A megbocsátás ritka példája

2022 december 17 10:46 de.52 hozzászólás

A múlt hétvégén az ottawai bíróság előtt Lyle Young azt mondta, hogy az ítélet, amely legalább 25 évre börtönbe juttatta felesége gyilkosát, helyes döntés volt, de egyben keserédes is.

„A feleségem már nincs itt” – mondta Young Elisabeth Salmról, az 59 éves asszonyról, akit 2018. május 24-én az akkor 18 éves Tyler Hikoalok szexuálisan bántalmazott és brutálisan megvert. Salm másnap a kórházban meghalt.

Salm önkéntes könyvtárosként dolgozott az Ottawa belvárosában található Christian Science (Keresztény Tudomány) Reading Roomban, amikor a most 22 éves Hikoalok aznap reggel besétált. Az esküdtszék vasárnap bűnösnek találta őt első fokú gyilkosságban.

„Továbbá” – folytatta Young nyilatkozatában – „egy másik őslakos férfi, bár veszélyes bűnöző, életfogytiglani börtönbüntetést fog tölteni”.

Mundie Salm, a meggyilkolt nő egyik nővére szintén a család vegyes érzelmeiről beszélt az esküdtszék döntése után.

Bár az ítélet egyértelmű üzenetet küldött arról, hogy a nők elleni erőszakot nem tolerálják, „nem tetszik nekünk az sem, hogy egy újabb őslakos embert küldünk további bebörtönzésre” – mondta Salm.

„Ez a tárgyalás a folyamatos traumák, öngyilkosságok és mentális egészségügyi problémák hátterében zajlott az inuit és más őslakos társadalmakban” – mondta. „Jobbá kell válnunk az igazság és a megbékélés terén.”

A több mint négy és fél évig tartó jogi odüsszeia után kimerült család itt hagyta a dolgokat, megjegyezve, hogy minden, amit még el akartak mondani, benne volt a bíróságon korábban tett megjegyzéseikben.

Az áldozatokra gyakorolt hatásáról szóló nyilatkozatokat Young, Mundie Salm és Elisabeth Salm három másik testvére adta elő, miközben Hikoalok időnként csendben sírt a fogoly páholyában, és egy órán át tartott, és az érzelmek széles skáláját ölelte fel.

A család beszélt a „barbár” szexuális támadásról való tudomásszerzés okozta sokkról és a „gyomorszorító pillanatról”, amikor kiderült Hikoalok kora.

„Ugyanaz, mint a legidősebb fiamé” – emlékezett vissza Mundie Salm.

Beszéltek a szorongásról, amely a tárgyalás minden egyes halasztását kísérte, és arról, hogy Salm személyisége, mint szociálisan tudatos természetbarát elveszett a sérülések „beteges, klinikai és személytelen leírásai” között.

Sajnálták, hogy Ottawa, ahol a messze élő család általában Salm és Young otthonában tartotta összejöveteleit, a támadás után „hidegebbnek, sivárabbnak” tűnt.

Mundie Salm csalódottságának adott hangot amiatt, hogy szerinte Hikoalok nem tanúsított megbánást, aki azt vallotta, hogy az alkohol okozta ájulás miatt nem emlékezett a támadásra.

Néhány pillanatban azonban Salm családja annak is hangot adott, hogy tudatában van azoknak a rendszerszintű kihívásoknak, amelyekkel az olyan őslakos elkövetők, mint Hikoalok, szembesülnek.

„A családunk ezzel a tettel hirtelen közvetlenül kapcsolatba került Kanada erőszakos gyarmati történelmének tragikus következményeivel” – mondta Mundie Salm. „Sokkal több volt ebben a történetben, és én kétségbeesetten szerettem volna megérteni”.

Hikoalok a nunavuti Cambridge Bayből származó inuk, aki instabil családból származott, gyermekkorában erőszakot szenvedett, és még fiatalkorában szexuális visszaélések miatt került a rendőrség látókörébe – hangzott el a tárgyaláson.

Az ügy során kevés egyéb részlet derült ki a hátteréről, bár egy pszichiáter azt vallotta, hogy Hikoalok olyan agyi rendellenességeket mutat, amelyek magzati alkohol spektrumzavarra vezethetők vissza.

„Csendes, nem sok mindent mond, kicsit tartózkodó, de még mindig próbálja feldolgozni a történteket” – mondta a tárgyalás végén Hikoalok ügyvédje, Michael Smith.

Naomi Sayers, az Ontario tartománybeli Sault Ste. Marie-ban élő anishinaabe ügyvéd elmondta, hogy több ügyfele is hasonló mentális problémákkal küzd, és trauma-informált és „igazán személyre szabott” megközelítést igényel.

„A jogi egyetem nem készít fel erre” – mondta.

Sayers elmondta, hogy a Salm család nyilatkozatai miatt nem tudott mit mondani, mivel „együttérzéssel” viseltetnek Hikoalok iránt.

Úgy véli, hogy a nyilatkozatok azt tükrözik, hogy a nem őslakos kanadaiak egyre inkább tudatában vannak az őslakosok előtt álló rendszerszintű akadályoknak és az olyan rendszerek által okozott traumáknak, mint a kanadai bentlakásos iskolák.

„Azt hiszem, ez empátiáról tanúskodik, és azt hiszem, ez azt mutatja… megértik, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézniük” – mondta Sayers.

Luc-Anne Salm, az áldozat másik testvére sárga szegfűt osztott ki a bíróságon jelenlévőknek. Az áldozatra gyakorolt hatásairól szóló nyilatkozata során az egyik virágot a kezében tartotta, amikor a fogoly páholyához lépett, és Hikoalok arcába nézett.

„Azokat a tulajdonságokat jelképezték, amelyeket Elisabeth kifejezett, mint a melegség és a napsütés. Egy ragyogó szellemet” – mondta később, amikor a virágok jelentőségéről kérdezték.

Elisabeth Salm férje, Lyle Young volt az utolsó családtag, aki nyilatkozott. Young, aki régóta a Keresztény Tudományt gyakorolja, fél órán át beszélt egy pap kimért ritmusában.

