. Ha tényleg nem tudná – pedig tudja – akkor nézzen hát utána, nem késő öregen sem tanulni Bendegúz uram! Sok sikert csak szabadon.

    Először is Marx tudománya nem szubjektumokon és érzelmeken – mint példul’ az Ön esetében – hanem objektív statisztikai és a Marx-Engels megtapasztalta adatok t é n y e i n alapul.

    Másfelöl ezek felhasználása révén matematikai számítások és képletek által bizonyított tudományos elmélet(ek). Ilyenek többekközt a profitráta és a kizsákmányolási ráta is, sőt ezek szoros összefüggései,ami nem a szeretem,vagy a nemszeretem 😀 , hanem a kegyetlen gyakorlati valóság a gazdasági harc, a gazdaságpolitika kategóriájába sorolja a Marxizmust, ami idestova kétszáz éve vívja harcát, anélkül is, hogy megnevezné ezt a forrását.

    No, de hát, bár egyre kevésbé, de a Newtonizmus, a Darwinizmus is kénytelen még ma is védőbástyákat állítani a maradi konzervativizmussal szemben a saját védelmében. Nemhogy egy olyan tudományos elmélet, mint a Marxizmus is, – Engels szerint „a történelmi materializmus” – amely az emberiség sorsát vizsgálja és rendezi górcső alá és mégis halad előre…

  • SchumackerLady

    Cukihara –> Bendegúz felé
    8.3.12:17

    A munkásosztály lehetőségeit nem is elég nemzeti (azaz „hazai”) viszonyok között vizsgálni, tekintettel arra, hogy bár azonos, vagyis tőkés termelési viszonyok között, de
    más és más „földrajzi hosszúságon” a munkásosztály helyzete – főleg munkabére – a tőke kihelyezés távolságának arányában kizárólag csökkenő tendenciát mutat. Azaz a bérmunkáztatott nemzetek munkásainak a bére a foglalkoztató anyaországtól való távolság mértékében egyre kisebbedik…
    Például a Vietnamban dolgoztatott munkás ugyanazért a teljesítményért az USA-beli munkás bérének a tizedét sem keresi meg. Na de érthető is, hisz’ különben ki a fene tulaj vinné el a gyárát, az eszközeit sőt a Know how-ját is tízezer kilométerekre, ugyanakkora profitért, mint ami odahaza lenne ?… A profit a munka kizsákmányolásán, annak hozzáadott értékén nyer realitást, azon alapul, mert abból jön létre, mégha titkolják is…
    Ezzel a „s z a b a d” módszerrel a tőke az ottani munkán már tízszeres – vagy százszoros – kizsákmányolást realizál, miközben az egyes távol-keleti kizsákmányolt annak örül, hogy van neki munkája és minimális jövedelme. Ám eközben az anyaország, az úgymond „nemzeti” munkásosztály kitudja hány-százezer, vagy hány millió munkahelyét veszíti el, növelve a hazai politikai problémák halmazát. Köztudott, hogy ez a jelenség nemcsak az USA-ban általános…*
    Trump erre rádöbbenve, ezt a tendenciát hiába próbálta cégeket sújtó büntetővámok kilátásba helyezésével megállítani, a >töke . s z a b a d . áramlása< elé még egy álnok elnöknek sincs joga akadályt gördíteni. Miközben e gigászi méretű tőkeexpanzió nemzetközisége, a globális kapitalizmus egy világmunkásosztály [a nemzetközi proletariátus] gigászi növekedésével jár együtt.
    ˙

    *Leszámítva azt a szükségszerű tényt is, hogy az ún.jóléti államok lakossága egyre csökken, ami látszólag szükségessé tehetné a kihelyezett foglalkoztatást…

  • Succubus Lilith

    Cukihara 2022 augusztus 3 12:17 du.

    Nem akarom a Grizit vedeni, mert legtobbszor erthetetlen amit firkal, ami meg ertheto legtobbszor iszonyatos baromsag.

