Tamás Gáspár Miklós (1948 – 2023)

2023 január 16 9:14 de.71 hozzászólás

Tamás Gáspár Miklós magyar filozófus, író és a rendszerváltás, illetve a demokratikus ellenzék egyik kiemelkedő személye január 15-én meghalt. TGM Kolozsváron született és a kétnyelvű (román-magyar) Babeș–Bolyai Tudományegyetemen diplomázott 1972-ben. Az erdélyi magyarság Utunk című irodalmi és kulturális folyóiratát szerkesztette 1978-ig, aztán Magyarországon folytatta életét, ahol az ELTE tudományos munkatársa volt. A nyolcvanas években amerikai, brit és francia egyetemeken is tanított vendégprofesszorként.

A Kádár korszak utolsó években kialakuló demokratikus ellenzék résztvevője volt, az első szabadon választott magyar parlament SZDSZ képviselője volt 1994-ig, illetve korábban a párt ügyvivője is. 2000 után eltávolodott az SZDSZ-től és markánsan baloldali, marxista nézeteket vallott, illetve baloldali körökben mozgott. Élete folyamán több filozófiai és ideológiai változáson ment keresztül, de a közös tényező mindig az emberek, különösen az elesett emberek iránt mutatott empátiája volt.

Hetvennégy éves volt.

Tamás Ábel, TGM fia kérte, az alábbiakat osztotta meg az erdélyi magyar médiával:

„Meghalt az apám. Békésen elaludt. Abban a kórházi szobában, azon az ágyon, amelyen egy hónap híján egy évvel ezelőtt – amikor épp kezdett megerősödni egy hosszan tartó rosszullét után, hogy aztán egy évig megint jól legyen és intenzíven gondolkodjon, írjon, olvasson – a telefonján bepötyögte a Transtelex születését köszöntő cikkét. Mindent (és mindenkit) szeretett, ami (és aki) bátor, lázadó és a szabadságért harcol. Így a Transtelexet és szerkesztőit is, különösen, hogy folyamatosan hazavágyott Kolozsvárra. Ha lettek volna utolsó kívánságai, egészen biztosan köztük lett volna, hogy éljen és viruljon a Transtelex, sok bátor, lázadó és szabadságszerető írással. Szabadságtartalommal, ahogy az említett rövid cikkben – kissé más értelemben – írta volt.”

Béke poraira.

Tags:

71 hozzászólás

  • Orsós Elemér

    Nyugodjon békében!

  • Göllner András

    Fájó szívvel értesültem TGM barátom tegnapi távozásáról, hisz alig két hete, karácson napján még legfrissebb írásával jelentkezett be nálam az interneten keresztül itt Montrealban – https://merce.hu/2022/12/26/tgm-ot-tanacs-a-hazanak/ – és a következő szavakkal búcsúzott: “Egyébként még nem halok meg. Nem hagyom magam”.

    Tamás Gáspár Miklos a szabadság szellemiségét ápoló magyar értelmiség legnagyobbjai közé sorolható. Azokért küzdött egész élete során akik az igazságosság, az esélyegyenlőség és az ökológiailag fenntartható közösségi jólét útján óhajtanak haladni. A világ majd minden táján ő volt ennek a szellemiségnek, elkötelezettségnek a legismertebb, legmegbecsültebb hazai fenntartója az elmúlt évek során. Tüske volt mindazon magyarok szemében, akik odahaza és a magyar diaszpóra köreiben akár a velejéig rohadt “Gulyás Kommunizmus” vagy annak újfasiszta, keresztény nemzeti leszármazottjáért verekednek, annak gerinctelen húsával tömik tele embertársaink fejét. Nyugodjék a lelke békességben, mindörökké dícsértessék a neve, bátor, harcias, kitartó magatartásáért.

  • Mindig tiszteltem a kiallasaert, gerincessegeert, hogy elveit megtartotta, nem taposta sarba, mint oly gyakran sokan masok!
    Izlesem alapjan tulzottan, sot! Idealistan baloldalinak tartottam a realitason tul, bar tiszteltem az iranyt es torekveset, a joszandekot!
    Hianyozni fog a politikai palettarol is.
    Nyugodjek bekeben! Becsuljuk meg es tiszteljuk tisztasagat!

  • Succubus Lilith

    Megneztem a kettosMerce adott cikket.

    Ezt a szofosast a semmiert! A muciologia egyik mintapeldanya; elpuffogtatunk ezer kozhelyet, amit mindenki ismer hasznalva nehany idegen szot, hogy tudomanyosnak tunjon a dolog, de amugy semmi ujat nem mondunk senkinek.
    Meg a bugyuta hazugsagok is ugyanazok.

    Igazi a’ltudomany. (Nem jut eszembe az a szo, amit azokra a „tudosokra” hasznalnak, akik total elvakultan, onceluan, egyoldaluan „kutatnak”. Az a szo jobb lenne pedig.)

    De fuggetlenul attol, hogy meg a muciologia „tudomanyan” belul is a nullahoz konvergalt a TGM baratunk, azt mondom; beke poraira.

  • Nagy veszteség! Nyugodjon békében! Csatlakozom az előttem írt szavaitokhoz.

  • Beke poraira!

    Irta a szerzo; „demokratikus ellenzek”, de az a demokratikus modszer ellenzeke, s vajon miert?

    Miert nem a diktatura, az anti-demoracia ellenzese ????

    Inkabb a demokratikus modszerek alaklmazasaertvalo harcra lenne szukseg.

    De hogyan lehetne demokratikus modszer alaklmazasa leheto a mindenki jogainak biztositasa hianyaban?????????

    Azon alapvato jogok hianyaban barmi demokratikusnak nevezheto tett nem letezheto. Mind csak propaganda maszlag marad, s az is maradt a magyaroknak mindeg.

    Remelhetne barki is mas eredmenyt az alapvatok hianyaval?

    Az csak ostoba almodozas es ocsarkodas lessz mint volt mindeg a magyaroknak!

  • Lilith;

    DITTO!!!!

    (Al-tudomany, pseudo-intellectualism),

    De egyszerubben csak = total B.S.

  • Turóczi Béla István

    Béke poraira! Korán ment el.

  • Olvashato a cikk szovegeben;
    „markasan baloldali, Marxista nezeteket vallott, illetve baloldali korokben morgott”

    A Marxizmus mindenvonalu elvei es nezetei az egyeni jogok es lehetosege ellenkezoje, a totalis allamhatalom korlatlan erejenek a hatalmat celozta.
    Tehat barmi foku demokratikusnak nevezheto elekpzelesek teljes ellenkezoje.
    Sot meg a LEG-enyhebb baloldali elvek is az allam monopol hatalmat es uralamanak elomozditasan szorgalmaskodik meg a „demokracia hazajaba” is, ertve a liberalis bal-demokratakat.

    Az allam az isten, a mindenhato, s az egyen koteles totalis meghodolasra az allam-burokracia es a politikusok hatalmanak fejlesztesen.

    180 fokos ellentetben minden demokratikus elvekkel szemben!!!!

    Sajnalom foszerkeszto ur, de meglatasa megdobbento!

    Ketsegtelenul Maga nem a demokracia professora.

  • Uto-iratom az elobbi soraimhoz.

    Mindeg meggyozodesem volt, igen meg annakidejen Magyarorszagon elve is, hogy M<arxista, Socialista elvek alapjan egy felig normalis kozosseg mukodheto lewhetett volna, nemi emberi arccal mint pl. a magyar 1956-os elvek es a Pragai Dubcek modszerei alapjan.

    Nem veltem hogy kivanatos, de mukodtetheto lehetett volna mind az altalanos Moskovita embertelensegek es kegyetlensegek hianyaban.

    Meggyozozdesem, hogy meg a gazdasagi vonalon is nemi eredmeneyket erhetett volna el.
    Persze nem a hadi-ipari vonalom, hanem a lakossag eletszinvonalanak az elomozditasa celjabol ertve.

    Habar a DDR allitolagos kirakat kozgazdasaga azt tagadta amikor a valosag napvilagra jott.

    Na de az soha nem valt valosagga, ill. lehetove a Moskovitak verszomjassagai miatt.

    Vagy talan, monhatnank "inkabb"; az ostobasagaik miatt.

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2023 január 17 11:39 de.

    ” (Al-tudomany, pseudo-intellectualism), ”

    Nem a pseudo-science-re gondoltam. Van egy masik szo, sokkal jobb, de meg mindig nem jut eszembe.

    „De egyszerubben csak = total B.S.”

    Ebben egyetertunk.

  • BENDEGUZ
    2023 január 18
    11:52 de.

    Amit erröl az „emberi arcról” gyözködsz az volt a „gulyáskommunizmusnak”

    azt meg ostorozod, hogy a kádárkorszak a nyugati kölcsönökböl müködtette, ami viszont nem igaz
    Sokszor bemutatták már pénzügyi/banki specialisták, hogy a pénzromlás százaléka magasabb volt, mint amit a kamat elbirt volna, tehát a visszafizetési kötelezettség csak folyamatosan nött hiába fizették a töke részleteit.

    Ez minden esetben minden gazdaságban igy van, ezért vannak a krizisek bármely országban, az USA-ban is.

