Az igazságtalanság és elnyomás révén Krisztust a mai világban is keresztre feszítik

2023 április 9 9:49 de.14 hozzászólás

A Nagyhét folyamán arra hívnak bennünket, hogy tartsuk szemünket Jézuson, amint végigjárja azt az utat, amely a Golgotára és a kereszthalálhoz vezet. Amikor az 1950-es években nőttem fel, a prédikátorok azt hangsúlyozták, hogy Krisztus a mi bűneinkért halt meg. A bűneink – bármilyen bűn – annyira sértőek voltak, hogy Jézus szenvedése és halála kellett ahhoz, hogy kiegyenlítse a mérleget, hogy kiengesztelje a bűneinket.

Ez a teológia a bűneink miatti bűntudat és bánat érzéséhez vezetett. Ami ennél is fontosabb, nagy megbecsüléshez és szeretethez vezetett Jézus iránt, aki hajlandó volt meghalni értünk.

Ennek a megközelítésnek az volt a veszélye, ha túlságosan leegyszerűsítettük, hogy az Atya Istent nagyon bosszúállónak tüntette fel. Nem bocsátott volna meg nekünk, hacsak a fia nem szenvedett és halt meg értünk. Ez nem úgy hangzik, mint az az apa, akit Jézus a tékozló fiú példázatában leírt.

Jézus soha nem úgy mutatja be az apját, mint egy bosszúálló bírót, aki csak a fia szenvedésével és halálával elégedhet meg. Jézus inkább azt mondja nekünk, hogy az apja szerető, könyörületes és megbocsátó. Jézus azt mondja nekünk, hogy az apja nem akar bosszút, hanem csak azt, hogy az ő szeretetére úgy válaszoljunk, hogy testvérekként szeretjük egymást. Jézus megment minket azzal, hogy megtestesíti Isten hozzánk való hűségét, még a kereszthalálig is.

Egy árnyaltabb teológia ezért Jézus szenvedését és halálát nem a bűneinkért való fizetségnek tekinti, hanem az Atyától kapott küldetése iránti elkötelezettségének következményének – a szeretet és igazságosság hirdetésének a világban. Jézus azért halt meg, hogy jobbá tegye a világot. Túl sokan, különösen a vallási és politikai vezetők, elutasították az üzenetét, és úgy tekintettek rá, mint ami veszélyezteti a világban elfoglalt helyüket. A római hatóságok és zsidó kollaboránsaik összefogtak, hogy megszabaduljanak a pozíciójukat fenyegető veszélytől.

Ha Jézus életét ebben a fényben látjuk, akkor láthatjuk, hogy a nagyhét nem csak egy hét az évben. Sokkal inkább emberek millióinak mindennapi élete világszerte, akik azért szenvednek, mert lelkiismeretük azt mondja nekik, hogy olyan módon éljenek és dolgozzanak, amit a politikai és vallási hatóságok kifogásolhatónak találnak. Jézushoz hasonlóan ők is szenvednek és meghalnak az igazságosság, a szabadság, a béke és a szeretet iránti elkötelezettségük miatt.

Ezt látjuk az antiszemitizmus jelentős növekedésében Amerikában és világszerte. Az antiszemitizmus az egyik legnagyobb keresztény eretnekség és bűn, mert magában foglalja a zsidó Jézus és legközelebbi rokonai iránti gyűlöletet.

Látjuk ezt a keresztények, más hívők és hitetlenek elleni támadásokban is, akiket üldöznek azért, amit hisznek vagy nem hisznek. Kínában és Indiában keresztények, Indiában és Mianmarban muszlimok, Iránban és Szaúd-Arábiában vallási ellenzékiek, és túl sok országban lelkiismeretes emberek szenvednek a hitükért.

De nem csak a hívők szenvednek azért, mert követik lelkiismeretüket és vállalják az igazságosság küldetését. Újságírók ezreit zaklatják, üldözik, letartóztatják és megölik, mert prófétai hangon szólalnak fel az igazságtalanság, a korrupció és a zsarnokság ellen. Jézushoz hasonlóan őket is megtámadják azért, amit mondanak. Azért támadják őket, mert megvédik a szegényeket és az elnyomottakat az igazságtalan uralkodókkal és rendszerekkel szemben.