    De aze’ az alabbiakban tevedsz:

    ” Bocsánat, de az Ön szabadságról itt kifejtett nézetei is egy szemellenzős fundametalista konzervatív görcsös kapaszkodás az őskapitalizmus szabadság-szózataiba és frázisaiba. Mert Ön mereven ragaszkodik a tőkés gazdasági viszonyokba öltöztetett szabadságeszményhez, amelyben a lényeg, hogy a társadalom 5-10 %-át kitevő tőkés szabadsága: a korlátlan kizsákmányolás. ”

    Az elso hibad az „oskapitalizmus” kifejezes. Talan meg kene probalnod neked is elszakadnod attol a sok zoldsegtol, amit a partfoiskolan beledvertek. Nincs „kapitalizmus”, csak szabad polgari tarsadalom van.
    A szabad polgari tarsadalom szabadsageszmenyenek nem az a lenyege, hogy szabadon lehet „kizsakmanyolni” masokat. (Ez a kizsakmanyolas szo is nagy baromsag mellesleg. No es korlatlanul nem lehet senkit sem „kizsakmanyolni”, mert abba hamar belehalna az illeto.)
    Az lenne a lenyege a szabad polgari tarsadalomnak, hogy amig nem korlatozzuk masok szabadsagat azt tehetunk amit akarunk. Nem csak nehany szemely, mindenki. Meg a gazdag embernek is vannak jogai, barmennyire is faj ez a marxista emlokon nevelt egyedeknek.
    Valamint az is hozzatartozik a szabad polgari tarsadalomhoz, hogy a torveny elott mindenki egyenlo, es csak akkor lehet valakit megfosztani a szabadsagatol, vagy eletetol, ha azt elotte egy tisztesseges biroi, igazsagszolgaltatasi vizsgalat elozte meg.
    (Hogy aztan mennyire lett korrupt ez a rendszer is, es mennyire egesz mas van ma mar a „szabad” vilagban, az mas kerdes.)

    ” Nem úgy megy az, hogy elhatározza, hogy holnap ő is tőkés lesz… És erről a . r e n d s z e r . gondoskodik is, hogy ne úgy legyen. ”

    Ez igaz. De ez a rendszer lehetoseget adott arra, hogy aki tanul es kap egy jo szakmat, majd vele munkat, es nem szorakozza el a penzet, az 10-20 ev mulva tud sajat kis uzletet nyitni. A fia esetleg meg tovabb is fejleszti majd az uzletet.

    Itt a lehetoseg, a hit es a remeny a lenyeg. A szabad polgari tarsadalomban van miert sokat dolgozni, van esely elobbre lepni.

    A te imadott cuculista tarsadalmadban a szuk vezeto retegen kivul mindenki rabszolga, es nem csak o maga, az osszes utodjara az var. Kitorni nem lehet belole, hiszen a foelvtarsak meg a legjobb barataikat is irtjak, soha nem fognak megbizni egy kivulrol jottben, igy a rabszolgat soha senki sem szabaditja fel. Viszont lehet sztahanovistanak lenni es belerokkanni a munkaba. 🙂

    Na es ki es hogyan tudna kitorni belole, hiszen magan biznice sosem lehet senkinek sem egy igazi cuculizmusban, az meg hogy ha tanul az egyen es kenyelmesebb munkat kap nem sok szart er, mert az igazi cuculizmusban mindenki egyforman keres. Ugyanugy rabszolga marad az osszes aldozata annak a rendszernek.

    A Grizi arra (is) utalt, hogy a te eszmenyi tarsadalmadban azt vittek el fekete autoval es akkor amikor akartak, es a tobbi megfelemlitett rabszolganak meg beszelni sem volt rola szabad.
    Ott nem mindig volt kivizsgalas, surun csak agyonveres. Es azert csuktak be, mert elmeseltel egy politikai viccet.
    De ugy latszik neked az a szabadsag.

  • Schúmacker
    ésCukihara

    A munkásosztály, illetve a kizsákmányolás objektív léte körüli

    hazug köntörfalazás jobboldali körökben ma már odáig megy el,

    hogy a munkásosztálynak mint szociológiai valóságnak már az

    arcátlan tagadása is napirenden van ugyanúgy, mint a bal és a

    jobboldal létét tagadó különböző trükkökkel való összemosása.

    Mindez az érintett tömegek öntudatát hivatott elhomályosítani a

    azok saját társadalmi pozícióik meghamisítása, illetve

    föl-nemismerése érdekében.

    Ebbe a körbe tartozik a fals tőkés szabadságeszmény bemesélése

    és hajszolása módszere olymód’,mint ezt Floridai-Bendegúz nevű

    kollégánk is rendre megteszi, miközben csak a kapitalista

    kizsákmányolás alaptényét felejti el említeni, megismertetni az

    olvasójával.