    De ez az „emberi arca a szocializmusnak” pedig pont a kinai gazdaság, ahol a A PÁRT DIKTATURÁJA kormányoz, – vagyis ugyanolyan „gulyáskommunizmus” ami Magyarországon csak azért nem lett, mert a SZU összedölt – vagy mondjuk ugy Gorbacsov bedöntötte – az USA fegyvergyárosainak és a német gyárosoknak elhitte az igéreteit – azt hogy nem fogják akarni gyarmattá változtatni az országot.
    Magyarországgal ezt tették – dehát magyarország már gyarmattá vált 1526-ban

    Putyin háboruja semmi más, mint önvédö háboru – az USA propagandagépezet nagyon jól müködik – az imperialista (hóditó) amerikai háborus propagandát teljesen elhiszed magad is – hogy nem ismered fel az aljasság célokat azzal majd elszámolsz a Teremtövel
    Nagyon „ügyesen” vagyis szemét aljas módon egy zsidóságát megtagadó (vagyis nemzetáruló) ukrán bohócot megvettek kilóra, elnököt csináltak belöle – kitették piedesztálra – akiröl nem mondhatod, hogy ukránfasiszta, hiszen zsidó
    Ugyanugy ahogy Marx is egy internacionalista bolsevik, ááá dehogyis …. nem egy német fasiszta – hiszen zsidó!!?? A fasiszmus ideológiájának megalapítója Marx volt, egy a zsidóságát bármi áron megtagadni igyekvö, Azért mondta mindig hitler, hogy az ö szocializmusa (mármint a hitleré) nem egyenlö a sztálinéval, mert a sztáliné bolseviszta, mert megtüri a zsidókat, az övé meg „tiszta” vagyis nemzeti (nazionalista), aki marx tézise alapján a zsidó haszonlesö burzsuáziát megszünteti.
    Vak, a valóságot nem értö zsidóságukat marxhoz hasonlóan tagadó szerencsétlenek pedig istenitik a marxi antiszemita, zsidógyülölö tanokat – mostanra az egész nyugati világban, – merthogy annyira képesek csak, hogy elhiszik hogy ha eléggé nácizzák azokat akik látják hogy a római Saulus-ok a neo-római Carlus-ok (Karl) ugyanazok.
    Megtéveszt téged is, hogy ma viszont ezek a mint pajzsot használják a Soá-t, álarca mögé bujdokolva hirtelen zsidóüldözévé nyilvánitanak bárkit, aki a megveszekedett gyülöletre úszitásukat szóvá tennék.
    Hogy itt a PhD-s gyülöletkeltök, miként náciznak, fasisztáznak nincs semmi vonzata, de amikor egy egyetemen egy diákjuk nem osztja egy az egyben nézeteiket, akkor nyilvánosan lenácizza a tanulót, kiüldözi az egyetemröl?
    Igen a mocsok bolsevista, Kunbélás, rákosis sztálinista világ valódi képviselöje, aki a valódi Orwelli világ gyalogkatonája.
    Bár saját szemeiben (beképzelt vágyálmaiban) ö egy szürke eminenciása … kkkkk

    Mint másutt már írtam Luther a zsidógyületben lepipálta Rómát, amit Kátéjába foglalva adott ki hiveinek.
    Európai országok közül Magyarországon kivül mely olyat találsz aki az ENSZ-ben nem folyamatosan Izraelt elítélö nyilatkozatot szavaz meg?
    Mesélj nekem babám?
    Oroszország lehetövé teszi, hogy az iráni fegyvereket, hadianyagokat Sziriában Izrael megsemmithesse!
    A nyugati világ összeesküvése arról szól, hogy Izraelt, mint államot megsemmisitse, a többi csak hazug propaganda – amit a floridai fotelodban készségesen elhiszel
    Ugyanugy mint amikor elhitted 1956-ban az amerikai úszitóknak, hogy csináljanak csak a magyarok forradalmat, ök majd jönnek és segitenek – közben pedig csak arról szólt a történet, hogy az oroszoknak a behülyitett magyarok csináljanak egy balhét, amiért cserébe azok lemondanak a Szuezi csatornáról. Persze 1990-ben pedig odarendelték a szönyegszélére az Antall józsit (igazi fasisztát) hogy meg ne próbáljon még gondolatban se olyat, hogy bármilyen adósságra kedvezményt kérjen. De fogadjon el bármilyen arcpíritó és bicskanyitogató ajánlatot a magyar (államositott) vagyon kiárulására.
    Lenullázták az országot – kifosztották egy fél szempillantás alatt.
    Én helyedben kurvára szégyelném magam, mert itt nem egyenlö felek álltak szemben gazdasági alkukban, egyezségekben – hanem egy védelmileg magatehetetlen ország a világ imperialista predadorával szemben.
    Vagyis semmi, de semmi nem áll meg a beképzelt, gögös kioktatásadból.

    Odáig jutottak USA-beli haramia híveid a teljes gyarmati sorba veréssel – nehogy már ugráljon itt egy nulla tökéjü csatlós aki megpróbál valahogy saját gazdaságot épiteni, hogy 2022-re ideküldtek egy köcsög propagandistát nagykövetnek álcázva, aki a Zorbán kormányát antiszemitázza mert ez nyugaton jó érv, ezzel adva a lovat a nácizások és fasisztázások alá.

    Ne engem hallgass, hanem egy zsidó orvosproffesszort, aki magyarországon született és él:

  • Nyugodjon békében!

    ps: Vajon TGM deista- v. ateista volt?

  • Gabriel
    2023 január 19
    7:30 de.
    szia, tudod mióta itt Canadában a langusztát már a bölcsőjéből kirángatják és annyiért árulják, mint egy normálisat ami ugye min calcula egy láb hosszú és sok fokhagymával szeretem meg a maracujá lekvárral és abacaxi kockákkal… mivel annyira belegabalyodtál a zsidókérdésbe mint kismacska a gombolyagba az a kérdésem, hogy ismered e azt az axiómát miszerint nincs okozat ok nélkül? miért nem báncsák a helótákat és a bumburnyákokat? mindig ezek a szerencsétlenek? és mibe kerül ez mindenki másnak?

    ma csodálatos vegyes salátát ettem Rockfort és Camember sajt-okkal hibiszkusz teával locsolva tehát nincs katzenjammärem sem

    te hogy vagy ezzel? és a töltött carangueijo -hoz hogyan viszonyúlsz?

  • Succubus Lilith

    Gabriel, igazad vagyon abban amit a haborus propagandistanak irtal, de mindezt o maga is nagyon jol tudja.
    Ugyanugy, ahogy tud normalisan is irni magyarul, ha akar, vagy megfeledkezik magarol.

    O azert van itt, hogy a relativ normalitasban hivok valaszoljanak az eszmeletlen hazugsagaira, amikben o sem hisz, es tudja nagyon jol, hogy hazudik.

    De! Ezzel lehet IP address-eket es email-eket gyujtogetni, ami majd a Great Reset utan jol fog jonni az ur/elvtarsaknak. (Nem szuksegszeruen o gyujtogeti az IP address-eket es email cimeket.)

  • Nyugodjék békében.

    Ahogy Mécs Imre is.

  • Göllner András

    @ Karikas Gabriel

    „Putyin háboruja semmi más, mint önvédö háboru – az USA propagandagépezet nagyon jól müködik – az imperialista (hóditó) …szemét aljas módon egy zsidóságát megtagadó (vagyis nemzetáruló) ukrán bohócot megvettek kilóra, elnököt csináltak belöle – kitették piedesztálra – akiröl nem mondhatod, hogy ukránfasiszta, hiszen zsidó.”

    Köszönet a Bendegrúzhoz intézett fenti futamodért, amelyből én csak egy cseppet merítettem annak bizonyítékaként, hogy neked semmi szükséged másokra, hogy hülyét csinálj magadból. Putyin farvizében, Orbán Viktor Lipót mezei birtokán a helyed meztelen csiga-bika.

  • GABRIEL, 1/19, 7;30

    A „penzromlas”, ill. a penz ertekenek a „rom;asa”-t a kozgazdasagi helyzet korulmenyei hozza magaval.
    TehAT A KOZGAZDAsag mukodese az indito oka a lakossag eletszinvonalasanak.

    Kadar a kolcasonzott penzeket a kozgazdasag elomozditasanak celjabol vette fel.
    DE a TERV-GAZDASAGOT, ill. az allam-monopoliumokat lehetetlen fel-lenditewni az allamhatalom uralma miatt.
    Azt csupan a szabad kozgazdasag mukodese alapjan megy, szbadon, nem az allam burokracia hatarozatai es uralma alapjan.

    De Kadar legalabb nemi penzeket engedett kiosztani.

    Az UKRAN helyzeten a valosagot figyelmen kivul hagytad!!!!!

    Moszkva volt a teljes hatalmi-urlakodo a Janakovits uralmaval.
    Az Ukranok azt belattak es le-szvaztak.

    Vlodomyr Zelensky, barmi velemnyed is letezne, DE az Ukran nep, s nem Moszkva szvazta meg (megcvalasztotta), az a nagy kulombseg.
    De miert nem lennel hajlandoazt figyelembe venni????

    Putin nem casak a betolakodo es szomszedos nemzet belugyeibe bevatkozop, hanem TOTALIS HODITO MAGRESSOR!!!!!!!
    Az Ukran nep korlatlanul ohajt elni, szbadon, nem Putin, vagy barki mas Moszkvai alatal!!!!!!
    Na az miert nem tetszik Neked?????

    NEM, nem csak 1526-ban, hanem meg a Jagiello-kiralyokkal kezdodott.
    Csupan Carl-RobeRt, az Anju kiralysaga volt, ami hozott valami modernizalo otleteket a magyaroknak, legalabb is a Reonesance bemutatasat magyrorszagban.
    De a Sulejman urlama alatt is sikeresebbek voltak mint a sajat kiralyaik alatt.

    NEM AZ SZAMIT hogy honnan eredt a sikeresseg befolyasa, hanem hogy mit ert el!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Lasd a szocializmus eredmnyeit!!!!!
    Erdely soha maskor nem erte-el „AranykoraT”!

    LILITH;

    Sajnos Maga csak a sajat meglatasaiot veszi megtortent valosagnak, de a VALOSAGot nem ismerne el. MIERT NEM ????

  • Ákos után Gazsi is elment, és Mécs Imre is – nyugodjanak békében. Egyre jobban hiányozik a tisztességük, emberségük, esendőségük.

    Lassan elfogynak a megbizható, hiteles szemtanúk, és jöhetnek a hatalmas arcú vitéz nagybányai viktor dicső tetteit megéneklő, jól fizetett látványkrónikások, mitoszteremtők, orosz-magyar megbonthatatlan propaganda-hobbisták, Huxit agybamaszirozók.

    Bár megérdemelnénk a sorsunkat de a Mindenható, Örökkévaló JóIsten legyen könyörületes velünk és irgalmazzon még egyszer Magyarországnak és a szerencsétlen, hiszékeny népének!

  • U.I.

    Gabriel, mit ittal????

    „ONVEDO HABORU” , Putin veres agressiojat „vedo-haboru”nak mveled????

    Moszkva garantalta Ukrajna es mind a felszbadult (volt Soviet) nemzetek fuugetlenseget es teljes bevatkozas-mentes onallosagaikat.

    Vajon MI ELLEN vedene Moszkva uralamat mas nemzetek felett?

    Katonai eroszakkal hoditotta meg Griziat, Csecsniat, Osetiat, most meg Ukrajnat probalaj.
    Na de most nagyobbfaba vagta a fejszejet mint kepes hasitani.

    Ez a haboru Putin veget jelenti.
    Az Orosz nep ellenzi, hadserege, sot taboprnokai is ellenzik.
    Az Orosz katonak 1000+ tankot es harckocsikat hagytak hatra az Ukaranoknak.
    Sot elegendo bizonyitek letezik hogy az Orosz csapatok egymed-ellen is harcoltak tobbszor.

