II. Erzsébet királynő emlékére — A nagy szeretettel végzett kis dolgok királynője

2022 szeptember 19 9:36 de.99 hozzászólás

A szüleim Kanadába bevándorolt angolok voltak, akik minden évben egy fekete-fehér tévé köré gyűjtötték a fiúkat, hogy meghallgassák a királynő karácsonyi adásait. Ezt a szokásomat soha nem adtam fel. Még mindig ráerőszakolom a sokat szenvedő gyermekeimre és az amerikai vacsoravendégekre.

Ezek az adások általában két dolgot mutattak be. Egyrészt világossá tették, hogy egész életét a hite mozgatja, másrészt – ahogy 2016-ban fogalmazott – „Krisztus példája segít meglátni, hogy milyen értéket képvisel, ha kis dolgokat teszünk nagy szeretettel”.

„Segít látni” – mondta, felidézve C. S. Lewis híres mondását: „Úgy hiszek a kereszténységben, ahogy hiszem, hogy a nap feljött: nemcsak azért, mert látom, hanem mert általa minden mást is látok”.

Üzenetei egyszerűek voltak, de mögöttük kozmikus, szentségi látomás állt, és egy nő példája arra, hogyan lehet Isten természetfeletti szeretetét mások életében valósággá tenni. Hiszen a karácsony üzenete az, hogy Isten azért lett aprócska csecsemő egy szegény család számára egy ismeretlen helyen, hogy megmentsen minket. A „kicsi”, amit ő mondott, nem „a semmi mellett”. A kicsi a minden mellett van. A kicsi az, ahol megtalálod Istent.

Talán azért értette meg a nagy dolgok hiúságát, mert annyi politikai vezetőt látott jönni és menni, és egy birodalmat fokozatosan kicsúszni a keze alól. „Isten nem filozófust vagy hadvezért küldött a világba – mondta -, hanem egy megváltót, akinek hatalma van a megbocsátásra”.

1953-as koronázásakor megjegyezték, hogy mennyire megdöbbentették a szertartás vallási vonatkozásai – különösen az a rész, amely a kamerák és az egybegyűltek szeme elől elzárva, egy arany baldachin alatt zajlott, amelyet négy harisnyakötő lovag tartott. Giles Fraser így írja le a történteket:

„a királynőt levetkőztették bíborvörös köpenyéből, és levették ékszereit. Itt egyszerű fehér ruhában ült egy fatrónon, hogy a canterburyi érsek felkenje szent olajjal – ámbra, cibet, narancsvirág, rózsa, jázmin, fahéj, pézsma és benzoin keverékével -, amelyet egy 12. századi kanálból merítettek. Ekkor énekli a kórus a ‘Zadok, a pap’ című éneket, amelynek szavai a Királyok első könyvéből származnak.”

A királyokat és királynőket nem választják. Nem pályáznak az állásra. Életük szent, Isten által kiválasztott. Karácsonyi üzenetei arra emlékeztetnek bennünket, hogy a mi életünk is ugyanolyan szent, és ugyanolyan kiválasztott. Annak szolgálatában kell tölteni őket, „akinek szolgálata a tökéletes szabadság”.

A királynő utált csalódást okozni. Életrajzírója felidézi, hogy 1982-ben egy zavart férfi jelent meg a hálószobájában, aki azzal fenyegetőzött, hogy egy hamutartóval felvágja az ereit. Egy ideig egyedül volt vele, mielőtt megmentették. Az ember azt hitte volna, hogy kiveszi a szabadnapját. De nem, még aznap reggel megjelent a 11 órai beiktatásán. Az emberek büszke családtagjaikkal érkeztek, hogy átvegyék a kitüntetéseiket és találkozzanak vele, és ő nem akarta elrontani a napjukat.

A már amúgy is apró termetű nő az elmúlt évben összement, ahogy a kor megviselte. De még ha fogyott is, és gyengült is, valahogy mégis nőtt az erkölcsi tartása; ha valami, akkor az egység szimbóluma lett, hitelesebb, szeretettebb.

Két nappal a halála előtt kirángatta magát az ágyból, felöltözött az alkalomhoz illően, és egy bottal megtámasztva, széles, üdvözlő mosollyal fogadta utolsó miniszterelnökét. Nem akart csalódást okozni.

Az első Erzsébet királynő, akit a történelem oly nagyra becsül, rettegett a haláltól, és amikor haldoklott, a padlón guggolt, félt még egyszer utoljára ágyba bújni, tartva attól, hogy találkozik a teremtőjével.

A második Erzsébet, a mi Erzsébetünk, békésen, fanfárok nélkül, az örök életre való feltámadás ésszerű, vallásos és szent reményében távozott. Ő volt a nagy szeretettel végzett kis dolgok királynője, egy Gloriana a korok számára.

Anthony Burton, Saskatoon korábbi anglikán püspöke

99 hozzászólás

  • Nincsen tobbe Erzsebet Angol kiralyno, a mult tortenelmehez tartozik mar.

    De a szerzo elfelejtette hogy az Angolok probalkoztak mar a koztarsasaggal, sot le is fejeztek kiralyukat mert uralkodni probalt eletuk felett, Elso Karoly kiralyt, s nem csak megszabott kotelesege alapjan mint a tarsadalom egyesito-jelkepe lenni.
    De nem volktak tul-sikeresek a „koztarsasaggal” sem, mert igen boldogtalanok lettek a politikussaikkal.

    A kiraly, vagy kiralyno sikeres es nepszeru volt aki teljesen fuggetlen, semleges tudott maradni, nem is emlitve hogy fejet sem vesztette
    .
    Azert lattad valojaban „unnepelni Anglia lakossainak millioit, azert tartottak tiszteletben elismersve mint allamfojuket es hazajuk symbolumat.

    Persze vannak itten akiknek az imadot symbolum a voros-csillag meg a sarlo-kalapcs.
    De valojaban az mit jelkepezett es mit jelentett a sok szerencsetlen millkiok szamara, sot ma is sokfele.

    Nem lattad a hirekben a szerncsetlen Venzuleai menmekuloket akiket DeSantis kormanyzo „Martha’s Vineyard” szigetere kukdott.

    P.S. Martha’s Vineyard’ szigete a Kennedy-k es billiomosok, politikusok kedvenc nyaraloja.

  • Testben, lelekben orok vedoje es terjesztoje vagyok mINDEN emberileny elzalogosithatlan jogainnak vedaelemben.
    Bele-ertve pesze, legelsokben, a vallas szbadsag korlatozhatalan jogat.
    Barmi vallasu, vagy vallastalan, es Isten-tagado is lenne a cikk szerzoje, de az allitasa, „Istenke csecsemo lett…” megjegyzese meg a gyerekessgnel is ostobabb.

    S talan velhetnenk azt is, hogy egy Angol-Canadaiva valt egyen tudatban lenne a kiraly-kiralyno erkolcsi es toprvenyes kotelezetsegevel 100%-oasan semlegesnek lenni?

    Masodik Erzsbet azt 100%-osan betartotta, azert lett 70 eves kiralysaga letere a lakossag elismereset, tiszteletet es szeretet megnyerve.

    Erzzsebet nincsen tobbe.
    Felvilagszerte lathattatok a „red coats” (a voros kabatoso)k, a „beef-eater”-ek, a feher-tropusi sisakosok, a ragyogo-rez-sisakoos kiarlyi lovassok, meg a medve-szor-sapkasok sokasagait.

    De a 10 napos szertartasok alatt csupoan egyetlen egyent lathattal aki a „real democracy” tablaval tuntetett.

    Persze az Angoloknak volt gyakorlatuk a Koztrsasag-al.
    Sot le is fejeztek kiurtalyukat csupan mert igazi ‘uralkodo kiraly’ probalt lenni , kotelesseg ellenere es alakossagot uralni probalata.

    De a politikusokkal igen boldogtalanok voltak, s a kiralyt, igen, teljesen fuggetlen kiralyt ohajtottak inkabb.

    Vajon hol talalnal egy teljesen fuggetlen, tisztesseges, szavahiheto es erkolcsos politikust, nem is emlitve az itteniek alatal magasztalt diktatorokat.

    Fia, harmadik Karly mar is emlitest tett az allamfo-tisztsegenek reformalasan, gyanithato persze hogy nem valami „proleter-dictatura”-ra gondolt volna, vagy azt Anglia lakossag elfogadna.
    Hetveeneves korara talan majd lenne nehanyeve azt bizonyitani is.

    Vajon mifele „reformokra” gondolnanak az itteni Magyarorszagiak.

  • A fiatal Erzsebet koronazasat 1953-ban a Pesti Angol kovetsgen lattam.
    Meglepo volt a tomekeg-ozonlese a kovetseg-epuletebe, fokent hogy Rakosi rendorsedege, sem az Allamvedelmi Osztaly emberei nem is problatak senkit megakadalyozni a belepesre, tehat en is mentem a tomegekkel.

    Hasonloan lattam 1953-ban Sztalin halalat-ismertetoket.

    De a leg-meghatobb volt az 1956-os Februarai Bolshevic part Congressusa, amikor Nikita valojaban igenkozel jott a ‘tomeg-gyilkos’ megnevezeset hasznalni a hatalmas vezeruk leleplezesen.

    Az valt a valtoasok kezdetenek okozojava es az Octoberi Magyar Szabadsagharcosok forradalmava.
    S annak veg-eredmenye serkentette mind a „pufajkasok” elolepeseinek a lehetoseget.
    A Marxista slogan tagadhatalan persze, hogy barminek a vege valami kezdete is.

    Vagy hogy minden jobol valami remenytelen leheto, sot ellenkezoleg is, hogy minden joban talalhato valami rettenetes es remenytelen.

    Az ismetlodik a magyarokkal, mondhatnank Magyarorszag tortenelmi eseteiben?!
    Minden veg-eredmeny ugyan az a remenytelen lehetelenseg.

  • Az Angol Monarchia masik oldalrol nezve, ha az megjegyezheto lehetne itten.

    Az Angol kiralyi cslad, es nem csak a hivatalos szertartasok koltsegei, hanem megszabott jovedelem az adofizeto lakossag zsebeibol, evi, kb. 100 millio dollarra megy.

    Nem is emlitve hogy III.Karoly kiraly kb. 34 billios kiralyi vagyont orokol, amin persze nem kotelezve fizetni a 40%-os oroklesi adot amit minden mas Angol, (UK) polgarnak kotelessege.

    Magam NEM agitalok sem a kiralysag melett, sem ellene, csupan az egyenek, s MINDEN emberileny elzalogosithatalan jogainak elismerese es biztositasa melett.

    Amodon kovetve minden UK polgar jogait is szabadon hatarozni allamformajuk es szulofoldjuk-esetebn, a sajat jovojukon es hazajuk es hon-testvereik jovojen.

    Vajon ki mas mondana AMEN-t amelett?????

  • Akit érdekel és a szerzőnek is elárulom,hogy azt a bizonyos „ismeretlen helyet”Bét Lechemnek hívják és nem is Betlehemnek.
    Azért született jászolban,mert az akkori „antiszemiták” már akkor sem akarták,hogy a tiszteletre méltó zsidó Anya házban, emberhez méltóan szülhessen.

  • BENDEGUZ
    2022 szeptember 19
    3:11 du.

    grizi, a király miért fizessen bármilyen adót saját magának?
    királyok és köztársasági elnökök között a pompa különbség de az ésszerű gazdaságos kormányzás nem, ez a nyugaton nem mindenhol valósúl meg legkevésbé usa ban ahol a „külföldi bevételek” fedezik a 32 trillió államadósságot ennek formája „Loppkowitz” természetesen valamelyik amendment alapján és van rá passzus valahol ember legyen a talpán ha megtalálja de csinálják mert a durrbele van meg a szétbombázlak b+ ha nem teljesítesz … de ma már ez kezd nem működni és sokan nagyon idgesek emiatt

    te hogy látod, grizi?

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Két mondat a cikkből:

    „II.Erzsébet:…hiszek a kereszténységben, ahogy hiszem, hogy a nap felkel…”

    „…I.Erzsébet … rettegett a haláltól…”… Félt attól, hogy találkozik a teremtőjével.”

    Pedig mind a ketten „szent olajjal felkent” királyok voltak, akik e szavaik alapján mégsem álltak azonos platformon a kereszténységet illetően. Hisz’ az a keresztény, aki fél a feltámadástól, ill. „közel kerülni a teremtőjéhez”, vagy nem is hisz benne, azt megette fene. Ez a hitetlenség hatalmas bűnei folytán terheli a lelkét.

    I.Erzsébetét aki többekközt tengerikalózoknak (pl.sire Francis Drake-nek) adott pátenseiért és magas állami rangokért, mely által igaz, a rabolt aranyak megmentette Angliát a csődtól sőt ezzel világbirodalommá tette , ám ezzel közönséges bűnöket vett a saját fejére.

    II.Erzsébet kis dolgokban tett lépéseivel jelentősen csökkentette Anglia nemzetközi tekintélyét. Ilyenek voltak, pl. a saját húga Margit hgnő. magánéletébe következetlen beletaposása és öngyilkosságba kergetése, de ugyanez elmondható Károly fia magánéletének szintén nem konzekvens, elfogult felforgatása amely végülis Diana Spencer menye végülis halálba kergetésével végződő sötét, morbid tragédiájává fajult el…

    S végül: amit Margitnak ő, mint az Anglikán Egyház feje megtiltott tudniillik, hogy a hercegnő egy elvált emberrel kösse össze az életét, ugyanazt végülis megengedte Károly trónörökös (!!!) és Kamilla házasságát illetően. stb.stb. Tegyük hozzá, hogy Margitnak ha megszegi, a parancsot, az éves nem kevés állami apanázsáról kellet volna lemondania…

    Tény, hogy Erzsébet kötelességének érezte a királyság, a saját családja tekintélyének a megőrzését ha úgy gondolta, akár annak alapos felforgatása árán is…

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Gyuri10

    Már begbocsáss, de annak a „tiszteletreméltó zsidó anyának” a fogantatás körülményei mindmáig tisztázatlanok, hacsak a „jóságos gyám” József közben mégis magára vállalná a >valódi apa< szerepét…

    Ugyanis, azokban az időkben, nemcsak a zsidóknál, de minden más civilizált társadalomban úgy vallási, mint szokásjog szerint is tiltva, büntetve volt a leányanyai státusz, vagyis zabigyerek világrahozása. A legkevesebb az volt, ha a kismamát kitagadták, illeetve nem is fogadták be…
    Ugyanezt a szokást a kereszténység is átvitte gyakorlatba.

