Két kanadai magyar jezsuita pap bántalmazott kiskorúakat

2023 március 13 2:31 du.63 hozzászólás

A kanadai jezsuita rendtartomány március 13-án lehozta azt a listát, amelyen kiskorúak szexuális zaklatásával “hitelesen megvádolt” papok nevei, illetve adatai szerepelnek. Köztük két magyar pap is található: Andrew Eordogh (Eördögh András) és John Toth.

Eördögh András 1929-ben született, 1959-ben szentelték pappá és 2020-ban halt meg. Az évek folyamán a kanadai magyar közösségben végzett lelkipásztori szolgálatot, többek között a torontói Szent Erzsébet Egyházközségben, a Courtland-i Szent István templomban, a hamiltoni Szent László templomban, a hamiltoni Szent Erzsébet otthonban, illetve Montreálban és Victoriában is szolgált, valamint a Chicago-i a Szent István plébánián, Alaska államban és Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Pilisvörösváron is. Feltűnő, hogy milyen gyakran váltott várost, országot és kontinenst. Végül 92 évesen, a kanadai Pickering-ben halt meg. A kanadai jezsuita rendtartomány szerint Eördögh ellen egy vád tekinthető hitelesnek. A dokumentált vád szerint Eördögh egy négy éves kisfiút bántalmazott szexuálisan Alaskában a hatvanas években, a Holy Cross nevű községben. Aztán amikor hét éves lett, Eördögh ismét molesztálta.

Eördögh András. Forrás: arckepcsarnok.jezsuita.hu

John Toth 1920-ban született, 1951-ben szentelték pappá és 1990-ban halt meg. Saskatchewan tartományban szolgált, két Regina városbeli középiskolában.

A kanadai jezsuiták provinciálisa, Erik Oland S.J., levelet jegyzett a közzétett lista kapcsán. Ebben a következőket írta:

“Az elmúlt több mint három évtizedben több generációra visszanyúló súlyos visszaélésekre derült fény, és az egyház lassan reagált. A nyílt tagadás és az áldozathibáztatás fázisain keresztül haladva az egyház végre elkezdett igazságosan reagálni. A lassú válasz aláásta egy olyan intézmény hitelességét, amelynek saját létjogosultsága szerint tanúságot kellett volna tennie mindarról, ami hozzájárul minden egyes emberi személy erkölcsi méltóságának előmozdításához, nem pedig megalázásához. A bántalmazás áldozatai által átélt trauma az egész emberre kihat, beleértve a biztonságérzetre, a másokban való bizalomra és az élet értelmének megtalálására való képességüket is érinti. Ahogy találkoztunk a túlélőkkel, meghallgattuk történeteiket, és elolvastuk a tapasztalataikról szóló beszámolókat, szégyent éreztünk, és meggyőződésünkké vált, hogy az egyetlen út előre az igazság kimondása, a gyógyulás és a megbékélés.”

63 hozzászólás

 • göllner András

  Kiváncsi lennék vajon mikor fogják közzé tenni azt a listát is amelyen azoknak a kanadai-magyar papoknak lelkipásztoroknak a nevei szerepelnek akik a reájuk bízott nyájak bárányait politikai nézeteik miatt bántalmazzák, azokat kárhoztatják akik nem akarják Prohászka Ottokár, Horthy Miklós, vagy Orbán Viktor talpát nyalogatni, nem óhajtanak részt venni abban a keresztény-nemzeti átverésben amely a Kövér Lacikat a hatalomba, az átlag embereket pedig az elidegenedés, a sorstalanság, a kivándorlás irányába tolja. Vobiszkum dominusz? Már megin’ spirituszt ettünk?

 • Chris, köszönettel olvasom és válok x-eccer paffá!
  ez egy nehéz úgy(???) mondanák sokan, szvsz NEM!

  a doktrínák és a doktrínerségek, a k. egyház hatalmi tébolya és a fülledt unalom a papi cölibátus {Franciso ezellen is és a genderkedés ellen is!!!}-sal karöltve eredményezi mindezt…,
  a papnak hatalma van a lelkek és testek felett amejek önként és dalolva alá is vetik magukat, a gyermeket úgy küldi az annya {“az a jó édes”}, hogy a pabbácsi az jó bácsi és neked jót akar [kivéve mikor nem] és megtanít dolgokra amire én a te jó édes … nem!

 • Lehet írni kacifántosan is, vagy a közepén értelmetlenül ugyan de ipszilonnal , tökmindegy, de a “nomen est omen” elv most működni látszik.

 • Rémes történetek ezek, és ráadásul ezen a cölibátus megszüntetése sem változtatna sokat. A pedofil hajlam egy szexuális aberráció, amire a hajlamuk nyilván már akkor megvolt, amikor az illetők a papi hivatás mellett döntöttek. Sajnos az sem kizárható, hogy a hivatás kiválasztásában elsősorban nem is a hitbéli meggyőződésük, hanem ez az adottságuk játssza a „főszerepet”, hiszen áldozataikat – a bizalmukba férkőzve – ebből a pozícióból tudják a legkönnyebben megszerezni.

 • Chris, kösz! egyetértek a döntéseddel a többit majd egy másik cikk alá, ha megírod? mikor? láttam a kongresszus -i meghallgatást “a” témáról, paff^12 lettem tőle mint usa szenátor is!

 • „Számunkra továbbra is a kitűzött célok elérése az abszolút prioritás, és a továbbiakban is ez marad. Ezeket most csak katonai eszközökkel lehet elérni” OROSZ VONAL!
  ÉRTEM ÉN FŐSZERKESZTŐ ÚR AMIT ÍR – OLVASNI IS! Például “….Toronto rontoi kifosztották az erkölcsöt kanadai templomokban…” ahogy Geza írta: “::: Geyza 2023 március 13 5:33 du. Lehet írni kacifántosan is, vagy a közepén értelmetlenül ugyan de ipszilonnal , tökmindegy, de a “nomen est omen” elv most működni látszik.:::”
  Gölner úré meg kimondotan tetszett nekem: “:::: göllner András 2023 március 13 3:35 du.
  Kiváncsi lennék vajon mikor fogják közzé tenni azt a listát is amelyen azoknak a kanadai-magyar papoknak lelkipásztoroknak a nevei szerepelnek akik a reájuk bízott nyájak bárányait politikai nézeteik miatt bántalmazzák, azokat kárhoztatják akik nem akarják Prohászka Ottokár, Horthy Miklós, vagy Orbán Viktor talpát nyalogatni, nem óhajtanak részt venni abban a keresztény-nemzeti átverésben amely a Kövér Lacikat a hatalomba, az átlag embereket pedig az elidegenedés, a sorstalanság, a kivándorlás irányába tolja. Vobiszkum dominusz? Már megin’ spirituszt ettünk?:::”
  Ródeo11 2023 március 13 5:04 du.hozta a színét áltlánosit azaz lejáratja a papságot -“::: a papnak hatalma van a lelkek és testek felett amejek önként és dalolva alá is vetik magukat, a gyermeket úgy küldi az annya {“az a jó édes”}, hogy a pabbácsi az jó bácsi és neked jót akar [kivéve mikor nem] és megtanít dolgokra amire én a te jó édes … nem!::::”
  Hiányzott kettő az 5-ből, bizton pikáns volt de a tűréshatáron tűli így nem olvashattam el.