    Azert a jelen haboru ellenzeseert eletfogytiglani borton buntetes az Orosz torvenykonyveben.

    Putin haboruja ugyan azon agresszio mint volt 1941-ben Hitler haborujai.
    De vajon MIERT lennel tamogatoja a kegyetlen verontasoknak a hoditas celjabol????????????????????????

    Puti n haverod annyira szvatarto egyen. Hmmmmm????????

  • Hogy mennyire igaz vagy nem amit a fenti Bendeguzhoz cimzett megjegyzésemben irtam, álljon egy kis 2022-es évi összegzés amit a Szombat közösségi hírportál hozott:

    Bár akik mindenáron ragaszkodnak a marxista-hittan mérhetetlen zsidógyülöletéhez azoknak nyilván semmi fog nem ebböl sem feltünni.
    Nem baj, legyen nekik úgy – jó sok csalánt a csalánosban! Férfias helytállást a nagy harcokban!

    https://szombat.org/politika/a-tiz-legsulyosabb-globalis-antiszemita-incidens-2022-ben

    Mécs Imre eltávozott lelkének legyen örök békessége

  • Bendeguz
    2023 január 20
    12:16 du.

    Hogy te nem látsz át a szitán, azt száz százalékig biztosra vettem.
    Aztán hogy kinek mennyi az értelmi képessége – vagyis mennyire képes (vagy akar) az orránál tovább látni, az bizony a napnál világosabban kiderült abból az összetett mondatomból, aminek az elsö felére ráestetek mint tyuk a takonyra.

    Nekem nem kell semmit sem magyarázni

    Most a saját szavaitokkal mentettétek fel Horthyékat és a minden revansista háborus bünöst – csak kimondtátok, mert persze ez akinek eddig is szeme a látásra, annak nem volt titok. Ezért az sok rikácsolás

    MMerthogy az 1991-ben ökényesen meghuzott ukrajna határai azok persze szentek és sérthetetlenek??!!
    Melyik ukrajnáé? a Stefan Banderas féle? A náci kollaboráns állam határai, ahol a népirtásból állt az államnak nevezett formáció müködése? Vagy a Sztálin, vagy a Hruscsov által meghuzott képzetes határok?

    Az kérdöjeleztétek meg, hogy egy adott területen hogyan merészelik a benne lakók megkerdöjelezni és az egyes területek lakói esetleg maguk a népakaratukat kifejezni, avvégböl kifolyólag hogy óhajtanak e egy olyan területi egységnek a kereteiben élni – amit a „nagyhatalmak” hipp-hupp lesakkoztak?

    Ugye ezek a monadataim is furcsák??

    Furcsák persze mindazon beképzelt, gögös de annál fennhéjázóbb sikagyuaknak, akiknek a gondolkodás és a megértés az luxus, vagy nagyon messziröl halottak ilyesmiröl. Az indulataikról (motiváció) meg inkább ne is beszéljünk.

    Megértés??
    Nem az én szovegem megértéséért apellálok, sikagyuak, hanem azok helyzetének megértéséért akiknek TI MINT MAGATOKAT FELSÖBBSÉGES AGYAKNAK KÉPZELVE megmondjátok a tutit.
    Onnan amerikából – akik még az sem tudjátok, hogy az USA-nak egy másik államában hogyan élnek az emberek
    Vagy a földrész északibb részéböl – vagy bárhonnan

    Felfegyverezitek az „indiánokat” hadd menjenek pusztulni – mert hát A NAGYOK ÉRDEKEI EZT KIVÁNJÁK

    Ha egy ország többnemzetiségü, és egyszer elfogadták az alkotmányozást a többnemzetiségi alapokon, akkor azt meg is kell tartani. Be akarod beszélni, hogy az a megoldás, hogy addig uszitjuk egymás ellen a naciókat amig valamelyik fasiszta, nácista módra hatalma alá gyüri a többit, TUDVÁN TUDVA, HOGY BALHÉ LESZ!!??

    Régi szokás

    Tudjuk ezt nagyon ha nem másból, mint a jó száz év elöttröl, 1914-böl
    Már aki tudja, és hálistennek, hogy erre elég sok magyar emlékszik
    Meg arra is ahogy a komcsi hiénak lesbe álltak, és amikor a nép már kivérzett, az addigi háborut kivánók is megelégelték, na „akkor eljött az ö idejük” cimmel megpuccsolják a hatalmat – lessz ami lesz alapon, további százrek vére nem számit

    Hát erre játszottok most is – a napnál világosabb
    Magyarországon nehezebb kicsit mindezt a nép torkán lenyomni, mint europa nyugatibb felén, de most véggképp hogy mint egy aljas háborus propagandista úszitasz itt.
    Lehet, hogy karaita vagy – de minden nép közt van megvehetö, legfeljebb más az ára

    Már rég látom, hogy nem vicceskedsz Te sem, hanem nagyon komoly (igaz nagyon primitiv) – a propaganda amit itt folytatsz

    Érdek az van böven, még az is lehet nem is csak az a koszos judáspénz amit nyersz vele – mert sokan vagytok – sajnos akik arra tették az életüket hogy nemcsak zsidókat hanem másokat is egymásnak úszitsanak.
    Az inteligencia magas fokát megjátszó haverod is teljesen nyilvánvánvaló módon rántotta le magáról a leplet:

    Leirja, hogy az olyan zsidó akire a mai politikailag korrekt (vagyis marxista) szóhasználattal nem birják rákényszeriteni a teljes beolvadást (bár marx még az extermination szót használta) – az JUDEO-FASISZTA!
    Igy van ez bizony – ezért minden nap ha kell kétszer valamilyen kiátkozást fogalmaznak meg az ENSZ-nek nevezett szavazó cirkuszban.

    De jól megvagytok igy együtt – mindketten toljátok a globális világhatalomért küzdök szekerét! Szimbiozisban – persze mindketten ugyan azon uraknak vagytok szolgái – ki melyik szerepet vállalta be a mocsok szolgálatáért, azt teszi.
    Igy jobbról is nekik fütyül, meg balról is – csak a ti füttyötök az nem egy gyönyörü fület és leket gyönyörködtetö ének – hanem egy fülsiketitö krágás a pokol mélységes bugyraiból

    Rádásul még aki 5 éven ette a kenyerét (kenyerét?! – a maradékot az asztaláról) az orbánoz engem.
    persze van a lelkiismeretén nyilván elég hogy nyüszitsen – és duplán szolgálja a globalista megbizóit!
    Nem vagy már a régi Bendeguz haver!
    Elszóltad magad, hogy 56-ban ott a követségen beszerveztek!

    Igen most meg még dolgozol egy kicsit, európa (benne magyarország) ellen – nehogy már az USA fölé nöjön, mert akkor a dollárnak, mint mesterségesen megteremtett értéknek vége
    A legnagyobb veszélyt jelentette amerikára nézve az Orosz-Német gazdasági együttmüködés – igen az orosz nyersanyagok és a német tecnológia – nem uj dolog ez – 100 éve ez az antant problémája
    Nem lehetett tovább halasztani, hiszen kina átesett a holtponton, fölé nött az USA-nak
    2010-ben azon a ponton volt a német-orosz együttmüködés, hogy az EU is gazdasági hatalommá válik, az euró vet véget a dollár hatalmának – választani kellett
    A parasztok (tudatlan gyalogkatonák) mit értenek meg ebböl – nyilván ugy ahogy te, egy szót sem.

  • Succubus Lilith

    Gabriel, valoban a regi jo forgatokonyv megint elokerult.

    Eloszor a reflektorfenybe tolnak elvtelen, koztorvenyes bunozo zsidokat (maskent politikusnak is hivjak oket), akiknek legalabbis tipikus zsido neveik vannak, de vajmi keves kozuk a vallashoz.
    Aztan, amikor a bekevert csodas krizistol kiakad a jonep, akkor benyogetik valamelyik kabitoszeres, de jol ismert idiotaval, hogy a zsidok hibasak mindenert, es a jonep maris ugrik ra.

    Mindehhez persze ezrevel es 30 eve folyamatosan vannak zsidogyulolo webpage-ek az interneten a szabadsag jegyeben, de ha problemaid vannak az elixirrel, akkor azonnal letiltanak, sot „jobb” helyeken mar a rendorseg is meglatogat.

  • Göllner András

    @ Karikás

    Mécs Endre lelkéhez intézet jókívánságodnak kb anny erkölcsi hitele mint egy meztelen csiga-bikának kinn a Lipót mezőn. Mécs el okádná magát tőled. Gusztustalan vagy. Neked kellene már végre eltávoznod ebből az alúljáróból. Gáz amit művelsz ide lenn.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Gábriel
    1.19.3:54
    a zárolt
    „Örökifjú”
    cikk alatt

    Ingerült hangnemben öntöd rám blőd hiányosságaidat, amikor a „LÉ” és a részemről már megválaszolt ELOSZTÁS kérdését próbálod az elképzelt igazadat bizonygatni… Pedig adott alapfogalmakon és evidenciákon – axiómákon – vitatkozni erőpazarlás, na de…

    Tudni illik az elosztás NEM OSZTOZKODÁS, amint azt Te méltóztatol a magad vad és talán a saját szűkkeblűségednek megfelelően le-illetve kifordítani. Biztos valami ezzel szemben-álló ellenérdektől hajtatva…

    Az elosztás ugyanis KÖZGAZDASÁGI kategória, amely arról szól, hogy a nemzetgazdaság adott idő periódusban megtermelt PROFITJÁBÓL előállt BRUTTÓ HAZAI TERMÉK-ét (GDP-jét) miként OSZTJA EL az ország erre törvényesen hivatott KÖLTSÉGVETÉSI SZERVE a Magyar Országgyűlés.

    Igen, az Országgyűlés dönt az elosztás részleteiről, többekközt – tőled idézve – „az államgépezet és bármi más közszervezet dolgozóinak az eltartásáról” is… Azon még lehet vitatkozni, hogy ez hogyan igazságos, vagy igazságtalan. De, hogy ezeket „kinek a jövedelméből . t a r t j u k . el”, azt a közgazdaság szabályai szerint lehetne visszaszámolni, HA a tőkés munkáltatót erről is elszámoltathatnánk.