    Abból a célból, hogy a "Szüzanyát" mentesíthessék e "bűnvádi" teher alól, erre kerekítettek ki az ő számára egy ilyen szent-család legendát, amely még utólag olvasva is rengeteg ellentmondást vet fel annak hitelességét illetően…

    Egyébként talán épp ebből kifolyólag maga Jézus az ÚSz-ben több helyen is megtagadja a családját, apját és anyját is, azzal az "indokkal", hogy az ő "atyja" valahol egészen máshol lakozik. Hívásukra tehát ki se megy hozzájuk a Gecsemáne kertje elé…

    De a "Szentcsalád" sem elég lojális őhozzá, amikor több epizód szerint is kétségbe vonják Jézus épelméjűségét…

    Ellentmondásos féltestvéréhez szent Jakabhoz fűződő ""ideológiai"" kapcsolata, akit aztán az őt legtovább túlélő apostolként tisztel a keresztény világ is. Jakab és még 8(?) testvére Jézusnak mind Mária fia, de az evangéliumok itt sem tisztázzák, hogy ki is lehetett a testvérek atyja, akkor, amikor Szent Józsefről később már egy árva szó, annyi nem esik. Érdekesség számba megy, hogy Jeruzsálem egyik ókori barlangsírjában, neem a golgota közelében felfedezett osszárium (csont-tartó kőláda) amelybe korabeli héber betűtípussal vésték bele József családja: Mária, Jézus, (talán:) Jakab és még több más nevet is…

    Nem mellesleg az sem lehet véletlen, ahogy Jézus áll hozzá a férfi és nő, ill. a házasság kérdéséhez s ahogy ennek keretében Magdalai Máriát mint feleséget hordozza magával mindenhová, miközben időnként annak száját is csókkal illeti, amit a féltékeeny apostol társak kifogásolnak is… 🙂

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2022 szeptember 19 2:46 du.

    ” A fiatal Erzsebet koronazasat 1953-ban a Pesti Angol kovetsgen lattam. ”

    Na, ezt most nem hiszem el. Az nem lehet, hogy egy kozel analfabetat beengedtek akkoriban az angol kovetsegre. Valami jobb meset talalj ki Bendeguz testver!

    .
    gyuri10 2022 szeptember 19 3:31 du.

    ” Azért született jászolban,mert az akkori “antiszemiták” már akkor sem akarták,hogy a tiszteletre méltó zsidó Anya házban, emberhez méltóan szülhessen. ”

    Haaaaaaaaaaaaaat… ha beleszamitod azt is, hogy az evangeliumok mar abban a korban irodtak (az elso is) amikor a romai polgarok elegge utaltak a zsidokat, meg csoda is, hogy olyant bennehagytak a tortenetekben, hogy a romai katonak oltek meg Jezust. Normalisan azt varna az ember, hogy ezt is atirjak es a gonosz zsidokra kenik. Persze meg igy is minden jol informalt zsidogyulolo azt harsogja, hogy a zsidok oltek meg Jezust… tehat nekik mindegy is.

    Ródeo11 2022 szeptember 19 10:43 du.

    ” grizi, a király miért fizessen bármilyen adót saját magának? ”

    Hogy nojon az allamkassza. 🙂

  • Succubus Lilith

    „tisztelthölgyeimésuraim” 2022 szeptember 20 7:48 de.

    „” De a „Szentcsalád” sem elég lojális őhozzá, amikor több epizód szerint is kétségbe vonják Jézus épelméjűségét… „”

    Ebben a tortenetben, vagy „jelenetben” az a legizgibb, hogy erkezett Jozsefhez almaban egy kommunista angyal meg korabban es megmondta neki, hogy a szuletendo fia nem akarki lesz: „József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert ami benne fogant, az a Szentlélektől van. Fiút fog szülni, akit nevezz el Jézusnak, mert ő szabadítja meg népét bűneiből.” (Mark elso fejezet.)

    Nemtom ki mennyire lehet feledekeny, mer’ aze’ kozben eltelt 31 ev, de szerintem roppant hulyenek kellett lenniuk a szuloknek, ha ezt felteteleztek a fiukrol.
    Arrol mar ne is beszeljunk, hogy ez a komcsi angyal hazudos volt, mert Jezus nem szabaditotta meg a nepet a buneitol. 🙂

  • Példabeszéd az egyes uralkodók alattvalóikhoz való attitűdjéről:

    Ha a franciák királyát megsértették, az illető a Bastille foglya lett, arcán valami vasálarccal.

    Ha a porosz királynak ellentmondtak, az illető sáncfogságra ítéltetett

    Ha a mondenoroszok Cárjának nem tetszőt mondott valaki, Szibériába száműzték.

    Ha..ha az angol királynőt megsértették, akkor ő felvonta a szemöldökét és fagyos hangon csak ennyit szólt:
    „Uram, amit ön mond a roppant érdekes, de minket EGYÁLTALÁN nem szórakoztat.”
    (És akkor még két távolabb álló alattvaló összenézett, hogy mennyire udvariatlan tud lenni néha a királynő..)

    Hát kérem..ez most megtörtént:
    Az angolok királya (Charles) a temetési ceremóniák során találkozott az utca embereivel. Az egyik azt találta mondani neki emelt hangon hogy egyre nehezebb a megélhetés és akkor ilyen monstre ünnepségekre költik a sok pénzt.

    Charles erre csak annyit mondott hogy ” Ó ” és egyszerűen otthagyta az illetőt…hát nem udvariatlan ?

  • Succubus Lilith

    Meg annyit tennek hozza, hogy a fenti Biblia idezet (ha nem lesz kimoderalva) ugy folytatodik, hogy: „” Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr mondott a próféta által: „Íme, a szűz fogan méhében, fiút szül, akit Immánuélnek neveznek” – ami azt jelenti: Velünk az Isten. „”

    Namost, Jezus a Jehusua nev egyik valtozata, ami azt jelenti, hogy „Jehova megvalt” vagy „Jehova megvalto”.
    Az Immanuel meg azt jelenti, hogy „Az Isten velunk van”. (Itt nem a Jehova nevet, hanem az El, Isten szot hasznalja.) Tehat az angyal azt mondja neki, hogy adja a fiunak a Jezus nevet, es ettol allitolag az a profecia teljesedik be, hogy a fiu neve Immanuel lesz. Nem rossz… sikerult nehany mondatban sajat magat meghazudtolnia a konyv irojanak.

  • Tisztelt 2022.09.20. 6:18
    „tisztelthölgyeimésuraim”

    Ne feledd, hogy amikor Angliai Erzsébet Drake-et és más bűnözőket használt fel a saját hatalmi céljaihoz, azt végsősoron a Brit nemzet naggyá-tétele érdekében követte el.

    Tette méghozzá és ugyanakkor mindezt, egy szintén keresztény nagyhatalom ellenében. Ugyanis e kalózvezér támadásait mindig a spanyol Armadának az új-világban összeharácsolt kincsekkel – főleg arannyal – megrakott hajói ellen intézte…

    Márpedig abban időben rablott holmit rabolni keresztény erkölcs és uralkodók szemében csupán egy afféle „szemet-szemért filozófia” érvényesítése volt. (Kivéve, ha azt jobbágy követte el.) Persze, maga, őfelsége I.Erzsébet a spanyoloktól újra lopott aranyát valójában nem afféle keresztényi jóságból, olyan igazságtételnek szánta, hanem nagyon is a saját kincstárának a feltöltésére…

    Hozzátéve azt is, hogy a hispán katolicizmusnak pedig bőven maradt még abból az erősen véres árnyalatú szajréból, mely bűnökön még az sem segített, hogy az összes meghódított tengerentúli területet telistele építette rémesnél rémesebb (ellenreformációs koloniálbarokk) keresztény templomokkal, amit peersze korántsem vezeklés gyanánt szentelt az Úrnak, hanem egyrészt hálából a szerencsés aranyfogásért, amit az új földrész fölfedezése akkor egyelőre még csak nekik nyújtott. Másrészt pedig azért az életben hagyott, de erőszakkal, úgymond „megtérített” 😀 , akkor indiánoknak elnevezett, őslakos új hívekért, akiket azonban ők így sem tekintettek – és ma sem tekintenek – embereknek. Viszont,eredeti hivatásának megfelelően mint jobbágyot röghöz köti a szerencsétlent …

    *

    II.Erzsébet mai napig is tartó, látszólag magánproblémái megoldásán, a cikkben állítólag bármennyire mélyen-hívő is volt ő felsége, a királyság intézményét, és a család tekintélyét fenntartandó – ő is ember – kénytelen volt a saját családtagjai felett is néha igazságtalan pressziót gyakorolni.

    Hiába: Valaki vagy király, vagy pedig ember…

    Üdv: BrunszvikTeri

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2022 szeptember 20
    7:48 de.
    Dan Brown a Da Vinci kódban hasonló konklúzióra jutott.A római pápa által keresztények számára betiltott könyv,tulajdon képen beomlassza az egész Jézus mese hitelességét.Mehetnek vissza a szobor imádat pogány hitébe.”Rossz nyelvek szerint”A Szentlélek egy római katona képében jelent meg.Vannak azonban más verziók is Egy biztos,hogy ez az új vallás tűzzel vassal beégette magát a kételkedők testébe-lelkébe.Ez érvényes a mai napig is,csak az eszközök változtak.

  • THL;

    Nem az Angolok hanem Cortez es Pizzaro Spanyol hoditok hadai „rabolta el” mind az Inkak, Aztekok, stb. aranyait, a „Sapanish Armada epitesenek koltsegeit fedezni.

    De az „Armada” soha nem erte el Angliat.
    Anglia gyozedelmeskedett egy kard-csapas nelkul!!!!!

    Az akkori Angol-Spanyol hatalom kuzdelem hasonloan vegzodott mint a Sz.U.- USA kuzdelem eredmneyei.

    A fiatal rabbi SOHA NEM valotta magat annak amit allitasz.
    Sot pont ellenkezoleg, rem erossen annak elleneben a Torah alapjan hirdette a Mitzwohok teljes betartasat.
    Legalabb olvasnad azt!

    Sot ket geneologiai teljes adatokat is kozolt, csupan a Romai egyhaz dogmaja allit Isten-ellenes meseket!!!!!

  • GEYZA;

    Az aangol adofizetok zsebebol volt a temetesi ceremoniak fizetve.

    Az angol kiralyi csalad igen gazdag, sot fizetest is kapnak az adofizetoktol, es most Charles billios oroklesen adomentes. Persze mind a koztarsasagi elnokok” is.
    Azok is csupan ceremonial alasokat toltenek be.

    Na de az az Angol lakossag hatarozatan fugg.

    A Magyarok keptelenek barmi hatarozaton donteni, vagy meg felfogni is valami szuksegesszeruket.

  • III.Charles baratsagosan jarta az utcat es kezet fogott sokkkal, csupan egyetlen not lattam a hirekben megcsokolni kezet.

    Egy masik no az arcan csokolta.

    Hat igazi „kinek a pap es kinek a papne”.
    Ezen esetben a jovendo kiralyuk volt.

  • LILITH:

    Ha lergalabb olvasan nemi Izrael tortenelmet, lathatna, hogy abban az idoben senki Israelita cslad nem igen neveztevoln fiat egy Gorog-nevvel.
    Utaltak a romai uralmat es mindent Romaval kapcsolatban, ertve nyelvuket is.

    A „JEZUS” az a Gorog valtozata a Joshua-nak.

    Miert nem mprobalnak hasonlatba venni a fiatal rabbi idezet (pirosbetus sorokat) a Torah Mitzwoh-jaival.

    Mind ami nem egyezik ,az a kesobbi romai papsag , Teodosus csaszar koratol eredoen tortent,ill. lett a romai egyhaz dogmaja.

  • Oh come on Gurio;

    A Hassidik szekta rabbija volt a ferfi, 100%-osan hivo es kovetoje, betartija volt a Torah minden Mitzwohjainak.

    Olvasd az idezett szavait, sot meg testverenek sorait is.

    Amit 400 evvel kesobbi Constantinus romai csaszar alapitott a sajat Mitra-hite alapjan ,majd 200 evvel kesobb Teodosus az mind az akkori vallasokat koveto eszmekbol eredoek.

    Miert nem olvasnad a letezo es olvashato adatok bizonyitekait, mind talalhato a http://www.-en.

    Miert a sajat elkepzeleseidet es almaidat allitod itten ??????

  • namost itt a biblia óh de régi és az annál újabb passzusait ídézni II. Erzsébet angol királynő nekrológjaként nagyon tréfás mókás és semmi köze sincs hozzá
    angliából ugye Nagy Britannia váltó versenyt folytat mai napig a többi rabló gyarmatosító € országgal amely versenybe a németek most újra be akarnak szállni mert a történelem eddigi szakaszában valahogy kipofozták őket minden honnan, most meg a közel keleten OPEC + -ék harsányan ki is röhögik őket ez a zöldeslilahupikék törpikék kormányzatnak csúfolt csinnbummcirkusz a tekintélyüket rombolja és bárhol olvasok erről az összes beszóló harsányan röhög és kárörvendően rajtuk amit a többivel együtt megérdemelnek!!!

    ma van 2022 Ősz első napja és itt Torontóban a következő napokban már egyszámjegyű hómérsékletek lesznek az uccákon de itt béke honol és a szagos retorikát sem hajtják túl mert a kóbor kutyát sem érdekli ha felment a sör ára meg a kajáé is de rend van és délről nem gyűrűzött be a sz…szag itt friss a lég

    a királynőt már ólomba csomagolták és a múlté Charli a harmadik meg majd megpróbálja összetartani ami szét akar esni már x+ éve, izzaccság szaga is van

    közben zselé megint de a kóbor kutya sem érdeklődik

  • LILITH es mind a „szeplotlen fogamzas” kovetoinek;

    Ket geneologiai adat adva a Gospel-ban.
    Nyujtva hogy David DNA altal fogamzott utoda.