Young visszatekintett a Salmmal 1990 óta tartó házasságára, és arra a „kafkai” pillanatra, amikor engedélyt adott a rendőrségnek, hogy bizonyítékokat vegyenek le a nő testéről, és elviselte azt a szürreális élményt, hogy őt magát is kihallgatták.

„Ha rendőr lettem volna, még nem zártam volna ki magam gyanúsítottként” – ismerte el.

A „förtelmes bűncselekmény” ellenére Lyle nem volt hajlandó keserűségnek engedni, és inkább a hitére támaszkodott, mondta.

„Miért hagynám, hogy valaki másnak az impulzusai irányítására való képtelensége irányítson engem, és elvegye az örömömet? Miért hagynám, hogy egy béna büntető igazságszolgáltatási rendszer túszul ejtsen, és megfosszon a békémtől?”

Young ezután egyenesen Hikoalokhoz fordult, és reményét fejezte ki, hogy a 22 éves fiatalember a hosszú börtönbüntetése alatt talán jobban lesz.

„Melyikünk tud jobban hatni a másikra?” kérdezte Young. „Te hatsz rám azzal, hogy megölöd a feleségemet? Vagy az én hatásom rád a megbocsátás gyakorlásával, amely erősen párosul az önismeret, a bűnbánat és a javuláshoz való ragaszkodással és támogatással?”

Guy Quenneville (CBC)

52 hozzászólás

  • a demokrácia földjén ezek napi jelenségek… ha nem tévedek és ismereteim pontosak az ázsiai típusú emberek az alkoholra egészen másként reagálnak mint a többiek és a drogokkal kapcsolatosan pont a fordítottja az igaz!

    tehát a „tüzes víz” bevezetése a gyarmatosítók által az tudatos gyilkosság holokauszt a bentlakásos iskolák rettenetes hatásai és középkori börtönökkel vetekedő kínzásai oktatás címén oktatásról szó sem volt ki akarták vetkőztetni önmagukból, hogy jobb rabszolgák legyenek de a szabad vadász nem megy be a csapdába inkább meghal

    az amit a kanadai állam művel az őslakosokkal az embertelen és hadd ne mondjak mást is

    de a januári események és a mostani halotti csönd a parlamenti vizsgáló bizottság munkájának eredményéről nagyon sokat mond „demokrácia” témában is de gazdasági, erkölcsi vonatkozásai végtelenek

    majd sokan mondanak sokfélét én ezt így látom
    a bűnös is és az áldozat is áldozatok!!!

  • Minden gyilkosságra lehet találni találni”enyhítő körülményeket”. Sajnos az áldozatokat meg lehet kérdezni arról,hogy megbocsájta-nak vagy nem!Választ kapni csak az élőktől lehet.Nem folytatom…

  • tehat megis vannak problemak kanadaban is nemcsak orbanisztanban kanadisztanban is vannak problemak

  • Az egyik legnehezebb emberi probléma. Anyukám anno egyszerűen intézte el: nem kell olyat tenni, amiért bocsánatot kell kérni. Csakhát a fenti eset súlyosabb egy intőnél, de még egy felnőttkori lopásnál, rablásnál is. Hiszen visszafordíthatatlan, jóvátehetetlen. Mégis úgy vélem: a megbocsátás nem az elkövető érdekében elengedhetetlen, hanem az áldozat érdekében szükséges. Ha ugyanis az áldozat nem képes túllépni a történteken (a fenti esetben nem a gyászon, hanem a dühön), az megmérgezi az életét, és nagy a veszélye annak, hogy megkeseredett, revansra éhes, bosszúvágyó zombivá válik.

  • Succubus Lilith

    Aha… csak a tipikus fejreallitott vilag:

    szep = csunya,
    csunya = szep,
    rossz =jo
    jo = rossz
    gyilkos = aldozat,
    aldozat = gyilkos,
    erkolcsos = erkolcstelen … es meg sorohatnam.

    Te jas abba, nem vagy te veletlenul azonos a Bendeguz testverrel?

    De amugy igazad van, van itt Kanadaban is sok baj, azok tobbnyire mestersegesen generaltak a mi derek, es erkolcsileg nagyra tartott deli szomszedunk altal (illetve azok altal, akiket ok valasztanak meg ide miniszterelnoknek).

    De legalabb naluk, ott delebbre, hibatlanul muxik a demokracia es a szabadsag, semmi baj a jogallamisaggal, a dobfekek es a konyvelesi balanszok is tokeletesek! Csak neha eltunik 10-50 milliard dollarig, mert valami hulyere bizzak a sikkasztast. 🙂

  • Succubus Lilith

    Jo hir a kanadaiaknak!

  • Succubus Lilith

    Minden rendben. A provincia vezetosege komcsi:

  • gondolataim

  • TISZTELT SUCCUBUS LILITH en itt meg-talaltam szellemi testveremet aki gyuri10 izraelbol

  • Erkolcsi kotelesegunk a megbocsajtas, de az nem mentesit a felelosegre-vonastol sem a tettekert jARO BUNTETESTOL!!!!
    Maskulomben csak buntettek leteznek.

    Persze hogy nem letezik ezen a Foldon problema-mentes tarsadalom, de a kulombseg hogay oldjak meg azokat a problemakat amikkel szembe alnak.

    Stalin modszere volt a sajat hite es modszere alapjan : „a halal megold minden problemat, nincsen ember, nincsen problema”.

    De azt meg az allatvilag tagjai sem gyakoroljak!

    Tevednek mtalan, hogy Canadaban nem letezzne a JURY rendszer?

    Aminek malapjan a vadlo es vadlott egyenelo jogpokat elvez.

    A VADLO kotelezetsege bizonyitani a a vadak elkoveteset a ktelekedes leg-halvabb arnyan fewlul.

    S 12 nevtelen polgar dont az eset megallapitasan, ,hogy az vadlott BUNOS vagy NEM BUNOS.

    A cikkben felhoZott eseben talan az iteletuk a ‘bunos de elmeserult’ , aminek malapjan a bunos iteletet az elmegyogy-intezetben toltene amig szakertok kezeleset kapja.

    Vagy talan a cikk szerzoje ohajtana a kegyetlen bunkovetok felmenteset, persze amig nem a sajat csaladtagaik az aldozatok, aztan velemenye teljesen valtozna.