  Köszönöm bátorságát, Christopher Adam A Kanadai Magyar Hírlap alapítója és főszerkesztőjének!

 • Orsós Elemér

  Már megint a magyarok!!! (Pardon, a CSAK kimaradt?!)

 • Orsós Elemér

  joti
  2023 március 13
  6:50 du.

  Szerintem teljesen hülyeség a veleszületett hajlamra, netán genetikai bekódoltságra fogni a nemi aberrációt, mert sokkal nagyobb motivációja lehet a természetes hiányérzetnek, amit megmagyarázhatatlan szigorú tiltással még fokoznak is! Meglepődve össze lehet hasonlítani az esetek számát más vallásokkal vagy más keresztény egyházakkal, ahol nincs vagy nem kötelező a cölibátus!

 • id Kiss László
  2023 március 13
  8:14 du.

  mi is ami nem teccik neked belőlem? a papságnak ez a kizárólagos rendeltetése! {tudtommal}

 • Az a szomoru, hogy csak halaluk utan hoztak nyilvanossagra gaztetteiket! Es csak nehanyuknak!
  Termeszetesnek tartom, h nem minden pap pedofil, de jocskan tobb ilyen eset van, amit az Egyhazak onvedelembol eltitkolnak.
  A colibatus szerintem rasegit a pedofiliara, mert a tiltas reven a legkiszolgaltatottabbakkal, legvedekezesre keptelenekkel tudjak kielni a termeszetadta vagyaikat, megha eltorzult formaban is.
  Nem is ertheto szamomra, h olyan fiatalok fele mi a vonzalmuk, akiknel meg a szexualis jegyek ki sem fejlodtek….
  De jogos az a felvetes is, h hatalmukkal nemcsak szexualis teruleten elhetnek vissza, hanem politikai, v mas teruleten is a bizalom es szellemi, erkolcsi vezetoiseguk tudataban.

  Ide sorolnam azt is, amikor erkolcsi peldabeszedet tartanak.
  Ritkan megyek templomba, akkor is kulturertekek iranti erdeklodesbol, de egy ismerosom orgonista es elkisertem egy szertartasra, amikor peldabeszedet tartott a pap.
  Megdobbentett!
  A lenyege az volt, h a torvenyeket rugalmasan kell ertelmezni, nembaj, ha lelkiismeretunk szerint eljarva megsertjuk a torvenyeket, adotcsalunk! hiszen Jezus egyik esetben szinten ezt tette. (Valami penzugyi, gazdasagi temaban kijatszotta a torvenyt….)

  Mindig ugy gondoltam, h az Egyhazakra szukseg van az erkolcsi peldamutatas, iranyitas miatt! Ez esetben pont forditva tortent. Nemcsak, h felmentest adott, inkabb batoritott arra, h az amugy eleg hajlekony lelkiismeretunk csabitasanak engedve kovessuk el a dolgokat!
  Erre minden esetben lehet hivatkozni, azaz nincs korlat semmiben!

  Tehat, ha megkivanok barmit, akkor azt ellophatom, ha nem akarok szabalyosan cselekedni, mert az faraszto, v koltseges, akkor a lelkiismeretemre hivatkozva a konnyebb utat valasztva is felmentest kapok….

  Ez hasonlo torz felmentesi alap (de kulonbozo!), mint amikor egy haborus bunos, v maffiozo arra hivatkozik, h parancsot hajtott vegre, semmi szemelyes, semmi rosszszandek nem volt….

  Az a szomoru a cikk alapjan, h nem a szamonkerheto elo emberekrol hozzak nyilvanossagra, hanem amikor mar tétnelkuli!

  En mar most felajanlom, h halalom utan barmilyen buncselekmennyel megvadolhatnak!

  Ilyen alapon a bortonok ajtajait kinyithatnak, es a bunozoket csak halaluk utan itelnek el!

  Ismertem olyat is, aki 12 eves kislany koraban egy ferfi abuzunak aldozata volt, es O teljesen kifordult a szokasos , konvencionalis szexualis magatartasi korbol, elveszitette a tarsadalmalag termeszetes gatlasait! Nem tudatosan, hiszen tul fiatal volt racionalitason nyugvo dontest hozni, hanem a konvenciok iranymutatasa valt nala kodde!

  Ez hasonlo hatas lehet, mint amikor az iskolaban valakinek a 25. into beirasakor ez a figyelmeztetes, buntetes, megrovas hatasat veszitette, hiszen radobben a nebulo, h egyreszt igazsagtalan egy resze azoknak, masreszt hatasuk se lett mar. Ha, csak 1-2 intot kap, akkor azt ugy ertekeli, h tetje van es megprobalja elkerulni, a szabalyokat betartani. (A masik veglet, ha nincs retorzio!)
  Mint o1g-nel! Ha a tegnapi 2milliardos lopasa, sikkasztasa retorziomentes, akkor ma es holnap is lop 2, 5, vagy akar 20milliardot! Raadasul belefasul, mert barhany nulla van a vegen, mar nem fog oromet szerezni neki, hianyozni fog az adrenalinloket! Mint a kabszereseknek, a dozist kell novelni, hatha ujra jon az adrenalinloket!
  Szexualis teren pedig hasonlo. Ha unalmassa valik az 1, akkor jon egy masikkal, azutan egyszerre kettovel, majd 5-tel, …. Talan a pedofilia is ilyen lehet? A korosztalya mar unalmas, nem hozza izgalomba? jonnek a fiatalabbak, megfiatalabbak es igy tovabb? Csak talalgatok, mert mas logikat nem latok. Nemhiszem, h alapbol meg nemnelkuli gyerekekhez lehet vonzodni szexualisan! Az olyan lehet, mintha egy szekrenyhez, vagy barmilyen szexualisan semleges dologhoz vonzodna valaki szexualisan…. (talan a latex es a cipő? Azt sem ertem.
  A domina es a korbacs mas, mert ott az uralkodas es a fajdalom a lenyeg, nem a szex…. szamomra azok is aberraciok, de legalabb kozos megegyezesuk szerinti megallapodas alapjan, akaratuk szerint es masoknak nem kart okozva….)