    De HA NEM Jozef fogamzata, akkor NEM lehet az igert Messiah.

    Jozef , a Juda, Miriam meg Levi leszarmazottait adott az iro (Matt es Luke) az „oroszlan”es a „barany” abrazolasa, ill. feltetelezese.

    A Jerusalem ut-epitkezese (1970-es evekben) alkalmaval feltart sirban a „bone-box” nev-adatai egyenloek, de semmi mas bizonyitek nem tallava a csalad sirbvoltjaval kapcsolatban.

    De NE feledd a Mitzwoh toltja az emberileny tiszteletet, hasonloan testvere James (a James 2;8,9 es 10 ben azt megbocsajthatalan bunnek nyilvanitva irta.

    OLVASS ES brobalj EMLEKEZNI barmi adatok es allitasokon!!!!!!!!!

  • Barmi velemenyeket is hirdetnek itten az allitolagos magyarok, de az angolok legalabb kepesek voltak megorizni ezer-even-at hagyomanyaikat, tortenelmuket es allamformajukbol eredoket.

    Az talan elavultnak tunik itten az olvasoknak, de az emberi-jogok alapja az Angol Magna Carta-abol eredett.

    Szerencsetlenul, a magyarok semmi ahoz-hasonlithatot nem voltak kepesek emegorizni ezer-esztendon at.

    Persze aki hajlando lenne olvasni meg a „Arany Bulla” adatait is lathatna annak eredtet az Angoloktol.

    Sajnos a magyarok ezer-esztendo utan sem kepesek hatarozni, vagy donteni ,hogy valojaban mit is ohajtananak.

    Na de amig, az ocsarkodo szidakoasok kielegiti oket, hat a vilag mit is velehetne rajtuk?

  • BENDEGÚZ
    2022 szeptember 21
    1:57 du.
    Nem tudom és nem is akarom tudni,honnan veszed ezt a fene nagy tudást.Ha csak egy tized résznyi tudásod lenne,mint THL-nek… Ami a Te történelmi és vallási tudatlanságodat illeti,nem vagyok hivatásos teológus és Hozzád hasonló troll sem.A Te magyar nyelvű fogalmazásoddal és helyesírásoddal csak egy ékírásos blogban kellene tündökölnöd.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Succubus Lilith
    22.sz.20.6:15&56

    Az még hagyján, hogy a maguk mentségére a már „győztes” római időkben miféle úgymond önigazoló evangéliumokat irkáltak össze a körülmények miatt kitérésre kényszerített szerencsétlen, renegát hitsorsosok… Azonban hogy ezekbe, a ma történelmi tényeknek kikiáltott fantazmagóriákba mennyi, finoman szólva, de később is hivatkozási alapot szolgáló tévedést csempésztek bele, az már olvasva is felháborító…

    Az első és a legfontosabb a megváltó kérdése. Mégpedig az, hogy Ö volt az emberiség megváltója. Kezdve azon, hogy a sokat hivatkozott szegényeket, a kor igazi szegényeit mégpedig a rabszolgákat [az Ú.Sz. Apcsel. több helyen is.]: „Ti szolgák pedig fogadjatok szót uraitoknak…” Nemhogy nem váltotta meg, de Pál az „új vallás” jegyében átmentette egy új fogalom, a jobbágyság körébe

    Jézus a zsidóságon kívüli akkori, úgymond’ pogányokat sem válthatta meg sőt: amit „saját leírt szavai” is igazolnak, mikor a Hegyibeszéd során az erre vonatkozó konkrét kérdésre tudniillik, hogy tanítja e majd ő, ill. ők tanít(hat)ják e a pogányokat is, Jézus azt feeleli, hogy
    „Ne adjátok oda kutyáknak azt, ami szent, gyöngyeiteket se szórjátok a „disznók” elé, nehogy lábukkal széttapossák azokat, majd megfordulva széttépjenek benneteket.” [Mt.7. 6.]
    A megváltó tehát eképp’ vélekedett az állítólag megváltandó milliókról…

    Ugyanott, az állítólag hatalmas hallgatóság előtt, tulajdonképp megesküszik arra, hogy ő úgymond nem azért jött, hogy a Törvényt – azaz a Tórát – elutasítsa és megtagadja, hanem épp ellenkezőleg, azért jött hogy fenntartsa és megvédje a zsidó törvényt és próféták tanítását az ártó szándékú betolakodóktól …
    Magyarul, a megváltás már „ideológiai” szempontból sem vonatkozhatott az ő vallásán kívülállókra…

    Másfelől, a „várják, mint zsidók a Messiást” enyhén gúnyoros szólásmondás is csak úgy és annyiban érvényes, hogy várják a MAGUK FELKENTJÉT, azaz az egyetlen olyan legitim uralkodót, aki elsősorban a Tórában lefektetett szabályoknak felel meg.
    Tudniillik nem úgy, mint ahogy pl. már nagy Heródes király sem felelt meg azoknak a messiah-i elvárásoknak bármennyire is fejlesztette „Palesztina” római jelleegét műszakilag: UTAKKAL, STADIONOKKAL 😀 ERŐDÍTMÉNYEKKEL, VILÁGRASZÓLÓ ÉPÍTMÉNYEKKEL, stb… Mert őt is a pax romana jegyében, a rómaiak ültették a zsidók nyakára… Tulképp’ ő is rómaibb akart lenni a rómaiaknál…

    De ha már Heródes… Sötét történelmi hazugság az is, hogy Heródes hajtotta volna végre azt a galádmód’ tömeges csecsemőgyilkosságot amiről az Ú.Sz. szól csak . a z é r t , hogy a konkurens és az ő állására állítólag jogosan aspiráló Jézustól megszabaduljon. T u d n i i l l i k . Heródes már Jézus [a szent könyvszerinti] születése előtt 4 évvel [isz.e 4-ben] elhalálozott, ergo, még Heródes trónjára ő már az anyaja hasában sem számíthatott.

    S még egy ráadás. A Máriát szűzként mai értelemben emlegető keresztények, óriási tévedésben vannak. Ti. az ókori héberben ez a szó nemcsak az intakt, azaz szeplőtelen leányt, hanem a nem házast, a „h a j a d o n t” is jelentette. Ergo a „prófécia” szeplőtelen fogantatása is csakis így és erre vonatkozhatott, minthogy az orvosi irodalom is csak közös fürdőzés, vagy szintén közös lepedőhasználat esetén ismeri el a szűznemzés fogalmát. [A harmadik eset, bocs’ de már nem felel meg a férfi által nem érintett, érintetlenség, az ártatlanság vélelmének… 😀 ]

    +1:
    Jézus, ha valamelyest hihetünk az evangéliumok bizonyos szövegeinek, aképpen vonult be Jeruzsálembe, azt az érzést keltve[!] az ünnepre gyülekeező tömegben, hogy ő a Mesiah, azaz a zsidók legális királya azaz a z . ő . m e g v á l t ó j u k , az az ember akit egy prófécia szerint ők vártak… A bevonulást a tanítványok, ill. követői készítették elő, mint PR tartozékát egy messiah-nak.
    Megjegyzendő történelmi tény, hogy ő előtte, már hét kóbor, hamispróféta próbálkozott ezzel a dicsőséggel, de azok sikertelenül.

    A katholikus ill. Karoling utókor [isz.800.k.], az általad is említett József dávidi leszármazásával próbálta meg ezt az ellentmondást feloldani. Bizonyíték, avagy inkább bizonygatás gyanánt felállította az úgynevezett . J e s s e . f á j á t , amelybe Máriát építi be, mint leszármazottat, holott a prófétai szó (angyali álom) megszólalása is csak Józsefet említi úgy mint Dávid, felkent király [mesiah] leszármazottját.
    DE ha mégis igaz lenne e mindkét családfa variáns, akkor pedig József és Mária unokatestvérek voltak. Ez a vérrokoni állapot szintén tartalmazna némi aggasztóan súlyos „genetikai” és papi (rabbinikus) tiltást. 😀
    A lényeg az, hogy az angyali figyelmeztetés minek is bíztatja, bátorítja Józsefet, ha az ártatlan Mária áldott állapotában.

    Ui.
    (Idevágó régi pesti vicc:)
    Egy űrhajó földkörüli pályáján szétrobban…
    Az angyalok egy föld körül keringő téliszalámit röptében elkapnak…
    Vizsgálgatják, markolgatják, forgatják, tanakodnak a nagy húshengerer fölött találgatva, hogy mi a fene lehet az…
    Végül, az egyik puttó azt javasolja, menjenek el az egykor földi illetőségű Máriához, ő majd biztos tudja a tuttit…
    Mária; úgyszintén csak fogdossa, forgatgatja és markolássza, a szalámit sőt kissé meg is nyalja,majd álmodozva nagybölcsen ím ígyen szóla: „Tudjátok, a Szentlélek az pontosan ilyen volt
    – csak nem volt rajta spárga…” 😀

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    BENDEGÚZ
    21.1:57

    Én úgy vélem, hogy ebben a kérdésben egyetértünk, csak Te nem tudsz magyarul olvasni. – Írni se sokkal jobban…
    Kérlek részletezz és ne halandzsázz!

    Te csípőből tüzelsz, ami tudtommal texasi és nem floridai tempó.

    Tudod mit ? Előbb fontold jól meg, felsőbbrendűségi (Übermensch-i) komplexusod eredetét, s csak aztán lőjj… 😀

    Kérem, a kifogásolt tételek dátumát, óra, perc és bekezdés helyét és időpontjait is… Ne titkolózz! Elő a farbával!

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    T. Gyuri10!

    Tedd már meg nekem kérlek azt a szívességet, hogy Subbkubus Lillithnek az itt 20/6:56 allatt jegyzett Jesuah, és Jehova, meg Emmanuel nevek elemzése, logikája igaz e, illetve tényleg úgy fordítható le e, ahogy azt ő itt állítja ?

    Nekem ugyanis, ebből „a megjósolt Emmánuelből hogyan lett mégis Jézus” egy afféle katolikus halandzsának tűnik, melyet valami kifogásként találtak ki arra a merő változásra, hogy közben s végülis a megváltóvá avanzsáltatott személynek zsidó szülei – persze már 30 évveel korábban – egészen más nevet adtak. Vagyis a neve más lett, mint azt korábbi erre való hivatkozásaikban eredetileg állították és ígértek. Illetve az ún. evangélisták, eképpen igazolták volna, vagyis némely prófétákra hivatkozva legalizálták volna Jézus messiási elhivatottságát a kiszemelt trónra. Persze tették ezt főleg hitehagyott zsidó-renegát „kereszténynek” szánt közönség számára.

    Igaz az, szerinted, hogy a név jelentéssel bírt a héberben, ill. ilyennel az ún. Ószövetség idején ? Így pl. az Emmánuel valahogy jelenthette e ugyanazt mint Jesu, ahogy azt Lillith állítja e két névről ? Mert én nem hinném.

    Példul’ „Nagy” Sándor sem volt nagyobb, mint 160cm… pedig a neve erre predesztinálta őt… A császárok sem a személynevük alapján lettek azok amikké lettek… Ők is csak Julius Caesar neve alapján lettek úgymond, v. úgynevezett caesarok, császárok, ill. cárok is, későbbi rangként viselték azt de nem fordítva, csupán a személynevük alapján…

    Klek’ a héber etimológia szerint segíts nekem ebben [de ha lehet latin betűkkel]…

    Üdvös köszönettel!
    „tisztelthölgyeimésuraim”

  • Tegyük hozzá, Jézus idejében Palesztina provincia, azaz Izrael szent földje a Róma-ellenes feszültség lázában égett.

    Jézus a Római jog értelmében, mivel mint a zsidók messiása (királya) lépett fel, ő a birodalom, illetve a császár ellen lázadó személy volt.

    Ennek alapján ítélték halálra, mely tényállást a krucifixus fejfáján kitűzött vádirat fejcédula formájában közölte az arra tévedő közemberek tájékoztatására, mely így szólt:
    JESUS NAZARENUS REX JUDEORUM, azaz Jézus a lázadó (bűnös) a zsidók királya (vádban). Tudniillik a róma a császár elleni összeesküvő lázadókat >nazarénusokként< [semmi köze az akkor még nem is létező Nazaret városához] emlegette. Róma bármely provinciájában, ha valaki uralkodói címre tartott igényt, az lázadásban számított bűnösnek, amiért a kereszthalál az egyetlen büntetési tétel. Ergo Spartacusnak a fegyverrel lázadó rabszolgának ugyanaz a büntetésitétel járt, mint Josue ben Ioseph-nek az ács, magát királyként sejtető fiának…

    Végsősoron a Brit Birodalom ["Nemzetközösség"] királysággal(?) az élén sem bánt kesztyűs kézzel az ún. lázadókkal. Valahol így volt ez Mahatma Gandival de Nelson Mandelával is akik mindketten e birodalom kenyerét ették… Nekik sem sok hiányzott a krucifixuszhoz …

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2022 szeptember 22
    6:15 de.

    Isteni ez az istentelen humorod! 😀

  • A kiralyno eltemetve, az adatok megwerkeztek, Erzsbet temetese volt eddig a vilag LEGnagyobb szamban nezewtt TV musora, 4.1 milliard nezo vil;agszerte.

    A masodik helyen a Bejing Olimpic, 3.6 milliard nezovel.

    Harmadik helyen volt 3.1 miiliard nezovel Diana ‘hercegno’ temetese 25 evvel ezelott.

  • GYURIO;

    BLAH-BLAH-BLAH a jovoben reagalj ha inteligensebben es gyalazasoknelkul lennel kepes.

  • A tobbiek valaszara;

    OLVASS ES EMLEKEZZZ, ha kepesek lennetek !!!!!!!!