    Mifele ‘Canada kegyetlen tortenet’-ere gondolt a szerzo?????

    Az ottani bevandorlok csupan a hodokat csapdaztak.

    Az Inuitok meg csupan a rozmarokat. Tehat nem lehetett ellenzeki-verseny-kerdese kozottuk!!!!

  • rodeo; szegyeld magadat, hogy milyen tarsadaLomba menekultel, s nem az imadott Kremli-be.

    Az ami tagadhatalanul megbocsajthatalan szamodra!!!!!!

    S hogy meg az ingyen utazasodat is visszautasitottad Cubaba, Eszak Koreaba, meg Venezuelaba is, az bizonyitja a Te elmei alla[potodat a sajat on-hazutollo bizonyitekaiddal szemben is.

  • LILIUTH;

    Nem, ‘Jas abba’ ketsegtelenul nem azonos velem.

    De alapjaban veve ertelemesen jelezte a valosagot, hogy nem letezik problema mentes tarsadalom, sem emberi leny a sajat altala okozott probleak hianya nelkul.

    Legalabb letezik egyetlen egyen ottan aki azt kepes belatni, s nem mint az ‘alvilag kiralynoje’.

  • U.I.

    Egy kis CBD-ert nem bortonoznek be senkit, de nem javasolnam senkinek Lilth allitasat kovetni.

    Barny Maddof 150 eves bortonbuntetes toltesen (sikkasztasert) gyilkolta meg sajat magat.

  • U.U.I.

    Ne feledd Trump haverjat sem, multi-billiomos Jeffrey Epstein esetet sem !!!!

    Bortonben lett ongyilkos az is.

    Sem az Angol billiomos leanyat, aki Feffrey szeretoje es Madam-ja is volt. Fogja valaha is latni a vilagot a bortonon kivulrol????

    Esztelen gyuloteitek a sok valotlaN marhasagok allitasara vezetett.

  • Succubus Lilith
    2022 december 18
    12:10 du.

    figyelő szümtüket Wallstreet re vessétek! valami ragály van és még nem sikerült a megfelelő vaxot beadni pedig 3 * boostra lenne szüxégük de nincs az a Pfizer amely erre vaxot tudna és a vírus sem kész teljesen de már túlhaladta Omicron-t
    én ezen figyeltem meg és most értettem meg igazán:
    https://www.google.com/finance/quote/CAD-HUF?sa=X&ved=2ahUKEwjpypfF3sn7AhUvMDQIHQl9D8sQmY0JegQICRAc&window=5D

    mi lesz a G7-nel? € már csak gágogni tud de néha hápognak is

  • Succubus Lilith
    2022 december 18
    1:51 du.

    Elnézem az általad megosztott „csend-életet”

    Vancouver-ben nem szoktak fagyok lenni?
    Kezdem magam Brazilban jól érezni

    https://www.facebook.com/watch/?v=2210520155801891

  • Lilith

    Tudod, mikor ilyen felvételeket látok, mint ez a kis Yakut-földi életkép akkor egyre inkább bizonyitott számomra, hogy a brusszeli jóléti „demokráciák” emlöin felcseperedett szellemileg nemileg és lekileg kificamodott emberi lényeknek mutatkozó valamik valóban komolyan hiszik, hogy felette állnak mindenki másnak
    Eddig azok ott lefölözték a világ javait – és hisznek benne hogy mint „intellektuális elit” ök maguk a „kiválasztottak”

    A világ többi része – „a nép” meg csak egy csöcselék, akiktöl egyelöre ugyan szükségük van szavazatra – de hamarosan arra sem lesz.
    Csak elfelejtik, hogy ahogy anno Rómából a barbárok csak romokat hagytak – a mai „barbárok” se „bocsájtják meg” az „Ujkori Róma” mérhetetlen ignoranciáját
    Egyszerü: – mert életerösek, képesek tanulni (és tanitani) a zord természet minden kihivása ellenére

    Ezek a beképzelt, de eltunyult gyáva és gyenge elitista emberi utánzatok pedig azok, akik valóban nem érnek egy pennyt se.
    Elhitetik egymással, hogy a természetet „meg kell védeni” – olyan mintha azt mondanák, hogy istent meg kell védeni – kkkkkkkkkkkk
    A természet rendje szerint ök akik a levesbe mennek

    Ezeknek a „vadembereknek” azonban hol kell ahhoz egy büdös cent is ahhoz, hogy teljes életet éljenek???
    Csak abszolut selejtes lények birják el is hinni, hogy „gazdasági szankciókkal” térdre kényszerithetnek egy életerös népet!!

    Lilith
    Ok az emberiség jövöje
    Se a Természet, se a teremtö nem viccel – a biológia törvénye a természetes kiválasztódás és nem a kontraszelekció

  • Succubus Lilith

    jas abba: Jessz! Gyuri bacsi egy fine gentleman.

  • BENDEGUZ
    2022 december 19
    1:47 du.

    grizi lelkem, hányszor kell ismételnem? hogy én ezeket az országokat belülről ismerem mert éltem bennük évekig!!!
    neked viszont halovány lila fingod sincs róluk, csak a nálatok dívó hivatalosan cenzúrázott híreket olvashatod és abban a zselé és bandája már régen győztek és a zselé a Kreml ben csücsül a trónon és lyukralyna páristól kamcsatkáig ér, és a felesége nem Párisba jár cuccokat venni $40000-ért hanem NYNY-ba $8 500 000-ért, és testőrei cipelik a szatyrokat

    esse tudod?

    le vagy maradva néhány brosúrával

  • Gabriel
    2022 december 19
    11:25 du.
    köszönöm! eis, ecce homo!

    szeretnélek emlékeztetni, hogy a történelem során ciklikusan ismétlődően költöznek fel az Olympos-ra, és most hadd ne soroljam egészen a Walhalla-ig mindet egyenként de mindegyiknek az a sorsa {és sohasem tanulnak}, ami a Walhalla fennkölt és gyalázatos fél és egész isteneinek: a hamvaikat is a viharos szél hordja bele a friss vízű Rajnába és emlékük egészen {az éppen közelgő} Götterdämmerung a legújabb emberi selejteket is hasonlóképpen megsemmisíti!

    az mai napig megfejtésre váró zenei kép ami a Götterdämmerung végén egy kísérteties szürkéskék fény borít be mindent és bár a Rajna sellői örülnek az aranyuknak lesz e újabb akármi a hamvakon az a zene a végtelen némasága harmóniába öltöztetve amire csak egy zseni képes… bár G. Mahler III. szimfóniája és Das Lied von der Erde végső szava: ewig, ewig és ember legyen a talpán aki ezt megfejti?