    Annyi biztos, hogy az országos tőkés PROFITTÖMEGET mindenképp a dolgozók által kitermelt országos, ún. HOZZÁADOTT ÉRTÉK-TÖMEG szolgáltatja. Namost, hogy abból mennyit adott hozzá Kiss 1-2-3655…stb, vagy Kovács 8742-43-44.stb.stb, azt maximum, és talán a mintegy 4.5 millió magyar dolgozó munkahelyének titkos feljegyzéseiből tudhatnád meg… – Próbáld meg…

    Nos, az is bizonyos, hogy ezt az adatot, sehol a világon egyetlen munkás orrára sem kötik rá… Nincs az a munkaszerződés, amely akár a hozzáadott érték, pláne nem az ő munkájából nyert haszon, nyereség, vagy profitnak akár csak a mértékét is előre rögzítené. Majd hülye lenne közölni, a LÉNYEGET. Az ő állama nem azért van, hogy a tőkés féltve örzött alp profit forrását számonkérje pont tőle… 😀

    Nem véletlenül nevezik a GDP-it TERMÉKNEK, mert bizony az a Statisztikai Hivatal által kötelező könyvelési adatszolgáltatás alapján rögzített, a dolgozók által előállított
    T E R M É K T Ö M E G . p é n z n e m b e n . k i f e j e z e t t . értéke.

  • Göllner András
    2023 január 21
    10:22 du.

    Én „épitettem” a szocializmusnak nevezett fertöt a két kezemmel, amíg Te távol a mi hazánktól lófráltál, szórakoztál.
    Aztán amikor vége lett volna a szocik diktaturájának, akkor a sok hozzád hasonló prédára lesö hirtelen megjelent osztozkodni a zsákmányon (igen az addigra már valóban közössé vált népvagyonon)
    Évekig a tenyeréböl ettél egy kapzsi tolvajnak, neki és társainak sikerült maga és köztetek szétosztani az egykori közös javakat mint zsákmányt
    Közben folyamatosan erkölcsröl papolsz – hát ehhez kell gyomor
    Vésd bele abba kis tök buksidba már végre, hogy annak a sokmillió hozzám hasonlónak bizony volt és van szeme – és nem felejt
    Hogy egy kis hányadát – az egykori és mai – „intellektuális elitnek” nevezett paraziták és naplopók halmazának be tudtok hülyiteni, az nem vitás
    Az elvtársak ugy hivták hogy: ÉRTELMISÉGI OSZTÁLY
    Igen azoknak a gyüjtöneve, akiknek az volt és ma is az a feladata, és azért fizetik, hogy nyomják az aljas propagandát
    De ezeket az elvtársak még nagyobb gyönyörrel cserélgették, mint a büdös kapcájukat
    Ugyanolyan utálattal vágták ki akkor is mint most is ha éppen facsarta az orrukat

    P.s
    Csak ennyi – most igazán kell kurázsi Cens Uram

    (ha cserébe megigérem a további exemption-t?)

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2023 január 22
    10:20 de.

    Azt hittem te valami eltés TáTK-s kenyérpusztitó vagy
    Pedig csak egy kiselejtezett pártprogandista

    Haver, én annak a sületlen eszméknek az inditékairól beszéltem.
    Ennek mi köze ahhoz, hogy egy ´kormányzat éppen hogyan kezeli (mükodteti) a hazdasági mechanizmusát???
    Persze ez magas neked … aki képtelen öneröböl bármit kitalálni annak mindegy hogy az eredetröl vagy következményeiröl fecseg – a lényeg, hogy olyan éppen arra illö szövegrészletet találjon, ami szerinte odaillik az éppen szóba került dologhoz. Ez lennél te.

    ugyhogy ne terhelj a zöldségeiddel, nem vagyok rá vevö

    Na de ha már a fentiekben a gazdasági mechanizmusról beszélsz akkor azt ird le, hogy mindez hogyan muködött a szocialistának nevezett diktatórikus államban??
    De ne nekem, magadnak otthon. Játszogass egyedül vele, tudod mint a passziánszt.
    Hátha sikerül magadat fejleszteni.

  • Göllner András
    2023 január 21
    10:22 du.

    Kijött a kisemberből a rohadt nagy náci.
    Nem véletlen hogy a náci-hungvejpingista Kreml-csirkefogó
    mindkét itteni nickjének a csókósa ez.

  • Göllner

    Még egy
    Nincs nálatok kommunista kalandoroknál határ, még Mécs Imre emlékét is fel merészeled használni mocskolódásra, olyanét aki az egész életét beáldozta a nyomurult rezsimetek elleni küzdelemre
    Emellett dolgozott, fejlesztett, szabadalmakat alkotott még ugy is éjt nappalá téve, hogy a mocskos kommunista pribékjeid folyamatason zaklatták.
    Az SZDSZ-böl az ilyen TGM-ek és cimborájai is kiturták – mert nektek az agymenés az egyedüli, amit felbirtok mutatni.
    Ott a hazádban ott szabad a terep, okés? – persze mást nem teszel ott sem mint Izraelt mószerolod, a magyarokat mocskolod, sározod, KEZED TARTVA A BAKSISOKÉRT A FILANTRÓP SPEKULÁNSOKTÓL.

    A sok megvakitott paraszt meg benyeli, mint ahogy pontosan 1919 tavaszán – micsoda aljas lélek lakozik benned?
    Nem csoda hogy azok a szerencsétlen ifjak, akik „szüzen” öszinte lélekkel odatévednek egy olyan intézménybe mint amelyikben szabad kezet kaptál a mérget vetni – emberi mivoltukból kivetkezve lépnek az életbe.

    P.s.
    Tisztelt Cens ura, szabad e még a vélemény?

  • „Tisztelt h u..”
    2023.I. 22. 10:20

    Mit akarsz?

    A világ messze legfejlettebb kapitalista országában, az U S A – ban a nemzeti vagyon: AZ 1 %, azaz az összlakosság Egy százaléka agán-kezében összpontosul, azaz koncentrálódik.
    [lásd: K.Marx: tőke-koncentráció]

    Vajjon a maradék 99 % mit képes még elosztani ??????????

    Kérdés, mi és mennyi változott a feudális hűbériséghez képest ?

  • Chris

    Ok
    A szavamat tartom

  • Chris

    Ok
    Tartom a szavamat

  • Orsós Elemér

    cukihara
    2023 január 23
    2:35 de.

    „Kérdés, mi és mennyi változott a feudális hűbériséghez képest ?”

    „A „tudományos” kimagyarázkodási lehetőséget tucatjai! 😀

  • Succubus Lilith

    Ródeo11 2023 január 19 1:51 du.

    „… ismered e azt az axiómát miszerint nincs okozat ok nélkül? ”

    Erre mondjak jiddisul, hogy axioma smakszioma…

    ” miért nem báncsák a helótákat és a bumburnyákokat? mindig ezek a szerencsétlenek? és mibe kerül ez mindenki másnak? ”

    Masokat is bantanak. Ha meg a zsidogyulolet okat akarod ismerni – mint mar tobbszor ajanlottam – nezz a tukorbe.

  • Succubus Lilith

    Gabriel 2023 január 21 5:47 du.

    Le a kalappal a turelmed elott. De mint irtam volt, Bendeguz testver csak jatsza a hulyet, es hogy nem tud magyarul. Hiaba irsz neki barmit, csak a hozza hasonlo alakok ertenek vele egyet itt, mint a Gollner Cucu. O is csak jatsza a hulyet.
    Aztan van egy olyan is, aki nem jatsza…

    .
    cukihara 2023 január 23 2:35 de.

    ” A világ messze legfejlettebb kapitalista országában, az U S A – ban a nemzeti vagyon: AZ 1 %, azaz az összlakosság Egy százaléka agán-kezében összpontosul, azaz koncentrálódik. ”

    Ez ugy nagyjabol igaz. De ha figyelembe veszed, hogy a hatalmas vagyon csupan egy darab egyesbol, es aztan utana teve nagyon sok nullabol all egy komputeren, amire semmi fedezet nincs, akkor tkp. az egesz lakossag nincstelen arrafele. 🙂

    Ezzel a „legfejlettebbel” meg vigyaznod kene. Jartal mar ott?
    Talan a haditechnikat nezve legfejlettebb, de ha a varosaikat nezed, es a koztuk levo utakat, akkor az a benyomasod tamad, hogy a 19. szazadba erkeztel vissza. Jobb esetben, mert vannak reszek, amik mar Romaban ezerszer kulonben neztek ki.

  • Succubus Lilith
    2023 január 23
    5:21 du.

    tévedsz! {mint soxor} nincs gyűlölet, számolom, hogy mibe kerül és kienek a fájdalma drágább? drágám ez tiszta röhögény az volt 5781 évvel ezelőtt a lecsóban is és azóta mindig

    más irodalmat kellene bújnod

  • Göllner András

    @ Kerekes

    „Nincs nálatok kommunista kalandoroknál határ”

    Ha netán nem vetted észre, mert meztelen csiga-bika létedre csak kinn a Lipót mezőn rágcsálódsz, az én családom az ellen a „kommunizmus” ellen menekült külföldre amely Mécs Endrét is meghurcolta, és népünk gerincét gumivá változtatta ’56 után hogy olyan csúszó mászó rágcsálók képviseljék, akár Ó’héberül, mint te. Unalmas segéd-hernyói vagytok mindnyájan a magyar nép legújjabb elnyomoinak, azok piszkos szennyesét próbáljátok tisztára mosni idelenn. Olyan távol álltok ti Mécs Imre és Tamás Gáspár Miklós szellemiségétől mint Makó Jeruzsálemtől, mi több még büdösek is vagytok.

  • Göllner András

    @ Gézuka

    Jól látod. A Karikás a nácik farvizén kitenyésztett szégyenfoltja Ábrahám dicső népének. Egy hazátlan, gerinctelen, hazudozó meztelen csiga akinek nem idelenn hanem kinn a Lipót mezőn a helye a többi gusztustalan társával együtt. Rájuk kell boritani a bilit amint ideülnek szót fosni.

  • Subsuch Lillith
    23.5:39/2.

    Igaz-igaz!
    Helyesen – ország helyett – legfejlettebb . g a z d a s á g á t . írhattam volna, ill. kellett volna írnom.

    De miért ez az égbekiáltó ellentmondás a hirdetett és a megvalósult mitológiájuk között.

    Egyébként a városrendezés maga is a „lelketlen fejlettség”

    Ha pedig bemész az égbetörő irodaházak, a működő obeliszkek egyikébe, ott a külső városkép „kaotikus idillje” után, pazar s mármár giccsesen ragyogó egyedi procc és flancos belső miliő fogad…

    Az általad ecsetelt vidékről már nem is szólva…

  • Ui.