  • THM,
    a Jesu vagy Jézus a modern,mai héberben ismert szó,de soha még őseink korában sem volt használatos vagy ismert,mert akkor nem is létezett.Nem volt ilyen,akár kicsit is ismert név.Az Emánuel pontos ivrit(héber)fordítása:IMÁNU EL=VELÜNK ISTEN.Ennek viszont semmi köze az állítólagos Jézushoz,ha egyáltalán létezett.Az egész mese azért is furcsa,mert a keresztre feszített Jézus feje fölött van egy felirat:INRI,ami állítólag a rómaiaktól származik Ez annak a rövidítése, hogy:JezusNazarénusRexJudiorum.
    Vagyis:Názáreti Jézus a Zsidók Királya.Ez csak azért sántít,mert Názáret még településként is csak Jézus halála után 300 évvel alakult meg és még ennél is később lett város.
    Aki ennél többet tud,kérjük,hogy segítsen be.
    Üdvözlettel:gyuri10.

  • LILithKE;

    En meg nem hiszem el hogy „poccsel szulettel”…!!!

    De mi lehetet volna oly remesen elhihetelen a tomegek be-menetel az Angol kovetsegre akkor. Hm???????

    Ti csak civakodni akartok mindenen es mindeg.

  • Nincsen tobbe KIRALYNOJUK az Brit Commonwealth-nek, de nekunk vannak am a Kardasian-ok!!!!!

  • Na de pufalykasok, mi megy Oroszzban?
    Putin mozgosit es 300,000 utanpotlast kovetel harcolni, gyilkolni es elhalni az Ukrajna elleni agresszioban.

    De az Oroszok mindenutt tuntetnek erossen es menekulnek Oroszbol.

    Az utak hosszu kilometerekben az autokkal ahova utlevelhianyaval mehetnek (kozep-azsiaba meg Torokbe.

    Mind a repuloterek tomegesen napokoig nem kaphato tobb repulojegy.

    Imadott Putinotok a meglatasok alapjan a sajat sirjat asta a katonai agressziojaval.

  • P.S.

    Most meg Putin nemzetkozileg tiltott fegyverek alaklmazasaval tamadta a felszabaditott teruletek lakossait, „FEHER FOSZRO”-s (tuz-eso) bombazassal.

    A nemzetkozi szervezetek gyujtik az adatokat, leheto hogy lessz majd egy masik „Nuhrenberg-itelet” ismet.Hm??????

  • GYURIO;

    Talan szukseged lenne olvasni „Israel tortenetet” Josefus altal!!!!

    De a modern tortenelemet meg Aba Eban altal, hm??????

    S HA valoban Israelita lennel, olvasva z u.n. Kereszteny gorog szoveget, azonnal feltalalnad a sorokban a Torah idezeseit is.
    De az nem lehetne semmi problema egy Israelita-nak, csupan problema egy Ivrit-nak?

  • Kedves pufalukasok;

    Mind a fenti allitasokra vonatkozopan, a fiatal rabbi NEM alapitott semmifele masik vallast.
    A Hashiddic letezett, s letezik ma is ugy Israelban , mint vilagszerte is.

    De az akkori adatobol tisztan velheto, aki csak kepes es hajlando olvasni, hogy Constantine 324-ban , Gallius vallasuldezenek megszuntetesevel a sjat hite alapjan egfy allam-vallast alapitva a Mitra-izmust.
    Abbol eredt a Sabath-megszuntetese es a Nap-isten imadasa a het elso napjan, karacsony, husvet, stbk.stbk.

    2 evszazaddal kesobb meg Teodosus csaszar alapitotta a mai romai vallast es elveket.

    Persze aki kepes lenne olvasni annak adatait es felfogni is azt, az igen egyszeru lenne a valosagot belatni.

  • BENDEGUZ 2022 szeptember 21 2:24 du.

    ” A Hassidik szekta rabbija volt a ferfi, 100%-osan hivo es kovetoje, betartija volt a Torah minden Mitzwohjainak.
    Olvasd az idezett szavait, sot meg testverenek sorait is. ”

    Felesleges olvasni a „szavait”. Az egesz tortenet kitalalt, az illeto talan sohasem elt, vagy egesz mas szemely kore talalt ki a folklore torteneteket.
    Ha mas nem, ott vannak azok a jezusi parancsolatok, amik megvaltoztatjak a Torah torvenyeit, ami eleve ellentmondasossa teszi az egeszet, azaz igy nem lehet ot egy Torah-t betarto rabbinak tekinteni.

    .
    Ródeo11 2022 szeptember 21 2:36 du.

    ” … Charli a harmadik meg majd megpróbálja összetartani ami szét akar esni …”

    Nekem ugy tunik, hogy Charli epp az ellenkezojen munkalkodik. Nagyon szeretne egy vilagkormanyt. Talan neki majd nem kell mindent berelnie, hogy boldog is lehessen.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Gyuri 10
    9.22.5:04
    Lilitnekis
    ajánlva

    Köszönöm szíves válaszodat, de egyetlen pontban korrigálni vagyok kénytelen, ugyanis abban, hogy a „fejcédulán” (ennek is van egy latin neve) szereplő NAZARENUS szó fordítása bárki mérvadó szereplőnél valaha bármikor is a nonszensz földrajzi értelmű nazaretit jelentette volna: hát nem.

    Mert jómagam is ezt hangsúlyozom, hogy a rómaiak és a korabeli köznyelv is, a NAZARÉNUS . j e l z ő t . a provincia olyan alattvalóira vonatkoztatta, akik vallásos és hazafias elkötelezettségük okán nyíltan lázadtak a birodalom, tehát a római császár (hatalma) ellen, tehát ezt a szót nem az értelmetlen „nazareti-ként” fordítják le,talán mégse véletlenül

    Ugyanis a . n a z a r é n u s . melléknév . s z ó t ö v e .
    >Mózes IV.könyve 6-21.fejezetében< olvasható . N A Z Í R . (nazírok, nazírnak, nazírhoz stb.) kifejezésnek az évezredekkel későbbi római változata, az olyan zsidókra vonatkozik, akik már akkor is a Tóra előírásainak a legszigorúbb,és példás betartói voltak.Ebből következőleg Ők, a római korban, zsidó személyek, az említett, a mózesi igehelyeket tételesen is megtartó esszénusok megfelelői… [ld. pl. Qumrani Tekrecsek]

    Az ún.Újszövetség is röviden "tudósít" Jézus állítólagos "sivatagi" tartózkodásáról, mely élményeket a "Q.Tekercsek" ismeretében nagy valószínűséggel a qumrani esszénus, vagyis a . n a z í r . zsidó, latin megfelelői a nazarénus gyülekezetek még manapság is feltárás alatt álló településein élhette meg s tették őt is példás zsidó nazírrá, a rómaiak szemében pedig közönséges nazarénussá, aki rövid pályafutása alatt több ilyen lázadót is befogadott a csapatába…

    Üdvözlettel:
    "tisztelthölgyeimésuraim"

  • Succubus Lilith

    „tisztelthölgyeimésuraim” 2022 szeptember 22 6:15 de.

    „” “Ti szolgák pedig fogadjatok szót uraitoknak…” Nemhogy nem váltotta meg, de Pál az “új vallás” jegyében átmentette egy új fogalom, a jobbágyság körébe „”

    Pontosan! Az egyik Timoteusnak irt levelben utasitja is a szokott rabszolgat, hogy menjen vissza a kegyetlen urahoz.
    De tudtommal a jobbagysaghoz semmi koze sem volt Palnak. Mire az kezdett kialakulni valamikor a 10. vagy 11. szazadban Pal mare reg halott volt.

    ” ő úgymond nem azért jött, hogy a Törvényt – azaz a Tórát – elutasítsa és megtagadja, hanem épp ellenkezőleg, azért jött hogy fenntartsa és megvédje a zsidó törvényt és próféták tanítását …”

    Aztan megis „betoltes” helyett megvaltoztatott jonehany torvenyt.

    „… ergo, még Heródes trónjára ő már az anyaja hasában sem számíthatott. ”

    De hat o volt az Isten elso teremtmenye, tehat mar korabban lehetett tronkovetelo, csak azt tudnam a Herodes ezt honnan tudta?

    A vicc jo. 🙂

  • Nem az elhumuyt kiralyno alanyan, de valoban bizonyitja a kolombsegeket egy tisztesseges kiralyno es egy minden hallyal megkent politikussa es diktatorra valt kem esten.

    Novekszenek a bajok Oroszhonotokban, az ellenallassal a haboru ellen.
    Az orosz ferfiak sokai menekulnek a haboruskenyszereiket mellozni, amig Putin hadai Ukrajnaban remes bajokat bizonyitanak.
    Az emberivesztessegeik ma 22 ezeret vall, de felszerelesekben is hasonloan.
    Nem csoda hogy a fiatal orosz ferfiak nem hajlandok
    Putin verontasaban reszzt venni.

    Hamarosan Putin-nak szuksege lessz reatok am.
    Bizonyara onkentesen jelentkeztek majd bizonyitani hogy valoban hol altok, vagy csak uressen pofaztok.

    Az ORIX of RUSSI (orixespionkop.com) adatai alapjan 1,183 tankot es 1,304 armored vehicled vesztettek, legtobbjuket az Ukranok fogtak el.

    Az Ukranok is vesztettek 389 tankot es 415 armored vehicled-et.
    De azok a sajat eletukert, hazajukert es szabadsagukert harcolnak.

    Vajon miert harcolnanak az Orosz besorozottak?
    Putin ingatlan hoditasaert ???????????????????????

  • Succubus Lilith

    „tisztelthölgyeimésuraim” 2022 szeptember 22 8:41 de.

    ” Igaz az, szerinted, hogy a név jelentéssel bírt a héberben, ill. ilyennel az ún. Ószövetség idején ? Így pl. az Emmánuel valahogy jelenthette e ugyanazt mint Jesu, ahogy azt Lillith állítja e két névről ? Mert én nem hinném. ”

    Felreertettel, epp azt akartam kidomboritani, hogy a ket nev nem jelenti ugyanazt.

  • A toretnelmi valosagpokat tagadok szmara;

    BETHLEHEM ,ill. ahol Jacob temette-el Rahcel-t, ill a ‘termketlen’ terulket nevet nyerte el.

    Miert?

    Mert Jacob ottan temette el Rachel-t.
    Genesys ( Bareshit) 35;19 es 48;2
    Na meg Ruth 1;22 is bizonyitja.

    Nem tudni mindent az nem bun, de hangosan kiabalni hogy mit nem tudsz az igen nagy ostobasag am, meg aki „IVRIT”-nek is allitja magat.

    Tagadni hogy a fiatal rabbi nem a Torah minden betuit kovette es hirdette annak betartasat , es hogy valami masik „vallast” alapitott volna, az is csupan az ostobasag bizonyiteka.

    Hogy 4 es 6 evszazaddal kesobb a pogany romaika mit kovettek el annak neveben az is teljes ostobasag es a vaslotlansag megtagadasa.

    Az akkori Hasshidok nem ismertek el a Sanhadrin (a fo-rabbik) hatalmat.
    Az is tisztan olvashato az irott szovegben.
    Miert jottok itten valotlan allitasokkal???????

    U.I.
    Volt amikor Israel-ban, ill, az Israeli iskolakban az u.n. Ujszovetseg kotelezo olvasmany volt!

  • Bende guc,
    Igazad van,hogy az ukrán pogromhősök védik a hazájukat.Remélem az utolsó ukránig és mihamarabb így lesz béke a volt Sz.U.földjén. Ha te másképpen szeretnéd a végeredményt akkor állj fel a TV foteledből és utódjaiddal együtt menjetek harcolni az engem és a maradék magyarországi zsidóságot megmentő Vörös Hadsereg utódai ellen,a náci Németországgal szövetséges pogrom vitézekért.De mint írtam:Az utolsó ukránig!Így aztán zsák a foltját…A többit már egyedül is megérted a szép és okos kis buksiddal.

  • BENDEGUZ
    2022 szeptember 23
    11:54 de.

    grizi,

    arra a legújabb Nürnberg-i Háborús Bűnösök Tárgyalására nagy szüxég lenne, van egy nagyon hosszú listám kik ülnének a vádlottak padján!

    de akkor kik járnának be Brüsszelben € Commission ülésekre, Kongresszus kiürülne, soroljam?

    persze én lennék a Főbíró te meg lehetnél védőügyvéd Elemér-t felkérném Főügyésznek

    a számadataid már megint nem valósak te találod ki azokat vagy valaki súg?

    a referendumok nyílvánosságra hozása után grizi te nagyon nagy bajba kerülnél, ugye tudod mit jelent ez? egy tollvonással is lehet győzni csak hideg fej és a Furfangos Nyesztyerka mint Főtanácsadó kell hozzá

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Subkubus
    Lilth
    3:41

    Kösz’ örülök, hogy tisztázódott.

    Erre való a dialektikus – érzelemmentes – eszmecsere. 🙂

    Üdv’

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Lillith
    23.1:04

    „…De Pál a rabszolgaságot átmentette egy új, a jobbágyság körébe a rabszolgaságot…” (Írtam én)

    Aztán Te, megjegyezted: „de tudtommal a jobbágysághoz semmi köze nem volt Pálnak…”

    Úgy direkt mód, valóban nem volt, hisz Pál célja végsősoron a rabszolgaság intézményének a fenntartása volt. Erre az Ú.Sz. vagy 6-7 példája is utal, nemcsak az Apostolok cselekedetiben, de a szinoptikus evangéliumokban is előfordulnak ezek az utalások.

    Természetesen, hogy az addig még „fel sem talált”jobbágyságról ő nem is beszélhetett. Viszont az általa szorgalmazott, utólag úgynevezett kereszténység a rabszolgatartás válsága okán keletkezett objektív történelmi . s z ü k s é g s z e r ű s é g . révén abba az irányba mutatott, amely (majd) a rabszolgának (az akkor legnagyobb és legalsóbb termelő osztálynak!) egyfajta látszat-szabadságot – később jobbágyi létet – kénytelen kölcsönözni látszat-tulajdon, pontosabban kis jobbágyi birtok, mint adomány formájában a m i n d e n h a t ó . f ö l d e s ú r számára teljesítendő, kötelező penzumok rendszeres lerovása fejében.