    Yakutiában boldog emberek élnek és az ursulák mint Fricka mennek a feledésbe és a hamuba

  • Succubus Lilith
    2022 december 20
    5:42 de.
    jas abba: Jessz! Gyuri bácsi egy fine gentleman.
    —————————————————–
    Nem értem a problémádat!?

  • Bendeguz

    Szerintem ennek a hirnek a demokrációra mért csapás mélységesen tragikus voltával kellene inkább amerikában foglakoznod, minthogy alaptalan és nevetséges gazdasági értekezéseket irogatsz európai és oroszország relációjában

    Azt hiszem az alantiaknál nem kell semmi többet irni és mondani az ottani demokratikus (emberi jogi) állapotokról.
    Max. imádkozni, hogy Isten, amennyire lehet legyen könyörületes néhányukkal
    Mint ahogy Abrahám is harcolt a Teremtövel Sodom elfajzott lakóinak kegyelméért.

    Bemásolom ide a Guardianból kiollózott hirt, amelyet magyar fordításban a 24HU hircsatorna közölt – kommentárok nélkül

    én sem kommentálom, csak különesen felhívom a figyelmet arra a részre, miszerint a bíróság az ítelétében mint halmazati büncselekményt felrótt:
    mondván, hogy azzal, hogy a biróság közelében etették az állatokat (amiket galád módon ki is miskároltattak késöbb) az államnak többezer dollárost kárt okoztak (a 85 éves néni az egy „közveszélyes randalirozó”, az államot megkárosító kriminózó – aki a saját pénzét macskaeledelre merészeli forditani)
    (csak zárójelben: a háborukra költött sok-sok milliárdok azok amugy rendben vannak – természetesen az utcán randalirozó huligánokkal együtt)
    Ja, hogy a macskák számának növekedését azt nem szabad akadályozni, míg a humanoid egyedek számának korlátázasára tett cselekedetek, azok viszont … hát…. hmmm

    ————– a HIR ———-

    Pénzbüntetésre, és felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek két alabamai nőt, akik kóbormacskákat ettek, majd csaltak be otthonaikba, hogy később ivartalanítsák őket. A vádlottak elismerték tettüket, ám azt a kóbor macskák számának csökkentésére irányuló közegészségügyi beavatkozásnak nevezték – írja a Guardian.

    A két alabamai nőt, a 85 éves Beverly Robertset és a 61 éves Mary Alstont öt és fél órás tárgyalás után többszörös vétség miatt ítélték el. A hatóságok szerint a nők úgy cserkészték be a macskákat, hogy ételt adtak nekik a bírósági épület közelében. A döntéshozók szerint ez több ezer dolláros kárt okozott az államnak.

    A letartóztatásra még június végén került sor, amikor a két idős hölgy épp kóbormacskákat etetett. Ekkor három rendőrautó érkezett a helyszínre, majd egy szóváltást követően bilincsben vitték el őket. Az esetre az országos állatvédő szervezetek is felfigyeltek, akik kiálltak az idős nők mellett, mondván ez a módszer hatékonyan csökkentheti a kóbor macskák számát.

  • Rodeio

    Hallgasd légyszi isso, nem tudom hogyan, de próbáld meg
    csak pénzben 40 000 000 000 dollárjába került, de megtette
    bár ez a legkevesebb – hogy ezek után mi fog történni vele és családjával abba belgondolni is ijesztö

    A BENDEGUZ barátodnak kellene nagyon meghallgatni ezt – minimum százszor – mivel az ismétlés a tudás anyja
    Bár hogy el jutna e a tudatáig!? – nagyon nem vagyok biztos benne
    Hiszen aki karaitának vallja magát és folyamatosan megtagadja itt ezen a lapokon a Thóra utasításait, az hazudja

  • gyuri10;

    ” Minden gyilkosagra lehet talalni enyhito korulmenyket…”

    Az egyedulli „enyhito korulmeny” lehetosege csupan az onvedelem eseteben.
    Minden mas gyilkossag embertelen gazemberseg es a legkegyetlenebb onzes eredmenye.

    rodeo;

    Paul Pelosi merenyloje a kalapaccsal egy Canadai torvenytelen migrans volt aki Mexicon keresztul erkezett a US-ba.
    Persze Canadaiaknak joguk 6 honapra a US-ba utazni es tartozkodni, de a merenylo 8 eve mar torvenytelen itten.

  • Gabriel
    2022 december 21
    5:59 de.

    igen, annyit mindenképpen megért!
    nem demokráciára, hanem szabadságra van szüxég

    lehet hogy terrorista lesz hamarosan és szerencsés esetben deportálják Délafrikába ahonnan bemigrácsolt a csodák földjére

    az a media amit én fogyasztok az tele van a hírrel de most zselé látogatással takargatják —ideig óráig— a bidén klan tetteit

  • Orsós Elemér

    Succubus Lilith
    2022 december 18
    4:44 de.

    „Nem csak a rablobol lett pandur Jurova fenyeget, most mar alakult egy komiti (merhogy abbol van sok tolunk delre) akiknek az a feladatuk, hogy valami hibat talaljanak Musk bevandorlasaban es visszatoloncolhassak… persze csak aztan, hogy lezeroztak a bankszamlajat demokratikus alapon a szent szabadsag jegyeben. 🙂 ”

    Hadd nyugtassalak meg arról, hogy ez a „rablóból lett pandur” Jourova csak a legkisebb csonváz azok közül akik most sorra potyognak ki az EU „lobby” szekrényéből! Itt van például ez az ártatlan marokkóiakkal és katariakkal is lekenyerezhető görög kislány is, vagy speciel az a Főnéni is aki már német hadügyminiszter korában is jeleskedett, ezért kerülhetett megbízható káderként a távvezérelt EU élére, melynek előnyeként bűntetlen hadügyi tapasztalatait aztán a covid vakcina beszerzések terén is -a bandatagoknak példamutatóan- ügyesen kamatoztatta! 😀

  • Olvasom a hozzászólásokat ehhez a se füle se farka történethez – az eddigiek nagyon szélmentén mertek hozzányulni a történethez magához

    Egy idézet a cikkböl:
    „”“Továbbá” – folytatta Young nyilatkozatában – “egy másik őslakos férfi, bár veszélyes bűnöző, életfogytiglani börtönbüntetést fog tölteni”.””