    Egyébként a szabad tőkekivitel lehetősége, amiről ti itt

    értekeztek már önmagába véve is a szabad kizsákmányolás létét

    bizonyítja. Ezek a tőkekivitelek azon túl,hogy az extraprofitot

    hazaviszik, még az anyaállamnál is leadózzák, amivel adott

    államok ezt a távkizsákmányolást, összekacsintva a

    kivitelezőkkel, alapos indokkal és szeretettel tekintik a maguk

    érdekének is. 😀

  • UTÓIRAT

    Ezeket a tőkeexportőröket, egyben profit importőröket egy csöppet

    sem zavarja, ha autoriter diktatúráknál telepítik le

    bérmunkáztató állóeszközeiket sőt, számukra csak az a fontos,

    hogy a . r e n d . és a termelés államilag is biztosítva legyen.

    A polgári szabadságeszmény távol az anyaországtól nem számít…

  • BENDEGUZ
    2022 augusztus 2
    1:22 du.
    grizi vidám mókás perceket szerzel nekem, mi a te megoldásod az inflációra és az árufölöslegre ami ugyanakkor áruhiány is van amiből fölösleg van, van ami nincs közben lopjátok a szír és az iraq-i olajat is meg a külföldiek bankbetétjeit abból van a Mr Pelosi nak százmilliója a tőzsdén kis bennfenntes kereskedéssel de rá se ránts

  • MIND a fenti valaszolok hozzaszollasaira;

    VALOJABAN ,SENKI nem NYUJTOTT OSZINTE ES SAJAT VALASZAT A REGI mOSZKVAI PROPAGANDA ISMETLESEK NELKUL.

    Hat ha a munka-jovedelmet, ill. a munkara, telejseitmentyre serkento jovedelmet KIZSAKMANYOLAS-nak ohajtjatok nevezni, talan visszutasitnatok barmifele fizeteseiteket kepessgeitekert es munkaitokert?!
    Fogadok hogy NEM.

    De mint az egyik reagalo jelezte hogy Kina, es mind a dicso szociAlaista tarsadalmak uralkodoik alig fizetnek dolgozoiknak fillereket, amig az USA-ban az „ehezo” „nyomorgo” „otthintalan” „rabszolgak 10-20X tobbet keresnek meg a leg-alapvatobb munkakaal is.

    Hat valojaban mi a fenet latttok ellenezhetnivalonak a SZABAD-kozgazdasag mukodeseben.

    Igen ,Adam Smith annak mukodeset irta meg erthetoen az ertelemproblemiaval kuzdoknek.

    De mint mar SOKSZOR kerdeztem, miert nem eltek ottan ahol allitasaitok alapjan el;hetnetek, mint pl. Cubaban, VenezuelABAN, ESZAK kOREABAN, VAGY MEG A SZOMSZEDOS oROSZ BIRODALOKMBAN?

  • aZ „anyaorszag” ESETEBEN, BIZONYARA A mOSZKVAI BIRODALOMOT ERTITEK?

    Hiszen mi lehetne mas helyseg az.Hm?????

  • cukihara;

    Valojaban , Marx eszmeinek az alpaveto ABC-jet a Swajci professor Weishaupt-sorai-utan kovetve jott elmejebe, majd a sajat iszakossaga idejen latva a szollokben dolgozok eseteit.(Mint mar parszor jeleztem, de aki olvassa Marx eletenek adatait az tagadhatatlan.)

    Mifele evszazadokkal ezelotti colloniak esetere hivatkozol???

    A gyarmatok ideje Colombus felfedezesei utan jott letere a vilag hajosnepei altal.
    Portugalok, Hollandok, Spanyolok, Angolok. Sot kesobb a Franciak es meg a Nemetek is gyarmatositottak.

    De mind csupan a kerskedelem celjabol, fokent az azsiai fuszerek, kinai selyem, stb. lehetosegeert.

    Az inditotta Colombust is Azsiaba hajozni a remelt rovidebb hajo-utakon, de eltevedt es felfedezese megnyitotta az Uj-vilagot.

    De a gyarmAtok reges-regen veget ertek.

    Persze mondhato, hogy Magyarorszagnak is Erdely, Szlovakia, Horvatorszag, stb.stb. gyarmatai voltak, amit ma is ismet meghoditani remeltek.
    Azert tamadta meg Kun Bela Romaniat 1919-ben, amit ma is Ti ismet remeltek es panaszkodtok maig is.!
    Azert lepett Horthy csatlossakent Hitelernek.

    A XIX szazad vegetol a XX szazad kozepeig, Anglia meg onallo-nemzetek lehetosegeit tette lehetove az altalanos tanitas szellesitesevel, s azok ma MIND az Angol COMMONWEALTH tag-nemzetei!!!!!

    Vajon miert nem maradt SENKI sem Moszkvai commonwealth egytuttmukodo tagnemzetei?????