A Nagyhét arra emlékeztet bennünket, hogy a katonák hogyan tartóztatták le és kínozták meg Jézust. Túl gyakran használják azokat, akiknek a békét kellene védeniük, az elnyomás eszközeként. Az ártatlanokat letartóztatják, a rendőri erőszakot elnézik, a hatalmasokat pedig védik.

A nagyhéten arra emlékezünk, hogy Jézus hogyan evett egy utolsó vacsorát a barátaival. Boldogan élvezték a jelenlétét, amikor a dolgok jól mentek, de elmenekültek, amikor jött a baj. Túl gyakran mi is elhagyjuk azokat, akiket üldöznek, akiket letartóztatnak. Ahelyett, hogy arra összpontosítanánk, ami a világban történik, Péterhez hasonlóan elalszunk. A Nagyhét arra való, hogy emlékezzünk arra, hogy amit Jézus elszenvedett, az ma is zajlik a világunkban.

Ahogy Ferenc pápa mondta pálmavasárnapi homíliájában: „Krisztus az elhagyatottságában arra ösztönöz minket, hogy keressük őt és szeressük őt és azokat, akik maguk is elhagyatottak. Mert bennük nemcsak a szükséget szenvedő embereket látjuk, hanem magát Jézust is elhagyatottnak”.

Thomas Reese, SJ

14 hozzászólás

  • Talan inkabb mondhato lenne ma az hogy a tital rabbit ma is elpusztitanak a jlen-napi vallasok kozotti kuzdelmek harcoloi.

    Mert ma is mint XX evszazada, A VERSENY MEGY NAGYBAN MIND A VALLASOK KOZOTT ma is, mint minden mas emberi cselekvenyek.

    A Hashidic* szekta nepszerusege nem csak versenyt, hanem veszelyt jelentett mind az akkori vallasi vezetoknek,s azt szuksegesnek valt megsemmisiteni.

    Persze a Torah, ill. a hit alpajn keptelwenek voltak, tehat a fizikai modszer alapjan tettek, s a romai hatalmat tettek vadolhatonak tetteikert.

    Az emberi gyarlosag es mkodszerei sem celjai teljesen valtozatlon a mai napig is.

    * A xii es a XV szazadbol eredo Hashid-ok ma teljesne masok.
    Az ‘Elizer’ es a ‘Szatmari’ (Titlebaum) elveit kovetok messze jutottak a Torah soraitol!
    (Emlekeznel mit tett Elizer?????)

  • `

    Nem tudom osztani a T.Cikkíró véleményét, amit az ötödik bekezdesben fejt ki arról, hogy „Jézus a Világért halt volna meg, hogy az egész világot Ő tegye jobbá…” Meghogy, túl sokan és hogy a politikai vezetők utasították el az üzenetét…”. Merthogy ettől eltérően, ha hiszünk a vallási – elfogult – evangéliumnak, a fenti konklúziótól eltérően még az is egészen mást ír le.

    Vegyük csak sorjában.

    Jézus egy történelmi pillanatban, pészahkor váratlanul, szervezett körülmények között(!) – pálmaágak erdejében és szamárháton – lovagolt be a jeruzsálemi ünneplő tömeg kellős-közepébe. Ez a ceremónikus gesztus minden jelenlévőt az ézsajási proféciára emlékeztető keretek között zajlott, mely prófécia valójában a régen áhított messiás bejövetelét jövendölte meg 700 évvel korábban.

    A kihívó gesztussal a jelenlévő zsidó tömegben keltette azt az érzést, hogy megérkezett egy újabb trón igénylő királyjelölt, akitől a zsidók el is várták volna, hogy legitimitását bizonyítani tudja, de erre egyrészt nem jutott ideje, másfelől a Dávid családfához fűződő {utólag betoldott} legenda feltűnően ingatag lábakon nyugszik… Ugyanakkor viszont a római jog egy kellemetlen klauzulája szerint, aki a császárságban, annak – értsd pl. Palesztina – területén uralkodóként lép fel, az felségsértést követ el, melynek egyetlen büntetési tétele halál.