  A pedofilia pedig teljesen mas, hiszen a hatalmukkal, konvencionalis folenyukkel elnek vissza vedekezesre kepteleneknel!

  Kulonben felnott korban – 18 eves kor felett is szamtalanszor megtortenik hasonlo eset, hogy erofolenyukkel, hatalmukkal visszaelve szexualisan zaklatjak az embert!
  Mivel 13 eves koromtol 25 eves koromig 20-30 ilyen eset volt velem szemben, aterzem a csinos nok gyakori zaklatasanak lelki kovetkezmenyet!
  Emiatt fontosnak tartanam, h az iskolakban szexualis felvilagositaskor tobbszor, hatarozottan oktassak ki a fiatalokat, h ilyen esetekben mit kell csinalni, illetve hogy lehet megelozni! Szulokhoz, hatosaghoz fordulni nyiltan, kiabalni, nagy zajt csapni, …. persze en is csak utolag jottem ra a sajat karomon tanulva….

 • Succubus Lilith

  Ez az elvtarsak! Listazzatok! Ehhez ertetek.

  Erdekes lenne az a komcsi rendszer besugoirol nyilvanossagra hozott lista is, de asszem arra hiaba varunk.


 • Félre, kislelkűek, akik mostan is még
  Kételkedni tudtok a jövő felett,
  Kik nem hiszitek, hogy egy erős istenség
  Őrzi gondosan a magyar nemzetet!

  Él az a magyarok istene, hazánkat
  Átölelve tartja atyai keze;
  Midőn minket annyi ellenséges század
  Ostromolt vak dühhel: ő védelmeze.”

 • Orsós Elemér

  küldöm Lilithnek is

  és ajánlom Neked, Rodeio

  https://youtu.be/iwRURhimiZI

 • Göllner

  Küldök neked is egy versben kifejezett gondolatot
  (nem általam – hanem egy szavak/gondolatok mestere által leirtat)

  https://youtu.be/qC4BIQWWnIA

 • Gabriel
  2023 március 15
  9:58 de.
  nem felejtem el, kösz! de amit én szoktam mondani az Brünnhilde megteszi, és sikoltva vijjogva: Loge, Loge… és ő maga is belevágtat a mindent megtisztító lángokba és manapság ez már ott tart, hogy Brünnhilde ott bércen és Grane már repűl felé

  hiába a gonoszok keserve és az a halvány szürkésfehér derengés ami utána lesz az valami új bölcsője

 • Homosexualaitas letezik ugy a ferfiak mint a nok kozott is, ,akar tilalom alapjan akar vilagszerte hirdetve is.
  Persze a hormonal hianyosagok maiatt a mai keszitet elelmiszerek terjedesei alapjan.

  De a Romai egyhaz eseteben a kerdes, hogy a papjaik hazasagnak a tiltasai vonzana a homosexualis ferfiakat a papsagba, vagy az okozona idovel a hazASSAG TILTAS MIATT?

  Presze az ataka annak , az egyhaz szamara, hogy a jotekony-adomanyokbol kenyszerulnek billiokat fizetni karterioteskent idovel az aldozatoknak.

  Vajon mikor jonne a Romai egyhaz felfogasra, hogy a Termeto alatali hazasagot jovahagyna a apjai szamara?

  Nem ,nem, az nagyon teves, hogy az egyhaznak anyagi problema lenne a papok utodainak nevelese es tanitasa!!!!

  Eppen ellenkezoleg!

  Veget vetne a pap-hianynak, ami vilagszerte fenyegeti az EGYHAZ megszuneset.

 • Helyesbites;

  A vilgszerti papok hianya fenyegeti a Romai egyhaz mukodesnek lehetoseget.
  Ill. az egyhaz megszuneset okozhatja.

 • A Wkipedia adatai alapjan, 2014-ben 49,153 romai chatolikus egyhaz-kozossegek voltak pap-nelkul!

  Kozben a Romai Chatolikusok szama vilagszerte duplazodott, a 650 milliorol 1970-ben, az 1.3 billiora 2012-ben.

  Persze mondhato lehetne az is, hogy talan az egyhaz sikeresebb papok-nelkul.
  De hova lettek a “juhaszok”, senki nem hajlando vallasi/egyhaZI “juhaszsagra” ?

  Vagy PONT az lenne az egyhaz (Vatikan) vezetoinek a celja?

 • WARRIOR:

  Egyedi-foneveket nem irnak magyarban kezdo-nagybetovel tobbe, bar mit is velne barki is, a szo ertelmen??????

 • O1G66, 3/14,9;04 du.
  (Hova lett a tobbi 6666666?)

  Rem-furcsa logikat bizonyitasz opszinte bevallasodban!

  Persze a vallasok emberi alkotasok, de az emberi-erkolcs a szellemi kepesseg , felfogas es on-hatarozat alapjan mukodik.

 • Gabriel
  2023 március 15
  10:07 de.

  Neked VANNAK gondolataid ??
  Nahát…mindig van új a Nap alatt…ki gondolná…

 • Orsós Elemér
  2023 március 14
  5:02 de.

  Le lehet ugyan írni, hogy „teljesen hülyeség a veleszületett hajlamra, netán genetikai bekódoltságra fogni a nemi aberrációt…” – de attól az még nem igaz.

  Ugyanis:
  ____________

  A pedofília a szakértők szerint genetikai meghatározottságú, azonban eredete pontosan nem tisztázható. Riskó-Tóth megemlíti, hogy „alapvető, súlyos önértékelési zavar jellemzi őket, illetve, hogy az anya szerepe a fejlődés során kulcsfontosságú lehet”.
  ____________

  Idézet innen: https://mindsetpszichologia.hu/a-pedofilia-arnyekaban

  És én inkább hiszek a szakértőknek, mint egy laikus kommentelőnek.

 • Jó lenne olyan statisztikát is látni amiben az egyéb egyházak papjai (zsidó, protestáns, muszlim, stb) milyen mértékben érintettek a pedofilia vádjával. Továbbá a nem papok körében milyen arányú ez a bűnözés?

  Azzal együtt írom ezt, hogy a római katholikus papok valószínűleg nagyobb számmal pedofilok.

 • BENDEGUZ
  2023 március 15
  3:35 du.

  Petőfi Sándor írta így, tőle idéztem.

 • Gabriel
  2023 március 15
  9:58 de.
  Gabriel
  2023 március 15
  10:07 de.

  Sanos egyiket sem tudom megnyitni!

 • Orsós Elemér

  joti
  2023 március 15
  9:01 du.