    Csupaszpisztoly filparódia érdekesmód, ritka őszinteséggel (Leslie Nielsen fsz.) szinte tökéletesen mutatja meg ezt a fejreállt fejlettséget… 😀

  • gyuri10
    2023 január 21
    1:39 du.
    Göllner András
    2023 január 20
    10:33 de.
    Hát azért a felrántott szentjóbi olivér sem volt másfajta antiszemita tetű.Csak akkor még nem lehetett tetszelegni a kanadai “demokrácia hőse”címmel.Még egyetemi diplomával rendelkező Senkiknek sem.Látom tanarkám,megint a lábvízfröccsért interveniálsz.Nem küldök többet.Sajátoddal verheted a csalánt vagy fordulj a cenz-urához segítségért,mint a múltban is tetted. Már akkor is (le)sajnálatra méltó voltál.Azóta csak nőttél előttünk.Ide illő történet:A vonaton egy idős zsidó bácsit a konduktor akar froclizni a magyar katonatisztek szórakoztatására Mondja bibsikém!Igaz,hogy maguknál a 8 napos fiúnak levágnak egy darabot a fütyijéből,hátrafelé feldobják és aki a szájával elkapja,az lesz a keresztapa?…Nagy röhögés!!!…Majd az öreg zsidó így válaszol:Addig igaz,hogy 8 napos korban nálunk a fiút megmetélik,levágják a fitymáját,de…utána a fitymát egy földdel teli cserépbe ültetik,meglocsolják és hagyják nőni.Amikor elég nagyra nőtt kiültetik a szántóföldre,jól megdöngölik,meglocsolás után,hagyják nőni.Amikor elég nagyra nő és lesz egy akkora fütykös mint maga,elküldjük konduktornak…Halotti csend!!!
    Így történhetett ez a levitézlett szentjóbi keresztfiával is!

  • karikas;

    Bolond szajbol bolond szel fuj!
    Mind ostoba es valotlansagokat ismetelgetsz a regi Marxista propagadakat, semmi tenyeket nem vagy kepes meg emliteni sem!

    THU;

    Mifele „ertek toblet”-rol almodozik magacska?

    A KIZSAKMANYOLAS alanyan mar sokszor osztokeltem az itteni hozzaszollokat, de SENKI nem volt kepes sem hajlando az alnyon eszme-cseret venni.

    Az „ERTEK” persze a termelt cikkekk erteke, ami a jovedelem.
    Maguk azt elitelik mint PROFIT.
    De annelkul minden befektetesek es probalkozasok kudarcot vallanak es tonkre mennek , mint imadott socializmusaitok!

    Jovedelem hianyaban senki nem dolgozik, csupan a kenyszeritett rab-szolga, de azt is etetni es eltartani szukseges.

    Azert az eleklpzelt de mukodhetelen almaik VILAGSZERTE bedoglott.
    Mindenuktt gazdasagi valsagaikat, hianyokat, jegyrendszert es eh0insegket okzott.
    Sehol nem volt jo-let sem eletszinvonal novekedese a lakossaiknak. Az valora es tagadhatalanna lett a DDR megbukjasa alatal is.

    A „gulyas-komonizmusotok” is a nyugat-nemet bankok kolcsoneibol volt leheto.
    Aki mazt tagadja, ta;lan bevallan hogy MIERT fizetett Magyarorszag 33 billio dollart kamattal azon bankoknak????

    Csupan egyetlen tarsadalamat emlitsetek ahol a nep-ohaja lett volna, es ahol a rendszer nemileg is sikeres lett volna gazdasagilag es nepszeruve.

    HMMMM????????????????????????

  • LILITHKE csupan masok le-HULYEZESRE kepes mar, semmi masra.

    S elkepzelne hogy a hosszu-eves munka es szorgalom alatali tulejdon-vagyon epitese csupan a NULLAK irott sokasagai.

    A USA-ban az u.n. allami vagyon, csupan a kormanyepuletek, a lakosssaag adoibol fedezve persze. Tehat a lakopsssag tulajdona az allammi-szervek igazgatasai altal.

    Az allam NEM ISTEN itten!!!!!!!Hala Istennek !!!!!!
    Persze a radikalisok azt nem igen hajlandok felfogni.

  • Göllner Bandi :

    Az ilyen nagydarab szardarabok,
    mint ez a Kerekes, még arra sem érdemesek,
    hogy az ember rájuk borítsa a bilit. A szar már
    nem lesz sem barnább sem pedig büdösebb attól ha leszarják.

  • THU es Cukihara bamulatos de valotlan allitasaiikra,ill. elkepzeleseikre;

    Marx elkepzelt „toke-koncentralasa”-n.

    A toke, csupan a termles eredmenybol, es a termekek eladasabol leheto, s a „toke” a penz, annak tovabbi termelesrevalo alkalmazasabol leheto.

    Az itteniek, mint Marx is, elekpzelte hogy a „TOKE” csak rablasbol eredt. Persze a Marxista tarsadalmakban csupan a lakosssag teljes ki-rablasobol., ill. az u.n. „allamositasbol”.
    De az semmi mas nem volt , csak rablas az allam altal.
    S az allam azt persze nem velte bun-tettnek.

    De masok szorgalam alatali jovedelmeiket „KiZSAKMANYOLASnak itelte.
    Persze a rablo is mind a tetteit elfogadhato es erkolcsosnek veli.

    De miert nem sikereskedett a Marxista gazdasagi elekpzeles ???

    Mert valotlansagokon volt alapozva !!!!!

    Ahol az allamhatalom emeszti fel a tarsadalom teljes munkajainak az eredmenyeit, ottan lehetetlenseg a tarsadalom jovedemezese es a kozgazdasagaik elohaladasai, csupan a BANKRUPTCY leheto , elkerulhetetlen es az is lett vilagszerte a szocializmus eredmenye kivetelnelkul.
    Gazdasagi elohaladas csupan a dolgozo, termelo kis-iparos, kiskereskedok szorgalmaik altal tortenheto.

    De azt Marx es Uljanov is pusztitasra iteltek.
    Lenin (Uljanov) azt a „kapitalizmus csiraja-nak velte.

    Valojaban igaza is volt abban, s annak pusztitasai tette elveiket lehetetlenne, mukodhetetlenne.
    Mert pusztitasra iteltek az egyedulli gazdasagi elohalkadas lehetosegenek az okozjait.

    Az ALLAM-MONOPOL-izmus, totalis , elmaradhatatlan ON-PUSZTITO modszere a koz-gazdasagaiknak.

    Na azt igazan buszken hirdethetitek, de MIERT NEM VAGYTOK HAJLANDOK elveitek es hirdeteseitek alapjan elni??????????

    ON-MEG-HAZZUTOLOK VAGYTOK MIND !!!!!!!!

    A socializmusotok legjob hirdetoi.

    Nem csoda, hogy sehol, soha, senki nem ugrott be annak!

    „Socializmo y morro”.

    Yeah, csupan a halala .

    VILAGSZERTE a nepek a szabadsagukat es lehetosegeiket remelik es ohajtjak, eletuket reszkirozzak, sot sokan eletuket is aldoztak, vagy honapokat gyalogolnak szulohazaikat hatrahagyva a Texasi-hatarfele , szabadsagaikat, jovojeiket, lehetosegeiket ohajtva a celjaik.
    S senkinek sem a socializmus hazugsagai a cel.

    A New Yorki obolben levo Szabadsag-szobor talpan levo sorok az igazi valosagot bizonyitja;

    „Give me your poor, your huddled masses, yearning to be free”.

  • Göllner András
    2023 január 25
    8:45 de.

    kár volt kiállnod a napra, most le vagy vajazva!

    „onnan” leléptél és az égadta világon semmit sem csináltál, vagy ha igen az szócséplés volt

    azután idejöttél és itt sem tudsz felmutatni az égadta világon semmit de sokat dumálsz „nálatok” ez a gyemokrácijá csomó lung mája!

    én másképpen csináltam:

    kihasználva az adott demokratikus lehetőségeket oda szóltam ahol meghallották, és meg is csinálták nem a szomszéd Biri néninek panaszoltam, hogy már megint elveszett a demokráciám és nem találta e meg a stoppoló készletében zoknistoppolás közben?
    ahhoz gerinc és tudás is kellett, hogy odamenjek és elmondjam {csak egyszer kérdezte meg a palotaőr miért garbóban vagyok és nem nyakkendőben, ott a „Fehér Ház” előterében másodszor már nem} és az, hogy legyen tömegbázisom

    nekem volt te hogy vagy ezzel?
    ott és itt?

  • BENDEGUZ
    2023 január 25
    11:59 de.

    grizi te gazasági analfabuta is vagy!!!
    összekevered a bevételt és a profitot, ez végzetes seggség!
    legalább az angol XVIII. századi gazdasági elemzőket olvasnád Marx -ról és kortársairól nem is szólva.
    mondád: {többek között}
    „Mifele “ertek toblet”-rol almodozik magacska?

    A KIZSAKMANYOLAS alanyan mar sokszor osztokeltem az itteni hozzaszollokat, de SENKI nem volt kepes sem hajlando az alnyon eszme-cseret venni.

    Az “ERTEK” persze a termelt cikkekk erteke, ami a jovedelem.
    Maguk azt elitelik mint PROFIT.
    De annelkul minden befektetesek es probalkozasok kudarcot vallanak es tonkre mennek , mint imadott socializmusaitok!”

    ez amit idézek az akkora állatság, hogy nincs az a cerkófmajom amelyik ennél nagyobbat kihámozna egy banánból

    megbuktál menj vissza a padba

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2023 január 25
    11:59 de.

    „Bolond szajbol bolond szel fuj!”

    Klasszikusokat csak helyesen: bolond likbú bolond szél fú! Mint ahogy…..

  • Göllner András

    Ott feljebb, a csiga-bikához intézett soraimban két elütésemért elnézését kérem az ártatlanoknak. Nem Kerekest hanem Karikást, nem Mécs Endrét hanem Mécs Imrét volt szándékomban írni. TGM félrecsúszott és végképp eldurvult alúljárói siratójából ez úttal kiléptem.

  • Succubus Lilith

    Ródeo11 2023 január 24 5:10 du.

    ” tévedsz! {mint soxor} nincs gyűlölet, számolom, hogy mibe kerül és kienek a fájdalma drágább? drágám ez tiszta röhögény az volt 5781 évvel ezelőtt a lecsóban is és azóta mindig

    más irodalmat kellene bújnod ”

    Nem tevedek, sot! Mar megirtam neked itt a KMH-n es maganyban is, hogy minden nemzetnek megvannak a maguk fajdalmas emlekei, es ezekrol minden nemzet meg is emlekezik, ha mas nem, evrol-evre, legalabb egyszer. (Attol fuggoen mennyire van az az esemeny a tortenelem tavlataban.)

