Húsvét rejtélye

2023 április 9 10:00 de.37 hozzászólás

Milyen könnyű azt mondani, hogy „ismerek” valakit. Mégis, minél jobban megismerjük egymást, annál inkább rájövünk, hogy az emberi lények örökké kibontakozó rejtélyek. Így van ez a hitünkkel is. Minden vasárnap úgy mondjuk el a hitvallást, mintha valóban értenénk a szavakat, amelyeket mondunk. Alkalmanként még figyelünk is rájuk. Ma Pétert halljuk, amint hitvallást hirdet, amelyben leírja Jézus életét, halálát és feltámadását. Péter Kornéliuszhoz és házanépéhez szólt, nem zsidó emberekhez, akik már Isten Lelkét követték, készen arra, hogy oda menjenek, ahová a Lélek vezet.

Azzal, hogy Lukács az Apostolok Cselekedeteinek körülbelül a felénél elmondja Kornéliusz történetét, arra utal, hogy a feltámadásba vetett hit nem egyszeri esemény, hanem folyamat. Ez a felismerés segít nekünk, amikor János „az első napról” szóló többrétegű beszámolóját olvassuk.

János úgy nyitja ezt a történetet, mint az új teremtés kezdetét: „A hét első napján … amikor még sötét volt”. Ez a leírás óriási csodálatot ébreszt a magdalai Mária iránt, mint aki képes volt szembenézni a sötétséggel és a káosszal, ha nem is reménykedve, de legalábbis kész volt tisztelni és siratni azt, ami volt. Ellentétben a tanítványokkal, akik eltűntek a nyilvánosság elől, ő hajlandó volt nyilvánosan szembenézni az ürességgel.

Aztán az üresség érthetetlen szakadékká robbant: a sír megzavarodott, a halál birodalma megzavarodott. Az egyetlen lehetséges magyarázat – valaki ellopta a testet. Nem maradt más hátra, mint megkeresni a bujdosó barátait. Közölte az elképzelhetetlen igazságot, ahogyan ő értette: „Elvitték az Urat a sírból, és nem tudjuk, hová tették”. („Letették” a szó szerinti fordítása a „tették” szónak.) Amikor Péter és a többi tanítvány követte Mária példáját, és a sírhoz mentek, a rájuk váró jelenet egyáltalán nem hasonlított egy sírrablásra. Ki lopna el egy holttestet, és venné le először a sírköpenyeket? Mindez arra utal, hogy Jézus halála semmiben sem hasonlított ahhoz a halálhoz, amit ők értettek.

A mai evangélium rejtélyesen végződik. Egyrészt az evangélista azt mondja, hogy a másik tanítvány „látta és hitt”. Másrészt az utolsó dolog, amit hallunk, hogy „még nem értették meg az Írást, hogy fel kellett támadnia a halálból”. Amikor azt kérdezzük, hogy „melyik volt az?”, talán a legjobb válasz a „mindkettő”.

Amikor Jézus először szólal meg János evangéliumában, azt kérdezi: „Mit kerestek?”. Amikor a megdöbbent tanítványok azt felelik, hogy tudni szeretnék, hol lakik, azt válaszolja: „Jöjjetek és lássátok”. Az egész evangélium során a tanítványok megpróbálják megérteni, hogy ki is Jézus; bár folyamatosan melléfognak, mégis vele maradnak, és fokozatosan gyarapodnak a tudásukban. Az első napon, miután minden reményük szertefoszlott, a tanítványok szembesültek a misztériummal. A legjobb, amit tehettek, hogy hittek a misztériumban, megnyíltak a reménynek, hogy az élet nem olyan, mint amilyennek a keresztre feszítés után gondolták. Akkor is hittek, amikor nem értették.

A húsvétvasárnapi fő liturgiához jobb történetet várnánk. De ez volt a húsvéti vigília műve, a liturgikus felvonulások legkitűnőbbike, amely végigvezet minket az üdvösségtörténeten a teremtéstől Krisztus feltámadásáig. Tegnap este hallottuk az igehirdetést, ma pedig megkezdjük a húsvéti időszak örömteli zarándoklatát, amely apránként mozgat bennünket, nemcsak a hitre, hanem arra is, hogy jobban megértsük, mit jelent ez az ünnep az életünk számára.

Talán a húsvétvasárnap megünneplésének egyik gyakorlata lehet, ha meghallgatjuk a mai szekvencia zenei előadását, egy ősi dicsőítő himnuszt, amely arra hívja Magdalai Máriát, hogy mesélje el a történetet az ő tapasztalataiból. Ha latinul hallgatjuk, először talán a szekvencia fordítására pillantunk, de aztán hagyjuk, hogy a zene magával ragadjon bennünket egy olyan szépség megbecsülésébe, amelyet nem tudunk teljesen felfogni. Ez a következő lépésre való felkészülés.

A YouTube és a reneszánsz zene előtti korban Szent Pál arra bátorította a kolosszeieket, hogy hagyják, hogy a húsvéti hit áthassa őket és a szemléletüket. Ma Pál arra hív minket, hogy engedjük, hogy a feltámadt Úrba vetett hit orientálja életünket. Felhívása, hogy „azt keressük, ami fent van”, nem arra szólít fel, hogy hagyjuk el ezt az életet, hanem arra, hogy higgyük el, hogy Krisztus és az ő feltámadása megmutatta, hogy minden az Istennel való egyesülésre irányul. Ez az a misztérium, amelyet ismerünk és igyekszünk megérteni.

Legtöbben azt mondanánk, hogy tudjuk, mit jelent a húsvét. A mai liturgia egy kicsit több alázatra hív bennünket Isten mindig új teremtésével kapcsolatban. Ma csatlakozzunk Máriához és a tanítványokhoz, akik olyan szilárdan hittek, hogy el tudták fogadni, hogy nem értették. Ne feledjük, a ma kezdődő húsvéti ünnep 50 napig tart.