    A rómaiak által adminisztrátori feladatokkal felruházott jeruzsálemi papság értesülve a fenti skandalumról, féltvén az ünneplő sokaságot, vitatható körülmények között hamarosan gyanúsítottként hallgatta ki, a gyanújuk szerint „önjelölt királyt”, mely utóbbi állítást a mózesi törvények, előírások fentebb taglalt feltételeinek sem megfelelő dinasztikus hiányosságok és a római jogba is ütköző a császári hatalmat sértő „felségsértésben” találták bűnösnek és adták át a római prokurátor, császári helytartónak, aki a fenti jogállás szerint találta bűnösnek. Ergo, az eljárás során mind végig szó sem esett Jézus valymi világnak szóló üzenetről.

    Tekintettel arra, hogy Jézus rövid időt töltött Jeruzsálemben, tehát a zsidó lakosság(!) egy igen kis része hallhatta meg az Jézusnak úgymond’ az üzenetét, vagy üzeneteit, melyek azonban és ráadásul zsidóknak szóló üzenetek voltak, a vallásukba vetett hit útján gyakorolt, a tökéletesedés útján a császári hatalom végül is tagadásáról szóltak…

    A követői között, magát is bele számítva , a „társaság” mintegy harmada Róma ellenes zélótákból állt, ami Jézus Izraelt védő és lázadó mivoltára mutat rá. Különben hogyan fogadta volna be ezeket a korabeli „anarchistákat”? Ennek alapján, de különösen a Tóra védelmezőjeként {Mt.5.17-19} Ő sem lehetett más, mint lázadó zelóta, ami róma megfogalmazásában; nazarénus, ahogy azt a keresztre tűzött „INRI” vádirata egyik pontja állította.

    Még annyi, hogy a templomi papság Nagy Heródes halálával nem joszántukból, csak a zsidó kontinuitás érdekében vállalták fel az adminisztrátori, állami feladatokat. Erre Róma kényszerítette őket, mely oktrpjált feladat számukra inkább volt kellemetlen kötelezettség, mint” valami „hatalmi gőg” kiélése, ahogy azt a cikk éreztetni véli. Tudniillik a legitim(!) messiach-ot – mely címnek Jézus nem felelhetett meg – ők is áhították nemhogy még a saját hatalmuk érdekében üldözték volna, ahogy az antijudaizmus állítja ezt róluk.

  • málnaszőr
    áp.11.4:17

    A főpapi tisztet Áron óta a kohaniták látják el.
    A „kohén” főpap . i s . felkent, azaz >m e s s i á s<, mely felavatási eljárást nála is a szentek szentjében őrzött szent olajjal végzik, mint a legitim királyok esetében.

    Jézus, ha megfelelt volna a tórai legitimításnak, a főpap biztosan beavatja, de éppen ez hiányzott az üdvösségéhez. Különben a kohén hagyományos érdeke is a királyság visszahelyezése eredeti rendeltetésébe, a . z s i d ó . á l l a m . vezethető, kormányozhatóvá tétele érdekében. Ez az ő "egzisztenciális" alapérdeke de nem valami egyéni hatalmi szédelgés.

    Amúgy meg,ha Jézusnak külön belépője volt a "mennyek országába", akkor minek csinálnak ekkora gyászt, és siratást a kivégzése miatt, amit pedig Ő, "az áldozat" is már előre tudott, hisz az elrendeltett. Egyszer még reklamált is, az Ő elhagyása miatt. Ami előzetes megegyezésre utal, hogy különben nincs feltámadás és mennybemenetel sem…

  • Succubus Lilith

    A cikkbol:

    „Egy árnyaltabb teológia ezért Jézus szenvedését és halálát nem a bűneinkért való fizetségnek tekinti, hanem az Atyától kapott küldetése iránti elkötelezettségének következményének – a szeretet és igazságosság hirdetésének a világban. Jézus azért halt meg, hogy jobbá tegye a világot.”