    Ez egy olyan szemforgató ájtatos cikk, amit megrendelésre gyártanak szériában mostanság

    Csak mert „öslakos”, akkor lehet ilyen aljas gyilkosnak lennie?
    Nehogy már azért eröszakolt meg egy idösebb hölgyet, mert eltiltják elöle a nöket!!!
    Ez az egész förmedvény irás azt sulykolja ezerrel az olvasókba, hogy a mai generáció kiirtatásra itéltetett, mert az ösapáik vétkeztek!

    Nem, nem ez alattomos gyülöletet szító mocskos iromány
    A férj-ur talán még köszönetet is mondott titokban a gyilkosnak??

    Ezzel nem az kerül kinyilvánitásra, hogy mindenki egyenlönek született, hanem ellenkezöleg – alávetettség érzést kivánnak elültetni a társadalom egyes csoportjaiban a hazugságok sulykolásával! Szemforgató ájtatos manók hamis büntudatot próbálnak generálni

    Része a társadalom csoportokra szaggatási tervének – ahol mindegyik egyre jobban fogja utálni és gyülölni a másikat

    Elmondok egy történetet, itt brazilban esett meg:

    A városban itt is felkorbácsolta a kedélyeket, de okkal
    Az eset alanyai közelei ismeröseim, tehát hitelesen mondhatom el a részleteit is, mivel mindent saját maguktól nekem mondtak el – olyat is, amit nyilvánosan nem.

    Amugy elsö percben egy szerencsétlen balesetként is lehetne rögziteni;
    tekintettel arra, hogy egy motoros halálra gázolt egy karon ülö csecsemöt
    Csakhogy a csecsemö szó szerint a mamája keblere volt szoritva – és a motor kiszakitotta a karjaiból, szó szerint
    Ugyanis a motoros egy idióta suhanc volt, aki a motorjával egy-keréken száguldozott – ugye ez nagy divat
    Elvesztette az uralmat a motoron, igy a járdán a kapujukban álló anyukának rohant a motorral – a csecsemö szörnyethalt, a mama is kellöen megsérült – ájultan feküdt a földön …
    A hölgy apja éppen az ifju párnál volt – élö szemtanuja az eseményeknek
    Berohant a házba egy mancsettáert – (60 cm hosszu, széles kés, ácsszekerce helyett használatos)
    Mire kiért vele, az utca népe már földreteperte a suhancot – ö csak befejezte az elkezdett lincselést

    A suhanc mamája is jelen volt – a történtek után odament a mama az apához, és könnyein keresztül megjegyezte:
    Nem kellett volna a bosszú, hiszen igy két fiatal halt meg, de igy legalább nincs tovább vádaskodás

    Az öreg végigmérte:
    Azt akarja mondani a Senhora, hogy kvittek vagyunk? Nem! NEM!

    A Senhora ölte meg mind a kettöt – az én unokámat is, meg a saját fiát is
    Nem elég a gyereket megszülni – nevelni is kell! Arra legelöször, hogy az embertársaira legalább vigyázzon, ha saját magára nem is!

    Tudni kell hozzá, hogy egyik család sem hivatalos „öslakos” (nem rezervatumi vadállat/diszpinty) hanem brazil és Potiguár
    Ez volt az egykori itteni indián nép neve (potiguar) – ma is igy hivják az itteni lakosokat – persze ma már nem mindenki egykori indián – de a többségnek a vérében benne csörgedezik
    Tehát öslakosok!
    A történetben szereplö családok vérében szinte 100%-ban. Az emlitett édesápéban leginkább.
    Tehát pontosan ugy járt el, ahogy egy apának, egy férfinak kötelessége.

    Az a kanadai történet az elmebajosokká tett, magukkal mit kezdeni nem tudó lelkileg kisült, vagyis lelektelen emberek nyavajgása
    Jó dolgukban bolondokká lettek – mint ahogy a régi öregek mondták volt az én kölök korom idején.
    Tökéletesen beleillik az egész a GREAT RESET programjába – az ilyen történetek sulykolják bele az uj generációkba aljas méregként a parttalan büntudatot – hogy a már elökészitett ujabb és ujabb nagy nyomoruságokat (éhség, háboruk, járványok) megváltásként fogadják – maguk kivánják a halált
    Én viszont ma egyszerübben mondom: pontosan, hiánytalanul beleillik az újkori Róma vég-vonaglásába.

  • Göllner érdemes lenne egy nekrológot írnod, meghalt Akos Kertesz. Szerintem nálad jobban senki nem érdemelné meg ezt ezen az oldalon, és a szakmai tudásod is meg lenne hozzá.

  • ISTEN VELED ÁKOS BÁCSI,
    DE NE AGGÓDJ NEMSOKÁRA JÖVÖK ÉN IS !
    ÉS MAJD BESZÉLGETÜNK MEG IDÉZGETÜNK KARINTHYTÓL ::: ((((

  • Well Gabriel, ki volt az az „allam titkar” (Secretary of State) a USA-ban aki lopott? Ti mint kulugy-miniszternek velitek.
    Lenne neve?

    A jelen USA Secretary of state egy fel magyar, mert anyja Pesti lenzo, az apja US kovet volt ottan.
    Es minden orszagnak van Secretary of State-je akit Itten a lakosssag valsztja nevszerint egyenileg.Az inkabb mint miniszter-elnok.

    De boldoglehetsz hogy minden vadakkal valo vagy valaotlan is, amit a ssjat hazadrol nem tehetsz.

    Igen, az allatok embertelen banasait a torvenyek is vedenek, nem csak a jozan emberi magatartas.