    A keresztény vallás „bevezetése” mintegy, a következő – jobbágyság alapú – a feudalista termelési mód i d e o l ó g i a i . t á m a s z a k é n t . szolgáló . a l a p d o k t r í n a . megtestesülése és nélkülözhetetlen kelléke, melynek előfutárai a föntebb idézett újszövetségi „igehelyek” . s z o l g á k a t . i n t ő . ezzel csak az uraknak garanciákat nyújtó ki- és elszólásai a garantált üdvözülésre.

    Kereszténység nélkül nincs feudalizmus,hűbériség és jobbágyság.

    Ennek a rendszernek . á g y a z t a k . b e . Pál és az őskeresztény gyülekezetek a szegények [ti.”bűnösök”, rabszogák és „pogányok”] hamis pátyolgatásának és felszabadításának az illúzióját keltve rabszolgákban, nincstelenekben és földönfutókban vagyis a . j ö v ő . j o b b á g y a i b a n .
    Mely ideológiának Pál hivatkozásai által, Jézus csupán ürügyként volt hivatott ezeket az ideákat szolgálni, tulajdonképp’ a volt rabszolgatartóknak így eleve megbocsátó elméleti rendszer pedig, szép üzenet és biztatás a jövő földesúri önkénye számára.

    Ergo, a hatalmasok azt tesznek amit akarnak rabszolgáikkal, avagy a jobbágyikkal, hisz bűnösök felett ítélkezni csakis az Úrnak(?) van joga, amit a Jézust személyesen nem is ismerő Pál mégis annak nevében már a leveleiben is megelőlegez.

  • Ben de guc,
    itt van az igazolás tökéletlenségedre,melyre büszke lehetsz:

    Amúgy 1941 júniusában ez szerepel Ukrajna Függetlenségi Nyilatkozatában:
    „Ukrajna új állama, hatalma teljes szuverenitására alapozva, önként csatlakozik az új európai rend soraihoz, amelyet a német hadsereg feje és maguk a német nép alapít: Adolf Hitler , annak vezetője kezdte a küzdelem ezen új rend létrehozásáért. “

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Utószó:
    24.6:00
    Lilitnek

    Írod, hogy Pál a 10.-11.században már rég halott volt.

    Ellenben az úgynevezett újszövetség és a Levelek is már I.-II.és III. században keletkeztek, mely irathegyet a Niceai Zsinat isz.325-re válogatott ki és össze, rengeteget kiselejtezve és betoldva az addig nem is megírt elemeket, tett e „szerkesztőség” számára elfogadható majdani világvallás konglomerált kötetévé… Az egyiptomi sivatagban napjainkban is találnak homokkal betemetett újabb és újabb – szentekhez és apostolokhoz kötődó – evangéliumokat, görög, héber és koptkeresztény nyelveken papírusz és pergamen tekercsek formájában… 🙂

    Pál leveleit és az Apostolok Cselekdeteit is . e l ő s z ö r . M a r k i ó n (aki élt: 80-160 között)* a „Nicea” által eretnekké nyilvánított egyházatya . m u t a t t a . be Rómában. Nem zárható ki, hogy ő volt a szerző is…

    De mi köze lenne mindennek a 10-11. századhoz századhoz ?

    Bocs
    Heló

    * ld.még: Markioniták

  • gyuri10
    2022 szeptember 21
    3:17 du.

    „A Te magyar nyelvű fogalmazásoddal és helyesírásoddal csak egy ékírásos blogban kellene tündökölnöd.”

    Még abban sem! 😀

  • gyuri10
    2022 szeptember 24
    6:07 de.

    Ezt a művelt nyugat által elvakult vagy kényszerített érdekből eldugott kompromitáló dokumentumot már régebben én is beidéztem Neki, szerintem most sem fogja felfogni a Janukovics után regnáló majdani puccsos jogutód vízfej provokatíve szándékosan visszaidézett náci folytonosságát vagy csak ugyanúgy kajánul vigyorogva átlép a tényeken, mint bevált jó szokása! Persze ilyen néplélekre nem általánosítanék, mert szerintem az egyszeri ukrán már rég nem így gondolkodik, többek között a volt internacionalista szovjet átnevelésnek köszönhetően is! Az ilyen összes ellenzék kitiltott -nyugat szerint erősen támogatandó- „demokráciákban” pedig sajnos nem lehet ellentétes apelláta, ezért a mértékadó saját véleményüket nem ismerhetjük, pedig tanulságos lehetne!

  • Tisztelthölgyeimésuraim

    Írod, hogy „Pál átmentette a rabszolgaságot egy új” ……. társadalmi formátumba.

    Hát igen, Pál /a római(!) Saul/ árulói fellépése a zsidóság és a Tóra megtagadása révén mondhatnók, „új idők új dalai” voltak. Vagyis egy szükségszerű továbblépés a római latifundiumok és a rabszolgák érdektelenségéből fakadó gazdasági válságból, melyet tovább katalizált a barbárok rendszeres külső támadása a birodalom ellen.

    Pál konok működését Róma számára a paxromana csődje tette nélkülözhetetlen szükségszerűséggé, amely féregrágás belülről volt hivatott fellazítani a vallási öntudattól szilárd Izráél kemény ellenállását a birodalmi kohorsz-légiós és falanx túlerővel szemben. Végülis 3 úgynevezett zsidó háború során csak ez az utóbbi harci „birodalmi lépegető” gépezet 😀 volt képes legyőzni a kitartó ellenállást, melynek fő energiáját az úgymond „Pál-apostol” spion ellenében is a zsidó állhatatosság adta. Csak eezzel nyílt meg szabad út a kereszténység előtt a további kétezer év új fajta rabszolgatartásra szolgáló új rendszeree előtt…

    Áve!!!

  • Bocs ui.

    A további – immár bér – rabszolgatartást a kapitalizmus lehetőségei bővítették amely tart ma is.

  • gyuri10
    2022 szeptember 23
    4:34 du.

    Ez való neked :

    „Szövetségbe forrt szabad köztársaságok:
    A Nagy Oroszország kovácsolta frigy,
    A Szovjet hatalma és egysége éljen:
    Sok nép így akarta s megalkotta így!
    Szálljon szabad hazánk,
    Dicsőség fénye rád,
    Népek barátságát vívtad te ki!
    Lenini párt vezet,
    Láng, mely a népeket
    Kommunizmus győztes útján viszi.”

    Dúdolgassad csak. Te idióta.

  • Szajúz nye rusími
    Reszpublik szvabóda
    Szplatyila na vjeki
    Velikaja Rusz
    Da zdrasztvujtye szozdan….

    Znamszja atye csesztnoje
    Nase narodnoje….

    Ezt csak a te szórakoztatásodra.te mocskos táborőr ivadék kültelki strigó.Még mindig nem rohadtál meg és burkoltak be a faterod tahríchemjébe?

  • Vögelein
    2022 szeptember 24
    12:59 du.
    uccsó mondatodhoz: és fantáziájuk globálissá lett volna {???} ha normális nemzetközi erők nem kezdenek lőni rá! bár

    a Római Pápa nem is olyan régen jelentette ki, hogy:

    a zselé köré rakott hybrid dili az megtervezett tömeggyilkosság & világgazdasági válság

    {Őszentsége cizelláltan fogalmazott én arra képtelen vagyok, mert amikor meglátom azt a majmot zöld trikóban akkor ott is felborzolódik rajtam a szőr ahol nincs}

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2022. szeptember 24. 7:01

    „…mely irathegyet a Níceai Zsinat isz.325-re válogatott ki és össze rengeteg iratot kiselejtezve abból és betoldva oda addig megsem írt elemeket…”…tett a majdani világvallás konglomerált kötetévé…”

    Hosszú az irodalma az úgynevezett Újszövetségbe . k é s ő b b beiktatott és átírt szövegeknek is…

    Ezek közül a legfontosabb az ún. „Pilátus akták”, melyek sem stílusukban sem ritmusukban nem passzolnak bele sem a szinoptikus, sem pedig a gnosztikus, kortárs(!) eretnek evangéliumok sorába…

    Betoldása azt a célt követte, hogy Pilátus prokurátort, az akkor épp vérbíró szerepét betöltő, amúgy „igazságos” 😀 és jóindulatú, ám jobb meggyőződése ellenére, vagyis „a zsidók” nyomásának ellenállni képtelen emberi lényként fesse le a jövő antijudaista, keresztény tömegei előtt.

    A másik oly fontos, ilyen koncepciós . m a c h i n á c i ó . Júdás, az áruló zsidó archetípusa megtestesítőjének a célzatos legendája, aki isteni elrendeltetésnek megfelelően – sorry, de – Jézus sugalmára [Jn.13. 18-30] – sietett el az ő kedvenc mesterét följelenteni…stb.

    Hatalmas ellentmondások:

    1. Ez ott az ő . e l ő r e, jézusi parancsban is determinált, sorsszerű kötelessége.

    2. A szinoptikus és a nem-rég egyiptom homokjából előkerült gnosztikus Júdás Evangéliuma egymásnak teljesen . e l l e n t m o n d ó . cselekményi konklúziók és az ott ábrázolt Júdás-kép között… Ezt az evangéliumot is alighanem Nicea selejtezte ki.

    3. A tanítványok pedig mind zsidók voltak, azonban az ún. Újszövetség szerzőjének . k i v á l a s z t á s a . ezek közül sem véletlenül esett a . J u d a – s . névre hallgató, Jézus kedvencére, kinek neve már önmagában tartalmazza a Júda – Júdea – Júdás, ergo . a . z s i d ó . kf. szinonímáit, mely választás egyben már a jövő antiszemitizmusának egyik alapvetése is. Tudniillik a szerzők is, lévén „korakeresztények” mind . á t t é r t . zsidók voltak. Ezek, zsidó múltjukat, önmaguk mentésére(!), mint egy sötét árnyat hordozták üldözött lelkük mélyén, mely vélt „kártételük” tagadásának az érdekében még a legsúlyosabb hazugságokra és bűnökre is vetemedtek [ami ma sincs másképpen az ún. áttérteknél]…

  • Vögelein,
    Saulus Paulussal kapcsolatosan:Sajnos a Tórában is meg van írva, hogy:מחריבחה מקירבחה יקומו!(Elveszejtőid magatok közül jönnek majd.) Nos…A fáraót,Jozefus Fláviust,Jajzlit,Pál és egyéb apostolokat, inkvizíciót,európai és ukrán pogromokat,a Holokausztot,izraeli arab háborúkat stb.túléltük és itt vagyunk!Túl fogjuk élni az ENSZ évi 250 elítélését és egyéb elpusztításunkra törekvést is. Sőt,ezért még bocsánatot se fogunk kérni a”tisztelt”világtól. Avécézárvavan!!!!

  • Vögelein
    24. 12:59
    és Lilth

    Szent Pál viselt dolgairól értekezvén:

    Pál, az önjelölt apostol állítja [Kor.lev.], hogy ő, akit Jézusnak a krisztusnak követői üldözésével bízott meg a jeruzsálemi ősegyház(hitközség), egy „szerencsés lóbaleset” után fordult vele a kocka, meg a világ is, miáltal a neki feltámadott 😀 Jézussal történt „személyes” találkozása után rögtön beállt annak szolgálatába… Azaz mozgalmas renegát előélete után végre Jézusra hivatkozva végleg elhagyhatta ősei vallását, hogy megtérhessen a római urai kebelére és régi álmát megvalósítva egy új, később kereszténynek titulált világegyházba fektesse az addig jobbhíján eltékozolt üldözési energiáját… Csak az nem világos, hogy Jézus testvére Jakab, hogyafenébe és minek is üldözte volna a Tórára és a próféták tanítására felesküdött (Mt.5: 7-17) halott bátyja és tanítója követőit…
    E furcsa történet, annál fogva is sántít, hogy ez a jeruzsálemi ősegyház akkori feje nem volt más, mint egy ugyancsak Szent, az a Jakab, aki Jézusnak a még egyetlen élő vér szerinti testvére és egyben az ugyancsak egyetlen – tehát utolsó – apostola volt.
    Mondanunk sem kell, hogy Pálnak a pálfordulása, az Ap.Csel szerint is az ősegyház, vagyis a jeruzsálemi zsidó hitközösség körében mekkora, botrányos zendüléseket generált… Az őszinte hitféltés és felháborodás többekközt még a legsúlyosabb ítélettel,a megkövezéssel is fenyegette ezt a hamis prófétát…
    Végülis egy egész zászlóalj római katona mentette meg őt a Jakab által vezetett hithű, azaz Rómaellenes híthű tömeg, illetve a zsidó hazafiak kövei elől, hogy majd végül császári utasításra(!) hajón menekíthessék őt Júdeából Rómába…
    Ergo Saulus-vagyis Paulus, mint hivatásos felforgató mégiscsak nagyon fontos személy lehetett a hódító Római Birodalom számára .

  • gyuri10
    2022 szeptember 24
    4:23 du.

    HEHehehehh..ideges lett a továrisch..a kis divatzsidó.. : ) )

    Azért elmesélhetnéd ki volt az a zsidógyerek akit a papírjaiért agyoncsaptál az olasz menekülttáborban, hogy feljuss az Izraelbe induló hajóra..

    Naa csak mert utána olvastam a dolgoknak, több megmagyarázhatatlan és kideríthetetlen haláleset történt ott akkoriban.

    És hát tudjuk az elmondásaidból (amik miatt megboldogult Figyelő kollegina imádolt tégedet ) : sok „hőstettet” hajtottál végre ’56 ban, a bandáddal együtt. (Fosztogatások civilek lelövöldözése..stb.)
    Amik miatt utóbb sürgősen télakra kellett menned innen.

    Te kis bűnöző : ))

  • Succubus Lilith

    gyuri10 2022 szeptember 23 4:34 du.

    ” Igazad van,hogy az ukrán pogromhősök védik a hazájukat. ”

    Ezen lehetne vitatkozni. Bar az igaz, hogy otthon vannak, de ugyanakkor, ugyanott az oroszok is otthon vannak. Mert a ket nep vegulis egy es ugyanaz. Kb. olyan mintha a jelenlegi Magyarorszag az erdelyi magyarokkal haboruzna. (Es ha lehetne az USA boldogan krealna is egy ilyen haborut a magyarok kozott, hadd irtsak egymast.)