    Ugyanezt teszi a zsido nemzet is.

    Viszont valami furcsa oknal fogva (vajon mi lehet az???) neked csak az faj, hogy a zsidok emlekeznek meg a kulonfele borzalmakrol, amik veluk tortentek.

    Nem olvastam toled meg, hogy „Milyafaszt obegatnak a magyarok a Trianon, meg 1849 kapcsan?”
    De gondolom az sem zavar, ha a lengyel, kinai, japan… stb… megemlexik valamirol.

    Te Rodeo… csak nem lehet, hogy azert kivetelezel a zsidokkal igy, mert gyulolod oket?

    Es most hadd fogadjam le, hogy eltelik egy honap, es ez a marhasag megint elo fog buggyanni beloled. Addigra elfelejted a magyarazatot megint, mert a zsidogyulolet sokkal erosebben el benned.

  • Succubus Lilith

    Cukihara 2023 január 25 10:18 de.

    „De miért ez az égbekiáltó ellentmondás a hirdetett és a megvalósult mitológiájuk között.”

    Mert a 18. es 19. szazadban tenyleg letezett az „American dream”. Sot, a ket vilaghaborut okozo USA-ban meg a 2. utan is aranylag jol lehetett keresni egy darabig.

    Csak kozben visszarugott a paci; addig babusgattak a kommunistakat, amig a cakcervezetek eluldoztek a gyarakat az orszagbol, no es kialakultak a globalis nagy cegek, amik tulajdonosai ma mar pofatlanul odaig jutottak, hogy vilag-szinten probaljak meg kinyirni az osszes lehetseges konkurrenciat. (Ezert is jo nekik a szocializmusnak hazudott ujrabszolgasag. Es mar gyulekeznek is a birkak, alig varjak, hogy semmilyuk se lehessen.)

    A lenyeg, hogy a duma megmaradt, pedig most mar nem csak a leggazdagabb konkurrenciat nyirjak ki, hanem a kozeposztalyt is, viszont azt a keveset is boldogga kell tenni, aki meg veletlenul szorgalmas es eszes. Meg kell bolonditani a dumaval, hatha elhiszi, hogy meg viheti valamire. (Persze lehet, hogy a dragqueen-ek jol keresnek.) 🙂

    „Csupaszpisztoly filparódia érdekesmód, ritka őszinteséggel (Leslie Nielsen fsz.) szinte tökéletesen mutatja meg ezt a fejreállt fejlettséget…”

    Nemtom melyik filmjet forditottak magyarra Csupapisztolyra, de valoban volt nehany nagyon humoros filmje is.
    Nekem a Married with Children (magyarul Rem Rendes Csalad) sorozat tetszett, mert az igazi USA-t mutatta be.

  • Szubsuth Lillith
    2023.01.23.5:39/2.

    Kénytelen vagyok a korrekciót tovább folytatni, mert itt dollármilliárdok forognak a kockán.

    Azok az U S A . O M I N Ó Z U S . 1 %-OS . C S A L Á D J A I . nemzeti jövedelmen belüli aránya az 1980. körül még 10 százalék-ról mára már 25% fölé ugrott!

    A VAGYONI koncentráció ennél is drámaibb:

    AZ 1 % . K E Z É B E N . VAN
    A . N E M Z E T I . V A G Y O N . 40 . S Z Á Z A L É K A !

    Az ezen belüli „0,1 százalék” kőgazdag család – n e g y e d m i l l i ó . ember – ennek az egyötödét tudhatja a magáénak.

    Mellőzve a a fenti arányok mögött meghúzódó dollárösszegek méretét vetődik fel a kérdés,, hogy a Francia, Angol és Amerikai Polgári Forradalmak hős revolucionistái által kitűzött polgári eszméi és az ideológiai álmaikra lefektetett tőkés társadalmi rendszer, amely mára az egész világot uralja, hogyan viszonyul az alapító, hős elődök elképzeléseihez. A hűbérurak, „nemesek” osztálya, amelyek hatalma éppen a földbirtok koncentrációján alapult és nemcsak deklaráltan, de a valóságos erejét is a vagyoni hierarchiából, az abból eredő anyagi ereje birtokában merítette.

    A most regnálók világrendszere „legfejlettebb” állama ugyanígy a modern termelőerők legnagyobb birtokosainak, itt fent világosan látható hierarchiája mármár feudalista egyedurainak a vagyonával járó, evidens hatalom birtokosai tartanak hatalmukban, a saját markukban nemcsak a birtoklott gigászi eszköztárat de a jogart jelképező állam-és világhatalmat is.

    Robespierre, Oliver Cromwell, vagy George Washigton ugyan mit szólnának az ugyancsak így, ha nem is jobbágyok, de bérmunkások . m i r i á d j a i n a k . a munkájára épülő sőt, már felépült Bábel tornyához, ahol ugyanúgy a vagyon dönt kiváltságosság és hatalom birtoklás joga felett ??? Mert itt is a nemesi kiváltság, jog és hatalom olyképp, hasonlóan mint a fondorral, nem érdemmel szerzett bunkósbot dominál úr és szolga között..
    Servus humillimus, azaz alázatos szolgája:
    Cukihara Jakumo

    Ajánlás:

    https://növekedes.hu/mag/az-amerikai-atlagember-nem-erzi-jol-magat-a

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    BENDEGÚZ
    .25.11:59

    Kérdésére szívesen válaszolok – hisz’ sose késő tanulni:

    AZ ÉRTÉKTÖBBLET A TŐKÉS GAZDASÁGI RENDBEN AZ AZ ÉRTÉKMENNYISÉG MELYET A BÉRMUNKÁS A SAJÁT MUNKAEREJÉNEK ÉRTÉKÉN FELÜL TERMEL, ILLETVE A TERMELT ÁRU ÉRTÉKE ÉS A MUNKABÉR KÖZÖTTI KÜLÖNBÖZET, MELYET A TŐKÉS SAJÁTÍT KI.

    Üdvözlettel: „tisztelhölgyeimésuraim”

    Utóirat: Remélem és kívánom, hogy jó fordítóprogramja legyen.

  • BENDEGUZ
    2023 január 25
    12:09 du.

    grizi a sok nullás, +1,01^12
    szóval most hatalmas dokumentum dráma forgatása folyik kies fogadott hazádban:

    a ki tudott több pecsétes papírt haza hordani hivatali státuszának lejárta után!

    a legújabb görög stílusú tragikomédia,
    ugye mindeközben Zseléné aljas Lukrécia Borgia della Picsánszkája vihorászva a Klaus Ursula és a svájci szövetségi elnök társaságában Davos ban a legújabb divat szerint a kép hátterében —több nyelven— a falra {mint méne méne tekel ufarsyn}:

    elkötelezve arra, hogy mi most megjavítjuk a világot ha a világ beledöglik is!
    [ugye angolul: committed az a bűnök bűnjének elkövetésére is alkalmazott jogi frász]

    szóval grizi a soknullás mire Abrams1 és a Leó Párduc -okat becsomagolják és behajózzák addigra nem lesz hová és nem lesz kinek és nem lesz hogyan,

    mindenféle „hornet”-ek (lódarázs) repkednek szerte szana ott a „szentföldön” Magyarország és Oroszország között elterülve felett és nincs semmi szirén zene sem mert nincs hozzá delej

    de te csak evezzél grizi ott Hádésszal hátha megúszod mikor becsapódik?

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Kiegészítés:
    B.BENDEGÚZ uramnak

    A BÉRMUNKÁS >SZÜKSÉGES MUNKAEREJÉNEK< AZ ÉRTÉKE AZ A MUNKA MENNYISÉG, AMELY ADOTT IDŐ, ILL. ERŐKIFEJTÉS A SAJÁT MUNKAEREJE ÉS/VAGY CSALÁDJA (ÉLETE, MINIMÁLIS ÉLETMINŐSÉGE)
    F E N N T A R T Á S Á H O Z (!) S Z Ü K S É G E S.

    Ha ennél, ill. ezen felül dolgozik, vagy fejt ki erőt, avagy ennél több munkát végez, az ezáltal megtermelt érték [mondjuk áru, v. pénzben is kifejezhető időmennyiség] AZ ÉRTÉKTÖBBLET, amely a tőkés költségeit levonva maga A MUNKÁLTATÓ PROFITJA.

    TEHÁT, AMENNYIBEN A MUNKATÖBBLETET VALAKI ŐTŐLE KÁRPÓTLÁS NÉLKÜL VESZI EL, ANNAK PRODUKTUMÁT TŐLE KISAJÁTÍTJA,AZ AZ ILLETŐ,TŐKÉS VAGY ILYEN SZERVEZET,A KIZSÁKMÁNYOLÁS TÉNYÁLLÁSÁT VALÓSÍTJA MEG.

    Megjegyezném, hogy ennek mértéke is matematikai képlettel bizonyítható tény.

    Üdvözlettel: "tisztelthölgyeimésuraim" 🙂

    Ui. A munkáltató tehát a dolgozónak nem pusztán a pénzét, hanem a többlet munkáját sajátítja ki, amikor őt "kizsákmányolja".

  • BENDEGUZ
    2023 január 25
    11:59 de.

    grizi te gazdasági analfabuta is vagy!!!
    összekevered a bevételt és a profitot, ez végzetes seggség!
    legalább az angol XVIII. századi gazdasági elemzőket olvasnád Marx -ról és kortársairól nem is szólva.
    mondád: {többek között}
    „Mifele “ertek toblet”-rol almodozik magacska?

    A KIZSAKMANYOLAS alanyan mar sokszor osztokeltem az itteni hozzaszollokat, de SENKI nem volt kepes sem hajlando az alnyon eszme-cseret venni.

    Az “ERTEK” persze a termelt cikkekk erteke, ami a jovedelem.
    Maguk azt elitelik mint PROFIT.
    De annelkul minden befektetesek es probalkozasok kudarcot vallanak es tonkre mennek , mint imadott socializmusaitok!”

    ez amit idézek az akkora állatság, hogy nincs az a cerkófmajom amelyik ennél nagyobbat kihámozna egy banánból

    megbuktál menj vissza a padba

  • Bendegúz
    I.25.11:59.

    Bocsánat, de olyasmin vitázol amit nem tudsz, nem ismersz ill. nem is értesz. Még akkor sem, ha volt már benne bőven részed…
    Amit előítélet nélkül mondok.