Mary M. McGlone

37 hozzászólás

  • bennem a karácsony és a húsvét egyaránt úgy maradt fenn, ahogy azt otthon ünnepeltük: télen meleg lakás feldíszített fenyőfa, alatta ajándékok, sok beigli és még több disznótoros mert előtte mindig volt legalább egy 300 kilós coca áldozat amit azután utolsó csontig használhatóvá feldolgozott a család némi segítséggel a szomszédból, a húsvét a Nyulam Bulam megtojta a piros és egyéb színű tojásokat isteni sonka volt meg főtt tojás sok házi savanyúsággal a nap –általában– vakítóan sütött az első igazi tavasz nap és hétfőn mentem locsolni nagy forgalom volt az utcán rengeteg virág és virágzó lánykák akik strigulázták kit hányan locsoltak meg eleinte a közeli templomi szertartás is bele volt iktatva éjféli mise meg nagymise de én református vagyok és odajártam ott kicsit másképpen volt az ifjúságot kirándulni vitte a kistiszteletes és az orgonista és meghallgattuk rádión a Messiást és vidám játékok is voltak uzsonnával
    és ezzel vége is volt…
    a hitem döcögött már nagyon apró gyermek korban de jó mese volt addig amíg felnőttem utána már másképpen, más dolgokat olvastam kiolvastam a kerületi Szabó Ervin-t na jó majdnem …

  • „A het elso napjan…”

    Aha, kibujik a szog a zsakbolt, s ezzel kibujt nyiltan!

    Tehat a „vasarnap” valoban a het „elso-napja” , s a hetedik-nap valoban nem lehetne mas mint a Sabath (szombat)!!!!

    A (regi) romaiak, ugy mint azok hitenek kovetoi attol keptelenek, ill. nem hajlandok elterni maig sem.
    Amig allitjak hogy kovetik a fital rabbi (Jezus) hitet.

    De a „Szenetirasukban” tagadhatalanul irva, hogy a fital rabbbi allando szokasa-szerint kovette es tartotta a Sabath-ot, attol soha nem tert el.

    Hat mind a tanitasainak allitott kovetoi miert dobjak azt felre ma??????

    Ha allitolag koveted valaki utasitasait/tanitasait, hat annak megszegese nem hazugsagot bizonyit????

    Nem mis emlitve mind a tobbi tanitasait a fital rabbinak.

    Mind a regi romaiak hitei alapjan a Mitra-imadasabol eredoket kovetnek Constatine es Theodosus alatali hitek alapjan.

    Mitra-izmus a (Perzsiai) Zoroester-hitbol eredo vallas.

    Veltek hogy a Mitra egy barlangban szuletett az alapkobol December 25-en.

    Ma a kerszteny-zarndokok mennek Betlehembe es Constantin felesege altal alapitott templom alatti kis barlangban levo alapkoveben egy kis-luk van, ezust-diszitessel es rozsaszinu marvany oltar folotte (a Vatikan altal persze) amit imadnak mint A FIATAL RABBI (Jezus) SZULETESENEK HELYE.

    De a bibliai adatban, hogy az istalloban, jaszolban szuletett.

    A fiatal rabbi lete nem igen velheto mesenek, hiszen sok tortenelmi adatok letezok azt alatamasztani, persze mind a kesobbi hozza-adott feltetelezeseket felrehagyasaval.
    Sot meg 70 evvel kesobbi Flavius romai tortenesz sorasiban is olvashato arra adat.

  • Ha kpovethetnem a fenti sorokat, hasopnloan a fiatal rabbi (Jezus) tanitasaibol vett jelkepet , a „..legyetek a az emberiseg halaszoi…”.

    A hal, valt annak jel-kepeve. Persze az ICTUS szo abban irva, egy latin jelentese alapjan.

    A „KERESZT” ,persze mindeg a Tamuz, a babyloniai termeszet istennek a jelkepe volt.

    Az eredeti , kaino gorog szovegben nem „keresztre” hanem „STARAUOS’-ra feszittek.
    Ami NEM KERESZT-et jelent, hanem az osi Canaaitai kivegzesenek modjat, egy kivegzesi colopot, a mi volt alkalmazva meg 2000 eve is.

  • BENDEGUZ
    2023 április 10
    1:07 du.

    grizi, a világ nagyon nagy hányada csak hallomásból ismeri eme mesejátékot…,

    a napisten az a monoteizmus jelképe és a csillagos ég pedig a politeizmusé,

    a többi ebből deriválva és kiszínezve mint pistike kifestőkönyvében…,

    hatalmas anyagi haszonszerzéssel összekötve a legendárium hitté avanzsált és az összes grizi hisz benne…,

    a hetek végtelen sorozatában hogy a hétfő é az első vagy a vasárnap (magyarul: vásárnap ott lehetett menni kereskedni mert akkor nem kellett a földeken és a műhelyekben)

    a többi kiscsoportos óvodás kifestőkönyv olyan amit a FoxNews egyik korifeusa adott ki gyermekeknek: „milyen szép mese is a büb-lósz” de sok ilyen van a Tiktok ban is
    benyomod a „G”H”J” betűket eccerre és máris „grizi” lesz a szöveg,

    meg a „császári kotmony” ami valami kelttésztából készült kósher sonkával töltött balalajka? vagy kisnyúl?

    és a locsolód műxik e még? és mennyi piros tojást gyűjtöttél?

  • Jichak Perlmutter

    Bendegúz kérdezi:

    …”követői miért dobják az félre ma?…”

    Válasz:

    A magukat követőinek előléptetők képtelenek magukévá tenni, hogy zsidó volt az Istenadta, és ráadásul mindent beleértve zsidóként is élt. A rá hivatkozók nak ez elviselhetetlen kín, mert akkor fölvetődik zavaros bennsőikben az is, hogy érdemes volt ezért kétezer éven át üldözni e „”megváltó”” hitsorsosait ? Hát minek ? ha mostmeg elismerjük a szokásaikat. Nem,nem és nem!!! Inkáb legyen a sábesz hatodik nap és az első, vasárnap legyen az előírt hetedik… Az sem zavarja őket, hogy Isten szeme mindent lát és ők ettől a mindenható szemében megszégyenülnek. Node, a kereszténység erre és hasonlókra találta ki a bűnbocsájtó Isten mesebeszédet,mely blöfföt a római üldöztetésektől a holokausztig a saját elkövetett súlyos bűneikre alkalmaztak. Gondoljunk csak az olasz katolikus papok náci tömeggyilkosokat mentő-akcióira, arra hivatkozva, hogy az ítélkezés Isten dolga, a miénk itt a Földön pedig csak bűnbocsánat. Így adtak tiszta keresztényi szeretetből egérutat Eicmanoknak, Barbye-knek és Mengeléknek,stb. tömeggyilkosnak új nevet, útlevelet és vízumot is adva Argentína és Brazilia vendégváró földjére, ahol új egzisztenciát kezdhettek sőt még újra szervezkedhettek is.