    Meg kell hagyni, hogy ez a Tikkun Olam ertelmezes sokkal jobb, mint az a zavaros elmelet, miszerint mindenki bunos mar azelott is, hogy megszuletett volna, es valami erthetetlen okbol valakinek meg kellett halnia masok buneiert. Raadasul a meghalt egyen kilete se vilagos, egyhazi zsinat utan egyhazi zsinat kellett, hogy vegre megallapodjanak, hogy mi es volt ez a Jezus nevu…
    Ez az eredendo bun, aztan a buntetes annak ellenere is, hogy allitolag az Isten eleve elrendelt mindent, es hogy masok buneiert halnak meg egyesek mar a Torah-ban elkezdodik, tobb esetben kollektiv buntetessel fuszerezve es valahogy logikatlannak tunik – legalabbis nekem.

  • Nos, a magyarországi amerikai nagykövet megfeszítette, mert ” David Pressman amerikai nagykövet – a múlt héten – széderestet tartott, ahol a saját elmondása szerint „különböző nézőpontokat és tudományágakat képviselő, más-más háttérből érkező magyarokkal közösen gondolkodhattunk el a szabadság jelentésén”. A nagykövet vendéglistája tényleg annyira színes lett, hogy a Mazsihisz elnökén kívül ott ült az asztalnál a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton is, aki pár éve még olyan súlyos antiszemita beszédet tartott a parlamentben, hogy utána Rogán Antalnak Bajnai Gordonnal és Mesterházy Attilával kellett tüntetnie a Kossuth téren.”

    Gyöngyösi Márton a magyar parlamentben felszólalt, és javasolta a zsidók listázását, akik szerinte veszélyt jelentenek Magyarország biztonságára.

    Ez a hír, amit kommentben leközöltem, nem keltett semmiféle reakciót a KMH olvasóitól. Értelmezésem szerint az olvasók tudomásul vették az amerikai nagykövet „széder estjét”.

  • WARRIOR;

    Amig barki szabadon felelmenelkul beszlhet, irhat, mondhat amit ohajt, de semmi tettet nem tehet senki biztonsaga, tulajdona es elete ellen semmi problema nem letezik.
    Sot az bizonyitja hogy az a tarsadalom remelhetoleg a szellemifejlodes utjan halad.

    Remelhetoleg !!!!!

  • Succubus Lilith

    En kuldtem a linket, es irtam is rola…
    De talan Bendeguz testvert kerdezd meg, hogy szerinte a kis kancsi meleg fiu mitol erzi magat Magyarorszag helytartojanak?

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2023 április 12
    12:07 du.

    Te most -igaz burkoltan- mentegeted azt a gerinc
    ferdüléses vagy hiányos neonáci Gyöngyösit, akit még a szélsőjobbikosok is lenéznek?!

  • Orsós Elemér

    Succubus Lilith
    2023 április 13
    7:10 de.

    Megmondom én Neked bendegúzi félremagyarázkodások nélkül: már eleve provokációnak szánták az ide akkreditálását is ebbe a szánalmasan békepárti, elavultan gender- és demokráciafóbiás országba hittérítőnek, a belügyekbe való nyílt beleavatkozás sem esik nehezére, mert még ezeddig csak bíztatást kaphatott rá otthonról, amit persze ők vice-versa esetében jogos önérzettel természetesen minimum hazatoloncoltatással honorálnának. Hozzájuk képest a magyar diplomácia meghunyászkodó birkanyáj, aki természetesnek tarja az erősebb kutya állati ösztönének akceptálását, amiért meg kár volt lemászni a fáról! Mindkettőnek! 😀

  • LILITH:

    Ne linkelj, hanem ird meg erthetoen amit ohjatanal kozolni!!!!!

    De ki a „kis kancsi meleg fiu” ???????

  • SchumackerLady

    Lilith
    11.8:13

    Na! Hát ezaz! Amikor ott, a helytartói palota „kertjében” összegyűlt – az egyik húsvéti cikkírónk szerint – „zsidó csőcselék” állítólag azt mondogatja, hogy „vére rajtunk és >gyermekeinken< fog száradni", akkor ezzel a magukra vett kollektív bűnvallomással hamis tanúságtételt tettek, azaz megátkozták a következő generációikat is, ami már eleve nonszensz, márcsak attól is, hogy J. kivégzéséről nem is ők tehettek.