  Elnézést kérek, mert a “teljesen hülyeség” tényleg túl erős volt egy -beismerem- valóban laikus(csupán útépító technikus, de hatszoros nagyapa!) kommentelőtől! Nem sértésnek szántam, csupán meglehetősen rosszul -azonban még véletlenül sem bántó személyeskedési szándékkal- fogalmaztam, viszont úgy kezdtem, hogy “szerintem”, ami mentségemre szolgálhat! 🙁
  A mellékelt, segítőkész linket köszönettel áttanulmányoztam és jótékony hatására kissé változott sommás, felettébb laikus véleményem ebben a -sok közül szintén- kibeszéletlen témában!

 • Geyza
  2023 március 15
  7:42 du.

  Aha …
  Rólad is …
  De jobb ha megörzöm magamnak inkább, mint széles körben publikáljam

 • Orsós Elemér

  joti
  2023 március 15
  9:01 du.

  Elnézést kérek, mert a “teljesen hülyeség” tényleg túl erős volt egy -beismerem- valóban laikus(csupán útépító technikus, de büszke hatszoros nagyapa!) kommentelőtől! Nem sértésnek szántam, csupán meglehetősen rosszul -azonban még véletlenül sem bántó személyeskedési szándékkal- fogalmaztam, viszont úgy kezdtem, hogy “szerintem”, ami mentségemre szolgálhat! 🙁
  A mellékelt, segítőkész linket köszönettel áttanulmányoztam és jótékony hatására kissé változott sommás, felettébb laikus véleményem ebben a -sok közül szintén- kibeszéletlen témában!

 • Orsós Elemér

  BENDEGUZ
  2023 március 15
  3:07 du.

  Kedves Bendeguz, csak a figyelmetlen félreütések és helyesírási hibák miatt nem tudok csillagos ötöst adni: de még így is 4.5! 😀

 • Orsós Elemér

  BENDEGUZ
  2023 március 15
  3:35 du.

  “Egyedi-foneveket nem irnak magyarban kezdo-nagybetovel”

  Kivéve a hagyományos versek szófajoktól független kezdő vers szavait(lásd Himnusz, Szózat vagy jelen esetben Petőfi Sándor: A magyarok Istene stb.), a szabadvers persze egészen más, mert ott abszolut nincsenek szabályok! 😀

  Van még mit tanulnod a kioktatásig! 😀

 • Orsós Elemér

  Van még józanság Németföldön is ugy tünik
  Remélem egyre többen lesznek
  Reménykedem, hogy azok lesznek a többségben, akiknek megnyilik a látása, és nem érünk meg egy újabb “hitlerájt”
  Mert sajnos a német-pakliban ez is mindig benne van, ahogy a helyzet egyre veszélyesebbé (kilátástalanná) válik

  Talán Cens Urunk megengedi, hogy átküldjem ezt neked – sajnos egyre kevésbé bír ellenállni a fösodornak (az hogy vannak akik reflektorfényben “birodalmi centrum” középületében a pedofiliát népszerüsitik a totalitárius politika eszközeivel és a világsajtó ezen diadalittas gyözelmi táncot lejt, az nem hogy NEM baj, hanem egyenesen “dicsöség”??!!!)

  A csalános egyre nagyobb – egyre többeket visznek bele – (talán mert fogyóban vannak akikével verni lehet?)

  De írjunk inkább a józanok békévágyáról – amíg lehet:

  https://mandiner.hu/cikk/20230316_frank_lothar_krolll_heinz_theisen?utm_source=vilaggazdasag.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=ott_a_04_sz

 • Mi az hogy “bantalmazott” ?

  Homosexualisaknak az SZERELMESKEDES !

  De az eroszak ami torvenytelen es serto !!!!

  Sexualaitas csupan a hormonok eredmenye, s azaltal letezheto.

  De leteznek a biologiai korulmenyek altali valtozotsagok is!

  Talan elitelheto, de letezo, elitelese azt nem valtoztatja.

 • joti;

  Homosexualitas leheto a nevelesi/psyhologiai korulmenyek ill. befolyasok alatal es a hormonok hianyosagai altali is.

  Ami manapsag egyre gyakoribb mind a vegyszerek-altali modositott elelmiszerek alatal, minek kovetkezmenyei az anyamehben kezdodik.

  Minden esetekben akaik este vizsgalava volt egeszsegi szakertok alatl , azt bizonyitotta, s hormonal therapy correctalta az allapotaikat.

 • Orsós Elemér

  Hmmm!
  https://neokohn.hu/2023/03/17/az-eu-es-az-usa-finanszirozza-az-izraeli-puccskiserletet/
  (Mi a majdan(tér) ivritül? Victoria néne ezúttal nem süteményecskéket, hanem üzemanyag kártyácskákat osztogat! Egyszer nagyon ráb…faragnak erre a sok nagylelkű ajándékozásra!)

 • Succubus Lilith

  Nem volt idom idekukkantani, mert vegre befejeztem a konyvemet es azzal totojasztam, hogy csinaljak neki egy webpage-et. Nehez mar ebben a korban az ilyesmi, de csak elkeszult.

  Az elozo cikk utolso reszet hamar vegigolvastam, hala a jo Istennek tobbnyire csak a Bendeguz es a Geyza irt, ezert aztan oket kihagyva alig kellett olvasni valamit.

  A Rodeo egyik mondata megtetszett ott:

  Ródeo11 2023 március 16 9:10 de.

  ” számomra {ez szeméjes hüjeségem???} a polgári társadalom kapitalista annak összes kvintesszenciájával ”

  Ebben az a vicces, hogy hiaba irtam le mar ezerszer, hogy az ugyanevezett “rabszolgatarto”, a “feudalista” es meg a szocialistanak hazudott tarsadalmak is mind-mind “kapitalistak” voltak.

  Mindegyik gazdasagi rendszer azon alapult, hogy valaki befektet, majd profittal tovabbadva a szemetjet visszaszerzi a befektetett osszeget, es vegul meg nyeresegre is szert tesz.

  Hogy ezt csak a polgari tarsadalmak eseteben ismerjuk fel elegge elfogultnak kell legyunk… vagy talan a partfoiskola, esetleg a vilagneztunk alapjai orak artottak meg a gimiben. 🙂

 • Geyza
  2023 március 16
  7:25 du.

  “Hijjnye komám de ismerősek a “fuvallataid”.
  Mintha valamiféle régi vállalati politikai fejtágítást olvasnék.
  Látom öreg, anno jól beléd verték a frankót. Hja a Béketábor hehe”

  Nos tisztelt Geyzám, fenti kedves idézeted a sokat emlegetett “bagoly mondja verébnek” kezdetű zseniálisan találó népi példázat tipikus esete, mert ippeghogy pont nekem nem volt hivatásos állományú, tehát átkosban szigorúan lekáderezett benfentes szülém még a Hadtörténeti Múzeum közelében, nemhogy az élén sem, mert édesapám 1956-ban meghalt, na nem a forradalom/ellenforradalom, hanem a szibériai vendég marasztalás utóhatására, édesanyám meg egy budaörsi albérletben, segédmunkából nevelte fel két árváját, ezért a “Béketábor fejtágító fuvallatai” abszolut nem voltak nosztalgikus hatással rám/ránk, főleg politikailag, ideológiailag, de leginkább egzisztenciálisan! Szóval ne az vádoljon freudi elszólással, akinek lojálisan huhogó bagoly volt a nemzője, azért duplán ismerősek a belévert/belészocializált frankók! 😀 D: D:

 • Geyza
  2023 március 17
  10:52 de.