    ” …A többit már egyedül is megérted a szép és okos kis buksiddal.”

    Ezen nagyon meglepodnek.

  • Succubus Lilith

    „tisztelthölgyeimésuraim” 2022 szeptember 24 6:00 de.

    ” Viszont az általa szorgalmazott, utólag úgynevezett kereszténység a rabszolgatartás válsága okán keletkezett objektív történelmi . s z ü k s é g s z e r ű s é g . révén abba az irányba mutatott, amely (majd) a rabszolgának (az akkor legnagyobb és legalsóbb termelő osztálynak!) egyfajta látszat-szabadságot – később jobbágyi létet – kénytelen kölcsönözni látszat-tulajdon, pontosabban kis jobbágyi birtok, mint adomány formájában a m i n d e n h a t ó . f ö l d e s ú r számára teljesítendő, kötelező penzumok rendszeres lerovása fejében. ”

    A latszat-szabadsagban egyetertunk, de ott nem volt semmifele tortenelmi szuksegszeruseg, se valsaga nem volt a rabszolgatartasnak.
    Ha valaki jobban tudja, igazitson ki, de asszem a lengyelek talaltak fel a „feudalizmust” azzal, hogy a rabszolgat „felszabaditottak” es adtak nekik egy kis foldet.
    Amikor a Fenyesegges Nyugaton eszrevettek, hogy ez egy baromi jo otlet, akkor nehany evtizeden belul egesz Europa atvette a gyakorlatot.

    Tudod, a rabszolgaert fizetni kell, es draga. Raadasul jobb helyeken a torvenyek vedtek is oket valamelyest. Pl. ha beteg volt orvoshoz kellett vinni es gyogyszert venni neki. Ugyanugy, ahogy az allatorvost is kihivjak a sokat ero joszaghoz. Ez nem csak a torveny, ez egyszeruen praktikus is. Ugyanakkor kellettek a rabszolgakhoz hajcsarok is, es allandoan attol kellett felni, hogy a rabszolgak megszoknek. Es szoktek is rendesen. No es a gazdinak kellett a rabszolganak enni adni, valahol kellett lakjon, foleg ha a gazdi adott neki feleseget, hogy megszulethessen a kovetkezo generacios rabszolga… stb.
    Mindez sok penz.
    Na es ha meg hozzaszamolod mindehhez hogy a Romai Biradalomban nem veletlenul tartottak azt, hogy ha a rabszolgak szama a teljes lakossag 10 %-nal tobb, akkor ott mar komoly bajok vannak.

    Tehat nyilvanvalo, hogy gondolkodni kellett egy olyan felszabaditason, amitol azert meg lenyegeben rabszolgak maradnak a „felszabaditottak”.

    Azzal, hogy kaptak foldet biznic-tulajokka valtak, tehat nem szoktek, nem kellett a hajcsar, dolgoztak, mint egy sztahanovista marha. Nem kellett fizetni az orvost, a gyogyszert, az etelet, nem kellett eltartani a feleseget es gyerekeit, mindezt onnantol fogva a „jobbagy” csinalta, es ha sikeres volt, meg talan tetszett is neki.

    El tudom kepzelni, hogy milyen agymosas mehetett akkor ott a „partgyuleseken”.
    „Jobbagy elvtarsak, matol szabadok vagytok, es ha igaz is, hogy ma meg nehez helyzetben vagytok, gondoljatok arra, hogy majd a gyermekeiteknek es unokaitoknak milyen jo lesz! Eljen a feudalizmus, es nepunk bolcs es bator vezere …. elvtars.” 🙂

  • Succubus Lilith

    „tisztelthölgyeimésuraim” 2022 szeptember 24 7:01 de.

    ” Ellenben az úgynevezett újszövetség és a Levelek is már I.-II.és III. században keletkeztek, mely irathegyet a Niceai Zsinat isz.325-re válogatott ki és össze…”

    Igaz, de meg sokaig csiszolgattak az un. Uj Szovetseget. Pl. Mark utolso fejezete is valahogy 10. v. 11. szazadi alkotas.

    ” De mi köze lenne mindennek a 10-11. századhoz századhoz ? ”

    Az, hogy a lengyelek (ha jol emlexem) a 10. vagy 11. szazadban talaltak fel a jobbagyizmust. 🙂

  • Succubus Lilith

    Vögelein 2022 szeptember 24 12:59 du.

    „” Hát igen, Pál … fellépése a zsidóság és a Tóra megtagadása révén mondhatnók, “új idők új dalai” voltak. „”

    Jessszzz! Szerintem is. De en nem annyira a politikai szarkeverot latom benne, mint a SchumackerLady, hanem inkabb a biznicman-t.
    Lehet hogy tevedek, de a formalis, kialakult vallas lenyegenel fogva lehetett es lehet jo uzlet is, csak kellett talalni eleg hivot es kicsit becstelennek kellett lennie hozza a vallasi vezetoknek.
    Ezert is valt szuksegesse, hogy Palnak diszno-a’lma legyen, nem is beszelve a fityma-megtarto a’lomrol, mert ezek a dolgok olyan mertekben hatraltattak volna az uzlete boviteset, hogy muszaj egy diszno hatan aludnia, aztan meg bevennie valamit a szajaba, hogy a megfelelo a’lmai elojojjenek.

    ” Vagyis egy szükségszerű továbblépés a római latifundiumok és a rabszolgák érdektelenségéből fakadó gazdasági válságból, melyet tovább katalizált a barbárok rendszeres külső támadása a birodalom ellen. ”

    Tudom, hogy a marxizmus-leninizmusnak kicsit meg kellett dolgoznia a tortenelmet, es akik abban nottek fel lathatoan nem birnak megszabadulni a hamis tezisektol.
    De mint elobb irtam (lehet ki lesz moderalva) a Romai Birodalomban az volt a nezet, hogy a teljes lakossag 10 %-nal nem lehet tobb a rabszolgak szama. Ha gazdasagi valsag volt Romaban az nem az elenyeszo szamu, hasznot hozo fizikai munkat vegzo rabszolgak erdektelensege miatt volt. (Voltak galyarabok, gladiatorok, szemelyes szolgak, sot meg tanarok is a rabszolgak kozott.)

  • Gyuri10
    25. 5:52

    Oké’- illetve nem-oké 🙂 …

    De kérlek, ha időd megengedné, írd meg ennek a számomra meglepő

    idézetnek, igének az igehelyét is, ti.nem lelek rá és nehezen

    állíthatnám, hogy ebbe csak úgy bele kéne nyugodnunk. Hisz’ e

    beletörődést, avagy belenyugvást márcsak a családi, de annak a

    milljom névtelen mártírnak az emléke sem engedheti rajtunk

    elhatalmasodni, akiknek nemcsak az egzisztenciáját, de életét

    vette el ez az eltelt gyalázatos . p a u l i á n u s ! kétezer

    év finoman szólva is megalázó, a keresztény kultúrfölényt hajtó

    hatalmi pozícióból diktált intoleranciája…
    ˙

    A’vécézár
    Ein Vogel

  • Rodeo11
    25. 2:44

    Őszintén bevallom, nem értem, utolsó mondatom kapcsán mire is gondolsz… És kinek van az a zöld trikója…?

    Nem világos, hogy Te miért is vagy képtelen cizelláltan fogalmazni. Korábban nem egy kommentedben tapasztaltam cizellált fogalmazást.

    „Őszentsége” mitől is lenne jobb szónok, v. író mint Te vagy..?

    Jobb lenne, ha a mondanivalódat nem kódokban és rébuszokban – mint „Grizi” teszi – fogalmaznád meg, hanem őszinte irodalmi nyelven és stílusban…

    Mit titkolsz ? Mitől, vagy kitől félsz ? Mert, ha itt én leírhattam amit gondolok, akkor te is nyugodtan megteheted.

    Az egyenes diskurzus, vagyis párbeszéd nem azonos a rejtvényfejtéssel.

    Helló!
    – V –

  • GYURI;
    Ha emlekezznel 1990-ota NINCSEN mar SAJUZ !!!!!!

    Csecsnia, Osatia, Gruzia mind a Putin Orosz Putin tavarishnyikod birtokai.

    Az Ukran 1941-es idezeted bizonyitja hogy NAZI ver van az ereidben sot meg az agyadban is semmi mas.

  • LILITH;;
    ‘A szuz majd fogamzik…”

    OLVASD a szoveget ismet, mit ad „ALMAH” vagy „BETULAH” eredeti szot ?????

    S tanuld azon szavak valodi ertelmeit, ill. ahasznalatait!!!!!!

    NE facsard a tagadhatalan valosagot ertelmetlen hazugsagokka!!!

  • A cikk szovegen, ha tehetnek egy megjegyzest, persze?

    Nagyon gyanitanam hogy bar-ki is tudna, ha a kiralyno valoban „nagy szeretettel…” teljesitette megszabott „kotelesseget” vagy nem , de tagadhatalanul nagyon semlegesen es a megszabott alapon teljesitette torvenyes „kotelesseget”.

    Majdnem „Alkotmanyost” irtam , de mivel a UK-nak nem letezik Alkotmanya, csupan torvenyei es hagyomanyai, amit a kiralyno valojaban betartott, vagy a kiralyihaz szemlyzete korulotte betartatta ot.

    De az tagadhatalan hogy SOHA egy arva szoval, sem tettel azt teljes semlegeseggel teljesitette.

    Azert volt a kiralyno nepszeru ugy a UK, mint a Commonwealth lakossagaval.

    Ha putin abbol tanult volna valamit, Oroszorszag ma nem egy szethullo, hanem ‘Sajuz’ tarsadalom lehetne.

    De az persze meg a Magyarokrnak is szukseges lenne am!!!!

  • GYURI-WOGELEIN-ok;

    Elfelejtettetek;

    „Aldott aki ald es atkozott aki atkozza az En nepemet”.

    Ti inkabb onmagatok kovetitek azt el, amikor a JeHoVaH Teremto alapveto kovetelmenyeit semmibe vettetek!!!!

  • Geca,
    tudjuk,hogy a hülyeségnek és főként a te idiotizmusodnak csak alsó határa van.Ezt elérted,ennél lejjebb már nem mehetsz.Kár az időmért és a billentyűkért.”Legyen továbbra is érdekes életed.”

  • Geca,
    válaszolj őszintén!Te tudod,hogy húgyagyú vagy és azért próbálsz belekötni az élő fába is.Ha nem tudsz magadról és önkívületedben dadogsz,akkor már eleve jár neked a bűnbocsánat.Csak vidd vissza Dohány utcai zsinagógába az ellopott imaasztal bársony terítőjét. A faterodnak pedig állíttass szobrot a horthy szobra mellé a parlamentben.Most ez a divat járja a jányi gusztávok és a haláltáborőr faterod szenthazájában.
    „Legyen érdekes életed.”

  • T. Vögelein,
    Az ivrit helyesírásban tévedtem,mert nagyon gyorsan és fejből akartam írni.Ha érdekel itt küldöm a teljes leírást.Én a számítóm fordítójával lefordítattam az egészet magyarra.Ha sikerült a fordítás nyertünk.Minden esetre elküldöm és a vonatkozásra ütve megkapod magyarul.Ha nem akkor a Te gépeddel is le tudod fordíttatni az ivrit leírást.Minden esetre ajánlom Neked is a végig olvasást. Üdv:gyuri10.

    https://www.yeshiva.org.il/midrash/29038

  • U.I.
    (Ézsaiás 39:17)

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Succubus Lilith
    22.szept.25.4:49

    Elnézést, DE a feudalizmust nem feltalálták, a történelmi körülmények hatása alatt KIALAKULT.

    Feltalálni és kialakulni óriási különbség.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    SuuccubusLilith

    A történelem folyamat, de semmiképp sem a szubjektív meggyőzés eszköze vitte – ahogy az ide bedobott hülye elvtársazós ál-humoroddal próbálsz operálni – például a rabszolgákat, de a jobbágyokat is az oly ritka felkeléseik [nem forradalmak!] csatatereire, amelyek a legjobb esetben is csak igazságszikrák, vagy csupán jelzőtüzek voltak egy-egy jövőbeli világtörténelmi változás előjeleként. Tudniillik az elnyomott osztályok azokban a történelmi periódusokban, egy-egy pillanatra mindössze arra döbbentek rá, hogy ezt az életmódot folytatni nekik már egy csöppet sem éri meg… Ezekben a spartakuszi, dózsai és Geyer-flóriáni, stb-i* csak . ö s z t ö n ö s . ribilliókban szó sem lehetett komolyabb filozófiai egyezőségükről, tehát úgymond’ „elvtársi”, azaz. e l v i .egységről, ami épp ennélfogva már az eleve . s z ü k s é g s z e r ű . bukásukat hozta magával, minthogy győzelem estén a zendülések, a felkelések, vagy a lázadások békés folytatásáról halvány fogalmuk nem volt.
    ˙

    * Jellemző, hogy a Dózsa-féle felkelés előzményét a „török veszedelem” ellen földesurak által aratásidőben e seregbe küldött jobbágyok végletes elnyomatásának . f e l i s m e r t . érdektelensége, a jobbágyrendszer avult embertelen mivolta hozta ki. A konzervatív történelem nem véletlenül szereti leegyszerűsítve, „parasztok felkelésének” titulálni, mintha azok csupán a mezei munkák elmaradását kifogásolták volna, nem pedig a totálisan kiszolgáltatott jobbágysorsukat. Csakhogy az ezzel egyidejű német és más „parasztzendülések” ennek az érvnek már ugyancsak ellentmondanak…

  • SzubKubus
    09.25.5:20

    Azt nem tudom te miben nőttélfel, csak azt látom, hogy itt miután egész normális társalgási üzemmódban gondolkodsz, egyszercsak áttérsz mások fölényeskedő és teljesen indokolatlan (!) elvtelen, érdemtelen kritizálására, de minek is…!? Csak a magad hitelét rontod vele.

    Érdembeli diskurzus:

    A jobágyság, a jobbágyi rendszer maga a feudalizmus.