    Azt állítod, pl. hogy , az ÉRTÉK persze a termelt cikkek értéke, ami a jövedelem”,[sic] „amit maguk elítélnek azaz a PROFIT”.
    A mondat első felében állítod, hogy az „érték = érték = jövedelem”
    Ami már maga a fából vaskarika megtestesülése, kedves Bendegúz.
    amit Te itt jövedelemként aposztrofálsz, az pedig max. bevétel.

    Teljes értelmezési, vagy még rosszabb, tudásbeli hiányosságról teszel tanúbizonyságot, ami önmagában még nem bűn, csak akkor ha mégis úgy teszel mint egy mindentudó…

    Öntsünk hát tiszta-vizet a pohárba:

    Az ÉRTÉK – az áru(goods), vagy a termék(product) értéke az árutermelőknek az áruban testetöltött munkája, melynek nagyságát a társadalmilag szükséges*b e f e k t e t e t t . m u n k a i d ő (ára) határozza meg.

    A PROFIT – a nyereség – természetesen egészen más mint amit itt másokat átkozva bizonygatsz, de hogy mi képezi a profitot, azt fentebb már mások kimutatták.
    ˙

    .

    * Társadalmilag szükséges, befektetett munkaidő:
    Az a munkamennyiség, amely a termék áruvá válásának folyamata során óraszámban összesen megtestesül. (Például: egy kovács . ü l l ő b e n . a vas bányászatától a . f e l h a l m o z o t t; vasöntés és más, kf. felületi edzési és kovácsolási munkálatok, csiszolási szakmunkák kivitelezése, majd szállítása az értékesítési helyre, raktározása az eladásig.)

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Gábriél
    01.22.3:13

    E paranoiás förmedvényed csak most vettem – de nem magamra…

    Nem egyfajta napi pártpolitikai, gazdasági mechanizmust ecseteltem neked, hogy fel-és kivilágosítsalak egy adott kérdésben amit eddig nem ismertél… Hanem alapvető, maguktól értetődő törvényszerű nemzetközi szabályokat, ill. gyakorlatot, ami Budapesten – ha még emlékszel van egy ilyen város is – de Washingtonban sőt, még nálad, Brasilia-külsőn is érvényesek.

    Az elosztás közgazdasági fogalom, melynek feldogozása olyan nevekhez is kapcsolódik, mint Zsoldos Ignác, Koi Gyula, Concha Győző stb akadémikus közgazdász professzorok, akik mind a XX.sz. elején fejtették ki munkásságukat, s akiket még a Horthy éra is elismert. De, Jászi Oszkár a polgári politikus is nagy fontosságot tulajdonított a gazdaság eredmény törvényes gazdasági keretekbe foglalt, szabályozott és szükséglet szerinti elosztása megoldásának.

    Ergo, az igazságos elosztás nem hol-mi marxi kitaláció, mint azt a szélsőjobb reakció önző érdekénél fogva igyekszik bemesélni a közvéleménynek, hanem a polgári társadalmakban is szigorú körültekintést igénylő . t u d o m á n y o s . munka függvénye volt és persze ma is az kellene legyen… Olyannyira régi fogalom, hogy már Marx Károlyt is megelőző közgazdák, mint Ricardo, vagy Smith alapozták meg a fogalom meghonosodását, Marx pedig azokat fejlesztette tovább.

    Az emberiség evolúciója a már meglévő tudás, illetve a tagadás tagadása egymásra halmozásán alapul. Erre mondjuk, hogy spanyolviaszt már nem kell föltalálni…

    Amúgy javaslom, kezeltesd szorongásos nyugtalanságod míg nem késő. Nem-tom’, ott Brasilban hogy áll az igazságos elosztásból nektek is juttatott állami* pszichés gondozás, de feltétlen ott és abban légy oly rámenős,mint itt a KMH-n képzelt olvtársi üldözőid b….ogatásában.

    * Juttatások az elosztás jóvoltából:
    Új munkáspárti elnökötök biztosan juttat majd az elosztás során neked is egy megbízhatóbb egészségügyet. Úgy legyen!

    Olvtársi javulást kíván : „tisztelthölgyeimésuraim”

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Utószó
    G.22.3:13
    /THU 26.10:00

    Heller Farkas magyar ősközgazdász ugyancsak mélyen és behatóan foglalkozott az igazságos jövedelemelosztás kérdésével anélkül, hogy párttagg, lett volna, de Ő se beszélt osztozkodásról. 🙂

  • Succubus Lilith
    2023 január 26
    1:53 de.

    Lili, te mint az alvilág kirájnéja {SIC} tökig elfelejted, hogy sem a lengyelek nem kapnak csilliárdokat azért mert nem sikerült elfoglalniuk sem oroszországot sem németországot és úgy általában semmit de nagyon nagy a pofájuk, a németek már kétszer hordtak bádog pelenkát az utóbbi 110 évben de nem tanultak belőle de mindez Rotschild hitelre amit elfelejtettek visszafizetni, hja és a magyarok a véres történelmünk során sok minden tévedésből akartunk erényt kovácsolni de kiderült hogy amit kovácsolunk a pudvás akácfa amiből csak Pistike csinál kardot de nem kaptunk érte jóvátételt és nem írtunk Bibliát tele gyermekmesével vidám mókás perceket szerezve a teremtésről és az Áspiskélgyóról ami ugye a már impotens Ádám és a vérengző Káin helyett gyermeket gyártott Évával de erről hallgat és mindig arra kell figyelni mert a gyertya alatt mindig tök sötét van
    szóval röviden:

    a világnak sokba kerül az ájvékolás de a szomáliai négerek milliói meg a yemeniekéi nem számítanak mert ott olyan kincsek hevernek —egyelőre— kiaknázatlanul ami a nyugatnak minden pénzt megér

    egyébként a kósher az kósher marad
    de mibe kerül ez nekünk gójoknak?

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2023 január 26
    5:11 de.

    ez amit itt írsz —pláne nagybetűvel— az nem teljesen kristály tiszta

    a hozzáadott értékről beszélnek a Babilóniaiak, Smith, Ricardo, Marx ami:
    van ugye az anyag amit meg kell munkálni azaz értéket kell hozzáadni amiből keletkezik az „overhead” azaz önköltség erre azután rakodik adó, S/H {shipping & handling azaz szállítmányozás (ami termelési egységen belüli mozgás nélkül ami része az önköltségnek)}
    namost szerződésfajtától függően amit az INCOTERMS TÖRVÉNYBEN SZABÁLYOZ ez a: ÖSSZÉRTÉK VAGY BEVÉTEL amire rárakja a profitot a tulajdonos és ez a profit az alapja{SIC} nemzetgazdaságnak és ennek a profitnak az elosztása azaz: profitshare határozza meg a társadalom jelegét hogy kapitalista, szocialista kommunista utópista vagy akármi amit még nem találtak fel
    mindez addig igaz amig a pénz mint olyan létezik és ezt már a Babyloniaiak az általuk kialakított másodfokú egyenletrendszsereikkel ki is tudtak számítani azaz könyvvitelük is volt a Gilgames Eposz ban ennek irodalmi fantáziadús leképezése van mintha valaki Marx Tőke III. kötetéből tragikomédiát írt volna a Hegedős a háztetőn elég jól sikerült

    üdv.

  • Succubus Lilith

    „tisztelthölgyeimésuraim” 2023 január 26 4:20 de.

    „AZ ÉRTÉKTÖBBLET A TŐKÉS GAZDASÁGI RENDBEN AZ AZ ÉRTÉKMENNYISÉG MELYET A BÉRMUNKÁS A SAJÁT MUNKAEREJÉNEK ÉRTÉKÉN FELÜL TERMEL, ILLETVE A TERMELT ÁRU ÉRTÉKE ÉS A MUNKABÉR KÖZÖTTI KÜLÖNBÖZET, MELYET A TŐKÉS SAJÁTÍT KI. ”

    Mekkprobalom megegyszer: Tetelezzuk fel en egy csunya-ronda „kapitalista” vagyok.
    A termekemhez (egyhez) 1000 dollarert veszek alapanyagokat,
    majd kifizetem a munkasaim beret ami 1000 dollarba kerult, az
    elhasznalt energiat, ami 50 dollarba kerult, es utana a termekem arat ugy adom tovabb, hogy az 1000 dollaros alapanyagarra rateszek 500 dollart es adom 2050-ert. (A szamtani hibat szandekosan hagytam benne.)

    Akkor most ki van kizsakmanyolva, es miert?

  • Succubus Lilith

    „tisztelthölgyeimésuraim” 2023 január 26 10:00 de.

    ” Az elosztás közgazdasági fogalom…
    Ergo, az igazságos elosztás nem hol-mi marxi kitaláció, mint azt a szélsőjobb reakció önző érdekénél fogva igyekszik bemesélni a közvéleménynek, hanem a polgári társadalmakban is szigorú körültekintést igénylő . t u d o m á n y o s . munka függvénye volt és persze ma is az kellene legyen… ”

    Azon tul, hogy a Gabriel pont arra kert, hogy ne irkalj neki bla-bla-kat es megis megtetted, erdekelne, hogy ha a marxizmus ilyen marhara tudomanyos dolog, nem is beszelve az elosztasrol, akkor a kadari „szocializmust epitunk” affele naci rendszerben miert ment olyan nagyon szarul ez az elosztas?
    Hogyhogy az igazgato elvtars 200 000 forintos nyeresegreszsedest vitt haza, a melos meg jo kapott 100 forintot? Mindezt azutan, hogy az igazgato elvtars fizetese 4-5-szorose volt a melosenak.

    Hozzatennem, hogy ha nem ertened milyen bla-blak-ra gondoltam:
    Hat az elosztas. Na jo, a szamtan is tudomany, de ismereteim szerint ha 100 ember kozott egyenlo aranyban akarunk elosztani valamit, es ha ismerjuk a szamerteket, akkor csak siman elosztjuk 100-al. Ez neked olyan fene nagy tudomany?

    Na most, ha a szocializmusban (amit mi persze csak epitettunk) 5 millio ember dolgozik, es van meg 2 millio nyugdijas, es a termeles soran osszehoznak 70 milliard forint profitot, akkor csak el kell osztani a 70 milliardot 7 millioval, es odaadni mindenkinek a jussat.
    Te milyen mas komplikaciokat latsz ebben? Es foleg mi zavarta az elvtarsakat, hogy ezt nem tudtak megtenni annak idejen Magyarorszagon?