  ______________________________________________________
  te vagy usa udvari bolongya?
  a MIG-29-esek 1980 ban működtek utoljára mai napig karbantartás nélkül a rozsda lepi őket és a hejet foglalják, ukrajnában elférnek tyúkketrecben tyúk hejett, mert repülni azok sem tudnak.
  usa mexankc-tinózta a repülő-társaságokat, hogy az mégsem lehet, hogy azok igen ő meg nem repülhetnek oroszország felett?

  ez sokba kerül és mindenki rajtuk röhög_ a kányák itt a madárijesztőkön aszt kárálják, hogy kifutott a bableves ukrajnában és a zelenszki felesége a CNN élő adásában már aszongya, hogy a hős ukrán nők paradicsom-konzervekkel a balkonnyukon lesve szedik le az orosz drónokat {lásd még az Egri Nők festmény-t},

  és most Bakkmutty is van!

  egyébként is már senkit sem érdekel usában a zselé és a hőscincéreik mert le fogják tartóztatni a Krumplee-t kedden és akkor nagyszabású háztűznéző lesz a Kongjesszus-ban is!

  népi hurál usa módszerrel

  Kim rakétákkal játszik,

  ICC -amit senkit sem ismer el- elfogató parancsot adott ki Furfangos Nyesztyerka ellen, azóta pártedliket osztanak oroszoknál mert nehogy leröhögjék magukat

  és van ám még ijen… sok

 • Valamikor ’56 után egy alföldi kisvárosba megérkezett egy szentandrási káplán, történetesen akkor, amikor egy apát plébánost egy esperes plébános váltott, aki jó két év után a feleségem sógora lett. No, ez a káplán tanított meg engem a “nyelves puszira”.
  Már a nyolcvanhoz közelítek; még mindig rettegek …; – 12-13 éves lehettem akkor …

 • Gabriel
  2023 március 16
  1:56 du.

  Tedd azt.
  A “gondolataid” büdösek,
  jobb ha inkább benned maradnak.

 • Succubus Lilith

  Azoknak, akik “elfelejtettek” milyen volt a “szocializmust epitunk” tarsadalom Magyarorszagon. A 13. percig nyugodtan elore lehet tekerni, onnan kezdodik a lenyeg:

 • Bendegúz-nak vére!

  Éppen Te vagy az, aki a Te szavaiddal:
  “rég bedöglött elképzeléseken rágódsz”.
  Ahogy és amikor Te PETŐFIRE HIVATKOZOL.

  A Te világszemléleted a rég elavult, már ezerszer bedöglött nacionalista megközelítése mindennek, hozzátéve persze, hogy nemzeti bezárkózásnak is megvoltak a maga történelmi szükségszerű indokoltságai, mégpedig éppen a Felvilágosodás, a Reformkor és a királyságok ellen harcoló PETŐFIK VILÁGSZABADSÁGI elképzeléseiben és szép idealista tetteiben, ahogy Jichak olv-társunk is kifejti a polgárság védelmében…

  Igen a . n a c i o n a l i z m u s . a maga idejében – a polgári forradalmak emancipávciós törekvéseiben – feltétlenül szükséges és mint a tényleges szabadság, testvériség és egyenlőség vivőhulláma – ösztönökre ható . h a l a d ó . eszköznek bizonyult. Viszont MA, amikor a burzsoázia kapitalista rendszere immár az egész Földbolygót beteríti, a nemzetállam abszolutizálása nemhogy retrográd irányzattá, de a megcsontosodott konzervativizmus hangadójává degradálódik, akadályozva a normális történelmi folyamat továbbhaladását
  .
  Gondolj csak a tőkekivitellel terjeszkedő nagyvállalatok minden gazdasági területre kiterjedő multinacionális, világgazdasági érdekeltségeire, melyek a maguk területein ma már nemcsak gazdasági, de politikai befolyással bírnak. Vagyis, hogy az ő birtokaikon már a népeket összekötő gazdasági hatalom a cél és nem a nemzeti szeparáció, amely a hűbéri középkorba visz vissza.

  A nemzeti sovinizmus, azaz a nacionalizmus amelyet képviselsz – bár eddig nem tisztázott , hogy ez a “”nemzeti” megközelítés nálad USA, vagy a Hungarysta sovinizmus e – ilyen gát a fejlődés útján, amely a népeket együttműködés helyett elkülönülésre biztatja… Amikor oroszozol te bizony ezt teszed…

  Korlátolt műveltségeddel kételkedve szólítod fel a plénumot, hogy “legalább egyetlen Orosz felfedezést említsen valaki”, azt sejtetve, hogy ilyet véletlenül se tudunk felmutatni. Hát íme kedves nemzeti-soviniszta uram fontossági sorrend nélkül:
  1. A Szputnyik,
  2. Az első ember vezette űrhajó,
  3. Mengyelejev periódusos rendszer megjósolva hiányzó elemeket
  4. Pavlov kutyái,
  5. A Venyera Vénusz-program, önjáró és a Vénuszt felfedező prgm. egységei,
  7. A Lunahod 1… önálló holdjáró és felfedező prgm.
  8. Ciolkovszkíj: a/ többlépcsős űrrakéta b/ a Ciolkovszkíj-egyenlet, c/ Az első kozmikus sebesség kimutatása, stb.

  Ami pedig az U S A agyelszívó rendszerét illeti, minden etikai fentartás nélkül tette magáévá a több-ezer fős náci(= SS) rakétatervező irodát V.v.Braun SS rakétamérnök vezetésével és csinált belőlük amerikai héroszt… Egyébként Braun is – mint Korojlov is – Ciolkovszkíj elméleti találmányai alapján dolgozták ki a V-2 rakéta szerkezeti megoldásait.