    A jobbágy jelző eredetileg a király – mint a legnagyobb földesúr – „legjobb” vazallusaira ugyanúgy vonatkozott, mint a feudális hierarchia legaljára kényszerített földbirtok-művelő nagytömeg – az egykori rabszolgákkal kibővült plebsz – legapróbb tagjaira.

    A hierarchiában lefelé haladva azonban, idővel a jobbágy szó mindjobban devalválódott, mígnem végül ez a „cím” márcsak az abszolút kizsákmányolt földtúrók osztályára hagyományozódott. Ha ezt az osztályt(!) ha mégis szép jóindulattal akarták jellemezni, akkor jóesetben is csak parasztnak nevezték. [Ld.Tiborcz;a Bánk Bán-ban 😀 ]

    Megjegyzendő, hogy az ókori rabszolgatartás, ill. ez a fajta termelési mód sem halt ki egyik napról a másikra, ergo a jobbággyá válás folyamata sem zajlott le egy csapásra. Ennél fogyva, még a XVI-XVII.században is előfordult rabszolgakereskedelem aminek aztán kereszténység ide- kereszténység oda, kf. rendeletekkel próbálták elejét venni. Viszont tudjuk, hogy a büszke U~A demokráciájának épp e szégyenletes hagyománya alapján nehéz megszabadulnia az ott nemrég még dívó rabszolgatartás szörnyű előítéleteitől. Az Észak-Dél Polgárháború kirobbanását is a rabszolgasághoz ragaszkodó dél embertelen gonoszsága generálta.

    És akkor a világ legmodernebb bér-rabszolgaságról még nem is szólottunk…

    Pácius-Gesarol!
    Vögelein

  • BENDE GUC
    2022 szeptember 26
    11:34 de.
    nem tudom,hogy hallottál e a Hunyadi térről,de ott nőttem fel 10-19 éves koromig.Nálunk az ilyen nagyeszűekre,mint Te is vagy azt szoktuk volt mondani,hogy”ha ennek egy szikrányi sütnivalója van,akkor a seggem gramafon”.
    Más…שנה טובה לכול עם ישראל.
    Majd meséld el milyen düh rohamokat szoktál kapni az”ivritektől”?

  • Vögelein
    2022 szeptember 27
    5:15 de.

    Meine hübsche liebe Vogel von der Teutonland!
    amit itt fenn Elemérnek küldtem az – – szerinted — elég cizellált? e?
    hazaárulásért háború idején statáriális eljárás és azonnali kivégzés?
    kiüríthető e így Bruxxelles nagy irodaháza tudod ahol plédeket osztogatak?

    és a magyar ellenzék is mexünne mint „olyan?
    ist das gut?

  • off!
    Az USA állítólag már egy hete figyelmeztette a gyanútlan németeket, hogy a ruszkik biztosan fel fogják robbantani az aranytojást tojó gázvezetékeiket! És tényleg, de annyi sütnivalójuk már nem volt a nagyeszű ruszkiknak, hogy sokkal egyszerűbb, nagyságrendekkel olcsóbb és rizikó mentesebb a náluk levő csapokat szárazföldön, öncsonkítás nélkül elzárni! 😀 Közben az öngyilkos jelölt volt lengyel külügyminiszter már meg is köszönte ezt az apró szivességet:
    https://mandiner.hu/cikk/20220927_radek_sikorski_eszaki_aramlat_1_eszaki_aramlat_2_kulfold_gazszivargas

    Vajh a Déli Áramlatot mikorra tervezik felrobbantanii? Hejszen miket nem mondok, mert dejszen azt a jóságos németek erős nyomására az EU már 2014 decemberében előre látóan lefújta, ezért azért már nem is kell aggodnunk! Hát nem csodálatos?

  • gyuri10
    2022 szeptember 26
    12:40 du.

    Blabla.

    Bolond lyukból bolond fingás fúj ki : ))

  • gyuri10
    2022 szeptember 26
    4:01 du.

    Jó multkorjában bevallottad itten hogy nem ismered és ezért nem is kultiválod az ivritet.

    Ekkor mondta ki rád a megboldogult Bar Lev aki VALÓBAN holocaust túlélő volt és tégedet útált mint „paraszt a kukoricagölödint” * és akit te a halálba szekáltál az alja-hazudozásaiddal , hogy idézem :

    ” EZ AZ EMBER NEM ZSIDÓ !!! ”

    * Idézet Frigyesbácsi Mr. Karinthytól

  • Succubus
    9/25/5:20

    Honnan veszed, vagy állítod azt, hogy:

    „a Római Birodalomban az volt a . n é z e t(???), 😀 hogy a lakosság 10 %-ánál nem lehet több a rabszolgák száma”?

    Ez nem igaz, tudniillik a Múlt-Kor történelmi [szak]folyóirat 2013. márciusi száma szerint:

    „A Római Birodalom munkaerő szükségletének tekintélyes hányadát a rabszolgák adták, amelyek száma az isz.e. 1., Pál századára elérte Itália lakosságának a . h a r m i n c – n e g y v e n . s z á z a l é k á t .” !!!

    Ez a viszonyszám pedig a római lakosság sőt mi több, egész Itália(!) a peninsula-nak nemhogy csak a 10 %-át[sic], de Jézus és Pál idejében már a kétharmadát haladta meg – jelentős mértékben.

    Talán nem is volna érdekes, ha Te a bekezdéseed elején nem hol-mi marxizmus-leninizmusról hadoválva, nem sejteTnéd azt a vádadat, hogy ez biztos ki lesz moderálva, minthogy szerinted a fizikai munka jelentősége már az ókori Rómában is elenyésző volt, mert szerinted csak a fentemlített izmusok „dolgozzák meg a történelmet”[sic] efféle nem is létező okokkal.

    Amúgy már korábban bizonyított – történelmi és gazadaságtörténeti axiómákkal… – megjegyzem, a munka döntő jelentőségét már Madách is, és Marxék előtt már kimutatta…
    Nem is gondoltam volna, hogy Marxista volt…

    Vagyis, ha mondanivalód jól értem, amikor és ha birodalmak gazdasági válságban vannak, annak semmiképp sem a rabszolgatartásra, vagy a bérrabszolgaságra, vagyis a munka kizsákmányolására épülő termelési mód az oka.

    Hadd fűzzem hozzá azt, hogy egy tehetősebb római polgár 500, egy római császár akár 20000 saját rabszolga felett is rendelkezett. Meg azt, is hogy a rabszolgapiacnak a római hadsereg volt a legfontosabb beszállítója…

    Tehát, abszolúte mindegy, hogy az emberrablás útján beszerzett jogokkal nem rendelkező beszélőgépet tulajdonosa éppenséggel miféle haszonszerzésre használta, ahogy e téma súlyosságát enyhítendő, Te tévesen sorolod: a „gályarab, gladiátor, személyes szolga, vagy tanító”….

    Mert a lényeg, a hangsúly mindig mégiscsak a másik ember munkaerejével kitermelt saját gazdasági, avagy egyéb hasznon van.

    És ennek felismerése nem is marxizmusleninizmus, hanem már a polgári szabadelvűség ABC-jében rejlene…

  • ˙

    PS

    A dolgozó osztályok, az alkalmazottak fizikai, ill. GDP-t előállító, termelő munkájának történelmi jelentőségét millió és milliárd példa bizonyítja. Ezt tagadni annyi, mint csillagot az égről is…

  • „tisztelhölgyeimésuraim”
    Vögeln,Voronyesz,Lillit

    És, valóban, a történelem nem csupán jóság, mégcsak nem is gonoszság, illetve nem érzelem kérdése, hanem az emberiség szükségszerű fejlődésének kollektív procedúrája. Különböző szakaszait hol fokozatos átmenetek, holmeg hirtelen cezúrák választják el egymástól…
    – Ezeket az átmeneteket általában forradalomnak gondoljuk, pedig forradalmi változásról csak akkor és ott lehet szó, ahol az új, a létrejött változat elvi megvalósulása az előbbinek a gyökeres ellentétét adja…
    – Valamelyiktek , azt hiszem Vogel, azt írja itt fölebb, hogy Pál; „az új idők új dala”…
    – Dehát! Tegyük fel a kérdést, hogy Ady szavai ráillenek e a renegát ponyvakészítő megnyilvánulásaira, hisz a költő itt valódi forradalmi húrokat penget, míg Pál pedig a maga minden beváltat megtagadó, koncepciózus lázadása(i)val a hiper-konzervatívnak beállított zsidósággal szemben lép fel haladónak, forradalminak tűnő ötleteivel (ld.apcsel.és levelek) taposva szét még a praktikusnak látszó ősi héber szabályokat is melyek, úgy en bloc az adott történelmi pillanatban bizony a zsidóság megmaradását szolgálták szemben a római gőzhengerrel..
    – Tehát Paulus/Saulus esetében nem beszélhet senki történelmi
    értelemben vett forradalmi magatartásról akkor, amikor ő valójában a totális rabszolgatartó és Izráélt gyarmatosító, ráadásul politeista valamint személyválogató Róma pártján és szolgálatában egy monoteista, azaz egyistenhívő – ettől modern azaz előremutató – népet, a zsidóságot támadta kitartó bigott vadsággal,kitéve őket a megosztottság pusztító végzetének is…
    – Tegyük hozzá, sikertelenül mert Júdeát a vasba és bronzba öltözött fegyveres túlerő tudta csak hosszú, további több évtizedes harc után is szétverni… Ezek a harcok valójában forradalom és szabadságharc voltak, amelyeknek csak a római történetírás adta a degradáló (I., II. és III.) Zsidó Háború elnevezést, mely kitartó honvédelemnek Izráél a maga korszerű írásbeliségére építve biztosított szilárd forradalmi, a kisebb haderőt is pótoló,ám öntudatos és önfeláldozni is kész hátterét

  • Gyuri10
    26.4:01-05

    KÖSZÖNÖM!

    Egy korrekció azonban szükséges. Tudniillik nem Ézs.39., hanem Ézs. 49. persze abból a 17.szakasz. Sokat keresgéltem, de meglett… Nü zag schon… 🙂

    Károli ford.: …”rombolóid és pusztítóid eltávoznak belőled”

    Új ford. …”pusztítóid és rombolóid pedig kivonulnak belőled”

    Azért annyit hadd fűzzek ehhez, hogy eszerint és a mellkelt link szerint a rombolók és pusztítók attól, hogy itt, v. ott köztünk vannak, még nem feltétlen közülünk valók…
    Hisz’ ha vannak, a parazitáink is bennük vannak, de azok se mi vagyunk, de nem is közülünk valók… ))) 😀 (((

    Üdvözlégy:
    Vögelein

  • Succubus Lilith

    Elemer: “vajh meddig tudják még hülyének nézni a megfagyásra, túlzott kuporgatásra,liszkukac evésre, gatya szellőztetésre, nylon zacskóba ürítésre és egyébb sötétzöldségekre bíztatott bégetőket?”

    Mivel direkt arra megy ki a jatek, hogy lehetoleg vilaghaboru legyen erre a kerdesedre lenyegeben kar is megprobalni valaszolni. Ha turik attol doglenek meg, ha nem turik, akkor meg attol.

    .
    BENDEGUZ 2022 szeptember 26 11:37 de.

    „NE facsard a tagadhatalan valosagot ertelmetlen hazugsagokka!!!”

    Bendeguz testver te tenyleg ennyire elhulyultel mar, vagy csak jatszod? Mar azt sem veszed eszre te hatokor, hogy a Bibliat ideztem es nem a sajat velemenyemet irtam le?

    „tisztelthölgyeimésuraim” 2022 szeptember 27 2:08 de.

    “ Elnézést, DE a feudalizmust nem feltalálták, a történelmi körülmények hatása alatt KIALAKULT. ”

    Erre vonatkozoan is irtam korabban, hogy el kene felejtenetek a partfoiskolan beletek vert hamis tortenelmet, es annak meghamisabb magyarazatat. De te es tobben itt nem tudtok kilepni belole, es ugy tunik nem tudtok belole meg kipillantani sem egy masodpercre.

    De ez a te velemenyed, tiszteletben tartom, az en velemenyem meg az, hogy szandekosan krealt a “jobbagyizmus” is, ahogy azota is minden mas uj es ujabb formaja a rabszolgasagnak szandekosan lett krealva az uralkodo reteg altal, es amig a jobbagyizmus bekes atmenet volt, azota sajnos ezek az uj csinalmanyok sok verveszteseggel jarnak.

    De ugye hallottal arrol, hogy a forradalom felzabalja a gyermekeit? Azt is tudod mitol alakult ki ez a kep abban az emberben, aki ezt eloszor allitotta?

    Mellesleg, a kommunizmus, nacizmus, fasizmus is mestersegesen krealt, ugyanazok altal, es mind ugyanugy, csak egy masik formaja a rabszolgatartasnak.

    A kovetkezo hozzaszolasodhoz: En sosem allitottam, hogy a rabszolga, vagy jobbagyfelkelesek “forradalmak” lettek volna. Sot, evekkel ezelott hasonlo okbol vitatkozva epp azt irtam itt, hogy ezeknek a felkeleseknek semmi kozuk a “forradalmakhoz” vagy „tarsadalmi fejlodeshez”. (En ugye a forradalmakban sem hiszek, mert nezetem szerint olyankor is csak az uralkodo reteg gesztenyelyet kaparjak ki a tuzbol hasznalhato idiotak.)

  • Succubus Lilith

    Vögelein: Nem tudom mire celzol a folenyeskedessel. Talan a Bendeguznak irt kisse nyersebb hozzaszolasokra utalsz?

    “ Ennél fogyva, még a XVI-XVII.században is előfordult rabszolgakereskedelem aminek aztán kereszténység ide- kereszténység oda, kf. rendeletekkel próbálták elejét venni. ”

    Igen. Epp ebbol indult ki ez a beszelgetes, azaz hogy a kereszteny Biblia sehol sem tiltja a rabszolgasagot, ugyhogy nincs szukseg a “keresztenyseg ide vagy keresztenyseg oda”-ra.