    Ugyanis ők, a jelenlévők nem feltétlenül ismerhették a két !!! Jézus nevű, lázadással vádolt foglyot: ti. a bar Abbast és a bar Józsefet. Az a párszáz emberfia ott a procurator kertjében uggyan honnan is tudhatta volna, hogy kettejük közül valamelyik az ő megváltójuk, messiásuk avagy a királyuk ????????
    Amikor tehát többekközt a zavaros névhasználat miatt Pilatus szavára Jézust kiáltottak akkor az bármelyik vádlottra vonatkozhatott.

    Talán lehet az is, hogyha Pilátus a másikat – aki szintén zélóta – végezteti ki, akkor ma a megváltónk Jézus Barabás ?

    Mert hát jellemző és nem véletlen, hogy az evangéliumok az amúgy heterogén "zsidó tömeget" egyetlen homogén masszaként, "a zsidókként" kezeli. Holott a peszachi sokadalom idején nem okvetlenül töltötték az időt mindig egy helyen a templomban, hisz mindannyian be sem fértek… Node a koncepciózus vád, a kollektív,tömbösített felelősség rájuk hárítása csakis ezzel – a zsidók, a tömeg és csőcselék – megfogalmazással igazán hatékony.

  • SchumackerLady

    Ui

    Azzal hogy magukra vállalták a felelősséget, tudniuk kellett hogy hamis esküvel, ill. hamis tanúságtétellel vették rá Őket, A felebarát ellen tett hamis tanúságtételt a Mózes könyve szigorúan tiltja, tehát ezt az oda vetődött igazhitű zsiók biztosan megtagadták volna.

  • Succubus Lilith

    SchumackerLady 2023 április 15 9:33 de.

    „Talán lehet az is, hogyha Pilátus a másikat – aki szintén zélóta – végezteti ki, akkor ma a megváltónk Jézus Barabás ?”

    Vagy barki mas, akit akkoriban kivegeztek. Barmelyikrol kialakulhatott volna sok nepmese.

    „”Mert hát jellemző és nem véletlen, hogy az evangéliumok az amúgy heterogén „zsidó tömeget” egyetlen homogén masszaként, „a zsidókként” kezeli.””

    Ez a mai napig jellemzi a zsidogyulolo irodalmat. Valami hulye elkezdi, es aztan webpage webpage utan idezi az elso hulyet. Pl. a Wise nevu rabbinak volt allitolag valami mondasa, ami valahogy negativnak tunik a beteg lelkeknek (nem emlexem mar mi volt az) es ezzel feltetelezik, hogy ha egy rabbi mond valamit, akkor a vilag egesz zsidosaga felsorakozik es egykent elfogadjak a „tanacsot” es maris kovetve a parancsot engedelmeskednek.
    Meg arra sem vette a faradtsagot a hulyeseg kitalaloja, hogy utananezzen annak, hogy ez a Wise rabbi egy Reform rabbi volt, akit a konzervativ es ortodox talan meg zsidonak sem fogad el, nem hogy rabbinak.

  • Succubus Lilith

    A mar lezart cikkhez:

    Szatmári 2023 április 14 4:37 de.

    Felreerted a Rodeo nevu tarsunkat. O az alabbi idezetbol:
    “Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt. Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat: De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, aki a te kapuidon belől van…”

    O ebbol csak annyit lat, hogy “semmi dolgot se tégy”. Azt hiszi ez az egesz Torah. 😊

    .
    Orsós Elemér 2023 április 14 5:25 du.

    “Azért ez elég penetráns, szerinted nem?”

    Az. Olyan erdekes lett a vilagunk, hogy mar mindennek az ellenkezojet kell feltetelezzuk, mert mindent amit a kepunkbe nyomnak hazugsag. Igy aztan az “arulo” is minden bizonnyal beepitett szemely, es olyan informaciokat ad ki amivel felre akarjak vezetni az ellenseget.