  U S A a népek kohója, egy igazi . ú j n e m z e t, valóságos nemzeti agglomerátum, a nemzetközi összetartozás egyfajta megtestesítője. (“Csak ne legyen fekete”.) Állam és gazdasági rendszeréből kifolyólag nemzeti jellegét csak csak polgári alapon imitálva hirdeti s ezért nem esik nehezére a világ . b á r m e l y . n e m z e t é b e !!! fizikailag is . b e t ü r e m k e d v e . ráoktrojálni a saját gazdasága sajátos neokolonialista globalizmusát. Teszi ezt azzal az indokkal, hogy csak fejlődést exportál nekik, ami valahol és végsősoron megfelel PETŐFI VILÁGSZABADSÁGA polgári eszményének 😀 csakhogy óriáskonszernek nagypolgári, világhatalmi törekvésén keresztül.
  Gondoljunk csak Chilére, Nicaraguára, vagy a távol-keleti kistigrisekre, ahol úgy globalice már mindenütt benn van a lába nyoma, mégha e tény hosszú távon valóban jelenthet – majd egyszer, valamikor történelmi fejlődést az osztálybővítés révén.

 • T.Főszerkesztő Úr!
  Előbbi kommentemet a Nem tudjuk, hogy…c. cikk zárolása miatt voltam kénytelen itt, e cikk alatt feltenni.
  Kérem hagyja rajta mert fontos igazságokat tartalmaz.
  Köszönöm, és üdvözlettel: – V –

 • Rodeio

  emlékszel még az egykori kérdésedre? (kettönk között)
  én sokszor megpróbáltam az én szavaimmal elmagyarázni

  most itt alant hozok egy olyan valakit aki pénzügyi szakkifejezésekkel elmondja

  Talán igy világosabb – persze ha amugy igazán érdekel
  meg persze ha Ö-feneséges Felsöséges Cenzusa meghallgathatónak ítéli
  (merthogy nem hinném hogy megérti, avagy pontosabban akarná megérteni, de biztos van valami szelekciós kritériuma, csak azt meg mi nem értjük, avagy talán nem is akarjuk, mert akkor pedig MI nagyon “letennénk a ceruzát”)

  https://fb.watch/jmOOamk8Y8/

 • Gabriel
  2023 március 19
  10:01 de.

  itt most sok “k”-t képzelj
  UBS a svájci állam sugallatára “megvette” a Credit Suisse-t adósságostól amit a rencer kreált és usa bankok újra 2008 előtti kevarodásban vannak, azaz Furfangos Nyesztyerka és III. Xi a Mennyei Birodalom Császára majd kvaterkáznak azzal mit szeretnek a 911 sem jött össze arról is lehullott a lepel mert vannak még akik ismerik az acélszerkezetes felhőkarcolók fiziognómiáját és a füstben porban harsányan röhögtek és azóta is a C-19 is Pomádé kiráj vadiúj meztelensége lett most van mé egy pár napig Screwed up Yukrajna a paradicsomkonzervekkel dobálózva de már az is mosoly országa
  ez a pénzügyi kavarodás most megbukik mert tudat alatt a leglebutítottabb is rájön: NEM VESZ INGATLANT ÉS HAJLÉKTALANNÁ VÁLIK mert ott nem teremt a lendereknek fedezetlen tőkét extra kamatokkal amik -ugye- nem 29% hanem ha jól számoltam 15000% nál tartanak és az nagyobb lufi mint amire 10 napig hiába vadásztak
  ez most kipukkadt … már megint

  jól vagy? én ojanokat röhögök itt a nyögeteken hogy képtelen vagyok lefogyni de vidáman frissen… és örök ifjúként lesem
  amint száll a nagy nehéz yukrajnai paradicsomkonzerv és “becsapódik”

 • Rodeio

  Ezt a kis videót csakis neked küldöm (más ugyse nem érti)
  Egy brazil srác ékes brazilsággal
  Amugy pár videoját megnéztem már régebben is, nagy utazó, járja a világot – próbálja megélni és megérteni az adott hely kulturáját, ugy bemutatni azt, sokszor remekül …

  Ö maga semmi szekta, hit vagy akármi hasonló ….
  Nem is lehetne másképp elfogulatlan ….
  Na jó, sok a dumám – a CensUra csak nagyon módjával tolerálja …
  …hmmm …vélemény?? lehetne-e???

  https://youtu.be/IH6vMSINouY

 • Lengyelország párizsi nagykövete tegnap bejelentette, hogy

  “Amennyiben Ukrajna elvesztené a háborút, akkor ők belépnének.”

  Ha ez nem egy kacsa, akkor felér egy Oroszországnak címzett hadüzenettel, melyet az az ország címez a harcoló feleknek, amelynek nem kis része volt a háború kirobbantásában, többekközt azzal, hogy a szokásos mártíromkodó vergődő kacsa politikai hisztériakeltésén felül, a háborút már jóval azt megelőzően igényt nyújtott be N A T O csapatok lengyelországi állomásoztatására, melyet a Pen ta gon haladéktalan’ teljesített is akik ma is ott vannak sőt ezek,már akkor több “megtisztelő” US-elnöki látogatást is magukénak mondhattak, ami finoman szólva is több, mint a medve bajszának a húzogatása közvetlenül a barlangja bejárata előtt…

  A lengyelországi szélsőjobbos, populista “Jog és Igazságosság”
  párt vezette erők politikája kormányzásuk első percétől erre a pontra, Oroszország provokálására helyezte a főhangsúlyt, amit folyamatos áldozati szerepjátszó jajgatással adnak el a világnak, melyben egy igazi “pax usana” szövetségesre lelt a világ legnagyobb fegyvergyártó nagyhatalmában, aki alig várta – s ezt deklarálta is az ukrajnai háború “várható” kitörését, hogy a Lengyelbe addig leszállítottatakon túl a kitűnő immár támadó gyilokjainak további, sokkal nagyobb piacot és harcteret is találjon.

  Tudták, hogy az orosz hon effajta fizikai megközelítése túlmegy már a Gorbacsovnak beígért puffer-zónák megsértésén is, és kiválthatja a másik nagyhatalom válaszlépéseit, ami ezek szerint US/PL-koalíció áhított várakozásának megfelelően, bizony be is következett.

  A franciaországi nagykövet eme bejelentése tehát csupán az eredeti military táncrend soron következő szamba/polonéz száma.

 • Ne nyivákoljatok nácik, legyetek férfiak.
  Emelt fejjel viseljétek építő kritikáimat : )))

 • Orsós Elemér

  Voronyezs
  2023 március 19
  6:53 de.

  Nekem ez a vélemény gyönyörűség volt, de a “nemzeti sovinizmus, azaz a nacionalizmus” közé -így ex catedra- nem bátorkodnék egyenlőség jelet tenni, mert azt csak a globális érdekszférák -általad is említett, nekik érthető okokból- erőltetik egyenértékűnek, valójában szerintem az egészséges nacionalizmus, azaz egy kicsivel nemzetibb patriotizmus közel sem káros, szemben a valóban ordas, uszító sovinizmussal. Más kérdés az hogy hol a határ, ahol a patriotizmus átvált nacionalizmussá és kik és hogyan határozzák ezt meg. Tehát ez is relativ, mert teszem azt ami nekem esetleg még hazafiság, az más, nagyobb szavúnak már nacionalizmus és akkor szerinte én automatice büdös náci vagyok! 😀 Naszóval, szerintem a patriotizmus vs. nacionalizmus akár aljas játék is lehet a szavakkal!