    “Viszont tudjuk, hogy a büszke U~A demokráciájának épp e szégyenletes hagyománya alapján nehéz megszabadulnia az ott nemrég még dívó rabszolgatartás szörnyű előítéleteitől. Az Észak-Dél Polgárháború kirobbanását is a rabszolgasághoz ragaszkodó dél embertelen gonoszsága generálta.”

    Ezekben nagyon tevedsz. Egyreszt csak az a feher amerikai szegyelli magat a 150 evvel ezelotti rabszolgasagert, aki nem normalis. Ennel fogva nincs is mitol megszabadulnia ezen a teren. (Amit nem en kovettem el, azert nem vagyok felelos, csak azert mert nekem is zold szemem van. Muris is lenne, ha mondjuk egy USA-ba 1970-es evekben bevandorolt magyart akarnanak megvezekeltetni a rabszolgasag miatt.)
    Az amerikai polgarhaboru pedig meg veletlenul sem a rabszolgasag miatt tort ki. Olvass utana ha erdekel. Mivel manapsag a keresok mar az „uj-elvtarsias” amerikai hazugsagokra vannak beallitva, kuldok neked egy linket: http://www.ronpaulforums.com/showthread.php?125433-Real-reasons-for-the-Civil-War

    .
    Voronyezs 2022 szeptember 28 3:33 de.

    Honnan veszed, vagy állítod azt, hogy:
    “a Római Birodalomban az volt a . n é z e t(???), 😀 hogy a lakosság 10 %-ánál nem lehet több a rabszolgák száma”?

    https://www.britishmuseum.org/exhibitions/nero-man-behind-myth/slavery-ancient-rome

    A cikk kozepefele ez all:

    “ How important was slavery in the Roman world?
    Slavery in ancient Rome is well documented. Various literary sources, legal documents, inscriptions and artistic representations show how common enslaved people were in everyday life. Yet we don’t know exact numbers, making it hard to fully understand their importance to Roman society and its economy.

    Scholars estimate about 10% (but possibly up to 20%) of the Roman empire’s population were enslaved. This would mean, for an estimated Roman empire population of 50 million (in the first century AD) between five and ten million were enslaved. This number would have been unequally distributed across the empire, with a higher concentration of enslaved people in urban areas and in Italy.

    Surviving evidence shows that enslaved people had a wide range of occupations. Many carried out hard manual labour under strict supervision, but they could also perform more specialised activities with a higher degree of autonomy. Some were highly autonomous and were even responsible for other enslaved people, known as vicarii.”

    Ha nem tudnal angolul, Magyar forditasban:

    “ Mennyire volt fontos a rabszolgaság a római világban?
    A rabszolgaság az ókori Rómában jól dokumentált. Különböző irodalmi források, jogi dokumentumok, feliratok és művészeti ábrázolások mutatják, hogy a rabszolgasorban élő emberek mennyire gyakoriak voltak a mindennapi életben. Mégsem ismerjük a pontos számokat, ami megnehezíti, hogy teljes mértékben megértsük jelentőségüket a római társadalom és gazdaság szempontjából.

    A tudósok becslései szerint a Római Birodalom lakosságának körülbelül 10%-a (de lehet, hogy akár 20%-a is) rabszolga volt. Ez azt jelentené, hogy a Római Birodalom becsült 50 milliós lakosságából (a Kr. u. első században) öt-tízmillióan voltak rabszolgák. Ez a szám egyenlőtlenül oszlott el a birodalomban, a rabszolgák nagyobb arányban voltak jelen a városi területeken és Itáliában.

    A fennmaradt bizonyítékok azt mutatják, hogy a rabszolgák a foglalkozások széles skáláját űzték. Sokan szigorú felügyelet mellett végeztek nehéz fizikai munkát, de nagyobb önállósággal végezhettek speciálisabb tevékenységeket is. Néhányan nagyfokú önállóságot élveztek, és még más rabszolgákért is felelősek voltak, akiket vicarii néven ismertek. ”

    Sajnos nem emlexem hol lattam azt, hogy az uralkodo reteg ugy tartotta, hogy 10 % folott mar tul sok a rabszolga. Talan valamelyik Wikipedia cikkben, de nem vagyok biztos benne.

    „” Ez nem igaz, tudniillik a Múlt-Kor történelmi [szak]folyóirat 2013. márciusi száma szerint:

    A Római Birodalom munkaerő szükségletének tekintélyes hányadát a rabszolgák adták, amelyek száma az isz.e. 1., Pál századára elérte Itália lakosságának a . h a r m i n c – n e g y v e n . s z á z a l é k á t .” !!! „”

    Ezek kulonbozo velemenyek, igazabol senki sem tudja, csak saccolgat. Ezt lathattad a fenti idezetbol, ezert is hagytam benne es fordittattam le a deepl forditoval.

    ““ Talán nem is volna érdekes, ha Te a bekezdéseed elején nem hol-mi marxizmus-leninizmusról hadoválva, nem sejteTnéd azt a vádadat, hogy ez biztos ki lesz moderálva, minthogy szerinted a fizikai munka jelentősége már az ókori Rómában is elenyésző volt, mert szerinted csak a fentemlített izmusok “dolgozzák meg a történelmet”[sic] efféle nem is létező okokkal. ””

    Valamit nagyon felreerthettel. Arrol irtam, hogy a rabszolgak nem mindegyike vegzett olyan munkat, amivel valami eladhatot allitott elo. Mondjuk a gajarabok eseteben ez vitathato, mert akar kereskedelmi, akar haditengereszeti hajon vizisieltettek a kapitanyt, a munkajuk vegulis hozott hasznot – bar csak masoknak. Ezt csupan azert irtam, mert a Vögelein azt irta, hogy: “Vagyis egy szükségszerű továbblépés a római latifundiumok és a rabszolgák érdektelenségéből fakadó gazdasági válságból…” Erre probaltam irni, hogy a munkasok nagyobbik resze Romaban “szabad” ember volt, a rabszolgakbol pedig nem mind vegzett olyan munkat, amibol eladhato termek keszult, tehat a Vögelein kovetkeztetese hibas. Azt mar nem is tettem hozza, hogy az erdektelenseget egesz jol tudtak akkoriban kezelni korbaccsal…
    A kimoderalast arra ertettem, hogy itt surun elfordul a cenzura, oly annyira hogy soxor erdemi vita ki sem tud alakulni, es mivel hivatkoztam az elozo hozzaszolasra “De mint elobb irtam” hozzatettem, hogy (lehet ki lesz moderalva) arra az esetre, ha az elozo hozzaszolas eltunne az eterben.

    Senki sem vitatja a munka jelentoseget.

    Azt jol ertetted, hogy a gazdasagi valsagoknak semmi kozuk nincs a kialakult tarsadalmi formanak. Ha ugyanaz a tarsadalmi forma kepes tobb tiz vagy szaz even at valsag nelkul mukodni, akkor nyilvanvalo, hogy valami mas okozza azt a valsagot, valami, amit kozben megvaltoztattak. Marpedig a rabszolgasagon nem valtoztattak Romaban.

  • Olvasó társaim!

    Fölöttébb alapos és izgalmas, egyben rendkívül érdekes eszmecsere alakult ki a KMH-n e cikk ama mondata nyomán, mely I.Erzsébet hivatkozását Clive Staples Lewis* kereszténységére utaló szavait idézve, miszerint a

    „kereszténység a benne hívőt úgy segíti bármi mást is láttatni, mint a felkelő Nap”.

    E sommás kijelentést cáfoló ellenmondást éppenséggel a fenti korrekt dialógus Szt Pálra többször is utaló, Ó- és az Újszövetséget, azok történelmi aspektusából idéző és elemző hivatkozásai mondanak ellent annyiban, mint a maga tisztánlátásával oly büszkén hivalkodó C.S.W. író idézett mondatból ez tűnik ki, hogy adott témában csak azt az egyet, mégpedig amikor a kereszténység történelmi tény-oldalát hagyja pusztán figyelmen kívül olyan mértékben, hogy csupáncsk az alapító(!) Szentpál finoman szólva is, nem becsületes „cselekedeteit” helyezi obligón kívül, ez van és kész alapon.

    …Hogy tudniillik az illető . s z e n t . egy, a maga szabadságáért joggal küzdő népet tagad meg egy másik, egy totális hódító birodalmi gépezet kedvéért. Teszi mindezt a saját és a szülei vallásának ravasz és álnok kijátszása révén és szisztematikus módszereivel s persze közvetlen római segítség igenybevételével, illetve az agresszor szolgálatainak szemérmetlenül cinikus kihasználásával.

    Uraim és Hölgyeim, ha tényleg ez a magatartás lenne az
    „a mindent megvilágító napfény”,
    hát akkor bocsánatot kérek…
    ˙

    *Lewis;ez a név pl; véletlenül nem utal Pál korábbi vallására ?

  • Helyesbítés
    22.9.29.4:38.
    második sor:

    Nem I. Erzsébet hanem II.

    bocs’

  • Voronyezs
    2022 szeptember 28
    3:33 de.

    Rodeoról tudjuk
    (hiába firkálja hülyeségeit akár női név alatt is )
    hogy a közismert tényeket a saját idiótikus véleményéhez igazítja mindig és aztán azt szajkózza harsányan.

    Nem értem miért lehet még mindig itt (az összes nevével együtt)
    mikor ki lett mondva pár éve hogy aki itt nem a tényeknek megfelelő dolgokat terjeszt, az többé nem írhat ide.

  • Na mindegy,
    nem is ez az érdekes,
    de mégcsak nem is a Gyuri10 nevű álzsidó
    szemenszedett hazudozásai a valódi zsidókról, hanem az hogy

    MOSTMÁR BÁRMIT TESZ A KORMÁNY ,
    A FORINT ANNÁL JOBBAN ZUHAN ÖNMAGA ALÁ !

    Hajrá fiugg..tsak idj toffább…

  • Succubus Lilith

    Gorgonzola 2022 szeptember 29 4:38 de.

    „” Szentpál … Hogy tudniillik az illető . s z e n t . egy, a maga szabadságáért joggal küzdő népet tagad meg egy másik, egy totális hódító birodalmi gépezet kedvéért. Teszi mindezt a saját és a szülei vallásának ravasz és álnok kijátszása révén és szisztematikus módszereivel s persze közvetlen római segítség igenybevételével, illetve az agresszor szolgálatainak szemérmetlenül cinikus kihasználásával. „”

    Igy, visszenezve a tortenelembe, es elsosorban a zsidoknak ez nyilvanvalo, igaz. Ugy tunik, hogy villamcsapas erte Palt egy utazasa soran, es amig elet-halal kozott volt, egy alvasi paralizishez hasonlo epizod soran talalkozott Jezussal, aki megkerdezte, hogy „miert uldozol engem?” vagy valami ilyesmit.

    Viszont a keresztenyek ezt nem pont igy ertelmezik, szamukra J. valoban megjelent Palnak, es emiatt nem Pal valtoztatta meg me’g jobban a zsido vallast mint ahogy azt latjuk a 4 evangeliumban, hanem maga J utasitotta Palt.

    Azt meg ma is latjuk, hogy nagy penz remenyeben az emberek nagy resze kaphato barmire. Csak nezd mi megy az EU-ban, Ukrajnaban… stb.

  • Pufajkás,náci kápó-ivadék GEYCIKE,
    érezd jól magad az indulótokkal.Gáz van?Nincs!Nem is lesz!Az idei tél lesz a”végső”.Forintért annyit vegyetek,amennyit Putyin ad!!!
    A Dohány utcai zsinagógából lopott bársony leplet már nem kell vissza szolgáltatni.Hogy van a faterod?Két méter mélyről a kutyák sem tudják kikaparni.Mehetsz utána.Biztonságosabb hely a fotelnál

  • Géysa,
    te már nem zuhansz magad alá,mert alattad már csak a talajvíz van .

  • Hisz’ ha vannak, a parazitáink is bennük vannak, de azok se mi vagyunk, de nem is közülünk valók… ))) 😀 (((

    Üdvözlégy:
    Vögelein

    Nálunk ezt nevezik”Erev Ráv”-nak. Másnéven a Hozzánk csapódottak.

  • Succubus Lilith
    22.szept.29.4:13

    Ez kommented nagyom jó összegzése a megtévesztő mesebeszéd kábítószerének évezredes tömeghatásának
    .
    Persze ehhez szükség volt és van nem másra, mint az olvasni nem, avagy alig tudó* millió, milliárdokra akik információkhoz jó esetben is a templomok falán látott művészi képek, vagy faluvégi „kálváriák” drámaian megrendítő festett szobrain és természetesen „tisztelendő” urak szent beszédein keresztül jutnak, jutottak.

    Csak példaként ismételném, hogy akik – ma már a Földön milliárdszám – nem veszik észre azt, hogy Jézus a
    >Máté evangéliuma: 5. 17-19.< szerint nagy tömeg előtt tett esküt a Zsidó-Törvényre, azaz a Tórára, azok ezzel hamis esküvel vádolják a megváltónak tekintett prófétát?

    Márpedig, akik Jézus evangéliumi életének a Páli koncepció értelmében, csak ezt az egy momentumát hagyják figyelmen kívül, azok 2000 éven át hazudtolták és vonták kétségbe a számukra érinthetetlen "Isten fia" példaképet az isteni 10 parancsolat 9-ike szerint, a becsületét is…

    Ha tudniillik Jézus Pálnak, 40 évvel halála után valóban megbízást adott volna azzal, az ő Máté 5.17-19. szerint tett tanúbizonyságát holtában tagadta volna meg. A saját esküjét vonta volna kétségbe, melyet összes zsidó felebarátja javára tett még odafönt, az Oljfák hegyén… Tehát az egyikük alighanem nem mondott igazat… Tehát vagy az evnagéliumi Jézus-legenda, vagy pedig a páli megbízatás nem igaz, vagy egyik sem…

    Ez a feloldhatatlan ellentmondás: anatagonizmus !
    ˙

    * Sorok mögött olvasni sem tudó, funkcionális analfabéta tömeg.

  • Gorgonzola 10.01.2:48
    utsó sor helyesbítése:

    „anatagonizmus” helyesen: a n t a g o n i z m u s .