    Miert csak pusztito hadak kegyetlen eroszakaival probalja Putin elvtarsatok Ukrajnat leigazni?????
    Egyszeruen mert Moszkva kizsakmanyolta es kegeyetlenul bant minden meghoditott es leigAZOTT NEPEKKEL.
    lASD MA IS MIT TESSZ uKRAJNAVal.

    De MIERT senki nem hajlando, sem kepes OSZINTEN, a SAJAT felfogasa es meglatasa alapjan reagalni a feltett sorokra?????

    Miert csak a XIX szazadi leninista propagandak ismetleseit dobaljatok?????

    Oh, tehat ma allitjatok, hogy Marxizmus, Leninizmus, Sztalinizmus, Maoizmus, (Rakosi-izmus ?) stb,stb, sot meg a Nemet Nemzeti Szocialista Munkas-mozgalom nem annak jelentos resze es a Szoviet Unio katonai csatlossa volt????
    Vajon mit teremtett Moszkva keletr Europaban, Cubaban, Ethiopiaban, Laosban, Vietnamban, Cambodiaban, sot terjedve ma is Venezuelaban, na meg itten is a KMH soraiban a hozzaszollok sokai altal ?

    P.S.
    Ha a termelo-munkaert erdemelt jovedelem „kapitalista kizsakmanyolas” minek neveitek mind a szocialista munka-fizeteseket????
    Mint a havi 900 Forintos seged-munkAs-munkaberet ,(kepzett szakmunkas, normakkal alig ezer Forinjt folottit, amikor egy par cipo EZER Forintba kerult, de egy jobb minosegi Csehszlovak cipo 3 ezerbe. Hm?????

    Miert tortent a forradalom 56-ban?
    Csermanek (Kadar Janos elismerte annak okat, azert igerte Moszkvanak hogy nem lessz tobb forradalomk, s a kozgazdasag elolenditesenek celjabol vett Nemedt bankloktol 33 billio $ kolcsont.
    Persze a korlatozott allamkapitaliozmus nem volt felelnditheto, de nemi penzek lecsopogtek a lakosssag javara is.(Gulyas-kommunizmus)

  • GORGONZOLA utoiratara;

    Nem tisztan velheto hogy mifel orszag/tarsadalom esetere hivatkozik.

    De HA Kina (Vietnam, stbk.) eseteire az allitasa ill. feltetelezese remesen fel;relatott!!!!!

    Kina 1949 utan a Marxizmus, leninizmus, Maoizmus alapjkan a „Great leep forward”, majd a „Cultural revolution” alapjan kozel jkutott a canibalizmushoz.

    Csupan az oreg Dong Xia Ping belatta az iparosodast az egyedulli lehetosegenek.
    Mao az agrar-proletarizmus hive volt.

    A Nixon-Dong talalkozpoval megnyiltotta a lehetosget.
    S $60 billio bfektetesssel Kina az iparosodast kezdte.
    Ma Kina az olcso-munkaerovel kepes elarasztani a vilagot olcso iparfi termekkekkel es azon gazdagodik.

    Kina reszzventek nepszeruek es jovedelmezok a USA-ban.

    Kina z alatal gazdagodik es egyre tobb es tobb USA cegek reszvenyeit vasaroljak fel.
    Az olcso kinai termekek a magasabb pnemzetek munkaberiet „kizsakmanyolja”, Kina amodon gazdagodik es vilaghatalmi celokat kovet.
    Sot a part KB-je megszabta hogy 2049-ra Kina a vilag Super-hatalma legyen.
    Communista Part diktaturaja a Kapitalista kozgazdasagot alkalmazza.

    Persze, a tagadhatalan valosag hogy mind az azsiaik igen kepes es rem szorgalmas egyenek.

  • BENDEGUZ
    2022 augusztus 4
    2:59 du.

    grizi ez most az éppen esedékes agysérved vagy a tegnapról visszamaradt agylúdtalpad?

  • Rodeio

    ebben a „keleti-aluljáróban” egyedül a Lilith képes társadalmi értékelemzésre

    Ha a szocpol érdekel, akkor hallgasd öt

  • Succubus Lilith
    2022 augusztus 4
    4:07 de.