 • Geyza

  Te! valamikor jobb sorsra érdemes kerge birka!

  Vedd rá magad, hogy végighallgatod ezt a rövid videót
  és a tanár úr záró mondatait akár többször is (a video végén)
  Nem hosszú – belefér a vénségedre elfuserált életed idejébe

  JAVALLOM MÁS OLYANOKNAK IS AKIK AZ ÓCEÁN TULSÓ PARTJÁRÓL OSZTJÁK ÉSZT – A FELSZINES, AGYMOSOTT TUDATTALANSÁGUKBAN magukat megjátszva kergetik a világot szörnyü gyilkolásba – milyen könnyü nem?

  https://www.facebook.com/cskiralytamas/videos/228084593119976/

 • Göllner András

  @ Geyza

  Gabrielhez intézett tanácsodat 100% támogatom. A meztelen csigabika nem a felső, hanem az alsó nyílászáróján keresztül terjeszti a gondolatait idelenn. (“Púzz-le” mondogatja neki angolossan a mindenre kapható Ródeó.) A vészkijárat nem működik. Abba beleragadt az a szerencsétlen Bendegrúz. És még csak most érkezik a lavórjával az Izraeli lábvízkereskedő, a Gyurka. Mese nincs, már megin’ csak befogott órral vagy gázálarcban lehet csak ezen az alúljárón keresztül közlekedni.Még jó, hogy ma oda kinn, úgy berobbant a tavasz mint egy öregágyas a vércukorba.

 • Kedves Succubus Lilit!

  18.6:36-os videó mellékleted Schiffer András szakasza engem kellemes meglepetésként ért az ő eddig jól titkolt, globalizmusra vonatkozó kristálytiszta világnézete, ahol a szemellenzős műsorvezetővel vitára kelve percek alatt bizonyítja be, hogy ez a globális – az egész földre kiterjedő – világjelenség ma még mennyire és egyelőre csakis a kapitalizmus . g a z d a s á g i, de semmiképp sem a baloldali termék, mert az a multinacionális tőke expanziójának a politikai oldala.

  Tehát feltételek híján szó sem lehet sem valamiféle baloldali világhatalom organikus kialakulásáról, ill. szerveződéséről vagy egy erőszakos globál-forradalom kirobbantásának a veszélyéről.
  .
  Szerényen meg kell jegyezzem azt is, hogy jómagam a “Nem tudjuk,hogy…” kezdetű KMH cikk alatt márc.10-én – tehát e riportnál 8 nappal korábban – 9:57-kor jegyzett, éppen neked címezett kommentárom mennyire egybevág Schiffer eme vita-nyilatkozatával, szinte már rezonálnak egymásra, különösen amikor az a nyegle és műveletlen riporter folyvást a baloldali globalizmust mantrázza, ami nincs, azt Ő nagyon helyreteszi…

  Kösz’ a videómelléklet!
  Vögelein

 • UI

  Nagyon szimpatikus még a nyilatkozatban, ahogy Schiffer kiáll a nyílt, de békés dialektikus vita mellett, mint az egyetlen közelítés az amúgy súlyosan polarizált társadalom két pólusa között a nemzeten belül.

 • VORONYEZS;

  Mind az altalad listazott Szoviet twettek NEM??

  Varom a valaszt !!!!!!!

 • Hmmm?

  Csodalatosan az elobbi soraim VORONYEZS-hez cimezve csak kis reszben jelent meg.
  Tehat probalom ismet.

  VORONYEZS;

  Az altalad listazott orosz eredmenyek NEM a Szoviet rendszer eredmenyei voltak!!!!

  A kerdes volt, hogy mit nyujtott a Soviet rendszer az emberiseg bekes javaira?

  A szovietek 1945 utan elraboltak a volt nemet hadi-ipari tervezoket, mernokoket es kenyszeritve voltak a Szoviet hadi-iparnak dolgozni, akik azt mind lehetove tettek.

  A czari-rendszer alatti eredmeneyek NEM a szovietek sikerei volt!

  Vener von Brown onkent es szerzodese alapjan imigralt a USA-ba.

 • Vögelein
  2023 március 21
  4:24 de.
  Vögelein
  2023 március 21
  4:34 de.

  Örömmel egyetértek Veled és erősen drukkolok, hogy Magyarországnak jusson még sokkal-sokkal több ilyen SCHIFFER, ha már anno ROSZIK és ÁNGYÁN sajnos nem volt kapós!

 • VOGELEIN es tarsaihoz;

  A nyilt, szabad es korlatlan vita, BARMI alanyon , az elzalogosithatalan szabad kifejezesek alapjan, miert lenne elitelheto, barmi szelszoseges megbelyegzeseid alapjan is??????

 • Orsós Elemér

  DonGolo
  2023 március 20
  7:27 de.

  Sajnos már rég nem igaz az a Széchenyinek igazolt mondás, miszerint minden nép olyan, mint az általa megválasztott vezetői, mert az egyszerű -már sok kudarcot megtapasztalt- lengyel soha nem menne úgy a falnak, mint a cigány kupec -vak helyett vakmerőnek hazudott- lova a viccben! Egyszóval a lengyeleknek már megint kívülről akkreditált, megalomániát és túlzott határ reviziókat sikeresen generáló vízfej exportálódott, amitől ismét csúfos pofára esés jósolható, de csak a soha, semmiből nem tanuló szignifikáns egyszerinek, akinek egy kis józan megfontolással és összefogással az összeurópai pánszláv összefogásból nagyságrendekkel nagyobb nyeresége származhatna! 😀

 • Geyza
  2023 március 20
  11:15 de.

  szerencsétlenek ti ketten a göllnerrel… a grizinek legalább saját szavai vannak, de ti mint a papagájkommandó a seggségeket ismétlitek, siralmasan röhögények maradtatok pláne a mostani 3 napos Nagy Értekezlet a Mennyei Birodalom Császára és Furfangos Nyesztyerka között … zárt ajtók és a sejtelmes mi lesz veletek gyemokrácíjában?

  magam részéről nem vagyok egy hajlongó…

  már nem sokat kell aludni és Eljön Nagy Nyulam Bulam is csapkoggya a nagy tapsijait

 • vORONYEZS;

  EGYENISZBADSAG NEM “REG BEDOGLOTT NACIONALISTA ELMELET,hanem az emberiseg elnyomhatatlan remenyei allandoan!!!