  • Succubus Lilith

    Ródeo11 2023 április 10 10:35 de.

    „… a húsvét … és hétfőn mentem locsolni …”

    Errefele nem akarjak elhinni, hogy van olyan szokas, hogy locsolkodas. En kisfiu koromban utaltam, viszont kamaszkorban mar erdekesebbnek tunt.
    Manapsag mar csak a vicces locsolkodo versikek tetszenek.

    Ugyanakkor, ha Olaszorszagban fel lehet gyujtani egy szekeret ez alkalombol, akkor Magyarorszagon is lehessen locsolkodni. 🙂

  • JITZACK;

    Sajnalatosan felrehagytal mindnet amit a Torahban volt adva!!!!

    Israel nem csak a regmultban, de a modern-idokben is messzetavol ment az esku igeretnek a tartalmatol.
    S azert a buntetes ismetelten letre jott.

    Tehat nem csak az osi Babylon, Assyria, Roma,stbk. hanem minden-idokben is amodon tortent es tortenik is mindeg, mert az eskuszgese, az engedetlenseg kovetkezmenye elmaradhatalan.

    Ne feledd, barmi hittol-tavol is, de minden tetteknek van elmardhatalan kovetkezmenye!!!!

    A XX. szazaban ,nem Nebuzaradan, vagy Senacheribek, (de meg Jahu is) hanem a Hitlerek, Eishmanok, Szal;asik,stbk. lettek a kovetkezmenyek, mondhatnad, hogy a ‘buntetes’ vegrehajtoi.

    De miert nem gondolnal a jovore inkabb?????

    Mit jelent a Torah szamodra ???? vagy a Horeb-i esku ertelme es betartasa????????????????????????????????????????????????

  • Succubus Lilith
    2023 április 11
    8:21 du.

    anno még az évszakok is igaziak voltak! volt az a gyönyörűséges tél a vastag puha hótakaróval és a hideggel és a hagyományok amiket arra használtunk, hogy alkalom legyen mókára vidámságra mikor apu elvitt bennünket {a húgicámmal} a nagy télben sétálni december 24-én este … ugye korán sötétedett {még ez barmoság óraállítgatás sem volt} és anyu meg sietve bevitte a padlásfeljáró lépcsőjén rejtező szép nagy fenyőfát és csodaszépen feldíszítette rengeteg angyalhajjal és sohasem égett le a ház a gyertyák miatt!!! és a többi ugye …mikor visszaérkeztünk a nagy mítosz anyu: képzeljétek itt volt a Jézuska és miket hozott nektek… azután a nagy zaba meg dili a könyvekkel és társasjátékokkal öltözés és az 5 házzal arrébb lévő kápolnába mentünk éjféli misére…

    szóval akkor még jó mélyen és kellemes álmokkal aludtunk és sokat ródliztunk keresztanyu hozta a bógnis korcsolyát ajándékba de háromszor jól orra estem benne és azóta nem próbálkoztam az NHL mit veszített ezzel?

  • Succubus Lilith

    Jichak Perlmutter 2023 április 11 10:24 de.

    (Jezus) „”… mindent beleértve zsidóként is élt. A rá hivatkozók nak ez elviselhetetlen kín, mert akkor fölvetődik zavaros bennsőikben az is, hogy érdemes volt ezért kétezer éven át üldözni e “”megváltó”” hitsorsosait ? „”

    Jogos kerdes, de az is felvetodhetne bennuk ennek kapcsan, hogy ha nekik Jezus a peldakep es ot kell kovetniuk, es Jezus zsidokent elt es halt meg, akkor ok miert nem zsidokent elnek? Miert nem tartjak be legalabb az irott Torah torvenyeit?
    De hat a kerdesedben benne van a valasz: Mert zavarosak a bennsoik.

  • LILITH:

    Csupan az „irott Torah” letezik, soha nem volt es nem is lehet ‘szobeli…’

    Hiszen meg az irott Tohrat is elfelejtettek csupan 40 ev alatt, hat hogyan letezhetett volna a „szobeli”??????
    Hiszen az semmi mas mint a rabbik egyeni muvei, mint a Talmudt, Misna, Hagada, stb,stb.

    Persze ha hajszlahasogatok lennenk ,kerdezzheto lehetne a Shemot es a Debarim esete.

    Hiszen Mozes szava volt elsokben; „azt mondta a Termeto…”
    Az elso vesett ko-tablakat osszetorte, s csupan a masodik , ill. a Debarim volt irott. Ami az Ark of Covenant-ba kerult.
    Na de hol lehet az ma ??????????

    Talan Ethiopiaban, vagy Jerusalem alatti barlang-alagutakban?
    Nem igen hiheto hogy a babyloniak-elol nem dugtak-volna el megfeleloen?!
    Na azon mit velsz ??????????

  • Jichak Perlmutter

    BENNDEGÚZ79

    Sajnos bele tévedtél az erdőbe, az antijudaizmus mi több, az antiszemitizmus erdejébe. Először is, amikor a hatalmas Babilon, Asszíria és Róma birodalmainak bukásához hasonlítod az apró(!) Izráél általuk való eltaposását és szétszóratását. Tudniillik egy méretében piciny, ám kultúrájában és hitében a felsoroltakat felülmúló közösség, mely az ominózus időben csak nyugodt harmóniában kívánt már akkor is élni, feltéve hogy ama nagyhatalmak ezt hagyták volna.Ehelyett végleg leigázni akarták.