    „..De ugy latszik neked az a szabadsag….””

    tetszik ahogy megpróbálsz „felvilágositani” egy ama rendszer besugójának indult sokadrangu kis haszonélvezöt
    ezeknek nem csak a pénz számit – a „helyezkedés” annál többet nyom a latba
    Nem a marihuán´tól lesz „feldobva” hanem hogy villoghat a saját kis szemétdombján

    Ezek a rendszerek az ilyen habitusokra épitenek
    Ettöl müködnek
    Ezért birnak annyit okádni az orbántársulatra is, hiszen dettó egy az egyben a tükörképük, magukra ismernek benne, csak az megemészthetetlen fájdalom az az, hogy nem ök vannak ott a orbánféle slepp helyében
    hiteles másolat

    a valóságos liberalista társadalomról hiába beszélsz nekik

    halottál már a méhecske és a légy esetetéröl?
    Arról ahogy a méhecske megakarta gyözni a legyet, hogy ne a tragyadombon éjen, hanem az illatos virágmezön?
    Gondolom a hangya és a tücsök történetét sem kell ecsetelni
    Ilyeneket akarsz te hangyaszorgalomra tanitani?

  • butella
    2022 július 30
    10:53 de.

    Mi történt? Rég irtál, az igaz …
    Na de …
    teljesen józanul, a szeplötlen valóságot, és ez jó

    csak annyi talán amiért én feketeseggü vagyok, (vállalom) merthogy jó harminc évvel ezelött próbáltam ezeket a tényeket terjeszteni, mármint hogy ez fog bekövetkezni 30 év mulva a maga zsirjában élvezettel fetrengö, magától elbódult elitisták gögös szabadrepülése okán
    de senki nem volt rá vevö akkoron – ez okon döntöttem ugy, hogy nekem ott nincs tovább helyem, mert nem akarom ezt ott megélni

    Pont a mult héten kérdezte tölem egyik fiam, hogy nincs-e kedvem egy kicsit ott élni (a pszichologus)
    visszakérdeztem, csak nem páciensnek akarod öreg apádat? (mert egy hónap, és mehetnék diliházba – vagy börtönbe, mert a lámpavasak olyan irritálóak)

  • Succubus Lilith

    Azt hiszem, hogy az urak es a holgyek itt osszekeverik a modern imperializmust (vagy kolonializmust), vagy mondjuk ugy az imperializmus/kolonializmus uj modszeret a nemletezo „kapitalizmussal”.

    Menetkozben kialakult egy nagyhatalom gazdasagilag, penzugyileg es katonailag egyarant, es dominalja (legabbis eddig dominalta) a vilagot.
    A penze, akarcsak a titkosszolgalata, befolyik mindenhova, es ahol valaki ellenall az hamarosan vagy szivrohamban hal meg, vagy kitaraznak rajta.
    Penzzel, zsarolassal es eroszakkal tartja fenn a hatalmat. Ez az uj fajta gyarmattartas.

    Ehhez kellett az, hogy az a bizonyos orszag elvigye a gyarait, uzemeit olyan orszagokba, ahol a sajat orszagaban dolgozokhoz kepest az emberek egy szippantasnyi levegoert dolgoznak.

    Ha lett volna ehhez technologiai fejlettseg megtette volna ugyanezt egy feudalis, vagy rabszolgatarto nagyhatalom is.
    Ennek semmi koze a nemletezo „kapitalizmushoz”.

  • Succubus Lilith

    Gabriel 2022 augusztus 4 6:47 du.

    „” tetszik ahogy megpróbálsz “felvilágositani” egy ama rendszer besugójának indult sokadrangu kis haszonélvezöt „”

    Nem kell oket felvilagositani, tudjak ok nagyon jol mindazt amit leirtam nekik, es meg tobbet is. Csak nem hisznek benne, mert a partfoiskolan annak idejen nagyon sokat kellett magolni es valahogy meggyozte oket a sok butasag.
    Vagy most ezert fizet nekik valaki – megint.

    ” Ezért birnak annyit okádni az orbántársulatra is, hiszen dettó egy az egyben a tükörképük, magukra ismernek benne, csak az megemészthetetlen fájdalom az az, hogy nem ök vannak ott a orbánféle slepp helyében ”

    🙂 Az az atkozott zsirosbodon ne lenne!

    De sajnos attol tartok, hogy ha nem is az ide irok, hanem inkabb az altaluk tamogatott magyar ellenzek vezetoi egytol egyig nem csak siman karrieristak, megdicsoult vagy remenybeli tolvajok (ez meg istenes is lenne) hanem hazaarulok is. A legrosszabb fajtabol.

    ” halottál már a méhecske és a légy esetetéröl?
    Arról ahogy a méhecske megakarta gyözni a legyet, hogy ne a tragyadombon éjen, hanem az illatos virágmezön? ”

    Ezt nem hallottam meg, de erdekes. 🙂
    Viszont mivel nem vagyok kereszteny nem kell betartanom Jezus egy javaslatat, miszerint ne szorjunk igazgyongyot disznok ele.
    Szerintem a „disznoknak” is van joguk kupalodni.