    Lasd a Kinaiakat, akik mindenfele hazi-allatokat esznek, kigyokat, patkanyokat,stbk,stbk.

    De talan sehol mashol a Foldon nem letezznenek idos-holgyek akaik neha tul-tesznek az emberseges-allata-tartasaikkal?
    Vajon mifele szelszoseges magatartast bizonyit Karikas Gabriel?

    S a gyulolkodeseid is itten mind a Torah alapjan koveted????

    Ne feledd a gerendat a sajat szemedben, mielott a szalkat keresed masok szemeiben!

  • Szegeny Inuitok, mind a rem-hideg eszaki klimakban elnek vilagszerte.
    Nem hinnem hogy azt valoban kedvelnek, inkabb menekultek a civilizaciok kegyetlensegeitol, tomeg-verontasaitol, mind a szelsoseges embertelensegektol mindenhonnan.

    Ma minden-masok a deli-napsuteses helyekre mennek akinek csak lehetosege akad.
    Itten Florida, Texas es Nevada mind az eszakiak celpontjai.

    De Del es kozep-amerikabol a tomegek a USA-ba ozonlenek, bizonyara a „kizsakmanyolas”, munkanelkuliseg, otthontalansag es az ehezessuk minden celjuk.

    Na a „rodeo-k” es mind a Kremlini janicsarok meg pufajkasok tapsolhatttok, tancolhattok amig a bugyitokba pisiltek!

  • Gabriel;

    Annak az allitolagos US „allamtitkar”-nak lenne neve????
    A Secretary of State= allamtitkar.

    A USA jelen USA Secretary of Stat-je egy felig magyar egyen,mert anyja Pesti leanyzo, apja USA kovete volt Magyarorszagon.

    De minden orszagnak (itten) van Secretary of State-je (allamtitkar).
    Mi itten a szavazolakosssag tobsegszavazata alapjan, korlatlanul es nevszerint.
    November elso keddjen valasztottuk azt es a Fo-ugyeszt, es a Penezugy minszitert, es a Kozszolgaltatasi ugyek miniszteret is.

    Igazan nagyszeru az hogy ottan az nektek lehetetlen, amire valoban buszkek lehettek es gyalazhatjatok azt a szabad leheteseget.

  • Succubus Lilith

    Gabriel 2022 december 19 10:44 du.

    „Vancouver-ben nem szoktak fagyok lenni?”

    Dehogynem, csak joval enyhebb a tel, es rovidebb ideig tart, mint itt Edmontonban. Vannak itt nalunk olyanok hajlektalanok is, akik tulelik a -40-et is. Tudod, ejszaka csatangolnak az utcakon, napkozben meg felulnek a buszra es ott alszanak, amig ki nem rugjak oket.

    „Kezdem magam Brazilban jól érezni”

    Ne izgulj, Braziliat is tonkre fogjak tenni. A „gyogyszer” mar megerkezett. 🙂

    https://www.facebook.com/watch/?v=2210520155801891

    Mire a videodhoz jutok mar le vannak tiltva.
    En is kuldok neked egy videot:

  • Succubus Lilith

    gyuri10 2022 december 21 4:34 de.

    ” Nem értem a problémádat!? ”

    Ha van is problemam, az nem veled van. Ne izgulj, kozel mindenben egyetertunk.

  • Succubus Lilith

    Gabriel 2022 december 21 4:53 de.

    ” Bemásolom ide a Guardianból kiollózott hirt, amelyet magyar fordításban a 24HU hircsatorna közölt – kommentárok nélkül ”

    Mondjuk az baromsag, hogy az allamot megkarositottak ezzel, de ugyanakkor manapsag mar mindenhol vannak erre a celra allamilag alkalmazott emberek, felesleges beavatkoznia barkinek is.

    .
    Gabriel 2022 december 21 5:59 de.

    ” A BENDEGUZ barátodnak kellene nagyon meghallgatni ezt – minimum százszor – mivel az ismétlés a tudás anyja ”

    Bendeguz testver kizarolag a CNN-rol szerzi be az ismereteit, mert az koztudott, hogy Jehova olvassa fel szemelyesen a teljesen igaz hireket – es meg veletlenul sincsenek agymoso „panelek” alkalmazva. 🙂

    De ettol fuggetlenul a Musk semmi kulonlegeset nem fedezett fel eddig. Mindezt eddig is tudta mindenki akinek ket agysejtnel tobb van, annyi csak az egesz, hogy most van ra bizonyitek.

    Nem tudom, hogy el merik-e ot kuldeni a masvilagra, de mar ugykodnek a deportalasa ugyeben. A penze pedig „megy majd Ukrajnaba”, ahogy eddig mentek a korabbi kuldemenyek. 🙂

    Errol jut eszembe a vilag eddigi legeredmenyesebb tolvajai most siman einstandoltak az osszes orosz asset-et (nem mondom melyik orszagban), es azt is ugyanigy fogjak majd „Ukrajnanak kuldeni.”
    Saccold meg, szerinted legkozelebb melyik penzintezetbol fog nyomtalanul eltunni 100 milliard? 🙂

  • Bendeguz

    Sajnos nem tudom, elképzelni sem tudom, hogy mit értettél az irásomból
    (vagy valakivel összekeversz)
    Hogy a bevágott videókból pedig mit értettel meg, arról meg inkább ne is beszéljünk

    Mindenesetre arra nézve, hogy a világból is körülbelül ennyit értesz meg, azt tökéletesen prezentálják a válaszaid
    Ez van – próbálj meg Cavintont venni – valamit talán segít

    …..
    P.s.

    Annak pedig hogy a Secretary State egy félmagyar, semmi jelentösége (mégha egy igazi Trockista is)
    Sok-sok magyar származasu élt amerikában – olyanok is akik minden respectet megérdemelnek a világ részéröl, meg éltek jó nagy gazemberek is

    Ugy, ahogy a világ bármely részén ugyszintén.
    Mellesleg a véleményemet eme kedvencedröl inkább megtartom magamnak – jobb nem mondani semmit róla se, a fönökérél pedig mégugy sem
    Inkább próbálj meg kutakodni az Eon Musk által közzétett Twitter-iratokban, hátha megértesz valamit belöle – bár nehezen hiszem

    Az uszításról szólva meg annyit – hogy próbálj meg tükröt venni odahaza!