  • BENDEGÚZ
    I.25.11:59

    Láthatólag tagadod a . k i z s á k m á n y o l á s . k u l c s s z e r e p é t . a kapitalista /tőkés/ gazdasági rendszerben sőt, tagadod még a létét is…

    Ám feltevődik a kérdés, például a . g l o b a l i z m u s . oly dinamikus világszerti[sic] terjedése a $-centes, alulfizetett kínai, filippino, vietnami s t b, szóval a távol-keleti kulik alulfizetett munkabére nélkül elérné e mai . g r a n d i ó z u s . méreteit? Ugye, hogy nem.

    A tőke ugyanis fizikailag is hűen követi a „számára legdrágább” változó tételét, a munkabért. Annak úgymond–>piaci értéke, azaz csakis lefelé tendáló mértéke mérvadó a távoli helyszín, a telephely, gyár stb. kiválasztásában…

    Mely minimum baksist a saját portáján, hazájában már nem tudná lejjebb préselni, így azt az extraprofit reményében megvalósítja 5-10-ezer mérföldekkel távolabb, ahol viszont „billion” melós várja, hogy egyáltalán munkához jusson, és nem számít a nyilvánvaló kizsákmányolás ténye sem.

    Ezzel a világ bérminimumára épített globális tőkeexpanzió, a globalizmus gyakorlatilag . b e i s m e r i , nem tagadja a kizsákmányolás . k u l c s s z e r e p é t . a . p r o f i t á b i l i t á s b a n. vagyis a tőkés gazdaság lényegét.

    Magyarul: ha a távol-keleti munkás annyit kérhetne, mint a hazai angol, francia, vagy amerikai, stb. nyugati dolgozó akkor a tőkésnek esze ágában sem volna a tőkéjét ezekben az országokban befektetni.

    – V –

  • Uram Isten, Ti kaputn yikok elekpzelesei meg a rem-almoknal is remesebb!!!

    De „elvtarsak”, HA allitasaitok valah, valahol is valosag lehettet volna, hat miert nem sikereskedett az , s miert SEHOL, SOHA, SDENKI emberileny azt NEM ohajai alapjan a sjat valsztasakent tette lehetove????

    Na majd allitjatok ismet, hogy azt csupan a rohadt USA tette lehetelenne. Maskulomben vilagszerete MINDENKI ohajtotta, es sikerewskdett.
    Hat csak diggyjetek ti azt, semmi mast nem varhato tolletek.

    Remalmaitok meg az elmegyogyintezetben is rohejesseg!!!!

    Hay , LILITHke;
    Nem a „Married with children”, hanem a „Shark-tank”-ot lenne szukseged nezni, az ABC pentek-8 pm es musorat!!!!

    Az a valosag, az igazi Amerikai kepesseg es lehetoseg-et mutataja.
    Nem scripted, rehezrsed, hanem valosag, ahol atlag dolgozo emberek otleteik valorahozara celjabol befektetoket remelnek.

    Abbol ti mind (talan meg rodeo is ha kepes lenne felfogni valami valosagot) .

  • Succubus Lilith
    2023 január 27
    2:46 de.

    Lili? már megint?

    mindenki annak arányában részesül a közösből amennyit oda betett! ez a szocializmus alaptörvénye Marx!

    a többi az elemi iskolai számtan, amiben nem vagy otthonos!
    méghogy direkt hagytad benne? bruha
    tehát overhead számaid szerint HUF {vagy Fakauri} 2550 re neked kell kiszámolnod, hogy az aktuális és a jövőbeli piaci viszonyok alapján és a konkurenciát is kilőni mennyi profitot teszel rá?

    a tőzsde is jó lenne, de lehet hogy a tiedet nem engedik be?
    szóval:
    javaslatom, számold ezt újra egy abakuszon és fekete táblán krétával azután rukkolj elő a farbával

    egyébként Fekete János akkor is nagy ember volt ha te le akarod rángatni a porba az összes többivel együtt

    szóval a profitshare az nem olyan óvodás homokozós számtan mint amit te friss óvodásként ide betoltál hanem integrál meg egy 8 ismeretlenes egyenletrendszer folyamatos megoldása egy jó kis alfanumerikus komputer programmal {az enyémet otthon felejtettem, de ha kéred elküldöm én csináltam mátrix rendszerben}
    ne igyál ilyen erőseket, megárthat?

  • Orsóe Elemér

    Vögelein
    2023 január 27
    4:09 de.

    Ezt olyan szépen és érthetően levezetted, hogy még T. Címzettednek is meg kellene értenie! De nem fogja, mert nem arra akkreditálódott ide! Szóval sajnos ez a remekmű is számára csak egy falra hányt borsófőzelék volt! 😀

  • Vögelein
    2023 január 27
    4:09 de.
    mivel elemzésed tökéletes, egyetlen dolog kívánkozik hozzáadandó!!!
    abban a szencséges pillanatban,a mikor az elszámolás nem $ ban folyik, hanem az éppen aktuális helyi valutában azok $fillérek 1000-ekké válnak, és ez a kínai és az ázsiai kistigrisek titka???? {titok e ha már én is tudom?}

    ezért volt zseniális kívül maradni az € zónán izéljék meg mi HUF ban vagyunk és a HUF most bizonyos devizákhoz képest erősödik nézd :

    https://www.google.com/finance/quote/CAD-HUF?sa=X&ved=2ahUKEwjpypfF3sn7AhUvMDQIHQl9D8sQmY0JegQICRAc&window=5D
    és ez már döfi

    hogy ne mongyak mást de nagyon mókás és tréfás a Wallstreet erre más jelzőket aggat

  • Mind a kaputnyikok-hoz;

    Vajon miert nem adtok valo adatokat a Jan 11, 11;59 soraimban tette kerdesekre????????????????????????????????

    Allitasaitok MIND valotlan elkepzeleseken valo almodozasaitok.

    Maskent ma a Marx elvei altali kozgazdasagok mukodenenek vilagszerte.

    Gorbacsov-ot vadoljatok 3/4 evszazados kegyetlen eroszak alatali vilaghodito birodalomatok megbukasaert.

    Gorbi keptelen volt felfogni, hogy DIKTATURAK NEM REFORMALHATOK!

    Csupan teljes felszamolasaik utan leheto normalis modszerek alkalmazasai leheto. Azt a Kremliniek keptelenek voltak felfogni, mint TI( ITTEN!!!!

    VOGELEIN.
    Minden termek erteke amit a fogyaszto hajlando fizetni azert!

    A dolgozo/termelo munkas csupan a szabad tarsadlamakban, s a USA-ban kapta mindeg a LEGmagasabb fizeteset!!!!!

    Bagot sem fizetett a ti dicso szocialista allam-kapitalista hatalmatok. Szoviet es u.n. „nepkoztarsasagok”.
    Es a Szoviet termekek dragabbak voltak a leg-alacsonyabb munkaberek ellenebn is. Vajon MIERT?????

    De ma, meg Kina sem fizet bagot sem dolgozoinak!!!!!
    Mai atlag Kinai munkaber $0.50 (otven cent, amig a USA-ban atlag $25-40 , sot meg magasabb is orankent.
    Meg a kepzetlen iskolasok is 15-18 kozott kapnak.

    S hogy a feneben venned automatak (robot-ok) altali termekeket?
    Azt ingyen arusitanad???
    Hoinnan johetne a befektetesek megteritese, anyag, munkasok juttatasai, adok es a termles novekedesenek koltsegei????

    Ti ocsarkodtok es „alfabetaskodtok” a bizonyitott kepeseket es gyakorlottakat?

    Tehat totalis valotlansagokat, tisztan marhasagokat allitatok itten!!!!!!

    Az allitott „1%” is totalis marhasag allitas!!!!!

    Az atlag lakos a tokes, az oreg nagymamak (nallatok is ma, mint „talalom”) akik nyugdijjaikat Mutual-fund-okba fektetik.
    Hallottal volna mar a filleres reszvenyekrol?????
    (Javaslom a Canadaiknak a „SARK-TANK”-ot.

    De bar mi almodozasaitok ellenere, HA a ti almaitok valosag lehetett volna , MIERT NEM VALT VALOSAGGA SEHOL ????????????

    Adatokat, nem ostoba ragalmakat, valosagot, tenyeket, es NEM a TI reg-megdoglott lehetelensegeiteket ismeteljetek, ti kaputnyikok !!!!!!!!!!!!!!

    De mirt HAZUDTALJATOK ALLANDOAN SAJAT MAGATOKAT?????
    MIERT NEM ELTEK OTTAN AHOL AZ MAIG IS FOGUOKURAT KENYSZERIT A LAKOSSAGRA????

    Miert csak a szabad nyugati orszagokba, mint Canadaba szoktetek, ill. menekultetek, aggodva a felelosgrevonastol. Hmmmmm??????

  • Succubus Lilith

    Ródeo11 2023 január 26 11:04 de.

    ” … de nem kaptunk érte jóvátételt …”

    Talan kellett volna kerni. Az ezt megelozo sok ide nem illo dolgot miert irtad? A te zsidogyuloletednek mi koze a lengyelekhez es nemetekhez? Csak nem lengyel, vagy nemet szarmazasu vagy?

    „… és nem írtunk Bibliát…”

    Latom irigykedsz arra is, hogy a zsidok nepmesei valtak harom vallas alapjava is, es nem a te butasagaid. 🙂

    ” a világnak sokba kerül az ájvékolás …”

    Nem kerul sokba. Senki sem fizet jovatetelt manapsag, akik meg elraboltak masok vagyonat fizettek a „kis huncutsagukert”.
    Latom, ez neked nagyon faj. A rablogyilkost nem szabad megbuntetni, ha zsidot rabolt ki es gyilkolt le, ugye?

    Kar azzal probalkoznod, hogy masok nem szamitanak, mert mindenki szamit, csak neked nem.

    ” egyébként a kósher az kósher marad
    de mibe kerül ez nekünk gójoknak? ”

    Ez korai elmebetegseg jele, vagy csak tul reszeg voltal?

    Mellesleg, mibol gondolod, hogy a Rothchild adott a nemeteknek hitelt? Mi van, ha Morgan es a Rockefeller csalad volt az?

  • Succubus Lilith

    Ródeo11 2023 január 26 11:22 de.

    „… amire rárakja a profitot a tulajdonos … és ennek a profitnak az elosztása…”

    „… és ezt már a Babyloniaiak az általuk kialakított másodfokú egyenletrendszsereikkel ki is tudtak számítani …”

    Milyen jokat lehet rohogni a 8-adfoku egyenleteiden. 🙂
    Kuldjel meg ilyen humorzsak dolgokat, masok is biztos akarnak rohogni az ilyen marhasagokon.