    A másik . t é v e l y g é s e d . a >jogos büntetés< mesgyéjére vezérelt téged, ahol "Hitler,Eicmann és Szálasi"(SIC) fantomjait hoztad elő, mint a 70-80 év előtti mitikus, fiktív okokkal magyarázott, szerinted kiérdemelt bűnhődés nyilvánvaló mementóit felmutatva nekem…

    Utóbbi példádban az a legszomorúbb sőt, legfelháborítóbb, hogy ezzel gyerekre, aggastyánra, ifjúra, hajadonra, anyákra és társadalmi állásra tekintet nélkül osztod a halálos ítéleted. UAkárcsak az idehozott III-Birodalmi pokolfajzatok is így és ezzel propagálták a zsidóság megsemmisítését indokló koholmányaikat. Hogy, tudniillik isteni akarattal. A tied csak annyiban különbözik az övékétől, hogy te aranyszínű kultúr-sztaniolba csomagoltad sötét és főleg hamis-fantazy vádjaidat.

    Kérj bocsánatot! Nem tőlem hanem legalább a megsemmisített 9 rokonomtól, felmenők és egyéb hozzátartozók, akik egész életükben tisztességes dolgozó polgár emberek voltak…
    Én az ő nevükben nem bocsáthatok meg…

  • Succubus Lilith

    Ródeo11 2023 április 12 1:11 du.

    „anno még az évszakok is igaziak voltak!”

    Igen, mindannyian igy emlexunk. De ha utananezel a statisztikaknak meglepodsz. Nekem az a gyanum mi azert emlexunk a nagy hora, hoviharokra mert az nagyon negativan, vagy eppen nagyon pozitivan erintett minket.

    .
    BENDEGUZ 2023 április 14 11:52 de.

    „” Csupan az “irott Torah” letezik, soha nem volt es nem is lehet ‘szobeli…’ „”

    Ebben egyetertunk. Meg nem tudnam mondani pontosan hanyszor, de ugy kb 7-8-szor all „csupan” az irott Torah-ban, hogy „ne vegyel el ebbol a konybol, es ne adj hozza semmit”.
    De mar maga az, hogy a zsido Biblia tobbi konyvet a Torah szintjere (szent) emeltek hozzadas a Torah-hoz. Es aztan jon meg a Talmud es a tobbi…

    Viszont en az irott Torah-t is csacskasagnak tartom a sok ellentmondasaval, hibajaval es egyenesen blod otleteivel egyutt.
    Ilyen pl. a collective punishment, vagy hogy a papnak kell aldozatot bemutatni mas buneirt. Foleg ez a kollektiv bun es buntetes akaszt ki, amikoris pl. a zsido kiraly bunei miatt tobb tizezer zsido, koztuk gyerek is meghalt, majd elhurcoltak tobbseguket Babilonba.
    Raadasul mindez ugy, hogy allitolag az Isten megbocsatja a vetkeit az utodoknak ezer generacion at, ha az osatyjuk igazsagos, jo ember volt. Marpedig Abraham betartotta az Isten parancsolatait, rendeleseit anelkul is, hogy ismerte volna a Torah-t (de ezt most ne vegyuk figyelembe). A lenyeg az, hogy ha egy generaciot 20 evnek vesszuk, akkor Abraham utan 20 000 even keresztul azt csinalnak az Izraelitak amit akarnak, nem buntetheti meg oket az Isten, hiszen megigerte, hogy 1000 generacion at megbocsatja Abraham utodainak bunet.
    De szerinted az Isten megis bunteti a jambort a bunossel, a felnottet a me’g meg sem szuletettel egyutt. Hogyan tudod ezt egyeztetni azzal, hogy az Isten allitolag szereti az embereket?

  • Nagyon regen irtam ide, mert nem szerettem nemelyik valaszolo ” stilusat”, de ennyi ” zoldseget” osszehordani, ez mar tulzas.
    A ” kollektiv” bunrol szolvan, irva van Mozes 5- ben es Ezekiel konyveben, hogy a fiuk nem felelnek apaik buneiert.
    Koszonom Jichaknak, hogy mindannyiunk neveben( apam,nagybatyaim,nagyneneim,unokatestvereim emlekere) is valaszolt a ” mindentudok” nak.
    Ki viszonyul hozza, hogy az irott Tora ” csacskasagai” kozott ( Mozes 3) szerepelnek
    mar 3000 eve alkotott , rendezett allamra
    vonatkozo torvenyek is ?
    Az ember es a fold piheneserol, a honvedo haborurol( a volegeny is hagyja el az eskuvoi satrat), a gyumolcsfak vedelmerol, a hadifoglyokkal valo emberseges banasmodrol,
    a rabszolgak felszabaditasarol.
    En messze vagyok attol, hogy ” Tora tudos” legyek
    de sok ” szajhossel” ellentetben, igyekeztem,igyekszem megismerni nepem tortenetet,
    a Tora ” csacskasagaival” kezdve,Ben- Matitjahuval es mas tortenet irokkal folytatva,
    archeologiai leleteken at ( melyeket a ” palesztin ” ” oslakosok” probaltak/ nak megsemmisiteni).
    A karaitakrol szolva- nem vallaltak sorskozosseget a zsido neppel( pl. Oroszorszagban
    a naci tamadasok koran, bar megertem,hogy vedtek – magukat) es nem ismerik a zsido nep tortenelmet,azt sem, amire buszkek lehetunk.
    Bendeguz pl itt olvasott rola eloszor, hogy Hanuka unnepen- a Makabeusokra a gorog megszallas elleni harc hoseire emlekezunk.

  • Izraeli
    2023 április 16
    7:10 de.

    Tudom, hogy magánügy, de én kifejezetten örülök visszatértednek, még akkor is, ha esetleg én is közte vagyok a „nemszeretem válaszolóknak”, mert emlékszem toleráns válaszaidra! 😀

  • Orsos Elemer
    Koszonom az udvozletet.
    En is szivesen vitatkozom,de elotte- megvizsgalom
    az allitas helytallosagat.
    Sajnalom, hogy a ” stilus”ami ” hasznalatos”
    eluldozott tobbeket, olyan valakit is,akivel
    nem mindeg ertettem egyet, de tiszteltem
    klasszikus muveltseget.
    Talan itt kezdodik- figyelni masokra is,
    mielott sajat ” geniusz” unkat probaljuk
    ” bizonyitani”.🤔

  • Bendegúz11
    04.12.12:21

    T.Bende!