    Itt van egy film neked Sztálinról – igaz franciául van

  • Succubus Lilith

    Gabriel 2022 december 21 8:58 du.

    “ Nem, nem ez alattomos gyülöletet szító mocskos iromány … Szemforgató ájtatos manók hamis büntudatot próbálnak generálni / Része a társadalom csoportokra szaggatási tervének – ahol mindegyik egyre jobban fogja utálni és gyülölni a másikat ”

    Inkabb az utobbi. Oszd meg es uralkodj. Mire mar majdnem megszunt teljesen a rassizmus ujra felfutik az embereket. De hat erre van a multi-kulti is.

    “ Elmondok egy történetet, itt brazilban esett meg: ”

    Annyiban hasonlo esetet en is lattam, hogy egy idiota a biciklijevel egy kereken vezetve leelozott engem a jardan, hatulrol jove. Par meterrel arrebb egy indian ferfi, aki hattal allt neki megfordult es ezenkozben meglokte egy kicsit az idiotat (aki feher volt), aki nem esett el, de le kellett szalljon a biciklijerol. Az indian gyerek nem tudva, hogy az idiota egykerekezett elnezest kert. Erre a biciklis bemutatta ket kezzel, hogy verekedni akar. Az indian ferfi elmosolyodott es letette a cuccat, es el kezdte levenni a kabatjat. A feher barom latva, hogy az Indian keze hatrafele van ratamadt, de az Indian hamar kirantotta a kezet a kabatbol es jol szajon vagta a barmot. Aztan meg adott neki nehanyat, mire az idiota elszaladt az indian meg utana. Emmeg mentem, mert jott a buszom. 😊

    “Az a kanadai történet az elmebajosokká tett, magukkal mit kezdeni nem tudó lelkileg kisült, vagyis lelektelen emberek nyavajgása
    Jó dolgukban bolondokká lettek – mint ahogy a régi öregek mondták volt az én kölök korom idején.”

    Haaaaaaaaat… az itteni indianok nem nagyon mondhatjak el, hogy jo dolguk lenne. De meg a felverek se. Igaz, sok feher se.

    .
    Charlie 2022 december 22 5:47 de.

    “ Göllner érdemes lenne egy nekrológot írnod, meghalt Akos Kertesz. Szerintem nálad jobban senki nem érdemelné meg ezt ezen az oldalon, és a szakmai tudásod is meg lenne hozzá. ”

    Ezt talan nem kellett volna. 😊

    .
    BENDEGUZ 2022 december 22 11:17 de.

    ““ De Del es kozep-amerikabol a tomegek a USA-ba ozonlenek, bizonyara a “kizsakmanyolas”, munkanelkuliseg, otthontalansag es az ehezessuk minden celjuk. ””

    Dehogy! Eloszoris a kabitoszerek arulasa is munka. Masodszor, szegenyek meg nem tudjak mi var rajuk. Harmadszor, azert hagyjak el a hazajukat, mert az altalad ajnarozott USA teszi azokat tonkre.

    .
    Gabriel 2022 december 23 12:57 du.

    “… próbálj meg Cavintont venni – valamit talán segít”

    Aaaa, szart se er. Jobb a Ramipril nevu gyogyszar, az is ertagito, de csak akkor ajanlatos, ha valakinek magas a vernyomasa.

  • BENDEGUZ
    2022 december 22
    11:29 de.

    grizi!!!

    válaszom: Wagner lohengrin III. felvonás
    Elsa belehal
    Ortrúd eltűnik a semmiben
    Lohengrin megy tovább mert győzhetetlen Isten Ostora!!!
    és a sok idióta, mint a grizi néznek, mint Rozi a moziban
    szerencsétlenek?

  • Succubus Lilith
    2022 december 23
    9:02 du.

  • Orsós Elemér

    https://neokohn.hu/2022/12/23/nemet-torvenykezes-a-totalis-ideologia-szolgalataban/

    Kedves Fórumtársak, fentiektől csak nekem van déjá vu érzésem?

  • Succubus Lilith

    Kedves Elemer!

    Nem vagyok biztos a deja vu-ban. Ezek most mit epitenek?
    Kommunizmust, nacizmust, vagy fasizmust, avagy ez valamifele uj valtozata a globalizmusnak?

  • Orsós Elemér
    2022 december 24
    4:17 du.

    Elemér, ez egy nagyon nagy dézsa!!!

  • Ródeo11
    2022 december 26
    9:41 de.

    Szerintem is, mert az összes eröltetett ideológiai izmus belefér! 😀

  • rodeo;

    KONYORGOM egyuszer olvasd a First ASmendment-et!!!!

    Egy mondat, remlve megertened?!

    Aztan tegy valotlan allitasokat!!!!

  • GABRIEL;

    Lennel hajlando es kepes megnevezni a helyseget Alabamaban az oreg holgyek a macskakkal valo mesejen, hogy feltudjam keresni az ottani hirekben az allitolagos esemenyt?

    Hadd lathassuk a valosagot, s nem a sorozatos masokra valo hivatkozasokat mesedben.

  • U.I.
    Az „allam”-nak semmi jogi lehetosege bevatkozni a helyi onkormanyzatok ugyeibe, de ha az allatok vedelmen volt az eset azt az ASPCA (American Society for Prevention of Cruelty on Animals, jotekony allatvedo egyesulet) torvenyesen hajtja vegre barhol a USA-ban.

  • LILITHke;

    A „globalizmusod” az a vilagszerti szabad kereskedelem es utazas lehetosege.
    Vajon mit talalnal ellenklezhetonek abban?

    De NEM egy ideologiai elmelet mint a ti imadott diktaturatok, rablosagotok, kegyetlensegitek remenye!

  • Orsós Elemér
    2022 december 24
    4:17 du.