  Kerdezd mind azokat akik eletuket reszkirozzak es sokuk vesztik is menekuleseik alaklmaval az USA-ba beszokni.
  Vajon miert, mit gondolnal?

  Voronyezs elekpzelese az elmaradt ocska almodozas!!!!!!!

  Az emberiseg allandoan azon vergodott, s az elnyomhatatlan remenye minden elo-szerves lenyeknek!

  Igen, meg a mikrobak-nak es virusoknak is az az egyedulli ohajaUK, remenyuk, sot meg XIX szazadi Petrowitch Sandor is azert aldozta fel eletet minden feltetelezesek es kerdesek hianyaban is!!!!!!

 • Tuntetnek es egetnek a Parizsiak.
  De mi okbol ered az mind?

  Ah, a tarsdalami juttatasuk veszelyben.

  de miert?

  A XIX szazadban nagyban m,emnt a i[pari forradalaom europaban, az agrar munkasok ozonlottek avarosi iparlehetoseget kihasznalni.

  A Mrxistak, hirdwettek a tarsadalmi biztositaspok alkalmazasait szelekorokben.
  Lett volana az oszinte humanis celu, vagy csak politikai, l;ehetosegek kihasznalasa?

  de Bismark nagymeretekben cselekesdett azokon.

  Mjad minden fej;leett tarsadalmakban az elterjedt, ma majdnem vilaghszerti mmind.

  Persze a negative oldala maig is minden gazdasaGI problemak OPKOZPOJA.

  s CAZ HOGY SENKI nem GONDOLTA MEG annak koltsegeit, ami tweljesen on[pusztito.

  Ma, pl. Swedorszagban, amely a leg-humanisaBB TARSAdalmi biZtoreiotASOKAT NYUJT, A minimum JOVEDLEM ADO 57%, a tarsadalmi biZtoasitASOK ADOJA 30% FOLOTT, S KERESKEDELMI ADOK (AFA) 25%.
  Ami alapjan egy munkas fizetesenek kozel 3/4-e az allamburokracia kasszAJABA MEGY, S NEM A SJAT SEM CSALADJANAK !

  Hasonloan a USa-ban is, ,a SS (Soccia;lis biztositas, Medicare es Medicaid egyedul tulhaladjak a Szovetsegi mkormany totalis ado-jiovedelmeit.
  S va tobbi koltsegeket meg kolcsonzi.
  Azert van a mai $ 31 trillio folotti adossaga.

  MA IS, ES MINDEN NEHANY EVEKBEN A KERDES HOGY csokkenteni A TARSDALMI BIZTOSITASOK OSSZEGEIT, VAGY EMELNI AZ ADOKAT.

  Politikusok mallandoan igergetik azon tarsadalmi juttalekok vedelmeit.

  Macvron elnok is azon helyzetben all ma.
  Csookenteni a nyugdijjakat VAGY emelni a nyugdijjazasi kort.

  Persze az egyedulli es sikeres megoldasa annak csupan a jozan szorgalom altali cselekedet.

  Ma, az USA-ban tobb hasonlo nyugdijazasi, lehetoseg letezik torvwenyesen.

  A L:EG-kivalobb az u.n. “IRA”, Individual Retirement Account.

  Nem, magan penztar-beli bitositas, hanem a SAJAT, onallao, az egyen jovedelmenek egyreszet, ado-memntesen a SAJAT, onaltala alapitottt, iranyitott es kezelt lehetosege a SJAT NYUGDIJAT letrehozni es adomenmtesen.

  Sajnos, sokan inkabb elkoltik penzeiket ostobasagokra, fokent a fiatalok, s varjak hogy az allam-burokracia nyujtson majd nekik jopvedlmet idoskoraikban.

  TehaT AZ EGYEN akarata, kepessege es ambizioja a megoldas, ami leheto es torvenyesen kedvezove teve ma itten az u.n. IRA-kal.

  Na demiert is irom mind azt?
  Hiszen az itteniek gyulolik minden emberi lehetosegeket ami mukodheto barki szamara, s az egyeni szbadsag es lehjetopseg alapjan vilagszerte alaklmazhato.

  Kiveve AZOKAT AKIK AZ EMBERI LEHETOSGEKET ES SIKEREKET GYULOLIK.

  Tehat buszkden tapsolhatnak a dicso szoviet rendszer ON-pusztito tetteit!!!!!!

  Miert ne?
  Hiszen csupan az volt es lessz mindeg, mindenutt annak az elkepzelesnek az egyedulli lehetosege.

 • Kedves Orsós Elemér/20.2:35/

  Valóban, nem könnyű cezúrát vonni a . p a t r i ó t a . j ó t é k o n y s á g . és a rosszindulatú sovinizmus közé. Azonban amikor ránézek a lelátón tomboló, egymást nemcsak pocskondiázó de szarral dobáló tomboló megosztott drukker-táborra gyorsan felsejlik az emberi gonoszságnak az a foka, ahol a jótékony és a patrióta is teljesen elkülönül egymástól, mint savóban a túró.

  Törzsi ösztönből fakadó vadállati reflexes viselkedési forma indokolt volt anno, a mamutok, a kardfogú tigrisek, “vérfarkasok” és más klánok által űzött egymásra utalt, csoporterő fokozó, védelmi együvé tartozásban.

  Azonban e zsidókeresztény erkölcsön “nyugvó” társadalomban már nagyon finoman szólva is anakronisztikus az effajta primitivizmus. Történelmi aspektusban a kornak sem megfelelő indokolatlan, l’art-pour-l’art gyűlölet-attitüd, melyet az érdekeltek sport-rajogásként tálalnak a nagyérdemű publikum asztalára. Mégpedig azért, hogy otthon a tévé és a sörmámor mellett ülő lumpen és kispolgár is foglaljon el “nemzeti” . h a r c i . állást végsősoron a semmiért.

  Mert mi másnak is lehetne, mint uszításnak nevezni ezt, amikor klubcsapatok “szurkolói” tévényilvánosság előtt esnek egymásnak szóban és tettleg s közben a nemzeti himnuszt gajdolják iszonyú hamis hangon és förtelmes hangerőn, hogy a másikat túlharsogják.

  Ezekre a fals és alantas háborús nacionalista reflexekre épít a FIFA és MLSZ is amikor napirenden és a lelátókon tartja pl. a nagymagyarország molinók engedélyezését mert “ez lelkesíti csatára fanatizált a magyart, a magyart”, nem mellesleg jegy vásásrlásra…

  Azt hiszem e fenti ábra bemutatja a véres határt jótékony hazafiság és fanatizált náci demagógia között. Amikor a Hitlert éltető óriási választó tömegek filmfelvételeire tekintünk joggal vonunk párhuzamot a lelátók öntudatlan – csimpánz horda – tömegeinek ösztönös tombolása között…

Leave a Reply


Trackbacks