    Ha már itt Jichak Permuttert megleckézteted, és fenyegetőleg felsorolva neki az ördög olyan végrehajtóit mint „Hitlerek, Eichmannok és Szálasik”{SIC}, márcsak az a . k é r d é s . ugyan . m i é r t . is . h a g y s z . k i . olyt mint H o r t h y , aki a te véleményedhez igazítva valami isteni büntetés végrehajtóikként küldtek ártatlan milliókat a halálba ?

    Horthy már az ominózus fehérlovas beügetésekor „a bűnös város” megalázásáról és a zsidók megbízhatatlanságáról hablatyolt, illetve írt elképes darutollal „fővezéri” szabályzatot. Majd az ezt követő 25 évben – kijelentéséhez méltóan, hogy tudniillik „világéletemben ántiszemita voltam”{SIC}. Minden politikai megnyilvánulása, törvények és rendelek, mint a . t ö l c s é r e s p ó k . hálórendszere, a . „v é g s ő m e g o l d á s” . f e l é . t e r e l t e . az áldozatokat – már akkor, amikor Hitler, Eichmann és Szálasi még a történelemnek a színén se voltak…

    Ennélfogva Horthy kormányzó igazán beleillett volna az általad prezentált rossznevű hóhérbrigádba, de Te mint régi Horthy-apologéta kihagytad közülük, aki itt a KMH-n már évekkel ez előtt egész litániákkal vetted védelmedbe Magyarország legnagyobb . t ö m e g g y i l k o s á t . Pedig te is tudod, hogy a főbűnös nem a németek és korántsem Szálasi volt az alatt az 1-2 hónapos nyilasterror alatt, ahogy azt a levitézlett „konzervatív” jobboldal Horthyt mentendő, szereti hamisan, ártatlannak beállítani.

  • Bendeguz:

    Foglalkozzál a Világ JELENLEGI helyzetével.Abban jó vagy.
    A régmúlt dolgok és az azokból eredő mostani
    problémák taglalása nem a te asztalod.
    Vágy már ezt mondtam? Nem baj,
    ismétlés a tudás anyja..

  • Orsós Elemér
    2023 április 16
    11:19 de.

    Ahogy így elnézlek benneteket,meg ezt a „trendet”
    kb. 15 év m úlva (ha így haladtok tovább)
    a zsidó ünnepeken már csak Martens
    bakkancsos csirkefogókat lehet
    látni. A zsidók nem mennek el
    mert okádniuk kell
    tőletek.

  • Horthy 1-millió áldozata:

    500-ezer zsidó állampolgár* +
    200-ezer szovjet doni front katona +
    200-ezer polgári háborús áldozat +
    100-ezer a Budapest ostromában elesettek.
    ____
    1 M

    Kimaradtak a magyarok általi külföldi halottak.

    * Beszámítva Kamenyec Podolszk(=Kőrösmező) is /már 1941.

  • Egy „pragmatikus sanctio”

    Idő közben azért, hogy mindig bizonyítva legyen a . l e g i t í m . messiási felhatalmazása, Jézus névéhez hozzákapcsolták a görög, illetve annak latinosított jelzőjét és csináltak belőle egy egyéni főnevet, Krisztus formában sőt, élő szóban általában még a Jézust is, de még a névelőt is elhagyva, immár önmagában csak Krisztusként említik..
    E trükk is arra szolgált, hogy az írástudatlan tömeg fejéből minden bizonytalanságot kizárjon Jézus megváltói illegitímitását illetően; „hisz a vak is hallhatja a plebános, vagy a püspök-úr szavát, hogy ő igenis a mi krisztusunk”, vagyis a megváltó. Hogy az Evangélum szerint is (Apcsel és Levelek kizárva) csak a zsidók megváltó krisztusa, hát istenem… Kicsire nem nézünk. 😀

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2023 április 17
    4:22 de.

    Én meg úgy sejtem, hogy 15 év múlva mindenki kipát fog hordani, mert az lesz a trendi! 😀 Hülyeségeket ne beszélj, inkább sűrübben olvasd a neokon.hut, mert sokkal tárgyilagosabb mint kedvenceid a nepszava.hu, a portfolio.hu, a 444.hu, de leginkább a kútmérgező bartus-féle nepszava.us-nál! 😀 Ezt azért merem javasolni, mert én az összes jobb és baloldali médiát olvasva hasfájást szoktam kapni! A röhögéstől! 😀 Sajnos tárgyilagos közép média nincs, mert még a nagyon-nagyon gagyi bulvár pletykamédia is pénzért politizál!

  • Succubus Lilith

    Izraeli 2023 április 16 7:10 de.

    ““ A ” kollektiv” bunrol szolvan, irva van Mozes 5- ben es Ezekiel konyveben, hogy a fiuk nem felelnek apaik buneiert.””

    Ezekiel targytalan, nem tartozik a Torah-hoz, teljesen mindegy mit irt. Viszont az 5. Mozesben ez all, az 5 fejezetben: “Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok, aki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyedíziglen, akik engem gyűlölnek;”
    Ebben te hol latod azt, hogy a fiuk nem felelnek az apaik buneikert?

    Hozzatennem meg, hogy az altalam ismert vallasok mindegyike azt vallja, hogy ezen a Foldon semmi sem tortenhet meg amit nem az Isten okoz, vagy legalabbis jovahagy. Igy tehat a Bendeguz otlete nem tul meglepo. Az mar mas kerdes, hogy gyilkossagok, tomeggyilkossagok buntetesnek vannak-e szanva, vagy valami masnak?
    Errol jut eszembe, van egy konyvem Rashi-tol (legalabbis remelem az megmaradt az ozonviz utan) aki a Biblia konyveit egyenkent kivesezte, es tobbek kozott olyan okos dolgokat allitott, hogy David kiraly testorsegenek talpan nem volt bo”r es hus, azokat ledorzsoltek nekik, hogy fajdalom nelkul tudjanak futni koves talajon is. De a legszebb „magyarazat” az egyik ilyen konyveben az, hogy David azert bizta meg fiat Salamont azzal, hogy olje meg Joabot, mert a jo oreg Joab bunos volt, de David ennek ellenere is szerette ot, es azt akarta, hogy meg ebben az eletben meg legyen buntetve, hogy aztan a Mennyorszagba kerulhessen.
    Na latod?! Ezen felbuzdulva Bendeguz baratunk majd azt is tudatni fogja velunk, hogy Hitler imadta a zsidokat.