    Tartozom egy vallomással
    Nem vitt rá a lélek, hogy mellékelt linket a megjelenéskor rögtön megnyissam

    Most megtettem…. aztán …
    Elöször a monitort kezdtem elforditani, aztán a fejemet …
    Aztán mikor majdnem fejtetön állva is ugyanazt olvastam – akkor kezdtem nem érteni semmit, — illetve megijedni mostmár mélységesen attól, hogy amit folytonasan papolok – az itt (is!!) a nagyközönség szeme elött ténylegesen megvalósul
    Ugy, hogy a legtöbben figyelemre se méltatják, még a valamennyire mélyebben gondolkozók is kedélyesen elvicceskedik ….

    Orsós Elemér barátom, nem tudom ki vagy, de nem véletlen, hogy nincs PhD-d, (péhádéd, tudtommal) gondolom nem vagy milliomos, nem vagy hithü elkötelezett követöje egyetlen hites politikai, mozgalmi formációnak sem, legkevésbé haszonélvezöje.
    „Csak” egy egyszerü halandó polgár – aki (bocsáss meg a kifejezésért) szürke közember (véletlenül sem eminenciás)
    Aki csak pont arra vágyna hogy élhessen és élni hagyják, mint ahogy ugyanezt kivánnád valamennyi embertársaidnak is?
    Tévedtem?
    Nem hinném, hiszen magamból kiindulva irtam, amit irtam.

    Szóval, csak annyit O. Elemér, hogy a RESET gombot ezennel megnyomták, nincs visszaút
    Volt egy könyv, amit egész ifjan olvastam, „ettem” a könyveket kölökként, de ezt a könyvet ujra meg ujra elöszedtem késöbb is (van néhány még persze) Nem is kellett, hogy ujraolvassam, hisz „elraktároztam” elég volt csak ránézzek.
    De elég volt, hogy megértsem hogy mit jelent a propaganda, az agymosás – és mindaz az ERÖ ami ez mögött jár. Elég volt megértsem, hogy mit jelent „VAKNAK LENNI A VILÁGRA”
    Megtanított, hogy hogyan lehet a tömegeket elhitetni, átverni
    Jó alaptanitás volt arra, hogy fel hivja a figyelmem, hogy bármi irást, mondást többféle szemüvegen át lehet nézni – és egy azon közlemény szólhat egyszerre többféle tábornak, – és igen – eltérö értelemmel
    Tartozom a könnyvel (bár már egyszer évekkel ezelött mellékeltem itt) most Neked mellékelem (hátha sikerül megszerezned és elolvasnod:

    Röviden akartam de hosszúra sikeredett

    A végén csak annyit, nem kivánok boldog újévet
    Nagyon sok eröt és kitartást kivánok az elkövetkezö idökre

  • Orsós Elemér

    Bocs, nem mellékeltem a könyvet:
    Hermann Rauschning: Hitler bizalmasa voltam

    Nem az Albert Speer!, bár az is ilyen cimen fut!
    Az utolag irta, a háboru után
    Ennek pontosan az a lényege, hogy a háboru elött leirta Hitler összes terveit, a világ meg fütyült rá!

  • Lilith

    Kár, hogy Te is néha felületesen átsiklasz egy bejegyzés lényegén
    Nyilván ennek tulajdonitom az alábbiakat

    Irtam, hogy:

    „”“Az a kanadai történet az elmebajosokká tett, magukkal mit kezdeni nem tudó lelkileg kisült, vagyis lelektelen emberek nyavajgása
    Jó dolgukban bolondokká lettek – mint ahogy a régi öregek mondták volt az én kölök korom idején.”

    Te pedig válaszoltál erre:

    „”Haaaaaaaaat… az itteni indianok nem nagyon mondhatjak el, hogy jo dolguk lenne. De meg a felverek se. Igaz, sok feher se.””

    Ki beszélt az indiánokról, az indiánok jó dolgukban való nyavajgásáról??
    a történetben ennek semmi szerepe
    Az indián a SZINPADI KELLÉK

    A történet azért lett kitalálva, hogy bemutassa a „jódolgukban magukkal mit kezdeni nem tudó elcsökenyevésedett fehéreknek a NAGY LELKI EGYÜTTÉRZÉSI viselkedési modellt – kivel, na kivel, ki iránt??
    A csavargó drogos gyilkosokkal!!!

    Ezt a viselkedést sugalmazza, sulykolja be a tömegekbe az ugynevezett progresszív elit, a globalisták olcsó vazallusai. Akik egymáson igyekeznek tultenni a gazdiknak való csaholásban – hiszen az alapitványaikból igy hullik rájuk (az asztal alá) a suska

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2022 december 27
    2:12 du.

    Ammondó vagyok -főleg most már utólag- hogy, egy igazi józan paraszti ész és a hozzá tartozó jég hátán is való öszvéri makacs túlélő képesség felér egy jólfizető inproduktiv büfészakos „péhádéval”! Szerintem a szürke eminenciás(legalábbis szürke állományilag) nálam még azért egy kis szódával elmegy, mert zsenge gyermek korom óta gyógyíthatatlan kétballábam ürügyén az összes focigrundról erélyesen kitiltatattam, ezért hatalmas mennyíségű és témájú könyv habzsolásával szorgalmasan kompenzáltam ezt a fogyatékosságomat és mivel nagyon alsó származásom miatt diplomára már anyagilag nem tellett, vagyok aki vagyok, csak egy self-made man, minden úri huncutságot egészséges humorral túlélő kisember! 😀 (No azért ha egy szemernyi írói vénám lett volna, akkor felettébb fordulatos életem lejegyzéséből és kiadásából -még nyugdíj nélkül is- most vidáman dőzsölhetnék! 😀 )
    Naszóval: az „egyszerű halandó polgárral” tökéletesen beletrafáltál! 😀 Hatalmas szerencsére még itt a nagyon civilizált és nagyon művelt Európában az agyonsajnált és lereménytelenezett Magyarországon mi józanok vagyunk szignifikáns többségben, ezért vigyázó szemetek ne Párizsra, Berlinre vagy Brüsszelre vessétek, mert azok már elvesztek!!!

  • BENDEGUZ
    2022 december 27
    12:31 du.

    grizi!!!

    a first amendment ellen szól Elon Musk által leleplezett állami cenzúra… azaz ezek az állami szervezetek alkotmányellenesek

    azaz? grizi te is hazudsz mint ugyanazok, nem mindenki olyan hülye ám mint a grizi!