    “A karaitakrol szolva- nem vallaltak sorskozosseget a zsido neppel…”

    Tudtommal az europai rabbik ragaszkodtak ahhoz, hogy a nemeteknek azt hazudjak, a karaitak nem zsidok. Ugy gondoltak legalabb oket megmentik, ha lehet. En nem hibaztatnam ezert a karaitakat.

  • Succubus Lilith

    Az elozohoz meg annyit, hogy ha az ember az egesz szoveget olvassa az 1. Kiralyok 2. fejezeteben, akkor eleg nehez a Rashi kovetkezetesere jutni. Nem az egesz, csak az 5., 6., a 8., 9. es a 10 vers:

    „Azt is jól tudod, mit cselekedett én velem Joáb, a Séruja fia, mit cselekedett az Izráel seregeinek két fővezérével, Abnerrel, a Nér fiával, és Amasával, a Jéter fiával, akiket megölt, harci vért ontván békességnek idején, és hintett harci vért az ő derekának övére és az ő lábának saruira.
    Cselekedjél a te bölcseséged szerint, és ne engedd, hogy megőszülvén, békességgel menjen a koporsóba.

    És ímé veled van Sémei, Gérának fia, a Bahurimbeli Benjáminita, aki gyalázatosan szidalmazott akkor, mikor Mahanáimba mentem; de aztán, mikor elém alájött a Jordánhoz, megesküdtem néki az Úrra, és mondék: Nem öllek meg téged fegyverrel;
    Te azonban ne hagyd őt büntetés nélkül, és mivel eszes férfiú vagy, tudod, mit kelljen cselekedned vele, hogy az ő vénségét vérrel bocsássad a koporsóba.
    Azután elaludt Dávid az ő atyáival, és eltemetteték a Dávid városában. ”

    Tehat meg a halalos agyan is a bosszun jart az esze. Mindezt ugy, hogy az 1. Kiralyok 2 fejezeteben arra into Salamont, hogy tartsa be a Torah-t, amiben tobbek kozott ez all (3. Mozes 19):

    „Ne gyűlöld a te atyádfiát szívedben; fedd meg a te felebarátodat nyilván, hogy ne viseljed az ő bűnének terhét.
    Bosszúálló ne légy, és haragot ne tarts a te néped fiai ellen, hanem szeressed felebarátodat, mint magadat. Én vagyok az Úr.”

    A ne gyulold a masik embert ugy van ertelmezve, hogy azt jelenti, meg kell bocsassunk az ellenunk vetkezoknek.

  • Gábriel !
    Szentírás
    zsidóelle.
    c.cikk.
    15.1:16-28

    Csak ma olvastam vissza, ezért most válaszolok, itt bemutatva
    RÓMA CONTRA JUDEA szakirodalom magyar, és magyar fordítású történelmi(!) egyes, legfontosabb dokumentumait:

    1. MI AZ IGAZSÁG A HOLT-TENGERI TEKERCSEK KÖRÜL ?
    Író: Michael Baigent és Richard Leigh
    Kiadó: Holnap Kiadó 1999, 2000.
    Oldalszám: 363 (szedet: apró betű)

    2. A ZSIDÓ JÉZUS
    író: Vermes Géza (ill. Géza Vermes)
    Kiadó: Osiris Kiadó Budapest 1998.
    oldalszám: 333 (szedet: apró betű)

    3. A QUMRANI KÖZÖSSÉG ÉS A HOLT-TENGERI TEKERCSEK TÖRTÉNETE
    író: Vermes Géza (ill. Géza Vermes)
    kiadó: Osiris Kiadó Budapest 1998.
    oldalszám: 293 (szedet: apró betű)

    UI
    Említed még Marx-ot is, mint elvakult szemellenzős bármitől elzárkózó konzervatív, úgymond’ >a saját népét gyűlölő „figurát”< és Engelst is, az Ő tudományos munkatársát. Minthogy itt már többed magunkkal ezt a kérdést százszor tisztáztuk – hogy ti. ez primitív rosszindulatú rágalom, ismételten ajánlom elolvasásra a félremagyrázott ZSIDÓKÉRDÉSRŐL /1843./ című mindössze 30 oldalas írását, hogy "ne civakodjunk tovább rajta". Hisz' ha Te valamit elolvasol, a fenti kérés alapján talán mégiscsak fejlődőképes "figura", ha akarod(!) még talán ezt is megérted… – Ámen!

  • MINDEN VITAZOKHOZ:

    BARMIT IS VELNETEK mAGATOKROL ES TARSAITOKRKKAL KAPCSOLATBAN, de semmi nem valtoztatja a Teremto hatarozatait!!!!!

    Minden tetnek van kovetkezmenye, abban nem letezik kivaltsag.
    De ami a Torah be-nem tertsara vonakozik azt allandoan ismetelte meg maga Mozes is.

    „Minden atkok ami irva volt”.

    De miert tiltakozznal az ellen?????
    Miert nem movetned Teremtod utasitasait ??????

    Hat talan az nem egyszerubb es ertelmesebb is lenne??????

  • Ne siranklozzatok gyerekek, senki nem fenekelt el benneteket.

    Minden atok a tteiteknek a kovetkezmenye, azt meg a leg istenteklenebb allitasok is bizonyitjak.

    Sem ma, sem a reg multban nem viselkredett az emberiseg kegyetlenebbul!

    Olvasd a Birak, Kiralyok, Kronikasok es Samuel dupla konyveit!!!!

    Ugy Israel, miont az egesz emberiseg mindeg es ismetelten keptelen volt a balvanyimadastol eltavolodni.

    Meg Hezkia, a jo-kirany sem vetett veget annak !

    Ugyan az megy ma is, csupan a „balvanyok” nem faragott szobrok hanem gyartott anyagi vagyonok es dusolkodesek az erkolcstelensegekben es bunokben!!!!!

  • BENDEGUZ
    2023 április 18
    12:45 du.

    grizi, talán konzultálni kellene a teremtőddel, hogy azóta mióta azokon a bizonyos tekercseken nem változtatott-e valamit, mert 7892 3/4 éve itt vagyunk friss hírek nélkül, vagy hogyan is van ez?

    most itt vagyok megmondás nélkül, senkit sem kérdezek mit is kellene tennem mert magamtól is tudom, majd ha a fal aggya a másikat akkó’ leporolom magam és csinálom tovább,

    te hogy vagy ezzel, konzultálsz a tekercsekkel? ropogós tekercs kósher sajttal mohával töltve mert veggy?

  • Succubus Lilith
    2023.ápr.18.3:14

    idézed:

    1./ „…Haragot ne tarts ‘a te néped’ fia ellen, hanem szeressed ‘felebarátodat’, mint magadat…”

    Aztán, saját fodításodban magyarázod,[„úgy van értelmezve”],ill. állítod;

    2./ „…Ne gyűlöld a másik embert, … azt jelenti, hogy meg kell bocsássunk az ellelnünk vétkezőknek.”

    Namár most, ez Írás az én olvasatomban:

    1./a. Eszerint csak a „te néped fia” egyenlő a „felebaráttal”.

    1./b. Tehát a „másik ember” eszerint nem felebarát.

    2./a. „Ne gyűlöld a másik embert”,nem jelenti, hogy szeresd is.

    2./b.A vétkest bírája se nem gyűlöli,sem nem szereti,csak ítéli.

    2./c. …Hogy meg kell bocsássunk az ellenünk vétkezőknek ?
    Esetleg(!) tyúktolvajoknak, garázda részegeknek,stb. talán igen.

    2./d. Kizárt, hogy gyilkosoknak és tömeggyilkosoknak meg kéne bocsátani, márcsak azért is, mert azok nemcsak tőlünk vették el rokonainkat, de az áldozatokat a legdrágábbtól, a pótolhatatlan életüktől fosztották meg. Márpedig az áldozatok nevében megbocsátani „az ú ellenük” vétkezőknek nem más, mint felebarát ellen elkövetett hamis tanúságtétel,mit ugyancsak tilt a Dekalógus(Móz.II.&V.)is. E bűnöknek a megbocsájtása, egérút biztosítása részükre éppen a fenti hamis „kereszt(y)én(y)i” értelmezés,ill.e félreértelmezés a bűnös és fondor’ gyakorlata.

  • Utószó:
    Succubusnak

    Megrendítő vallomás, ahol Jézust a hallgatósága megkérdezte, hogy szándékszik e pogányokat [nem zsidókat] is tanítani [ti. a tórára] ? Mire Jézus hithű zsidóként felelt nekik:

    „Ne adjátok azt ami szent kutyáknak, gyöngyeiteket se dobjátok a disznók elé, nehogy lábaikkal megtiporják azokat, majd ellenetek fordulva széttépjenek titeket.” (Mt.7.6.)

    Aki érti a metaforát, annak számára ez figyelmeztető .
    p r ó f é c i a , melyben Jézus óvva figyelmezteti a zsidóságot a XX. században bekövetkező tragédiája legfőbb okára. Vagyis arra, hogy pl.a kereszténység [később az iszlám] miként lopja el a biblikus kultúrkincsét s fordítja aztán végzetesen éppen A Biblia Népe ellen…

    Hosszú a sora, hogy ez milyen történelmi folyamat során jutaott el a Holokausztig.

  • Szatmári
    4.20.6:08

    Azt hiszem ok és okozat vonatkozásában egy olyan kulcsmomentumra mutatsz rá, amit pedig (így) még senki ne tárt föl.

    Mert a holokauszt okaként már sokféle megközelítést volt szerencsétlenségünk hallani és olvasni. Ezek közül is a legszörnyűbb disznóröfögés [von: á’lá Jesu] ahol a zsidóság két évezreden át elszenvedett kínjait és halálba hurcolását, mindig megpróbálták azzal letudni – mint itt Bendegúz testvér is – hogy az Babilontól Auschwitzig „”az elkövetett bűnök”” okozata, azaz a megérdemelt bűnhődés illetve vezeklés lerovása…

    Érdekes, hogy erre a Mt.———– megközelítésre még senki sem jött rá illetve, az antijudaisták és antiszemiták körében túlságosan népszerű ez a bűn-és-bűnhődés variáns, aholkígyót és békát is rájuk kennek, csakhogy a saját maguk zsidóság ellen elkövetett történelmi bűneit vádaskodással fedhessék el…
    Sajnos nem kis sikerrel gyakorolták ezt kétezer évig, mert a diaszpóra, Róma „jóvoltából” is egy préda kisebbség volt, amelyet ennélfogva bármi hamis váddal, és bármikor ki lehet készíteni.

    Így volt ez a kutyáknak dobott kinccsel a csodás, büszke Európa keresztény – katolikus és „protestáns” – egyház(ai) egész története során, mígnem aztán „a gyöngyök felfalásával” ugyanazok 1919-tól 1945-ig széjjel nem tépték a zsidóságot.

  • FORTIMBRAS
    2023 április 18
    4:17 de.

    Kössz 🙂
    a Holt-tengeri tekercsek minden vitán felül megerösitik azt a valóságot, amelyet gondolom Tenmagad is régebbröl hasonlóképpen értelmeztél az egykori törtenelmi irások alapján is.
    – nem véletlen hogy sokáig (mondjuk ugy) nem voltak eléggé érettek a körülmények a publikálasukra.
    Egyébként én azt javalottam elözö bejegyzésemben hogy ha van ráérö idöd publikálhatnál tenmagad egy irományt a témában.

  • Yitzack;

    Israelitanak allitod magadat? Legalabb tudhatnad hogy akkor eskudt kotelesseged megbocsjatani barmit barkinek is!!!!

    Eva M. Korr kepes es hajlkando volt megbocsajtani nyilvanos vilagszerti kijelenteseben meg Mengele-nek is.

    Nagyon gyanitom hogy Te valaha is szenvedtel volna bamit, baki alatal is, de bizonyara nem mint Evam es mind a sok-szaz kivalasztott identical ikrek

    ISRAELI soraira;

    A Torah az elet minden leheto leg elkepzelehetlen es legkisebb csinya-binyara is nyujt teljes es tokeletes utasitasokat.Ugy evezredekkel ezelotti korulmenyek, de a mai es jovobeli korulmenyekre is.
    Mint szokasom mondani; ‘meg ba holgyek tamapanjara is’.

    Mozes semi erdeket, jovedelmet, soha nem velt, latott, kapott a Teremto utasitasainak koveteseert.
    Sot o volt az egyedulli aki meg az igeretfoldjere sem mehetett.

    De Israel nepe, mint minden mas emberilenyek, allandoan megszegte az eskujuket.
    Minden generacio ismetelte elodeik buneit.

    Azon nemak vagytok mert lustak vagytok meg olvasni is annak adott szoveget.

    Emlitettem Hezekiah-t, hasonloan Josiah, aki meg a baal-vanyimadok csontjait a sirbol is osszedaralta es a Kidron vizebe dobta, de fia ,halala utan rogton BAAL-imadasba ment, s az egesz nemzet.

    A „buntetes”-re valoban soha nem volt szukseg, azt az emberiseg gyarlo-onzo buneinek a kovetkezmenye volt es lessz mindeg.

    Ne feledd, az a fizika LEG-elsobb es valtozhatatlan torvenye!

    A „cause and effect”, az okozo es eredmenye, ill. a tettek kopvetkezmenye az eredmeny.

    Azon probalj gondolkodni egy percre!!!!

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2023 április 20
    12:41 du.

    Minden célzás nélkül:

    Ha egy okos ember hülyéskedik az szórakoztató, de ha egy hülye ember okoskodik az nevetséges! 😀

  • Succubus Lilith

    szatmári 2023 április 20 5:15 de.

    „” 1./ “…Haragot ne tarts ‘a te néped’ fia ellen, hanem szeressed ‘felebarátodat’, mint magadat…”

    1./a. Eszerint csak a “te néped fia” egyenlő a “felebaráttal”.””

    Szerintem nem egyenlo. A szeretet torvenye egyetemesnek van elkonyvelve a zsido vallasban. Az mas kerdes, hogy sokan mindent elkovetnek, nehogy szeretve legyenek. Pl. nehez olyannal bekesen bannom, aki ellensegenek tart engem annak ellenere is, hogy nekem semmi bajom nem volt vele.

    „”2./c. …Hogy meg kell bocsássunk az ellenünk vétkezőknek ?
    Esetleg(!) tyúktolvajoknak, garázda részegeknek,stb. talán igen.””

    Persze, itt most a Torah-rol beszelgetunk, es mindenki tudja, hogy tobb olyan bun is van a Torah-ban ami halalbuntetest von maga utan.

  • Jichak Perlmutter

    BENDEGÚZ79

    Én mindenekelőtt és elsősorban ember vagyok. A bűn – pláne az égbekiáltó bűn – elítélése minden embernek vallási,v. politikai hovatartozásától függetlenül . e m b e r i . k ö t e l e s s é g e , különben bűnpártolásban vétkes…

    Mert, ha nem így lenne, akkor a bűn fogalma, és az igazságügy (ügyészség, bíróság, védelem, stb) intézménye fölösleges volna.

    Elsősorban nem azért kell elítélnünk a bűnt, a náci fasizmust mert – mint rólam állítod – mintha az csak engem, egy magánszemélyt érintene, hanem már eleve humánus lényünknél fogva, amely szubjektum sokaság csakis társadalmi kontextusában képes egyáltalán emberként létezni… Akik a normális szociális kontaktust pl. holmi rendre, nemzetre, vagy faji előítéletükre hivatkozva felrugják, és a társadalom védelme helyett államporgárok millióit közvetlen, vagy csak közvetve is halomba gyilkolják, azoknak még Isten sem bocsáthat meg. Nincsen az a magasabb, toleráns elv, amely az ilyen bocsánatot erkölcsileg megmagyarázhatja.

    Akit pedig Te itt említesz, Eva M.? az valójában Éva Kor, aki egy auscwitzi SS, Rudolf Gröning késői 2015-ös bírósági tárgyalásán nyújtott kezet a vádlottnak azzal, hogy Ő „megbocsátott a náciknak, de az nem menti fel őket büntetőjogi felelősségük alól”. Természetesen a jelen lévő többi >49 magánvádló(társ) nyilvánosan ítélte el< az idős Éva Kornak ezt az esztelen megnyilvánulását.

    Éva Kor volt az a 4-5 éves gyönyörű kislány Auschwitz szovjet felszabadításánál, aki a szögesdrót mögül a filmkameráknak a karjába tetovált rabszámát mutatta oda… – Így szoktatta őt Mengele… A tárgyaláson Mengeléről, aki kísérleteket végzett rajtuk iker-nővérével (aki ott-pusztult), úgy nyilatkozott Éva, hogy ő Mengelének is megbocsájtott, mert az "őneki a kezelések előtt mindig finom cukorkákat adott…" (egy dokufilmben).

    Íme Bendegúz79 megbocsájtó példa-személye…

    Egyszóval, senkinek nincs joga hullahegyek – benne rokonaik halmaza, és porai – fölött nácikkal leparolázva valamiféle ""magasabbrendű"" megbocsájtást gyakorolni hétpróbás gonosztevő gyilkosok felé. Márcsak azért se mert ez semmiképp és senkinek sem a magánügye…

    Véleményem szerint ennek propagálása is – finoman szólva is – nagyfokú ízléstelenségre és erkölcsi romlottságra vall.

  • Gábriel
    04.20.7:38

    Közben még egy könyv akadt a kezembe:

    RÓMA ÉS A KORAI KERESZTÉNYSÉG
    írója: R.J. VIPPER
    kiadó: Múvelt nép 1956. (210 oldal)

  • DonGolo
    20. 7.07

    Hadd segítek: Ez a kutyák és disznók…stb: Máté 7./6.

    S, hogy mennyire így volt, hogy a korábbi egyházi antijudaizmus eredményeként, a némileg polgárosodott arisztokratikus gonoszság parlamenti úton terelt mindent a Holokauszt felé.

    Ám őszentsége XII.Pius (alias Pacelli) is megírta a – legalább a kikeresztelkedettek érdekében és védelmében – kelt enciklikáját, amelyet ugyancsak ki sem adott… Amellett korábban Hitlerrel is kiegyezett.